Červen 2011: Červenec 2011: DUCH SVATÝ PRAMEN POSVĚCENÍ A ÚČINNÉHO SVĚDECTVÍ O KRISTU ÚCTA K PANNĚ MARII, SV. JOSEFOVI A SV.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Červen 2011: Červenec 2011: DUCH SVATÝ PRAMEN POSVĚCENÍ A ÚČINNÉHO SVĚDECTVÍ O KRISTU ÚCTA K PANNĚ MARII, SV. JOSEFOVI A SV."

Transkript

1 12 13 Červen 2011: DUCH SVATÝ PRAMEN POSVĚCENÍ A ÚČINNÉHO SVĚDECTVÍ O KRISTU Impulsem povolání k zasvěcenému životu spoluzakladatelky dr. Veselé, mladé a úspěšné lékařky, byl podle svědectví sester zvláštní mystický zážitek, kdy pod křížem slyšela v duchu hlas trpícího Krista, který jí říkal: Když jsi doktorka, tak proč mě nevyléčíš? (Srov. Bakalářská práce L. Nezbedové) Prosme Ducha svatého, abychom uměly rozeznat znamení času, hlavně nedostatek lásky ve světě a vedeny Duchem svatým abychom uměly lásku rozdávat. (Výklad ke Stanovám, hl. II.) Snažíme se, aby v našich duších Duch svatý stále přebýval, vnitřně nás naplňoval a posvěcoval, abychom Mu otvíraly svá srdce a přenechávaly se Jeho vedení. (Stanovy 5c) Chceme naslouchat Duchu svatému, který nás vábí k apoštolské službě podle současných potřeb a možností. Prosíme Ducha svatého, abychom dovedly rozeznat znamení času, hlavně nedostatek lásky ve světě a vedeny Duchem svatým, abychom uměly lásku rozdávat. (Výklad 5) Prosíme o světlo a dary Ducha svatého, aby naše srdce bylo citlivé a učenlivé pro Boží vůli a pro potřeby našich bližních. Prosíme o Boží požehnání a pomoc pro sestry a spolupracovníky Díla v činné službě. Červenec 2011: ÚCTA K PANNĚ MARII, SV. JOSEFOVI A SV. RODINĚ NAZARETSKÉ Uctíváme zvláště Neposkvrněné Srdce Panny Marie jako svůj vzor lásky ke Kristu a k Církvi. Neposkvrněnou Pannu Marii prosíme o pomoc při zachovávání slibu čistoty. Víme, že je dobře chráněno to, co chrání Panna Maria. (Výklad 30) Smyslem naší mariánské úcty je, aby Kristus v nás rostl a zcela nás naplňoval. Proto se snažíme o pokorné a radostné Mariino Fiat ve všem. (Stanovy 5d) Sv. Josef je ochráncem Církve a patronem šťastné smrti (Stanovy 5f). Naše rodina chce být odleskem Nazaretské rodiny, snažíme se o hlavní ctnosti naší rodiny: jednotu, lásku, pokoru, radostnost a sebezápor. (Stanovy 5h) Sestry se obětují také za rodiny našeho národa. Na přímluvu Panny Marie a sv. Josefa prosíme o čistá srdce nadšená pro Krista a spásu lidí. Prosíme za všechny spolupracovníky našeho Díla.

2 14 11 Srpen 2011: ÚCTA KE SV. ZDISLAVĚ A SV. DOMINIKOVI Květen 2011: JEŽÍŠ KRISTUS V EUCHARISTII STŘED ŽIVOTA SESTRY Blahoslavená Zdislava je naše nebeská patronka a pomocnice při naší výpomoci diecézním biskupům a kněžím. My jdeme v jejích stopách. Je nám vzorem a povzbuzením, protože žila uprostřed světa, uprostřed lidu a jeho potřeb, nemocí a starostí. Cítíme její očividnou nebeskou pomoc. (Z dopisu dr. Veselé papeži Pavlu VI. Z r. 1968) Blažená Zdislava je naší zvláštní ochránkyní, je vzorem apoštolsky plodného intenzivního duchovního života ve světě. Harmonicky spojuje vnitřní život s vnější činností. (Stanovy 5e) Sv. Dominika následovala bl. Zdislava ve svém vnitřním i apoštolském životě. (Stanovy 5g) Sestry se chtějí obětovat za katechezi našeho národa. Vy se musíte snažit dokonale křesťansky žít v tomto světě. Snaž se myslet na Pána Ježíše v Eucharistii. Představ si malou nebo velkou hostii a klaněj se jí. (Dr. Skácel prvním sestrám) S důvěrou přistupujme k oltáři Jeho, zbožně ho přijímejme a dá radost do srdce našeho, pokoj a mír svědomí neklidnému a ustrašenému, neboť to je ctí a slávou jeho, když důvěřujeme síle této svátosti. A důvěra naše nebude zklamána. (Dr. Skácel v Růži dominikánské z r. 1937) Středem našeho života je Eucharistie. Žijeme spojeny s ní a mezi sebou. Zvláště uctíváme Božské Srdce Ježíšovo, kterému je naše Dílo zasvěceno. (Stanovy 5b) Sestry se obětují za kněze a nová kněžská povolání. Na přímluvu sv. Zdislavy a sv. Dominika prosíme, abychom dokázali věrně spojovat bohatý vnitřní život s vnější službou. Prosíme o nová povolání sester i spolupracovníků pro Dílo bl. Zdislavy. Prosíme, abychom v přijímání a adoraci sv. Eucharistie nacházely útěchu a posilu pro naše posvěcení i službu. Prosíme za starší a nemocné sestry a spolupracovníky Díla.

3 10 15 Duben 2011: BŮH OTEC VŠECH Když rozum ukazuje na nezměrnou a nevyčerpatelnou dobrotu a lásku, pak je zcela přirozené, že zahoří srdce láskou k Bohu, kráse věčné a nekonečné, u porovnání s níž je i největší krása pozemská jen stínem, když ukazuje rozum srdci nesmírnou dobrotu a lásku a milosrdenství Boha vůči člověku pak srdce člověka ne ze strachu, ale z lásky nutí vůli, aby přikázání Boží plnila, nevarovala se hříchu pouze z bázně před trestem, ale z lásky k Otci nebeskému. (Dr. Skácel v Růži dominikánské z r. 1930) Náš vnitřní život je založen na úctě k Nejsvětější Trojici: na úctě k Bohu jako Otci všech věřících i nevěřících. (Stanovy 5a) Snažíme se vést důvěrný rozhovor s Trojjediným Bohem. Jsme si vědomy neustálé Boží přítomnosti. (srov. Výklad 36) Spojeny ve víře a pokoře prožíváme svobodu Božích dětí. Každá z nás ať prožívá jistotu, že ji ostatní sestry mají rády, že ji přijímají i s jejími zvláštnostmi a potřebami. (Výklad 7) Prosíme o důvěryplnou odevzdanost do Otcových rukou a jeho moudré Prozřetelnosti. Prosíme za všechny, kteří z jakýchkoli důvodů naše Dílo opustili. Září 2011: CTNOSTI NAŠÍ RODINY: LÁSKA A JEDNOTA Hlavní vlastností paní doktorky Veselé byla její mírnost, trpělivost, laskavost, upřímnost, pravdivost. Vzbuzovala důvěru na první pohled, od prvního setkání. Povzbuzovala nás korespondencí a návštěvami v našem bydlišti. Každá její návštěva znamenala mnoho radosti a posily. (Vzpomínka sestry A. Smetanové) Paní doktorka se v Katechetickém ústavu Zdislava starala o duševně nemocnou a opuštěnou dívku. Milosrdenství - to bylo velké téma paní doktorky. A všichni s ní spojení v Díle zvládli toto téma na jedničku. (Vzpomínky paní Šimánkové) Žijeme civilním životem třebas fyzicky od sebe vzdáleny, ale snažíme se o naprostou jednotu a upřímnou lásku. Vše, co konáme modlitby, práce, utrpení, apoštolát je začleněno do celého Díla a nic není akcí jednotlivé sestry. (Výklad 4) Náš apoštolát je posvěcován jednotou a láskou, podporujeme jej modlitbou a oběťmi. (Výklad 33) Uvědomujeme si, že tato pozorná láska je někdy jediným zjevením Spasitele a Boží pravdy pro ty, kteří jsou daleko od Boha a Církve. (Výklad 34) Prosíme, aby náš život i naše služba byly vedeny duchem jednoty a opravdové lásky. Prosíme o Boží požehnání pro naši současnou službu Bohu i světu a o světlo Ducha svatého při hledání jejích nových podob.

4 16 9 Říjen 2011: POKORA A RADOSTNOST Březen 2011: PROSTŘEDNICTVÍM EVANGELNÍCH RAD Hlásají plné odumření světu a skrytý život v Kristu, ale jen proto, aby byli za to od lidí chváleni a mohli poukazovat na své zásluhy a život křesťanský. O pokoře mluví a píší, ale pokory nemají, o lásce, jsou plni nenávisti, o prostotě křesťanské a není nad ně nedůtklivějších, když jedná se o jejich prospěch časný. Není pak divu, že jejich snaha o slávu Jména Božího nepotkává se s úspěchem, leč by úspěchem mohlo se nazvat vychvalování, kterým se zahrnují mezi sebou. (Dr. Skácel v Růži dominikánské z r. 1930) Ano, srdci prostému, srdci dětinnému, srdci pokornému zjevil se Bůh. Buďme i my opravdu dětinnými ve víře v Krista, s důvěrou dětinnou očekávejme přislíbení jeho, milujme Ho láskou dětinnou, to nám zajistí, že dítě Ježíš s dary přirozenými i nadpřirozenými vejde do našeho prostého dětinného srdce. (Dr. Skácel v Růži dominikánské z r. 1937) Zvláštním znakem našeho institutu má být pokora a láska, které náš zakladatel zdůrazňoval, pak radostnost a jednota v sesterském společenství. (Úvod ke stanovám) Apoštolujeme svědectvím svého života. Protože lidé touží po štěstí, vydáváme Bohu svědectví svou radostností, abychom k Pánu táhly své bližní. (srov. Výklad 33) Máme nést radostně Krista do světa. To je naše poslání. Usilujeme o to, aby naše sesterská rodina byla naplněna radostí z Kristovy přítomnosti, aby měla jedno srdce a jednu duši. (Výklad 4 a 7) Musíte se snažit, abyste měly duchovní povolání. Duchovní povolání se musí živit a podporovat modlitbou, sebezáporem, snahou o vzájemnou lásku, která je schopná přinášet oběti. Láska musí bolet. Často obnovujte společně i soukromě své sliby. (P. Kuběna, spirituál moravských sester) Slib zasvěcené čistoty nám umožňuje oddat se s nerozděleným srdcem pohotově svému poslání v Církvi. (Výklad 30) S radostí se rozhodujeme pro chudobu a svou důvěru skládáme v Prozřetelnost Boží. Chudoba dává prostor pro křesťanské darování. (srov. Výklad 31) Poslušnost je cestou ke svatosti. Zřeknutím se své vlastní vůle přinášíme Bohu nejcennější oběť. (Výklad 32) Prosíme, abychom se stále více svým životem a službou připodobňovaly Kristu Čistému, Chudému a Poslušnému. Prosíme za všechny, kterým sestry a spolupracovníci Díla jakýmkoli způsobem v uplynulých 65 letech sloužili.

5 8 17 Únor 2011: POSVĚCENÍ A SPÁSA DRUHÝCH Protože do klášterů vnikl duch světa, musíte vy vnést do světa Ducha evangelia. Svým životem ukažte lidem, že je možné žít ve světě jako dokonalý křesťan. (Dr. Skácel prvním sestrám) Prosíme, aby si náš život a služba uchovaly i v dobách těžkostí a překážek ducha opravdové pokory a radosti. Žehnej práci biskupů, kněží a jáhnů a chraň a veď svou církev v naší zemi. Svým životem a příkladem chceme být živým svědectvím víry, naděje a lásky uprostřed světa. (Stanovy 2) Zasvěcení nás neodděluje od světa, ale posiluje naši vůli milovat Krista v našich bližních, zvláště v těch, kteří to nejvíc potřebují. (Výklad 29) Opravdově usilujeme o křesťanskou dokonalost a snažíme se rozšiřovat království Kristovo v duších svých bližních. (Výklad 34) Prosíme, abychom svým životem a příkladem byly živým svědectvím víry, naděje a lásky a věrně spolupracovaly na spáse duší. Tvé Lásce a milosrdenství svěřujeme zemřelé sestry a spolupracovníky našeho Díla.

6 18 7 Listopad 2011: SEBEZÁPOR Já abych všechno vykonal, co se musím pomodlit, vstávám ve čtyři hodiny ráno. Potom přes den jsem k dispozici vám. Musíš zachovávat řád, řád zachová tebe. (Dr. Skácel krátce před smrtí sestře M. F. Miksové) Když se jí něco na nás nelíbilo, nikdy dlouze nekázala, jen řekla, nebo se modlila. Žena oběti, odhodlání, nasazení, nikdy nepodlehla strachu z totality. (J. Cupalová o dr. Veselé) Jádro našeho institutu tvoří sestry s plnými doživotními sliby, které se chtějí dát zcela k dispozici Bohu a Dílu a být ochotny stát se v ruce svých představených úplně poslušným a oddaným nástrojem k uskutečňování zájmu Boha a církve. (Stanovy 6b) Spolupracovnice Díla jsou laické osoby, které nemají zásvětné sliby. Vedou vzorný křesťanský život a spolupracují s Dílem různým způsobem: nemocní a trpící modlitbami a oběťmi, ostatní kromě modlitby pomáhají jiným způsobem a apoštolátem dobrého příkladu. (srov. Výklad 6) Prosíme, aby sestry i spolupracovníci Díla dokázali sami sebe přinášet v oběť čistou, svatou a Bohu milou a byli trpěliví při nesení denních obtíží. Prosíme za požehnání pro život a působení celé dominikánské rodiny v naší zemi. Leden 2011: POSVĚCENÍ SEBE SAMA Dělej, co můžeš, a co nemůžeš, o to se modli, a Pán Bůh ti to dá. Kdo chce jen to, co chce Pán Bůh, a proto, že to chce a jak to chce, ten není nikdy smutný. (Dr. Skácel k sestrám v prvním noviciátu) Prvním účelem DBZ je naše vlastní posvěcení, snaha o dosažení křesťanské dokonalosti zachováváním evangelních rad. (Stanovy 2) Naše zasvěcení uprostřed světa má proniknout celý náš život. Často rozjímáme o velikosti našeho zasvěcení, které je darem Božím, a o zodpovědnosti, která z toho vyplývá. (Výklad 4) Prosíme, abychom v síle Ducha svatého statečně kráčely po cestě křesťanské dokonalosti a velkodušně následovaly svého Pána. Odměň, Pane, úsilí a námahu našich zakladatelů, dobrodinců a těch, kteří jakkoli sloužili našemu Dílu.

7 6 19 Zásvětná modlitba Díla Blažená Zdislavo, naše ochránkyně, obnovujeme své předsevzetí, že budeme následovat tvůj příklad. Vypros nám, abychom si denně dokonaleji osvojovaly ducha modlitby, kajícnosti, pokory a lásky, bez nichž bychom nemohly splnit povinnosti, které máme jako tvé děti. Vypros nám, naše milá patronko, abychom tvořily rodinu podobnou Nazaretské rodině. Vypros nám všechny potřebné schopnosti, abychom mohly slovem, příkladem, tiskem, vyučováním, výchovou a charitativní činností přivést nevěřící a bloudící k poznání pravdy, k milování Boha a Panny Marie a ke sjednocení v jedné Kristově církvi. Vypros nám opravdové duchovní obrození našich rodin. Amen. Zdislavo, slyš, Zdislavo, vyslyš, Zdislavo, vypros nám, oč tě žádáme. (MUDr. Marie Veselá) Prosinec 2011: APOŠTOLÁT Svatá Zdislava pečovala o náboženské vzdělání a poučení také u své čeledi, vyučovala pravdám svaté víry a života podle víry také děti své čeledi a pracující v okolí Lemberka. Stala se apoštolkou a řekněme takovou laickou katechetkou ve svém prostředí, prohlubující náboženské poznání a život věřících svého prostředí i nejširšího okolí. Její příklad nepřestal však být aktuální. Můžeme se jí nadchnout a následovat ho i v dnešních podmínkách. (Z dopisu kardinála Š. Trochty A. Svatošovi z r. 1968) Naše apoštolská práce a činnost je naší povinností a zároveň prostředkem našeho posvěcení. (Výklad 33) Po vzoru bl. Zdislavy se stáváme pomocnicemi biskupů a kněží. (Stanovy 34) Buďme široce otevřeny pro potřeby církve a světa. Konáme v jednotě s vůlí představených všechny práce, které odpovídají našim osobním schopnostem a potřebám prostředí, kde žijeme. Chceme svědčit o Boží lásce dnešním lidem a prosíme Ducha svatého, abychom rozpoznávaly potřeby doby. (srov. Výklad 5 a 1) Prosíme, abychom velkodušně konaly náš apoštolát a měly srdce vnímavé a otevřené pro potřeby dnešního světa. Prosíme za všechny sekulární instituty, kterým dal Duch svatý vzniknout v současné církvi, aby svým životem a působením přispívaly k Boží slávě a spáse světa.

8 20 5 Zároveň prosíme o vaši modlitbu za Boží požehnání pro činnost sester Díla bl. Zdislavy v tomto roce: duchovní obnova a pobyt pro mladé v Praze duchovní obnova pro mládež na Olšanských horách duchovní obnova pro seniory ve farnosti Ruda nad Moravou doprovázení mladých na Světové setkání mládeže v Madridu za účasti papeže Benedikta XVI krátké exercicie pro členky sekulárních institutů (Praha) Modlitba za povolání Pane Ježíši Kriste, Králi nebe i země, pokorně tě prosíme, abys na přímluvu své matky Panny Marie bez poskvrny počaté a na prosby blažené Zdislavy, světice apoštolského řádu sv. Dominika, vzbudil v srdcích českých dívek touhu po apoštolské práci, po šíření tvého království v našich zemích. Přetvoř jejich smýšlení, aby tvým zájmům dávaly přednost před světskými zájmy, aby všechny své schopnosti zasvětily tvé službě konáním skutků milosrdné lásky v sesterském společenství. Povolej je, aby naplněny tvou láskou získávaly zbloudilé i vlažné, aby denní modlitbou sv. růžence a úplným zasvěcením Neposkvrněnému srdci Panny Marie pomáhaly k vítězství tvého Srdce v našem národě. Amen. (MUDr. Marie Veselá) Každý den roku: společenství zejména starších sester se modlí za kněze a nová kněžská povolání, za rodiny našeho národa a za jeho katechezi

9 4 21 Společně děkujeme Bohu za naše povolání a modlíme se za očištění, obnovení a prohloubení našeho života a služby Litanie ke svaté paní Zdislavě Pane, smiluj se nad námi. Kriste, smiluj se nad námi. Pane, smiluj se nad námi. Kriste, uslyš nás. Kriste, vyslyš nás. Každý měsíc obsahuje vzpomínku, povzbuzení a dva modlitební úmysly. První vyjadřuje prosbu o věrnost spiritualitě Díla, druhý vyjadřuje prosbu za konkrétní část rodiny a služby Díla bl. Zdislavy. Modlitební úmysly lze zařazovat do přímluv Denní modlitby církve nebo mohou být spojeny s modlitbou růžence nebo jakoukoli jinou modlitbou. Zejména lze tyto modlitby zařazovat každého 15. a 19. dne v měsíci ( oficiální den vzniku Díla doživotní sliby Dr. Veselé; zahájení činnosti Díla). Každý ať se připojí dle svých možností. Na jubileum zvláště vzpomeneme v tyto dny: modlitba růžence a hymnu Veni, Sancte Spiritus (Kancionál 423) na poděkování za vznik Díla a prosba za požehnání pro jeho další existenci děkovná mše sv. na Moravci s obnovou slibů a s přípravnou modlitební novénou pouť ke hrobu sv. Zdislavy do Jablonného pouť v rodišti sv. Zdislavy v Křižanově slavnost sv. Dominika připomínka v jednotlivých místech přítomnosti dominikánské rodiny výročí kanonického zřízení sekulárního institutu DBZ Bože, náš nebeský Otče, Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu svatý, Bože v Trojici jediný Svatá Maria Svatá Boží Rodičko Svatá Panno panen Svatá Matko matek Svatý Josefe smiluj se nad námi smiluj se nad námi smiluj se nad námi smiluj se nad námi oroduj za nás Svatá Zdislavo, matko svatého života Svatá Zdislavo, plná Ducha svatého Svatá Zdislavo, příklade dětské poslušnosti a ušlechtilého dospívání Svatá Zdislavo, vzore mladých lidí Svatá Zdislavo, přímluvkyně snoubenců Svatá Zdislavo, věrná a milující manželko Svatá Zdislavo, obětavá a laskavá matko Svatá Zdislavo, moudrá vychovatelko svých dětí Svatá Zdislavo, denně posvěcující svou rodinu Svatá Zdislavo, štědrá pomocnice chudých a potřebných Svatá Zdislavo, obětavá ošetřovatelko nemocných Svatá Zdislavo, zastánkyně utlačovaných a ponižovaných Svatá Zdislavo, osvoboditelko vězňů Svatá Zdislavo, pomocnice pronásledovaných Svatá Zdislavo, láskyplná hostitelko cizinců Svatá Zdislavo, horlivá spolupracovnice kněží Svatá Zdislavo, budovatelko chrámů a útulků pro nemocné

10 22 Svatá Zdislavo, paní pokorného smýšlení a radostné sebekázně Svatá Zdislavo, proniknutá láskou ke Kristu a jeho Matce Svatá Zdislavo, s láskou rozjímající utrpení našeho Pána Ježíše Svatá Zdislavo, šiřitelko pravého pokoje a Kristova míru Svatá Zdislavo, vždy pohotová k sebezáporu a oběti Svatá Zdislavo, věrná dcero církve Svatá Zdislavo, duchovní dcero svatého Otce Dominika Svatá Zdislavo, chloubo rodné Moravy Svatá Zdislavo, ochránkyně severních Čech Svatá Zdislavo, perlo české šlechty Svatá Zdislavo, slávo a ozdobo řádu Kazatelského Svatá Zdislavo, slávo a záštito města Jablonného Svatá Zdislavo, nebeská přímluvkyně národa českého Svatá Zdislavo, blažená občanko Jeruzaléma nebeského Svatá Zdislavo, přemocná naše prosebnice a pomocnice u Božské Trojice Ochránkyně rodin, jejíž hrob Bůh stále vyznamenává mnohými milostmi a zázraky Beránku Boží, tys na sebe vzal hříchy světa. Odpusť nám, Pane. Beránku Boží, tys na sebe vzal hříchy světa. Vyslyš nás, Pane. Beránku Boží, tys na sebe vzal hříchy světa. Smiluj se nad námi. Pros za nás, svatá Zdislavo. A za naše rodiny. Modleme se: Bože, tys naučil svatou Zdislavu kráčet cestou dokonalosti plněním úkolů manželského života a konáním skutků lásky. Pomoz nám, aby se na její přímluvu křesťanské rodiny stále obnovovaly a rozkvétaly svědectvím světějších mravů. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Charisma svatého Dominika je nesmírně bohaté a v různých dobách a za různých okolností se projevuje stále novými formami života a působení. Plodnost dominikánského charismatu se projevila i před šedesáti pěti lety, když otec Bernardin Skácel OP založil institut Dílo blažené Zdislavy. Poslání institutu prokazuje nepochybné sepjetí s Kazatelským řádem. Náboženská výuka dětí a mládeže, formace v duchu morálních zásad evangelia a spolupráce na rozvíjení života farností, především tam, kde není dostatek diecézních kněží, je účastí na kázání Božího slova. Slibně se rozvíjející dílo institutu se velmi brzy ocitlo ve svízelných podmínkách komunistického útlaku života církve u nás. Přesto mladičký institut nezanikl, ale dále plnil své poslání. I když v okamžiku obnovené svobody byla většina členek a spolupracovníků pokročilejšího věku a mladších nebylo mnoho, vrátil se institut k původním aktivitám a usiloval o započetí nových. Také v současnosti institut žije a apoštolsky působí. Aktivní sestry obětavě pracují, kde je Pán posílá, sestry na odpočinku se usilovně modlí a obětují za zdar Díla a za nová povolání. Institut Dílo blažené Zdislavy je i dnes otevřené pro všechny ženy, které jsou povolány zasvětit svůj život vyučování víry např. jako katechetky, či pro ženy i muže, kteří chtějí Dílo podporovat jako přidružení spolupracovníci. P. Benedikt Mohelník OP, Th.D. provinciál 3

11 23 Zdislavo, pochodni svatého Dominika, osviť náš sever a rozehřej srdce chladná celého národa, ať v něm už nezaniká svornost a bratrská láska starodávná. Zdislavo, krajanko, poklade skrytý poli, nauč nás milovat Ježíše, Spásu světa, jediný On může zahojit, co nás bolí, jedině pod Jeho vedením všecko vzkvétá. Jakub Deml: Píseň na blahoslavenou Zdislavu (úryvek) (pro vnitřní potřebu DBZ) Moravec 2011

12 65. výročí založení a zahájení činnosti sekulárního institutu Dílo blažené Zdislavy Vydáno při příležitosti 65. výročí vzniku sekulárního institutu Dílo blažené Zdislavy Uspořádali: sestra Lenka Nezbedová, Hradec u Stoda (založení) Hradec u Stoda (zahájení činnosti) P. Antonín Krasucki OP

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Slavnost Narození Páně 25. prosince (vigilie, v den slavnosti) V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. S touto vírou se modleme

Více

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.)

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) 2. ledna S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme za církev, aby byla v dnešním světě prorockým, statečným a kompetentním

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

Svatý Melichar Grodecký, mučedník

Svatý Melichar Grodecký, mučedník Svatý Melichar Grodecký, mučedník * 1582, Těšín 7. 9. 1619, Košice 400. výročí jeho mučednické smrti Novéna ke svatému Melicharu Grodeckému pro každý den novény: Svatý mučedníku Melichare, který jsi položil

Více

Novéna k Panně Marii Lurdské

Novéna k Panně Marii Lurdské Novéna k Panně Marii Lurdské Ať by byla naše situace mnohdy i beznadějná, touto novénou vždy získáme zvláštní milosti, které nám přinesou klid a posilu. Je však důležité, abychom si uvědomili, že její

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého PANNY MARIE, MATKY CÍRKVE Památka. Modlitba se čtením

Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého PANNY MARIE, MATKY CÍRKVE Památka. Modlitba se čtením Panny Marie, Matky církve 1 Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého PANNY MARIE, MATKY CÍRKVE Památka Společné texty o Panně Marii. Hymnus Modlitba se čtením 1. Panenská Matko, dcerou jsi Synáčka svého

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

Novéna k Božímu Milosrdenství Probíhá od Velkého pátku do neděle Božího Milosrdenství.

Novéna k Božímu Milosrdenství Probíhá od Velkého pátku do neděle Božího Milosrdenství. Novéna k Božímu Milosrdenství Probíhá od Velkého pátku do neděle Božího Milosrdenství. (Je samozřejmě možné se ji modlit i v jinou dobu.) 1 1. den - Modleme se o milosrdenství Boží pro celé lidstvo, zvláště

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Moleben k Božímu milosrdenství

Moleben k Božímu milosrdenství Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

XXX. NEÚNAVNÁ MODLITBA

XXX. NEÚNAVNÁ MODLITBA XXX. NEÚNAVNÁ MODLITBA Škola duchovního života Písmo svaté: Stále se radujte, bez přestání se modlete. Ve všech životních podmínkách děkujte Bohu. Tak to Bůh po Vás chce v Kristu Ježíši. (1Sol 5, 16-18)

Více

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 1 KNÍŽKA MODLITEB Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 8 Srdce Ježíšovo a Mariino 9 Modlitba

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi.

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Pohřební obřad V kostele v obřadní síni Otevření Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen Introit A Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Introit B Pochválen buď Bůh a Otec našeho

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé Předmluva: Hluboká důvěra v pohyb života - tvořivá přítomnost živého Boha 5 První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí

Více

OBSAH MODLITEB. I. Krátké modlitby. 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících.

OBSAH MODLITEB. I. Krátké modlitby. 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících. OBSAH MODLITEB I. Krátké modlitby 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících. 4. Modlitba pro nevěřící při Varování I. 5. Modlitba pro nevěřící při Varování

Více

leden 2016

leden 2016 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2016 Leden v naší farnosti Do nového roku přeji, abychom procházeli všechny dny, které nám Pán dává, ve spojení s Ním, abychom hleděli na Jeho tvář a učili se

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20 Slavnost Nejsvětější Trojice Cyklus B Mt 28,16-20 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka

Více

ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO

ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO TEOLOGICKÉ STUDIE ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO r ALOIS HONEK 1986 - ČESKÁ KATOLICKÁ CHARITA OBSAH Úvod em I. P o v o I á n í k e s p á s e. 1. Bůh chce naši spásu 2. Kristus nás vykoupil. 3. Kristus nám

Více

ÚKON ZASVĚCENÍ NEPOSKVRNĚNÉMU SRDCI PANNY MARIE

ÚKON ZASVĚCENÍ NEPOSKVRNĚNÉMU SRDCI PANNY MARIE ÚKON ZASVĚCENÍ NEPOSKVRNĚNÉMU SRDCI PANNY MARIE pro kněze Mariánského kněžského hnutí Panno Maria Fatimská, Matko milosrdenství, Královno nebe a země, Útočiště hříšníků, my, kteří patříme k Mariánskému

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem,

Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem, Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem, aby v tom objevil nejvzácnější poklad svého života a sdílel toto bohatství s ostatními lidmi, blízkými i

Více

Všední dny po 1. neděli adventní

Všední dny po 1. neděli adventní VŠEDNÍ DNY DOBY ADVENTNÍ Všední dny po 1. neděli adventní V očekávání požehnané budoucnosti s důvěrou prosme dobrého Boha. (Pane, smiluj se / Kyrie, eleison.) Prosme za církev: Kéž je pro svět znamením

Více

ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH

ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH 13. listopadu 2016 33. neděle v mezidobí Úvodní poznámky Následující pokyny pro slavnostní zakončení mimořádného svatého roku v místních

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY Svatební obřad bude beze mše svaté tzv. oddavky. Jelikož jeden z vás je nepokřtěný, vaše manželství, které uzavřete, bude sice církevně-kanonické, avšak nebude svátostné.

Více

OBSAH MODLITEB. I. Modlitby modlitební kampaně. 1. Můj dar Ježíši k záchraně duší. 2. Modlitba za globální vládce. 3. Zbav svět strachu, můj Pane.

OBSAH MODLITEB. I. Modlitby modlitební kampaně. 1. Můj dar Ježíši k záchraně duší. 2. Modlitba za globální vládce. 3. Zbav svět strachu, můj Pane. OBSAH MODLITEB I. Modlitby modlitební kampaně 1. Můj dar Ježíši k záchraně duší. 2. Modlitba za globální vládce. 3. Zbav svět strachu, můj Pane. 4. Sjednoť všechny rodiny. 5. Modlitba ke chvále Boha Nejvyššího.

Více

Požehnané a veselé Vánoce Vám přejí středočeští orlové ze Svatováclavské župy. A do Nového roku zvesela a s muzikou! Z okrskového sletu v Kladně 1936

Požehnané a veselé Vánoce Vám přejí středočeští orlové ze Svatováclavské župy. A do Nového roku zvesela a s muzikou! Z okrskového sletu v Kladně 1936 Požehnané a veselé Vánoce Vám přejí středočeští orlové ze Svatováclavské župy A do Nového roku zvesela a s muzikou! Z okrskového sletu v Kladně 1936 Bohu díky za 110 let Orla 1909 2019 Zdař Bůh! Placent

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH

ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH 13. listopadu 2016 33. neděle v mezidobí Úvodní poznámky Následující pokyny pro slavnostní zakončení mimořádného svatého roku v místních

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 28.10. 4.11.2018 30. NEDĚLE 28.10. bl. Marie Restituty Kafkové, panny a mučednice Slavnost VŠECH SVATÝCH Za živou a rodinu Za ing. Jiřího Drápala Za Jendu Dvořáka Za spásu duše Stefanie Za rodinu

Více

3 březen 2003. Muž spravedlivý

3 březen 2003. Muž spravedlivý 3 březen 2003 Muž spravedlivý J osef - muž Marie a před zákonem otec Ježíše Krista je v Písmu a liturgii spojován s příchodem Božího Syna na svět, tedy s událostmi kolem Kristova narození a dětství. Tam

Více

(z přílohy k oběžníku pražského arcibiskupství ACE XI/ 2689 z r.1986)

(z přílohy k oběžníku pražského arcibiskupství ACE XI/ 2689 z r.1986) ní prvních sobot v měsíci (z přílohy k oběžníku pražského arcibiskupství ACE XI/ 2689 z r.1986) První soboty v měsíci jsou zasvěceny smíru Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Už sv.pius X. poskytl 3.6.1912

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F 8. srpen Našeho svatého Otce Dominika, kněze, slavnost OP II. VEČERNÍ CHVÁLY Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský VSTUP HYMNUS Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F Ant. 1 Žalm 14 (15) kdo neukřivdí ja-zykem,

Více

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI PROČ A JAK SE MODLIT KŘÍŽOVOU CESTU? (zpracováno podle Vojtěcha Kodeta) MÁME JISTOTU, ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI Již dva tisíce let nás posiluje jistota víry, že na život nejsme sami. Těsně před svým návratem

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

Hymnus k Duchu Svatému

Hymnus k Duchu Svatému Hymnus k Duchu Svatému Veni, Creátor Spíritus, mentes tuórum vísita, imple supérna grátia, quæ tu creásti péctora. Qui Paráclitus,díceris donum Dei altíssimi, fons vivus, ignis, cáritas, et spiritális

Více

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Děkanát Svitavy Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Anděl Páně - Angelus Domini

Anděl Páně - Angelus Domini Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen. Pane, děkujeme ti za naše společenství, kde můžeme prožívat chvíle společně. Děkujeme ti, že jsme se mohli znovu sejít. Ať sestoupí Duch Svatý mezi nás a obklopuje

Více

TÝDEN MODLITEB ZA MLÁDEŽ

TÝDEN MODLITEB ZA MLÁDEŽ TÝDEN MODLITEB ZA MLÁDEŽ 22. 29. března 2015 Úvodní slovo Drazí přátelé, v postním období vyhlížíme horizonty naděje řečeno slovy papeže Františka které nám tento čas s velkou naléhavostí připomíná. Nejsme

Více

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Kyjov Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

Novéna k Božímu milosrdenství

Novéna k Božímu milosrdenství Novéna k Božímu milosrdenství Začíná se na Velký pátek a končí v sobotu před 2. nedělí velikonoční. Tato neděle je svátek Božího milosrdenství. Novéna uvedená v deníčku sv. Faustyny byla poprvé vytištěna

Více

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY Svatební obřad bude beze mše svaté tzv. oddavky. Jelikož jste oba přijali svátost křtu, vaše manželství, které uzavřete, bude svátostné. PŘÍCHOD DO KOSTELA A ÚVODNÍ OBŘADY

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

OČIŠŤOVÁNÍ SMYSLŮ SMYSL ZRAKU

OČIŠŤOVÁNÍ SMYSLŮ SMYSL ZRAKU OČIŠŤOVÁNÍ SMYSLŮ SMYSL ZRAKU Můj lide, pro každé mé dítě je zásadní, aby vešlo do období duchovní a fyzické změny. Fyzické smysly člověka musí vejít do harmonie s jeho duchem. Začnete se smyslem zraku.

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37 25. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 9,30-37 Rybáři lidí 1. S Petrem a Ondřejem, Janem a Jakubem, chceš mít i z nás rybáře lidí. Sítě nám podáváš do světa posíláš, chceš aby byl rybolov bohatý, bohatý. R:

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od 22. 5. - 29. 5. 2016 21. týden 21. 5. Památka sv.kryštofa Magallanese, kněze, a jeho druhů, mučedníků 7:30 MÁJOVÁ Za syna Jana Klvánka, živou a Klvánkovu a Orságovu, duše v očistci a nová kněžská

Více

Pedagogika dona Boska

Pedagogika dona Boska Pedagogika dona Boska Salesiánská pedagogika Obecně (historicky a celosvětově): Výchovný přístup, který vychází z pastoračních principů a z pedagogické praxe italského kněze dona Boska a který dále rozvíjejí

Více

Děkovný moleben ke Kristu Vševládnému

Děkovný moleben ke Kristu Vševládnému Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

Novéna k Panně Marii Fatimské

Novéna k Panně Marii Fatimské Novéna k Panně Marii Fatimské Litanie http://www.fatima2017.cz/a/litanie-k-panne-marii-fatimske-50/ Panno Maria, Matko Boží, zasvěcuji se Tvému Neposkvrněnému Srdci se vším, co jsem a co mám. Přijmi mě

Více

MISIJNÍ KŘÍŽOVÁ CESTA. za děti v misijních zemích

MISIJNÍ KŘÍŽOVÁ CESTA. za děti v misijních zemích MISIJNÍ KŘÍŽOVÁ CESTA za děti v misijních zemích Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen. Cestu, po které kráčel Ježíš z Jeruzaléma na Golgotu, nazýváme křížovou cestou. Ježíš dal svůj život, aby zachránil

Více

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA).

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Svatební obřad ELCA Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Direktář obřadu Manželství je dar od Boha, zamýšlený

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od v týdnu Od 1. 12. 8. 12. 2013 I. NEDĚLE Žehnání adventních věnců za ochranu Boží a P. Marie pro rodinu Tůmovu a Snášelovu za + manžela Jana Mifka, snachu a sestru za + Miloše Štursu a rodiče za živé a

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

10. Společné udílení svátosti nemocných Svátost nemocných se bude v naši farnosti udělovat v neděli 11. listopadu 2006 při mši svaté v 8:30.

10. Společné udílení svátosti nemocných Svátost nemocných se bude v naši farnosti udělovat v neděli 11. listopadu 2006 při mši svaté v 8:30. Markéta 8/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

Kalendář. Rekondiční pobyty New start www. zdraviarodina. cz www. lightkurz. cz tel.:

Kalendář. Rekondiční pobyty New start www. zdraviarodina. cz www. lightkurz. cz tel.: Kurz zdraví a prevence Light Kalendář 2017 Uzdravujte nemocné a vyřiďte jim: Přiblížilo se k vám království Boží. (Lukáš 10, 9) Božím plánem je, abychom pracovali stejným způsobem, jako učedníci. Při šíření

Více

NOVÉNA KE SVATÉMU JOSEFU

NOVÉNA KE SVATÉMU JOSEFU NOVÉNA KE SVATÉMU JOSEFU MODLITBA K SVATÉMU JOSEFU NA ZAČÁTKU NOVÉNY Chvályhodný svatý Josefe, snoubenče Panny Marie, vezmi mě pod svou otcovskou ochranu. Žádám tě o to pro Nejsvětější Srdce Pána Ježíše

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

1. obecné Bůh chce, aby všichni lidé byli spaseni a došli k poznání pravdy. Prosme ho z celého srdce za církev a za celý svět. Prosíme tě, vyslyš nás.

1. obecné Bůh chce, aby všichni lidé byli spaseni a došli k poznání pravdy. Prosme ho z celého srdce za církev a za celý svět. Prosíme tě, vyslyš nás. Přímluvy z Českého misálu Pozn: Následující text je převzat z Českého misálu ( ČLK 1983), z Dodatku, str. 948 a n. 1. Přímluvami končí bohoslužba slova. V neděli a zasvěcené svátky jsou povinné; ve všední

Více

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Slavnost Narození Páně 25. prosince (vigilie, v den slavnosti) V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. S touto vírou se modleme

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.

Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek. Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek. Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

MODLITBA K SVATÉMU JOSEFU

MODLITBA K SVATÉMU JOSEFU MODLITBA K SVATÉMU JOSEFU NA ZAČÁTKU NOVÉNY Chvályhodný svatý Josefe, snoubenče Panny Marie, vezmi mě pod svou otcovskou ochranu. Žádám tě o to pro Nejsvětější Srdce Pána Ježíše a pro Neposkvrněné Srdce

Více

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY.................................. 7 ZKRATKY BIBLICKÝCH KNIH.......................... 9 DOPIS KARDINÁLA ANGELA SODANA.................... 11 PREZENTACE DOKUMENTU...........................

Více

Obsah. Bez přestání se modlete 5

Obsah. Bez přestání se modlete 5 Obsah Bez přestání se modlete 5 MODLITBA ŽALMY 7 Blaze tomu, kdo nechodí, jak mu radí bezbožní 8 Vyslechni mě, když volám 9 Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám 10 Jen v Bohu odpočívá má duše 11 Bože,

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě

Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě Dokument Papežské rady pro laiky Marta Hošťálková, nemocniční kaplan ve FNOL Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě vznik v r. 1999:

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Římskokatolická farnost V TÝDNU od 15. 11. do. 11. 15 www.farnostunicov.cz 33. neděle v mezidobí Za živé a + farníky zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu 15 Sbírka na Charitu Mše svatá v ě Mše

Více

Projevovat milosrdenství svým bližním

Projevovat milosrdenství svým bližním Projevovat milosrdenství svým bližním - poreferovat o English Campu, povzbudit k účasti na programu pro ženy s Marilyn Farnik - pomodlit se za kázání ÚČEL KÁZÁNÍ: Projevovat (činit) milosrdenství vůči

Více