B&C Dopravní systémy s.r.o., Husova 517, Libochovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "B&C Dopravní systémy s.r.o., Husova 517, Libochovice"

Transkript

1 B&C Dopravní systémy s.r.o., Husova 517, Libochovice UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA OPTIM1 Verze SW

2 ÚVOD Software OPTIM1 je nástrojem pro plánování v systémech linkové autobusové dopravy. Software OPTIM1 lze vhodně využít jak pro přípravu turnusů vozidel a řidičů, tak i pro nejrůznější analýzy dopravně-technologických a ekonomických charakteristik. SW OPTIM1 lze využívat jak pro pravidelnou autobusovou dopravu, tak i pro městskou hromadnou dopravu. Software je určen k využití u všech složek zabývajících se jízdními řády, tedy jak na straně dopravců, tak u objednavatelů, koordinátorů apod. VSTUPNÍ DATA SW Optim1 je integrován do prostředí EDISON firmy M-line. Jako vstupní data je nejvýhodnější využít přímý import z jízdních řádů, který vytvoří potřebná data pro Optim1. Obecně pro výpočty turnusů a souvisejících ukazatelů jsou nezbytná následující vstupní data: 1) spoje (výchozí zastávka čas odjezdu cílová zastávka čas příjezdu) 2) vzdálenosti mezi konečnými (1. konečná zast. 2. konečná zast. vzdálenost) Společnost B&C Dopravní systémy s.r.o. nabízí zpracování vstupních dat nejrůznějších formátů, která však vždy musí obsahovat minimálně výše uvedené údaje. Je možné i načtení jízdních řádů ze standardizovaného formátu dat pro CIS (jdf jednotný datový formát ) popis dat je uveden například zde: Sw OPTIM1 automaticky vyhledá vždy nejkratší trasu mezi konečnými pro tento výpočet uvažuje s komunikacemi, po nichž je veden alespoň jeden spoj v jízdním řádu. V tomto případě pak je do systému nutno zadat pouze výpis vzdáleností mezi zastávkami (konečnými nebo nácestnými) po komunikacích, které nejsou pojížděny žádným spojem a jsou kratší než jízda po trase spoje. Pozn.: Zejména v systémech MHD, kde jsou krátké vzdálenosti mezi zastávkami a jsou zaokrouhleny na celé km, může vlivem této nepřesnosti dojít k velkému zkreslení při výpočtu minimálních vzdáleností mezi konečnými (součet mnoha vzdáleností zaokrouhlených na nulu dává nulovou celkovou vzdálenost). V tom případě je žádoucí, aby byly vzdálenosti zadány nejméně na desetiny km, případně je možno při přípravě dat použít jinou metodu hledání nejkratší trasy (na základě jízdních dob). DATOVÁ STRUKTURA Data v programu Optim1 jsou uložena v tzv. skupinách. Každá skupina může obsahovat libovolné množství tzv. selekcí. Typicky jsou skupinou např. Jízdní řády platné od určitého data, selekcemi pod touto skupinou pak např. jednotlivé provozní dny v týdnu.

3 MENU DATA IMPORT Z JŘ Otevře se okno pro import spojů z jízdních řádů z databáze. Uživatel vybere skupinu a z ní linky, které chce importovat. Pak se zobrazí okno se seznamem tzv. provozních dnů. Seznam obsahuje tolik položek, kolik různých kombinací jízdy některých spojů může nastat. Jedním provozním dnem je reprezentována množina kalendářních dnů, ve kterých jede shodná množina spojů vybraných linek. V horní části okna je možno zvolit, které provozní dny se budou importovat (zvolený týden / jednotlivé datumy / všechny provozní dny), název a číslo skupiny, do které budou vytvořena data pro Optim. Vpravo nahoře je možnost volby členění dat do selekcí podle dopravců anebo podle provozoven. Ve střední části okna je seznam provozních dnů. Po kliknutí myši na řádek v seznamu provozních dnů jsou dny, kdy nastává tento provozní den, vyznačeny tučně v kalendáři v dolní části okna. Tlačítkem x je možné vymazat některý ze dnů, tlačítkem + je možné přidání dnů nebo vytvoření týdne po zvolení vybraného data. Prostřední tlačítko umožňuje editaci názvů provozních dnů pro snazší orientaci při další práci (stejně budou pojmenovány selekce v Optim1). VYTVOŘENÍ SKUPINY Z TURNUSŮ Volba umožňuje vytvořit skupinu pro práci v Optim1 z již existujích turnusů v jiném SW. Aktuálně je podporován formát Edison z aplikace Turnusy systému Edison firmy M-line. VYTVOŘENÍ SELEKCE Tato volba slouží k vytvoření selekce spojů. V záhlaví je možno zadat název a číslo nově vytvářené selekce. Jsou možné dva způsoby: z aktuální selekce při dalším výběru jsou nabízeny jen spoje aktuální selekce pro zadaný datum výběr spojů bude proveden podle toho, zda v daný den jedou. Při zaškrtnuté volbě Zobrazit i spoje, které tento den nejedou, jsou nabídnuty všechny spoje, přičemž v posledním sloupci je uvedeno, zda ve zvolený den jedou nebo nejedou. Do nové selekce budou zařazeny spoje, u nichž je zaškrtnuto políčko v prvním sloupci. Pro třídění a výběr spojů je výhodné využít setřídění podle jednotlivých sloupců, které se provede kliknutím na záhlaví sloupce.

4 IMPORT/KOPIE TURNUSŮ Umožňuje import turnusů do zvolené selekce: ze souboru turnusy formátu Edison z Autobusové dopravy M-line z jiné skupiny/selekce kliknutím na text Ze skupiny/výběr kliknutím uživatel zvolí, odkud turnusy naimportovat, obdobně zvolí, kam turnusy naimportovat Volba Sloučit turnusy: zaškrtnutím této volby program automaticky sloučí turnusy se stejným celočíselným základem názvu turnusu do jednoho turnusu pro jedno vozidlo ( např ranní turnus, 10.2 odpolední turnus 2 řidiči jedno vozidlo sloučí se do Optimu pod turnus 10) Upozornění: Import turnusů probíhá dle čísel linek a spojů, toto je třeba zohlednit při úpravách jízdních řádů (čísla spojů, u nichž nedošlo ke změně časové polohy, by se neměla měnit, naopak by neměly existovat spoje shodného čísla s různými časovými polohami, pokud by to mělo vliv na turnusy). Po provedeném importu se vypíše informace o importu. Spoje, které nejsou v selekci, do níž se importují turnusy, jsou ignorovány (příp. nahrazeny přejezdy). Spoje, které nebyly v turnusech a jsou v selekci, jsou zařazeny vždy každý spoj samostatně do nového turnusu a uživatel je v Ruční editaci turnusů zapracuje do turnusů. IMPORT TYPŮ AUTOBUSŮ / TRŽEB Umožňuje do aktuální selekce načíst doplňující údaje o spojích ze souboru ve formátu csv. V záhlaví se zvolí, ve kterých sloupcích v souboru jsou data uspořádána. V řádku Default typ uživatel vyplní typ, který bude přiřazen spojům, které nejsou v souboru. VZDÁLENOSTI Jednotlivé položky v této volbě slouží k práci se vzdálenostmi mezi konečnými, které jsou při výpočtech turnusů uvažovány pro přejezdy. SW vypočítává vzdálenost pro každou dvojici konečných zastávek spojů po nejkratší cestě po síti tvořené všemi spoji ve skupině. Volba Přidání přejezdu slouží k přidání další hrany mezi dvěma konečnými (komunikace, po které nejede žádný ze spojů), po přidání nových hran jsou automaticky přepočítány všechny vzdálenosti znovu s využitím nově zadaných vzdáleností. Volby Výpis nebo Matice vzdáleností vypíšou hodnoty vzdáleností pro jednotlivé dvojice konečných. Volba Trasa přejezdu mezi konečnými zobrazí trasu, po které byla počítána vzdálenost přejezdu mezi zvolenou dvojicí zastávek, přičemž u jednotlivých úseků trasy je vždy uvedena linka, ze které byla vzdálenost převzata.

5 MENU TURNUSY Tato část programu umožňuje práci s turnusy různým způsobem. V případě, že uživatel požaduje co nejlepší analýzu množiny spojů bez vazeb do existujících turnusů, je nejvýhodnější postupně provést: Základní výpočet Optimalizace iterační Ruční editace turnusů ZÁKLADNÍ VÝPOČET Program vypočte syrové turnusy dle zadaných parametrů, tyto turnusy mohou sloužit pro zevrubnou analýzu problému. Každý turnus je konstruován tak, aby autobus končil v zastávce, kde začínal první spoj. V případě, že konečná zastávka posledního spoje je odlišná od výchozí zastávky, je doplněna odstavná jízda. Pro případnou praktickou aplikaci turnusů budou zpravidla nezbytné další úpravy těchto syrových turnusů pomocí optimalizačních metod anebo ruční úpravy turnusů. OPTIMALIZACE NÁVRH STŘIHŮ Automatický výpočet všech kombinací střihů, jehož výsledkem je tabulka návrhů na zlepšení turnusů konkrétními střihy (tzn. přesouváním nebo výměnami spojů mezi turnusy). OPTIMALIZACE JEDNOKROKOVÁ Stejně jako Optimalizace Návrh střihů s tím, že všechny návrhy na zlepšení turnusových oběhů jsou automaticky ihned promítnuty do turnusů. (výpočet dle velikosti selekce může trvat i několik hodin). OPTIMALIZACE ITERAČNÍ Opakované provádění Optimalizace jednokrokové, dokud program nachází možné zlepšení. Doba výpočtu může být v řádu mnoha hodin či desítek hodin (v závislosti na velikosti selekce a množstváí přípustných kombinací uspořádání spojů do turnusů). Výše uvedené tři optimalizační výpočty probíhají na pozadí, uživatel má možnost pracovat dále s jinými selekcemi (selekce, na nichž běží výpočet, jsou uzamčeny).

6 RUČNÍ EDITACE TURNUSŮ Otevře nové okno, ve kterém je možno provádět ruční editaci turnusů. V horním řádku okna je Nastavení zobrazení údajů. V levém horním rohu uživatel zapíše název varianty turnusů, a tlačítkem se symbolem diskety se uloží (vytvoří se nová podselekce). V případě, že uživatel chce dále pracovat na nově vytvořené podselekci, je nutno v Nastavení zvolit tuto podselekci. V každém okně v levé části si uživatel může zobrazit libovolný turnus (buď zadáním čísla turnusu do okna vpravo nahoře anebo posuvníkem vpravo od okna) nebo schránku (stisknutím tlačítka Schránka pod/nad oknem). Vpravo od každého okna se počítají základní charakteristiky aktuálně zobrazených turnusů, v pravém sloupci pro celý turnus, v levém pro aktuálně vybraný spoj nebo skupinu spojů. Parametry, se kterými je výpočet prováděn (pro celý turnus nebo pro vybrané spoje), se zadávají v menu Nastavení/parametry. V pravé části je zobrazena schránka. Tažením dělící příčky myší je možno zvětšit/zmenšit poměr velikosti oken s turnusy a schránky. Do řádku nad okno s každým turnusem je možno vepsat vlastní označení turnusu (při exportu do AD M-line je toto označení použito místo čísla turnusu), dále typ turnusu a poznámku k turnusu. Vedle tohoto řádku je tlačítko Přist nebo Odst. Software Optim optimalizuje i najížděcí/odstavné jízdy tak, že výchozí a cílové místo turnusu musí být shodné. V případě, že výchozí zastávka prvního spoje není shodná s konečnou zastávkou posledního spoje, doplní na konec turnusu odstavnou jízdu. Stiskem tlačítka Přist (Odst) je odstavná jízda na konci turnusu nahrazena přístavnou jízdou na začátku turnusu nebo opačně. Výběr spojů se provádí stisknutím levého tlačítka myši, výběr skupiny spojů se provádí buď tažením myší anebo kombinací levého tlačítka myši a klávesy Shift (výběr souvislé množiny více spojů) anebo kombinací levého tlačítka myši a klávesy Ctrl (výběr jednotlivých spojů, které nejsou v turnuse za sebou). Mezi dvěma okny je možno pomocí tlačítky se šipkami přesouvat spoje nebo jejich skupiny, přesunutí spoje z turnusu do schránky je možné stiskem tlačítka >Schránka. K přesunutí spojů ze schránky slouží tlačítka se šipkami pod oknem se schránkou (šipka nahoru do turnusu aktuálně zobrazeného v horním okně, šipka dolů do turnusu v dolním okně). Tlačítkem N turnus se vytvoří nový turnus. Tato funkce by se měla používat velmi uvážlivě, neboť každé vytvoření nového turnusu zvyšuje potřebný počet vozidel. Tlačítko?? slouží pro kontrolu parametrů turnusů s ohledem na pracovní režim řidiče. Zohledňuje se, zda turnus obsahuje spoje nepřesahující 50 km anebo i spoje delší (uvedeno vpravo nad charakteristikami turnusu). Kontrola je provedena automaticky i bez stisku tohoto tlačítka v případě jakékoliv změny v turnusu. Výsledek kontroly se zobrazí v tomto tlačítku a je uveden i v Seznamu turnusů (v menu Výstupy).

7 Sytě zelená barva tlačítka značí, že turnus je v pořádku, světle zelená barva značí upozorňující informaci, červenou barvou je zvýrazněna chyba. Kromě barev jsou užívány následující zkratky: OK turnus bez závad NOCNI nejdelší část přestávky mezi směnami je v denní době DELEN dělený odpočinek (dle 17 odst. 2b Nařízení vlády 589/2006 Sb.) 2RID během turnusu dochází k vystřídání řidičů SMENA příliš dlouhá směna, nebude dodržen minimální nepřetržitý odpočinek během 24hodin RIZENI překročena denní doba řízení BP nedodrženy bezpečnostní přestávky 10H NOCNI nedodržena max. délka směny 10 hod. u zaměstnance pracujícího v noční době Chyby SMENA, RIZENI, BP se vyznačí i v turnuse v místě, kde porušení nastává. Pro přehlednost je možno v Nastavení vypnout zobrazování chyb BP v turnusech. Pouze v horním okně je možno vyžít také následující tlačítka: Střih nabídne přehled turnusů, do nichž je možno zařadit vybraný spoj (více spojů) včetně vyčíslení základních charakteristik v případě přesunutí spoje. Ve sloupci počet spojů zpět je pro informaci uvedeno, kolik spojů je třeba z druhého turnusu přesunout do aktuálního turnusu, aby bylo možno spoj(e) zařadit. Upozornění: kombinace probíhá pouze s turnusy se stejným typem turnusu! Velký střih nabídne všechny možné varianty střihů daného turnusu, které obsahují označené spoje (tzn. vybere postupně všechny kombinace spojů turnusu, obsahující označené spoje a spustí pro každou kombinaci Střih). Střih kombinace provede Střih pro všechny kombinace spojů daného turnusu bez ohledu na označené spoje (tento výpočet může v závislosti na počtu spojů turnusu a selekce trvat až několik minut) Pouze v dolním okně je možno využít tlačítko: Střídání do turnusu před aktuálně zvolený spoj doplní informaci o střídání řidičů. Kontroly turnusů na pracovní režim řidičů pak probíhají na každou část turnusu (před střídáním a po střídání) zvlášť Tlačítko Zaplnit díru v turnusech slouží k rychlému vymazání prázdných turnusů. Po stisku tohoto tlačítka systém projde všechny turnusy a v případě, že najde prázdný turnus (tj. turnus, který neobsahuje žádný spoj), nahradí jej turnusem nejvyššího pořadového čísla.

8 MENU VÝPOČTY NA POZADÍ Slouží pro práci a spravování výpočtů, které vzhledem k dlouhé době jejich trvání probíhají na pozadí. PARAMETRY Nastavuje parametry pro Optimalizaci turnusů. Optimalizace probíhá dle nastavení buď dle zadaných cenových kritérií (tzn., provede se střih, po jehož aplikaci se celková cena turnusů sníží), nebo bez cenového výpočtu, kdy kritériem pro provedení střihu je postupně úspora těchto ukazatelů: počet turnusů, počet řidičů, počet režijních km, počet hodin v provozu, počet ostrých obratů). Volbou Optimalizovat podle typu turnusu lze nastavit,že kombinace probíhá pouze mezi turnusy se stejným typem turnusu ( typ k turnusu lze přiřadit v ruční editaci ) STAV VÝPOČTU Zobrazí informace o probíhajícím výpočtu na pozadí v dané selekci (v případě, že je výpočet již ukončen, zobrazí se jeho výsledek) ZASTAVENÍ VÝPOČTU Zastaví výpočet na pozadí v aktuálně zvolené Skupině a Selekci. REPORT Zobrazí přehled o všech aktuálně probíhajících nebo proběhlých výpočtech na pozadí.

9 MENU NASTAVENÍ VÝBĚR SKUPINY A SELEKCE Volba skupiny a selekce, se kterou se bude pracovat (aktuální volba se zobrazuje v záhlaví okna) při vytvoření nové selekce nebo uložení editovaných turnusů nutno vždy zvolit správnou selekci! - skupina množina dat, například kompletní jízdní řády jednoho dopravce - selekce podmnožina skupiny, zpravidla dle provozních dnů, v rámci každé selekce si může uživatel vytvořit podselekce (různé varianty turnusů) NAČTENÍ DAT Umožňuje načtení dat sw Optim - soubor ve formátu mlg. Při načítání dat je třeba dbát na to, že se mohou narušit stávající data v případě, že v databázi je skupina či selekce se stejným číslem, jako je v načítaném souboru. ULOŽENÍ DAT Ze zvolených selekcí vytvoří datový soubor ve formátu mlg. SMAZÁNÍ SKUPINY Vymaže aktuální skupinu jedná se o nevratnou ztrátu dat! SMAZÁNÍ SELEKCE Vymaže aktuální selekci jedná se o nevratnou ztrátu dat! PARAMETRY Popis jednotlivých parametrů: Náklady na km náklady na 1 km režijní jízdy (jízda na spojích je dána jízdním řádem a na optimalizaci nemá vliv) Minuta čekání náklady na 1 minutu čekání mezi spoji Náklady busu denně tento parametr rozhoduje o tom, zda je výhodnější např. dlouhé čekání či režijní jízda oproti zvýšení počtu vozidel

10 Zkrácení jízdní doby přípustné zkrácení jízdní doby spojů v %, po provedení výpočtu je možné volbou Turnusy/Úprava spojů natáhnout jízdní doby spojů, u nichž je to s ohledem na turnusy přípustné, do původní hodnoty Maximální cena přejezdu stanovuje nejvyšší přípustnou cenu přejezdu (při nákladech na km zadaných výše) Nepovinná manipulace před manipulace před spojem zadaná hodnota bude započítaná do délky směny řidiče v případě, že je ve výchozí zastávce prostoj Nepovinná manipulace po manipulace po spoji zadaná hodnota bude započítaná do délky směny řidiče v případě, že je v konečné zastávce prostoj Přejezdové rychlosti v km/h rychlosti pro režijní jízdy na základě zadané rychlosti a vypočtené vzdálenosti mezi konečnými se spočítá čas přejezdu rychlosti jsou zadávány ve čtyřech intervalech dle vzdálenosti přejezdu (v praxi zpravidla krátké přejezdy jsou uvnitř města v hustším provozu, delší přejezdy mimo město) Minimální tržby na spoji volba umožňuje nezahrnout do výpočtu spoje s tržbou nižší než je nastavená hodnota (vstupní data musejí být rozšířena o tržby na km dosažené na jednotlivých spojích) tyto spoje nebudou zahrnuty do turnusů a předpokládá se, že po optimalizaci nebudou provozovány Nezahrnovat spoje bez tržeb volba, zda zahrnovat do výpočtu spoje, u nichž není uvedena žádná hodnota tržby Řez v čase doporučeno ponechat hodnotu stanovenou automaticky sw. Čas pro přípravu vozidla před začátkem turnusu uvedený čas bude přidán na začátek každého turnusu; bude zohledněn při posuzování, zda turnus splňuje legislativou stanovený denní odpočinek řidiče. Čas pro přípravu vozidla během turnusu uvedený čas bude přidán do výkonu řidiče Ostatní práce během turnusu uvedený čas bude přidán do výkonu řidiče Vyrovnávací doba v případě, že čas na konečné zastávce, kdy je řidič v prostoji, je kratší než stanovená vyrovnávací doba, bude pobyt na konečné započítán do délky směny Optimalizovat podle typu busu u spoje volbou lze nastavit, že program bude do turnusů skládat vždy jen spoje stejného typu autobusů (typ ke spojům lze naimportovat Volbou Import typů/tržeb)

11 MENU VÝSTUPY Tato menu umožňují uživateli prohlížení nejrůznějších statistik provedených výpočtů a také sestav sloužících k práci s turnusy. Výstupní sestavy se zobrazí v prohlížeči integrovaném v Edisonu, pomocí volby Nástroje je možný export do jiných formátů (CSV, XLS aj.). STATISTIKA Souhrnný přehled základních statistických ukazatelů o spojích a o turnusech. SEZNAM TURNUSŮ Obsahuje tyto údaje o jednotlivých turnusech: číslo pořadové číslo turnusu přiděluje aritmeticky sw název název turnusu zadaný uživatelem typ typ turnusu (zadaný uživatelem v editaci) od čas začátku turnusu do čas konce turnusu provoz doba od začátku do konce turnusu čekání součet čekání mezi spoji výkon pracovní doba řidiče = jízda + manip.+bp+vyr.doba+dodk+ost.práce jízda součet jízdních dob spojů (zahrnuje i případné bezpečnostní přestávky uvnitř spoje) lož km km ložené, tj. ujeté na spojích rež km km režijní, tj. přejezdové, přístavné, odstavné km odst/příst km odstavné nebo přístavné jízdy (na začátku/konci turnusu) spojů počet spojů v turnuse jízd počet jízd v turnuse (spoje + režijní jízdy) bezpečnost textová informace o tom, zda turnus splňuje legislativní pravidla pro práci řidičů (význam jednotlivých zkratek viz ruční editace turnusů) druh BP rozlišení, zda turnus obsahuje pouze spoje do 50 km anebo i spoje s delší trasou (podle toho je užita legislativa pro posuzování turnusů) pozn. BP upřesňující informace k BP, např. informace o děleném odpočinku ostr. obratů počet případů, kdy je čas mezi příjezdem a odjezdem spoje 0 min. cena informativní údaj o ceně turnusu v závislosti na zadaných parametrech ve Volbě Optimalizace - parametry typ busu přehled požadovaných typů busů u spojů v turnuse (v závorce za typem je počet spojů tohoto typu) max. osob funkční v případě rozšířených vstupních dat prům. tržba funkční v případě rozšířených vstupních dat max. tržba funkční v případě rozšířených vstupních dat

12 spojů bez tržeb počet spojů, u nichž nebyl zadán údaj o tržbě stanoviště výchozí zastávka prvního spoje stanoviště2 konečná zastávka posledního spoje (pokud se liší od stanoviště 1) místo střídání místo střídání řidičů v průběhu turnusu využití - % jízdy na spojích z doby provozu TURNUSOVÉ OBĚHY Výpis spojů (a manipulačních jízd a BP) setříděných podle turnusů číslo turnusu je v prvním sloupci. ČEKÁNÍ Přehled čekání mezi spoji (obratů vozidel). Tento přehled může uživateli posloužit k mnoha účelům, např. po setřídění dle zastávek dává obraz o možnostech úprav turnusů bez nutnosti režijních km, o příjezdech a odjezdech končících a výchozích spojů v konečných zastávkách atd. Po kliknutí na číslo turnusu se otevře další okno, v němž je zobrazena posloupnost spojů v turnuse. REŽIJNÍ KM Přehled všech režijních km (přejezdy mezi spoji a přístavné/odstavné jízdy na začátku/konci turnusu). Čas předchozí čas příjezdu do zastávky na předchozím spoji Čas následující čas odjezdu ze zastávky na následujícím spoji Po kliknutí na číslo turnusu se otevře další okno, v němž je zobrazena posloupnost spojů v turnuse. SEZNAM SPOJŮ Přehled všech spojů zvolené selekce včetně uvedení turnusu, do kterého je spoj zařazen. Po kliknutí na číslo turnusu se otevře další okno, v němž je zobrazena posloupnost spojů v turnuse. Ve sloupci Přímá vzdálenost je uvedena vzdálenost mezi konečnými po nejkratší trase. SEZNAM ZMĚNĚNÝCH SPOJŮ V případě, že bylo v parametrech výpočtu povoleno zkrácení spojů, obsahuje přehled o změněných spojích.

13 GRAFICKÉ TURNUSY Vygeneruje grafický přehled turnusů přímo do MS Excelu. Po vygenerování pro přehlednost je doporučeno označit list pomocí CTRL+A a zvolit volbu Všechna ohraničení. Dále si uživatel může upravit formát (zejména šířku sloupců) s ohledem na tisk či přehlednost dle potřeby. Pozn.: aby byl přehled graficky vypovídající s ohledem na čas, po vygenerování souboru nastavte shodnou šířku sloupců od sloupce D až do posledního sloupce.

14 MENU POROVNÁNÍ Slouží pro usnadnění porovnání hodnot v různých skupinách či selekcích. STATISTIKY Porovná statistiky vypočtených turnusů ve zvolených selekcích. TURNUSY Jsou-li zvoleny dvě selekce, vypíše pro každý turnus odpovídající nejpodobnější turnus z druhé selekce spolu s informací o chybějících spojích a o spojích navíc. Je-li zvoleno více selekcí, porovnává vždy turnusy se stejnými čísly a vypisuje výskyty jejich různých variant (určeno pro týdenní tvorbu turnusů). TÝDENNÍ VARIANTY Zobrazí rozdíly v turnusech v jednotlivých selekcích (dnech). Odlišnosti v turnusech v různých selekcích jsou zobrazeny uvedením jiného čísla varianty u daného turnusu. Rozklikem lze dále prohlížet jednotlivé turnusy. ZAŘAZENÍ SPOJŮ V TURNUSECH Pro každý spoj vypíše seznam turnusů, ve kterých se spoj vyskytuje (ve zvolených selekcích).

15 MENU EXPORT TURNUSŮ DO AD M-LINE Provede export turnusů z vybrané selekce do AD M-line. V modulu Turnusy systému Edison firmy M-Line lze provádět přímé importy turnusů z programu Optim1.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Výpisy Výsledek zpracování

Výpisy Výsledek zpracování Výpisy Výsledek zpracování Tlačítka (formát(rrrrmm)) a pro zadaný stát. Zobrazí výsledky měsíčního zpracování zadaného období Vytiskne výsledky. Prodejci - provize Třídění se provádí klepnutím na záhlaví

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Postup pro zpracování kontrolního hlášení

Postup pro zpracování kontrolního hlášení Postup pro zpracování kontrolního hlášení 1. Zadávání dokladů Doklady se zadávají běžným způsobem tak jako dosud, výběrem sazby DPH (s číslem řádku přiznání) v položce dokladu se zároveň pro položku automaticky

Více

45 Plánovací kalendář

45 Plánovací kalendář 45 Plánovací kalendář Modul Správa majetku slouží ke tvorbě obecných ročních plánů činností organizace. V rámci plánu je třeba definovat oblasti činností, tj. oblasti, ve kterých je možné plánovat. Každá

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

5 Evidence manželských smluv

5 Evidence manželských smluv 5 Evidence manželských smluv 5.1 Společné vyhledávání v evidencích Společné vyhledávání v evidencích slouží k vyhledání evidovaných závětí, listin i smluv a to pouze vyhledáním podle rodného čísla a data

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY)

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) 0 1. PRACOVNÍ PLOCHA Uspořádání a vzhled pracovní plochy, se kterým se uživatel během práce může setkat, zobrazuje obr. 1. Obr. 1: Uspořádání pracovní plochy

Více

1 Filozofie knihy jízd

1 Filozofie knihy jízd Návod k obsluze knihy jízd v rozhraní RealTimeGPSLocator.com 1 Filozofie knihy jízd...1 2 Funkce knihy jízd...1 2.1 Oblíbená místa...2 2.2 Nastavení vozidel...3 2.3 Údaje vozidel sledované firmy...3 2.4

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Formulář NÚV v programu PPP4

Formulář NÚV v programu PPP4 Formulář NÚV v programu PPP4 Verze programu: 4.2.1.0 Datum: 16. 5. 2017 1. Nastavení programu PPP4 V programu je nutné nastavit: 1. cestu k programu Form Filler 602 (tento program musí mít každý uživatel

Více

Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR)

Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR) Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR) Obsah Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR)... 1 1. Úvod... 1 2. Sestavy v MS Excel... 2 2.1. Volba sloupců sestavy... 2 2.2. Volba řádků

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

MOJESODEXO.CZ ZADÁVÁNÍ OBJEDNÁVEK PAPÍROVÝCH PRODUKTŮ. Uživatelský manuál

MOJESODEXO.CZ ZADÁVÁNÍ OBJEDNÁVEK PAPÍROVÝCH PRODUKTŮ. Uživatelský manuál MOJESODEXO.CZ ZADÁVÁNÍ OBJEDNÁVEK PAPÍROVÝCH PRODUKTŮ Uživatelský manuál 1. Objednávka Objednávku poukázek můžete standardně vytvořit prostřednictvím košíku vložení požadovaných produktů. 1.1 Objednávka

Více

Základy práce s aplikací ecba / ESOP

Základy práce s aplikací ecba / ESOP Základy práce s aplikací ecba / ESOP Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY A REGISTRACE... 2 Nová registrace... 2 2. SPRÁVA PROJEKTŮ... 3 Horní lišta... 3 Levé menu... 4 Operace s projekty... 4 3. PRÁCE S PROJEKTEM...

Více

Zelená bariéra. Software Zelená bariéra je výstupem projektu TA ČR č. TD Optimalizace výsadeb dřevin pohlcujících prachové částice

Zelená bariéra. Software Zelená bariéra je výstupem projektu TA ČR č. TD Optimalizace výsadeb dřevin pohlcujících prachové částice Zelená bariéra Aplikace pro výpočet účinnosti vegetačních bariér podél silničních a dálničních komunikací z hlediska záchytu celkového prachu, suspendovaných částic PM 10 a PM 2.5 a benzo[a]pyrenu Software

Více

Zobrazování bannerů podporují pouze nově vytvořené šablony motivů vzhledu.

Zobrazování bannerů podporují pouze nově vytvořené šablony motivů vzhledu. Bannerový systém ProEshop od verze 1.13 umožňuje zobrazování bannerů na popředí e-shopu. Bannerový systém je přístupný v administraci e-shopu v nabídce Vzhled, texty Bannerový systém v případě, že aktivní

Více

Aplikace Grafická prezentace polohy (GRAPP)

Aplikace Grafická prezentace polohy (GRAPP) Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Aplikace Grafická prezentace polohy (GRAPP) Semestrální práce z předmětu APG1K 6. 12. 2014 Marek BINKO, TŘD Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Přístup do aplikace...4

Více

44 Organizace akcí. Popis modulu. Záložka Seznam akcí

44 Organizace akcí. Popis modulu. Záložka Seznam akcí 44 Organizace akcí Modul Organizace akcí slouží k přípravě a plánování různých společenských, sportovních, kulturních, apod. akcí. Tyto akce je možné dále dělit do částí (ve stromové struktuře) a plánovat

Více

24 Uživatelské výběry

24 Uživatelské výběry 24 Uživatelské výběry Uživatelský modul Uživatelské výběry slouží k vytváření, správě a následnému používání tématicky seskupených osob a organizací včetně jejich kontaktních údajů. Modul umožňuje hromadnou

Více

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou Anotace Současná statistická analýza se neobejde bez zpracování dat pomocí statistických

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV Obsah Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV... 2 Nastavení systému... 2 Úloha Klasifikace CPV... 3 Úloha Limity CPV... 3 Postup vytvoření limitu CPV... 3 Karta Seznam CPV... 4 Funkce úlohy

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5 CRM SYSTÉM KORMORÁN UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah 1 Základní práce se systémem 3 1.1 Práce se záznamy................................. 3 1.2 Stránka Dnes.................................... 4 1.3 Kalendář......................................

Více

Tematická příručka. k informačnímu systému Cygnus

Tematická příručka. k informačnímu systému Cygnus KONTAKT Hot-linka: 543 213 606 E-mail: servis@iscygnus.cz Tematická příručka k informačnímu systému Cygnus Přehled přítomnosti verze 7.17 2 Obsah 1 Přehled přítomnosti... 4 1.1 Jak zadat klientovi nepřítomnost?...

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini

Nápověda k systému CCS Carnet Mini Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží Nápověda k webové aplikaci určené k revizi ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží 1. Úvodní informace Mapová aplikace slouží k revizi dat ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží.

Více

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange 2013 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontingenční tabulky... 3 1.1 Vytvoření nové kontingenční tabulky... 3 2

Více

E-ZAK Termínovník uživatelská příručka, verze 1.0

E-ZAK Termínovník uživatelská příručka, verze 1.0 E-ZAK Termínovník uživatelská příručka, verze 1.0 Listopad 2013 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Terminologie... 3 Práce s Termínovníkem - nastavení funkcionalit... 4 Nastavení Termínovníku na úrovni organizace...

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH

Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH Leden 2012 1. Přehled sestav MS Excel v Portálu farmáře Registr půdy (LPIS) a Data ke stažení LPIS umožňuje na záložce

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

POPIS FORMÁTU A STRUKTURY DAT PRO ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ JÍZDNÍCH ŘÁDŮ PLATNÝCH OD 10. ČERVNA 2001 (JEDNOTNÝ DATOVÝ FORMÁT VERZE 1.

POPIS FORMÁTU A STRUKTURY DAT PRO ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ JÍZDNÍCH ŘÁDŮ PLATNÝCH OD 10. ČERVNA 2001 (JEDNOTNÝ DATOVÝ FORMÁT VERZE 1. POPIS FORMÁTU A STRUKTURY DAT PRO ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ JÍZDNÍCH ŘÁDŮ PLATNÝCH OD 10. ČERVNA 2001 (JEDNOTNÝ DATOVÝ FORMÁT VERZE 1.8) KONEČNÉ ZNĚNÍ 0203/20001 Na základě vyhlášky Ministerstva dopravy

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 23. června o jízdních řádech veřejné linkové dopravy. Základní pojmy

VYHLÁŠKA. ze dne 23. června o jízdních řádech veřejné linkové dopravy. Základní pojmy 122 VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2014 o jízdních řádech veřejné linkové dopravy Ministerstvo dopravy stanoví podle 41 odst. 2 zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění zákona č. 304/1997 Sb.,

Více

47 Mapování přístupnosti

47 Mapování přístupnosti 47 Mapování přístupnosti Modul Mapování přístupnosti slouží ke správě výsledků mapování architektonických objektů z hlediska přístupnosti a především k evidenci zjištěných skutečností o mapovaných objektech.

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému 43 HTML šablony Modul HTML šablony slouží ke správě šablon pro výstupy z informačního systému modularis ve formátu HTML. Modul umožňuje k šablonám doplňovat patičku, dokumentaci a vázat šablony na konkrétní

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem 1) Otevření datového souboru Program Statistika.cz otevíráme z ikony Start, nabídka Programy, podnabídka Statistika Cz 6. Ze dvou nabídnutých možností vybereme

Více

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku Truss 4.7 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.7 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Změna práce s násobnými vazníky Z důvodu omezení chyb v průběhu návrhu byl upraven způsob

Více

Excel tabulkový procesor

Excel tabulkový procesor Pozice aktivní buňky Excel tabulkový procesor Označená aktivní buňka Řádek vzorců zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Typ buňky řetězec, číslo, vzorec, datum Oprava obsahu buňky F2 nebo v řádku vzorců,

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Zelená bariéra. Software Zelená bariéra je výstupem projektu TA ČR TD Optimalizace výsadeb dřevin pohlcujících prachové částice.

Zelená bariéra. Software Zelená bariéra je výstupem projektu TA ČR TD Optimalizace výsadeb dřevin pohlcujících prachové částice. Zelená bariéra Aplikace pro výpočet účinnosti vegetačních bariér podél silničních a dálničních komunikací, z hlediska záchytu celkového prachu, suspendovaných částic PM 10 a PM 2.5 a benzo(a)pyrenu. Software

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace alarmy do vozidel, sledování úbytku paliva a další služby VOZIDLA Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet Identifikace IČO:28550650 Rejstříkový soud: Praha, Oddíl C vložka 149630 Systémové požadavky... 3

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

388/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 25. října 2000 o jízdních řádech veřejné linkové osobní dopravy

388/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 25. října 2000 o jízdních řádech veřejné linkové osobní dopravy 388/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 25. října 2000 o jízdních řádech veřejné linkové osobní dopravy Ministerstvo dopravy a spojů stanoví podle 41 odst. 2 k provedení 17 odst. 6 zákona

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

Databáze prodejců. Tlačítka. Vytvoří kartu nového prodejce (Alt+N); Změní vybraného prodejce Uloží nového prodejce nebo změnu (Alt+U);

Databáze prodejců. Tlačítka. Vytvoří kartu nového prodejce (Alt+N); Změní vybraného prodejce Uloží nového prodejce nebo změnu (Alt+U); Databáze prodejců Tlačítka Vytvoří kartu nového prodejce (Alt+N); Změní vybraného prodejce (Alt+E); Uloží nového prodejce nebo změnu (Alt+U); Při zakládání nového prodejce zadejte jeho číslo (musí to být

Více

EETsrov - porovnávací modul ANetCa/LILKA -MFČR

EETsrov - porovnávací modul ANetCa/LILKA -MFČR EETsrov - porovnávací modul ANetCa/LILKA -MFČR Následující dokumentace podrobně popisuje postup srovnání účtenek zaznamenaných v lokálních systémech ANetCa nebo LILKA a portálem MFČR, kde jsou zaznamenané

Více

State Space Search Step Run Editace úloh Task1 Task2 Init Clear Node Goal Add Shift Remove Add Node Goal Node Shift Remove, Add Node

State Space Search Step Run Editace úloh Task1 Task2 Init Clear Node Goal Add Shift Remove Add Node Goal Node Shift Remove, Add Node State Space Search Po spuštění appletu se na pracovní ploše zobrazí stavový prostor první předpřipravené úlohy: - Zeleným kroužkem je označen počáteční stav úlohy, který nemůže být změněn. - Červeným kroužkem

Více

s. r. o. ATELIER EKOLOGICKÝCHMODELU VOZOVÝ PARK 2015 Aplikace pro výpočet dynamické skladby vozového parku

s. r. o. ATELIER EKOLOGICKÝCHMODELU VOZOVÝ PARK 2015 Aplikace pro výpočet dynamické skladby vozového parku ATELIER EKOLOGICKÝCHMODELU Aplikace pro výpočet dynamické skladby vozového parku Uživatelská příručka Říjen 2017 Poskytovatel dotace: Technologická agentura ČR Hlavní řešitel: ATEM Ateliér ekologických

Více

BM Software, Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi. Převody přesčasů / nedočasů v systému Docházka 3000

BM Software, Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi. Převody přesčasů / nedočasů v systému Docházka 3000 BM Software, Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi Vývoj, výroba, prodej a montáž docházkových a identifikačních systémů Tel: 519 430 765, Mobil: 608 447 546 e-mail: bmsoft@seznam.cz web: http://www.dochazka.eu

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

DOCHÁZKA. Webový prohlížeč docházky. Osoby

DOCHÁZKA. Webový prohlížeč docházky. Osoby Webový prohlížeč docházky Slouží ke zobrazování a případně k jednoduchým úpravám údajů evidovaných v databázi docházkového systému. Na klientském počítači lze použít libovolný internetový prohlížeč, není

Více

MHD v mobilu. Instalace a spuštění. Co to umí

MHD v mobilu. Instalace a spuštění. Co to umí MHD v mobilu Aplikace MHD v mobilu umí zobrazovat offline (bez nutnosti připojení) jízdní řády MHD na obrazovce mobilního telefonu. Aplikaci pro konkrétní město je možné stáhnout z našich stránek zdarma.

Více

VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2014 o jízdních řádech veřejné linkové dopravy

VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2014 o jízdních řádech veřejné linkové dopravy Strana 1218 Sbírka zákonů č. 122 / 2014 Částka 52 122 VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2014 o jízdních řádech veřejné linkové dopravy Ministerstvo dopravy stanoví podle 41 odst. 2 zákona č. 111/1994 Sb., o silniční

Více

Dispatcher 3 Kniha jízd

Dispatcher 3 Kniha jízd Dispatcher 3 Kniha jízd 1 Obsah: Základní popis programu.. 3 Vložení vozidla.. 4 Vložení záznamu o jízdě.. 6 Import dat z GPS off-line jednotky LUPUS.. 8 Import tankovacích karet.. 10 Sloučení jízd v jednom

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

JRm verze 2.0.0. Aplikace. Instalace. Ovládání

JRm verze 2.0.0. Aplikace. Instalace. Ovládání 1 JRm verze 2.0.0 Aplikace JRm (Jízdní řády pro mobilní telefony) je aplikace pro vyhledávání spojení a zobrazování jízdních řádů MHD. Je určena pro telefony podporující Javu 2.0. MIDP 2.0 a zpracování

Více

51 Docházka externistů

51 Docházka externistů 51 Docházka externistů Uživatelský modul Docházka externistů slouží ke zpracování podkladu pro výpočet mzdy všem externím zaměstnancům. Za externí zaměstnance jsou považováni ti, kteří nemají účet v informačním

Více

DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ. u č e b n í p o m ů c k a

DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ. u č e b n í p o m ů c k a DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ APEX u č e b n í p o m ů c k a s r p e n 2 0 0 9 2 ZAPNUTÍ POČÍTAČE Po zapnutí řízení tramvajového

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

Reporting. Ukazatele je možno definovat nad libovolnou tabulkou Helios Orange, která je zapsána v nadstavbě firmy SAPERTA v souboru tabulek:

Reporting. Ukazatele je možno definovat nad libovolnou tabulkou Helios Orange, která je zapsána v nadstavbě firmy SAPERTA v souboru tabulek: Finanční analýza Pojem finanční analýza Finanční analýza umožňuje načítat data podle dimenzí a tyto součty dlouhodobě vyhodnocovat. Pojem finanční analýza není nejpřesnější, protože ukazatele mohou být

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

SEZNAMY A INFORMACE O STUDENTECH manuál pro vyučující a lokální správce

SEZNAMY A INFORMACE O STUDENTECH manuál pro vyučující a lokální správce manuál pro vyučující a lokální správce Systém i nformační Studijní SKUPINY OSOB Po přihlášení do SIS v roli Tajemník nebo v roli Učitel zvolíte modul Hledání osob. Tento modul umožňuje vytvořit seznamy

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

HR ATTEND Systém pro rozvrhování pracovní doby. Jana Prokůpková Vladimír Mahr

HR ATTEND Systém pro rozvrhování pracovní doby. Jana Prokůpková Vladimír Mahr HR ATTEND Systém pro rozvrhování pracovní doby Jana Prokůpková Vladimír Mahr HR ATTEND - Systém pro rozvrhování pracovní doby Webová aplikace pro zadávání přítomností a nepřítomností Webová aplikace s

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny.

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny. Uživatelská příručka 1 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 Merbon SCADA... 3 1.1.1 K čemu program slouží...3 2 Přihlášení a odhlášení z programu... 4 3 Projekty... 5 3.1 Výběr zobrazení... 5 3.2 Schémata... 6 3.3 Grafy...

Více

Základy rozpočtování s využitím IT

Základy rozpočtování s využitím IT Změny a významné novinky v SW KROS plus 2012/2 Základy rozpočtování s využitím IT ÚRS PRAHA, a.s. VSTUPY: soupisy provedených prací rychlé orientační propočty fakturace přehled prostavěnosti Moduly UKAZATELE

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

Převod na 2. pololetí

Převod na 2. pololetí Převod na 2. pololetí Funkce pro převod na 2. pololetí je součástí systému SAS od verze 5.12, kdy byla v SASu zavedena evidence žáků po pololetích. Umožňuje převést třídy a žáky z 1. do 2. pololetí. Nová

Více

LMS Moodle příručka učitele

LMS Moodle příručka učitele LMS Moodle příručka učitele Stručná příručka pro orientaci v LMS Moodle Realizováno v rámci OP VK: rozvoj studijních programů, didaktických metod a inovování modelu řízení v oblasti kombinovaného studia,

Více

MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ

MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ NÁVOD PRO APLIKACI 1 Obsah: 1. Prvotní spuštění aplikace Část monitoring insolvenčního rejstříku 2. Hlavní okno 3. Monitorované subjekty 3.1 Skupiny monitorovaných subjektů

Více