Daktyloskopie. identifikaci mrtvol neznámé totožnosti pokud ještě mají obrazce papilárních linií způsobilé k identifikaci,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Daktyloskopie. identifikaci mrtvol neznámé totožnosti pokud ještě mají obrazce papilárních linií způsobilé k identifikaci,"

Transkript

1 Daktyloskopie Pojem : Daktyloskopie je vědný obor, který zkoumá obrazce papilárních linií na vnitřní straně posledních článků prstů rukou, na dlaních a prstech nohou a chodidlech z hlediska zákonitosti jejich vzniku, vyhledávání, zajišťování a zkoumání s cílem identifikovat osobu. Význam daktyloskopie : Spočívá zejména v tom, že umožňuje identifikovat konkrétní osobu, která zanechala zkoumanou stopu související s událostí trestného činu. V kriminalistické praktické činnosti daktyloskopie umožňuje : identifikaci osob (pachatelů, podezřelých, tvz. domácích osob apod.) podle zanechaných stop nebo otisků na místě kriminalisticky relevantní události, identifikaci mrtvol neznámé totožnosti pokud ještě mají obrazce papilárních linií způsobilé k identifikaci, identifikaci osob, které nechtějí nebo nemohou prokázat svojí totožnost ( např. osoby s duševní poruchou, běženci, migrující osoby, osoby úmyslně se vyhýbající spolupracovat s policií apod.), rozhodnutí o tom, kterým prstem, nebo kterou částí pokožky pokrytou papilárními liniemi byla příslušná daktyloskopická stopa vytvořena V praxi se navzájem porovnávají nejčastěji: stopy a otisky zajištěné na místě činu (kriminalisticky relevantní události) s kontrolními (srovnávacími) otisky osob vytypovaných, podezřelých, nebo domácích (domácí osoba je ten, kdo se na místě pohybuje v rámci jiné činnosti majitel či uživatel bytu, domovník, zaměstnanec apod., ale neměl podíl na vyšetřované události). stopy zajištěné na místě činu se srovnávacími otisky osob, jež jsou uloženy v daktyloskopických registracích, stopy zajištěné na místě činu se stopami z míst neobjasněných trestných činu, otisky prstů osob neznámé totožnost a mrtvol s otisky prstů ve sbírkách.

2 Zákonitosti : 1. Zákon o neměnnosti obrazců papilárních linií : Obrazce papilárních linií jsou relativně neměnné v průběhu života člověka. Relativní neměnnost spočívá ve skutečnosti, že i když v době od narození a po smrt člověka dochází k velikostnímu a dalšímu vývoji pokožky a tedy i obrazců papilárních linií (absolutní velikost, vznik vrásek apod.), ponechávají tyto změny u papilárních linií jejich sled, skladbu, návaznost a relativní vzdálenost mezi jednotlivými markanty neměnnou. 2. Zákon o neodstranitelnosti papilárních linií : Papilární linie jsou neodstranitelné, pokud není odstraněna nebo zničena zárodečná vrstva kůže. Pokud není odstraněna zárodečná vrstva kůže, obrazce papilárních linií se vždy postupně obnoví v původním vzhledu. 3. Zákon o individuálnosti obrazců papilárních linií: Na světě nejsou dva lidští jedinci, kteří by měli shodné obrazce papilárních linií. Je to dáno velkým počtem daktyloskopických markantů např. na jednom prstu, je pravděpodobnost výskytu identických obrazců papilárních linií vyloučena, a to i jednovaječných dvojčat. Vznik daktyloskopické stopy : 1. Vytvoří se zrcadlově obrácený reliéf povrchové struktury papilárních linií, tj. objemová (3D) daktyloskopická stopa. Tato stopa vzniká tehdy, když objekt, který stopu přijímá je schopen plastické deformace (vosk, plastelína, čokoláda, sýr apod.). 2. Daktyloskopická stopa vznikne tak, že na papilární linie se přenese látka z povrchu předmětu, a tím dojde k porušení povrchové struktury nosiče stopy odvrstvená daktyloskopická stopa. (stopy v prachu, čerstvé nátěry, krev, barviva). 3. Daktyloskopická stopa vznikne tak, že se na vhodný nosič přenese látka, která se nachází na povrchu papilárních linií navrstvená daktyloskopická stopa. Na různé předměty se vrcholků papilárních linií přenese látka, která na nich dříve ulpěla (krev, barva, prach apod.). 4. Daktyloskopické stopy latentní (neviditelné): jsou tvořeny potem (pot se skládá z vody, kyseliny mléčné, chloridu sodného, močoviny, aminokyselinou a tuky) případně jinou chemickou látkou. Trvanlivost daktyloskopických latentních stop závisí na řadě faktorů zejména teplota, vlhkost, doba od vzniku daktyloskopické stopy do zajištění, sluneční záření, charakter nosiče apod.).

3 Klasifikace daktyloskopických stop : Metody vyhledávání daktyloskopických stop : 1. Fyzikální metody : jsou založeny na principu rozdílné přilnavosti jednotlivých složek potu k pevným, jemně rozemletým a ve vodě nerozpustným částečkám hmoty, vyvolávající látky (např. argentorát, bronzové prášky, magnetické prášky, grafit, fluorescenční prášky). 2. Chemické metody : jsou založeny na chemické reakci mezi některou složkou potu a chemikálií za vzniku barevné sloučeniny (např. ninhydrin, DFO) 3. Fyzikálně.chemické metody : jsou založeny na ulpívání chemických sloučenin v místech, kde se nachází daktyloskopická stopa ( např. jódové páry, kyanoakrylát). 4. Speciální metody Zajišťování daktyloskopických stop : 1. In natura ( s nosičem v originále): jedná se o stopy, které lze zajistit včetně nosiče a odeslat ke zkoumání bez rizika zničení. 2. Zajištěním na daktyloskopickou fólii nebo daktyloskopickou pásku (černá, bílá): Tímto způsobem se zajišťují daktyloskopické stopy vyvolané zejména různými prážky a stopy v prachu.

4 3. Fotografováním : se zajišťují především stopy zviditelněné daktyloskopickými prášky, kyanoakrylátovými parami, stopy již původně viditelné (tvořené krví, barvou aj.), plastické stopy. 4. Odlitím. Zkoumání daktyloskopických stop : Daktyloskopickou identifikací osob se rozumí takový proces, při kterém dochází k porovnání daktyloskopických identifikačních znaků na dvou identifikujících objektech, přičemž původ jednoho je znám a původ druhého se zjišťuje. Jedná se o porovnání daktyloskopických identifikačních znaků na otisku prstů známé osoby s daktyloskopickou stopou z místa činu nebo s otiskem prstu neznámé osoby. Cílem je zjištění vzájemné shody či rozdílnosti mezi identifikačními znaky na identifikujících objektech. Proces daktyloskopické identifikace se skládá ze tří stádií : 1. V prvním stádiu zkoumá znalec objekty identifikace z hlediska jejich vhodnosti pro identifikační zkoumání. 2. Ve druhém stádiu provádí znalec vlastní srovnávací zkoumání, jehož principem je hodnocení jednotlivých daktyloskopických identifikačních znaků obsažených jak ve stopách, tak i ve srovnávacích materiálech. Výsledky se porovnávají a vyvozují se závěry o shodnosti či rozdílnosti zkoumaných (posuzovaných) objektů. 3. Ve třetím stádiu se znalec na základě kvality a kvantity daktyloskopických znaků rozhodne o shodnosti, příp. rozdílnosti zkoumaných objektů. Počet markantů nutných k individuální identifikaci člověka : Tento počet je v různých zemí rozdílný není stanoven univerzální počet daktyloskopických markantů nutných pro individuální identifikaci člověka. V tuzemské kriminalistice je počet stanoven následovně : - Stopa upotřebitelná počet markantů je více něž 10, - Stopa částečně upotřebitelná 7 až 9 markantů, - Stopa neupotřebitelná 6 a méně markantů.

5 Daktyloskopické markanty : Jedná se o drobné nepravidelnosti v prostorovém průběhu papilárních linií, které svou konkrétně určitou polohou a utvářením v obrazci představují individuálnost a neopakovatelnost kresby a tím umožňují individuální identifikaci.

6 Základní daktyloskopické vzory : Porovnání daktyloskopických stop a porovnání jednotlivých daktyloskopických markantů ve stopě a srovnávacím materiálu se v kriminalistické expertizní praxi provádí na daktyloskopickém komparátoru. Způsob zkoumání je bodování.

7 Daktyloskopický komparátor : Způsob bodování :

8 Srovnávací otisky osob : Získávají se pro potřeby trestního řízení a to buď podle Trestního řádu nebo podle zákona o Policii ČR. Kontrolní otisky tvz. domácích osob se získávají na základě jejich dobrovolnosti. Způsob daktyloskopování : Poslední články prstů rukou, dlaní, případně chodidel a prstů nohou se nejčastěji získávají s pomocí daktyloskopické černě, což je v podstatě tiskařská čerň. Tato čerň se nanese v tenké vrstvě na pevnou a rovnou podložku (nejlépe sklo) a na tuto plochu se přitisknou části pokožky pokryté papilárními liniemi. Lze použít i připravené fólie, kde je již čerň nanesena, případně jiné pomůcky k tomu určené. Takto nečerněné části pokožky se přenesenou na vyznačenou část daktyloskopické karty. Před samotným daktyloskopováním se musí ruce, nohy, umýt. Daktyloskopování mrtvol závisí na stupni rozkladu mrtvoly, a tím na stavu papilárních linií na prstech a dlaní rukou. Zpravidla se provádí na oddělení soudního lékařství při pitvě. K účelu daktyloskopické identifikace se v současné době vedou: 1. Ústřední daktyloskopická sbírka na Kriminalistickém ústavu slouží k uchování daktyloskopických otisků všech osob daktyloskopovaných na území ČR a daktyloskopických otisku zaslaných Interpolem, 2. Krajské daktyloskopické sbírky na OKTE - slouží k uchování daktyloskopických otisků osob daktyloskopovaných u útvaru PČR v rámci kraje. Daktyloskopické sbírky zahrnují: 1. Sbírku otisků prstů a dlaní osob. 2. Sbírku stop z neobjasněných případů. 3. Sbírku stop z objasněných případů. AFIS BIS (Automated Fingerprint Identification System) : Slouží k vložení, klasifikaci, kódování, porovnání a uložení digitalizovaných záznamů otisků prstů (daktyloskopických karet) nebo daktyloskopických stop. Klasifikace a kódování jednotlivých otisků probíhá automaticky. Jedná se automatizovaní počítačový systém, který vyhodnocením obrazců papilárních linií a jejich porovnáním

9 s obrazci v paměti (databázi) vybírá několik nejpodobnějších obrazců, které jsou následně expertem porovnávány. Afis nepracuje se všemi markanty, ale pouze s konci papilárních linií a jejich větvení. Výše uvedená osnova je pouze informativní. Není na škodu dočerpat informace učebnice, která je uvedena jako použitá literatura. z

10 Použitá literatura: STRAUS, J. a kol., Kriminalistická technika, 2. vydání, Plzeň, Aleš Čeněk, 2008, 431 s, ISBN

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Daktyloskopie

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Daktyloskopie Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Daktyloskopie daktyloskopické stopy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_FRY4

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0114 0118

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0114 0118 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 18 VY 32 INOVACE 0114 0118 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická

Více

Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika V. Daktyloskopie. Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.

Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika V. Daktyloskopie. Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika V. Daktyloskopie Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. ZPP č. 100/2001 (čl. 160 179) (ZPP = Závazný pokyn policejního prezidenta) z veřejných zdrojů Internetu

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Daktyloskopie kriminalistická identifikace osob Označení materiálu: VY_32_INOVACE_FRY3

Více

Kriminalistická identifikace Podstata:

Kriminalistická identifikace Podstata: Kriminalistická identifikace Podstata: Teorie kriminalistické identifikace je učením o obecných principech ztotožňování různých objektů podle jejich odrazů, a to za účelem získání trestně procesních a

Více

T R A S O L O G I E. Pojem:

T R A S O L O G I E. Pojem: T R A S O L O G I E Pojem: Trasologie je obor kriminalistické techniky, který se zabývá vyhledáváním, zajišťováním a zkoumáním stop nohou, obuvi, dopravních prostředků a stop dalších objektů podobného

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická trasologie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry11 Datum

Více

Mechanoskopie. Pojem:

Mechanoskopie. Pojem: Mechanoskopie Pojem: Mechanoskopie se zabývá posuzováním zákonitostí vzniku, trvání (existence) a zániku stop vytvořených nejrůznějšími nástroji a v řadě případů i identifikací nástrojů podle jimi vytvořených

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Mikrostopy Označení materiálu:vy_32_inovace_fry17 Datum vytvoření: 12.

Více

Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika VI. Trasologie

Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika VI. Trasologie Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika VI. Trasologie Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. ZPP č. 100/2001 (ZPP = Závazný pokyn policejního prezidenta) z veřejných zdrojů Internetu Trasologie

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická identifikace Označení materiálu: VY_32_INOVACE_FRY2 Datum

Více

Předmluva...Il. Úvod Historie kriminalistiky Předmět kriminalistiky Systém kriminalistiky...29

Předmluva...Il. Úvod Historie kriminalistiky Předmět kriminalistiky Systém kriminalistiky...29 Obsah Předmluva...Il Úvod...13 1. Historie kriminalistiky... 15 2. Předmět kriminalistiky...27 3. Systém kriminalistiky...29 4. Kriminalistické metody...31 4.1 Kriminalisticko-technické metody...32 4.2

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická stopa Označení materiálu: VY_32_INOVACE_FRY1 Datum vytvoření:

Více

Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika VII. Mechanoskopie

Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika VII. Mechanoskopie Předmět Kriminalisticko-technická činnost Kriminalistika VII. Mechanoskopie Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. ZPP č. 100/2001 (ZPP = Závazný pokyn policejního prezidenta) z veřejných zdrojů Internetu Je odvětví

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: Dermatoglyfy Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

16.10.2011 KRIMINALISTICKÁ GENETIKA V ČESKÉ REPUBLICE. Praxe a legislativa

16.10.2011 KRIMINALISTICKÁ GENETIKA V ČESKÉ REPUBLICE. Praxe a legislativa KRIMINALISTICKÁ GENETIKA V ČESKÉ REPUBLICE Praxe a legislativa Genetické zkoumání v PČR Kriminalistická genetická analýza standardní kriminalistická znalecká metoda PČR zkoumá lidský biologický materiál

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 13 VY 32 INOVACE 0114 0113

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 13 VY 32 INOVACE 0114 0113 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 13 VY 32 INOVACE 0114 0113 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická

Více

Jod, vytištěné šeky (viz pracovní list), laboratorní sklo (Erlenmayerovy baňky)

Jod, vytištěné šeky (viz pracovní list), laboratorní sklo (Erlenmayerovy baňky) Název: Daktyloskopie Výukové materiály Téma: Daktyloskopie Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba trvání: 2 vyučovací

Více

Rok Počet nálezů Počet identifikovaných Objasněno v %

Rok Počet nálezů Počet identifikovaných Objasněno v % Zdálo by se, že v současné době, kdy experti umí identifikovat osoby podle molekulárně genetické analýzy, ke které jim stačí byť jediná buňka, ostatní identifikační metody budou odsunovány do pozadí. Na

Více

DOKUMENTACE Identifikace pomocí otisků prstů

DOKUMENTACE Identifikace pomocí otisků prstů DOKUMENTACE Identifikace pomocí otisků prstů Lukáš Rajský, RAJ029 Aleš Seifert, SEI041 1. února 2003 1 1 Úvod První známý systém klasifikace otisku prstů byl zaveden v Indii na počátku minulého století

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Mechanoskopie

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Mechanoskopie Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Mechanoskopie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry12 Datum vytvoření: 20.

Více

Forenzní stomatologie. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze

Forenzní stomatologie. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze Forenzní stomatologie doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze PČR Vyšetřování trestných činů Forenzní vědy Státní zástupce Forenzní stomatologie Trestní

Více

Kriminalistickotechnická dokumentace pojem, podstata, význam, druhy

Kriminalistickotechnická dokumentace pojem, podstata, význam, druhy Kriminalistickotechnická dokumentace pojem, podstata, význam, druhy Pojem: Kriminalistická dokumentace zachycuje průběh a výsledky kriminalisticky relevantní události, včetně kriminalistických metod použitých

Více

Teoretické základy kriminalistické identifikace a možnosti využití v SBS Theoretical Foundations of forensic identification and the use of the SBS

Teoretické základy kriminalistické identifikace a možnosti využití v SBS Theoretical Foundations of forensic identification and the use of the SBS Teoretické základy kriminalistické identifikace a možnosti využití v SBS Theoretical Foundations of forensic identification and the use of the SBS Bc.Michal Ptáček Diplomová práce 2009 *** nascannované

Více

Kriminalistická stopa jako důkazní prostředek v trestním řízení

Kriminalistická stopa jako důkazní prostředek v trestním řízení Právnická fakulta Masarykovy univerzity Teorie a praxe přípravného řízení trestního Katedra trestního práva Bakalářská práce Kriminalistická stopa jako důkazní prostředek v trestním řízení Emanuel Chvíla

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Balistika Označení

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Balistika Označení Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Balistika Označení materiálu:vy_32_inovace_fry13 Datum vytvoření: 27. 10.

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická biologie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry7 Datum vytvoření:

Více

MODUL KRIMINALISTIKA

MODUL KRIMINALISTIKA Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0182 MODUL KRIMINALISTIKA Pavlína Baizová Pavlína Ginterová Renata Holubová Joanna Znaleziona Olomouc

Více

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Název: Plantogram Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická chemie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry14 Datum vytvoření:

Více

POKYN policejního prezidenta ze dne 3. prosince 2013, o identifikačních úkonech

POKYN policejního prezidenta ze dne 3. prosince 2013, o identifikačních úkonech 250 POKYN policejního prezidenta ze dne 3. prosince 2013, o identifikačních úkonech PRO VNITŘNÍ POTŘEBU Stanovím: (1) Tento pokyn upravuje ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Předmět úpravy a) vyžadování

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Identifikace podle

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Identifikace podle Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Identifikace podle vnějších znaků zjišťování totožnosti mrtvoly Označení

Více

Vzdělávání v oblasti forenzní genetiky reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0080

Vzdělávání v oblasti forenzní genetiky reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0080 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Vzdělávání v oblasti forenzní genetiky reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0080 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

duben 2010 RNDr. Jaroslav Honza, CSc., v. r. ředitel školy

duben 2010 RNDr. Jaroslav Honza, CSc., v. r. ředitel školy TÉMATA PRO ÚSTNÍ ZKOUŠKU SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY obor: Veřejně pořádková činnost, 68-42-L/501 ANGLICKÝ JAZYK 1. The Czech Republic 2. Prague 3. Brno 4. The United Kingdom 5. London and other cities

Více

Kriminalistická technika I. Doc. Ing. Roman Rak, PhD.

Kriminalistická technika I. Doc. Ing. Roman Rak, PhD. Kriminalistická technika I. Doc. Ing. Roman Rak, PhD. Organizace studia Organizace studia Zápočet test, zkouška Matení pojmů a vztahů Vztah kriminalistické techniky, taktiky a metodiky Kriminalistická

Více

IV. znalostní test zaměřený na kriminalistiku správné řešení

IV. znalostní test zaměřený na kriminalistiku správné řešení IV. znalostní test zaměřený na kriminalistiku správné řešení 1. Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování mají za úkol a) odhalovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin,

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0110

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0110 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0110 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Vyšší odborná škola

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEŘEJNÉ EKONOMIKY

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEŘEJNÉ EKONOMIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEŘEJNÉ EKONOMIKY Ekonomické aspekty zajištěných kriminalistických stop na územním odboru Policie České republiky Šumperk Economic

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Právnická fakulta Hana Krmenčíková Právní úprava biologické identifikace osob ( 113 TŘ) Diplomová práce Olomouc 2012 Prohlašuji, ţe jsem diplomovou práci na téma Právní

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistické

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistické Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistické zkoumání ručního písma Označení materiálu:vy_32_inovace_fry10

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ. Ústav strojírenské technologie

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ. Ústav strojírenské technologie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav strojírenské technologie VYUŽITÍ UV-VIS SPEKTROMETRIE PRO KRIMINALISTICKOU PRAXI bakalářská práce Autorka: Vendula Hovorková Vedoucí bakalářské

Více

Novodobé metody zajišťování stop v kriminalistice. Tomáš Marhefka

Novodobé metody zajišťování stop v kriminalistice. Tomáš Marhefka Novodobé metody zajišťování stop v kriminalistice Tomáš Marhefka Bakalářská práce 2014 ABSTRAKT Bakalářská práce je zaměřena na novodobé metody zajišťování stop v kriminalistice. Kriminalistika je poměrně

Více

Metody odběru a zviditelnění otisků prstů Identifikace krevních stop

Metody odběru a zviditelnění otisků prstů Identifikace krevních stop Metody odběru a zviditelnění otisků prstů Identifikace krevních stop Odběrem a analýzou otisků prstů se zabývá odvětví kriminalistické techniky zvané daktyloskopie. Tento obor zkoumá otisky papilárních

Více

PÍSEMNOSTI, DOKLADY, PLATIDLA A CENINY

PÍSEMNOSTI, DOKLADY, PLATIDLA A CENINY PÍSEMNOSTI, DOKLADY, PLATIDLA A CENINY Porada V. a kol.: KRIMINALISTIKA. Akademické nakladatelství CERM. Brno 2001 ZPPP č. 100/2001 část třetí, hlava VIII. - IX., čl. 136 154 ZPPP č. 135/2001 příloha č.

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0101

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0101 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0101 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační školy údaje Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

30 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 14. března 2005,

30 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 14. března 2005, 30 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 14. března 2005, PRO VNITŘNÍ POTŘEBU kterým se upravuje provozování informačních systémů AFIS 2000, C-AFIS a některé podmínky provozování daktyloskopických

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická odorologie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry18 Datum

Více

Předmět Kriminalistika I. Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.

Předmět Kriminalistika I. Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. Předmět Kriminalistika I Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. Předmět kriminalistiky a její vztah k jiným vědám Pojem kriminalistiky citace Kriminalistika ISBN:80-7179-878-9 : Kriminalistika je samostatný vědní

Více

28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání

28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání 28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání K zajištění jednotného výkonu pátrání po osobách a věcech s t a n o v í m : ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Čl. 1 Úvodní ustanovení

Více

Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa. Obor: Teorie a praxe trestního a správního procesu. Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa. Obor: Teorie a praxe trestního a správního procesu. Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa Obor: Teorie a praxe trestního a správního procesu Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2018 ZÁŘÍ 2018 LEDEN 2019 Povinný předmět: Trestní právo

Více

VY_32_INOVACE_11.11 1/6 3.2.11.11 Kožní soustava Kožní soustava

VY_32_INOVACE_11.11 1/6 3.2.11.11 Kožní soustava Kožní soustava 1/6 3.2.11.11 Cíl popsat stavbu kůže - chápat její funkci a význam - rozeznávat kožní útvary a jejich funkci - uvést onemocnění, úrazy, příčiny, ošetření, prevenci Bariéra před vnějším světem - lidská

Více

Úvod do biometrie. Vladimír Lieberzeit vladimir.lieberzeit@upek.com UPEK Inc.

Úvod do biometrie. Vladimír Lieberzeit vladimir.lieberzeit@upek.com UPEK Inc. Úvod do biometrie Vladimír Lieberzeit vladimir.lieberzeit@upek.com UPEK Inc. Obsah Úvod do biometrie, základy Přehled biometrických metod Otisky prstů trochu podrobněji Úvod do biometrie Úvod do biometrie

Více

STANOVISKO č. 3/2009 květen 2009, poslední revize červen 2017

STANOVISKO č. 3/2009 květen 2009, poslední revize červen 2017 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz STANOVISKO č. 3/2009 květen 2009, poslední revize červen 2017 Biometrická identifikace nebo autentizace zaměstnanců

Více

HAIR n BODY TECHNICAL INFO PROFESSIONAL BODY CARE SYSTEM

HAIR n BODY TECHNICAL INFO PROFESSIONAL BODY CARE SYSTEM HAIR n BODY HAIR n BODY je exkluzivní vlasový a tělový šampón. Chrání a zesiluje vlasy, obsahuje výtažky z aloe vera a pšeničné zárodečné bílkoviny. HAIR n BODY se používá na mytí a ošetřování vlasů a

Více

Zkus být chemikem. I. Otisky prstů - daktyloskopie

Zkus být chemikem. I. Otisky prstů - daktyloskopie Zkus být chemikem I. Otisky prstů - daktyloskopie Komentář: Daktyloskopie je velmi levná a poměrně spolehlivá metoda identifikace osob. Daktyloskopické stopy zanechává člověk díky tomu, že kůží vylučuje

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistické zkoumání skla Označení materiálu:vy_32_inovace_fry16 Datum

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Prokázání totožnosti Označení materiálu: Datum vytvoření: 15.1.2014

Více

Kriminalistická trasologická expertíza

Kriminalistická trasologická expertíza Kriminalistická trasologická expertíza Criminalistic trasology expertise Adam Hajda Bakalářská práce 2011 UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, 2011 4 1ABSTRAKT Tato bakalářská práce je zpracována

Více

METODICKÁ PŘÍRUČKA SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ

METODICKÁ PŘÍRUČKA SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ METODICKÁ PŘÍRUČKA SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ Postupy a činnost soudního lékařství při mimořádné události s výskytem velkého počtu zemřelých Zpracovali: plk. prim. MUDr. Miloš Sokol, Ph.D., VÚSL ÚVN Praha 6 doc.

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.3489

CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.19_Vylucovani_ledviny_kozni_soustava Datum: 23. 3. 2013 Ročník: osmý

Více

Profilování vzorků heroinu s využitím vícerozměrné statistické analýzy

Profilování vzorků heroinu s využitím vícerozměrné statistické analýzy Profilování vzorků heroinu s využitím vícerozměrné statistické analýzy Autor práce : RNDr. Ivo Beroun,CSc. Vedoucí práce: prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. PROFILOVÁNÍ Profilování = klasifikace a rozlišování

Více

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Teorie a praxe přípravného řízení trestního Katedra trestního práva

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Teorie a praxe přípravného řízení trestního Katedra trestního práva Právnická fakulta Masarykovy univerzity Teorie a praxe přípravného řízení trestního Katedra trestního práva BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Historický vývoj vybraných kriminalistických metod identifikace osob - popisování,

Více

VYUŽITÍ CHEMIE VE FORENZNÍCH VĚDÁCH

VYUŽITÍ CHEMIE VE FORENZNÍCH VĚDÁCH Středoškolská technika 2014 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT VYUŽITÍ CHEMIE VE FORENZNÍCH VĚDÁCH Eliška Heřmanská, Kristina Boudová, Kristina Zindulková, Kryštof Bednár, Tomáš

Více

Způsoby identifikace podle trasologických stop

Způsoby identifikace podle trasologických stop Způsoby identifikace podle trasologických stop Identification of Imprints and Impressions evidence Libor Škodík Bakalářská práce 2009 UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, 2009 4 ABSTRAKT Tato

Více

Odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality

Odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality Policejní akademie ČR v Praze Fakulta bezpečnostního managementru Odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality Doc. RNDr. Josef Požár, CSc. 21. 6. 2011 1 Osnova 1. Odhalování kybernetické kriminality

Více

3 5 6 7 2.3.1 Identifikace... 40 2.3.2 Základní kategorie aplikací systémů automatické identifikace... 41 Záznam informací...42 Identifikace a vyhledávání informací...42 Identifikace a vyhledávání předmětů...42

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 05 VY 32 INOVACE 0114 0105

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 05 VY 32 INOVACE 0114 0105 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 05 VY 32 INOVACE 0114 0105 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Vyšší odborná škola

Více

Poškození laku. Prevence, rozpoznání, ochrana. téma materiály & technologie

Poškození laku. Prevence, rozpoznání, ochrana. téma materiály & technologie téma materiály & technologie Poškození laku Prevence, rozpoznání, ochrana Článek s bohatou fotografickou dokumentací se zabývá aspekty kvalitní ochrany dřeva. Všímá si především vlivu správného opracování

Více

8. PŘÍSTUPOVÉ SYSTÉMY

8. PŘÍSTUPOVÉ SYSTÉMY Přístupový systém: Přístupové systémy 8. PŘÍSTUPOVÉ SYSTÉMY Systém řízení přístupu umožní osobě na základě prokázání oprávněnosti vstup nebo vjezd do objektu, případně do střežené části objektu. V literatuře

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Říjen 2006 Ročník XVI částka 10 OBSAH

Říjen 2006 Ročník XVI částka 10 OBSAH Říjen 2006 Ročník XVI částka 10 OBSAH METODICKÉ POKYNY A NÁVODY 6. Metodický pokyn odboru environmentálních rizik Ministerstva životního prostředí pro Posouzení objektu nebo zařízení s vybranými nebezpečnými

Více

Přístup do informačních systémů EU pro účely systému ETIAS

Přístup do informačních systémů EU pro účely systému ETIAS DOKUMENTY EU Přístup do informačních systémů EU pro účely systému ETIAS Informační podklad k návrhu nařízení, kterým se stanoví podmínky pro přístup do jiných informačních systémů EU a kterým se mění nařízení

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2005 V Praze dne 1. prosince 2005 Částka 129 OBSAH Část I 105. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 1. prosince 2005,

Více

Anatomie kůže. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Anatomie kůže. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Anatomie kůže Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2011 Mgr. Radka Benešová KŮŢE (CUTIS, DERMA) Největší plošný orgán lidského těla.

Více

Rozhodnutí. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. (Správce)

Rozhodnutí. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. (Správce) POZN. V textu je namísto sporného doménového jména a jakýchkoliv výrazů, podle kterých by bylo možno identifikovat strany sporu, užíváno ********* nebo jiných anonymizujících znaků. Pokud byl některý anonymizovaný

Více

VÝSLECH V PŘESTUPKOVÉM ŘÍZENÍ

VÝSLECH V PŘESTUPKOVÉM ŘÍZENÍ JUDr. František NOVOTNÝ Fakulta bezpečnostně právní Policejní akademie České republiky v Praze katedra kriminalistiky VÝSLECH V PŘESTUPKOVÉM ŘÍZENÍ Úvod Obdobně jako v trestním řízení uplatňuje se i v

Více

VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2012 o zásadách správné laboratorní praxe

VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2012 o zásadách správné laboratorní praxe Strana 2462 Sbírka zákonů č. 163 / 2012 Částka 58 163 VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2012 o zásadách správné laboratorní praxe Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 17 odst. 2 a 20 odst. 6 zákona č.

Více

Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann

Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann Historicko-srovnávací metoda zvláštní vědecký postup zkoumání příbuzenských vztahů mezi jazyky; seskupení

Více

ColFlex FT TECHNICKÝ LIST. Pružná páska pro těsnění spár

ColFlex FT TECHNICKÝ LIST. Pružná páska pro těsnění spár Popis Výhody Typické aplikace je, trvale pružný pás ze speciální gumy (polyesterová pletenina a termoplastický elastomer odolný proti stárnutí) se speciální povrchovou úpravou pleteniny. Pás má i přetvarované

Více

Vyjadřování přesnosti v metrologii

Vyjadřování přesnosti v metrologii Vyjadřování přesnosti v metrologii Měření soubor činností, jejichž cílem je stanovit hodnotu veličiny. Výsledek měření hodnota získaná měřením přisouzená měřené veličině. Chyba měření výsledek měření mínus

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 3 7 BIOMETRIE A IDENTITA

Více

Tření je přítel i nepřítel

Tření je přítel i nepřítel Tření je přítel i nepřítel VIDEO K TÉMATU: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/video/ Tření je v určitých případech i prospěšné. Jde o to, že řada lidí si myslí, že tření má

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Kriminalistická fonoskopie Označení materiálu:vy_32_inovace_fry8 Datum

Více

STANOVISKO č. 1/2017 červen 2017 (původně k biometrické identifikaci č. 3/2009)

STANOVISKO č. 1/2017 červen 2017 (původně k biometrické identifikaci č. 3/2009) Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz STANOVISKO č. 1/2017 červen 2017 (původně k biometrické identifikaci č. 3/2009) Biometrická identifikace nebo

Více

Michaela Krejčí Současné využití daktyloskopie v trestně právní praxi

Michaela Krejčí Současné využití daktyloskopie v trestně právní praxi Univerzita Palackého v Olomouci Právnická fakulta Michaela Krejčí Současné využití daktyloskopie v trestně právní praxi Diplomová práce Olomouc 2010 Čestné prohlášení Prohlašuji, ţe jsem diplomovou práci

Více

Smlouva o běžném účtu

Smlouva o běžném účtu Smlouva o běžném účtu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

PROTIPOVSTALECKÉ OPERACE MOŢNOSTI VYUŢITÍ METOD KRIMINALISTICKO PRAKTICKÉ ČINNOSTI

PROTIPOVSTALECKÉ OPERACE MOŢNOSTI VYUŢITÍ METOD KRIMINALISTICKO PRAKTICKÉ ČINNOSTI Michal LANG, Sandra LINKENSEDEROVÁ PROTIPOVSTALECKÉ OPERACE MOŢNOSTI VYUŢITÍ METOD KRIMINALISTICKO PRAKTICKÉ ČINNOSTI Abstract: This article discusses using the methods of Criminalistic-Practical Activities

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

Záznam o zpracování osobních údajů

Záznam o zpracování osobních údajů Záznam o zpracování osobních údajů Číslo záznamu: 1 Název zpracování (agenda): Elektronická školní matrika Vymezení vztahů organizace ke zpracování: Definice rolí při zpracování osobních údajů: SPŠT je

Více

Příloha č. 1: Seznam informačních systémů používaných Policií ČR (tabulka)

Příloha č. 1: Seznam informačních systémů používaných Policií ČR (tabulka) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam informačních systémů používaných Policií ČR (tabulka) Příloha č. 2: Vybrané pojmy vztahující se k systému ETŘ (text) Příloha č. 3: Chronologicky řazený vývoj jednotlivých

Více

Věstník ČNB částka 20/2002 ze dne 19. prosince 2002

Věstník ČNB částka 20/2002 ze dne 19. prosince 2002 Třídící znak 1 1 1 0 2 5 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 11 ZE DNE 10. PROSINCE 2002, KTERÝM SE STANOVÍ POŽADAVKY NA OVĚŘENÍ ŘÍDICÍHO A KONTROLNÍHO SYSTÉMU BANKY VČETNĚ SYSTÉMU ŘÍZENÍ RIZIK 0 Česká

Více

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur)

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) -přenesení dané struktury na povrch strukturovaného substrátu Princip - interakce

Více

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Průkaz energetické náročnosti budovy má umožnit majiteli a uživateli jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií Ověřovací nástroj kvality zpracování

Více

EXELON NÁPLASTI NÁVOD K POUŽITÍ & ZÁZNAMOVÁ KARTA VAŠÍ LÉČBY

EXELON NÁPLASTI NÁVOD K POUŽITÍ & ZÁZNAMOVÁ KARTA VAŠÍ LÉČBY XLON NÁPLASTI NÁVOD K POUŽITÍ & ZÁZNAMOVÁ KARTA VAŠÍ LÉČBY NÁVOD K POUŽITÍ: Pokud máte nějaké otázky potřebujete více lékárníka. Důležité informace, které byste měli mít na paměti Odstraňte předchozí náplast

Více

PORTRÉTNÍ IDENTIFIKACE

PORTRÉTNÍ IDENTIFIKACE PORTRÉTNÍ IDENTIFIKACE O rozvoj portrétní identifikace se zasloužil úředník pařížské Sürete Alphonse Bertillon: v roce 1879 vypracoval a do praxe zavedl způsob registrace osob na základě jedenácti různých

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Metodika finančního šetření Bratislav

Více

Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing.

Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek Nejrozšířenější

Více

5.02 Hledání stop ninhydrinem (otisky prstů). Projekt Trojlístek

5.02 Hledání stop ninhydrinem (otisky prstů). Projekt Trojlístek 5. Forenzní chemie (chemie v kriminalistice) 5.02 Hledání stop ninhydrinem (otisky prstů). Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie

Více

- pokrývá tělo, odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí - dospělý člověk 1,6 1,8 m 2

- pokrývá tělo, odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí - dospělý člověk 1,6 1,8 m 2 Kůže (cutis) - pokrývá tělo, odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí - dospělý člověk 1,6 1,8 m 2 funkce: 1) ochrana chemická, mechanická, fyzikální 2) udržování stálé tělesné teploty

Více

Znalecký posudek SHRNUTÍ

Znalecký posudek SHRNUTÍ Znalecký posudek SHRNUTÍ Zákonný rámec Zákon č.36/1967 Sb. a jej upravující vyhlášky - č. 37/1967 Sb., - č. 11/1985 Sb., - č. 184/1990 Sb., - č. 77/1993 Sb. Trestní zákoník Trestní řád Občanský zákoník

Více