Vzdělávací program Základní počítačové dovednosti Téma č.5. Dotykové technologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzdělávací program Základní počítačové dovednosti Téma č.5. Dotykové technologie"

Transkript

1 Vzdělávací program Základní počítačové dovednosti Téma č.5 Dotykové technologie

2 Úvod V současné době jsme zcela obklopeni zařízeními, která používají technologie dotykové vrstvy umožňující pohodlné dotykové ovládání. K dispozici jsou různé varianty dotykového ovládání, které se liší segmentem použití i typem. Dotykové ovládání však není žádná nová technologie, v poslední době byla pouze dotažena do použitelného stavu a nastal pro ni ten správný čas a místo.

3 Definice základního pojmu Dotyková obrazovka: označení pro elektronický vizuální displej, který dokáže detekovat přítomnost a místo doteku na zobrazovací ploše.

4 Historie dotykových technologií 1971 první dotykový senzor 1974 první opravdová dotyková obrazovka (průhledný displej) 1977 vyvinuta rezistivní technologie 1982 multitouch 1983 počítač HP PixelSense 2007 Apple Iphone

5 První prototypy dotykových vrstev

6 HP150 Pro zobrazení informací sloužil 9palcový displej CRT monitor, který měl po stranách obrazovky integrované infračervené vysílače, fungoval tedy na technologii přerušení paprsku. Vzhledem k nízkému rozlišení snímání bylo možné dotyk na obrazovce využít pouze na potvrzení větších tlačítek. Už v roce 1983 se řešil problém zvednuté ruky při sezení, což je pro člověka nepohodlné.

7 VIDEO HP 150

8 Uplatnění dotykových technologií v současném světě Přenosná zařízení Informační obrazovky Průmysl Školství Automaty Bankomaty a spousta dalších

9 Technologie a komponenty 1. Základní komponenty dotykových obrazovek. 2. Základní druhy technologií používaných u dotykových obrazovek. 3. Princip fungování jednotlivých druhů technologií.

10 Dotykový senzor Základní komponenty Kontroler Softwarový ovladač

11 Dotykový senzor Nejčastěji průhledný sklenění panel, opatřený tenkou dotykovou vrstvou. V dotykovém zařízení je umístěn před zobrazovací jednotkou. První senzor vyvinut již v roce Vysílá signál, který se při dotyku přerušuje.

12 Dotyk Přerušení signálu Změna napětí Určení polohy kurzoru (místo přerušení signálu)

13 Kontroler Malé hardwarové zařízení karta. Prostředník mezi dotykovým senzorem a počítačem. Získává informace z dotykového senzoru a převádí je do řeči počítače. Nachází se uvnitř monitoru. Určuje způsob připojení dotykového panelu k počítači.

14 Softwarový ovladač Rozšíření operačního systému počítače Umožňuje spolupráci počítače s dotykovým displejem Překládá informace pro operační systém Emulátor počítačové myši Díky softwarovému ovladači operační systém pozná, jak má naložit se získanými daty z kontroleru a jak je správně vyhodnotit. Dotyk obrazovky = kliknutí myši na stejném místě

15 Rezistivní Dotykové displeje Kapacitní Akustické Infračervené

16 Rezistivní technologie Panel (obrazovka) se skládá z několika vrstev Základ systému je tvořen pružnou membránou, která se nachází na povrchu displeje Odolná technologie používaná v průmyslu Princip fungování: Když objekt (např. prst) stlačí místo na vnějším povrchu panelu, dojde v tomto místě ke spojení dvou kovových vrstev vede ke změně v el. proudu kontroler následně vypočítá pozici.

17 Princip Při dotyku se prohne horní vrstva. V daném místě se vodivě spojí se spodní vrstvou. Mezi vrstvami začne procházet proud. Kontroler vypočítá na základě velikosti proudu polohu bodu dotyku.

18 Rezistivní displej

19 Výhody a nevýhody + K ovládání displeje lze použít cokoliv záleží pouze na vyvinutí určitého tlaku + Odolnost, možnost použití i v průmyslu. + Výroba je poměrně levná. + Lze vyrobit i multi-touch displeje. - Omezený jas. - Omezené pozorovací úhly.

20 Kapacitní technologie Funkčnost založena na vodivosti lidského těla. Povrch kapacitního displeje pokryt vodivou vrstvou. Princip fungování: Při dotyku prstem ruky na displej vznikne mezi okraji displeje a vodivou rukou kapacita, přes kterou se uzavírá elektrický obvod.

21 Princip Při dotyku se vytvoří elektrostatické pole a část náboje se přenese do lidské ruky a tím se sníží náboj na kapacitní vrstvě. Tento úbytek se změří v obvodech v rozích displeje. Kontroler z relativních rozdílů náboje vypočítá, kde přesně došlo k dotyku.

22 Výhody a nevýhody + Vysoká mechanická odolnost. + Nízká náchylnost na poruchy funkce vlivem ušpinění. + Kvalitní reprodukce barev. + Možnost více dotyků zároveň multitouch. - Relativně drahá výroba vůči konkurentům. - Nutnost použít elektricky vodivý předmět.

23 Akustická technologie Využívá ultrazvukové vlny, která prochází přes displej. Skládá se ze skleněné desky, vysílače a přijímače. Princip fungování: Vložením předmětu (prstu) do vlnového pole se změní šíření vln a kontroler tak podle vyslaných a přijatých signálů vyhodnotí polohu vložené překážky.

24 Princip V rozích pevné průhledné vrstvy nad displejem jsou umístěny vysílače a přijímače signálu. Ten se šíří napříč po ploše displeje. Vložením předmětu do vlnového pole se změní šíření vln a řídící jednotka tak vyhodnotí polohu vloženého předmětu.

25 Výhody a nevýhody + Vysoká odolnost vůči poškození. + Vysoké dotykové rozlišení. + Průzračnost panelu. - Stále relativně mladá technologie. - Vysoká citlivost na znečištění.

26 Infračervená technologie Tvořena hustou sítí paprsků. Určena pro velmi náročné aplikace. Celý systém lze vyrobit jako rám. Funguje na jednoduchém principu. Princip fungování: Systém je tvořen hustou sítí infračervených paprsků, která se vsunutím jakéhokoli předmětu na určitém místě přeruší.

27 Výhody a nevýhody + Vynikající optický výkon. + Rychlá a přesná odezva na dotyk. + Systém lze aplikovat téměř všude.

28 Další technologie Čtyřvodičová rezistivní Pětivodičová rezistivní

29 Čtyřvodičová rezistivní technologie Zdokonalená rezistivní technologie. Nejpoužívanější dotyková technologie současnosti. Princip fungování: Prstem nebo ukazovátkem přitlačíme bod na vrchní vrstvě na vrstvu spodní, elektronika vyhodnotí polohu dotyku a předá informaci počítači, který přesune kurzor, resp. vykoná nějaký úkon podle této informace.

30 1. tvrzená vrstva 2. odporová vrstva 3. elektrovodivá vrstva 4. odporová vrstva 5. vymezovací bodová síť 6. skleněný panel 7. dotyk 8. kontroler

31 Výhody a nevýhody + Vysoké dotykové rozlišení. + Lze ovládat čímkoliv. + Odolná vůči prachu, špíně, vodě. - Nízká průzračnost.

32 Pětivodičová rezistivní technologie Odolnější než technologie čtyřvodičová. Princip fungování: Při doteku dojde k přitlačení horní vrstvy, která kontaktuje skleněnou podložku - kontroler následně vypočítá polohu bodu doteku.

33 Výhody a nevýhody + Vysoké dotykové rozlišení. + Lze ovládat jakýmkoliv předmětem. + Odolná vůči prachu, špíně. + Odolná vůči poškrábání. + Dlouhá životnost. - Nízká průzračnost.

34 Porovnání technologií dotykových obrazovek

35 VIDEO Kapacitní versus rezistivní

36 Kapacitní versus rezistivní Kapacitní: Používají jej prakticky všechny telefony používající systém Android a celá rodina telefonů společnosti Apple. Na rozdíl od odporového, na displej není nutné tolik tlačit, klepnutí je zaregistrováno už jen při jemném doteku. Rezistivní: Používají jej chytré telefony staršího data výroby, současné telefony nižší cenové třídy a automobilové navigace. Na rozdíl od kapacitního, displej není náchylný na vlhkost, v dešti nedochází ke ztrátě ovladatelnosti.

37 Dotykové displeje v zimě? Nízké teploty neovlivňují funkčnost. Problém především u kapacitních displejů založeny na vodivosti lidského těla. Řešení: speciální vodivé rukavice (Agloves, GloveTips) Ceny se pohybují od 10-15USD.

38 Zařízení využívající dotyku 1. Typy zařízení s dotykovými displeji. 2. Dotykové technologie a mobilní telefony.

39 GPS navigace Převažuje použití rezistivní technologie.

40 Smartphony Stále se používá jak rezistivní, tak kapacitní technologie.

41 Tablety Dominuje kapacitní technologie

42 Čtečky knih Dominuje rezistivní technologie.

43 Interaktivní tabule SmartBoard a ActivBoard

44 Dotykové počítače

45 Informační kiosky

46 CNC stroje a další zařízení

47 Dotykové technologie a mobilní telefony Na trhu figurují již více než 20 let První veřejně dostupný telefon vyroben v roce vybavený monochromatickým dotykovým displejem ovládaným digitálním perem Rychlý rozvoj započal v roce 2007 Apple Iphone V úvodu převažovala rezistivní technologie, později postupně vytlačovaná kapacitní.

48 První dotykový telefon Simon PDA cell phone

49 VÝHODY mobilních telefonů s dotykovým displejem + Rozměrný displej.

50 + Pohotovostní obrazovka.

51 + Přehled.

52 - Rozměry. NEVÝHODY mobilních telefonů s dotykovým displejem

53 - Nutnost použít obě ruce (obvykle).

54 - Otisky prstů.

55 - Poškození displeje, nutnost ochrany.

56 - Absence klávesnice.

57 - Odezva.

58 Trendy ve vývoji dotykových telefonů Růst úhlopříček Růst úhlopříček

59 Trendy ve vývoji dotykových telefonů

60 Trendy ve vývoji dotykových telefonů Zjemnění displeje, lepší rozlišovací schopnost Dříve Dnes

61 Trendy ve vývoji dotykových telefonů Zakřivené displeje hudba budoucnosti

62 Trendy ve vývoji dotykových telefonů

63 Touchpad Vstupní zařízení reagující na dotyk. Běžně používané u notebooků. Náhrada počítačové myši. Jeho účelem je pohybovat kurzorem po obrazovce podle pohybů uživatelova prstu.

64 Touchpad a princip fungování Zařízení obvykle pracuje na principu snímání elektrické kapacity prstu. Tedy ne na principu tlaku, jak se může na první pohled zdát.

65 Multitouch Vícedotykové ovládání. Založeno na schopnosti snímacího zařízení vnímat více dotyků najednou. Existence od 80. let přesto záležitost novějších zařízení.

66 Základní software pro dotykovou práci 1. Windows 8, Windows Phone 2. Android 3. ios

67 Windows 8 Operační systém zaměřený na dotykové počítače. Určen pro použití v desktopových i přenosných počítačích včetně tabletů.

68

69 Windows Phone Operační systém pro mobilní telefony.

70 Android Operační systém zaměřený na přenosná zařízení. V roce 2013 měl 80% zastoupení na trhu s chytrými telefony. Otevřená platforma. Vlastněn společností Google.

71

72 ios Operační systém vytvořený firmou Apple. Výhradně používán v zařízeních dané firmy. iphone, ipad, ipod, Apple TV.

73 ios vs. Windows vs. Android

74 Budoucnost dotykových technologií. Zajímavosti.

75 Budoucnost dotykových technologií Kolem 50 % levných přenosných počítačů, které si koupí patnáctiletí v roce 2015, bude opatřeno dotykovým displejem. Dotykovým displejem bude v roce 2015 opatřeno okolo desíti procent počítačů prodaných firmám.

76 Elastické obrazovky Nahrazení současných neohebných displejů.

77 Dotykové panely Rozvoj dotykových panelů do domácností, firem.

78 Zajímavosti Bezpečnostní riziko: na displejích zůstávají otisky prstů, a tak např. zadávaná hesla a PIN kódy je výrazně jednodušší odhalit. Mohou přenášet patogeny (např. potenciálně smrtelného zlatého stafylokoka). Dotykové displeje velmi komplikují život nevidomým.

Dotykové technologie dotkněte se budoucnosti...

Dotykové technologie dotkněte se budoucnosti... Mgr. Petr Jelínek Ing. Michal Bílek Ing. Karel Johanovský Dotykové technologie dotkněte se budoucnosti... O co se vlastně jedná? dotykové obrazovky (displeje) jsou vstupní i výstupní zařízení dvě nesporné

Více

Jak funguje dotykový displej?

Jak funguje dotykový displej? Jak funguje dotykový displej? Mít mobilní telefon, tablet či notebook s dotykovou obrazovkou je dnes už běžnou záležitostí. Málokdo ví, co se za možností vyvolat dotykem určitou funkci na displeji skrývá.

Více

Polohovací Zařízení. -By Mikuláš Hrdlička

Polohovací Zařízení. -By Mikuláš Hrdlička Polohovací Zařízení -By Mikuláš Hrdlička Intro... Polohovací zařízení je vstupní rozhraní (převážně ovládané uživateli) které dovoluje uživateli zadávat prostorové (i.e, plynulé a vícesměrné) data do počítače.

Více

2.12 Vstupní zařízení II.

2.12 Vstupní zařízení II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

INTERAKTIVNÍ TABULE. 1 Obsluha. Interaktivní tabule je velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor,

INTERAKTIVNÍ TABULE. 1 Obsluha. Interaktivní tabule je velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor, INTERAKTIVNÍ TABULE Interaktivní tabule je velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor, případně jde o velkoplošnou obrazovku (LCD, LED, plasma) s dotykovým senzorem. Projektor

Více

Polohovací zařízení. Počítačová myš

Polohovací zařízení. Počítačová myš Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a netbooků. Chytré telefony, nazývané také Smartphony, poskytují

Více

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska 3. Maturitní otázka Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními) zařízeními) Počítač je elektronické zařízení,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 20 Název materiálu: Android vs ios Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět:

Více

Dotykové úlohy PC. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 12.01.2015

Dotykové úlohy PC. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 12.01.2015 Dotykové úlohy PC Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 12.01.2015 V mnoha případech, zejména pro děti a starší osoby, je jakékoli dotykové ovládání mnohem přirozenější, rychlejší a tedy i

Více

Otázka číslo 5 Hardware: vstupní a výstupní zařízení počítače

Otázka číslo 5 Hardware: vstupní a výstupní zařízení počítače Otázka číslo 5 Hardware: vstupní a výstupní zařízení počítače Vstupní zařízení: klávesnice, myš, tablet, LCD tablet, dotykový displej, interaktivní tabule, scanner, fotoaparát, joystick, čtečka otisků

Více

MONITOR. Helena Kunertová

MONITOR. Helena Kunertová MONITOR Helena Kunertová Úvod O monitorech Historie a princip fungování CRT LCD PDP Nabídka na trhu Nabídka LCD na trhu Monitor Výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických

Více

Rollei Historyline 98. Používání funkce Wi-FI

Rollei Historyline 98. Používání funkce Wi-FI Rollei Historyline 98 Používání funkce Wi-FI Používání funkce Wi-Fi Pomocí funkce Wi-Fi můžete ihned přenést fotografie a videa z fotoaparátu do jiných chytrých zařízení (Telefony, tablety s Android či

Více

Zobrazovací zařízení. Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací.

Zobrazovací zařízení. Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací. Zobrazovací zařízení Základní výstupní zařízení počítače, které slouží k zobrazování textových i grafických informací. Hlavní částí každého monitoru je obrazovka, na jejímž stínítku se zobrazují jednotlivé

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika

Více

Základní informace. Operační systém (OS)

Základní informace. Operační systém (OS) Základní informace Operační systém (OS) OS je základní program, který oživuje technické díly počítače (hardware) a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů. Operační systém musí být naistalován

Více

Externí zařízení - procvičování

Externí zařízení - procvičování Externí zařízení - procvičování EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.19 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia

Více

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav P.č. 1 Stolní PC sestava + SW 17ks Procesor čtyř jádrový procesor, benchmark min. 3,350 Paměti min 4GB Grafická

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_13 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

instalace, implementace a integrace se systémem spisové služby (SSL)

instalace, implementace a integrace se systémem spisové služby (SSL) PŘÍLOHA Č. 1 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE TECHNICKÁ SPECIFIKACE ZÁKAZNÍKA 1 Komplexní dodávka interaktivních úředních desek (IUD), včetně instalace, implementace a integrace se systémem spisové služby (SSL) 1.1

Více

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE 5. třídy, verze 12/2018 1. Kdy se objevily první počítače? a) 20. století b) 18. století c) 17. století 2. Co znamená zkratka PC? a) Print Calculator (kalkulačka s tiskovým

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Polohovací zařízení. 1. Počítačová myš. Rozdělení počítačových myší

Polohovací zařízení. 1. Počítačová myš. Rozdělení počítačových myší Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

Výklad učiva: Co je to počítač?

Výklad učiva: Co je to počítač? Výklad učiva: Co je to počítač? Počítač je v informatice elektronické zařízení a výpočetní technika, která zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které

Více

Téma: Základní rozdělení Hardware

Téma: Základní rozdělení Hardware Téma: Základní rozdělení Hardware Vytvořil: Vítězslav Jindra Dne: 24. 11. 2011 VY_32_Inovace/1_041 1 Anotace: Interaktivní prezentace seznamuje žáka s různými druhy počítačového hardware, je doplněna výkladem

Více

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3. Hardware Osobní počítač a jeho periferie Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_10 Osobní počítač nebo někdy také PC je tvořeno čtyřmi částmi:

Více

Implementace elektronického vzdělávání do dotykových technologií. Ing. Ján Kučerák

Implementace elektronického vzdělávání do dotykových technologií. Ing. Ján Kučerák Implementace elektronického vzdělávání do dotykových technologií Ing. Ján Kučerák AUTOR Ing. Ján Kučerák NÁZEV DÍLA Implementace elektronického vzdělávání do dotykových technologií ZPRACOVALO České vysoké

Více

Přidání Edookitu na plochu (v 1.0)

Přidání Edookitu na plochu (v 1.0) Přidání Edookitu na plochu (v 1.0) Obsah : Progresivní aplikace 2 1. Operační systém Android v prohlížeči Chrome 3 2. Operační systém ios v prohlížeči Safari 6 3. Operační systém Windows (desktopová aplikace)

Více

TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU

TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU Hystorie Alexander Bain (Skot) 1843 vynalezl fax (na principu vodivé desky s napsaným textem nevodivým, který se snímal kyvadlem opatřeným jehlou s posunem po malých

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Jméno autora: Třída/ročník: Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Beroun

Více

RTG přístroj pro pyrotechnickou skupinu Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby

RTG přístroj pro pyrotechnickou skupinu Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Příloha č.1 RTG přístroj pro pyrotechnickou skupinu Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Specifikace majetku v obecné rovině: Konstrukce musí umožňovat mobilní využití přístroje na přechodných

Více

OTS30xx-EXT3-SC / -EXT4-SC Lineární hlásič teplot. Building Technologies. FibroLaser TM

OTS30xx-EXT3-SC / -EXT4-SC Lineární hlásič teplot. Building Technologies. FibroLaser TM OTS30xx-EXT3 / -EXT4 OTS30xx-EXT3-SC / -EXT4-SC Lineární hlásič teplot (OTS = Optical Temperature Sensor) (xx = 01, 02, 04, 06, 10 / SC = Switch Controller) FibroLaser TM Lineární měření teploty v prostředí

Více

Důležité informace o produktu

Důležité informace o produktu Začněte zde Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez

Více

odolné tablety tablety s nejmodernější technologií a nekompromisní robustností

odolné tablety tablety s nejmodernější technologií a nekompromisní robustností odolné tablety tablety s nejmodernější technologií a nekompromisní robustností odolné tablety tablety, které vaši práci dostanou na vyšší úroveň, určeny pro veškerou průmyslovou výrobu, letectví, stavebnictví

Více

Komponenty a periferie počítačů

Komponenty a periferie počítačů Komponenty a periferie počítačů Monitory: v současné době výhradně ploché LCD monitory s úhlopříčkou 19 30 (palců, 1 palec = 2,54 cm) LCD (Liquid Crystal Display): skládá se z tzv. pixelů, každý pixel

Více

Příloha č. 4 - Notebooky

Příloha č. 4 - Notebooky Notebook typ 1: levný notebook pro nenáročné použití Nabízená konfigurace uchazeče Display Optická mechanika LCD 15.6" LED anti-glare s rozlišením min. 1366x768 specifikace/ minimální požadavky zadavatele

Více

Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce. RNDr. Jan Krejčí, PhD.

Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce. RNDr. Jan Krejčí, PhD. Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, PhD. Nezapomeneme Vyplnit dotazník na: http://dotyk.ujep.cz/dotaznik.php Kritéria pro výběr zařízení Mobilita zařízení

Více

MOBILNÍ TELEFON HUAWEI P9 LITE DUALSIM MOBILNÍ TELEFON, DOTYKOVÝ, 5,2" DISPLEJ, 16 GB, 2 GB RAM, ANDROID 6, ZLATÝ

MOBILNÍ TELEFON HUAWEI P9 LITE DUALSIM MOBILNÍ TELEFON, DOTYKOVÝ, 5,2" DISPLEJ, 16 GB, 2 GB RAM, ANDROID 6, ZLATÝ 04.03.17 14:25:00 MOBILNÍ TELEFON HUAWEI P9 LITE DUALSIM MOBILNÍ TELEFON, DOTYKOVÝ, 5,2" DISPLEJ, 16 GB, 2 GB RAM, ANDROID 6, ZLATÝ Cena celkem: 6 990 Kč (bez DPH: 5 777 Kč) Běžná cena: 7 689 Kč Ušetříte:

Více

Vývoj mobilních telefonů. Barbora Bartlíková

Vývoj mobilních telefonů. Barbora Bartlíková Vývoj mobilních telefonů Barbora Bartlíková 1. Mobilní telefon První mobilní telefon spatřil svět v r. 1983. vynalezl ho americký konstruktér Martin Cooper. Byla to Motorola DynaTAC 8000X. Tento přistroj

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

BBW200 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

BBW200 UŽIVATELSKÝ MANUÁL BBW200 UŽIVATELSKÝ MANUÁL BBW200 Aplikace BeeWi SmartPad: Děkujeme vám za zakoupení chytrého senzoru teploty a vlhkosti BBW200 Smart Temperature & Humidity Sensor od BEEWI. Přečtěte si prosím následující

Více

NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE

NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE 13.02.17 7:05:40 NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE Cena celkem: 19 239 Kč (bez DPH: 15 900 Kč) Běžná cena: 21 162

Více

Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Monitor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.12 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky, konfigurace

Více

Jedna klávesnice. Plně vybavená. Pro počítač, telefon a tablet.

Jedna klávesnice. Plně vybavená. Pro počítač, telefon a tablet. K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD Jedna klávesnice. Plně vybavená. Pro počítač, telefon a tablet. SEZNÁMENÍ S KLÁVESNICÍ K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD ZAČÍNÁME ROZŠÍŘENÉ FUNKCE DUÁLNÍ ROZVRŽENÍ SEZNÁMENÍ S KLÁVESNICÍ

Více

VY_32_INOVACE_OV_3.ME_05_Prvky prostorové ochrany. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_OV_3.ME_05_Prvky prostorové ochrany. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OV_3.ME_05_Prvky prostorové ochrany Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Více

VAR-NET INTEGRAL. verze 0.1. Manuál používání docházkovému terminálu

VAR-NET INTEGRAL. verze 0.1. Manuál používání docházkovému terminálu verze 0.1 VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 655 (pracovní doba 7:30 15:00) www.variant.cz isb@variant.cz Tato dokumentace je vytvořena pro

Více

Nejlepší evropský tabletový časopis roku 2014. Časopis roku 2013. v kategorii digitální počin roku Unie vydavatelů

Nejlepší evropský tabletový časopis roku 2014. Časopis roku 2013. v kategorii digitální počin roku Unie vydavatelů Nejlepší evropský tabletový časopis roku 2014 Časopis roku 2013 v kategorii digitální počin roku Unie vydavatelů První čistě tabletový týdeník nejen v ČR, ale i v Evropě Společensko-publicistický týdeník

Více

Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie

Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 Periferie Je zařízení které umožňuje ovládání počítače nebo rozšíření jeho možností. Vstupní - k ovládání stroje

Více

Lasery ve výpočetní technice

Lasery ve výpočetní technice Lasery ve výpočetní technice Laser je obdivuhodné a neobyčejně univerzální zařízení - je schopen měnit prakticky jakýkoli druh energie na energii koherentního elektromagnetického záření. Volbou vhodného

Více

SMART Notebook v.10 PRO PEDAGOGY - orientace v programu

SMART Notebook v.10 PRO PEDAGOGY - orientace v programu SMART Notebook v.10 PRO PEDAGOGY - orientace v programu Mgr. Magda Sováková ESF PROJEKT OP VK ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.1.07/11.0047 EFEKTIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ ICT VE VÝUCE VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍCH A ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

Více

Nejlepší evropský tabletový časopis roku 2014. Časopis roku 2013. v kategorii digitální počin roku Unie vydavatelů

Nejlepší evropský tabletový časopis roku 2014. Časopis roku 2013. v kategorii digitální počin roku Unie vydavatelů Nejlepší evropský tabletový časopis roku 2014 Časopis roku 2013 v kategorii digitální počin roku Unie vydavatelů První čistě tabletový týdeník nejen v ČR, ale i v Evropě Společensko-publicistický týdeník

Více

Uživatelský manuál. Kamera se záznamem na MicroSD kartu OXE 14002

Uživatelský manuál. Kamera se záznamem na MicroSD kartu OXE 14002 Uživatelský manuál Kamera se záznamem na MicroSD kartu OXE 14002 Úvod Děkujeme, že jste si vybrali náš produkt, monitorovací systém s možností záznamu zvuku a obrazu na paměťovou kartu. Systém dokáže nahrávat

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Stmívač LED svítidel s WiFi dálkovým ovládáním TM111. Uživatelský manuál

Stmívač LED svítidel s WiFi dálkovým ovládáním TM111. Uživatelský manuál Stmívač LED svítidel s WiFi dálkovým ovládáním TM111 Uživatelský manuál Technické parametry a rozměry Jedná se o panelové provedení s dotykovým ovládáním, určené k instalaci na stěnu na standardní elektrikářskou

Více

KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky. registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51.

KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky. registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51. KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51.0023 Kterou cestou se vydat? Tři základní operační systémy A z tohoto

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury 6.5.2014 L 133/43 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o

Více

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Vytvořil TEMEX, spol. s r. o. Obsah 1. Úvod... 2 Formáty... 2 Cena... 2 2. Systémové požadavky... 3 Interaktivní PDF verze... 3 HTML

Více

Katalog nabízených značkových mobilních přístrojů firmy. PYROLINE Technology s.r.o.

Katalog nabízených značkových mobilních přístrojů firmy. PYROLINE Technology s.r.o. Katalog nabízených značkových mobilních přístrojů firmy PYROLINE Technology s.r.o. Apple iphone 5s, kapacita 16GB iphone 5s, kapacita 16 GB, barva: Zlatá iphone 5s, kapacita 16 GB, barva: Vesmírně šedá

Více

Příloha č. 3 - Technická specifikace

Příloha č. 3 - Technická specifikace Příloha č. 3 - Technická specifikace 1 Předmět plnění a technické podmínky Předmětem této veřejné zakázky je dodávka výpočetní techniky a servisních služeb dle technické specifikace uvedené níže a v příloze

Více

OVLÁDACÍ A MONITOROVACÍ SYSTÉM ID 6.2 typ 94 210

OVLÁDACÍ A MONITOROVACÍ SYSTÉM ID 6.2 typ 94 210 OVLÁDACÍ A MONITOROVACÍ SYSTÉM ID 6.2 typ 94 210 Vizualizace systému ID 6.2 Typ 94 210 Použití Komplexní ovládací a monitorovací systém ID-6.2 je určen pro ovládání a monitorování: světelných signalizačních

Více

Thunderbolt 3 (USB-C) Slouží k nabíjení MacBooku Pro a k připojení externího úložiště či monitoru. HD kamera FaceTime

Thunderbolt 3 (USB-C) Slouží k nabíjení MacBooku Pro a k připojení externího úložiště či monitoru. HD kamera FaceTime Vítá vás váš MacBook Pro Pojďme rovnou začít. MacBook Pro se spustí automaticky, jakmile zvednete víko. Průvodce nastavením vás pak provede několika jednoduchými kroky potřebnými k uvedení počítače do

Více

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace... 4 Instalace a přihlášení... 5 Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO... 10 Nastavení displeje, tlačítek... 11 Obecná konfigurace... 11 GPS pozice...

Více

Technické parametry požadované Technické parametry nabízené

Technické parametry požadované Technické parametry nabízené Název 1 Notebook včetně základního software a) technická specifikace procesoru - požadovaný procesor musí minimálně dosáhnout v bechmarkovém testeru Passmark Performance Test hodnoty 3300 v testu Passmark

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

10 490,- ACER NTB TMP253-E-20204G75Mnks 11 890,- AKČNÍ NABÍDKA PRODUKTů

10 490,- ACER NTB TMP253-E-20204G75Mnks 11 890,- AKČNÍ NABÍDKA PRODUKTů ACER NTB TMP253-E-20204G75Mnks Dvoujádrový procesor Intel Pentium 2020M (2.4GHz); 4GB RAM DDR3; 15.6 HD (1366x768 bodů) matný LED displej; grafika Intel HD Graphics; 750GB HDD; DVD±RW/RAM mechanika; rozhraní:

Více

ENERGY STAR, hladina hluku nesmí překročit 4,0 B (A) v pohotovostním režimu a 4,5 B(A) při přístupu na pevný disk

ENERGY STAR, hladina hluku nesmí překročit 4,0 B (A) v pohotovostním režimu a 4,5 B(A) při přístupu na pevný disk Běžný desktop Case konfigurovatelná skříň typu minitower minimální požadovaný výkon PassMark min. 4300 bodů Chipset chipset umožňující funkce vzdálené správy a sledování nezávisle na stavu či přítomnosti

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 15 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

MOBILNÍ TELEFON SAMSUNG GALAXY S8+ (G955) ŠEDÝ MOBILNÍ TELEFON, OCTA CORE 2,3GHZ, 4GB RAM, 64GB, LTE, 6,2", IP68, ANDROID 7.

MOBILNÍ TELEFON SAMSUNG GALAXY S8+ (G955) ŠEDÝ MOBILNÍ TELEFON, OCTA CORE 2,3GHZ, 4GB RAM, 64GB, LTE, 6,2", IP68, ANDROID 7. 19.12.17 5:19:38 MOBILNÍ TELEFON SAMSUNG GALAXY S8+ (G955) ŠEDÝ MOBILNÍ TELEFON, OCTA CORE 2,3GHZ, 4GB RAM, 64GB, LTE, 6,2", IP68, ANDROID 7.0, ŠEDÝ Cena celkem: 24 490 Kč (bez DPH: 20 240 Kč) Běžná

Více

Ceník příslušenství tablet a ebook

Ceník příslušenství tablet a ebook Univerzální obaly na tablety "PISCINE" univerzální obal na tablet či ebook, černá - univerzální obal jak pro ochranu zařízení od nečistot, prachu a poškrábání, tak i pro snadnou přepravu - elegantní, tenký

Více

Smartphone kdysi. Na počátku byl. SIMON (IBM, 1992)

Smartphone kdysi. Na počátku byl. SIMON (IBM, 1992) Mobilní platformy očima uživatelů 1 Smartphone kdysi Na počátku byl. SIMON (IBM, 1992) Smartphone dnes Nyní ios Apple Android Acer, HTC, Samsung, Nokia.. Windows Phone HTC, Samsung, Dell, Nokia a další..

Více

Obecné informace. Products Elektrické stroje Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce

Obecné informace. Products Elektrické stroje Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce Products Elektrické stroje Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce Obecné informace 1 / 8 Princip činnosti Princip ultrazvukové detekce Ultrazvukový snímač cyklicky vysílá vysokofrekvenční impuls,

Více

Aplikace GoGEN Smart Center

Aplikace GoGEN Smart Center Aplikace GoGEN Smart Center Návod na použití aplikace Úvod Aplikace GoGEN Smart Center pro maximální využití Smart TV GoGEN, spojuje vyspělou technologii a zábavu v pohodlí domova. SMART ovládání ovládání

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380 Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

ARCHOS 3 5,5, 5, : 9, CZK.

ARCHOS 3 5,5, 5, : 9, CZK. ARCHOS představuje nové, výkonné a dostupné Smart fóny s bezrámečkovým displejem v 3 nových modelech, 5,5, 5,7 a 6 palci, v kompaktním provedení 18 : 9, s cenou od 2 290 CZK. Paříž - Středa, 7 únor 2018

Více

Přídavné karty. Zvuková karta. Síťová karta

Přídavné karty. Zvuková karta. Síťová karta Přídavné karty - jsou samostatná hardwarová zařízení umožňující rozšířit možnosti počítače o nové funkce, které základní hardwarová sestava neumožňuje. - díky přídavným kartám se z počítače stává skutečně

Více

Bezdrátový laserový prezentér s podporou funkce myši PR-05 6D

Bezdrátový laserový prezentér s podporou funkce myši PR-05 6D 1503574213 VÝROBNÍ ČÍSLO Bezdrátový laserový prezentér s podporou funkce myši PR-05 6D 1. POPIS Představení produktu: Děkujeme ze zakoupení tohoto produktu. Prosíme, před použitím si důkladně přečtěte

Více

Dotykové úlohy PC. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 14.09.2015. 2 Úvod... 1 3 Dotykové monitory... 1 4 Časté operační systémy...

Dotykové úlohy PC. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 14.09.2015. 2 Úvod... 1 3 Dotykové monitory... 1 4 Časté operační systémy... Dotykové úlohy PC Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 14.09.2015 1 Obsah 2 Úvod... 1 3 Dotykové monitory... 1 4 Časté operační systémy... 4 2 Úvod V mnoha případech, zejména pro děti a starší

Více

Výukové materiály z oblasti ICT

Výukové materiály z oblasti ICT Výukové materiály z oblasti ICT Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Moderní trendy ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Chytré telefony pohledem operátora. Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012

Chytré telefony pohledem operátora. Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012 Chytré telefony pohledem operátora Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012 Mobilní platformy Aktuální situace Mobilní platformy (ekosystémy) vznikají a zanikají, což je přirozené...

Více

2N Access Unit. 2N IP video interkomy podporují detekci pohybu

2N Access Unit. 2N IP video interkomy podporují detekci pohybu Zobrazit email online 26/02/2015 2N Access Unit 2N Access Unit je spolehlivý přístupový systém využívající IP technologie. Již na první pohled upoutá reprezentativním designem a potěší svou jednoduchostí.

Více

RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New

RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New RYCHLÝ ÚVOD PRO Lumens PS 350 / 550 New Úvod Gratulujeme vám k zakoupení nového digitálního vizualizéru. Jenž je navržen a konstruován pro skupinové firemní prezentace, interaktivní přednášky a školní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. na zakázku s názvem. Dodávka technického vybavení k projektu OP VK

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. na zakázku s názvem. Dodávka technického vybavení k projektu OP VK ZADÁVACÍ DOKUMENTACE na zakázku s názvem Dodávka technického vybavení k projektu OP VK Druh zakázky: dodávka Název projektu a registrační číslo projektu: Klíč k profesnímu rozvoji pedagogů Základní školy

Více

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Link SCM Simple Communication Module Instalační návod. Danfoss Heating Solutions

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Link SCM Simple Communication Module Instalační návod. Danfoss Heating Solutions MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Simple Communication Module Instalační návod Danfoss Heating Solutions Obsah Úvod.... 47 Instalace.... 47 Montáž.... 47 Elektrické zapojení.... 48 Přidání zařízení... 48 Test

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Notebook. Příloha č. 1 k zakázce č. 1/2011

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Notebook. Příloha č. 1 k zakázce č. 1/2011 Příloha č. 1 k zakázce č. 1/2011 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Notebook Počet: 22 Rozměry displeje: 15-16 HDD: alespoň 500 GB Klávesnice s numerickou částí Grafická karta: alespoň 1 GB, nutná podpora i v minoritních

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Optoelektronika Přednáška č. 8 Milan Adámek adamek@ft.utb.cz U5 A711 +420576035251 Optoelektronika 1 Optoelektronika zabývá se přeměnou elektrické

Více

BlindShell uživatelský manuál

BlindShell uživatelský manuál Datum: 1.6.2015 BlindShell uživatelský manuál BlindShell je chytrý telefon pro nevidomé a zrakově postižené uživatele. Ovládá se jednoduchými dotykovými gesty. Hlasová zpětná vazba používá výstup s převodem

Více

1.1 BBL125 / 227 / 229 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

1.1 BBL125 / 227 / 229 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1.1 BBL125 / 227 / 229 UŽIVATELSKÝ MANUÁL BBL125/227/229 Aplikace BeeWi SmartPad Děkujeme vám za zakoupení žárovky Smart LED Color Bulb od BEEWI. Přečtěte si prosím následující pokyny, kde se dozvíte,

Více

1. Bezdotykové multimediální displeje interiérové

1. Bezdotykové multimediální displeje interiérové 1. Bezdotykové multimediální displeje interiérové 1.1 Malý multimediální displej s OS Android Úhlopříčka displeje 10" Plocha zobrazení (mm) 1280x800 217.95x136.65 Formát zobrazení 16:10 Hloubka barev 10

Více

Jedna klávesnice. Plně vybavená. Pro počítač, telefon a tablet.

Jedna klávesnice. Plně vybavená. Pro počítač, telefon a tablet. K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD Jedna klávesnice. Plně vybavená. Pro počítač, telefon a tablet. SEZNÁMENÍ S KLÁVESNICÍ K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD ZAČÍNÁME ROZŠÍŘENÉ FUNKCE DUÁLNÍ ROZVRŽENÍ SEZNÁMENÍ S KLÁVESNICÍ

Více

Technická specifikace: MĚÚ Nové Město na Moravě

Technická specifikace: MĚÚ Nové Město na Moravě Technická specifikace: MĚÚ Nové Město na Moravě - pevný disk - RAID SERVER - 1ks HDD RAID do serveru Formát 3,5" interní Serial ATA III Kapacita disku min. 1 000 GB (1 TB) Rychlost čtení min. 128 MB/s

Více

Datec News 2012/1. Moderní marketingové technologie v řešení Datec Retail Solutions. OBSAH Datum vydání: 20.4.2012

Datec News 2012/1. Moderní marketingové technologie v řešení Datec Retail Solutions. OBSAH Datum vydání: 20.4.2012 1 OBSAH Datum vydání: 20.4.2012 Moderní marketingové technologie v řešení Datec Retail Solutions webové aplikace mobilní technologie QR kódy Moderní marketingové technologie v řešení Datec Retail Solutions

Více