Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí"

Transkript

1 Effective - ebook O společnosti Effective jsme založili jako zkušení profesionálové v roce A to s jasným záměrem chtěli jsme dělat skutečné finanční poradenství. Chtěli jsme pomáhat klientům zlepšit jejich finanční situaci a díky úsporám zvyšovat kvalitu jejich života, pomáhat jim plnit sny, o kterých si mysleli, že jsou pro ně finančně nedosažitelné. Existuje mnoho společností, které tvrdí, že poskytují finanční nebo i jiné druhy poradenství. Většinou ale nabízejí jen několik málo služeb zaměřených na to, aby vám prodali nějaké finanční produkty. Effective jsme založili po více jak desetiletých zkušenostech v oboru. A věděli jsme, že chceme pracovat v nejlepším zájmu svých klientů. A trvale rozvíjet a zvyšovat úroveň poradenských služeb tak, aby to přinášelo co nejvíc užitku právě vám. 6 témat vašich financí v rámci komplexního řešení vašich financí doporučujeme zdarma ke stažení i ebooky týkající se dalších témat, nejen BYDLENÍ Téma ebooku Hypotéka Výběr realit Stavební spoření Energie Telefon Běžný účet

2 Hypotéka Pokud chcete koupit dům nebo byt, nebo dokonce stavět, může se stát hypotéka a s ní související administrativa a zařizování na nějakou dobu vaší životní realitou. Hypotéka je závazek, který se může týkat velké části vašeho života. Měli byste si tedy dobře vybrat, aby se z vysněného domova kvůli špatně zařízené hypotéce nestala spíš velká přítěž. Důležitými parametry, na které byste se měli zaměřit, jsou: výše úroku, délka fixace, způsob čerpání a doba splácení. 3 znaky dobré hypotéky Fixace maximálně 5 let Jednoduché čerpání a žádné zbytečné poplatky Nejlépe délka do 10 let nebo na 30 let s investicí Optimalizace hypotéky Poskytujeme komplexní služby, které šetří váš čas i peníze. Rádi vám pomůžeme už od začátku se vším, co bude třeba, nebo jen s jednotlivými kroky, to už je na vaší volbě. Umíme vám poradit při výběru nemovitosti, jednání s majiteli a realitními kancelářemi, při vyřizování smluvní dokumentace, sjednávání hypotéky včetně všech náležitostí. Poradíme, a pokud budete chtít, zároveň vše zařídíme za vás. Vždy zastupujeme vás a vaše zájmy. Naším cílem je vaše spokojenost a co největší možná úspora vašich peněz.

3 Nejlevnější hypotéku vám zajistí správně vybraná nemovitost Jak vybrat nemovitost? Chcete-li koupit dům nebo byt, jsou dvě základní možnosti, jak celá situace může vypadat. Buď jste našli nemovitost, do které jste se doslova zamilovali, a víte, že chcete pouze tuhle a žádnou jinou. Pak je největší otázkou cena, kterou se vám podaří domluvit s majitelem nebo realitní kanceláří, která majitele zastupuje. Druhou možností je, že jste se rozhodli pro koupi nemovitosti, ale zatím nevíte, jaká by to měla být. Jistě, většinou máte představu, co by měla splňovat, ale najít takovou nemusí být vždy snadné. Můžete sami týdny a měsíce hledat v inzerátech a nabídkách realitních kanceláří a nejrůznějších realitních serverů. Nebo vyhledat odborníky, kteří vám pomůžou nebo poradí. V takové chvíli myslete vždy na to, že by to měli být nezávislí specialisté, kteří budou jednat ve vašem zájmu. Zástupci realitních kanceláří vám s tímto můžou pomoct, v jejich zájmu je ovšem zastupovat majitele nemovitosti. A dům nebo byt prodat. Nezastupují tedy vás a vaše zájmy, ale zájmy své a zájmy majitele nemovitosti. V Effective umíme poradit i při výběru toho správného domu nebo bytu právě pro vás. Máme přehled o trhu s nemovitostmi a dokážeme vám vyjednat nejlepší možnou cenu s majiteli nebo realitními kancelářemi. Vše začíná u výběru nemovitosti. Je to váš závazek na příští desetiletí, zvolte tedy dobře. A pokud si nejste jisti, nechte si poradit. Jak jednat s majitelem nemovitosti? Jak jednat s realitní kanceláří?

4 Majitelé nemovitostí se je budou vždy snažit prodat za tu nejvyšší možnou cenu. Stejně tak realitní makléři, kteří s vidinou provize mnohdy cenu nemovitosti ještě nadhodnotí. Často je tak při koupi domu nebo bytu možné vyjednat nemalou slevu. Musíte v tom ale umět chodit. V Effective umíme vést taková jednání a dokážeme vám vyjednat slevu, která nejednoho z našich klientů velmi příjemně překvapila. Jak správně sjednat hypotéku? Nemáte-li dostatek finančních prostředků k tomu, abyste si dům nebo byt mohli koupit sami, pak přichází na řadu úvěry nejčastěji hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření. Hypotéka je to, co lidé řeší nejvíc. Nejdůležitější je ale myslet už od začátku na to, za co budete platit, jakou nemovitost koupíte. Tím to začíná. A to je v celém procesu nejdůležitější. Můžete řešit desetitisíce, které ušetříte na hypotéce, podaří-li se vám ji sjednat za dobrých podmínek. A přitom byste mohli ušetřit statisíce už při nákupu nemovitosti a vyjednávání o ceně domu nebo bytu. Potřebujete-li sjednat nejlepší možnou hypotéku, pak byste se měli soustředit hned na několik parametrů: výše úrokové sazby, délka fixace a délka poskytnutého hypotečního úvěru. Vždy se zaměřte na poplatky související se sjednáním hypotéky a také poplatky souvisejícími s její správou. Nenechte se zmást zdánlivě nízkým úrokem a vždy si spočítejte celkovou nákladovost hypotéky, tedy kolik za ni zaplatíte se vším všudy. To jsou parametry, které byste při výběru sjednávání hypotéky měli srovnávat. Effective zastupuje vás a vaše zájmy při všech jednáních Chcete si ušetřit starosti při výběru a vyhledávání nemovitosti? Potřebujete někoho, kdo za vás vyřídí smluvní dokumentaci a bude jednat s realitními kancelářemi nebo majitelem nemovitosti? Zajímá vás, jaké řešení je pro vás to správné? Zanalyzujeme vaši situaci a řekneme vám, jak to je. Budete-li chtít, všechno vyřídíme za vás. Jednáme vždy na základě vašeho zadání a ve vašem zájmu.

5 Jakým způsobem lze splácet hypotéku? Anuitní způsob splácení Každý zná tzv. anuitní způsob splácení. Klient splácí úrok i jistinu úvěru, a to v určitém poměru. Každý měsíc splácí obojí. Splátka je po celou dobu stejná, ale mění se poměr výše úroku a jistiny. Po určité době jsou splaceny jak úroky, tak jistina. Kombinace hypotéky s investičním produktem Historicky byly na trhu produkty, které hypotéku kombinovaly s životním pojištěním nebo s investicí. Nejdříve to bylo s kapitálovým životním pojištěním: banka požadovala od klienta splácení úroků a celou hypotéku mohl splatit až posléze z výnosů kapitálového životního pojištění. Některé hypoteční banky následně přistoupily ke kombinaci s investičním životním pojištěním. Princip byl stejný, s tím rozdílem, že investiční životní pojištění mělo potenciál vydělat víc než kapitálové. Kombinace hypotéky se stavebním spořením Existuje také kombinace se stavebním spořením nebo s investicí přes investiční společnost. Logika je vždy stejná, a to ta, že banka dá klientovi možnost splácet menší částku, tedy jen úrok, a klient celý dluh zaplatí až posléze, tedy například po 20 nebo 30 letech z výnosu, který se vytvořil díky investičnímu produktu.

6 Kdy je správnou volbou hypoteční úvěr a kdy úvěr ze stavebního spoření? Za jakým účelem chcete hypotéku využít? Úvěry ze stavebního spoření jsou vhodnější v případech, kdy se jedná o rekonstrukci, ale i menší či větší opravy nemovitosti nebo modernizaci vybavení domácnosti. Pro účely koupě nebo výstavby jsou často vhodnější zase hypoteční úvěry. To platí obecně. Pokud o něčem takovém uvažujete, je lepší si vše nechat spočítat od odborného finančního poradce, abyste zjistili, která možnost je pro vás konkrétně tou správnou. Jak rychle potřebujete peníze? Disponujete nějakými finančními prostředky a potřebujete peníze na koupi nebo stavbu nemovitosti co nejdřív? Pak je pro vás lepší volbou hypoteční úvěr. Pokud si už nějakou dobu spoříte se stavební spořitelnou, pak je zase lepší variantou využít úvěr ze stavebního spoření, který je často nabízen za opravdu dobrých podmínek. Kombinace hypotečního úvěru a stavebního spoření Existují i situace, kdy je vhodné stavební spoření a hypoteční úvěr spojit. Jedním ze způsobů splácení hypotečního úvěru je právě kombinace se stavebním spořením. Banka dá klientovi možnost splácet menší částku, tedy jen úrok, a celý dluh zaplatí až posléze, tedy například po 10 nebo 20 letech z výnosu, který si vytvoří díky spoření.

7 Co všechno můžete financovat hypotečním úvěrem? Neúčelová hypotéka Pomocí neúčelového hypotečního úvěru lze financovat prakticky cokoliv. Nejčastěji si ovšem lidé berou hypotéku účelovou, a pak s ní financují obvyklé nemovitosti, jakými jsou bytové jednotky nebo pozemky. Můžete s ní financovat i stavbu rodinného domu nebo vypořádání spoluvlastnictví v případě dědictví či rozvodu. V krajních případech se tak dá financovat i samostatný pozemek, pole nebo rybník. To je ale méně obvyklé. Nejčastěji se jedná o dům, byt nebo chalupu. Na co byste se měli při výběru hypotéky zaměřit? Při výběru hypotéky můžete udělat celou řadu chyb, které se pak velmi obtížně řeší. Na začátku je důležité rozlišit, jestli se má pomocí úvěru financovat výstavba nemovitosti, nebo jednoduchá koupě.

8 Financování koupě bytu nebo domu pomocí hypotéky Při koupi nemovitosti je třeba si spočítat celkovou nákladovost hypotéky a nesledovat jen úrokovou míru. Je třeba vědět i to, zda jsou součástí poplatky spojené s řízením, například za vyhotovení odhadu, schválení úvěru, jaké jsou pravidelné poplatky za správu hypotéky, jestli banka klienta nutí mít u ní běžný účet, nebo ne. A pokud ano, tak za jakých podmínek. Někdy banka může naopak motivovat ke zřízení účtu a dát klientovi díky tomu slevu na úrokové míře. Dalším parametrem může být i životní pojištění. Některé banky dávají slevu, pokud máte uzavřené životní pojištění. Je třeba zjistit, zda se vyplatí uzavřít životní pojištění a dostat slevu, nebo ne. Záleží také na délce fixace úrokové míry. Obecně platí, že je lepší kratší fixace, protože se pak snáze hypotéka doplácí nebo refinancuje za lepších podmínek, a to bez zbytečných sankčních poplatků. Financování výstavby pomocí hypotéky Kromě úrokové míry existuje celá řada souvisejících parametrů, kterým byste měli věnovat pozornost. Důležité jsou poplatky a jejich výše. Hlavní je ale způsob čerpání peněz při výstavbě. Ostatní parametry, na které je třeba se zaměřit, jsou stejné jako v případě koupě. Pokud klient nezastaví jinou nemovitost, banka v tomto případě nemá zástavu. Hodnota nemovitosti při výstavbě postupně roste, a banka tím pádem dává klientovi peníze také postupně. V tom jsou největší rozdíly mezi bankami. Jednak v poplatcích, pak v tom, jestli banka vyžaduje na všechno faktury, nebo ne. Pokud ne, klienti mohou značně ušetřit. Dále je třeba se vědět, jestli banka vyžaduje posudek o současné hodnotě zástavy při každém čerpání, nebo jen několikrát. Je rozdíl v tom, jestli zaplatíte poplatek za čerpání třikrát, nebo patnáctkrát. Nebo dokonce třicetkrát. V případě výstavby je tedy třeba se zaměřit víc na způsob čerpání než na úrokovou míru.

9 Co dělat s hypotékou ve složitých životních situacích? Hypotéka v páru a rozvod Lidé si často berou hypotéku v páru. V případě, že jim vztah nevydrží, co si s hypotékou počít? Co dělat s hypotékou při rozchodu nebo rozvodu? Možnosti jsou v podstatě tři. Buď se rozcházející se pár rozhodne, že nemovitost zatíženou hypotékou prodá, z prodeje splatí hypotéku a rozdělí si peníze, které zbyly. Nebo zvolí druhou možnost, kterou je to, že hypotéku na sebe převezme jeden z páru. Potom to ale banka posuzuje jako nový úvěr a chce doložit, že ten jeden člověk má dostatek příjmů na splácení úvěru. Dívá se na hypotéku tak, jako by půjčovala samotnému jedinci, už ne páru. Když to klient doloží, banka udělá dodatek k úvěrové smlouvě, a ta už je vedená jen na jednoho z bývalých partnerů. Třetí možností je nemovitost pronajmout a z tohoto příjmu hypotéku platit. Hypotéka jako součást dědického řízení V případě, že člověk, který má u banky uzavřený hypoteční úvěr, zemře, je třeba banku o této skutečnosti neprodleně informovat. A to předložením úmrtního listu. Po dobu, než proběhne dědické řízení, byste měli splátky stále platit, pokud se s bankou nelze dohodnout jinak. Co dělat se zděděnou hypotékou? Můžete prodat nemovitost, která je hypotékou zatížena, a celou hypotéku doplatit. Nebo si ji ponechat a splácet ji dál.

10 Jsou hypotéky s nejnižšími úroky opravdu nejlevnější? Můžou být, ale nemusejí. Když zvažujete, jakou hypotéku si sjednat, vždy myslete nejen na výši úroku, ale také na veškeré poplatky, které s uzavřením a vedením hypotečního úvěru souvisejí. Celková nákladovost úvěru Co vše může vaši výhodnou hypotéku prodražit? Cena za odhady nemovitostí, notářská ověření listin, poplatky za uzavření a vedení úvěru a tak dále. To jsou na první pohled v rámci výše úvěru zdánlivé maličkosti, které ale můžou úvěr značně prodražit. Když tedy zvažujete hypotéku, vždy si spočítejte celkovou nákladovost úvěru, abyste věděli přesně, kolik nakonec zaplatíte.

11 Nemovitost pořízená díky hypotéce může být také dobrou investicí Nemovitost splácená nájemníky Jedním ze způsobů, jakým udělat z pořizované nemovitosti lepší investici, je pronajmout tento byt nebo dům a z nájmu, který budou nájemníci platit, hradit měsíční splátky hypotečního úvěru. Ani nemovitost nemusí být nejjistější investicí z pohledu udržení ceny. Vývoj ceny na trhu s nemovitostmi, jak už jsme v minulosti měli možnost několikrát zažít, jde nahoru i dolů. Paradoxně i přes to má většina lidí tendence si myslet, že ceny nemovitostí neustále porostou. To se ale nezakládá na úplně reálných základech. Koupě bytu na hypotéku jako investice Jako investici do nemovitostí lidé nejčastěji kupují byty. Většinou je chtějí, jak už jsme zmiňovali, pronajímat. Obecně u bytů platí, že lepší investicí je byt, u kterého je dobrý poměr investované částky a vybraného nájmu. Z tohoto pohledu je nejvýhodnější menší byt, např. velikosti 2+1 nebo i menší. Nejčastěji se kupují za účelem dalšího pronájmu byty o velikosti 2+1 nebo 2+kk.

12 Investice do nemovitostí podle lokality Očekáváte-li od koupě nemovitosti, že její cena zůstane alespoň stejná, nebo v lepší případě dokonce poroste, doporučujeme se zaměřit na nemovitosti ve větších městech. Ideálně v Praze, ale třeba i v Plzni nebo Brně. Tady bude platit, že nájem, který vyberete, vám pokryje třeba třicetiletou hypotéku. Pokud budete byt kupovat bez hypotéky, pak je návratnost zhruba 20 let. Z opačného konce jsou byty v hodně malých městech, zejména v některých typických lokalitách, kde naopak skvěle vychází návratnost investice. V takových lokalitách lze koupit například větší byt 2+1 nebo 3+1 za 200 nebo 300 tisíc korun, a přitom se zde nájem pohybuje okolo 6 8 tisíc korun. Díky tomu je celý byt splacený během několika málo let. A návratnost investice je tak rychlejší. Investice do půdy Vždycky platilo, že kdo drží půdu, ten má trumfy. Zvláštní kapitolou jsou investice do půdy, ať už orné, lesní, nebo například do rybníků a podobně. Nájem v takovém případě negeneruje velký zisk, nicméně z dlouhodobého hlediska si odborně-investiční veřejnost myslí, že je to vhodná investice. Cena půdy, podle jejich mínění, s časem poroste.

13 Hypoteční úvěr na 40 let spojený s investicí vás vyjde levněji než kratší hypotéka Hypotéka na 40 let v kombinaci s investičním produktem Čtyřicetiletá hypotéka úplně nejlépe funguje v kombinaci s investicí, protože čím déle platí, že máte úrok z výnosu větší než úrok z úvěru, tím lépe vám to vyjde. To je úplně ideální způsob, když zvolíte co nejdelší možnou dobu, po kterou to takto funguje. Čím déle a pomaleji platíte, tím méně ve výsledku zaplatíte I kdyby klient takový způsob splácení nezvolil, tak v současné chvíli, kdy jsou úroky nízké, se mu to stále vyplatí. Je pravda, že v současné době je nízká také inflace. Měli bychom tedy počítat ne se splátkou nominální, tedy s tou, kterou my dnes vidíme, že budeme platit, ale s reálnou hodnotou splátky. A tam je potřeba započítat inflaci do času. Čím déle budete platit, nebo čím pomaleji to budete platit, tím méně vlastně zaplatíte. Nižší měsíční splátky Hypotéka na 40 let je vhodná také pro ty, kteří by si nemohli hypotéku dovolit kvůli výši měsíčních splátek, protože by převyšovala jejich možnosti.

14 Kdy je vhodné si vzít hypoteční úvěr? A kdy naopak ne? Kdy je pro vás výhodné vzít si hypotéku? Pokud si chcete pořídit vlastní bydlení, pak je pro vás hypotéka správným řešením v případech, že bude měsíční splátka stejná nebo nižší, než je váš současný nájem nebo nájem v dané lokalitě. K nemovitosti můžete také přistupovat jako k investici a krýt hypotékou koupi nemovitosti, kterou následně pronajmete. A nájmem budete hradit splátky. V zásadě platí jednoduché pravidlo: Hypotéku si nezařizujte, pokud si nejste jistí, že ji zvládnete splácet. V jakých situacích se vám hypotéka nevyplatí? V zásadě se dá říct, že v dnešní situaci by si neměl brát člověk hypotéku jedině v případě, že na ni nemá. Hypotéka se vám také nemusí vyplatit v případě, že v dané lokalitě je nájem nemovitosti výrazně nižší než splátka hypotéky. V praxi to znamená, že byste žili v bytě, za který byste platili nájem 3500 korun, ale splátka hypotéky by vás vyšla třeba až na korun.

15 Za 100% hypotéku si připlatíte, čekají vás vyšší úroky Hypotéky se dělí také podle výše zástavní hodnoty. Banky při půjčování peněz řeší následující poměr: částku, kterou půjčují, vůči hodnotě nemovitosti, kterou si berou do zástavy. Čím nižší je hodnota nemovitosti a vyšší částka, kterou banka půjčuje, tím je hypotéka dražší. Nejvíc vás bude stát 100% hypotéka. Tu ale každá banka neposkytuje. Stoprocentní hypotéka Princip je jednoduchý. Hodnota nemovitosti je stejná jako výše úvěru. Při zástavě nemovitosti v hodnotě 1,5 milionu korun si klient může půjčit 1,5 milionu korun. Výše úrokové sazby V případě 100% hypotéky je úrok vyšší než v případech, kdy máte alespoň 10 % vlastních peněz. Když chcete méně peněz, než jaká je hodnota zástavy, když je hypotéka řádově do 90 % oproti hodnotě zástavy, úrok je přibližně o 1 % nižší než v případě 100% hypotéky. U té si připlatíte.

16 Jaká je ta správná doba fixace hypotéky? Co znamená doba fixace hypotéky? Doba fixace hypotečního úvěru značí fixaci úrokové míry, tedy určité období, po které se nezmění úroková sazba, kterou je hypotéka úročena. A to bez ohledu na to, jestli úrokové sazby běžně v danou dobu klesají, nebo stoupají. Banky běžně nabízejí fixaci v rozmezí 1 rok až 5 let. Fixace může být ale i delší, třeba 10, nebo i 15 let. Jak zvolit vhodnou dobu fixace? Kratší doba fixace umožňuje lépe a levněji umořit úvěr, pokud zvažujete možnost předčasného splacení nebo refinancování formou levnější hypotéky. Takové změny je lepší dělat po skončení fixačního období, abyste se vyhnuli případným sankcím. Obecně řečeno, je lepší kratší fixace, v řádu dvou až tří let, maximálně pěti. Delší doba fixace neumožňuje pružně reagovat na změny trhu. A i zdánlivě nízký úrok se vám tak nakonec může prodražit.

17 Jaká je ta správná dobasplácení hypotéky? Jaká délka splácení je nejčastější? Banky nabízejí hypotéky nejčastěji v rozmezí 5 30 let. Nejvíce lidí inklinuje k hypotéce, kterou budou splácet 20 nebo 25 let, přece jen mají většinou lepší pocit, že to není tak dlouho. Jaká hypotéka je nejlepší? Nejlepší jsou ale hypotéky, které mají dobu splácení do 10 let. A pak ty, které jsou splácené 30 let a víc, ovšem ve spojení s investicí. Existuje i hypotéka na 40 let, někdy dokonce až 45 let, získat ji ale nemá možnost každý. Vyplatí se vám ve spojení s investicí. Pokud takovou možnost máte právě vy, vřele doporučujeme, abyste jí využili. Která varianta je nejlepší právě pro vás? Správnou dobu splácení byste měli volit na základě důkladné finanční analýzy. Čím delší doba splácení, tím nižší splátka Existuje přímá úměra mezi délkou splácení a výší měsíční splátky. Nenechte se ale mýlit, i když jsou splátky nižší, stejně zaplatíte nakonec víc. Volte tedy délku splácení podle svých možností, myslete ale i na to, kolik nakonec dohromady zaplatíte.

18 Jaké chyby při výběru a sjednávání hypotéky dělají lidé nejčastěji? Jsou tři základní chyby, které lidé dělají při výběru a sjednávání hypotéky. A opakují se stále dokola: Úroková míra versus celkové náklady Prvním z nich je, že lidé koukají pouze na úrokovou míru, nikoli na ostatní parametry související s poplatky a celkovými náklady. Ty pak můžou hypotéku řádně prodražit. Doba splácení Druhou velkou chybou je zvolená délka úvěru. Mnoho lidí si bere hypotéku na 20 nebo 25 let, protože se jim nelíbí představa toho, jak dlouho budou splácet. Je to ale to nejhorší, co můžou udělat. Nejvýhodnější hypotéky jsou buď do 10 let, nebo na 30 let ve spojení s investicí. Za určitých okolností je možné sjednat hypotéku i na 40 let. Ta sice není příliš častá, pokud ale máte možnost ji získat, vřele vám ji můžeme doporučit. Ve spojení s investicí se vám rozhodně vyplatí. Délka fixace Třetí chybou je délka fixace. Češi jsou v tomto smyslu hodně konzervativní a stále si myslí, že úroky budou stoupat. Když to s nikým nekonzultují, inklinují k pětileté fixaci.

19 Kombinace chyb Druhou a třetí chybu klient většinou udělá, uzavírá-li hypotéku rovnou na pobočce banky. Často se můžeme setkat s tím, že zaměstnanci bank jsou zvyklí preferovat pětiletou fixaci a délku mezi 20 a 25 lety. Což je prakticky nejhorší možná kombinace. Je možné takové chyby nějakým způsobem napravit? Nejsnáze jdou chyby napravit, skončí-li aktuální fixační období. Poté je možné parametry přenastavit, ať už zůstanete u stejné banky, nebo banku změníte. Během doby fixace je změna parametrů doprovázena pokutou.

20 Jaké jsou momentálně dostupné typy hypoték, kterémůžete využít? Jaké typy hypoték je možné využívat v České republice? Hypotéky dostupné v České republice dělíme podle účelu a podle výše vůči zástavní hodnotě nemovitosti. Hypotéky se dle účelu dále dělí na účelové a neúčelové. Existují také hypotéky bez dokládání příjmů, těm se někdy chybně říká americké hypotéky. Dělení hypoték podle účelu Účelová hypotéka je nejčastěji využívaná. Její princip je jednoduchý. Klient oznamuje bance, na co peníze použije. Tím je záměr spojený s nemovitostí, ať už se jedná o koupi, výstavbu, rekonstrukci, dostavbu, nebo vypořádání dědictví. Základním principem je nějaké spojení s nemovitostí. Ať už jde o jakýkoli typ hypotéky, vždy je spojen se zástavou nemovitosti. Neúčelová hypotéka je taková, při jejímž vyřizování klient bance doloží bonitu, doloží příjmy, ale nechce sdělovat, na co peníze použije. Klient zastaví nemovitost. A za půjčené peníze si může koupit v podstatě cokoli. Může za ně dokonce jet na dovolenou, koupit si auto, nebo je skutečně použije na financování nemovitosti, ale má své důvody, proč to bance nechce sdělovat. Zároveň ale musí počítat s tím, že taková hypotéka bude spojena s vyšší úrokovou sazbou než účelová.

21 Hypotéky bez dokládání příjmů Principem tohoto typu hypotéky je, že klient zastaví nemovitost. Ať už řekne, nebo neřekne, na co peníze chce, nemusí dokládat příjmy. I když většina bank to stejně nakonec vyžaduje, alespoň formou čestného prohlášení. Výše hypotéky je omezená hodnotou zastavené nemovitosti, nejčastěji bývá do výše 50 % ceny. Dokládání příjmů u hypotéky bez dokládání příjmů Paradoxem je, že téměř všechny banky na našem trhu se v případě hypoték bez dokládání příjmů stejně ptají, jestli klient příjem má, nebo nemá. Klient to nemusí dokládat, ale jakýmsi způsobem to prohlašuje. Jedná se o čestné prohlášení. A banka může dodatečně žádat, aby to prokázal. A většinou to udělá. Ve výsledku tedy klient dokazuje, že příjmy má. Banka jenom neřeší, zda jsou dostatečné na splácení úvěru. Donutí ale klienta dojít do fáze dokazování, zda opravdu vydělává. Úrokové sazby jednotlivých typů hypoték: čím méně sdělíte, tím víc platíte Obecně vzato, neúčelová hypotéka má vyšší úrokovou sazbu než hypotéka, při které se účel uvádí. Nejdražší z pohledu úrokové sazby je hypotéka bez dokládání příjmu, tedy tzv. americká. Dělení hypoték podle zástavní hodnoty Banka řeší následující poměr: kolik peněz půjčuje vůči hodnotě nemovitosti, kterou si bere do zástavy. Nejdražší je samozřejmě 100% hypotéka. Výše úrokové sazby Největší rozdíl v úrokové sazbě je v případě, kdy má klient alespoň 10 % vlastních peněz, nebo chce-li méně peněz, než jaká je hodnota zástavy. Je-li hypotéka řádově do 90 % oproti hodnotě zástavy, úrok se v dnešní době pohybuje kolem 2 %. V případě 100 % se úrok pohybuje okolo 3 % 100% hypotéku ovšem neposkytuje každá banka. Banky také zohledňují, chce-li klient 90 % zástavní hodnoty, nebo 85 %, nebo dokonce jen 50 %. To jsou ta nejčastější pásma. Úroková míra je prakticky totožná, ať už se jedná o 70 %, nebo 90 %. Největší skok je mezi 90 % a 100 % zástavní hodnoty nemovitosti.

22 Kdy je lepší vlastní bydlení a kdy naopak nájemní? Chtěli byste bydlet ve vlastním? Nebo ušetřit na nájmu? Zvažujete hypotéku? Pak čtete správně. Kdy byste měli volit možnost vlastního bydlení? V zásadě se dá říct, že vlastní bydlení je vhodné pro ty, kteří mají dostatek peněz na jeho pořízení. Nebo si pořídí bydlení na hypotéku a nemají problémy ji splácet. Koupě vlastního bytu nebo domu může být také investicí do budoucna. Financování koupě nemovitosti pomocí hypotéky Při koupi nemovitosti je třeba si spočítat celkovou nákladovost hypotéky a nesledovat jen úrokovou míru. S hypotékou můžou být spojeny poplatky, které celý úvěr prodraží. Pronájem bytu nebo domu Někteří sice mají vlastní dům nebo byt, sami ale žijí v nájmu. Je to pro ně totiž levnější. Mají rádi lokalitu, ve které žijí a vlastní byt nebo dům v místě, kde je tržní nájem daleko vyšší. Takový nájem jim pak pokryje náklady na jejich bydlení a ještě jim přinese finanční prostředky navíc. Kdy je lepší zůstat v nájmu? Jsou v zásadě dvě možnosti, buď ta, kdy víte, že na vlastní bydlení nemáte a finančně byste neutáhli ani hypotéku, druhou možností je situace, kdy je v dané lokalitě nájem nemovitostí výrazně nižší, než by byla vaše měsíční splátka hypotéky.

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce.

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. POTŘEBUJI BYDLET Nabízíme vám produkty stabilních a silných partnerů:

Více

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí Effective - ebook O společnosti Effective jsme založili jako zkušení profesionálové v roce 2011. A to s jasným záměrem chtěli jsme dělat skutečné finanční poradenství. Chtěli jsme pomáhat klientům zlepšit

Více

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely.

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely. POTŘEBUJI PŮJČIT Jestliže potřebujete rychle půjčit finanční prostředky a hledáte solidního partnera, pak jste v Modré pyramidě na správné adrese. Díky půjčkám z naší nabídky si můžete jednoduše a bez

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek,s.r.o. VY_32_INOVACE_251_ESP_06 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Hypoteční úvěry Hypoteční úvěr = úvěr zajištěný zástavním právem (hypotéka = zástava) k nemovitosti

Hypoteční úvěry Hypoteční úvěr = úvěr zajištěný zástavním právem (hypotéka = zástava) k nemovitosti Hypoteční úvěr = úvěr zajištěný zástavním právem (hypotéka = zástava) k nemovitosti obvykle se jako zástava využívá financovaná nemovitost, ale není to podmínkou, ručit lze i objektem jiným určený jak

Více

Příloha smlouvy o úvěru č. xxxxxxxxxx Příloha dodatku č. yyyyyyyyyy ke smlouvě o úvěru č. xxxxxxxxxx

Příloha smlouvy o úvěru č. xxxxxxxxxx Příloha dodatku č. yyyyyyyyyy ke smlouvě o úvěru č. xxxxxxxxxx Příloha smlouvy o úvěru č. xxxxxxxxxx Příloha dodatku č. yyyyyyyyyy ke smlouvě o úvěru č. xxxxxxxxxx Přehled výhod Následující dokument obsahuje přehled služeb a zvýhodnění, které Vám nabízíme v souvislosti

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -6. modul Úvěry a předlužení

Finanční gramotnost pro SŠ -6. modul Úvěry a předlužení Modul č. 6 Ing. Miroslav Škvára O úvěrech Co říká o úvěru Wikipedie? Úvěrje formou dočasného postoupení zboží nebo peněžních prostředků (půjčka) věřitelem, na principu návratnosti, dlužníkovi, který je

Více

Spoluprace v oblasti financování bydlení

Spoluprace v oblasti financování bydlení Spoluprace v oblasti financování bydlení 1 Společnost Top Consultant s.r.o. se zabývá finančním plánováním pro privátní a korporátní klientelu. Dále pak zprostředkováním investičních, pojistných a úvěrových

Více

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI www.mojeinvestice.cz Pro Váš domov Ať již nemovitost vlastníte, nebo se na to právě chystáte, dříve či později zjistíte, že vlastnictví

Více

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí

Effective - ebook. O společnosti. 6 témat vašich financí Effective - ebook O společnosti Effective jsme založili jako zkušení profesionálové v roce 2011. A to s jasným záměrem chtěli jsme dělat skutečné finanční poradenství. Chtěli jsme pomáhat klientům zlepšit

Více

Vyplatí se vám investovat do nemovitosti na pronájem?

Vyplatí se vám investovat do nemovitosti na pronájem? Vyplatí se vám investovat do nemovitosti na pronájem? Ceny nemovitostí šly v poslední době dolů a v současnosti jsou na zajímavých úrovních. Přitom investice do nemovitostí a příjem z jejich pronájmů jsou

Více

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK Finanční gramotnost pro školy Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK r. 2012 1. Zlatá pravidla Pokud chcete dosáhnout finanční nezávislosti, musíte plánovat, být disciplinovaní a rozhodnuti ovládat

Více

Financování bydlení. Na co se připravit při financování bydlení. Finance pro rodinu

Financování bydlení. Na co se připravit při financování bydlení. Finance pro rodinu Financování bydlení Na co se připravit při financování bydlení Finance pro rodinu 2019 1 Obsah Úvod... 3 Co mám na mysli pod pojmem financováním bydlení?... 4 Jak probíhá první schůzka?... 4 Jak schůzka

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Malé představení velkých možností. Nechte se překvapovat

Malé představení velkých možností. Nechte se překvapovat Malé představení velkých možností Nechte se překvapovat Pomůžeme vám se vším, co se týká peněz. A RÁDI! BĚŽNÝ ÚČET SPOŘENÍ A INVESTICE PŮJČKY U nás neplatíte žádné poplatky, zato máte o svých penězích

Více

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e learningové aplikace 0 (vyuka.iss cheb.cz) Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Ing. Radmila

Více

půjčky ostrava hotove domy. Splácet spotřebitelský úvěr, který nemá klient pro takový dluhové pasti. Rodinný rozpočet mohou potkat i nečekané situace

půjčky ostrava hotove domy. Splácet spotřebitelský úvěr, který nemá klient pro takový dluhové pasti. Rodinný rozpočet mohou potkat i nečekané situace půjčky ostrava hotove domy. Splácet spotřebitelský úvěr, který nemá klient pro takový případ pojištěný, již může být problematické a vést i do dluhové pasti. Rodinný rozpočet mohou potkat i nečekané situace

Více

Pojištění není spoření!

Pojištění není spoření! Asociace finančních poradců České republiky, spolek Tento krátký e- book je určen pro všechny občany České republiky. Přečtení a pochopení tohoto ebooku vám v budoucnu může ušetřit nemalé peníze a připraví

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Účelové, hotovostní úvěry 3. Americké hypotéky

Více

Příloha č. 3: Stavební spořitelny a jejich nabídka produktů na financování bydlení. Českomoravská stavební spořitelna a.s.

Příloha č. 3: Stavební spořitelny a jejich nabídka produktů na financování bydlení. Českomoravská stavební spořitelna a.s. Příloha č. 3: Stavební spořitelny a jejich nabídka produktů na financování bydlení V české republice nyní působí celkem 5 stavebních spořitelen a všechny tyto spořitelny jsou sdruženy v Asociaci českých

Více

Nájemní bydlení nebo vlastní na úvěr

Nájemní bydlení nebo vlastní na úvěr Nájemní bydlení nebo vlastní na úvěr Autor: Petr Syrový 2. 6. 2014 Cíl: Cílem je porovnání výhodnosti bydlení v nájmu nebo ve vlastním bytě, který se kupuje na hypoteční úvěr. Porovnáváme z hlediska ceny

Více

PŮJČKY - pokračování

PŮJČKY - pokračování PŮJČKY - pokračování Výukový materiál je připraven pro 8. ročník s využitím Power pointové prezentace a sešitu. Žáci se seznámí s různými možnostmi půjček, s jejich výhodami a nevýhodami, pracují s tabulkou,

Více

Ukázka z knihy: Obsah

Ukázka z knihy: Obsah Ukázka z knihy: Obsah Obsah... 2 Úvod... 6 Vysvětlivky ikonek...7 I. Potřebujete vůbec hypotéku?...8 Jiné cesty k vlastnímu bydlení... 9 Hypotéka nebo nájemné?... 14 Výhody nájemného...15 Výhody hypotéky...16

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Správa a vedení úvěru na sporožirovém účtu (kontokorent) na dobu neurčitou měsíčně

Správa a vedení úvěru na sporožirovém účtu (kontokorent) na dobu neurčitou měsíčně CENÍK ERSTE PREMIER infolinka 956 777 569 www.erstepremier.cz Strana 1/8 Úvěry 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent) 2. Účelové, hotovostní úvěry 3. Americké hypotéky Spotřebitelské i Hotovostní 4.

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Účelové, hotovostní úvěry 3. Americké hypotéky

Více

Americká hypotéka Charakteristika Americké hypotéky

Americká hypotéka Charakteristika Americké hypotéky Charakteristika Americké hypotéky Od 1. května 2004 byl uveden v platnost nový Zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech, na jejímž základě mohou banky nabízet svým klientům tzv. americkou hypotéku Nový zákon

Více

Ceník Erste Premier pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník Erste Premier pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník Erste Premier pro bankovní obchody (dále jen Ceník) V. Úvěry Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent) 2. Účelové, hotovostní úvěry 3. Americké hypotéky Spotřebitelské i Hotovostní 4. Hypoteční

Více

PODMÍNKY A RIZIKA PŘI ZÍSKÁVÁNÍ PŮJČEK II.

PODMÍNKY A RIZIKA PŘI ZÍSKÁVÁNÍ PŮJČEK II. II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník)

Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry 3.

Více

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Otázka: Obchodní banky a bankovní operace Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Podnikatelské subjekty, a. s. ZK min. 500 mil. Kč + další podmínky Hlavním cílem zisk Podle zákona

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry 3. Americké

Více

Na co se ptát před prohlídkou

Na co se ptát před prohlídkou Na co se ptát před prohlídkou 1. viděl makléř inzerovaný byt nebo dům a zná se s majiteli - možná se Vám tato otázka zdá jako nesmyslná, ale věřte, že není pravidlem, že makléř inzerovanou nemovitost skutečně

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry 3. Americké

Více

Malé představení velkých možností. Nechte se překvapovat

Malé představení velkých možností. Nechte se překvapovat Malé představení velkých možností Nechte se překvapovat Pomůžeme vám se vším, co se týká peněz. A rádi! Věnováno našim klientům Ať právě peníze máte, či je zrovna potřebujete, chcete je rozmnožit nebo

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Finanční produkty Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_07 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Drahomíra

Více

Den finanční gramotnosti. Výzkum Češi a rodinné finance

Den finanční gramotnosti. Výzkum Češi a rodinné finance Výzkumy finanční gramotnosti 2 Jednou ročně monitorujeme finanční gramotnost Čechů z různých pohledů 2011 mezigenerační finanční gramotnost, 2012 muži, ženy a finance a letos Češi a rodinné finance Zaměřujeme

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 0 4 U k á z k a k n i h

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry 3. Americké

Více

Zjednodušený Finanční plán rychlý návod

Zjednodušený Finanční plán rychlý návod Zjednodušený Finanční plán rychlý návod Osobní údaje Jméno klienta Nemusí se nutně jednat o celé jméno klienta (z důvodů diskrétnosti) Doporučujeme používat pouze křestní jméno nebo zkratku jméno klienta

Více

PŘÍLOHA D: Výše úrokových sazeb od období finanční krize z roku 2008 do března Úvěry na nákup nemovitostí fixace sazby do 1 roku [%]

PŘÍLOHA D: Výše úrokových sazeb od období finanční krize z roku 2008 do března Úvěry na nákup nemovitostí fixace sazby do 1 roku [%] PŘÍLOHA D: Výše úrokových sazeb od období finanční krize z roku 2008 do března 2015 Období Úvěry na nákup nemovitostí průměr [%] nemovitostí fixace sazby do 1 roku [%] nemovitostí fixace do 5 let [%] 135

Více

Vydělejte. na refinancování hypotéky JAK REFINANCOVAT HYPOTÉKU

Vydělejte. na refinancování hypotéky JAK REFINANCOVAT HYPOTÉKU Vydělejte na refinancování hypotéky JAK REFINANCOVAT HYPOTÉKU Copyright 2013 (v3a) GEPARD FINANCE a.s. www.gepardfinance.cz Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být kopírována a rozšiřována

Více

Základní body při výběru hypotéky

Základní body při výběru hypotéky Základní body při výběru hypotéky Asociace finančních poradců České republiky, spolek Tento krátký e- book je určen pro všechny, kteří si plánují pořídit své vlastní bydlení nebo se chystají stavět nebo

Více

Pasivní služby stavební a penzijní pojištění

Pasivní služby stavební a penzijní pojištění Stavební spoření Nejznámější stavební spořitelny Pasivní služby stavební a penzijní pojištění Českomoravská stavební spořitelna ( ), Stavební spořitelna České spořitelny (.), Modrá pyramida, Spoření se

Více

Rezerva = 1. zadní vrátka

Rezerva = 1. zadní vrátka Rezerva = 1. zadní vrátka Mnoha lidmi podceňovaná, mnoha přeceňovaná, ale všeobecně se ví, že je potřebná. Rezerva. Troufám si říct, že bez kvalitně vybudované rezervy není možné tvořit mnohem větší a

Více

Spoříme a půjčujeme I

Spoříme a půjčujeme I 4.5.14 Spoříme a půjčujeme I Předpoklady: 040513 Př. 1: Odhadni. a) 5 % ze 120 b) 17 % z 5140 c) 4,7 % z 18 720 a) 5 % z 120 Odhad: 1 % 1,2 5 % 5 1,2 = 6 Přesný výpočet: 0, 05 120 = 6. Akceptovatelný rozsah:

Více

Česká spořitelna Stimul pro hypoteční trh v roce 2009 Je dobré žít ve světě České spořitelny Gernot Mittendorfer, Jiří Škorvaga 15.9.

Česká spořitelna Stimul pro hypoteční trh v roce 2009 Je dobré žít ve světě České spořitelny Gernot Mittendorfer, Jiří Škorvaga 15.9. Česká spořitelna Je dobré žít ve světě České spořitelny Gernot Mittendorfer, Jiří Škorvaga 15.9.2009 Program 1. Proč nyní přicházíme se stimulem pro trh? 2. Kam se bude trh vyvíjet? Jak vidíme současný

Více

Anežka Mičková, těší mě.

Anežka Mičková, těší mě. Anežka Mičková, těší mě. Profese finančního poradce je v České republice ještě v plenkách. Vždyť finanční poradci začali mít u nás význam až po revoluci v 89 roce, kdy se otevřel trh a lidé si měli z čeho

Více

ÚVĚRY A PŮJČKY. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

ÚVĚRY A PŮJČKY. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_12 Název materiálu: FINANČNÍ STRÁNKA PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům pojem cizí zdroje Očekávaný výstup:

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry 3. Americké

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny )

1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny ) Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) část: Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny ) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Úvěr na sporožirovém účtu (Kontokorent, Mini Kontokorent České spořitelny) 2. Spotřebitelské, hotovostní úvěry 3. Americké

Více

Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno.

Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno. Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno. Proč investovat do bytů na Kladně?» Kladno se může pochlubit minulostí, která je ve 20. století proměnila ve světoznámou průmyslovou metropoli.» Prudký

Více

Téma: Jednoduché úročení

Téma: Jednoduché úročení Téma: Jednoduché úročení 1. Půjčili jste 10 000 Kč. Za 5 měsíců Vám vrátili 11 000 Kč. Jaká byla výnosnost této půjčky (při jaké úrokové sazbě jste ji poskytli)? [24 % p. a.] 2. Za kolik dnů vzroste vklad

Více

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od.. 06 Část Hypoteční úvěry Vážená klientko, vážený kliente, v Sazebníku najdete poplatky za vybrané služby poskytované MONETA

Více

Pojištění majetku aneb jak to správně nastavit

Pojištění majetku aneb jak to správně nastavit Asociace finančních poradců České republiky, spolek Tento krátký e- book je určen pro všechny, kteří mají nějaký majetek, chtějí ho mít správně pojištěný a chtějí mít základní přehled o tom, na jaká rizika

Více

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od.. 08 Část Hypoteční úvěry Vážená klientko, vážený kliente, v Sazebníku najdete poplatky za vybrané služby poskytované MONETA

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty Pracovní list Workshop: Finanční trh, finanční produkty Úkol č. 1 Osobní půjčka Doplňte v následující tabulce kolik zaplatíte za úvěr celkem (vč. úroků) při jednotlivých RPSN. Současně porovnejte, zda

Více

Řešení Prospeca. Řešení Prospeca zhodnocení Vašeho majetku investicí do nemovitosti na pronájem! A my víme jak to uchopit.

Řešení Prospeca. Řešení Prospeca zhodnocení Vašeho majetku investicí do nemovitosti na pronájem! A my víme jak to uchopit. Řešení Prospeca Řešení Prospeca zhodnocení Vašeho majetku investicí do nemovitosti na pronájem! A my víme jak to uchopit. 1 Představení záměru V kombinaci historicky nejnižších úrokových sazeb a stále

Více

Napsal Radim Galuszka pro www.radimgaluszka.cz Děkuji všem, kteří mě inspirovali k napsání tohoto ebooku.

Napsal Radim Galuszka pro www.radimgaluszka.cz Děkuji všem, kteří mě inspirovali k napsání tohoto ebooku. Dluhy! Žádný silný člověk není bez dluhů! Dluhy jsou výrazem uspokojených potřeb a náročných prostopášností. Honoré De Balzac Napsal Radim Galuszka pro Děkuji všem, kteří mě inspirovali k napsání tohoto

Více

Evropský standardizovaný informační přehled pro spotřebitelský úvěr na bydlení

Evropský standardizovaný informační přehled pro spotřebitelský úvěr na bydlení Evropský standardizovaný informační přehled pro spotřebitelský úvěr na bydlení Tento dokument byl vypracován dne a je určen: Jméno klienta fyzická osoba R.Č:.. trvale bytem:. a Jméno klienta fyzická osoba

Více

Tip Využijte Hypodny od 30. 9. 2013 do 4. 10. 2013 a získejte výhodnější hypoteční úvěr. To nejdůležitější ze světa vaší banky.

Tip Využijte Hypodny od 30. 9. 2013 do 4. 10. 2013 a získejte výhodnější hypoteční úvěr. To nejdůležitější ze světa vaší banky. Každý klient si zaslouží individuální přístup 03 To nejdůležitější ze světa vaší banky 2013 Tip Využijte Hypodny od 30. 9. 2013 do 4. 10. 2013 a získejte výhodnější hypoteční úvěr. 01 Hypodny 02 Unikátní

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Financování oprav bytových domů

Financování oprav bytových domů Financování oprav bytových domů 9.3.2018 Nutnost oprav bytového fondu v ČR Dle údajů ČSÚ existovalo v r. 2016 v ČR cca 8 900 bytových družstev a 62 100 SVJ největší počet bytových domů v ČR je ve vlastnictví

Více

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva.

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva. Hypoteční bankovnictví Cíl kapitoly Cílem kapitoly je vysvětlit podstatu hypotečního bankovnictví, definovat pojmy, které s hypotečním bankovnictvím souvisí a uvést jeho právní základy. Kromě toho bude

Více

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více

NABÍDKA NA PŮLPATRO 2 BYTŮ

NABÍDKA NA PŮLPATRO 2 BYTŮ NABÍDKA NA PŮLPATRO 2 BYTŮ Když nemáte investice, tak by Vám je půjčili investoři jako banka. A Vy jim to budete z nájmů splácet a pak to jednou bude Vaše. Za seniory se inkasuje 20.000 Kč měsíčně a v

Více

Finanční a Investiční plán pro :

Finanční a Investiční plán pro : Finanční a Investiční plán pro : Karel Opatrný, Ing. Maruška Běžná Informace a zadání: Karel je ředitel menší soukromé firmy,39let, Maruška je účetní,37 let,syn Jiří 13 let Bydlí v bytě a platí nájem.

Více

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od 6.. 05 Část Hypoteční úvěry Vážená klientko, vážený kliente, v Sazebníku najdete poplatky za vybrané služby poskytované

Více

Složené úročení. Škoda, že to neudělal

Složené úročení. Škoda, že to neudělal Složené úročení Charakteristika (rozdíl oproti jednoduchému) Kdy je obecně užíváno Využití v praxi Síla složeného úročení Albert Einstein: Je to další div světa Složené úročení Složené úročení Kdyby Karel

Více

Kdo dnes kupuje nové byty?

Kdo dnes kupuje nové byty? Praha, 1. srpna 2010 Kdo dnes kupuje nové byty? Podle průzkumu, který společně připravila developerská společnost BEMETT a HypoAsistent, společnost zabývající se hypotečním poradenstvím v oblasti nemovitostí,

Více

uropean Financial Advisor Případová studie

uropean Financial Advisor Případová studie uropean Financial Advisor Případová studie I. Představení klienta Martin Mrkvička pracuje jako pekař v Brně. Tuto práci již vykonává přes šest let a je v ní spokojený. Poslední dobou se však firmou proslýchá,

Více

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty NÁVOD Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz Ověřeno mnoha spokojenými klienty Financování nemovitosti hypotékou je pro mnohé jedinou možností,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Příloha č. 2: Hypoteční banky a jejich nabídka produktů na financování bydlení

Příloha č. 2: Hypoteční banky a jejich nabídka produktů na financování bydlení Příloha č. 2: Hypoteční banky a jejich nabídka produktů na financování bydlení Česká spořitelna, a.s. 1 Kořeny České spořitelny sahají až do roku 1825, kdy zahájila činnost Spořitelna česká, nejstarší

Více

Účelové úvěry pro financování bytových potřeb poskytují banky a stavební spořitelny.

Účelové úvěry pro financování bytových potřeb poskytují banky a stavební spořitelny. Otázka: Účelové a neúčelové úvěry Předmět: Ekonomie Přidal(a): Veronika Úvod V současné době poskytují úvěrové produkty banky a stavební spořitelny. Z hlediska využití finančních prostředků z úvěrových

Více

HYPOTÉČNÍ ÚVĚRY. Finanční matematika 13

HYPOTÉČNÍ ÚVĚRY. Finanční matematika 13 HYPOTÉČNÍ ÚVĚRY Finanční matematika 13 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm13

Více

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku Mgr. Zuzana Válková Zadání: Paní Sirotková má měsíční příjem 27.890 Kč. Bydlí v městském bytě, kde platí měsíční nájem 8.500 Kč. Celkové měsíční výdaje (včetně nájmu) činí 21.600 Kč. Vlastní majetek v

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od 9. 6. 2014

Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od 9. 6. 2014 Sazebník poplatků za produkty a služby pro fyzické osoby nepodnikatele platný od 9. 6. 04 Část Hypoteční úvěry Vážená klientko, vážený kliente, v Sazebníku najdete poplatky za vybrané služby poskytované

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO155

Více

ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ

ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ ebook: Jak dosáhnout svých finančních cílů HEDVIKA GABRIELOVÁ Nyní čekáte všichni jediné - návod, jak to udělat. Ráda Vám ho dám, ale pozor - existuje pouze jediné řešení - 1 návod = jedna osoba, jedna

Více

INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru

INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru Kdo jsme (poskytovatel úvěru)? Česká spořitelna, a.s., se sídlem Praha 4, Olbrachtova 1929/62, PSČ 140 00,

Více

Zaměstnání. Bankovní produkty pro zaměstnané. Co je dobré vědět. Běžný účet

Zaměstnání. Bankovní produkty pro zaměstnané. Co je dobré vědět. Běžný účet Zaměstnání V dnešní době se bez bankovního účtu téměř neobejdete. Zvláště pak v případě, že pracujete a zaměstnavatel vám nevyplácí váš výdělek v hotovosti. Peníze jsou na bankovním účtu bezpečně uložené

Více

NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby

NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby 1. BĚŽNÉ ÚČTY CZK, EUR, USD, AUD, CAD, DKK, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK 0,00 % 2. SPOŘICÍ ÚČTY FIO KONTO CZK - v pásmu do 1 mil. Kč 0,45

Více

Auto placené: akontací a pak měsíčními splátkami. Na splátky nájmu je možnost pasivních příjmů.

Auto placené: akontací a pak měsíčními splátkami. Na splátky nájmu je možnost pasivních příjmů. AUTO ZA 1,- Kč (a rodinný dům 3+kk 67 m2 za 1,590.000,- Kč) Auto placené: akontací a pak měsíčními splátkami. Na splátky nájmu je možnost pasivních příjmů. Dobrý den, připravili jsme pro Vás zajímavou

Více

Finance na internetu

Finance na internetu 2.5.33 Finance na internetu Předpoklady: 020532 Pedagogická poznámka: Snad nic nezastarává tak rychle jako hodiny připravené na využití internetu. Tato hodina zachycuje situaci k 6. 2. 2017. Další aktualizace

Více

půjčka ihned mini golf. cz půjčka bb expres půjčka ge money inzerce půjček udělám na studium poctivé půjčky pujcky bez registru a poplatku poštovní

půjčka ihned mini golf. cz půjčka bb expres půjčka ge money inzerce půjček udělám na studium poctivé půjčky pujcky bez registru a poplatku poštovní půjčka ihned mini golf. cz půjčka bb expres půjčka ge money inzerce půjček udělám cokoliv pujcky ihned na ruku smart půjčka kalkulačka americká půjčka nejlevnější konsolidace půjček trh půjček inzerce

Více

4. cvičení. Splácení úvěru. Umořovatel.

4. cvičení. Splácení úvěru. Umořovatel. 4. cvičení Splácení úvěru. Umořovatel. UMOŘOVÁNÍ DLUHU Jakým způsobem lze úvěr splácet: jednorázově, postupně: - pravidelnými splátkami: - degresivní splátky, - progresivní splátky, - anuitní splátky (pravidelně

Více

REKLAMNÍ NABÍDKA. 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru. 2. Popis základních vlastností spotřebitelského úvěru. 1.1 Věřitel

REKLAMNÍ NABÍDKA. 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru. 2. Popis základních vlastností spotřebitelského úvěru. 1.1 Věřitel REKLAMNÍ NABÍDKA 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru 1.1 Věřitel Komerční banka, a.s., se sídlem Praha 1, Na Příkopě 33 čp. 969, PSČ 114 07, IČO: 45317054, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -8. modul Jak si pořídit vlastní bydlení

Finanční gramotnost pro SŠ -8. modul Jak si pořídit vlastní bydlení Modul č. 8 Ing. Miroslav Škvára O bydlení Vzpomínáte si na rodinný rozpočet? Co tvoří výdaje rodiny: Bydlení je nejvýznamnější položkou!!! Bydlení patří mezi základní potřeby člověka. Nákladné je jednak

Více

PRŮVODCE. bezstarostnou. hypotékou s KB

PRŮVODCE. bezstarostnou. hypotékou s KB PRŮVODCE bezstarostnou hypotékou s KB Chci si pořídit vlastní bydlení Hledáte odpověď na otázky: Jak získat a nastavit si hypotéku? Co je důležité při jejím sjednávání? Jak v pohodě splácet? V tom případě

Více