Je vzduch vhodný modelový plyn pro výkonnostní zkoušky plynového radiálního kompresoru?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Je vzduch vhodný modelový plyn pro výkonnostní zkoušky plynového radiálního kompresoru?"

Transkript

1 Turbostroje 03 Je vzduch vhodný modelový lyn ro výonnostní zoušy lynového radálního omresoru? Ing. Jří Oldřch, CSc. ČKD KOMPRESORY, a.s., Klečáova 347, 90 0 Praha 9 jr.oldrch@cdomresory.cz oldrch.jr@seznam.cz Abstract: In ractce qute often we meet wth the requrement to carry out of erformance tests of gas centrfugal comressors wth ar as substtute gas. In ths aer a ossblty and condtons of erformance tests of Tye wth ar accordng to ASME PTC are dscussed. On examles of comressors ntended for comressng a mxture of hydrocarbons and carbon doxde t s shown at whch condtons the ar s a sutable model gas that can meet all the requred crtera of ASME PTC 0 and assess whether measurement wth the ar can be consdered corresondng to requrements of PTC 0. Keywords: Centrfugal comressor, PTC 0, Test, Performance Test, Test Gas Abstrat: V rax se oměrně často setáváme s ožadavem rovést výonnostní zoušy lynových radálních omresorů se vzduchem. V tomto řísěvu je odrobněj dsutována možnost a odmíny výonnostních zouše Tyu se vzduchem dle ASME PTC Na říladu omresoru na stlačování směs uhlovodíů je uázáno, za jaých odmíne by byl vzduch vhodným modelovým lynem, zda je možné slnt všechna ožadovaná rtéra a osouzení, zda měření se vzduchem lze ovažovat za odovídající ožadavům PTC 0. Klíčová slova: Radální turboomresor, PTC 0, měření, výonnostní zoušy, modelový lyn Úvod Poud otřebujeme zjstt, zda navržený a vyrobený omresor oravdu slňuje ožadavy, teré jsou na něj ladené, je nutné rovést výonnostní zoušy. Obvyle je ožadováno, aby omresor byl vyzoušen a vyhodnocen dle nějaé obecně uznávané normy. Jednou z taových norem je ASME PTC0 997 (Performance Test Code on Comressors and Exhausters). Tato norma je ředs, terý defnuje odmíny měření, teré je nezbytné slnt a zároveň defnuje zůsob vyhodnocení naměřených velčn. V normě PTC0 jsou uvedeny dva záladní tyy měření. Ty ředoládá, že měření bude rovedeno s racovním lynem, a ř návrhových arametrech nebo arametrech nm velm blízých. Tyto zoušy lze rovádět na stroj, terý je jž nstalován u záaznía, de máme dsozc lyn, na terý byl omresor navržen. Zoušy Tyu se rovádějí s náhradním lynem a za odmíne, teré jsou normou řesně defnovány. Obvyle se taovéto zoušy realzují na uzavřeném oruhu, terý je ro zoušu nstalován na zušebně výrobce. Protože měření na uzavřeném oruhu je časově náročné, náladné a vyžaduje secální vybavení zušebny, objevuje se nědy ze strany záaznía ožadave rovést výonnostní zoušy dle PTC 0 se vzduchem. Cílem tohoto řísěvu je odrobněj se odívat na to, zda taová zouša může slnt ožadavy normy PTC0. Př výočtech termodynamcých vlastností bylo resetováno reálné chování lynů. Pro výočty byla oužta BWR stavová rovnce.

2 . Záladní ožadavy PTC0 Podívejme se nejdříve na zoušy Tyu, teré robíhají s rovozním lynem. Povolené tolerance rovozních arametrů jsou uvedeny v Tab.. Norma zároveň ožaduje, aby byly slněny odmíny ro zoušy Tyu, uvedené v Tab.. Velčna Jednota Tla na sání bar 5% Telota na sání T K 8% Otáčy N /mn % Moleulová hmotnost MW g/mol % Odchyla teloty chlazení K 5% Průto chladva m 3 /h 3% Výonnost Q m 3 /h 4% Tab.. Povolené tolerance rovozních arametrů Zoušy Tyu robíhají obvyle na zušebně výrobního závodu s vhodně zvoleným náhradním lynem. Aby byly slněny ožadavy normy PTC0, musí být slněny ožadavy uvedené v Tab. a současně odchyly Machova srovnávacího čísla M m a Reynoldsova čísla Rem musí ležet v mezích vymezených na Obr. a na Obr. (ASME PTC 0-997) Lmty testované Velčna Symbol velčny v % Mn Max Poměr měrných objemů v /v d Průtoové číslo ϕ Srovnávací Machovo číslo M m Vz. Obr. Reynoldsovo číslo Rem Vz. Obr. Tab.. Povolené tolerance rovozních arametrů ro zoušu Tyu Obr. Příustné odchyly Machova srovnávacího čísla Obr. Příustné odchyly Reynoldsova čísla

3 Turbostroje 03. Volba náhradního lynu Obvyle se jao testovací lyn vybírá lyn s vyšší moleulovou hmotností než lyn secfovaný (návrhový). Jedním z nezanedbatelných důvodů je to, že měření s náhradním lynem a robíhá za nžších otáče. Př modelovém měření musí být dodrženy odmíny odobnost roudění a shodnost srovnávacího Machova čísla a Reynoldsova čísla. Podobnost roudění je dodržena, je-l dodržena odobnost rychlostních trojúhelníů. Z toho vychází ožadave na rovnost oměrů měrných objemů ř rác se secfovaným lynem a ř modelovém měření v v d s v v Krtcou velčnou ro řesnost a relevanc testu (měření) je Machovo srovnávací číslo. (ASME PTC 0). Z ožadavu na zachování rychlostních trojúhelníů vylývá ožadave na rovnost soentrocých exonentů s t d t (). Přílad Komresor na stlačování zemního lynu Jao rvní řílad byl zvolen omresor navržený na stlačování zemního lynu z tlau 4 bara, ř telotě 40 C na výtlačný tla 44 bara. Na říladu tohoto omresoru je uázáno, do jaé míry lze slnt relatvně častý ožadave rovést modelové měření dle PTC 0 s oužtím vzduchu jao náhradního lynu a uázat říadné odchyly od ožadavů PTC 0. Kontrola byla rovedena ro celou charaterstu.. Volba arametrů na sání Ze sutečnost, že jao náhradní lyn byl zvolen vzduch, vylývá, že maxmální tla na sání omresoru může být z bezečnostních důvodů ouze tla atmosfércý nebo nžší. Na to taé amatuje norma PTC 0, terá na uvádí, že na uzavřeném oruhu se nesmí zoušet se vzduchem an s jným lyny, teré zůsobují oxdac. Na záladě tohoto ožadavu byl ro sání zvolen stav uvedený v Tab. 3.. Volba otáče Stlačovaný lyn vzduch Tla na sání bara Telota na sání t C 0 Vlhost lynu na sání φ % 60 Tab. 3. Parametry omresoru na sání s modelovým lynem V rvním rou byly navrženy modelové otáčy dle vztahu (3), tyto otáčy jsou nžší než rovozní otáčy. Plnění ožadavů normy PTC 0 s náhradním lynem vzduch bylo ontrolováno ro dvoje otáčy - rovozní (návrhové) otáčy omresoru, teré má omresor ř rác s racovním lynem v návrhovém režmu a nžší modelové otáčy n=490 /mn., teré slňují většnu rtérí ředesaných normou PTC 0 ro zoušu Tyu. V obou říadech byl za tla na sání zvolen atmosfércý tla. Dále byly rověřeny stejné otáčy n=490 /mn ale ro vyšší tla na sání (vz Tab. 3.).

4 Režm n (/mn) (bara) Vzduch návrhové otáčy 560 Vzduch modelové otáčy 490 Vzduch modelové otáčy Tab. 4. Otáčy, ro teré byla rovedena ontrola.3 Vyhodnocení jednotlvých ožadavů PTC0 Výsledy ro varanty uvedené v Tab. 4. byly souhrnně grafcy zracovány vz Obr. 3 až Obr. 6. Machovo číslo Odchyla srovnávacího Machova čísla ř testu s náhradním lynem ro všechny tř varanty od Machova čísla ř návrhovém režmu s racovním lynem leží v oblast ovolené normou PTC0, vz Obr. 3. Poměr měrných objemů Na Obr. 4 je vdět, že ro návrhové otáčy n=560 /mn leží téměř celá charatersty mmo oblast ovolenou PTC0. Všechny body charatersty s náhradním lynem ř otáčách n=490 ot/mn leží v ovoleném rozsahu 95 až 05% oměru měrných objemů (v /v d ) t a (v /v d ) s. Mez odchylam ro modelové otáčy n=490 /mn ro oba uvažované tlay na sání bara a 8 bara jsou ouze neatrné rozdíly. Průtoové číslo Obr. 5 uazuje, že ro návrhové otáčy n=560 /mn leží odchyly oměru růtoových čísel (ϕ t /ϕ s ) v ovolených mezích 96 až 04%. Týá se to, s výjmou dvou, všech sledovaných bodů celé charatersty. Př modelových otáčách n=490 /mn leží odchyly ro všechny body charatersty s náhradním lynem v ovolené oblast. Reynoldsovo číslo Poslední ontrolovanou velčnou je Reynoldsovo číslo. Jeho hodnota je ro všechny sledované říady (Tab. 4.) větší než a slňuje ta rvní ožadave normy PTC 0 na Reynoldsovo číslo ř měření s náhradním lynem. Druhým ožadave je, aby oměr (Rem t /Rem s ) ležel v mezích určených grafem na Obr.. Pro návrhové otáčy n=560 /mn a ro modelové otáčy ř atmosfércém tlau na sání není tento ožadave slněn. Terve ro modelové otáčy ř vyšším tlau na sání 8 bara leží oměr Reynoldsových čísel v oblast říustných odchyle Obr Zhodnocení výsledů říladu Na záladě výsledů testování vhodnost oužtí vzduchu jao náhradního (modelového) lynu ro zoušy omresoru na stlačování zemního lynu dle PTC 0 vylývá, že vzduch ř atmosfércém tlau na sání není vhodný ro zoušy Tyu dle PTC 0. Vzduch by slňoval všechna rtéra ouze ř vyšším tlau na sání. Taové měření vša není z bezečnostních hledse říustné. Jao modelový lyn by byl nejvhodnější dusí, terý by byl schoen odobně jao vzduch slnt všechna rtéra PTC 0, a terý by umožnl rovedení zouše na uzavřeném oruhu ř vyšším tlau na sání.

5 Turbostroje 03 Obr. 3 Odchyly Machova srovnávacího čísla Obr. 4 Odchyly oměrů odílů měrných objemů na sání a na výtlau Obr. 5 Odchyly oměru růtoových čísel Obr. 6 Odchyly Reynoldsova čísla 3. Přílad Komresor na stlačování CO Dalším říladem je měření na jednostuňovém omresoru na stlačování oxdu uhlčtého, terý má moleulovou hmotnost MW=44,0 g/mol. CO je stlačován z tlau,55 bara ř telotě 43 C na tla 3,5 bara. Jao modelový lyn byl zvolen vzduch. Parametry na sání omresoru ř návrhu měření dle PTC 0 v tomto říadě odovídají atmosfércým odmínám, teré jsou uvedeny v Tab. 3. V tomto říladu nebyla orovnávána celá charatersta ale ouze jeden bod, terý odovídá návrhovému bodu omresoru. Kontrola a orovnání návrhu měření s ožadavy normy PTC 0 byly rozděleny na dvě část. V rvní část byly navrženy modelové otáčy, zontrolována shoda s odmínam PTC 0, ve druhé část byla zontrolována shoda s odmínam PTC 0 ro zvolené otáčy ř měření se vzduchem a byly defnovány výjmy a odchyly od modelového měření.

6 3. Výočet modelových otáče Abychom zjstl, ja do jaé míry se budou zušební otáčy lšt od modelových, byl roveden odhad modelových otáče a ontrola lnění ožadavů normy ASME PTC0. Modelové otáčy byly vyočteny omocí vztahu (3). V tabulce jsou uvedeny návrhové otáčy omresoru, jsou to maxmální otáčy, ř terých může být omresor rovozován a modelové otáčy. Režm n (/mn) (bara) Vzduch návrhové otáčy 8796 Vzduch modelové otáčy 093 Tab. 5. Otáčy, ro teré byla rovedena ontrola Modelové otáčy n=093 /mn jsou dle očeávání vyšší než otáčy rovozní n=8796 /mn. Přestože není možné omresor ř těchto vyšších otáčách z evnostních důvodů omresor změřt byla ro tyto otáčy rovedena ontrola lnění ožadavů PTC Kontrola odchyle ř modelových otáčách Machovo číslo Př modelových otáčách n=093 /mn leží odchyla srovnávacího Machova číslo v oblast říustných odchyle Obr. 7. Př rovozních otáčách n=8796 /mn leží tato odchyla mmo ovolenou oblast. Je to zůsobeno ředevším velým rozdílem modelových a rovozních otáče. Poměr měrných objemů Poměru měrných objemů (v /v d ) t a (v /v d ) s leží v ovoleném rozsahu 95 až 05% ja ro modelové otáčy ta ro rovozní otáčy. Průtoové číslo Taé oměr růtoových čísel (ϕ t /ϕ s ) leží v ovoleném rozsahu 96 až 04% ro modelové otáčy ro rovozní otáčy. Reynoldsovo číslo Odchyly srovnávacího Machova čísla ř modelových otáčách znázorněné na Obr. 8 a rovozních otáčách znázorněné na Obr. 0 leží v ovolené oblast. 3.3 Zhodnocení výsledů říladu Poud by měření robíhalo se vzduchem ř atmosfércých odmínách na sání omresoru a ř modelových otáčách n=093 /mn byly by slněny všechny ožadavy PTC 0. Měření by v tomto říadě vyovídalo o chování omresoru ř rovozu s CO ř rovozních (návrhových) arametrech na sání. Vzhledem tomu, že omresor byl navržen na nžší rovozní otáčy, na teré taé bylo dmenzováno oběžné olo, nelze omresor ř modelových otáčách z evnostních důvodů rovozovat an měřt. Př rovozních otáčách není slněna významná odmína odchyle rozdílu Machových čísel. Měření ř rovozních otáčách neslňuje ožadavy normy PTC 0.

7 Turbostroje 03 Obr. 7 Odchyla srovnávacího Machova čísla ro modelové otáčy 093 /mn Obr. 8 Poměr Reynoldsových čísel ro modelové otáčy 093 /mn Obr. 9 Odchyla srovnávacího Machova čísla ro modelové otáčy 8796 /mn Obr. 0 Poměr Reynoldsových čísel ro modelové otáčy 8796 /mn 4. Použté vztahy Pro výočty byla oužta řada vztahů a rovnc. Zde jsou uvedeny nejdůležtější z nch. Termodynamcé vlastnost reálných lynů byly očítány s oužtím osmonstantové stavové BWR rovnce RT B C c brt a a 0 0RT A0 ex T ve etré A 0, B 0, C 0, a, b, c, α, γ jsou onstanty charaterzující stlačovaný lyn. T, ()

8 Modelové otáčy byly nalezeny omocí vztahu s d t d s t RT RT n n. (3) Průtoové číslo 0 je vyočteno omocí vztahu 0 4 u DQ. (4) Machovo srovnávací číslo se vyočte jao m a u M, (5) de rychlost zvuu na vstuu do stuně omresoru je a zrt a. (6) Reynoldsovo číslo b u Rem. (7) 5. Závěr Na říladech omresoru na stlačování zemního lynu tedy lynu lehčího než vzduch a oxdu uhlčtého, terý je těžší než vzduch, bylo uázáno, do jaé míry lze se vzduchem oužtým jao náhradní lyn slnt ožadavy normy PTC0 na výonnostní zoušy Tyu. V obou říadech vyšly modelové otáčy odlšné od rovozních otáče. V říadě omresoru na zemní lyn by bylo možné měření rovést se vzduchem ř modelových

9 Turbostroje 03 otáčách, rotože jsou nžší než otáčy rovozní. Nejsou ale slněny všechny ožadavy vylývající z PTC 0. Vzduch lze oužít jao modelový lyn ouze v něterých říadech. Pratcy ve všech říadech, dy je návrhový lyn těžší, než vzduch jsou modelové otáčy vyšší než otáčy rovozní. V tomto říadě není vzduch vhodným modelovým lynem. Př nžších než modelových otáčách je velm ravděodobné, že odchyla Machových čísel bude větší než ovoluje norma PTC0. Pro oba říady, tj. lyn lehčí lyn těžší než vzduch je možné řustt menší odchylu Reynoldsova čísla, norma PTC 0 totž dovoluje ro tento říad orec. 6. Použté velčny a m/s rychlost zvuu b m výstuní šířa. oběžného ola c J/(g.K) měrné telo ř onstantním tlau c v J/(g.K) měrné telo ř onstantním objemu D m vnější růměr oběžného ola zoentrocý exonent MW g/mol molární hmotnost M m srovnávací Machovo číslo n /mn otáčy s Q bara, MPaA m 3 /h, m 3 /s absolutní tla na sání omresoru objemový růto R J/(g.K) lynová onstanta Rem Reynoldsovo číslo T K absolutní telota t s C telota na sání omresoru u m/s obvodová rychlost oběžného ola v m 3 /g měrný objem z omresbltní fator tlaové číslo % účnnost Pa.s dynamcá vsozta m /s nematcá vsozta g/m 3 hustota 0 růtoové číslo vztažené na sání omresoru ndexy sání omresoru výstu z oběžného ola d výtla omresoru s zoentrocý s secfovaný (návrhový, rovozní ) lyn t náhradní lyn

10 7. Lteratura. ASME PTC 0 997, The Amercan Socety of Mechancal Engneers, 998. МISÁREK, D.: Turboomresory, SNTL, Oldřch, J.: Použtí vztahů ro výočet reálného chování lynů ve výočetním rogramu, Sborní Termofyzální vlastnost reálných lynů a jejch směsí, ČSVTS, Praha Oldřch, J.: Vývoj metody výočtu termodynamcých vlastností reálných lynů užívané ř navrhování, onstruc a zoušení turboomresorů v ČKD Komresory, Termofyzální vlastnost reálných lynů a jejch směsí, ČSVTS, Praha Oldřch, J.: Využtí termodynamy reálných lynů v techncé rax (Alcaton of thermodynamcs of real gases n techncal ractce), Plyn, 994, No.4,.8/9 6. Oldřch, J.: Some methods of soluton of thermodynamc roblems connected wth comressors and cryogencs, Přísěve ve Sborníu onference Kryogena 96, Praha Oldřch, J.: Model reálného lynu ro návrh omresoru (Real Gas Model for desgn of Comressor), Přísěve ve sborníu onference Současné trendy ř návrhu a výočtu turbostrojů Praha Oldřch, J.: Advanced Polytroc Calculaton Method of Centrfugal Comressor, Proceedngs of ASME 00 Internatonal Mechancal Engneerng Congress & Exoston, IMECE Oldřch, J.: Equatons of state for desgn of centrfugal comressor, Přísěve ve sborníu onference ICR0 Praha 0

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky Závislost indexů C,C na zůsobu výočtu směrodatné odchyly Ing. Renata Przeczová atedra ontroly a řízení jaosti, VŠB-TU Ostrava, FMMI Podni, terý chce usět v dnešní onurenci, musí neustále reagovat na měnící

Více

NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL

NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL 1. ZADÁNÍ Navrhněte růměr a výztuž vrtané iloty délky L neosuvně ořené o skalní odloží zatížené v hlavě zadanými vnitřními silami (viz

Více

ρ hustotu měřeného plynu za normálních podmínek ( 273 K, (1) ve které značí

ρ hustotu měřeného plynu za normálních podmínek ( 273 K, (1) ve které značí Měření růtou lynu rotametrem a alibrace ailárního růtooměru Úvod: Průtoy lynů se měří lynoměry, rotametry nebo se vyočítávají ze změřené tlaové diference v místech zúžení růřezu otrubí nař.clonou, Venturiho

Více

Numerické výpočty proudění v kanále stálého průřezu při ucpání kanálu válcovou sondou

Numerické výpočty proudění v kanále stálého průřezu při ucpání kanálu válcovou sondou Konference ANSYS 2009 Numerické výočty roudění v kanále stálého růřezu ři ucání kanálu válcovou sondou L. Tajč, B. Rudas, a M. Hoznedl ŠKODA POWER a.s., Tylova 1/57, Plzeň, 301 28 michal.hoznedl@skoda.cz

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V komresoru je kontinuálně stlačován objemový tok vzduchu *m 3.s- + o telotě 0 * C+ a tlaku 0, *MPa+ na tlak 0,7 *MPa+. Vyočtěte objemový tok vzduchu vystuujícího z komresoru, jeho telotu a říkon

Více

Přednáška č. 11 Analýza rozptylu při dvojném třídění

Přednáška č. 11 Analýza rozptylu při dvojném třídění Přednáška č. Analýza roztlu ř dvojném třídění Ve většně říadů v rax výsledk exermentu, rozboru závsí na více faktorech. Př této analýze se osuzují výsledk náhodných okusů (exerment nebo soubor získané

Více

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU Konstruční úlohy metodicá řada ro onstruci trojúhelníu Irena udínová Pedagogicá faulta MU irena.budinova@seznam.cz Konstruční úlohy tvoří jednu z důležitých součástí geometrie, neboť obsahují mnoho rozvíjejících

Více

ANOVA. Analýza rozptylu při jednoduchém třídění. Jana Vránová, 3.lékařská fakulta UK, Praha

ANOVA. Analýza rozptylu při jednoduchém třídění. Jana Vránová, 3.lékařská fakulta UK, Praha ANOVA Analýza rozptylu př jednoduchém třídění Jana Vránová, 3.léařsá faulta UK, Praha Teore Máme nezávslých výběrů, > Mají rozsahy n, teré obecně nemusí být stejné V aždém z nch známe průměr a rozptyl

Více

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost Zůsobilost Menu: QExert Zůsobilost Modul očítá na základě dat a zadaných secifikačních mezí hodnoty různých indexů zůsobilosti (caability index, ) a výkonnosti (erformance index, ). Dále jsou vyočítány

Více

108/2011 Sb. VYHLÁKA

108/2011 Sb. VYHLÁKA 108/2011 Sb. VYHLÁKA ze dne 14. dubna 2011 o měření lynu a o zůsobu stanovení náhrady kody ř neorávněném odběru, neorávněné dodávce, neorávněném uskladňování, neorávněné řeravě nebo neorávněné dstrbuc

Více

Vedení hydrostatická - příklady

Vedení hydrostatická - příklady Katedra onstruování stroů aulta stroní KKS/ KVS, KOS Vedení hydrostatcá - řílady Zdeně Hudec verze -. Tento roet e solufnancován Evrosým socálním fondem a státním rozočtem Česé reubly Záadočesá unverzta

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ KOMBINOVANÉHO SMĚŠOVACÍHO VENTILU

NUMERICKÝ VÝPOČET DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ KOMBINOVANÉHO SMĚŠOVACÍHO VENTILU NUMERICKÝ VÝPOČET DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ KOMBINOVANÉHO SMĚŠOVACÍHO VENTILU Václav DVOŘÁK 1 Abstract: The research object s a combned mxng valve develoed for mxng of natural gas and hydrogen as a gas fuel

Více

Výpo ty Výpo et hmotnostní koncentrace zne ující látky ,

Výpo ty Výpo et hmotnostní koncentrace zne ující látky , "Zracováno odle Skácel F. - Tekáč.: Podklady ro Ministerstvo životního rostředí k rovádění Protokolu o PRTR - řehled etod ěření a identifikace látek sledovaných odle Protokolu o registrech úniků a řenosů

Více

ELEKTRICKÁ TRAKCE 7. ADHEZE

ELEKTRICKÁ TRAKCE 7. ADHEZE 4..8 ER7.DOC Eletricá trace 7. Adheze Obsah Doc. Ing. Jiří Danzer CSc. ELEKRICKÁ RAKCE 7. ADHEZE Obsah Úvod...3 Adheze náravy...5. Koeficient adheze... 5. Sluzová charateristia... 8.. Poměry ve styu.....

Více

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty Inženýrský manuál č. 13 Aktualizace: 04/2016 Výočet svislé únosnosti osamělé iloty Program: Soubor: Pilota Demo_manual_13.gi Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit oužití rogramu GEO 5 PILOTA ro

Více

Numerická integrace konstitučních vztahů

Numerická integrace konstitučních vztahů Numercká ntegrace konsttučních vztahů Po výočtu neznámých deformačních uzlových arametrů v každé terac NR metody je nutné stanovt naětí a deformace na rvcích. Nař. Jednoosý tah (vz obr. vravo) Pro nterval

Více

Národní informační středisko pro podporu jakosti

Národní informační středisko pro podporu jakosti Národní informační středisko ro odoru jakosti Konzultační středisko statistických metod ři NIS-PJ Analýza zůsobilosti Ing. Vratislav Horálek, DrSc. ředseda TNK 4: Alikace statistických metod Ing. Josef

Více

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE ÚSTV NORGNIKÉ THNOLOGI Oddělení technické elektrochemie, 037 LBORTORNÍ PRÁ č.9 YKLIKÁ VOLTMTRI yklická voltametrie yklická voltametrie atří do skuiny otenciodynamických exerimentálních metod. Ty doznaly

Více

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7. Výrobní činnost odniku Ekonomika odniku - 2009 7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7.1. Produkční funkce teoretický základ ekonomiky výroby 7.2. Výrobní kaacita Výrobní činnost je tou činností odniku, která

Více

Konstrukce kružnic

Konstrukce kružnic 3.4.10 Konstruce ružnic Předolady: 3404 Př. 1: Jsou dány body K, L a M. Narýsuj všechny ružnice, teré rochází těmito třemi body. Kružnice - množina bodů, teré mají stejnou vzdálenost od středu ružnice

Více

2. Cvi ení A. Výpo et množství vzduchu Zadání p íkladu: Množství p ivád ného vzduchu Vp :

2. Cvi ení A. Výpo et množství vzduchu Zadání p íkladu: Množství p ivád ného vzduchu Vp : 2. Cvčení Požadavky na větrání rostor - Výočet množství větracího vzduchu - Zůsob ohřevu a chlazení větracího vzduchu A. Výočet množství vzduchu výočet množství čerstvého větracího vzduchu ro obsluhovaný

Více

Směrová kalibrace pětiotvorové kuželové sondy

Směrová kalibrace pětiotvorové kuželové sondy Směrová kalibrace ětiotvorové kuželové sondy Matějka Milan Ing., Ústav mechaniky tekutin a energetiky, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, Technická 4, 166 07 Praha 6, milan.matejka@fs.cvut.cz Abstrakt: The

Více

1. Úvod do základních pojmů teorie pravděpodobnosti

1. Úvod do základních pojmů teorie pravděpodobnosti 1. Úvod do záladních pojmů teore pravděpodobnost 1.1 Úvodní pojmy Většna exatních věd zobrazuje své výsledy rgorózně tj. výsledy jsou zísávány na záladě přesných formulí a jsou jejch nterpretací. em je

Více

Statistické srovnávání Indexy

Statistické srovnávání Indexy Statisticé srovnávání ndexy Statisticé srovnávání Srovnávání cháeme ao roces robíhaící odle určitého algoritmu a řinášeící obetivní výslede. Nástroem srovnávání sou indexy a absolutní rozdíly. Záladní

Více

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty Inženýrský manuál č. 13 Aktualizace: 06/2018 Výočet svislé únosnosti osamělé iloty Program: Soubor: Pilota Demo_manual_13.gi Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit oužití rogramu GEO 5 PILOTA ro

Více

Způsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu tepelné energie

Způsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu tepelné energie Příloha č. 2 k vyhlášce č. 439/2005 Sb. Zůsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu teelné energie Maximální množství elektřiny z kombinované výroby se stanoví zůsobem odle následujícího

Více

4. Třídění statistických dat pořádek v datech

4. Třídění statistických dat pořádek v datech 4. Třídění statstcých dat pořáde v datech Záladní členění statstcých řad: řada časová, řada prostorová, řada věcná věcná slovní řada, věcná číselná řada. Záladem statstcého třídění je uspořádání hodnot

Více

ze dne 2016, Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínky jejich použití

ze dne 2016, Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínky jejich použití I I I. N á v r h N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y ze dne 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 401/2015 Sb., o ukazatelích a hodnotách říustného znečištění ovrchových vod a odadních vod, náležitech ovolení k

Více

Termodynamické základy ocelářských pochodů

Termodynamické základy ocelářských pochodů 29 3. Termodynamické základy ocelářských ochodů Termodynamika ůvodně vznikla jako vědní discilína zabývající se účinností teelných (arních) strojů. Později byly termodynamické zákony oužity ři studiu chemických

Více

Stabilita prutu, desky a válce vzpěr (osová síla)

Stabilita prutu, desky a válce vzpěr (osová síla) Stabilita rutu, deky a válce vzěr (oová íla) Průběh ro ideálně římý rut (teoretický tav) F δ F KRIT Průběh ro reálně římý rut (reálný tav) 1 - menší očáteční zakřivení - větší očáteční zakřivení F Obr.1

Více

Anodové obvody elektronkových zesilovačů pro VKV a UKV

Anodové obvody elektronkových zesilovačů pro VKV a UKV Anodové obvody eletronových zesilovačů ro VKV a UKV Ing.Tomáš Kavalír, OK1GTH avalir.t@seznam.cz, htt://o1gth.nagano.cz Cílem tohoto rátého ovídání je sumarizovat záladní oznaty z dané oblasti a říadného

Více

Experimentální ověření modelu dvojčinného pneumomotoru

Experimentální ověření modelu dvojčinného pneumomotoru Exerientální ověření odelu dvojčinného neuootoru vořák, Lukáš Ing., Katedra hydroechaniky a hydraulických zařízení, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 7. listoadu 5, Ostrava

Více

Using a Kalman Filter for Estimating a Random Constant Použití Kalmanova filtru pro výpočet odhadu konstantní hodnoty

Using a Kalman Filter for Estimating a Random Constant Použití Kalmanova filtru pro výpočet odhadu konstantní hodnoty II. Semnar ASR 007 Instruments and Control, Farana, Smutný, Kočí & Babuch (eds) 007, VŠB-TUO, Ostrava, ISB 978-80-48-7-4 Usng a Kalman Flter for Estmatng a Random Constant Použtí Kalmanova fltru pro výpočet

Více

Regresní lineární model symboly

Regresní lineární model symboly Lneární model, Dskrmnační analýza, Podůrné vektory Regresní lneární model symboly Použté značení b arametry modelu (vektor ) očet atrbutů (skalár) N očet říkladů (skalár) x jeden říklad (vektor ) x -tá

Více

Buckinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003)

Buckinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003) Bucinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003) Formalizace rozměrové analýzy ( výsledné jednoty na obou stranách musí souhlasit ). Rozměr fyziální veličiny Mějme nějaou třídu jednote, napřílad [(g,

Více

PZP (2011/2012) 3/1 Stanislav Beroun

PZP (2011/2012) 3/1 Stanislav Beroun PZP (0/0) 3/ tanislav Beroun Výměna tela mezi nální válce a stěnami, telotní zatížení vybraných dílů PM elo, které se odvádí z nálně válce, se ředává stěnám ve válci řevážně řestuem, u vznětových motorů

Více

Náhodným (stochastickým) procesem nazveme zobrazení, které každé hodnotě náhodnou veličinu X ( t)

Náhodným (stochastickým) procesem nazveme zobrazení, které každé hodnotě náhodnou veličinu X ( t) MARKOVOVY PROCESY JAKO APARÁT PRO ŘEŠENÍ SPOLEHLIVOSTI VÍCESTAVOVÝCH SYSTÉMŮ Náhodné rocesy Náhodným (stochastckým) rocesem nazveme zobrazení, které každé hodnotě náhodnou velčnu X ( t). Proměnná t má

Více

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného lynu - statistické zracování dat Teorie Tam, kde se racuje se stlačenými lyny, je možné ozorovat zajímavý jev. Jestliže se do nádoby, kde je

Více

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny U8 Ústav rocesní a zracovatelské techniky F ČVUT v Praze Aroximativní analytické řešení jednorozměrného roudění newtonské kaaliny Některé říady jednorozměrného roudění newtonské kaaliny lze řešit řibližně

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES VYUŽITÍ INTEGRAČNÍ METODY PRO MĚŘENÍ PRŮTOKU

Více

VLHKÝ VZDUCH STAVOVÉ VELIČINY

VLHKÝ VZDUCH STAVOVÉ VELIČINY VLHKÝ VZDUCH STAVOVÉ VELIČINY Vlhký vzduch - vlhký vzduch je směsí suchého vzduchu a vodní áry okuující solečný objem - homogenní směs nastává okud je voda ve směsi v lynném stavu - heterogenní směs ve

Více

{ } Konstrukce trojúhelníků I. Předpoklady: 3404

{ } Konstrukce trojúhelníků I. Předpoklady: 3404 3.4.5 Konstrue trojúhelníů I Předolady: 3404 U onstručníh úloh rozeznáváme dva záladní tyy: olohové úlohy: jejih zadání většinou začíná slovy Je dána.. Tato věta znamená, že onstrui musíme začít rvem,

Více

MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR. Petr BERNAT VŠB - TU Ostrava, katedra elektrických strojů a přístrojů

MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR. Petr BERNAT VŠB - TU Ostrava, katedra elektrických strojů a přístrojů MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSAVĚ MĚNIČ - MOOR Petr BERNA VŠB - U Ostrava, katedra elektrických strojů a řístrojů Nástu regulovaných ohonů s asynchronními motory naájenými z měničů frekvence řináší kromě nesorných

Více

2. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnic

2. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnic Zadání. Sestavte soustavu normálních rovnc ro funkce b b a) b + + b) b b +. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnc nb a) nb. Z dat v tabulce 99 4 4 b) určete a) rovnc regresní funkce

Více

symetrická rovnice, model Redlich- Kister dvoukonstantové rovnice: Margules, van Laar model Hildebrandt - Scatchard mřížková teorie roztoků příklady

symetrická rovnice, model Redlich- Kister dvoukonstantové rovnice: Margules, van Laar model Hildebrandt - Scatchard mřížková teorie roztoků příklady symetrcá rovnce, model Redlch- Kster dvouonstantové rovnce: Margules, van Laar model Hldebrandt - Scatchard mřížová teore roztoů přílady na procvčení 0 lm Bnární systémy: 0 atvtní oefcenty N I E N I E

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI AKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra eletromechaniy a výonové eletroniy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vývoj aliace ro výuu regulační techniy Václav Šeta 06 Vývoj aliace ro výuu regulační

Více

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 2

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 2 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav ozemního stavitelství BH059 Teelná technika budov Konzultace č. 2 Zadání P6 zadáno na 2 konzultaci, P7 bude zadáno Průběh telot v konstrukci Kondenzace

Více

Obecné informace. Oběhová čerpadla. Typový identifikační klíč. Výkonové křivky GRUNDFOS ALPHA+ GRUNDFOS ALPHA+ Oběhová čerpadla.

Obecné informace. Oběhová čerpadla. Typový identifikační klíč. Výkonové křivky GRUNDFOS ALPHA+ GRUNDFOS ALPHA+ Oběhová čerpadla. Čeradla ředstavují komletní konstrukční řadu oběhových čeradel s integrovaným systémem řízení odle diferenčního tlaku, který umožňuje řizůsobení výkonu čeradla aktuálním rovozním ožadavkům dané soustavy.

Více

Technická data STEAMTHERM ST Měření tepla v pá ře pří mou a ná hradní metodou Es K

Technická data STEAMTHERM ST Měření tepla v pá ře pří mou a ná hradní metodou Es K STEAMTHERM ST 4000 Měření tela v á ře ří mou a ná hradní metodou 27.3.2001 Es 90 047 K Obsah: 1. Použ ití 2. Technicýois 2.1. Metoda měření tela 2.1.1. Přímá metoda 2.1.2. Ná hradní metoda 2.2. Přiojení

Více

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu.

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu. 7. Měření dutých objemů omocí komrese lynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol : Určete objem skleněné láhve s kohoutem komresí lynu. Pomůcky Měřený objem (láhev s kohoutem), seciální lynová byreta

Více

Konstrukce trojúhelníků II

Konstrukce trojúhelníků II .7.0 Konstruce trojúhelníů II Předpolady: 00709 Minulá hodina: Tři věty o shodnosti (odpovídají jednoznačným postupům pro onstruci trojúhelníu): Věta sss: Shodují-li se dva trojúhelníy ve všech třech stranách,

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ ECHNCKÁ UNVERZA OSRAVA FAKULA SROJNÍ ZÁKLAY AUOMACKÉHO ŘÍZENÍ. týden doc. ng. Renata WAGNEROVÁ, Ph.. Ostrava 03 doc. ng. Renata WAGNEROVÁ, Ph.. Vysoá šola báňsá echnicá niverzita Ostrava

Více

KLASICKÉ EXPERIMENTY Z MECHANIKY S NEKLASICKÝM MĚŘENÍM Zdeněk BOCHNÍČEK

KLASICKÉ EXPERIMENTY Z MECHANIKY S NEKLASICKÝM MĚŘENÍM Zdeněk BOCHNÍČEK Moderní trendy v říravě učitelů fyziy 8 KLASICKÉ EXPERIMENTY Z MECHANIKY S NEKLASICKÝM MĚŘENÍM Zdeně BOCHNÍČEK Abstrat V řísěvu jsou uázány řílady využití eletronicého ěření ve fyziální vzdělávání. První

Více

Teplovzdušné motory motory budoucnosti

Teplovzdušné motory motory budoucnosti Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra energetiky Telovzdušné motory motory budoucnosti Text byl vyracován s odorou rojektu CZ.1.07/1.1.00/08.0010 Inovace odborného vzdělávání

Více

Předpjatý beton Přednáška 12

Předpjatý beton Přednáška 12 Předjatý beton Přednáška 12 Obsah Mezní stavy oužitelnosti - omezení řetvoření Deformace ředjatých konstrukcí Předoklady, analýza, Stanovení řetvoření. Všeobecně - u ředjatých konstrukcí nejen růhyb od

Více

ZKOUŠENÍ A DIMENZOVÁNÍ CHLADICÍCH STROPŮ

ZKOUŠENÍ A DIMENZOVÁNÍ CHLADICÍCH STROPŮ ZKOUŠENÍ A DIMENZOVÁNÍ CHLADICÍCH STROPŮ Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta ojní, Ústav techniky rostředí Technická 4, 166 07 Praha 6 Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz ANOTACE Článek učně oisuje

Více

Pokud světlo prochází prostředím, pak v důsledku elektromagnetické interakce s částicemi obsaženými

Pokud světlo prochází prostředím, pak v důsledku elektromagnetické interakce s částicemi obsaženými 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indexu lomu vzduchu na tlaku n(). 2. Závislost n() zracujte graficky. Vyneste také závislost závislost vlnové délky sodíkové čáry na indexu lomu vzduchu λ(n). Proveďte

Více

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ Univerzita Pardubice FAKULA CHEMICKO ECHNOLOGICKÁ MEODY S LAENNÍMI PROMĚNNÝMI A KLASIFIKAČNÍ MEODY SEMINÁRNÍ PRÁCE LICENČNÍHO SUDIA Statistické zracování dat ři kontrole jakosti Ing. Karel Dráela, CSc.

Více

PRŮTOK PLYNU OTVOREM

PRŮTOK PLYNU OTVOREM PRŮTOK PLYNU OTVOREM P. Škrabánek, F. Dušek Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko technologická Katedra řízení rocesů a výočetní techniky Abstrakt Článek se zabývá ověřením oužitelnosti Saint Vénantovavy

Více

HYDROPNEUMATICKÝ VAKOVÝ AKUMULÁTOR

HYDROPNEUMATICKÝ VAKOVÝ AKUMULÁTOR HYDROPNEUMATICKÝ AKOÝ AKUMULÁTOR OSP 050 ŠEOBECNÉ INFORMACE ýočet hydroneumatického akumulátoru ZÁKLADNÍ INFORMACE Při výočtu hydroneumatického akumulátoru se vychází ze stavové změny lynu v akumulátoru.

Více

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok.

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok. 8. Měření růtoků V následující tabulce jsou uvedeny jednotky ro objemový a hmotnostní růtok. Základní vztahy ro stacionární růtok Q M V t S w M V QV ρ ρ S w ρ t t kde V [ m 3 ] - objem t ( s ] - čas, S

Více

6. Vliv způsobu provozu uzlu transformátoru na zemní poruchy

6. Vliv způsobu provozu uzlu transformátoru na zemní poruchy 6. Vliv zůsobu rovozu uzlu transformátoru na zemní oruchy Zemní oruchou se rozumí sojení jedné nebo více fází se zemí. Zemní orucha může být zůsobena řeskokem na izolátoru, růrazem evné izolace, ádem řetrženého

Více

Základy teorie vozidel a vozidlových motorů

Základy teorie vozidel a vozidlových motorů Základy teorie vozidel a vozidlových motorů Předmět Základy teorie vozidel a vozidlových motorů (ZM) obsahuje dvě hlavní kaitoly: vozidlové motory a vozidla. Kaitoly o vozidlových motorech ukazují ředevším

Více

7. ZÁKLADNÍ TYPY DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ

7. ZÁKLADNÍ TYPY DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ 7. ZÁKADNÍ TYPY DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ 7.. SPOJITÉ SYSTÉMY Téměř všechny fyzálně realzovatelné spojté lneární systémy (romě systémů s dopravním zpožděním lze vytvořt z prvů tří typů: proporconálních členů

Více

7. TRANSFORMÁTORY. 7.1 Štítkové údaje. 7.2 Měření odporů vinutí. 7.3 Měření naprázdno

7. TRANSFORMÁTORY. 7.1 Štítkové údaje. 7.2 Měření odporů vinutí. 7.3 Měření naprázdno 7. TRANSFORMÁTORY Pro zjednodušení budeme měření provádět na jednofázovém transformátoru. Na trojfázovém transformátoru provedeme pouze ontrolu jeho zapojení měřením hodinových úhlů. 7.1 Štítové údaje

Více

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla.

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla. říklad 1 ro dvounáravové hnací kolejové vozidlo motorové trakce s mechanickým řenosem výkonu určené následujícími arametry určete moment hnacích nárav, tažnou sílu na obvodu kol F O. a rychlost ři maximálním

Více

HODNOCENÍ DODAVATELE SUPPLIER EVALUATION

HODNOCENÍ DODAVATELE SUPPLIER EVALUATION oční 6., Číslo IV., lstopad 20 HODNOCENÍ DODAVATELE SUPPLIE EVALUATION oman Hruša Anotace: Článe se zabývá hodnocením dodavatele pomocí scorng modelu, což znamená vanttatvní hodnocení dodavatele podle

Více

Spojitá náhodná veličina

Spojitá náhodná veličina Lekce 3 Sojitá náhodná veličina Příad sojité náhodné veličiny je komlikovanější, než je tomu u veličiny diskrétní Je to dáno ředevším tím, že jednotková ravděodobnost jistého jevu se rozkládá mezi nekonečně

Více

Metodický postup měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE. Návrh: verze 2013 03 28

Metodický postup měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE. Návrh: verze 2013 03 28 Metodicý ostu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE Návrh: verze 2013 03 28 Metodicý ostu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE 1 Účel doumentu Tento

Více

Protokol o provedeném měření

Protokol o provedeném měření Fyzikální laboratoře FLM Protokol o rovedeném měření Název úlohy: Studium harmonického ohybu na ružině Číslo úlohy: A Datum měření: 8. 3. 2010 Jméno a říjmení: Viktor Dlouhý Fakulta mechatroniky TU, I.

Více

Přednáška č. 10 Analýza rozptylu při jednoduchém třídění

Přednáška č. 10 Analýza rozptylu při jednoduchém třídění Předáška č. 0 Aalýza roztylu ř jedoduchém tříděí Aalýza roztylu je statstcká metoda, kterou se osuzuje romělvost oakovaých realzací áhodého okusu tj. romělvost áhodé velčy. Náhodá velča vzká za relatvě

Více

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm)

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm) 3.5.9 Přílady na otočení Předpolady: 3508 Př. 1: Je dána ružnice ( ;5cm), na teré leží body, '. Vně ružnice leží bod L, uvnitř ružnice bod M. Naresli obrazy bodů L, M v zobrazení řeš bez úhloměru. R (

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ 10. týden doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Ostrava 2013 doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Termodynamika ideálního plynu

Termodynamika ideálního plynu Přednáška 5 Termodynamika ideálního lynu 5.1 Základní vztahy ro ideální lyn 5.1.1 nitřní energie ideálního lynu Alikujme nyní oznatky získané v ředchozím textu na nejjednodužší termodynamickou soustavu

Více

3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody

3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody 3. Metody s latentními roměnnými a klasifikační metody Otázka č. Vyočtěte algoritmem IPALS. latentní roměnnou z matice A[řádek,slouec]: A[,]=, A[,]=, A[3,]=3, A[,]=, A[,]=, A[3,]=0, A[,3]=6, A[,3]=4, A[3,3]=.

Více

MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V EJEKTORU.

MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V EJEKTORU. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V EJEKTORU. MODELING OF

Více

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-1

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-1 ELEKTOTECHNCKÁ MĚŘENÍ PACOVNÍ SEŠT 2-1 Název úlohy: Cejchování a ontrola ampérmetru Listů: 5 List: 1 Zadání: Proveďte ověření předloženého ampérmetru. Změřte a stanovte: a, Absolutní chybu, relativní chybu

Více

Termodynamika pro +EE1

Termodynamika pro +EE1 ermodynamka ro +EE Možné zůsoby výroby elektrcké energe v současnost: termodynamcká řeměna energe jaderného alva a salování foslních alv v mechanckou energ a následně elektrckou - jaderné a klascké teelné

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA Hodnocení přesnosti výsledů z metody FMECA Josef Chudoba 1. Úvod Metoda FMECA je semivantitativní metoda, pomocí teré se identifiují poruchy s významnými důsledy ovlivňující funci systému. Závažnost následů

Více

PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení 1, 2

PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení 1, 2 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ AKULTA APLIKOVANÉ INORMATIKY PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení, část Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 03 Tento studijní materiál vznikl za finanční odory Evroského sociálního

Více

Univerzální RC oscilátor, část I: trojrozměrné po částech lineární dynamické systémy

Univerzální RC oscilátor, část I: trojrozměrné po částech lineární dynamické systémy 9/4 6..9 Unverzální RC osclátor, část I: trojrozměrné o částech lneární dynamcé systémy Ing. Jří Petržela, PhD., Ing. Josef Slezá Ústav radoeletrony Faulta eletrotechny a omunačních technologí Vysoé učení

Více

Příklady z přednášek Statistické srovnávání

Příklady z přednášek Statistické srovnávání říklad z řednášek Statstcké srovnávání Jednoduché ndvduální ndex říklad V následující tabulce jsou uveden údaje o očtu závažných závad v areálu určté frm zjštěných a oravených v letech 9-998. Závažná závada

Více

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305 .3.6 Práce lynu Předoklady: 305 Děje v lynech nejčastěji zobrazujeme omocí diagramů grafů závislosti tlaku na objemu. Na x-ovou osu vynášíme objem a na y-ovou osu tlak. Př. : Na obrázku je nakreslen diagram

Více

MOŽNOSTI PREDIKCE DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ LOPAT OBĚŽNÝCH KOL KAPLANOVÝCH A DÉRIAZOVÝCH TURBÍN.

MOŽNOSTI PREDIKCE DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ LOPAT OBĚŽNÝCH KOL KAPLANOVÝCH A DÉRIAZOVÝCH TURBÍN. MOŽNOSTI PREDIKCE DYNAMICKÉHO CHOVÁNÍ LOPAT OBĚŽNÝCH KOL KAPLANOVÝCH A DÉRIAZOVÝCH TURBÍN. Mroslav VARNER, Vktor KANICKÝ, Vlastslav SALAJKA ČKD Blansko Strojírny, a. s. Anotace Uvádí se výsledky teoretckých

Více

Minia D14 SVODIČE PŘEPĚTÍ SVC, SVM SVC, SVM. Výměnné moduly

Minia D14 SVODIČE PŘEPĚTÍ SVC, SVM SVC, SVM. Výměnné moduly SVC, SVM SVODIČE PŘEPĚTÍ SVC, SVM K ochraně elektrických sítí a zařízení řed řeětím vzniklým neřímým úderem blesku. K ochraně řed řeětím vzniklým atmosferickými oruchami a od sínacích ochodů v sítích.

Více

KLUZNÁ LOŽISKA. p s. Maximální měrný tlak p Max (MPa) Střední měrný tlak p s (Mpa) Obvodová rychlost v (m/s) Součin p s a v. v 60

KLUZNÁ LOŽISKA. p s. Maximální měrný tlak p Max (MPa) Střední měrný tlak p s (Mpa) Obvodová rychlost v (m/s) Součin p s a v. v 60 KLUZNÁ LOŽIKA U PM oužití ro uložení ojnic, klikovýc a vačkovýc řídelů, vaadel a kol rovodů, Zde dnes výradně kluná ložiska s řívodem tlakovéo maacío oleje. Pro rvní návr se oužívá nejjednoduššíc metod

Více

Řetězy 5.1. Informace o produktu 5.2 Řetězy. Vysokovýkonné IWIS DIN Standardní DIN Ekonomické DIN

Řetězy 5.1. Informace o produktu 5.2 Řetězy. Vysokovýkonné IWIS DIN Standardní DIN Ekonomické DIN Strana Informace o roduktu.2 Řetězy Vysokovýkonné IWIS DIN 8187.3 Standardní DIN 8187.1 Ekonomické DIN 8187.21 Standardní s rovnými.27 destičkami DIN 8187 Standardní nerezové.33 DIN 8187 Korozivzdorné

Více

Základní parametry PSM

Základní parametry PSM KAEDRA VOZIDEL A MOORŮ Záladní aramtry PSM #/4 Karl Páv Konstruční Záladní aramtry PSM Průměr válc D mm Zdvih Z mm Poloměr zalomní liy r Z / mm Vyosní ístního ču mm Vyosní liového mchanismu mm Déla ojnic

Více

plynné směsi viriální rozvoj plynné směsi stavové rovnice empirická pravidla pro plynné směsi příklady na procvičení

plynné směsi viriální rozvoj plynné směsi stavové rovnice empirická pravidla pro plynné směsi příklady na procvičení lyé směs válí ovo lyé směs stavové ove emá avdla o lyé směs řílady a ovčeí Směs lyů eálé a deálí hováí eáměší vtahy: magatův áo: m...,, m Daltoův áo:...,,, Směs lyů válí ovo B C... R m m R B SISICKÁ ERMODYMIK:

Více

Analýza chování hybridních nosníků ze skla a oceli Ing. Tomáš FREMR doc. Ing. Martina ELIÁŠOVÁ, CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební

Analýza chování hybridních nosníků ze skla a oceli Ing. Tomáš FREMR doc. Ing. Martina ELIÁŠOVÁ, CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební stavební obzor 9 10/2014 115 Analýza chování hybridních nosníků ze skla a oceli Ing. Tomáš FRER doc. Ing. artina ELIÁŠOVÁ, CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební Článek oisuje exerimentální analýzu hybridních

Více

DIAGNOSTICKÁ MĚŘENÍ V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR

DIAGNOSTICKÁ MĚŘENÍ V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR Ing. PER BERNA VŠB - U Ostrava, FEI, katedra elektrických strojů a řístrojů, ul. 17. listoadu 15, 78 33 Ostrava Poruba, tel. 69/699 4468, E-Mail: etr.bernat@vsb.cz DIAGNOSICKÁ MĚŘENÍ V SOUSAVĚ MĚNIČ -

Více

definice kritického bodu okolí kritického bodu kritické veličiny čistých látek a možnosti jejich odhadu příklady na procvičení kritické bod u směsí

definice kritického bodu okolí kritického bodu kritické veličiny čistých látek a možnosti jejich odhadu příklady na procvičení kritické bod u směsí defne rtého bodu oolí rtého bodu rté velčny čstýh láte a možnost eh odhadu řílady na rovčení rté bod u směsí ombnační ravdla ro odhad rtýh velčn směsí řílady na rovčení Kontnuta aalného a lynného stavu

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Ústav automatizace a informatiky. Zkrácená verze Ph.D. Thesis

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Ústav automatizace a informatiky. Zkrácená verze Ph.D. Thesis VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Faulta strojního inženýrství Ústav automatizace a informatiy Ing. Jiří Cídl Matematicý model arní turbíny s otlačeným vauem Mathematical model of steam turbine with suresed

Více

Minia SVODIČE BLESKOVÝCH PROUDŮ SJB SJB

Minia SVODIČE BLESKOVÝCH PROUDŮ SJB SJB SJB SVODIČE BLESKOVÝCH PROUDŮ SJB K ochraně elektrických sítí a zařízení řed řeětím vzniklým římým nebo neřímým úderem blesku do jímacího zařízení budov, vedení nn aod. K ochraně elektrických sítí a zařízení

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekoomcká fakulta Semestrálí ráce S kua Jméa: Leka Pastorová, Davd arha, Ja Vtásek a Fl Urbačík Ročík: 0/06 Učtel: gr. Jří Rozkovec Obor: Podková ekoomka Datum:.. 06 Obsah

Více

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme.

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. Teorie řízení 004 str. / 30 PŘÍKLAD zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, naájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. E ce ω a) Odvoďte řenosovou funkci F(): F( ) ω( )/ u( ) b)

Více

VYUŽITÍ TRANSIMPEDANČNÍCH ZESILOVAČŮ V AKTIVNÍCH FILTRECH

VYUŽITÍ TRANSIMPEDANČNÍCH ZESILOVAČŮ V AKTIVNÍCH FILTRECH VYŽITÍ TRANSIMPEDANČNÍCH ZESILOVAČŮ V ATIVNÍCH FILTRECH sing Transimedance Amlifiers in Active Filters Vladimír Axman * Abstrakt Článek ojednává o možnostech využití transimedančních zesilovačů s vyvedenou

Více

VYHODNOCENÍ MĚŘENÍ (varianta "soulodí")

VYHODNOCENÍ MĚŘENÍ (varianta soulodí) VYHODNOCENÍ MĚŘENÍ (varanta "soulodí") Měřl (Jméno, Příjmení, skuna):... Datum:... Vyhodnocení hydrometrckého měření na Berounce (soulodí) Z vyočtených rychlostí ve všech bodech svslce určíme střední svslcovou

Více

7 Usazování. I Základní vztahy a definice. Lenka Schreiberová, Pavlína Basařová

7 Usazování. I Základní vztahy a definice. Lenka Schreiberová, Pavlína Basařová 7 Usazování Lenka Schreiberová, Pavlína Basařová I Základní vztahy a definice Usazování neboli sedimentace slouží k oddělování částic od tekutiny v gravitačním oli. Hustota částic se roto musí lišit od

Více