Nalezené zlato vzkřísí opět úsměv na tváři

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nalezené zlato vzkřísí opět úsměv na tváři"

Transkript

1 18. srpna 2017 ZUBR TOWN Kovbojové ze Zubr Townu se vrací z Aljašky Kovbojové ze Zubr Townu můžou začít nový život. Podle informací naší redakce se mají dnes s velkou slávou a ohro mným bohatstvím vrátit z Aljašky. Tato banda si dala za cíl využít příležitosti, kterou di voký západ v dnešní době skýtá, a vydělat pořádné pe níze. Přestože to není ještě ani čtrnáct dní co vznikla, vystří dala za tuto dobu nespočet různých povolání, která jiný kovboj kolikrát nevystřídá za celý život. Nakonec se rozhodli využít příležitost v současné době největší a zlatá horečka se tak nevyhnula ani jim. Dlouho jsme s Buttem a Annie přemýšleli, zda do to ho vůbec jít, neboť cesta Ka nadou je opravdu drsňárna a někteří naši mladí kovbojové jsou ještě opravdu malí. Také jsme uvažovali o finanční stránce celé akce, která by nás mohla připravit o všechny tě žce vydělané peníze a jak známo Aljaška ještě nezna mená jistotu, že zlato opravdu objevíte říká šéf tlupy Frito di Paolo a dodává: Jít do toho se nakonec ale ukázalo jako správné rozhodnutí, přestože jsme si v průběhu sáhli až na dno. Teď jsme ale za vodou a čekáme pouze, než roztají ledy. Ano, cesta Kanadou a pobyt na Klondiku vyžaduje notnou dávku odhodlání a trpělivosti, jak už dnes vědí i v Zubr Town. O tom, že toto tušili už předem, vypovídá také fakt, že celé své pohodlné zázemí v podobě jejich pu tovního městečka nechali na hranicích a vypravili se do pustiny pouze se základním vybavením. Nalezené zlato vzkřísí opět úsměv na tváři Kdo by neměl rád zlato, když je to nejcennější kov současnosti a lze jej směnit za neuvěřitelné množství dolarů. Z tohoto důvodu se vydalo v posledních letech velké množství dobrodruhů na Aljašku hledat zlato. Cesta na Aljašku je na tolik náročná, že mnoho do brodruhů jí vzdá nebo do konce zemře vyčerpáním. Ti, kteří strastiplnou cestu zvlá dnou, ještě nemají vyhráno, musí najít zlatonosný potok a v něm dlouhé týdny rýžovat, než získají takové množství zlata, aby se jim vrátili nákla dy na cestu. Další rýžování jim pak přináší pouze zisk, a proto, když se po několika letech rýžování vrací domů, jsou tak bohatí, že si mů žou dovolit pořídit cokoliv chtějí. Měli jsme štěstí zachy tit na snímcích bandu ze Zubr Townu, kteří po ná ročné cestě na Aljašku a dlouhých hodinách strá vených rýžováním zlata jsou po nalezení velkého množství zlata neskutečně nadšeni a šťastni.

2 Hobo znamená podle pře kladu vagabund, vandrák, stěhovavý dělník, potulný pracovník, člověk bez halíře, Hobo nebo také vlakový tulák. Ta kový život není vůbec snadný. Na rozdíl od úplných bez domovců, jsou Hoboes hodně rozdílní. Žijí potulným způso bem života, když se neustále přemisťují za lepšími příleži tostmi. Když se podaří, tak pracují. Nejoblíbenějším pří bytkem jsou nákladní vagóny vlaků, kde se na chvíli mohou ukrýt před deštěm, odpočnout si a urazit velký kus cesty! Doplň bublinu strana 2 Takoví lidé, když jedou na černo bez lístku, musí samo zřejmě počítat s nepřátelským postojem vlakových čet, které si svou krutostí vysloužily přezdívku býci. Při setkání s nimi, jde kolikrát i o život! Také nastupování do vlaku, obvykle za jízdy, bývá velmi nebezpečné! Jsou známé pří pady, kdy díky tomuto risku, přišlo mnoho tuláků o nohu a někteří i o obě! Níže uvádíme vítěznou bublinu z minulého čísla a gratuluje me Dejvovi k výhře $15. Najdi 16 rozdílů Když na někoho takového narazíte, počítejte s tím, že nudit se nebudete. Tito tuláci jsou velmi výřeční a přátelští. Rádi se pochlubí kvantem hi storek o cestách, které prožili. Mnoho osadníků svádí cesta na západ a obsazování indiánských území vidina zla ta! Proto se Indiánské kmeny musí houževnatě bránit pro nikání bílých tváří!

3 Indiánský kmen Šajenů Šajeni, můžeme říkat i Čejeni, jsou severoamerický indiánský kmen. Sami se označují tsétsehéstâhese (tsi tsistas). Jejich počet je odha dován na pouhých 3137 oby vatel a nadále klesá. Jako první se s Šajeny setkali v roce 1680 Francouzi. V té době žili Šajeni v lesích kolem pramenů Mississippi v dnešní Minnesotě. Pod tla kem jiných indiánských sku pin, jejichž migraci vyvolal příchod Evropanů do oblasti Velkých kanadských jezer, se začali Šajeni pohybovat k zá padu. Načas se zastavují u řek Sheyenne, Red a posléze Mi ssouri, kde zakládají stálé ve snice a věnují se pěstování kukuřice, fazolí, tykví a sezo nnímu lovu bizonů. Kolem roku 1740 získávají první koně a překračují řeku Missouri. Do roku 1800 vši strana 3 chni přecházejí ke kočovnému způsobu života, k celoročnímu lovu bizonů a chovu koní. Do roku 1830 ovládli rozsáhlou oblast od východního Wyo mingu po řeku Arkansas. Ro zdělují se na severní a jižní větev. Toto rozdělení není náhodné, ale má historické opodstatnění. Především jižní Šajeni bo hatnou z mezikmenového obchodu a z obchodu s bílými. Vztahy mezi Šajeny a evro pskými obchodníky, cestova teli a lovci jsou vcelku přáte lské. Od 50. let 19. století však Šajeni vzdorují tlaku osadníků a zlatokopů. Nový život Amerika je země neome zených možností, proto se vši chni zklamaní farmáři a děl níci z Evropy s nadějí vydávají za velkou louží, zkusit příle žitost v novém světě. Nejinak tomu bylo i u osazenstva lodi, která připlula z přístavu Brno Slatina v Evropě. Hned po vylodění v pří stavu New Orleans se této lodi ujal Frito di Paolo se svými parťáky Annie Riptide a Buttem Spencerem. Oslovili také své známé ostřílené kovboje a kraví ženy, aby jim pomohli tuto skupinu zele náčů naučit způsobům divo kého západu a vychovat z nich čestné pistolníky. Život neměli lehký, ale postupem času se jim podařilo vydělat si dostatek peněz na to, aby se mohli vyzbrojit a ještě ušetřit nějaké peníze na velkou příležitost. Ta přišla v moment, kdy se dozvěděli, že na Aljašce bylo nalezeno zlato. Neváhali ani chvíli, sbalili všechny své úspory a vydali se na strastiplnou cestu. Jak se můžete dočíst v jiných člá ncích, tato cesta se podařila a tito, dnes již zkušení kovbo jové, si vydělali dostatek peněz na začátek nového života dle vlastních představ. Dle slov Tuff Tuffa, hla vního bankéře Zubr Town, byly výdělky všech band až neuvěřitelně vysoké a v jednu chvíli bance málem došly pe níze. Naštěstí útraty kovbojů za různé pochutiny a losy kasu opět naplnily. Nejvíce mohli utrácet kovbojové z ba ndy 12 splašných, kteří si vydělali za celý pobyt na divokém západě $2795. Spokojená byla i Miky, jejíž desperádo získalo v průběhu čtrnácti dní $2670. A přestože Vostřílený nanynky získaly jen $2500 není to vůbec málo na tak krátkou dobu. Frito di Paolo všem vzdal hold za vykonanou práci a způsob je se se životem na divokém západě vypořádali, nám jinž nezbývá nic jiného než jim popřát ať se jim vše do čeho se pustí podaří.

4 strana 4 Cesta na Aljašku se podařila! Zlatou horečkou je dnes zachvácen opravdu každý! Není se ani čemu divit. Přece jenom zbohatnout chceme všichni! A toho si je vědom opravdu každý kovboj Divo kého Západu. Dnes přinášíme čerstvé zprávy o prvních odvážlivcích, kteří byli s nadšením ochotni podniknout tuto nelehkou ce stu za zlatem. Mezi ně patří i jedna kovbojská banda ze Zubr Town. Tito drsňáci se na tuto výpravu připravili skute čně pečlivě! Našetřili spoustu dolarů na nástrahy drsné a ledové Kanady. Podle nejnovějších informací si vedou výborně! Všechny zásoby, které jsou povinností sebou vzít (1 tuna), unesli a rovnoměrně spotřebovali. Dokonce se jim podařilo nemít při cestě téměř žádné ztráty na životech, po kud nebudeme brát i psi, s je jichž obětí se počítalo již od začátku. Jsou tu pouze dro bná zranění, se kterými to přesto v pohodě zvládli. Ani nikdo neumrzl, protože se stal zázrak a podnebí na Aljašce se výrazně oteplilo!

5 strana 5 Vpadne do saloonu kovboj, přes celej podnik ustřelí bar manovi láhev whisky v ruce a praví frajersky: "I'm Billy!" Za chvilku se dveře rozlítnou znovu, vpadne jinej kovboj, ustřelí barmanovi dou tník u huby a pronese drsně: "I'm Johhny!" Potřetí se rozletí dveře, třetí kovboj tasí, ustřelí barmanovi hlavu a tiš povídá: "I'm sorry." Něco pro pobavení Jdou dva farmáři kolem saloonu a zastaví je nějaký kovboj a jednomu z nich vy hrožuje: Ani krok, nebo z tvé ho kamaráda udělám cedník! Farmář se zamyslí a pak říká kovbojovi: Díky za nabídku, ale mně by se spíš hodila ne rezová pánev... Po krvavém boji zajmou krvežízniví indiáni osadníka a jeho ženu. Půjdete ke kůlu smrti! oznamuje zajatcům vítězoslavně náčelník. Půjde me, povídá s notnou dávkou sarkazmu muž, jen nám ře kněte, proč jste nám teda nejdřív ustřelili nohy?! Vinnetou vyjde ze stanu, dostane ránu mezi oči a klesne k zemi. Za ním vyjde Old Sha tterhand, dostane ránu mezi oči a také klesne k zemi. Po chvíli se oba probírají a Vi nnetou praví: "Můj bílý bratr také šlápl na hrábě?" Americký vojak stojí na stráži. Z ničeho nic křičí nadrřízenému strážníkovi: "Pane poručíku, přichází dva indiáni." "Přátelé nebo nepřá telé?" otáže se poručík. "Pra vděpodobně přátelé, protože přicházejí spolu. Jak se říká nejrozšířeně jšímu účesu na Divokém západě? Skalp. V saloonu Zubr Town došla Whisky! Nedostatek Whisky v Zubr Town vyvolalo ukrutnou vřavu o to, kdo může v saloonu zů stat. Přítomní kovbojové ihned začaly své méně žíznivé vyha zovat ze saloonu hlava nehla va. Tato vřava probíhala až do chvíle, kdy v hospodě zbyl pouze jeden žíznivec. Naší redakci se podařilo získat exkluzivní snímky ze zmíněné vřavy. Vzhledem k mladším čtenářům našich no vin jsme byli nuceni některé více drastické snímky neuve řejnit. Přesto věříme, že si z níže uvedených snímků představu o tom, jak to probíhalo. Na závěr musíme pouze podotknut, že žádné lahvi Whisky, zvířátkům a ani pe roucím se kovbojům nebylo ublíženo.

6 strana 6 Najdi 10 rozdílů Něco pro pobavení Svěřuje se malý indián tatínkovi náčelníkovi: Až budu velkej, chtěl bych studovat v České republice. Kdeže? diví se náčelník. V České re publice, zopakuje indián. Slyšel jsem, že tam za dolar seženu tři indiánky! S&W Model Schofield V Arizoně se ptá kovboj starého rančera: Prosím vás, když půjdu přes váš pozemek, stihnu vlak ve 14:30? Sa mozřejmě, ujistí ho starý Ari zoňan, a když potkáte mé býky, stihnete i ten ve 14:00! Terezka se brání: Jazyk jsem na něho vyplázla, protože se chlubil, že bude studovat na... ALKAN ANDĚL BRNO ČÁRKA ČOČKA KLUBÍČKO KRÁSKA KROK KUŘÁTKO OKNA PACIENT PASTÝŘKA PERNÍČEK ROŽEK RÝNA SKRÝŠ UKLIZEČKA ÚSKOK ÚŽLABINA ZÁTOKA Společnost Smith & We sson začala vyrábět revolvery, u nichž se hlaveň nevyklápí vzhůru, ale sklápěla dolů. Společně s ní se sklopí i válec a hvězdicový vyhazovač potom automaticky provede hroma dné vyhození všech nábojnic najednou. Což ještě více zry chluje nabíjení a tudíž i sa motnou střelbu. Jedním z nich je S&W Model Schofield, tento revolver je upraven (zejména způsob uzamčení rozvíratelného rá mu) podle plukovníka ame rické armády G. W. Scho fielda. V roce 1876 firma S&W získala na mezinárodní výro ční výstavě ve Filadelfii zlatou medaili za nejlepší armádní revolver v historii.

7 Zlatá horečka je tady! Ano, čtete správně, ofi ciálně propukla zlatá horečka! V nedalekém dole, který byl až do minulých dnů považován za opuštěný a prázdný, se po dařilo skupince kovbojů najít zlatou rudu. "Vono se to stalo vlastně náhodou," řekl nám jeden z nalezitelů s neustálým nut káním škrábat se ve vlasech,,,náš kámoš Billy zrovna přišel vo střechu nad hlavou a Su san, jeho manželka, ho vopu stila. No, tak jsme ještě támdle s Jerrym," ukázal na svého usmívajícího se přítele, se čtyřmi chybějícími zuby a obvázanou hlavou, stojícího opodál,,,zalezli do těch vopu štěnejch dolů a střískali se jak šakali. Ani nevim jak na to došlo, ale tu sme si usmysleli, že budem střílet do různejch věcí kolem. No, a když byl na tahu Billy, našil to do soudku se střelným prachem u zdi. Pánové, to byla větší rána, než když si tudle Jack hrál s dynamitem na poli. Ani ne vim, jak jsme z toho vyvázli živí. I když Jerry měl trochu vosmahnutej obličej. No, a jak jsme se vzpamatovali, uviděli sme, že výbuch udělal velkou ďouru do zdi, ze který se blej skaly ty vobrovský zlatý va louny!" Takhle nám objevení zlata v dolech popsal všemi známý,,osamělý Frank". A tady vidíme, jak je nám naše drahocenná whisky uži tečná, vždyť nám našla zlato! Cola loka saloon nabízí na dnešek: oběd: polévka z rajský jablek těstovinový salát svačina: sladké chutné a šťavnaté ovoce večeře: hamburger McNormaBeer Cola loka saloon na zítra připravuje: snídaně: roklíček se marmeládou svačinka: oplatek ze Skalistých hor, ovoce Dnes zadarmo zítra za peníze strana 7 Něco pro pobavení Pistolník Bill rozrazí dveře od saloonu a zařve: "Kdo je Bill." Všichni se krčí a ani ne dutají, protože Bill je známý zabiják. Až barman říká: "Vši chni přece víme, že Bill jsi ty." Bill ani nemrkne a střelí bar mana mezi oči, vyfoukne dým z koltu a řekne: "Moc věděl." To se rozletí dveře od saloonu a dovnitř vletí totálně nažhavenej Joe a řve: "Kterej zatracenej blázen natřel mýho koně nazeleno?" U baru se zvedne chlap, dva metry dva cet, ramena jak podstavec na pomník a ucedí: "Já, co má bejt?" "Ale já se chtěl jenom zeptat, kdy ta barva uschne." Kdo byl první? Po objevení zlata čtveřicí společníků Carmakem, Kate, Skookukem a Dawsonem, zavládl boj, kdo byl první! Pořád se vedou spory! Větši nový názor se přiklání k Skookum Jimovi, avšak oficiálně byl objev připsán Carmackovi, protože on je první, kdo požádal úřady o re gistraci zlatonosné parcely. Tento boj vyvolal touhu po zlatě u většiny amerického obyvatelstva! Bude to mít dopady?

8 Redakční rada: Tuff Tuff, Annie Riptide, Butt Spencer, Bloody Leňa, Vera Custer, Sally Gray, Adelle Star a Limonádový Joe. WESTERNOVINY ZUBR TOWN strana 8 Neprožlo jazikovou ůprafou. Vydáno v nákladu 42 výtisků. Toto je poslední číslo, děkujeme za vaši přízeň.

èíslo 1. Toto číslo je určeno výhradně pro ty, kteří putují napříč divokým západem k městečku zvanému Stetson City. Časopis je neprodejný slouží jako

èíslo 1. Toto číslo je určeno výhradně pro ty, kteří putují napříč divokým západem k městečku zvanému Stetson City. Časopis je neprodejný slouží jako èíslo 1. Toto číslo je určeno výhradně pro ty, kteří putují napříč divokým západem k městečku zvanému Stetson City. Časopis je neprodejný slouží jako Tiskárny Stetson City Strana 1 AKTUALITKY Městečko

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i 1.Stá-la Mat-a od-ho-dla-ně v sl-zách ve- dle ří-že Pá-ně, na te-rém Syn e-í pněl. Je- í du-š v hoř-ém lá-ní slí-če - nou, bez sm-lo - vá-ní do hlu-bn meč o-te - vřel. a f d b f Copyrght by

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm Blahopřání M33-033 Tvůj šťastný den je tady a já Ti přeji tolik štěstí, aby Ti vystačilo na celý rok. M33-067 Jeho snem byl zlatý píst, že vyhraje ho, byl si jist. Nejrychlejší na trati, věděl, že se neztratí.

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI

1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI 1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI Čti velmi pozorně text a odpovídej na otázky. Kdysi dávno žily u řeky Visly rodiny dvou bratrů. Jeden se jmenoval Čech a byl vojvodou, stařešinou, náčelníkem.

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_14_Severní

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál.

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál. Chaloupka Ten les je nějakej divnej. A že jsem už lesů prošel dost. Lesy jsou různý. Hustý, řídký, tmavý, smíšený, smrkový, borový, nebo třeba zabordelený. Tenhle ne. Tenhle je prostě divnej. Takovej tichej.

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

PROFESIONÁLNÍ ŘIDIČI ZAMYSLETE SE. Rychlá jízda = příliš vysoké riziko nehody.

PROFESIONÁLNÍ ŘIDIČI ZAMYSLETE SE. Rychlá jízda = příliš vysoké riziko nehody. PROFESIONÁLNÍ ŘIDIČI ZAMYSLETE SE Rychlá jízda = příliš vysoké riziko nehody www.uberplyn.cz Každá minuta je drahá? Někdy až příliš. Pátek večer, krátce po šesté. Libor N. měl opět perný týden, práce nad

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

1. Největší státy počet obyvatel.

1. Největší státy počet obyvatel. AMERIKA 1. Největší státy počet obyvatel. 1. Největší státy počet obyvatel. Středozápad USA oblast Velkých planin Středozápad USA oblast Velkých jezer (Great Plains) (Midwest) 2. Hospodářsky nevýznamnější

Více

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN Tomáš, Oliver, Sergej, uniformovaní slovenští policisté (kompars) Tomáš, Sergej a Oliver stojí u starého odstaveného vagónu, jeden z policistů jim ukazuje zmačkaný spací pytel a batoh s několika věcmi.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Aneb víme víc èíslo 4.

Aneb víme víc èíslo 4. Aneb víme víc èíslo 4. Toto číslo je určeno výhradně pro obyvatele města Stetson City Tiskárny Stetson City Strana 1 AKTUALITKY Svatební obřad a hostina ve Stetson City Ve čtvrtek 5.7. se obyvatelé městečka

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Pozor! Vlajka Nového Zélandu se často plete s vlajkou Austrálie

Pozor! Vlajka Nového Zélandu se často plete s vlajkou Austrálie Nový Zéland Základní informace Oficiální název: New Zealand Hlavní město: Wellington Počet obyv.: 4 433 100 Náboženství: křesťanství Státní zřízení: konstituční monarchie Jazyk: angličtina, maorština Hlava

Více

èíslo 2. Tiskárny Stetson City Strana 1

èíslo 2. Tiskárny Stetson City Strana 1 èíslo 2. Tiskárny Stetson City Strana 1 AKTUALITKY Dopadení desperátů v městečku WUUDLEND Během včerejšího dne se podařilo synům tatíčka Kolaloky a jejich pomocníkům dopadnout bandu desperátů, která ovládala

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

Divnolidi v obchodě. Lucie Bendlová

Divnolidi v obchodě. Lucie Bendlová Divnolidi v obchodě Lucie Bendlová Věnováno pokladničkám DIVNOLIDI V OBCHODĚ Lucie Bendlová Text 2018, Lucie Bendlová Grafická úprava a sazba 2018, Lukáš Vik Obálka 2018, PAlartist a Patrik Endršt Korektury

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

ISBN 978-80-257-1023-4

ISBN 978-80-257-1023-4 Z anglického originálu The Counselor. A Screenplay, vydaného nakladatelstvím Vintage Books v New Yorku roku 2013, přeložil Petr Fantys. Ilustrace na přebalu Jozef Gertli Danglár. Přebal a grafická úprava

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

PREZENTACE USHI A KAMALY O PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH DĚLNÍKŮ V TEXTILNÍM PRŮMYSLU, KTEROU PŘEDNESLY 13. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST V BARU KRÁSNÝ ZTRÁTY V PRAZE,

PREZENTACE USHI A KAMALY O PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH DĚLNÍKŮ V TEXTILNÍM PRŮMYSLU, KTEROU PŘEDNESLY 13. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST V BARU KRÁSNÝ ZTRÁTY V PRAZE, PREZENTACE USHI A KAMALY O PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH DĚLNÍKŮ V TEXTILNÍM PRŮMYSLU, KTEROU PŘEDNESLY 13. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST V BARU KRÁSNÝ ZTRÁTY V PRAZE, 14. ŘÍJNA NA VŠE PRO STUDENTY A 15. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST

Více

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě.

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. CESTA ZPÁTKY K SOBĚ Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. 1. krok Vztah k sobě Vztah k sobě je základ pro všechny

Více

Přejeme Vám mnoho úspěchů nejen v hodinách matematiky a těšíme se na shledanou v 2. ročníku této soutěže.

Přejeme Vám mnoho úspěchů nejen v hodinách matematiky a těšíme se na shledanou v 2. ročníku této soutěže. Drazí matematičtí přátelé, v úvodu tohoto sborníku Vás chceme pozdravit a v ucelené podobě předat řešené příklady 1. ročníku Malého matematického šampionátu pro žáky 5. tříd. K uspořádání této soutěže

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 25 leden 2015 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 25 leden 2015 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 25 leden 2015 www.zssv.cz -EN- V úterý jsme šli do Armády spásy. Povídali jsme si o Vánocích, Silvestru a Novém roce. Bylo to hezké. Jan Adamec, 4. B V úterý

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Koučovací karty. a další nástroje používané v koučování

Koučovací karty. a další nástroje používané v koučování Koučovací karty a další nástroje používané v koučování Termín koučování 1556 v angličtině Coaching = poskytování poučení, rad a instruování 1885 koučování v oblasti sportu 1976 Timothy Gallwey, ze sportu

Více

Vámi vybrané karty 2 / 6

Vámi vybrané karty 2 / 6 Vážený pane Nováku, Děkujeme, že jste si zakoupili právě výklad Tarotu spřízněných duší. S jeho pomocí nahlédnete do tajemství mezilidských vztahů a ne vždy se nutně jedná o vztahy milenecké. Spřízněné

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Zadání úkolů - listopad 2014

Zadání úkolů - listopad 2014 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů - listopad 2014 Pozor: Tentokrát není pracovní list vše stačí vyfotit. 1. úkol včelí rodina Cíl úkolu: Pochopit, co

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Každý úspěšný člověk, jestliže chce dosáhnout svého cíle, se musí věnovat své práci na 100%. Náš cíl je jasný. Vydělávat snadno, rychle a neomezené

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání:

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: Pískování na láhev vína: 149,- Kč + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: 199,- Kč (vlastní obrázek, vlastní delší texty) + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve

Více

Obsah Úvo dem 1 Tech nic ká pří pra va sé rio vé a ku so vé vý ro by 2 Tech no lo gie vý ro by zá klad ních sku pin ná byt ku

Obsah Úvo dem 1 Tech nic ká pří pra va sé rio vé a ku so vé vý ro by 2 Tech no lo gie vý ro by zá klad ních sku pin ná byt ku Obsah Úvodem... 9 1 Tech nic ká pří pra va sé rio vé a ku so vé vý ro by... 11 1.1 Obsah a úko ly tech nic ké pří pra vy vý ro by... 11 1.1.1 Kon strukč ní pří pra va vý ro by... 11 1.1.2 Te chno lo gic

Více

Zazvonění purpurového zvonku signalizovalo Hortonovi jeho nejméně příjemnou dobu týdne. Raději by podstoupil výprask měchačkou. Horton se jednoduše

Zazvonění purpurového zvonku signalizovalo Hortonovi jeho nejméně příjemnou dobu týdne. Raději by podstoupil výprask měchačkou. Horton se jednoduše 4 Ve které se odhalí Halfpottova minulost... Zazvonění purpurového zvonku signalizovalo Hortonovi jeho nejméně příjemnou dobu týdne. Raději by podstoupil výprask měchačkou. Horton se jednoduše nedokázal

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Místo jejich rodinného drama

Místo jejich rodinného drama Místo jejich rodinného drama 1 HLUŠEC 2008 Jsme s ním teď sousedé na našich venkovských sídlech. On zrovna neoplývá jemností sluchu. To ho skutečně netíží. Spíše naopak, k jeho profesi řidiče jemný sluch

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr.

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. Jiří Stockmann Aktuálně: CO SE DĚLO NA VEŘEJNÉM SETKÁNÍ

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín 1.07.2017 31.08.2017 Braniborská brána Před odjezdem Poté, co projdete konkurzem a jste vybráni na stáž, tak je třeba vyplnit některé dokumenty. Veškeré dokumenty

Více

Test obecné finanční gramotnosti

Test obecné finanční gramotnosti Test obecné finanční gramotnosti Finanční inteligence je něco, co se ve škole nenaučíte. A přitom je to obor stejně důležitý ne-li důležitější než algebra v matematice nebo historie literatury v češtině.

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

příběh s úkolem Dnes je trh!

příběh s úkolem Dnes je trh! příběh s úkolem Dnes je trh! Šedivě vybarvená slova nahlas vykřikněte! Trvalo velmi dlouho, než ho naložili, a tak měl Bulgy trochu zpoždění. Na hlavní silnici, která vedla přímo k trhu, byl velmi silný

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Slovesa- procvičování

Slovesa- procvičování VY_32_INOVACE_ČJL_558 Slovesa- procvičování Autor: Melanie Hozová Mgr. Použití: 6. 9. ročník Datum vypracování: 6.3. 2013 Datum pilotáže: 22.4.2012 Metodika: Pracovní list slouží k samostatné práci žáků.

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍVÝUKOVÁPREZENTACE REGIONŮ SEVERNÍAMERIKA STÁTY USA Mgr. Iva Svobodová Základní údaje kontinentální část v J polovině SA kontinentu rozloha 9 631 214 km 2 (3.

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan Pro děti od P ro d ěti o d 6 let. le et. Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz Z. Pospíšilová / D. Trsťan Nebojte vaření!

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

mezi větnými členy: Na návštěvu přijela sestra a její děti. hlavními větami: Na návštěvu přijela sestra a zůstala u nás až do druhého dne.

mezi větnými členy: Na návštěvu přijela sestra a její děti. hlavními větami: Na návštěvu přijela sestra a zůstala u nás až do druhého dne. mezi větnými členy: Na návštěvu přijela sestra a její děti. hlavními větami: Na návštěvu přijela sestra a zůstala u nás až do druhého dne. vedlejšími větami: Volala sestra, že přijede na návštěvu a že

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929)

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Jsem psycholožka, učitelka a také spisovatelka, protože jsem napsala 25 knih, které byly přeloženy do 25 jazyků. Pomáhám dětem, které to mají složité se svými rodiči,

Více

PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová

PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová Můžete si myslet, že půjčit si zápalku na ulici je docela jednoduchá věc. Ovšem každý člověk, který to kdy zkusil, vás ujistí, že tak to rozhodně není. A každý

Více

Zaručený návod, jak mít

Zaručený návod, jak mít Zaručený návod, jak mít jistou práci a mzdu Rady k nezaplacení 1. Jak získat práci a začít vydělávat peníze 2. Že vám agentura práce najde práci za vás 3. Co říkají lidé, kteří pracují pro agenturu práce

Více