ZDRAVÉ srdce a cévy Věnujte MINUTU. svému zdraví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZDRAVÉ srdce a cévy Věnujte MINUTU. svému zdraví"

Transkript

1 ZDRAVÉ srdce a cévy Věnujte MINUTU svému zdraví

2 Od srdce pro srdce To nejlepší pro zdraví vašich blízkých Dárkové balení Tensoval duo control se dvěma manžetami a adaptérem Díky dvěma metodám měření výsledky přesné jako u lékaře Detekce nepravidelného srdečního rytmu Záruka 5 let

3 Kardiovaskulární onemocnění Kardiovaskulární onemocnění neboli onemocnění srdce a cév jsou v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti. Řadí se mezi tzv. civilizační choroby, jejichž výskyt je do značné míry ovlivněn nezdravým životním stylem, který s sebou přinášejí vymoženosti moderní doby (nadměrný příjem energie, minimální pohybová aktivita, stres a znečištění životního prostředí). Nejčastějším a nejzávažnějším kardiovaskulárním onemocněním je ischemická choroba. Ischémie je stav, při kterém dochází ke snížení a postupně až k úplnému zastavení průtoku krve do tkáně. Nedostatečné zásobení kyslíkem tkáň poškozuje a při úplném uzávěru dochází k odumření (nekróze) tkáně, tedy k poškození, které je nevratné. Hlavní příčinou snížení průtoku krve v přívodných tepnách je ateroskleróza. CO JE ATEROSKLERÓZA? Jedná se o poškození cévní stěny, které se vyvíjí dlouhodobě a bezpříznakově. Projevuje se až svými komplikacemi, tj. zúžením nebo uzávěrem tepny. Ateroskleróza může postihovat tepny kdekoliv v těle, ale nejčastěji a též nejzávažněji se projevuje, jsou-li poškozeny tepny životně důležitých orgánů. ISCHEMICKÁ CHOROBA SRDEČNÍ vzniká při poškození věnčitých tepen, které zásobují srdeční sval krví. Může se vyskytovat buď ve formě chronické, která se projevuje typickou bolestí na hrudi (angina pectoris), nebo akutní (infarkt myokardu). V případě anginy pectoris dochází k nedostatečnému zásobení srdce pouze v případě, kdy má srdce vyšší spotřebu kyslíku (při tělesné zátěži, emocích, stresu). Srdeční svalovina ještě trvale poškozená není. Dojde-li k náhlému uzávěru tepny, vzniká infarkt myokardu s trvalým a nevratným poškozením srdečního svalu, které může způsobit i smrt. CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA je poškození mozku způsobené onemocněním cév. Nejčastěji se jedná opět o ischemické změny způsobené aterosklerózou. Další příčinou je krvácení do mozkové tkáně při prasknutí poškozené a zesláblé cévy. Cévní mozkové příhody jsou doprovázeny částečnou až úplnou ztrátou hybnosti a citlivosti podle toho, která oblast mozku byla postižena. Může dojít i k poruchám řeči, při masivním poškození mozkové tkáně k bezvědomí až smrti. Dlouhodobé zúžení mozkových tepen způsobuje tzv. vaskulární demenci. Ischemická choroba může postihovat i další orgány: Nejzávažnější projevy pokročilé aterosklerózy: DOLNÍ KONČETINY: V chronické formě se projevuje náhlou a prudkou bolestí při námaze, která po uvedení do klidu ustává. V případě náhlého uzávěru tepny může vést k odumření končetiny a k její následné amputaci.

4 OKO: Postižení očních cév vede k postupnému zhoršování zraku, až k jeho ztrátě. LEDVINY: V případě sníženého průtoku krve reagují zvýšeným krevním tlakem, což situaci dále zhoršuje. Jak se ateroskleróza vyvíjí? Vnitřní výstelka cévy je za normálních okolností hladká, ale při postižení aterosklerózou zdrsní, což umožňuje snadnější zachytávání látek z krve a jejich ukládání do cévní stěny. Látky, které se zachytí, se postupně hromadí a vytvářejí tzv. ateromové pláty. Ty jsou tvořeny tuky (zejména cholesterolem), komplexy sacharidů a vápníku, odumřelými buňkami, kolagenem a krevními produkty. Průtok cévy se tak zmenšuje a může se úplně uzavřít. Jedná se o dlouhodobý proces, který postihuje každého z nás s větší či menší závažností. Jaké jsou příčiny aterosklerózy? Ateroskleróza je komplexní onemocnění vznikající na základě řady příčin. Tyto příčiny můžeme rozdělit do dvou skupin: 1. FAKTORY, KTERÉ NELZE OVLIVNIT Věk: Riziko aterosklerózy výrazně stoupá po 50. roce. Rodinná anamnéza: Výskyt předčasného (před 65. rokem) kardiovaskulárního onemocnění v rodině. Pohlaví: Muži jsou zpočátku ohroženi aterosklerózou více než ženy, neboť ty jsou až do menopauzy chráněny estrogeny, ale po menopauze riziko u žen naopak výrazně stoupá. 2. FAKTORY, KTERÉ LZE OVLIVNIT: Tyto faktory lze ještě dále rozdělit na faktory životního stylu a dále na biochemické a fyziologické ukazatele, které jsou do značné míry nezdravým životním stylem ovlivněny. Faktory životního stylu: Kouření: Jeden z nejzávažnějších faktorů, který riziko onemocnění ve srovnání s nekuřáky stejného věku zdvojnásobuje. Strava: Nadbytečný příjem energie, nasycených tuků a cholesterolu a nedostatečný příjem ochranných látek (vitaminy, antioxidanty, vláknina). Nízká pohybová aktivita. Nadměrná konzumace alkoholu: Alkohol konzumovaný přiměřeně v malém množství působí jako ochrana, ale nadměrné množství riziko výskytu aterosklerózy zvyšuje. Biochemické a fyziologické faktory: Zvýšená hladina celkového cholesterolu (zejména frakce LDL) a triglyceridů. Zvýšená glykémie (hladina cukru v krvi) je projevem cukrovky. Jedná se sice o samostatné onemocnění, ale zároveň i důležitý rizikový faktor související se vznikem aterosklerózy.

5 Zvýšený krevní tlak, hypertenzi, můžeme považovat jak za samostatné onemocnění, tak za výrazný rizikový faktor. Výraznější nadváha nebo obezita. Zvýšená srážlivost krve usnadňuje vznik krevních sraženin, trombů, které mohou aterosklerózu výrazně komplikovat. Srážlivost krve závisí na mnoha vnějších i vnitřních faktorech. Výrazně ji zvyšuje právě kouření. Jednotlivé faktory se vzájemně potencují - čím je jich víc, tím je riziko vyšší. V poslední době se riziko aterosklerózy spojuje i se sníženou pružností cév. Jejich zvýšenou tuhost lze zjistit poměrně snadno a bezbolestně jednoduchým měřením na základě analýzy krevního tlaku a rychlosti pulsové vlny. Léčba a prevence aterosklerózy Vždy se začíná úpravou režimu, abychom minimalizovali rizikové faktory životního stylu: zdravá strava, pravidelný pohyb, omezení konzumace alkoholu a přestat kouřit. Toto jsou zároveň základní preventivní opatření, která, jsou-li dodržována dlouhodobě, riziko onemocnění výrazně snižují. Samozřejmostí by měly být i pravidelné preventivní prohlídky u lékaře. Vznik aterosklerotického plátu. V případě nadváhy je potřeba snížit hmotnost. U pacientů s cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem je nutné jejich onemocnění léčit. Pokud nedojde k úpravě hladiny cholesterolu režimovými opatřeními, doporučuje se nasadit léky, které jeho hladinu sníží.

6 JAK SI SPRÁVNĚ A PŘESNĚ MĚŘIT TLAK Pravidelná kontrola krevního tlaku patří ke zdravému životnímu stylu a zároveň je nejčastějším preventivním opatřením celé řady onemocnění. Z dlouhodobého hlediska jsou údaje o měření tlaku velmi přínosné nejen pro nás, ale i pro ošetřujícího lékaře. Aby bylo měření tlaku relevantní, je třeba dodržet správný postup, díky němuž vyloučíme vliv možných vnějších faktorů. Zcela zásadní je měřit tlak vždy ve stejnou dobu v průběhu dne, a to ideálně ráno a večer. Pro měření tlaku si zvolte okamžik, kdy nebudete ve stresu a vaše tělo bude v klidu v opačném případě mohou být naměřené hodnoty zkreslené. Kdy tlak měřit Tlak není vhodné měřit ihned po probuzení, kdy tělo není ještě nastartované, ani těsně před spaním. Krevní tlak se mění v průběhu dne v noci je nejnižší, ráno stoupá a v odpoledních hodinách klesá, podvečer pak opět mírně stoupá. Proto je třeba měřit tlak vždy ve stejnou denní dobu, abyste mohli výsledky porovnávat mezi sebou. Manžeta pro měření tlaku musí být správně nasazená: nejlepší místo pro měření tlaku je přibližně tři centimetry nad loketní jamkou. Nezapomeňte na správnou velikost manžety úzká anebo příliš široká manžeta může zkreslovat výsledky měření. Po nasazení manžety zkontrolujte, zda vás na ruce neškrtí například vyhrnutý rukáv paže by měla být uvolněná, aby bylo měření přesné. Každý člověk má odlišný tlak při měření na levé a pravé paži. Před prvním měřením si proto zkusmo změřte tlak na obou pažích zjistíte tak, na které paži máte vyšší hodnoty tlaku, a na té paži provádějte vždy měření tlaku. Začínáme měření Po kontrole usazení manžety položte ruku na stůl nebo rovnou podložku u pažního tlakoměru. Pamatujte, že při měření musí být končetina v klidu a nesmíte s ní hýbat. Dalším krokem je samotné měření tlaku stiskněte tlačítko pro měření tlaku a nezapomeňte pravidelně a klidně dýchat. Zadržení dechu anebo zrychlené povrchní nádechy zkreslují výsledky měření! Změřenou hodnotu tlaku si zapište, vypusťte manžetu a počkejte tři minuty. Další měření proveďte stejným způsobem a opět si naměřenou hodnotu zapište.

7 Výsledné hodnoty by měly být průměrem těchto dvou měření sečtěte zvlášť hodnoty systolického a diastolického tlaku a vydělte je dvěma výsledné hodnoty si zapište do zápisníku, který dostanete zdarma od svého Alphega lékárníka. Jaký tlakoměr používat Ne všechny tlakoměry na trhu jsou správně kalibrované a měří tlak přesně, vybírat byste měli mezi tlakoměry, které jsou klinicky ověřeny to znamená, že jejich spolehlivost je ověřena a testována v laboratorních podmínkách. Takovým je například pažní tlakoměr Tensoval duo control, ten je navíc extrémně přesný, jelikož kombinuje dvě metody měření poslechovou a oscilometrickou které eliminují riziko špatného měření. Zvláště vhodný je tento tlakoměr pro osoby s nepravidelným srdečním rytmem. Před měřením si důkladně pročtěte návod, abyste měli přehled o tom, co tlakoměr zrovna zobrazuje a kdy máte stisknout tlačítko pro měření. V opačném případě můžete být nervózní, což má výrazný vliv na přesnost měření krevního tlaku. Měření tlaku v 5 krocích 1. Tlak měřte vždy ve stejnou denní dobu ideálně dvakrát denně. 2. Nasaďte manžetu tlakoměru a zkontrolujte její usazení, zároveň zkontrolujte, zda nemáte ruku přiškrcenou rukávem oblečení. 3. Položte ruku na stůl nebo zvedněte zápěstí do úrovně srdce a s končetinou v průběhu měření nehýbejte. 4. Proveďte měření a zapište si hodnoty, vypusťte manžetu a po tříminutové pauze měření opakujte a opět si zapište hodnoty. 5. Průměr z dvojice provedených měření si zapište do zápisníku. Jestliže chcete mít kompletní přehled o svém krevním tlaku z dlouhodobého hlediska, nabízí Tensoval duo control navíc také možnost propojení s počítačem, kam si můžete přenést výsledky všech měření a zobrazit si je v přehledné tabulce či pomocí grafů. Zhodnocení průběhu tlaku v čase je pak mnohem jednodušší pro vás i pro vašeho lékaře.

8 Veroval DOMÁCÍ TEST Obáváte se vysokého cholesterolu? S domácím testem Veroval Cholesterol za 3 minuty zjistíte, jak na tom jste 3 min. Přesnost > 96 %

9 PROČ ŠKODÍ VYSOKÝ CHOLESTEROL V KRVI? Je prokázáno, že vysoký cholesterol v krvi se podílí na vzniku srdečních infarktů a mozkových mrtvic, které jsou stále hlavní příčinou úmrtí v Evropě. Ročně zabijí čtyři miliony lidí, což je, pro srovnání, město velikosti Berlína. Nevhodné stravování může mít za následek zvýšení hodnot cholesterolu v krvi, přičemž pozornost bychom měli věnovat především LDL cholesterolu. LDL cholesterol (LDL-C) je částice vyskytující se v krevním oběhu. Působí jako účinný přenašeč cholesterolu mezi jednotlivými buňkami těla. Je to látka tukové povahy, která je nezbytným stavebním prvkem buněk a surovinou pro tvorbu hormonů a žlučových kyselin v játrech. Příliš mnoho LDL-C v krvi ale škodí. Nadbytečný cholesterol se totiž může ukládat ve stěnách cév a zužovat je, a tím zapříčinit vznik aterosklerózy. Cévy poškozené cholesterolem a zánětem jsou náchylné ke vzniku krevních sraženin, které se mohou kdykoli uvolnit a způsobit během desítek vteřin srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici tím, že ucpou životně důležité tepny v srdci nebo mozku. Proč znát své hodnoty cholesterolu? Vyšetření krve, nejčastěji u vašeho praktického lékaře, přinese čtyři čísla vyjádřená v jednotkách mmol/l (milimol na litr): celkový cholesterol, triglyceridy (jejich zvýšená hladina dále zvyšuje nebezpečnost cholestrolu), LDL-C a HDL-C ( ochranný cholesterol). Přehled doporučených hodnot cholesterolu a triglyceridů v krvi ukazuje tabulka níže. Výši vašeho individuálního rizika, zda byste mohli v příštích deseti letech onemocnět infarktem nebo mrtvicí, vám sdělí lékař po posouzení vašeho celkového zdravotního stavu a osobní a rodinné historie srdečně-cévních onemocnění. Jak ovlivnit cholesterol v krvi? O svůj cholesterol by se měl zajímat každý dospělý člověk bez rozdílu, zvláště ostražití by ale měli být ti, kteří mají další rizikové faktory. Kromě vysokého cholesterolu v krvi vás také ohrožuje, pokud máte cukrovku, vysoký krevní tlak, jste obézní, kouříte, málo se hýbete, je vám více než 65 let (u žen) nebo 55 let (u mužů), ve vaší rodině se vyskytují infarkty či mrtvice. Hladinu LDL-C můžete snížit zejména úpravou stravy, někdo potřebuje i léky, které jsou účinné a bezpečné. Hladinu HDL-C ovlivňuje hlavně pohyb. Výsledky se sice projeví už za několik týdnů, ale měli byste pamatovat na to, že změnu životosprávy musíte udržovat dlouhodobě. Strava a cholesterol v krvi Je důležité zaměřit se hlavně na složení tuků v jídelníčku. Tuky živočišné (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné hovězí a vepřové maso) mají vysoký podíl nasycených mastných kyselin (MK), které přispívají ke zvyšování hladiny

10 DOPORUČENÉ HODNOTY CHOLESTEROLU LDL cholesterol < 3 mmol/l u běžné populace < 2,6 mmol/l u osob s vysokým rizikem < 1,8 mmol/l u osob s velmi vysokým rizikem triglyceridy HDL cholesterol < 1,7 mmol/l > 1 mmol/l u mužů > 1,2 mmol/l u žen cholesterolu v krvi. A pozor, z rostlinných tuků mají podobné složení a působení dnes tak populární tropické tuky, např. kokosový. Nahraďte je tuky rostlinnými s vyšším podílem hodných nenasycených MK (např. řepkový olej, některé margaríny, ořechy, semínka), které přispívají ke snižování LDL-C v krvi. Jezte pravidelně ryby (ideálně 2x v týdnu a přednostně mořské - losos, makrela, sleď) - jsou důležitým zdrojem nenasycených MK, zejména omega 3 MK. Důležité je také do jídelníčku pravidelně zařazovat zeleninu a ovoce a všechny druhy luštěnin, upřednostňovat celozrnné varianty pečiva, chleba, těstoviny a nezanedbávat pravidelný příjem neslazených tekutin. Nasycených MK byste neměli denně přijmout více než 20 gramů. Sledujte proto obaly výrobků, kde jsou tyto hodnoty uvedeny (někdy pod zkratkou SAFA) buď na 100 gramů výrobku, nebo na jednu porci. Na SAFA jsou bohaté především uzeniny, tučné mléčné výrobky, sušenky (zejména ty s polevou a náplní), sladkosti, jemné trvanlivé pečivo, müsli, zmrzliny. hmotnost, posiluje srdce, pomáhá léčit cukrovku i vysoký tlak. Hlavní je hýbat se pravidelně, alespoň půl hodiny denně, stačí obyčejná svižnější chůze. Na zdraví srdce a cév má příznivý vliv už 6 tisíc kroků denně. Dlouhodobý duševní stres také škodí srdci a cévám, může ovlivňovat i hladinu cholesterolu v krvi. Snažte se proto dostatečně odpočívat, věnovat se pohybu a činnostem, které máte rádi. Nedovolte, aby stres ovlivnil váš jídelníček (přejídání, hladovění, sladkosti). Zásadní pro zdraví je nekouřit. Kouření nebo pobyt v zakouřeném prostředí zvyšují riziko řady vážných onemocnění. Cévám a srdci škodí už jedna cigareta denně. Pokud se vám nedaří přestat kouřit, obraťte se na odborníky, kteří vás složitým obdobím provedou (kontakty např. na Odborným garantem tohoto článku je Česká společnost pro aterosklerózu. Další opatření proti vysokému cholesterolu v krvi Tělesný pohyb podporuje obranyschopnost, odbourává stres, udržuje tělesnou

11

12 SLOVNÍČEK POJMŮ Systolický tlak Diastolický tlak Arteriální hypertenze Ateroskleróza LDL cholesterol Omega 3 nenasycené mastné kyseliny Je to první (nebo také horní) číslo v záznamu vašeho krevního tlaku. Jedná se o tlak ve vašich cévách v okamžiku, kdy se srdce sevře jako pumpa. Je druhé (nebo také spodní) číslo v záznamu vašeho krevního tlaku. Jde o záznam krevního tlaku v okamžiku, kdy je srdce mezi dvěma stahy a nasává krev. Opakované nebo přetrvávající zvýšení krevního tlaku na hodnoty 140/90 a vyšší. Ateroskleróza neboli kornatění tepen vzniká v důsledku ukládání tukových látek a vápníku do stěny tepny. Vysoké hodnoty této látky většinou signalizují urychlený vznik aterosklerózy a komplikace s ní spojené, jako jsou ischemická choroba srdeční nebo akutní koronární syndrom. Skupina nenasycených mastných kyselin, důležitých pro lidský metabolismus. Mají pozitivní efekt na správnou funkci očí, mozku a srdce. Jsou obsaženy například v lososu, makrele, pstruhu či vlašském ořechu. Dalším zdrojem jejich příjmu mohou být potravinové doplňky. VAŠE ALPHEGA LÉKÁRNA: Přijďte se poradit do některé z Alphega lékáren. Jejich seznam naleznete na Domácí měření tlaku nenahrazuje návštěvu u lékaře. V případě zdravotních obtíží se poraďte s lékárníkem nebo navštivte lékaře. Foto zdroj: Samphotostock.cz a HARTMANN-RICO a.s.

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Vysvětlení výsledků měření na přístroji Max Pulse MEDICORE

Vysvětlení výsledků měření na přístroji Max Pulse MEDICORE Vysvětlení výsledků měření na přístroji Max Pulse MEDICORE FOTOPLETYSMOGRAFICKÉ VYŠETŘENÍ CÉV Jedná se o neinvazivní vyšetření, které nás informuje a stavu periferního cévního systému a o stavu kardiovaskulárního

Více

Diabetes neboli Cukrovka

Diabetes neboli Cukrovka Diabetes mellitus Diabetes neboli Cukrovka Skupina onemocnění s nedostatkem nebo sníženým účinkem hormonu inzulinu Diabetes mellitus 1. typu Diabetes mellitus 2. typu Narušený metabolismus- vstřebávání

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání: 22.5. 213 Místo: SZÚ Praha V rámci Dne

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ Autor: Magdaléna Janošíková Školitel: Nakládalová M., doc. MUDr. Ph.D. Výskyt Výskyt kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, je v České republice i v dalších

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Jak na zvýšený cholesterol v krvi?

Jak na zvýšený cholesterol v krvi? Jak na zvýšený cholesterol v krvi? Proč vysoký cholesterol škodí? Vysoká hladina cholesterolu v krvi se jednoznačně podílí na vzniku srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Pozornost si zaslouží hlavně

Více

Jak se vyhnout infarktu (a mozkové mrtvici) znovu ateroskleróza

Jak se vyhnout infarktu (a mozkové mrtvici) znovu ateroskleróza Jak se vyhnout infarktu (a mozkové mrtvici) znovu ateroskleróza Projevy aterosklerózy podle postižení určitého orgánu ischemická choroba srdeční srdeční angína (angina pectoris), srdeční infarkt (infarkt

Více

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Metabolický syndrom 3 z 5 a více rizikových faktorů: - obvod pasu u

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Civilizační choroby (nemoci srdce) Anotace Pracovní list stručně shrnuje problematiku civilizačních chorob,

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné?

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12 Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Tuky se v zásadě dělí na přirozené a umělé. Rozlišují se zejména podle stravitelnosti. Nedávný průzkum renomované

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

Státní zdravotní ústav Praha. Milovy 2017

Státní zdravotní ústav Praha. Milovy 2017 Alergie, KVO riziko Státní zdravotní ústav Praha Milovy 2017 Jana Kratěnová Spolupráce s 46 praktickými lékaři pro děti a dorost v 15 městech ČR Celkem 5130 dětí ve věku 5,9,13 a 17 let Data získána v

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 6 Zdravotní stav Výsledky studie Zdraví dětí 2016 Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění Úvod Prevalenční

Více

Zásady správné životosprávy v prevenci srdečně-cévních onemocnění

Zásady správné životosprávy v prevenci srdečně-cévních onemocnění Zásady správné životosprávy v prevenci srdečně-cévních onemocnění Informace pro pacienty a jejich blízké Proč dodržovat zásady správné životosprávy Jak a co jíst a nejíst Uzávěry tepen dolních končetin

Více

KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY

KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY Piťha J. /Praha/, Fórum zdravé výživy Celostátní konference nutričních terapeutů 2013 Výživa od začátků 20.11.2013 Obsah Rizikové faktory kardiovaskulárních

Více

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby:

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby: Diabetes mellitus 2. typu V současné době tvoří nemocní s diabetem v České republice cca 8 % populace, další část pacientů s diabetem zůstává stále ještě nediagnostikována (více než 2 % obyvatel). Výskyt

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA PROUDĚNÍ KRVE V CÉVÁCH Tlakové čerpadlo>> energii z metabolických procesů>>chemická >> na mechanickou

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání :.5. 213 Objednavatel: Centrum sociální

Více

JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU

JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU JAK SE PROBLÉMY S CUKROVKOU II. TYPU PROJEVUJÍ: Hormon řídící přeměnu cukru v těle se nazývá inzulín a je produkován slinivkou břišní. Lépe řečeno Langerhansovými

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Státní zdravotní ústav Praha

Státní zdravotní ústav Praha Alergie, KVO riziko Státní zdravotní ústav Praha Jana Kratěnová Usnesení vlády ČR, od roku 1993 Systém monitorování zahrnuje systematický sběr údajů o kvalitě životního prostředí - ovzduší, pitné, koupací

Více

Máte potíže se srdcem?

Máte potíže se srdcem? Máte potíže se srdcem? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Srdečně-cévní onemocnění mohou mít negativní vliv na Váš sexuální život Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)?

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 2. Epidemiologie 3. Jak se mozková příhoda projevuje? 4. Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? 5. Jak CMP diagnostikujeme? 6. Léčba 7. Následky

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

Jak zdravotní obtíže ovlivňují naši mozkovou výkonnost. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak zdravotní obtíže ovlivňují naši mozkovou výkonnost. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak zdravotní obtíže ovlivňují naši mozkovou výkonnost PaedDr. Mgr. Hana Čechová I zdánlivě banální onemocnění mohou mít vliv na výkon a funkce našeho mozku. Soustřeďte se na své zdraví, nebojte se zeptat

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy. Zjišťování výž. Zvyklostí

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy. Zjišťování výž. Zvyklostí Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí 13.10. Ateroskleroza Celkové onemocnění postihující cévy a různá krevní řečiště Klinicky nejtypičtější ICHS, CMP, ICHDK RF neovlivnitelné

Více

Historie. Lokalizace. Úvod. Patogeneze. Ateroskleróza

Historie. Lokalizace. Úvod. Patogeneze. Ateroskleróza Historie Ateroskleróza Václav Pavliňák II. interní klinika VFN a 1.LF UK 1820 prof. Lobstein - arterioskleróza: rigidní arterie se ztluštělou stěnou 1904 ateroskleróza Marchand 1974-76 - Ross, moderní

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

Co může být ztraceno (i zachráněno) v přechodu

Co může být ztraceno (i zachráněno) v přechodu Co může být ztraceno (i zachráněno) v přechodu zásady správné životosprávy žen v období kolem menopauzy Úvod Je vám přes 40 a vnímáte změny na svém těle, i v něm, a jejich příčinou není žádné onemocnění?

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Poznámka: Tyto změny příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace jsou výsledkem referralové

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol Co je cholesterol? - Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. - Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných

Více

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s.

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s. BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na www.athero.cz Připravila Česká společnost pro aterosklerózu www.athero.cz Česká společnost pro aterosklerózu

Více

Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence

Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence Doc. MUDr.Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno 1 1. Vymezení 2. Epidemiologie 3. Etiologie Osnova : Co jsou kardiovaskulární

Více

APKIN Veronika Kulyková Duben 2016

APKIN Veronika Kulyková Duben 2016 APKIN Veronika Kulyková Duben 2016 ATEROSKLERÓZA Ateroskleróza = dlouhodobě probíhající onemocnění cévní stěny, jejíţ struktura je narušována tvorbou plátů (ateromů). Hlavní příčina KVO. Etiopatogeneze

Více

Domácí měření krevního tlaku

Domácí měření krevního tlaku Zpracovala: Bc. Pavla Doupalová Didaktický konzultant: PhDr. Danuška Tomanová, CSc. Odborný dohled: doc. MUDr. Jan Václavík, Ph.D. Ilustrace: František Gračka Kontakt Fakultní nemocnice Olomouc I. P. Pavlova

Více

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?!

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pověry o statinech aneb Nevěřte všemu, co se povídá a píše O statinech, tedy lécích na snížení množství cholesterolu v krvi, koluje mezi laiky,

Více

Zdravý životní styl u pacientů Healthy Lifestyle

Zdravý životní styl u pacientů Healthy Lifestyle Healthy Lifestyle Chronic s chronickým kidney disease chapter onemocněním 5 ledvin Chronické onemocnění ledvin Vysoký krevní tlak, cukrovka, chronické onemocnění ledvin (CKD) a kardiovaskulární onemocnění

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více

Cholesterol: Strašák dnešní doby

Cholesterol: Strašák dnešní doby Press kit Cholesterol: Strašák dnešní doby 1 Cholesterol: Strašák dnešní doby Po několik desetiletí platí v medicíně jednoduchá úměra snížením hladiny cholesterolu prospějeme svému zdraví. V poslední době

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Arterio-nebo ateroskleróza (askl.) pomalu postupující onemocnění tepen, při němž je ztluštělá intima fibrózními uloženinami, které postupně zužují lumen a současně jsou místem vzniku

Více

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU {Krabička na blistry a lahvičky z HDPE } 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Orlistat Sandoz 60mg Orlistatum 2. OBSAH LÉČIVÉ LÁTKY/LÉČIVÝCH LÁTEK Jedna tvrdá tobolka obsahuje orlistatum

Více

Rozhodli jste se snížit. svou váhu? ještě než začnete...

Rozhodli jste se snížit. svou váhu? ještě než začnete... Rozhodli jste se snížit svou váhu? metody léčby nadváhy a obezity, ještě než začnete... JAK HUBNU...NĚKOLIK RAD PRO VAŠE HUBNUTÍ Rozhodli jste se snížit svou váhu. To je skvělé. 60% POPULACE S NADVÁHOU

Více

VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ EHIS A EHES 2014 V ČR. Michala Lustigová Diskuzní večer ČDS

VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ EHIS A EHES 2014 V ČR. Michala Lustigová Diskuzní večer ČDS VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ EHIS A EHES 2014 V ČR Michala Lustigová Diskuzní večer ČDS 15. 2. 2017 STUDIE EHES 2014 Struktura prezentace Východiska studie Organizace, sběr dat v terénu, obsah šetření Výsledky studie

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

PŘEHLED PRODUKTŮ. AKCE 2+1 ZDARMA Při zakoupení dvou produktů nefdesanté získáváte třetí zdarma! zdraví a vitalita. nefdesante.cz

PŘEHLED PRODUKTŮ. AKCE 2+1 ZDARMA Při zakoupení dvou produktů nefdesanté získáváte třetí zdarma! zdraví a vitalita. nefdesante.cz zdraví a vitalita PŘEHLED PRODUKTŮ Platí od 1. 1. 2012 / Doporučené ceny při sazbě 14 % DPH. AKCE 2+1 ZDARMA Při zakoupení dvou produktů nefdesanté získáváte třetí zdarma! Koupíte-li jakékoliv dva produkty

Více

DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ;

DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ; DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ; výsledky studie EHES MUDr. Naďa Čapková Mgr. Michala Lustigová, Ph.D. Státní zdravotní ústav Ústředí monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva EHIS/EHES 2014 EHIS (European

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

Vliv pohybové aktivity na riziko vzniku cukrovky a rozvoje jejích komplikací

Vliv pohybové aktivity na riziko vzniku cukrovky a rozvoje jejích komplikací Vliv pohybové aktivity na riziko vzniku cukrovky a rozvoje jejích komplikací Autor: Dominik Prachař Definice základního pojmu - cukrovka Úplavice cukrová (cukrovka, latinsky diabetes mellitus) je onemocnění

Více

ZDRAVOTNÍ STAV ČESKÉ POPULACE VÝSLEDKY STUDIE EHES. Michala Lustigová XI. seminář ZDRAVÍ 2020 Plzeň

ZDRAVOTNÍ STAV ČESKÉ POPULACE VÝSLEDKY STUDIE EHES. Michala Lustigová XI. seminář ZDRAVÍ 2020 Plzeň ZDRAVOTNÍ STAV ČESKÉ POPULACE VÝSLEDKY STUDIE EHES Michala Lustigová XI. seminář ZDRAVÍ 2020 Plzeň 24. 11. 2016 STRUKTURA PREZENTACE Epidemiologická situace Česko v kontextu Evropy Studie EHIS/EHES 2014

Více

Výživová hodnota rostlinných tuků

Výživová hodnota rostlinných tuků Výživová hodnota rostlinných tuků Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2015 20.11.2015 Praha Jiří Brát Média ovlivňují spotřebitele ne vždy správným směrem Kolik tuků jiných živin konzumovat? tuky

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM a možnost jeho detoxikace 1 SRDCE dutý svalový orgán, ústřední orgán krevního oběhu: přečerpává okysličenou krev z plic do tělního (velkého) oběhu přečerpává neokysličenou krev

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DNY ZDRAVÍ. Termín pořádání : 18.10. 2010. Místo: ŘÍČANY STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DNY ZDRAVÍ. Termín pořádání : 18.10. 2010. Místo: ŘÍČANY STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM ODBORNÝCH ČINNOSTÍ Odbor podpory zdraví a hygieny dětí a mladistvých, Oddělení podpory zdraví dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DNY ZDRAVÍ Termín pořádání

Více

Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1)

Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1) Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1) Autor: Markéta Římská, Školitel: MUDr. Mgr. Radim Líčeník, Ph.D. Výskyt Iktus neboli mozková mrtvice se řadí na druhé až třetí místo příčin smrti ve vyspělých

Více

Lipidy, důležité přírodní látky

Lipidy, důležité přírodní látky Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Výsledky projektu Zdraví do firem

Výsledky projektu Zdraví do firem Výsledky projektu Zdraví do firem Naměřené hodnoty Posluchačky měly možnost se během přednášky změřit na bioimpedančním přístroji In Body, který měří tělesné hodnoty. Vybrali jsme 4 z nejdůležitějších

Více

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou.

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou. VÝŽIVA V PREVENCI DM 1. DM I. absolutní nedostatek inzulinu dochází kvůli destrukci β- buněk L. ostrůvků autoimunně podmíněným zánětem. Všechny věkové kategorie nejvíce děti. Prim prevence výživou nemá

Více

Prevence a léčba obezity v Evropské unii Současný stav v ČR

Prevence a léčba obezity v Evropské unii Současný stav v ČR Prevence a léčba obezity v Evropské unii Současný stav v ČR Kunešová M., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity Endokrinologický ústav, Praha 8.11. 2007 Eurocentrum Praha Výskyt nadváhy a obezity v jednotlivých

Více

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová Tuky z hlediska výživy Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Život s FH. Když víš, jak na, můžeš žít úplně stejně. aktivně. jako ostatní. Je tu ale pár věcí, kterým bys měl(a) věnovat pozornost.

Život s FH. Když víš, jak na, můžeš žít úplně stejně. aktivně. jako ostatní. Je tu ale pár věcí, kterým bys měl(a) věnovat pozornost. FH já a Život s FH Když víš, jak na, můžeš žít úplně stejně a aktivně jako ostatní. Je tu ale pár věcí, kterým bys měl(a) věnovat pozornost. Pojďme se podívat blíž na to, co je to FH a jaké jsou DOBRÉ

Více

Zásady výživy ve stáří

Zásady výživy ve stáří Zásady výživy ve stáří Výuka VŠCHT Doc. MUDr Lubomír Kužela, DrSc Fyziologické faktory I. Pokles základních metabolických funkcí Úbytek svalové tkáně Svalová slabost, srdeční a dechové potíže Tendence

Více

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč je strava tolik důležitá? Dostatečný příjem kvalitní stravy je jednou ze základních podmínek života Výživa ovlivňuje

Více

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou Příručka pro pacienty s diabetickou nohou www.hojeni-ran.cz Diabetická noha Jako diabetická noha se označují defekty dolních končetin způsobené postižením cév a nervů. Jde o komplikaci onemocnění diabetes

Více

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ Úvod...13 1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ 1. Zdravé a škodlivé tuky... 18 Tuky - základní živina... 22 Zdravé a škodlivé tuky... 23 Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)...26 Nejškodlivéjší látka všech

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - OBĚD A SVAČINA SYTÍCÍ,PREVENTIVNÍ A EDUKATIVNÍ VÝZNAM P. TLÁSKAL

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - OBĚD A SVAČINA SYTÍCÍ,PREVENTIVNÍ A EDUKATIVNÍ VÝZNAM P. TLÁSKAL ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - OBĚD A SVAČINA SYTÍCÍ,PREVENTIVNÍ A EDUKATIVNÍ VÝZNAM P. TLÁSKAL Z TISKOVÉ KONFERENCE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR r.2014 ČEŠI ŽIJÍ DÉLE, TRÁPÍ JE ALE CIVILIZAČNÍ NEMOCI MUŽI ŽENY

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Výživová doporučení Stravování a režim jednotlivců Stravování a režim skupin Stravování a režim populace

Více

O tom, jak budete vařit zítra Co je dobré vědět o olejích a tucích dvě nejdůležitější složky našeho jídelníčku. Není tuk jako tuk Špatné tuky

O tom, jak budete vařit zítra Co je dobré vědět o olejích a tucích dvě nejdůležitější složky našeho jídelníčku. Není tuk jako tuk Špatné tuky O tom, jak budete vařit zítra Vědecké studie z celého světa jednoznačně prokazují, že naše stravovací návyky mají dramatický dopad na naše zdraví. V současné době více než 2/3 obyvatelstva v České republice

Více

Dietní režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Dietní režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč potřebuji dodržovat speciální dietu? I když se pomocí dialýzy z těla odstraní mnoho odpadních látek, musíte být při stravování stále opatrní, abyste

Více

MUDr. Milan Flekač, Ph.D.

MUDr. Milan Flekač, Ph.D. MUDr. Milan Flekač, Ph.D. Dieta Pojem dieta z řečtiny = denní režim Vhodný způsob stravování, který ovlivňuje onemocnění. U DM patří mezi pilíře terapie. Levný a velice účinný prostředek léčby. Výrazná

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku dietní režim Vítejte Proč potřebuji dodržovat speciální dietu? I když se pomocí dialýzy z těla odstraní mnoho odpadních látek, musíte být při stravování stále opatrní, abyste se vyhnuli zhoršení Vašeho

Více

TUKY (LIPIDY) ÚVOD DO PROBLEMATIKY P.TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN MOTOL

TUKY (LIPIDY) ÚVOD DO PROBLEMATIKY P.TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN MOTOL TUKY (LIPIDY) ÚVOD DO PROBLEMATIKY P.TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN MOTOL LIPIDY Lipidy tvoří různorodý soubor látek (přirozených esterů netěkajících s vodní párou a neobsahujících aroma cké jádro),

Více

Ateroskleróza. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie

Ateroskleróza. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie Ateroskleróza Vladimír Soška Oddělení klinické biochemie Ateroskleróza Chronicky probíhající onemocnění cévní stěny Struktura je alterována tvorbou ateromů Průběh Roky či desítky let asymptomatický Komplikace

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Vitamíny. Očekávaný

Více

Oběhová soustava II.

Oběhová soustava II. I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 10 Oběhová soustava II. Pro potřeby

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více