STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ TEXTILIE VE ZDRAVOTNICTVÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ TEXTILIE VE ZDRAVOTNICTVÍ"

Transkript

1 Přednášející: Ing. Marie Havlová, Ph.D. STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ TEXTILIE VE ZDRAVOTNICTVÍ 10. Přednáška Náplní je přehled textilních výrobků používaných ve zdravotnictví, příslušné normy a legislativa.

2 Základní charakteristiky textilních materiálů: Pevnost Ohebnost Pružnost Porosita Pro aplikace vyžadující uvedené vlastnosti materiálů jsou textilní materiály vhodné. Pro zdravotnické účely musí navíc textilní materiály být: Netoxické Nesmí vyvolávat alergické reakce Nekarcinogenní Odolné vůči podmínkám sterilizace

3 Z hlediska medicínských aplikací je důležité rozdělení textilních vláken na: 1. Vlákna biodegradabilní (biologicky rozložitelná) jsou absorbována lidským tělem v průběhu 2-3 měsíců po implantaci (např. bavlna, viskóza, kolagenová vlákna, alginátová vlákna, ale i polyamid a polyuretan) 2. Vlákna nebiodegradabilní - jsou jen pomalu absorbována lidským tělem - za déle než 6 měsíců po implantaci (např. polyester, polypropylen, PTFE, uhlík)

4 Z hlediska použití dělíme: 1. Neimplantační materiály 2. Implantační materiály 3. Mimotělní zařízení 4. Výrobky pro hygienu a péči o zdraví

5 1. Neimplantační materiály Jsou používány při léčbě pro vnější aplikace (z hlediska lidského těla). Mohou být: V přímém kontaktu s lidskou pokožkou. Při aplikaci na otevřenou krvácející ránu dochází ke kontaktu s vnitřním prostředím lidského těla. Jedná se o: Prostředky pro ošetření a krytí ran Obvazové materiály Fixační a zajišťovací systémy Náplasti apod.

6 2. Implantační materiály Jsou používány pro opravu lidského těla Primární důraz je kladen na biokompatibilitu používaných materiálů textilní materiál musí být akceptován lidským tělem.

7 3. Mimotělní zařízení Jedná se o části mechanických zařízení používaných pro čištění krve: umělá ledvina umělá játra mechanické plíce apod. Většinou se jedná o filtry, umělé cévy apod.

8 4. Výrobky pro hygienu a péči o zdraví Dvě základní kategorie: 1. Pro osobní potřebu 2. Ve zdravotnických zařízeních Na operačních sálech: Na nemocničních pokojích: Operační pláště chirurgů Pokrývky hlavy Rukavice Masky Zástěny pacientů Krycí roušky Lůžkoviny Ložní prádlo (povlaky) Potahy matrací Inkontineční výrobky Čistící utěrky Oděvy pro pacienty Oděvy pro ošetřující personál

9 Prostředky pro ošetření a krytí ran Mají za úkol několik základních funkcí: Zajistit ochranu proti infekci Zajistit ochranu proti mechanickému poškození Absorbovat krev a zánětlivé výpotky z rány Podporovat hojení Snižovat bolestivost Případně aplikovat medikamenty do rány Rány mohou být dvojího typu: Záměrné (chirurgický řez) Náhodné (zranění) Zpravidla čistý Větší riziko infekce

10 Krytí rány splňující výše zmíněné funkce je zpravidla kompozitním materiálem složeným z několika vrstev: Kontaktní vrstva Absorpční vrstva Krycí vrstva Absorpční vrstva Krycí vrstva Adheze Kůže Krev Zánětlivá tekutina Vnitřní prostředí lidského těla Rána Kontaktní vrstva

11 Příklad výrobku: hydroaktivní krytí ran použití k léčbě: a) Dekubitů, popálenin b) Bércových vředů c) Odběrových ploch apod. Účelové navrstvení textilních materiálů napomáhá léčbě: Použití alginátových vláken - při kontaktu se zánětlivou tekutinou dochází k chemické reakci a vlákenná struktura se mění na gel Hydroaktivní krytí rány vytváří vlhké prostředí příznivé pro proces hojení, nedochází k dehydrataci tkáně. Zajišťuje snadné netraumatizující odstranění bez porušení nově vytvořené tkáně.

12 Kontaktní vrstva Je v přímém kontaktu s ránou má za úkol především zabránit přilepení krytí k ráně a zajistit jeho snadné odstranění bez poškození nově vytvořené tkáně. Má podobu velmi porézní mřížky s tvarově stabilními otvory, které zajišťují volné odvádění krve a zánětlivých tekutin do absorpční vrstvy. Nesmí docházet k uvolňování vláken z mřížky do rány. Příklad: polyesterová vlákna, perlinková vazba Vyrábí se i samostatně s předpokladem překrytí dalšími vrstvami krytí rány.

13 Absorpční vrstva Absorbuje krev a zánětlivou tekutinu z rány. Vytváří polstrování chránící ránu proti mechanickému poškození. Případně je zásobníkem léčiv. V případě hlubokých ran je nutné mít možnost vtamponovat krytí rány hluboko do rány.

14 ČSN EN Neaktivní zdravotnické prostředky - Požadavky na provedení a zkušební metody pro absorpční gázu z bavlny a absorpční gázu z bavlny a viskózy Specifikuje: požadavky na provedení a zkušební metody pro zkoušení vlastností absorpční gázy z bavlny a absorpční gázy z bavlny a viskózy. Jsou stanoveny požadavky na tkaninu a použité nitě: Počet nití v osnově a v útku, minimální pevnost v tahu, minimální hmotnost, doba potřebná pro ponoření gázy do vody Množství látek rozpustných v éteru, povrchově aktivní látky, nepřítomnost škrobu a dextrinu, extrahovatelná barviva. V přílohách normy A a B jsou uvedeny návody na přípravu zkušebních roztoků.

15 Gáza -Je velmi řídká bavlněná tkanina používaná jako absorpční materiál: -V navrstvené podobě -V podobě tampónů -Opatřená povlakem parafínu je používána pro ošetření popálenin Vata -Je vysoce absorpční materiál -Při použití pro krytí ran je vždy používán s ochranou vrstvou netkané textilie, která zabrání adhezi k ráně nebo uvolnění vláken do rány.

16 Krycí vrstva Chrání absorpční vrstvu proti poškození. Má-li hladký povrch, snižuje tření s povlečením či oděvem a tím snižuje riziko poškození krytí. Snižuje riziko proniknutí infekce do rány. Zvyšuje pevnost a soudržnost celého krytí. Má větší rozměr než předchozí dvě vrstvy a z rubní strany je opatřena lepící vrstvou pro přichycení ke zdravé pokožce v okolí rány.

17 Příklad výrobku: vyšívané 3-D elementy Speciální obvazový materiál vyvinutý pro ošetření chronických pomalu se hojících ran tuhé 3-D elementy lokálně stimulují tkáň a napomáhají procesu hojení.

18 Obvazové materiály, obinadla Jsou navrženy pro různé specifické funkce v závislosti na konkrétním medicínském použití, mohou být: Tkané, pletené i netkané Elastické i neelastické Základní funkce: Fixační Podpůrná Kompresní Polstrovací

19 ČSN Obvazový materiál. Zkoušení obvazového materiálu Norma stanoví zkušební metody pro zkoušení vlastností obvazového materiálu: Mechanických Fyzikálních Chemických (např. složení vodného výluhu, obsah látek rozpustných ve vodě, v lihu, v étheru apod.) Sterility radiačně sterilizovaného obvazového materiálu Způsob odběru vzorků pro jednotlivé výrobky je stanoven příslušnou předmětovou normou.

20 ČSN EN Neaktivní zdravotnické prostředky - Zkušební metody pro primární obvazy Pro zkoušení jednotlivých vlastností obvazových materiálů jsou specifikovány části normy: Část 1: Aspekty sacích vlastností (absorpce) Část 2: Hodnoty penetrace vlhkosti propustných foliových obvazů Část 3: Vodotěsnost Část 4: Přizpůsobivost Část 6: Vázání pachu

21 ČSN EN Zkušební metody pro netkané obvazové materiály pro zdravotnické účely Část 1: Netkané textilie používané při výrobě obvazových materiálů Stanoví fyzikální a chemické zkušební metody pro hodnocení netkaných textilií, používaných při výrobě obvazových materiálů pro zdravotnické účely. Část 2: Hotové obvazové materiály

22 Fixační funkce obvazového materiálu Cílem je udržet krytí rány na správném místě Zpravidla se jedná o velmi porézní pleteniny či tkaniny Důležitým parametrem je jejich elasticita (dostatečně velká, aby byla zajištěna fixační funkce, ale zároveň nesmí bránit průtoku krve a způsobovat kožní problémy). Výhodou pletenin je výroba regulovaných a poloregulovaných výrobků (tvarů).

23 Podpůrná funkce obvazového materiálu Elastická obinadla sloužící pro lehkou podporu v případě podvrtnutí nebo natažení svalu. U hadicových i pásových obinadel je elasticita zajištěna zpravidla použitím elastomerových vláken. U tkaných pásových obinadel je podélná elasticita zajištěna také: Použitím krepových nití s vysokým stupněm zákrutu Zatkáním dvou osnov pod různým napětím

24 Kompresní funkce Elastické obinadlo nebo kompresní punčocha urychluje svým elastickým účinkem žilní tok a snižuje tlak na žilní stěnu (prevence vzniku trombózy, bércových vředů, křečových žil). Kompresní obinadla mohou být pletená i tkaná vždy je nezbytné použití elastomerových vláken. Jsou navrhována cíleně pro požadovanou míru komprese, kterou je třeba zachovat konstantní po celou dobu aplikace obinadla.!

25 ČSN P ENV Zdravotní kompresivní punčochy Tato předběžná evropská norma stanovuje požadavky a specifikuje zkušební metody pro: Zdravotní kompresivní punčochy, včetně punčoch rozměrových, pletených na zakázku. Pletených z nití vyrobených z přírodních vláken nebo syntetických vláken a elastických vláken. Tyto punčochy jsou používány jako zdravotní prostředek pro léčení cévních a/nebo lymfatických nemocí nohou. Nestanoví požadavky na postup výroby těchto punčoch (Pouze jako informativní příloha jsou uvedeny ověřené metody výroby takových punčoch). Jsou stanoveny měřicí body na noze, sloužící pro měření, potřebná pro stanovení potřebné velikosti punčoch.

26 ČSN P ENV Zdravotní profylaktické antitrombotické punčochy Tato předběžná evropská norma platí pro zdravotní profylaktické antitrombotické punčochy (pletené z nití, vyrobených z přírodních vláken nebo syntetických vláken a elastických vláken), které se používají jako zdravotní prostředek pro prafylaxi žilních trombóz. Stanovuje požadavky a specifikuje zkušební metody pro tyto punčochy, s výjimkou punčoch pletených na míru. Nestanoví požadavky na postup výroby těchto punčoch. Normativní přílohy stanoví zkoušky: A. Metoda zkoušení trvanlivosti (především kompresního účinku) B. Postup pro zkoušení kompresivních vlastností punčoch C. Metoda stanovení roztažnosti punčoch Opět jsou stanoveny měřicí body na noze pro stanovení potřebné velikosti punčoch.

27 Zátažné pleteniny s elastickým výplňkem ZJ hladká pletenina s elastickou výplňkovou nití kladenou v každém řádku 1:1 větší míra komprese (při zachování ostatních parametrů). ZJ hladká pletenina s pružnou výplňkovou nití kladenou v každém druhém řádku 1:2 menší míra komprese.

28 Zátažné oboulícní pleteniny s elastickým útkem

29 Polstrovací funkce obvazových materiálů Polštářové obinadlo slouží pro zabránění vzniku otlaků nebo odřenin v důsledku působení jiného (tvrdého) zdravotnického materiálu (např. sádrového nebo kompresního obvazu, fixačního systému apod.) nebo zabránění vzniku proleženin. Zpravidla jsou vyrobeny z netkané textilie nebo pěny. Některé lze již řadit mezi antidekubitní pomůcky

30 Fixační a zajišťovací systémy Pomůcky pro částečně nebo zcela imobilní pacienty pro udržení těla v přirozené poloze na vozíku nebo židli Jsou vyrobeny z velmi pevného a nehořlavého materiálu Účinný systém polstrování musí zamezit vzniku otlaků na těle pacienta

31 Dílčí fixace jednotlivých částí těla Použití po úrazech nebo při chronických onemocněních Požadavky: Vysoká pevnost materiálu Rozměrová stabilita Nesmí dráždit pokožku ani způsobovat alergické reakce

32 Antidekubitní pomůcky Polyesterová dutá vlákna jako výplňkový materiál Fixace pomocí stuhového uzávěru

33 Implantační materiály Chirurgické stehy (hladké nebo s ostny) Implantáty měkkých tkání (šlachy, chrupavky, kolení vazy) Implantáty tvrdých tkání Kardiovaskulární implantáty (cévní štěpy přímé nebo rozvětvené, umělé srdeční chlopně) Ostatní implantáty (chirurgické síťky, gastrické bandáže)

34 Kardiovaskulární implantáty - normy ČSN EN A1 Neaktivní chirurgické implantáty - Zvláštní požadavky na srdeční a cévní implantáty - Část 2: Cévní protézy včetně konduitů srdečních chlopní ČSN EN A1 Neaktivní chirurgické implantáty - Zvláštní požadavky na srdeční a cévní implantáty - Část 3: Endovaskulární implantáty ČSN EN ISO Kardiovaskulární implantáty - Endovaskulární prostředky - Část 1: Endovaskulární protézy ČSN EN ISO Kardiovaskulární implantáty - Endovaskulární prostředky - Část 2: Vaskulární stenty ČSN EN ISO 5840 Kardiovaskulární implantáty - Protézy srdečních chlopní

35 Chirurgické pláště Slouží jako bariéra, která brání uvolnění znečišťujících částic do vzduchu (ze strany chirurga). A zároveň chrání chirurga před mikroorganismy, jejichž zdrojem může být pacient (především jeho krev). Tradiční bavlněné pláště jsou prodyšné výhoda komfortu, ale zároveň jsou propustné pro znečišťující částice a navíc jsou sami zdrojem prachových částic uvolňujících se do okolního prostředí. Jednorázové netkané pláště často v podobě kompozitního materiálu doplněného PE zátěrem plní lépe bariérovou funkci.

36 Chirurgické masky Základní požadavky: Vysoká filtrační kapacita Vysoká úroveň prodyšnosti Malá hmotnost Zdravotně nezávadný a nealergizující materiál Masky jsou tvořeny: V případě použití skleněných vláken se tato vlákna nesmí dostat do dýchacích orgánů uživatele masky! Vnitřní vrstva tvořena velmi jemnými skleněnými vlákny nebo syntetickými mikrovlákny. Vnější vrstva z obou stran kryje vrstvu vnitřní a je tvořena netkanou textilií z naplavované vlákenné vrstvy.

37 ČSN EN Operační masky - Požadavky a metody zkoušení Hlavním účelem použití operačních masek je ochrana pacientů před infekčními agens z nosů a úst personálu. V určitých situacích rovněž ochrana jejich nositelů před stříknutím potenciálně kontaminovaných kapalin. Norma specifikuje: Požadavky na konstrukci a provedení Metody zkoušení operačních masek Norma není použitelná pro masky určené výhradně pro osobní ochranu personálu.

38 ČSN EN Operační roušky, pláště a operační oděvy do čistých prostor, používané jako zdravotnické prostředky pro pacienty, nemocniční personál a zařízení Norma se týká uvedených zdravotnických prostředků, které jsou určeny k zabránění přenosu infekčních agens mezi pacienty a nemocničním personálem v průběhu chirurgických nebo jiných invazivních postupů. Má tři části: Část 1: Všeobecné požadavky na výrobce, zpracovatele a výrobky Část 2: Zkušební metody Část 3: Požadavky na provedení a úrovně provedení (standardní a nadstandardní)

39 Inkontinenční pomůcky Používány jsou zpravidla v podobě pleny nebo ploché podložky Některé inteligentní podložky mohou zároveň signalizovat přítomnost vlhkosti. Jednorázové pleny jsou složeny ze tří vrstev: Vnitřní krycí vrstva Absorpční vrstva Vnější vrstva

40 Oděvní výrobky na nemocničních pokojích Na běžných nemocničních pokojích z hlediska funkce nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky než na komfort a trvanlivost. Zvýšené nároky jsou kladeny z hlediska údržby. Na izolačních pokojích a JIP často používány jednorázové ochranné oděvy pro minimalizaci přenosu infekce.

41 ČSN EN ISO Textilie - Zjišťování antibakteriálního účinku antibakteriálně upravených výrobků Stanoví kvantitativní metody zkoušení. Je možné zvolit si nejvhodnější z metod ke zjištění antibakteriálního účinku: Absorpční Přenosová Otisková Specifikovány jsou také metody pro zjištění počtu bakterií. Norma platí: Pro všechny textilní výrobky včetně plošných textilií, výplní, nití a materiálu na oblečení, bytového zařízení apod. Bez ohledu na typ použitého antibakteriálního prostředku Bez ohledu na metodu aplikace

42 Bariérové oděvy ve zdravotnictví Účelem je chránit pacienta i zdravotnické pracovníky před přenosem mikroorganismů, tělesných tekutin a částic. Jsou určeny pro operační sály a specializovaná oddělení: Pro zdravotnický personál Pro pacienty Pro návštěvy (předchází infekci pacientů a návštěvníků mimo operační sál) Pro jednorázové nebo opakované použití. Hlavní výhody jednorázové použití: 1. Zjednodušuje řízení zásob. 2. Šetří čas návštěvníků a pracovníků nemocnic.

43 Ochranný oděv proti infekčním agens hlavní funkce 1. Zabránit infekčním agens, aby se dostaly k (eventuálně zraněné) pokožce 2. Zabránit dalšímu rozšiřování infekčních agens (např. při jídle nebo pití, když osoba odloží ochranný oděv). Existují pracovní situace, kdy jsou agens dobře známa (např. v mikrobiologických laboratořích, biotechnologiích) a riziko hrozí hlavně v případě havárie. Existují pracovní situace, kde není možné organismy podchytit a pracovník je vystaven trvalému riziku nákazy (např. v čistírně odpadních vod, při péči o nakažená zvířata, při zacházení s nemocničním rizikovým odpadem). Poznámka: Mikroorganismy jsou velmi různorodá skupina organismů co do velikosti (30 nm 10 m), tvaru, životních podmínek, infekční dávky, přežívací schopnosti atd.

44 ČSN EN Ochranné oděvy - Všeobecné požadavky a metody zkoušení ochranných oděvů proti infekčním agens Norma specifikuje: požadavky a zkušební metody. Stanoví metody zkoušení zaměřené na médium obsahující mikroorganismus (jako kapalina, aerosol nebo pevné prachové částice). Obsahuje požadavky na: Vlastnosti materiálů, ze kterých jsou oděvy vyráběny (mechanické vlastnosti, hořlavost, chemické vlastnosti) Ochranné oděvy jako celek (provedení proti penetraci infekčních agens, provedení švů, spojů a sestav) Značení a informace poskytované výrobcem. Předmětem normy nejsou oděvy nošené chirurgickými týmy nebo roušky na zakrytí pacientů pro zamezení křížové kontaminaci během chirurgických zákroků.

45 ČSN EN ISO Ochranný oděv proti infekčním agens - Zkušební metoda odolnosti proti penetraci mikrobů za sucha Popisuje zkušební metodu, která poskytuje prostředky k posouzení odolnosti bariérových materiálů proti pronikání částic, které nesou bakterie. Zkušební metoda, popsaná v této normě, není vhodná k provádění běžné kontroly jakosti materiálu, ale může sloužit pro potřeby posouzení shody daného materiálu s aktuálními předpisy.

46 ČSN EN Ochranné prostředky před lékařským diagnostickým rentgenovým zářením - Část 3: Ochranné oděvy a ochranné prostředky pro gonády Specifikuje požadavky na: Průvodní dokumentaci Konstrukci Používaný materiál Platí pro ochranné oděvy přednostně určené pro obsluhu, i pro ochranu pacienta. Skupina ochranných prostředků je určena pro použití při radiologických vyšetřováních k minimalizaci účinků ozáření na reprodukční orgány, zejména pokud jde o genetické poškození.

47 Příklady výrobků: ochrana proti RTG záření Ochranné pomůcky pro zdravotnický personál RADPROM. Ochranné oděvy jsou vyráběny z lehkého vícevrstvého stínícího materiálu (ve shodě s ČSN EN ). Povrchovým materiálem může být: - Polyesterová tkanina - Přímo omyvatelný materiál Vinytol Stínící materiál je oboustranně krytý povrchovým materiálem: - vinyl s obsahem olova nebo - ekologicky šetrnější bezolovnatý vinyl

48 Ložní prádlo ve zdravotnictví parametry užitných vlastností rozměrová stabilita, změna vzhledu po údržbě, pevnost vtahu, pevnost v protlaku, pevnost ve švu, retardace plamene, žmolkování, tepelné vlastnosti (u polštářů a přikrývek), stálobarevnosti (na světle, v praní, v bělení,v otěru, v potu, v suchém teple), zdravotní a bezpečnostní ukazatele (hygienická nezávadnost)

49 ČSN P ENV Textilie ve zdravotnictví Tato předběžná norma stanoví specifikace pro následující druhy nepoužitých (nových) textilií určených pro zdravotnická zařízení: Lůžkoviny, polštáře a prošívané přikrývky, ochranné kryty matrací, přikrývky, Ručníky, Záclony, závěsy, Oblečení pacientů včetně dětského oblečení, Oblečení personálu. Specifikovány jsou: Požadavky Metody zkoušení

50 Speciální údržba prádla ze zdravotnických zařízení Řídí se Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví 195/2005 Sb. (zejména příloha 5 Zacházení s prádlem a praní prádla ze zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče). Obecné požadavky vyplývají ze zákona č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví. Zvláštní normy vydal TZÚ: PNJ Prádlo pro zdravotnictví PNJ Textilie. Hodnocení jakosti praní.

Textil ve zdravotnických zařízeních

Textil ve zdravotnických zařízeních Textil ve zdravotnických zařízeních Stav evropské normalizace CSK Poprad 24. 5. 2013 Textilní zkušební ústav, s. p. Brno Představení TZÚ Centrum technické normalizace Akreditace zkušební laboratoře č.1

Více

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 Textilní zkušební ústav, Brno PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PNJ 600-80-2005 Předmluva Tato norma je vydávána pro potřeby výroby a nákupu textilií pro zdravotnictví.

Více

Co si obléct na operační sál?

Co si obléct na operační sál? Co si obléct na operační sál? Norma ČSN EN 13795 z pohledu mikrobiologa Hana Polášková, Markéta Hrubanová mikrobiologie ---------------------------- Textilní zkušební ústav, s.p. Václavská 6, 658 41 Brno

Více

Opakovaně použitelné textilie do čistých prostor dle normy ČSN EN společnosti CLINITEX s.r.o.

Opakovaně použitelné textilie do čistých prostor dle normy ČSN EN společnosti CLINITEX s.r.o. Opakovaně použitelné textilie do čistých prostor dle normy ČSN EN 13975 společnosti CLINITEX s.r.o. www.clinitex.cz Čisté prostory operační sály Antiseptická sterilní oblast s přísnými hygienickými požadavky

Více

Bezpečnost zdravotnického personálu

Bezpečnost zdravotnického personálu Osobní ochranné prostředky Bezpečnost zdravotnického personálu Rizika, způsob přenosu Bakterie a jiné mikroorganismy mohou být za určitých podmínek šířeny vzduchem Dostat se do dosahu dýchací zóny Být

Více

OPERAČNÍ roušky Operační roušky jsou sterilizovány etylenoxidem a jsou pečlivě balené s ohledem na snadnou manipulaci. Roušky jsou pro bezpečnou fixaci opatřeny adhezívním pruhem na okraji roušky nebo

Více

Příprava operačního prádla k opakovanému použití ve FN Brno. Dagmar Ježková FN Brno

Příprava operačního prádla k opakovanému použití ve FN Brno. Dagmar Ježková FN Brno Příprava operačního prádla k opakovanému použití ve FN Brno Dagmar Ježková FN Brno Legislativa ČSN EN 13 795 Operační roušky, pláště a operační oděvy do čistých prostor používané jako zdravotnické prostředky

Více

ÚKLID LEGISLATIVA A PRAXE. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL

ÚKLID LEGISLATIVA A PRAXE. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL ÚKLID LEGISLATIVA A PRAXE Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL XXVI. mezinárodní konference, NEMOCNIČNÍ EPIDEMIOLOGIE A HYGIENA, Brno, 16. 17.května 2017 LEGISLATIVA 1/2 zákon č. 258/2000

Více

Bariérová ošetřovatelská péče.

Bariérová ošetřovatelská péče. Bariérová ošetřovatelská péče https://www.youtube.com/watch?v=yw9gnbgqa1e Bariérová ošetřovatelská péče systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz.

Více

NORMY TÝKAJÍCÍ SE STERILIZACE:

NORMY TÝKAJÍCÍ SE STERILIZACE: BMT a.s. Cejl 50, 656 60 Brno NORMY TÝKAJÍCÍ SE STERILIZACE: EN 285 Sterilizace Parní sterilizátory Velké sterilizátory Norma stanovuje požadavky a odpovídající zkoušky pro velké parní strilizátory, používané

Více

Katalog zdravotních výrobků Kostelní 658, 434 01 Most Česká Republika www.europahaus.cz Mail: obchod@europahaus.cz REJSTŘÍK 3.... Pagasling a Pagalong 4.... Tampon z gázy 5.... Hotové obvazy 6.... Obinadla

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018

OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018 OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018 Textilní výrobky pro zdravotnictví a zařízení sociálních služeb Technické požadavky Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace)

Více

NOVINKY. Ovál s lepením a výřezem pro i.v. kanylu. Čtverec s lepením a výřezem pro i.v. kanylu. Katalogové číslo WCP-06-01-102S

NOVINKY. Ovál s lepením a výřezem pro i.v. kanylu. Čtverec s lepením a výřezem pro i.v. kanylu. Katalogové číslo WCP-06-01-102S Ovál s lepením a výřezem pro i.v. kanylu Katalogové číslo WCP-06-01-102S GLYCOcell SOFT MiniFIX i.v. Antimikrobiální krycí fólie s glycerínovým gelem Trojnásobné trojfunkční krytí intravenozního vpichu.

Více

- LÉKAŘSKÁ KOMISE DOPORUČENÍ Č. 2

- LÉKAŘSKÁ KOMISE DOPORUČENÍ Č. 2 - LÉKAŘSKÁ KOMISE DOPORUČENÍ Č. 2 LÉKÁRNIČKA PRO HOROLEZCE - zdravotnický materiál - základní modul - 11/2004 Martin Honzík, DiS., Pavel Neumann, DiS., MUDr. David Tuček 1 LÉKAŘSKÁ KOMISE ČHS DOPORUČENÍ

Více

Kdy používáme obvaz Tromboguard? Obvaz slouží k zástavě zevního krvácení:

Kdy používáme obvaz Tromboguard? Obvaz slouží k zástavě zevního krvácení: VYUŽITÍ: k poskytování první pomoci a řešení problému zevního krvácení Kdy používáme obvaz Tromboguard? Obvaz slouží k zástavě zevního krvácení: u úrazových ran u pooperačních ran na místech odběru kožních

Více

3M Jednorázové ochranné oděvy. Ochrana a pohodlí... bez kompromisu

3M Jednorázové ochranné oděvy. Ochrana a pohodlí... bez kompromisu 3M Jednorázové ochranné oděvy 3M Ochrana a pohodlí...... bez kompromisu Evropské standardy 3M Jednorázové ochranné oděvy Společnost 3M, která celosvětově zastává přední postavení v oboru osobních ochranných

Více

Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů.

Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů. Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů. Na adrese oop.cz@mmm.com, nebo telefonicky na: +420 261 380 111 Nebo navštivte náš web: www.3m.cz/oopp,

Více

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Hygiena rukou a používání rukavic MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mikroflóra pokožky rukou Rezidentní (stálá) mikroflóra kůže - mikroorganizmy vyskytující se v hlubších

Více

ČESKÁ PŘEDBĚ NÁ NORMA

ČESKÁ PŘEDBĚ NÁ NORMA ČESKÁ PŘEDBĚ NÁ NORMA ICS 11.140; 59.080.30 2003 Textilie ve zdravotnictví ČSN P ENV 14237 80 4110 Květen Textiles in the healthcare system Textiles utilisés dans la domaine de la santé Textilien im Gesundheitswesen

Více

Tato luxusní matrace je špičkou ve své třídě. Pro výrobu byly použity nejkvalitnější materiály. Nosné jádro tvoří studená pěna, která je podélně a

Tato luxusní matrace je špičkou ve své třídě. Pro výrobu byly použity nejkvalitnější materiály. Nosné jádro tvoří studená pěna, která je podélně a Tato luxusní matrace je špičkou ve své třídě. Pro výrobu byly použity nejkvalitnější materiály. Nosné jádro tvoří studená pěna, která je podélně a příčně prořezaná tak, aby byla co nejvzdušnější. Vysoký

Více

...OCHRANA OD HLAVY AŽ K PATĚ..

...OCHRANA OD HLAVY AŽ K PATĚ.. ...OCHRANA OD HLAVY AŽ K PATĚ.. Kontaktní údaje: Bohumíra Četyny 3025/13 700 30 Ostrava-Bělský Les Telefon: +420 59 1124 428 Mobil: +420 724 902 430 +420 606 761654 ..RYCHLE A KVALITNĚ.. Přehled nabízených

Více

Sterilní obvaz s vrstvou purifikovaného aktivovaného uhlíku

Sterilní obvaz s vrstvou purifikovaného aktivovaného uhlíku Výrobky jsou vyráběny z téměř čistého uhlíkového mikrovlákna při vysoké teplotě. Použití uhlíku je v medicíně známo dlouhou dobu, ale pouze naše výrobky je možné, jako jedny z mála použít přímo do ran,

Více

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Základní vrchový materiál, podšívkový materiál, kapsovina a oteplovací vložky orientační technická specifikace. Na parametry označené *) nejsou

Více

every Mimi every Mimi every FibreLoft every Mimi

every Mimi every Mimi every FibreLoft every Mimi řikrývky a polštáře RODUKTOVÝ KATALOG 2011 Mimi: dětský spánek Vážení zákazníci, představujeme Vám nový specializovaný program dětských ložních výrobků every Mimi, charakteristický mimořádnou kvalitou

Více

Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN. Roztoky. LAVANiD 1/2 - roztoky k oplachu ran. LAVANiD - gel na rány

Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN. Roztoky. LAVANiD 1/2 - roztoky k oplachu ran. LAVANiD - gel na rány Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN Roztoky LAVANiD 1/2 - roztoky k oplachu ran LAVANiD - gel na rány LAVANiD 1/2 - Roztoky k oplachu ran LAVANiD - gel na rány LAVANiD 1/2 - roztoky k

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Případová studie Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: Nekrotická tkáň na povrchu rány Autolytický debridement Bércový vřed

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Zkušebna kožedělných a ních materiálů a výrobků Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku.

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2017

OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2017 OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2017 Osobní prádlo z pletenin Požadavky Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo odsouhlaseno na zasedání správního výboru

Více

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079 Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1 Zjišťování hmotné nestejnoměrnosti pramenů,

Více

NEOBVYKLÁ RIZIKA SPOJENÁ S VYUŽITÍM TEXTILU VE ZDRAVOTNICTVÍ

NEOBVYKLÁ RIZIKA SPOJENÁ S VYUŽITÍM TEXTILU VE ZDRAVOTNICTVÍ NEOBVYKLÁ RIZIKA SPOJENÁ S VYUŽITÍM TEXTILU VE ZDRAVOTNICTVÍ Jana Kneysová, Markéta Hrubanová, Hana Doubková mikrobiologie ---------------------------- Textilní zkušební ústav, s.p. Václavská 237/6, 603

Více

Katalog výrobků Z D R A VVO OT NT ÍN Í J E D N O RRÁ ÁZ ZO VO ÉV É V Ý R O BBK KY OBVAZOVÝ MATERIÁL

Katalog výrobků Z D R A VVO OT NT ÍN Í J E D N O RRÁ ÁZ ZO VO ÉV É V Ý R O BBK KY OBVAZOVÝ MATERIÁL Katalog výrobků Z D R A VVO OT NT ÍN Í J E D N O RRÁ ÁZ ZO VO ÉV É V Ý R O BBK KY Y OBVAZOVÝ MATERIÁL DINA-HITEX Společnost HITEX se sídlem v Bučovicích byla založena v roce 1992. Výrobní závod byl vybaven

Více

Science. Applied to Life TM. Ochranné oděvy. Zhotoveno pro ochranu. Navrženo pro komfort.

Science. Applied to Life TM. Ochranné oděvy. Zhotoveno pro ochranu. Navrženo pro komfort. Science. Applied to Life TM. Ochranné oděvy Zhotoveno pro ochranu. Navrženo pro komfort. 2016 Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů telefonicky

Více

Gely pro podporu hojení

Gely pro podporu hojení Gely pro podporu hojení Gely Silipos zahrnují širokou škálu produktů z polymerního gelu obsahujícího hodnotný minerální olej, který se pomalu uvolňuje a vstřebává do pokožky. Pokud je gel využíván, vylučuje

Více

NEMOA CAST - rigidní (tuhá) fixace končetin (náhrada klasické sádry) Test komprese (kgf/10,1 cm)

NEMOA CAST - rigidní (tuhá) fixace končetin (náhrada klasické sádry) Test komprese (kgf/10,1 cm) NEMOA CAST - rigidní (tuhá) fixace končetin (náhrada klasické sádry) NEMOA CAST je ortopedická bandáž zhotovená ze 100% polyesterového vlákna, což zajišťuje vysokou trvanlivost, lze ji snadno formovat

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Zdravotnictví Kvalita zdravotní péče začíná dobrou hygienou

Zdravotnictví Kvalita zdravotní péče začíná dobrou hygienou Kvalita zdravotní péče začíná dobrou hygienou 41 Pomůžeme vám vybrat si ten správný výrobek Zajištění péče o pacienty, návštěvníky i personál znamená, že musíte zavést vysoké hygienické standardy. To,

Více

Kontrolovaná absorpce. Absorbovatelné šití

Kontrolovaná absorpce. Absorbovatelné šití Kontrolovaná absorpce Absorbovatelné šití 1 Absorbovatelná pletená vlákna Ohebné a silné OPTIME Střední absorpce Pevnost v tahu: 28-35 dní Úplná absorpce: 60-90 dní Výhody Jemná a těsná struktura pleteného

Více

Hygieno-epidemiologický režim v klinické laboratoři. Kolářová Marie, ÚPOZ LF MU,

Hygieno-epidemiologický režim v klinické laboratoři. Kolářová Marie, ÚPOZ LF MU, Hygieno-epidemiologický režim v klinické laboratoři Kolářová Marie, ÚPOZ LF MU, mkolar@med.muni.cz B ZDRL BLHL Jaro 2016 Nemocnice je určena pro léčení pacientů s nutným respektováním ekologických a ekonomických

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018

OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018 OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018 Sportovní oblečení a doplňky pro amatérské sportovce Požadavky OS P 80-09 Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo

Více

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid.

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. ODĚVY Z PLETENIN 1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. Pletenina je plošná textilie vyrobená provázáním jedné nebo více soustav

Více

Modul 5 Management hygieny - RABC. Obsah. Situace v Evropě. RABC Normy pro operační textilie. Opatření v prádelnách Shrnutí

Modul 5 Management hygieny - RABC. Obsah. Situace v Evropě. RABC Normy pro operační textilie. Opatření v prádelnách Shrnutí Obsah Situace v Evropě RABC Normy pro operační textilie Opatření v prádelnách Shrnutí RABC v prádelnách Hygienické předpisy se v Evropě rychle mění Také se v různých zemích různě mění; např: Termální desinfekce

Více

8/2016. Ochranná KUKLA. OOP III. Kategorie

8/2016. Ochranná KUKLA. OOP III. Kategorie 8/2016 Ochranná KUKLA OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: 2 Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: Materiál: Šicí nitě: Popis: NOMEX Comfort, Art. 270 DC, 270g/m2 (93% Nomex, 5%

Více

Závěrečná zpráva o klinickém hodnocení zdravotnického prostředku

Závěrečná zpráva o klinickém hodnocení zdravotnického prostředku Závěrečná zpráva o klinickém hodnocení zdravotnického prostředku podle zákona č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích, v platném znění, a vyhlášky MZ č. 316/2000 Sb. V platném znění Klinické hodnocení

Více

S utěrkou (nejen) na jarní úklid. Len se nešpiní

S utěrkou (nejen) na jarní úklid. Len se nešpiní Duben 4., 2013 S utěrkou (nejen) na jarní úklid Tatam je doba, kdy i obyčejná prachovka byla nedostatkovým zbožím. Dnes už je na trhu takové množství utěrek z nejrůznějších materiálů, že bychom vám v tom

Více

VSTŘEBATELNÝ Šicí materiál

VSTŘEBATELNÝ Šicí materiál Kontrolovaná absorpce w w w. t e m a m e d i c a. c z VSTŘEBAtelnÝ pletený MATERIÁL JEMNÝ A PEVNÝ OPTIME Střednědobě vstřebatelný materiál Výhody jemná a pevná struktura pleteného vlákna s výbornou pevností

Více

STATUT OCHRANNÝCH ZNÁMEK

STATUT OCHRANNÝCH ZNÁMEK STATUT OCHRANNÝCH ZNÁMEK I. Všeobecně Činnost sdružení SOTEX je zaměřena zejména na zajišťování a rozšiřování trvalého označování textilu, oděvů a kožedělných výrobků symboly údržby a prosazování tohoto

Více

6. HYGIENICKÉ ZABEZPEČENÍ RUKOU VE ZDRAVOTNÍ PÉČI

6. HYGIENICKÉ ZABEZPEČENÍ RUKOU VE ZDRAVOTNÍ PÉČI M E T O D I C K Á O P A T Ř E N Í 6. HYGIENICKÉ ZABEZPEČENÍ RUKOU VE ZDRAVOTNÍ PÉČI ZN.: 19763/2005 REF.: MUDr. Sylvie Kvášová, tel.: 22497 linka 2440 K zajištění jednotného postupu stanoví tento metodický

Více

Rány. Kritéria, dělení, ošetření

Rány. Kritéria, dělení, ošetření Rány Kritéria, dělení, ošetření Co je rána? Každé porušení kůže Sliznice Povrchu některého orgánu Má tyto vlastnosti: krvácí Bolí Může dojít ke ztrátě tkáně Dělení ran a jejich vznik Řezná tlakem a tahem

Více

ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII

ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII w w w. t e m a m e d i c a. c z ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII COROLENE Polypropylenový monofil nulová paměť zvýšená odolnost vynikající průnik

Více

ZDravotnickéTextilie. Úvodní přednáška

ZDravotnickéTextilie. Úvodní přednáška ZDravotnickéTextilie Úvodní přednáška Doporučená Literatura: Informace o předmětu ZDT: Garant předmětu: prof. RNDr. David Lukáš CSc. Přednášející: Ing. Jiří Chvojka Ph.D. + vyžádané přednášky od specialistů

Více

Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN. Roztoky. LAVANID 1/2 - roztoky k oplachu ran. LAVANID - gel na rány.

Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN. Roztoky. LAVANID 1/2 - roztoky k oplachu ran. LAVANID - gel na rány. Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN Roztoky LAVANID 1/2 - roztoky k oplachu ran LAVANID - gel na rány LAVANID - gel na rány V+ LAVANID 1/2 - Roztoky k oplachu ran LAVANID - gel na rány

Více

Výrobek. Vlastnosti. Použití

Výrobek. Vlastnosti. Použití Výrobek Vlastnosti Použití Je samolepicí modifikovaná živičná těsnící páska s povrchovou úpravou posypu, modifikovaná elastomery "SBR. Průmyslově předem připravená, konstruovaná a vyvinutá pro efektivní

Více

UNIKÁTNÍ CHIRURGICKÉ KRYTÍ RAN

UNIKÁTNÍ CHIRURGICKÉ KRYTÍ RAN UNIKÁTNÍ CHIRURGICKÉ KRYTÍ RAN Pa te Ino v at iv n í zd nto van rav otn én ick ano ép tec ros hno třed log ky k ick hoje é ře ní ra šen n ísv yuž itím stříbra M r. F l ast e r ba c www.stopbac.cz PRODUKTY

Více

Alfa HYGIENA.cz. V naší nabídce naleznete :

Alfa HYGIENA.cz. V naší nabídce naleznete : SORBENTY V naší nabídce naleznete : - textilní sorbenty (M, SM, SMS materiály) - sorpční nohavice - sorpční polštáře - nepropustné sorpční role - sypké sorbenty - průmyslové utěrky - norné stěny - havarijní

Více

zdravotnické prostředky

zdravotnické prostředky zdravotnické prostředky SYNTETICKÁ FIXAČNÍ OBINADLA SYNTETICKÝ SÁDROVÝ RUKÁV SYNTETICKÁ FIXAČNÍ DLAHA BANDÁŽE SE SILIKONOVÝMI PODLOŽKAMI Syntetická fixační obinadla prostředky pro fixaci a sádrování lehké,

Více

Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie

Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie 2010-2011 Aktivita 1.1 k dílčímu cíli 1 Speciální textilní výrobky Nové textilie se zvýšenou bezpečností Cíl: Prototyp speciální oděvní textilie

Více

PRACOVNÍ TLAK DO 3Bar

PRACOVNÍ TLAK DO 3Bar Tkaninové kompenzátory Tkaninové kompenzátory jsou pružné propojovací elementy potrubí pro přenos plynných nebo sypkých médií. Mají za úkol zabezpečit správný chod zařízení, a to i v případě vibrací nebo

Více

Aerosolové a mikrobiální mikroklima čistého prostoru

Aerosolové a mikrobiální mikroklima čistého prostoru XXVI. Mezinárodní konference NEMOCNIČNÍ EPIDEMOILOGIE A HYGIENA Brno, Hotel Continental, 16. a 17. dubna 2019 II blok přednášek: VZT a klimatizace, vstupní validace, servis Aerosolové a mikrobiální mikroklima

Více

Vyšetřovací rukavice Rozdělení podle plnění evropských norem a směrnic

Vyšetřovací rukavice Rozdělení podle plnění evropských norem a směrnic Vyšetřovací rukavice Rozdělení podle plnění evropských norem a směrnic Pro vaši snadnou orientaci ve zdravotnických normách, které se týkají používání jednorázových vyšetřovacích rukavic, jsme pro vás

Více

Zásady hygieny rukou

Zásady hygieny rukou Zásady hygieny rukou Věstník MZ ČR částka 5/2012 str.15 METODICKÝ NÁVOD - HYGIENA RUKOU PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE http://www.mzcr.cz/legislativa/dokumenty/vestnik-c5/2012_6452_2510_11.ht Ruce zdravotníka

Více

Akční nabídka MATRACÍ až 30% sleva

Akční nabídka MATRACÍ až 30% sleva Akční nabídka MATRACÍ až 30% sleva Z www.matrace-mabo.cz Platnost akce do odvolání. MATRACE Z BIO PĚNY HR studené pěny této produktové řady jsou vyráběny na bázi přírodních surovin sójového extraktu. HR

Více

Konference SNEH, Brno 17. května 2017 Petr Havlíček HARTMANN-RICO a.s.

Konference SNEH, Brno 17. května 2017 Petr Havlíček HARTMANN-RICO a.s. Dezinfekce povrchů úspěch závisí na metodě Konference SNEH, Brno 17. května 2017 Petr Havlíček HARTMANN-RICO a.s. Patogen Četnost výskytu na rukách Přežívání na rukách Přežívání na neživých površích Acinetobacter

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY LYMFATICKÝ SYSTÉM LYMFATICKÉ KAPILÁRY ODVÁDĚJÍ BUNĚČNÉ ODPADNÍ LÁTKY TOXINY, MINERÁLY, PATOGENNÍ ORGANISMY, PŘEBYTEČNOU VODU Z MEZIBUNĚČNÉHO

Více

BEZPEČÍ NA OPERAČNÍCH SÁLECH

BEZPEČÍ NA OPERAČNÍCH SÁLECH BEZPEČÍ NA OPERAČNÍCH SÁLECH MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL ČESKO-SLOVENSKÝ CELOSTÁTNÍ KONGRES OLOMOUCKÉ DNY - V.ROČNÍK, NH Hotels, Olomouc, 28.-29.4.2011 PREMISA Pacientovi na

Více

Příloha č. 5 zadávací dokumentace (varianta 5a pro část 1 veřejné zakázky) - Obecné technické a kvalitativní požadavky

Příloha č. 5 zadávací dokumentace (varianta 5a pro část 1 veřejné zakázky) - Obecné technické a kvalitativní požadavky Příloha č. 5 zadávací dokumentace (varianta 5a pro část 1 veřejné zakázky) - Obecné technické a kvalitativní požadavky Tato příloha Obecné technické a kvalitativní požadavky spolu s přílohou - Specifikace

Více

DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH. Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL. 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1

DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH. Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL. 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1 DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1 DEZINFEKCE - je soubor opatření ke zneškodňování mikroorganizmů pomocí fyzikálních,

Více

Matrace-vakuové ortopedické

Matrace-vakuové ortopedické Matrace-vakuové ortopedické ORTHO Jádro matrace - studená HR pěna 30 kg/m3, výška 13 cm, tvarově stálá. Složena z trvanlivého ELASTIK, flexibilní pokrývky rozšířené prostřednictvím vody bez použití jakéhokoli

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. VÝROBCE: Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku. je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad proti UV záření. Nopová

Více

750,- Velký výběr přikrývek a polštářů! Ptejte se! 450,- 300,- 1/2 50% SLEVA CENA CENA VÍCE NEŽ PLUS PŘIKRÝVKA FLOWER

750,- Velký výběr přikrývek a polštářů! Ptejte se! 450,- 300,- 1/2 50% SLEVA CENA CENA VÍCE NEŽ PLUS PŘIKRÝVKA FLOWER PŘIKRÝVKA FLOWER VÍCE NEŽ 50% 750,- VIZ STR. 3 Velký výběr přikrývek a polštářů! Ptejte se! 135x220 cm 1049,- 525,- 200x220 cm 1299,- 800,- 70x80 cm 399,- 200,- HEDDA AMOLA DORETTE JEANITA JARNÍ + LETNÍ

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Krajské ředitelství policie kraje Vysočina IČO: 72052147 Sídlo/místo

Více

UNIKÁTNÍ CHIRURGICKÉ KRYTÍ RAN

UNIKÁTNÍ CHIRURGICKÉ KRYTÍ RAN UNIKÁTNÍ CHIRURGICKÉ KRYTÍ RAN Pa te Ino v at iv n í zd nto van rav otn én ick ano ép tec ros hno třed log ky k ick hoje é ře ní ra šen n ísv yuž itím stříbra M r. F l ast e r ba c www.stopbac.cz PRODUKTY

Více

A 3 520 20 3 520 20 B 3 520 29 352 000 2 900 C 352 000 2 900 3 520 000 29 000 D 3 520 000 29 000 nedefin. nedefin.

A 3 520 20 3 520 20 B 3 520 29 352 000 2 900 C 352 000 2 900 3 520 000 29 000 D 3 520 000 29 000 nedefin. nedefin. ČISTÉ PROSTORY Ing. Zuzana Mathauserová, Laboratoř pro fyzikální faktory Čistý prostor (ČP) je prostor s definovanou kvalitou vnitřního prostředí vyjádřenou počtem částic pevného aerosolu o daných velikostech

Více

OBVAZOVÝ MATERIÁL. Kompresy z gázy. Kompresy z netkaného textilu. Obvazy a obinadla. Sterilní náplasti. Nesterilní náplasti

OBVAZOVÝ MATERIÁL. Kompresy z gázy. Kompresy z netkaného textilu. Obvazy a obinadla. Sterilní náplasti. Nesterilní náplasti OBVAZOVÝ MATERIÁL Kompresy z gázy Kompresy z netkaného textilu Obvazy a obinadla Sterilní náplasti Nesterilní náplasti 137 SAFELINE KOMP KOMPRESY Z GÁZY, STERILNÍ, BEZ RTG VLÁKNA Katalogové číslo Rozměry

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 2 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o.

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 2 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o. Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Obvazová technika. Lékárnička Označení

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ÚSTŘEDNÍ VOJENSKÁ NEMOCNICE - Vojenská fakultní nemocnice PRAHA IČO: 61383082 Sídlo/místo

Více

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis.

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Nozokomiální nákazy FN Hradec Králové JIP GMK Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Definice: Vznikají v souvislosti s hospitalizací. Máme-li infekci označit za nozokomiální, musí být zřejmé, že nebyla přítomna

Více

Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu

Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu CETRUM TRANSFERU BIOMEDICÍNSKÝCH TECHNOLOGIÍ HK CZ.1.05/3.1.00/10.0213 Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu Seminář JAK VÝZKUMNĚ SPOLUPRACOVAT S FIRMOU CONTIPRO? CENTRUM TRANSFERU BIOMEDICÍNSKÝCH TECHNOLOGIÍ

Více

METODICKÝ LIST. TÉMA: ÚVOD drény a drenáže

METODICKÝ LIST. TÉMA: ÚVOD drény a drenáže METODICKÝ LIST TÉMA: ÚVOD drény a drenáže Zpracovala: Mgr. Petra Bednářová Datum: únor 2012 ANOTACE: Zdravotnický asistent pod odborným dohledem všeobecné sestry nebo lékaře připravuje pacienty k diagnostickým

Více

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry 5.6.17.6. Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/holicstvikadernictvi-pedikury-a-manikury Pracovní činnosti při provozování kadeřnictví, pedikúry,

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku LITHOPLAST INSTAL. LITHOPLAST INSTAL je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

I ~ Rozhodnutí. se Institut pro testování a certifikaci, a.s.

I ~ Rozhodnutí. se Institut pro testování a certifikaci, a.s. Místopředseda vlády České republiky ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Němec V Praze dne./fdubna 2005 Čj. 218/2004-0DS-ZN/16/1 Rozhodnutí Na základě žádosti a v souladu s ustanovením 21 odst. 3 zákona č.

Více

2/13-FAR Cenové rozhodnutí. Ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2012,

2/13-FAR Cenové rozhodnutí. Ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2012, 2/13-FAR Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2012, kterým se stanoví seznam skupin zdravotnických prostředků s deregulovanými cenami výrobce Ministerstvo zdravotnictví podle

Více

Nabízené moduly: 1. Materiály 2. Design 3. Ergonomie, zdraví 4. Normy a zákony 5. Zkušebnictví 6. Reklamace 7. Prodej nábytku a bytových textilií

Nabízené moduly: 1. Materiály 2. Design 3. Ergonomie, zdraví 4. Normy a zákony 5. Zkušebnictví 6. Reklamace 7. Prodej nábytku a bytových textilií Nabídka školení v rozsahu dle projektu č. CZ.1.07/3.2.04/02.0006 GG OPVK Jihomoravského kraje Vzdělávání pro zvýšení konkurenceschopnosti, produktivity a zaměstnatelnosti a zlepšení kvality ergonomických

Více

Rukavice pro svařování

Rukavice pro svařování Standardy EN pro rukavice a materiály Kategorie 1, jednoduchý design: Tyto produkty chrání před minimálními riziky a mohou být použity pouze v případě minimálního nebezpečí, které může být snadno identifikováno

Více

Dezinfekce BODE chráníme ruce, které pomáhají -dezinfekce rukou -ochranné krémy -ochranné rukavice

Dezinfekce BODE chráníme ruce, které pomáhají -dezinfekce rukou -ochranné krémy -ochranné rukavice Balneo kongres Karlovy Vary Dezinfekce BODE chráníme ruce, které pomáhají -dezinfekce rukou -ochranné krémy -ochranné rukavice HARTMANN RICO: Výrobce a distributor zdravotnických prostředků HARTMANN RICO

Více

Technické textilie. Textilie pro sport a volný čas. Vytvořil: Novák, O.

Technické textilie. Textilie pro sport a volný čas. Vytvořil: Novák, O. Technické textilie Textilie pro sport a volný čas Vytvořil: Novák, O. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Textilie pro sport a volný čas, charakteristické

Více

Základníprincipyterapie chronickýchran. Nemocnice Boskovice, chirurgické oddělení MUDr. Kristýna Koželuhová

Základníprincipyterapie chronickýchran. Nemocnice Boskovice, chirurgické oddělení MUDr. Kristýna Koželuhová Základníprincipyterapie chronickýchran Nemocnice Boskovice, chirurgické oddělení MUDr. Kristýna Koželuhová Chronickárána: Sekundárně se hojící rána, která i přes adekvátní terapii nemá po 6-9 týdnech tendenci

Více

Předmluva. Příručka ošetřování chronických ran. Nezaměnitelný servis

Předmluva. Příručka ošetřování chronických ran. Nezaměnitelný servis Navštivte nás na internetu: www.hartmann.cz HARTMANN RICO a.s. Masarykovo nám. 77 664 71 Veverská Bítýška Nezaměnitelný servis Navštivte naše webové stránky: www.hartmann.cz www.lecbarany.cz Další informace

Více

MATRACE A PŘÍSLUŠENSTVÍ

MATRACE A PŘÍSLUŠENSTVÍ MATRACE A PŘÍSLUŠENSTVÍ Ceník platný od 1. 1. 2017 Fotografie matrací jsou pouze ilustrační barva pěny se může lišit. 1 NORA 14 cm pěna PUR VP35, antibakteriální HR35, RE80 Partnerská oboustranná matrace

Více

Umíme používat osobní ochranné. cvičení IZS. MUDr. Jana Prattingerová Medicína katastrof Hradec Králové 2008

Umíme používat osobní ochranné. cvičení IZS. MUDr. Jana Prattingerová Medicína katastrof Hradec Králové 2008 Umíme používat osobní ochranné prostředky? Postřehy nejen ze cvičení IZS MUDr. Jana Prattingerová Medicína katastrof Hradec Králové 2008 Taktické cvičení IZS-postřehy OOP Taktické cvičení IZS-postřehy

Více

Vybavení lékárničky. Domácí Školní Autolékárničky

Vybavení lékárničky. Domácí Školní Autolékárničky Vybavení lékárničky Domácí Školní Autolékárničky Domácí lékárna Domácí lékárnička je nezbytnou součástí každé domácnosti. Měla by mít své stálé místo, uložena mimo dosah malých dětí. Jednou za rok by se

Více

Nová kolekce zeštíhlujících a formujících kompresních produktů MAXIS s medicínským účinkem pro ženy.

Nová kolekce zeštíhlujících a formujících kompresních produktů MAXIS s medicínským účinkem pro ženy. Nová kolekce zeštíhlujících a formujících kompresních produktů MAXIS s medicínským účinkem pro ženy. Certifikát Öko-Tex Standard 100 zaručuje absenci jakýchkoliv potenciálně škodlivých látek v produktech

Více

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Shape je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

Specifikace pro část 6 Šátek, ponožky, bunda, triko, mikina

Specifikace pro část 6 Šátek, ponožky, bunda, triko, mikina Multifunkční šátek - 18443300-9 Specifikace pro část 6 Šátek, ponožky, bunda, triko, mikina - multifunkční antibakteriální šátek - pro ochranu hlavy, tváře nebo krku před vnějšími vlivy - musí být měkký,

Více

Obvazová technika Obvaz ovinutí části těla Obinadlo pruh textilie

Obvazová technika Obvaz ovinutí části těla Obinadlo pruh textilie OBVAZY Obvazová technika Obvaz = léčebné nebo preventivní ovinutí části těla textilním materiálem nebo kombinací tohoto materiálu (dlaha, sádra, pryž, plast. = musí být účelný a estetický Obinadlo = pruh

Více

Ochrana hlavy. Rukavice pro svařování. Normy EN pro rukavice a materiály rukavic. Kapuce Proban. Kožená ochrana hlavy a hrudníku

Ochrana hlavy. Rukavice pro svařování. Normy EN pro rukavice a materiály rukavic. Kapuce Proban. Kožená ochrana hlavy a hrudníku Ochrana hlavy Normy EN pro rukavice a materiály rukavic Kapuce Proban Nehořlavá ochrana hlavy pro zakrytí hlavy, krku, zátylku a ramen. Kapuce Proban 0000 593 269 Označení CE - ochranné pracovní prostředky

Více

Vydané normy 3. čtvrtletí 2018

Vydané normy 3. čtvrtletí 2018 Vydané normy 3. čtvrtletí 2018 VYDANÉ ČSN ve vztahu ke spotřebitelským zájmům Bezpečnost výrobků pro děti 39. ČSN EN 1176-1 ed. 2 (94 0515) kat.č. 505284 Zařízení a povrch dětského hřiště - Část 1: Obecné

Více