Zdravotní pojištění migrantů v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zdravotní pojištění migrantů v ČR"

Transkript

1 Zdravotní pojištění migrantů v ČR Helena Hnilicová, Karolína Dobiášová Universita Karlova 1. lékařská fakulta Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva

2 Základní informace o populaci migrantů v ČR (Zdroje: Cizinici v ČR, Český statistický úřad 2008, 2009) ČR patří k zemím s nejrychlejším růstem migrace. V letech , počet cizinců vzrostl desetkrát. Jedná se o převážně migraci pracovní. Celkový počet (2009): (4, 2 % populace) Nelegální migranti: (odhad, Drbohlav 2007) S trvalým pobytem 40% ( ) Ženy 40 % S dlouhodobým pobytem 60% ( ) Muži 60 % Economicky aktivní 87 %, z toho Z toho: Věková struktura Zaměstnanci 78 % Dospělí % OSVČ, podnikatelé 22 % Děti a dospívající 10% Starší 65 let 3% Narodnostní struktura Ukrajinci 31 % Slováci 17 % Vietnamci 13 % Rusové 6 % Poláci 5%

3 Zdravotnický systém v ČR a nároky migrantů na zdravotní péči Základní principy: Zdravotní péče je součástí ústavních práv občanů ČR / všeobecná dostupnost péče Zdravotní péče je poskytována občanům ČR a dalším oprávněným osobám na základě veřejného zdravotního pojištění Přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění u cizinců se odvíjí od pobytového statusu, od typu ekonomické aktivity a od země původu Oprávnění účastnit se veřejného zdravotního pojištění mají: Občané ČR, všichni s trvalým pobytem, občané EU pobývající na území ČR, včetně rodinných příslušníků Zaměstnanci zaměstnavatele se sídlem v ČR, včetně cizinců Některé další skupiny např. asylanti a žadatelé o asyl, někteří studenti aj. Nerovný přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění a diskriminace cizinců ze třetích zemí s dlouhodobým pobytem Účastní se veřejného zdravotního pojištění pouze tehdy, pokud pracují jako zaměstnanci zaměstnavatele se sídlem v ČR Ostatní podnikatelé, OSVČ a rodinní příslušníci, studenti ze třetích zemí jsou odkázáni na komerční zdravotní pojištění

4 Zdravotní pojištění jako podmínka pro vstup do ČR a dodržení pobytového režimu Zdravotní pojištění je v ČR jedním z mála případů, kdy stát ukládá zákonem povinnost být pojištěn. Zákon o pobytu cizinců na území ČR č.379/2007 Sb, 180i ukládá cizincům ohledně zdravotního pojištění dvě zcela konkrétní povinnosti: předložit při žádosti o některá povolení k pobytu doklad o zdravotním pojištění na dobu pobytu na našem území prokázat při pobytové kontrole, že je zajištěna úhrada nákladů zdravotní péče ( 103 písm. r zákona o pobytu cizinců)

5 Cizinci odkázáni na komerční zdravotní pojištění Jedná se následující skupiny cizinců ze třetích zemí: Živnostníci a podnikatelé (OSVČ) bez trvalého pobytu Rodinní příslušníci, tj. děti (včetně zde narozených dětí), manželé, starší rodiče všech cizinců ze třetích zemí, dokonce i manželé/manželky českých občanů dokud nezískají trvalý pobyt (do 2 let po sňatku), kteří nepracují včr jako zaměstnanci Studenti Cizinci pobývající včr neoprávněně? Počet cizinců bez veřejného zdravotního pojištění: ( s oprávněním k pobytu) Jedná se zejména o Ukrajince, Vietnamce, Rusi, Číňany aj.

6 Nabídka komerčního zdravotní pojištění v ČR Komerční zdravotní pojištění nabízí několik pojišťoven: Pojišťovna PVZP, a.s. (dceřina společnost veřejnoprávní VZP ČR), Uniqua pojišťovna, Victoria Volksbanken pojišťovna, a.s., Slavia pojišťovna, a.s., Maxima pojišťovna, a.s. Typy komerčního pojištění: - pojištění na komplexní zdravotní péči (jenom u PVZP) od 10/2009 zdravotní pojištění cizinců - zdravotní pojištění na neodkladnou péči PVZP nyní nabízí jako základní zdravotní pojištění Oba typy splňují podmínku danou zákonem - krytí výloh do výše euro. Cizinci si mohou zvolit jeden z těchto produktů, mnohem častější je pojištění na neodkladnou péči, kde si lze vybrat z nabídky vícero pojišťoven. Oba typy pojištění v zásadě kryjí akutní neodkladnou péči, a to do stanoveného finančního limitu. Platí to i o komplexním pojištění, které se vydává za pojištění obdobné veřejnému zdravotnímu pojištění.

7 Komerční zdravotní pojištění, základní rámec Pojištění není nárokové, ačkoliv cizinci mají zákonnou povinnost zajistit si zdravotní pojištění, pojišťovny mohou rizikové zájemce odmítnout. Pojišťovny mohou smlouvu kdykoliv vypovědět: Pojištění zaniká dnem doručení oznámení pojistitele o odmítnutí pojistného plnění In: Pojistné podmínky zdravotní pojištění cizinců PVZP 2009, čl. 13, odst. 5) Pojistné se platí jednorázově a na celou dobu pojištění předem. Už zaplacené pojistné se nevrací, a to i tehdy, zanikne-li pojištění před uplynutím pojistné doby; nevrací se ani při souběhu pojištění, např. pokud cizinec získá veřejné zdravotní pojištění ( udělením trvalého pobytu, stane se zaměstnancem). Pojistné podmínky jsou velmi složité, těžko srozumitelné osobě bez právního vzdělání, bez dokonalé znalosti jazyka a bez základní orientace v českém zdravotnickém systému; pojistná smlouva se uzavírá v v češtině.

8 Pojištění na neodkladnou péči, limity a výluky Nutná a neodkladná péče je definována u PVZP jako: nezbytné vyšetření potřebné ke stanovení diagnózy a léčebného postupu nezbytné ošetření nezbytnou hospitalizaci ve více lůžkovém pokoji s obvyklým vybavením nutnou operaci včetně souvisejících nezbytných výloh nutnou přepravu z místa vzniku pojistné události do nejbližšího zařízení první lékařské pomoci nebo nemocnice a zpět. V praxi o nezbytnosti a neodkladnosti rozhodují lékaři. Přesto, že neodkladná péče je již definována velmi úzce, existují v pojištění na neodkladnou péči další výluky: porod včetně předčasného a šestinedělí vyšetření a léčení psychických poruch preventivní prohlídky a rehabilitace

9 Pojištění komplexní zdravotní péče, výluky a limity Maximální limit pojistného plnění ( Kč) Podmínkou je vstupní lékařská prohlídka Výluky se vztahující k druhům onemocnění, k druhům lékařské péče a k typu zařízení: - vrozené vady (jedna z nejčastějších příčin vzniku velkých dluhů cizinců u nemocnic) - pohlavní nemoci a AIDS, a to včetně vyšetření na HIV pozitivitu - diabetés, chronická insuficience ledvin a hemodialýza, - léčba závislostí včetně všech komplikací - úrazy při rizikových sportech, - transplantace a léčba růstovým hormonem - zubní péče nad rámec ošetření při akutních bolestech - léčbu v odborných léčebných ústavech (Psychiatrické léčebny, Léčebny TBC, IKEM, LDN a další) Výluky vztahující se k příčinám či jiným okolnostem vzniku onemocnění: tj. pokud nemoc nastala v důsledku okolnosti, která byla v době uzavírání smlouvy známa, ale pojištěnec ji nesdělil, např. nedbale či neúplně odpovídal na dotazy, zkreslil informace, zamlčel apod. Výluky vztahující se k věku pojištěnce ( maximálně do 70 let) Další výluky: úrazy při rizikových sportech, pod vlivem alkoholu, při manipulaci se zbraní aj.

10 Shrnutí Komerční zdravotní pojištění cizinců je nedostatečné. Pojistné podmínky nezajišťují hrazení ani zákonem nařízené zdravotní péče. Některá závažná onemocnění, u kterých existuje povinné léčení, protože pacient může být nebezpečný sobě nebo okolí, jsou z komerčního pojištění paradoxně vyloučeny: akutní psychiatrické nemoci, drogové závislosti a nemoci spojené s abusem alkoholu a zneužívaním drog. Komerční pojištění nekryje ani léčení společensky závažných infekčních nemocí jako jsou pohlavní a sexuálně přenosné nemocí včetně HIV/AIDS), kdy je nařízené povinné léčení ve smyslu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Nepojistitelní cizinci: nedonošené děti, děti s vrozenou vadou, chronicky nemocní, starší lidé Cizinci nemají téměř nikdy jistotu, že jim potřebná péče bude komerčními pojištovnami uhrazena; téměř vždy lze najít souvislost s nějakým rizikem, které existovalo již v době uzavírání smlouvy a pojištěný jej nesdělil.

11 Shrnutí Důsledky a dopady: Etické: Je nezdůvodnitelné, diskriminační a neetické činit rozdíly mezi cizinci z EU a cizinci ze třetích zemí. Odporuje to mezinárodním smlouvám, kterými je ČR vázána (např.charta práv dítěte, Evropská sociální charta aj.). Ve vyspělých zemích EU je pravidlem, že všichni legálně pobývající cizinci (a plátci daní) mají stejná práva a stejné povinnosti jako domácí obyvatelstvo. Ekonomické: část péče zůstává neuhrazena a stává se součástí pohledávek nemocnic, psychiatrických léčeben, TBC léčeben, které každoročně představují 8-10 % ceny péče poskytnuté cizincům ( 47 mil./2007). Zdravotní rizika: není zajištěné dostatečné léčení společensky velmi závažných nemocí (psychiatrické nemoci, sexuálně-přenosné nemoci), zaznamenán výrazný nárůst syfilis oproti r. 1990, v posledních letech strmý nárůst HIV/AIDS; riziko znovuobjevení již vymýcených nemocí, protože část dětí není očkována aj.

12 Závěry Integrace narůstajícího počtu cizinců představuje výzvu jak pro tradičně homogenní českou společnost, tak pro migranty samotné. Existující problémy v zajištění zdravotní péče pro významnou část cizinců představují nepochybně překážku úspěšné integrace cizinců do české společnosti Nemožnost účastnit se veřejného zdravotního pojištění je považováno za největší bariéru integrace cizinců v oblasti zdravotní péče. Problém by měl být co nejdříve vyřešen systémově, tj. především odstraněním stávající diskriminace cizinců ze třetích zemí v přístupu k veřejnému zdravotnímu pojištění. Význam má také zlepšení pojistných podmínek komerčního zdravotního pojištění. Iniciativy, které proběhly v nedávné době, a to na úrovni exekutivní, akademické i na úrovni neziskových organizací (Rada vlády ČR pro lidská práva a práva národnostních menšin, 1. LF UK / Mighealthnet, MKC, Poradna pro občanství a lidská práva, znamenaly pozitivní posun v řešení a přinesly povzbudivé výsledky. MZ ČR podpořilo návrh novelizovat Zákon o veřejném zdravotním pojištění v tomto smyslu a v současné době probíhá připomínkové řízení.

13 Děkuji za pozornost

Zdravotní pojištění migrantů v ČR

Zdravotní pojištění migrantů v ČR Zdravotní pojištění migrantů v ČR PhDr. Helena Hnilicová, Ph.D. Univerzita Karlova 1.Lékařská fakulta Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva Obsah Populace migrantů/cizinců v ČR Právní úprava

Více

Chráníme to nejcennější

Chráníme to nejcennější POJIŠŤOVNA VZP, a.s. Možnosti Smluvního zdravotního pojištění cizinců a nekalé praktiky na trhu 28.1.2015 Seminář Zdravotní pojištění Cizinců Otakar Mareš Pojišťovna VZP, a.s. 1 O Pojišťovně VZP, a.s.

Více

Zkušenosti zdravotnického personálu při poskytování zdravotní péče cizincům. Výzkumná sonda. Karolína Dobiášová, Helena Hnilicová

Zkušenosti zdravotnického personálu při poskytování zdravotní péče cizincům. Výzkumná sonda. Karolína Dobiášová, Helena Hnilicová Zkušenosti zdravotnického personálu při poskytování zdravotní péče cizincům. Výzkumná sonda. Karolína Dobiášová, Helena Hnilicová Cíle pilotní sondy zmapovat problémové oblasti zdravotnického personálu

Více

MIGRANTI A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ V ČR právní kazuistika. Mgr. Pavel Čižinský, Organizace pro pomoc uprchlíkům

MIGRANTI A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ V ČR právní kazuistika. Mgr. Pavel Čižinský, Organizace pro pomoc uprchlíkům MIGRANTI A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ V ČR právní kazuistika Mgr. Pavel Čižinský, Organizace pro pomoc uprchlíkům Diskuse o zdravotním pojištění cizinců je charakterizována: nízkou informovaností veřejnosti a

Více

*** Úvod 1. Základní údaje o populaci migrant v 438 000

*** Úvod 1. Základní údaje o populaci migrant v 438 000 Zdravotní pojištění cizinců v ČR prosinec 2009 Helena Hnilicová, Karolína Dobiášová Abstrakt: Následující text se zabývá zdravotním pojištěním cizinců v České republice a zejména pojištěním u komerčních

Více

Zdravotní stav a zdravotní péče o migranty v ČR ve světle výzkumů

Zdravotní stav a zdravotní péče o migranty v ČR ve světle výzkumů Zdravotní stav a zdravotní péče o migranty v ČR ve světle výzkumů Karolína Dobiášová Fakulta sociálních věd Institut sociologických studií Univerzita Karlova SZÚ, květen 2010 Struktura přednášky Výzkumy

Více

1. Historie komerčního zdravotního pojištění pro cizince v ČR

1. Historie komerčního zdravotního pojištění pro cizince v ČR Komerční zdravotní pojištění cizinců v ČR březen 2010 Helena Hnilicová, Karolína Dobiášová, Pavel Čižinský *** 1. Historie komerčního zdravotního pojištění pro cizince v ČR Velmi brzy po politických změnách

Více

SHRNUTÍ: DEFINICE VEŘEJNÉHO A KOMERČNÍHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

SHRNUTÍ: DEFINICE VEŘEJNÉHO A KOMERČNÍHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ SHRNUTÍ: Tato studie se zabývá analýzou ekonomických a právních aspektů komerčního zdravotního pojištění migrantů v ČR a to od jeho vzniku počátkem devadesátých let až do současné doby. Identifikuje přínosy

Více

FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ

FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ Hlavní zdroje financování zdravotnictví Veřejné zdravotní pojištění (79%) občané stát zaměstnavatelé Státní a místní rozpočty (5,7%) státní (státní rozpočet) krajské a obecní

Více

FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ

FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ Finance Kolik? Kdy? Kam? Komu? Za co? Jak (formy čerpání)? ------------------------------- Co to přineslo? Jak lépe? Hlavní zdroje financování zdravotnictví Veřejné zdravotní

Více

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Sociální politika 1. ročník Studijní obor: Sociální činnost ZDRAVOTNÍ POLITIKA zdraví je stav úplného tělesného, duševního a sociálního blaha jedince zdravotní stav lidí determinuje mnoho faktorů: genetické

Více

Změny v úhradové vyhlášce na rok 2016

Změny v úhradové vyhlášce na rok 2016 Změny v úhradové vyhlášce na rok 2016 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Vývoj nákladů zdravotních pojišťoven na zdravotní péči od roku 2000 Vývoj nákladů zdravotních

Více

Souhrn důvodů pro zahrnutí migrantů ze třetích zemí do veřejného zdravotního pojištění

Souhrn důvodů pro zahrnutí migrantů ze třetích zemí do veřejného zdravotního pojištění Souhrn důvodů pro zahrnutí migrantů ze třetích zemí do veřejného zdravotního pojištění Helena Hnilicová Universita Karlova Praha 1.Lékařská fakulta Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva Zahrnutí

Více

SOZE: Případ nepojištěného novorozence

SOZE: Případ nepojištěného novorozence SOZE: Případ nepojištěného novorozence Zadání případu Matka novorozence T. se narodila v roce 1986 v Ulanbátaru. Vystudovala střední školu a vdala se. Na další studium rodina neměla peníze a práci nemohla

Více

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Právní předpisy upravující

Více

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění k 1. lednu 2014

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění

Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění Zaměstnanci jsou pojištěni ve státě, kde pracují. Pokud pracují zároveň ve dvou státech, musí se pojistit v zemi bydliště. Je třeba mít na zřeteli, že mezi ČR,

Více

Ošetřovatelství v primární péči. Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství

Ošetřovatelství v primární péči. Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství Ošetřovatelství v primární péči Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství Struktura předmětu 1. Charakteristika primární péče 2. Prostředí čekárny a ordinace praktického lékaře 3. Okruhy činnosti sestry

Více

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP KOLIK ZAPLATÍ VZP ZA ONEMOCNĚNÍ CHŘIPKOU Diagnózy J09 J118 podle MKN 10* Mmmmm Rok 2015 Rok 2016 Rok 2017 Nemocných 158 331 132 317 142 116 Náklady na léčbu v Kč 67

Více

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE Z DŮVODU ÚRAZU

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE Z DŮVODU ÚRAZU ZPPSNP SDBR-A 1.1 účinnost od 1. dubna 2015 Kód: Group 800 ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE Z DŮVODU ÚRAZU 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM

Více

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST 1) Na jakém principu je založen Evropský pojišťovací systém, který je užíván i v České republice? a, princip odpovědnosti b, princip solidarity c, princip soukromého zdravotního

Více

USNESENÍ. Rady vlády ČR pro lidská práva. ze dne 26. února 2009

USNESENÍ. Rady vlády ČR pro lidská práva. ze dne 26. února 2009 USNESENÍ Rady vlády ČR pro lidská práva ze dne 26. února 2009 k začlenění vybraných kategorií cizinců, kteří pobývají v České republice přechodně, do systému veřejného zdravotního pojištění Rada vlády

Více

OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE. Praha,

OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE. Praha, OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE Praha, 18.3. 2009 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Dnešní úroveň českého zdravotnictví Předpokládané dopady hospodářské krize na zdravotnictví Cíle

Více

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY 1.Kdo má povinnost platit si zdravotní pojištění? a) Každý občan ČR b) Jen dospělí ve věku od 18 do 65 let c) Pouze lidé zaměstnaní na hlavní pracovní poměr d) Jen

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018

Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018 Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Priority úhradové vyhlášky 2018 Vládní priority Růst platů a

Více

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/ Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/ Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/2019 A. Medicínské právo 1. Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně 2. Právní systémy, hierarchie právních

Více

3. Výdaje zdravotních pojišťoven

3. Výdaje zdravotních pojišťoven 3. Výdaje zdravotních pojišťoven Náklady sedmi zdravotních pojišťoven, které působí v současné době v České republice, tvořily v roce 2013 více než tři čtvrtiny všech výdajů na zdravotní péči. Z pohledu

Více

MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR

MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR Vyhláška č.550/2005 Sb., resp. 101/2006 Sb., kterou se stanoví výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, včetně regulačních omezení, pro 1. pololetí 2006 MUDr. Pavel Neugebauer

Více

Částka 142. f) ve smluvních ambulantních zdravotnických zařízeních

Částka 142. f) ve smluvních ambulantních zdravotnických zařízeních Strana 5266 Sbírka zákonů č.396 / 2010 396 VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2010 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a regulačních omezení objemu poskytnuté

Více

Úhradová vyhláška pro rok Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví

Úhradová vyhláška pro rok Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Úhradová vyhláška pro rok 2018 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Finanční bilance roku 2018 Výběr pojistného o cca 15 mld. vyšší než v

Více

KONCEPT DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE

KONCEPT DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE KONCEPT DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE PROJEKTOVÝ TÝM LTC Dr Zajac MUDr Hroboň Mgr. Roubal Mgr. Hanuš Mgr. Válková NÁRŮST VÝDAJŮ NA AKUTNÍ A DLOUHODOBOU ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČI DO ROKU 2050 ( KULATÝ

Více

VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013

VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013 Strana 6258 Sbírka zákonů č. 475 / 2012 475 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013 Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - O zdraví lidu, vyhlášku č. 385/2006 Sb. O zdravotnické dokumentaci a

Více

sociální práce s imigranty

sociální práce s imigranty sociální práce s imigranty Mgr. Eva Dohnalová InBáze BERKAT o.s. dohnalova@inbaze.cz 1 Typy pobytu cizinců na území ČR a) občané EU a jejich rodinní příslušníci (+ EHP a Švýcarsko): přechodný x trvalý

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 18 18.11.2003 Ambulantní péče v oboru psychiatrie v Jihomoravském kraji v roce 2002 Podkladem

Více

Úhradová vyhláška na rok 2010

Úhradová vyhláška na rok 2010 Úhradová vyhláška na rok 2010 Makroekonomické předpoklady výběru pojistného v roce 2010 Promítnutí růstu nezaměstnanosti z 4,9% na 9% Promítnutí zvýšení počtu důchodců cca 40 tis. ročně Očekávaný mzdový

Více

Koncept úhrad v roce 2016. Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR

Koncept úhrad v roce 2016. Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR Koncept úhrad v roce 2016 Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015 2016) + 7,4

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 909/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 909/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 909/0 Návrh poslance Davida Ratha na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2016 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o předávání údajů do Národního zdravotnického informačního systému Citace: 373/2016 Sb. Částka: 149/2016 Sb. Na straně

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Návrh. poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka a dalších

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Návrh. poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka a dalších PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 419 Návrh poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,

Více

REFORMA ČÁSTI STOMATOLOGICKÉ PÉČE

REFORMA ČÁSTI STOMATOLOGICKÉ PÉČE REFORMA ČÁSTI STOMATOLOGICKÉ PÉČE Ministerstvo zdravotnictví, Česká stomatologická komora a zdravotní pojišťovny představují novinky v úhradách ortodontické péče (včetně ortodontických výrobků, tzv. rovnátek)

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2015,

N á v r h. ZÁKON ze dne 2015, III N á v r h ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Zlín 7 10.9.2003 Činnost oboru psychiatrie ve Zlínském kraji v roce 2002 Podkladem pro zpracování

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Strana 5082 Sbírka zákonů č. 348 / 2016 Částka 137 348 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Ministerstvo zdravotnictví

Více

omezení pro úhrady uvedené v 3 až 15, poskytované těmito smluvními poskytovateli zdravotních služeb (dále jen poskytovatel ):

omezení pro úhrady uvedené v 3 až 15, poskytované těmito smluvními poskytovateli zdravotních služeb (dále jen poskytovatel ): Strana 4034 Sbírka zákonů č. 324 / 2014 Částka 129 324 VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2014 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Ministerstvo zdravotnictví

Více

348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok

348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 17

Více

ŽIVOTNÍ A ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ KONÍ

ŽIVOTNÍ A ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ KONÍ ŽIVOTNÍ A ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ KONÍ XH STAR 1* (Roční platba: 4,25 % z ceny koně) 1a. uhynutí nebo utracení koně v přímém důsledku jeho V případě vzniku výše uvedené pojistné události poskytne pojistitel

Více

4. Zdravotní péče. Hospitalizovaní v nemocnicích podle věku

4. Zdravotní péče. Hospitalizovaní v nemocnicích podle věku 4. Zdravotní péče Hlavní město Praha je na tom z hlediska zdravotní péče pro mladé lidi velmi dobře. Praha disponuje nadprůměrným počtem lékařů na 1 tisíc mladých lidí ve věku do 18 let, i více než 25

Více

Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference

Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference Příležitosti a výzvy českých nemocnic v roce 2016 aneb imperativy úhrad po segmentech, vývoj centrové péče a efektivní nákupy a pozitivní

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB? Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ? 2 základní pravidla poskytování zdravotních služeb ve světle základních práv

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Strana 3738 Sbírka zákonů č. 353 / 2017 353 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách

Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách Zdravotní péče v ČR, Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zákon č. 220/1991

Více

Zdravotní pojištění. Bc. Alena Kozubová

Zdravotní pojištění. Bc. Alena Kozubová Zdravotní pojištění Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění Zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné

Více

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost.

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost. PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost. Vážení klienti, poskytování zdravotnických služeb je významnou měrou závislé na shromažďování

Více

VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016

VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 Strana 3370 Sbírka zákonů č. 273 / 2015 Částka 111 273 VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 Ministerstvo zdravotnictví

Více

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Možnosti úhrady a příspěvků Očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění Zákon přesně stanoví skupiny pojištěnců, kterým zdravotní pojišťovny

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Strana 3738 Sbírka zákonů č. 353 / 2017 353 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Úklid na co je nutné TAKÉ myslet. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

Úklid na co je nutné TAKÉ myslet. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. Úklid na co je nutné TAKÉ myslet MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. Obsah Ochrana zaměstnance úklidu Očkování proti VHB Postup při poranění Ochranné pomůcky - rukavice Dezinfekční program

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty Cevro institut i

Více

LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI. Jan Švihovec

LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI. Jan Švihovec LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI Jan Švihovec Vliv demografického vývoje na financování zdravotnictví v ČR Náklady ZP na pojištěnce Výdaje na zdravotnictví jako % HDP = pod průměrem OECD Výdaje na zdravotnictví

Více

Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí.

Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí. Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí. Letos v červenci uplynulo 20 let od zahájení činnosti dialyzačního střediska v Nemocnici Blansko. Jeho hlavním úkolem je provádět pravidelné očišťování krve tzv.

Více

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích V zákoně o krajích není uvedena ŽÁDNÁ povinnost vzhledem k péči zdraví

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu

ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu Zákon o ZZS a související předpisy. Dne 6. 11. 2011 byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické záchranné službě. Upravuje fungování ZZS v České

Více

Zdravotnické reformní zákony. Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví

Zdravotnické reformní zákony. Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví Obsah Co se již podařilo prosadit Připravované zákony Co se již podařilo prosadit Zákon o zdravotních službách platný od

Více

ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM - sociální služba je poskytována dle Zákona č. 108/2006Sb., 50

ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM - sociální služba je poskytována dle Zákona č. 108/2006Sb., 50 Domov pro seniory Plaveč, příspěvková organizace Domov 1, 671 32 Plaveč IČ 45671702, tel.: 515 252 250 zřizovatel: Jihomoravský kraj ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM - sociální

Více

N á v r h. Věcný záměr zákona o dlouhodobé zdravotně - sociální péči. Příloha Status klienta dlouhodobé péče

N á v r h. Věcný záměr zákona o dlouhodobé zdravotně - sociální péči. Příloha Status klienta dlouhodobé péče N á v r h Věcný záměr zákona o dlouhodobé zdravotně - sociální péči Příloha Status klienta dlouhodobé péče Vymezení dlouhodobé péče a jejích klientů Dlouhodobá péče je spektrem kombinovaných zdravotních

Více

PRÁVA A POVINNOSTI HIV POZITIVNÍCH OSOB. JUDr. Jakub Tomšej, ČSAP

PRÁVA A POVINNOSTI HIV POZITIVNÍCH OSOB. JUDr. Jakub Tomšej, ČSAP PRÁVA A POVINNOSTI HIV POZITIVNÍCH OSOB JUDr. Jakub Tomšej, ČSAP Povinnosti HIV pozitivních osob 2 Zásada informovaného souhlasu vs. povinné testování některých skupin obyvatel: Dárci krve, tkání, orgánů,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o předávání údajů do Národního zdravotnického informačního systému Citace: 116/2012 Sb. Částka: 44/2012 Sb. Na straně

Více

116/2012 Sb. VYHLÁŠKA

116/2012 Sb. VYHLÁŠKA 116/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 2. dubna 2012 o předávání údajů do Národního zdravotnického informačního systému Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

VNITŘNÍ ŘÁD ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ VNITŘNÍ ŘÁD ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zdravotnické zařízení Zubní centrum N-med s.r.o Zubní lékaři MUDr.Ivo Nekvinda MDDr.Darina Vorlová MDDr.Zuzana Janovská Externí lékaři MDDr.Marek Černý Zdravotnický

Více

Poplatek se vybírá: 1. Jaké poplatky se u lékaře vybírají?

Poplatek se vybírá: 1. Jaké poplatky se u lékaře vybírají? Poplatky u lékaře a v nemocnici Cílem zaváděných regulačních opatření je omezení nadužívání zdravotní péče, ke kterému v České republice dochází v míře představující neslavné prvenství, a to nejen v Evropě.

Více

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 %

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 % STUDIJNÍ MATERIÁL ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 % (2004) na 6,5 % (2014). Na Kypru se

Více

ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY - sociální služba je poskytována dle Zákona č. 108/2006Sb., 49

ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY - sociální služba je poskytována dle Zákona č. 108/2006Sb., 49 Domov pro seniory Plaveč, příspěvková organizace Domov 1, 671 32 Plaveč IČ 45671702, tel.: 515 252 250 zřizovatel: Jihomoravský kraj ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY - sociální služba

Více

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth Ing. Vladimír Petrů, CSc ředitel odboru informačního systému Ing. Zdeněk Hanáček vedoucí oddělení rozvoje IS 1 Obsah 1. O Zdravotní pojišťovně ministerstva

Více

Zvláštní pojistné podmínky skupinového pojištění pro pojištění pracovní neschopnosti MetLife Europe d.a.c., pobočka pro Českou republiku

Zvláštní pojistné podmínky skupinového pojištění pro pojištění pracovní neschopnosti MetLife Europe d.a.c., pobočka pro Českou republiku Zvláštní pojistné podmínky skupinového pojištění pro pojištění pracovní neschopnosti MetLife Europe d.a.c., pobočka pro Českou republiku 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM SE POJIŠTĚNÍ ŘÍDÍ) 1.1 Účinnost těchto

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

Práva pacientů v systému zdravotní péče. Jaroslav Duba, OAKS Consulting s.r.o

Práva pacientů v systému zdravotní péče. Jaroslav Duba, OAKS Consulting s.r.o Práva pacientů v systému zdravotní péče Jaroslav Duba, OAKS Consulting s.r.o. 2016-09-19 Obsah sdělení Právní normy vymezující práva pacientů Kde zjišťovat informace pro uplatnění nároků pacienta na zdravotní

Více

Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy

Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy vyhláška č. 306/2012 Sb. vyhláška č. 473/2008 Sb. Trestní

Více

Cestovní pojištění nabídka jen pro klienty cestovních agentur a kanceláří

Cestovní pojištění nabídka jen pro klienty cestovních agentur a kanceláří Cestovní pojištění nabídka jen pro klienty cestovních agentur a kanceláří Cestovní pojištění Allianz pojišťovny, a. s. nabízí klientům Neomezené krytí léčebných výloh v zahraničí (s výjimkou zubního ošetření)

Více

Exkluzivní balíček slev pro studenty Vysoké školy finanční a správní

Exkluzivní balíček slev pro studenty Vysoké školy finanční a správní Exkluzivní balíček slev pro studenty Vysoké školy finanční a správní I. Nabídka povinného ručení Sleva 10% + možnost mimořádné slevy 500,-Kč na první pojistné II. Nabídka havarijního pojištění Sleva 10

Více

Úhradová vyhláška na rok 2018 z pohledu SZP ČR

Úhradová vyhláška na rok 2018 z pohledu SZP ČR Úhradová vyhláška na rok 2018 z pohledu SZP ČR INMED 2017 11.10.2017 Pardubice Ladislav Friedrich Obecné výhrady Úhradová vyhláška je nástrojem pro centrální řízení zdravotnictví na základě politických

Více

Systém daní a sociálního pojištění v ČR

Systém daní a sociálního pojištění v ČR Systém daní a sociálního pojištění v ČR Základní rozlišení Přímé daně Nepřímé daně Přímé daně Daň z příjmu fyzických osob Sazba 15 procent ze superhrubé mzdy Daň z příjmu právnických osob 19 procent ze

Více

Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014

Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014 Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2014 hradí poskytovatelům zdravotních služeb (dále PZS) zdravotní péči v souladu se Zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Vyhlášky platné od 1.1.2015: -Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 -Vyhláška č. 325/2014 Sb., o nákladových indexech věkových

Více

DOPORUČENÍ SKUPINY NERV PRO OBLAST ZDRAVOTNICTVÍ 19. července 2011

DOPORUČENÍ SKUPINY NERV PRO OBLAST ZDRAVOTNICTVÍ 19. července 2011 DOPORUČENÍ SKUPINY NERV PRO OBLAST ZDRAVOTNICTVÍ 19. července 2011 OBSAH Top 10 opatření Zefektivnění financování zdravotnictví Léky a zdravotnické prostředky Reálná konkurence pojišťoven a poskytovatelů

Více

Péče o závislého člena rodiny

Péče o závislého člena rodiny Péče o závislého člena rodiny Projekt: Rozšíření služeb pro rodinu v centru Břežánek Aktivity projektu Rozšíření služeb pro rodinu v centru Břežánek jsou podpořeny z dotačního programu Rodina. Druhy a

Více

BEZPEČNOST NEMOCNIC prevence poranění zdravotnického personálu. MUDr. Helena Sajdlová VZP ČR odbor smluvní politiky

BEZPEČNOST NEMOCNIC prevence poranění zdravotnického personálu. MUDr. Helena Sajdlová VZP ČR odbor smluvní politiky BEZPEČNOST NEMOCNIC prevence poranění zdravotnického personálu MUDr. Helena Sajdlová VZP ČR odbor smluvní politiky Kvalita a bezpečí poskytovaných ZS Zavedení povinného interního hodnocení kvality a bezpečí

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 4 21.5.2003 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v Jihomoravském kraji

Více

Číslo pojistné smlouvy

Číslo pojistné smlouvy Oznámení pojistné události Úraz Pokyny pro vyplnění formuláře: 1. Vyplňte první dvě strany tohoto formuláře ve všech bodech, poslední stranu předejte k vyplnění ošetřujícímu lékaři. V případě, že doba

Více

ANALÝZA KOMERČNÍHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ CIZINCŮ

ANALÝZA KOMERČNÍHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ CIZINCŮ ANALÝZA KOMERČNÍHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ CIZINCŮ Helena Hnilicová, Karolína Dobiášová, Pavel Čižinský, Libor Studený, Jan Juránek Verze pro Výbor pro práva cizinců, 17. října 2012. Publikace ve finální

Více

Zpráva o stavu zdraví a zdravotní péči pro migranty v ČR

Zpráva o stavu zdraví a zdravotní péči pro migranty v ČR Zpráva o stavu zdraví a zdravotní péči pro migranty v ČR 1. 1. Základní informace a údaje... 1 a. Populace cizinců, statistiky... 1 b. Politický kontext... 3 2. 2. Zdravotní stav... 6 a)zdraví migrantů

Více

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 Strana 3210 Sbírka zákonů č. 201 / 2018 Částka 100 201 VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Hospitalizovaní v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR v roce 2003

Hospitalizovaní v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 15.11.2004 75 Hospitalizovaní v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR v roce 2003 Ústavní psychiatrická péče je zabezpečována

Více

PŘEHLED ZKRATEK A CITOVANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH S TEXTOVOU ČÁSTÍ A TABULKOVÝMI PŘÍLOHAMI

PŘEHLED ZKRATEK A CITOVANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH S TEXTOVOU ČÁSTÍ A TABULKOVÝMI PŘÍLOHAMI PŘEHLED ZKRATEK A CITOVANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH S TEXTOVOU ČÁSTÍ A TABULKOVÝMI PŘÍLOHAMI Zkratky použité v textové části materiálu a tabulkových přílohách AČR... Armáda České republiky AS

Více

ETIKA A PRÁVO V MEDICÍNĚ - právní aspekty autonomie pacienta-

ETIKA A PRÁVO V MEDICÍNĚ - právní aspekty autonomie pacienta- ETIKA A PRÁVO V MEDICÍNĚ - právní aspekty autonomie pacienta- Jolana Těšinová, 18. ledna 2018, AV ČR Praha Všehrdova 560/2, Praha 1 Malá Strana, PSČ 118 00 www.akademiemp.cz, email: info@akademiemp.cz

Více