PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY"

Transkript

1 PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: První Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš

2 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TÉMA 6. Pojiva Obor: Zedník Ročník: První

3 Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Josefa Sousedíka Vsetín, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury.

4 Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně ve 4 vyučovacích hodinách. Ve Vsetíně dne podpis autora

5 POJIVA Základní vlastností pojiv je schopnost spojovat některé stavební hmoty ( cihly, kámen, panely, dlažbu, obklady) a tím vytvářet kompaktní pevné celky. Základním spojovacím materiálem je malta. Je to stavební látka složená z pojiva, plniva, vody a v některých případech i z přísad. Čerstvá malta je zavlhlá, měkká, až tekutá, postupně však tuhne, tvrdne a stává se umělým kamenem.

6 Rozeznáváme základní pojiva. VÁPNO CEMENT SÁDRA Další spojovací materiály jsou. ASFALT DEHET TMEL PRYSKYŘIČNÁ LEPIDLA POLYURETAN

7 Malty pro stavební účely, rozdělení a vlastnosti: Malta se používá ke zdění, omítání, spárování a zalévání spar, k injektování a jako podkladní vrstva pod dlažby a obklady. Malty dělíme podle různých hledisek. Podle použitého pojiva rozeznáváme malty: vápenné vápenocementové obyčejné MV jemné MVJ obyčejné MVC jemné MVCJ vápenosádrové MVS pro šlechtěné omítky MVCO sádrové MS cementové

8 obyčejné MC pro cementový postrřik MCP Podle účelu rozlišujeme malty: malty pro zdění malty pro omítky malty pro výrobu keramických dílců tepelně izolační malty stykové malty malty pro spárování malty pro kladení dlažeb a obkladů malty pro speciální účely Podle prostředí v němž malty tuhnou a tvrdnou rozlišujeme malty:

9 vzdušné (tuhnou a tvrdnou na vzduchu) hydraulické (tuhnou a tvrdnou i pod vodou) Vlastnosti malty závisí na vlastnostech všech složek použitých k jejich výrobě. Např. plnivo může být přírodní (písek, drť), umělé nebo lehké (perlit, mletá struska). Malty dále ovlivňuje velikost použitého kameniva, podle toho jsou malty: hrubé (5 mm) normální (2,5 mm) jemné (1,5 mm) Látky používané k výrobě malt jsou: pojivo plnivo

10 voda Jako pojivo se nejčastěji používá cement, vápno, sádra, řidčeji syntetické pryskyřice, vodní sklo a živičné látky. Plnivo je nejobjemnější částí malty. Nejčastěji se používá těžený písek a kamenná drť. Voda je nutná pro správný průběh chemických reakcí pojiva a pro dosažení správné hustoty a zpracovatelnosti. VÁPNO: Vápno je stavební látka, která vzniká pálením vápenců, dolomitů nebo slinutých vápenců. Podle tuhnutí a tvrdnutí rozlišujeme: vzdušné vápno hydraulické vápno vápenný hydrát

11 Vzdušné vápno získává se pálením slinutých vápenců a dolomitů, popř. dolomitických vápenců. Kvalitní vápno se získává z jemnozrnného vápence. Po zpracování na maltu tuhne a tvrdne jen na vzduchu. Hydraulické vápno získává se pálením jílovitých vápenců a dolomitů. Suroviny musí obsahovat tolik hydraulických součástí, aby se u vápence dosáhlo správných hydraulických vlastností. Po zpracování na maltu tuhne a tvrdne na vzduchu i ve vodě. Vápenný hydrát je v podstatě hydroxid vápenatý v suchém stavu, získaný vyhašením vzdušného vápna. Používá se pouze do malt pro zdění. Výroba vápna: Vápno se získává z vápence, který se vypaluje v pecích nazývaných vápenky. Jsou šachtové nebo rotační. Teplota v pecích se pohybuje od 1100 C do 1200 C. Při vyšší teplotě vzniká v peci přepálené vápno, při nižší vápno nedopálené.

12 Pece se vytápějí koksem, popř. generátorovým plynem. Šachtová pec je svislá, válcová šachta, vyrobená z ohnivzdorného materiálu. tyto pece jsou hospodárnější pokud jde o spotřebu paliva tato pec je jednoduchá na obsluhu je to nejpoužívanější druh pecí na pálení vápna jsou až 20 m vysoké, vnitřní průměr je až 4 m provoz pece je nepřetržitý pec se skládá ze sušícího pásma, předehřívacího pásma, vypalovacího pásma a pásma chladícího. Ve vypalovacím pásmu je teplota C, při této teplotě dochází k chemickému rozkladu vápence a vzniká pálené vápno.

13 Poslední pásmo tvoří vypouštěcí pásmo, z něho se vypouštěcími otvory vypouští vápno do dopravních prostředků. V dnešní době se k pálení rozemletého vápence používají i rotační pece. Z nich se získává měkce vypálené vápno. Vápenka ve Velké Chuchli:

14 Vápenka továrna pojiva online Tento soubor pochází z Wikimedia Commons. ve_velk%c3%a9_chuchli1.jpg Autor: Prazak, Datum:

15 TYPY ŠACHTOVÝCH PECÍ: Pacoldova vápenná pec: Moderní pece: Šachtová pe c pojiva online / vapcem/26.jp G Vápenka továrn a pojiva online

16 Doprava vápna, skladování, manipulace: Kusové nehašené vápno je hygroskopické (snadno přijímá ze vzduchu vlhkost a hasí se), musí se chránit před deštěm. Nesmí se skladovat dlouho, musí se zpracovat nejdéle do 1 měsíce. Také nehašené mleté vápno se musí při skladování chránit před působením vlhkosti. Při nesprávném uskladnění nehašené mleté vápno hrudkovatí. Vápno má leptavé účinky. Při práci s ním je potřeba postupovat opatrně a chránit si kůži i oči. Dráždí i dýchací cesty. Volně ložené kusové vápno se dopravuje v krytých železničních vagónech nebo nákladními automobily, cisterny. Mleté nehašené vápno, vápenný hydrát a mleté hydraulické vápno se dodávají v pytlích, případně na paletách. Vápenná kaše se dodává v sudech. Vápno dodávané v pytlích nebo sudech musí být řádně označeno.

17 Doprava vápna Doprava vápna - historie pojiva online Doprava vápna - DNES pojiva online Použití vápna: Vzdušné vápno se používá ve formě vápenné kaše k výrobě malt pro zdění a omítání. Vápenné mléko se používá jako krycí nátěr k bílení povrchů některých prostor a k desinfekci.

18 Nehašené vápno se používá k výrobě pórobetonů. Druhy vzdušného vápna: Vzdušné vápno se dělí podle úpravy při výrobě a podle chemického složení. Podle úpravy při výrobě rozlišujeme: nehašené vzdušné vápno kusové (celé kusy) mleté (kusové vápno rozemleté na prášek) hašené vzdušné vápno Podle chemického složení rozlišujeme: čisté vzdušné vápno (obsahuje více jak 90% oxidu vápenatého,tj. páleného vápna, a méně jak 7% oxidu hořečnatého. Při hašení zvětšuje svůj objem až 3x)

19 obyčejné vzdušné vápno (vzniká pálením dolomitu, obsahuje aspoň 7% oxidu hořečnatého, je šedivé říká se mu šedé vápno, při hašení zvětšuje svůj objem 1,5 2x) dolomitické vápno Hašení vápna: Kusové pálené vápno a mleté vápno se musí nejprve vyhasit. Hašení nastává při styku vápna s vodou. Vápno se hasí ručně v hasnicích nebo strojně v mechanizovaných hasnicích. Podle množství přidávané vody vzniká vápenný hydrát (při malém množství vody hašení za sucha) nebo tvárná vápenná kaše (při nadbytku vody hašení za mokra). Do hasnice se dají jednotlivé kusy vápna a kropí se vodou. Nejprve se přidá jen asi polovina potřebného množství vody. Teprve později se přidá zbytek vody a vápno se dohasí.

20 Při hašení probíhá prudká chemická reakce, při níž se uvolňuje velké množství tepla. Vápno potom zvětšuje svůj objem až trojnásobně. Hašení je tím prudší, čím čistší a čerstvější je vápno, čím přesnější se při pálení dodrží teplota pálení, čím teplejší, čistší a měkčí je voda, která se do vápna přidává. K hašení vápna za mokra, při němž vzniká bílé vápenné mléko, potřebujeme 2,5 3 násobek vody v poměru k hmotnosti vápna. Na vyhašení 50 kg vápna tedy potřebujeme litrů vody. Množství přidávané vody je při hašení velmi důležité. Nedostatek vody způsobí, že vápno zkrupičkovatí, protože se zcela nedohasí. Nadbytek vody zhoršuje pevnost vápna. Důležitý je rovněž správný postup při hašení, kusové vápno se nesmí házet do hasnice naplněné vodou, protože by vápno mohlo zkamenět.

21 Během hašení se musí vápno dobře promíchat hráběmi. Po vyhašení se vápno vypouští přes síto do jámy na vápno. Síto zachycuje nečistoty a nevyhašené kousky vápna. Jáma nemusí být vyzděna (v soudržných zeminách) nebo se vyzdí cihlami, popřípadě zapaží fošnami. Bývá asi 2 m hluboká, s půdorysnými rozměry 2,5 10 m 2. Dno je vždy nedlážděné, aby se přebytečná voda mohla vsáknout do země. Vápenné mléko v jámě houstne, ztrácí vodu a mění se na vápennou kaši. Kaše obsahuje 45 70% vody. Povrch vápenné kaše po několika dnech popraská. Vápenná kaše je vláčná, na dotyk mastná. Aby kaše nemohla přijímat ze vzduchu oxid uhličitý, posype se vrstvou písku cca 100 mm, tato vrstva písku zabraňuje přístupu vzduchu.

22 Vápenná jáma se potom přikryje deskami z bezpečnostních důvodů. Čerstvě vyhašené vápno se dá hned použít k výrobě malty pro zdění. K omítání se smí použít až po důkladném odležení ve vápenné jámě (aspoň 1 měsíc), aby se vyhasila i nedokonale vyhašená zrna. Jestliže na omítku použijete čerstvě vyhašené vápno, vyhasí se nedokonale vyhašená zrna v omítce a omítka vystřeluje

23 Vápenná jáma Hydraulické vápno: Hydraulické vápno je jemně mleté nehašené vápno.

24 Je světle zelené barvy a podobá se cementu. Na rozdíl od vzdušného vápna tuhne a tvrdne i pod vodou. Podle chemického složení rozlišujeme vápno: slabě hydraulické silně hydraulické Slabě hydraulické vápno obsahuje 10-15% hydraulických součástí, a to oxidu železitého, oxidu hlinitého a oxidu křemičitého. Tyto látky způsobují, že vápno tuhne i pod vodou. Silně hydraulické vápno obsahuje více jak 15% hydraulických součástí. Podle úpravy při výrobě rozlišujeme hydraulické vápno: kusové mleté Kromě toho známe i umělé hydraulické vápno.

25 Získává se mletím hašeného nebo nehašeného vzdušného vápna s hydraulickou přísadou. Podle druhu hydraulických přísad rozeznáváme vápno: struskové popílkové hlinité Výroba a hašení hydraulického vápna: Výrobní postup při výrobě stavebního hydraulického vápna je podobný jako postup při výrobě vzdušného vápna. Suroviny se pálí vkusech, a to zpravidla v kruhových nebo šachtových pecích při teplotě C.

26 Hydraulická vápna se hasí vodou buď za mokra (získává se vápenná kaše) nebo za sucha (získává se vápenný prach). Při hašení se spotřebuje méně vody než při hašení vzdušného vápna. Hašení probíhá pozvolněji a s menší intenzitou. Hydraulické kusové vápno se musí dokonale vyhasit, protože rychle tuhne, nehasí se v jámách a musí se rychle zpracovat. Hydraulická vápna mají větší pevnost a méně se smršťují než vzdušná vápna. Malty s hydraulickým vápnem jsou pevnější a vodotěsnější než malty ze vzdušného vápna. Použití hydraulického vápna: Hydraulické vápno se používá v pozemních a vodních stavbách. Dále se hydraulické vápno používá k výrobě malt pro zdění.

27 Hydraulické vápno vyšších značek lze používat i do základů a k přípravě ušlechtilých omítek. Hydraulické vápno pojiva online Hydraulické vápno pojiva online oduct_info&cpath=21_24&products_id=35

28 Sádra -pojiva online SÁDRA:

29 Sádra se vyrábí ze sádrovce. Je to práškové pojivo, které po rozmísení s vodou rychle tuhne a tvrdne. Sádra tuhne a tvrdne ne vzduchu, nikoliv ve vodě proto ji nazýváme vzdušným pojivem. Výroba sádry a její vlastnosti: Sádrovec se drtí a mele na moučku. Potom se v kruhové nebo rotační peci zahřívá na C. Takto vzniká sádra, která tuhne za 3 až 5 minut po přidání vody. Při tuhnutí zvětšuje svůj objem o 1%, takže dokonale vyplní prostor. Nazývá se štukatérská a používá se na omítkářské, štukatérské a jiné stavební práce.

30 Zvýšíme-li vypalovací teplotu na C, vznikají různé druhy sádra. N2které se špatně vážou s vodou, nebo mají po zatvrdnutí malou pevnost, proto se nehodí pro stavebnictví. Zahříváním sádrovce nad teplotou C získáme pomalu tuhnoucí anhydritovou sádru. Tato sádra po rozdrobení a smísení s vodou tuhne pozvolna (12 36 hodin) a nezvětšuje svůj objem. Někdy se používá na bezespáré podlahy a spolu se štukatérskou sádrou k výrobě umělého mramoru. Sádra se musí při dopravě chránit před vlhkostí, právě tak jako při uskladňování. Dodává se v papírových pytlích. Sádra se zpracovává rozmísením s vodou, a to tak, že se sádra sype do vody, nikdy ne naopak.

31 Použití sádry: Prášková sádra se používá k výrobě malt a omítek. Vyrábějí se z ní také stěnové tvarovky a desky. Nejznámější výrobky jsou sádrové a sádrokartonové desky. Sádrové desky používají se k výrobě bytových příček, k vnitřním obkladům. Vyrábějí se litím sádry do forem, někdy se přidávají anorganická nebo organická plniva. Desky mají hladký povrch a vyrábějí se v různých velikostech až po celostěnové dílce. Sádrokartonové desky jsou tenčí, mají sádrové jádro obaleno kartonem. Vyrábějí se litím sádry,ezi pásy kartonu. Po slisování a po ztvrdnutí sádry se nekonečný pás řeže a desky se suší. Používají se ke stejným účelům jako sádrové desky. Sádrovláknité desky se skládají ze sádry a papírových vláken, která se získávají recyklací. Na výrobních linkách řízených počítačem se po přidání vody a bez dalších pojidel stlačuje homogenní směs těchto dvou přírodních surovin pod vysokým tlakem na pevné desky, které se

32 suší a řežou na příslušné formáty. Jedná se o inovační a ekologicky nezávadný výrobní postup s nejpřísnější kontrolou kvality. CEMENT: Cement je práškové hydraulické pojivo, které po smísení s vodou postupně tuhne a tvrdne na vzduchu i pod vodou, a vzniká tak umělý kámen. Ztvrdlý cement je ve vodě nerozpustný a působením vody se nemění. Cement se skládá z vápence, sádrovce, hlinitanových slínů, jílů a křemenného písku. Vyrábí se výpalem dobře promísené směsi vápenatých a hlinitých látek. Polovýrobek, který výpalem vznikne, se nazývá portlandský slínek.

33 Jemně mletý portlandský slínek tvoří hlavní složku portlandských cementů. Cement-pojiva online Výroba cementu: Výroba cementu se skládá ze čtyř etap. Jsou to: příprava surovin výpal surovin a odležení slínků mletí odležených slínků a přidávání sádrovce odležení hotového cementu a jeho expedice

34 V praxi se nejčastěji používají portlandské a struskoportlandské cementy. Vyrábějí se suchým nebo mokrým způsobem. Způsob výroby se volí podle chemického a mineralogického složení surovin, podle místních podmínek, podle hospodárnosti výpalu a podle druhu paliva, který je pro výrobu nejdostupnější. Mokrý způsob výroby je vhodný u měkkých, zemitých a mokrých surovin (měkké vápence, hlína) velmi nerovnoměrného složení. Všechny složky se melou za mokra a homogenizují se jako kaly. Suchý způsob je vhodný u suchých a tvrdých surovin s poměrně rovnoměrným složením (tvrdé vápence, slíny). Melou se za sucha na jemnou moučku a za sucha se také mísí. V obou případech je nejdůležitějším výrobním postupem výpal.

35 Výpal probíhá v rotačních nebo šachtových pecích. Při výpalu vznikají nové minerály, které s vodou hydratují, což způsobuje tuhnutí a tvrdnutí cementu. Suroviny se musí zahřát na vysokou teplotu, aby slinuly. Při slinování se oxid vápenatý slučuje s oxidem křemičitým, s oxidem hlinitým a oxidem železitým na křemičitan, hlinitan a hlinitoželezitan vápenatý, přičemž nesmí zůstat nevázané vápno. Mokrý způsob výroby portlandského cementu Nejprve se tvrdší vápenec rozdrtí za sucha a měkčí suroviny (hlína) se rozemelou v drtičích a rozruší se plavením v rozplavovačích. (Rozplavovače jsou velké nádrže s mísiči.)

36 Rozplavená hlína přichází do mlýna, kde se spolu s vápencem mele na jemný kal. Z mlýna se čerpá do velkých zásobníků, kde se dokonale promísí. Ze zásobníků se kal vede do dlouhé rotační pece průměru 3 m a délky m. Výpalem v peci vzniká portlandský slínek, který po výpalu postupuje přes slinovací a chladící pásmo. Vypálený slínek se nechá odležet. Potom se spolu se sádrovcem a hydraulickými přísadami dopravuje drapákovým jeřábem do mlýnů na cement, kde se mele na portlandský cement. Cement se uskladňuje v zásobnících (silech) a z nich se expeduje spotřebitelům.

37 Schéma výroby cementu Suchý způsob výroby portlandského cementu Materiál dodaný z kamenolomu se rozdrtí, suší a potom mele v troubových mlýnech pomocí mlecích těles (ocelové koule a válečky

38 různé velikosti). Vzniká jemná moučka, která se ukladá do sil, kde se dobře promísí. Promísená směs se vypaluje při teplotě 1450 C, a to především v rotačních a šachtových cementářských pecích. Získaný portlandský slínek se mele s přísadami. Hotový cement se pak uskladňuje v zásobnících a expeduje spotřebitelům. Moderní rotační pece se někdy kombinují s cyklónovými výměníky tepla, jimiž se teplo hospodárně využije.

39 Cementárna Cementárna Čížkovice pojiva online

40 Tento soubor pochází z Wikimedia Commons. Autor: Miraceti from cs, Datum: 2003 Vlastnosti portlandského cementu: Vlastnosti, které nejvíce rozhodují o jakosti cementu jsou: jemnost mletí tuhnutí objemová stálost pevnost v tlaku za ohybu

41 Jemnost mletí: Jakost cementu závisí značnou měrou na jemnosti cementu. Cement má být tak jemný, aby při prosévání na sítě s 900 otvory na 1 cm 2 zůstalo nejvýše 1,5% zbytku, na sítě s 4900 otvory na 1 cm 2 nejvýše 15% zbytku. Zvyšováním jemnosti cementu se zvětšuje i pevnost, zejména na počátku tuhnutí, po smíchání s vodou. Tuhnutí: Po smíchání cementu s vodou dochází k hydrataci cementu, při níž se cementová kaše postupným tuhnutím a tvrdnutím mění v cementový kámen, což se projevuje narůstáním pevnosti.

42 Začátek tuhnutí nemá nastat dříve než za 45 minut a tuhnutí má skončit do 12 hodin. Během tuhnutí se cementová kaše musí chránit před vysycháním a před působením mrazu. Objemová stálost: Tuhnoucí a tvrdnoucí cement má být objemově stálý. Při tuhnutí se cement smršťuje. Jestliže obsahuje některé škodlivé látky, dochází k vzniku trhlin cement je objemově nestálý. Hydratační teplo:

43 Během tuhnutí váže cement chemicky část vody a cementová kaše postupně houstne, přičemž se vyvíjí hydratační teplo a následkem toho stoupá i teplota. Někdy může být vznik hydratačního tepla nevýhodný např. v horkém letním období, neboť v tom případě následkem nerovnoměrného rozložení teploty v betonu vznikají různá napětí, která způsobují vznik trhlin. Pevnost v tlaku za ohybu: Zatvrdlý cement musí mít požadovanou pevnost v tlaku a v ohybu. Podle pevnosti se třídí do jednotlivých tříd. Pevnost v ohybu se zkouší na trámečcích 40 x 40 x 160 mm a pevnost v tlaku na jejich úlomcích. Označení cementu číslem odpovídá předepsané nejmenší průměrné pevnosti v tlaku v MPa po 28 dnech tuhnutí a tvrdnutí.

44 Druhy cementů, vlastnosti a použití:

45 Druhy běžných cementů: Na základě hlavních hydraulických složek dělíme cementy na křemičitanové a hlinitanové. Podle druhu použitých surovin a podle způsobu výroby rozlišujeme cementy: portlandské struskoportlandské vysokopecní síranovzdorné portlandské Portlandské cementy (PC):

46 Vyrábějí se v jakostních třídách 32,5; 42,5 a 52,5 z portlandského slínku jemně mletého s hlavní přísadou regulující jeho tuhnutí a s případnými speciálními přísadami. Portlandský cement neobsahuje žádné vedlejší přísady. Tuhnutí portlandského cementu nesmí začít dříve než za 45 minut a musí skončit za 12 hodin. Struskoportlandské cementy (PCS): Vyrábějí se v jakostních třídách 22,5; 32,5 a 42,5 jemným mletím portlandského slínku a s vysokopecní granulovanou struskou do 40% jako vedlejší přísadou a popřípadě speciálními přísadami. Vysokopecní cementy (VC): Vyrábějí se v jakostních třídách 22,5 a 32,5 jemným mletím portlandského slínku s hlavní přísadou a s vysokopecní struskou (40

47 80%) jako s vedlejší přísadou, popřípadě se speciálními přísadami. Tuhnutí vysokopecního cementu nesmí začít dříve než za 60 minut a musí skončit za 12 hodin. Síranovzdorné portlandské cementy (PCSV): Vyrábějí se mletím portlandského slínku předepsaného mineralogického složení s hlavní přísadou. Tento druh cementu nesmí obsahovat žádné vedleší ani speciální přísady. Hlavní přísadou bývá nejčastěji sádrovec. Tuhnutí síranovzdorného cementu nesmí začít dříve než za 60 minut a musí skončit za 12 hodin. Speciální cementy: Dále se vyrábějí speciální barevné cementy.

48 K portlandským cementům patří bílý cement, který se vyrábí ze surovin s malým obsahem železa. Používá se k výrobě malt a betonů, v nichž se uplatní jejich bílá barva (cementové dlaždice, umělý mramor, povrchové úpravy) Barevný cement je to cement s přísadou nerostných pigmentů, nejpoužívanějšími barvivy jsou železitá červeň, žluť, okr, zelený a modrý ultramarín, uhlová čerň. Barevný cement se uplatňuje při architektonickém ztvárňování povrchu konstrukcí. K utěsňování konstrukcí vodních staveb injektováním se používá těsnící (tamponážní) cement. Zvláštním druhem portlandského cementu je hořečnatý cement s vyšším obsahem oxidu hořečnatého MgO bez nebezpečí hořčíkového rozpínání. Přísady: Vedlejší přísadou cementů bývá vysokopecní struska.

49 Jsou to v podstatě přírodní pucolány (tufy, tufity) a umělé pucolány (popílky), práškové křemičité látky, které mají schopnost získat hydraulické vlastnosti reakcí s hydroxidem vápenatým ve vodním prostředí. Hydraulickými vlastnostmi nazýváme schopnost práškovitých látek tuhnout a tvrdnout po rozmísení s vodou na vzduchu i ve vodě. Speciální přísady jsou látky, které mají upravit průběh mlecího procesu a umožnit dosažení speciálních vlastností cementu. Jejich množství zpravidla nepřesahuje 2% hmotnosti cementu. Doprava, skladování a použití cementu: Cement se na stavby dodává v papírových pytlích. Takto balený cement je spíše vhodný pro menší stavby s malou mechanizací betonářských prací. Cement se uskladňuje v suchých skladech, kde jej před zemní vlhkostí chrání zvýšená podlaha.

50 Vaznost cementu se zhoršuje i na suchém místě, zejména, je-li vystaven tlaku. Aby se jakost cementu nezhoršovala, je třeba jej zpracovat nejdéle do tří měsíců. Cement skladovaný delší dobu lze použít jen po provedení zkoušek. Zhrudkovatělý cement se k betonování nesmí použít. Na podřadné práce se může použít jen tehdy, vyhovuje-li zkouškám tuhnutí a vaznosti a jen po přesátí na jemném sítě (oka 0,5 mm). Na pytli cementu musí být vyznačen výrobce, místo výrobny, druh cementu, jakostní třída a hmotnost cementu. Jednotlivé druhy cementu se mají skladovat odděleně. Ze skladu se bere vždy ten nejstarší cement, aby se delším skladování neznehodnocoval. Pokud skladujeme cement po krátkou dobu (malá stavba), zhotoví se pro uložení cementu podlaha trámky s deskami, paleta a

51 uložené pytle se zakryjí nepromokavou plachtou. Cement se nesmí skladovat přímo položený na zemi a nezakrytý. Na velké a střední stavby se dodává cement volně ložený. Volně ložený cement se po železnici dopravuje v přepravnících. Přepravník plošinový vagón, na němž jsou připevněny tlakové nádoby se zařízením na pneumatické vyprazdňování s příslušným rozvodem tlakového vzduchu. Nádoby se uzavírají ventily a kohouty. Při přepravě je cement vzduchotěsně uzavřen, aby na něj nepůsobila vlhkost. Automobilové přepravníky nákladní automobily s válcovou tlakovou nádobou. Při přepravě je cement vzduchotěsně uzavřen, přepravník se vyprazdňuje pomocí stlačeného vzduchu. Volně ložený cement se na stavbách uskladňuje v ocelových zásobnících sila.

52 Zásobník se skládá z nosné konstrukce, vlastního plechového zásobníku s kuželovým dnem a z plnícího a výpustného zařízení. Cement se používá především k výrobě malt a betonů. Cement je jedním z nejdůležitějších stavebních materiálů, bez něhož si dnešní stavebnictví nelze představit. Cement -pojiva online

53 Děkuji za pozornost.

54 Opakování

55 Otázky k opakování: 1) Co je základní vlastností pojiv? 2) Vyjmenujte základní pojiva. 3) Jaké rozlišujeme malty? 4) Jaké rozlišujeme vápno? 5) Popište hašení vápna. 6) K čemu se používá ve stavebnictví sádra? 7) Popište výrobu cementu.

56 8) Jaké druhy cementu znáte? Použité zdroje: GREGOROVÁ, Elvíra. Stavební materiály I pro střední odborná učiliště. 4., upravené vyd., v Sobotáles 1. vyd. Překlad Olga Pokorná. Praha: Sobotáles, 1994, 115 s. ISBN LIŠKA, Jan. Materiály: učebnice pro odborná učiliště, obor Zednické práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2003, 94 s. ISBN

57 online Použité obrázky autorovy vlastní, případně zdroj uveden

ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO

ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO Vzdušné vápno Vzdušné vápno je typickým představitelem vzdušných pojiv a zároveň patří k nejdéle používaným pojivům vůbec. Technicky vzato je vápno názvem pro oxid vápenatý (CaO)

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ZF_POS_20 Cement - vlastnosti Název školy Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Příbram II, Hrabákova

Více

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty I. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D.

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty I. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY Pojiva a malty I. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. Pojiva - důležité místo ve stavebnictví - podstatná složka kompozitů staviv Pojiva

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty II. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D.

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty II. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY Pojiva a malty II. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. silikátový (křemičitanový ) cement - Nejrozšířenější stavební pojivo - ČSN EN

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.7 Základy klempířského minima Kapitola 31

Více

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské

Více

POJIVA C H E M I C K Á

POJIVA C H E M I C K Á POJIVA C H E M I C K Á M E C H A N I C K Á ( hlína, asfalty, dehet) Ing: Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 36) říjen 2013 Pojiva látky, které z tekuté nebo kašovité podoby přecházejí do formy pevné

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA pojiva jsou takové organické nebo anorganické látky, které mají schopnost spojovat jiné sypké nebo kusové materiály

Více

1996D0603 CS 12.06.2003 002.001 1

1996D0603 CS 12.06.2003 002.001 1 1996D0603 CS 12.06.2003 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 4. října 1996, kterým se stanoví

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: Druhý Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO

Více

STAVEBNÍ HMOTY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 26. 4. 2013. Ročník: devátý

STAVEBNÍ HMOTY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 26. 4. 2013. Ročník: devátý STAVEBNÍ HMOTY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 26. 4. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí s historickými

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_35_SAZ_1.01 Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Zdenka Voňková Tématický

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KAPITOLA 3: POJIVA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 07. Chemické složení cementu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Seskupení zdících prvků uložených podle stanoveného uspořádání a spojených pojivem (maltou, zálivkou)

Seskupení zdících prvků uložených podle stanoveného uspořádání a spojených pojivem (maltou, zálivkou) Seskupení zdících prvků uložených podle stanoveného uspořádání a spojených pojivem (maltou, zálivkou) cihelné, tvárnicové, kamenné, smíšené Cihla plná (CP) rozměr: 290 140 65 mm tzv. velký formát (4:2:1)

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 6. Prostý beton Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Stavební,, maltové směsi si (Příprava materiálů pro zhotovení stavebních směsí) 17. 03.. / 2013 Ing. Martin Greško Historie stavebnictví

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. Prezentace seznamuje s druhy malt a suchých maltových směsí.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. Prezentace seznamuje s druhy malt a suchých maltových směsí. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_20_MY_1.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

VÁPNO A STANOVENÍ PH. Stavební hmoty I

VÁPNO A STANOVENÍ PH. Stavební hmoty I VÁPNO A STANOVENÍ PH Stavební hmoty I Není vápno jako vápno!!! Vzdušné x Hydraulické Vzdušné vápno Užíváno již od starověku, na našem území od období Velké Moravy (technologický import) Pálené vápno -

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: První Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO

Více

Vzdušné x Hydraulické

Vzdušné x Hydraulické VÁPNO A STANOVENÍ PH Stavební hmoty I Není vápno jako vápno!!! Vzdušné x Hydraulické Vzdušné vápno Užíváno již od starověku, na našem území od období Velké Moravy (technologický import) Pálené vápno -

Více

LEHKÉ BETONY A MALTY

LEHKÉ BETONY A MALTY Betony a malty s nízkou objemovou hmotností jsou velmi žádané materiály, protože pomocí těchto materiálů lze dosáhnout významných úspor energii, potřebných k provozu staveb. Používání materiálů s nízkou

Více

Definice a vlastnosti

Definice a vlastnosti www.malmix.cz Definice a vlastnosti Malmix jsou čerstvé maltové směsi (nikoliv polotovary), které jsou určené přímo ke zpracování na stavbě. Rozdělují se podle typu použití na malty pro zdění nebo malty

Více

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek.

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. 1 Neobsazeno --- --- 2.1 Stanovení zrnitosti Sítový rozbor

Více

kapitola 25 - tabulková část

kapitola 25 - tabulková část 2500 00 00 00/80 SŮL; SÍRA; ZEMINY A KAMENY; SÁDROVCOVÉ MATERIÁLY, VÁPNO A CEMENT 2501 00 00 00/80 Sůl (včetně stolní soli a denaturované soli) a čistý chlorid sodný, též ve vodném roztoku, nebo obsahující

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

Recyklace stavebního odpadu

Recyklace stavebního odpadu Recyklace stavebního odpadu Stavební odpad Stavební odpad, který vzniká při budování staveb nebo při jejich demolicích, představuje významný podíl lidské společnosti. Recyklace se stává novým environmentálním

Více

Pojiva BI 01 STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva I Doc. Ing. Oldřich Hoffmann, CSc.

Pojiva BI 01 STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva I Doc. Ing. Oldřich Hoffmann, CSc. Pojiva I Doc. Ing. Oldřich Hoffmann, CSc. Pojiva - důležité místo ve stavebnictví - podstatná složka kompozitů staviv definice: Pojiva jsou organické nebo anorganické látky, které se mísí s plnivy na směsi,

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) LEHKÝ BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) LEHKÝ BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) LEHKÝ BETON lehký beton částečně kompenzuje nevhodné vlastnosti klasického betonu (velká objemová hmotnost, vysoká tepelná

Více

- Máte před sebou studijní materiál na téma KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN, který obsahuje nejdůležitější fakta z této oblasti. - Doporučuji také prostudovat příslušnou kapitolu v učebnici PŘEHLED STŘEDOŠKOLSKÉ

Více

Chemické složení (%): SiO 2 6 Al 2 O 3 38 42 Fe 2 O 3 13 17 CaO 36 40 MgO < 1,5 SO 3 < 0,4

Chemické složení (%): SiO 2 6 Al 2 O 3 38 42 Fe 2 O 3 13 17 CaO 36 40 MgO < 1,5 SO 3 < 0,4 Všeobecně je normálně tuhnoucí, ale rychle tvrdnoucí hlinitanový cement s vysokou počáteční pevností. Na základě jeho výrobního postupu, jeho chemického složení a jeho schopnosti tuhnutí se výrazně liší

Více

7.7. Netvarové žáromateriály

7.7. Netvarové žáromateriály 7.7. Netvarové žáromateriály Podle ČSN EN 1402-1 Směsi schopné zpracování do různých tvarů Žárovzdorné materiály tvarové netvarové hutné izolační izolační hutné Hlinitokřemičité = kyselé Zásadité do 7%

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Malty a beton Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky- svoboda-m6153-p1.html

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY

SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY BENEŠ Filip, 2.S 7.1.2015 Hlavní kritéria spárovacích tmelů rychlost tuhnutí paropropustnost nasákavost obsah vodorozpustných solí ultrazvuková transmise-měřena rychlost průniku

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: Druhý Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO

Více

Pracovní postupy Cemix Provádění hliněných malt a omítek

Pracovní postupy Cemix Provádění hliněných malt a omítek Pracovní postupy Cemix Provádění hliněných malt a omítek Pracovní postupy Cemix - Provádění hliněných malt a omítek Obsah 1 Použití... 3 2 Skladba systému... 3 3 Postup provádění... 3 3.1 Zdění... 3 3.2

Více

Aida Porenmörtel-Konzentrat Koncentrát pro pórovité malty Aida

Aida Porenmörtel-Konzentrat Koncentrát pro pórovité malty Aida Aida Porenmörtel-Konzentrat Koncentrát pro pórovité malty Aida Číslo výrobku: 0255 Provzdušňovací, hydrofobní aktivní přísada pro malty a omítky. Přírodní mýdlové sloučeniny a syntetické látky. Údaje o

Více

198 00 Praha 9 - Kyje, Průmyslová 881 IČO 49614223 EN 13055-1 tel 272 701 281, fax 272 700 715 (PN 72 12 71) e-mail: perlit@perlitpraha.

198 00 Praha 9 - Kyje, Průmyslová 881 IČO 49614223 EN 13055-1 tel 272 701 281, fax 272 700 715 (PN 72 12 71) e-mail: perlit@perlitpraha. 198 00 Praha 9 - Kyje, Průmyslová 881 IČO 49614223 EN 13055-1 (PN 72 12 71) TECHNICKÝ LIST Vlastnosti: Expandovaný perlit je přírodní, jemně zrnitý prášek šedobílé barvy s vysokou tepelně izolační a zvukově

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

Suchá maltová směs je složena z anorganických pojiv (cement) a kameniva. doba zpracovatelnosti směsi Z

Suchá maltová směs je složena z anorganických pojiv (cement) a kameniva. doba zpracovatelnosti směsi Z TECHNICKÝ LIST SAKRET ZM 10 cementová malta Suchá maltová směs. Odpovídá obyčejné maltě pro zdění G třídy M 10 dle ČSN EN 998-2, ZA příloha. Odpovídá obyčejné maltě pro vnitřní a vnější omítky GP dle ČSN

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ZF_POS_19 Pojiva - druhy Název školy Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Příbram II, Hrabákova

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY 6.1 LEHKÉ BETONY

STAVEBNÍ MATERIÁLY 6.1 LEHKÉ BETONY LEHKÉ BETONY Ing. Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 24 říjen 2013 L E H K É B E T O N Y dělení dle způsobu vylehčení Betony mezerovité zrna kameniva spojena cement. tmelem v bodech dotyku Betony nepřímo

Více

Ch - Hydroxidy VARIACE

Ch - Hydroxidy VARIACE Ch - Hydroxidy Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen,

Více

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm).

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je tvořena plnivem, pojivem a vodou a přísadami. Malta tvrdne hydraulicky, teplem, vysycháním

Více

Proflzlepšovat zeminy

Proflzlepšovat zeminy Zlepšování zemin Proflzlepšovat zeminy Využitínevhodných místních materiál Zlepšení zpracovatelnosti zemin Zlepšení zhutnitelnosti Využitípro pojíždfiní staveništnídopravou Poskytnutíkvalitního podkladu

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2008

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2008 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2008 Ing. Lukáš Peřka, Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém období se podle stavu zpracovaných a připravovaných evropských norem měnil

Více

Pracovní postup Cemix: Hliněné omítky a zdící malty

Pracovní postup Cemix: Hliněné omítky a zdící malty Pracovní postup Cemix: Hliněné omítky a zdící malty Poradenství: Ing. Martin Bureš mobil: +420 602 546 855 e-mail: martin.bures@cemix.cz Pracovní postup Cemix: Hliněné omítky a zdící malty Obsah 1 Použití...

Více

Houževnatě pružný, odolný povrch, zatížitelný chůzí a jízdou. Překlenutí statických trhlin. Velká rozmanitost barevných odstínů. Lesk.

Houževnatě pružný, odolný povrch, zatížitelný chůzí a jízdou. Překlenutí statických trhlin. Velká rozmanitost barevných odstínů. Lesk. Technický list strana 1 Charakteristika Funkce Vzhled Oblast použití Technická data Produktová skupina Parametry Houževnatě pružný, odolný povrch, zatížitelný chůzí a jízdou. Překlenutí statických trhlin.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 22 Desky

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Speciální betony Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky-

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

Cihlářské výrobky - technologie výroby

Cihlářské výrobky - technologie výroby Cihlářské výrobky - technologie výroby Keramické výrobky Keramika materiály vyrobené z anorganických surovin na bázi silikátů tvarováním a vypalováním. Obsahuje menší či větší množství pórů. Keramické

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK)

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) Ing. Jan Závitkovský e-mail: jan.zavitkovsky@centrum.cz

Více

rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006

rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Vývoj mezinárodn rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Ing. Vladivoj Tomek, Ing. Lukáš Peřka, Ing. Jaroslava Hladíkov ková, Ing. Martina Minaříkov ková, Ph.D. Odborný seminář VÁPNO, CEMENT, EKOLOGIE

Více

Využití vysokopecní strusky a přírodního anhydritu k přípravě struskosíranového pojiva

Využití vysokopecní strusky a přírodního anhydritu k přípravě struskosíranového pojiva Úvod Využití vysokopecní strusky a přírodního anhydritu k přípravě struskosíranového pojiva Dominik Gazdič, Marcela Fridrichová, Jan Novák, VUT FAST Brno V současnosti je ve stavebním průmyslu stále větší

Více

Zdroj: 1. DOC. ING. LUBOŠ SVOBODA, CSc., a kol. Stavební hmoty. Bratislava: Jaga group s.r.o., 2007. ISBN 978-80-8076-057-1. 2.

Zdroj: 1. DOC. ING. LUBOŠ SVOBODA, CSc., a kol. Stavební hmoty. Bratislava: Jaga group s.r.o., 2007. ISBN 978-80-8076-057-1. 2. Pojiva Zdroj: 1. DOC. ING. LUBOŠ SVOBODA, CSc., a kol. Stavební hmoty. Bratislava: Jaga group s.r.o., 2007. ISBN 978-80-8076-057-1. 2. Unium, vše pro studium. Www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/prednasky-

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 09. Zvláštní druhy cementů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Ceníkový katalog. od 1. 4. 2015. Dejte Vaší stavbě zelenou NYNÍ V ŠEDÉ I BÍLÉ

Ceníkový katalog. od 1. 4. 2015. Dejte Vaší stavbě zelenou NYNÍ V ŠEDÉ I BÍLÉ Ceníkový katalog od 1. 4. 2015 Dejte Vaší stavbě zelenou NYNÍ V ŠEDÉ I BÍLÉ Proč Pórobeton Ostrava? Jsme ryze česká společnost s více jak 50 letou tradicí. Díky zásadní modernizaci výrobní technologie

Více

Výroba stavebních hmot

Výroba stavebních hmot Výroba stavebních hmot 1.Typy stavebních hmot Pojiva = anorganické hmoty, které mohou vázat kamenivo dohromady (tvrdnou s vodou nebo na vzduchu) hydraulická tvrdnou na vzduchu nebo ve vodě (např. cement)

Více

PoroMap VÝROBKY NA SANACI ZDĚNÝCH BUDOV NA BÁZI HYDRAULICKÉHO POJIVA S PUCOLÁNOVOU REAKCÍ NA OPRAVY ZDIVA.

PoroMap VÝROBKY NA SANACI ZDĚNÝCH BUDOV NA BÁZI HYDRAULICKÉHO POJIVA S PUCOLÁNOVOU REAKCÍ NA OPRAVY ZDIVA. PoroMap VÝROBKY NA SANACI ZDĚNÝCH BUDOV NA BÁZI HYDRAULICKÉHO POJIVA S PUCOLÁNOVOU REAKCÍ NA OPRAVY ZDIVA www.mapei.cz LEPIDLA TĚSNICÍ TMELY PRODUKTY STAVEBNÍ CHEMIE Řada PoroMap Výrobky řady PoroMap jsou

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 208/2014 ze dne: List 1 z 16

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 208/2014 ze dne: List 1 z 16 List 1 z 16 Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři vedoucího

Více

SR 450 Rychletuhnoucí potěr cementový. Rychleschnoucí potěr na bázi cementu s kompenzací smrštění pro vnitřní podlahy

SR 450 Rychletuhnoucí potěr cementový. Rychleschnoucí potěr na bázi cementu s kompenzací smrštění pro vnitřní podlahy SR 450 Rychletuhnoucí potěr cementový Číslo výrobku Popis výrobku Rychleschnoucí potěr na bázi cementu s kompenzací smrštění pro vnitřní podlahy Složení SR 450 je suchá směs, sestávající ze speciálních

Více

FAST SIL + Tenkovrstvá silikonová omítka POUŽITÍ: FAST SIL + VLASTNOSTI: TECHNICKÝ LIST

FAST SIL + Tenkovrstvá silikonová omítka POUŽITÍ: FAST SIL + VLASTNOSTI: TECHNICKÝ LIST FAST SIL + POUŽITÍ: je vysoce kvalitní silikonová omítka určená pro ruční zhotovení tenkovrstvých šlechtěných omítek pro vnitřní i vnější použití. Může být použita na každém minerálním podkladu, který

Více

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY Specifikace Betonové zdící tvarovky jsou průmyslově vyráběny z vibrolisovaného betonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY. Stavební hmoty I Cvičení 9

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY. Stavební hmoty I Cvičení 9 OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY Stavební hmoty I Cvičení 9 SÁDRA JAKO POJIVO Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO 4.2H 2 O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou

Více

OMÍTKY HISTORICKÝCH STAVEB: SLOŽENÍ, ANALÝZY, OBNOVA

OMÍTKY HISTORICKÝCH STAVEB: SLOŽENÍ, ANALÝZY, OBNOVA OMÍTKY HISTORICKÝCH STAVEB: SLOŽENÍ, ANALÝZY, OBNOVA Pavla Rovnaníková Ústav chemie FAST VUT v Brně KALSEM Luhačovice, 23.5. - 27. 5. 2016 Omítky na fasádách Funkce Ochranná Tepelně-izolační Estetická

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA Obor: Ročník: Zpracovala: Gastronomie Čtvrtý Mgr. Vladimíra Poláchová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY SÁDRA JAKO POJIVO SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY SÁDRA JAKO POJIVO SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY Stavební hmoty I Cvičení 9 SÁDRA JAKO POJIVO Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO 4.2H 2 O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou

Více

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Identifikace zkušebního postupu/metody

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Identifikace zkušebního postupu/metody Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 2/1 Zkouška tahem za okolní teploty IP č. 07002T001 (ČSN EN ISO 6892-1, ČSN EN ISO 15630-1, 2, 3, kap.5, ČSN EN 12797,

Více

DUM č. 4 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie

DUM č. 4 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie projekt GML Brno Docens DUM č. 4 v sadě 24. Ch-2 Anorganická chemie Autor: Aleš Mareček Datum: 26.09.2014 Ročník: 2A Anotace DUMu: Materiál je určen pro druhý ročník čtyřletého a šestý ročník víceletého

Více

Do baňky s několika mililitry 15% kyseliny chlorovodíkové vložíme hořící třísku. Pozorujeme, že tříska v baňce hoří. Hořící třísku z baňky vyndáme a

Do baňky s několika mililitry 15% kyseliny chlorovodíkové vložíme hořící třísku. Pozorujeme, že tříska v baňce hoří. Hořící třísku z baňky vyndáme a Do baňky s několika mililitry 15% kyseliny chlorovodíkové vložíme hořící třísku. Pozorujeme, že tříska v baňce hoří. Hořící třísku z baňky vyndáme a vložíme kousek minerálu vápence Do baňky s několika

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_ZF_POS_18 Beton a jeho vlastnosti Střední průmyslová škola a Vyšší odborná

Více

Stavební hmoty. Přednáška 6

Stavební hmoty. Přednáška 6 Stavební hmoty Přednáška 6 Pojiva Pojiva materiály, které mají schopnost pojit jiné látky v soudržnou hmotu zpracování 1 tuhnutí tvrdnutí (změna fáze) (nárůst pevnosti) 0 2 0... smíchání vody s pojivem

Více

Směsi stmelené hydraulickými pojivy

Směsi stmelené hydraulickými pojivy Směsi stmelené hydraulickými pojivy Silniční stavby 2 Stmelené směsi hydraulickými pojivy Zeminy Kamenivo Požadavky na zeminy Nejsou specifikovány v normě jako u kameniva 95 % velikosti zrn pod 63 mm (u

Více

Vlastnosti cementů. Teoretický úvod. vedoucí práce Adéla Peterová, A07d, linka 4243

Vlastnosti cementů. Teoretický úvod. vedoucí práce Adéla Peterová, A07d, linka 4243 Vlastnosti ů vedoucí práce Adéla Peterová, A07d, linka 4243 Teoretický úvod Cementy jsou v současnosti nejpoužívanějším pojivem ve stavebnictví. Patří mezi hydraulická pojiva. Cement je jemně mletá anorganická

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE FUNKCE A POŽADAVKY Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) SVISLÉ KONSTRUKCE Technologické a materiálové rozdělení zděné konstrukce

Více

CEMENTOVÁ LEPIDLA, SAMONIVELAČNÍ HMOTY A FASÁDNÍ STĚRKY

CEMENTOVÁ LEPIDLA, SAMONIVELAČNÍ HMOTY A FASÁDNÍ STĚRKY Flexibilní lepidlo na obklady a dlažbu SUPER FLEX C2TES1 Tenkovrstvá lepicí malta na bázi cementu, odolná mrazu pro vnitřní a vnější použití. Lepidlo je určeno pro lepení keramických nebo skleněných obkladů

Více

Suché stavební směsi 1

Suché stavební směsi 1 Suché stavební směsi 1 Představení společnosti MFC MORFICO s.r.o. byla založena v roce 1991, jako stavební fi rma se specializací na povrchové úpravy průmyslových betonových podlah a ploch. Po dobu svého

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nenosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. PŘÍČKY Vnitřní prostor budovy, vytvořený obvodovými zdmi, popř. středními zdmi, serozděluje na jednotlivémístnosti příčkami.

Více

Betonování za horkého počasí. Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim

Betonování za horkého počasí. Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim Betonování za horkého počasí Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim Betonování za horkého počasí Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim Nejpoužívanějším materiálem používaným

Více

VÝROBKY PRO VYHLAZENÍ POVRCHU BETONU A OMÍTEK

VÝROBKY PRO VYHLAZENÍ POVRCHU BETONU A OMÍTEK VÝROBKY PRO VYHLAZENÍ POVRCHU BETONU A OMÍTEK 17. VÝROBKY PRO VYHLAZENÍ POVRCHU BETONU A OMÍTEK Mapefinish Dvousložková cementová malta pro konečné vyhlazení betonových povrchů. EN 1504-3 Mísicí poměr

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ. Prof. Ing. Jiří Adámek, CSc. a kolektiv STAVEBNÍ LÁTKY MODUL BI01-M02 MALTOVINY A KAMENIVO

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ. Prof. Ing. Jiří Adámek, CSc. a kolektiv STAVEBNÍ LÁTKY MODUL BI01-M02 MALTOVINY A KAMENIVO VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Jiří Adámek, CSc. a kolektiv STAVEBNÍ LÁTKY MODUL BI01-M02 MALTOVINY A KAMENIVO STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

Více

Všeobecný stavební certifikát 04/3647/04-216-184 Certifikát o shodě

Všeobecný stavební certifikát 04/3647/04-216-184 Certifikát o shodě Technický list strana 1 Charakteristika Funkce Vzhled Zpracování Oblast použití Technická data Parametry Velmi dobrá přilnavost k minerálním podkladům. Dvousložkový podkladní nátěr bez obsahu rozpouštědel.

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno List 1 z 13 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště V 2. Pracoviště P Purkyňova 139, 602 00 Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní

Více

StoPur BB 100. Technický list strana 1. Povrchová úprava podlah s vysokými nároky na vzhled, na polyuretanové bázi. Charakteristika Funkce

StoPur BB 100. Technický list strana 1. Povrchová úprava podlah s vysokými nároky na vzhled, na polyuretanové bázi. Charakteristika Funkce Technický list strana 1 Charakteristika Funkce Vzhled Oblast použití Technická data Produktová skupina Parametry Pokyny pro zpracování Podklad Teplota zpracování Struktura vrstev Statické překlenutí trhlin.

Více

Technický list StoLevell In Mineral

Technický list StoLevell In Mineral Minerální lepící a armovací malta Charakteristika Použití Vlastnosti interiér jako lepící a armovací stěrka pro StoTherm In Comfort pro vyrovnání hrubé stěny a vytvoření podkladu vhodného pro lepení minerální

Více

ceník materiálu 2017 stavebniny Václav Dlabač PRAHA 9 - VINOŘ Základní stavební materiály

ceník materiálu 2017 stavebniny Václav Dlabač PRAHA 9 - VINOŘ Základní stavební materiály Základní stavební materiály cement II / B-M 32,5 R - Lafarge 25 kg ks 51,24 Kč 62,00 Kč cement I / 42,5 R - BERLIN 25 kg ks 59,50 Kč 72,00 Kč vápenný hydrát tř.i. Carmeuse 20 kg ks 62,81 Kč 76,00 Kč vápnitý

Více

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN AI01 STAVEBNÍ LÁTKY A GEOLOGIE Kámen a kamenivo pro stavební účely Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. Video: A TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR A Přírodní kámen se již v dávných dobách

Více

Úvod Předpisy a normy Technické normy EU Hlavní kritéria kvality omítek...24

Úvod Předpisy a normy Technické normy EU Hlavní kritéria kvality omítek...24 Obsah Úvod..............................................................7 1 Druhy omítek.....................................................8 1.1 Rozdělení omítek dle složení......................................8

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

Stavební chemie pro termínované stavby

Stavební chemie pro termínované stavby Zásady Rychlé materiály, když čas tlačí Tlak na co nejkratší technologické přestávky dává zpracovateli jen velmi malý prostor na provedení prací. Časový sled jednotlivých stavebních prací zvláště na termínovaných

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 1997D0555 CS 11.11.2010 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 14. července 1997 o postupu ověřování

Více

Tloušťka (mm) 10 kg na (m 2 ) Plastifikátor (kg. m -2 ) 40 77 0,13 45 67 0,15 50 59 0,17 55 55 0,18

Tloušťka (mm) 10 kg na (m 2 ) Plastifikátor (kg. m -2 ) 40 77 0,13 45 67 0,15 50 59 0,17 55 55 0,18 Je bezpodmínečně nutné brát do úvahy zásady a dodržovat příslušné normové předpisy a pravidla. POZOR! Důležitá je i kooperace prací topenářské, betonářské firmy a firmy pokládající krytinu. Plovoucí podlaha

Více

ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 1a 5

ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 1a 5 Hmotné produkty: 1.* Kamenivo, písek a štěrkopísek 2.* Cihly, krytiny a podobné výrobky pro stavebnictví z pálené hlíny Certifikační schéma ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 1a 5 ČSN EN ISO/IEC 17067:2014,

Více

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Projekt TAČR s názvem FR-TI4/714 Výzkum a inovace úprav horninového prostředí vápennými aditivy Úvodem Dovolte, abych navázal na přednášku

Více