Souhrnná teritoriální informace Kyrgyzstán

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Kyrgyzstán"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Astaně (Kazachstán) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu Kyrgyzská republika, Ústava připouští též - Kyrgyzstan Respublikasy, mezinárodní označení KG The Republic of Kirgizstan 1.2. Rozloha km 2 Více než 90 % území se nachází v nadmořské výšce vyšší než 1500 m.n.m. hraničí na východě a na jihu s Čínou, na jihozápadě a západě s Tádžikistánem a Uzbekistánem a na severu s Kazachstánem Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva 5,2 mil. hustota obyvatelstva 26/km 2 podíl ekonomicky činného obyvatelstva 56 % 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení 0,7% 35% obyvatelstva žije ve městech, 65% na venkově, 1/6 žije v hlavním městě Biškeku a nejbližším okolí, 30,3% je mladší 14 let, od 15 do 64 let je 64,4% a starší jak 65 let je 5,3% 1.5. Národnostní složení 67,4% Kyrgyzové, 14,2% Uzbeci, 10,3% Rusové, 1,1% Dungani, 1% Ujgurci, 0,9% Tadžici, 0,8% Kazaši, 0,8% Tataři, 0,7% Ukrajinci, 0,7% Turci, 0,4% Korejci, 0,3% Němci, 0,3% Azerbajžánci, 1,1% ostatní. Oficiální zdroje uvádějí, že v u žije více než 80 etnických skupin. 2/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

3 1.6. Náboženské složení sunnitský islám 77 %, pravoslavní 18 %, ostatní 5 % 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky Úřední jazyk: státní jazyk kyrgyzský, oficiální jazyk ruský. Jazyky jsou uváděny jako rovnoprávné. Další nejčastěji používané jazyky: uzbecký na jihu farsí 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Kyrgyzská republika se administrativně člení na 7 oblastí: Džalal-Abadská oblast - centrum Džalal-Abad, rozloha km 2, počet obyvat. cca 850 tis. Issyk-Kulská oblast - centrum Karakol, rozloha km 2, počet obyvatel cca 450 tis. Narynská oblast - centrum Naryn, rozloha km 2, počet obyvatel cca 300 tis. Ošská oblast - centrum Oš, rozloha tis km 2, počet obyvatel cca tis. Talaská oblast - centrum Talas, rozloha km 2, počet obyvatel cca 200 tis. Čujská oblast - centrum Buškem, rozloha km 2, počet obyvatel 900 tis. Batkenská oblast - centrum Natkej, rozloha km 2, počet obyvatel 400 tis. Hlavní město: BIŠKEK obyvatel Další velká města: Oš obyvatel Džalal-Abad obyvatel Prevalsk obyvatel Kyzyl-Kia obyvatel 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn od kyrgyzský som, který má 100 tiin nejčastěji používanou cizí měnou je USD, kterým je možno po domluvě zaplatit v některých obchodech i restauracích. Bez problému lze směnit i EUR, CHF kurz cca somů/usd (kurz velmi proměnlivý, někdy i během dne se mění několikrát s rozdílem několik somů za USD). 3/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

4 1.10. Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Státní svátky: 1.1. Nový rok, 1.5. Svátek práce, 1.9. Den vítězství, Den nezávislosti, Státní svátek Pracovní doba: 9:00 17:30 (oficiální), v soukromých firmách podle rozhodnutí majitele Prodejní doba: v podstatě od 9:00 do 20:00 až do 24:00, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty V u má obchod stejně jako ve většině východních zemí Asie i určitou společenskou stránku a akceptování zvyklostí je první předpoklad úspěchu. Je třeba počítat s tím, že bez osobního kontaktu s potenciálním obchodním partnerem se nelze obejít. Obchodní jednání jsou doprovázena různými dlouho trvajícími a vydatnými obědy nebo večeřemi, ve spojení mnoha přípitky. V neposlední řadě je také třeba mluvit dobře rusky, neboť jazyková vybavenost je v u velmi slabá. Určitě nevede k obchodnímu úspěchu hojné zasílání u v angličtině doprovázené odkazy na internetové stránky. Dalším důležitým momentem je, že společnost v u je poměrně patriarchální a zejména prvotní kontakty na osobní úrovni by měli navazovat spíše muži. Není také dobré své potenciální partnery podceňovat, možná neumí dobře anglicky a nejsou schopni vést hluboké teoretické diskuse o mezinárodním obchodě, za to se však velmi dobře vyznají v místním poměrech a umějí si velmi dobře poradit díky kontaktům na své příbuzné a známé. Dále je nutno brát v úvahu, že je poměrně chudou zemí s výraznými, i když ne převažujícími, orientálními rysy a východním způsobem myšlení. Jedná se třeba o přesnost, schopnost dodržet nejen ústní, ale i písemnou dohodu, nespolehlivost, neschopnost se vcítit do problému partnera atp. Dalším takovým projevem je nedodržování dopravních předpisů, určitá agresivita nejen v dopravě, ale i v mezilidských vztazích. Současně je třeba brát i v úvahu silné příbuzenské vztahy Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Pokud se jedná o akutní první pomoc, ta je poskytována zdarma. Platí se až následná péče. Ceny jsou značně vysoké, a to jak absolutně, tak vzhledem ke kvalitě poskytovaného ošetření. Nemocnice jsou velmi skromně vybaveny, většinou starými sovětskými přístroji a úroveň hygieny je také problematická. Proto by občan ČR měl cestovat do uvedené země, jen když je jeho zdravotní stav alespoň dobrý. Vzhledem k výše uvedenému je nezbytné při cestě do KG uzavřít zdravotní připojištění Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Občané České republiky cestující do Kyrgyzské republiky potřebují od 1. července 2008 vízum. Při cestě letadlem je vízum do 30 dnů udělováno přímo na letišti v Biškeku. Je třeba vyplnit formulář a mít 4/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

5 s sebou 1 foto (3x4). Vízum lze obdržet předem na Velvyslanectví Kyrgyzské republiky ve Vídni, adresa - Invalidenstr. 3/8, 1030 Vienna, tel , @kyrbotnnweb.at Formulář ke stažení a informace na webové stránce Při cestě autem lze obdržet vízum v Kazachstánu pouze ve městě Almaty na Generálním konzulátě Kyrgyzské republiky, ul. Luganského 30 A (roh ul. Satpajeva), tel , ; fax , council.agencykg@mail.kz Úřední hodiny GK: příjem žádostí od do výdej víz od do Při podání žádosti o vízum do 30 dnů je třeba podle informací Generálního konzulátu v Almaty předložit zde následující doklady: platný pas, vyplněnou žádost o vízum, 1 fotografii 3 cm x 4 cm stvrzenku o zaplacení 90 USD za vízum do 30 dnů nebo 70 USD za vízum do 7 dnů, (jde o express vízum, které bude hotové do 3 dnů). Za vízum je třeba v Almaty zaplatit předem v jedné z následujících poboček BTA (Banka Turan Alem): - mkr. Samal 2, ul. Žoldasbekova 97 - ul. Auezova, 11/107 (roh prospekt Abaja) - mkr. Aksaj 4, ul. Ulugbekova 70 a - ul. Ajtbeke bi 55 (roh ulice Furmanova) nebo v Pobočce Merej: - prospekt Sujunbaja 2 (ulice Rajymbekova) - prospekt Sejfulina 534 (ulice Kurmangazy) - ulice L. Tolstého (ulice Šolochova) Po příjezdu je nutné, aby se cizinec do pěti dnů zaregistroval na OVIRu. V případě, že je ubytován v hotelu, tuto povinnost za něho vykoná ubytovací zařízení (nutno hotel požádat). Stačí jedna registrace pro zemi. Adresy pro registraci v Biškeku: РОВД Октябрьский район - Скрябина 86 РОВД Свердловский район - Суюнбаева 73 РОВД Ленинский район - Московская 203 РОВД Первомайского района - Панфилова 1 Октябрьский район Свердловский район Ленинский район Первомайский район /29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

6 1.14. Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Po revolučních událostech v březnu roku 2005 dochází ke stabilizaci politické, ekonomické a bezpečnostní jen postupně. Hlavním problémem je, že se v důsledku nízké autority státních struktur výrazně zvýšila kriminalita. S ohledem na celkovou situaci v u a i v Uzbekistánu (Ferganská dolina - jižní oblast při hranici s em) se zatím doporučuje omezit cesty jen do hlavního města Biškeku. Určitě je vhodné se vyhnout jižním oblastem u (Ošská a Džalal-Abadská oblast) a neprovozovat individuální turistiku po u. Důležitá upozornění: Signálem na spojení mobilním telefonem je pokryto pouze hlavní město Biškek, ostatní území je bez signálu. Na jihu země se rozšířilo vážné infekční onemocnění - sněť slezinná (sibiřský mor) Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Zastupitelský úřad ČR pro Kazachstán v Astaně je akreditován i pro (podrobnosti viz STI Kazachstán na internetových stránkách Přímo v Biškeku byl v roce 2004 otevřen honorární konzulát. Adresa: Kyrgyzská republika, Biškek Ulice Sydykova 152 telefon + 996(312) fax bishkek@honorary.mzv.cz honorárním konzulem je Igor Vladimírovič Oniščenko Honorární konzulát se nachází naproti ministerstvu obrany. Cena taxi po městě činí cca 100 somů (cca 3 USD). Spojení z letiště Manas do centra města - mezinárodní letiště Manas se nachází cca 30 km od centra směrem na sever. Cena taxi činí cca 600 somů (15-20 USD). Adresa: Velvyslanectví České republiky v Kazachstánu (s akreditací pro ) Business Centre Arman, Sary-Arka Astana tel: ++(7 7172) fax: ++(7 7172) Pro poštovní styk: Embassy of the Czech Republic in Kazakhstan Business Centre Arman, Sary-Arka Astana Republic of Kazakhstan astana@embassy.mzv.cz Obchodně ekonomický úsek se nachází na velvyslanectví v Astaně. 6/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

7 1.16. Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) Výše uvedené agentury nemají v u zastoupení Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Policie 102 Hasiči 101 Rychlá lékař. pomoc 103 Rychlá lékař.ská pomoc placená 151 Záchranáři 110, 161 Taxi 152, 156 Mezinárodní informační služba 160 Informace 109, 106 Poznámka: uvedená telefonní čísla platí pro Biškek Internetové informační zdroje Государственный Интернет портал Правительство Государственные закупки (тендеры) Министерство здравоохранения Министерство юстиции Министерство труда и социального развития Парламент Жогорку Кенеш Министерство иностранных дел Министерство обороны Министерство внутренних дел Министерство финансов Министерство сельского, водного хозяйства и перерабатывающей промышленности Министерство транспорта и коммуникаций Министерство чрезвычайных ситуаций Министерство образования и науки Министерство культуры и информации Kомитет по управлению государственным имуществом Государственный комитет по налогам и сборам Государственный таможенный комитет Aгентство по архитектуре и строительству Aгентство по физической культуре и спорту Государственное агентство по делам религий Государственное агентство по регистрации прав на недвижимое имущество Государственное агентство по геологии и минеральным ресурсам Государственное агентство по охране окружающей среды и лесному хозяйству /29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

8 Официальный сайт города Бишкек Nejdůležitější internetové zdroje informací o dané zemi (internetové adresy) Vláda: MF KG: Knati Kabar (zpravodajská agentura) : Večerní Biškek,(noviny): (zadat aktuální datum) Statistické údaje: Adresy významných institucí Obchodně-průmyslová komora republiky Torgovo- promyšlennaja palata Respubliky g. Biškek, ul Kyjevskaja tel , fax cci-kr@teotel.kg 8/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

9 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému Politický systém Kyrgyzské republiky se opírá o ústavu z 5. května Státní zřízení - republika, parlamentní demokratický systém. Na rozdíl od sousedních středoasijských republik byly prezidentské pravomoci značně ústavou omezeny. Několik úprav ústavy, poslední vzešlá z referenda 23. října 2007, prezidentské pravomoci výrazně zvýšily. Parlament (Žogorku Keneš) je jednokomorový, má 90 poslanců, zvolených na pět let. Poslední parlamentní volby se uskutečnily 27. února v roce Politické strany - stranický systém se stále nachází v počátečním stádiu svého vývoje a politické strany mají fakticky jen malý vliv na dění v parlamentu. Ukazuje se, že voliči volí sice kandidáty, které osobně znají, ale bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Vzhledem k velmi špatné hospodářské situaci v zemi se již někteří částečně orientují i podle volebních programů jednotlivých stran. Svůj vliv napříč politickým spektrem si však zachovala klanová příslušnost vlivných politiků Hlava státu (jméno, kompetence) Prezident je volen přímo, na 5-ti leté období všelidovým hlasováním a nesmí svůj úřad zastávat déle než dvě funkční období. Prezident navrhuje premiéra, kterého však musí schválit Parlament. Na návrh premiéra pak jmenuje ostatní členy vlády (opět schvaluje Parlament), navrhuje Parlamentu ke schválení předsedu Ústavního soudu, Nejvyššího soudu, Generálního prokurátora, předsedu Národní banky a předsedy místních soudů. Prezident velí ozbrojeným silám státu a chrání suverenitu a teritoriální celistvost státu. V březnu roku 2005 se uskutečnil státní převrat, v jehož důsledku byl tehdejší prezident A. Akajev nucen opustit zemi a vzdát se prezidentského úřadu. Vzniklou situaci bylo možno charakterizovat jako politicky nestabilní, neboť docházelo a stále ještě dochází k časté rotaci zaměstnanců prakticky ve všech státních funkcích. Březnové události z roku 2005 lze spíše než za demokratickou revoluci, označit za výměnu elit. Novým prezidentem byl 10. července 2005 zvolen Kurmanbek Salijevič Bakijev. Narodil se 1. srpna 1949 v obci Masadm Suzakského regionu v Džalal-Abádské oblasti. Na základě referenda byl také upřesněn statut prezidenta po skončení jeho funkčního období. Do ústavy byl zahrnut článek, který stanoví, že prezident nemůže být trestně stíhán za činnost spojenou s výkonem jeho funkce ani po skončení jeho funkčního období Složení vlády Chudinov Igor Vitalievich - předseda vlády Babanov Omurbek Toktogulovich - první vicepremiér Abdullaeva Uktomham Avazovna - vicepremiérka Kongantiev Moldomusa Tashbolotovich - ministr vnitra Mambetov Marat Avalovich - ministr zdravotnictví Sarbaev Kadyrbek Telmanovich - ministr zahraničních věcí Raev Sultan Akimovič - ministr kultury a informací Kalyev Bakytbek Torogulovich - ministr obrany Musaev Abdylda Inayatovich - ministr školství a vědy Aidaraliev Uskenderbek Rysbekovich - ministr zemědělství, vodního hospodář. a zpracov. průmyslu Sulaimanov Nurlan Cholponbaevich - ministr dopravy a komunikací Tashpaeva Nazgul Askerovna - ministryně práce a sociálních věcí Sultanov Marat Usenbekovich- ministr financí Tashiev Kamchybek Kadyrmaevich - ministr pro mimořádné situace Davydov Ilyas Abdullovich - ministr průmyslu, energetiky a palivových zdrojů Tursunkulov Nurlan Janyshevich - ministr spravedlnosti 9/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

10 Japarov Akylbek Usenbekovich - ministr hospodářského rozvoje a obchodu 10/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

11 3. Zahraničně-politická orientace 3.1. Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních je členskou zemí OSN a jejích organizací (UNDP, WHO, UNICEF, UNESCO), OBSE, MMF, Světové banky, IFC, MIGA, IDA, EBRD, ECO, Asijské rozvojové banky, US Overseas Private Investment Corp. a US Export-Import Bank. Koncem roku 1998 vstoupil do WTO (vstup u do WTO nesou nelibě státy bývalého SSSR, zvláště pak RF, Uzbekistán a Kazachstán). je rovněž členem Šanghajské organizace spolupráce, Organizace centrálně-asijské spolupráce, Organizace ekonomické spolupráce, Evroasijského ekonomického společenství, Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti a Organizace islámské konfederace Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách viz. kapitola Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. Protokol o spolupráci mezi MZV KG a MZV ČR, v platnosti od Dohoda o boji proti organizovanému zločinu. V platnost vstoupila dne Protokol o výsledcích návštěvy v Kyrgyzské republice oficiální delegace České republiky v čele s ministrem průmyslu a obchodu ČR K. Kühnlem (duben 1998) Společná deklarace o dalším rozvoji vzájemně výhodné spolupráce mezi Českou republikou a Kyrgyzskou republikou (duben 1999, podepsaná premiérem ČR M. Zemanem) Protokol o dalším rozvoji spolupráce mezi Českou republikou a Kyrgyzskou republikou (duben 1999, podepsaný ministrem průmyslu a obchodu M. Grégrem) Memorandum o záměrech z výsledků oficiální návštěvy místopředsedy vlády a ministra zahraničního obchodu a průmyslu Kyrgyzské republiky E. Omuralijeva v České republice a jednání s ministrem průmyslu a obchodu České republiky M. Grégrem V červenci 1999 prezident Akajev svým výnosem potvrdil sukcesi u do tří smluv:*) Konzulární konvence mezi ČSSR a SSSR a Protokol ze dne 27. dubna 1972 k uvedené konvenci (Moskva, 27. dubna 1972) Smlouva mezi ČSSR a SSSR o zamezení vzniku dvojího občanství (Moskva, 6. června 1980) Smlouva o právní pomoci a právních vztazích v občanských, rodinných a trestních věcech (Moskva, 12. srpna 1982) *) ČR navrhovala zahrnout do této části sukcese také Smlouvu o vzájemné ochraně autorských práv (Praha, 18. března 1975), Platební smlouvu mezi vládou ČSFR a vládou SSSR (Praha, 28. prosince 1990) a Protokol k platební smlouvě mezi vládou ČSFR a vládou SSSR z 28. prosince 1990 (Praha, 18. července 1991). Tyto smlouvy zůstaly zatím stranou. S em je od roku 2000 odsouhlasený text mezivládní "Smlouvy o zamezení dvojímu zdanění". Dosud se čeká na vhodnou příležitost na její podepsání. S em se vedou jednání o "Dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic". Ministerstvo financí ČR vypracovalo konsolidovaný Návrh Dohody, který byl kyrgyzské straně předán v červnu Kyrgyzská strana předložila návrhy dohod, a to konkrétně Dohodu o mezinárodní automobilové přepravě nákladů a osob (Moskva, 3. února 1967), Dohodu o výměně právních informací a Dohodu o spolupráci mezi ministerstvy spravedlnosti. 11/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

12 4. Ekonomická charakteristika země 4.1. Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje Po zavedení vlastní měny začátkem samostatné existence u se díky důsledné úvěrové politice, strukturální reformě jednotlivých sektorů hospodářství a uplatňování tvrdé fiskální politiky, podařilo dosáhnout zlepšení ekonomické situace. V roce 1997 bylo možno zaznamenat fungování tržních mechanismů. Vláda podporovala rozvoj podnikání a soukromého sektoru vůbec. V obchodním právu byly zohledněny požadavky soukromých investorů. Byly přijaty zákony, které upravují bankroty, zahraniční investice a zaregistrování podniků. Byla změněna daňová soustava, důchody a přepracován občanský zákoník. V bankovnictví byly hlavně zpřísněny podmínky pro banky, které mají podíl zahraničního kapitálu nižší než 20 %. Opatření se týkala hlavně povinného navýšení základního kapitálu. V září 1996 byl zahájen trh s obligacemi. Jednalo se hlavně o prodej státních investičních obligací soukromým investorům. Pokračovala pozemková reforma. V zemědělství byla rozpuštěna družstva a zrušen státní monopol na zemědělskou výrobu. Bylo zavedeno právo na užívání půdy na 99 let. Od lze provádět transakce s půdou, a to včetně prodeje, výměny, pronájmu a převodu. Ekonomicky se léta 1999, 2000, 2001 mohou charakterizovat jako poměrně úspěšná a pomohla zemi se postupně vyrovnat s následky ruské krize a ekonomické krize v Asii. Nepodařilo se však najít recepty" na hlavní ekonomické problémy. V roce 2002 některé negativní trendy pokračovaly, zejména v průmyslové výrobě. Do tvorby HDP se negativně promítly i problémy na společném podniku Kumtor (největší zahraniční investice - těžba zlata), což ve svém důsledku vedlo k poklesu HDP o 0,5 %. V letech se projevily pozitívní výsledky fiskální politiky státu a tržních reforem. Růst HDP dosáhl 6,7%, resp. 7,1%, rychleji rostla průmyslová výroba než zemědělství a inflace se pohybovala v rozmezí 3 až 4,1%. Pro státní rozpočet byl významný růst cen některých surovin. Pro rok 2005 byly charakteristické revoluční události, které započaly politickým převratem v březnu 2005 a situace se jen pomalu uklidňovala. Politické otřesy a období rabování obchodů těsně po revolučních událostech v Biškeku silně poznamenalo i křehkou kyrgyzskou ekonomiku. HDP klesl o 0,4 %, průmyslová výroba klesla o 12,1 %, objem zemědělské výroby se snížil o 4,2 %, nárůst inflace činil 4,9 %. V roce 2006 pomalu dochází k politické stabilizaci, ale ekonomika se nadále propadá. Vykazovaný růst HDP v běžných cenách o 2,7 % při inflaci více jak 5 % znamená další snížení, zejména průmyslové výroby, proti roku předchozímu. V roce 2007 uvádí kyrgyzská statistika nárůst HDP proti roku 2006 o 8,2%. Nejrycleji se rozvijí oblast služeb - doprava a telekomunikace o 44,4%, hotelové a restaurační o 11,2%, dále strojírenství o 20,2% a zemědělství pouze o 1,5%. K 1. lednu 2007 bylo v u registrováno cca 564 tisíc podnikatelských subjektů, což ve srovnání s rokem předešlým znamená nárůst o 25 tisíc. Z celkového počtu podnikatelských subjektů připadá 53,6 % na zemědělské farmy, 33,8 % na fyzické osoby a 12,5 % na právnické osoby. patří stále k tranzitním zemím afgánských narkotik do Ruska a dále do Evropy. Cesty vedou přes Tádžikistán,, Kazachstán do Ruska. Za poslední tři roky byl zabaven největší kontraband narkotik na území u v první polovině prosince 2008 nedaleko hlavního města Biškeku, kdy bylo objeveno 119 kg těžkých narkotik původem z Afganistanu, ve složení 20 kg heroinu a 98 kg opia. Jen tato jedna dodávka představuje na černém trhu 1,2 mil USD. 12/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

13 4.2. Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) Hrubý domácí produkt v mld. somů (v běžných cenách) ,2 83,4 94,,0 98,1 102,7 139,7 Hrubý domácí produkt na obyvatele v USD Roční míra inflace v % ,3 3,1 4,1 4,9 5,1 20,1 Míra nezaměstnanosti (% práceschopného obyvatelstva) ,9 9,9 8,5 8,1 8,0 7,9 Podíl jednotlivých odvětví na tvorbě HDP v roce 2005 byl následující: zemědělství 30,5 %, průmysl 16,1 %, stavebnictví 2,5 %, obchod a veřejné stravovaní 17,8 %, ostatní aktivity 21,5 %, čisté daně a finanční operace 11,6%. V roce 2006 se jednotlivá odvětví na tvorbě HDP podílela následovně: zemědělství 28,9 %, průmysl 14,9 %, stavebnictví 2,8 %, obchod a veřejné stravovaní 18 %, ostatní aktivity 22,3 %, čisté daně a finanční operace 13,1%. V roce 2007 se podíl zemědělství na tvorbě HDP snižuje na 27,5 %, průmysl zvyšuje svůj podíl na 17,5 %, výrazný nárůst zaznamenává stavebnictví na 5,1%, obchod a veřejné stravování stagnuje na 18,5 %, ostatní aktivity 22,3 % a finanční operace 9,1%. Oficiální kurz k USD: 1 USD = 37somů (2007) Až do poloviny roku 1998 byl kurz 18 somů za 1 USD. Vlivem ruské ekonomické krize se som postupně začal propat až na 40 somů / USD v červenci 2000 a postupně stále klesal. V letech se podařilo kurs stabilizovat a pohyboval se na úrovni somů/usd. Od počátku roku 2003 se kurs upevňoval v důsledku celosvětového oslabování USD Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory K hlavním průmyslovým odvětvím patří hutnictví neželezných kovů, strojírenství a lehký průmysl. V roce 2005 došlo k poklesu průmyslové výroby o 12,1 %. Pokles výroby ve zpracovatelském průmyslu činil celkově o 9,9 %, pokles byl i v těžařském průmyslu 12,1 %. Ve výrobě a distribuci elektrické energie, plynu a vody došlo však ke zvýšení o 1,8 %. V roce 2006 došlo opět k poklesu průmyslové výroby o 11,2 % a během roku bylo uzavřeno dalších 22 průmyslových podniků. Výroba a distribuce elektrické energie, plynu a vody se snížila o 2,7 %. V roce 2007 se průmyslová výroba zvýšila o 7,4 % při poklesu těžebního průmyslu o 4,7 %. Výroba a distribuce energie se zvýšila o 2,6 %. 13/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

14 Ve struktuře průmyslové výroby činí podíl těžařského průmyslu cca 20 %, zpracovatelského průmyslu cca 60 %, výroby a distribuce elektrické energie, plynu a vody cca 20 %. Z jednotlivých odvětví se na celkové průmyslové výrobě nejvíce podílí těžařský průmysl, potravinářský průmysl a metalurgický průmysl (zhruba stejnou měrou - každé toto odvětví cca 20 %). Přírodní zdroje, jejich disponsibilita a těžební průmysl V u jsou velká naleziště zlata, olova, wolframu a uhlí. Výzkumy potvrzují, že země má také velké zásoby stříbra, železné rudy, vzácných kovů, ropy a plynu. Zásoby uhlí se odhadují na tis. tun, olova cca tun, wolframu více než tun. Potenciálně těžitelné zdroje nejvýznamnějších nerostných surovin má velké možnosti těžby zlata, antimonu, výroby rtuti, opracovávání granitu (žuly) a mramoru. Dobývá se zde pouze 1,5 % z celkového objemu palivo-energetických zdrojů Střední Asie Stavebnictví Objem vytvořeného hrubého domácího produktu ve stavebnictví se v roce 2005 oproti roku 2004 zvýšil zhruba o 2,1 %. Nejvíce investic bylo vloženo do výstavby objektů elektroenergetiky, dopravy a spojů a do výstavby bytů. V roce 2006 dochází k oživení stavebnictví, které pokračuje výrazným nárůstem, které pokračuje i v roce 2007, kdy kyrgyzská statistika uvádí 20,2 %. V roce 2007 se nejvíce investovalo do individuální bytové výstavby, nejvíce v hlavním městě a kolem jezera Issyk-kuľ Zemědělství vývoj, struktura Zemědělská půda zaujímá 10 mil. ha (51 % celého území), zavlažováno je cca 1 mil. ha. Z rostlinné produkce je nejrozšířenější pěstování pšenice, brambor, bavlny, zeleniny a cukrové řepy. V živočišné výrobě jde hlavně o velká stáda ovcí a koz, dále se pak chová hovězí dobytek a rozšířen je také chov koní. Některé zdroje uvádějí, že počet ovcí a koz poklesl od doby samostatnosti státu z cca 10 mil. kusů na 1,5 mil. V posledních letech údajně dochází ke zvyšování počtu chovaných zvířat. Propočtem, přes počet podnikatelských subjektů a procentické zastoupení podnikajících v zemědělství vychází, že začátkem roku 2007 bylo v u více než 300 tis. zemědělských subjektů. Nejvíce se produkuje maso, mléko, vlna a kůže. Na jihu země jsou bavlníkové plantáže, pěstuje se tabák a bourec morušový. Zemědělská výroba vzrůstá od roku Zemědělství tvoří základ celého hospodářství u a v roce 1999, 2000, 2001 se největší měrou podílelo na růstu HDP. V roce 2002 růst zemědělské výroby činil 3,3 %, v roce 2003 pak 3,8 %, v roce 2004 cca 4,1 %, v roce 2005 však došlo k poklesu o 4,2 %. V roce 2006 již vykazovalo kyrgyzské zemědělství opět mírný růst, a to o 1,5 % a vytvořilo hodnotu ,3 mil. somů (1 798,6 mil.usd). Na celkové produkci se rostlinná výroba podílela 58,2 %, chov dobytka 40,4 %, služby 1,3 % a lov a lesní hospodářství 0,1 %. V roce 2007 dochází jen k mírnému nárůstu zemědělské produkce, a to o 1,5 %. Odhadovaná hodnota produkce je cca 75 mld. somů, z čehož podíl rostlinné výroby je kolem 56 %, živočišné výroby do 40 % a zbytek jsou služby a myslivost Služby Základní dopravní infrastruktura u zahrnuje km silnic, 450 kilometrů železničních tratí a 23 letištních ploch. Mezinárodní letiště je v Biškeku a v Oši, dále jsou dvě menší regionální letiště v Džalal-Abad a Karakol a 19 operativních letišť. Dominantní postavení má přeprava silniční. Železniční síť je velmi řídká, a to zejména v důsledku nevhodných geografických podmínkek (vysoké hory). Plánuje se výstavba tranzitní železniční tratě západ-východ, která by měla spojit Uzbekistán s Čínou. 14/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

15 V oblasti telekomunikací došlo k určité modernizaci. Existuje také jeden operátor mobilních telefonů. Pokrytí je však omezené, jednak s ohledem na geografické podmínky, jednak proto, že zisky nejsou takové, aby umožňovaly další rozšiřování sítě. má poměrně velký potenciál pro rozvoj turistického ruchu. Zejména se jedná o jezero Issyk- Kul i lyžařsky a horolezecky přitažlivé velehory. Tento potenciál je však zatím málo využíván, protože jsou nutné velké investice do infrastruktury turistického ruchu. O ostatních službách lze ve stručnosti říci, že se v současné době nacházejí ve stadiu rozvoje. V souvislosti s rozvojem stavební výroby v posledním období jsme zaznamenali, že čínští podnikatelé začínají poskytovat finanční služby a rovněž čínské stavební firmy jsou na tyto služby navázány Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) V širším měřítku se v podstatě začala budovat teprve od vzniku samostatného státu. Kyrgyzské prameny uvádí, že v zemi je 34 tis. km cest (pokud se to někdy cestami nechá nazvat), 450 km železnic a dvě mezinárodní letiště - v hlavním městě Biškeku a v městě Oši na jihu země. V devadesátých letech bylo do rozvoje infrastruktury investováno, ale v roce 2005 byla její výstavba vzhledem k politickým událostem téměř zastavena. V současné době je opět na počátku, a to ve všech směrech. V souvislosti s chronickým nedostatkem finančních prostředků bude výstavba infrastruktury trvat dlouhá léta. V poslední době se neudržuje ani infrastruktura stávající, zastaralá a chátrající vybudovaná ještě v období SSSR Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc sám neposkytuje rozvojovou pomoc. Přijímá rozvojovou pomoc ve velkém rozsahu. Hlavní formou je finanční pomoc. Tu poskytují především vyspělé západoevropské státy. Dále je tato pomoc poskytována formou stáží kyrgyzských občanů v zahraničí nebo účastí zahraničních lektorů v u. Konkrétní výši poskytované pomoci nelze v podstatě vyčíslit. Prakticky do kategorie rozvojové pomoci patří i některé velmi výhodné úvěry určené pro rozvoj infrastruktury (například pro výstavbu tranzitní tratě západ-východ je nabízen konsorciem japonských bank úvěr na 40 let s pětiletým odkladem splátek a úrokovou mírou 2 % ročně). Žádost o humanitární pomoc kyrgyzské vlády představitele OSN v listopadu 2008 Pan Neal Walker, Resident Coordinator United Nations System The Kyrkyz Republic, zaslal v listopadu 2008dopis velvyslanci České republiky v Kazachstánu a u Bedřichu Kopeckému, v němž žádá, aby se Česká republiky aktivně zapojila v zimním a jarním období 2008/9 do humanitární pomoci u o kterou láda požádala. V žádosti N. Walker uvádí, že kyrgyzská vláda žádá o pomoc v této souvislosti poprvé a současně je sama připravena nést svůj podíl odpovědnosti. Ze žádosti dále vyplývá, že získané finanční prostředky budou využity na přístřeší pro 200 tis. nejvíce zranitelných osob, na přístřeší a potraviny pro 10 tisíc bezprizorních dětí nebo se nacházejících ve speciálních zařízeních, pro zabezpečení 336 základních lékařských zařízení elektřinou pro poskytování akutní péče, dále pro zabezpečení 2 mil. obyvatel třech největších měst vodou v zimním období a pro zabezpečení 580 tis. lidí základními potravinovými produkty. Více informací lze získat na web. stránce ZÚ Astana již dříve měl od Honorárního konzula České republiky v u I. Oniščenka informace, že kyrgyzská ekonomiky se nachází v kritickém stavu a bez vnější pomoci nebude schopna zabezpečit obyvatelstvo během zimního a jarního období 2008/9 elektřinou, vodou a základními potravinami. 15/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

16 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Příjmy , , , , , ,6 Výdaje , , , , , ,7 Saldo , , , , ,1 V letech 2005 a 2006 kyrgyzská vláda hospodařila s provizorním státním rozpočtem a konkrétně na rok 2006 byl rozpočet sestavován po čtvrtletích. Je velmi obtížné získat důvěryhodné statistické údaje o hospodaření vlády. Uváděný deficit státního rozpočtu v roce 2007 ve výši 2,173 mil. somů představuje pouze 1,6 % k celkovému objemu hrubého domácího produktu Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) Pro posouzení devizové rovnováhy platební bilance ve vztahu k celkovému zahraničnímu zadlužení země se nepodařilo za rok 2007 získat dostatek důvěryhodných informací jak o saldu běžného účtu tak o kapitálovém a finančním účtu a devizových rezervách země Zahraniční zadluženost, dluhová služba dostal půjčky jak od mezinárodních organizací, tak od jednotlivých států. Výše těchto půjček se pohybuje okolo 2 mld. USD. Jedná se zejména o tyto mezinárodní organizace: MMF, EBRD, Asijská rozvojová banka, ESCAP, U.S. TDA (U.S. Trade and Development Program). Ze států jsou největšími věřiteli Japonsko, Švýcarsko a Nizozemí Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Národní banka u ul. Umetalieva Biškek tel.: / , fax: / Banka " ul. Togolka Moldo 54a Biškek tel.: / fax: / Banka Kyrgyzvněšbank" prospekt Ekrindik Biškek tel.: / fax: / Banka KURULUŠ" ul. Belinskovo Biškek tel.: / fax: / Banka MAKSAT" 16/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

17 ul. Toktogula Biškek tel.: / fax: / Daňový systém Daňový systém u je velmi nepřehledný. Základní daň je ve výši 20 %. Podle druhu zboží, případně podle míry investic a podílu zahraničního investora se může sazba zvyšovat nebo snižovat. Při běžném dovozu se však výše poplatků pohybují následovně: DPH: 20 %; podle sdělení kazachstánského "Interfaxu" ze dne 20. října 2008, se výše DPH se sníží od 1. ledna 2009 z 20 % na 12 % jako jediné daně pro subjekty malého podnikání pracujícím by se měla od 1. ledna snížit daň ze mzdy z 10 % na 6 % za vyřízení a zpracování dokumentů: 0,15 % z deklarované ceny zboží. Daň je vypočítávána v měně, ve které je hodnota zboží deklarována. 17/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

18 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka v mil. USD Export Import Saldo Teritoriální struktura postavení v (k) EU V roce 2007 se zvýšil celkový obrat kyrgyzského zahraničního obchodu o 48,7 %, z toho export o 40,7 % a rychleji rostoucí import o 52,2 %. Vývoz: V roce 2005 nejvíce vyvážel do Spojených arabských emírátů (27,9 %), Ruska (19,6 %), Kazachstánu (17,5 %), dále pak do Švýcarska (8,6 %) a Číny (3,9 %). V roce 2006 nejvíce vyvezl do Švédska (26,2 %), Kazachstánu (20 %), Ruska (19,3 %), Afghánistánu ( 9,4 %), Číny (4,8 %), Uzbekistánu (3,5 %) a Turecka (3,4 %). V roce 2007 nejvíce vyvážel do Ruska (20,4 %), do Švýcarska (19,6 %), Kazachstánu (17,9 %), Afganistánu (10,3 %, Uzbekistánu (7,3 %), Číny (6,5 %) a Turecka (3,7 %). Dovoz: Za rok 2005 nejvíce dovezl z Ruska (33,5 %), z Kazachstánu (16,3 %), z Číny (9,1 %), USA (6,1 %) a z Uzbekistánu (5,5 %). V roce 2006 bylo na prvním místě opět Rusko (37,9 %), následovala Čína (14,3 %), Kazachstán (11,6 %), USA (5,7%), Uzbekistán (3,8 %), Ukrajina (2,4 %), Německo (2,3 %), Turecko (2,2 %) a Kanada (1,8 %). V roce 2007 se do u nejvvíce zboží dovezlo z Ruska (35,4 %), USA (15,6 %), Číny (13,2 %), Uzbekistánu (3,8 %), Ukrajiny, Turecka a Německa Komoditní struktura Hlavními položkami kyrgyzského exportu jsou drahé kovy, uhlí, elektrická energie, potraviny, bavlna, stroje, železné a neželezné kovy, dále cihly, antimon, cigaretové výrobky a tabák. Hlavními položkami kyrgyzského importu jsou technologie, investiční celky, dopravní prostředky, strojní zařízení, výrobky potravinářského průmyslu, spotřební elektronika, léky a zboží denní potřeby. V roce 2007 byl kyrgyzský export v hodnotě mil. USD. Největší podíl zaujímaly minerální paliva, ropa a ropné produkty v hodnotě 208,3 mil. USD, dále drahé kameny v částce 228,4 mil. USD, následují oděvy, zelenina, sůl, síra a cement. 18/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

19 V roce 2007 se do u dovezlo zboží za mil. USD. Za 707 mil. USD se dovezly minerální paliva, ropa a ropné produkty, letadla za 303 mil USD, dále kotle na paliva, elektrické stroje a přístroje, automobily, černé kovy a výrobky z nich, farmaceutické produkty, obiloviny, plasty a výrobky z nich Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu Po dovozu zboží dovozce platí clo. Dále platí dovozce DPH ze sumy sestávající se z ceny kontraktu a z poplatků za proclení. Je-li dovozce ze země, se kterou byla podepsána Dohoda o zamezení dvojího zdanění, která již vstoupila v platnost, a má-li u sebe potvrzení o tom, že již DPH zaplatil v zemi původu, pak se od něj platba DPH nevyžaduje, resp. vyžaduje se jen ta část DPH, o kterou je kyrgyzská DPH vyšší než DPH v zemi původu. Je uzákoněna kontrola exportu na některé výrobky. Okruh těchto výrobků odpovídá standardu obvyklém v evropských zemích - alkohol, cigarety, zbraně a vojenský materiál, jedy, radioaktivní látky, některé léky atp. Na dovoz i vývoz tohoto zboží je nutno mít příslušnou licenci Ochrana domácího trhu Samotné podmínky dovozu jsou v u liberální a ochrana trhu se v praxi neprojevuje Zóny volného obchodu Narynská ZVO, Issyk-Kulská ZVO, ZVO Biškek-Manas. 19/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

20 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 7.1. Smluvní základna Obchodní styky mezi Českou republikou a Republikou se uskutečňovaly na základě mezivládní Dohody o obchodně ekonomických vztazích a vědeckotechnické spolupráci a Protokolu o dodávkách zboží a poskytování služeb uzavřených v květnu Oba výše uvedené dokumenty již neodpovídaly nové ekonomické situaci na obou stranách, a proto byl v září 1996 v Biškeku oboustranně parafován nový návrh Dohody o obchodně ekonomické spolupráci. Tato nová Dohoda byla podepsána dne 8. dubna 1998 při návštěvě ministra průmyslu a obchodu a dnem podpisu také vstoupila v platnost. V Dohodě jsou stanoveny hlavní principy vzájemného obchodu. Protože v této době nebyl smluvní stranou WTO, upravovala tato Dohoda jako jediná smlouva vzájemnou obchodní spolupráci. vstoupil do WTO koncem roku V souvislosti se vstupem ČR do EU byla k vypovězena Dohoda o obchodně-ekonomické, průmyslové a vědecko technické spolupráci. Na základě souhlasu obou stran se nebude přistupovat k jednání a podpisu nové dohody. Důvodem je jednak nevelký obrat vzájemného zahraničního obchodu a v dané oblasti není bezesmluvní stav. Existuje smlouva o obchodně ekonomické spolupráci mezi EU a em, a pak ČR i KG jsou členy WTO. V platnosti je Protokol o spolupráci mezi MZV KG a MZV ČR, podepsaný v Biškeku , který nabyl platnosti dnem podpisu. V rámci návštěvy ministra průmyslu a obchodu K. Kühnla, která se uskutečnila , byla podepsána mezivládní dohoda o boji proti organizovanému zločinu. Dohoda vstoupila v platnost Při stejné příležitosti byl podepsán Protokol o výsledcích návštěvy v Kyrgyzské republice oficiální delegace České republiky v čele s ministrem průmyslu a obchodu ČR K. Kühnlem. Při návštěvě vládní delegace (duben 1999) v čele s premiérem ČR M. Zemanem v Biškeku byly podepsány dva dokumenty: Společná deklarace o dalším rozvoji vzájemně výhodné spolupráce mezi Českou republikou a Kyrgyzskou republikou (duben 1999, podepsaná premiérem ČR M. Zemanem) Protokol o dalším rozvoji spolupráce mezi Českou republikou a Kyrgyzskou republikou (duben 1999, podepsaný ministrem průmyslu a obchodu M. Grégrem). V roce 2003 byla ratifikována parlamenty ČR a KG Dohoda o civilní letecké dopravě a následně na to vstoupila v platnost. S em je od roku 2000 odsouhlasený text mezivládní "Smlouvy o zamezení dvojímu zdanění". Dosud se čeká na vhodnou příležitost na její podepsání. S em se vedou jednání o "Dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic". Ministerstvo financí ČR vypracovalo konsolidovaný Návrh Dohody, který byl kyrgyzské straně předán v červnu Kyrgyzská strana předložila návrhy dohod, a to konkrétně Dohodu o mezinárodní automobilové přepravě nákladů a osob (Moskva, 3. února 1967), Dohodu o výměně právních informací a Dohodu o spolupráci mezi ministerstvy spravedlnosti Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Vývoz (z ČR) Dovoz Obrat /29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

21 Saldo Zdroj: Statistický úřad KR Obchodní výměna ČR - (tis. USD) Vývoz UmístěníIndex Dovoz UmístěníIndex Obrat UmístěníIndex Saldo , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , / I-IX 2008/ , , , I-IX Z údajů Českého statistického úřadu zpracovaných odborem mimoevropských zemí MPO. Značné rozdíly ve výkazech české a kyrgyzské statistiky jsou zřejmě nejvíce způsobeny ve vykazování u exportu i importu zboží podle země původu a země určení. V obchodní výměně podle české statistiky byl v roce 2007 na 128. místě v žebříčku obchodních partnerů ČR. Vzájemný obchod za uvedený rok se zvýšil o 25,9 % (v USD), český vývoz vzrostl o 76,8 % a import klesl na 73,8 %. Z výsledků za prvních osm měsíců 2008 ve srovnání za stejné období předešlého roku je patrné, že český export roste nadále výrazně rychleji (+34,5 %) než dovoz z u (+16,2 %) Komoditní struktura českého vývozu/dovozu V roce 2006 měl český vývozní sortiment do u následující složení a zastoupení: léky ostatní pro drobný prodej (18 %), papír cigaretový v kotoučích (15 %), pneumatiky nové pryžové pro autobusy a nákladní auta (7 %), svítidla (4 %), desky polymerů (4 %), radiátory ústředního topení (4 %), dále léky s hormony, umývadla, vany, záchodové mísy, dětské pleny, papír, digitální zpracovatelské jednotky, umělá střeva, optické přístroje, dezinfekční prostředky a dalších více než sto položek velmi malého objemu. Za rok 2006 dovoz z u tvořila bavlna (63 %), dále tabák (18 %), čistý křemík (9 %) a dalších 25 položek malého objemu. V roce 2007 český export tvořily stroje automatického zpracování dat 17,6 %, dále léky a ostatní pro drobný prodej 16,4 %, papír cigaretový 11 %, přístroje rengenové 9,7 %, trouby, trubky, hadice z plastů 5,9 %, dále se z Čech do kyrgyzstánu vyvezly výrobky z kaučuku, hygienický papír radiátory, ohřívače, svídidla, atd. V listopadu 2008 se do kyrgyzstánu vyvozlo první pivo Budvar. V roce 2007 činila bavlna nečesaná téměř 83 % kyrgyzského exportu do Čech, dále vodík plyn vzácné nekovy ostatní 5,9 %, dále se dovezlo malé množství optických vláken, ruční nástroje a tabák. 21/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

22 7.4. Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) Jedná se hlavně o dopravní techniku a větší investiční celky (vodní elektrárny, cementárny). Dalším perspektivním odvětvím jsou menší investiční celky pro zpracování zemědělské produkce - malé pivovary, lihovary, mlékárny, konzervárny, případně sušicí linky na ovoce a zeleninu. Velkou brzdou je však nedostatek kapitálu na kyrgyzské straně. Dalším problémem je i velká složitost případného exportního financování, protože patří do skupiny zemí (podle EGAP) prakticky nepojistitelných. V současnosti jsou zřejmě největšími problémy země stagnace podniků, nízká a často nepravidelně vyplácená mzda, nezaměstnanost, velké náklady na zdravotnickou péči, vzdělání a dopravu. Podle zahraničních expertů by se hlavním odvětvím měl stát lehký průmysl. A to zejména zpracování zemědělských produktů, výroba vlny, zpracování kůží. Důvodem je skutečnost, že v u zaujímá zemědělská půda včetně pastvin téměř polovinu území Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce Spolupráce Podle poznatků ZÚ nepůsobí na kyrgyzském území stabilně žádné české firmy nebo joint-ventures. Pokud se účastní některých projektů v KG, tak se jedná o firmy se sídlem v Kazachstánu, odkud své obchodní aktivity pokrývají Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci Spolupráce Podle poznatků ZÚ nepůsobí na kyrgyzském území stabilně žádné české firmy nebo joint-ventures. Pokud se účastní některých projektů v KG, tak se jedná o firmy se sídlem v Kazachstánu, odkud své obchodní aktivity pokrývají Zahraniční rozvojová spolupráce Vláda ČR odsouhlasila pomoc KG při rozvoji potravinářského průmyslu ve výši 7 mil. Kč. V roce 1998 byly čerpány 2 mil. Kč. Ministr průmyslu a zahraničního obchodu u však tuto pomoc změnil na pomoc při modernizaci cementárny Kant. Tento projekt posloužil k prosazení proexportně orientovaného kontraktu na participaci jedné české firmy při rekonstrukci cementárny. Na rok 1999 byla původně vyčleněna částka 5 mil. Kč, ale vzhledem k výše uvedenému byla tato částka zkrácena na 1 mil. Kč. Na rok 2000 byla vydělena částka 3 mil. Kč. Dále ČR poskytuje tuto pomoc prostřednictvím vládních stipendií. Každoročně se jedná o dva stipendisty na vysoké školy a o jednoho postgraduálního stipendistu. Pro léta byla pro SUDOP vydělena částka cca 2 mil. Kč na vypracování generálního plánu rozvoje dopravy u a hl. města Biškeku. V létech 2002 až 2003 zpracovávala firma SUDOP plán dopravního generelu u. V letech 2005 byl do programu zahraniční rozvojové pomoci zařazen projekt, jehož gestorem bylo Ministerstvo dopravy ČR, "komplexní studie rozvoje městké a příměstské osobní dopravy v Biškeku". Termín ukončení projektu v nákladu 1,8 mil Kč má být v první polovině /29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

23 V březnu roku 2005 byla také kyrgyzské straně slavnostně předána studie výstavby železniční trati Balikči - Kara-Keče, zpracovaná na základě rozvojové pomoci poskytnuté Českou republikou. V současné době je realizován projekt zaměřený na životní prostředí a přírodní rizika. Gestorským resortem je Ministerstvo životního prostředí ČR a cílem projektu je pomoc kyrgyzským orgánům s efektivním monotoringem vysokohorských jezer, které hrozí průvalem a následnou katastrofou postihující níže položené údolí. Zadavatelem projektu KYRGYZSKÁ REPUBLIKA. Analýza rizik a omezení důsledků protržení hrází vysokohorských jezer. Projekt je řešen v rámci Programu zahraniční spolupráce České republiky s rozvojovými zeměmi. Řešitelskou organizací je firma GEOMIN, přijímající organizací je Gosudarstvennoe agentstvo po geologii i mineralnym resursam pri Pravitělstve Kyrgyzskoj respubliky. Projekt byl firmě GEOMIN přidělen na základě výsledků výběrového řízení vyhlášeného Projekt byl koncipován původně jako tříletý s termínem realizace v letech V květnu 2008 bylo schváleno navýšení rozpočtu o a jeho prodloužení do roku Celkový rozpočet projektu je ,- Kč. Spolupracující organizací je na české straně Katedra fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty UK. Pro detailní studium jezer byla vybrána jezera v odlehlejších oblastech Kyryzstánu. O vývoji a současném stavu těchto jezer nejsou z posledních let žádné údaje. Výsledkem studia je posouzení jejich rozsahu, vývoje, stavu hráze a aktuální nebezpečnosti. V případě zjištění rizikového stavu jsou navrhována opatření ke zmírnění rizika. Byly vybrány skupiny jezer v Talaské, Issykkulské a Ošské oblasti Vzájemná výměna v oblasti služeb 7.9. Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR 23/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

24 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 8.1. Distribuční a prodejní kanály, využívání místních zástupců, další faktory ovlivňující prodej V u jsou důležité k prosazení nabízeného zboží pevné osobní kontakty. Tyto kontakty je nutné periodicky upevňovat, neboť klíčové osoby důležité pro prodej nabízené produkce vzhledem k vysoké fluktuaci elit mohou z organizací nominálně ovlivňujících prodej odcházet i přicházet. Např. z Obchodněprůmyslové komory na jiné posty na Ministerstvu ekonomického rozvoje a obchodu KG, avšak většinou si při svém odchodu zachovávají vazby a kontakty. Dalším negativním určujícím faktorem je neexistence velkoobchodů, a proto jsou často smlouvy na dodávky spotřebního zboží pouze ad hoc a jen velmi zřídka mají charakter dlouhodobých dodávek Podmínky zaměstnávání cizinců a místních sil K zaměstnání cizince postačuje pouze pracovní povolení. V místním pojetí se jedná spíše o pracovní registraci nikoliv povolení. Žadatel obdrží pracovní povolení do týdne někdy i na počkání, často záleží na výši "poplatku", který poskytne dotyčnému úředníkovi. Podle informací českých obchodních zástupců nelze jednoznačně říci, zda pro firmy je přínosnější mít jako zástupce českého či místního občana. Nevýhodou místních sil často bývá nedostatek loajality vůči zastupované firmě a neustálé hledání jiné, cizí firmy, která by nabídla vyšší plat. Naopak výhodou je, že výše mzdy je menší než u vyslaného zástupce české firmy. Výhodou českého zástupce je sepětí s českou (vysílající) firmou a objektivnější hodnocení trhu. Nejlepší kombinací se jeví situace, kdy vedoucím zastoupení je český občan a sekretářka nebo asistent(ka) je místní síla Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace, společného podniku Základem pro zřízení kanceláře či reprezentace nebo společného podniku je zapotřebí mít k dispozici ověřený výpis z obchodního rejstříku a nutný je soudně ověřený překlad statutu. Totéž se týká i zřizování společného podniku. V současné době postačuje překlad do jazyka ruského Požadavky na propagaci, marketing, reklamu (využití HSP) Reklamy českých podniků v teritoriu Střední Asie jsou minimální. Na jaře 2000, na výstavě byla i oficiální účast České republiky. Expozice ČR se sice setkala s mimořádným ohlasem, ale zúčastněné české firmy nedokázaly tuto příležitost zúročit. Vzáří 2008 se uskutečnila v Biškeke malá katalogová výstava českých firem, na jejímž zabezpečení se podílela Komora pro spolupráci ze zeměmi SNS a realizátorem byla společnost Rapid Praha Způsoby řešení obchodních sporů V případě řešení různých obchodních sporů je třeba brát do úvahy zdlouhavost a také vnitřní sociální vazby (bývalé kmenové, národnostní atp.), které objektivitě rozhodování příliš nepřispívají. Často se pak objevuje i argumentace tzv. xenofobního sovětského typu (cizinci nás sem přijeli jen okrást, tak jim to musíme ukázat atp.). 24/29 Zastupitelský úřad v Astaně (Kazachstán)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře

Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře petr.jurcik@czechtrade.cz 23. 2. 2016 www.czechtrade.cz Kazachstán základní charakteristiky Peněžní

Více

Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export. Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty Praha,

Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export. Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty Praha, Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty petr.jurcik@czechtrade.cz Praha, 4. 12. 2018 Kazachstán základní charakteristiky Peněžní jednotka:

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Kazachstán (KZ) je pro ČR již tradičním obchodním partnerem a v rámci regionu Střední Asie také nejvýznamnějším partnerem. Dosavadní výsledky

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 4. čtvrtletí a v roce 2015

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 4. čtvrtletí a v roce 2015 12. 1. 2016 Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 4. čtvrtletí a v roce 2015 Ve 4. čtvrtletí 2015 klesly spotřebitelské ceny proti 3. čtvrtletí 2015 o 0,5 %. V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Ázerbájdžán, Gruzie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ukrajina: mechanismus Mezivládní komise

Ázerbájdžán, Gruzie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ukrajina: mechanismus Mezivládní komise Ázerbájdžán, Gruzie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ukrajina: mechanismus Mezivládní komise v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник Oddělení отдела východní СНГ и Evropy других a Střední Asie

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně správní činnost denní

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2015

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2015 VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2 Obsah 1. Stručný přehled zahraničního obchodu České republiky... 3 2. Teritoriální struktura českého zahraničního obchodu... 6 2.1 Export...

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Rusko - exportní příležitosti pro české firmy v ruských regionech Obsah prezentace regiony URFO, SFO, DVFO:

Rusko - exportní příležitosti pro české firmy v ruských regionech Obsah prezentace regiony URFO, SFO, DVFO: Rusko - exportní příležitosti pro české firmy v ruských regionech Obsah prezentace regiony URFO, SFO, DVFO: 1 - Obecná informace k regionům 2 - Vzájemné ekonomické vztahy 3 - Příležitosti ve vybraných

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Projekt hmotné podpory ústavům sociální péče v Kyrgyzstánu

Projekt hmotné podpory ústavům sociální péče v Kyrgyzstánu Projekt hmotné podpory ústavům sociální péče v Kyrgyzstánu Kyrgyzstán je země bývalého Svazu sovětských socialistických republik. Po jeho rozpadu v roce 1991 získal Kyrgyzstán nezávislost a v témže roce

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2016

Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2016 11. 4. 2016 Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2016 V 1. čtvrtletí 2016 vzrostly spotřebitelské ceny proti 4. čtvrtletí 2015 o 0,4 %. V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny v

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Aktuální možnosti českého exportu do Ruska

Aktuální možnosti českého exportu do Ruska Aktuální možnosti českého exportu do Ruska 10. 4. 2018 Brno Ing. Ludmila Brodová Ředitel ZK Petrohrad Aktuální situace na ruském trhu Perspektivní obory Doporučené kroky a praktické tipy při zpracovávání

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE O BCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ K ATEDRA EKONOMIE Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE 6 Analytikův občasník LEDEN 2007 O BSAH: VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA V ČESKÉ REPUBLICE

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Měsíční přehled 04/00

Měsíční přehled 04/00 Měsíční přehled 04/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 174,5 mld.kč, čímž stoupl

Více

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 30. květen 2007 PEGAS NONWOVENS SA s potěšením oznamuje své konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2007

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

2014 Dostupný z

2014 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 08.03.2017 Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2014 Český statistický úřad 2014 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-261172

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Soustava veřejných rozpočtů

Soustava veřejných rozpočtů 1 Soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet 2 Soustava veřejných rozpočtů Evropský rozpočet Státní rozpočet Rozpočet vyššího územně správního celku (rozpočet krajů) Rozpočet místní = municipální (rozpočet

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing)

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ. KYRGYZSTÁN

STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ.  KYRGYZSTÁN STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ http://www.svkhk.cz 47. setkání volného cyklu Pojďme si povídat KYRGYZSTÁN Středa 23. dubna 2008 od 18.00 hod ve studovně na Eliščině nábřeží Lektorka: Ilona

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 1/2011

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 1/2011 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 1/2011 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv

V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv Změna zákona o RUD v souvislosti se změnami v sazbách DPH Návrh státního rozpočtu na rok 2012 Ministerstvo financí ČR září 2011 Změna

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2019 do

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 8. června 2009 č. 715 o střednědobých výdajových rámcích vlády na léta 2010 až 2012 Vláda I. bere na vědomí 1. že předložený návrh rozpočtu České

Více

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika rovnováha na trhu práce plán práce a mezd mzdy a mzdová politika propočty základních

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

AKTUÁLNÍ EKONOMICKÁ SITUACE ŘECKA V KONTEXTU TZV. EUROKRIZE. Markéta Hejlová

AKTUÁLNÍ EKONOMICKÁ SITUACE ŘECKA V KONTEXTU TZV. EUROKRIZE. Markéta Hejlová AKTUÁLNÍ EKONOMICKÁ SITUACE ŘECKA V KONTEXTU TZV. EUROKRIZE Markéta Hejlová OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Oficiální název: Řecká republika rozloha: 131 990 m 2 počet obyvatel: 10 787 960 hustota zalidnění: 81,75/m

Více

Uralský federální okruh (UrFO)

Uralský federální okruh (UrFO) Uralský federální okruh (UrFO) 13.května 2000 byl příkazem prezidenta RF založen UrFO V UrFO se nachází 4 oblasti (Sverdlovská, Čeljabinská, Kurganská a Ťjumenská oblast) a dva autonomní okruhy (Chanty-Mansijskij

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 2. čtvrtletí 2016

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 2. čtvrtletí 2016 12. 7. 2016 Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 2. čtvrtletí 2016 Ve 2. čtvrtletí 2016 vzrostly spotřebitelské ceny proti 1. čtvrtletí 2016 o 0,5 %. V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 4. čtvrtletí 2014 a v roce Dostupný z

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 4. čtvrtletí 2014 a v roce Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 23.12.2016 Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 4. čtvrtletí 2014 a v roce 2014 Český statistický úřad 2014 Dostupný

Více

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze)

Více

Nové výzvy mimounijních trhů

Nové výzvy mimounijních trhů Nové výzvy mimounijních trhů odborný seminář Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR Praha, 14. listopadu 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních

Více

KAZACHSTÁN, UKRAJINA a ÁZERBÁJDŽÁN - slibné trhy pro český export. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

KAZACHSTÁN, UKRAJINA a ÁZERBÁJDŽÁN - slibné trhy pro český export. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики KAZACHSTÁN, UKRAJINA a ÁZERBÁJDŽÁN - slibné trhy pro český export v předloze) Mgr. Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I стран Hlavní

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 20. května 2010 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku

Více

Výzkumný projekt 14/02/11 Optimalizace sítě ekonomických diplomatů na zastupitelských úřadech

Výzkumný projekt 14/02/11 Optimalizace sítě ekonomických diplomatů na zastupitelských úřadech Výzkumný projekt 14/02/11 Optimalizace sítě ekonomických diplomatů na zastupitelských úřadech Závěrečná zpráva z vědeckého projektu zpracovaného Národním výborem Mezinárodní obchodní komory v České republice

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9.

Česká exportní banka Česká banka pro český export. Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9. Česká exportní banka Česká banka pro český export Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9.2015, MSV Brno Vládní program na podporu exportu České republiky MPO

Více

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC Czech Libyan Chamber of Commerce O nás Česko-libyjská obchodní komora navazuje na historické kořeny úspěšné spolupráce v oblasti obchodu, průmyslu, zemědělství, vzdělávání, zdravotnictví atp. Komora se

Více

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA)

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) 1 z 6 27.5.2011 10:22 AAA AUTO Úvod» IR zprávy a oznámení (vnitřní informace)» Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) Konsolidované neauditované

Více