Modernizace veřejného osvětlení Rychnov u Jablonce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modernizace veřejného osvětlení Rychnov u Jablonce"

Transkript

1 Modernizace veřejného osvětlení Rychnov u Jablonce Jiří Tesař Česká společnost pro osvětlování Současný stávající stav VO města doporučení obnovy soustavy VO

2 Přednáška je rozdělena do sedmi částí a to : 1. Systémový přístup k problematice VO obce 2. Proč se pasport VO v Rychnově zadával, zjištěná data, výstupy,k čemu má pasport VO slouţit 3. Ekonomika provozu roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii, včetně nákladů na údrţbu. 4. Základní desatero o veřejném osvětlení. 5. Základní doporučení zastupitelstvu města Rychnova u Jablonce 6. Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce. 7. Závěr

3 Systémový přístup k problematice VO obce Začátkem skutečného řešení problémů provozu, údržby, technického stavu a finanční náročnosti soustavy VO je rozhodnutí zastupitelstva obce zadat vypracování základních dokumentů o VO a tím si vytvořit účinný nástroj pro systémový přístup k zařízení VO, včetně zpětné kontroly pracovníků a organizací, které se podílí na provozu, údržbě, projektování a výstavbě. Takovými dokumenty a nástroji jsou: A Pasport veřejného osvětlení B Generel veřejného osvětlení C Energetická a provozní optimalizace energetický management Provoz, údržba a řízení systému VO vyžaduje pravidelné vyhodnocování nákladů na energii a údržbu, včetně porovnávání osvětlení s projektovanými hodnotami a optimalizací činností spojených s provozem a údržbou VO.

4 Proč se pasport VO v Rychnově zadával a k čemu slouţí 1. Pasport VO je nezbytným technickým podkladem pro údržbu tohoto zařízení. 2. Jeho zpracování a vedení má oporu v předpisech, jednak v zákoně tak i v normách. 3. Jedná se především o provozování a kontrolu vyhrazeného elektrického zařízení, které podléhá z hlediska bezpečnosti pravidelným revizím. Jedná se především o tyto normy, zákony a vyhlášky: Norma ČSN EN , článek 13N7.2 (dokumentace el.zařízení) Stavební zákon ustanovení 103 odstavce 2 (liniové stavby) Zákon č. 172/91 Sb. České národní rady ze dne 24.dubna l991 (převod majetku na obce) Opatření zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení) Těmito pravidly je dána zákonná povinnost každého správce sítě veřejného osvětlení vytvořit a udržovat takový pasport, který ve své datové a mapové části vyjadřuje komplexní informaci o tomto zařízení.

5 Při zpracování pasportu VO města Rychnova bylo zjištěno 1. Ţe v obci se nachází 62 zatříděných komunikací a prostorů a to komunikace státní I.,II.,III.,a IV.třídy. Ostatní komunikace jsou místního významu. 2. Hlavní technické údaje : Střídavá rozvodná síť 3+PEN, 50 Hz, 3*400/230 V, TN-C Ochrana před nebezpečným dotykem neţivých částí v prostorách normálních a nebezpečných pro sítě: NN-TNC-C do 1000 V dle ČSN čl a norm.přílohy NK pro rozvodné sítě. Celkový stávající instalovaný příkon soudobý Pp = 51,547 kw Průměrný příkon na 1 SM 111 W Počet světelných míst 398 ks Počet svítidel 411 ks Měření spotřeby el.energie a ovládání v 7 rozvaděčích RVO Průřez kabelů VO, AYKY 3*120/70 / 4*35/ 4*25, CYKY 4*16, AL,FE 16,25, AES 2*25, 2*20.

6 Při zpracování pasportu VO města Rychnova bylo zjištěno Provoz soustavy VO RVO 1 - POLONOC s výlukou Od 00,30 hod do 04,00 hod tj.2.822hod/ rok RVO 2 - POLONOC s výlukou dvou fází rozvodu Od 00,30 hod do 04,00 hod tj hod/ rok RVO 3 - POLONOC s výlukou Od 24,00 hod do 04,00 hod tj hod/ rok RVO 4 - POLONOC s výlukou dvou fází rozvodu Od 00,30 hod do 04,00 hod tj hod/ rok RVO 5 - POLONOC s výlukou Od 24,00 hod do 04,00 hod tj hod/ rok RVO 6 - POLONOC s výlukou dvou fází rozvodu Od 00,30 hod do 04,00 hod tj hod/ rok RVO 7 - POLONOC s výlukou Od 24,00 hod do 04,00 hod tj hod/ rok Běţná roční doba provozu soustavy VO je hod

7 Při zpracování pasportu VO města Rychnova bylo zjištěno Silové rozvody soustavy VO Celková délka kabelového vedení je cca 23,58 km, na kabelovém vedení je připojeno 398 SM s celkovým počtem 411 svítidel. Rozvod napájení SM je proveden ve 3 variantách a to vrchní neizolované vedení (VNV), vrchní kabelové izolované vedení (AES) zemní kabelové vedení (ZM) z toho: 4,34 km vrchního neizolovaného vedení značeno VNV 13,78 km zemní kabelové vedení značeno ZV 5,58 km vrchního vedení AES značeno AES Stav kabelových vodičů, včetně uloţení nebyl zjišťován ani zaměřován.

8 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Technický stav soustavy VO a RVO města Rychnova je morálně,technicky zastaralý a je na konci své ţivotnosti. Přípojná místa RVO popis. Ze zjištěného stavu je známé, že stáří a uvedení do provozu je v různých letech a datují se o od roku 1980 až do roku RVO včetně rozvodů neměly k datu pořízení pasportu platnou pravidelnou revizní zprávu ve stanovených lhůtách dle ČSN (4 roky). Na základě tohoto zjištění nelze provozovat bezpečně jakékoliv elektrické zařízení. Stávající systém měření spotřeby el.energie VO: Spínání, odpínání a kontroly provozního stavu el.rozvodů a rozvodnic RVO je provozováno systémem přímé účasti obsluhy zařízení v terénu s nutností přímého vstupu osoby s elektrotechnickou kvalifikací do el.zařízení např. nastavení spínání a odpínání pomocí časových hodin, odečtu el. energie, zapnutí sítě a zjištění poruchy, atd. Některé RVO mají typové funkční zámky pro uzavření skříně RVO jedná se o RVO 1,5,6, tímto není umožněn vstup třetím nepovolaným osobám. U RVO 2,3,4,7 není zabezpečeno uzamknutí těchto přípojných míst a tím je umoţněn vstup třetím nepovolaným osobám do vyhrazeného el.zařízení včetně ovládání.

9 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Stávající elektroměrové rozvodnice RVO: Nadhodnocené hodnoty hlavních jističů RVO 1,RVO 2, RVO 3, RVO 4,RVO 5, RVO 7 důsledkem je vysoká paušální platba za měřící bod. Podhodnocené hodnoty hlavního jističe RVO 6, důsledkem je vysoké zatížení RVO s možností častých výpadků jednotlivých větví rozvodu, nebo vyhoření jističů. Pravidelné měsíční odečty spotřeby el.energie nejsou prováděny. Obec nemá možnost reagovat na změny ve zvýšené spotřebě el.energie a možné vysoké provozní náklady. V současné době není možné bez přímé účasti obsluhy zjistit poruchu provozního stavu a zajistit okamžitě a efektivně provedení odstranění nežádoucího provozního stavu. Rozvodnice - RVO jsou spínány a vypínány pomocí zařízení astronomických hodin nebo fotočidlového impulsu. Impuls je postupně nastavován s rozšiřujícími se okruhy VO.Koncepce spínání a jištění stávajícího stavu je částečně technicky překonána.technický stav zařízení RVO je vlivem stáří vybavení el.zařízení na konci své ţivotnosti. Především u RVO 2 Ještědská, RVO 3 Hranice, RVO 4 Svahová, a RVO 7.

10 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Celkový přehled RVO 1 aţ 7 Z uvedené tabulky a grafu povoleného a instalovaného příkonu v W/h na jednotlivých RVO je vidět rezervy. Po dohodě s projektantem je moţné provézt nápravu ke sníţení hlavních jističů na jednotlivých přípojných, odběrných místech (RVO 1 aţ 5). Velice nutné je sníţení hodnot hlavních jističů na RVO 1,2,3,4,5,a posílení RVO 6 sníţením počtu SM cca o 70 ks.

11 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

12 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

13 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

14 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

15 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

16 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

17 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Rozvaděče RVO fotodokumentace

18 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Stávající osvětlovací tělesa se vyznačují základními nedostatky Zastaralá konstrukce optické části svítidla refraktor. Převážně ve všech užitých typech není žádné odrazové zrcadlo reflektoru, prakticky není a je nahrazeno max.leštěným Al. plechem natvarovaným do tvaru U, který je ve většině případech zkorodován bez možnosti odrazu světelného toku použitého zdroje. U svítidel typu Vlaštovka a Talíř je tato možnost vyloučena konstrukcí svítidla.to má za následek nedostatečné a nerovnoměrné směrování světelného toku osvětlenosti komunikace - prostoru. Špatný, nízký stupeň krytí svítidla (značeno IP) proti vnikání cizorodých částic do optické části svítidla. Důsledkem je trvale a periodicky se opakující zašpinění průhledného krytu svítidla (difusoru) a vnikání kondenzátu vody z ovzduší. To má za následek sníţení účinnosti svítidla, včetně koroze el.příslušenství, v některých případech zamrznutí kondenzátu a tím poškození svítidla. Zastaralý a vypálený kryt optické části svítidla z PVC. Důsledkem je drastické snížení světelné účinnosti svítidla až na 20% světelného toku použitého zdroje. Konstrukce použitých svítidel a jejich polární grafy světelného toku jsou na úrovni účinnosti nového svítidla 70 až 80 % použitého světelného zdroje. Stávající stav je na průměrné odhadované úrovni cca 30 až 40 % použitého světelného zdroje.

19 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

20 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

21 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

22 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

23 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

24 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

25 Zjištěné nedostatky při zpracování pasportu VO města Rychnova Svítidla fotodokumentace

26 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 1 - Sazba C62d vč. DPH průměr 3,00 Kč/kW 23 ks SM

27 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 2 - Sazba C62d vč. DPH průměr 2,59 Kč/kW 75 ks SM

28 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 3 - Sazba C62d vč. DPH průměr 3,72 Kč/kW 6 ks SM

29 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 4 - Sazba C62d vč. DPH průměr 3,17 Kč/kW 16 ks SM

30 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 5 - Sazba C62d vč. DPH průměr 3,49 Kč/kW 15 ks SM

31 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 6 - Sazba C62d vč. DPH průměr 2,22 Kč/kW 261 ks SM

32 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii. RVO 7 - Sazba C62d vč. DPH průměr 3,97 Kč/kW 15 ks SM

33 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za el.energii na jednotlivých RVO sloučená platba za jistič a spotřebovanou el.energii.

34 Zjištěné údaje při zpracování pasportu VO města Rychnova Roční platby za údrţbu zařízení a pouţitý materiál 1. Úhrada pracovních výkonů správce ,-Kč 2. Nákup materiálu potřebného k údrţbě VO ,-Kč Celkové roční náklady správce materiál ,-Kč Roční platby za spotřebovanou el.energii RVO 1 aţ RVO Platby za spotřebovanou el.energii RVO 1 aţ RVO ,-Kč Celkové známé roční náklady na provoz a údrţbu k datu Platby za spotřebovanou el.energii RVO 1 aţ RVO ,-Kč 2. Náklady na správce VO, včetně materiálu ,-Kč Součet všech nákladů na provoz a údrţbu VO ,-Kč Shrnutí Průměrné roční náklady na údrţbu 1 SM jsou cca 726,-Kč Průměrné roční náklady na el.energii 1 SM jsou cca 942,-Kč U rozumně rekonstruovaných soustav VO měst a obcí podobného typu se náklady provozu a údrţby v současné době pohybují : Roční náklady na údrţbu 1 SM jsou cca Roční náklady na el.energii 1 SM jsou cca 250,-Kč 500,-Kč

35 Základní desatero o veřejném osvětlení. Veřejné osvětlení je vizitkou každého města. Správně navržené a fungující veřejné osvětlení má kladný vliv na bezpečnost a zdraví občanů, obecní pokladnu a v neposlední řadě i na popularitu zastupitelů na radnici. Soustava veřejného osvětlení v obci vyžaduje nejen dobrý návrh, ale rovněž správnou realizaci a následnou kvalitní údržbu. Koordinací činností provádějí odpovědní pracovníci úřadů, kteří předkládají návrhy zastupitelům ke schválení. Problematika veřejného osvětlení je shrnuta do následujících bodů tzv.desatera veřejného osvětlení, jehož jednotlivé body Vám předkládám a doporučuji. 1.Inventura VO (tj.pasport), zachycující aktuální technický stav a rozmístění jednotlivých prvků VO, byl proveden k datu Bohužel tento dokument není aktualizován tak, že ztratil svojí vypovídající hodnotu. 2.Zpracujte koncepci budoucího rozvoje VO (plán osvětlení s výhledovým rozvojem obce) to musí předcházet všem úvahám o provozu a rekonstrukci soustav VO, tyto činnosti provádějte s odbornými firmami. 3.Při hledání způsobu správy, údrţby a rekonstrukce sledujte základní tři směry a) údržbu a opravy vlastními silami ( technické služby města atd.) b) servisní smlouva s externí společností. c) dlouhodobý pronájem VO přenesená správa.

36 Základní desatero o veřejném osvětlení. 4.Při zadávání projektových prací dbejte na soulad požadavků norem, plánu osvětlení obce a návrhu osvětlení,ponechejte si právo spolurozhodovat o konečném vzhledu. 5.Spolupracujte s projektanty při výběru technologií, žádejte kvalitní svítidla, odpovídající světelné zdroje, možnost regulace výkonu osvětlení, ale zejména energetickou úspornost a omezení světelného znečištění (tzn. Správné množství světla na správné místo. 6.Nejniţší pořizovací cena nemusí být rozhodující, vyšší investiční náklady zpravidla vyváží několikaleté úspory provozních nákladů. 7.Poţadujte variantní řešení technologie i ceny zejména výpočet ekonomické návratnosti vložených prostředků. 8.Spojujte rekonstrukce VO s pracemi ostatních firem ( rekonstrukce rozvodu elektřiny, plynu, vody, kanalizace, rekonstrukce vozovek atd.) 9.Financovat rekonstrukce VO je možné vlastními prostředky, ale i pomocí státních dotací, úvěry, případně jejich kombinacemi. 10.Informace o VO podávají poradenská střediska České energetické agentury EKIS, Česká společnost pro osvětlování, SeVEn, finanční instituce a firmy, které poskytují energetické služby ESCO a nabízejí na klíč komplexní služby s cílem snížit spotřebu energie.

37 Základní doporučení zastupitelstvu města Rychnova u Jablonce Neţ začnete rozhodovat o rekonstrukci veřejného osvětlení Vašeho města snaţte se dodrţet tento doporučený a ověřený postup, který Vám zajistí kvalitní rozhodování včetně minimalizování nákladů v budoucnu. Vaše rozhodnutí o způsobu rekonstrukce je rozhodnutím minimálně na 15 let provozu rekonstruované soustavy VO. 1. Proveďte kontrolu provedených prací na jednotlivých RVO (odběrná místa) soustavy VO Rychnova na základě doporučení a opatření k odstranění nedostatků uvedených v technické zprávě pasportu VO města ze dne a to zejména. Proveďte kontrolu platností pravidelných revizí el.vyhrazeného zařízení pro jednotlivá odběrná místa (RVO). Proveďte kontrolu dat pravidelných měsíčních odečtů el.energie na jednotlivých odběrných místech (RVO) za období IV 2009 až 02 / Proveďte fyzickou kontrolu hodnot hlavních jističů v jednotlivých RVO, včetně evidenčních čísel měřicích odběrných hodin a porovnejte s daty uváděnými na zúčtovacích fakturách dodavatele el.energie. Proveďte fyzickou kontrolu změn zařízení na soustavě VO města (demontáže, nové montáže, rušení a pořizování nových SM, RVO, kabelových tras atd.) v rámci správy dat pasportu města s označením do mapových podkladů jednotlivých okruhů VO za období IV /2011.

38 Základní doporučení zastupitelstvu města Rychnova u Jablonce 2. Nechte si vypracovat a předloţit návrh doporučených svítidel a světelných zdrojů pro obnovu soustavy VO města ke schválení. Vypracování a předložení návrhu výběru typů svítidel, světelných zdrojů, včetně teploty chromatičnosti pro jednotlivé prostory spravovaného území města a to zejména pro jednotlivé komunikační prostory rozdělené na silniční svítidla, parková svítidla, přechodová svítidla atd. Tento dokument by měl být schválený zastupitelstvem města a měl by být závazný pro správce VO, vlastníka zařízení (město ) a projektanty do budoucna. Odůvodnění tohoto postupu : Minimalizace nákladů na údržbu v následných letech, včetně rychlé a operativní údržby při odstraňování poruch na zařízení (minimalizace skladových zásob náhradních dílů). Při výběru svítidel a světelných zdrojů dbejte zejména na tyto technické poţadavky a kvalitu.

39 Hlavní kriteria výběru svítidla Křivka svítivosti udává se v katalogových listech slouží pro výpočet světelných poměrů na komunikaci v tabulkové formě je přímo využita výpočetním programem Účinnost doporučeno minimálně 80% Druh světelného zdroje Příkon světelného zdroje přednostně volit vysokotlaké sodíkové výbojky W Krytí optické části co nejvyšší, vhodné IP 65 Krytí elektrické části co nejvyšší, vhodné IP 65 Optický systém Montáž Životnost Údržba svítidla Možnost regulace vysoce leštěný zrcadlový reflektor kryty v antivandalském provedení možnost osazení přisazeně na stožár nebo výložník minimálně 15 let bez použití nářadí regulace napětí ve svítidle snížením napětí na 190V v tlumivce

40 Základní doporučení zastupitelstvu města Rychnova u Jablonce 3. Nechte si zpracovat další dokumenty, které budete potřebovat pro kvalitní rozhodnutí rekonstrukce a rozvoje VO. Generel a optimalizaci celé soustavy VO spravovaného území.výstupem by měl být návrh postupné rekonstrukce, včetně úspor a celkových nákladů na provoz a údržbu. Na základě výběrového řízení vybrat 1 aţ 3 typy svítidel pro jednotlivá území. Výběr by měl být proveden na základě jednoznačně zadaných parametrů tj. vybraný profil komunikace, maximální výšky stožárů včetně jejich minimálních a maximálních vzdáleností. Vzor takového výběrového řízení je zpracován bývalou ČEA při MPO. Zde je přesně určeno jaká kriteria jsou doporučena při výběru jednotlivých svítidel. Pro provoz a údrţbu zařízení VO. Stanovit samostatně kritéria pro jednotlivé úkony a platby správci zařízení.

41 Základní doporučení zastupitelstvu města Rychnova u Jablonce Zpracování energetické a provozní optimalizace VO města Rychnova u Jablonce, by měla obsahovat popis výchozího stavu, jeho analýzu, návrhy opatření ke sníţení spotřeby elektrické energie a ekonomické vyhodnocení v jednotlivých částech soustavy VO zejména: Popis výchozího stavu: Zdroje energie, statistika nákupu elektrické energie, významné spotřebiče soustavy VO, měření energií na RVO, popis oblasti jednotlivých RVO. Analýza výchozího stavu: Roční energetická bilance, energie elektřina rozbor spotřeby za roky 2009, 2010 a meziroční vývoj, vývoj spotřeby, maxima a tarifní zařazení, platba energií, stupeň automatizace. Návrh opatření ke sníţení spotřeby energie: Měření, nákup energií, návrhy technických řešení, automatizace, upravená energetická bilance. Ekonomické vyhodnocení: Návratnost investic, ekonomická efektivnost investičních opatření. Vyhodnocení z hlediska ochrany životního prostředí. Výstupy energetické a provozní optimalizace VO: Celkové zhodnocení, celková výše dosažitelných úspor, doporučení.

42 Základní doporučení zastupitelstvu města Rychnova u Jablonce 4. Zásady běţné údrţby VO, které by jste měli vyţadovat na správci zařízení Běţná náplň údrţby veřejného osvětlení prováděná správcem VO kontrolní činnost vyplývající z povinné péče o el. zařízení obecně, včetně revizní činnosti podle ČSN a dalších souvisejících ustanovení preventivní údrţba nezbytná k zajištění bezporuchového a bezpečného provozu zařízení VO; je přímo navázána na kontrolní činnost a patří ke stálým činnostem údržby její plánování a periodické provádění zaručuje optimální stav souboru VO běţná údrţba zahrnující odstraňování běžných závad vzniklých za provozu osvětlovacích soustav odstraňování následků poruch havarijní případy způsobené automobilovým provozem, vandalizmem, zásahem jiných subjektů, povětrnostními vlivy; jejich náplň a rozsah je dána specifikací způsobené škody dispečink provozu nepřetržitá služba zahrnuje zapnutí a vypnutí zařízení VO (příp. SO),kontrolní činnost v průběhu provozu, odstraňování havarijních poruch v průběhu nepřetržité služby, příjímání hlášení o stavu zařízení, předávání hlášených poruch a nedostatků údržbě, obsluha zařízení centrálního dispečinku

43 Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce. Město Rychnov u Jablonce nemá zpracovanou celkovou koncepci rozvoje a rekonstrukce VO na celém správním území a provádí jen běţnou základní údrţbu smluvně zajištěným správcem VO. Zhodnocení stávajícího stavu a návrh řešení byl proveden v technické zprávě pasportu města k datu Návrh technického řešení rekonstrukce VO vychází z nejnovějších poznatků a trendů opřeného o ekonomické ukazatele provozu VO. Při současném trendu zvyšování ceny el. energie a při stárnutí technického zařízení VO je nejvýhodnější provést nejen nutnou údržbu stávajících částí VO, ale zároveň také provézt výměnu technicky zastaralých svítidel s velkým el. příkonem a malou účinností za nové, technicky dokonalejší svítidla s menším příkonem el. energie a větším efektem svítivosti. To vše při zachování parametrů kladených ČSN EN Road lighting Part 1: Performance requirements (Požadavky na osvětlení) z hlediska bezpečnosti pohybu osob a vozidel po komunikaci.

44 Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce. Po vypracování všech dokumentů,vybrání, schválení typů svítidel a provedení optimalizace soustavy VO by náklady na provoz a údržbu mohly vypadat následovně. Z celkového počtu 411 ks svítidel je nutné vyměnit cca 254 ks svítidel. Jedná se o svítidla, která jsou starší 5 let. Nová svítidla osadit vysokotlakou sodíkovou výbojkou 70 a 50 W a to na hlavních průjezdných komunikacích výbojkou 70 W a v ostatních částech obce výbojkou s příkonem 50 W. Ekonomika provozu ze zjištěného stavu. Ekonomika provozu - údržby a možné následné finanční úspory v Kč jsou objektivně vypočítány z poskytnutých údajů obce za rok 2008 a roku V tomto případě je možné provézt jen stimulovaný výpočet, který bude vycházet z nám známých zjištěných údajů,ostatní údaje budou doplněny orientačně viz níže.:

45 Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce.

46 Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce.

47 Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce. Na základě uvedeného zjednodušeného příkladu výpočtu nákladů provozu a základní údržby veřejného osvětlení OBCE Rychnova u Jablonce nad Nisou je jasně vidět, že po rekonstrukci a výměně svítidel a snížení příkonů jednotlivých svítidel na možnou minimálně přípustnou hranici z hlediska požadavků osvětlenosti komunikací se sníží celkové roční náklady na PROVOZ A ÚDRŢBU OPROTI ROKU 2008/2009 o ,-Kč ROČNĚ, coţ je téměř sníţení PŘIBLIŢNĚ o 1/2 stávajícího stavu. Další z možností snížení nákladů údržby je provádět platby za vykonanou a předem na smlouvanou částku prováděných prací na základě plánu nutné údržby. Pro navrhovanou investici do výměny svítidel je potřeba vycházet ze současných cen zařízení a prací. Celkové náklady by v tomto případě dosahovaly v úrovni cen roku 2009 za 1 ks svítidla demontáže a montáže nového svítidla cca 6.300,Kč.

48 Příklad moţných úspor na VO ze zjištěných dat pasportu VO obce. Celkové náklady v tomto případě jsou při kompletní výměně navrţených svítidel: 254 ks * 6.300,-Kč = ,-Kč vč.dph Při investici do oprav RVO na nový stav příkonů soustavy VO v celkovém počtu 7 ks by ceny dosahovaly v úrovni roku 2011 cca na jeden RVO ,-Kč (Nové jištění a ovládání včetně montáží).zřízení rekonstrukce odběrných míst RVO 2 a RVO 3 je odhadnuto na ,-Kč á 1 ks Celkové náklady v tomto případě jsou při opravě 7 ks RVO 5 ks * ,-Kč = ,-Kč vč.dph 2 ks * ,-Kč = ,-Kč vč.dph Celkové náklady na opravu soustavy VO výměna svítidel + oprava odběrných a přípojných míst RVO 1 až 7: ,- Kč vč.dph Návratnost investice z úspor el.energie a nákladů na údrţbu jsou v tomto případě včetně oprav RVO 1 aţ 7 / 4,6 let /. Za předpokladu vkládaných nákladů na provoz a údrţbu VO v letech 2008/2009.

49 Závěr Pokud jste se přesvědčili o tom, ţe veřejné osvětlení ve Vaší obci má velké rezervy a náklady na provoz a údrţbu se stále zvyšují,, NECHTE SI UVEDENÉ DOKUMENTY ZPRACOVAT Pak budete mít nástroje, kterými můţete zařízení veřejného osvětlení kontrolovat, sledovat efektivitu provozu, včetně dalších údajů souvisejících s provozem a údrţbou veřejného osvětlení a plánování rozvoje soustavy VO. Literatura: SEVEN, Středisko pro efektivní využívání energie.: Manuál veřejného osvětlení pro města a obce, Červen 2001, Voráček, J., Sokanský, K.: Audit veřejného osvětlení statutárního města Ústí nad Labem, Muchová, A., Voráček, J., Sokanský, K.: Generel veřejného osvětlení statutárního města Ostravy. J.Tesař a kolektiv.: Jak projektovat VO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení. VŠB Ostrava 2008, Prof.Ing.K.Sokanský CSc.:Metodické pokyny pro obnovu, provoz a údrţbu VO. J.Tesař SRVO.:Data z pasportů VO fa ELTODO a stav VO v Libereckém kraji Děkuji za pozornost Jiří Tesař - tel.: , mobil.: , .: jiri.tesar@artmetal-cz.com

REKONSTRUKCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ MĚSTA ZUBŘÍ

REKONSTRUKCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ MĚSTA ZUBŘÍ Datum: 09/13 REKONSTRUKCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ MĚSTA ZUBŘÍ dokumentace provedení díla Investor : Město Zubří, U Domoviny 234, 756 54 Zubří Projektant: Ing. Jindřich Marek, Vítězná 1746, 756 61 Rožnov pod

Více

Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1 - Svítidla

Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1 - Svítidla Revitalizace VO / Příloha č.1 1/5 Příloha č. 1 - Technické podmínky - požadavky na zařízení VO při výběrovém řízení Revitalizace / rekonstrukce veřejného osvětlení Komplex opatření pro úspory nákladů na

Více

Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1a Svítidla vysokotlaký sodík

Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1a Svítidla vysokotlaký sodík 1/5 Příloha č. 1 - Technické podmínky - požadavky na zařízení VO při výběrovém řízení Obměna nasvětlení komunikací městyse Nezamyslice Komplex opatření pro úspory nákladů na provoz VO - část 1a Svítidla

Více

NÁVRH OPTIMALIZAČNÍHO ŘEŠENÍ VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ. město HRÁDEK NAD NISOU

NÁVRH OPTIMALIZAČNÍHO ŘEŠENÍ VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ. město HRÁDEK NAD NISOU NÁVRH OPTIMALIZAČNÍHO ŘEŠENÍ VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ. Číslo objednávky: OlaSM/381/2013, ze dne 11.6.2013 město HRÁDEK NAD NISOU Lokalita K.ú.: Hrádek nad Nisou, Dolní Sedlo, Horní Sedlo, Dolní Suchá, Donín,

Více

Spolupráce na rekonstrukci a modernizaci veřejného osvětlení v obcích. Jaromír Uhde E.ON

Spolupráce na rekonstrukci a modernizaci veřejného osvětlení v obcích. Jaromír Uhde E.ON Spolupráce na rekonstrukci a modernizaci veřejného osvětlení v obcích Jaromír Uhde E.ON Rekonstrukce, modernizace a výstavba veřejného osvětlení Skupina E.ON zajišťuje Komplexní servis pro soustavy veřejného

Více

město Rychnov u Jablonce n.n. Lokalita K.ú.: Rychnov u Jablonce n.n., Pelikovice

město Rychnov u Jablonce n.n. Lokalita K.ú.: Rychnov u Jablonce n.n., Pelikovice Energetická a provozní optimalizace energetický management veřejného osvětlení města Rychnova u Jablonce n.n. číslo: 15112011 město Rychnov u Jablonce n.n. Lokalita K.ú.: Rychnov u Jablonce n.n., Pelikovice

Více

B. Technická zpráva technika prostředí staveb, zařízení silnoproudé elektrotechniky

B. Technická zpráva technika prostředí staveb, zařízení silnoproudé elektrotechniky B. Technická zpráva technika prostředí staveb, zařízení silnoproudé elektrotechniky 1. Popis stavby Předkládaná dokumentace řeší výstavbu veřejného osvětlení v obci Lanškroun. Předmětem je napojení nového

Více

Věc: Nabídka na zpracování pasportu veřejného osvětlení (VO), provozně energetické optimalizace systému VO a koncepce rozvoje systému VO města Toužim

Věc: Nabídka na zpracování pasportu veřejného osvětlení (VO), provozně energetické optimalizace systému VO a koncepce rozvoje systému VO města Toužim Endorser in GreenLight Programme EUROPEAN COMMISSION Město Toužim Vážený pan starosta Alexandr Žák Sídliště 428 364 01 Toužim Zlín 29.6.2015 Věc: Nabídka na zpracování pasportu veřejného osvětlení (VO),

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY A POPIS OVLÁDÁNÍ OSVĚTLENÍ HRACÍ PLOCHY

TECHNICKÉ POŽADAVKY A POPIS OVLÁDÁNÍ OSVĚTLENÍ HRACÍ PLOCHY Zimní stadion výměna osvětlení nad ledovou plochou (2. vyhlášení) TECHNICKÉ POŽADAVKY A POPIS OVLÁDÁNÍ OSVĚTLENÍ HRACÍ PLOCHY Obsah ÚVOD... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. SOUČASNÝ STAV OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY

Více

Veřejné osvětlení v obcích kabelizace, služby, financování, realizace. Jaromír Uhde E.ON Česká republika, s.r.o.

Veřejné osvětlení v obcích kabelizace, služby, financování, realizace. Jaromír Uhde E.ON Česká republika, s.r.o. Veřejné osvětlení v obcích kabelizace, služby, financování, realizace Jaromír Uhde E.ON Česká republika, s.r.o. Legislativa upravující provozování distribuční sítě Distribuční síť dále jen DS Energetický

Více

Legislativa, technické řešení chytrého veřejného osvětlení, světelné znečištění

Legislativa, technické řešení chytrého veřejného osvětlení, světelné znečištění Legislativa, technické řešení chytrého veřejného osvětlení, světelné znečištění životního prostředí. Semináře nemusí Ing. Theodor Terrich PORSENNA o.p.s. listopad 2017, Ostrava Obsah prezentace Legislativa

Více

PROVOZNĚ-ENERGETICKÁ OPTIMALIZACE SYSTÉMU VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ

PROVOZNĚ-ENERGETICKÁ OPTIMALIZACE SYSTÉMU VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ STAVBA : PROVOZNĚ-ENERGETICKÁ OPTIMALIZACE SYSTÉMU VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ INVESTOR : Obec Valaská Belá Valaská Belá č.p.1 972 28 Technická zpráva ZPRACOVATEL : AKTÉ spol. s r.o. nám.t.g.masaryka 1280 760

Více

Veřejné osvětlení a jeho současný stav v České republice

Veřejné osvětlení a jeho současný stav v České republice Veřejné osvětlení a jeho současný stav v České republice Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, tesarj@srvo.cz 1.Úvod Pod pojmem veřejné osvětlení (VO) se rozumí osvětlení veřejných komunikací

Více

Komplexní řešení pro veřejné osvětlení. Jaromír Uhde E.ON Česká republika, s.r.o.

Komplexní řešení pro veřejné osvětlení. Jaromír Uhde E.ON Česká republika, s.r.o. Komplexní řešení pro veřejné osvětlení. Jaromír Uhde E.ON Česká republika, s.r.o. Rekonstrukce DS ve vztahu k veřejnému osvětlení Energetický zákon č. 458/2000 Zákon o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

PASPORTIZACE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ OBEC VACOVICE

PASPORTIZACE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ OBEC VACOVICE PASPORTIZACE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ OBEC VACOVICE str. 1 Obsah 1) Obsah.2 2) Motivace 3 3) Popis současného stavu VO..4 4) Řešení a seznam použitých zkratek....5 5) Foto dokumentace a závady....6 6) Vypracoval.......7

Více

DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ OBSAH 1. Stávající podpora VO MPO EFEKT 2. Dotace v rámci OPŽP 2014 2020 2020 14. LEDNA 2014, ENERGETICKY ÚSPORNÉ VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ, PRAHA 22 MPO EFEKT 2014 Program

Více

: REVITALIZACE PROSTOR ÚSTAVU 423, OBJ.B AREÁL MENDELU, ZEMĚDĚLSKÁ 1, BRNO 613 00

: REVITALIZACE PROSTOR ÚSTAVU 423, OBJ.B AREÁL MENDELU, ZEMĚDĚLSKÁ 1, BRNO 613 00 STAVBA : REVITALIZACE PROSTOR ÚSTAVU 423, OBJ.B AREÁL MENDELU, ZEMĚDĚLSKÁ 1, BRNO 613 00 D.1.4 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA Místo stavby: Zemědělská 1, Brno 613 00 Investor: Mendelova

Více

Specifikace předmětu plnění

Specifikace předmětu plnění Specifikace předmětu plnění Přehled hlavních činností na spravovaném zařízení - Správa zařízení - Provoz a údržba zařízení - Hospodaření s energiemi - Obnova a modernizace zařízení - Další využití spravovaného

Více

Úspory energie a možnosti financování v oblasti veřejného osvětlení

Úspory energie a možnosti financování v oblasti veřejného osvětlení Úspory energie a možnosti financování v oblasti veřejného osvětlení Ing. Jana Sedláčková vedoucí oddělení programů na podporu úspor Odborná 1 Úspory energie aktuálně poslání odboru obecně (1) implementace

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Bilance nároků na příkon el. energie připojovaného objektu:

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Bilance nároků na příkon el. energie připojovaného objektu: TECHNICKÁ ZPRÁVA Předmětem tohoto projektu je elektropřípojka nn ČOV Cerhovice. Veškerá vyjádření a projednání zajišťuje dle dohody investor. Základní technické údaje: Napěťová soustava: 3x230/400V ~50Hz,

Více

KONCEPCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ. Ing. Petr Žák, Ph.D., ČVUT FEL Ing. arch. Simona Švecová, ČVUT FSv

KONCEPCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ. Ing. Petr Žák, Ph.D., ČVUT FEL Ing. arch. Simona Švecová, ČVUT FSv KONCEPCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ Ing. Petr Žák, Ph.D., ČVUT FEL Ing. arch. Simona Švecová, ČVUT FSv Veřejné osvětlení ÚČEL zajištění pocitu bezpečí, bezpečnosti osob, dopravy a majetku, zajištění orientace

Více

PŘÍPOJNÁ MÍSTA - PODROBNÝ VÝPIS

PŘÍPOJNÁ MÍSTA - PODROBNÝ VÝPIS Stránka 1 z 8 Stránka 1 z 8 Tisk Výpis z Pasportu přípojná místa (RVO) Výpis vyhotoven dne: 14.3.2016 ČÍSLO RVO 1 UMÍSTĚNÍ RVO ČÍSLO ELEKTROMĚRU 1021295048 ČÍSLO SMLOUVY 400406679508 NAPÁJENÍ RVO TRAFOSTANICE

Více

VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ A JEHO SOUČASNÝ STAV V ČR TESAŘ,Jiří.

VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ A JEHO SOUČASNÝ STAV V ČR TESAŘ,Jiří. Abstract VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ A JEHO SOUČASNÝ STAV V ČR TESAŘ,Jiří. Anotácia v anglickom jazyku prosím přeložit Cílem přednášky je propagace energetických úspor při obnově veřejného osvětlení měst a obcí

Více

FINANCOVÁNÍ A EFEKTIVITA

FINANCOVÁNÍ A EFEKTIVITA FINANCOVÁNÍ A EFEKTIVITA VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ OBSAH 1. SEVEn 2. Současný stav a efektivita VO v ČR 3. Silné a slabé stránky českého veřejného osvětlení 4. Financování 5. EPC 21. 10. 2014, ENERGETICKY ÚSPORNÉ

Více

HODNOCENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY V ENERGETICKÝCH AUDITECH Ing. Miroslav Mareš předseda správní rady Asociace energetických auditorů Cíl: 1. Posoudit hospodárnost užití elektrické energie v osvětlovacích

Více

NOVINKY VE VEŘEJNÉM OSVĚTLENÍ V ROCE 2017

NOVINKY VE VEŘEJNÉM OSVĚTLENÍ V ROCE 2017 NOVINKY VE VEŘEJNÉM OSVĚTLENÍ V ROCE 2017 OBSAH 1. LED světelné diody 2. (Povinné) náležitosti veřejného osvětlení 3. Bezpečnost v dopravě 4. Aktualizovaná norma ČSN EN 13201, 2016 5. Dotační titul EFEKT

Více

Služba zákazníkům. Veřejné osvětlení

Služba zákazníkům. Veřejné osvětlení Služba zákazníkům Veřejné osvětlení E.ON poskytuje obcím a městům ucelená řešení pro provozování, modernizaci a rekonstrukci soustav veřejného osvětlení. Na osvětlení ulic, parkovišť a veřejných prostranství

Více

Rekonstrukce osvětlení výrobních hal PACOVSKÝCH STROJÍREN.

Rekonstrukce osvětlení výrobních hal PACOVSKÝCH STROJÍREN. Rekonstrukce osvětlení výrobních hal PACOVSKÝCH STROJÍREN. Investor: PACOVSKÉ STROJÍRNY, a.s. Nádražní 697 395 01 Pacov PACOVSKÉ STROJÍRNY jsou tradiční českou strojírenskou výrobu, která se dynamicky

Více

Celé veřejné osvětlení je napájeno z jednoho rozvaděče veřejného osvětlení.

Celé veřejné osvětlení je napájeno z jednoho rozvaděče veřejného osvětlení. Úvod Dokumentace řeší prověření stávajícího stavu veřejného osvětlení a návrh řešení možných úspor. Součástí PD je návrh nového osvětlení, provedený dle řady ČSN EN 13201. Výběr tříd komunikace byl proveden

Více

STAVTES. spol. s r.o. Tylova 3, Prostějov tel/fax : BE. SO.03 Přípojka NN k ČS a MO TECHNICKÁ ZPRÁVA

STAVTES. spol. s r.o. Tylova 3, Prostějov tel/fax : BE. SO.03 Přípojka NN k ČS a MO TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVTES spol. s r.o. Tylova 3, Prostějov 796 01 tel/fax : 582 340 913 TECHNICKÁ ZPRÁVA BE. SO.03 Přípojka NN k ČS a MO Akce Investor: : Aglomerace Tišnov, rozšíření stokové sítě -stavba Železné, 2. etapa

Více

OBSAH. 2. (Povinné) náležitosti veřejného osvětlení. 3. Bezpečnost v dopravě. 5. Dotační titul EFEKT

OBSAH. 2. (Povinné) náležitosti veřejného osvětlení. 3. Bezpečnost v dopravě. 5. Dotační titul EFEKT NOVINKY VE VEŘEJNÉM OSVĚTLENÍ V ROCE 2017 OBSAH 1. LED světelné diody 2. (Povinné) náležitosti veřejného osvětlení 3. Bezpečnost v dopravě 4. Aktualizovaná norma ČSN EN 13201, 2016 5. Dotační titul EFEKT

Více

: Rekonstrukce školní kuchyně SOUz Chvaletice

: Rekonstrukce školní kuchyně SOUz Chvaletice OBSAH 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE 3 1.1. VÝCHOZÍ PODKLADY 3 1.2. ÚČEL A ROZSAH PROJEKTU 3 1.3. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE 3 1.3.1. Zajištění energie 3 1.3.2. Celkové bilanční údaje 3 1.3.3. Napěťová soustava 3 1.3.4.

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY SPRCH KRYTÉHO BAZÉNU V ČESKÉ TŘEBOVÉ

STAVEBNÍ ÚPRAVY SPRCH KRYTÉHO BAZÉNU V ČESKÉ TŘEBOVÉ D.3 - IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZAKÁZKY NÁZEV AKCE : STAVEBNÍ ÚPRAVY SPRCH KRYTÉHO BAZÉNU V ČESKÉ TŘEBOVÉ MÍSTO STAVBY : ČESKÁ TŘEBOVÁ DATUM : 5/2015 INVESTOR : EKO BI s.r.o. KRYTÝ BAZÉN U TEPLÁRNY 617 560 02

Více

INTELIGENTNÍ VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

INTELIGENTNÍ VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ INTELIGENTNÍ VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ OBSAH 1. SEVEn 2. Současný stav a efektivita VO v ČR 3. Silné a slabé stránky českého veřejného osvětlení 4. Inteligentní veřejné osvětlení 11. 11. 2014, EKOLOGICKY A EKONOMICKY

Více

Horizont energetických úspor Energetický management jako významný nástroj pro snížení energetických ztrát měst, obcí a průmyslových podniků

Horizont energetických úspor Energetický management jako významný nástroj pro snížení energetických ztrát měst, obcí a průmyslových podniků Horizont energetických úspor Energetický management jako významný nástroj pro snížení energetických ztrát měst, obcí a průmyslových podniků - energetický management v praxi Dne:18.4.2013, Ing. Roman Ostarek

Více

PŘÍPOJKY NN. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

PŘÍPOJKY NN. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky PŘÍPOJKY NN 1. Všeobecné podmínky 2. Druhy přípojek 3. Dodávka elektrické energie 4. Skladba ceny za elektrickou energii

Více

POPIS OVLÁDÁNÍ OSVĚTLENÍ a technické informace týkající se osvětlovací soustavy

POPIS OVLÁDÁNÍ OSVĚTLENÍ a technické informace týkající se osvětlovací soustavy POPIS OVLÁDÁNÍ OSVĚTLENÍ a technické informace týkající se osvětlovací soustavy srpen 2016 Lighting Projects Consulting, s.r.o. Vypracoval: Vratislav Kratochvíl Lighting Projects Consulting, s.r.o. Karlovarská

Více

Veřejné osvětlení z pohledu energetické účinnosti

Veřejné osvětlení z pohledu energetické účinnosti z pohledu energetické účinnosti Seminář: Problematika veřejného osvětlení z pohledu energetického specialisty a poradce EKIS Novotného lávka 5, budova ČSVTS 13. 11. 2013 Obsah Stávající podpora veřejného

Více

SCHRÉDER: OPŽP 2014-2020 PRIORITNÍ OSA 5 (veřejné osvětlení) LIDSKÝ FAKTOR ÚSPORA ENERGIE VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

SCHRÉDER: OPŽP 2014-2020 PRIORITNÍ OSA 5 (veřejné osvětlení) LIDSKÝ FAKTOR ÚSPORA ENERGIE VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ SCHRÉDER: OPŽP 2014-2020 PRIORITNÍ OSA 5 (veřejné osvětlení) LIDSKÝ FAKTOR ÚSPORA ENERGIE VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ ING PETR MÍKA ARTECHNIC - SCHRÉDER 1 OPŽP 2014 2020, prioritní osa 5 Podpořené projekty budou

Více

Veřejné osvětlení - VO. Jaromír Uhde E.ON Servisní, s.r.o.

Veřejné osvětlení - VO. Jaromír Uhde E.ON Servisní, s.r.o. Veřejné osvětlení - VO Jaromír Uhde E.ON Servisní, s.r.o. Profil společnosti Poskytujeme komplexní služby v oblasti distribuce elektřiny a plynu. Především výstavbu, provoz a údržbu energetických a plynových

Více

Zvýšení bezpečnosti - osvětlení chodců na přechodech v Ostravě. Ing. Radim Gřes PTD Muchová, s.r.o., Ostrava,

Zvýšení bezpečnosti - osvětlení chodců na přechodech v Ostravě. Ing. Radim Gřes PTD Muchová, s.r.o., Ostrava, Zvýšení bezpečnosti - osvětlení chodců na přechodech v Ostravě Ing. Radim Gřes PTD Muchová, s.r.o., Ostrava, gres@ptdov.cz Cíl příspěvku seznámení posluchačů s koncepcí a metodikou osvětlování přechodů

Více

investor: OÚ Světlá pod Ještědem

investor: OÚ Světlá pod Ještědem Příloha č.2 VO Rozstání REKONSTRUKCE VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ ROZSTÁNÍ ------------------------------------------------------------------------------------------- investor: OÚ Světlá pod Ještědem TECHNICKÁ

Více

KONCEPCE ROZVOJE A OBNOVY VO

KONCEPCE ROZVOJE A OBNOVY VO KONCEPCE ROZVOJE A OBNOVY VO Ing. Petr Žák, Ph.D., v Praze 1. Účel a struktura veřejného osvětlení ÚČEL VO: vytvořit vhodné světelné podmínky pro zvýšení bezpečnosti v nočním městě nebo obci: vyšší bezpečnost

Více

Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení program EFEKT

Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení program EFEKT Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení program EFEKT Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Nástroje k naplňování cílů energetické účinnosti v ČR legislativní nástroje

Více

MS - projekce, s.r.o. Erbenova 5 703 00 OSTRAVA VÍTKOVICE INVESTOR : STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA-MÚ, OSTRAVA-VÍTKOVICE

MS - projekce, s.r.o. Erbenova 5 703 00 OSTRAVA VÍTKOVICE INVESTOR : STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA-MÚ, OSTRAVA-VÍTKOVICE MS - projekce, s.r.o. Erbenova 5 703 00 OSTRAVA VÍTKOVICE INVESTOR : STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA-MÚ, OSTRAVA-VÍTKOVICE STAVBA : OPRAVA BYTU Č.8 (2.NP) ul. DEHTOVÁ Č.1450/9, OSTRAVA-VÍTKOVICE PROJEKTOVÁ ČÁST

Více

Ing. Petr Žák, Ph.D., Ateliér světelné techniky

Ing. Petr Žák, Ph.D., Ateliér světelné techniky Příprava a hodnocení projektů ve veřejném osvětlení Ing. Petr Žák, Ph.D., Ateliér světelné techniky Základní údaje o veřejném osvětlení v ČR Údržba a správa Bezpečnost osob, dopravy a majetku Energie Soustava

Více

Náhradní zdroj pro DPS Elišky Purkyňové, Thákurova 8 12, Praha 6 TECHNICKÁ ZPRÁVA

Náhradní zdroj pro DPS Elišky Purkyňové, Thákurova 8 12, Praha 6 TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje: Název akce: DOMOV PRO SENIORY ELIŠKY PURKYŃOVÉ Náhradní zdroj Místo stavby. Thákurova 8, 10, 12 Praha 6 Druh dokumentace: Investor: Vypracoval: Projekt Domov pro

Více

Veselí nad Moravou ul. Rumunská, Lány, obnova VO

Veselí nad Moravou ul. Rumunská, Lány, obnova VO Objednatel Město Veselí nad Moravou Zpracovatel Název stavby Stupeň dokumentace Část dokumentace SO/PS Dokument Revize 0 Status dokumentace Šárka Vrbová Veselí nad Moravou ul. Rumunská, Lány, obnova VO

Více

Bohuslav Doležal DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY OBSAH: 1.TECHNICKÁ ČÁST 2.VÝKRESOVÁ ČÁST. Urbánkova 617, Moravské Budějovice , tel.

Bohuslav Doležal DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY OBSAH: 1.TECHNICKÁ ČÁST 2.VÝKRESOVÁ ČÁST. Urbánkova 617, Moravské Budějovice , tel. Bohuslav Doležal Urbánkova 617, Moravské Budějovice 676 02, tel. 720108727 AKCE: Elektrické ovládání oken v tělocvičně ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice Místo stavby: Havlíčkova ul. 933, Mor. Budějovice

Více

Veřejné osvětlení - VO. Jaromír Uhde E.ON, 21.10. 2014 Praha

Veřejné osvětlení - VO. Jaromír Uhde E.ON, 21.10. 2014 Praha Veřejné osvětlení - VO Jaromír Uhde E.ON, 21.10. 2014 Praha Profil společnosti E.ON Česká republika(, 2013) Obrat (v tisících ) Zaměstanaci (počet) Počet zákazníků (elektřina a plyn) Prodej elektřiny (GWh)

Více

Začíná směrem k odběrateli odbočením od zařízení pro veřejný rozvod. Odbočení od vzdušného vedení končí hlavní domovní

Začíná směrem k odběrateli odbočením od zařízení pro veřejný rozvod. Odbočení od vzdušného vedení končí hlavní domovní Elektrická přípojka nn Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky http://fei1.vsb.cz/kat420 Technická zařízení budov III Fakulta stavební Elektrická přípojka

Více

Příloha č. 11: Minimální technické požadavky na materiál použitý pro servis a obnovu zařízení

Příloha č. 11: Minimální technické požadavky na materiál použitý pro servis a obnovu zařízení Minimální technické požadavky na komponenty a materiál pro obnovu a servis Při obnově a servisu musí být použity takové materiály a konstrukční prvky, které zachovají minimálně stejné technické, provozní,

Více

Možnosti financování výměn veřejného osvětlení v obcích bez vstupní investice

Možnosti financování výměn veřejného osvětlení v obcích bez vstupní investice Možnosti financování výměn veřejného osvětlení v obcích bez vstupní investice Praha, 1.3. 2016 PROGRAM Představení společnosti Metoda financování - EPC Metoda financování - Přenesená správa Případová studie

Více

Porovnání investičních a provozních nákladů na modelové soustavě veřejného osvětlení

Porovnání investičních a provozních nákladů na modelové soustavě veřejného osvětlení Seminář o dynamickém veřejném osvětlení, Praha - Hotel Olympik, 5. března 2019 Porovnání investičních a provozních nákladů na modelové soustavě veřejného osvětlení Ing. Theodor Terrich Porsenna o.p.s.

Více

Obsah: 1. Technická zpráva. 2. Kresba sítě veřejného osvětlení. 3. Soupis světelných místa a rozváděčů veřejného osvětlení

Obsah: 1. Technická zpráva. 2. Kresba sítě veřejného osvětlení. 3. Soupis světelných místa a rozváděčů veřejného osvětlení VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ V MĚSTYSU HORNÍ MARŠOV STÁVAJÍCÍ STAV Obsah: 1. Technická zpráva 2. Kresba sítě veřejného osvětlení 3. Soupis světelných místa a rozváděčů veřejného osvětlení 1. Technická zpráva Ve městysu

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava silnice II/313 Dolní Dobrouč - Veřejné osvětlení. MDS PROJEKT Försterova 175, Vysoké Mýto,

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava silnice II/313 Dolní Dobrouč - Veřejné osvětlení. MDS PROJEKT Försterova 175, Vysoké Mýto, TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce: Oprava silnice II/313 Dolní Dobrouč - Veřejné osvětlení Část: SO401 Veřejné osvětlení Stupeň projektu: Projekt pro stavební povolení + Projekt pro provedení stavby Investor:

Více

Vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost

Vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost Ing. Jiří Skála 21. 10. 2014 Praha Obsah Představení SRVO Několik čísel ze statistik DN Současný pohled

Více

Energetická analýza VO pro obce Příkazy a Hynkov

Energetická analýza VO pro obce Příkazy a Hynkov 1 z 13 22.8.2014 12:17 Energetická analýza VO pro obce Příkazy a Hynkov Starosta: Ing. Jaroslav Sívek tel.: 723 395 604 Správce: p. Jiří Hofmeister tel.: 603 450 255 Obchodní oblast: p. Jiří Stodůlka tel.:

Více

D Elektroinstalace

D Elektroinstalace Obsah 1. ZADÁNÍ... 2 1.1. ROZSAH PROJEKTU... 2 1.2. PROJEKTOVÉ PODKLADY... 2 2. SILNOPROUD... 2 2.1. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 2 2.2. ENERGETICKÁ BILANCE... 2 2.3. NAPÁJENÍ... 2 2.4. HLAVNÍ POSPOJENÍ...

Více

1. ÚVOD... 3. 1.4 Základní elektrotechnické údaje stavby... 4. 2.6 Zásuvkové okruhy... 6. 2.7 Kabelové rozvody... 6

1. ÚVOD... 3. 1.4 Základní elektrotechnické údaje stavby... 4. 2.6 Zásuvkové okruhy... 6. 2.7 Kabelové rozvody... 6 OBSAH: 1. ÚVOD... 3 1.1 Identifikační údaje stavby... 3 1.2 Předmět projektu... 3 1.3 Soupis podkladů k projektu... 3 1.4 Základní elektrotechnické údaje stavby... 4 1.4.1 Druhy sítí a napětí :... 4 1.4.2

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVA OBJEKTU S PRODEJNOU POTRAVIN, parc. č ŽADATEL: OÚ Voznice Voznice Dobříš ZPRACOVATEL DOKUMENTACE :

STAVEBNÍ ÚPRAVA OBJEKTU S PRODEJNOU POTRAVIN, parc. č ŽADATEL: OÚ Voznice Voznice Dobříš ZPRACOVATEL DOKUMENTACE : ŽADATEL: OÚ Voznice Voznice 7 ZPRACOVATEL DOKUMENTACE : Ing. Ondřej Červenka Voznice 64 STAVEBNÍ ÚPRAVA OBJEKTU S PRODEJNOU POTRAVIN, parc. č. 1043 DOKUMENTACE DLE PŘÍL. 1 VYHL. 499/2006 Sb. D.1.4.b VYTÁPĚNÍ

Více

Optimalizace nákladů na osvětlovací soustavy

Optimalizace nákladů na osvětlovací soustavy Optimalizace nákladů na osvětlovací soustavy Schréder - založeno 1927 v Belgii Schréder - v současnosti 40 poboček Artechnic-Schréder - založeno 1995 v Praze - návrhy osvětlení - výroba svítidel !? ÚSPORA?!

Více

17. 10. 2014 Pavel Kraják

17. 10. 2014 Pavel Kraják ZÁKONY A DALŠÍ PŘEDPISY PRO ELEKTROENERGETIKU A JEJICH VZTAH K TECHNICKÝM NORMÁM 17. 10. 2014 Pavel Kraják LEGISLATIVA - PŘEHLED Zákon č. 458/2000 Sb. Vyhláška č. 51/2006 Sb. Vyhláška č. 82/2011 Sb. Vyhláška

Více

C.2.2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA - Autobusové stanoviště. Regenerace a revitalizace středu města a přemístění stanovišť autobusové dopravy - Libáň

C.2.2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA - Autobusové stanoviště. Regenerace a revitalizace středu města a přemístění stanovišť autobusové dopravy - Libáň Dokumentace ke stavebnímu povolení PROIS a.s. Veverkova 1343, Hradec Králové, 500 02 IČ 259 43022, DIČ CZ 259 43022 Akce : Investor : Regenerace a revitalizace středu města a přemístění stanovišť autobusové

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 11111-EL-01 STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTU NA ULICI ŠPÁLOVA 9 OSTRAVA-PŘÍVOZ SEZNAM DOKUMENTACE: 11111-EL-10. Výkaz materiálů Slepý rozpočet

TECHNICKÁ ZPRÁVA 11111-EL-01 STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTU NA ULICI ŠPÁLOVA 9 OSTRAVA-PŘÍVOZ SEZNAM DOKUMENTACE: 11111-EL-10. Výkaz materiálů Slepý rozpočet SEZNAM DOKUMENTACE: Technická zpráva Výkaz materiálů Slepý rozpočet HDS+ER Půdorys 1.PP-Elektroinstalace Půdorys 1.NP-Elektroinstalace Půdorys 2.NP-Elektroinstalace Půdorys Podkroví-Elektroinstalace Rozvaděč

Více

Obsah: 1. Technická zpráva. 2. Kresba sítě veřejného osvětlení. 3. Soupis světelných místa a rozváděčů veřejného osvětlení

Obsah: 1. Technická zpráva. 2. Kresba sítě veřejného osvětlení. 3. Soupis světelných místa a rozváděčů veřejného osvětlení VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ V MĚSTĚ LOKTI STÁVAJÍCÍ STAV Obsah: 1. Technická zpráva 2. Kresba sítě veřejného osvětlení 3. Soupis světelných místa a rozváděčů veřejného osvětlení 1. Technická zpráva Ve městě Loket

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA PROJEKTU

PRŮVODNÍ ZPRÁVA PROJEKTU Pardubice-oprava soc.zařízení ubytoven B,E Věznice Pardubice Elektroinstalace silnoproudu PRŮVODNÍ ZPRÁVA PROJEKTU Obsah projektu A. Technická zpráva : A.1 - Identifikační údaje stavby A.2 - Vymezení rozsahu

Více

Ekonomie provozu veřejného osvětlení

Ekonomie provozu veřejného osvětlení Ekonomie provozu veřejného osvětlení Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, tesarj@srvo.cz Úvod Ekonomické - hospodárné provozování soustavy venkovního osvětlení obce není jednoduché. Provoz

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA BŘEZOVÁ. F. DOKUMENTACE STAVBY F.3.3 Technika prostředí staveb - ELEKTRO TECHNICKÁ ZPRÁVA. Ing Jiří Horák Valdecká Hořovice

MATEŘSKÁ ŠKOLA BŘEZOVÁ. F. DOKUMENTACE STAVBY F.3.3 Technika prostředí staveb - ELEKTRO TECHNICKÁ ZPRÁVA. Ing Jiří Horák Valdecká Hořovice 1 Projektant: Ing Jiří Horák Valdecká 82 26801 Hořovice Generální projektant: projektový ateliér ASSA spol. s r.o. Praha 4 Dvorecká 32 Zakázka: Investor : OU Březová MATEŘSKÁ ŠKOLA BŘEZOVÁ Stupeň : Dokumentace

Více

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ V OBCI BĚLOTÍN MÍSTNÍCH ČÁSTECH KUNČICE, LUČICE A NEJDEK

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ V OBCI BĚLOTÍN MÍSTNÍCH ČÁSTECH KUNČICE, LUČICE A NEJDEK OBEC BĚLOTÍN Adresa: Bělotín 151, 753 64 Bělotín, IČ: 00301019, tel/fax: 581 612 100 web: http://www.belotin.cz, e-mail: belotin@belotin.cz, účet: 1883001369/0800 Veřejná zakázka malého rozsahu dle 12

Více

ELEKTROINSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA. ÚP ČR - Kladno - rekonstrukce okapů a klempířských prvků

ELEKTROINSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA. ÚP ČR - Kladno - rekonstrukce okapů a klempířských prvků Zhotovitel dokumentace: Vedoucí Ing.Radka Milfortová zakázky: Schválil: Ing.Jiří Škvor Projektant: Ing.Jiří Škvor Vypracoval: Ing.Jiří Škvor Zakázka: Místo stavby: Investor: Dokumentace: Příloha: ÚP ČR

Více

Ing.Vejdovský ADES, Hledíkova 2, Praha 10,106 00, tel. : +420 602370924

Ing.Vejdovský ADES, Hledíkova 2, Praha 10,106 00, tel. : +420 602370924 ELEKTROINSTALACE A. Průvodní zpráva Projektová dokumentace projekt pro provedení stavby elektroinstalace byl zpracován na základě objednávky fy MCA Atelier s.r.o. Projekt řeší opravy bytu v uvedeném objektu.

Více

Financování rekonstrukce. v České republice (dotační tituly v ČR) SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha, 27.11.

Financování rekonstrukce. v České republice (dotační tituly v ČR) SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha, 27.11. Financování rekonstrukce a modernizace veřejného osvětlení v České republice (dotační tituly v ČR) Michal Staša SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha, 27.11. 2012 1 Obsah prezentace

Více

ZPRÁVA KE STAVU VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ V OBCI LODĚNICE ZÁKLADNÍ EKONOMICKÁ STUDIE

ZPRÁVA KE STAVU VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ V OBCI LODĚNICE ZÁKLADNÍ EKONOMICKÁ STUDIE ZPRÁVA KE STAVU VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ V OBCI LODĚNICE ZÁKLADNÍ EKONOMICKÁ STUDIE CÍL Cílem zprávy je nastínění ekonomické studie stavu VO ve smyslu významu případné modernizace. Pokud modernizovat, pak v

Více

Pasport veřejného osvětlení

Pasport veřejného osvětlení Pasport veřejného osvětlení aneb proč a jak ho využít! Ing. Jiří Skála Zákony Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích 38 Obec vede evidenci svého majetku. Zákon č. 183/2006 Sb. stavební zákon 161 Vlastníci technické

Více

Dodatek č. 1 ke Smlouvě o přenechání VO na území Města Úvaly do nájmu, o jeho provozování a správě (dále jen Smlouva)

Dodatek č. 1 ke Smlouvě o přenechání VO na území Města Úvaly do nájmu, o jeho provozování a správě (dále jen Smlouva) Dodatek č. 1 ke Smlouvě o přenechání VO na území Města Úvaly do nájmu, o jeho provozování a správě (dále jen Smlouva) Smluvní strany: 1. Město Úvaly, se sídlem Pražská 276, Úvaly, PSČ 250 82 IČ: 00240931

Více

Nejnovější trendy v interiérových osvětlovacích technologiích - LED. Ing. Tomáš Novák, Ph.D. prof. Ing. Karel Sokanský, CSc.

Nejnovější trendy v interiérových osvětlovacích technologiích - LED. Ing. Tomáš Novák, Ph.D. prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. Nejnovější trendy v interiérových osvětlovacích technologiích - LED Ing. Tomáš Novák, Ph.D. prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. Osvětlovací technologie - LED Aktuální stav - LED technologie ještě nedosáhla

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTU ŠÍROKÁ č.p.87, CHRUDIM. Elektroinstalace. Město Chrudim Resselovo náměstí 77, 537 16 Chrudim

STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTU ŠÍROKÁ č.p.87, CHRUDIM. Elektroinstalace. Město Chrudim Resselovo náměstí 77, 537 16 Chrudim BOGUAJ stavební inženýrství BOGUAJ Stavební inženýrství,s.r.o. Projekční a inženýrská kancelář Technické dozory staveb Znalecké posudky Odhady nemovitostí,posuzování stavu stavebních konstrukcí Kancelář:

Více

Nabídka služeb a energií v oblasti hospodárného využívání. Seminář Lednice

Nabídka služeb a energií v oblasti hospodárného využívání. Seminář Lednice Nabídka služeb a energií v oblasti hospodárného využívání Seminář Lednice Proč společnost E.ON podporuje energeticky úsporná opatření? Cílem E.ONu je nabízet zákazníkovi komplexní řešení, nejen dodávku

Více

Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem.

Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem. Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem. Obsah: PŘÍLOHA Č. 1: POPIS VÝCHOZÍHO STAVU OBJEKTŮ VČETNĚ REFERENČNÍCH HODNOT... 3 PŘÍLOHA Č. 2: POPIS ZÁKLADNÍCH OPATŘENÍ...

Více

Rekonstrukce sociálního zařízení, vnitřního a venkovního schodiště v budově SPÚ

Rekonstrukce sociálního zařízení, vnitřního a venkovního schodiště v budově SPÚ plan inženýrská a projekční kancelář Rekonstrukce sociálního zařízení, vnitřního a venkovního schodiště v budově SPÚ Název stavby: Místo stavby: Objednatel: Státní pozemkový úřad, Husinecká 1024/11a, Žižkov,

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Regina Dulavová oddělení programů na podporu úspor seminář Energetické úspory Eurocentrum Hradec Králové, 6. 3. 2018 1 Energy Efficiency First

Více

TECHNOLOGICKÉ POSTUPY A POPIS POLOŽEK

TECHNOLOGICKÉ POSTUPY A POPIS POLOŽEK Nadlimitní veřejná zakázka na služby zadávaná v otevřeném řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon nebo ZVZ ) na služby Provoz a údržba veřejného

Více

Technická zpráva. Revitalizace hlavního osvětlení sportovní haly v Českém Krumlově O Chvalšinská ulice Český Krumlov

Technická zpráva. Revitalizace hlavního osvětlení sportovní haly v Českém Krumlově O Chvalšinská ulice Český Krumlov Revitalizace hlavního osvětlení sportovní haly v Českém Krumlově O Chvalšinská ulice 111 38101 Český Krumlov Technická zpráva Březen 2018 Lighting Projects Consulting, s.r.o. Vypracoval: Michal Doležal

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE listů 6 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Stupeň projektu: Projektová dokumentace pro ZMĚNU UŽÍVÁNÍ STAVBY Název akce: Centrum denních služeb v ZŠ Hrdlovská, Osek D1:SO 101 Denní centrum D1:SO 101.8 Silnoproudá elektrotechnika

Více

Rekonstrukce veřejného osvětlení

Rekonstrukce veřejného osvětlení Rekonstrukce veřejného osvětlení Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ing. Theodor Terrich Ing. Miroslav Šafařík, Ph.D. PORSENNA o.p.s. květen

Více

Výměna podhledu nad školní jídelnou a jevištěm ZŠ a MŠ Angel, Angelova 15/3185 Praha 4 - Modřany. Elektroinstalace silnoproud Technická zpráva

Výměna podhledu nad školní jídelnou a jevištěm ZŠ a MŠ Angel, Angelova 15/3185 Praha 4 - Modřany. Elektroinstalace silnoproud Technická zpráva Výměna podhledu nad školní jídelnou a jevištěm ZŠ a MŠ Angel, Angelova 15/3185 Praha 4 - Modřany Elektroinstalace silnoproud Technická zpráva Vypracoval: Jiří Flosman Odpovědný projektant: Josef Tietz

Více

ŽÁDOST O STÁTNÍ DOTACI NA VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

ŽÁDOST O STÁTNÍ DOTACI NA VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ Vedoucí EKIS : ZDENĚK HASOŇ EKIS energetické konzultační a informační středisko MPO ČR Projektová a inženýrská činnost Masarykovo nám 1 / 2, 680 01 BOSKOVICE Pražská 66, 678 01 BLANSKO sekce VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA (DRS)

TECHNICKÁ ZPRÁVA (DRS) STAVEBNÍ ÚPRAVY, VESTAVBA ŠATNY A SKLADU 11/2015 STÁVAJÍCÍ VÝROBNÍ HALY MEKTEC na pozemku p.č. 1815/1 a 1815/5, v k.ú. Č. Budějovice ELEKTROINSTALACE SILNOPROUD TECHNICKÁ ZPRÁVA (DRS) VYPRACOVAL: STUPEŇ:

Více

Veřejné osvětlení s LED svítidly v České republice Ing. Petr Žák, Ph.D., Ing. arch. Simona Švecová. ČVUT FEL, Praha

Veřejné osvětlení s LED svítidly v České republice Ing. Petr Žák, Ph.D., Ing. arch. Simona Švecová. ČVUT FEL, Praha Ing. Petr Žák, Ph.D., Ing. arch. Simona Švecová Veřejné osvětlení s LED svítidly I. SOUČASNÝ STAV A VÝVOJ LED PRO VO II. III. PŘÍKLADY VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ S LED SVÍTIDLY KONCEPČNÍ ŘEŠENÍ VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ

Více

Projektování el. zařízení IČO Korunní Ostrava - Mar. Hory. tel.:

Projektování el. zařízení IČO Korunní Ostrava - Mar. Hory. tel.: Projektování el. zařízení IČO 640 82 351 Korunní 63 709 00 Ostrava - Mar. Hory tel.: 724 978 547 E-mail: chytilasyn@volny.cz 1/5 OBSAH: TECHNICKÁ ZPRÁVA stavby s názvem Energetické posílení přívodu NN

Více

TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB Obsah: Strana: 1 Identifikační údaje... 1 2 Předmět řešení... 1 3 Energetická bilance... 1 4 Technické řešení... 2 5 Vnější vlivy na el. zařízení dle ČSN 33 2000-4-41 ed.2 změna

Více

Vladislavova 335, Kutná Hora GSM: IČ: TEXTOVÁ ČÁST. Akce: Stavební úpravy bytu č. 1 v objektu Masarykova 302, Kutná Hora

Vladislavova 335, Kutná Hora GSM: IČ: TEXTOVÁ ČÁST. Akce: Stavební úpravy bytu č. 1 v objektu Masarykova 302, Kutná Hora Josef Pros projekce elektro e-mail: jpros@mybox.cz Vladislavova 335, 284 01 Kutná Hora GSM: 775357933 IČ: 10240578 101 TEXTOVÁ ČÁST Akce: Stavební úpravy bytu č. 1 v objektu Masarykova 302, Kutná Hora

Více

DOTAZNÍK Obnova osvětlení montážní a skladovací haly

DOTAZNÍK Obnova osvětlení montážní a skladovací haly DOTAZNÍK Obnova osvětlení montážní a skladovací haly Následující dotazník umožní prvotní posouzení, zda může být obnova osvětlení provedena ekonomicky a zda může být EPC vhodnou volbou. Dotazník lze využít

Více

Rekonstrukce rozvaděčů 400V/230V v hlavní rozvodně víceúčelové haly, Těšínská 1296/2a, Havířov-Podlesí. Technická zpráva

Rekonstrukce rozvaděčů 400V/230V v hlavní rozvodně víceúčelové haly, Těšínská 1296/2a, Havířov-Podlesí. Technická zpráva 1/5 Rekonstrukce rozvaděčů 400V/230V v hlavní rozvodně víceúčelové haly, Těšínská 1296/2a, 736 01 Havířov-Podlesí Technická zpráva Obsah: 1. Předmět úprav 2. Stručný popis, návrh řešení 3. Projektové podklady

Více

D Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení

D Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení AZ PROJECT spol. s r.o. projektová a inženýrská kancelář Plynárenská 830 280 02 Kolín IV tel. 321 728 755, e-mail kadlecek@azproject.cz Stavebník : MĚSTO KOLÍN, KARLOVO NÁMĚSTÍ 78, 280 12 KOLÍN I Stavba

Více

Kácov, 16. 5. 2013 M. Škopek

Kácov, 16. 5. 2013 M. Škopek ENERGETICKÉ AUDITY A ENERGETICKÉ POSUDKY VEŘEJNÉHO OSVĚTLENÍ PODLE VYHLÁŠKY Č. 480/2012 SB. Kácov, 16. 5. 2013 M. Škopek ENERGY CONSULTING SERVICE, S.R.O. auditorská projekční znalecká nezávislá kancelář

Více

SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace

SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace EL1. Seznam příloh, technická zpráva, výpis materiálu.......5 EL2. Půdorys 1.PP......3 EL3. Půdorys 1.NP......4 EL4. Půdorys 2.NP......3

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA O B S A H

TECHNICKÁ ZPRÁVA O B S A H ZŠ Chotěboř, Smetanova 745 Rekonstrukce sociálních zařízení ZŠ Chotěboř, Smetanova 745 Rekonstrukce sociálních zařízení část elektroinstalace TECHNICKÁ ZPRÁVA O B S A H 1. Předmět díla... 2 2. Soupis podkladů,

Více