S í t ě. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S í t ě. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz"

Transkript

1 S í t ě Pčítačvá síť je suhrnné značení pr technické prstředky, které realizují spjení a výměnu infrmací mezi pčítači. Umžňují tedy uživatelům kmunikaci pdle určitých pravidel, za účelem sdílení využívání splečných zdrjů neb výměny zpráv. Histrie sítí sahá až d 60. let 20. stletí, kdy začaly první pkusy s kmunikací pčítačů. V průběhu vývje byla vyvinuta celá řada síťvých technlgií. V pslední dbě jsu všechny sítě pstupně spjvány d glbální celsvětvé sítě Internet, která pužívá sadu prtklů TCP/IP. Síťvá architektura: Síťvá architektura představuje strukturu řízení kmunikace v systémech, tj. suhrn řídících činnstí umžňujících výměnu dat mezi kmunikujícími systémy. Kmunikace a její řízení je slžitý prblém, prt se pužívá rzdělení tht prblému d něklika skupin, tzv. vrstev. Členění d vrstev dpvídá hierarchii činnstí, které se při řízení kmunikace vyknávají. Každá vrstva sítě je definvána službu, která je pskytvána susední vrstvě vyšší; a funkcemi, které vyknává v rámci prtklu. Řízení kmunikace služí ke splupráci kmunikujících prvků, tat splupráce musí být krdinvána pmcí řídících údajů. Krdinaci zajišťují prtkly, které definují frmální stránku kmunikace. Prtkly jsu tedy tvřeny suhrnem pravidel, frmátů a prcedur, které určují výměnu údajů mezi dvěma či více kmunikujícími prvky. Architektura tevřených systémů (Open Systems Architecture, OSA) byla nrmalizvána rganizací ISO, která vytvřila referenční mdel OSI. Prakticku realizací vrstvvé síťvé architektury je sada prtklů TCP/IP, i když nedpvídá přesně referenčnímu mdelu ISO. Typy sítí: Obecný příklad napjení LAN přes chranný Firewall na vnější síť WAN. Sítě můžeme klasifikvat pdle různých hledisek. Např. pdle přepjvání dělíme sítě na kmutační sítě, tj. s přepjváním kruhů (např. telefnní síť, ISDN) a paketvé sítě s přepjváním paketů (např. ATM).

2 Obecný příklad napjení LAN přes chranný Firewall na vnější síť WAN. Pdle druhu přenášených signálů můžeme sítě rzdělit na analgvé a digitální. Nejzajímavější jsu ale typy sítí z hlediska rzlehlsti a účelu. Z hlediska rzsahu můžeme sítě rzdělit na tři základní skupiny: LAN - Lcal Area Netwrk, lkální sítě. Spjují uzly v rámci jedné budvy neb něklika blízkých budv, vzdálensti stvky metrů až km (při pužití ptiky). Nejčastěji je dnes pužívána technlgie Ethernet. MAN - Metrplitan Area Netwrk, Metrplitní sítě. Prpjují lkální sítě v městské zástavbě, služí pr přens dat, hlasu a brazu. Spjuje vzdálensti řádvě jedntek až desítek km. WAN - Wide Area Netwrk - rzsáhlé sítě. Spjují LAN a MAN sítě s půsbnstí p celé zemi neb kntinentu, na libvlné vzdálensti. PAN (Persnal Area Netwrk, sbní síť), který ppisuje velice malu pčítačvu síť (například Bluetth, IrDA neb ZigBee), kteru člvěk pužívá pr prpjení jeh sbních elektrnických zařízení, jakými jsu např. mbilní telefn, PDA, ntebk apd. - LAN Lkální sítě prpjují kncvé uzly typu pčítač, tiskárna, server. LAN jsu vždy v sukrmé správě a půsbí na malém území. Připjená zařízení pracují v režimu bez navazvání spjení, sdílí jeden přensvý prstředek (drát, radivé vlny), ke kterému je umžněn mnhnásbný přístup. Přensvé rychlsti LAN začínají na desítkách Mbit/s, nejnvější technlgie umžňují přens s rychlstí až jedntky Gbit/s.

3 Mezi lkální sítě patří: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet (IEEE 802.3) Arcnet (už mrtvá technlgie) Tken Bus (IEEE 802.4) Tken Ring (IEEE 802.5) IsEthernet (IEEE 802.9) Bezdrátvé sítě (Wi-Fi, IEEE ) 100VG-AnyLAN (IEEE ) Fiber Distributed Data Interface (FDDI) (ISO/IEC 9314, ANSI X3.x) Fibre Channel (ANSI X3.x) Metrplitní sítě umžňují rzšíření půsbnsti lkálních sítí jejich prdlužením, zvýšením pčtu připjených stanic a zvýšením rychlsti. Rychlst MAN sítí bývá vyská a svým charakterem se řadí k sítím LAN. Sítě mhu být jak sukrmé, tak veřejné, které prvzvatel prnajímá různým uživatelům. Nrmalizvaná metrplitní síť existuje jedna a t prtkl Distributed Queue Dual Bus (DQDB) (IEEE 802.6) DQDB je zalžen na kncepci ATM - pužívá 53 ktetvé buňky mezi kmunikujícími stranami musí být vytvřen virtuální spjení. DQDB pužívá sběrnicvu tplgii: dvě prtisměrné nezávisle pracující sběrnice, každá pdpruje přens v jednm směru. Přerušení média může být izlván bez přerušení sítě. -WAN Rzlehlé sítě umžňují kmunikaci na velké vzdálensti. Bývají bvykle veřejné, ale existují i sukrmé WAN sítě. Typicky pracují prstřednictvím kmunikace se spjením, které nepužívají sdílený přensvý prstředek. Přensvé rychlsti se velmi liší pdle typu sítě. Začínají na desítkách kbit/s, ale dsahují i rychlstí řádu Gbit/s. Příkladem takvé sítě může být Internet.

4 Mezi rzlehlé sítě patří: Integrated Services Digital Netwrk (ISDN) X25 Frame Relay Switched Multimegabit Data Service (SMDS) Asynchrnus Transfer Mde (ATM) WiMax (IEEE d) -PAN Osbní pčítačvé sítě si nekladu za cíl c nejvyšší přensvu rychlst (ta u PAN typicky nepřekračuje jedntky Mbit/s), jak spíše dlnst prti rušení, nízku sptřebu energie neb snadnu knfigurvatelnst. Jejich dsah je typicky puze něklik metrů. Nejznámějším zástupcem sbní sítě jsu Bluetth ZigBee IrDA Síťvá zařízení: Každá pčítačvá síť se vyznačuje svjí tplgií. Skládá se ze vzájemně kmunikujících uzlů, prpjených kmunikačními kanály. Technické prstředky pr pčítačvé sítě: Uzly jsu např. pčítače a servery, tiskárny, datvá úlžiště, měřicí a zabezpečvací zařízení atd.

5 Přensvá média Metalické kabely krucená dvjlinka např. telefnní a neb UTP kaxiální kabely Optické kabely jednvidvé mnhvidvé gradienní Rádivé bezdrátvé spje Bd-Mh bdů např. - bezdrátvé sítě Wi-Fi Bd-Bd - mikrvlnná pjítka Vzdušné ptické spje (laser, infračervené spje v tevřeném prstru) Ultrazvukvé spje Tplgie Klíčvu úlhu v pčítačvých a infrmačních sítích mají takzvané aktivní síťvé prvky. Jejich úklem je sdružvat či rzbčvat kmunikační kanály, prvádět přeměnu druhu rzhraní a zajišťvat různé řídicí a bezpečnstní funkce v síti. Sběrnicvá tplgie (bus, ethernet) kabel prchází kl všech pčítačů, nerzvětvuje se Hvězda (ARCNet) všechny pčítače připjeny k aktivnímu prvku Aktivní prvek (hub) psílá signál d všech větví Switch (přepínač, chytřejší) psílá signál jen d jedné větve (kam patří) Kruh spjení je uzavřen (vznikne prpjením bu knců sběrnice) Strm kmbinuje sběrnici s hvězdu Samstatný pčítač (virtuální síť) Nemezená (např. Internet)

6 Síťvé prvky Směrvače (ruter) Přepínače (switch) Kncentrátry a rzbčvače (hub) Síťvé msty (bridge) Měniče rzhraní (mediaknvertry) Bezpečnstní zábrany (firewall) Opakvače (repeater) Mdulátry/demdulátry (mdem) Vysílače/přijímače (transceiver) Sftwarvé prstředky Síťvý perační systém (Linux, *BSD, Nvell Netware, ) Aplikace schpné využívat prstředky systému, určené k síťvé kmunikaci Firewall: Firewall je síťvé zařízení, které služí k řízení a zabezpečvání síťvéh prvzu mezi sítěmi s různu úrvní důvěryhdnsti a/neb zabezpečení. Zjedndušeně se dá říct, že služí jak kntrlní bd, který definuje pravidla pr kmunikaci mezi sítěmi, které d sebe dděluje. Tat pravidla histricky vždy zahrnvala identifikaci zdrje a cíle dat (zdrjvu a cílvu IP adresu) a zdrjvý a cílvý prt, cž je však pr dnešní firewally už pměrně nedstatečné mdernější firewally se pírají přinejmenším infrmace stavu spjení, znalst kntrlvaných prtklů a případně prvky IDS.

7 Hub: Ethernetvý hub neb puze hub, česky rzbčvač, je aktivní prvek pčítačvé sítě, který umžňuje její větvení a je základem sítí s hvězdicvu tplgií. Chvá se jak pakvač. T znamená, že veškerá data, která přijdu na jeden z prtů (zásuvek) zkpíruje na všechny statní prty, bez hledu na t kterému prtu (pčítači a IP adrese) data náleží. T má za následek, že všechny pčítače v síti vidí všechna síťvá data a u větších sítí t znamená zbytečné přetěžvání těch segmentů, kterým data ve skutečnsti nejsu určena. Nástupcem síťvých rzbčvačů jsu switche (přepínače), které síťvý prvz inteligentně směrují (mají přehled tm, který pčítač je připjený ke kterému prtu a data pak dešlu puze na daný prt). V sučasné dbě jsu huby spíše levnější, avšak méně efektivní a bezpečnu, alternativu ke switchům. Pužívají se většinu v menších dmácích neb pdnikvých sítích. S tím, jak klesají ceny switchů (rk 2007) se huby pmalu přestávají vyrábět a prdávat. Čtyřprtvý ethernetvý hub Ruter: Ruter nebli směrvač je síťvé zařízení, které prcesem zvaným rutvání přepsílá datagramy směrem k jejich cíli. Rutvání prbíhá na třetí (síťvé) vrstvě sedmivrstvéh mdelu ISO/OSI. Netechnicky řečen, ruter spjuje dvě sítě a přenáší mezi nimi data. Ruter se pdstatně liší d switche, který spjuje pčítače v místní síti. Rzdílné funkce ruterů a switchů si lze představit jak switche cby silnice spjující všechna města ve státě a rutery cby hraniční přechdy spjující různé země.

8 Rutvání je většinu spjván s prtklem IP, ačkliv se stále pužívají i jiné, méně ppulární prtkly. Obecně jak ruter může služit jakýkliv pčítač s pdpru síťvání a pr rutvání v menších sítích se čast ddnes pužívají běžné sbní pčítače, d vyskrychlstních sítí jsu však jak rutery pužívány vysce účelvé pčítače bvykle se speciálním hardwarem, ptimalizvaným jak pr běžné přepsílání (frwarding) datagramů, tak pr specializvané funkce jak šifrvání u IPsec tunelů. Switch: NAT ruter značky Linksys, pužívaný pr dmácí a malé kancelářské sítě Switch (česky přepínač) je aktivní síťvý prvek, prpjující jedntlivé segmenty sítě. Switch bsahuje větší či menší mnžství prtů (až něklik stvek), na něž se připjují síťvá zařízení neb části sítě. Pjem switch se pužívá pr různá zařízení v celé řadě síťvých technlgií. Switch s třemi síťvými mduly a zdrjem.

9 Repeater: Opakvač (anglicky repeater) je elektrnický aktivní síťvý prvek, který přijímá zkreslený, zašuměný neb jinak pškzený signál a pravený, zesílený a správně časvaný h vysílá dále. Tak je mžné snadn zvýšit dsah média bez ztráty kvality a bsahu signálu. Opakvače patří d první (fyzické) vrstvy referenčníh mdelu OSI, prtže pracují přím s elektrickým signálem. Síťvá karta: Síťvá karta (Netwrk Interface Cntrller) služí ke vzájemné kmunikaci pčítačů v pčítačvé síti. Ve stlních pčítačích má pdbu karty, která se zasune d sltu (ISA, PCI, PCI-e) základní desky neb (cž je dnes dalek častější varianta) je na základní desce integrvaná. U ntebků je situace pdbná, integrace převládá a pr externí připjení se pužívá rzhraní PCMCIA. Síťvé karty dále rzlišujeme pdle jejich pužití a t na servervé síťvé karty a na karty, které jsu určené d pracvních stanic. Na servervé karty jsu pchpitelně kladeny dalek větší nárky. Jsu většinu víceprtvé a musí pskytvat více funkcí - např.: zvýšenu datvu prpustnst, větší splehlivst, rzšířené mžnsti kmunikace a snížené zatížení prcesru. Každá síťvá karta má v paměti EEPROM ulžen jedinečný 48-bitvý identifikátr, který se nazývá MAC adresa (též známá jak fyzická neb hardwarvá adresa). V paměti je ulžen také firmware, který prvádí funkce řízení lgickéh spje a řízení přístupu na média ve spjvé vrstvě mdelu OSI

10 Bridge: Bridge dděluje prvz dvu segmentů sítě, tak že si ve své paměti RAM sám sestaví tabulku MAC (fyzických) adres a prtů, za kterými se dané adresy nacházejí. Leží-li příjemce ve stejném segmentu jak desílatel, mst rámce d jiných částí sítě nedešle. V pačném případě je dešle d příslušnéh segmentu v nezměněném stavu (týká se puze tzv. Unicast rámců, které jsu určeny jedinému příjemci). Všesměrvé rámce (Multicast, Bradcast) jsu napak prpuštěny bez mezení. Bridge pužívají dvě základní metdy prpjvání sítí: Transparent bridging (transparentní, průhledné, přemsťvání) je pužíván především pr ethernetvé sítě (případně i pr FDDI sítě). Msty jsu neviditelné (průhledné) pr kncvé stanice, kterým se prpjené sítě jeví jak jedna lkální síť. Na začátku mst vůbec neví jak jsu jedntlivé stanice v síti rzlženy a musí paket přijatý na jedné síti pslat d všech statních připjených sítí, prtže ještě neví, kde se cílvá stanice nachází. Pstupně se ale umí naučit jak jsu stanice v síti rzlženy. Surce rute bridging (zdrjvé směrvání) je pužíván ve spjení s tken-ring sítěmi. Oprti první metdě, kde se kladly větší nárky na mst, je zde tmu napak a cílem je, aby byl mst c nejjedndušší. Každý paket musí krmě adresy desílatele a příjemce bsahvat také pslupnst adres všech mstů, kterými musí paket prjít. Vysílající stanice si tedy dříve než pšle první paket, musí zjistit celu cestu k cílvé stanici.

IPS1 zápočtový test na fei-learnu

IPS1 zápočtový test na fei-learnu IPS1 zápčtvý test na fei-learnu Správce sítě se musí rzvíjet schéma IP adres, které pužívá adresvý prstr 192.168.1.0/24. Síť, která bsahuje sérivé linky, je zařazen mim samstatné řady. Každé síti bude

Více

Počítačové sítě. Počítačová síť. Typy stanic v síti. Rozdělení sítí

Počítačové sítě. Počítačová síť. Typy stanic v síti. Rozdělení sítí Pčítačvé sítě Pčítačvá síť vzájemné kmunikační prpjení pčítačů a dalších zařízení mžnsti využití : sdílení dat a prgramů - přístup k datvým subrům a spuštění prgramů na jiných pčítačích v síti sdílení

Více

Provozní řád upravuje pravidla pro využívání informačních technologií Sdružení Tišnet členem.

Provozní řád upravuje pravidla pro využívání informačních technologií Sdružení Tišnet členem. Prvzní řád Prvzní řád upravuje pravidla pr využívání infrmačních technlgií Sdružení Tišnet členem. Prvzní řád Prvzní řád určuje základní práva a pvinnsti každéh uživatele infrmačních technlgií pčítačvé

Více

Informační a komunikační technologie základní terminologie

Informační a komunikační technologie základní terminologie Infrmační a kmunikační technlgie základní terminlgie zkráceně ICT (z anglickéh Infrmatin and Cmmunicatin Technlgies) česky IKT veškeré technlgie pužívané pr kmunikaci a práci s infrmacemi IKT: hardwarvé

Více

Otázka číslo 11 Počítačové sítě

Otázka číslo 11 Počítačové sítě Otázka čísl 11 Pčítačvé sítě Základné druhy lkálních sítí, LAN a WAN, server a klient - Lkální síť je prpjení dvu a více (běžně desítek i stvek) pčítačů pmcí síťvých karet a kabelů - Ze svéh pčítače tak

Více

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz Etržiště České pšty Centrum veřejných zakázek www.centrumvz.cz Česká pšta a egvernment? Infrmační systém datvých schránek Czechpint Certifikační autrita (elektrnický pdpis a časvá razítka) Centrum veřejných

Více

Definice. Počítačová síť = které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači

Definice. Počítačová síť = které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači Pčítačvé sítě 网络 Definice Pčítačvá síť = suhrnné značení pr technické prstředky, které realizují spjení a výměnu infrmací mezi pčítači umžňuje uživatelům kmunikaci pdle určitých pravidel za účelem sdílení

Více

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o.

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o. IT Strategie a Standardy Akademie htelnictví a cestvníh ruchu střední škla, s.r.. Verze 2: Listpad 2014 Dkument služí k infrmvání zaměstnanců, studentů, týmu IT pdpry a dalších zúčastněných stran jejich

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárdní nrmy Extrakt nenahrazuje samtnu technicku nrmu, je puze infrmativním materiálem nrmě ICS: 03.220.01; 35.240.60 Kmunikační infrastruktura pr pzemní mbilní zařízení (CALM) vrstva rzhraní

Více

IT Security a Cloud. Zbyněk Juřena Managing Director ALTRON Business Solutions, a.s. září 2014

IT Security a Cloud. Zbyněk Juřena Managing Director ALTRON Business Solutions, a.s. září 2014 IT Security a Clud Zbyněk Juřena Managing Directr ALTRON Business Slutins, a.s. září 2014 AGENDA C je t Clud? Mdely nasazení a pskytvání služeb Nejčastější případy pužití Cludu Bezpečnstní rizika a bezpečnst

Více

1/ Kapacita [B] - množství informací, které je možné do paměti uložit.

1/ Kapacita [B] - množství informací, které je možné do paměti uložit. Paměti Cílem tét kapitly je sezn{mit se s jedntlivými typy pamětí, které se pužívají ve výpčetní technice. Pznat parametry pamětí a jejich rzdělení. Pchpit z{klady činnsti vnitřních plvdičvých pamětí.

Více

Komunikace v automatických systémech

Komunikace v automatických systémech Kmunikace v autmatických systémech Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hra Základní pjmy Základní pjmy průmyslvý kmunikační systém Fieldbus F Subr technických i prgramvých prstředků pr přens dat v distribuvaném

Více

Informačně expertní systém včasného varování a vyrozumění v důsledku stanovení rizik skalního řícení

Informačně expertní systém včasného varování a vyrozumění v důsledku stanovení rizik skalního řícení Infrmačně expertní systém včasnéh varvání a vyrzumění v důsledku stanvení rizik skalníh řícení Prjekt je realizván za finanční pdpry Ministerstva vnitra České republiky, v rámci Prgramu bezpečnstníh výzkumu

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárdní nrmy Extrakt nenahrazuje samtnu technicku nrmu, je puze infrmativním materiálem nrmě. Elektrnický výběr pplatků (EFC) Zabezpečené mnitrvání pr autnmní systémy výběru mýtnéh Zkušení

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

Provozní řád služby zálohování CIT

Provozní řád služby zálohování CIT Prvzní řád služby zálhvání CIT V Ostravě 5. května 2011 1 Ppis služby Služba zálhvání pskytuje mžnst pravidelnéh autmatizvanéh vytváření kpií (zálh) dat na zálhvací média a mžnst bnvy dat z těcht zálh.

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB Přílha č. 1b zadávací dkumentace GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB verze 1.0 Obsah 1 Vymezení cílů prjektu 3 2 Prcesní architektura 4 2.1 Základní výchdiska návrhu prcesní architektury 4 2.2 Pstup tvrby a pužité

Více

ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V SYSTÉMECH ISPOP, SEPNO, HNVO a EnviHELP

ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V SYSTÉMECH ISPOP, SEPNO, HNVO a EnviHELP ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V SYSTÉMECH ISPOP, SEPNO, HNVO a EnviHELP Datum vydání: 24.5.2018 Pslední aktualizace: 20.11.2018 Obsah Přehled pužitých zkratek a pjmů... 1 Úvd... 2 Kntakty... 2 Účely zpracvání

Více

Provozování a využívání výpočetní techniky a počítačové sítě Vysoké školy ekonomické v Praze

Provozování a využívání výpočetní techniky a počítačové sítě Vysoké školy ekonomické v Praze Prvzvání a využívání výpčetní techniky a pčítačvé sítě Vyské škly eknmické v Praze Strana 1 / 5 Stav dkumentu 1 Prvzvání a využívání výpčetní techniky a pčítačvé sítě Vyské škly eknmické v Praze Antace:

Více

Počítačové sítě internet

Počítačové sítě internet 1 Počítačové sítě internet Historie počítačových sítí 1969 ARPANET 1973 Vinton Cerf protokoly TCP, základ LAN 1977 ověření TCP a jeho využití 1983 rozdělení ARPANETU na vojenskou a civilní část - akademie,

Více

VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE 2016

VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE 2016 Různé BČK u ČD VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE 2016 Ing. Tmáš Pjsl 1 Elektrnické dbavení cestujících v IDS 2 Čipvé karty IDS v dbavvacích systému ČD - dnes IDOL Opuscard, karta IREDO, karta ODISka každé řešení

Více

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení Metda klíčvých ukazatelů pr činnsti zahrnující zvedání, držení, nšení Pkyny pr pužití při hdncení pracvních pdmínek Hdncení se prvádí v pdstatě pr činnsti ruční manipulace a musí se týkat jednh pracvníh

Více

TISKÁRNY. Canon ix 4000

TISKÁRNY. Canon ix 4000 TISKÁRNY Tiskárna je zařízení, které dstává data z pčítače a tiskne je na papír. Tiskárna je výstupní zařízení, které služí k přensu dat ulžených v elektrnické pdbě na papír neb jiné médium (ftpapír, kmpaktní

Více

Přednášky Teorie řízení Tereza Sieberová, 2015 LS 2014/2015

Přednášky Teorie řízení Tereza Sieberová, 2015 LS 2014/2015 -černě přednášky -červeně cvičení různě přeházené, pdle th, jak jsme pakvali, datum dpvídá přednáškám PŘEDNÁŠKA 10.2. C je t řízení? Subjektivní, cílevědmá činnst lidí Objektivně nutná Pznává a využívá

Více

5. Glob{lní navigační satelitní systémy (GNSS), jejich popis, princip, využití v geodézii.

5. Glob{lní navigační satelitní systémy (GNSS), jejich popis, princip, využití v geodézii. 5. Glb{lní navigační satelitní systémy (GNSS), jejich ppis, princip, využití v gedézii. Zpracval: Tmáš Kbližek, 2014 Obecný princip Glbální navigační družicvé systémy (GNSS) umžňují určení prstrvé plhy

Více

Nahrávání hovorů pro IP telefonii a kontaktní centra

Nahrávání hovorů pro IP telefonii a kontaktní centra IP Slutins, pure and simple. Nahrávání hvrů pr IP telefnii a kntaktní centra ZOOM CallREC je rbustní řešení pr nahrávání hvrů v prstředí IP telefnie. Je určen pr splečnsti všech velikstí, d něklika uživatelů

Více

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách.

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách. Vstup na trh práce Antace Mdul ppisuje přístupy, způsby a dvednsti ptřebné pr úspěšné hledání práce. Jeh sučástí jsu úkly k jedntlivým tématům a výběr adres pracvních serverů s nabídkami práce. Tip pr

Více

4.Silniční motorová vozidla

4.Silniční motorová vozidla 4.Silniční mtrvá vzidla Silniční mtrvá vzidla jsu strje určené pr dpravu sb a nákladů p silničních kmunikacích. V širším smyslu d tét skupiny strjů patří také vzidla určená k dpravě p cestách a v terénu.

Více

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu ; Vizualizace TIN (trjúhelníkvá nepravidelná síť) v Marushka Designu 0 TIN v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1

Více

SODATSW Case Study 2008 Nasazení řešení Datový trezor ve společnosti United Bakeries

SODATSW Case Study 2008 Nasazení řešení Datový trezor ve společnosti United Bakeries SODATSW spl. s r.. Hrní 32, 639 00 BRNO http://www.sdatsw.cz tel./ fax: 543 236 177 e-mail: inf@sdatsw.cz SODATSW Case Study 2008 Nasazení řešení Datvý trezr ve splečnsti United Bakeries Klient Organizace

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Úvod počítačová síť Počítačová síť skupina počítačů a síťových zařízení vzájemně spojených komunikačním médiem

Více

Počítačové sítě. Historie sítí

Počítačové sítě. Historie sítí Počítačové sítě Pojmem počítačová síť se rozumí zejména spojení dvou a více počítačů tak, aby mohli navzájem v reálním čase sdílet své prostředky. Přitom je jedno, zda se jedná o prostředky hardwarové

Více

Business Intelligence - principy, efekty, předpoklady. OKsystem, 26/11/2009

Business Intelligence - principy, efekty, předpoklady. OKsystem, 26/11/2009 Business Intelligence - principy, efekty, předpklady OKsystem, 26/11/2009 Jan Pur katedra IT, VŠE / ITG, s.r.. (pur@vse.cz, pur@itg.cz ) Snímek 1 Agenda 1. Prč Business Intelligence? 2. Základní principy

Více

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net Pravidla n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net (dále jen pravidla) I. Účel pravidel: Účelem těcht pravidel je pdrbně stanvit průběh realizace n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net v elektrnické aukční

Více

Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikovaných věd

Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikovaných věd Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikvaných věd Autři: M.Hrák, Ľ.Kváč, M.Václavíkvá (FAV-KIV-INI) Gesce: Ing. P.Brada, Ph.D. (KIV) květen 2005 P pdrbné analýze bsahu, funkčnsti a stavu sučasnéh

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

Neumannovo pojetí rozdílu mezi programem a daty a koncepci jejich uložení do paměti

Neumannovo pojetí rozdílu mezi programem a daty a koncepci jejich uložení do paměti Biplární tranzistr - Skládá se ze tří plvdičvých vrstev klektr, báze, emitr - Vznikají dva NP přechdy - Přensu elektrnů se věnují ba typy plvdičů (P i N) - Půsbí jak zesilvač Plsčítačka x y S P 1 1 0 1

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

Zadávací dokumentace Příloha č. 1B Technická specifikace předmětu plnění pro část 2 Nákup univerzálního kabelážního systému a rozvaděčů pro DC

Zadávací dokumentace Příloha č. 1B Technická specifikace předmětu plnění pro část 2 Nákup univerzálního kabelážního systému a rozvaděčů pro DC Zadávací dkumentace Přílha č. 1B Technická specifikace předmětu plnění pr část 2 Nákup univerzálníh kabelážníh systému a rzvaděčů pr DC Obsah Obsah... 1 1 Předmět zakázky... 2 2 Technická specifikace...

Více

Harmonogram instalačních a implementačních prací

Harmonogram instalačních a implementačních prací Přílha č. 3 Smluvy pr část 1 a část 2 Harmngram instalačních a implementačních prací Výslednu knslidaci technických patření dpručujeme realizvat v časvé se takt: AntiSW přízení antiviru, termín dknčení

Více

Informační a komunikační technologie. 3. Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 3. Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 3. Počítačové sítě Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 3.1. Peer-to-peer 3.2. Klient-server

Více

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší Prdukt: je aplikace pr správu ICT prjektvých záměrů a ICT prjektů. Je zpracvána na základě analýzy a specifikace pžadavků cílvých uživatelů. PMS - Aplikace pr řízení prjektvých záměrů a prjektů je nástrj

Více

Naxos MULTIMEDIÁLNÍ ARCHIV

Naxos MULTIMEDIÁLNÍ ARCHIV MULTIMEDIÁLNÍ ARCHIV Cntent Management System je mderní sftwarvé řešení určené pr archivaci digitálních UŽIVATELÉ dat všech frmátů. Své pužití najde zejména v rganizacích, kde je třeba zajistit jedntný

Více

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007 Počítačové sítě Miloš Hrdý 21. října 2007 Obsah 1 Pojmy 2 2 Rozdělení sítí 2 2.1 Podle rozlehlosti........................... 2 2.2 Podle topologie............................ 2 2.3 Podle přístupové metody.......................

Více

Obsah STAVBA PC A SPRÁVCE SÍTÍ 3 ÚVODNÍ SLOVO 3 PŘEDSTAVENÍ TUTORKY 4 HARDWARE 5

Obsah STAVBA PC A SPRÁVCE SÍTÍ 3 ÚVODNÍ SLOVO 3 PŘEDSTAVENÍ TUTORKY 4 HARDWARE 5 Obsah STAVBA PC A SPRÁVCE SÍTÍ 3 ÚVODNÍ SLOVO 3 PŘEDSTAVENÍ TUTORKY 4 HARDWARE 5 ZÁKLADNÍ POJMY NĚCO MÁLO TEORIE 5 BITY A BYTY (BAJTY) 5 HARDWARE A SOFTWARE 5 BEDNA A VŠE UVNITŘ 6 BEDNA KEJS 6 ZDROJ 6

Více

Rozdělení (typy) sítí

Rozdělení (typy) sítí 10. Počítačové sítě - rozdělení (typologie, topologie, síťové prvky) Společně s nárůstem počtu osobních počítačů ve firmách narůstala potřeba sdílení dat. Bylo třeba zabránit duplikaci dat, zajistit efektivní

Více

Instalační manuál Desktop Security System AreaGuard

Instalační manuál Desktop Security System AreaGuard SODATSW spl. s r.. Hrní 32, 639 00 BRNO http://www.sdatsw.cz tel./ fax: 543 236 177 e-mail: inf@sdatsw.cz Instalační manuál Desktp Security System Instalační manuál Desktp Security System Vážený uživateli,

Více

UT2004 UTV {CZ}KillerB 8.1.2013

UT2004 UTV {CZ}KillerB 8.1.2013 UT2004 UTV {CZ}KillerB 8.1.2013 1. CO TO JE UTV UTV znamená Unreal TV a služí k tmu, aby se k běžícímu zápasu na UT2004 serveru mhl připjit UTV server a k němu primární klient (kameraman). Ostatní, kteří

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši Výsledky sledvání indikátru ECI/TIMUR A.3: Mbilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši Vydala: Týmvá iniciativa pr místní udržitelný rzvj Zpracval: Jsef Nvák http://www.timur.cz 2008 Úvd Indikátr

Více

RADIOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM WM868 WACO

RADIOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM WM868 WACO RADIOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM WM868 WACO Ppis HW a prvz zařízení Mdul WM868 R2 (RS-232 HW rev.4 ) Mdul WM868 R4 (RS-485 HW rev.4) Mdul WM868 U (USB HW rev.4) Mdul WM868 REP (Repeter HW rev.4) SOFTLINK s.r..,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013 Š K O L N Í R O K 2 0 1 2 / 2 0 1 3 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT Plán práce 2012/2013 Náplň činnsti Náplň práce ICT metdika vychází z vyhlášky 317/2005 upravené

Více

Témata v MarushkaDesignu

Témata v MarushkaDesignu 0 Témata v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme práci

Více

Josef J. Horálek, Soňa Neradová IPS1 - Přednáška č.10

Josef J. Horálek, Soňa Neradová IPS1 - Přednáška č.10 Přednáška č.10 Aplikační vrstva NAT/PAT DNS principy Zóny a autnmní systémy Prtkl DNS Přidělvání adres v rzsáhlé síti Btstrap Princip fungvání DHCP Typy DHCP zpráv Vrstvy nad transprtní vrstvu jsu zpravidla

Více

Koncepce Smart Administration města Mohelnice

Koncepce Smart Administration města Mohelnice Mtt: Smart Administratrin = měkké metdy + tvrdá data Kncepce Smart Administratin města Mhelnice Draft 1.0, 25.1.2010 1. Obsah 1. OBSAH... 2 2. VYMEZENÍ SMART ADMINISTRATION... 3 3. SMART ADMINISTRATION

Více

RAILTRAC 1000 UNIKÁTNÍ, FLEXIBILNÍ A VÍCEÚČELOVÝ SYSTÉM PRO SVAŘOVÁNÍ A ŘEZÁNÍ

RAILTRAC 1000 UNIKÁTNÍ, FLEXIBILNÍ A VÍCEÚČELOVÝ SYSTÉM PRO SVAŘOVÁNÍ A ŘEZÁNÍ RAILTRAC 1000 UNIKÁTNÍ, FLEIBILNÍ A VÍCEÚČELOVÝ SYSTÉM PRO SVAŘOVÁNÍ A ŘEZÁNÍ 1 Flexibilní dpvěď na tvrdé pžadavky je systém kmpnent, který může být knfigurván, tak aby vytvřil ptimální řešení pr Vaše

Více

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE Vladimír Pávek, Jihčeská vědecká knihvna v Českých Budějvicích Úvd Jihčeská vědecká knihvna (JVK) v Českých Budějvicích prvzuje své webvé stránky d začátku rku 1996 (tehdy

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kmplexní zkuška Zkušky ze všech zkušebních předmětů mají frmu didaktickéh testu. Výjimku jsu puze zkušky z jazyků z českéh jazyka a literatury a cizíh

Více

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 1.7 Počítačové sítě Učební obor: Kadeřník, Kuchař - číšník Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 1. Peer-to-peer 2. Klient-server

Více

Počítačová síť. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat.

Počítačová síť. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačové sítě Počítačová síť je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Základní prvky sítě Počítače se síťovým adaptérem pracovní

Více

Shop System - Smlouva o poskytování software

Shop System - Smlouva o poskytování software Shp System - Smluva pskytvání sftware Pskytvatel: NetSystems Slutin s.r.., zapsaná v bchdním rejstříku Městskéh sudu v Praze, ddíl C, vlžka 151732 Zenklva 37, Praha 8, Libeň 180 00 IČ: 28896416, DIČ: CZ28896416

Více

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o.

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o. IT Strategie a Standardy Akademie htelnictví a cestvníh ruchu střední škla, s.r.. Verze 3: červen 2015 Dkument služí k infrmvání zaměstnanců, studentů, týmu IT pdpry a dalších zúčastněných stran jejich

Více

MMR SLUŽBY MOBILNÍHO OPERÁTORA. nadlimitní veřejná zakázky otevřeného řízení. Česká republika, Ministerstvo pro místní rozvoj

MMR SLUŽBY MOBILNÍHO OPERÁTORA. nadlimitní veřejná zakázky otevřeného řízení. Česká republika, Ministerstvo pro místní rozvoj Základní údaje zadávací dkumentace k veřejné zakázce zadané v zadávacím řízení dle zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění pzdějších předpisů (dále jen zákn ) Název veřejné zakázky: MMR SLUŽBY

Více

Tile systém v Marushka Designu

Tile systém v Marushka Designu 0 Tile systém v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Níže uvedenéh dne, měsíce a rku uzavřely smluvní strany: Splečnst: Se sídlem: IČO: DIČ: Zastupená: Kntaktní email: Splečnst je zapsána v bchdním rejstříku vedeném Krajským

Více

Popis služby WS ADSL Flexi / WS VDSL Flexi

Popis služby WS ADSL Flexi / WS VDSL Flexi 1 Služba 2 2 Lhůta pr zřízení služby 4 3 Ceny za zřízení a pskytvání služby WS ADSL Flexi /WS VDSL Flexi 5 4 Prdej a instalace kncvých zařízení 5 5 Zřízení a pskytvání služby 9 6 Reklamace služby a reklamace

Více

Zabezpečovací technika v kontextu koncepce rozvoje železniční infrastruktury

Zabezpečovací technika v kontextu koncepce rozvoje železniční infrastruktury Zabezpečvací technika v kntextu kncepce rzvje železniční infrastruktury Bc. Marek Bink ředitel dbru strategie České Budějvice, 12. listpadu 2013 Kncepce rzvje železniční infrastruktury vstupy: technické

Více

Doprava a přeprava základní pojmy

Doprava a přeprava základní pojmy Dprava a přeprava základní pjmy Dprava je způsb phybvání se bjektů z místa na míst. Jde přemisťvání. Objektem můžu být předměty, sby, zvířata ale třeba i infrmace neb energie. Dpravní technlgie sestávají

Více

RADIOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM WM868 WACO

RADIOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM WM868 WACO RADIOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM WM868 WACO Ppis HW a prvz zařízení Mdul WM868-SJ-R4 (Sběrná jedntka RS-485 HW rev.4 ) Mdul WM868-SJ-U (Sběrná jedntka USB HW rev.4) Mdul WM868-SJ-RK (Sběrná jedntka radivá HW

Více

Organizační řád Občanského sdružení NHfree.net

Organizační řád Občanského sdružení NHfree.net Organizační řád Občanskéh sdružení NHfree.net revize 1.3 ze dne 22.2.2009 Občanské sdružení NHfree.net, Stříbrné Hry 121, 341 01 Nalžvské Hry, IČO 27038114, nhnet@seznam.cz, www.nhfree.net Zaregistrván

Více

Počítačová síť je spojení dvou a více počítačů kabelem, telefonní linkou,

Počítačová síť je spojení dvou a více počítačů kabelem, telefonní linkou, Počítačové sítě Počítačová síť je spojení dvou a více počítačů kabelem, telefonní linkou, optickým vláknem nebo jiným způsobem tak, aby spolu mohly vzájemně komunikovat. K čemu slouží počítačové sítě Sdílení

Více

ŽÁKOVSKÁ E-PORTFOLIA. Jak zvýšit zájem žáků o jejich učení? Miroslava ČERNOCHOVÁ Viktor FUGLÍK

ŽÁKOVSKÁ E-PORTFOLIA. Jak zvýšit zájem žáků o jejich učení? Miroslava ČERNOCHOVÁ Viktor FUGLÍK Mirslava ČERNOCHOVÁ Viktr FUGLÍK Katedra infrmačních technlgií a technické výchvy Pedaggická fakulta Univerzity Karlvy v Praze ŽÁKOVSKÁ E-PORTFOLIA Jak zvýšit zájem žáků jejich učení? Malstranský palác,

Více

MODULÁRNÍ SYSTÉM KOMUNIKACE (MSGSERVER)

MODULÁRNÍ SYSTÉM KOMUNIKACE (MSGSERVER) MODULÁRNÍ SYSTÉM KOMUNIKACE (MSGSERVER) Vladimír Pávek, Jihčeská vědecká knihvna v Českých Budějvicích Velmi blíbenu frmu elektrnické kmunikace se krmě e-mailu stal zasílání krátkých textvých zpráv tzv.

Více

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona Stanvisk Reknstrukce státu ke kmplexnímu pzměňvacímu návrhu nvely služebníh zákna Pslední předlžená verze zákna (verze k 27. 8. 2014) splňuje puze 13 z 38 bdů Reknstrukce státu, z th 7 jen částečně. Z

Více

Část A. 1. Principy komunikace

Část A. 1. Principy komunikace Část A 1. Principy kmunikace Základní kmunikační mdel znázrňuje pstup při předávání infrmace mezi dvěma stranami, kterými jsu zdrjvý a cílvý systém: Síť pčítačvá síť, kmunikační kanál, spj pčítačvá síť

Více

PŘÍLOHA D Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA D Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA D Pžadavky na Dkumentaci PŘÍLOHA D Pžadavky na Dkumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné pžadavky Ddavatel dkumentaci zpracuje a bude dkumentaci v celém rzsahu průběžně aktualizvat při každé změně verze

Více

C V I Č E N Í 3 1. Představení firmy Glaverbel Czech a.s. Teplice a. Vyráběný sortiment

C V I Č E N Í 3 1. Představení firmy Glaverbel Czech a.s. Teplice a. Vyráběný sortiment Technlgie skla 00/0 C V I Č E N Í. Představení firmy Glaverbel Czech a.s. [-]. Viskzitní křivka skla [,6]. Výpčet pmcí Vgel-Fulcher-Tammannvy rvnice [,6]. Výpčet z chemickéh slžení [,6]. Představení firmy

Více

K čemu slouží počítačové sítě

K čemu slouží počítačové sítě Počítačové sítě Počítačová síť je spojení dvou a více počítačů kabelem, telefonní linkou, nebo jiným způsobem tak, aby spolu mohly vzájemně komunikovat. K čemu slouží počítačové sítě Sdílení prostředků

Více

Co JE, K ČEMU JE A JAK SE PRACUJE S GISEM

Co JE, K ČEMU JE A JAK SE PRACUJE S GISEM C je, k čemu je a jak se pracuje s GISem C JE, K ČEMU JE A JAK SE PRACUJE S GISEM Ve sdělvacích prstředcích se stále více mluví tm, že žijeme v "infrmačním věku JJ. Na infrmace se nahlíží jak na klíč k

Více

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravotně postižených osob

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravotně postižených osob LFS ad hc mdule 2011 n empyment f disabled peple 9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravtně pstižených sb Ad hc mdul 2011 bude šetřen na 1. vlně (resp. pdle čtvrtletí zařazení sčítacíh

Více

Vyberte režim. Chcete-li:

Vyberte režim. Chcete-li: OmniTuch 8400 Instant Cmmunicatins Suite Služby jednh čísla, webvý přístup Stručná uživatelská příručka R6.0 C jsu Služby jednh čísla? Služby jednh čísla nabízejí uživatelům směrvání sbních vlání a umžňují

Více

Integrace dat. 2014 Profinit. All rights reserved.

Integrace dat. 2014 Profinit. All rights reserved. Integrace dat RNDr. Ondřej Zýka ndrej.zyka@prfinit.eu 2014 Prfinit. All rights reserved. Obsah Kategrizace integračních přístupů Krky integrace a řešení prblematických stavů Master Data Management 2014

Více

1. Dotazník pro pedagogické pracovníky a management školy. 1) Pro validitu zjišťovaných dat, uveďte vaši pozici ve škole (váhu má vyšší funkce )

1. Dotazník pro pedagogické pracovníky a management školy. 1) Pro validitu zjišťovaných dat, uveďte vaši pozici ve škole (váhu má vyšší funkce ) Přílha 1: 1. Dtazník pr pedaggické pracvníky a management škly 1) Pr validitu zjišťvaných dat, uveďte vaši pzici ve škle (váhu má vyšší funkce ) Ředitel Zástupce ředitele Veducí předmětvé kmise Krdinátr

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM Obor: Studijní obor Ročník: Druhý Zpracoval: Mgr. Fjodor Kolesnikov PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Více

X.25 Frame Relay. Frame Relay

X.25 Frame Relay. Frame Relay X.25 Frame Relay Frame Relay 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy X.25, Frame relay _ 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr.

Více

Maturitní prací student osvědčuje svou schopnost samostatně pracovat na projektech a aktivně využívat nabyté zkušenosti

Maturitní prací student osvědčuje svou schopnost samostatně pracovat na projektech a aktivně využívat nabyté zkušenosti GYMNÁZIUM DR.J. PEKAŘE Maturitní prací student svědčuje svu schpnst samstatně pracvat na prjektech a aktivně využívat nabyté zkušensti Pravidla pr psaní maturitní práce. Hdncení práce Frmální zpracvání

Více

VY_32_INOVACE_2A03 INTERNETOVÁ BEZPEČNOST

VY_32_INOVACE_2A03 INTERNETOVÁ BEZPEČNOST VY_32_INOVACE_2A03 INTERNETOVÁ BEZPEČNOST Cvičení 2: Internetvá bezpečnst Každý tým vytvří pmcí prgramu MS Wrd seznam alespň 10 rizik, která nám hrzí z internetu. Na závěr zpracujte suhrnný seznam za celu

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou Hardware

Více

Mezinárodní prostředí a rozdílné přístupy v rozličných státech

Mezinárodní prostředí a rozdílné přístupy v rozličných státech Minimum pr pracvníky ICM Káraný, 4. - 7. 4. 2008 Infrmační služby pr mládež: Mezinárdní prstředí a rzdílné přístupy v rzličných státech Tent dkument pdává nástin prstředí, ve kterém půsbí infrmační služby

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou Hardware

Více

SODATSW Case Study 2009 Řešení ochrany dat ve společnosti TART, s.r.o.

SODATSW Case Study 2009 Řešení ochrany dat ve společnosti TART, s.r.o. SODATSW spl. s r.. Hrní 32, 639 00 BRNO http://www.sdatsw.cz tel./ fax: 543 236 177 e-mail: inf@sdatsw.cz SODATSW Case Study 2009 Řešení chrany dat ve splečnsti TART, s.r.. Klient Organizace : TART s.r..

Více

Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010)

Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010) Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010) Tématický plán a bsahvé zaměření seminářů 1. týden - Organizační záležitsti. Účetní systém pdniku a využití výpčetní techniky. Sftware pr účetnictví.

Více

Efektivita českého systému třídění odpadu v kontextu Evropské unie

Efektivita českého systému třídění odpadu v kontextu Evropské unie Efektivita českéh systému třídění dpadu v kntextu Evrpské unie CETA Centrum eknmických a tržních analýz Executive summary Teretická výchdiska: Nakládání s dpady představuje unikátní labratř regulace. Bez

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS101 a TDS57

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS101 a TDS57 Kmunikační prtkl MODBUS RTU v displejích TDS101 a TDS57 Kmpletní ppis prtklu 13. prsince 2018 w w w. p a p u c h. c m M O DBUS RTU v TDS Katalgvý list Vytvřen: 17.8.2018 Pslední aktualizace: 13.12 2018

Více

Popis služby GTS internet DSL. Platnost od 10. 9. 2012.

Popis služby GTS internet DSL. Platnost od 10. 9. 2012. Ppis služby Platnst d 10. 9. 2012. 1 Služba... 2 2 Lhůta pr zřízení služby... 4 3 Ceny za zřízení a pskytvání služby... 4 4 Prdej a instalace kncvých zařízení... 4 5 Zřízení a pskytvání služby... 7 6 Dplňkvé

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012 *UOHSX004HI9Y* UOHSX004HI9Y USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brn 20. prsince 2012 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více