LISTNATÉ STROMY : Malus domestica jabloň. Stromy proměnlivé velikosti a habitu, pěstují se pro jedlé plody, jablka v nepřeberném množství odrůd.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LISTNATÉ STROMY : Malus domestica jabloň. Stromy proměnlivé velikosti a habitu, pěstují se pro jedlé plody, jablka v nepřeberném množství odrůd."

Transkript

1 LISTNATÉ STROMY : Acer platanoides - javor mléč Strom až m vysoký, koruna hustá a široká, kůra tmavě šedá či hnědošedá, jemně brázditá. Listy obrysem okrouhlé, 5 7 laločné, rub tmavozelený či živě zelený a lesklý, naspodu bledší a lesklé, z řapíku po utržení vytéká bílé mléko, listy se na podzim vybarvují žlutě či méně často červeně. Květy jsou žlutozelené, otevírají se před listy. Dvounažky s křídly téměř vodorovně odstávajícícmi, 3 5 cm dlouhými. Dožívá se let. Jedinci na volném prostranství plodí již mezi rokem. Snáší stín, využívá slabého světla ve spodním patře porostu dokonalým rozložením listů tak, že se nekryjí. Snáší i relativně vysokou hladinu vody v půdě, je tedy zastoupen i v luzích. Půdy vyžaduje živné, hluboké a vlhké. Poskytuje také dobrou pastvu včelám. Je to běžně pěstovaný alejový strom. Fagus sylvatica 'Pendula' - buk lesní převislý Statný strom, základní větve obloukovitě vystoupavé, postranní větve vodorovně odstávající a nestejně, malebně převisající až k zemi. Výška i více m, šířka m. Působivá solitéra. Listy opadavé, jemně zpeřené, někdy velmi úzké, nedělené, zelené, na podzim žlutooranžové. Starší kmeny s nápadnou, hladkou stříbřitě šedavou kůrou. Plody dvousemenné bukvice. Ideální jsou teplé, živné, těžší, vápenaté půdy ve vlhčích polohách. Daří se ale i v jiných podmínkách. Malus domestica jabloň Stromy proměnlivé velikosti a habitu, pěstují se pro jedlé plody, jablka v nepřeberném množství odrůd.

2 Malus 'Evereste' - okrasná jabloň Okrasná odrůda jabloně, vysoký 6-8 m s široce paramidální korunou se zelenými listy, květy velké, bílé, plody žlutooranžové s červeným líčkem, dlouho drží na stromě. Vyžaduje slunnou polohu, vlhčí, živné půdy, nesnáší přesušení, vůči mrazu odolná. Malus 'Royalty' okrasná jabloň, červenolistá Jabloň nižšího vzrůstu s rozložitější korunou a nejčervenějšími listy, listy si barvu drží po celou vegetaci, květy mají světle fialovou barvu, plody jsou tmavě červené. Vyžaduje slunnou polohu, vlhčí, živné půdy, nesnáší přesušení, vůči mrazu je odolná. Prunus 'Snow Fountains' - okrasná třešeň Okrasná třešeň vysoká 3-4 m, stejně tak široká. Zajímavá především pěknou, jemně větvenou korunou. Listy má menší, tmavě zelené. Kvete bíle a velmi bohatě. Krásný stromek do zahrad, nebo jako solitera. Kvete: V. Prunus serrulata 'Amanogawa' - okrasná třešeň Keř vysoký 5-7 m, nebo malý strom s velmi úzkou vzpřímenou korunou, 1-2 m širokou. Květy má velké, bílé, z rubu světle růžové, slabě voní. Dobře roste ve vzdušných, dostatečně vodou a živinami zásobených půdách, snáší alkalickou reakci. Krásné podzimní vybarvení listů. Vhodná jako solitéra. Kvete: IV-V

3 Prunus subhirtella 'Autumnalis' - višeň chloupkatá Stromky s široce rozložitě vejcovitou korunou, větve v dolní části téměř vodorovně odstávají až mírně převisají. Výška 5-6 m, někdy jen keře, letorosty tenké a chlupaté, borka šedohnědá. Listy vejčité až kopinaté, svrchu svěže zelené. Květy po 2 5, v okolících bledě růžové, květy asi mm široké, čnělky delší než tyčinky. Tento kultivar dostal své jméno podle ročního období, ve kterém, pokud je teplo, může podruhé vykvést autumn = podzim. Je-li teplý konec listopadu a začátek prosince, opravdu před Vánoci stihne vykvést. Višeň chloupkatá kvete bílými, poloplnými květy narůžovělých okrajů a kalíšků. Plody okrouhle vejcovité, 9 mm dlouhé, dospělé jsou purpurově černé. Pyrus communis hrušeň Stromy proměnlivé velikosti a habitu, pěstují se pro jedlé plody, hrušky v nepřeberném množství odrůd. Pyrus calleryana 'Chanticleer' hrušeň Menší strom 7 9 m vysoký, koruna široká 4-5 m, kuželovitá. Středně rychle rostoucí cm za rok. Květy bílé, ještě před vyrašením listů. Plody okrouhlé, zelené, tvrdé. Listy široce oválné, brzo rašící (v dubnu), leskle zelené, opadávají pozdě v (listopadu až prosinci), působivé podzimní zbarvení (v odstínech karmínově červené, oranžové a žluté). Stanoviště slunné či stinné, velmi tolerantní k horku. Půdy suché až vlhké, lehce kyselé až kyselé.

4 Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - trnovník akát Odrůda Umbraculifera nese cm dlouhé, lichozpeřené listy, složené z až 23 elipčitých nebo oválných lístků tmavě zelené barvy. Přirůstají během celé sezóny, takže na koncích nových větví se vždy zelenají nové, čerstvě zelené listy. A nesporné plus je i jejich trvanlivost, zejména v teplejším městském prostředí, zůstávají na stromě zelené velmi dlouho, někdy až do prosince a spadnou až po příchodu opravdu silných mrazů. Tato odrůda je vhodná do malých zahrad, neboť má kompaktní, kulovitou korunu, která dorůstá běžně do cca 2m na šířku i výšku. Nenáročný na půdu, ale nesnáší mokro. Netrpí na škůdce ani na choroby. Kompaktní tvar koruny je přirozený bez stříhání. Řez je účelný pouze v případě, že je potřeba udržet velikost koruny menší. Stříhat je možné od konce zimy do začátku léta. Plně mrazuvzdorný do min. -34 C. Salix alba 'Tristis'- vrba Tento opadavý rozložitý strom dorůstá do výšky m a obloukovitě se rozrůstá do šířky. Výhony jsou svítivě žluté, silně převislé, často až k zemi, nápadná i v zimě svítivě žlutými větvemi. Úzké kopinaté listy jsou na svrchní straně leskle zelené a na rubové straně šedivé, na podzim se barví do žluta. Žluté jehnědy vykvétají v dubnu a květnu. Preferuje propustné, běžné, vlhčí, hlinité půdy na slunném až polostinném stanovišti. Je mrazuvzdorná. Má křehké dřevo, proto je ve stáří náchylná na poškození větrem. Hodí se do velkých parků a zahrad jako solitéra. Tilia cordata 'Greenspire' - lípa srdčitá Vzrůstný opadavý strom dorůstající do m, letité exempláře i vyšší a do 5-6 m šířky. Tvar koruny je kompaktní, štíhle vejčitý později ve stáří spíše pyramidální. Listy jsou malé, srdčité z vrchu lesklé, tmavě zelené a ze spodní strany zelenošedé. Vyžaduje dobře propustné, ne příliš vysychavé, humózní půdy se stanovištěm na slunci. Lípy jsou dlouhověké dřeviny které se dožívají i několik set let. Vhodné použití je jako solitéra do větších zahrad a parků.

5 LISTNATÉ KEŘE : Amelanchier lamarckii - muchovník Vysoký vzpřímený keř nebo menší stromek. Větve rozložité, ve stáří poněkud nící. Výška 5-6 m, šířka stejná. Listy široce elipčité, 5-7 cm dlouhé, pilovitě zoubkované, temně zelené, na podzim purpurově hnědavé. Květy bílé, hvězdicovité, v převislých hroznech. Plody červené, ve zralosti purpurově černé, šťavnaté, sladké, jedlé, asi 1,2 cm velké. Nenáročná dřevina, snáší přísušky i mokro. Kvete: IV V Berberis frikartii 'Amstelveen'- dřišťál Keř vysoký 0,8-1,25m. Listy trnité, kožovité, leskle zelené. Listy neopadavé, přes zimu zelené s načervenalým nádechem. Kvete jasně žlutými, převisajícími květy. Vyžaduje stanoviště slunné až polostinné, propustné a humózní půdy. Kvete: IV-V. Berberis julianae - dřišťál Juliin Keř vzpřímený, velmi hustý, starší větve obloukovitě převislé. Výška 2-3 (4) m, šířka ještě větší. Výhony rýhované, nažloutlé.trny silné, až 4 cm dlouhé. Listy stálezelené, opakvejčité, až 10 cm dlouhé, kožovité, temně zelené. Květy ve svazečcích, žluté. Plody podlouhlé, černé. Miluje kvalitní zahradní, vlhčí, jen mírně suché, kyselé až alkalické půdy. Vytváří neproniknutelné houštiny. Kvete:V VI Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' dřišťál Vzrůst zakrslý, ploše kulovitý, velmi hustý. Výška do 60 cm, šířka do 1 m. Výhony červenohnědé. Listy vejčité, 1-2 cm dlouhé, temně purpurově hnědé, na podzim svítivě šarlatové. Vhodný pro nízké skupiny, obruby apod. Květy ve svazečcích, žluté až červenavé. Plody elipčité, červené, dlouho do zimy na keři. Daří se v každé kyselé až slabě alkalické půdě. Snáší přechodné přísušky a tvarovací řez. Mrazuvzdornost výborná. Kvete: V

6 Caryopteris x clandonensis 'Heavenly Blue' ořechoplodec clandonský Menší, strnule vzpřímený keř až polokeř s četnými výhony. Výška do 1 m. Listy opadavé, podlouhle kopinaté, 5-8 cm dlouhé, temně zelené, na rubu šedavé, aromatické. Květy temně modré, ve svazečcích na letorostech. Potřebuje propustné, nepříliš těžké kvalitní půdy. Někdy zmrzá až k zemi, ale dobře obrůstá a zakvete ještě v témže roce. Kvete: VIII IX Cornus mas - dřín Mohutný keř s několika kmínky, někdy i menší strom s kulovitou korunou. Roste pomaleji. Výška i šířka 4-7 m, někdy větší. Listy opadavé, vejčité až elipčité, 4-10 cm dlouhé, leskle zelené. Květy žluté. Peckovice červené, oválné, 2 cm velké, jedlé. V půdě si nevybírá. Snáší přísušky. Kvete: II IV Cotoneaster dammeri 'Coral Beauty' - skalník Vzrůst poléhavý, větve obloukovitě převisající. Výška do 0,6 m. Listy stálezelené, podlouhle elipčité, na podzim část olistění nažloutle červená. Kvete a plodí velmi bohatě, květy bílé, plody oranžově červené, vydrží až do jara. Roste v každé zahradní půdě. Ideální je stejnoměrně vlhký, živný, vápenatý substrát. Efektní, nenáročný půdní kryt, doplněk v mobilní zeleni apod. Kvete: V VI Forsythia 'Goldrausch' - zlatice Má extra velké květy zlatožluté barvy a prodlouženou dobu kvetení, které je o něco pozdnější než u běžné zlatice. Další výhodou je spolehlivé kvetení i na jednoletém dřevě. Kvete již jako mladá rostlina. Opadavé listy jsou středně zelené, kopinaté, vroubkované. Větvičky mají žlutozelenou až žlutohnědou barvu a mohou se stříhat od jara do konce léta téměř kdykoliv. Nejkvalitnější řez je po odkvětu. Goldraush snáší i silný zásah do staršího dřeva. Tvar keře je rovněž odlišný od běžné zlatice, keř je vysoký 1-2m, pruty jsou silné a keř tvoří poměrně pravidelné široké V. Není náročná na půdní typ. Roste i v horší zemi a je tolerantní vůči vyschnutí i dočasnému přemokření půdy. Plně mrazuvzdorná do min C, ale zřejmě snese i krátkodobý pokles níže.

7 Forsythia x intermedia 'Maluch' - zlatice Vzrůst zpočátku štíhle vystoupavý, později obloukovitě převisající. Výška 0,8-1 m, šířka až 1,5 m. Listy opadavé, vejčitě kopinaté, 8-12 cm dlouhé, zčásti 3četné. Květy výrazně žluté, až 3,5 cm široké, hustě rozdělené podél větví. Daří se v každé, nepříliš suché ani vápenaté půdě. Hůře snáší přísušky. Kvete: IV Hydrangea paniculata 'Grandiflora' - hortenzie latnatá velkokvětá Vzpřímený, výrazně vidličnatě větvený keř, někdy i s menším kmínkem a nepravidelně kulovitou korunkou. Výška i šířka 2-3 m i větší. Listy opadavé, vejčité, 7-15 cm dlouhé, matně zelené, drsné. Květní laty vrcholové, široce kuželovité, cm dlouhé, smetanově bílé. Potřebuje živné, humózní, kypré, vlhčí, kyselé až neutrální půdy. Mrazuvzdorná. Kvete: VIII Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' - hortenzie latnatá Květy jsou až 40 cm vysoké laty, které jsou vzpřímené, do špičky a vyrůstají na pevných stoncích, takže ani pod náporem vody ze silných dešťů nepadají. Rozkvétají v polovině léta krémově bílou barvou ve směru odspodu nahoru. Do konce léta jsou laty dvoubarevné od světle růžové nahoře až do tmavě růžové vespod. Tyto vlastnosti ji odlišuje od ostatních, které se v dešti ohýbají a růžové barvy nabízí až s příchodem podzimu. Pinky Winky nakvétá neomezeně dlouho až do prvních mrazů, kdy se veškerý růst zastaví. Podzimní barva květů je pak extrémně červenorůžová. Listy jsou oválně vejčité, středně velké, čerstvě zelené. Roste středně rychle. Stonky jsou pevné a mají vínově hnědou barvu. Kvete na nových výhonech, takže je možné ji zjara bez obav zastříhat na pevnou kostru a pěkný tvar, což přispěje i ke zhoustnutí rostliny. U starších rostlin již tvarování na podporu houstnutí není nutné. Uspokojivě roste v téměř jakékoli zemi, přednostně v živné, propustné a vlhčí zemi, která nebude příliš mělká a jílovitá. Snáší jakoukoli světovou stranu a ph půdy. Plně mrazuvzdorná min. do -37 C.

8 Hypericum 'Hidcote' - třezalka Až 1,5 vysoký stálezelené keř vzpřímeného vzrůstu a s oblými výhony. Vejčitě podlouhlé nebo kopinaté listy jsou 4-5 cm široké, na líci tmavozelené a na rubu světle modravě zelené. Květy v řídkých koncových vrcholících mají talířovitě rozloženou korunu, jsou 5-7 cm široké a zlatožluté. Bohatě kvete: VI - IX Chaenomeles japonica - kdoulovec Keř hustý až vzdušný, strnule větvený, v mládí vzpřímený, později široce rozložitý až převisající. Výška i šířka 1,5-2 m, jen vzácně větší. Listy opadavé, úzce vejčité, zašpičatělé, ostře pilovité. Květy 3-5 cm široké, temně šarlatově červené. Plody žlutozelené, podlouhlé, jedlé. Roste v každé půdě, v příliš vápenaté trpí chlorózou. Kvete: III IV Philadelphus coronarius pustoryl Vzrůst strnule vzpřímený, postranní větve ve stáří převisající. Výška i šířka 2-3 m. Listy opadavé, špičatě oválné, 4-7 cm dlouhé, zelené. Početné květy bílé, až 5 cm široké, v hustých hroznech, vonné. Roste v každé zahradní půdě; miluje stejnoměrnou vlhkost. Kvete: VI VII Physocarpus opulifolius 'Diabolo' - tavola Statný, vzpřímený keř s četnými kmínky, větve ve stáří široce převisající. Kůra se na silnějších větvích odlupuje. Listy opadavé, vejčitě okrouhlé, 3-5laločnaté, 5-10 cm dlouhé, temně červené. Květy bílé až růžové, květenství až 5 cm široké. Roste v každé zahradní půdě. Kvete: VI

9 Potentilla fruticosa 'Klondike' mochna křovitá Vzrůst vzpřímený, hustý a široký, spodní větve poléhavé. Výška 0,8 až 1 m, šířka do 1,3 m. Listy opadavé, 3-7četné, světle zelené. Květy miskovité, asi 2,5 cm široké, žluté. Roste v každé propustné, lehčí, pokud možná živnější půdě. Optimálně kvete jen na plném slunci. Kvete: V X Potentilla fruticosa 'Pink Queen' - mochna křovitá, růžová Vzrůst nízký, základní větve poléhavé, uspořádání pravidelné, husté, jemné.výška až 0,8 m, šířka 1,2 m. Listy opadavé, 3-7četné, temně zelené. Květy miskovité, až 3 cm široké, růžové, v létě světlejší. Roste v každé propustné, lehčí, pokud možná živnější půdě. Optimálně kvete jen na plném slunci. Kvete:V X Prunus laurocerasus 'Etna' bobkovišeň lékařská Tento kultivar dorůstá do výšky i šířky 1-2m, má tuhé, kožovité listy, které jsou nápadně bronzové, když raší, a jejich barva přechází do teplého odstínu sytě smaragdově zelené. Mají zvláštní tvar list je od řapíku vejčitý, ale k vrcholu se rozšiřuje a končí téměř naplocho. Tento konec je navíc zvlněný, takže celý keř působí velmi plasticky. Daleko lépe snáší zimní oslunění než jiné druhy a zůstává sytě zelená. Složená květenství, pokud se objeví, jsou vzpřímená, drobné květy jsou bílé, voní po šeříku a mohou se objevit i na podzim. Po opylení má lesklé, černé, nejedlé plody, avšak tato odrůda kvete málo. Roste pomaleji, ale hustě a kompaktně i bez stříhání. Řadí se ke středním, méně vzrůstným odrůdám. Toto z ní činí nejenom krásnou rostlinu pro kombinace do různých zahradních kompozic, ale i ideální keř pro nízký, neformální živý plot, který nemusíte stříhat. Potřebuje vlhkou, mírně kyselou půdu, bohatou na živiny. Pokud začnou listy žloutnout, bývá to nedostatkem živin, nebo mokrou zemí. V zimě, pokud nemrzne a není zmrzlá zem, zalévejte! Neměly by jí vyschnout kořeny před zamrznutím země. Plně mrazuvzdorná do -27 C.

10 Rosa 'The Swany' - růže Půdopokryvná růže, keř vysoký 0,40-0,75 m, široký 0,8-2 m. Květy plné, bílé až krémové okvětní plátky lístků v květu. Příjemně vonné. Salix rosmarinifolia vrba rozmarýnolistá Keř do 1,5 m výšky, se vzpřímenými větvemi, tenkými, chlupatými letorosty. Listy jsou úzce kopinaté, celokrajné, chlupaté, připomínají listy rozmarýnu. Pupeny taktéž chlupaté. Spiraea betulifolia - tavolník Nízký a hustý keřík, větve křivolaké, červenohnědé, lysé, slabě rýhované. Listy jsou poměrně velké, nápadně široce vejčité až eliptické, 2-4 cm dlouhé, vroubkovaně pilovité, na líci tmavozelené, na rubu šedozelené. Květy bílé, někdy růžové. Kvete okoličnatých hroznech 3-6 cm širokých. Roční přírůstek je 10 až 15 cm, v mládí až 25 cm, keř dosahuje v 10 letech výšky 0,8-1,0 m; v 25 letech výšky 1,0-1,3 m. Nenáročný, roste v běžné zahradní půdě, slabě kyselé až slabě alkalické reakce. Na slunci nebo i v polostínu. Kvete: VI Spiraea cinerea 'Grefsheim' tavolník Vzrůst široce vzpřímený, hustý. Větve tenké, graciézně převisající. Výška i šířka 1,5-2 m. Listy kopinaté, na obou koncích zašpičatělé, 2-4 cm dlouhé, na podzim nažloutlé. Květy sněhobílé, na loňských výhonech. Roste v každé půdě, nejraději vlhčí, snáší vápník. Kvete: V

11 Spiraea prunifolia tavolník Vzpřímený až 2m vysoký keř s tenkými a dlouhými převislými větvemi. Listy jsou podlouhlé, elipčité, 2,5 4 cm dlouhé na podzim oranžové až červenohnědé. Bílé, plné, asi 1 cm široké květy po 3-6 v přisedlých okolících rozkvétají v květnu. Dekorativní solitérní keř pro teplá a slunná místa. Viburnum 'Pragense' - kalina pražská Keř poněkud nepravidelně, vzdušně a široce vzpřímený. Hlavní větve strnule a šikmo vystoupavé, ostatní štíhlé, lehce převislé. Výška 2,5-3 m. Listy stálezelené, elipčité, temně zelené, silně lesklé a svrasklé. Poupě růžové, rozvité květy krémově bílé. Na půdu není náročná. Stačí přiměřeně vlhké a živné stanoviště. Kvete: V VI Viburnum plicatum 'Mariesii' - kalina Weigela 'Eva Rathke' - vajgélie červená Keř velmi široký, větve v etážích vodorovně rozprostřené. Roste pomalu. Výška 1,5-2 m, šířka až 3 m. Listy široce vejčité, světle zelené, na podzim temně červené až nafialovělé. Květenství ploché, 15 cm široké, okrajové květy větší, bílé. Plody červené, později modročerné. Potřebuje půdy přiměřeně vlhké, živné, propustné. Na přistíněných místech snáší i mírné sucho. Kvete: V VI Keř středně vysoký, vzpřímený, starší exempláře široce rozkladité a převisající. Výška do 2 m, šířka až 3 m. Listy vejčitě podlouhlé, zelené. Korunní trubka zvenčí leskle namodrale červená, uvnitř nepatrně světlejší, 4-4,3 cm dlouhá. Roste v každé zahradní půdě, nejraději v mírně vlhké, živné a propustné. Kvete: VI VIII

12 TRVALKY : Achillea filipendulina 'Cloth of Gold' řebříček tužebníkovitý Robustní, cm vysoké rostliny. Habitus široce vzpřímený. Stonky na bázi často zdřevnatí. Listy temně šedozelené, jednoduše hrubě peřenodílné, aromatické, úkrojky zubaté. Drobné, žluté květy v plochých chocholících. Miluje živnější, humózní půdy, snáší přísušky. Zimní mokro škodí. Kvete: VII VIII Aster dumosus 'Anneke' - hvězdnice Aster dumosus 'Lady in Blue' - hvězdnice Rostliny slabě odnožující, velmi nízké, kolem 20 cm. Vzrůst hustě ploše rozložitý. Listy čárkovitě kopinaté, přisedlé, lysé. Květní úbory poloplné, jazykovité květy živě růžové. Květenství vzdušné ale bohaté. Roste v každé průměrné, pokud možná živnější, humózní půdě. Někdy se objevuje padlí. Na podzim efektní půdní kryt. Kvete: VIII X Nenáročná trvalka dorůstající do výšky cm. Rostliny se zvolna rozšiřují kořenovými výběžky. Listy jsou kopinaté, tmavě zelené. Květy jsou kopretinové, světle modré. Kvete v září až říjnu. Půdy vyžaduje propustné, vlhčí. Stanoviště slunné, až polostinné. Aster dumosus 'Snow Lady' - hvězdnice keříčkovitá Rostliny slabě odnožující, velmi nízké, kolem 20 cm. Vzrůst hustě ploše rozložitý. Listy čárkovitě kopinaté, přisedlé, lysé. Květní úbory poloplné, jazykovité květy bílé se žlutým středem. Květenství vzdušné ale bohaté. Roste v každé průměrné, pokud možná živnější, humózní půdě. Někdy se objevuje padlí. Na podzim efektní půdní kryt. Kvete: VIII X

13 Bergenia cordifolia 'Purpurea' - bergénie srdčitolistá Rostliny asi cm vysoké. Vzrůst povrchově plazivý až poléhavý, mladší výhony poněkud vystoupavé. Vytváří rozlehlé trsy. Listy řapíkaté, velké, kožovité, podzimní zbarvení někdy načervenalé. Růžové, nepravidelně deštníkovité květenství na silných, masitých stvolech. Roste v každé, sušší až vlhké, alespoň trochu humózní půdě. Kvete: III IV Coreopsis grandiflora 'Badengold' - krásnoočko Nápadná, nízká trvalka s modrozelenými až zelenými, mírně plstnatými listy a bohatou násadou zlatožlutých květů. Ty jsou středně velké, přibližně 3 cm široké a mají množství okvětních plátků, takže polorozvitý květ nabývá plnokvětého dojmu. Začínají kvést v červnu a dobře zakořeněný trs dokáže kvést celé léto. Jsou nenáročné na půdní typ a nevyžadují údržbu. Dobře snáší sucho, proto jsou populární do skalek. Výška nepřesahuje 30 cm a trs roste velmi kompaktně a hustě. Je to nápadná součást trvalkových záhonů, stejně jako atraktivní zpestření mezi dřevinami. Plně mrazuvzdorné do cca -27 C. Echinacea purpurea 'Ruby Giant' třapatka purpurová Statná trvalka cm vysoká. Vzrůst vzpřímený, lodyha pevná, řídce větvená. Listy vejčitě kopinaté, zoubkované, drsné. Květní úbory jednotlivé, na pevných stopkách, střed hnědočervený, jazykovité květy karmínově červené, dolů skloněné. Roste v každé průměrné, trochu vlhčí humózní půdě. Kvete: VII IX Geranium magnificum kakost Rostlina vysoká asi 60cm, vytváří hezké trsy listů, které jsou uprostřed léta svěže zelené a na podzim se vybarvují do teplejších barevných odstínů. Okrouhlé chlupaté listy jsou členěné do několika laloků. Barva fialově modrých lesklých květů je ještě zintenzívněna četnými temnějšími žilkami. Uprostřed léta bohatě kvete. Mrazuvzdorný.

14 Helleborus orientalis čemeřice Trvalka do 60 cm vysoká, listy pětičetné, stálezelené. Květy bílé, krémové, růžové až červené s výraznými tyčinkami. Kvete: II-IV Hemerocallis 'Stella de Oro' - denivka zahradní Rostliny cm vysoké a asi stejně široké. Vzrůst trsnatý, vystoupavě rozkladitý. Listy dlouhé, žlábkovité, úzké a temně zelené. Květy menší, široce zvonkovité, světle oranžově žluté, špičky vnějších plátků světlejší. Květenství větvené. Půda hluboká, živná. Snáší kratší přísušky a vedra. Přemokření škodí. Kvete: VII IX Lavandula angustifolia 'Hidcote' levandule úzkolistá Dorůstá výšky cm a šířky cm. Vzrůst široce vzpřímený. Listy stálezelené nebo poloopadavé, úzce kopinaté, šedozelené, aromatické. Květy drobné, pyskaté, modře fialové, ve vzpřímených klasovitých květenstvích. Hidcote je komerčně jednou z nejúspěšnějších levandulí. Její květy patří k nejsytější modrofialové, která se dá pěstovat. Roste hustě a kompaktně, omezená výška z ní činí oblíbenou rostlinu do skupin. Doporučujeme každé jaro rostlinu sestříhnout o cca 1/3 velikosti, aby zhoustla a zůstala kompaktní a bohatěji kvetla. Plně mrazuvzdorná do cca -27 C. Potřebuje průměrně živné, sušší, nepřehnojené půdy na teplejším a slunném stanovišti. Kvete: VI VII Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' - třapatka lesklá zlatožlutá Rostliny cm vysoké. Vzrůst vzpřímený, do šířky rozvětvený. Listy široce kopinaté, tupé, oboustranně chloupkaté, na lodyhách obvejčité, přisedlé. Úbory až 12 cm široké, okrajové jazykovité květy zlatožluté, úzké, terč červenohnědý. Roste v každé zahradní půdě, ideální je vlhčí a humózní. Kvete: VIII X Sedum spectabile 'Matrona' - rozchodník veliký Rostliny tučnolisté, cm vysoké, se ztlustlými kořeny. Vzrůst přísně široce vzpřímený. Listy úzce vejčité, zoubkované, stonky pevné, zcela olistěné. Listy mají tmavé nafialovělé. Květy drobné, i přes zimu tmavě oranžové, v plochých, širokých květenstvích. Roste v každé propustné půdě. Kvete: IX X

15 Verbena bonariensis - sporýš Vytváří vysoké čtyřhranné stonky porostlé přisedlými šedě plstnatými listy. V létě se na rostlinách objevují světle fialové trubkovité květy nahloučené v koncových květenstvích, které se s oblibou používají jako řezané květiny. Pokud květenství po odkvětu neodřízneme, působí velmi dekorativně. Rostliny nejlépe rostou na slunném stanovišti v propustné půdě. Rostliny jsou citlivé na zimní mrazy a v našich podmínkách špatně přezimují, ale samovolně se vysévají a obnovují. OKRASNÉ TRAVINY : Deschampsia caespitosa 'Goldtau' - metlice trsnatá Rostliny v době kvetení cm vysoké. Vytváří husté trsy. Stébla přímá, hladká. Listy ploché, hluboce žebrované, drsné, temně zelené, převisající. Květní laty řídké, jemné, klásky žlutavé. Roste nejlépe v živných, na vápník chudších, pokud možná vlhčích půdách. Kvete:VI VII Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - ozdobnice Rostliny cm vysoké. Trsy husté, graciézně stavěné. Listy úzké, sytě zelené, se slabým bělavým žebrem uprostřed, obloukovitě převisají, podzimní vybarvení nápadné. Květenství vzácné, stříbřitě nahnědlé. Půdy živné, přiměřeně vlhké. Nedaří se v drsnějších, vyšších polohách. Nadzemní části odstraňujeme až na jaře. Kvete: VIII IX (u nás jen vzácně) Pennisetum alopecuroides 'Magic' - dochan psárkovitý Okrasná travina se středně až tmavě zelenými listy. Tvoří husté trsy ve tvaru přetékající fontány. Ke konci léta kvete nápadnými purpurovými klasy. Daří se na slunných a výhřevných stanovištích s dobře odvodněnou půdou. Na zimu je ideální svázat staré listy do snopu. Zastřihnout na cca 5-10 cm zjara před rašením. Mrazuvzdorná.

16 Pennisetum alopecuroides 'Moudrý' - dochan psárkovitý Trsnatá nízká kompaktní travina, výška 50-60cm. Listy jsou úzké, tuhé, zelené s tenkým světlým proužkem. Ozdobná je i svým květenstvím, které se na rostlině objevuje koncem léta. Klásky jsou hnědé s nádechem do purpurova, štětinaté. Vyžaduje vlhčí, slunné a chráněné stanoviště. Na zimu svazujeme nadzemní část tak, aby do trsu zbytečně nezatékala voda. Rovněž můžeme krček rostliny nastlat suchým listím, chvojím apod. Dochan je plně mrazuvzdorný. Suché listy seřízneme na jaře 10 cm nad zemí. Raší později. Vysazujeme jako menší solitéru, či společně s jinými travinami či nižšími trvalkami. Dá se pěstovat i v nádobě.

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle 1 Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle kvetou. Tyto rostliny ale nemusí kvést po celou vyznačenou

Více

Stromy navržené k výsadbě v historickém centru obce Tuklaty

Stromy navržené k výsadbě v historickém centru obce Tuklaty Stromy navržené k výsadbě v historickém centru obce Tuklaty Třešeň ptačí - PRUNUS AVIUM PLENA - výška 8-12m, zaoblená koruna široká 4-6m, kvete v dubnu plným bílým květem, okrasný druh netvoří plody. Třešně

Více

* D2 Rychlost růstu. Větvení - postavení hlavních větví vůči vertikále kmene (obr. 2)

* D2 Rychlost růstu. Větvení - postavení hlavních větví vůči vertikále kmene (obr. 2) Klasifikátor okrasných jabloní (W93) (ing. Součková, VÚKOZ Průhonice, 2002) *D1 Obrys koruny (viz obr. 1) Hodnotí se v době vegetačního klidu koncem zimy nebo časně na jaře široce vejčitý ( Wintergold

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá Dřeviny k prodeji 2019: od 25,--Kč/ks Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ stín Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá 25m Solitéra nebo stromořadí hortenzie stromečkovitá -

Více

Dendrologická stezka. Seznam druhů:

Dendrologická stezka. Seznam druhů: Chodovem byla vytvořena žáky a učiteli ZŠ Chodov Komenského v rámci předmětu Biologický seminář v roce 2013. Projekt vznikl za finanční podpory města Chodova a Karlovarského kraje. Smyslem této stezky

Více

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období.

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období. Trvalky Výsadba trvalek Záhon pečlivě připravit. Zrýt půdu do hloubky asi 25 cm, zbavit jí všech plevelů, zapracovat kompost, rozložený hnůj, nebo hnojivo. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. zahrada Jiří Snížek. Kouřim

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. zahrada Jiří Snížek. Kouřim PRŮVODNÍ ZPRÁVA zahrada Jiří Snížek Kouřim Architektonické řešení zahrady Koncepce řešení zahrady byla velmi významně ovlivněna umístěním podzemních kolektorů po celé ploše zahrady. Z toho důvodu vznikla

Více

Vojtěška setá Medicago sativa L.

Vojtěška setá Medicago sativa L. Vojtěška setá Medicago sativa L. Lodyhy: přímé i vystoupavé, lysé Listy: trojčetné, lístky v horní třetině na obvodu zubaté, prostřední lístek dlouze řapíčkatý Květenství: hlávkovitě zkrácený hrozen Květy:

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

javor babyka v=6-12 m, barví intenzivně žlutě 10/12 dtbal Kč javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč

javor babyka v=6-12 m, barví intenzivně žlutě 10/12 dtbal Kč javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč Listnaté stromy Vědecký název Český název Krátký popis Velikost Specifikace 1 Specifikace 2 Cena vč. DPH Acer campestre 'Elsrijk' javor babyka v=6-12 m, barví intenzivně žlutě 10/12 dtbal 1 658 Kč Acer

Více

Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides)

Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides) Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides) Popis : Katalpy jsou si vzájemně velice podobné růstem, listy i květy. Jsou zpravidla nepřehlédnutelné, exotické, majestátní a dlouhověké. Obvykle dorůstají výšky

Více

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Třešeň ptačí Třešeň ptačí Prunus avium (L.) Moench. Strom středně velký, opadavý,

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Olejniny Seznam rostlin: brukev řepka olejka (Brassica napus) slunečnice roční len setý mák setý bavlník Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Více

Višeň obecná. VY_52_INOVACE_108 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Višeň obecná. VY_52_INOVACE_108 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Višeň obecná VY_52_INOVACE_108 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Višeň obecná Prunus census L. Strom menšího vzrůstu nebo častěji hustý

Více

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jasan ztepilý Jasan ztepilý Fraxinus excelsior L. Strom vysoký s přímým kmenem, s řídkou,

Více

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o 1 Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o velmi zajímavý rod z čeledi šáchorovité s mnoha zajímavými

Více

Ligularia Cass. popelivka

Ligularia Cass. popelivka Ligularia Cass. popelivka Compositae 80 150 druhů; kontinentálně euroasijský rod s těžištěm výskytu v Číně, Japonsku, méně v Evropě; u nás ojediněle se vyskytující L. sibirica, na Slovensku také L. glauca.

Více

POSTUPNÁ OBNOVA ZELENE v KRIVOKLÁTSKÉM SÍDLIŠTI v NOVÉM STRAŠECÍ STUDIE

POSTUPNÁ OBNOVA ZELENE v KRIVOKLÁTSKÉM SÍDLIŠTI v NOVÉM STRAŠECÍ STUDIE POSTUPNÁ OBNOVA ZELENE v KRIVOKLÁTSKÉM SÍDLIŠTI v NOVÉM STRAŠECÍ STUDIE X XI / 0 Ing. Alena Burešová Pecínovská 9, Nové Strašecí IČO: 9 DIČ: CZ0 Současný stav zeleně na sídlišti Křivoklátské sídliště se

Více

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým:

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Ing. Martin Vlasák, Ph.D. - řešitel klíčové aktivity 06

Více

Katalog okrasných trav = rod Miscanthus =

Katalog okrasných trav = rod Miscanthus = Katalog okrasných trav = rod Miscanthus = (Ozdobnice) Luděk Urban 2010 Představené kultivary: Miscanthus japonicus Giganteus Miscanthus japonicus Goliath Miscanthus sinensis Adagio Miscanthus sinensis

Více

dřevo světle nahnědlé měkké

dřevo světle nahnědlé měkké kůra šedohnědá odlupčivá Univerzita 3. věku dřevo světle nahnědlé měkké katalpa nádherná Catalpa speciosa Warder přirozené porosty Univerzita 3. věku výška max. 30 m; dožívá se 150 let letorosty hnědé

Více

borůvka bažinná (vlochyně) Vaccinium uliginosum L.

borůvka bažinná (vlochyně) Vaccinium uliginosum L. borůvka bažinná (vlochyně) Vaccinium uliginosum L. keřík 20-50 cm vysoký; podzemní dřevnatějící výhonky 1 letorosty oblé, hnědé až červenohnědé, lysé listy obvejčité, 1-3 cm dl., celokrajné, lysé, s vyniklou

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 27 Ovocné dřeviny Ing.

Více

Plán záhonu Venkovská zahrada

Plán záhonu Venkovská zahrada Plán záhonu Venkovská zahrada Venkovská zahrada Venkovská zahrada se vyznačuje geometrickým a symetrickým uspořádáním. Ohraničení zcela klasicky tvoří živý plot ze zimostrázu. Středu zahrady vévodí jabloň

Více

Poznáváme vybrané druhy původních listnatých dřevin během celého roku Pomůcka k určování deseti druhů dřevin

Poznáváme vybrané druhy původních listnatých dřevin během celého roku Pomůcka k určování deseti druhů dřevin Poznáváme vybrané druhy původních listnatých dřevin během celého roku Pomůcka k určování deseti druhů dřevin Libuše Vodová Pedagogická fakulta MU Předkládaný materiál je koncipován jako podpůrný prostředek

Více

NAVRHOVANÝ SORTIMENT DŘEVIN PRO ETAPU II.

NAVRHOVANÝ SORTIMENT DŘEVIN PRO ETAPU II. NAVRHOVANÝ SORTIMENT DŘEVIN PRO ETAPU II. A) LISTNATÉ STROMY (obv. km.) LISTNATÉ STROMY NÁVRH PL Platanus acerifolia Platan javorolistý 16 18 1 3 kůly PR Prunus serrulata Sakura 16 18 5 3 kůly,kanzan BB

Více

javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč javor jasanolistý v=15-20 m, L bílorůžově panašovaný 10/12 Ko 35 l Kč

javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč javor jasanolistý v=15-20 m, L bílorůžově panašovaný 10/12 Ko 35 l Kč Listnaté stromy Vědecký název Český název Krátký popis Velikost Specifikace 1 Specifikace 2 Cena vč. DPH Acer campestre javor babyka v=10-15 m, L barví žlutě 275-300 dtbal Sol 670 Kč 80-100 dtbal 183 Kč

Více

Zahradní terapie Charakteristiky rostlin k přepsání do Braillova písma, 1. část 1-21

Zahradní terapie Charakteristiky rostlin k přepsání do Braillova písma, 1. část 1-21 Zahradní terapie Charakteristiky rostlin k přepsání do Braillova písma, 1. část 1-21 1. Akebie Akebie kvete v období května. Fialově zelené polody dozrávají v období září. Květy jsou zbarvené do fialova.

Více

VY_52_INOVACE_87 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jeřáb ptačí

VY_52_INOVACE_87 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jeřáb ptačí VY_52_INOVACE_87 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jeřáb ptačí Jeřáb ptačí Sorbus Aucuparia L. Strom menšího vzrůstu s rovným kmenem,

Více

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná Vacciniu vitis-idaea L. Borůvkovité (Vacciniaceace)

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin. pomocný materiál k poznávačce

Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin. pomocný materiál k poznávačce Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin pomocný materiál k poznávačce pomněnka rolní - kališní cípy delší než ½ kalicha - kalich s rovnými i háčkovitými chlupy; pokud háčkovité chlupy chybějí, pak

Více

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika Topol osika (osika obecná) Populus tremula L. Strom středních rozměrů se

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo samčí samičí květy Univerzita 3. věku šišky 6-10 cm dlouhé Semena 2-3mm dlouhá + 5-7 mm dlouhé křídlo šupiny na špičce zubaté letorosty žlutavé, lysé, lesklé, rýhované jehlice zploštělé, 1,5-2,5 cm dl.,

Více

Letničky a balkonové rostliny

Letničky a balkonové rostliny Letničky a balkonové rostliny V nabídce široký sortiment květin pro použití do nádob i na záhony. V prodeji od května 2013. Termín zahájení prodeje bude upřesněn. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat

Více

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo V lese Dřeviny Smrk ztepilý Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou

Více

K E Ř E A S T R O M Y

K E Ř E A S T R O M Y Keře a stromy Většině zahradních dřevin stačí, když budete pravidelně odstraňovat nemocné a mrtvé větve a v intervalu dvou až tří let vyřezávat nejstarší výhony. Za pravidelné prosvětlování se keře odvděčí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 25 Topol Ing. Hana Márová

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

Zahradnické služby Zbyněk Zrník Lipovec 47, tel:

Zahradnické služby Zbyněk Zrník Lipovec 47, tel: Zahradnické služby Zbyněk Zrník Lipovec 47, 679 15 tel: 731 024 751 Maloobchodní ceník pro rok 2012 Rostlina Kontejner Velikost Cena Popis Barvínek manší (Vinca) 9x9 cm 15-30 cm 30 Kč Nízký až plazivý

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Pelargonium Hybrid Calliope

Pelargonium Hybrid Calliope Pelargonium Hybrid Calliope Veliké poloplné květy intenzivních barev Mohutná rostlina, velmi odolná k horku Zálivka: po proschnutí substrátu, nerosit květiny a pelargonie Pelargonium Hybrid Caliente Jednoduché

Více

Univerzita volného času. žanovec měchýřník (ž. obecný) Colutea arborescens L.

Univerzita volného času. žanovec měchýřník (ž. obecný) Colutea arborescens L. žanovec měchýřník (ž. obecný) Colutea arborescens L. keř 1-3 m vysoký Univerzita volného času letorosty šedohnědé, přitisklé chlupaté pupeny spirálově střídavé, drobné, tupé, asi 3 mm dl., nad listovou

Více

Luskoviny. Luskoviny

Luskoviny. Luskoviny Luskoviny Seznam rostlin: hrách setý zahradní (Pisum sativum) hrách setý rolní = peluška (Pisum sativum) sója luštinatá (Glycine max) lupina bílá vikev setá Hrách setý zahradní (Pisum sativum) Hrách

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 16 Ostatní jehličnany

Více

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2016

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2016 NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2016 JAN SMEJKAL Javornická 846, 768 72 Chvalčov Tel.: 607 631 234; info@okrasnestromy.cz www.okrasnestromy.cz Umístění školky: Po levé straně u silnice z Hlinska pod Hostýnem

Více

Slivoň trnitá ( trnka ) VY_52_INOVACE_105 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Slivoň trnitá ( trnka ) VY_52_INOVACE_105 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Slivoň trnitá ( trnka ) VY_52_INOVACE_105 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Slivoň trnitá (trnka) Prunus spinosa L. Keř středně velký,

Více

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní Dub zimní Quercus petraea ( Natt. ) Liebl. Strom s poněkud prohýbaným kmenem,

Více

meruzalka alpínská (rybíz alpínský) Ribes alpinum L.

meruzalka alpínská (rybíz alpínský) Ribes alpinum L. plody mají kožovitou slupku, šedožlutou, hustě chlupatou, eliptické 1,5 cm dl. pecka téměř kulovitá semena zašpičatělá, nepravidelně rýhovaná, hořká meruzalka alpínská (rybíz alpínský) Ribes alpinum L.

Více

Univerzita 3. věku. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla. samčí. zralé šišky až 2,5 cm dl. Samičí

Univerzita 3. věku. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla. samčí. zralé šišky až 2,5 cm dl. Samičí samčí zralé šišky až 2,5 cm dl. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla Samičí jalovec chvojka (chvojka klášterská) Juniperus sabina L. areál v Evropě větší je však v Asii -teplé svahy hor Kavkazu,

Více

Alejové a soliterní stromy prostokořenné

Alejové a soliterní stromy prostokořenné Alejové a soliterní stromy prostokořenné Ceny jsou uvedeny bez DPH Špičák 60 100 cm, čtvrtkmen - 100-120 cm, polokmen - 120-160 cm, vysokokmen - 180-220 cm. Acer campestre javor babyka Květ zeleno -žlutý,

Více

ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ

ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1 1. Identifikační údaje a) označení stavby: ÚPRAVA PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH

Více

Ostřice stejnoklasé subg. Vignea - tuřice

Ostřice stejnoklasé subg. Vignea - tuřice Ostřice stejnoklasé subg. Vignea - tuřice klasovité květenství: několik oboupohlavných klasů blizny 2 výběžkaté Carex disticha (Ostřice dvouřadá) rozšíření: Evropa, Asie výška až 70 cm pochvy tmavohnědé

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

Par t/1. Ma d 2. Pr d DETAIL D: Mic d. Mic d. Th d. šachta. We f 'P' zběhovec plazivý. kostřava metlovitá. bohyška Fortunova

Par t/1. Ma d 2. Pr d DETAIL D: Mic d. Mic d. Th d. šachta. We f 'P' zběhovec plazivý. kostřava metlovitá. bohyška Fortunova PŮDORYS: Pin m 'G' / Fe g/5 /3 Po f 'G'/ /3 Wi /2 /3 /1 Cl Fr/6 Sem a/ Jehličnatý strom a keř Listnatý strom a keř - solitérní Hranice zájmového území Zpevněná plocha Budovy Plocha mulče Listnatý strom

Více

Lamiaceae - hluchavkovité. Ranunculaceae - pryskyřníkovité. Geraniaceae - kakostovité

Lamiaceae - hluchavkovité. Ranunculaceae - pryskyřníkovité. Geraniaceae - kakostovité Apiaceae - miříkovité Lamiaceae - hluchavkovité Ranunculaceae - pryskyřníkovité Geraniaceae - kakostovité Scrophulariaceae - krtičníkovité Apiaceae - miříkovité Byliny, vzácně keře Listy střídavé, zpravidlačleněné

Více

Ostřice různoklasé. Koncový klásek samčí, postranní klásky samičí. vysoké mokřadní rostliny

Ostřice různoklasé. Koncový klásek samčí, postranní klásky samičí. vysoké mokřadní rostliny Ostřice různoklasé Koncový klásek samčí, postranní klásky samičí vysoké mokřadní rostliny (C. buekii, elata, cespitosa, acuta, bigelowii, nigra, hirta, lasiocarpa, rostrata, vesicaria, melanostachya, riparia,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 29 Okrasné listnaté

Více

Plán záhonu Hmyzí a motýlí zahrada

Plán záhonu Hmyzí a motýlí zahrada Plán záhonu Hmyzí a motýlí zahrada Hmyzí a motýlí zahrada Hmyzí a motýlí zahrada je skutečným rájem pro ty, kdo milují kvetoucí a vonné dřeviny a rádi pozorují okolní faunu. K tomu nesmí samozřejmě chybět

Více

Snížení imisní zátěže z dopravy pomocí izolační zeleně v Praze - Běchovicích

Snížení imisní zátěže z dopravy pomocí izolační zeleně v Praze - Běchovicích DES IGN BY in g.a rch. S toj an D. INVESTOR M«STO STAVBY STAVBA Praha - Běchovice K Hrušovu 2/293, 10203, Praha 10, 281004688 MČ Praha - Běchovice OKRES Českobrodská 3, P9 Běchovice Praha Snížení imisní

Více

Daruj život, daruj stromeček

Daruj život, daruj stromeček Daruj život, daruj stromeček Ukažte všem že jste dál, na špici ekologické vlny - buďte trendy. V nabídce téměř každého z prodejců produktů najdeme nějakou "zelenou" položku, navíc patřičně zdůrazněnou

Více

A T E L I É R B 5. Daniela Karasová ABAR 2016

A T E L I É R B 5. Daniela Karasová ABAR 2016 A T E L I É R B 5 Daniela Karasová ABAR 2016 Záhon kyselé stanoviště latinský název český název leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec ks stromy 1. Acer griseum

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.7.Bi.Rostlinne_ organy_ stonek_ list Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum

Více

NAVRHOVANÝ SORTIMENT DŘEVIN PRO ETAPU IV. 1) Smetanova ulice

NAVRHOVANÝ SORTIMENT DŘEVIN PRO ETAPU IV. 1) Smetanova ulice NAVRHOVANÝ SORTIMENT DŘEVIN PRO ETAPU IV. 1) Smetanova ulice Celkový počet m 2 výsadeb (plocha borkování). 265 m 2 Celkový počet m 2 setí trávníků... 450 m 2 A) LISTNATÉ STROMY Označení v mapě Latinský

Více

Stromy a keře. Univerzita volného času. Jiří Viewegh

Stromy a keře. Univerzita volného času. Jiří Viewegh Stromy a keře Univerzita volného času Jiří Viewegh Keře, keříčky a liány introdukované v parcích a arboretech muchovník vejčitý Amelanchier ovalis (Medic.) netvařec křovitý Amorpha fruticosa L. podražec

Více

Pěstování včelařsky významných keřů. Aspekty volby

Pěstování včelařsky významných keřů. Aspekty volby Pěstování včelařsky významných keřů Aspekty volby Pěstování zahrnuje výběr pořízení výsadba následná péče Aspekty volby VOLBA DRUHU Obecně ( x stromům) - většinou krátkověké + rychlejší plnění včel. funkce

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Plevelné rostliny Seznam rostlin: pcháč rolní syn. pcháč oset smetánka lékařská mléč rolní kokoška pastuší tobolka ředkev ohnice svízel přítula mák vlčí šťovík kadeřavý svlačec rolní Copyright 2017 Autorské

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

Chráněné rostliny a živočichové Květnice

Chráněné rostliny a živočichové Květnice Chráněné rostliny a živočichové Květnice Oměj vlčí Zvonek boloňský Roste ve vlhkost zadržujících, avšak dobře odvodňovaných půdách na horských loukách. Jeho tmavě zelené listy postrádají palisty. Tyto

Více

NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ ZAHRADĚ

NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ ZAHRADĚ NA ŠKOLNÍ KEŘE NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ ZAHRADĚ JAKÝ ROZDÍL JE MEZI STROMEM A KEŘEM A PROČ JSOU KEŘE V PŘÍRODĚ DŮLEŽITÉ Strom má kmen, který se v určité výšce nad zemí dělí na jednotlivé větve na rozdíl od keře,

Více

ALEJOVÉ STROMY NÁZEV DŘEVINY CENA (KČ/KS)*

ALEJOVÉ STROMY NÁZEV DŘEVINY CENA (KČ/KS)* Acer campestre "Carnival" Javor babyka výška: max 2 m ok: 10 cm pozn.:bílé panašované listy. Obvykle dorůstá do 4 m výšky a cca stejné šířky. Výborně snáší sestřih, vhodný do zahrad 700 Acer campestre

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Jeteloviny Seznam rostlin: vojtěška setá (Medicago sativa) jetel luční (Trifolium pratense) jetel plazivý (Trifolium repens) jetel zvrhlý štírovník růžkatý čičorka pestrá Copyright 2017 Autorské fotografie

Více

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star')

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Popis: Keř je až 4 m vysoký a 2 m široký. Listy střídavé, úzce eliptické až podlouhle vejčité, až 10

Více

VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Růže šípková Růže šípková Rosa canina L Růžovité (Rosaceae) Charakteristika - rozvětvený

Více

VY_52_INOVACE_79 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_79 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_79 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jedle bělokorá Jedle bělokorá - Abies alba Miller Strom velkých rozměrů, vždyzelený

Více

přirozené porosty. výška výjimečně přes 20 m dožívá se kolem 200 let

přirozené porosty. výška výjimečně přes 20 m dožívá se kolem 200 let přirozené porosty výška výjimečně přes 20 m dožívá se kolem 200 let květenstvím je chudokvětý chocholík květ 2-3 cm velký bílý prašníky červené 1 semena v jadřinci 5-8 mm dl. malvice jsou kulovité až slabě

Více

Praktické cvičení č. 12.

Praktické cvičení č. 12. Praktické cvičení č. 12. CVIČENÍ 12. - List II. Morfologie listu 1. Čepel, řapík, palisty, botka, pochva, jazýček, ouška 2. Listy jednoduché a) celé b) členěné 3. Listy složené a) zpeřené b) dlanitě složené

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

PRIM. Villard blanc x Královna vinic

PRIM. Villard blanc x Královna vinic PRIM Villard blanc x Královna vinic Letorosty středního až bujného růstu, hrozny středně velké až velké. Bobule oválné, s pevnou a tuhou slupkou, která dosti dobře odolává hnilobě. Barva slupky je jantarově

Více

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření 16. SÍDLIŠTĚ VOLDÁN 1221/1 1 Prunus spec, slivoň 5 5 0.7 5+5 2 0 0 0 0 0 3 3 odstranit vylomené větve 1221/1 2 Prunus avium, třešeň 9 7 1.5 57 4 2 2 1 3 2 2 4 odstranit nebezpečný 1221/1 3 Prunus spec,

Více

Vegetační úpravy v okolí dětského hřiště v Soběkurech, obnova zeleně na dětském hřišti v Horušanech

Vegetační úpravy v okolí dětského hřiště v Soběkurech, obnova zeleně na dětském hřišti v Horušanech Projektová dokumentace pro výběrové řízení, příloha č. 2 zadávací dokumentace veřejné zakázky: Vegetační úpravy v okolí dětského hřiště v Soběkurech, obnova zeleně na dětském hřišti v Horušanech Vegetační

Více

SK - tavolník 0,7 4 SK ODS 1720 značně mezernaté,nutná nová výsadba. 1,5 4 SK 1752 mírně prořídlá skupina

SK - tavolník 0,7 4 SK ODS 1720 značně mezernaté,nutná nová výsadba. 1,5 4 SK 1752 mírně prořídlá skupina 1 Salix caprea vrba 3 0 4 4 K ZŘ 666/210 větveno u země, stará, prosychá cca 25% koruny, prům. kmene 4 x 12cm 2 Koelreuteria paniculata svitel 2 1,5 4 K ODS 666/210 nízkokmen, nelze zapěstovat korunu,

Více

Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015

Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015 Ceník sadebního materiálu okrasných dřevin 2015 Jehličnaté dřeviny kód dřevina česky dřevina latinsky velikost rostliny v cm bez DPH vč. DPH 7610 Borovice - roubovaná h29 Pinus mugo Gnom vk 60, 15-30 530

Více

květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3.

květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3. květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3. věku zralé růžově červené s oranžově červenými 5 mm dlouhými

Více

Rakytník řešetlákový. VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Rakytník řešetlákový. VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rakytník řešetlákový VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides L. Strom nebo dvoudomý

Více

Příloha č. 1 Sortiment rostlin využitý Josipem Plečnikem v zahradách Pražského hradu 1

Příloha č. 1 Sortiment rostlin využitý Josipem Plečnikem v zahradách Pražského hradu 1 Příloha č. 1 Sortiment rostlin využitý Josipem Plečnikem v zahradách Pražského hradu 1 Jedle ojíněná Abies concolor Synonymem jedle stejnobarvá. Jde o 20 25 m vysoký jehličnatý strom s úzce kuželovitou

Více

Ostřece různoklasé subg. Carex - ostřice

Ostřece různoklasé subg. Carex - ostřice Ostřece různoklasé subg. Carex - ostřice klasovité květenství několik klásků pohlavně rozlišených blizny 2 nebo 3 koncový klásek smíšený, spodní klásky jednopohlavné Carex buxbaumii agg. výběžkaté hnědočervené

Více

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2015

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2015 NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2015 pro maloodběratele JAN SMEJKAL Javornická 846, 768 72 Chvalčov Tel.: 607 631 234; info@okrasnestromy.cz www.okrasnestromy.cz Umístění školky: Po levé straně u silnice

Více

předpokládaná doba funkčnosti kompozice plánování á údržby a průběžných zásahů

předpokládaná doba funkčnosti kompozice plánování á údržby a průběžných zásahů Časový horizont předpokládaná doba funkčnosti kompozice dle požadavků (okamžitý X dlouhodobý efekt) výsadbový spon (důležité kritérium) plánování á údržby a průběžných zásahů zkracuje nebo prodlužuje časový

Více

05. Park u kina Petra Bezruče

05. Park u kina Petra Bezruče 05. Park u kina Petra Bezruče Přestavba Frýdku-Místku probíhala od roku 1963. Prvními obytnými soubory byla sídliště Riviera I a II a Bezručovo. Nárůst počtu obyvatel v této lokalitě vyžadoval i nové objekty

Více

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby.

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby. Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH VĚD Číslo klíčové aktivity: V/2 Název DUM:

Více

Jabloně JULIA Původ: Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: DISCOVERY Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod:

Jabloně JULIA Původ: Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: DISCOVERY Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Jabloně JULIA ovocnářský v Holovousích. až silný Kvetení: rané Plodnost: vysoká a pravidelná Zrání: na přelomu července a srpna Plod: Je střední velikosti (kolem 131 g). Dužnina je krémově žlutá, jemná,

Více

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici 16. Štěpnice Zámek ve Frýdku byl kdysi zeměpanským hradem, který založila těšínská knížata v polovině 14. století k ochraně zemské hranice s Moravou a obchodní cesty z Moravy vedoucí tehdy ve směru Příbor

Více

PACOV - REGENERACE ZELENĚ VYBRANÝCH LOKALIT - 2. část aktualizace PD / únor 2013

PACOV - REGENERACE ZELENĚ VYBRANÝCH LOKALIT - 2. část aktualizace PD / únor 2013 1) Vesna kalkulace odstranění stromů (1, 16), odstranění keřových skupin a keřů (K2, K11, SK1, SK2), ošetření stromů 1 ks, vazba 0 ks výsadba: 1 ks stromy OK 8-10 cm, 411 ks keře /popínavé rostliny ODSTRANĚNÍ

Více