5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ."

Transkript

1 5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ. TEPELNĚ-VLHKOSTNÍ MIKROKLIMA BUDOVY JE V PRVNÍ ŘADĚ URČENO VNĚJŠÍM KLIMATEM. JEHO PŮSOBENÍ UPRAVUJÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE, ZDROJE TEPLA A VODNÍ PÁRY, SYSTÉMY VĚTRÁNÍ A KLIMATIZACE. PRO ČLOVĚKA JE STÁLÁ TĚLESNÁ TEPLOTA V ROZMEZÍ JEDNOHO NEBO DVOU STUPŇŮ OKOLO 37,2 C ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÁ. ABY SE CÍTIL PŘÍJEMNĚ MUSÍ VLASTNOSTI VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ ODPOVÍDAT ČINNOSTI, KTEROU VYKONÁVÁ A JEHO PŘEDSTAVÁM. TAKOVÝ STAV SE NAZÝVÁ STAVEM TEPELNÉ POHODY. LIDSKÝ ORGANISMUS JE CITLIVÝ NA NEROVNOMĚRNÉ OCHLAZOVÁNÍ, NEMÁ RÁD PŘÍLIŠ VELKÉ ROZDÍLY V TEPLOTÁCH VE VÝŠI NOHOU A HLAVY. NEROVNOMĚRNÝM JSOU VYSTAVENY ZEJMÉNA NĚKTERÉ ČÁSTI TĚLA / BŘICHO, ZÁDA, ČÁSTI HLAVY, DOLNÍ ČÁSTI NOHOU /. MÍSTA NA TĚLE NEJSOU STEJNOU MĚROU CITLIVÁ NA EXTRÉMNÍ TEPLOTY, NA CHLAD REAGUJE ZEJMÉNA KRK JE ZDE ŠTÍTNÁ ŽLÁZA CENTRUM TERMOREGULACE / SCHOPNOST ORGANISMU UDRŽOVAT STÁLOU TEPLOTU /. NĚKTERÉ ČÁSTI TĚLA JSOU TEPELNĚ PROVÁZÁNY NAPŘ. KOLENA A KOTNÍKY S HORNÍMI CESTAMI DÝCHACÍMI.

2 IDEÁLNÍ TEPELNĚ-VLHKOSTNÍ KLIMA POŽADAVKY NA TEPELNĚ VLHKOSTNÍ POHODU JSOU ZÁVAZNĚ STANOVENY V NAŘÍZENÍ VLÁDY Č.523/2002 Sb., KTERÝM SE STANOVÍ PODMÍNKY OCHRANY ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ PŘI PRÁCI. PRAC. ČINNOSTI JSOU ROZDĚLENY DO 5 TŘÍD, PRO KTERÉ JSOU STANOVENY PŘÍPUSTNÉ HODNOTY MIKROKLIMATU. PRO OBYTNÉ PROSTŘEDÍ LZE POUŽÍT HODNOTY PRO IIa. PRACOVNÍ TŘÍDU DÁLE JE ZAVEDEN TZV. STUPEŇ OBTĚŽOVÁNÍ PRŮVANEM, MÁ BÝT VE STŘEDU VZDÁLENOSTI OD OKEN NEBO JINÝCH NADMĚRNĚ OCHLAZOVANÝCH SVISLÝCH PLOCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ MENŠÍ NEŽ 15%. OPTIMÁLNÍ OPERATIVNÍ TEPLOTY V MÍSTNOSTECH OBYTNÝCH BUDOV

3 ZPŮSOBY VYTÁPĚNÍ, SPOKOJENOST ROZLOŽENÍ TEPLA V PROSTORU NENÍ STEJNOMĚRNÉ, JE OVLIVNĚNO VÝŠKOU MÍSTNOSTI, ROZDÍLNÝM OCHLAZOVÁNÍM STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A PŘEDEVŠÍM ZPŮSOBEM VYTÁPĚNÍ. KRB, KRBOVÁ KAMNA NEBO KACHLOVÁ KAMNA, VE KTERÝCH SE TOPÍ DŘEVEM, DODÁVAJÍ NEJEN FYZICKÉ, ALE I PSYCHOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ TEPLO. V SOUČASNOSTI SE BUDOVY VYTÁPĚJÍ OTOPNÝMI TĚLESY A PLOCHAMI. DLE KCE: ČLÁNKOVÁ + DESKOVÁ OTOPNÁ TĚLESA, KONVEKTORY, VELKOPLOŠNÉ VYTÁPĚNÍ DLE MATERIÁLU: LITINA, OCEL, MĚĎ, HLINÍK, PLAST NOSIČ TEPLA,RESP.ENERGIE: - VZDUCH / TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ, KONVEKTORY, FANCOILY, WAFKY / - VODA / RADIÁTORY, VELKOPLOŠNÉ VYTÁPĚNÍ / DLE TEPLOTY TOPNÉ VODY: - HORKOVODNÍ, TEPLOVODNÍ, NÍZKOTEPLOTNÍ JAKO DOPLŇKOVÉ ZDROJE LOKÁLNÍ TOPIDLA: KRBY, KRBOVÁ A KACHLOVÁ KAMNA VOLBA ZPŮSOBU VYTÁPĚNÍ ZÁVISÍ NA INDIVIDUÁLNÍCH POŽADAVCÍCH, ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU, DOSTUPNOSTI A EKONOMICKÉ VÝHODNOSTI ZDROJE TEPLA. PRO ČLOVĚKA JE DŮLEŽITÁ TZV. RADIAČNÍ POHODA TZN. ABY TEPLO Z OKOLÍ PŘIJÍMAL RADIACÍ NEBO SÁLÁNÍM / PODOBNĚ JAKO DO SLUNCE / A VYROBENÉ TEPLO VYDÁVAL KONVEKCÍ / PROUDĚNÍM / OCHLAZOVÁNÍM OKOLNÍM VZDUCHEM. KAŽDÉ TOPIDLO ODEVZDÁ ČÁST TEPLA KONVEKCÍ A ČÁST SÁLÁNÍM. POMĚR KONVEKCE A RADIACE JE ROZDÍLNÝ U RŮZNÝCH ZPŮSOBŮ VYTÁPĚNÍ A VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE TEPELNOU POHODU V MÍSTNOSTI. NAPŘ. U ČLÁKOVÝCH OTOPNÝCH TĚLES JE POMĚR SÁLAVÉHO TEPLA KE KONVEKČNÍMU 30-40% : 60-70% U OTEVŘENÉHO TEPLOVZDUŠNÉHO SYSTÉMU JE TO 20% : 80% SYSTÉMY JE MOŽNÉ KOMBINOVAT A VYTÁPĚNÍ S PŘEVLÁDAJÍCÍM KONVEKČNÍM TEPLEM DOPLNIT O SÁLAVOU SLOŽKU,KTERÁ JE PRO LIDSKÝ ORAGNISMUS PŘIROZENÁ A POTŘEBNÁ.

4 KONVEKČNÍ VYTÁPĚNÍ OTOPNÁ TĚLESA ČLÁNKOVÁ A DESKOVÁ / MATERIÁL - LITINA, OCEL, HLINÍK, PLAST / DÍKY POMĚRNĚ MALÉMU MNOŽSTVÍ VODY RYCHLE REAGUJÍ NA ZMĚNU TEPLOTY SNADNO SE REGULUJE TEPLOTA V JEDNOTLIVÝCH MÍSTNOSTECH. ZDE PŘEVAŽUJE KONVEKČNÍ SLOŽKA TEPLA, ZAHŘÁTÝ VZDUCH ABSORBUJE VÍCE PÁRY NEŽ VZDUCH STUDENÝ A STOUPÁ, V MÍSTNOSTI JE NEJVYŠŠÍ TEPLOTA POD STROPEM A NEJNIŽŠÍ U PODLAHY, ČÍM TEPLEJŠÍ JE VZDUCH TÍM VĚTŠÍ JE JEHO KONVEKČNÍ POHYB / PROUDĚNÍ / PROUDĚNÍ VZDUCHU LZE OVLIVNIT POLOHOU RADIÁTORŮ ZPŮSOB VYTÁPĚNÍ,PŘI KTERÉM SE TEPLO ODEVZDÁVÁ PRAKTICKY JEN PROUDĚNÍM JE KONVEKTOROVÉ VYTÁPĚNÍ

5 NA PŘIROZENÉ CIRKULACI TEPLÉHO A STUDENÉHO VZDUCHU PRACUJÍ SYSTÉMY TEPLOVZDUŠNÉHO VYTÁPĚNÍ KRBEM, LZE NAPOJIT VÍCE MÍSTNOSTÍ V DOMĚ. TENTO ZPŮSOB VÝHODNÝ Z HLEDISKA TEPELNĚ-VLHKOSTNÍHO KLIMATU NENÍ ZCELA VHODNÝ Z HLEDISKA HYGIENY ČI AKUSTIKY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ / ZNEČIŠTĚNÝ VZDUCH ROZVÁDÍME PO DOMĚ, PROPOJENÍ UMOŽŇUJE ŠÍŘENÍ ZVUKŮ /.

6 SÁLAVÉ VYTÁPĚNÍ SYSTÉMY VELKOPLOŠNÉHO VYTÁPĚNÍ PRIMÁRNĚ OHŘÍVAJÍ PLOCHY, KTERÉ DANOU MÍSTNOST OBKLOPUJÍ. OD TĚCH SE DÁLE SÁLÁNÍM A ČÁSTEČNĚ KONVEKCÍ OHŘÍVÁ VZDUCH V MÍSTNOSTI.HLAVNÍ PODÍL NA PŘEDÁVÁNÍ TEPLA MÁ SLOŽKA SÁLAVÁ. PODLE UMÍSTĚNÍ TRUBNÍHO SYSTÉMU ROZLIŠUJEME VYTÁPĚNÍ STROPNÍ, PODLAHOVÉ, STĚNOVÉ. VÝHODY: MALÉ PROUDĚNÍ VZDUCHU PŘI, KTERÉM SE MINIMÁLNĚ VÍŘÍ PRACH A MIKROORGANISMY ROVNOMĚRNĚJŠÍ TEPLOTA VZDUCHU - UMOŽNÍ VYTÁPĚT O 1-3 C MÉNĚ BEZ NARUŠENÍ TEPELNÉ POHODY V LÉTĚ SE DÁ POUŽÍT JAKO CHLAZENÍ NEVÝHODY: VELKÁ SETRVAČNOST SYSTÉMU A OMEZENÁ REGULACE FUKČNOST SYSTÉMU OVLIVŇUJE PROUDĚNÍ VZDUCHU V MÍSTNOSTI,STUDENÉ VENKOVNÍ PLOCHY STĚN A OKEN. PŘI PODLAHOVÉM VYTÁPĚNÍ POVRCHOVÁ TEPLOTA MAX. 27 C A NESMÍ KLESNOUT POD C / KOTNÍKY VÝRAZNĚJI REAGUJÍ NA TEPLOTU/. U STROPNÍHO VYTÁPĚNÍ JE URČUJÍCÍ SÁLÁNÍ NA HLAVU PŘI SVĚTLÉ VÝŠCE 2,7-3,0 M JE OPTIMÁLNÍ POVRCHOVÁ TEPLOTA 35 C. STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ JE K LIDSKÉMU ZDRAVÍ NEJPŘÍZNIVĚJŠÍ,PŘEDÁVANÉ TEPLO SE ROZDĚLUJE NA VŠECHNY ČÁSTI TĚLA A VÝRAZNĚ PŘISPÍVÁ K POCITU TEPELNÉ POHODY, VÝHODOU JE I MINIMALIZACE VLHKOSTI VE STĚNÁCH,VZNIKU VÝSKYTU PLÍSNÍ A MIKROORGANISMŮ.NEVÝHODOU JE OSAZENÍ NA STĚNĚ OMEZUJE ZAŘÍZENÍ INTERIÉRU,NESMÍ BÝT ZAKRYTO NÁBYTKEM,ZÁVĚSY

7 NA PRINCIPU SÁLAVÉHO VYTÁPĚNÍ PRACUJÍ KACHLOVÁ KAMNA.TEPLÝ VZDUCH OHŘÍVÁ AKUMULAČNÍ HMOTU,KTERÁ PŘES TEPLOSMĚNNÉ PLOCHY / KACHLE / PŘEDÁVÁ TEPLO VZDUCHU V MÍSTNOSTI. TO SE ŠÍŘÍ OD ZDROJE ROVNOMĚRNĚ,ROZDÍL TEPLOT VZDUCHU VE VYTÁPĚNÉ MÍSTNOSTI U STROPU A U ZEMĚ JE MIMIMÁLNÍ A PRŮMĚRNÁ TEPLOTA VZDUCHU, NEŽ U OTEVŘENÝCH TEPLOVZDUŠNÝCH SYSTÉMŮ.

8 VYSOKÁ I NÍZKÁ VLHKOST ŠKODÍ VLHKOST JE OZNAČOVÁNA JAKO NEJČASTĚJŠÍ ZDROJ DOMÁCÍHO ZNEČIŠTĚNÍ. ZATÍMCO NENÍ PROBLÉM ZAJISTIT OTIMÁLNÍ INTERIÉROVÉ TEPLOTY, JE OBTÍŽNÉ ZAJISTIT VYHOVUJÍCÍ RELATIVNÍ VLHKOST. POŽADAVKY SE RŮZNÍ - HYGIENIK DOPORUČUJE %,OVŠEM TATO VLHKOST SICE ZABRAŇUJE VYSYCHÁNÍ SLIZNIC, ALE SOUČASNĚ VEDE KE VZNIKU PLÍSNÍ / VZNIKAJÍ PŘI 55% VLHKOSTI V NEVĚTRANÝCH A CHLADNÝCH PROSTORÁCH NEJČASTĚJI KOUTY,ROHY,OSTĚNÍ/. DENNÍ PRODUKCE VODNÍ PÁRY PRO BYT JE KG - ČÁST VLHKOSTI ABSORBUJE OMÍTKA, NENÍ-LI VLHKOST ODVĚTRÁVÁNA VZNIKÁ PLÍSEŇ VZHLEDEM K MIKROBIÁLNÍM POMĚRŮM JE IDEÁLNÍ VLHKOST % STEJNĚ NEŽÁDOUCÍ JE I NÍZKÁ VLHKOST VYTÁPĚNÉ PROSTORY V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH PŘI MALÉM VĚTRÁNÍ A SUŠŠÍM VENKOVNÍM VZDUCHU, ALE I NUCENĚ VĚTRANÉ MÍSTNOSTI TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ,VĚTRÁNÍ S REKUPERACÍ / NA KONCI TOPNÉHO OBDOBÍ 20 % VZDUŠNÉ VLHKOSTI / POBYT V MÍSTNOSTECH SE SUCHÝM VZDUCHEM JE ZDRAVOTNĚ ZÁVADNÝ. VYSYCHAJÍ NOSNÍ SLIZNICE A OTEVÍRÁ SE BRÁNA VSTUPU MIKROORGANISMŮ, BAKTERIÍ, ALERGENŮ I VIRŮ DO TĚLA. SUCHÝ VZDUCH SNIŽUJE PŘIROZENOU OBRYNYSCHOPNOST ORGANISMU. NÍZKOU VLHKOST MŮŽEME ŘEŠIT POUŽITÍM ROSTLIN V INTERIÉRU, RŮZNÝMI ZVLHČOVAČI NEBO TZV. PRAČKAMI VZDUCHU, KTERÉ MOHOU BÝT SOUČÁSTÍ SYSTÉMU VZDUCHOTECHNIKY.

9 VĚTRÁNÍ VĚTRÁNÍM SE ZAJIŠŤUJE PŘÍSUN KYSLÍKU S ČERSTVÝM VZDUCHEM I ODVÁDÍ VLHKOST VZNIKLÁ V BUDOVĚ POBYTEM LIDÍ A JEJICH ČINNOSTÍ. ODVĚTRÁVAJÍ SE I TOXICKÉ LÁTKY Z INTERÉRU,NÁBYTKU,ČISTÍCÍCH PROSTŘEDKŮ I KOSMETIKY. Z PROSTORŮ KDE JSOU PLYNOVÉ SPOTŘEBIČE SE ODVĚTRÁVAJÍ ZPLODINY Z HOŘENÍ, ODVĚTRÁVÁNÍM SNIŽUJEME KONCENTRACE RADONU.

10 PŘIROZENÉ A NUCENÉ VĚTRÁNÍ NA ČEM ZÁVISÍ PŘIROZENÉ VĚTRÁNÍ V TRADIČNÍ VÝSTAVBĚ VĚTRÁNÍ FUNGUJE PŘIROZENÝM ZPŮSOBEM NA ZÁKLADĚ FYZIKÁLNÍCH VLASTNOSTÍ VZDUCHU A PRINCIPŮ JEHO POHYBU. ČERSTVÝ VZDUCH SAMOVOLNĚ VNIKÁ DOVNITŘ A ODPADNÍ VZDUCH SAMOVOLNĚ PRONIKÁ VEN. DOVNITŘ INFILTRACE, VEN EXFILTRACE. MAXIMÁLNÍ HLOUBKA MÍSTNOSTÍ TAKTO VĚTRANÝCH A S OKNY Z JEDNÉ STRANY JE 2,5 X SVĚTLÁ VÝŠKA, OKNA ZE DVOU STRAN JE HLOUBKA MAX. 5 X SVĚTLÁ VÝŠKA, V BUDOVÁCH S VELKOU HLOUBKOU DISPOZICE JE MOŽNÉ UVNITŘ VYTVOŘIT ŠACHTY, SVĚTLÍKY PROVĚTRÁVAJÍ VNITŘNÍ PROSTOR.

11 NUCENÉ VĚTRÁNÍ A ÚPRAVA VZDUCHU VĚTRÁNÍ JE ZAJIŠŤOVÁNO VZDUCHOTECHNICKÝM ZAŘÍZENÍM,HLAVNÍM ÚKOLEM JE PŘIVÁDĚT ČERSTVÝ VZDUCH V DOSTATEČNÉM MNOŽSTVÍ A ODVÁDĚT VZDUCH ZNEČIŠTĚNÝ.DALŠÍM ÚKOLEM JE ÚPRAVA VLASTNOSTÍ PŘIVÁDĚNÉHO VZDUCHU,TAK ABY VNITŘNÍ KLIMA MÍSTNOSTI SPLŇOVALO HYGIENICKÉ PRAMETRY A BYLO PRO ČLOVĚKA PŘÍJEMNÉ. VZDUCH LZE OHŘÍVAT, CHLADIT, FILTROVAT, ZVLHČOVAT A ODVLHČOVAT. VZDUCHOTECHNICKÉ SYSTÉMY SE PODLE FUNKCÍ ÚPRAVY VZDUCHU DĚLÍ NA: ODVĚTRÁVACÍ ZAŘÍZENÍ, KTERÁ POUZE PŘIVÁDÍ A ODVÁDÍ VZDUCH VĚTRACÍ ZAŘÍZENÍ, KTERÉ ZAJIŠŤUJE POUZE JEDNU Z VÝŠE UVEDENÝCH ÚPRAV VZDUCHU VĚTRACÍ ZAŘÍZENÍ ČÁSTEČNĚ KLIMATIZAČNÍ,KTERÉ ZAJIŠŤUJÍ KOMBINACI NĚKOLIKA FUNKCÍ ÚPRAVY VZDUCHU KLIMATIZAČNÍ ZAŘÍZENÍ S KOMPLETNÍ ÚPRAVOU VZDUCHU DÁLE SE SYSTÉMY DĚLÍ PODLE DOPRAVY ENERGIE, KTERÁ UPRAVUJE VLASTNOSTI PŘIVÁDĚNÉHO VZDUCHU: VZDUCHOVÉ SYSTÉMY SYSTÉMY VODA VZDUCH VODNÍ SYSTÉMY SYSTÉMY CHLADICÍCH STROPŮ

12 POHYB VZDUCHU V MÍSTNOSTI OBECNĚ JE VZDUCH V MÍSTNOSTI TEPLEJŠÍ A VLHČÍ NEŽ ČERSTVÝ PŘIVÁDĚNÝ VZDUCH. TEPLÝ VZDUCH JE LEHČÍ NEŽ CHLADNÝ A VLHKÝ VZDUCH JE LEHČÍ NEŽ SUCHÝ.PŘI VĚTRÁNÍ PAK PŘIROZENOU KONVEKCÍ VNITŘNÍ ZNEČIŠTĚNÝ VZDUCH STOUPÁ POD STROP MÍSTNOSTI A CHLADNĚJŠÍ ČERSTVÝ VZDUCH SE SHROMAŽĎUJE NAD PODLAHOU. NEJČASTĚJŠÍ ZDROJ POHYBU VZDUCHU JE ZDROJ TEPLA,KTERÝ VZDUCH OHŘÍVÁ A TEN STOUPÁ A PAK POSTUPNÝM OCHLAZOVÁNÍM OPĚT KLESÁ A VYTVÁŘÍ TZV. VZDUCHOVÝ VÁLEC. TAKÉ OSOBA PROCHÁZEJÍCÍ MÍSTNOSTÍ ZPŮSOBUJE KRÁTKODOBÝ POHYB VZDUCHU. / TAM KDE SE POHYBUJÍ LIDÉ SE VZDUCH PŘIROZENĚ MÍCHÁ /.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění místností 67 Princip Zajištění tepelného komfortu pro uživatele při minimálních provozních nákladech Tepelná ztráta při dané teplotě

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění prostorů Základní pojmy Energonositel UHLÍ, PLYN, ELEKTŘINA, SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ hmota nebo jev, které mohou být použity k výrobě mechanické

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1207_soustavy_vytápění_4_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

Rekuperace. Martin Vocásek 2S

Rekuperace. Martin Vocásek 2S Rekuperace Martin Vocásek 2S Co je rekuperace? rekuperace = zpětné získávání tepla abychom mohli teplo zpětně získávat, musíme mít primární zdroj bez vnitřního (primárního) zdroje, kterým mohou být vedle

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Autor Číslo projektu Číslo dumu Název Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Ivana Bočková CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_38_V_3.05 Vzduchotechnika

Více

II. diskusní fórum. Jaké je ideální řešení vytápění a příprava teplé vody? VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL O DISKUTOVANÉM TÉMATU

II. diskusní fórum. Jaké je ideální řešení vytápění a příprava teplé vody? VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL O DISKUTOVANÉM TÉMATU II. diskusní fórum K projektu Cesty na zkušenou Na téma Jaké je ideální řešení vytápění a příprava teplé vody? které se konalo dne 9. prosince 2013 od 12:30 do 17 hodin v místnosti H108 v areálu Fakulty

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍČECHY DOLNÍ BAVORSKO Vytápěnía využitíobnovitelných zdrojůenergie se zaměřením na nízkoenergetickou a pasivní výstavbu OTOPNÁ SOUSTAVA Investice do Vaší budoucnosti Projekt

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1203_základní_pojmy_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup.

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup. MODERNÍ SYSTÉM NOVINKA Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Odsávání znečištěného Výstup čerstvého 18 C - 15 C Vstup čerstvého

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

TĚLESO KTERÉ DÝCHÁ : Inteligentní a zdravé větrání

TĚLESO KTERÉ DÝCHÁ : Inteligentní a zdravé větrání OXYGEN KČ 2014.CZ TĚLESO KTERÉ DÝCHÁ : Inteligentní a zdravé větrání Jaga Oxygen není tradiční systém ventilace, ale energeticky účinný ventilační systém. Oxygen Hybrid řešení jsou připravena pro použití

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

Vnitřní prostředí staveb a větrání Zuzana Mathauserová

Vnitřní prostředí staveb a větrání Zuzana Mathauserová Vnitřní prostředí staveb a větrání Zuzana Mathauserová Státní zdravotní ústav Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz Vnitřní prostředí staveb Definice

Více

VÝZNAM VĚTRÁNÍ V BUDOVÁCH. Ing.Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory

VÝZNAM VĚTRÁNÍ V BUDOVÁCH. Ing.Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory VÝZNAM VĚTRÁNÍ V BUDOVÁCH Ing.Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory Vnitřní prostředí staveb Je definováno hodnotami fyzikálních, chemických a biologických

Více

KAPILÁRNÍ SYSTÉM PRO VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. 1), Ing. Daniel Veselý 2) 1) ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Technická 4, 166 07 Praha 6 2) Instaplast AISEO

Více

Stížnosti na špatnou kvalitu vnitřního prostředí staveb Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory

Stížnosti na špatnou kvalitu vnitřního prostředí staveb Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory Stížnosti na špatnou kvalitu vnitřního prostředí staveb Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory 57. konzultační den 16.10.2014 Kvalita vnitřního prostředí

Více

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mikroklimatické podmínky Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Fyziologické poznámky Homoiotermie (=teplokrevnost): schopnost zajištění tepelné rovnováhy (člověk: 36-37 o C) Mechanismy

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S Chlazení, chladící trámy, fan-coily Martin Vocásek 2S Tepelná pohoda Tepelná pohoda je pocit, který člověk vnímá při pobytu v daném prostředí. Jelikož člověk při různých činnostech produkuje teplo, tak

Více

Funkce teplovzdušného krbu :

Funkce teplovzdušného krbu : Funkce teplovzdušného krbu : Už z názvu je patrné, že tyto krby využívají během své funkce ohřevu vzduchu. To je jeden z hlavních rozdílů, oproti akumulačním sálavým stavbám využívajícím zdravé, bezprašné

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne:

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08 Název materiálu: Sdílení tepla Anotace: Prezentace uvádí příklady a popisuje způsoby sdílení tepla Tematická oblast: Vytápění 1. ročník Instalatér Očekávaný

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

Klimatizace prostorů chladicími stropy

Klimatizace prostorů chladicími stropy Klimatizace prostorů chladicími stropy Se zvyšujícími se nároky na pohodu prostředí a tím i na tepelný komfort osob a zároveň se snahou o snížení spotřeby energie je nutné klást si otázku jak takových

Více

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM ANOTACE OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Technická 4, 66 7 Praha 6 Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz Pro hodnocení

Více

Pluszáruka 5 let. Vždy to nejlepší klima pro. Komfortní větrání s rekuperací tepla: zaručeně čerstvý vzduch s prodlouženou zárukou 5 let

Pluszáruka 5 let. Vždy to nejlepší klima pro. Komfortní větrání s rekuperací tepla: zaručeně čerstvý vzduch s prodlouženou zárukou 5 let Designové radiátory Komfortní větrání Stropní systémy pro vytápění a chlazení Zařízení pro čištění vzduchu Pluszáruka 5 let Vždy to nejlepší klima pro Komfortní větrání s rekuperací tepla: zaručeně čerstvý

Více

Komfort povrchových topných a chladících systémů

Komfort povrchových topných a chladících systémů Komfort povrchových topných a chladících systémů Naše historie úspěchu: Více než 35 roků firmy Variotherm Příběh úspěchu začíná v roce 1979, kdy Wilhelm Watzek založil firmu Variotherm na prodej topných

Více

I n t e g r o va n ý s y s t é m p r o N Í Z K O E N E R G E T I C K É v y tá p ě n í. úsporná

I n t e g r o va n ý s y s t é m p r o N Í Z K O E N E R G E T I C K É v y tá p ě n í. úsporná I n t e g r o va n ý s y s t é m p r o N Í Z K O E N E R G E T I C K É v y tá p ě n í Energeticky úsporná otopná tělesa konvektory větrací jednotky s rekuperací Jedna stavba = jedno řešení = KORADO Člověk

Více

ROVNOTLAKÉ VĚTRACÍ JEDNOTKY DUPLEX EASY

ROVNOTLAKÉ VĚTRACÍ JEDNOTKY DUPLEX EASY ROVNOTLAKÉ VĚTRACÍ JEDNOTKY DUPLEX EASY CZ Specialista na větrání a rekuperaci tepla PROČ ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ? Zdravé životní prostředí I v interiéru budov potřebujeme dýchat čistý vzduch. Větrací jednotka

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Tepelná stabilita místnosti v zimním období Tepelná stabilita místnosti v letním období Tepelná stabilita charakterizuje teplotní vlastnosti prostoru, tvořeného stavebními

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1208_místní_vytápění_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA SYSTÉM OPTIHEAT OPTIHeat je ucelený systém teplovodního vytápění

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

EVORA CZ, s.r.o. Rekuperace v budovách pro bydlení a služby 23.4.2015. Radek Peška

EVORA CZ, s.r.o. Rekuperace v budovách pro bydlení a služby 23.4.2015. Radek Peška EVORA CZ, s.r.o. Rekuperace v budovách pro bydlení a služby 23.4.2015 Radek Peška PROČ VĚTRAT? 1. KVALITNÍ A PŘÍJEMNÉ MIKROKLIMA - Snížení koncentrace CO2 (max. 1500ppm) - Snížení nadměrné vlhkosti v interiéru

Více

PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY. Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů

PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY. Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů Vnitřní teplota rozváděče jako důležitý faktor spolehlivosti Samovolný odvod tepla na základě teplotního rozdílu

Více

ATREA s.r.o. Přední výrobce systémů řízeného větrání

ATREA s.r.o. Přední výrobce systémů řízeného větrání ATREA s.r.o. Přední výrobce systémů řízeného větrání Ing. Zdeněk Zikán, 12.10.2017 CZGBC 2017 1 ATREA s.r.o. Sídlo společnosti v ČR - Jablonec nad Nisou Rodinná společnost 20 letá tradice Flexibilita Inovace

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

VAŠE ÚSPORY PRACUJE PRO

VAŠE ÚSPORY PRACUJE PRO ? VHODNÝ PRO NOVOSTAVBU I REKONSTRUKCI NÍZKÁ KONSTRUKČNÍ VÝŠKA DO MM INOVATIVNÍ ŠVÉDSKÁ TECHNOLOGIE VYŠŠÍ COP PRO TEPELNÁ ČERPADLA ŽIVOTNOST POTRUBÍ 80 LET EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK RYCHLÁ REAKCE SYSTÉMU

Více

Rekonstrukce základní školy s instalací řízeného větrání

Rekonstrukce základní školy s instalací řízeného větrání Rekonstrukce základní školy s instalací řízeného větrání 1. Historie a současnost Martin Jindrák V roce 1879 byla za cca ½ roku v obci Kostelní Lhota postavena a předána do užívání škola, kterou prošlo

Více

kompaktní akumulační kamna

kompaktní akumulační kamna kompaktní akumulační kamna RoVe ucelená stavebnice kompaktních akumulačních kamen Kamnová stavebnice RoVe byla vyvinuta na základě dvanáctiletých zkušeností s navrhováním a stavbou akumulačních kamen.

Více

1. Tepelně aktivní stavební systémy (TABS) Významový slovník

1. Tepelně aktivní stavební systémy (TABS) Významový slovník 1. Tepelně aktivní stavební systémy (TABS) Moderní budovy potřebují účinné systémy chlazení. Jedním z možných řešení, jak snížit teplotu, je ochlazovat desku, díky čemuž lze ochlazovat místnost chladným

Více

Krby se stále čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ

Krby se stále čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ Krby se stále čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ Krby se stále čistým sklem Milujete dokonalý pohled na oheň? Díky unikátnímu systému spalování FLAMclean mají krbové vložky FLAMEN stále nádherně čisté sklo, které

Více

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n Rodinný dům ZERO1 Počet místností 3 + kk Zastavěná plocha 79,30 m 2 Obytná plocha 67,09 m 2 Energetická třída B Obvodové stěny akrylátová

Více

Věznice Všehrdy. Klient: Všehrdy 26, Chomutov Studie Z p. Tomáš Kott ATREA s.r.o. Československé armády Jablonec nad Nisou

Věznice Všehrdy. Klient: Všehrdy 26, Chomutov Studie Z p. Tomáš Kott ATREA s.r.o. Československé armády Jablonec nad Nisou Vzduchotechnika Stavební objekty: Vězeňská kuchyně Všehrdy Klient: Všehrdy 26, Chomutov 430 01 Stupeň: Projekt č.: Studie Z30424 Datum: 6. 9. 2016 Vedoucí projektu: p. Tomáš Kott ATREA s.r.o. Československé

Více

Praktický rádce Měření pohody prostředí na pracovišti.

Praktický rádce Měření pohody prostředí na pracovišti. Praktický rádce Měření pohody prostředí na pracovišti. 1 Úvod 18 milionů lidí v Německu má pracoviště v kanceláři. Mnozí z nich jsou s klimatickými podmínkami na pracovišti nespokojeni. Nejčasnějším důvodem

Více

Energetik v sociálních službách a ve školství

Energetik v sociálních službách a ve školství Energetik v sociálních službách a ve školství Ing. Karel Srdečný Brno 25. 09. 2018 Praha 27. 09. 2018 České Budějovice 23. 10. 2018 Zlín 25. 10. 2018 Dílo bylo zpracováno za finanční podpory Státního programu

Více

Autor: Ing. Jan Červenák

Autor: Ing. Jan Červenák Autor: Ing. Jan Červenák Objekt Prostor a jeho dislokace Způsob uložení Systémy zajišťující mikroklima a jeho regulace Kontrolní měření mikroklimatu Nový - zadávací požadavky uživatele pro projektanta

Více

VYTÁPĚNÍ. VĚTRÁNÍ. CHLAZENÍ. V JEDNOM SYSTÉMU.

VYTÁPĚNÍ. VĚTRÁNÍ. CHLAZENÍ. V JEDNOM SYSTÉMU. VYTÁPĚNÍ. VĚTRÁNÍ. CHLAZENÍ. V JEDNOM SYSTÉMU. STAVBA DOMU MYSLETE PŘI NÁVRHU VYTÁPĚNÍ NA CHLADNOU HLAVU A NOHY V TEPLE. Každý stavebník, ať investor nebo soukromník, by měl svůj dům stavět dle nejnovějšího

Více

Baumit Zdravé bydlení

Baumit Zdravé bydlení Zdravé bydlení Řada výrobků Baumit Klima Výrazně regulují vlhkost vzduchu Neobsahují škodlivé látky Jsou vysoce prodyšné Nápady s budoucností. Zdravé bydlení POKOJOVÉ KLIMA PRO TĚLO I DUCHA Dýcháte zdravě?

Více

Stavební Fyzika 2008/ představení produktů. Havlíčkův Brod

Stavební Fyzika 2008/ představení produktů. Havlíčkův Brod - představení produktů Havlíčkův Brod 29.04.2009 Pohled do Historie - ložnice pod širým nebem Pohled do Historie - chráníme se před počasím Pohled do Historie - mění se klima - stěhujeme se na sever Pohled

Více

Prosklené kanceláře s PC z hlediska faktorů prostředí

Prosklené kanceláře s PC z hlediska faktorů prostředí Prosklené kanceláře s PC z hlediska faktorů prostředí Ing. Jana Lepší Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Oddělení faktorů prostředí - Pracoviště Plzeň jana.lepsi@zuusti.cz Proč jsou zde pracovníci

Více

Stavebně technické předpoklady: - mikroklimatické podmínky - rešerše norem sálů - vzduchotechnické systémy pro čisté provozy operačních sálů

Stavebně technické předpoklady: - mikroklimatické podmínky - rešerše norem sálů - vzduchotechnické systémy pro čisté provozy operačních sálů SNEH ČLS JEP 23. září 2014 XXI. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Stavebně technické předpoklady: - mikroklimatické podmínky - rešerše norem sálů - vzduchotechnické systémy pro

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO. Vybrané souvislosti a sledované hodnoty

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO. Vybrané souvislosti a sledované hodnoty EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Větrání škol Vybrané souvislosti a sledované hodnoty Ing. Zdeněk Zikán tel. +420 608 644660 e-mail poradenstvi@atrea.cz Investice do Vaší budoucnosti

Více

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy.

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Název prezentace: Otopná tělesa. Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1224_otopná_tělesa_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Chytrá kombinace-podlahové vytápění a řízené větrání obytných prostor

Chytrá kombinace-podlahové vytápění a řízené větrání obytných prostor Chytrá kombinace-podlahové vytápění a řízené větrání obytných prostor Vytápění, větrání a chlazení v jednom systému tavba Stavba domu-jedno z posledních dobrodružství tohoto světa. Každý účastník stavby,

Více

Základní řešení systémů centrálního větrání

Základní řešení systémů centrálního větrání Základní řešení systémů centrálního větrání Výhradně podtlakový systém - z prostoru je pouze vzduch odváděn prostor je udržován v podtlaku - přiváděný vzduch proudí přes hranici zóny z exteriéru, případně

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-08 KLIMATIZACE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA TZB Vzduchotechnika,

Více

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Přednášky pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Přednáška č. 2 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA, Ph.D. Nové výukové moduly

Více

přehled produkce, MYšLENEK a NápaDů Na topení

přehled produkce, MYšLENEK a NápaDů Na topení přehled produkce, MYšLENEK a NápaDů Na topení 1950 1990 2010 TOPNÉ SCHODY VÝMĚNÍK FOXIS teplovodní výměník Foxis Firma Energitech je výrobcem drátěných výměníků Foxis. Technologii jejich výroby znají jen

Více

Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku

Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku AT 02 TZB II a technická infrastruktura LS 2012 Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku 11. Přednáška Ing. Olga Rubinová, Ph.D. 1 Harmonogram AT02 t. část Přednáška Cvičení 1 UT Mikroklima

Více

Rekuperační jednotky

Rekuperační jednotky Rekuperační jednotky Vysoká účinnost výměníku účinnosti jednotky a komfortu vnitřního prostředí je dosaženo koncepcí výměníku, v němž dochází k rekuperaci energie vnitřního a venkovního vzduchu a takto

Více

MRT Analysis. Copyright 2005 by VZTech. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. Organizace:

MRT Analysis. Copyright 2005 by VZTech. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. Organizace: MRT Analysis Autor: Organizace: E-mail: Web: České vysoké učení tecnické v Praze Fakulta strojní Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz http://www.fs.cvut.cz/cz/u216/people.html Copyright

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Nízkoenergetické budovy

Více

1. PŘEDNÁŠKA. Potřeby tepla pro člověka, způsoby vytápění a zdroje tepla. Ing. Josef Karafiát, CSc.

1. PŘEDNÁŠKA. Potřeby tepla pro člověka, způsoby vytápění a zdroje tepla. Ing. Josef Karafiát, CSc. 1. PŘEDNÁŠKA Potřeby tepla pro člověka, způsoby vytápění a zdroje tepla Ing. Josef Karafiát, CSc. 1.1 Sdílení tepla mezi člověkem a okolím Z hlediska tepelné techniky se lidské tělo chová jako generátor

Více

Krby s dokonale čistým sklem

Krby s dokonale čistým sklem Krby s dokonale čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ Krby s dokonale čistým sklem Milujete dokonalý pohled na oheň? Díky unikátnímu systému spalování FLAMclean mají krbové vložky FLAMEN dokonale čisté sklo, které

Více

Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací

Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Schüco VentoTherm - efektivní systémové řešení větrání objektu Efektivní větrání budov je v současnosti téma, které stále více zaměstnává

Více

TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE

TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE NÍZKOTEPLOTNÍ SÁLAVÉ PANELY TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE SÁLAVÉ PANELY EUKLIMA PANELY SÉRIE STANDARD - EUKLIMA S 1.Sádrokarton 2.Potrubí 3.Izolace 4.Pěnový polystyrén Zvukově izolační polystyrén

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 125ESB Energetické systémy budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vytápění budov. Navrhování teplovodních

Více

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ VYUŽÍVAJÍCÍ MĚDĚNÉ TRUBKY SÉRIE/ 2

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ VYUŽÍVAJÍCÍ MĚDĚNÉ TRUBKY SÉRIE/ 2 ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ VYUŽÍVAJÍCÍ MĚDĚNÉ TRUBKY SÉRIE/ 2 Úvodní slovo série Jako trvalý a udržitelný kov s dlouhou životností a úplnou recyklací hraje měď klíčovou roli

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 5. PŘÍČKY I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Adresa: UNITHERM,s.r.o. Vedlejší 25, č.p.88 Jablonec nad Nisou PSČ 46604

Adresa: UNITHERM,s.r.o. Vedlejší 25, č.p.88 Jablonec nad Nisou PSČ 46604 Adresa: UNITHERM,s.r.o. Vedlejší 25, č.p.88 Jablonec nad Nisou PSČ 46604 Kontakt: Telefon: + 420 483 705 587 E-mail: dtt@unitherm.cz Web: www.unitherm.cz Tradiční systém vytápění viz.(obrázek č.1) -poměrně

Více

28 59 N 4 56 E. Mnohem víc než studený vzduch. Klimatizace Truma. Klimatizace Truma OPTIMÁLNÍ CHLAZENÍ? KDEKOLI SI PŘEJETE.

28 59 N 4 56 E. Mnohem víc než studený vzduch. Klimatizace Truma. Klimatizace Truma OPTIMÁLNÍ CHLAZENÍ? KDEKOLI SI PŘEJETE. Mnohem víc než studený vzduch Aventa comfort Aventa eco Saphir compact Saphir comfort Saphir vario 28 59 N 4 56 E OPTIMÁLNÍ CHLAZENÍ? KDEKOLI SI PŘEJETE. Napájení 12 V s TG 1000 sinus 12 V s TG 1000 sinus

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy 109 Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

DOMEKT. Větrací a rekuperační jednotky pro rodinné domy

DOMEKT. Větrací a rekuperační jednotky pro rodinné domy Větrací a rekuperační jednotky pro rodinné domy DOMEKT Účinnost rekuperace až 92% Nižší spotřeba energie Extrémně tichý provoz Integrované automatické ovládání Zdravé vnitřní prostředí a úspora energie

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1205_soustavy_vytápění_2_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

Nestacionární šíření tepla. Pokles dotykové teploty podlah

Nestacionární šíření tepla. Pokles dotykové teploty podlah Nestacionární šíření tepla Pokles dotykové teploty podlah Pokles dotykové teploty θ 10 termoregulační proces: výměna tepla Pokles dotykové teploty Požadavek ČSN 730540-2: θ 10 θ 10,N v závislosti na druhu

Více

Hřejivé teplo domova INF RAHEATING

Hřejivé teplo domova INF RAHEATING INF RAHEATING Infratopení infrač ervený topný systém Katalog produktů firmy F+Š MARK Infratopení Infraheating: Spolu s civilizací se vyvíjely i techniky vytápění, které měly během zimních časů přeměnit

Více

Zuzana Mathauserová. Státní zdravotní ústav Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz

Zuzana Mathauserová. Státní zdravotní ústav Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ STAVEB Zuzana Mathauserová Státní zdravotní ústav Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz Kvalita vnitřního prostředí staveb je popsána hodnotami fyzikálních,

Více

V závislosti na intenzitě slunečního záření ohřívá vnitřní klima objektu řízeným průběhem teplovzdušného proudění

V závislosti na intenzitě slunečního záření ohřívá vnitřní klima objektu řízeným průběhem teplovzdušného proudění Ohřívá Vysušuje Větrá Mění skladbu vnitřního klimatu navazujícího prostoru, a to větráním díky přívodu filtrovaného a již ohřátého čerstvého vzduchu. V závislosti na intenzitě slunečního záření ohřívá

Více

Úsporné topení pro Vaše bydlení

Úsporné topení pro Vaše bydlení Úsporné topení pro Vaše bydlení Inspirováno přírodou Infratopení pracuje na nejstarším principu přenosu tepla sálání. Stejný principem je ohřívána sluncem naše planeta. Například v zimě, při teplotě pod

Více

Inovované řady konvektorů a další novinky v sortimentu KORADO

Inovované řady konvektorů a další novinky v sortimentu KORADO Inovované řady konvektorů a další novinky v sortimentu KORADO Ing. Vlastimil Mikeš, KORADO a.s. Historie, tradice, stabilita Prodejní sortiment Desková tělesa RADIK Koupelnová tělesa KORALUX Designová

Více

Zdravé vytápění. Jan Hrabec Kamnář a přírodní stavitel

Zdravé vytápění. Jan Hrabec Kamnář a přírodní stavitel Zdravé vytápění Jan Hrabec Kamnář a přírodní stavitel Kamna jsou zastaralá a přežitá Vysoké pořizovací náklady Příliš pracné na přípravu a skladování dřeva Oproti jiným spotřebičům ne tolik efektivní Náročné

Více

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění Anhydritový potěr s podlahovým topením Elektrické nízkoteplotní vytápění ANHYLEVEL a se řadí mezi nejefektivnější podlahové topné systémy současnosti. Využití nanotechnologie karbonu pro elektrické topné

Více

Hřejivé teplo domova INF RAHEATING. Infratopení infračervený topný systém. Katalog produktů firmy F+Š MARK

Hřejivé teplo domova INF RAHEATING. Infratopení infračervený topný systém. Katalog produktů firmy F+Š MARK INF RAHEATING Infratopení infračervený topný systém Katalog produktů firmy F+Š MARK O nás: Firma F+Š MARK s.r.o. vznikla v roce 1994. Zabývá se výrobou potravinových doplňků a obchodní činností. V roce

Více

MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ

MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Otopné plochy. Otopná tělesa

Otopné plochy. Otopná tělesa Otopné plochy Otopné plochy a otopná tělesa soustavy ústředního vytápění předávají do prostoru teplo z topného média (dnes většinou topné vody, připravovaného centrálně ve zdroji (např. kotli. Otopné těleso

Více

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Jiří Ježek 1, Jan Schwarzer 2 1 Oknotherm spol. s r.o. 2 ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Abstrakt Obsahem příspěvku je určení

Více

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_15 Název materiálu: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ. Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_15 Název materiálu: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ. Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_15 Název materiálu: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ Tematická oblast: Vytápění 1. ročník Instalatér Anotace: Prezentace vysvětluje, co je ústřední vytápění, jeho podstatu

Více

ATREA přední český výrobce zařízení pro větrání, chlazení a teplovzdušné vytápění 25.10.2013 1

ATREA přední český výrobce zařízení pro větrání, chlazení a teplovzdušné vytápění 25.10.2013 1 ATREA přední český výrobce zařízení pro větrání, chlazení a teplovzdušné vytápění 25.10.2013 1 ATREA s.r.o. Jablonec nad Nisou 2 Náklady (Kč/rok) Náklady ( Kč/rok) Náklady ( Kč/rok) Parametry objektů EPD

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte energii ze vzduchu pro příjemné

Více

Podlahové vytápění. Tepelná pohoda

Podlahové vytápění. Tepelná pohoda Podlahové vytápění Tepelná pohoda Obecné povědomí, a často (bohužel) nejenom laické veřejnosti, je takové, že tepelná pohoda ve vytápěném prostoru je dána pouze teplotou vzduchu. To je ovšem velký omyl,

Více

Posouzení klimatizačních a chladících systémů v energetických auditech z pohledu energetického auditora Ing. Vladimír NOVOTNÝ I&C Energo a.s., Seminář AEA 26.5.2005 FAST Brno Veveří 95 Regionální kancelář

Více

Větrání v nových a stávajících budovách, rizika vzniku plísní a podmínky plnění dotačních titulů

Větrání v nových a stávajících budovách, rizika vzniku plísní a podmínky plnění dotačních titulů Větrání v nových a stávajících budovách, rizika vzniku plísní a podmínky plnění dotačních titulů Konference ČKAIT 14. dubna 2015 Ing. Zuzana Mathauserová Státní zdravotní ústav Praha Co se dá ovlivnit

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

MIKROKLIMA VE ŠKOLÁCH VĚTRÁNÍ ŠKOL

MIKROKLIMA VE ŠKOLÁCH VĚTRÁNÍ ŠKOL MIKROKLIMA VE ŠKOLÁCH VĚTRÁNÍ ŠKOL Zuzana Mathauserová zuzana.mathauserová@szu.cz Státní zdravotní ústav KD 21.4.2016 Kvalita vnitřního prostředí staveb ovlivňuje pohodu, výkonnost i zdravotní stav člověka.

Více

Aplikace vzduchotechnických systémů v bytových a občanských stavbách

Aplikace vzduchotechnických systémů v bytových a občanských stavbách AT 02 TZB II a technická infrastruktura LS 2009 Aplikace vzduchotechnických systémů v bytových a občanských stavbách 13. Přednáška Ing. Olga Rubinová, Ph.D. 1 Harmonogram t. část Přednáška Cvičení 1 UT

Více