Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová. Od 1. ledna 2014 žijeme v jiném světě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová. Od 1. ledna 2014 žijeme v jiném světě"

Transkript

1

2 Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová Od 1. ledna 2014 žijeme v jiném světě

3 - před textem zákona mají přednost dobré mravy, morálka a spravedlnost - ostatní mají právo očekávat, že budeme používat rozum alespoň průměrného člověka - máme právo brát se o vlastní štěstí A CO NEMOVITOSTI??? - stavba přestala být samostatnou věcí - černá stavba se stává ze zákona vlastnictvím majitele pozemku - právo stavby jako nová nemovitá věc - vzájemné předkupní právo majitele stavby a majitele pozemku - přestavek má za následek změnu vlastnictví pozemku pod ním - dům není vždy nemovitou věcí pouze stojí-li na cizím pozemku (důvod?) - na cizím pozemku si můžeme postavit nezbytnou cestu a jiným ji musíme na svém povolit - můžeme přijít o pozemek nebo jej nabýt proti své vůli - hranice pozemku se určí bez potřeby jakékoli mapy - obecné předkupní právo bylo zrušeno - katastr je slovo boží + změny ve smluvním právu.atd.

4 HOVOŘÍME-LI O NEMOVITOSTECH, KTERÉ TO PODLE NOZ JSOU? Nemovité věci jsou ( 498) pozemky a věcná práva k nim podzemní stavby se samostatným účelovým určením práva, která za nemovité věci prohlásí zákon tj. právo stavby ( 1242) jednotka ( 1159) + určitá věc, která - není součástí pozemku - nelze-li ji přenést z místa na místo bez porušení její podstaty - stanoví to jiný právní předpis Veškeré další věci, ať je jejich podstata hmotná nebo nehmotná, jsou movité. CO Z TOHO mj. VYPLÝVÁ? Máme domy, co jsou nemovitostmi. Máme domy, co nejsou nemovitostmi. ODVISÍ TO OD VLASTNICTVÍ POZEMKU ZÁKLADNÍ zásada superficies solo cedit tedy povrch ustupuje půdě CO TO ZNAMENÁ?

5 Součást pozemku - prostor nad povrchem i pod povrchem ZAJÍMAVÁ SITUACE Mosty? Podloubí? a podobné stavby povinnost je udržovat bude mít vlastník pozemku? - stavby zřízené na pozemku - jiná zařízení s výjimkou staveb dočasných + včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech - rostlinstvo NAOPAK Inženýrské sítě nejsou součástí pozemku Musí najít odraz ve smlouvách! PRIMÁRNÍ JE VŽDY POZEMEK + nesmíme zapomínat na další ustanovení občanského zákoníku 2,odst.1 Každé ustanovení soukromého práva lze vykládat jenom ve shodě s Listinou základních práv a svobod a ústavním pořádkem vůbec, se zásadami, na nichž spočívá tento zákon, jakož i s trvalým zřetelem k hodnotám, které se tím chrání. Rozejde-li se výklad jednotlivého ustanovení pouze podle jeho slov s tímto příkazem, musí mu ustoupit. 2,odst.2 Zákonnému ustanovení nelze přikládat jiný význam, než jaký plyne z vlastního smyslu slov v jejich vzájemné souvislosti a z jasného úmyslu zákonodárce; nikdo se však nesmí dovolávat slov právního předpisu proti jeho smyslu. 2,odst.3 Výklad a použití právního předpisu nesmí být v rozporu s dobrými mravy a nesmí vést ke krutosti nebo bezohlednosti urážející obyčejné lidské cítění.

6 CO TÍM CHTĚL ZÁKONODÁRCE ŘÍCI? Před formálním textem zákona má přednost SPRAVEDLNOST 4, odst.1 Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat. ČLENĚNÍ NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU I. Obecná část II. Rodinné právo III. Absolutní majetková práva Držba Vlastnické právo Věcná práva k věci cizí (právo stavby, věcná břemena, zástavní právo, zadržovací právo) Dědictví IV. Relativní majetková práva V. Přechodná a závěrečná ustanovení NOVINKY - Veřejné seznamy Zákon jim věnuje velkou pozornost

7 PŘÍKLAD VEŘEJNÝCH SEZNAMŮ katastr nemovitostí patentový rejstřík rejstřík průmyslových vzorů CO ZÁSADNÍHO O NICH ŘÍKÁ ZÁKON? údaje zapsané ve veřejném seznamu jsou považovány za přesné a spolehlivé, pokud není prokázán opak VÝZNAM TEDY NENÍ jen evidenční, ale slouží k posílení PRÁVNÍ JISTOTY SPOLEČNOSTI k ní je třeba posílení dobré víry TŘETÍCH OSOB Je-li do veřejného seznamu zapsáno právo k věci, neomlouvá nikoho neznalost zapsaného údaje. Je-li právo k věci zapsáno do veřejného seznamu, má se za to, že bylo zapsáno v souladu se skutečným právním stavem. Bylo-li právo k věci z veřejného seznamu vymazáno, má se za to, že neexistuje. = zásada materiální publicity Co to je ZÁSADA MATERIÁLNÍ PUBLICITY?

8 = nově chráněna dobrá víra v pravdivost a úplnost zápisů právních vztahů v katastru Od okamžiku zapsání práva k nemovitosti, se má za to, že všichni vědí a) KDO je vlastníkem b) jaká PRÁVA jsou s nemovitostí spojena + zároveň budou v dobré víře, že evidovaný stav odpovídá skutečnosti. právní účinky vkladu přiznává již k okamžiku, kdy byl návrh na zápis doručen katastrálnímu úřadu. Okamžik bude měřen na den, hodinu a minutu (dnes pouze den podání návrhu). Budou-li mít dva návrhy na zápis stejné pořadí, použije se ustanovení správního řádu řešící případ, kdy předstih žádosti nelze určit, a pořadí těchto žádostí bude stanoveno losem. ZÁZNAM nebo VKLAD? všechna věcná práva budou do katastru zapisovat výlučně vkladem = ZÁSADA INTABULACE I to, co je deklaratorní + vyšší informovanost Katastrální úřad povolí vklad nejdříve po uplynutí 20 dnů od odeslání informace = prodloužení řízení + VYROZUMĚNÍ o provedeném vkladu bude mít podobu výpisu z katastru nemovitostí, ze kterého bude patrné, jaký vklad byl do katastru proveden, tedy jaká změna a ve prospěch koho byla v katastru zapsána.

9 Dvojí jištění INFORMACE PŘED I PO PROVEDENÉM VKLADU PRÁVNÍ OBRANA - změny Zamítnutí návrhu - správní žaloba. (protože není připuštěn opravný prostředek, přezkum ani obnova) Povolení a provedení vkladu Právo domáhat se výmazu takového zápisu a žádat, aby to bylo ve veřejném seznamu poznamenáno + pak do 2 měsíců musí podat návrh k soudu POKUD NEDODÁ PODÁNÍ K SOUDU poznámka o spornosti se vymaže NA CO SI DÁT POZOR u KATASTRU zapisuje se 15 nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala Právo stavby. Nový institut. Podle něj může být pozemek zatížen věcným právem jiné osoby (stavebníka) mít na povrchu nebo pod povrchem pozemku stavbu. Nezáleží přitom, zda jde o stavbu již zřízenou, či dosud nezřízenou. Budoucí zástavní právo. Občanský zákoník počítá i s tím, že zástavou se má stát věc, k níž má dlužníkovi vzniknout zástavní právo teprve v budoucnu. Zástavní právo v takovém případě vznikne nabytím vlastnického práva dlužníkem. Podzástavní právo. Podzástavní právo vzniká zastavením pohledávky. Souhlas dlužníka v tomto případě není potřebný. Podzástavní právo vůči němu vzniká mimo jiné i zápisem do katastru.

10 Budoucí výměnek. Smlouvou o výměnku si vlastník nemovité věci vymiňuje v souvislosti s jejím převodem pro sebe nebo pro třetí osobu požitky, úkony nebo práva sloužící k zaopatření na dobu života nebo na dobu určitou. Nabyvatel nemovité věci se zavazuje zaopatření poskytnout. Vlastník nemovité věci může pro sebe zapsat budoucí výměnek do katastru ještě před převedením nemovité věci. Přídatné spoluvlastnictví. Podle občanského zákoníku jde o věc náležící společně několika vlastníkům samostatných věcí tvořících celek sloužící společnému účelu. V praxi jde hlavně o spoluvlastnictví v bytových družstvech. Když se přídatné spoluvlastnictví týká nemovitosti zapisované do katastru seznamu, zapíše se toto spoluvlastnictví do katastru taky. Zápis rozdělení práva k nemovitosti na vlastnické právo k jednotkám má stát jen 500 korun. Správa svěřenského fondu. Občanský zákoník zavádí i institut svěřenského fondu a jeho správce. Svěřenský fond se vytváří vyčleněním majetku z vlastnictví zakladatele tak, že ten svěří správci majetek k určitému účelu smlouvou nebo pořízením pro případ smrti a svěřenský správce se zaváže tento majetek držet a spravovat. Správce jmenuje soud a může jím být každý svéprávný člověk, v zákonem daných situacích i právnická osoba. Výhrada vlastnického práva. Vyhradí-li si prodávající k věci vlastnické právo, má se za to, že se kupující stane vlastníkem teprve úplným zaplacením kupní ceny. Nebezpečí škody na věci však na kupujícího přechází již jejím převzetím. Výhrada práva zpětné koupě. Pokud se strany dohodnou na výhradě zpětné koupě, vzniká tím kupujícímu povinnost převést na požádání nemovitost prodávajícímu za úplatu zpět v nezhoršeném stavu. Prodávající vrátí kupujícímu kupní cenu. Výhrada zpětné koupě zavazuje i dědice nemovitosti. Výhrada práva zpětného prodeje. To samé, co v případě zpětné koupě, jen v opačném gardu: jde o ujednání, kterým si kupující vymíní, že nemovitost prodá prodávajícímu na požádání zpět. Zákaz zcizení nebo zatížení. Tento zákaz se týká situace, kdy zůstavitel někomu něco odkáže s připojením příkazu, aby nemovitost například neprodával, nebo ji nezatěžoval žádným břemenem. Zákaz však musí být nařízen na určitou přiměřenou dobu a odůvodněn vážným zájmem hodným právní ochrany, jinak může soud na návrh obtíženého rozhodnout, že se k zákazu nepřihlíží.

11 Výhrada práva lepšího kupce. Uzavřením kupní smlouvy s výhradou lepšího kupce nabývá prodávající právo dát přednost lepšímu kupci, přihlásí-li se v určené lhůtě. U nemovitostí je tato lhůta podle občanského zákoníku jeden rok od uzavření smlouvy. Zda je nový kupec lepší, rozhoduje prodávající. Ujednání o koupi na zkoušku. Kdo koupí nemovitost na zkoušku, kupuje ji podle občanského zákoníku s podmínkou, že ji ve zkušební lhůtě schválí. Neujednají-li strany zkušební lhůtu, činí u nemovitých věcí jeden rok od uzavření smlouvy. Nájem. Do katastru se zapíše, jen požádá-li o to vlastník nebo nájemce se souhlasem vlastníka. Pacht. Situace podobná nájmu. Pachtovní smlouvou se propachtovatel zavazuje přenechat pachtýři věc k dočasnému užívání a požívání a pachtýř se zavazuje platit za to propachtovateli pachtovné nebo poskytnout poměrnou část výnosu z věci," definuje vztah občanský zákoník. To se týká hlavně zemědělských pozemků. Pacht se do katastru zapíše za tisíc korun, ale opět pouze v případě, požádá-li o to vlastník nebo pachtýř se souhlasem vlastníka. Vzdání se práva na náhradu škody na pozemku. Toto právo občanský zákoník u nemovitostí speciálně neupravuje. Za tisíc korun se ho ale lze na katastru nemovitostí vzdát. zapisuje se 19 nových poznámek Osobě, která nabyla právo za úplatu v dobré víře, svědčí zapsaný právní stav (dobré víra se posuzuje ke dni nabytí) TZN. svou pravdu musí prokázat vlastník

12 Vlastnictví ( ) Zákon vlastnické právo nedefinuje jen jeho znaky, DRŽET UŽÍVAT POŽÍVAT NAKLÁDAT - ZNIČIT I obec ale za zákonných podmínek Základní pravidla dotýkající se nemovitostí obsahuje zákon o obcích ZÁKLADNÍ ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S MAJETKEM TEDY I MAJETKEM NEMOVITÝM 38 (1) Majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku (2) Majetek obce musí být chráněn před zničením, poškozením, odcizením nebo zneužitím. S nepotřebným majetkem obec naloží způsoby a za podmínek stanovených zvláštními předpisy, pokud tento zákon nestanoví jinak. KDO ROZHODUJE O DEMOLICI?

13 ZÁMĚR OBCE 39 (1) Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku obec zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní jednání neplatné. Nemovitost se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona platného ke dni zveřejnění záměru. (2) Při úplatném převodu majetku se cena sjednává zpravidla ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, nejde-li o cenu regulovanou státem. Odchylka od ceny obvyklé musí být zdůvodněna. Tzn. - MUSÍME ODŮVODNIT I CENU ZADARMO!!! = výpůjčku = darování PROČ? Je to absolutní odchylka od ceny v místě a čase obvyklé (3) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, jde-li o pronájem bytů a hrobových míst anebo pronájem nebo o výpůjčku majetku obce na dobu kratší než 30 dnů nebo jde-li o pronájem nebo výpůjčku právnické osobě zřízené obcí. POZOR rozdíl mezi bytem a bytovou jednotkou Co je to PO zřízená obcí? Spadají sem i obchodní společnosti, které jsou ZALOŽENÉ? DOPORUČENÍ ZVEŘEJŇUJME VŠE nemůžeme udělat chybu.

14 PODMÍNKY PLATNOSTI A DOLOŽKA - NOVELA 41 (1) Podmiňuje-li tento zákon platnost právního jednání obce předchozím zveřejněním, schválením nebo souhlasem, opatří se listina o tomto právním jednání doložkou, jíž bude potvrzeno, že tyto podmínky jsou splněny. Je-li listina touto doložkou obcí opatřena, má se za to, že povinnost předchozího zveřejnění, schválení nebo souhlasu byla splněna. (2) Právní jednání, která vyžadují schválení zastupitelstva obce, popřípadě rady obce, jsou bez tohoto schválení neplatná. (3) K neplatnosti právního jednání z důvodů stanovených v odstavci 2 a v 38 odst. 4 a 39 odst. 1 přihlédne soud i bez návrhu. CO TO ZNAMENÁ? Soud bude vždy jako první zkoumat, zda je smlouva, jejíž jednou smluvní stranou je obec/město = PLATNÁ. TO ZNAMENÁ U NEMOVITOSTÍ: Zda došlo ke zveřejnění Zda rozhodoval oprávněný orgán obce Zda je cena v místě a čase obvyklá Zda tento orgán jednal tak, jak má Zda smlouvu podepsal oprávněný zástupce obce + Obecné náležitosti podle občanského zákoníku ROZDĚLENÍ PRAVOMOCI 85 Zastupitelstvu obce je dále vyhrazeno rozhodování o těchto právních jednáních: a) nabytí a převod nemovitých věcí včetně vydání nemovitostí podle zvláštních zákonů, převod bytů a nebytových prostorů z majetku obce, DE FACTO - jednotek (bytových) - jednotek (nebytových prostor) dle Prohlášení vlastníka PROČ? Protože BYTY nejdou převádět!!!

15 VÝKLADEM - také zničení nemovitých věcí, tedy rozhodnutí o tom požádat o demoliční výměr - také uznání vlastnictví jiné osoby - také schválení vyhotovení Prohlášení vlastníka 102 (2) Radě obce je vyhrazeno m) rozhodovat o uzavírání nájemních smluv a smluv o výpůjčce; tuto působnost může rada obce svěřit příslušnému odboru obecního úřadu nebo příspěvkové organizaci obce zcela nebo zčásti, (3) Rada obce zabezpečuje rozhodování ostatních záležitostí patřících do samostatné působnosti obce, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu obce nebo pokud si je zastupitelstvo obce nevyhradilo. = např. smlouva o dílo??? KDO MŮŽE ZA OBEC JEDNAT, tedy i PODEPISOVAT? 103 (1) Starosta zastupuje obec navenek. OTÁZKA PRAXE: Kdo může převzít za obec hotovou stavbu? Není-li výslovně někdo zmocněný pouze STAROSTA OBCE 104 (1) Starostu zastupuje místostarosta. Zastupitelstvo obce může zvolit více místostarostů a svěřit jim některé úkoly. Místostarosta, kterého určí zastupitelstvo obce, zastupuje starostu v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy starosta nevykonává funkci.

16 CO JE TO NEPŘÍTOMNOST? Dovolená Nemocenská Delší služební cesta ne odskočení si na WC Omezení vlastnického práva ve vztahu k NEMOVITOSTEM - Zdržet se všeho, co působí pronikání imisí na cizí pozemek nad míru poměrů - IMISE = odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky + obdobně ZVÍŘATA MOVITÁ VĚC NA CIZÍM POZEMKU - Majitel povinen ihned vydat - Umožnit vstoupit a vyhledat Způsobila-li věc škodu, může ji zadržet do úhrady této škody ZVÍŘE je vlastník oprávněn stíhat, včetně roje včel. ALE vletí-li roj do cizího úlu, stává se jeho majitelem vlastník úlu BEZ NÁHRADY PLODY, STROMY, KOŘENY, VĚTVE PLODY jsou toho, na čí pozemek spadnou (mimo veřejného statku) OBEC NESMÍ POSBÍRAT OVOCE Tzn. jablka soukromých vlastníků jsou vždy SOUKROMÁ nemohou se stát veřejnými - Posbírání jablek na veřejném statku = krádež - Posbírání jablek souseda na mém pozemku jsem v právu

17 KOŘENY A VĚTVE přesahující Požádá vlastníka o odstranění, ten neučiní, může odstranit ŠETRNĚ sám. PRAVIDLO nesmí být zájem chráněný odstraněním menší než zájem na zachování stromu. To, co odstraní, je jeho vlastnictvím. OSTATNÍ ROSTLINY může odstranit bez omezení. TO MŮŽE UPLATNIT I OBEC STROMY - pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. Ani obec nesmí jinak POZEMEK nesmí být upraven tak, aby sousední ztratil oporu, aby neodtékala voda apod. (právo žádat úpravu) STAVBA nesmí ohrožovat sousední, nesmí z ní stékat voda, sníh právo žádat úpravu + Právo požadovat odstup nové stavby od hranice pozemku MŮŽE I OBEC + právo vstupu na sousední pozemek z důvodu údržby nebo hospodaření, v nezbytné míře + povinnost uhradit případné škody (nelze-li udělat jinak) + obdobně stavba, bourání apod. - v nezbytné míře MŮŽE UPLATNIT I OBEC MEZE těchto práv - převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací. Z TOHO VYPLÝVÁ vždy to bude na posouzení konkrétního případu NEJVĚTŠÍ HODNOTU MÁ DOHODA ROZHRADY = NOVÝ POJEM Ploty Zdi Meze Strouhy jiné podobné

18 přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky ZÁKLADNÍ PRAVIDLA - rozhrady jsou společné + není povinnost obnovovat; výjimka pokud by byla neznatelná hranice - soud může učit povinnost oplotit POCHYBNOST O HRANICÍCH Určuje soud podle poslední pokojné držby; nelze-li, pak rozumné uvážení Jak se to bude dělat v praxi? Budiž hranice NEZBYTNÁ CESTA Vlastník nemovité věci (TEDY I OBEC), na níž nelze - řádně hospodařit - či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojena s veřejnou cestou, může žádat, aby mu soused za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek. MOŽNOSTI zřízení nezbytné cesty - dohodou - JAKKOLI - rozhodnutím soudu v rozsahu, který odpovídá potřebě vlastníka nemovité věci + aby soused byl zřízením nebo užíváním nezbytné cesty co nejméně obtěžován a jeho pozemek co nejméně zasažen. To musí být zvlášť zváženo, máli se žadateli povolit zřízení nové cesty.

19 NEZBYTNÁ CESTA NENÍ ZADARMO náleží - úplata - odčinění újmy (není-li již kryto úplatou). + zvýšené náklady na údržbu za spoluužívání cizí soukromé cesty CESTU ZŘIZUJE A UDRŽUJE ten, v jehož prospěch byla zřízena (i obec) Při potřebě zřídit nezbytnou cestu jako umělou může vlastník dotčeného pozemku požadovat, aby žadatel do svého vlastnictví převzal pozemek potřebný pro nezbytnou cestu. Tehdy se cena stanoví nejen se zřetelem k ceně postoupeného pozemku, ale i s ohledem na znehodnocení zbývajícího nemovitého majetku dotčeného vlastníka. NABYTÍ VLASTNICKÉHO PRÁVA PŘIVLASTNĚNÍ Věc, která nikomu nepatří může si přivlastnit každý, nebrání-li tomu zákon OPUŠTĚNÁ NEMOVITÁ VĚC spadá do vlastnictví státu KDY JE NEMOVITOST OPUŠTĚNA? Nemovitá nevykonává vlastnické právo 10 let A co je dnes vlastně nemovitost? PŘÍRŮSTEK NEMOVITÉ VĚCI = to, co vyroste na pozemku STROM je toho, z jehož pozemku vyrůstá kmen KMEN na hranici = společný strom NAPLAVENINA A STRŽ - Co od břehu odpluje (ZEMINA), ztrácíme, co připluje, nabýváme

20 VÝJIMKA velká část pozemku uplatnění právo na ni do 1 roku + VLASTNICTVÍ OSTROVA Je toho, od kterého pozemku se oddělil UMĚLÉ PŘÍRŮSTKY NEMOVITÉ VĚCI STAVBA jako umělý přírůstek 2 SITUACE jako důsledek neoprávněných činů STAVBA ZA POUŽITÍ CIZÍHO MATERIÁLU Užije-li někdo cizí věc pro stavbu na svém pozemku, stane se stavba součástí pozemku + Vlastník pozemku nahradí vlastníku užité věci její hodnotu. + Kdo nebyl při užití cizí věci pro stavbu v dobré víře, nahradí vlastníku užité věci také ušlý zisk NEOPRÁVNĚNÁ STAVBA NA CIZÍM POZEMKU Stavba zřízená na cizím pozemku připadá vlastníkovi pozemku. Vlastník pozemku nahradí osobě, která zřídila na cizím pozemku stavbu v dobré víře, účelně vynaložené náklady. Pokud si chce stavbu ponechat. Ten, kdo v dobré víře nebyl, tyto nároky nemá KDO JE V DOBRÉ VÍŘE? Kdo má stavební povolení (ohlášení) Tedy MOHOU NASTAT TYTO SITUACE Neoprávněná stavba na cizím pozemku bez dobré víry stavba ZDARMA připadne do vlastnictví vlastníka pozemku Neoprávněná stavba na cizím pozemku v dobré víře stavba připadne do vlastnictví vlastníka pozemku ZA ÚČELNĚ VYNALOŽENÉ NÁKLADY

21 V obou případech se lze domáhat ODSTRANĚNÍ STAVBY na náklady stavebníka v případě dobré víry může soud přihlédnout k této dobré víře ve vztahu k nákladům. PRÁVO NA POZEMEK NÁROK MAJITELE STAVBY Kdo v dobré víře zřídil na cizím pozemku stavbu, má právo domáhat se po vlastníku pozemku, který o zřizování stavby věděl a bez zbytečného odkladu ji nezakázal, aby mu pozemek převedl za obvyklou cenu. = PRÁVO CHTÍT KOUPIT NÁROK MAJITELE POZEMKU Také vlastník pozemku má právo po zřizovateli stavby požadovat, aby pozemek koupil za obvyklou cenu. = PRÁVO CHTÍT PRODAT NECHCE PRODAT NECHCE KOUPIT Odstranění stavby NEBO soud na návrh některé ze stran přikáže pozemek do vlastnictví zřizovatele stavby a rozhodne o jeho povinnosti zaplatit vlastníku pozemku náhradu. VĚC DOPOSUD NEVÍDANÁ ROZHODNUTÍ O VLASTNICTVÍ proti vůli NABYVATELE ODEBRÁNÍ VLASTNICTVÍ proti vůli VLASTNÍKA NOVINKA - Přestavek Zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře. MAJITEL POZEMKU O TUTO ČÁST PŘICHÁZÍ

22 Ale má právo na náhradu: Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku. VĚC DOPOSUD NEVÍDANÁ PŘICHÁZÍME O VLASTNICTVÍ PROTI SVÉ VŮLI, ALE ZA NÁHRADU VYDRŽENÍ ŘÁDNÉ VYDRŽENÍ PODSTATA - Drží-li poctivý držitel vlastnické právo po určenou dobu, vydrží je a nabude věc do vlastnictví. DOBA VYDRŽENÍ vydržení vlastnického práva k nemovité věci je potřebná nepřerušená držba trvající deset let + započte se i doba řádné a poctivé držby jeho předchůdce. MIMOŘÁDNÉ VYDRŽENÍ Uplyne-li doba dvojnásobně dlouhá, než jaké by bylo jinak zapotřebí, vydrží držitel vlastnické právo, i když neprokáže právní důvod, na kterém se jeho držba zakládá. To neplatí, pokud se mu prokáže nepoctivý úmysl (např.podvod). TZN 20 let nemovitá věc

23 PŘEVOD VLASTNICKÉHO PRÁVA Vlastnické právo k věci určené jednotlivě se převádí samotnou smlouvou k okamžiku její účinnosti = OBECNÉ PRAVIDLO VÝJIMKY: nebo je jinak ujednáno (je na vůli smluvních stran) nebo je jinak stanoveno zákonem (smluvní strany to neovlivní) = NEMOVITOSTI VÍCE SMLUV K JEDNÉ VĚCI Není ve veřejném seznamu Vlastnictví nabývá ten, komu byla věc předána jako prvnímu. Je ve veřejném seznamu Vlastnictví nabývá ten, kdo podal jako první návrh na zápis do seznamu. PŘEVOD VLASTNICTVÍ K NEMOVITÉ VĚCI Převede-li se vlastnické právo k nemovité věci zapsané ve veřejném seznamu, nabývá se věc do vlastnictví zápisem do takového seznamu. Společná ustanovení o převodu vlastnického práva Kdo nabude vlastnické právo, nabude také práva a povinnosti s věcí spojená. + přejímá také závady váznoucí na věci, které jsou zapsány ve veřejném seznamu Např. EXEKUCE, ZÁSTAVA

24 jiné závady přejímá - měl-li a mohl-li je z okolností zjistit - bylo-li to ujednáno - stanoví-li tak zákon (dědictví s i dluhy) Spoluvlastnictví ( ) Osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky. spoluvlastníci se (ve vztahu k věci) považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba. spoluvlastník má právo k celé věci. Toto právo je omezeno stejným právem každého dalšího spoluvlastníka. Spoluvlastnický podíl Každý ze spoluvlastníků je úplným vlastníkem svého podílu. Podíl vyjadřuje - míru účasti každého spoluvlastníka na vytváření společné vůle - míru účasti na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví věci. KDY POUŽIJEME V PRAXI? Účastník územního nebo stavebního řízení - více spoluvlastníků chceme na jejich stavět nestačí souhlas většiny - více spoluvlastníků je-li v řízení jen soused stačí souhlas většiny

25 PRÁVA SPOLUVLASTNÍKA - může se svým podílem nakládat podle své vůle. PODMÍNKA Takové nakládání však nesmí být na újmu právům ostatních spoluvlastníků bez zřetele k tomu, z čeho vyplývají. PŘEDKUPNÍ PRÁVO SPOLUVLASTNÍKŮ - bylo zrušeno tzn. žádné neexistuje? EXISTUJE: Je buď speciálně upraveno zákonem (stavba a pozemek odlišných vlastníků, jednotka) nebo Zřízeno smluvně. Oddělení ze spoluvlastnictví a zrušení spoluvlastnictví ZÁKLADNÍ PRAVIDLO Nikdo nemůže být nucen ve spoluvlastnictví setrvat. MŮŽE ŽÁDAT: Oddělení ze spoluvlastnictví Podmínka je možnost rozdělení věci. Zrušení spoluvlastnictví ZRUŠENÍ SPOLUVLASTNICTVÍ Dohodou musí obsahovat způsob vypořádání jde-li o nemovitost - písemně

26 Nedohodnou-li se spoluvlastníci o zrušení spoluvlastnictví??? rozhodne o něm na návrh některého ze spoluvlastníků soud + rozhodne zároveň o způsobu vypořádání spoluvlastníků. JAK SOUD ROZHODUJE o rozdělení společné věci; věc ale nemůže rozdělit, pokud by se tím snížila podstatně její hodnota POZN. Rozdělení však nebrání nemožnost rozdělit věc na díly odpovídající přesně podílům spoluvlastníků, vyrovná-li se rozdíl v penězích. Není-li rozdělení společné věci dobře možné - přikáže ji soud za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům - nechce-li věc žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud prodej věci ve veřejné dražbě Spoluvlastníci si mohou dohodnout, že po určitou dobu nebudou žádat zrušení spoluvlastnictví nejvýše však 10 let Bytové spoluvlastnictví ( ) Bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek - může vzniknout, pokud je součástí nemovité věci dům alespoň s dvěma byty OBDOBNĚ NEBYTOVÉ PROSTORY Jednotka zahrnuje - byt jako prostorově oddělenou část domu a - podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné. Jednotka je věc nemovitá.

27 VZNIK JEDNOTKY Výstavbou - Smlouva o výstavbě Prohlášením - Zákon upravuje náležitosti Rozhodnutím soudu - při oddělení ze spoluvlastnictví - při zrušení a vypořádání spoluvlastnictví - při zúžení společného jmění - při vypořádání společného jmění. PŘEDKUPNÍ PRÁVO k bytové jednotce Vznikla-li jednotka rozdělením práva k domu nebo pozemku na vlastnické právo k jednotkám má nájemce bytu předkupní právo k jednotce při jejím prvním převodu - musí přijmout nabídku do šesti měsíců od její účinnosti. To platí i v případě nájmu nebytového prostoru, pokud byl pronajat v souvislosti s bytem v tomtéž domě. POZOR!!! Je-li nájemcem právnická osoba, ustanovení se nepoužije. POZNÁMKA PRO OBCE A MĚSTA - respektuje-li předkupní právo později, porušuje zákon - tzn. musí pak nabídnout jednotku všem PRAVIDLA PRODEJE složitá záležitost Cena obvyklá? Jednotky nebo domy? SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK POVINNÉ pět a více jednotek, z nichž minimálně 3 jsou ve vlastnictví DOBROVOLNÉ Je-li v domě méně než pět jednotek, může být společenství vlastníků založeno, pokud s tím souhlasí všichni vlastníci jednotek. ZÁKON UPRAVUJE PODROBNOSTI Vznik, změnu, zánik, pravidla, povinnosti

28 Přídatné spoluvlastnictví ( ) jde o věc náležící společně několika vlastníkům samostatných věcí tvořících celek sloužící společnému účelu. Typicky cesta k více domům kterou odmítne obec převzít. PŘEVODY VLASTNICTVÍ věci v přídatném spoluvlastnictví Podíl na věci v přídatném spoluvlastnictví lze převést jen za současného převodu vlastnického práva k věci, k jejímuž využití věc v přídatném spoluvlastnictví slouží. Převádí-li se vlastnické právo k takové věci, platí, že se převod vztahuje i na podíl na věci v přídatném spoluvlastnictví. spojitost ZRUŠENÍ přídatného spoluvlastnictví LZE - Pozbude-li věc v přídatném spoluvlastnictví svůj účel, zanikne přídatné spoluvlastnictví a spoluvlastníci se vypořádají podle obecných ustanovení o zrušení spoluvlastnictví. Dokud tento účel trvá, NELZE přídatné spoluvlastnictví zrušit. KDY ZTRÁCÍ ÚČEL ZAJIŠTĚNÍ PŘÍSTUPU? OBEC - převezme jako účelovou nebo místní komunikaci.

29 Věcná práva k cizím věcem Právo stavby ( ) Pozemek může být zatížen věcným právem jiné osoby (stavebníka) mít - na povrchu nebo - pod povrchem pozemku stavbu - již zřízená - dosud nezřízená Právo stavby může být zřízeno tak, že se vztahuje i na pozemek, kterého sice není pro stavbu zapotřebí, ale slouží k jejímu lepšímu užívání. NELZE ZŘÍDIT k pozemku, na kterém vázne právo příčící se účelu stavby. Je-li pozemek zatížen zástavním právem, lze jej zatížit právem stavby jen se souhlasem zástavního věřitele. Právo stavby je věc nemovitá. Stavba vyhovující právu stavby je jeho součástí, ale také podléhá ustanovením o nemovitých věcech. Vznik a zánik práva stavby

30 Nabývá se - smlouvou (zápisem do veř.seznamu) - vydržením - rozhodnutím orgánu veřejné moci (zápisem do veř.seznamu) Právo stavby = DOČASNÉ Nesmí být zřízeno na delší dobu než 99 let - poslední den se zapisuje do veřejného seznamu Vydržením se toto právo nabývá na dobu 40 let. Jsou-li pro to spravedlivé důvody, může soud dobu, na kterou je právo stavby zřízeno, k návrhu dotčené strany zkrátit nebo prodloužit. Právo stavby může být zřízeno - za úplatu (zákon stanoví podrobnosti) - bezúplatně Smlouva může stavebníku uložit, aby stavbu provedl do určité doby. Stavebník má povinnost udržovat stavbu v dobrém stavu. Smlouva může stavebníku uložit povinnost stavbu pojistit. Právo stavby přechází na dědice i na jiného všeobecného právního nástupce. VZÁJEMNÁ PŘEDKUPNÍ PRÁVA Stavebník má předkupní právo k pozemku Vlastník pozemku má předkupní právo k právu stavby. + OPAK SE MUSÍ ZAPSAT

31 Ujednají-li si strany něco jiného, zapíše se to do veřejného seznamu. NÁHRADA ZA STAVBU VLASTNÍKEM POZEMKU Není-li nic jiného ujednáno, dá vlastník stavebního pozemku stavebníkovi při zániku práva stavby uplynutím doby, na kterou bylo zřízeno, za stavbu náhradu. Náhrada činí polovinu hodnoty stavby v době zániku práva stavby, ledaže si strany ujednají jinak. TEDY: Právo stavby je věc nemovitá. NOVINKA - stavba přestává být účinností zákona samostatnou věcí, je-li jeden vlastník pozemku i stavby ( 3054) ALE u odlišných vlastníků zůstává stavba samostatnou nemovitou věcí ( 3055) s předkupním právem vlastníka pozemku ( 3056) NENÍ-LI STAVBA VĚCÍ, LOGICKY NEMŮŽE BÝT ANI NEMOVITOU VĚCÍ stavba na pozemku vlastníka. - Viz zákon o obcích o nabytí a převodu nemovitých věcí rozhoduje zastupitelstvo TOTO ROZHODOVÁNÍ SE TEDY BUDE TÝKAT: Pozemků (se stavbami, bez staveb) Podzemních staveb Práva stavby Jednotek Staveb na pozemku, které nejsou obce, stavba ano Právo stavby - shrnutí - je virtuální věcí, jíž je pozemek zatížen a která může existovat i přesto, že samotná stavba už zanikla nebo naopak ještě nestojí

32 - je možné je darovat, prodat, zastavit, zdědit, pronajmout nebo k ní zřídit služebnost - stavebník nebude majitelem stavby - tento vztah nahradí právo stavby Od roku 2014 se staly nové stavby v případě jednotného vlastníka součástí pozemků, na kterých stojí. Nově se ani samostatně nezapisují do katastru nemovitostí. Pokud tedy obec bude na vlastním pozemku stavět dům, bude ten k pozemku automaticky přirůstat. Věcná břemena ( ) OBECNÁ USTANOVENÍ Služebnosti Reálná břemena Služebnosti Věc může být zatížena služebností vlastník věci musí ve prospěch jiného něco - trpět nebo - něčeho se zdržet OBSAH SLUŽEBNOSTI - zahrnuje vše, co je nutné k jejímu výkonu - Není-li obsah nebo rozsah služebnosti určen, posoudí se A) podle místní zvyklosti B) není-li ani ta, má se za to, že je rozsah nebo obsah spíše menší než větší.

33 Kdo je oprávněn ze služebnosti, může se domáhat ochrany svého práva NABYTÍ SLUŽEBNOSTI smlouvou pořízením pro případ smrti vydržením po dobu potřebnou k vydržení vlastnického práva k věci, která má být služebností zatížena ze zákona rozhodnutím orgánu veřejné moci Při vydržení služebnosti odpovídající veřejnému statku je vydržitelkou obec, na jejímž území se věc nalézá. Pozemek určený k plnění funkcí lesa lze zatížit jen pozemkovou služebností služebností pastvy služebností braní lesních plodů NĚKTERÉ POZEMKOVÉ SLUŽEBNOSTI Služebnost inženýrské sítě zakládá právo vlastním nákladem a vhodným i bezpečným způsobem zřídit na služebném pozemku nebo přes něj vést vodovodní, kanalizační, energetické nebo jiné vedení, provozovat je a udržovat. Opora cizí stavby Kdo je povinen nést tíži cizí stavby, přispěje také poměrně na udržování zdí nebo podpěr, není však povinen k podpěře panujícího pozemku.

34 Služebnost okapu = právo svádět dešťovou vodu ze své střechy na cizí nemovitou věc buď volně nebo ve žlabu; svou střechu smí zvýšit jen tehdy, neztíží-li tím služebnost. + musí svodní žlab, byl-li zřízen, udržovat v dobrém stavu. + napadne-li mnoho sněhu, sníh včas odklidit. Právo na svod dešťové vody hradí sám náklady na zařízení k tomu potřebná. pozn. : Je-li k svodu potřebná strouha nebo podobné zařízení, nese náklady na jejich zřízení a údržbu vlastník panujícího pozemku. Právo na vodu Kdo má právo na vodu na cizím pozemku, má k ní také přístup. POZN: Kdo má právo svádět vodu z cizího pozemku na svůj nebo ze svého pozemku na cizí, může na svůj náklad zřídit a udržovat zařízení k tomu potřebná; jejich rozsah se řídí potřebou panujícího pozemku. Služebnost rozlivu - umožňuje, právo rozlévat na služebném pozemku vodu. Služebnost zahrnuje i právo vlastníka vodního díla mít a udržovat na služebném pozemku obslužná zařízení, a je-li to výslovně ujednáno, provádět na nich i na vodním díle úpravy za účelem jejich modernizace nebo zlepšení jejich výkonnosti - vlastník pozemku se zdrží všeho, co vede k ohrožení vodního díla a obslužných zařízení, a je-li to s ním předem projednáno, umožní oprávněné osobě vstup na pozemek po nezbytnou dobu a v nutném rozsahu. Služebnost stezky, průhonu a cesty Služebnost stezky zakládá právo chodit po ní nebo se po ní dopravovat lidskou silou a právo, aby po stezce jiní přicházeli k oprávněné osobě a odcházeli od ní nebo se lidskou silou dopravovali. Služebnost stezky neobsahuje právo vjíždět na služebný pozemek na zvířatech ani vláčet po služebném pozemku břemena.

35 Služebnost průhonu zakládá právo hnát zvířata přes služebný pozemek. Se služebností průhonu je spojeno i právo jezdit jinými než motorovými vozidly. NESMÍ SE ZŘÍDIT na pozemku určeném k plnění funkcí lesa, a dřívější po rozhodnutí o tom, že je o lesní pozemek, zanikne. Služebnost cesty zakládá právo jezdit přes služebný pozemek jakýmikoli vozidly. ALE neobsahuje právo průhonu KDO CESTU PLATÍ? Osoba, které přísluší služebnost cesty, přispívá poměrně k udržování cesty včetně lávek a mostů. Vlastník služebného pozemku přispívá, jen když tato zařízení užívá. OBECNÁ USTANOVENÍ stezka, cesta, průhon Plocha pro výkon služebnosti stezky, cesty nebo průhonu musí být přiměřená potřebě a místu. Stanou-li se stezka, cesta nebo průhon působením náhody neschůdnými, lze se domáhat, aby byla vykázána náhradní plocha, než budou uvedeny v předešlý stav. Právo pastvy Není-li určen druh, počet dobytka nebo rozsah a čas pastvy, když se právo pastvy zřídilo, chrání se pokojná desetiletá držba. Právo pastvy se vztahuje na každý druh hospodářských zvířat, nikoli však na prasata a drůbež. Zvířata nadměrně znečištěná, nemocná nebo cizí jsou z pastvy vyloučena. Je-li služebným pozemkem pozemek s lesními porosty, zakazuje se zřídit služebnost pastvy dobytka. Užívací právo Služebností užívacího práva se uživateli poskytuje právo užívat cizí věc pro jeho vlastní potřebu a potřebu jeho domácnosti. Změní-li se tyto potřeby po zřízení služebnosti, nezakládá to uživateli právo na její rozšíření.

36 Vlastníku věci náležejí všechny užitky, které může brát bez zkrácení práva uživatele. Vlastník však nese všechny její závady a musí věc udržovat v dobrém stavu. Přesahují-li náklady užitek, který vlastníkovi zbývá, musí uživatel buď tyto zvýšené náklady nést, anebo od užívání upustit. Požívací právo Služebností požívacího práva se poživateli poskytuje právo užívat cizí věc a brát z ní plody a užitky; poživatel má právo i na mimořádný výnos z věci. Při výkonu těchto práv je poživatel povinen šetřit podstatu věci. POZOR - Na skrytou věc nalezenou v pozemku poživatel právo nemá. Služebnost bytu Je-li zřízena služebnost bytu, má se za to, že byla zřízena jako služebnost užívání. Zánik služebnosti ZÁNÍK TRVALOU ZMĚNOU Služebnost zaniká trvalou změnou, pro kterou služebná věc již nemůže sloužit panujícímu pozemku nebo oprávněné osobě. OMEZENÍ NEBO ZRUŠENÍ Při trvalé změně vyvolávající hrubý nepoměr mezi zatížením služebné věci a výhodou panujícího pozemku nebo oprávněné osoby se vlastník služebné věci může domáhat omezení nebo zrušení služebnosti za přiměřenou náhradu. DOHODA O ZRUŠENÍ zrušení služebnosti zapsané ve veřejném seznamu, zanikne služebnost výmazem z veřejného seznamu. UPLYNUTÍM DOBY Dobu, na kterou byla někomu zřízena služebnost, lze ujednat i tak, že služebnost zanikne, dosáhne-li nějaká jiná osoba určitého věku. V takovém případě se má za to, že dřívější smrt této osoby nemá na trvání služebnosti vliv. POZNÁMKA: Spojením vlastnictví panující a služebné věci v jedné osobě služebnost nezaniká.

37 Reálná břemena Je-li věc zapsána do veřejného seznamu, může být zatížena reálným břemenem tak, že dočasný vlastník věci je jako dlužník zavázán vůči oprávněné osobě něco jí dávat nebo něco konat. Př. dodávat pravidelně oprávněnému nějaký užitek + Pro totéž reálné břemeno lze zatížit i několik věcí. + Vlastník zatížené věci se zdrží všeho, čím by se věc zhoršila k újmě osoby oprávněné z reálného břemene. Zástavní právo ( ) Při zajištění dluhu zástavním právem vznikne věřiteli oprávnění, nesplní-li dlužník dluh řádně a včas, uspokojit se z výtěžku zpeněžení zástavy do ujednané výše není-li tato ujednána, do výše pohledávky s příslušenstvím ke dni zpeněžení zástavy

38 RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA Převedení věci do vlastnictví jiného Koupě Darování Směna Přenechání věci k užití jinému Výprosa Výpůjčka Nájem Pacht Dílo ZÁVAZKY Z DELIKTŮ Náhrada majetkové a nemajetkové újmy ZÁVAZKY Z JINÝCH PRÁVNÍCH DŮVODŮ Bezdůvodné obohacení

39 ZÁVAZNOST JEDNÁNÍ O SMLOUVĚ ANO nebo NE? NIKDO (tedy ani obec) neodpovídá za to, že ji neuzavře VÝJIMKA: ledaže jednání o smlouvě zahájí nebo v takovém jednání pokračuje, aniž má úmysl smlouvu uzavřít. NOVINKA: PŘEDSMLUVNÍ ODPOVĚDNOST Při jednání o uzavření smlouvy si smluvní strany vzájemně sdělí všechny skutkové a právní okolnosti - o nichž ví nebo - vědět musí tak, aby se každá ze stran mohla přesvědčit o možnosti uzavřít platnou smlouvu, a aby byl každé ze stran zřejmý její zájem smlouvu uzavřít. Dospějí-li strany při jednání o smlouvě tak daleko, že se uzavření smlouvy jeví jako vysoce pravděpodobné, jedná nepoctivě ta strana, která přes důvodné očekávání druhé strany v uzavření smlouvy jednání o uzavření smlouvy ukončí, aniž pro to má spravedlivý důvod. Smlouva o smlouvě budoucí Smlouvou o smlouvě budoucí se nejméně jedna strana zavazuje uzavřít po vyzvání v ujednané lhůtě, jinak do jednoho roku, budoucí smlouvu, jejíž obsah je ujednán alespoň obecným způsobem. = končí povinné PODSTATNÉ náležitosti Nesplní-li zavázaná strana povinnost uzavřít smlouvu, může oprávněná strana požadovat, aby obsah budoucí smlouvy určil soud nebo osoba určená ve smlouvě. Neurčí-li tato osoba obsah budoucí smlouvy v přiměřené lhůtě nebo odmítne-li jej určit, může oprávněná strana navrhnout, aby jej určil soud.

40 Obsah budoucí smlouvy se určí podle účelu, který má uzavření budoucí smlouvy zřejmě sledovat. Přitom se vychází z návrhů stran přihlédne se k okolnostem, za kterých byla smlouva o smlouvě budoucí uzavřena jakož i k tomu, aby práva a povinnosti stran byly poctivě uspořádány. KOUPĚ ( ) MOVITÁ VĚC NEMOVITÁ VĚC

41 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ pro oba typy smluv prodávající se zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo k ní kupující se zavazuje, že věc převezme a zaplatí prodávajícímu kupní cenu Kupní cena musí být ujednána dostatečně určitě: pevná nebo způsob jejího určení NEBEZPEČÍ ŠKODY Přechází na kupujícího současně s nabytím vlastnického práva. Prodávající upozorní kupujícího při ujednávání kupní smlouvy na vady věci, o nichž ví. KOUPĚ NEMOVITÉ VĚCI

42 NEMOVITOST - latinsky immobilium to, co se nedá přemístit Z podstatných ustanovení zákona FORMA SMLOUVY - povinná písemná forma VADY NEMOVITOSTI - lhůty uplatnění Prodávající věděl NEOMEZENÁ DOBA Prodávající nevěděl DO 5 LET CHYBNÁ VÝMĚRA sleva z kupní ceny VEDLEJŠÍ UJEDNÁNÍ u KUPNÍ SMLOUVY VÝHRADA VLASTNICKÉHO PRÁVA kupující stane vlastníkem teprve úplným zaplacením kupní ceny. Nebezpečí škody na věci však na kupujícího přechází již jejím převzetím. U NEMOVITOSTI zapsat do katastru VÝHRADA ZPĚTNÉ KOUPĚ kupujícímu vzniká povinnost převést na požádání věc prodávajícímu za úplatu zpět.

43 VZÁJEMNÉ POVINNOSTI kupující vrátí prodávajícímu věc v nezhoršeném stavu prodávající vrátí kupujícímu kupní cenu POZN. zavazuje i dědice LHŮTY Nebyla-li ujednána lhůta, ve které má prodávající právo žádat vrácení věci u movité věci - tříletá lhůta u nemovité věci - desetiletá lhůta. + NEMOVITOU VĚC nelze v této době zatížit bez souhlasu oprávněného z práva zpětné koupě VÝHRADA ZPĚTNÉHO PRODEJE Ustanovení o zpětné koupi se obdobně použijí i na ujednání, kterým si kupující vymíní, že věc prodá prodávajícímu zpět. PŘEDKUPNÍ PRÁVO Ujedná-li si předkupník k věci předkupní právo vzniká dlužníku povinnost nabídnout věc předkupníkovi ke koupi, pokud by ji chtěl prodat třetí osobě (koupěchtivému) + lze ho také ujednat i mimo souvislost s kupní smlouvou. Výhrada předkupního práva zavazuje také dědice + Nekoupí-li předkupník nabídnutou věc, zůstává mu předkupní právo zachováno. Nabídka = ohlášením všech podmínek - vyžaduje se oznámení obsahu smlouvy uzavřené s koupěchtivým. - vyžaduje písemnou formu. Přijme-li předkupník nabídku uskuteční se koupě mezi prodávajícím a předkupníkem za týchž podmínek, jaké prodávající dohodl s koupěchtivým

44 ZÁNIK PŘEDKUPNÍHO PRÁVA Předkupní právo zanikne, když předkupník neuhradí kupní cenu - dle ujednání - jinak movitou věc do 8 dnů - nemovitou věc do 3 měsíců JINAK Má právo na všechny výhody jako koupěchtivý (odklad ceny, splátky ) ROZDÍL MEZI VÝHRADOU ZPĚTNÉ KOUPĚ A PŘEDKUPNÍM PRÁVEM PÁNEM SITUACE JE PRODÁVAJÍCÍ: prodej mi zpět Okamžiku, kdy já chci Určení ceny je sjednáno PÁNEM SITUACE JE KUPUJÍCÍ: Kup, budu-li chtít prodávat. Okamžik neovlivníme. Cenu určuje koupěchtivý

45 KOUPĚ NA ZKOUŠKU kupuje věc s podmínkou, že věc ve zkušební lhůtě schválí ZKUŠEBNÍ LHŮTA dohodou nebo neujednají-li, činí u movitých věcí tři dny u nemovitých věcí jeden rok od uzavření smlouvy má-li být vyzkoušena po odevzdání, běží zkušební doba ode dne odevzdání. VÝHRADA LEPŠÍHO KUPCE Uzavřením kupní smlouvy s výhradou lepšího kupce nabývá prodávající právo dát přednost lepšímu kupci, přihlásí-li se v určené lhůtě. Tato lhůta činí u movitých věcí tři dny u nemovitých věcí jeden rok od uzavření smlouvy. KDO ROZHODUJE O TOM, KDO JE LEPŠÍ KUPEC? Zda je nový kupec lepší, rozhoduje prodávající ROZHODUJÍCÍ NENÍ CENA - může dát zejména přednost novému kupci, třebaže první nabízí vyšší cenu. VÝPŮJČKA

46 Smlouvou o výpůjčce - půjčitel přenechává vypůjčiteli - nezuživatelnou věc - a zavazuje se mu - umožnit její bezplatné dočasné užívání. V našem případě nemovitost. Z NĚKTERÝCH USTANOVENÍ Vypůjčitel není oprávněn věc přenechat jiné osobě bez svolení půjčitele. Vypůjčitel má právo vrátit věc předčasně; kdyby však z toho vznikly půjčiteli obtíže, nemůže věc vrátit bez jeho souhlasu. Půjčitel se nemůže domáhat předčasného vrácení věci; to neplatí, užije-li vypůjčitel věc v rozporu se smlouvou. Potřebuje-li půjčitel věc nevyhnutelně dříve z důvodu, který nemohl při uzavření smlouvy předvídat, může se domáhat jejího předčasného vrácení, jen bylo-li to ujednáno. Obvyklé náklady spojené s užíváním věci nese vypůjčitel ze svého. Mimořádné půjčitel POZOR odůvodnění absolutní výjimky NÁJEM Členění zákona v této části Obecná ustanovení

47 Zvláštní ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu Zvláštní ustanovení o nájmu prostoru sloužícího podnikání Zvláštní ustanovení o podnikatelském pronájmu věcí movitých Zvláštní ustanovení o nájmu dopravního prostředku Ubytování Obecná ustanovení Nájemní smlouvou se pronajímatel zavazuje přenechat nájemci věc k dočasnému užívání a nájemce se zavazuje platit za to pronajímateli nájemné. Předmět nájmu Pronajmout lze věc nemovitou nezuživatelnou věc movitou část nemovité věci věc, která v budoucnu teprve vznikne je-li ji možné dostatečně přesně určit při uzavření nájemní smlouvy POZN. Nájem lze zapsat do veřejného seznamu, je-li tam zapsána pronajatá věc. DOBA NÁJMU - na dobu určitou nájem na dobu určitou delší než padesát let, má se za to, že byl nájem ujednán na dobu neurčitou s tím, že v prvních padesáti letech lze nájem vypovědět jen z ujednaných výpovědních důvodů a v ujednané výpovědní době (NUTNO SJEDNAT!) - na dobu neurčitou (výslovně nebo není-li doba ujednána)

48 Nájemní smlouva pronajímatele zavazuje přenechat věc nájemci tak, aby ji mohl užívat - k ujednanému nebo - obvyklému účelu (účel dobré proto ujednat) udržovat věc v takovém stavu, aby mohla sloužit tomu užívání, pro které byla pronajata zajistit nájemci nerušené užívání věci po dobu nájmu + v takovém stavu ji nájemci odevzdá ÚDRŽBA VĚCI Běžná údržba - NÁJEMCE (není-li dohodnuto jinak) Ostatní + nezbytné opravy - PRONAJÍMATEL (není-li dohodnuto jinak) Není-li plněno sleva z nájemného apod. (upravuje zákon) MŮŽE PRONAJÍMATEL OPRAVOVAT, JAK CHCE? Během nájmu pronajímatel nemá právo o své vůli pronajatou věc měnit. VÝJIMKA: potřeba provést nezbytnou opravu věci, kterou nelze odložit na dobu po skončení nájmu musí ji nájemce strpět, i když mu provedení opravy způsobí obtíže nebo omezí užívání věci NAVÍC - Trvá-li oprava vzhledem k době nájmu dobu nepřiměřeně dlouhou nebo - ztěžuje-li oprava užívání věci nad míru obvyklou,

49 má nájemce právo na slevu z nájemného podle doby opravy a jejího rozsahu. a dále Jedná-li se o takovou opravu, že v době jejího provádění není možné věc vůbec užívat, má nájemce právo - aby mu pronajímatel dočasně poskytl k užívání jinou věc, nebo - může nájem vypovědět bez výpovědní doby. Nájemce je povinen užívat věc jako řádný hospodář - k ujednanému účelu, nebo - není-li ujednán, k účelu obvyklému, + a platit nájemné. PODNÁJEM Souhlasí-li pronajímatel, může nájemce zřídit třetí osobě k věci užívací právo; byla-li nájemní smlouva uzavřena v písemné formě, vyžaduje i souhlas pronajímatele písemnou formu. Bez souhlasu považuje se to za hrubé porušení nájemcových povinností způsobující pronajímateli vážnější újmu. Užívací právo lze třetí osobě zřídit jen na dobu nájmu věci; k odchylnému ujednání se nepřihlíží. Nájemné Nájemné se platí - v ujednané výši - není-li ujednána, platí se ve výši obvyklé v době uzavření nájemní smlouvy s přihlédnutím k nájemnému za nájem obdobných věcí za obdobných podmínek. Nemusí být hrazeno v penězích, jde o hodnotu. Nájemné se platí měsíčně pozadu.

50 Další práva a povinnosti stran Prohlídka věci Pronajímatel oznámí, nájemce umožní Nezbytný rozsah, oznámení v přiměřené době (nevyžaduje se, hrozí-li škoda) ÚČEL PROHLÍDKY jen tak, oprava, údržba ZPŮSOBÍ-LI NÁJEMCI OBTÍŽE sleva z nájemného Provedení opravy nájemcem jen s předchozím souhlasem pronajímatele byla-li nájemní smlouva uzavřena v písemné formě, vyžaduje i souhlas pronajímatele písemnou formu. - na svůj náklad ZHODNOCENÍ - pronajímatel se s nájemcem při skončení nájmu vyrovná podle míry zhodnocení bez souhlasu pronajímatele uvede věc do původního stavu - jakmile o to pronajímatel požádá - nejpozději však při skončení nájmu věci Neuvede-li nájemce na žádost pronajímatele věc do původního stavu, může pronajímatel nájem vypovědět bez výpovědní doby. PŘECHOD PRÁV A POVINNOSTÍ Změní-li se vlastník věci, přejdou práva a povinnosti z nájmu na nového vlastníka. Převedl-li pronajímatel vlastnické právo k věci, nejsou pro nového vlastníka závazná ujednání o pronajímatelových povinnostech, které zákon nestanoví. To neplatí, pokud nový vlastník o těchto ujednáních věděl. Pozn. Nejčastěji jednotky.

51 Skončení nájmu Nájemce odevzdá pronajímateli věc - v místě, kde ji převzal - v takovém stavu, v jakém byla v době, kdy ji převzal s přihlédnutím k obvyklému opotřebení při řádném užívání, ledaže věc zanikla nebo se znehodnotila; odevzdáním se rozumí i předání vyklizené nemovité věci. NÁJEM KONČÍ - uplynutím doby - zánikem věci během doby nájmu, + stane-li se věc nepoužitelnou k ujednanému nebo obvyklému účelu, a to z důvodů, které nejsou na straně nájemce, má nájemce právo nájem vypovědět bez výpovědní doby PORUŠOVÁNÍ POVINNOSTÍ NÁJEMCEM Užívá-li nájemce věc takovým způsobem, že se opotřebovává nad míru přiměřenou okolnostem nebo že hrozí zničení věci - vyzve ho pronajímatel, aby věc užíval řádně - dá mu přiměřenou lhůtu k nápravě a upozorní jej na možné následky neuposlechnutí výzvy. Výzva vyžaduje písemnou formu a musí být nájemci doručena. - Neuposlechne-li nájemce výzvy má pronajímatel právo nájem vypovědět bez výpovědní doby. - Hrozí-li však v případě uvedeném v odstavci 1 naléhavě vážné nebezpečí z prodlení, má pronajímatel právo nájem vypovědět bez výpovědní doby, aniž nájemce vyzval k nápravě. OBDOBNĚ postupuje pronajímatel, nezaplatí-li nájemce nájemné ani do splatnosti příštího nájemného. VÝPOVĚĎ SMLOUVY NA DOBU URČITOU jen v případě, že ve smlouvě byly zároveň ujednány - důvody výpovědi - výpovědní doba

52 PRODLOUŽENÍ NÁJMU NEČINNOSTÍ Užívá-li nájemce věc i po uplynutí nájemní doby + pronajímatel ho do jednoho měsíce nevyzve, aby mu věc odevzdal, platí, že nájemní smlouva byla znovu uzavřena za podmínek ujednaných původně. - maximálně na rok - u kratší doby v původní smlouvě na tuto kratší dobu UKONČENÍ NÁJMU NA DOBU NEURČITOU výpovědí jednou ze stran VÝPOVĚDNÍ DOBA 1 měsíc - věc movitá 3 měsíce věc nemovitá (výpověď nemusí být odůvodněna) + výpověď bez výpovědní doby = Porušuje-li strana zvlášť závažným způsobem své povinnosti, a tím působí značnou újmu druhé straně (výpověď musí být odůvodněna) Ve výpovědní době musí nájemce umožnit prohlídku novým nájemcům + Pronajímatel má právo na úhradu pohledávky vůči nájemci zadržet movité věci, které má nájemce na věci nebo v ní. Toto jsou obecná ustanovení např. se jimi řídí nájem hrobových míst

53 Zvláštní ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu PŘEDMĚT NÁJEMNÍ SMLOUVY byt nebo dům nájemní smlouvou se přenechává nájemci k zajištění bytových potřeb nájemce a popřípadě i členů jeho domácnosti nepřihlíží se k ujednáním, která by zkracovala práva nájemce dle této části zákona VYJMA přenechání k rekreaci a krátkodobému účelu na to se tato část naopak NEPOUŽIJE, i když jde o dům/byt CO JE TO BYT místnost nebo soubor místností, které - jsou částí domu - tvoří obytný prostor - jsou určeny a užívány k účelu bydlení Ujednají-li si pronajímatel s nájemcem, že k obývání bude pronajat jiný než obytný prostor, jsou strany zavázány stejně, jako by byl pronajat obytný prostor. Skutečnost, že pronajatý prostor není určen k bydlení, nemůže být na újmu nájemci. JE-LI PRONAJAT DŮM použijí se ustanovení o nájmu bytu přiměřeně. FORMA SMLOUVY = povinná písemná forma ALE pronajímatel nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy. Nájemce ano. NENÍ-LI PÍSEMNÁ SMLOUVA: Užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou.

SMLOUVA O NÁJMU MOVITÉ VĚCI

SMLOUVA O NÁJMU MOVITÉ VĚCI SMLOUVA O NÁJMU MOVITÉ VĚCI podle 2201 občanského zákoníku 89/2012 Sb. I. SMLUVNÍ STRANY Pronajímatel: Občanské sdružení Ramus Volyňská 1189/1 Praha 10, 100 00 IČ 22830065 a nájemce, uvedený v části 2

Více

Nový občanský zákoník ve vazbě na obecní zřízení. Některé problematické okruhy

Nový občanský zákoník ve vazbě na obecní zřízení. Některé problematické okruhy Nový občanský zákoník ve vazbě na obecní zřízení Některé problematické okruhy 39 obecního zřízení 39 (1) Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku

Více

Nový občanský zákoník z pohledu trhu

Nový občanský zákoník z pohledu trhu Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí III. Diskusní setkání časopisu Stavební fórum ve spolupráci s advokátní kanceláří Salans Michal Hink 17. května 2012 Obsah Nabývání vlastnického práva Ochrana

Více

Real Estate Market 2012

Real Estate Market 2012 Real Estate Market 2012 Praha 22. 2. 2012 Nový katastrální zákon Karel Večeře Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah prezentace vývoj zápisů do katastru nemovitostí digitalizace katastrálních map dopady

Více

FABIAN & PARTNERS ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE

FABIAN & PARTNERS ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE FABIAN & PARTNERS ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE Jak se NOZ dotkne práva nemovitostního? Změny v právu nemovitostí od 1.1.2014 Nový občanský zákoník č. 89/2012 Nový katastrální zákon č. 256/2013

Více

CPr_2 Civilní právo 2 Nájem a pacht Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D.

CPr_2 Civilní právo 2 Nájem a pacht Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. CPr_2 Civilní právo 2 Nájem a pacht Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Smlouva o nájmu - podstatné náležitosti - pronajímatel se zavazuje

Více

Vodní díla praxe a výhled Soukromoprávní a veřejnoprávní aspekty vodních děl po 1. lednu 2014

Vodní díla praxe a výhled Soukromoprávní a veřejnoprávní aspekty vodních děl po 1. lednu 2014 Vodní díla praxe a výhled Soukromoprávní a veřejnoprávní aspekty vodních děl po 1. lednu 2014 Vybraná ustanovení dotčených právních předpisů I. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů

Více

Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy

Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy správa majetku obce po novele obecního zřízení vybrané aspekty P R A H A, 2017 J U D R. P H D R. P E T R KO L Á Ř, PH. D. Péče řádného hospodáře 159 NOZ:

Více

Omezení vlastnických práv

Omezení vlastnických práv Omezení vlastnických práv Katastr nemovitostí aktuálně Praha 15. června 2016 Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální Omezení vlastnického práva Omezení vlastnického práva je upraveno v rámci

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Některá ustanovení Občanského zákoníku se vztahem ke Stavebnímu zákonu. (stavba, pozemek, společenství vlastníků)

Některá ustanovení Občanského zákoníku se vztahem ke Stavebnímu zákonu. (stavba, pozemek, společenství vlastníků) Některá ustanovení Občanského zákoníku se vztahem ke Stavebnímu zákonu (stavba, pozemek, společenství vlastníků) OÚPSŘ KrÚ Kraje Vysočina listopad 2013 Stavba 498 Nemovité a movité věci (1) Nemovité věci

Více

Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí

Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí v roce 2014 JUDr. Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální 17. května 2012 Nemovité věci (ne nemovitosti) Nemovité věci ( pozemky a 498 odst. 1)

Více

ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz)

ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Absolutní majetková práva Absolutní účinek věcných práv Kogentnost vs. dispozitivnost

Více

Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí II. Nájemní vztahy v novém občanském zákoníku

Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí II. Nájemní vztahy v novém občanském zákoníku Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí II. Nájemní vztahy v novém občanském zákoníku Diskusní setkání časopisu Stavební fórum ve spolupráci s advokátní kanceláří Salans Olga Humlová, Michal Hink

Více

Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva

Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva 1. Základní metoda regulace respektování rovnosti subjektů rovnost subjektů a. žádný účastník OP vztahu nemůže jednostranně ukládat druhému subjektu povinnosti b. žádný

Více

Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy

Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy Nakládání s obecním majetkem po novele obecního zřízení P R A H A, 2016 J U D R. P H D R. P E T R KO L Á Ř, PH. D. Neplatnost právních jednání obcí z

Více

XI. ročník odborné mezinárodní konference Real EstateMarket Čtvrtek 18. 10. 2012, ClarionCongressHotel Praha

XI. ročník odborné mezinárodní konference Real EstateMarket Čtvrtek 18. 10. 2012, ClarionCongressHotel Praha Nový katastrální zákon? Nový katastrální zákon: - navazuje na nový občanský zákoník (veřejný seznam s důsledky dle NOZ materiální publicita, obrana proti zapsání/nezapsání do seznamu) - účinnost od 1.

Více

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6. Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00021 Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Nájem dle nového občanského zákoníku

Nájem dle nového občanského zákoníku Nájem dle nového občanského zákoníku Real Estate Market Autumn 2013 Jan Šolc Obsah Přehled závazkových vztahů z titulu přenechání věci k užití jinému upravených v NOZ Základní znaky nájmu a pachtu a rozdíly

Více

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Změny ve zvláštní části Nové smluvní typy Sjednocení úpravy

Více

Co a jak se bude zapisovat?

Co a jak se bude zapisovat? Katastrální zákon Co a jak se bude zapisovat? SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA 28.05.2013 Co se bude nově zapisovat Nejdůležitější změny z hlediska zápisů v KN z hlediska předmětů evidence stavba je součástí pozemku

Více

Založení a správa základního hospodaření domácnosti

Založení a správa základního hospodaření domácnosti Založení a správa základního hospodaření domácnosti Pořízení bytu formou nájmu/ podnájmu Nájemní vztah vzniká na základě písemné smlouvy, kterou pronajímatel (vlastník) přenechává nájemci do užívání, a

Více

116/1990 Sb. ZÁKON. Vymezení pojmu. zrušen. Vznik nájmu. zrušen. Práva a povinnosti pronajimatele a nájemce

116/1990 Sb. ZÁKON. Vymezení pojmu. zrušen. Vznik nájmu. zrušen. Práva a povinnosti pronajimatele a nájemce 116/1990 Sb. ZÁKON ze dne 20. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor ve znění zákonů č. 403/1990 Sb., č. 529/1990 Sb., č. 229/1991 Sb., č. 540/1991 Sb., č. 302/1999 Sb., č. 522/2002 Sb. a č.

Více

Zákon č. 440/2005 Sb.

Zákon č. 440/2005 Sb. Zákon č. 440/2005 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 403/1990 Sb., zákonem č. 529/1990 Sb.,

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku Miloslav Kaválek IX. Setkání starostů a místostarostů Kraje Vysočina

Více

SMLOUVU O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ

SMLOUVU O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli spolu: 1. Obec Zhoř, IČ: 00286974, se sídlem Zhoř 64, PSČ: 588 26, Zhoř, zastoupená Ing. Vladimírem Čížkem, starostou obce -dále též budoucí prodávající - a 2....,

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí Michal Havelka Poděbrady 12. 6. 2014 Právní předpisy zák. č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník zák. č. 256/2013, o katastru nemovitostí

Více

aneb Jak na smlouvy?

aneb Jak na smlouvy? Zvláštní část závazkového práva aneb Jak na Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 30. března 2015 Přehled přednášky Smlouvy pojmenované a nepojmenované Zákonná ustanovení

Více

P O S T U P Y při majetkoprávních jednáních města Bílovec

P O S T U P Y při majetkoprávních jednáních města Bílovec Příloha č. 2 usnesení 22. zasedání Zastupitelstva města Bílovce, konaného dne 27. 6. 2017 P O S T U P Y při majetkoprávních jednáních města Bílovec V zájmu zajištění vlastnického práva, tj. držet předmět

Více

Užívací vztahy k pozemkům. Jana Dudová

Užívací vztahy k pozemkům. Jana Dudová Užívací vztahy k pozemkům Jana Dudová Základní prameny právní úpravy Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ) Zákon č. 256/2013 Sb., katastrální zákon (KZ) Zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických

Více

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Věcná práva ( 979 1475 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Věcná práva ( 979 1475 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA ( 979 1475 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz - panství nad věcí absolutní majetková práva působí vůči každému ( 976 NOZ) povinnost nerušit (nezasahovat do

Více

116/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 23. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor

116/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 23. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor 116/1990 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor Změna: 403/1990 Sb. Změna: 529/1990 Sb. Změna: 229/1991 Sb. Změna: 540/1991 Sb. Změna: 302/1999 Sb. Změna: 522/2002 Sb. Změna:

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ

PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ 1124 (1) Převádí-li se spoluvlastnický podíl na nemovité věci, mají spoluvlastníci

Více

REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8

REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8 REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8 REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8 NEMOVITOSTI A PRÁVNÍ VZTAHY K NIM PODLE NOVÉ PRÁVNÍ ÚPRAVY Vážení, toto vydání newsletteru Vám předkládá základní přehled změn a doporučení v oblasti

Více

Nový občanský zákoník vybrané otázky

Nový občanský zákoník vybrané otázky Nový občanský zákoník vybrané otázky Real Estate Market - Autumn 2011 13. října 2011 Obsah Nový občanský zákoník ve zkratce Pojem nemovité věci Právo stavby Věcná práva a zápis v KN Převod vlastnického

Více

Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014. Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj

Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014. Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014 Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj Nový občanský zákoník (NOZ) zákon č. 89/2012Sb. Účinnost od 1.1.2014 Rozsah celkem 3081 paragrafů NOZ ruší

Více

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky.

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky. Zákon č. 265/1992 Sb., ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Novela obecního zřízení a zákon o registru smluv

Novela obecního zřízení a zákon o registru smluv Novela obecního zřízení a zákon o registru smluv P R A H A, 2016 J U D R. P H D R. P E T R KO L Á Ř, PH. D. Povinnost účelného a hospodárného nakládání s obecním majetkem dle zákona o obcích 38 odst. 1:

Více

K U P N Í S M L O U V A č. 9147/KS uzavřená podle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku

K U P N Í S M L O U V A č. 9147/KS uzavřená podle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku Strana číslo: 1 Počet stran: 05 K U P N Í S M L O U V A č. 9147/KS uzavřená podle ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku Městská část Praha 11 Smluvní strany: se sídlem: Ocelíkova

Více

Tento zákon byl s účinností od zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem.

Tento zákon byl s účinností od zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem. Tento zákon byl s účinností od 1.1.2014 zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem. Zákon o nájmu a podnájmu nebytových prostor ve znění k 31.12.2013: 116/1990 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 1990 o nájmu

Více

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem,

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb, zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA II_P1-2 Číslo projektu:

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany. AS ZIZLAVSKY v.o.s.

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany. AS ZIZLAVSKY v.o.s. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A,

Více

Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí

Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí (1) Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí Ing. Jana Zaoralová, JUDr. Daniela Šustrová Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví

Více

INTERNÍ PŘEDPIS KE STANOVENÍ NÁJEMNÉHO A PACHTOVNÉHO ZA UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ VE VLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC. Čl.

INTERNÍ PŘEDPIS KE STANOVENÍ NÁJEMNÉHO A PACHTOVNÉHO ZA UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ VE VLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC. Čl. INTERNÍ PŘEDPIS KE STANOVENÍ NÁJEMNÉHO A PACHTOVNÉHO ZA UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ VE VLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC Rada města Liberec se na své 2.schůzi dne 21.1.2014 usnesla v souladu s ustanovením 2193

Více

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, mezi smluvními stranami:

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, mezi smluvními stranami: KUPNÍ SMLOUVA uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, mezi smluvními stranami: Městys Úsobí se sídlem úřadu městyse Úsobí 43, Úsobí, PSČ: 582 54, IČO: 00268411 zastoupený

Více

Nový občanský zákoník a právo stavby. Martin Bohuslav únor 2013

Nový občanský zákoník a právo stavby. Martin Bohuslav únor 2013 Nový občanský zákoník a právo stavby Martin Bohuslav únor 2013 POZOR Rok 2013 je nutné věnovat přípravě na rozsáhlé změny občanského a obchodního práva od 1. ledna 2014! 2 2013 Deloitte Česká republika

Více

Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva

Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva Příloha č. 6 usnesení z 33. zasedání Zastupitelstva města Stříbra dne 26. listopadu 2009 Zastupitelstvo města Stříbra s c h v a l u j e: Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva uzavřená mezi

Více

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi smluvními stranami:

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi smluvními stranami: KUPNÍ SMLOUVA uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi smluvními stranami: Městys Úsobí se sídlem úřadu městyse Úsobí 43, Úsobí,

Více

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: Mgr. David Gregor, se sídlem: Rašínova 2, 602 00 Brno, ustanovený pravomocným Usnesením č.j. KSBR 32 INS 28242/2012-A-14 ze dne 09.04.2013 insolvenčním správcem

Více

Občanský zákoník a katastr nemovitostí. Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek

Občanský zákoník a katastr nemovitostí. Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek Občanský zákoník a katastr nemovitostí Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek 1 2 Nový katastrální zákon Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Zrušeny byly Zákon č. 265/1992 Sb.,

Více

Využití území ve vztahu k právu nakládat s pozemky a stavbami jako vlastními.

Využití území ve vztahu k právu nakládat s pozemky a stavbami jako vlastními. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 7.101 DRŽBA Objekt

Více

Kupní smlouva na nemovitou věc

Kupní smlouva na nemovitou věc Kupní smlouva na nemovitou věc uzavřená ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen občanský zákoník ) 1. Smluvní strany 1.1 Obec Bystřice

Více

Pravidla pro nakládání s nemovitým majetkem ve vlastnictví Obce Ostružná

Pravidla pro nakládání s nemovitým majetkem ve vlastnictví Obce Ostružná Pravidla pro nakládání s nemovitým majetkem ve vlastnictví Obce Ostružná schválené v souladu s ust. 38, 39, 85 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, Zastupitelstvem obce Ostružná

Více

KUPNÍ SMLOUVA č. 8316/KS

KUPNÍ SMLOUVA č. 8316/KS Strana číslo: 1 Počet stran: 05 KUPNÍ SMLOUVA č. 8316/KS uzavřená podle ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku Smluvní strany: Městská část Praha 11 se sídlem: Ocelíkova 672/1, PSČ

Více

Vodní díla praxe a výhled 2016

Vodní díla praxe a výhled 2016 Váš partner v profesním rozvoji Vodní díla praxe a výhled 2016 Vybraná ustanovení dotčených právních předpisů I. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších

Více

Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj

Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj - občanský zákoník č. 89/2012 Sb. (NOZ) - katastrální zákon č. 256/2013 Sb. (KatZ), který zrušil - zákon

Více

KUPNÍ SMLOUVA. o koupi a prodeji nemovitostí

KUPNÍ SMLOUVA. o koupi a prodeji nemovitostí KUPNÍ SMLOUVA o koupi a prodeji nemovitostí uzavřená podle příslušných ustanovení zákona č 89/2012 Sb, občanského zákoníku, v platném znění, mezi níže uvedenými účastníky: I JUDr Ing Pavel Fabian, IČ:

Více

Otázka: Občanské právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Tynka D. OBČANSKÉ PRÁVO

Otázka: Občanské právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Tynka D. OBČANSKÉ PRÁVO Otázka: Občanské právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Tynka D. OBČANSKÉ PRÁVO Soukromoprávní oblasti je občanské právo Přispívá k naplňování občanských práv a svobod, zejména ochrany osobnosti

Více

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013 NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013 Nový katastrální zákon 2 Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Účinnost 1.1.2014 Zrušeny budou: Zákon č. 265/1992

Více

Práva k nemovitostem

Práva k nemovitostem Práva k nemovitostem Obsah 1. Rekodifikace přehled významných změn 2. Nemovitosti, součást, příslušenství 3. Nabývání vlastnictví k nemovitostem 4. Spoluvlastnictvía bytové spoluvlastnictví 5. Nájem bytu

Více

KUPNÍ SMLOUVU. ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVU. ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva ) Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A,

Více

KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02.

KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02. Dědictví KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02.0008) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Dědictví - NOZ Dědické právo je

Více

Výprosa, Výpůjčka, Zápůjčka, Úvěr Nový občanský zákoník 89/2012 Sb.

Výprosa, Výpůjčka, Zápůjčka, Úvěr Nový občanský zákoník 89/2012 Sb. Výprosa, Výpůjčka, Zápůjčka, Úvěr Nový občanský zákoník 89/2012 Sb. ANOTACE 1. Základní charakteristika výprosy, výpůjčky, půjčky 2. Autor Mgr. Vladimír Blažej 3. Období tvorby duben 2013 4. Obor středního

Více

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV 311/2013 Sb. ZÁKON ze dne 12. září 2013 o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Smlouvy uzavírané obcí

Smlouvy uzavírané obcí Smlouvy uzavírané obcí - vybrané veřejnoprávní aspekty JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Vysoká škola CEVRO Institut Parlamentní institut Březen 2011 Právní postavení obce Územní společenství občanů s právem

Více

Zásady pro pronájmy, pachty a výpůjčky věcí nemovitých a jejich částí

Zásady pro pronájmy, pachty a výpůjčky věcí nemovitých a jejich částí Označení dokumentu: S/25/2015 Skartační zn.: A/5 Účinnost od: 1. 1.2016 Typ dokumentu: směrnice Revize/datum: Účinnost do: Stav dokumentu: platný Zveřejnění na www: ano Počet stran/příloh: 10 MĚSTO TŘINEC

Více

UPRAVUJÍCÍ NAKLÁDÁNÍ S MOVITÝM MAJETKEM LIBERECKÉHO KRAJE VE ZNĚNÍ NOVELIZACE Č. 2

UPRAVUJÍCÍ NAKLÁDÁNÍ S MOVITÝM MAJETKEM LIBERECKÉHO KRAJE VE ZNĚNÍ NOVELIZACE Č. 2 SMĚRNICE RADY LIBERECKÉHO KRAJE Č. 2/2005 UPRAVUJÍCÍ NAKLÁDÁNÍ S MOVITÝM MAJETKEM LIBERECKÉHO KRAJE VE ZNĚNÍ NOVELIZACE Č. 2 I. Předmět a struktura směrnice a vymezení základních pojmů 1. Tato směrnice

Více

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV 311/2013 Sb. ZÁKON ze dne 12. září 2013 o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Smlouva o koupi nemovitosti uzavřená níže uvedeného dne, měsíce, roku podle ustanovení 2079 a násl. z.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění

Smlouva o koupi nemovitosti uzavřená níže uvedeného dne, měsíce, roku podle ustanovení 2079 a násl. z.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění Smlouva o koupi nemovitosti uzavřená níže uvedeného dne, měsíce, roku podle ustanovení 2079 a násl. z.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění Čl. I. Smluvní strany 1. Město Vizovice Masarykovo

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. se sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zastoupena JUDr. Michalem Žižlavským, ohlášeným společníkem účet vedený

Více

N á v r h Z Á K O N. ze dne 2013

N á v r h Z Á K O N. ze dne 2013 III N á v r h Z Á K O N ze dne 2013 o převodu vlastnického práva k jednotkám některých bytových družstev, záležitostech s tím spojených a o změně zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím

Více

Obec Velká Jesenice. Zřizovací listina příspěvkové organizace Základní škola a Mateřská škola Velká Jesenice okres Náchod

Obec Velká Jesenice. Zřizovací listina příspěvkové organizace Základní škola a Mateřská škola Velká Jesenice okres Náchod Obec Velká Jesenice Zřizovací listina příspěvkové organizace Základní škola a Mateřská škola Velká Jesenice okres Náchod vydaná v souladu s ustanovením 35 a 84 odst. 2 písm. d) zákona č. 128/2000 Sb.,

Více

ČÁST PRVNÍ Změna občanského zákoníku. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna občanského zákoníku. Čl. I ZÁKON ze dne 2011, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 102/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991

Více

Část třetí Absolutní majetková práva

Část třetí Absolutní majetková práva Část třetí Absolutní majetková práva Hlava II: Věcná práva Díl 4: Spoluvlastnictví Oddíl 1: Obecná ustanovení 1115 (1) Osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky. (2) Ustanovení

Více

O L O M O U C K Ý K R A J Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc

O L O M O U C K Ý K R A J Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc O L O M O U C K Ý K R A J Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č. j. 14/UZ/9/32/2009 Zřizovací listina příspěvkové organizace Olomouckého kraje úplné znění Zastupitelstvo Olomouckého kraje svým rozhodnutím

Více

Základní organizace a změny v oblasti přenechání věci k užití jinému

Základní organizace a změny v oblasti přenechání věci k užití jinému Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Základní organizace a změny v oblasti přenechání věci k užití jinému 22.10.2014 Jana Zelinková OBSAH PREZENTACE 1. Úvod 2.

Více

SMLOUVA O ZŘÍZENÍ PRÁVA STAVBY a SMLOUVA O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ

SMLOUVA O ZŘÍZENÍ PRÁVA STAVBY a SMLOUVA O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ Příloha č. 1 SMLOUVA O ZŘÍZENÍ PRÁVA STAVBY a SMLOUVA O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely smluvní strany: Město Domažlice, se sídlem Domažlice, náměstí Míru 1, PSČ 344 01,

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Autor: Ing. Jaroslava Pospíšilová Datum vytvoření: 6. května 2013 Ročník: první Předmět

Více

Kupní smlouva. jako prodávající na straně jedné,

Kupní smlouva. jako prodávající na straně jedné, Kupní smlouva Níže podepsaní účastníci, a to STAFIN Nepomucká s.r.o. IČ: 28001834, se sídlem Edvarda Beneše 590/31, 301 00 Plzeň zapsaná do obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Plzni, v oddílu

Více

ČÁST I: OBECNÁ ČÁST SOUKROMÉHO PRÁVA Předmět úpravy občanského zákoníku a jeho aplikace v soukromém právu Ochrana soukromých práv...

ČÁST I: OBECNÁ ČÁST SOUKROMÉHO PRÁVA Předmět úpravy občanského zákoníku a jeho aplikace v soukromém právu Ochrana soukromých práv... Obsah Seznam autorů...17 Seznam zkratek...19 Předmluva...21 Historický úvod...23 ČÁST I: OBECNÁ ČÁST SOUKROMÉHO PRÁVA...35 1 Soukromé právo a jeho základní zásady...37 1 Předmět úpravy občanského zákoníku

Více

Relativní (závazková) majetková práva se uplatňují v závazkových vztazích, v nichž určitá osoba je oprávněna žádat splnění povinnosti od jiné osoby.

Relativní (závazková) majetková práva se uplatňují v závazkových vztazích, v nichž určitá osoba je oprávněna žádat splnění povinnosti od jiné osoby. 2 2. O b č a n s k é p r á v o I I I M a j e t k o v á p r á v a Z á k l a d n í p o j m y a r o z l i š e n í Podle občanského zákoníku jsou majetková práva rozdělena na absolutní a relativní podle jejich

Více

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího]

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího] Tato smlouva byla připravena advokáty z webu dostupnyadvokat.cz. Jedná se o obecný vzor a slouží pouze k informativním účelům. Každý právní případ je jedinečný, nedoporučujeme využívat tuto smlouvu bez

Více

Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí (I.)

Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí (I.) Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí (I.) Diskusní setkání časopisu Stavební fórum ve spolupráci s advokátní kanceláří Salans Michal Hink a Jana Matisková 15. března 2012 Obsah Dispozitivnost

Více

ZÁSADY postupu při prodeji bytových jednotek

ZÁSADY postupu při prodeji bytových jednotek O b e c P í š ť 747 18 Píšť č. p. 58 ZÁSADY postupu při prodeji bytových jednotek Zastupitelstvo Obce Píšť rozhodlo na svém 2. zasedání dne 22.12.2010 o následujícím postupu (dále jen Zásady) při prodeji

Více

265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Změna: 286/2009 Sb. 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se usneslo na tomto

Více

Nájemní smlouva. se níže uvedeného dne měsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. občanského zákoníku domluvili na této

Nájemní smlouva. se níže uvedeného dne měsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. občanského zákoníku domluvili na této Nájemní smlouva Smluvní strany Jméno a příjmení:, Trvalé bydliště:, Rodné číslo:, Číslo OP:, dále jen pronajímatel, na straně jedné a Jméno a příjmení:, Trvalé bydliště:, Rodné číslo:, Číslo OP:, dále

Více

KUPNÍ SMLOUVU ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVU ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva ) Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s., IČ 284 90 738 se sídlem: Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00 zastoupena: Mgr. Adamem Sigmundem, advokátem trvale bytem Lodecká 1206/2,

Více

kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 102/1992 Sb., kterým se upravují

kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 102/1992 Sb., kterým se upravují 132/2011 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2011, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 102/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související s vydáním

Více

Smlouva o nájmu prostoru sloužícího k podnikání ( 2302 NOZ)

Smlouva o nájmu prostoru sloužícího k podnikání ( 2302 NOZ) Smlouva o nájmu prostoru sloužícího k podnikání ( 2302 NOZ) Smluvní strany : Městys Plaňany, se sídlem Tyršova 72,281 04 Plaňany, IČ 00235636, zastoupený starostou Mgr. Martinem S. Charvátem, (dále jen

Více

KUPNÍ SMLOUVU O PŘEVODU POZEMKŮ /dle ustanovení 2128 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění/

KUPNÍ SMLOUVU O PŘEVODU POZEMKŮ /dle ustanovení 2128 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění/ KUPNÍ SMLOUVA O PŘEVODU POZEMKŮ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely tyto smluvní strany Obec Pertoltice pod Ralskem IČ: 000672912 se sídlem Pertoltice pod Ralskem 165, PSČ 471 24 zastoupen Petrem

Více

ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY

ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Platné znění zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ

Více

Obec Vážany nad Litavou

Obec Vážany nad Litavou Obec Vážany nad Litavou Č. j.: 618/2009/Hlo Zřizovací listina příspěvkové organizace Obce Vážany nad Litavou vydaná v souladu s ustanovením 35 a 84 odst. 2 písm. d) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní

Více

STATUTÁRNÍ M Ě S TO K L A D NO ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S BYTY V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA KLADNA

STATUTÁRNÍ M Ě S TO K L A D NO ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S BYTY V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA KLADNA STATUTÁRNÍ M Ě S TO K L A D NO ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S BYTY V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA KLADNA Za účelem vymezení způsobu vzniku nájmu bytu v majetku Statutárního města Kladna a postupu jednotlivých orgánů

Více

K U P N Í S M L O U V A O PŘEVODU SPOLUVLASTNICKÝCH PODÍLŮ K NEMOVITÝM VĚCEM

K U P N Í S M L O U V A O PŘEVODU SPOLUVLASTNICKÝCH PODÍLŮ K NEMOVITÝM VĚCEM K U P N Í S M L O U V A O PŘEVODU SPOLUVLASTNICKÝCH PODÍLŮ K NEMOVITÝM VĚCEM dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, níže uvedeného dne, měsíce a roku smluvní účastníci, jimiž jsou

Více

Zásady upravující postup při majetkoprávních úkonech s nemovitým majetkem ve vlastnictví Královéhradeckého kraje. Přehled

Zásady upravující postup při majetkoprávních úkonech s nemovitým majetkem ve vlastnictví Královéhradeckého kraje. Přehled Zásady upravující postup při majetkoprávních úkonech s nemovitým majetkem ve vlastnictví Královéhradeckého kraje Přehled Část I. Obecná ustanovení Předmět úpravy Související právní předpisy Evidence majetku

Více

Nájemní smlouva. ..., r.č. / IČ., trvale bytem/sídlem.,..,

Nájemní smlouva. ..., r.č. / IČ., trvale bytem/sídlem.,.., Nájemní smlouva., r.č. / IČ:, trvale bytem/sídlem,, jednající bankovní spojení: vedený u.., var.symbol:, tel: email:. dále jen pronajímatel a., r.č. / IČ, trvale bytem/sídlem,, jednající. bankovní spojení:

Více

AUKČNÍ VYHLÁŠKA

AUKČNÍ VYHLÁŠKA AUKČNÍ VYHLÁŠKA 3009201401 Bod 1. Elektronická aukce Aukční vyhláškou poskytovatel oznamuje a zveřejňuje veřejně dostupné informace, které jsou závazné pro konání a účast v této aukci. Datum a čas zahájení

Více