Riziko dekubitů stupnice dle Nortonové

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Riziko dekubitů stupnice dle Nortonové"

Transkript

1 Riziko dekubitů stupnice dle Nortonové Cíle hodiny Žák umí zadat a vyhodnotit stupnici rizika vzniku dekubitů dle Nortonové Výsledky vzdělávání Žák zná položky, které se hodnotí ve stupnici rizika vzniku dekubitů dle Nortonové Žák umí u konkrétního pacienta správně vyhodnotit riziko vzniku dekubitů Žák chápe význam objektivního hodnocení rizika vzniku dekubitů pro péči o pacienta Klíčové pojmy dekubit hodnotící škála identifikace rizikových pacientů indikátory kvality péče kvalita ošetřovatelské péče nepohyblivost polohování prevence rehabilitace rizika vzniku dekubitu stupnice dle Nortonové Úvod Dekubity (proleženiny) zůstávají přes veškerý pokrok v medicíně stále vážným problémem, který způsobuje pacientům utrpení, a dokonce je ohrožuje na životech. Úmrtnost pacientů, jejichž zdravotní stav komplikují dekubity, je pětkrát vyšší než u pacientů stejně starých, u kterých dekubity nevznikly. Pro ošetřovatelský personál znamená pacient s dekubity mnohem větší pracovní zatížení a zvýšenou fyzickou námahu. Léčba dekubitů je dlouhá a znamená nezanedbatelnou ekonomickou zátěž pro zdravotnická zařízení, protože pacienti, u kterých dekubit vznikne, stráví ve zdravotnickém zařízení podstatně delší dobu a tím rostou náklady na jejich léčbu. Léčba dekubitů je až 6x dražší než jejich prevence.

2 Riziku vzniku dekubitů jsou vystaveni hlavně starší lidé, kterých ve světové populaci neustále přibývá, a tím roste i výše finančních prostředků, které musí zdravotnická zařízení na léčbu pacientů s dekubity vynaložit. Dekubity jsou vážným problémem nejen medicínským, ale hlavně ošetřovatelským. Většina zdravotníků ví, že když se objeví u některého jejich pacienta na ošetřovací jednotce dekubit, znamená to varovný signál, neboť příčinou vzniku dekubitu je buď závažný zdravotní stav pacienta, kdy nelze vznik ovlivnit, nebo špatná ošetřovatelská péče, a pak je vzniklý dekubit vizitkou jejich péče. Dekubity patří mezi základní indikátory, které sledují kvalitu ošetřovatelské péče, jejich výskyt je pečlivě monitorován a zdravotnická zařízení mohou být vystavena žalobám za nedostatečnou kvalitu péče v případě rozvoje dekubitů. Výskyt dekubitů patří k deseti významným kritériím, podle nichž se ve zdravotnických zařízeních hodnotí kvalita ošetřovatelské péče. Boj s dekubity se proto stal pro ošetřovatelský personál jednou z priorit ošetřovatelské péče. Dekubity jsou rány vyvolané tlakem. Vznikají většinou v místech s malou vrstvou tukové tkáně tlakem z vnějšího prostředí proti kosti. Čím slabší a méně pevná je vrstva podkožních tkání, tím větší je riziko vzniku dekubitů. Po dobu působení tlaku jsou tkáně špatně zásobeny živinami a kyslíkem, čímž dochází k jejich odumírání a vzniku dekubitů. Dekubity mohou postupovat z hloubky na povrch nebo opačně a téměř vždy se infikují. Na vzniku dekubitů se podílí: 1. Dlouhodobý tlak 2. Tření Tření vede k poškození kůže a ve svalu způsobuje anoxii, na jejímž podkladě může vzniknout hluboký dekubit. Vyskytuje se toto např. při špatném napolohování pacienta do sedu nebo polosedu v lůžku nebo v křesle, kdy se z této polohy pacient sesouvá do lehu. 3. Nepohyblivost Riziko vzniku dekubitů se zvyšuje u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko nebo s jinak omezenou pohyblivostí. Zdravý člověk mění často a spontánně svoji polohu vsedě i vleže a tím zabraňuje nadměrnému působení tlaku na určitou část těla, kdežto pacient s poruchou pohyblivosti nebo upoutaný na lůžko zůstává dlouhou dobu v jedné pozici a tím dochází k nadměrnému působení tlaku na určitou část těla a zvýšenému riziku vzniku dekubitů. 4. Inkontinence moči a stolice

3 Silné zásady a kyseliny obsažené ve stolici a v moči vedou k poškození kůže, její maceraci, na jejímž podkladě se může dekubit vyvinout. 5. Poruchy prokrvení Jakákoliv porucha toku nebo objemu krve snižuje odolnost kůže a tím přispívá ke vzniku dekubitu. 6. Tělesná hmotnost Jakákoliv odchylka od normální tělesné hmotnosti zvyšuje riziko vzniku dekubitů. Kachektické pacienty s nízkou vrstvou podkožního tuku ohrožuje tlak, u obézních pacientů je rizikem špatná pohyblivost. 7. Dieta Nedostatečná výživa zvyšuje riziko vzniku dekubitů, nízký příjem bílkovin, vitaminu C a nedostatek zinku jsou nejkritičtějšími faktory. 8. Porucha imunity Porucha imunity se objevuje u podvyživených pacientů, kteří jsou rizikoví pro vznik dekubitů, a navíc imunosuprese způsobuje prodloužení doby hojení ran a zvyšuje možnost infekce rány. 9. Celkový zdravotní stav Velmi důležitou roli hraje celkový zdravotní a psychický stav nemocného. Riziko vzniku dekubitů může zvyšovat celá řada onemocnění, například pacient s diabetem mellitus je náchylnější k infekcím, pacient s nádorovým onemocněním je ohrožen podvýživou, což je rizikový faktor pro vznik dekubitů atd. 10. Věk Riziko vzniku dekubitů se s věkem výrazně zvyšuje. Starší pacienti mají z důvodu přirozených změn způsobených stárnutím horší kvalitu kůže, zmenšené množství svalové hmoty a horší prokrvení tkání, z tohoto důvodu kůže a svalová tkáň hůře odolávají mechanickému tlaku a obtížněji se vyrovnávají s nedostatkem kyslíku při nedostatečném prokrvení. Starší pacienti mohou mít i onemocnění pohybového aparátu, což způsobuje sníženou pohyblivost. Dekubit nicméně není onemocnění, které postihuje výhradně seniory, může se vytvořit u pacientů jakékoliv věkové skupiny.

4 Snahou zdravotnických zařízení je rizikové pacienty vyhledávat a provádět účinnou prevenci. Zdroje vynaložené na včasnou identifikaci rizikových pacientů a aplikaci preventivních opatření jsou považovány za efektivně vynaložené zdroje. V prevenci vzniku dekubitů u rizikových pacientů se hlavně uplatňuje: 1. Polohování Jde o systematické, přesnými pravidly se řídící časové změny polohy pacienta. Doba působení tlaku je zkracována tak, aby nevzniklo poškození tkáně. Polohování je základním a nejúčinnějším prostředkem prevence vzniku dekubitů. 2. Blokování nepříznivých zevních mechanických vlivů Základní podmínkou je suché dokonale upravené lůžko s měkkou antidekubitní matrací a napnutým prostěradlem. Neodmyslitelnou součástí dobře upraveného lůžka jsou polohovací pomůcky. 3. Hygiena Jedná se o soubor opatření minimalizujících nepříznivé chemické zevní vlivy a infekci. Především jde o omezení nepříznivého vlivu stolice, potu, moči, vaginálního sekretu a infekce na kůži pánevní oblasti. 4. Normalizace celkového stavu Zatímco v předešlých bodech se preventivní opatření týkala převážně ošetřovatelských technik, zde má přední úlohu lékařská péče. Na základě provedených vyšetření získá lékař představu o stavu pacienta a naordinuje příslušnou léčbu. Zde je nutné zdůraznit důležitý fakt: nezlepší-li se celkový stav pacienta, především výživa, veškerá ostatní preventivní opatření budou málo účinná a eventuální dekubity se nebudou hojit. 5. Rehabilitace Nedílnou a velmi důležitou součástí prevence je rehabilitace. Ta se snaží podporovat návrat hybnosti a obnovit soběstačnost. Obecně platí, že je nutné začít co nejdříve. Způsob a intenzita (rehabilitace fyzická i psychická) se však musí individualizovat, aby nevhodným způsobem nedošlo k poškození pacienta. Je také důležitá spolupráce celého týmu zdravotníků, kteří se o pacienta starají.

5 Jednou z hodnotících škál používaných ke zjištění rizikových pacientů je i stupnice dle Nortonové. Škála dle Nortonové byla sestavena v roce 1962, pro širší použití byla v roce 1989 modifikována a ve zdravotnických zařízeních České republiky je používána od roku V této škále se hodnotí pacientova schopnost spolupráce, věk, stav pokožky pacienta, přidružená onemocnění, fyzický stav pacienta, stav vědomí, aktivita, pohyblivost a případná inkontinence. Pacient je vznikem dekubitu ohrožen při bodovém skóre 25 bodů a méně. Pracovní postup Do NIS se přihlaste svým uživatelským jménem a heslem. Kurzorem vyberte pacienta na oddělení, kterému bude chtít zadat riziko dekubitů. Z menu Dokumentace - Ošetřovatelská dokumentace vyberte podmenu Riziko dekubitů k ošetřovatelské anamnéze. Obrázek 1 (Riziko dekubitů k Ošetřovatelské anamnéze) Po správné volbě se objeví okénko zpráv. Nyní klikněte na tlačítko Nový a potom do prostoru Obsahu zprávy. Dole na liště se objeví ikona Ferda a začne se rozbalovat formulář Hodnocení rizika vzniku dekubitů.

6 Obrázek 2 (Formulář Hodnocení rizika) Podle stavu pacienta začněte vyplňovat formulář položku po položce (z NIS se dotahuje jméno, příjmení a rodné číslo pacienta, přednastavuje se aktuální datum a čas). Obrázek 3 (Vyplněný formulář Hodnocení rizika)

7 Po vyplnění všech položek se bodové skóre sečte. Potom formulář Potvrďte a uzavřete a klikněte na OK. V případě, že je test řádně vyplněn, do obsahu zprávy se vrací následující text. Obrázek 4 (Řádně vyplněný formulář) V případě, že v testu nejsou vyplněny všechny položky, objeví se chybové hlášení, nevyplněné položky se počervenají a formulář nelze uložit, je nutno zvýrazněné položky doplnit. Test Hodnocení rizika vzniku dekubitů je možné vytisknou nebo zobrazit náhled. Výsledek testu je možné vytisknou nebo spustit náhled. Otázky na závěr Odkud se spouští formulář Hodnocení rizik dekubitů k ošetřovatelské anamnéze? Jaká pole se dotahují z NIS? Co způsobuje tlačítko Storno, OK, Potvrdit a uzavřít? Odkud se spouští tisková předloha a jak ovlivňuje chování formuláře? Vrací se nějaká zpráva o formuláři do NIS? K čemu slouží formulář Hodnocení rizik dekubitů k ošetřovatelské anamnéze? Vyjmenuj některé povinné položky z anamnéze. formuláře Hodnocení rizik dekubitů k ošetřovatelské Při jakém bodovém ohodnocení vzniká riziko vzniku dekubitů? Slovník Anoxie nedostatek kyslíku v tkáních Dekubit proleženina DM diabetes mellitus, úplavice cukrová (lidově cukrovka ) Identifikace určení, vyhledání Imunosuprese- porucha, potlačení imunity Inkontinence - neschopnost udržet moč nebo stolici Karcinom zhoubný nádor

8 Macerace - změknutí tkáně Monitorace - sledování Polohování uvedení těla do určité polohy Senior starší Zmatenost - porucha orientace, ztráta vědomí o místě a času, v horším případě i o vlastní osobě. Pacient neví, kde se nachází - dezorientace místem, jaký je den, měsíc, rok - dezorientace časem, nebo neví, kdo je a jak se jmenuje, dezorientace osobou. Schopnost spolupráce úplná malá částečná žádná Stav pokožky normální alergie - bouřlivá místní nebo celková reakce organizmu na alergeny. Místními kožními projevy může být zarudnutí, svědění a vyrážka (kopřivka) vlhká zvýšená potivost suchá Přidružená onemocnění žádná diabet - diabetes mellitus, úplavice cukrová (lidově cukrovka ) teplota anemie - chudokrevnost kachexie - zhubnutí a silná celková sešlost ucpání tepen - onemocnění tepen, uzávěr například sklerotickým plátem

9 obezita - otylost, stav, ve kterém přirozená energetická rezerva člověka, která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví karcinom Fyzický stav dobrý zhoršený špatný velmi špatný Stav vědomí dobrý apatický - otupělý, netečný, lhostejný zmatený porucha orientace, ztráta vědomí o místě a času, v horším případě i o vlastní osobě, pacient neví, kde se nachází, jaký je den, měsíc, rok, nebo neví, kdo je a jak se jmenuje bezvědomí porucha vědomí, stav, kdy si postižený není vědom okolního dění a na rozdíl od spánku jej není možné z tohoto stavu snadno probrat Aktivita chodí s doprovodem sedačka leží Pohyblivost úplná částečně omezená pacient chodí s doprovodem nebo za pomoci kompenzačních pomůcek (berle, hole) velmi omezená pacient chodí s doprovodem dvou osob nebo v chodítku nebo používá vozík

10 žádná pacient je nechodící, ležící, polohu na lůžku mění s pomocí ošetřovatelského personálu Inkontinence není občas převážně moč moč + stolice Má pacient dekubitus Ano Ne Ukázka antidekubitních a polohovacích pomůcek: Antidekubitní matrace do lůžka Antidekubitní podložka pod patu Antidekubitní podložka pod loket

11 Nákrčník Polohovací polštář Polohovací pomůcka na odlehčení pat Antidekubitní kolo pod hýždě

12 Kazuistika Pacientka X.Y., 72 let, (rodné číslo /111) s dg. stav po operaci karcinomu hrany jazyka byla přijata k ozařování. Je hospitalizována 5. den. Nynější hospitalizace je její několikátá. Z dalších onemocnění trpí DM (cukrovkou), vysokým krevním tlakem a depresemi. Léky na tato onemocnění užívá pravidelně. Pacientka má velmi omezenou pohyblivost z důvodu onemocnění kyčelních kloubů, používá francouzské hole, ale spíše jí vyhovuje pojízdné křeslo. Pacientka je schopná pouze malé spolupráce s ošetřovatelským personálem. Fyzický stav pacientky je špatný, stav vědomí je dobrý. U pacientky se sleduje příjem stravy a tekutin. Příjem je nízký z důvodu bolesti při polykání a neustálého pocitu na zvracení a nadavování se. Pokožka je suchá, na horních končetinách jsou četné hematomy po odběrech krve. Pacientka má částečnou inkontinenci moči, používá inkontinenční vložky, stolice je pravidelná jednou za dva dny. Hygienickou péči provádí ošetřovatelský personál pacientce na lůžku nebo v koupelně. Pacientka vyžaduje velkou pomoc při oblékání. Stěžuje si na velké bolesti v dutině ústní a časté buzení v noci, ráno se cítí unavená. Má dobré rodinné zázemí. Se svým zdravotním stavem je plně seznámena.

1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem.

1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem. Postup při vyplňování formuláře 1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem. 2.Vyberte pacienta na oddělení NIS Akord, kterému bude chtít stanovit riziko dekubitu, a označte ho kurzorem.

Více

Tab. 3 NRS 2002, riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů. Zhubl pacient za poslední 3 měsíce? ANO NE

Tab. 3 NRS 2002, riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů. Zhubl pacient za poslední 3 měsíce? ANO NE Nutriční screening Nutriční screening je jednoduchý nástroj pro zhodnocení nutričního stavu pacienta. Možností nutričního screeningu je celá řada. Obvykle však obsahuje údaj o hmotnosti, BMI (Body Mass

Více

Ošetřovatelská anamnéza

Ošetřovatelská anamnéza Ošetřovatelská anamnéza Tuto anamnézu nezjišťuje lékař, ale sestra, která se při odebírání zaměřuje na oblasti lidského zdraví a životního stylu významné k tomu, aby mohla naplánovat a provádět individuálně

Více

1 Mimořádná událost typu pád

1 Mimořádná událost typu pád 1 Mimořádná událost typu pád Cíl hodiny : Žáci se naučí zaznamenávat získané informace do formuláře : Hodnocení rizika pádu Žáci se naučí vyplnit formulář Mimořádná ( nežádoucí ) událost 02 pád pacienta

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

PREVENCE VZNIKU PROLEŽENIN

PREVENCE VZNIKU PROLEŽENIN PREVENCE VZNIKU PROLEŽENIN tkáň kost Co je proleženina (dekubit) Odumírání tkáně, které je způsobeno jejím nedostatečným prokrvením v důsledku dlouhotrvající jednostranné tlakové zátěže na postižené místo

Více

PREVENCE DEKUBITÙ. Mgr. Jan Mikula, Bc. Nina Müllerová. Poøadatel díla: Mgr. Jan Mikula. Recenze: Zdeòka Faltýnková

PREVENCE DEKUBITÙ. Mgr. Jan Mikula, Bc. Nina Müllerová. Poøadatel díla: Mgr. Jan Mikula. Recenze: Zdeòka Faltýnková Mgr. Jan Mikula, Bc. Nina Müllerová PREVENCE DEKUBITÙ Poøadatel díla: Mgr. Jan Mikula Recenze: Zdeòka Faltýnková Grada Publishing, a.s., 2008 Cover Photo Allphoto, 2008 Vydala Grada Publishing, a.s. U

Více

Prevence vzniku proleženin

Prevence vzniku proleženin Prevence vzniku proleženin tkáň kost Co je proleženina (dekubit) Odumírání tkáně způsobené jejím nedostatečným prokrvením v důsledku dlouhotrvající jednostranné tlakové zátěže na postižené místo mezi kostí

Více

Po ukončení editace ZÁZNAMU HOSPIZALIZACE můžeme vytisknout potřebné formuláře prostřednictvím ikony tisku z dolní nástrojové lišty.

Po ukončení editace ZÁZNAMU HOSPIZALIZACE můžeme vytisknout potřebné formuláře prostřednictvím ikony tisku z dolní nástrojové lišty. Postup při administrativním příjmu: Příjem pacientů se provádí v hospitalizačním rozhraní NIS. V hlavním okně tohoto rozhraní uživatel zvolí konkrétní lůžkovou stanici, na kterou chce přijmout pacienta.

Více

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou Příručka pro pacienty s diabetickou nohou www.hojeni-ran.cz Diabetická noha Jako diabetická noha se označují defekty dolních končetin způsobené postižením cév a nervů. Jde o komplikaci onemocnění diabetes

Více

Vítám vás na přednášce

Vítám vás na přednášce Vítám vás na přednášce Téma dnešní přednášky ANTIDEKUBITNÍ PODLOŽKY JAKO PROSTŘEDKY VE ZDRAVOTNICTVÍ Dekubit proleženina, je to poškození kůže a podkožních tkání, které je způsobeno tlakem na hmatné kostní

Více

Katalog kompenzačních pomůcek

Katalog kompenzačních pomůcek Katalog kompenzačních pomůcek Oxygenátor kyslíkový koncentrátor - oxygenátor je jednoduché elektrické zařízení sloužící nejčastěji k domácí oxygenoterapii umožňuje nepřetržitou dodávku kyslíku, ale také

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

Saturace potřeb nemocného v oblasti hygieny dekubity. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Saturace potřeb nemocného v oblasti hygieny dekubity. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Saturace potřeb nemocného v oblasti hygieny dekubity Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Dekubitus = alterace integrity kůže v místech, kde je vystavena vysokému tlaku na kostěný podklad = decumbere

Více

Kazuistika ke cvičení ošetřování ran, dekubitů

Kazuistika ke cvičení ošetřování ran, dekubitů Kazuistika ke cvičení ošetřování ran, dekubitů Pacientka (Jana Malá, věk 79 let) byla přijata na oddělení chirurgie pro nehojící se defekt na levém lýtku v dolním pólu. Poranění ostrým předmětem způsobilo

Více

VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE O ZDRAVOTNÍM STAVU ŽADATELE. ODLEHČOVACÍ SLUŽBA podle zákona č. 108/2006 Sb., 44. Oblastní charita Červený Kostelec formulář

VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE O ZDRAVOTNÍM STAVU ŽADATELE. ODLEHČOVACÍ SLUŽBA podle zákona č. 108/2006 Sb., 44. Oblastní charita Červený Kostelec formulář VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE O ZDRAVOTNÍM STAVU ŽADATELE Příloha k Žádosti o pobytovou sociální službu odlehčovací služba v Domově sv. Josefa, Dům sv. Kláry ODLEHČOVACÍ SLUŽBA podle zákona č. 108/2006 Sb., 44 Vyplní

Více

INFORMACE PRO ZDRAVOTNÍ ÚSEK. DOMOVA SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM ALMA MATER, o.p.s.

INFORMACE PRO ZDRAVOTNÍ ÚSEK. DOMOVA SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM ALMA MATER, o.p.s. INFORMACE PRO ZDRAVOTNÍ ÚSEK DOMOVA SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM ALMA MATER, o.p.s. Žadatel o službu: Jméno: Pojišťovna:. Bydliště: 1) Kontaktní osoba ( manžel/ka, dítě atd.) Jméno: Vztah: Kontakt: 2) Zdravotní

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního

Více

POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE PODLE

POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE PODLE POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE PODLE DOPORUČENÍ EPUAP PRO PREVENCI A LÉČBU DEKUBITŮ V INTENZIVNÍ PÉČI VE DVOU ČESKÝCH NEMOCNICÍCH Mgr. Markéta Příhodová Mgr. Veronika Di Cara 2016 Ústav teorie a praxe

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky 07.01.01.01 mechanické vozíky - základní

07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky 07.01.01.01 mechanické vozíky - základní Kategorizační strom zdravotnických prostředků viz http://szpcr.cz/aktuality/20130919.pdf doplněný o odborná kritéria (indikační omezení) vynechány preskripční omezení, množstevní a finanční limity, vlastnictví

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ PACIENTA

ŽÁDOST O PŘIJETÍ PACIENTA Návštěva odborných lékařů v době pobytu Nejbližší osoby ŽADATEL ŽÁDOST O PŘIJETÍ PACIENTA DO ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Příjmení: Jméno: Titul: Datum narození: Příspěvek na péči: ANO stupeň: NE Adresa trvalého

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater 1. Vysvětlete příznak - dekubitus 2. stupně. 2. Klient má dekubitus - jaké budou Vaše ošetřovatelské

Více

Faktory ovlivňující výživu

Faktory ovlivňující výživu Faktory ovlivňující výživu Dříve než setra vyhodnotí stav pacientovi výživy měla by se obeznámit s faktory, které mohou ovlivnit individuální stravovací návyky a dalšími faktory, které mohou ovlivnit přijímání

Více

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučových cest

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučových cest Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CHOPN. Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučových cest Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské

Více

Péče o K/N na chirurgického oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onkologickým onemocněním

Péče o K/N na chirurgického oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onkologickým onemocněním Péče o K/N na chirurgického oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onkologickým onemocněním Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u

Více

Žádost o poskytování sociální služby - domov pro seniory. 1. Žadatel:. příjmení a jméno. 2. Narozen(a): den, měsíc, rok

Žádost o poskytování sociální služby - domov pro seniory. 1. Žadatel:. příjmení a jméno. 2. Narozen(a): den, měsíc, rok Domov seniorů Beroun, příspěvková organizace Pod Studánkou 1884 266 01 BEROUN Žádost o poskytování sociální služby - domov pro seniory 1. Žadatel:. příjmení a jméno 2. Narozen(a): den, měsíc, rok 3. Bydliště:

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ K ODLEHČOVACÍ SLUŽBĚ POBYTOVÉ

ŽÁDOST O PŘIJETÍ K ODLEHČOVACÍ SLUŽBĚ POBYTOVÉ ŽÁDOST O PŘIJETÍ K ODLEHČOVACÍ SLUŽBĚ POBYTOVÉ Příjmení: Jméno: Titul: Datum narození: Rodné číslo: ŽADATEL Příspěvek na péči: ANO stupeň: Adresa trvalého bydliště: Doba pobytu Zdravotní pojišťovna: PSČ:

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s poruchou tepenného prokrvení končetin.

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s poruchou tepenného prokrvení končetin. Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s poruchou tepenného prokrvení končetin. Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Jak budeme asistovat

Více

středně těžké obtíže při chůzi na krátké vzdálenosti; k převážení v interiéru a v exteriéru

středně těžké obtíže při chůzi na krátké vzdálenosti; k převážení v interiéru a v exteriéru Kategorizační strom Popis Preskripční omezení Indikační omezení Množstevní limit Finanční limit Vlastnictví 07 ZP pro pacienty s poruchou mobility 07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky

Více

Žádost o poskytování sociální služby: odlehčovací služba

Žádost o poskytování sociální služby: odlehčovací služba Žádost o poskytování sociální služby: odlehčovací služba 1. Jméno a příjmení žadatele:... 2. Bydliště:.. 3. Telefon:... 4. Kontaktní osoba:... Bydliště: Telefon:. 5. Žádám o poskytnutí pobytové odlehčovací

Více

ŽÁDOST O UMÍSTĚNÍ V ZAŘÍZENÍ R E S P I T N Í P É Č E v objektu Denních a pobytových služeb pro seniory

ŽÁDOST O UMÍSTĚNÍ V ZAŘÍZENÍ R E S P I T N Í P É Č E v objektu Denních a pobytových služeb pro seniory ŽÁDOST O UMÍSTĚNÍ V ZAŘÍZENÍ R E S P I T N Í P É Č E v objektu Denních a pobytových služeb pro seniory Osobní údaje žadatele: Jméno a příjmení:... Rodné číslo:... /... Stav:... Adresa trvalého bydliště:...

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Složení zkoušky: 1. Samostatný výkon na odborném pracovišti- Dům sv. Antonína Moravské Budějovice (max. 50 bodů) 2. Písemná zkouška ze Sociálního poradenství a práva učebna VT, písárna (max. 50 bodů) Témata

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po úraze pohybového aparátu

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po úraze pohybového aparátu Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po úraze pohybového aparátu Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u

Více

Zásady výživy ve stáří

Zásady výživy ve stáří Zásady výživy ve stáří Výuka VŠCHT Doc. MUDr Lubomír Kužela, DrSc Fyziologické faktory I. Pokles základních metabolických funkcí Úbytek svalové tkáně Svalová slabost, srdeční a dechové potíže Tendence

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním vylučovacího systému - glomerulonefritis

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním vylučovacího systému - glomerulonefritis Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním vylučovacího systému - glomerulonefritis Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě

Více

MG SeniorCentrum A Ostrožná 244/27, 746 01 Opava. T +420 732 969 301 E info@mgseniorcentrum.cz W www.mgseniorcentrum.

MG SeniorCentrum A Ostrožná 244/27, 746 01 Opava. T +420 732 969 301 E info@mgseniorcentrum.cz W www.mgseniorcentrum. ŽÁDOST O POBYT v MG Senior Centrum OP s. r. o. domově pro seniory Ostrožná 244/27, 746 01 Opava Jméno, příjmení a titul žadatele: Datum narození: Místo narození: Věk: Státní příslušnost: Stav: Zdravotní

Více

CHODÍTKO ČTYŘBODOVÉ SKLÁDACÍ

CHODÍTKO ČTYŘBODOVÉ SKLÁDACÍ CHODÍTKO ČTYŘBODOVÉ SKLÁDACÍ krokovací kloubový mechanizmus Skládací tzv. krokovací chodítko umožňuje bezpečnou chůzi. Kloubové propojení pravé a levé strany umožňuje střídavé posunování jedné a druhé

Více

IMOBILIZAČNÍ SYNDROM Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

IMOBILIZAČNÍ SYNDROM Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje IMOBILIZAČNÍ SYNDROM Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2010 Mgr. Helena Škrabová IMOBILIZAČNÍ syndrom Imobilizační syndrom Je soubor

Více

OptiCare. Optimální terapeutická péče

OptiCare. Optimální terapeutická péče OptiCare Optimální terapeutická péče Integrovaná matrace pro Nová, chytrá technologie pro prevenci dekubitů 90% dekubitů se lze vyhnout* 2 *EPUAP, Declaration of Rio, říjen 2011 JIP Maximální prevence

Více

PREVENCE PROLEŽENIN významný problém ošetřovatelské péče

PREVENCE PROLEŽENIN významný problém ošetřovatelské péče PREVENCE PROLEŽENIN Vznik dekubitu je považován za významný problém ošetřovatelské péče. Výskyt dekubitů vede k utrpení pacientů, k pocitu selhání sester, prodlouženému pobytu v nemocnici a výrazným dodatečným

Více

Péče o K/N na interním oddělení

Péče o K/N na interním oddělení Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním dýchacích cest - bronchopneumonie Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Zhodnoťte hodnotu

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - komplikace gastroduodenálního vředu

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - komplikace gastroduodenálního vředu Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - komplikace gastroduodenálního vředu Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě

Více

Doporučené postupy pro prevenci dekubitů

Doporučené postupy pro prevenci dekubitů EUROPEAN PRESSURE ULCER ADVISORY PANEL Doporučené postupy pro prevenci dekubitů Poslání EPUAP Cílem EPUAP (Evropský poradní sbor pro otázky proleženin) je poskytnout úlevu osobám trpícím proleženinami

Více

Výživa seniorů z pohledu lékaře-geriatra. Život

Výživa seniorů z pohledu lékaře-geriatra. Život Výživa seniorů z pohledu lékaře-geriatra Život 90 14.4.2016 1.Co je malnutrice (podvýživa)? Malnutrice (podvýživa) stav, kdy příjem energie a nutrietů je nižší, než jejich potřeba. Nemocný senior musí

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s komplikacemi diabetu mellitu

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s komplikacemi diabetu mellitu Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s komplikacemi diabetu mellitu Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního

Více

Vážený žadateli o sociální službu domov pro seniory celoroční pobyt,

Vážený žadateli o sociální službu domov pro seniory celoroční pobyt, Vážený žadateli o sociální službu domov pro seniory celoroční pobyt, právě jste obdržel ŽÁDOST, která je prvním krokem k tomu, abyste se stal naším klientem. Tímto Vás žádáme o PŘESNÉ, ČITELNÉ a SROZUMITELNÉ

Více

Žádost o poskytování sociální služby: ODLEHČOVACÍ SLUŽBA 1

Žádost o poskytování sociální služby: ODLEHČOVACÍ SLUŽBA 1 Žádost o poskytování sociální služby: ODLEHČOVACÍ SLUŽBA 1 1. Jméno, příjmení a titul žadatele:... 2. Bydliště: 3. Telefon:... 4. Kontaktní osoba:.. Bydliště: Telefon: 5. Žádám o poskytnutí pobytové odlehčovací

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po amputaci dolní končetiny

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po amputaci dolní končetiny Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po amputaci dolní končetiny Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s před operací TEP. Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace:

Ošetřovatelská péče u klienta s před operací TEP. Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: Péče o K/N na ortopedickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s před operací TEP Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Zhodnoťte aktuální či potencionální ošetřovatelské

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním slinivky břišní

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním slinivky břišní Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním slinivky břišní Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

Hodnocení stavu výživy. MUDr. Matej Pekař

Hodnocení stavu výživy. MUDr. Matej Pekař Hodnocení stavu výživy MUDr. Matej Pekař Úvod Obezita nadměrné ukládání energetických zásob v podobě tuku z různých příčin. Energetický příjem je větší než výdej. Příčinou je nejčastěji kombinace většího

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním dýchacích cest - CHOPN

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním dýchacích cest - CHOPN Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním dýchacích cest - CHOPN Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Vyjmenujte zásady, které

Více

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučníku

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučníku Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučníku Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního

Více

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním střev

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním střev Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním střev 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního klienta navrhněte plán oše péče. 2. Určete aktuální ošetřovatelské problémy.

Více

PREVENCE PROLEŽENIN významný problém ošetřovatelské péče

PREVENCE PROLEŽENIN významný problém ošetřovatelské péče PREVENCE PROLEŽENIN Vznik dekubitu je považován za významný problém ošetřovatelské péče. Výskyt dekubitů vede k utrpení pacientů, k pocitu selhání sester, prodlouženému pobytu v nemocnici a výrazným dodatečným

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE SOCIÁLNÍ SLUŽBY V NEMOCNICI ŠUMPERK

INFORMACE PRO ZÁJEMCE SOCIÁLNÍ SLUŽBY V NEMOCNICI ŠUMPERK INFORMACE PRO ZÁJEMCE SOCIÁLNÍ SLUŽBY V NEMOCNICI ŠUMPERK K žádosti je nutné přiložit: 1. vyjádření lékaře o aktuálním zdravotním stavu žadatele, 2. kopie rozhodnutí o Příspěvku na péči, 3. kopie Listu

Více

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Vyšetření: (v dobé sběru anamn. +3dni) Vitální funkce: Medikace: OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Oddělení: Jméno studenta: Ročník: Datum: VSTUPNÍ

Více

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP Výskyt cukrovky V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo

Více

Hypokinetický syndrom a Imobilizační syndrom. Pohyb a aktivita

Hypokinetický syndrom a Imobilizační syndrom. Pohyb a aktivita Hypokinetický syndrom a Imobilizační syndrom Pohyb a aktivita Pohyb a aktivita Zlepšuje zdravotní stav Chrání před onemocněním Zvyšuje výkonnost orgánů Zlepšuje duševní stav Prodlužuje život Udržuje kondici

Více

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice vladimira.vavrova@npr.agel.cz tel: 581 271 266 Kvalita v nemocnici Nemocnice se systémem kvality zabývá již dlouhodobě, v roce 25 získala nemocnice nejprve

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta se sádrovou fixací 2. Určete aktuální ošetřovatelské problémy.

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta se sádrovou fixací 2. Určete aktuální ošetřovatelské problémy. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CHOPN. Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta se sádrovou fixací Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace:

Více

VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE K ŽÁDOSTI O SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY

VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE K ŽÁDOSTI O SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY DOMOV PRO SENIORY P.O.Box 100, Ocelíkova 672/1, 149 41 Praha 4 Háje Telefon: 603 205 396, email: soc@jmsoc.cz Když už to doma nezvládáte. VYJÁDŘENÍ LÉKAŘE K ŽÁDOSTI O SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - vředová choroba gastroduodena

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - vředová choroba gastroduodena Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - vředová choroba gastroduodena Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Určete aktuální

Více

Souhrnné informace k problematice dekubitů

Souhrnné informace k problematice dekubitů Souhrnné informace k problematice dekubitů Obecné Dekubitus, neboli proleženina vzniká tam, kde dochází k působení tlaku na pokožku, přičemž je tento tlak vyšší než 32mmHG (tj.4,7kpa). Tehdy se uzavírají

Více

Využití aliance 3N v managementu bolesti u nemocných s chronickou ránou

Využití aliance 3N v managementu bolesti u nemocných s chronickou ránou Využití aliance 3N v managementu bolesti u nemocných s chronickou ránou Mgr. Markéta Koutná, DSP FZV UP Olomouc školitel: PhDr. Andrea Pokorná PhD., LF MU, Brno Bolest u chronické (nehojící se) rány BOLEST

Více

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VZNIK A HOJENÍ CHRONICKÝCH RAN V INTENZIVNÍ PÉČI

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VZNIK A HOJENÍ CHRONICKÝCH RAN V INTENZIVNÍ PÉČI FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VZNIK A HOJENÍ CHRONICKÝCH RAN V INTENZIVNÍ PÉČI Olga Janíková ARK, FN U sv. Anny, Brno Andrea Pokorná LF MU, Katedra ošetřovatelství, Brno Hlavní etiologie nehojících se ran v IP systémové

Více

ŽÁDOST O DLOUHODOBÝ POBYT v Penzionu pro seniory DOMINO Mladá Boleslav

ŽÁDOST O DLOUHODOBÝ POBYT v Penzionu pro seniory DOMINO Mladá Boleslav ŽÁDOST O DLOUHODOBÝ POBYT v Penzionu pro seniory DOMINO Mladá Boleslav Jméno, příjmení a titul žadatele:... Rodné příjmení:...jméno, příjmení posledního manžela:... Datum narození:... Rodné číslo: Věk:

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Žádost o přijetí do Domova pro seniory Vlčice

Žádost o přijetí do Domova pro seniory Vlčice Žádost o přijetí do Domova pro seniory Vlčice Podací razítko: Evidenční číslo: Poznámka: Osobní údaje: Žadatel/ka Narozen/a jméno příjmení rodné příjmení titul den, měsíc, rok místo Trvalé bydliště Aktuální

Více

Dekubity riziko, základní klasifikace dekubitu a jiných ran, péče

Dekubity riziko, základní klasifikace dekubitu a jiných ran, péče Dekubity riziko, základní klasifikace dekubitu a jiných ran, péče Žák porozumí problematice, orientuje se v klasifikaci a v typu ran, popíše dekubit, zadá formulář Klasifikace dekubitu Výsledky vzdělávání

Více

Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení

Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení Mgr. Renata Vytejčková Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Riziko získání infekce spojené se zdravotní péčí Riziko imobilizačního syndromu Riziko pádu Riziko

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Zkouška je složena ze dvou částí. 1. Samostatný výkon na odborném pracovišti 2. Písemná zkouška ze Sociálního poradenství a práva Obsah 1. části Praktická část maturitní zkoušky bude probíhat v Domově

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CNS - epilepsie

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CNS - epilepsie Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CNS - epilepsie Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Rozdělte poruchy vědomí, vysvětlete

Více

Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom)

Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom) Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom) Tamara Starnovská a kolektiv motto Hladovění v populaci je v současné době příznakem chudoby, hladovění

Více

ŽÁDOST O POBYT v domově pro seniory Vila Vančurova o.p.s. Vančurova 1217/5, 746 01, Opava

ŽÁDOST O POBYT v domově pro seniory Vila Vančurova o.p.s. Vančurova 1217/5, 746 01, Opava Otisk podacího razítka: ŽÁDOST O POBYT v domově pro seniory Vila Vančurova o.p.s. Vančurova 1217/5, 746 01, Opava Žádost podána dne: Tel.: +420 731 152 926 socialni.pracovnice@vilavancurova.cz www.vilavancurova.cz

Více

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování prevence a terapie dekubitů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování Správné uložení těla nemocného díky změnám poloh Systematická, přesnými pravidly se řídící změna polohy pacienta

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním pohybového aparátu - LS syndrom

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním pohybového aparátu - LS syndrom Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním pohybového aparátu - LS syndrom Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Určete aktuální

Více

ZÁZNAM ZE SOCIÁLNÍHO ŠETŘENÍ

ZÁZNAM ZE SOCIÁLNÍHO ŠETŘENÍ ZÁZNAM ZE SOCIÁLNÍHO ŠETŘENÍ ÚDAJE O ZÁJEMCI O SLUŽBU Jméno a příjmení: datum nar.: Trvalé bydliště: Skutečné bydliště: číslo telefonu: rodinný stav: BYTOVÉ PODMÍNKY ZÁJEMCE Dosud bydlel/a: v bytě v rodinném

Více

Žádost o poskytování služby v Domově pro seniory Mitrov, příspěvková organizace Mitrov 1, Strážek

Žádost o poskytování služby v Domově pro seniory Mitrov, příspěvková organizace Mitrov 1, Strážek Žádost o poskytování služby v Domově pro seniory Mitrov, příspěvková organizace Mitrov 1, 592 53 Strážek Příloha č. 1 Den podání žádosti (vyplní domov) 1. Žadatel příjmení (popř. rodné příjmení) jméno

Více

OVLÁDÁNÍ APLIKACE NIS MEDEA

OVLÁDÁNÍ APLIKACE NIS MEDEA OVLÁDÁNÍ APLIKACE NIS MEDEA Martin Fráňa, DiS. Děkanát, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci 1.1 Základní informace NIS MEDEA je nemocniční informační systém (NIS) od společnosti

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním krve - perniciózní anémie

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním krve - perniciózní anémie Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním krve - perniciózní anémie Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1.Určete akutní a potencionální

Více

Oddělení :.. Datum a čas odběru anamnézy :

Oddělení :.. Datum a čas odběru anamnézy : Ošetřovatelská anamnéza (Ústav ošetřovatelství,. LF UK pro studijní účely) Oddělení :.. Datum a čas odběru anamnézy : Jméno (iniciály) : Pohlaví:.. Věk :. Datum přijetí :.. Stav:.. Povolání:.. Rodina informována

Více

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Praha, 12. 11. 2015 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Dlouhodobým prevalenčním šetřením Národního

Více

Rány. Kritéria, dělení, ošetření

Rány. Kritéria, dělení, ošetření Rány Kritéria, dělení, ošetření Co je rána? Každé porušení kůže Sliznice Povrchu některého orgánu Má tyto vlastnosti: krvácí Bolí Může dojít ke ztrátě tkáně Dělení ran a jejich vznik Řezná tlakem a tahem

Více

*v případě nedoložení výše příjmu nebude poskytovatelem garantováno 15% zůstatku příjmu

*v případě nedoložení výše příjmu nebude poskytovatelem garantováno 15% zůstatku příjmu ŽÁDOST O POBYT Otisk podacího razítka: v domově pro seniory v domově se zvláštním režimem v odlehčovací službě Vila Vančurova o.p.s. Vančurova 1217/5, 746 01, Opava Tel.: +420 731 152 926 socialni.pracovnice@vilavancurova.cz

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Obezita a její rizika Anotace Pracovní list informuje žáka o podstatě, příčinách a rizicích obezity. Zadané

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

IMPLEMENTAČNÍ STRATEGIE NOVÉHO ELEKTRONICKÉHO NÁSTROJE PRO MONITORING DEKUBITŮ

IMPLEMENTAČNÍ STRATEGIE NOVÉHO ELEKTRONICKÉHO NÁSTROJE PRO MONITORING DEKUBITŮ IMPLEMENTAČNÍ STRATEGIE NOVÉHO ELEKTRONICKÉHO NÁSTROJE PRO MONITORING DEKUBITŮ THE IMPLEMENTATION STRATEGY OF THE NEW ELECTRONIC TOOL FOR A PRESSURE ULCERS MONITORING Nina Müllerová (FN Plzeň, Plzeň, Česká

Více

DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ;

DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ; DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ; výsledky studie EHES MUDr. Naďa Čapková Mgr. Michala Lustigová, Ph.D. Státní zdravotní ústav Ústředí monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva EHIS/EHES 2014 EHIS (European

Více

4. Zdravotní péče. Zdravotní stav

4. Zdravotní péče. Zdravotní stav 4. Zdravotní péče Všechna data pro tuto kapitolu jsou převzata z publikací Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tyto publikace s daty za rok 2014 mají být zveřejněny až po vydání této analýzy,

Více

DATUM VYDÁNÍ ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500

DATUM VYDÁNÍ ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500 DATUM VYDÁNÍ 1. 1. 2017 ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500 POUŽITÍ Antidekubitní matrace tvoří součást řady kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností

Více

Rodné příjmení:... Věk.. Místo narození.. Státní příslušnost: Stav. Adresa trvalého bydliště:.. PSČ:.

Rodné příjmení:... Věk.. Místo narození.. Státní příslušnost: Stav. Adresa trvalého bydliště:.. PSČ:. ŽÁDOST O POBYT Otisk podacího razítka: v domově se zvláštním režimem Vila Vančurova o.p.s. Vančurova 1217/5, 746 01, Opava Žádost podána dne: Tel.: +420 731 152 926 socialni.pracovnice@vilavancurova.cz.

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více