předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE"

Transkript

1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření od konce 2. sv. války do počátku 70. let 20. století B. Období od prvního ropného šoku do konce 80. let C. Etapa vzniku Evropské unie, příprava hospodářské a měnové unie a východního rozšíření A. Vývoj integračních opatření od konce 2. sv. války do počátku 70. let Cíl: Seznámit studenty se základními historickými mezníky vývoje integrace po druhé světové válce v Evropě. 1. Vymezení pojmu ekonomické integrace, příčiny jejího rozvoje v Evropě po 2. sv. válce 2. Období od konce 2. sv. války do Římských smluv v roce 1957 (Benelux, ESUO) 3. EHS, Euratom, ESVO 4. Pásmo volného obchodu, celní unie, vznik ES ad 1/ Vymezení pojmu ekonomické integrace, příčiny jejího rozvoje v Evropě po 2. sv. válce Vytváření těsnějších vazeb mezi jednotlivými částmi světové ekonomiky. Začíná zpravidla liberalizací mezinárodního obchodu v rámci určitého území zahrnujícího alespoň dva národní státy. Postupné slučování jednotlivých dílčích ekonomických celků v jeden větší komplex, který získává zcela nové charakteristiky. Možné příčiny: způsob urychlení poválečné obnovy v Evropě, důsledek růstu mezinárodní dělby práce, určitá protiváha tzv. sovětskému bloku a USA. ad 2/ Období od konce 2. sv. války do Římských smluv v roce 1957 (Benelux, ESUO) Význam brettonwoodského systému a dohody GATT. UNRRA, Marshallův plán. Vznik a význam Beneluxu a Evropského společenství uhlí a oceli. ad 3/ EHS, Euratom, ESVO Význam Římských dohod z března 1957 mezi 6 zeměmi (Beneluxu, Německa, Francie, Itálie). Vznik Evropského hospodářského společenství, Euratomu. Vznik Evropského sdružení volného obchodu. ad 4/ Pásmo volného obchodu, celní unie, vznik ES Vybudování pásma volného obchodu (1965). Vznik celní unie (1969). Spojením ESUO, EHS a Euratomu vznikají Evropská společenství (1968).

2 B. Období od prvního ropného šoku do konce 80. let Cíl: poukázat na to, že proces integrace v Evropě byl značně nerovnoměrný; v období po prvním ropném šoku dochází ke stagnaci integračního úsilí.ve druhé polovině 80 let se obnovuje akcelerace integračního procesu. 1. První rozšíření. 2. Vliv prvního ropného šoku na proces integrace. 3. Zahájení Evropského měnového systému (1979). 4. Druhé a třetí rozšíření ES. 5. Změny v hospodářské politice v 80. letech. 6. Smlouva o jednotném trhu (1985) a přijetí Jednotného evropského aktu (1986). ad 1/ První rozšíření ES V roce 1973 dochází k prvnímu rozšíření o VB, Irsko a Dánsko. ad 2/ Vliv prvního ropného šoku na proces integrace Dopady prvního ropného šoku z konce roku 1973 na světovou ekonomiku. Období stagnace evropské integrace. ad 3/ Zahájení Evropského měnového systému (1979) Zahájení činnosti Evropského měnového systému. Evropská kursový mechanismus. Vznik ECU. ad 4/ Druhé a třetí rozšíření ES Druhé rozšíření ES: v roce 1981 Řecko. Třetí rozšíření v roce 1986 o Portugalsko a Španělsko. ad 5/ Změny v hospodářské politice v 80. letech Odstoupení od tzv. keynesiánské politiky. Přechod na politiku opírající se o deregulace a privatizaci. ad 6/ Smlouva o jednotném trhu a přijetí Jednotného evropského aktu V roce 1985 byla uzavřena Smlouva o jednotném trhu (orientace na vnitřní trh). V roce 1986 byl přijat Jednotný evropský pakt (první velká revize Římských smluv). C. Etapa vzniku Evropské unie, příprava hospodářské a měnové unie a východního rozšíření Cíl: poskytnout studentům informaci o procesu transformace Evropských společenství v Evropskou unii a zdůraznit význam tzv. Maastrichtské smlouvy pro vývoj evropské integrace v 90. letech. Vysvětlit význam summitu v Kodani pro proces východního rozšíření- 1. Význam Maastrichtské smlouvy. 2. Vznik Evropské unie tři pilíře EU. 3. Formování hospodářské a měnové unie. 4. Proces východního rozšíření.

3 ad 1/ Význam Maastrichtské smlouvy Maastrichtské smlouva 2. velká revize Římských smluv. ad 2/ Vznik Evropské unie tři pilíře EU Na základě Maastrichtské smlouvy vzniká Evropská unie, opírající se o tři pilíře. ad 3/ Formování hospodářské a měnové unie Na zasedání v Maastrichtu byla přijata tzv. maastrichtská konvergenční kritéria, jejichž plněním byla podmíněna účast v měnové unii. Tři etapy formování měnové unie v 90. letech. Přijetí jednotné měny EUR a její význam. ad 4/ Proces východního rozšíření Na zasedání v Kodani byla přijata kritéria pro získání plného členství v EU. Pravidelné zprávy Evropské komise o procesu plnění kodaňských kritérií kandidátskými zeměmi EU. Literatura: Jakš, J.: QUO VADIS Evropská unie. ETC Publishing Praha ISBN Pinder, J.: Evropské společenství. Budování unie. Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci. Praha ISBN Cihelková, E. a kol.: Světová ekonomika. Regiony a integrace. GRADA Publishing Praha ISBN Malá encyklopedie Evropské unie. Ústav mezinárodních vztahů Praha ISBN Malý slovník světové ekonomiky. VŠE Praha ISBN EU. Agenda MZV ČR Praha ISBN Had, M., Urban, L.: Evropská společenství. První pilíř Evropské unie. MZV ČR Praha ISBN Ověření znalostí: Charakterizujte politickou a ekonomickou situaci v Evropě po 2. světové válce. Zhodnoťte význam Marshallova plánu pro obnovu poválečného hospodářství. Význam Beneluxu a Evropského společenství uhlí a oceli pro západoevropskou ekonomiku. Zhodnoťte význam Římských smluv pro další integraci v Evropě. Vysvětlete cíle EHS a Euratom. Jaká byla úloha VB v procesu založení Evropského sdružení volného obchodu? Etapy vývoje integrace v Evropě po 2. světové válce. Vývoj evropské integrace v 70. a 80. letech. Hlavní priority evropského integračního procesu v 90. letech.

4 Metodické listy pro druhé soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Formování hospodářské a měnové unie v 90. letech A. Vznik jednotného vnitřního trhu B. Proces formování měnové unie A. Vznik jednotného vnitřního trhu Cíl: Seznámit studenty s procesem vzniku jednotného vnitřního trhu EU. 1. Bílá kniha a Akt o Jednotné Evropě 2. Čtyři svobody vnitřního trhu ad 1/ Bílá kniha a Akt o Jednotné Evropě Historické souvislosti. Projekt vnitřního trhu. Bílá kniha. Akt o Jednotné Evropě. ad 2/ Čtyři svobody vnitřního trhu Volný pohyb zboží. Volný pohyb osob. Volný pohyb služeb. Volný pohyb kapitálu a plateb. B. Proces formování měnové unie Cíl: Vysvětlit studentům historické souvislosti formování měnové unie v Evropě od počátku 50. let do konce 90. let minulého století. 1. Evropská platební unie 2. Vznik Evropského měnového systému (ECU) 3. Vývoj měnové unie v 90. letech ad 1/ Evropská platební unie Vznik Evropské platební unie v r Souvislost s Marshallovým plánem.

5 ad 2/ Vznik Evropského měnového systému (ECU) Vznik Evropského měnového systému v roce Základy Evropského měnového systému. Výsledky jeho fungování. ad 3/ Vývoj měnové unie v 90. letech Smlouva z Maastrichtu konvergenční kritéria. Nominální konvergence. Reálná konvergence. Tři etapy formování měnové unie. Rozšíření EU (1995) Literatura Adámková, V., Cihelková, E.: Vnitřní trh Evropské unie. VŠE Praha Jakš, J.: QUO VADIS Evropská unie. ETC Publishing Praha ISBN Pinder, J.: Evropské společenství. Budování unie. Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci. Praha ISBN Cihelková, E. a kol.: Světová ekonomika. Regiony a integrace. GRADA Publishing Praha ISBN Malá encyklopedie Evropské unie. Ústav mezinárodních vztahů Praha ISBN Malý slovník světové ekonomiky. VŠE Praha ISBN EU. Agenda MZV ČR Praha ISBN Had, M., Urban, L.: Evropská společenství. První pilíř Evropské unie. MZV ČR Praha ISBN Ověření znalostí: Vysvětlete rozdíl mezi pásmem volného obchodu, celní unií, jednotným trhem a jednotným vnitřním trhem. Charakterizujte čtyři svobody jednotného vnitřního trhu. Konkretizujte historické mezníky formování měnové unie v Evropě do konce 80. let. Maatsrichtská kritéria konvergence (nominální i re proces jejich plnění. Popište proces formování měnové unie v 90. letech. Charakterizujte časové vymezení a úkoly jednotlivých etap formování měnové unie.

6 Metodické listy pro třetí soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Východní rozšíření EU A. Výsledky summitu v Kodani (1993) B. Proces plnění kodaňských kritérií kandidátskými zeměmi C. Příprava ČR na vstup do EU A. Výsledky summitu v Kodani (1973) Cíl: Poskytnout stručnou charakteristiku situace v bývalých evropských socialistických zemí počátkem 90. let. Přiblížit závěry summitu v Kodani, charakterizovat tzv. kodaňská kritéria pro získání plného členství v EU a proces jejich plnění kandidátskými zeměmi, včetně ČR. 1. Zásadní změny v zemích bývalého sovětského bloku koncem 80. a počátkem 90. let 2. Kodaňský summit EU (1993) 3. Podmínky získání plného členství v EU ad 1/ Zásadní změny v zemích bývalého sovětského bloku koncem 80. a počátkem 90. let Politické změny v sovětském bloku koncem 80. a počátkem 90. let. ad 2/ Kodaňský summit EU (1993) Formulace podmínek jak pro kandidátské země, tak i pro samotnou EU. ad 3/ Podmínky získání plného členství v EU Tři skupiny podmínek (kodaňská kritéria), které musí splnit kandidátské země. Kritéria politická, ekonomická a vyplývající z členství v EU. Podmínky, které musí splnit samotná EU. Význam materiálu Agenda B. Proces plnění kodaňských kritérií kandidátskými zeměmi Cíl: Charakterizovat proces plnění kodaňských kritérií jednotlivými kandidátskými zeměmi, konkretizovat výsledky a přiblížit pořadí jednotlivých zemí v tomto procesu. 1. Posudky na kandidátské země 2. Pravidelné hodnotící zprávy EK 3. Poslední pravidelná hodnotící zpráva EK z konce roku 2001

7 ad 1/ Posudky na kandidátské země Názory EK zveřejněné v Posudcích na kandidátské země. ad 2/ Pravidelné hodnotící zprávy EK. Zprávy z roku 1998, 1999, Hodnocení pokroku, kterého jednotlivé země při plnění kodaňských kritérií dosáhly. ad 3/ Poslední pravidelná hodnotící zpráva EK z konce roku Hodnocení pokroku, kterého země dosáhly do konce roku 2001, monitorování hlavních problémů, které přetrvávají, zejména v souvislosti s přibližování se legislativě EU. C. Příprava ČR na vstup do EU Cíl: Charakterizovat hlavní úkoly přípravy ČR na vstup do EU. 1. Uzavření Eurodohody s EU 2. Národní program přípravy ČR na členství v EU 3. Postavení ČR mezi kandidátskými zeměmi při plnění podmínek pro získání členství ad 1/ Uzavření Eurodohody s EU Uzavření Asociační dohody ČR s EU, její význam. ad 2/ Národní program přípravy ČR na členství v EU Politická kritéria. Demokracie a právní stát. Lidská práva a ochrana menšin. Ekonomická kritéria. Střednědobé priority hospodářské politiky. Opatření pro dosažení kodaňských kritérií. ad 3/ Postavení ČR mezi kandidátskými zeměmi při plnění podmínek pro získání členství Porovnání výsledků v politické oblasti. Porovnání výsledků v ekonomické oblasti. Plnění závazků vyplývajících z členství. Literatura: Adámková, V., Cihelková, E.: Vnitřní trh Evropské unie. VŠE Praha Jakš, J.: QUO VADIS Evropská unie. ETC Publishing Praha ISBN Pinder, J.: Evropské společenství. Budování unie. Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci. Praha ISBN Cihelková, E. a kol.: Světová ekonomika. Regiony a integrace. GRADA Publishing Praha ISBN

8 Malá encyklopedie Evropské unie. Ústav mezinárodních vztahů Praha ISBN Malý slovník světové ekonomiky. VŠE Praha ISBN EU. Agenda MZV ČR Praha ISBN Had, M., Urban, L.: Evropská společenství. První pilíř Evropské unie. MZV ČR Praha ISBN Národní program přípravy ČR na členství v EU. MZV ČR Praha ISBN X. Ověření znalostí Charakterizujte výchozí podmínky transformace v ekonomické oblasti v ČSFR, v Maďarsku a Polsku. Charakterizujte výchozí podmínky transformace v politické oblasti v ČSFR, Maďarsku a Polsku. Význam Asociační dohody ČR s EU. Vysvětlete význam tzv. kodaňských kritérií. Porovnejte výsledky ČR a dalších kandidátských zemí při plnění kodaňských kritérií. vysvětlete svůj názor na to, jaká pozitiva přinese pro ČR eventuální členství v EU. S jakými negativy nutno v tomto směru počítat.

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu MEZINÁRODNÍ EKONOMICKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření

Více

předmětu Region a regionální vědy 2

předmětu Region a regionální vědy 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Region a regionální vědy 2 Název tematického celku: Regionální politika A. Obecné vymezení regionální politiky B. Základy regionální politiky

Více

Evropská Unie. Bohdálek Kamil

Evropská Unie. Bohdálek Kamil Evropská Unie Bohdálek Kamil 5. 5. 2014 Historie EU Evropská unie vznikla roku 1992 1952 Vznik Evropského sdružení uhlí a oceli 1957 ESUO zakládá Evropské hospodářské společenství 1992Podepsání smlouvy

Více

INTEGRAČNÍ PROCES OBECNĚ INTEGRACE

INTEGRAČNÍ PROCES OBECNĚ INTEGRACE INTEGRAČNÍ PROCES OBECNĚ INTEGRACE proces postupného sbližování, přizpůsobování se a propojování národních ekonomik do jednotného nadnárodního ekonomického uskupení Podnět k integraci - důvody ekonomické,

Více

Česká republika a Evropská unie

Česká republika a Evropská unie Česká republika a Evropská unie Zahájení procesu přípravy na vstup do EU v regionu SVE 17. 12. 2005 VŠFS KS MEI ZS 2005-06 1 OSNOVA Úvod 1. Podmínky pro získání plného členství v EU pro KZ 2. Příprava

Více

Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce. VŠFS kombinované magisterské studium

Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce. VŠFS kombinované magisterské studium Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS kombinované magisterské studium 18. 3. 2005 1 OSNOVA 1. Vývoj po 2. sv. válce 2. Evropská platební unie 3. Příprava měnové unie 4. Bílá kniha a Akt o jednotné

Více

- základní rysy a tendence vývoje

- základní rysy a tendence vývoje VysoKÁ ŠKOLA EKONOMiCKÁ V PRAZE Fakulta mezinárodních vztahu Svetová ekonomika - základní rysy a tendence vývoje I Eva Cihelková a kolektiv 2005 . OBSAH Úvod................................................

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ Evropský integrační proces V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integračních východisek založených

Více

Smlouvy Evropské unie

Smlouvy Evropské unie Smlouvy Evropské unie Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_04_16 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: PaedDr.

Více

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005 EVROPSKÁ INTEGRACE G. Petříková, 2005 Evropa značně rozdrobený světadíl 44 států na ploše 10,5 mil. km 2 počet států se ve 20. století etapovitě zvyšoval dezintegrační tendence konec 20. století další

Více

1967- Evropské společenství Slučovací smlouva Založeno 6 zeměmi: Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko

1967- Evropské společenství Slučovací smlouva Založeno 6 zeměmi: Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko Otázka: Evropská unie a začlenění ČR Předmět: Ekonomie Přidal(a): K.N. Hlavní cíle Evropské unie: Hospodářská, politická, měnová unie Jednotný vnitřní trh Demokratičtější Evropa Konkurence schopnost -

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Mezinárodní obchod. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik.

Mezinárodní obchod. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik. Mezinárodní obchod Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik. Příčiny vzniku mezinárodního obchodu: - Přírodní a klimatické podmínky.

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

Úvod do ekonomie Týden 5. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 5. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 5 Tomáš Cahlík Obsah Evropská ekonomická integrace Proces prohlubování EU Proces rozšiřování EU Základní fungování EU Ekonomická geografie a regionální politika EU Zkouškové otázky,

Více

Literatura - zdroje. Kučerová, I.: Ekonomiky. Karolinum Praha ISBN80-

Literatura - zdroje. Kučerová, I.: Ekonomiky. Karolinum Praha ISBN80- Ekonomiky ČZ EU v 90. letech a počátkem nového milénia VSFS Mezinárodní ekonomická integrace KSM 5. 1. 2008 1 Literatura - zdroje Čerpáno z: Kučerová, I.: Ekonomiky členských států Evropské unie. Karolinum

Více

Evropská integrace. (Evropské právo - 1. seminář ) JUDr. Mgr. Kristina Špottová

Evropská integrace. (Evropské právo - 1. seminář ) JUDr. Mgr. Kristina Špottová Evropská integrace (Evropské právo - 1. seminář ) JUDr. Mgr. Kristina Špottová Cíle semináře vznik evropské myšlenky podmínky a příčiny vzniku ES historický vývoj ES, vznik EU orientace v pojmech přechod

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Strukturální fondy EU Název tematického celku: Strukturálních fondy a Fond soudržnosti EU (SF a FS) A. SF a FS finanční nástroje realizace

Více

EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ

EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ Luděk Urban A 235840 Lindě Praha, a. s. Právnické a ekonomické nakladatelství a knihkupectví Bohumily Hořínkové a Jana Tuláčka, Opletalova

Více

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU)

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU) Otázka: Integrační procesy po 2. světové válce (neboli EU) Předmět: Ekonomie Přidal(a): Len Druhy a stupně integrace (=propojení) Druhy mezinárodních integrací Federalistická seskupuje se politicky (př.

Více

Regionální ekonomika

Regionální ekonomika Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Regionální ekonomika Název tematického celku: Úvod do regionálních věd A. Vymezení regionu B. Teorie regionu A. Vymezení regionu Cíl: určit předmět

Více

Ekonomika Evropská unie

Ekonomika Evropská unie S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 04. Evropská unie Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Evropský účetní dvůr kontroluje: a. činnosti financované z prostředků EU b. evropskou měnovou politiku c. financování ekonomik států, které přistoupily po roce 2004 d. financování činností členských

Více

Otázka: Evropská unie. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lucka.sisi. Evropská unie

Otázka: Evropská unie. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lucka.sisi. Evropská unie Otázka: Evropská unie Předmět: Ekonomie Přidal(a): lucka.sisi Evropská unie Je ekonomické a politické uskupení 27 států Evropy čítající 498 miliónů lidí Původním cílem partnerství evropských zemí po druhé

Více

Fáze ekonomické integrace EU. Hospodářská a měnová unie. Michal Částek

Fáze ekonomické integrace EU. Hospodářská a měnová unie. Michal Částek Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie Michal Částek Fáze ekonomické integrace Zóna volného obchodu (bezcelní obchod se zbožím) - ESVO, asociační dohody Celní unie - společný trh (EHS-1968,

Více

Mezivládní organizace jediná úroveň

Mezivládní organizace jediná úroveň Mezivládní organizace jediná úroveň State E State F State D State C Mezivládní organizace State B State A State G Nadstátní organizace dvouúrovňová soustava State E Nadstátní organizace State F State D

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu

Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu Panevropské hnutí - hrabě Richard Nicolaus Coudenhove-Kalergi - 20. léta - myšlenka evropské federace (Panevropská unie) Aristide Briand - v

Více

Datum: 10. 7. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 10. 7. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 10. 7. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_353 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK

EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Evropská unie Svazek demokratických evropských zemí Organizace pro mezinárodní spolupráci

Více

Druhé období je možné nazvat jako období užší spolupráce 1971-1990, v průběhu kterého je možné za významné milníky řadit:

Druhé období je možné nazvat jako období užší spolupráce 1971-1990, v průběhu kterého je možné za významné milníky řadit: V rámci vývoje současné podoby jednotné měny zemí Eurozóny je možné rozlišit čtyři základní období charakterizující počátky a rozvoj měnové integrace. První období je možné nazvat jako období mezivládní

Více

1. dílčí téma : Devizová expozice a devizové riziko,transakční, ekonomická a účetní devizová expozice

1. dílčí téma : Devizová expozice a devizové riziko,transakční, ekonomická a účetní devizová expozice METODICKÝ LIST 3. SOUSTŘEDĚNÍ K PŘEDMĚTU MEZINÁRODNÍ FINANCE Předmět N_MF MEZINÁRODNÍ FINANCE Typ studia Magisterské kombinované Semestr Zimní 2008 Způsob zakončení Zkouška Přednášející Ing. Arnošt Klesla

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Základy evropského práva

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Základy evropského práva Metodické listy pro kombinované studium předmětu Základy evropského práva Cílem předmětného kursu je seznámení studentů s vývojem evropské integrace, objasnění pramenů práva ES a jejich hierarchie, seznámení

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES

Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES Studijní materiály - knihy Knihy: ROZEHNALOVÁ, Naděžda - TÝČ, Vladimír. Vnější obchodní vztahy Evropské

Více

Proces sjednocování (integrace) Evropy

Proces sjednocování (integrace) Evropy Proces sjednocování (integrace) Evropy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Říjen 2009 vypracovala : Paed.Dr. Zdena Kačírková ČR je členem

Více

Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování. Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze

Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování. Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze Obsah 1. Hlavní specifika EU 2. Vývoj evropské integrace a její cíle 3. Nástroje EU

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01)

Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/3 Obsah SMLOUVA

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu Panevropské hnutí - hrabě Richard Nicolaus Coudenhove- Kalergi - 20. léta - myšlenka evropské federace (Panevropská

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

HISTORIE EVROPSKÉ INTEGRACE Evropské právo (BEP301Zk) Helena Bončková

HISTORIE EVROPSKÉ INTEGRACE Evropské právo (BEP301Zk) Helena Bončková HISTORIE EVROPSKÉ INTEGRACE Evropské právo (BEP301Zk) Helena Bončková (helena.bonckova@mail.muni.cz) OBSAH SEMINÁŘE Úvod do předmětu Evropské právo koncepce předmětu podmínky ukončení literatura Historie

Více

Znaky EU: Evropská vlajka (12 zlatých hvězd na modrém pozadí), Evropská hymna (Óda na radost Ludwig van Beethoven, slova napsal Schiller)

Znaky EU: Evropská vlajka (12 zlatých hvězd na modrém pozadí), Evropská hymna (Óda na radost Ludwig van Beethoven, slova napsal Schiller) Otázka: Evropská unie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Iveta Janáčková EVROPSKÁ UNIE není klasickou mezinárodní organizací, je považována za originální a svébytné těleso, které usiluje o politickou

Více

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodický list č.1. Název tématického celku: Orgány a instituce ES, jejich postavení,úloha a význam pro finanční sféru členských

Více

supervelmocí, objasnit jednotlivé etapy a konflikty studené války a ujasnit problematiku détente

supervelmocí, objasnit jednotlivé etapy a konflikty studené války a ujasnit problematiku détente Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Mezinárodní vztahy 1 Název tematického celku: Bipolární systém a studená válka Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit

Více

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ Metodické listy pro předmět Vstup České republiky do EU nutně vyžaduje větší rozsah znalostí mezinárodního obchodu a různých forem podnikání v zahraničí. Cílem předmětu je poskytnout studentům potřebné

Více

MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE HOSPODÁŘSKÉ

MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE HOSPODÁŘSKÉ Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Kateřina Haganová MGV_Z_SS_1S2_D03_U_SOCGEO_Mez_organizace1_PL Zeměpis Socioekonomická geografie Světové hospodářství

Více

1.4.1 Demografický problém 20. 1.4.2 Ekologický problém 21. 1.4.3 Problém trvale udržitelného růstu 23

1.4.1 Demografický problém 20. 1.4.2 Ekologický problém 21. 1.4.3 Problém trvale udržitelného růstu 23 ODDÍL A 10 1. Vymezení světové ekonomiky 11 1.1 Světová ekonomika jako vědní disciplína 11 1.2 Vymezení světové ekonomiky 12 1.3 Klasifikace zemí 14 1.4 Světová ekonomika a biosociální systém 19 1.4.1

Více

VY_32_INOVACE_DEP2_7

VY_32_INOVACE_DEP2_7 Název projektu: Za hranice všednosti Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0377 Škola: Gymnázium Kroměříž Autor: Mgr. Evžen Petřík Ročník: septima Tematický okruh: Moderní doba II. VY_32_INOVACE_DEP2_7

Více

Regulace nájemného a vstup České republiky do EU. L. Havlíček, MF ČR

Regulace nájemného a vstup České republiky do EU. L. Havlíček, MF ČR Regulace nájemného a vstup České republiky do EU L. Havlíček, MF ČR Bytová politika EU V EU není jednotná bytová politika EU ani její orgány nemají přímé kompetence v oblasti bytové politiky Nepřímé vlivy

Více

PRÁVO EU - ÚVOD. Prezentace VŠFS 2015

PRÁVO EU - ÚVOD. Prezentace VŠFS 2015 PRÁVO EU - ÚVOD 1 Prezentace VŠFS 2015 FORMY INTEGRACE Ekonomická integrace odstraňování obchodních bariér a podpora ekonomické spolupráce. propojují se dosud oddělené národní trhy Politická integrace

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6-9. ročník III2-12-04 Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE - Historie Mgr. Vilém Nejezchleb Evropská unie http://www.euroesprit.org/ EU - HISTORIE

Více

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška. Ing. Martina Šudřichová

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška. Ing. Martina Šudřichová EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz 1. Osnova přednášky: Evropské hospodářské a měnové unie. Činnost Evropské centrální banky, výhody a nevýhody (rizika)

Více

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Eurocentrum Karlovy Vary Integrovaný informační systém: Eurofon 800 200 200 bezplatná infolinka, Po-Pá 10 až 18 hodin Euroskop.cz rozcestník k informacím o EU Eurocentra Eurocentrum Karlovy Vary Závodní

Více

EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU. Prezentace k semináři č

EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU. Prezentace k semináři č EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU Prezentace k semináři č. 1 2017 EHS A EKONOMICKÁ INTEGRACE Ekonomická integrace hlavní důvod, účel a cíl založená EHS Neproběhla naráz, ale realizovala se po etapách

Více

23.1.1996 Premiér Václav Klaus podal oficiální žádost České republiky o členství v EU

23.1.1996 Premiér Václav Klaus podal oficiální žádost České republiky o členství v EU ČR v EU Základní přehled historie vstupu České republiky do Evropské unie 1988 ČSSR a Evropská společenství navázaly diplomatické styky 1990 ČSFR podepsala dohodu o obchodní a hospodářské spolupráci s

Více

Evropská měnová unie 1

Evropská měnová unie 1 Evropská měnová unie 1 Vznik mezinárodního měnového systému Mezinárodní měnový systém mezinárodní finanční sysém 2 Hlavní etapy vývoje mezinárodního měnového systému Zlatý standard Bretton Woodský měnový

Více

států evropských (Fiala 2009: 37). 1 Richard Coudenhove-Kalergi autor díla Panevropa.

států evropských (Fiala 2009: 37). 1 Richard Coudenhove-Kalergi autor díla Panevropa. Vývoj evropského integračního uskupení, kterého jsme byli v průběhu 20. a na počátku 21. století svědky je po celou dobu spjat s významnými osobnostmi, státníky i vysokými státními úředníky, kteří formulovali

Více

Historie EU. Politická geografie. Osnova. Historie EU. - Myšlenka společné Evropy - Evropská Integrace - Rozšiřování ES - Současnost EU

Historie EU. Politická geografie. Osnova. Historie EU. - Myšlenka společné Evropy - Evropská Integrace - Rozšiřování ES - Současnost EU Politická geografie Evropská integrace Stručná historie PedF, katedra geografie 1 Osnova Historie EU - Myšlenka společné Evropy - Evropská Integrace - Rozšiřování ES - Současnost EU PedF, katedra geografie

Více

Historie integrace. Historie integrace. Historie integrace. Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátkov. září 1946. leden 1948.

Historie integrace. Historie integrace. Historie integrace. Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátkov. září 1946. leden 1948. Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátkov tková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace září 1946 Předseda vlády Velké Británie Sir Winston Churchill vyzývá v Zürichu k založení Spojených států evropských.

Více

Mezinárodní finanční instituce. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Mezinárodní finanční instituce. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Mezinárodní finanční instituce Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Základní definice Mezinárodní měnový systém je souhrnem vzájemných vazeb mezi měnami a měnovými systémy jednotlivých zemí

Více

Přijetí eura v ČR současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek Etapy přijetí eura První etapa: ČS je členem EU není součástí ERM II (Exchange rate mechanism -mechanismu směnných

Více

Jednotný evropský akt

Jednotný evropský akt Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky

Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky 1 Ekonomická integrace Vzájemné otevírání národních trhů zúčastněných států, jež si vyžaduje určité formy jejich spolupráce a

Více

Vývoj evropské integrace. Integrační tendence současného světa Historie evropské integrace

Vývoj evropské integrace. Integrační tendence současného světa Historie evropské integrace Vývoj evropské integrace Integrační tendence současného světa Historie evropské integrace Integrace Integrační tendence ve světě příklady různých integračních seskupení Evropská unie NAFTA APEC Africká

Více

Lenka Fojtíková. Historie a současnost ( ) OHBECK

Lenka Fojtíková. Historie a současnost ( ) OHBECK Lenka Fojtíková Historie a současnost (1945-2008) OHBECK Předmluva Seznam použitých zkratek Seznam obrázků Seznam tabulek Seznam boxů V VII XV XVII XIX 1. Teoretická východiska a nástroje zahraničně obchodní

Více

Ekonomická integrace v Evropě - od uhlí a oceli k euru. Ekonomické základy práva přednáška

Ekonomická integrace v Evropě - od uhlí a oceli k euru. Ekonomické základy práva přednáška Ekonomická integrace v Evropě - od uhlí a oceli k euru Ekonomické základy práva přednáška Měnící se politická mapa Evropy https://www.youtube.com/watch?v=uxdyj_6n-6a Počátky ekonomické integrace v Evropě

Více

Otázka: Mezinárodní vztahy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): M.

Otázka: Mezinárodní vztahy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): M. Otázka: Mezinárodní vztahy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): M. studuje je věda o mezinárodních vztazích MV se začínají projevovat po 1.WW Formy mezinárodních vztahů Mezinárodní dohody a smlouvy

Více

Světová ekonomika. Postavení České republiky v Evropské unii

Světová ekonomika. Postavení České republiky v Evropské unii Světová ekonomika Postavení České republiky v Evropské unii Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s

Více

CO JE EU A JAKÝ MÁ CÍL

CO JE EU A JAKÝ MÁ CÍL Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE EU A JAKÝ MÁ CÍL 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. Evropy na východ a

Více

Problémy mezinárodní politiky

Problémy mezinárodní politiky Problémy mezinárodní politiky Zahraniční politika jedna z klíčových oblastí působení státu zabezpečuje vztahy s jinými státy, společenstvími států a s mezinárodními organizacemi Cíle zahraniční politiky

Více

Institucionální systém EU

Institucionální systém EU Institucionální systém EU Existence institucí Evropské unie je přímo odvozena ze smluv o ESUO, EHS a EURATOM, v kterých členské státy souhlasily s přenesením části svých pravomocí na orgány Společenství.Instituce

Více

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat:

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat: Metodické listy pro kombinované studium předmětu Fondy Evropské unie a jejich čerpání Metodický list č.1. Název tématického celku: Ekonomické teorie a historie Cíl: Charakterizovat některé běžné protiklady

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 18. 7. 2012 2012/2150(INI) NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit pro rok 2012 (2012/2150(INI))

Více

ČR a proces rozšiřování EU se zaměřením na volný pohyb pracovních sil

ČR a proces rozšiřování EU se zaměřením na volný pohyb pracovních sil ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci ČR a proces rozšiřování EU se zaměřením na volný pohyb pracovních sil Vypracovala: Vedoucí bakalářské práce: Hana

Více

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice

Více

Česká republika a EU. Portrét Václava Havla v rukou sametových revolucionářů

Česká republika a EU. Portrét Václava Havla v rukou sametových revolucionářů Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY

MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY Metodické listy pro předmět Cílem předmětu je předat a z Vaší strany pak získat znalosti z oblasti teorie i praxe v současné době prováděného zahraničního obchodu. V této souvislosti jde o vyjasnění základních

Více

Jiří z Poděbrad je mu připisována myšlenka o vytvoření evropské konfederace

Jiří z Poděbrad je mu připisována myšlenka o vytvoření evropské konfederace Otázka: Evropská integrace Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): jogurtzopocna Evropská integrace Je postupný proces propojování a sbližování států Evropy pro hospodářské, kulturní a ekonomické

Více

Klíčové nadnárodní instituce OSN Světová obchodní organizace WTO Světová banka Mezinárodní měnový fond Evropská unie

Klíčové nadnárodní instituce OSN Světová obchodní organizace WTO Světová banka Mezinárodní měnový fond Evropská unie Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2015 Téma 10 Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Klíčové nadnárodní instituce OSN Světová obchodní organizace

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví TRITON Dějiny do kapsy Václav Horčička Martin Kovář Dějiny evropské integrace II Václav Horčička Martin Kovář Dějiny evropské integrace II Václav Horčička, Martin Kovář Dějiny evropské integrace II Tato

Více

Česká republika a euro

Česká republika a euro Česká republika a euro Alena Sojková Sekce kancelář Odbor EU a mezinárodních organizací Květen 2007 Evropská unie 2007 Stupně integrace v rámci EU 1. pásmo volného obchodu 1960 2. celní unie 1968 3. společný

Více

Historie ES, EHS, EU Počáteční snahy o semknutí vyústily již po 1.světové válce Panevropské hnutí hraběte Coudenhove-Kalergiho, Fr.politik Briand Svět

Historie ES, EHS, EU Počáteční snahy o semknutí vyústily již po 1.světové válce Panevropské hnutí hraběte Coudenhove-Kalergiho, Fr.politik Briand Svět Evropská unie základní pojmy Historie ES, EHS, EU Počáteční snahy o semknutí vyústily již po 1.světové válce Panevropské hnutí hraběte Coudenhove-Kalergiho, Fr.politik Briand Světová hospodářská krize

Více

13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA

13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA 13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA Otevřená vs. uzavřená ekonomika Uzavřená = nemá vazby na ostatní ekonomiky (žádné exporty, importy, toky kapitálu) Autarkie: Severní Korea Otevřená: Měříme například dle EX/HDP Malá

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/07

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/07 Číslo materiálu: Název materiálu: Evropská unie - tvorba portfolia Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Pavel Šulák Tvorba portfolia Pracuj s učebnicí na straně 66-68, připravenými texty

Více

Evropská unie a její politiky

Evropská unie a její politiky Evropská unie a její politiky Hospodářská a měnová unie I FH VŠE, LS 2009-2010 Prof. Ing.Luděk Urban, CSc Literatura : 1. Baldwin,R., Wyplosz, Ch., Ekonomie evropské integrace, Grada 2008, kap. 13, 15,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Česká republika a euro návrh strategie přistoupení

Česká republika a euro návrh strategie přistoupení ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Česká republika a euro návrh strategie přistoupení 1. Jednání o přistoupení České republiky k Evropské unii směřují v současnosti ke svému závěru. Jak bylo konstatováno na summitu EU

Více

Okruhy ke státní závěrečné bakalářské zkoušce pro 3. ročník denního studia, obor Národní hospodářství akademický rok NÁRODOHOSPODÁŘSTVÍ

Okruhy ke státní závěrečné bakalářské zkoušce pro 3. ročník denního studia, obor Národní hospodářství akademický rok NÁRODOHOSPODÁŘSTVÍ Okruhy ke státní závěrečné bakalářské zkoušce pro 3. ročník denního studia, obor Národní hospodářství akademický rok 2011 2012 NÁRODOHOSPODÁŘSTVÍ Doporučení student ům: Otázky z předmětu národohospodářství

Více

Veřejná správa v EU. Základní cíle a poslání integračních procesů Hlavní vývojové etapy

Veřejná správa v EU. Základní cíle a poslání integračních procesů Hlavní vývojové etapy Veřejná správa v EU Základní cíle a poslání integračních procesů Hlavní vývojové etapy Struktura studia Úvod do základních integračních tendencí v Evropě Vývojové etapy evropského integračního procesu

Více

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Eurocentrum Karlovy Vary Integrovaný informační systém: Eurofon 800 200 200 bezplatná infolinka, Po - Pá: 10:00 18:00 Euroskop.cz rozcestník k informacím o EU Eurocentra Eurocentrum Karlovy Vary Závodní

Více

Euro a HMU. Martin Kupka Člen Euro Teamu

Euro a HMU. Martin Kupka Člen Euro Teamu Euro a HMU Martin Kupka Člen Euro Teamu 1 2 3 4 Eurozóna Všech 27 členských států EU je členem HMU, ale ne všechny státy používají jednotnou měnu - euro: 15 států používá euro jako jednotnou měnu a tvoří

Více

Srovnání makroekonomického vývoje Česka a Slovenska a jejich postojů k měnové integraci v EU

Srovnání makroekonomického vývoje Česka a Slovenska a jejich postojů k měnové integraci v EU Srovnání makroekonomického vývoje Česka a Slovenska a jejich postojů k měnové integraci v EU PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář

Více

Eurocentrum Pardubice

Eurocentrum Pardubice Eurocentrum Pardubice 4. Března 2009, Pardubice Dějiny evropské integrace (vývoj a rozšíření) První tendence Jiřík z Poděbrad Smlouva o nastolení míru v celém křesťanství = návrh na zřízení spolku evropských

Více

Rozšíření EU na východ

Rozšíření EU na východ ČR na cestě do EU PHARE - 1989 (Mad, Pol) ČR od r. 1990 12/1991 - asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda s ČR 10/1993, vytvoření zóny volného obchodu pro

Více

přeji do NR 2005 hodně zdraví, síly, pochopení a pomoci blízkých při náročném studiu. Dobrý výsledek u zkoušky z REK je samozřejmý.

přeji do NR 2005 hodně zdraví, síly, pochopení a pomoci blízkých při náročném studiu. Dobrý výsledek u zkoušky z REK je samozřejmý. Vybraná mezinárodní regionální seskupení VŠFS kombinované studium REK 4. přednáška (7. 1. 2005) 1 Studentům kombinovaného studia VŠFS přeji do NR 2005 hodně zdraví, síly, pochopení a pomoci blízkých při

Více