Novela komínové normy SN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Novela komínové normy SN 73 4201"

Transkript

1 Novela komínové normy SN Ing. Jaromír Jurajda Nová komínová norma definuje mimo jiné i nové odborné termíny týkající se komín, kouovod a spotebi: Spalinová cesta - souhrnné oznaení pro vedení spalin od kouového hrdla spotebie do volného prostoru (ovzduší), spalinová cesta je zpravidla tvoena kouovodem, sopouchem a komínovým prduchem, eventuáln komínovým nástavcem. Komíny samostatné a spolené Spolený komín - komín, do kterého jsou pipojeny spotebie z více podlaží nad sebou. Na následujícím obrázku jsou uvedeny komíny podle pipojení spotebi v podlažích nad sebou". Komíny podle pipojení spotebi v podlažích nad sebou a) samostatné komíny - na komínový prduch je pipojen jeden spotebi, b) spolené komíny na komínový prduch je pipojeno více spotebi Vnitní komín - komín vedený vnitkem budovy. Venkovní komín - komín vedený po vnjším plášti budovy nebo u budovy. Zrušený komín - komín, od kterého byl odpojen spotebi a komínový prduch byl v sopouchu a v ústí uzaven, ped novým pipojením spotebie musí být provedena jeho kontrola a pezkoušení. Spolený komínový prduch - prduch, do nhož je pipojeno více spotebi z jednoho podlaží. Vzduchový prduch - je dutina mezi komínovým prduchem a komínovým pláštm, kterou se pivádí spalovací vzduch ke spotebii, nebo se odvádí spaliny v pípad jejich proniknutí netsností komínového prduchu. Na následujícím obrázku jsou uvedeny Petlakové komíny podle proudní vzduchu ve vzduchovém prduchu".

2 Petlakové komíny podle proudní vzduchu ve vzduchovém prduchu a) komíny s nevtraným vzduchovým prduchem, b) komíny s vtraným komínovým prduchem v souhlasném smru s proudícími spalinami (souproud), c) komíny s vtraným komínovým prduchem v opaném smru než proudící spaliny (protiproud) Vtrací prduch - prduch urený k vtrání (napíklad k vtrání prostoru kotelny). Ochranné pouzdro - je konstrukní prvek urený k ochran vnitního povrchu komínového plášt jednovrstvého komína, konstrukn spojený s komínovým pláštm. Komínová pepážka - svislá ást konstrukce uvnit komína s více prduchy, oddlující jednotlivé prduchy mezi sebou (komínové nebo vtrací). Stna komínového prduchu - konstrukce od vnitního líce komínového prduchu po vnjší povrch komínového plášt, u jednovrstvých komín je tvoena pláštm komína z plných cihel nebo tvárnic s dutinami a ochranným pouzdrem, u vícevrstvých komín je tvoena komínovou vložkou, tepeln izolaní vrstvou i vzduchovou mezerou, komínovým pláštm (opláštním nebo obkladem). Úinná výška kouovodu - svislá vzdálenost od osy nebo hrany spalinového hrdla spotebie k ose sopouchu. Ústí komína - místo, ve kterém spaliny opouštjí prduch komína nebo komínový nástavec a vstupují do volného ovzduší. Komínová hlava - nejvýše položená ukonující ást konstrukce komína. Krycí deska - konstrukní prvek, který tvoí komínovou hlavu a je urený pro ochranu konstrukce komína ped úinky povtrností a úinky spalin. Komínová hlavice - pevná nebo otoná nástavba nad ústím komína, která usmruje proudní spalin, snižuje negativní úinky povtrnosti (vtru a dešt) do prduchu komína. Lapa jisker - zaízení na ústí komína spotebi na pevná paliva, které zabrauje unikání jisker z prduchu komína do nejbližšího okolí. Kontrolní otvor - otvor v komínovém plášti, v komínové vložce a kouovodu urený ke kontrole, pípadn k ištní komínového prduchu, kondenzátní jímky a prduchu kouovodu u spotebi na plynná paliva.

3 Otvor pro mení - otvor v kouovodu urený pro umístní micí sondy analyzátoru spalin. Vymetací otvor - otvor v komínovém plášti, popípad i komínové vložce, sloužící k vymetání a ištní komínového prduchu spotebi na pevná i kapalná paliva z pdního prostoru nebo ze stechy. Otvory v komínovém plášti Otvor pro vyrovnání tlaku - slouží pro vyrovnání tlakových pomr u pdice spalinového a vzduchového prduchu ve spoleném komín. Spalinová klapka - uzávr v kouovodu nebo v prduchu komína ovládaný termicky nebo elektricky, který uzavírá spalinovou cestu v závislosti na chodu spotebie. Explozní klapka - chrání spotebi, kouovod a komínový prduch proti pekroení dovoleného petlaku spalin ve spalinové cest. Vzduchová klapka - dusivka - slouží k regulaci pívodu spalovacího vzduchu do podtlakového kotle. Svislý kouovod Svislý kouovod - svislý kouovod s funkcí komína osazený na spalinovém hrdle spotebie (se svislou osou), urený k odvodu spalin do volného ovzduší (nad stechu budovy). Druhy spotebi Otevený spotebi - (provedení B) spotebi, který odebírá spalovací vzduch z prostoru, v nmž je umístn, a odvádí spaliny do vnjšího ovzduší. Uzavený spotebi - (provedení C) spotebi, který odebírá vzduch pro spalování z venkovního ovzduší nebo ze spoleného komína a odvádí spaliny do téhož vnjšího ovzduší. Uzavíratelný spotebi - spotebi, u nhož lze regulovat pívod spalovacího vzduchu nasávaného z prostoru, ve kterém je umístn (místnosti), množství nasávaného vzduchu je ovlivnno podtlakem v sopouchu (pokojová kamna, sporáky, kotle ÚT na tuhá paliva, krbové vložky apod.). Spalinové hrdlo - souást spotebie urená k jeho pipojení na kouovod. Komínový nástavec - u vícevrstvých komín musí být tepeln izolovaný. U jednovrstvých komín se tato úprava doporuuje. KONSTRUKNÍ USPOÁDÁNÍ KOMÍN Konstrukní ešení jednotlivých komín Pláš jednovrstvého komína se zpravidla vyzdívá z jednotlivých prvk, nebo montuje z blok z odpovídajících materiál dle této normy. Jednovrstvý komín mže být proveden i z jiných materiál, jako napíklad jednovrstvý kovový komín nebo jednovrstvý komín z plastu. Pláš jednovrstvého komína nesmí být vyzdn z dutinových ani drovaných cihel. Tlouška zdného komínového plášt musí být nejmén 140 mm, pokud není komínový pláš proveden ze speciálních tvarovek. Zdné komínové pekážky musí mít stejné vlastnosti jako komínový pláš.

4 Komínová pekážka Tlouška komínové pekážky musí být nejmén 140 mm. Na vyzdívání se nesmí použít menší ást cihly než plka. U komín s ochranným pouzdrem mže být svislá ást komínové pepážky snížena na tloušku 65 mm. Zdný pláš jednovrstvého komína musí mít všechny ložné i styné spáry vyplnny maltou tak, aby nemohlo dojít k pronikání spalin nebo nasávání vzduchu do prduchu komína. Povrch zdného prduchu komína musí mít zatené spáry nebo musí být omítnut. Povrch prduchu má být rovný a hladký i pi smrových zmnách. Uhýbání komín Uhýbání prduchu komína má být vytvoeno plynulou kivkou o polomru nejmén 300 mm. V míst uhýbání se používají pouze plné cihly nebo speciální komínové tvarovky. V uhnutí komína nesmí dojít ke zmn velikosti nebo tvaru prezu prduchu. Výška komína u stešních oken a viký V komínovém zdivu nemají být žádné rýhy ani kapsy, v nezbytných pípadech (na píklad pro vodovodní potrubí) musí být potebné rýhy nebo kapsy provedeny již pi vyzdívání tak, aby mezi rýhou a komínovým prduchem mlo zdivo tloušku nejmén 100 mm a bylo tsné proti pronikání spalin nebo pisávání vzduchu. Rýha musí být po uložení instalace zazdná a vyplnna maltou. Instalované potrubí musí být od komínového zdiva dilatan oddleno. Na následujícím obrázku Výška komína u stešních oken"jsou uvedeny podmínky pro stanovení výšky komína, když jsou ve stešní rovin šikmé stechy umístna stešní okna nebo okna viký obytných místností. Výška komína u stešních oken Jestliže jsou ve stešní rovin šikmé stechy umístna stešní okna nebo okna viký obytných místností, musí být výška ústí komína nad nejvyšším bodem okna nejmén 1000 mm, u oken ve vzdálenosti rovné nebo menší než 1500 mm od komína Úrove vyústní petlakových komín U petlakových komín, u kterých je doloženo, že spaliny v ústí komína jsou odvádny petlakem, mže být výška vyústní komína nad rovinu šikmé stechy snížena až na 500 mm, jak je znázornno na následujícím obrázku Výška petlakového komína od roviny šikmé stechy". Do vnjšího povrchu zdného komínového plášt nesmí být zapuštno svislé instalaní vedení.

5 Výška petlakového komína od roviny šikmé stechy U petlakových komín, u kterých je doloženo, že spaliny v ústí komína jsou odvádny petlakem, mže být výška vyústní nad rovinou stechy snížena až na 500 mm. Stejná podmínka platí i pro podtlakový komín, kde je podtlak v komín vytvoen ventilátorem namontovaným na ústí komína. V oblastech s vtším výskytem snhu v zimním období musí být výška vyústní komína upravena podle místních podmínek Vnjší povrch zdného jednovrstvého komína má být omítnut nebo vyspárován, pípadn opaten obkladem z neholavých hmot, zejména v místech pístupných po dokonení stavby (napíklad v pdním prostoru až po úrove povrchu krytiny. V místech, kde kolem komínového tlesa jsou konstrukce ze deva nebo jiných holavých materiál, musí být zdivo komína omítnuto nebo vyspárováno, stejn jako pod oplechováním, popípad jiným lemováním v úrovni krytiny. Výška komína na ploché steše Je-li jednovrstvý komín souástí zdné stny, která je bez povrchové úpravy (omítky, spárování nebo obkladu z neholavých hmot), provede se na zdivu povrchová úprava omítkou, spárováním nebo obkladem z neholavých hmot, která musí pesahovat nejmén o 300 mm krajní prduchy komína (napíklad ve štítové zdi a podobn). Ukonení komína nad plochou stechou je znázornno na obrázku: Výška komína nad plochou stechou". Výška komína nad plochou stechou Za plochou stechu je považována stecha, jejíž odklon od vodorovné roviny je menší než 20. Nad plochou stechou budovy nebo nad uzavenou atikou ploché stechy musí být ústí komína ve výšce nejmén 1000 mm. U petlakových komín mže být tato výška snížena na 500 mm pi splnní podmínky, že spaliny v ústí komína jsou odvádny petlakem, nebo kde je podtlak v komín vytvoen ventilátorem namontovaným na ústí komína Na následujícím obrázku je uveden zpsob odvození výšky komína od sousední budovy nebo jiné pírodní pekážky. Montáž komína z blok Pi montáži komína z blok musí být spáry mezi jednotlivými komínovými dílci utsnny proti pronikání spalin nebo pisávání vzduchu. Komínové bloky musí na sebe pesn

6 navazovat a musí být pevn spojeny. Montáž blok musí být volena tak, aby ložná spára mezi dílci byla mimo konstrukci stropu (pro usnadnní kontroly tsnosti spár). Zpsob odvození výšky komína od sousední budovy nebo jiné pírodní pekážky a) pi vzdálenosti vtší než 15 m od ústí komína se nebere v úvahu, b) pi vzdálenosti menší než 15 m se postupuje podle tohoto obrázku, c) pesahuje-li sousední budova nebo jiná pírodní pekážka vodorovný úhel více než 30 nebo její výška pesahuje více než 10 nad vodorovnou osou x, musí se pi výpotu spalinové cesty u komín s pirozeným tahem pipoítat ztráta úinkem vtru hodnotou 25 Pa Komíny s ochranným pouzdrem Pokud celý komínový pláš jednovrstvého komína nevyhovuje, dopluje se ochranným pouzdrem, které musí být z odpovídajících materiál, viz obrázek: Píklady použití ochranného pouzdra", a to: a. u patrového komína po celé jeho výšce, b. u komína prbžného po celé úinné výšce a ješt nejmén 500 mm pod úrove pdice sopouchu pipojeného spotebie. Píklady použití ochranného pouzdra a. prchod komínového prduchu pes železobetonovou konstrukci stropu, b. vyvložkování prduchu komína podlažního (patrového) a prduchu prbžného, 1 - komínová vložka (ochranné pouzdro) Vícevrstvé komíny Vícevrstvý komín musí být proveden tak, aby bylo zarueno tepelné a dilataní oddlení komínové vložky od komínového plášt. Pro vložkování komína smí být použita pouze

7 taková vložka, která zaruuje za všech provozních podmínek nemnnost komínového prduchu. Pi vložkování komína nesmí být porušena tsnost komínové vložky. Materiál komínové vložky musí odpovídat podmínkám pipojovaného spotebie. U zdného nebo montovaného komína z komínových dílc se mají sestavovat všechny vrstvy tak, aby vodorovné spáry komínového plášt a komínové vložky byly vzájemn výškov posunuty. Vkládání komínové vložky do stávajícího komínového prduchu nebo dodatené izolování vložky lze provádt jen pi dodržování požadavk na výsledné vlastnosti všech vrstev vícevrstvého komína. Veškeré otvory do komínové vložky ( pro pipojení spotebie, kontrolu, ištní, a podobn) musí mít píslušné tvarovky, které musí být požity tak, aby byla zaruena tsnost otvoru v komínové vložce. Mezi tvarovkou komínové vložky a komínovým pláštm musí být zajištna dilatace. Sdružený komín mže spolený komínový pláš pro vtší poet komínových vložek, ale musí být navzájem a od komínového plášt tepeln a dilatan oddleny. Materiály komín Komíny a komínové vložky se navrhují z materiál: a. neholavých, popípad i holavých pro spotebie se zaruenou nízkou výstupní teplotou spalin a pro mokrý provoz podle SN EN 1443,2000, b. s nasákavostí nejvýše 20% mrné hmotnosti - celá konstrukce komína krom pípadu, že materiály s nasákavostí vyšší než 20% jsou trvale chránny proti vniknutí vlhkosti (napíklad od dešt, z kondenzátu spalin a podobn) jiným vhodným materiálem; nejmenší objemová hmotnost materiál pro izolaní vrstvy vícevrstvých komín nesmí být nenší než 90 kg/m3; izolaní vrstva pro vícevrstvé komíny odolné proti vyhoení sazí (komíny tídy S) musí mít bod tání vyšší než 1000 C, tlouška izolaní vrstvy má být taková, aby nedocházelo ke kondenzaci spalin v prduchu komína a nebyla pekroena povrchová teplota na vnjším plášti komína (tj. 52 C ), tlouška izolace bývá obvykle 40 mm, ale mže být upravena na základ provedených zkoušek nebo návrhu projektanta; c. s nasákavostí nejvýše 12%; d. ásti konstrukce komína, která je pímo vystavena atmosférickým vlivm, a v pdním prostoru z materiál odolných proti mrazu; e. odolných proti úinkm spalin a jejich kondenzátm. Materiály komín musí vykazovat odolnost proti úinkm spalin zejména pi namáhání teplem, degradanímu psobení kondenzátu spalin a odolnost proti teplotám pi vznícení sazí. Tloušky a druhy kovových materiál používaných na výrobu jednovrstvých komín, komínových vložek a kouovodu musí být voleny s ohledem na provozní podmínky, druh paliva a typ spotebie. Komínové vložky z hliníku pro tídu D1 lze do jmenovité svtlosti 150 mm pro spotebie se suchým provozem, kde nemže dojít ke koroznímu napadení hliníku.

8 Komínové vložky z hliníku pro tídu W1 (spotebie na plynná paliva pi mokrém provozu) lze použít i pro spotebie na plynná paliva se suchým provozem tídy D1. Korozní odolnost materiálu se považuje za vyhovující, je-li pi volb materiálu postupováno dle uvedené tabulky minimálních tlouštk materiál komínových vložek. Pro výrobu vložek lze však použít i druhy materiálu oznaené vyšším typovým íslem. Použití dvou i více druh kovových materiál v jednom komínovém systému nebo kombinace materiálu pi výrob jednotlivých konstrukních prvk je možné za pedpokladu, že se tím nesníží korozní životnost systému a povoluje se po pedchozím odborném posouzení. Konstrukní ešení a provádní jednotlivých konstrukních prvk nesmí umožovat i urychlovat rozvoj korozního napadení materiálu. Prduchy komína Prduchy komína musí mít po celé úinné výšce nemnný prez. V odvodnných pípadech mže mít komínový nástavec jiný tvar prezu za podmínky, že pechod mezi rznými tvary bude proveden pozvolna v délce rovnající se nejmén dvojnásobku nejvtšího rozmru svtlého prezu komínového prduchu. Komínový nástavec se nesmí osazovat na komín, který se vymetá vymetacím otvorem. Je-li však osazení nástavce nutné, musí se komínový nástavec pevn ukotvit k prbžné a celistvé komínové vložce (napíklad pinýtováním ke kovové vložce). Prduch komína sloužící odtahu spalin nesmí být souasn používán jako prduch vtrací a naopak, pokud není takový zpsob technicky odvodnný konstrukním ešením technologického spotebie (napíklad spolený odvod spalin a vodní páry od sušiky prádla s hoákem na plynné palivo). Z nepoužívaného prduchu vtracího lze zídit komínový prduch pouze se souhlasem kominíka (revizního technika komín) a spluje-li požadavky normy SN (Komíny a kouovody - navrhování, provádní a pipojování spotebi paliv. Pro jiné úely (napíklad vedení anténních napáje) lze použít prduchy komínu, které jsou zrušené. Tvary komínových prchod Prez komínového prduchu mže být kruhový, tvercový, obdélníkový, oválný nebo jiný, podobného tvaru. Pi navrhování komínového prduchu obdélníkového nebo oválného tvaru smí být pomr stran nejvýše 1:1,3. Pi modernizaci stávajícího prduchu má být pomr stran nejvýše 1:1,5. Velikost prezu komínového prduchu se stanoví výpotem. Minimální plochy komínových prchod Nejmenší dovolený rozmr svtlého prezu komínového prduchu s pirozeným tahem je: a. 100 mm pro spotebie na plynná paliva, b. 110 mm pro spotebie na kapalná paliva, c. 120 mm pro spotebie na tuhá paliva, piemž plocha prezu prduchu komína nesmí být menší než 0,015 m 2 ; komínový prduch kruhový musí mít prmr

9 nejmén 140 mm; jednovrstvý zdný komín z cihel bez ochranného pouzdra (s hladkým vnitním povrchem) nesmí mít rozmr svtlého prezu prduchu komína menší než 150 x 150 mm, d. nejmenší dovolený rozmr prduchu komína petlakového je 80 mm, výrobce spotebi mže v odvodnných pípadech doporuit i menší rozmr, který ale nesmí být menší než 60 mm; funkce zmenšeného prezu se dokládá výpotem. Povolené odchylky prezu prchodu komína Plocha prezu komínového prduchu nesmí pi provádní v kterémkoliv míst mít vtší odchylku než: a. (-5 až +25) % plochy navrženého prezu u jednovrstvého komína, b. -5 až +8) % plochy navrženého prezu u vícevrstvého komína, neúinná výška prduchu komína pro spotebie na kapalná a plynná paliva musí být nejmén u komínového prduchu úzkého 150 mm, u prduchu stedního a prlezného 250 mm. U petlakových komín mže být prduch kouovodu napojen na prduch komína kolenem za pedpokladu, že je možno umístit kontrolní otvor na pístupném míst v kouovodu, co nejblíže prduchu komína, nebo nad patením kolenem v prduchu komína. Vzduchový prduch u petlakových komín má prez nejmén 100 cm 2 a vzdálenost mezi vnitním povrchem komínového plášt a vnjším lícem komínové vložky nebo tepelné izolace má být nejmén 30 mm. U kouovodu s funkcí komína od spotebi C s petlakem (turbo) do výkonu 30KW je prez vzduchového prduchu dán výrobcem spotebi podle dispoziního tlaku ventilátoru. Materiály komínových pláš Je-li komínový pláš jednovrstvého komína, popípad jeho ást z materiál nevyhovujících, musí být v této nevyhovující ásti vnitní povrch komínového plášt doplnn ochranným pouzdrem z materiálu vyhovujícího, který musí souasn odolávat objemovým zmnám ostatních konstrukních vrstev plášt. Komínové vložky vedené vnitním prostorem nebo konstrukcí budovy musí být opateny po celé délce komínovým pláštm. Požární odolnost komínového plášt se volí v závislosti na stupni požární bezpenosti požárního úseku, kterým prochází. Na komíny a jejich píslušenství (komínové lávky, žebíky, stupadla) není dovoleno pipevovat jakákoliv zaízení, které nepatí k píslušenství komína, krom jímacího zaízení hromosvodu. Kovový komínový pláš musí být uzemnn. Totéž platí pro komínové vložky, které penívají nad krycí desku komína. Dovolené vzdálenosti komína od devných konstrukcí Nejmenší dovolená vzdálenost devných konstrukcí od povrchu komínového plášt se stanoví dle SN Navrhování devných stavebních konstrukcí. Provádní sopouch

10 Do komínového plášt a komínové vložky smí být navrženy pouze otvory pedepsané výrobcem spotebie pipojovaného na komín. Sopouchy by mly být co nejkratší a pímé. Nesmjí mít vtší prez, než je svtlý prez komínového prduchu komína, do kterého ústí. Smrem k prduchu komína mají sopouchy stoupat. Sopouch komínové vložky (zejména kovové) musí být konstrukn ešen tak, aby kondenzáty spalin nebo déš nevnikaly sopouchem do kouovodu a do pipojeného spotebie. Ústí-li do jednoho prduchu komína více sopouch, nesmí být jejich vzájemná svislá vzdálenost menší než: a. 300 mm, pokud je vodorovný úhel menší než 90, b. 600 mm, pokud je vodorovný úhel vtší než 90. Je-li sopouch jednovrstvého komína opaten ochranným pouzdrem, nesmí ochranné pouzdro sopouchu pesahovat pes vnitní povrch komínového plášt. U sopouchu bez ochranného pouzdra se osazuje na vnjší povrch komínového plášt komínová zd. Sopouch, do kterého není pipojen spotebi, musí být uzaven ucpávkou a víkem z neholavého materiálu. Kontrolní otvory Kontrolní otvory se navrhují pro komíny a kouovody odvádjící spaliny od spotebi na plynná paliva. Navrhují se tak, aby bylo jimi možné bezpen kontrolovat a istit prduch komína a prostor kondenzatní jímky. Nelze-li prduch komína istit z jeho ústí, navrhují se kontrolní otvory nad stechou budovy nebo v pdním prostoru. V odvodnných pípadech mže být svislý a pímý prduch komína od spotebi na plynná paliva kontrolován a ištn pouze kontrolním otvorem nad pdici prduchu. Nejmenší velikost kontrolního otvoru se volí podle velikosti komínových prduchu takto: a. do svtlosti prduchu komína 90 mm je velikost kontrolního otvoru 40 mm x 70 mm, b. od prmru 90 mm do 150 mm je velikost kontrolního otvoru 90 mm x 140 mm, c. u prduchu vtších než 150 mm nesmí mít kontrolní otvor menší plochu než 0,028 m 2, jeho šíka nesmí být menší než 120 mm a jeho výška menší než 180 mm. Kontrolní otvor mže být také kruhový nebo oválný. Jeho velikost nesmí být menší než svtlý rozmr komínové vložky do svtlost 200 mm. Od svtlosti 200 mm je tato velikost minimální. V technicky odvodnných pípadech mže být svtlost kruhového kontrolního otvoru 150 mm od velikosti komínového prduchu 150 mm do velikosti 350 mm. Kontrolní otvor mže být v odvodnných pípadech nahrazen otvorem pro osazení regulátoru (omezovae) tahu, otvorem pro montáž spalinové klapky a podobn, je-li toto zaízení vyrobeno jako demontovatelné a po zptné montáži se nezhorší funkce zaízení a velikost tohoto otvoru odpovídá požadavkm na kontrolní otvor. Kontrolní otvor má být uzaven jednoduchými dvíky ze stejného materiálu jako komínová vložka nebo tsným víkem, zajištným proti vypadnutí. Kontrolní otvory komín

11 petlakových (P1,P2) a vysokopetlakových (H1,H2), musí být uzaveny zpsobem, který zajistí tsnost, jako má komínový prduch. Vymetací otvory Vymetací otvor u žádného prduchu nesmí mít menší plochu než 0,028 m 2. Šíka vymetacího otvoru nemá být menší než 120 mm a výška menší než 180 mm. Prostory kolem vymetacího otvoru musí mít neholavou úpravu podlahy do vzdálenosti nejmén 600 mm a do vzdálenosti 300 mm musí mít každá jiná konstrukce povrchovou úpravu nesnadno holavou. Svtlá výška pístupové komunikace k vymetacímu otvoru a ped ním musí být nejmén 1700 mm. Vnitní prostor, ve kterém je vymetací otvor, musí být osvtlený. Vymetací otvor musí být uzaven tsnými dvojitými nebo zdvojenými komínovými dvíky z neholavých materiálu (napíklad plechovými). Je-li vymetací otvor umístn nad šikmou stechou, musí být uzaven komínovými dvíky, jejichž kídla jsou na závsech. Vybírací otvory Vybírací otvory se navrhují u komín prbžných i podlažních pro spotebie na tuhá a kapalná paliva vždy v úrovni pdice komínového prduchu. Velikost vybíracího otvoru u prduchu úzkého a stedního nesmí mít menší plochu než 0,028 m 2. Šíka vybíracího otvoru nemá být menší než 120 mm a výška menší než 180 mm. U prlezného komínového prduchu je nejmenší velikost vybíracího otvoru 450 x 600 mm. V technicky odvodnných pípadech mže mít vybírací otvor jiný tvar nebo jinou velikost, ale musí být zarueno, že bude možné bezpen vybrat saze z komínového prduchu. Nelze-li umístit vybírací otvor prduchu podlažního komína na chodb, schodišti nebo jiném vhodném míst spolených prostor objektu, lze jej umístit do místnosti píslušenství (do pedsíní, komor, koupelen, záchodu) nebo do místností, zvláš k tomu urených toho bytu, ke kterému komínový prduch náleží. Vybírací otvor nesmí být umístn ve shromažovacích prostorách a ani v prostorách, kde se nacházejí plyny, kapaliny, potraviny a kde jsou chována hospodáská zvíata. V kotelnách vybírací otvory být mohou. Pdice vybíracího otvoru má být nejmén 300 mm a nejvíce 1000 mm nad podlahou. U podlažních komín je možno pdici vybíracího otvoru zmenšit na 100 mm od podlahy, nelzeli získat dostatenou neúinnou výšku komína tohoto prduchu jinak. Spojovat dva nebo nkolik komínových prduch spoleným vybíracím otvorem je zakázáno. Lze to pipustit pouze u stávajících komín se spoleným sbraem s funkními výsuvnými uzávry. Podlaha kolem vybíracích otvor musí být neholavá nebo s neholavou úpravou do vzdálenosti 600 mm a do vzdálenosti 300 mm od vybíracích otvor musí mít každá jiná konstrukce povrchovou úpravu nesnadno holavou. isticí otvory

12 isticí otvory se navrhují do prduchu komína pro technologické spotebie na tuhá a kapalná paliva (napíklad udírny), jejichž spaliny obsahují neistoty ulpívající na stnách prduchu komína (napíklad dehet). Umísují se do každého podlaží, kterým komín prochází, aby bylo možno tyto pevné usazeniny z prduchu komína odstraovat mechanicky. Velikost isticího otvoru u prduchu úzkého a stedního nesmí mít menší plochu než 0,028 m 2. Šíka isticího otvoru nemá být menší než 120 mm a výška menší než 180 mm. U prlezného komínového prduchu je nejmenší velikost isticího otvoru 450 x 600 mm. isticí otvory pro kouovody mohou být také kruhové nebo oválné. Jeho velikost nesmí být menší než svtlý rozmr komínové vložky do svtlost 200 mm. Od svtlosti 200 mm je tato velikost minimální. isticí otvory musí být umístny tak, aby byly dobe pístupné pro kontrolu a ištní prduchu komína. isticí otvory musí být uzaveny tsnými dvojitými nebo zdvojenými komínovými dvíky z neholavých materiál (napíklad plechovými). Prostory, v nichž jsou isticí otvory umístny, musí být upravené takto: Podlaha kolem vybíracích otvor musí být neholavá nebo s neholavou úpravou do vzdálenosti 600 mm a do vzdálenosti 300 mm od vybíracích otvor musí mít každá jiná konstrukce povrchovou úpravu nesnadno holavou. Otvory pro mení se zizují na kouovodech co nejblíže spalinového hrdla spotebi. Jsou urené pro umístní micí sondy analyzátoru spalin. Pro spotebie do jmenovitého výkonu 200KW (malé zdroje zneišování dle zákona. 86/2002 Sb.) se zizují kruhové otvory 9 mm až 12 mm. Tsnní sondy v micím otvoru je zajištno tsnicí kuželkou, která je píslušenstvím analyzátoru spalin. Otvor pro mení se uzavírá kovovým uzávrem, nebo pelepí samolepicí páskou z hliníkové fólie, která vyhoví provozní teplot povrchu kouovodu. Otvory pro mení pro vtší spotebie (stední zdroje zneišování dle zákona. 86/2002 Sb.) se obvykle zizují obdobn. Pro velké a zvlášt velké zdroje zneišování (dle zákona. 86/2002 Sb.) se pro místa mení na kouovodech montují odbrové píruby, které pedepisují a dodávají organizace, které provádí mení na tchto zdrojích. PÍSLUŠENSTVÍ KOMÍNA Kondenzátní jímky V pdici prduchu komína na plynná a kapalná paliva musí být zajištno jímání a odvod kondenzátu spalin, pípadn srážkové vody. Proto se v pdici zizuje kondenzátní jímka, která tuto funkci plní. Kondenzátní jímka nemá mít svtlý prez menší než prduch komína a výšku od pdice sopouchu nesmí mít menší než: a. u komína úzkého 150 mm, b. u komína stedního a prlezného 250 mm. V odvodnných pípadech mže být odvod a jímání kondenzátu spalin ešen jiným zpsobem, napíklad u petlakových komín odvodem kondenzátu spalin v kouovodu, kdy

13 spotebi je napojen na komínový prduch patením kolenem a je zde možno umístit kontrolní otvor s možností jímání kondenzátu. Na následujících obrázcích jsou uvedeny Píklady provedení kondenzátních jímek a odvodu kondenzátu spalin". Píklady provedení kondenzátních jímek a odvodu kondenzátu spalin a) kondenzátní jímka v pdici komínového plášt s odvodem kondenzátu spalin, kontrola kontrolním otvorem nad pdici; b) vyjímatelná kondenzátní jímka pod sopouchem pístupná za komínovými dvíky; c) kondenzátní jímka pod sopouchem pístupná kontrolním otvorem; 1 - komínová vložka, 2 - sopouchová tvarovka, 3 - kontrolní otvor, 4 - víko kontrolního otvoru, 5 - vyjímatelná kondenzátní jímka, 6 - pdice kondenzátní jímky, 7 - komínová dvíka, 8 - hadika pro odvod kondenzátu, 9 - nádobka na jímání kondenzátu, 10 - odvod kondenzátu spalin Kondenzáty z kondenzátní jímky se odvádjí: a. hadikou do nádobky na shromažování kondenzátu, která se pi kontrole komína vyprazduje, volné vypouštní kondenzátu na pdici komína se nepovoluje. b. u komín s mokrým provozem pímo pes neutralizaní zaízení, do nádobky na jímání kondenzátu nebo do kanalizace, odvod do kanalizace musí mít sifonovou uzávru. Výpustný otvor v kondenzátní jímce a hadika pro odvod kondenzátu mají mít svtlost odpovídající velikosti kondenzátní jímky (15 mm až 40 mm). Hadika má být co nejkratší. Komínová dvíka

14 Otvory v komínovém plášti krom sopouch a kontrolních otvor musí být uzaveny tsnými dvojitými nebo zdvojenými komínovými dvíky z neholavého materiálu, napíklad plechovými. Kontrolní otvory komín petlakových (P1,P2) a vysokopetlakových (H1,H2), musí být uzaveny zpsobem, který zajistí tsnost, jako má komínový prduch. Komínová dvíka k vybíracím, vymetacím, isticím a kontrolním otvorm se osazují do vnjšího líce komínového plášt. Komínová dvíka otvor umístných na místech veejn pístupných (schodišt, chodby) mají být uzamykatelná nebo zajištna uzamykatelnou závorou. Umístní komínové lávky Komínová lávka se zizuje podle zpsobu vymetání komína ve výši: a. 700 mm pod ústím komínového prduchu pi vymetání ústím, b. 800 mm až 1200 mm pod vymetacím otvorem pi vymetání prduchu vymetacím otvorem. Komínová lávka musí mít šíku nejmén 250 mm a pochzná plocha musí být na stran pivrácené ke stešní rovin nejmén 100 mm nad odtokovou plochou stešní krytiny. Zpsob kotvení komínové lávky má být posouzen statickým výpotem. Konstrukce komínové lávky musí mít povrchovou úpravu odolávající povtrnostním vlivm. Pochzná plocha komínové lávky se zizuje pednostn jako odlitek z hliníkových slitin, který má vhodné protiskluzové ozuby a propad snhu a námrazy. NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDNÍ KOUOVOD Pro materiály kouovod platí stejné podmínky jako pro komíny. Kouovody jsou nedílnou souástí spalinové cesty a navrhují se tak, aby úinná tlaková ztráta kouovodu byla co nejmenší. Kouovody spotebi do jmenovitého výkonu 25 KW se mohou provádt bez projektové dokumentace. Kouovod pipojovaný na komín s pirozeným komínovým tahem má být krátký se stoupáním ve smru proudní spalin, které by mlo být nejmén 5 %. Kouovod má být navržen tak, aby proudní spalin bylo plynulé. Kouovody nesmí mít náhlé zmny velikosti a tvaru prezu ani kouty, ve kterých by se mohly hromadit spaliny. Zmny smru kouovodu mají být v tupém, nejvýše v pravém úhlu, na vnjší stran zaobleny polomrem rovnajícím se alespo vnitnímu prmru nebo šíce kouovodu. Rozvinutá délka kouovodu u komín s pirozeným tahem by nemla být delší než 1/4 úinné výšky komína a souasn by kouovod neml být delší než 3 m. Pi vtší délce kouovodu musí být opaten tepelnou izolací, aby konstrukce kouovodu vykazovala tepelný odpor nejmén 0,55 m 2.K.W. Izolovat se mají i kratší kouovody, pokud by jejich teplota nepízniv ovlivovala okolí, nebo proto, aby se u spotebi s nízkou výstupní teplotou spalin nesnižovala teplota spalin v sopouchu. Kouovody musí být navrženy a provedeny tak, aby byly dobe kontrolovatelné a istitelné. Kouovod musí být opaten odpovídajícím potem isticích a kontrolních otvor, rozmístných po celé délce kouovodu. Otvory mají být v místech smrových zmn kouovodu a ve vzdálenostech nejvýše 6 m délky ve vodorovném smru.

15 Samostatné kouovody odvádjí spaliny od jednoho spotebie. Obvykle se navrhují a provádjí z plechových trub kruhového prezu. Jednotlivé trouby se spojují zasunutím do sebe ve smru toku kondenzátu spalin. Zasunutí má délku 40 mm až 100 mm podle svtlého prezu kouovodu. Pokud je spojení prvk kouovodu zajištno jiným zpsobem, napíklad bajonetovým uzávrem nebo vnjší pevnou objímkou, mže být délka zasunutí kratší. Svislé kouovody V technicky odvodnných pípadech mže být spalinová cesta nahrazena svislým kouovodem, který plní funkci komína. Svislý kouovod lze použít pouze u spotebi, které mají spalinové hrdlo se svislou osou. Svislý kouovod nemá být odklonn od svislice. V technicky odvodnných pípadech mže mít svislý kouovod jeden odklon a v tom pípad však musí být zajištna kontrola prduchu v míst odklonu vymetacím nebo kontrolním otvorem. Svislý kouovod musí být proveden z odpovídajícího materiálu dle následující tabulky. Tabulka Minimální tlouš ky materiál komínových vložek Tída Druh paliva Vložka vícevrstvého komína s izolací a pláštm Jednovrstvé komíny a pevné Ohebné komínové vložky kouovody Ohebné kouovody voln pístupné2) Typ materiálu 1) Tlouška mm Typ materiálu 1) Tlouška mm Typ materiálu 1) Tlouška mm Typ materiálu 1) Tlouška mm D1 D1 D2 Suchý plyn Suchý plyn Lehký olej 11(Al) 0,63 11(Al) 0, ,3 20 0,3 20 0,5 20 0,5 40 0,1 40 0,1 40 0,5 40 0,5 40 0,3 60 0,12 D2 Devo 40 1,0 40 1,0 60 0,4 40 2x0,12 D3 D3 D3 Tuhé palivo Tžký olej Devní olej 40 1,0 40 1,0 60 0,4 40 2x0, ,0 40 1, ,0 60 1, W1 Mokrý plyn 11(Al) 1,5 11(Al) 1,5 40 0,3 40 0,5 40 0,5 40 2x0, x0,12 W2 Mokrý olej 60 1,0 60 1,0 60 2x0, x0,12 1) Typy materiál: 11 (Al) EN AW 1200 ENAV -AL 99,5 není ekvivalentní SN

16 x 5Cr Ni 8-10 podle SN (30) x 5CrNi8-10 podle SN x5crni podle SN (50) x5crnimo podle SN x5crnimo není ekvivalentní SN pro výrobu konstrukních prvk se sváry se použijí materiály s pibližn stejným složením, avšak vyšším typovým íslem, tj. materiály, které jsou uvedeny v závorkách. Píklad: místo materiálu 20 se použije materiál 30, místo materiálu 40 se použije materiál 50.2) ohebné kouovody voln pístupné jsou kouovody od kouového hrdla spotebie do sopouchu viditeln umístné a pístupné v prostoru za spotebiem, jedná se zpravidla o samostatné kouovody odvádjící spaliny od jednoho spotebie. Obvykle se navrhují a provádjí z plechových trub kruhového prezu. Jednotlivé trouby se spojují zasunutím do sebe ve smru toku kondenzátu spalin. Zasunutí má délku 40 mm až 100 mm podle svtlého prezu kouovodu. Pokud je spojení prvk kouovodu zajištno jiným zpsobem, napíklad bajonetovým uzávrem nebo vnjší pevnou objímkou, mže být délka zasunutí kratší. Úprava ústí svislého kouovodu Na jeho ústí se osazuje funkn ovená komínová hlavice, která minimalizuje komínovou ztrátu v ústí komína a omezuje pronikání dešt do prduchu (napíklad meidingerová deska), krom komín, které jsou provedeny v tídách plynotsnosti H1 a H2 (což jsou vysokopetlakové komíny se zkušebním tlakem 5000 Pa). Píklady odvodu spalin svislým kouovodem s funkcí komína" jsou uvedeny na následujících obrázcích.

17 Píklady odvodu spalin svislým kouovodem s funkcí komína a) otevený spotebi s atmosférickým hoákem, perušova tahu za spotebiem, b) otevený spotebi s atmosférickým hoákem, perušova tahu nad spotebiem, c) uzavený spotebi s atmosférickým hoákem 1 - komínová hlavice, 2 - perušova tahu Rozdlení komín podle pipojení spotebi Rozdlení komín podle pipojení spotebi na spalinovou cestu: 1. Rozdlení komín podle tlakových podmínek pi spalování ve spotebii a zpsobu nasávání vzduchu: a. podtlakové, kde spalování ve spotebii a nasávání spalovacího vzduchu je ízeno komínovým tahem pirozeným nebo umlým, b. petlakové, kde spalování ve spotebii a pívod spalovacího vzduchu je ízeno pomocí ventilátoru hoáku, c. atmosférické, kde tah komína je regulován perušovaem tahu tak, aby neovlivoval proces (spalování ejektorové hoáky, hoáky s nuceným pedsmšováním). 2. Podle zpsobu použití: a. lokální, b. ústední, c. technologické (nepatí k nim spotebie urené k použití v domácnosti, které se považují za spotebie lokální). PIPOJOVÁNÍ SPOTEBI Pipojování spotebi Podmínky vyústní kouovod na fasádu budov Spotebie se pipojují kouovodem do komína, který odvádí spaliny nad stechu budovy. Pouze v odvodnných pípadech, pi nichž nelze zajistit odvod spalin do komína, lze volit odvod spalin na venkovní ze budovy (fasádu budovy), podle píslušného normativního dokumentu (TPG 80001) Vyústní odtahu spalin od spotebi na plynná paliva na venkovní zdi (fasádu)". Pi odvodu spalin na venkovní ze budovy musí být dodrženy imisní limity NO 2 a CO u oken obytných a pobytových místností, v blízkosti výdech na pilehlé fasád, podle píslušných zákonných pedpis (viz zákon. 86/2002 Sb., o ochran ovzduší). Pipojení více spotebi do jednoho komínového prduchu Do samostatných komín se pipojují spotebie z jednoho podlaží takto: a. jeden spotebi samostatným kouovodem do samostatného komínového prduchu,

18 b. více spotebi samostatným kouovodem nebo spoleným kouovodem do spoleného komínového prduchu; mohou to být pouze spotebie od téhož uživatele. Do spolených komín se pipojují spotebie z více podlaží nad sebou takto: a. nejvýše dva spotebie v sousedních podlažích nad sebou téže užitkové jednotky (na píklad v rodinném domku), b. nejvýše 10 uzavených spotebi na plynné palivo tak, že v jednom podlaží mohou být pipojeny nejvýše 4 spotebie. Na spolený komín se mohou pipojit spotebie zpsobem, uvedeným v píslušném normativním dokumentu TP011 Spolené komíny pro odvod spalin od uzavených plynových spotebi v provedení C", který vydalo spoleenstvo kominík a pren Ke spolenému komínovému prduchu se nedoporuuje pipojovat spotebie z místností situovaných na závtrné a návtrné stran budovy. Prostor, ve kterém je umístn uzavíratelný nebo otevený spotebi, musí mít zajištn dostatený pívod vzduchu dle TPG Odbrná plynová zaízení a spotebie na plynná paliva v budovách. Zpravidla nelze do jednoho spoleného prostoru umístit spotebie s atmosférickým hoákem a perušovaem tahu a spotebie s petlakovým hoákem. Ústední zdroje tepla a technologické spotebie s petlakovým ventilátorem za spalinovým hrdlem kotle nebo ped sopouchem se musí pipojovat do samostatného komínového prduchu tlakové tídy P1 nebo P2. LOKÁLNÍ SPOTEBIE NA TUHÁ PALIVA Spotebi na tuhá paliva, jehož jmenovitý výkon nepesahuje 10 kw, se považuje za spotebi lokální. K prduchu komína má být pipojen pouze jeden lokální spotebi samostatným kouovodem. Je-li nutno pipojit více lokálních spotebi na tuhá paliva samostatnými kouovody, mohou to být nejvýše dva (2) spotebie, a to pouze spotebie od téhož uživatele. Ped napojením spotebi má být spalinová cesta ovena výpotem pro celkový poet pipojovaných spotebi i pro provoz jednoho spotebie, nejmenšího jmenovitého výkonu. Nejmenší dovolená úinná výška prduchu komína je 5 metr. V jednotlivých pípadech je možno pipojit lokální spotebi i k prduchu komína s menší úinnou výškou než 5 m, pokud se prokáže výpotem spalinové cesty, že je tato výška pro pipojovaný spotebi dostaující. Ve zvláštních pípadech mohou být ve stávajících objektech pipojeny dva uzavíratelné lokální spotebie na tuhá paliva samostatnými kouovody do spoleného komína ze dvou sousedních podlaží téže užitkové jednotky, pi splnní podmínky posouzení na základ vyhlášky MV. 111/1981 Sb., které provede píslušný kominík (revizní technik komín). Otevený spotebi na tuhá paliva (otevený krb) musí být napojen samostatným kouovodem do samostatného komínového prduchu. Stejná podmínka platí i pro uzavíratelný krb, který mže být pipojen i do svislého kouovodu s funkcí komína. Spotebi na tuhé palivo se zvláštním zpsobem spalování (napíklad stáložárný spotebi) se pipojuje na spalinovou cestu, kterou musí podrobnji urit výrobce spotebie.

19 ÚSTEDNÍ ZDROJE TEPLA A TECHNOLOGICKÉ SPOTEBIE NA TUHÁ PALIVA V nových objektech se musí pipojovat ústední zdroj tepla nebo technologický spotebi samostatným kouovodem na samostatný prduch komína. Pi modernizaci stávajících stavebních objekt, lze v technicky neešitelných pípadech pipojit ke spolenému komínovému prduchu více ústedních zdroj tepla nebo technologických spotebi pi dodržení podmínky, že pi provozu jediného nejmenšího pipojeného kotle bude stední rychlost proudní spalin v prduchu komína vtší než 0,5 m.s -1 a že budou splnny i ostatní výpotové podmínky. Technologický spotebi, který je uren pro používání v letních msících (napíklad pro ohev vody), má být u stávajících objekt pipojen vždy samostatným kouovodem na samostatný prduch komína. Pirozený komínový tah prduchu, ke kterému je pipojen ústední zdroj tepla nebo technologický spotebi, má být mechanicky regulován vhodným zaízením ve spalinovém hrdle spotebie nebo v kouovodu, napíklad spalinovým hradítkem nebo omezovaem tahu. Podmínky zízení mechanické regulace komínového tahu Zaízení k mechanické regulaci pirozeného komínového tahu ústedního zdroje tepla nebo technologického spotebie, umístného ve zvláštní místnosti (v koteln, díln a podobn), která se nachází mimo obytné místností, musí umožovat i v uzavené poloze prchod spalin do komínového prduchu v rozsahu 10 % prezu kouovodu. V obytných místnostech v rozsahu nejmén 25 % prezu kouovodu.tyto prchody musí být v horní polovin prezu kouovodu a nesmjí být lenny na více jednotlivých otvor. LOKÁLNÍ SPOTEBIE NA KAPALNÁ PALIVA Lokální spotebie na kapalná paliva Spotebi na kapalná paliva, jehož jmenovitý výkon nepesahuje 10 kw, se považuje za spotebi lokální. Lokální spotebi na kapalná paliva má být pipojen samostatným kouovodem na samostatný prduch komína. Je-li nutno pipojit více lokálních spotebi na kapalná paliva samostatnými kouovody, mohou to být nejvýše dva (2) spotebie, a to pouze spotebie od téhož uživatele. Pro spotebie pipojované do komín tlakové tídy N1 a N2 platí, že nejmenší dovolená úinná výška prduchu komína je 4 metry. V jednotlivých pípadech je možno pipojit spotebi i k prduchu komína s menší výškou než 4 m, pokud se prokáže výpotem spalinové cesty, že je tato výška pro pipojovaný spotebi dostaující. Ped pipojením spotebi má být spalinová cesta ovena výpotem, a to pro celkový poet pipojovaných spotebi i pro provoz jednoho spotebie, nejmenšího jmenovitého výkonu. Ve zvláštních pípadech mohou být ve stávajících objektech pipojeny dva uzavíratelné lokální spotebie na kapalná paliva samostatnými kouovody do spoleného komína ze dvou sousedních podlaží téže užitkové jednotky, pi splnní podmínky posouzení na základ vyhlášky MV. 111/1981 Sb., které provede píslušný kominík (revizní technik komín). ÚSTEDNÍ ZDROJE TEPLA A TECHNOLOGICKÉ SPOTEBIE NA KAPALNÁ PALIVA

20 Ústední zdroje a technologické spotebie na kapalná paliva V nových i modernizovaných objektech se musí pipojovat ústední zdroj tepla a technologický spotebi na kapalná paliva s petlakovým hoákem vždy samostatným kouovodem do samostatného prduchu vícevrstvého komína. Pro ústední zdroje tepla a technologické spotebie pipojované do komín tlakové tídy N1 a N2 platí, že nejmenší dovolená úinná výška prduchu komína je 4 m. V jednotlivých pípadech je možno pipojit tyto spotebi, i k prduchu komína s menší výškou než 4 m, pokud se prokáže výpotem spalinové cesty, že je tato výška pro pipojovaný spotebi dostaující. Ústední zdroje tepla a technologické spotebie pipojované do komín tlakové tídy P1 a P2 mohou mít úinnou výšku komína nižší. SPOTEBIE NA PLYNNÁ PALIVA Spotebie na plynná paliva Spotebie na plynná paliva musí být pipojeny samostatným kouovodem do samostatného komínového prduchu, pokud není stanoveno výrobcem jinak, s výjimkou pípad, pi nichž je nutno pipojit více lokálních spotebi na plynná paliva samostatnými kouovody, mohou to být nejvýše 2 spotebie od téhož uživatele a ped pipojením spotebi musí být spalinová cesta ovena výpotem pro celkový poet pipojovaných spotebi i pro provoz jediného spotebie, nejmenšího jmenovitého výkonu. Nejmenší úinná výška Nejmenší úinná výška komína pro spotebie s atmosférickým hoákem a perušovaem tahu je 4 m. Pro spotebie s petlakovým hoákem nebo s petlakovým ventilátorem za spotebiem, po pípad s nuceným odtahem spalin, múže být úinná výška komína nižší. Ke spolenému komínovému prduchu se mohou pipojovat pouze otevené spotebie s atmosférickým hoákem a perušovaem tahu. Pipojování vtšího potu spotebi Do spoleného komínového prduchu lze napojit i vtší poet kotl ústedního zdroje tepla (kotelny s kaskádovitým uspoádáním kotl) nebo pro technologické úely, jsou-li pro tento zpsob odvodu spalin stanoveny podrobné technologické postupy výrobce kotl a jsou splnny všechny výpotové podmínky. Pipojování více spotebi do komína se provádí podle píslušného normativního dokumentu TP011 Spolené komíny pro odvod spalin od uzavených plynových spotebi v provedení C. LOKÁLNÍ SPOTEBIE NA PLYNNÁ PALIVA Lokální spotebie na plyn Spotebi na plynná paliva, jehož jmenovitý výkon nepesahuje 20 kw, se považuje podle této normy za lokální spotebi.

21 K prduchu komína má být pipojen pouze jeden lokální spotebi samostatným kouovodem. Je-li nutno pipojit více lokálních spotebi na plynná paliva samostatnými kouovody, mohou to být nejvýše 2 spotebie od téhož uživatele. Pipojení vtšího potu spotebi na plyn Ped pipojením spotebi musí být spalinová cesta ovena výpotem pro celkový poet pipojovaných spotebi i pro provoz jediného spotebie, nejmenšího jmenovitého výkonu. Pro spotebie pipojované do komín tlakové tídy N1 a N2 platí, že nejmenší dovolená úinná výška prduchu komína je 4 m. V jednotlivých pípadech je možno pipojit tyto spotebi i k prduchu komína s menší výškou než 4 m, pokud se prokáže výpotem spalinové cesty, že je tato výška pro pipojovaný spotebi dostaující. Lokální spotebie s petlakem na spalinovém hrdle pipojované do komín tlakové tídy P1 a P2 mohou mít úinnou výšku komína nižší. Ve stávajících objektech mohou být pipojeny dva otevené lokální spotebie na plynná paliva samostatnými kouovody do spoleného komína ze dvou sousedních podlaží téže užitkové jednotky, pi splnní podmínky, že spalinová cesta bude navržena a provedena tak, aby byl zajištn bezpený odvod spalin do volného ovzduší od pipojených spotebi za všech provozních podmínek. Musí být také zajištna požární bezpenost celého prostoru, kterým spalinová cesta prochází. Spalinová cesta nesmí snižovat úinnost spotebi. Pokud nemají tyto spotebie spalinové klapky, doporuuje se namontovat spalinové klapky do kouovod obou spotebi. Obdobn lze pipojit i dva uzavené, lokální spotebie. V tomto pípad se spalinové klapky nevyžadují. Rozdlení komín podle uspoádání komínových prduch Rozdlení komín podle uspoádání komínových prduch: Prbžné - všechny prduchy mají pdice v nejnižším podlaží. Podlažní - prduchy mají pdice v podlažích, ve kterých jsou pipojeny spotebie. Se spoleným sbraem - spolený sbra má pdici v nejnižším podlaží a od nho postupn odboují komínové prduchy pro jednotlivá podlaží, oddlené od spoleného sbrae výsuvnými uzávry, které tvoí jejich pdice. Komínové prduchy mohou odboovat na jednu stranu nebo stídav na ob strany.tyto komíny se již nenavrhují, ale ješt se vyskytují ve staré zástavb. Komíny se mají navrhovat pedevším jako prbžné a pouze tam, kde to není možné, se mohou navrhovat jako podlažní. Umístní komín kotelen Komíny kotelen v bytových domech mají být situovány v budov tak, aby pi jejich oprav nebylo nutno zasahovat do provozu byt. Minimální informace od výrobce pro provádní komínových systém

22 Montáž komínových systém a komínových vložek se musí provádt podle technologických postup výrobce. Minimální informace v technologických pokynech výrobce musí obsahovat: zpsob montáže komína nebo komínové vložky, nejvtší vzdálenost kotevních prvk, nejmenší vzdálenost od holavých materiál, nejmenší polomr ohybu u ohebných komínových vložek, zpsob manipulace a dlení materiálu, zpsob spojení a upevnní dílc, orientace spoje v závislosti na smru proudní spalin, pokyny pro skladování, doporuený zpsob odvodu kondenzátu spalin. lenní komín podle prbhu svislé osy lenní komín podle prbhu podélné osy komínových prduch: a. pímé - osa prduchu je svislá a pímá, b. uhýbané - osa prduchu se odklání od svislice o 15, pi modernizaci stávajících komín lze v odvodnných pípadech zvtšit úhel odklonu až na 30 ; odklonní komínového prduchu nesmí být navrženo ani provedeno v úrovni stropní konstrukce ani v úrovni sopouchu; komínové prduchy lze odklonit pouze stejným smrem v jedné rovin. lenní komín podle potu prduch lenní komín podle potu prduchu v komínovém tlese: a. jednotlivé - s jedním prduchem komína, b. sdružené se dvma nebo více prduchy komín: Provedení vícevrstvého komína jednoadé - s prduchy v jedné ad, víceadé - s prduchy ve dvou nebo více adách. Vícevrstvý komín musí být proveden tak, aby bylo zarueno tepelné a dilataní oddlení komínové vložky od komínového plášt. Pro vložkování komína smí být použita pouze taková komínová vložka, která zaruuje za všech provozních podmínek nemnnost velikosti komínového prduchu a nesmí být porušena tsnost komínové vložky, což musí být oveno zkouškou tsnosti, zejména v tchto pípadech: pi kolaudaci staveb a jejich zmn, po požáru nebo vyhoení sazí v komínovém prduchu,

23 pi vzniku nebo podezení vzniku trhlin a netsností komína v dsledku otes sedání zdiva apod. Kontrola a zkoušení spalinové cesty Pi kontrole a zkoušení spalinové cesty se ovuje zda: tato zabezpeuje za všech provozních podmínek pipojených spotebi bezpený odvod spalin do volného ovzduší, piemž spalinová cesta nesmí snižovat úinnost spotebi zda komíny a komínové vložky jsou oznaeny dle požadavku normy, zda komínová vložka nebo komínový systém odpovídá údajm na uvedeným na identifikaním štítku, zda komínová vložka nebo komínový systém má doklad o posouzení shody výrobk, zda pipojený spotebi odpovídá parametrm spalinové cesty a zda tato spluje podmínky pro pipojený spotebi, zda jsou zajištny bezpené pístupy ke kontrole a ištní prduchu komína a kouovodu, okolí, zda je komín vyveden v dostatené výšce nad stechu budovy a nejbližšího zda je zajištna požární bezpenost budovy z hlediska spalinové cesty. Výsledky kontroly musí být zapsány do revizní zprávy, která je nedílnou souástí technické zprávy dle této normy a která se doplní kontrolním výpotem.

Vtrání plynových kotelen. ovody. Komíny a kouovody. 8. pednáška

Vtrání plynových kotelen. ovody. Komíny a kouovody. 8. pednáška Vtrání plynových kotelen Komíny a kouovody ovody 8. pednáška Provedení vtracích ch zaízen zení pro kotelny Kotelny mohou být vtrány systémy Pirozeného vtrání Nuceného vtrání Sdruženého vtrání Vtrání plynových

Více

KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní.

KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. Komíny se společným sběračem se navrhovat nesmějí. (Sběrač

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek Téma: KOMÍN SCHIEDEL UNI *** Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek T E NT O P R O J E K T J E S P O L UF INANC O V ÁN E V R O P S K Ý M S O C IÁLNÍM F O ND E M A S T ÁTNÍM R O Z P O Č T E M Č E S K É R E

Více

Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN

Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN Přednáška č. 7 Normové zásady odvodu spalin Komíny se navrhují a provádějí podle řady evropských norem. Řídící normou pro návrh a provádění komínů je ČSN 73 4201

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 10.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD k žádosti o stavební povolení a provádní

Více

Provádění komínů a kouřovodů

Provádění komínů a kouřovodů Provádění komínů a kouřovodů Úvod - názvosloví Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce s jedním nebo více průduchy Komín s přirozeným tahem komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky

Více

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv (Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv)

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 12.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD pro stavební ízení a provádní stavby

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Komínové a ventilační průduchy Komíny a ventilační průduchy Odvádí spaliny, které vznikají při vytápění do okolního prostoru. Komínové těleso se skládá z: - komínový průduch; - komínový plášť; - sopouch

Více

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.)

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinové cesty (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinová cesta Který právní předpis řeší spalinové cesty? Problematiku spalinových cest řeší od konce roku 2015 zákon č.133/1985

Více

Roní poteba tepla a paliva

Roní poteba tepla a paliva Roní poteba tepla a paliva Denostupová metoda Teoretická roní poteba tepla pro vytápní : Q zr = 24 ε e Q ( t t ) i e z D Poet denostup: D=d.(t is -t es ) Q z je tepelná ztráta budovy (W, kw, MW) ε souinitel

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná.

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: z klasických

Více

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka KOMÍNY A KOUŘOVODY Komín je stavební konstrukce používaná k odvodu spalin od kotlů do venkovního ovzduší. Druh komína, jeho konstrukčně materiálové řešení a profil průduchu ovlivňuje více faktorů. Především

Více

Projekt domovního rozvodu plynu je zpracován dle SN EN 1775, 386413, Technických pravidel TPG 934 01,TPG702 01, TPG 704 01 a G 700 01

Projekt domovního rozvodu plynu je zpracován dle SN EN 1775, 386413, Technických pravidel TPG 934 01,TPG702 01, TPG 704 01 a G 700 01 Seznam píloh: 1. Technická zpráva 2. Pdorys 1.NP rozvodu plynu 3. Situace rozvodu plynu 1:150 4. Detail ešení pipojovacího místa pro plynomr axonometrie plynu 5. Vzorový píný ez uložení potrubí v zemi

Více

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM Vypracoval: ing. Vít Kocourek OBSAH: 1. Pedpoklady

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Říjen 2010 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Pozemní stavitelství Komínové a ventilační průduchy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný na bytový dům PETRŽÍLKOVA 2259-2262, PRAHA 5 STODŮLKY ke dni 26.5.2015 Zpracovatel průkazu: SATRA, spol. s r.o. Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 MALÉ POJÍZDNÉ SKLÁDACÍ LEŠENÍ AKG 170 Výrobce: FINTES Aluminium s.r.o. Píbraz 152 378 02 Stráž nad Nežárkou NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 Tento návod musí být vždy k dispozici v míst používání lešení SESTAVOVAT

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY REKONSTRUKCE AREÁLU VAZAKA BLÁ POD BEZDZEM F DOKUMENTACE STAVBY Bezen 2008 OBSAH : 1.1 Architektonické a stavební ešení 1.1.1 Technická zpráva 1.1.2 Výkresová

Více

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot.

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. 3. POTRUBÍ Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. Hlavní ásti potrubí jsou: trubky spoje trubek armatury tvarovky pro zmnu toku a prtoného prezu (oblouky, kolena,

Více

Návod k montáži. tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2. tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6

Návod k montáži. tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2. tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6 Návod k montáži tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2 tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6 tubusového světlovodu ALLUX 550 STANDARD...strana 10 NÁVOD K MONTÁŽI tubusového svtlovodu

Více

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou HYDROIZOLACE STECH OBSAH stránka Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou 2 Popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Skladby stešních

Více

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě.

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě. Názvosloví: Čistící otvor Otvor v plášti kouřovodu nebo v komínovém plášti a v komínové vložce, sloužící k čištění nebo k vypalování kouřovodu nebo průduchu komína spotřebičů na tuhá a kapalná paliva.

Více

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška Větrání plynových kotelen Komíny a kouřovody 8. přednáška Provedení větracích zařízení pro kotelny Kotelny mohou být větrány systémy Přirozeného větrání Nuceného větrání Sdruženého větrání Větrání plynových

Více

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky Podnikatelská 545 190 11 Praha 9 tel: 267 090 211 fax: 281 932 300 servis@kovprof.cz www.kovprof.cz TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky POMCKA PRO PROJEKTANTY A ODBRATELE Rev. 2.0-10/2013

Více

spotřebičů a odvodů spalin

spotřebičů a odvodů spalin Zásady pro umísťování spotřebičů a odvodů spalin TPG, vyhlášky Příklad 2 Přednáška č. 5 Umísťování spotřebičů v provedení B a C podle TPG 704 01 Spotřebiče v bytových prostorech 1 K všeobecným zásadám

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 2008 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Leden ČSN 73 4201 Chimneys and connecting flue pipes - Design, construction and instalation

Více

Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad.

Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad. Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad. Všeobecné schéma složení plynového topidla sestava 1 Tleso výmníku - * * * - Skupina 1 2 Hoák

Více

Zdroje tepla. Kotelny

Zdroje tepla. Kotelny Zdroje tepla Kotelny Kotelnou rozumíme samostatnou budovu, stavební objekt, pístavek, místnost, skí nebo vyhrazený prostor, ve kterém je umístn jeden i více kotl pro ústední vytápní, pípravu teplé vody,

Více

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Prosinec 2016 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv ČSN 73 4201 ed. 2 Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT Pedávací stanice Soustava centralizovaného zásobování teplem (SCZT) soustava tvoená ústedními zdroji tepla (základními a špikovými, tepelnými sítmi, pedávacími stanicemi a vnitním zaízením). Centralizované

Více

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení)

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Vytápní Pednáška.2 Výpoet tepelného výkonu Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Pesný výpoet tepelných ztrát budov (výpoet tepelného výkonu) SN EN 12 831 Tepelné soustavy v budovách

Více

137/1998 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva pro místní rozvoj. ze dne 9. ervna 1998. o obecných technických požadavcích na výstavbu

137/1998 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva pro místní rozvoj. ze dne 9. ervna 1998. o obecných technických požadavcích na výstavbu 137/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 9. ervna 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 143 odst. 1 písm. k) zákona. 50/1976

Více

Revize spalinové cesty

Revize spalinové cesty Aktuální verze 34 VYHLÁŠKA ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č.

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva

Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva 1) Kontrola technického stavu a provozu zdroje Povinnosti provozovatelů podle 17 odst. 1 písm. h) a 41 odst. 15 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší:

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ PS3B VÝPLN OTVOR OKNA

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ PS3B VÝPLN OTVOR OKNA VÝPLN OTVOR OKNA Ing.Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 20) íjen 2007 VÝPLN OTVOR ( v TOP ) okna denní osvtlení, vtrání vnitních prostor dvee vstup osob, bezpenost, ( denní osvtlení ) vrata vjezd dopravních

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

1. pi otevírání dveí ven 900 x 1200mm (pi boním umístní dveí se doporuuje 1300mm)

1. pi otevírání dveí ven 900 x 1200mm (pi boním umístní dveí se doporuuje 1300mm) NORMY A PARAMETRY PI NAVRHOVÁNÍ RD NEBO BD Orientace ke svtovým stranám -kuchy V, SV, S na jih a západ se nedoporuuje (orientace na jih-v lét pehívání, na západ nízké letní sluníko-oslunní) -ložnice možnost

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

Montážní systém illbruck i3

Montážní systém illbruck i3 Montážní systém illbruck i3 Naše firma neustále sleduje moderní produkty a technologie týkající se výplní stavebních otvor a souasn se je snažíme v co nejvyšší míe uplatovat i v praxi. Nejvtším problémem,

Více

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY Vypracoval: Ing. Vít Kocourek 1. Všeobecné

Více

Základy jsou chránny ped agresivní spodní vodou použitím síranuvzdorného betonu a zvtšením krytí betonáské výztuže.

Základy jsou chránny ped agresivní spodní vodou použitím síranuvzdorného betonu a zvtšením krytí betonáské výztuže. SO 03 Objekt specializovaných výukových prostor Soubor 01 Architektonicko stavební ást Zemní práce - jsou dodávkou SO 01 - Demolice a píprava staveništ, soubor 02 - Hrubé terénní úpravy. Základové konstrukce

Více

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

A- PRVODNÍ ZPRÁVA, B-SOUHRNNÁ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

A- PRVODNÍ ZPRÁVA, B-SOUHRNNÁ A TECHNICKÁ ZPRÁVA ZATEPLENÍ PODLAHY PDY BUDOVY SPŠ ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY OSTRAVA DPS A- PRVODNÍ ZPRÁVA, B-SOUHRNNÁ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Zakázka. : 1013 1 Zhotovitel : Ing. ŠUPÁREK projekce 30. dubna 2034/14 702 00

Více

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o

Více

ACQUATONDO 29 TECHNICKÝ LIST A NÁVOD K MONTÁŽI ZAÍZENÍ. plochá elní ást s dvemi. plochá elní ást s dveními kídly. prizmatická elní ást

ACQUATONDO 29 TECHNICKÝ LIST A NÁVOD K MONTÁŽI ZAÍZENÍ. plochá elní ást s dvemi. plochá elní ást s dveními kídly. prizmatická elní ást TECHNICKÝ LIST A NÁVOD K MONTÁŽI ZAÍZENÍ ACQUATONDO 29 plochá elní ást s dvemi plochá elní ást s dveními kídly prizmatická elní ást prosklená boní ást TECHNICKÉ CHARAKTERISTIKY Jmenovitý tepelný výkon

Více

13 Plynové spotřebiče

13 Plynové spotřebiče 13 Plynové spotřebiče Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/26 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Rozdělení plynových spotřebičů Plynový spotřebič je zařízení

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY REKONSTRUKCE AREÁLU VAZAKA BLÁ POD BEZDZEM B SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Bezen 2008 B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1. Architektonické a stavebn technické ešení

Více

2000 (v tší zm na dokon ené budovy)

2000 (v tší zm na dokon ené budovy) Smetanova.p. 2401 760 01 Zlín Zlín [635561] st. 2403/1 a st. 8540/1 2000 (vtší zmna dokonené budovy) Michal Výmola Družstevní.p. 4303 760 05 Zlín - - Otvorová výpl - okna AL s izolaním dvojsklem Otvorová

Více

4. Byt. Místnosti a provozní prostory v byt Obytné místnosti P íslušenství Dopl kové prostory Vstupní a komunika ní prostory.

4. Byt. Místnosti a provozní prostory v byt Obytné místnosti P íslušenství Dopl kové prostory Vstupní a komunika ní prostory. 4. Byt Místnosti a provozní prostory v byt Obytné místnosti Píslušenství Doplkové prostory Vstupní a komunikaní prostory Byt 1/73 Obytné místnosti obývací pokoj Centrální místnost v byt umístna v denní

Více

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST TPG Komíny, kouřovody, odtahy spalin G 941 02 konečný návrh TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST GAS APPLIANCES DESIGN OF FLUE GAS EXHAUST. INSPECTION

Více

OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby

OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby Akce: Revitalizace nemocnice v Sokolov, 1. 01/11-F.1.4. - VYT-01 - Technická zpráva 2. výkres. 01/11-F.1.4. - VYT-02 Pdorys 3.NP výkres. 01/11-F.1.4.

Více

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN, FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ Veveí 95, 662 37 Brno Tel. +420541147401, Fax +420541240996 Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY Zadavatel:

Více

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Protokol k prkazu energetické náronosti budovy str. 1 / 13 Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo její ásti Budova užívaná orgánem veejné moci

Více

Město Odolena Voda. Paré: Zodp. Projektant/ Engineer: HIP/Design Manager. Vypracoval/Drawn: Ing. arch Ing. T. Lohniský.

Město Odolena Voda. Paré: Zodp. Projektant/ Engineer: HIP/Design Manager. Vypracoval/Drawn: Ing. arch Ing. T. Lohniský. Poznámky/Notes: Dokumentace slouží pouze pro účely stvebního řízení,nejedná se o prováděcí dokumentaci zhotovitel stavby a jejích částí doloží dílenskou dokumentaci, materiálové listy a statické posouzení

Více

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE K ZAÍZENÍ KEEPER 3 M 1 1 POUŽITÍ Zaízení KEEPER 3 M je ureno k limitnímu mení výšky hladiny v nádržích s ropnými produkty a k indikaci pítomnosti pohonných hmot a vody v prostorách,

Více

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz strana 1 PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz

Více

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP Proč nerezový komín Schiedel? Kvalitní materiál, téměř 70 let zkušeností v komínové problematice Nízká hmotnost,

Více

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Obsah: 1. Identifikaní údaje 2 1.1 Oznaení stavby 2 1.2 Objednatel 2 1.3 Zhotovitel dokumentace 2 2. Základní údaje o stavb 2 2.1. Struný popis

Více

Otopné plochy (pokraování) Armatury a materiály porubních rozvod

Otopné plochy (pokraování) Armatury a materiály porubních rozvod Pednáška 4 Otopné plochy (pokraování) Armatury a materiály porubních rozvod Pro napojení tles lze použít pipojovací souprav, které se skládají z dvoutrubkového rozdlovae se zabudovanou regulaní kuželkou

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ PŘEMYSL JURÁK

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ PŘEMYSL JURÁK BAKALÁŘSKÁ PRÁCE GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ PŘEMYSL JURÁK ATELIER: BOČAN, KOŇATA, HERMAN ROK: 2008 Stavba: Galerie výtvarného umní Místo: Praha, Janákovo nábeží Vypracoval: Pemysl Jurák OBSAH: 1 - identifikaní

Více

Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes. Mstys Neustupov, Neustupov 94 KOMUNIKACE NA POZ. 862/4 A 1822 NEUSTUPOV

Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes. Mstys Neustupov, Neustupov 94 KOMUNIKACE NA POZ. 862/4 A 1822 NEUSTUPOV Autor projektu - HIP Zodp. projektant ásti: Vypracoval: Investor Mstys Neustupov, Neustupov 94 Akce: KOMUNIKACE NA POZ. 862/4 A 1822 NEUSTUPOV Datum: I. 2015 Stupe: Obsah: PRVODNÍ ZPRÁVA Píloha: DSP Zak.

Více

M S T S K Ý Ú A D V I Z O V I C E odbor životního prostedí

M S T S K Ý Ú A D V I Z O V I C E odbor životního prostedí M S T S K Ý Ú A D V I Z O V I C E odbor životního prostedí Masarykovo nám. 1007, 763 12 Vizovice íslo jednací : MUVIZ 010573/2009 ZP-EJ Spisová znaka : MUVIZ 003267/2009 VYIZUJE: Ing. Eva Jelénková TEL.:

Více

Prmyslový vai MEGA ZEUS (Vulcano 301)

Prmyslový vai MEGA ZEUS (Vulcano 301) MEVA a. s. Roudnice n.l. Návod k obsluze Prmyslový vai MEGA ZEUS (Vulcano 301) Prmyslový vai TRINO Typ VP02001 Typ VP02006 Dležité Peliv si pette tento návod k obsluze, abyste se dobe seznámili se spotebiem

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

TECHNOLOGIE ZAVÁLCOVÁNÍ. TRUBEK Cviení: 1. 1. Technologie zaválcování trubek úvod

TECHNOLOGIE ZAVÁLCOVÁNÍ. TRUBEK Cviení: 1. 1. Technologie zaválcování trubek úvod List - 1-1. Technologie zaválcování trubek úvod Popis: Pro zaválcování trubky do otvoru v trubkovnici se používá zaválcovacího strojku, viz. obr. 1. Obr. 1 Zaválcovací strojek Princip práce: Osa válek

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 203/1994 Sb., zákona

Více

VYHLÁŠKA 34/2016 ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

VYHLÁŠKA 34/2016 ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Práva a povinnosti v oblasti čištění, kontroly a revizí spalinových cest jsou nově od 1.1.2016 uvedeny v zákoně o požární ochraně č.133/1985 Sb. a novém prováděcím předpisu - vyhlášce č.34/2016 Sb. o čištění,

Více

TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI POUŽITÍ VÝROBKU VE STAVBĚ

TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI POUŽITÍ VÝROBKU VE STAVBĚ TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI POUŽITÍ VÝROBKU VE STAVBĚ KOMÍNOVÁ VLOŽKA OHEBNÁ PODLE EN 1856-2 (Z KOROZIVZDORNÉ OCELI) PRO VLOŽKOVÁNÍ JEDNOVRSTVÝCH KOMÍNŮ WESTFALIA Tento technologický postup platí pro rekonstrukce

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

Prostorové teplotní idlo

Prostorové teplotní idlo 2 701 Prostorové teplotní idlo QAA910 Bezdrátové idlo pro snímání prostorové teploty Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti AA Použití Pro

Více

REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ OBSAH: 1. ÚVOD... 1 2. Technické údaje a popis... 2-3 3. Návod k použití... 3-5 I. Podmínky pro umístění regulátoru. 3 II. Způsoby

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY MIMOŇSKÁ , PRAHA 9 PROSEK

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY MIMOŇSKÁ , PRAHA 9 PROSEK PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný na bytový dům MIMOŇSKÁ 633-643, PRAHA 9 PROSEK ke dni 18.3.2016 Zpracovatel průkazu: SATRA, spol. s r.o. Ing. Josef Brzický, energetický specialista č. oprávnění

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Page 1 of 5 34/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární

Více

Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351

Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351 ada 240 Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351 Použití Ventil s tsným uzavením pro kapaliny, plyny a páru podle DIN - nebo ANSI - norem Jmenovitá svtlost DN 15 až DN 100 ½ až _4 Jmenovitý tlak PN 10 až

Více

369/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

369/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 369/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 10. íjna 2001 o obecných technických požadavcích zabezpeujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace Ministerstvo

Více

MEZINÁRODNÍ VÝZKUMNÉ LASEROVÉ CENTRUM ELI Dolní Bežany, k.ú. Dolní Bežany

MEZINÁRODNÍ VÝZKUMNÉ LASEROVÉ CENTRUM ELI Dolní Bežany, k.ú. Dolní Bežany IDENTIFIKANÍ ÚDAJE Název stavby : Místo stavby: Charakter stavby : Stupe dokumentace: Investor: Generální projektant: HIP profesí domovní techniky: Projektant ásti PD: Objekt: MEZINÁRODNÍ VÝZKUMNÉ LASEROVÉ

Více

F 1.4. TECHNIKA PROSTEDÍ STAVEB F Zaízení silnoproudé elektrotechniky F Bleskosvod F Zaízení slaboproudé elektrotechniky

F 1.4. TECHNIKA PROSTEDÍ STAVEB F Zaízení silnoproudé elektrotechniky F Bleskosvod F Zaízení slaboproudé elektrotechniky F 1.4. TECHNIKA PROSTEDÍ STAVEB F 1.4.4 Zaízení silnoproudé elektrotechniky F 1.4.5 Bleskosvod F 1.4.6 Zaízení slaboproudé elektrotechniky TEXTOVÁ ÁST Akce : Místo : Investor : RODINNÝ DM DOBEJOVICE pozemek

Více

moderní konstrukce chyby při p

moderní konstrukce chyby při p Komíny moderní konstrukce nejčast astější chyby při p projektování a montáži I. Chybějící projektová dokumentace II. Chybně zpracovaná projektová dokumentace : 1. Chybné zpracování umístění sopouchu již

Více

Sanace vlhkého zdiva

Sanace vlhkého zdiva VUT Praha, fakulta architektury Ústav stavitelství 15 123 STUDIJNÍ MATERIÁLY pedmt: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 4 bakaláský studijní program 2. roník 4. semestr témata: modrá Hydroizolace spodní stavby žlutá

Více

UŽIVATELSKÝ NÁVOD PÍSKOVACÍ KABINA 220L 26972

UŽIVATELSKÝ NÁVOD PÍSKOVACÍ KABINA 220L 26972 UŽIVATELSKÝ NÁVOD PÍSKOVACÍ KABINA 220L 26972 Prvním použitím tohoto výrobku uživatel svou svobodnou vlí stvrzuje, že tento manuál ádn prostudoval, pochopil všechny náležitosti a seznámil se se všemi riziky

Více

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT ada pevodník typového oznaení MT generan nahrazuje pvodní typovou adu pevodník NC stejného výrobce. Použití: Pevodníky jsou ureny pro pevod elektrických veliin na mronosný

Více

Přednáška 8 Ztužující věnce. Komíny

Přednáška 8 Ztužující věnce. Komíny 2-PŘÍPRAVA BH 02 Nauka STAVBY o pozemních stavbách Zajištění stěn pomocí svahování Přednáška 8. Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 12. 11. 2012 Ing. Radim Kolář, Ph.D. 1 ÚVOD ÚVOD patří mezi vodorovné

Více

TECHNICKÝ POPIS K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI STAVBA ÁSTI OPLOCENÍ HBITOVA NA P.P..199/3, K.Ú. HRADIŠT U CHEBU

TECHNICKÝ POPIS K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI STAVBA ÁSTI OPLOCENÍ HBITOVA NA P.P..199/3, K.Ú. HRADIŠT U CHEBU TECHNICKÝ POPIS K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI STAVBA ÁSTI OPLOCENÍ HBITOVA NA P.P..199/3, K.Ú. HRADIŠT U CHEBU Název akce : Stupe PD : Místo stavby : Stavební úad : Investor (stavebník): Projektant: Zodpovdný

Více

Prohlášení o shodě a informace o výrobku

Prohlášení o shodě a informace o výrobku Prohlášení o shodě a informace o výrobku ČSN EN 14471 Systémové komíny s plastovými vložkami Požadavky a zkušební metody Výrobce Brilon CZ a. s. Bretaňská 118 250 75 Nový Vestec IČ: 27938531 Popis produktu

Více

REGULANÍ UZLY MERUK PRO REGULACI TEPELNÉHO VÝKONU TEPLOVODNÍCH OHÍVA VZDUCHOTECHNICKÝCH JEDNOTEK. Návod pro montáž, provoz a údržbu

REGULANÍ UZLY MERUK PRO REGULACI TEPELNÉHO VÝKONU TEPLOVODNÍCH OHÍVA VZDUCHOTECHNICKÝCH JEDNOTEK. Návod pro montáž, provoz a údržbu REGULANÍ UZLY MERUK PRO REGULACI TEPELNÉHO VÝKONU TEPLOVODNÍCH OHÍVA VZDUCHOTECHNICKÝCH JEDNOTEK AKTUALIZACE 10/08 C.I.C. Jan Hebec, s.r.o. http://www.cic.cz - 2 - Obsah: 1. Technický popis 2. Provozní

Více

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost VUT Brno Fakulta stavební Studentská vdecká a odborná innost Akademický rok 2005/2006 Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost Jméno a píjmení studenta : Roník, obor

Více

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN.

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Kižíkova 1690 370 01 eské Budjovice Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Typový podklad. 7 / 2012 Zpracoval: František Kadlec Datum: 12/2012 Ondej Maurer OBSAH: I. Úvodní

Více

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU... 1 1 Jak se vyvarovat kondenzaci vlhkosti na zasklení... 3 2 Co to je kondenzace?... 3 3 Pro nejastji dochází ke

Více