HYDRONET 3 - SOFTWAROVÝ NÁSTROJ PRO NÁVRH A PROJEKTOVÁNÍ V RÁMCI ODVODNĚNÍ URBANIZOVANÝCH POVODÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HYDRONET 3 - SOFTWAROVÝ NÁSTROJ PRO NÁVRH A PROJEKTOVÁNÍ V RÁMCI ODVODNĚNÍ URBANIZOVANÝCH POVODÍ"

Transkript

1 HYDRONET 3 - SOFTWAROVÝ NÁSTROJ PRO NÁVRH A PROJEKTOVÁNÍ V RÁMCI ODVODNĚNÍ URBANIZOVANÝCH POVODÍ Abstract Zdeněk Pliska 1 Program HYDRONet 3 is intended for processing of complex sewer system projects beginning from drawing or entering source data, longitudinal profiles treatment, going through sewer system computation based on various rational methods, thematic maps creation and finalising project by automatic creation of map report layouts and tables for final project documentation. The paper aim is to introduce utilization domains of HYDRONet 3 in a scope of urban drainage projects and to describe its wide possibilities of use in processing of map and table outputs. Úvod Zpracování komplexních projektů odvodnění urbanizovaných území je v současné době v drtivé většině případů založeno na využití dynamických simulačních modelů a celá struktura a logika projektu je tomuto faktu podřízena. Přesto se i v těchto poměrně striktně definovaných podmínkách najde místo pro využití nástrojů založených svou podstatou na překonaných myšlenkách racionálních metod, nástrojů, které se podařilo přizpůsobit na podmínky nové doby. Jedním z takových nástrojů je HYDRONet 3, program zaměřený na zpracování komplexních projektů stokových sítí od ideového návrhu po zpracování projektové dokumentace. HYDRONet 3 Program HYDRONet 3 je určen pro zpracování komplexních projektů stokových sítí, tedy od zakreslení stokové sítě včetně objektů, zpracování podélných profilů jednotlivých stok, tématických map až po samotný výpočet dešťové stokové sítě pomocí Bartoškovy, Máslovy nebo upravené Bartoškovy metody a odtoku splašků dle směrnice č.9, upravené směrnice č.9 nebo podle spotřeby obyvatel. Další důležitou funkcí tohoto programu je automatická tvorba mapových situací dle ČSN a automatická tvorba podkladů pro výstupní projektovou dokumentaci vůbec. Program je v současné verzi datově založen na databázi Microsoft Access, což umožňuje poměrně jednoduchý přístup k jednotlivým informacím celého projektu. Z hlediska architektury je program postaven na modulovém systému, kdy základem je datový (databázový) server obsluhující data projektu. Formou dialogů a funkcí také tato data zpřístupňuje a ovládá. Ostatní bloky (grafická část, výpočet, importy, exporty atd.) jsou ve 1 Ing. Zdeněk Pliska, Hydroprojekt CZ a.s., Táborská 31, Praha 4, tel , zplis@hydroprojekt.cz

2 formě modulů, tedy samostatných programů, na tento server napojeny. Tím je uživateli umožněno bez větších problémů celý program doplnit o své vlastní moduly. S databázovým serverem lze komunikovat nejen na objektové úrovni, ale také pomocí SQL dotazů. K tomuto účelu je vytvořeno speciální komunikační rozhraní. Uživateli je umožněno několika způsoby vytvářet své vlastí SQL dotazy a tím doplňovat funkčnost programu. Popis a struktura programu HYDRONet 3 je graficko-databázová aplikace založená z hlediska datové struktury na třech hlavních objektech: Uzly tyto objekty nesou základní informace o poloze z hlediska topologického a výškopisného (x, y souřadnice, dno, terén), Úseky jsou spojnice dvou uzlů nesoucí základní informace o trase, kterou má být splašková a dešťová voda provedena (sklon, tvar, drsnost) Povodí objekty popisující podmínky (kam, množství) přítoku splaškové a dešťové vody do úseku (plocha, retence, koeficient odtoku). Jednotlivé informace popisující tyto základní objekty jsou tvořeny formou atributů objektu (například x, y souřadnice uzlu) nebo jsou na objekt navázány formou relace z databázových číselníků (například drsnost potrubí v úseku je dána odkazem na tabulku materiálů, ve které je hodnota drsnosti - dle příslušného autora - uvedena). Tvorba základních dat, vyplnění jejich atributů, analýza a úprava probíhá pomocí implementovaných nástrojů (například nástroje na kreslení a grafickou úpravu dat, import/export dat, nástroje hromadného zadání, vnitřní a uživatelské funkce). Výpočet dešťové stokové sítě je založen na Bartoškově a Máslově metodě, výpočet odtoku splašků na směrnici č.9 (s možností úpravy) nebo na spotřeby obyvatel. Program podporuje uživatelské tvary potrubí. Výsledky výpočtů dynamických simulací je možné importovat do příslušných datových struktur a tím zcela nahradit implementovaný způsob výpočtu. Program podporuje vytváření stok (jako seznamu vzájemně navazujících úseků) a jejich zobrazení a editaci ve formě podélného profilu (včetně vypočtené hladiny vody) s možností převodu do formátu programu Podélný profil kanalizace verze 5 (z balíku programů WINPLAN). V rámci zobrazování zdrojových a výsledkových dat jednotlivých objektů byly implementovány silné nástroje na tvorbu a zobrazování popisek (s integrací požadavků ČSN , viz obrázek Obr.1 a dále kapitola Popisky). Do programu HYDRONet 3 bylo začleněno také zobrazování uzlů a úseků pomocí uživatelských značek, čar a multičar (prioritně dle ČSN Výkresy kanalizace, viz obrázek Obr.1 a dále kapitola Uživatelské značky a čáry). Značky i čáry je možno upravovat či vkládat nové. Důležitou funkcí programu je tvorba vyspělých tématických map, včetně legendy, s možností jejich úpravy a začlenění do finálních tiskových sestav.

3 Obr.1 Příklad zobrazení popisu šachet, potrubí a povodí dle ČSN Program podporuje zobrazení standardních vektorových a rastrových (s hlavičkou typu TFW) podkladních map a jejich začlenění do finálních tiskových sestav. Tiskové sestavy jsou jedním z nejdůležitějších pracovních bloků zapracovaných do programu HYDRONet 3. Formou individuálních sestav a globálních šablon (viz dále kapitola Tiskové sestavy a obrázek Obr.4) lze nadefinovat a vytisknout téměř libovolnou výstupní mapu. V tabulkových výstupech, založených na prezentaci dat úseků ve formě tabulek, je možné sestavit a uložit k dalšímu použití množství hlaviček tabulek (posloupnost jednotlivých sloupců tabulky a formát jejich dat). Výslednou tabulku je poté možné převést do tabulkového procesoru typu Microsoft Excel pro následné finální úpravy a tisky. Oblasti použití Program nemá limitované oblasti použití; v podstatě lze už v současné verzi použít jako náhrada programů umožňujících vytvářet typy situačních příloh projektové dokumentace a studií (program umožňuje vytvářet uživatelské značky, typy čar a multičar, viz kapitola Popis a struktura programu). Přesto lze definovat jeho nejčastější využití v následujících oblastech: a) Návrh: návrh nových kanalizačních systémů, analýza vlivu nově připojených povodí na stávající systém, řešení úloh na jednotné a oddílné kanalizaci.

4 b) Alternativní řešení a optimalizace: alternativní řešení urbanizace povodí (založené na hydrologickém popisu povodí), optimalizace řešení kanalizačních systémů. c) Analýzy a prezentace: analýza vstupních a výstupních dat, tvorba tématických map, tvorba mapových a tabulkových výstupů (situace, dokumentace). Několik funkci pod drobnohledem Podélný profil Tvorba výkresu podélného profilu, velmi důležité součásti projektové dokumentace, je jedním z nejjednodušších úkonů v prostředí programu HYDRONet 3. Výběrem vzájemně navazujících úseků (například grafickou funkcí výběrem horního a dolního uzlu) lze definovat stoku a tu jednoduše zobrazit ve formě podélného profilu k úpravě (včetně vypočtené hladiny vody, průtoků a rychlostí). Poté lze jedním tlačítkem převést definici podélného profilu včetně všech zmiňovaných dat do programu Podélný profil kanalizace verze 5, kde jsou data automaticky převedena do výkresu připraveného k tisku. Popisky Obr.2 Ukázka tvorby horní popisky potrubí Pomocí připravených nástrojů pro tvorbu popisek lze jednoduše vytvořit i komplikované textové popisy jednotlivých objektů. Na obrázku Obr.2 je zobrazen postup tvorby horní popisky potrubí dle zmiňované výkresové normy ve dvou krocích: do popisky nejprve vložíme popis profilu připojeného k úseku spolu s pomlčkou a poté k tomuto popisu přidáme značku materiálu připojeného k úseku (vznikne například řetězec DN500 BE ).

5 Uživatelské značky a čáry Každému úseku je nutno připojit tzv. typ potrubí z daného seznamu. Dále každému uzlu je nutno připojit tzv. typ uzlu z daného seznamu. Tyto seznamy jsou pouze prezentací seznamu typů uživatelských čar a značek v souboru formátu XML. Pomocí editoru značek a čar (nebo pouze v textovém editoru) lze tyto značky a čáry editovat, popřípadě tvořit nové. V programu HYDRONet 3 je zabudován interpret těchto značek a čar, který definice převede na kresbu. Obr.3 Příklad vzhledu uživatelských značek a čar Tiskové sestavy Tiskové sestavy tvoří nejkomplexnější blok v programu HYDRONet 3. Představují jakýsi pohled na tiskový výstup definovaný zadanou velikostí výstupního papíru (například A0). Do prostoru tohoto papíru je možné vkládat několik typů objektů, které tvoří vlastní výplň tiskové sestavy (viz obrázek Obr.4): Mapa představuje pohled na zpracovávanou situaci. Dle typu sestavy je možno volit rozsah zobrazení pomocí souřadnic omezujícího obdélníku, měřítko a také typ mapy (uzly a úseky se kreslí dle definice uživatelských značek nebo jako schéma tedy dle aktuálního nastavení, například dle aktuální tématické mapy). Legenda dle zadaného typu představuje pohled na definici aktuálních tématických map nebo zobrazuje seznamy uživatelských značek nebo čar. Textové pole zobrazuje zadaný text. Pokud je typ pole zadán jako automatický typ, lze zobrazovat různé popisné informace vztahující se k použitému kladu, jeho mřížce atd. Je tedy svázán s tiskovou sestavou typu globální šablona (viz dále). Klad listů tento objekt je možné vložit do globální šablony. Představuje náhled na použitou mřížku dělení zájmové oblasti na tiskové oblasti. OLE objekt tento objekt umožňuje vložit soubor libovolného programu podporující technologii OLE (object linking and embedding). Lze tak například do sestav vložit rastrový obrázek, textový dokument, tabulku MS Excel atd. (viz obrázek Obr.4). Tiskové sestavy jsou dvojího typu: Individuální sestava představuje pohled na individuální tiskový výstup. Může obsahovat libovolný počet mapových pohledů na libovolný prostor zájmové oblasti. Globální šablona představuje šablonu pro tisk několika sestav, jejichž oblast tisku je dána jednotlivými čtverci vybrané mřížky kladu listů. Tisk globální šablony představuje automatický tisk několika sestav postupně za sebou, přičemž je vždy změněn pohled objektu mapa a informace svázané s objektem automatický text.

6 Obr.4 Ukázka globální šablony připravené k tisku Závěr Program HYDRONet 3 je možné s úspěchem použít: ve fázi tvorby a analýzy dat projektů stokových sítí (datová struktura je založená na široce rozšířeném MS Access, samotný program je vybaven množstvím kontrolních či editačních funkcí a umožňuje tvorbu uživatelských dotazů), pro výpočet stokových sítí, případně import výsledků dynamických simulací a především v závěrečné fázi tvorby výstupní dokumentace, kde HYDRONet 3 vykazuje výrazné zjednodušení pracnosti. Díky zavedení principu vrstev (existují vrstvy stokového systému, podkladních map, mřížek kladu listů) lze dále do programu přidávat jednotlivé nezávislé vrstvy a tím výrazně rozšiřovat jeho možnosti využití. V letošním roce se počítá s implementací jednoduché vrstvy terénu založené na 3D bodech a vrstevnicích (bude tedy možné například promítnout topologii stokové sítě a terénu a získat tak údaje o terénu šachet). Dále se uvažuje se zavedením kreslící vrstvy, která by výrazně posunula HYDRONet 3 směrem k nahrazení CAD programů při tvorbě výstupní dokumentace a zároveň by umožnila uplatnění programu pro jiné úlohy i v jiných oborech.

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul BOBO

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul BOBO Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 IČ: 25472593 MK Consult, v.o.s. Drážďanská 493/40, 40007 Ústí nad Labem tel.,fax 47550500408, e-mail info@mkconsult.cz Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu Kompas 3.2 Systém

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

7. Geografické informační systémy.

7. Geografické informační systémy. 7. Geografické informační systémy. 154GEY2 Geodézie 2 7.1 Definice 7.2 Komponenty GIS 7.3 Možnosti GIS 7.4 Datové modely GIS 7.5 Přístup k prostorovým datům 7.6 Topologie 7.7 Vektorové datové modely 7.8

Více

Hydroprojekt CZ, a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Referenční příručka

Hydroprojekt CZ, a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Referenční příručka Hydroprojekt CZ, a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k

Více

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

NetStork 7.0 Co se změnilo od verze 6.0?

NetStork 7.0 Co se změnilo od verze 6.0? Co se změnilo od verze 6.0? 1 Obsah 1 Nástroj pro správu vrstev (podkladových map)... 3 2 Kopírování struktury podzemní trasy... 3 3 Modelování optických rozvaděčů... 5 4 Import dat z DWG/DXF... 6 5 Export

Více

TDS-TECHNIK 10.0. TDS-Výpočty. TDS-Kusovník

TDS-TECHNIK 10.0. TDS-Výpočty. TDS-Kusovník TDS-TECHNIK 10.0 V následujícím textu jsou uvedeny informace o již desáté verzi strojírenské aplikace TDS- TECHNIK. V úvodu jsou popisovány moduly Výpočty a Kusovník, které jsou společné všem verzím. Pak

Více

Přípravný kurz ECDL. Popis jednotlivých lekcí (modulů) je uveden v samostatných tabulkách níže. Rozsah kurzu

Přípravný kurz ECDL. Popis jednotlivých lekcí (modulů) je uveden v samostatných tabulkách níže. Rozsah kurzu Přípravný kurz ECDL Kurz je zaměřen na přípravu uchazeče o získání celosvětově rozšířeného certifikátu počítačové gramotnosti ECDL. Tyto ECDL certifikáty jsou určeny široké veřejnosti a jsou stále ve větší

Více

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Školení programu TopoL xt Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Obsah: 1. Uživatelské rozhraní (heslovitě, bylo součástí minulých školení) 2. Nastavení programu (heslovitě, bylo součástí minulých

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

Jak importovat šablony tiskových sestav do aplikace MarkTime PORTAL. Administrační manuál Bellman Group, s.r.o. 2007/09/23 verze 1.

Jak importovat šablony tiskových sestav do aplikace MarkTime PORTAL. Administrační manuál Bellman Group, s.r.o. 2007/09/23 verze 1. Jak importovat šablony tiskových sestav do aplikace MarkTime PORTAL Administrační manuál Bellman Group, s.r.o. 2007/09/23 verze 1.3 CleverApp s.r.o. 1/7 Obsah 1 Šablony aplikace MarkTime PORTAL... 3 1.1

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul TERÉN

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul TERÉN Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Uživatelská příručka

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Uživatelská příručka Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

47 Mapování přístupnosti

47 Mapování přístupnosti 47 Mapování přístupnosti Modul Mapování přístupnosti slouží ke správě výsledků mapování architektonických objektů z hlediska přístupnosti a především k evidenci zjištěných skutečností o mapovaných objektech.

Více

Pasport veřejného osvětlení v GIS Kompas 3.2

Pasport veřejného osvětlení v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ: 25472593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Pasport veřejného osvětlení v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

Návod k Softwaru VÝPOČET VSAKOVACÍCH A RETENČNÍCH OBJEKTŮ WAVIN

Návod k Softwaru VÝPOČET VSAKOVACÍCH A RETENČNÍCH OBJEKTŮ WAVIN Návod k Softwaru VÝPOČET VSAKOVACÍCH A RETENČNÍCH OBJEKTŮ WAVIN Záložka Úvod - Nová registrace nebo přihlášení uživatele - zadání osobních údajů, bez kterých nelze program používat. 1 Záložka Uživatelský

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul PODKLADOVÉ MAPY

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul PODKLADOVÉ MAPY Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

GIS a správa majetku a dokumentů

GIS a správa majetku a dokumentů VARS BRNO a.s. Mgr. Iva Klímková Lovochemie, a.s. Ing. Milan Pičman GIS a správa majetku a dokumentů VÝVOJ A STAV IMPLEMENTACE PROJEKTU V LOVOCHEMII Původní mapování, kresba papírové mapy (1984 2000) Naskenování

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 HOME STRÁNKA... 3 1.2 INFORMACE O GENEROVANÉ STRÁNCE... 4 2 VYHLEDÁVÁNÍ V ÚZEMÍ...

Více

Mapový server Marushka. Technický profil

Mapový server Marushka. Technický profil Technický profil Úvodní informace Mapový aplikační server Marushka představuje novou generaci prostředků pro publikaci a využívání dat GIS v prostředí Internetu a intranetu. Je postaven na komponentové

Více

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí RadioBase je datový subsystém pro ukládání a správu dat vysílačů plošného pokrytí zejména pro služby analogové a digitální televize a rozhlasu.

Více

Digitální kartografie 8

Digitální kartografie 8 Digitální kartografie 8 souborová geodatabáze ESRI ArcGIS strana 2 ArcGIS 10.0 podporuje uložení dat v: - souborové geodatabázi (File Geodatabase) - osobní geodatabázi (Personal Geodatabase) - shapefile

Více

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapový portál Mapa Česka, který je dostupný na internetové adrese www.mapa-ceska.cz, byl vytvořen v roce 2014 v rámci bakalářské práce na Přírodovědecké fakultě Univerzity

Více

Geografické informační systémy

Geografické informační systémy Geografické informační systémy ArcGIS Břuska Filip 2.4.2009 Osnova 1. Úvod 2. Architektura 3. ArcGIS Desktop 4. ArcMap 5. ShapeFile 6. Coverage 7. Rozšíření ArcGIS ArcGIS - Úvod ArcGIS je integrovaný,

Více

MISYS import dat MISYS. Import dat. www.gepro.cz. II/2012 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš

MISYS import dat MISYS. Import dat. www.gepro.cz. II/2012 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš MISYS Import dat Obsah Základní informace Import SHP typ TEXT Import SHP typ BOD Import SHP typ LINIE Import SHP typ PLOCHA Import DGN Import DXF Základní informace Import dat provádí konverzi datových

Více

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová Tvorba nových dat Vektor Rastr Geodatabáze Prezentace prostorových dat Vektorová Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon Uložení atributů v tabulce Příklad vektorových dat Výhody/nevýhody použití

Více

Přehled činnosti f.foresta SG Databázové aplikace pro lesnictví

Přehled činnosti f.foresta SG Databázové aplikace pro lesnictví Přehled činnosti f.foresta SG Databázové aplikace pro lesnictví Foresta SG, a.s. Vznik v roce 1992 Zaměření zejména na: Organizačně-ekonomické poradenství Analýzy/predikce lesního hospodaření Řízení a

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

PODROBNÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

PODROBNÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 smlouvy PODROBNÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 1. PŘEDMĚT A ÚČEL VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem zakázky je: 1.1 Zpracování akčních plánů (AP) Jihomoravského kraje v souladu se zákonem č.

Více

Vyvinuté programové vybavení (projekt čís. TA02030806)

Vyvinuté programové vybavení (projekt čís. TA02030806) Vyvinuté programové vybavení (projekt čís. TA02030806) 1.část programů Předzpracování dat Program sloužící k vytvoření Digitálního modelu reliéfu, povrchu a bezpečnostní hladiny, do formátu grid, s konstantním

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Pasport místních komunikací v GIS Kompas 3.2

Pasport místních komunikací v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Pasport místních komunikací v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací.

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Během dosavadní činnosti společnost navázala dlouhodobou spolupráci

Více

1. Uživatelské rozhraní

1. Uživatelské rozhraní Školení programu TopoL xt Odpovědi na časté dotazy Obsah: 1. Uživatelské rozhraní 2. Nastavení programu Uživatelské parametry Uživatelské značky Definice druhů Parametry projektu 3. Začátek práce s TopoLem

Více

Modernizace technologií správy a aktualizace ZABAGED. Martin Sovadina

Modernizace technologií správy a aktualizace ZABAGED. Martin Sovadina Modernizace technologií správy a aktualizace ZABAGED Martin Sovadina ZABAGED Základní báze geografických dat Digitální geografický model území České republiky Úroveň přesnosti a podrobnosti Základní mapy

Více

Bloky, externí reference

Bloky, externí reference AutoCAD 2006 Bloky, externí reference Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 Bloky obvykle více objektů, kombinovaných do jednoho objekty různých vlastností

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul EDITOR STYLU

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul EDITOR STYLU Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II.

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Dodávka základního SW pro projekt DMVS PK Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Dodávka základního SW pro

Více

DATABÁZE MS ACCESS 2010

DATABÁZE MS ACCESS 2010 DATABÁZE MS ACCESS 2010 KAPITOLA 5 PRAKTICKÁ ČÁST TABULKY POPIS PROSTŘEDÍ Spuštění MS Access nadefinovat název databáze a cestu k uložení databáze POPIS PROSTŘEDÍ Nahoře záložky: Soubor (k uložení souboru,

Více

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0.

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Obsah Koncepce mapového prohlížeče Uživatelské rozhraní Práce s mapou Vykreslování mapových podkladů a vrstev Koncepce mapového prohlížeče Prohlížeč slouží

Více

voda kanalizace - plyn

voda kanalizace - plyn voda kanalizace - plyn 2008 program pro tvorbu výkresové dokumentace podélných řezů venkovních rozvodů vody, kanalizace a plynu Základní popis programu Program je samostatným programem pro operační systém

Více

2 PŘÍKLAD IMPORTU ZATÍŽENÍ Z XML

2 PŘÍKLAD IMPORTU ZATÍŽENÍ Z XML ROZHRANÍ ESA XML Ing. Richard Vondráček SCIA CZ, s. r. o., Thákurova 3, 160 00 Praha 6 www.scia.cz 1 OTEVŘENÝ FORMÁT Jednou z mnoha užitečných vlastností programu ESA PT je podpora otevřeného rozhraní

Více

Databáze MS-Access. Obsah. Co je to databáze? Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Ing. Jolana Škutová

Databáze MS-Access. Obsah. Co je to databáze? Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Ing. Jolana Škutová Databáze MS-Access Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Ing. Jolana Škutová Obsah Principy a možnosti databází. Uložení dat v databázi, formáty dat, pole, záznamy, tabulky, vazby mezi záznamy. Objekty databáze

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

RoadPAC 2016 BETA. 1. Nový formát protokolů.

RoadPAC 2016 BETA. 1. Nový formát protokolů. RoadPAC 2016 BETA Verze 2016 programu RoadPAC je, kromě nového labelu, doplněna o některé nové funkce, některé stávající jsou změněny. Tato verze RoadPAC vyžaduje instalaci, nestačí provedení aktualizace.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PERSONALIZACE MOJE SODEXO V1.2.1 2010-08-25

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PERSONALIZACE MOJE SODEXO V1.2.1 2010-08-25 UŽIVATELSKÝ MANUÁL PERSONALIZACE MOJE SODEXO V1.2.1 2010-08-25 1 Obsah dokumentu 1 Obsah dokumentu... 2 2 Personalizovaná objednávka... 3 3 Jednoduchá... 3 4 Standardní... 4 5 Komplexní... 5 5.1 Párování

Více

1.13 ACCESS popis programu

1.13 ACCESS popis programu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PERSONALIZACE MOJE SODEXO V.3 2009-11-08

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PERSONALIZACE MOJE SODEXO V.3 2009-11-08 UŽIVATELSKÝ MANUÁL PERSONALIZACE MOJE SODEXO V.3 2009-11-08 1 Obsah dokumentu 1 Obsah dokumentu... 2 2 Personalizovaná objednávka... 3 3 Jednoduchá... 3 4 Standardní... 4 5 Komplexní... 5 5.1 Párování

Více

5 Evidence manželských smluv

5 Evidence manželských smluv 5 Evidence manželských smluv 5.1 Společné vyhledávání v evidencích Společné vyhledávání v evidencích slouží k vyhledání evidovaných závětí, listin i smluv a to pouze vyhledáním podle rodného čísla a data

Více

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb:

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb: Technologie Marushka Základním konceptem technologie Marushka je použití jádra, které poskytuje přístup a jednotnou grafickou prezentaci geografických dat. Jádro je vyvíjeno na komponentním objektovém

Více

Novinky Revit Architecture 2012

Novinky Revit Architecture 2012 Novinky Revit Architecture 2012 Konstrukční modelování Prvky lze rozdělit na více částí z konstrukčních důvodů (např. z hlediska výroby). Rozdělené části si zachovávají vztah k původnímu objektu. Vylepšený

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

pro tvorbu map OCAD 11 (1)

pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

Obecná příručka IS o ISVS

Obecná příručka IS o ISVS Obecná příručka IS o ISVS Informační systém o informačních systémech veřejné správy verze 2.02.00 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 16. 11. 2016, verze 1.01 Obecná příručka IS

Více

WinFAS. informace. Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS WinFAS

WinFAS. informace. Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS WinFAS informace Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS verze z 30.3.2005 se skládá z modulů které se dále člení. Modulem chápeme skupinu číselníků, aplikací a sestav, které slouží ke správě určité

Více

Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka.

Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka. Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka (stručný přehled) OBSAH 1. INFORMAČNÍ ZAKÁZKOVÝ SYSTÉM... 3 1.1 HLAVNÍ OKNO KARTY,

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Stručný obsah. K2118.indd 3 19.6.2013 9:15:27

Stručný obsah. K2118.indd 3 19.6.2013 9:15:27 Stručný obsah 1. Stručný obsah 3 2. Úvod 11 3. Seznamy a databáze v Excelu 13 4. Excel a externí data 45 5. Vytvoření kontingenční tabulky 65 6. Využití kontingenčních tabulek 81 7. Kontingenční grafy

Více

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev Úvod do MS Access Modelování v řízení Ing. Petr Kalčev Postup při tvorbě aplikace Vytvoření tabulek Vytvoření relací Vytvoření dotazů Vytvoření formulářů Vytvoření sestav Tabulky Slouží k definování polí,

Více

PLÁN ZIMNÍ ÚDRŽBY. Uživatelská dokumentace Originál Datum: 7. září 2015 Verze: 1.0

PLÁN ZIMNÍ ÚDRŽBY. Uživatelská dokumentace Originál Datum: 7. září 2015 Verze: 1.0 Uživatelská dokumentace Originál Datum: 7. září 2015 Verze: 1.0 PLÁN ZIMNÍ ÚDRŽBY Zpracoval VARS BRNO a.s. A:: Kroftova 3167/80c 616 00 Brno T:: +420 515 514 111 E:: info@vars.cz IČ:: 634 819 01 DIČ::

Více

Vytvoření uživatelské šablony

Vytvoření uživatelské šablony Inženýrsky manuál č. 40 Aktualizováno: 11/2018 Vytvoření uživatelské šablony Program: Stratigrafie - Dokumentace Soubor: Demo_manual_40.gsg Cílem tohoto inženýrského manuálu je ukázat vytvoření vlastní

Více

Název: Automatizovaný systém kontroly a datové aktualizace hydrodynamických modelů z údajů GIS a ZIS (NADAM)

Název: Automatizovaný systém kontroly a datové aktualizace hydrodynamických modelů z údajů GIS a ZIS (NADAM) Název: Automatizovaný systém kontroly a datové aktualizace hydrodynamických modelů z údajů GIS a ZIS (NADAM) Autoři: O. Kolovrat, Z. Sviták, D. Hrabák (DHI a.s.), H. Rosypalová (PVS a.s.), P. Sýkora (PVK,

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat)

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat) DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat) DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 62 Databáze a systémy pro uchování

Více

Ing. Jaroslav Kačmařík, Ing. Břetislav Nesvadba Využití GIS v oblasti železniční infrastruktury

Ing. Jaroslav Kačmařík, Ing. Břetislav Nesvadba Využití GIS v oblasti železniční infrastruktury Ing. Jaroslav Kačmařík, Ing. Břetislav Nesvadba Využití GIS v oblasti železniční infrastruktury ČD - Telematika a.s., Pernerova 2819/2a, 130 00 Praha 3 Úvod Základní odvětví železniční infrastruktury Odvětví

Více

Desktopový GIS a Grafický editor. Technický profil

Desktopový GIS a Grafický editor. Technický profil Desktopový GIS a Grafický editor Technický profil Úvodní informace GeoStore V6 je moderní GIS systém vyvinutý v technologii Microsoft.NET. Spojuje v sobě nejdůležitější funkce pro tvorbu, aktualizaci a

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

Zelená bariéra. Software Zelená bariéra je výstupem projektu TA ČR č. TD Optimalizace výsadeb dřevin pohlcujících prachové částice

Zelená bariéra. Software Zelená bariéra je výstupem projektu TA ČR č. TD Optimalizace výsadeb dřevin pohlcujících prachové částice Zelená bariéra Aplikace pro výpočet účinnosti vegetačních bariér podél silničních a dálničních komunikací z hlediska záchytu celkového prachu, suspendovaných částic PM 10 a PM 2.5 a benzo[a]pyrenu Software

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES] 1 CÍL KAPITOLY Seznámit uživatele s prostředím modulu Výkres, s možnostmi roletových a ikonových menu,

Více

Příloha 1 Specifikace předmětu plnění

Příloha 1 Specifikace předmětu plnění Příloha 1 Specifikace předmětu plnění Centrální zpracování Etapa V Tvorba kontrolních výstupů 1 Obsah ETAPA V - TVORBA KONTROLNÍCH VÝSTUPŮ PRO VPO... 3 1.1. Koncepční shrnutí... 3 1.2. Obsahová náplň etapy

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_06 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Sweco Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 4. Jak pracovat s programem

Sweco Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 4. Jak pracovat s programem Sweco Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 4 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p

Více

NOVINKY v PROGRAMU DOCHÁZKA ADS

NOVINKY v PROGRAMU DOCHÁZKA ADS NOVINKY v PROGRAMU DOCHÁZKA ADS 4 1.2.2010 Uživatelské prostředí nové grafické prostředí programu rychlé menu ve dvou režimech - pouze ikony, ikony s popisem implementace Drag & Drop při přiřazování kalendáře,

Více

WR Reality. Web Revolution. Uživatelský manuál administračního rozhraní

WR Reality. Web Revolution. Uživatelský manuál administračního rozhraní WR Reality Web Revolution Uživatelský manuál administračního rozhraní Web Revolution s. r. o. 2010 WR Reality Administrace uživatelský manuál Praktický průvodce administrací webové aplikace WR Reality

Více

Výhody programu OCAD

Výhody programu OCAD Program OCAD vektorový program pro počítačovou tvorbu map původně - mapy pro orientační běh (začátek 90. let), později zobecněn pro tvorbu různých druhů map autorem Hans Steinegger (+2004) firma OCAD AG,

Více

Microsoft Access. Typy objektů databáze: Vytvoření a návrh nové tabulky. Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení

Microsoft Access. Typy objektů databáze: Vytvoření a návrh nové tabulky. Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Microsoft Access Databáze je seskupení většího množství údajů, které mají určitou logiku a lze je určitým způsobem vyhodnocovat, zpracovávat a analyzovat Access je jedním z programů určených pro zpracování

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

Podpora skriptování v Audacity

Podpora skriptování v Audacity Specifikace softwarového díla & Časový plán implementace pro Podpora skriptování v Audacity Audacity je oblíběný editor zvuku, který ovšem v současné době postrádá možnost automatizovaného vykonávání skriptů.

Více

ADS DOCHÁZKOVÝ SOFTWARE

ADS DOCHÁZKOVÝ SOFTWARE DOCHÁZKOVÝ SOFTWARE Program ADS je komfortní a sofistikovaný software pro zpracování docházky na základě dat načtených systémem ACS-line. Umožňuje libovolnou práci s daty a výpočty dle nastavených směn

Více

Srovnání 602Office a 602PC SUITE

Srovnání 602Office a 602PC SUITE - Srovnání a 1 z 6 Srovnání a Následující tabulka slouží k porovnání vlastnosti kancelářských balíků a 602PC SUITE. Nezaměřuje se na základní vlastnosti, společné oběma kancelářským balíkům, nýbrž na pokročilé

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Uživatelská příručka - Metadatový editor MDE. Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8. Verze IS nebo části IS: 1.01. Účel poslední změny:

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Uživatelská příručka - Metadatový editor MDE. Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8. Verze IS nebo části IS: 1.01. Účel poslední změny: ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8 Uživatelská příručka - Metadatový editor MDE Verze IS nebo části IS: Účel poslední změny: Počet listů dokumentu: 1.01 úprava dokumentace 8 Číslo jednací dokumentu:

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

Lekce 10 Analýzy prostorových dat

Lekce 10 Analýzy prostorových dat Lekce 10 Analýzy prostorových dat 1. Cíle lekce... 1 2. Základní funkce analýza prostorových dat... 1 3. Organizace geografických dat pro analýzy... 2 4. Údržba a analýza prostorových dat... 2 5. Údržba

Více

1. IT_0F1 Základní obsluha MS Office 2010 MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Windows

1. IT_0F1 Základní obsluha MS Office 2010 MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Windows 1. IT_0F1 Základní obsluha MS Office 2010 MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Windows Hlavní náplní kurzu je seznámit účastníky se základními a středně pokročilými technikami vybraných produktů MS Office.

Více

Allegro fakturace. Schéma fakturačního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Fakturace

Allegro fakturace. Schéma fakturačního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Fakturace Allegro fakturace Obsahuje evidenci faktur vydaných i přijatých a stejně tak zálohových faktur vydaných i přijatých. Ačkoli je modul z praktických důvodů veden jako samostatný celek, jeho úzká provázanost

Více

Kartografická webová aplikace. Přednáška z předmětu Počítačová kartografie (KMA/POK) Otakar Čerba Západočeská univerzita

Kartografická webová aplikace. Přednáška z předmětu Počítačová kartografie (KMA/POK) Otakar Čerba Západočeská univerzita Kartografická webová aplikace Přednáška z předmětu Počítačová kartografie (KMA/POK) Otakar Čerba Západočeská univerzita Datum vzniku dokumentu: 3. 11. 2011 Datum poslední aktualizace: 10. 12. 2011 Cíl

Více

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje Michal Zigo, ZIG012 Obsah Co je to Field-Map? Field-Map software Zdroje Co je to Field-Map? Field-Map je technologie, která vzniká spojením jedinečného software s vhodným hardwarem, takže umožňuje terénní

Více