Co jsme se naučili z projektu o mezigeneračním učení: metodologická a meritorní reflexe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co jsme se naučili z projektu o mezigeneračním učení: metodologická a meritorní reflexe"

Transkript

1 Konference ČAPV, Hradec Králové, Co jsme se naučili z projektu o mezigeneračním učení: metodologická a meritorní reflexe Milada Rabušicová, Petr Novotný ÚPV FF MU

2 Výzkumné téma Ústředním tématem našeho výzkumného zájmu bylo mezigenerační učení v různých sociálních prostředích: ve školním prostředí, na pracovišti a v prostředí komunit (komunitních mezigeneračních programů). Výzkum navázal na dříve realizovaný projekt (GAČR, ), jenž byl věnován mezigeneračnímu učení v rodině. Probíhal v letech 2013 až 2016.

3 Cíl Cílem výzkumného projektu bylo přispět k poznání reality procesů mezigeneračního učení v rozmanitých sociálních prostředích. V rovině teorie byl projekt dalším krokem v hledání integrativní teorie mezigeneračního učení, v empirické rovině se jednalo o popis a interpretaci procesů mezigeneračního učení, a to prostřednictvím odpovědí na následující hlavní výzkumné otázky: Kde a jak mezigenerační učení v rámci zvolených prostředí probíhá? Kdo a jak na procesech mezigeneračního učení participuje? Jakých podob nabývají jednotlivé složky procesu mezigeneračního učení? Jaké jsou četnosti těchto procesů a jejich složek v jednotlivých prostředích? V čem jsou si procesy mezigeneračního učení v jednotlivých sledovaných prostředích podobné a v čem se liší? Jak na mezigenerační učení v daných prostředích působí jeho kontexty?

4 Metodologie projektu Metodologický postup byl kombinací kvantitativních a kvalitativních technik tak, jak si to vyžadoval charakter výzkumných otázek. Proces řešení projektu byl vystavěn z pěti kroků složených v logice sekvenčně uspořádaného smíšeného výzkumného designu (Creswell, Plano Clark, 2006). Fáze Teoretická Kvalitativní Kvantitativní Kvalitativní Sumarizace Účel Zvýšení teoretické citlivosti Deskripce a explanace situací MGU Verifikace a kvantifikace Hloubková analýza případů Konfrontace výzkumných zjištění Metoda Teoretická analýza Obserview, pozorování, interview Dotazníkové šetření Případové studie Interpretace zjištění napříč fázemi výzkumu

5 1. fáze: Analýza dostupných teoretických a empirických poznatků k tématu PROBLÉM: OPERACIONALIZACE (generace) PROBLÉM: NORMATIVITA VERSUS DESKRIPCE (co je a co není MGU?) Učení jeden od druhého Učení společně Učení jeden o druhém Genealogický koncept Pedagogický koncept Historicko-sociologický koncept 7 8 9

6 MGU jako pojem (Franzová a Scheunpflugová, 2016) jako reakce na společenské změny jako setkávání generací (generace, Mannheim, 2007) jako proces informálního učení (Eraut, 2000) jako proces uvědomované změny (Illeris, 2007) Generace jako subjektivní kategorie (sebezařazení respondenta) diskurz o identitě (pocit spolupatřičnosti, příslušnosti)

7 2. fáze: kvalitativní výzkum situací mezigeneračního učení PROBLÉM: METODA sběru dat (obserview) Cílem této fáze byla deskripce situací MGU s těmito otázkami: Kdo jsou aktéři situací mezigeneračního učení? Jaký je charakter zapojení aktérů do procesů učení? Co je z pohledu aktérů obsahem mezigeneračního učení? V jakých situacích aktéři identifikují probíhající učení? Jak aktéři vnímají situace učení?

8 2. fáze: Co bylo jejím výsledkem? Tato kvalitativní fáze splnila několik úkolů: prohloubila teoretické zakotvení empirického výzkumu mezigeneračního učení, detailně popsala jednotlivé složky procesu mezigeneračního učení, stala se doplňujícím zdrojem hypotéz pro následný kvantitativní výzkum, pomohla sytit kvantitativní výzkumný nástroj kategoriemi pro popis mezigeneračního učení, generovala poznání o podpůrných a brzdících faktorech mezigeneračního učení, které byly využity v dotazníku, a v neposlední řadě napomohla nastavit jazyk srozumitelný respondentovi při tvorbě výzkumného nástroje, tzn. dotazníku pro kvantitativní fázi výzkumu.

9 3. fáze: kvantitativní šetření pomocí Dotazníků PROBLÉM: REPREZENTATIVITA Cílem této fáze bylo verifikovat a kvantifikovat výsledky předcházející kvalitativní fáze (charakterizovat jevy co do jejich četnosti a vzájemných vztahů), a to s těmito otázkami: Jaká je četnost situací mezigeneračního učení? Kdo a s jakou četností se do mezigeneračního učení zapojuje? Jaké podmínky mezigenerační učení podporují? Jaký mají vliv charakteristiky kontextu na procesy mezigeneračního učení?

10 3. fáze: Struktura vzorku Škola Pracoviště Komunita Celkem Četnost % Četnost % Četnost % Četnost % Mladší generace Střední generace Starší generace 80 24, , , , , , , , , , , ,6 Celkem

11 4. fáze: design případové studie PROBLÉM: VÝBĚR PŘÍPADU Případy pro případové studie byly vybírány podle kritérií specifických pro jednotlivá prostředí tak, aby volba případů pomohla zodpovědět specifické výzkumné otázky, které se vynořily na základě předchozích fází výzkumu. V prostředí školy a pracoviště se tyto otázky týkaly zejména vztahu realizace mezigeneračního učení a kontextu manažerských opatření, jejichž záměrem je podpora mezigeneračního učení. Konkrétně jsme se zde ptali: Jaká opatření jsou v daném případě používána k podpoře mezigeneračního učení? Jak se tato podpora promítá do jednání edukátorů a učících se? Jak je edukátory a učícími se tato podpora vnímána?

12 4. fáze: kontrastování rodinných firem a velkého výrobního podniku Charakteristika Rodinný podnik Velká výrobní organizace Definice generací Daná rodinnými vztahy Daná vnímáním sebe a druhých Vztahy Blízké, neformální Formální i neformální Dělba práce Ad-hoc, flexibilní Formalizovaná Hlavní incentivy k učení Potřeba sdílet a udržovat znalosti v podniku Udržení pozice v organizaci

13 5. fáze: sumarizace dat PROBLÉM: prezentace výsledků Pátá fáze výzkumu měla zejména následující cíle: důsledně konfrontovat dílčí zjištění za účelem hledání nesrovnalostí, s cílem nalezené nesrovnalosti interpretovat, popřípadě klást nové otázky, doplňovat dílčí analýzy z jednotlivých zdrojů dat a vzájemně je propojovat, hledat způsob, jak komplexní datový a analytický materiál prezentovat.

14 Závěry: nové otázky Výzkum jako cesta od prvotních otázek k lepším a poučenějším otázkám V čem je mezigenerační učení specifické? Je to jev neutrální nebo pozitivní? Děje se mezigenerační učení přirozeně? Jak je možno mezigenerační učení podpořit? Přináší mezigenerační učení stabilitu nebo inovaci? Kam je možno výzkum mezigeneračního učení směřovat dál?

15 Limity výzkumného postupu V teoretických východiscích a následné operacionalizaci: neexistence teorie MGU uvědomované a reflektované učení vymezení generací volba prostředí Při metodologickém postupu: hloubkové rozhovory x obserview časové omezení při sekvenčním designu výběrový soubor (reprezentativita) výběr případů

16 Zdroje BERGMAN, M. M. The Straw Men of the Qualitative-Quantitative Divide and their Influence on Mixed Methods Research. In: Bergman, M. M. (ed.): Advances in Mixed Methods Research. London: Sage Publications Ltd., 2008, p ISBN (pbk). CRESWELL, J. W., PLANO CLARK, V. L. Designing and Conducting Mixed Methods Research. Thousand Oaks, CA: Sage, FISCHER, T. Intergenerational learning in Europe policies, programes,practical guidance. Final report. Erlangen: University of Elangen- Nuremberg, Available on: Generations United. America s Best Intergenerational Communities:Building Livable Communities for Children, Youth, Families, and Older Adults, Available on:

17 Zdroje KRAGELUND, L. Netriviální teorie učení v praxi. [A substantive theory about learning in practice.] In Novotný, P. Pracoviště jako prostor k učení. [Working places as learning spaces] Brno: Masaryk university, ISBN LANGOVÁ, M. a kol.: Učitel v pedagogických situacích. [Teacher in educational situations] Prague: Karolinum, ISBN: NEWMANN, S., & HATTON-YEO, A. Intergenerational learning and the Contributions of older people. Ageing horizons, roč. 8, č. 8., Available on:

18 Publikace výzkumného týmu Rabušicová, M., Brücknerová, K., Kamanová, L., Novotný, P., Pevná, K., & Vařejková, Z. (2016). Mezigenerační učení. Teorie, výzkum, praxe. Brno: Masarykova univerzita. Brücknerová, K., & Novotný, P. (2017). Trust Within Teaching Staff and Mutual Learning Among Teachers. Studia paedagogica, Masarykova univerzita, 22 (2), s Brücknerová, K., & Novotný, P. (2017). Intergenerational learning among teachers: overt and covert forms of continuing professional development. Professional Development in Education, 43:3, Brücknerová, K., & Novotný, P. (2015). Typologie mezigeneračního učení mezi učiteli. Lifelong Learning celoživotní vzdělávání, 5 (3), Kamanová, L., Pevná K., & Rabušicová, M. (2016). A Family Business as a Space for Intergenerational Learning Interactions. Studia paedagogica, 21 (2), Kamanová, L., Pevná, K., & Rabušicová, M. (2016). O mezigeneračním učení a mezigeneračních programech v knihovnách. ProInflow. 8 (2), Novotný, P., & Brücknerová, K. (2016). Informální mezigenerační učení v učitelských sborech: rozdíly v zapojení generací do učebních interakcí. Orbis Scholae, 10 (1), Novotný, P., & Brücknerová, K. (2014). Intergenerational Learning Among Teachers: Interaction Perspective. Studia paedagogica, 19 (4), Rabušicová, M., & P. Novotný (Eds.) (2016). Intergenerational learning. Monothematic issue. Studia paedagogica, 21 (2) Rabušicová, M., Kamanová, L., & Pevná, K. (2016). Family Learning Models in Intergenerational Perspective. The New Educational Review, 45(3), Rabušicová, M., Pevná, K., & Vařejková, Z. (2015). Surrogate Grandparents as Actors in Intergenerational Learning. Studia paedagogica, 20 (4), s Rabušicová, M., Kamanová, L., & Pevná, K. (2015). Učit se a stárnout aktivně: senioři v mobilních počítačových učebnách. Studia paedagogica, 20 (1), Rabušicová, M., Kamanová, L., & Pevná, K. (2014). Mezigenerační učení v prostředí komunit: koncept a mapování výzkumného terénu. Studia paedagogica, 19 (1),

Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům

Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům Milada Rabušicová Lenka Kamanová Kateřina Pevná Ústav pedagogických věd, Filozofická fakulta Masarykovy university, Brno Výzkumný projekt

Více

Školská rada příležitost pro demokracii ve škole. Petr Chaluš ČAPV konference, Hradec Králové

Školská rada příležitost pro demokracii ve škole. Petr Chaluš ČAPV konference, Hradec Králové Školská rada příležitost pro demokracii ve škole Petr Chaluš ČAPV konference, Hradec Králové 13.9.2017 Teorie Gutman (1987) zakládá demokratickou teorii vzdělávání na sdílení vzdělávací autority mezi státem,

Více

Klára Šeďová, Jiří Zounek. Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka 1 602 00 Brno http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz

Klára Šeďová, Jiří Zounek. Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka 1 602 00 Brno http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz ICT nejen jako bonbónek : pohled do práce českých h učitelů Klára Šeďová, Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka 1 602 00 Brno http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz XVI. konference

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

Pojem komunitní vzdělávání prizmatem integrované výzkumné strategie

Pojem komunitní vzdělávání prizmatem integrované výzkumné strategie Masarykova univerzita Smékalová, L. (2011). Pojem komunitní vzdělávání prizmatem integrované výzkumné strategie. In T. Janík, P. Knecht, & S. Šebestová (Eds.), Smíšený design v pedagogickém výzkumu: Sborník

Více

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

Evaluační teorie a praxe Ročník 2(2) Recenze MONOGRAFIE:

Evaluační teorie a praxe Ročník 2(2) Recenze MONOGRAFIE: Recenze Evaluační teorie a praxe Ročník 2(2) 2014 MONOGRAFIE: CRESWELL J. W., PLANO CLARK V. L. (2007) Designing and Conducting Mixed Methods Research. Thousand Oaks: SAGE Publication, Inc. ISBN: 9781412927925.

Více

ZPRÁVY. Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006

ZPRÁVY. Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006 131 ZPRÁVY Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006 Následující zpráva stručně informuje čtenáře o řešení projektu v roce 2006. Připomínáme, že v rámci

Více

Edukační interakce s cílovými skupinami celoživotního vzdělávání v knihovnách

Edukační interakce s cílovými skupinami celoživotního vzdělávání v knihovnách Edukační interakce s cílovými skupinami celoživotního vzdělávání v knihovnách Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU pmazacov@phil.muni.cz Co je obsahem Kompetenční

Více

Přechod žáků ze čtvrtého do pátého ročníku základní školy

Přechod žáků ze čtvrtého do pátého ročníku základní školy Přechod žáků ze čtvrtého do pátého ročníku základní školy Mgr. Jana Navrátilová, DiS. Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykova univerzita v Brně ČAPV 2017 Uvedení do problematiky ZŠ JAKO

Více

Bílá místa na mapě profesního vzdělávání

Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Týden vědy, 12. listopadu 2007, ÚPV FF MU v Brně Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno e-mail: novotny@phil phil.muni.cz

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška magisterská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška magisterská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška magisterská I. Teorie výchovy a vzdělávání (otázky platné od ledna 2013) 1. Systém pedagogických věd. Interdisciplinarita a vztah pedagogických věd k

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 14 4. semestr Bc. PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2015 Akademický rok 2014/2015 (letní semestr) Brno 2015 PLÁN STUDIJNÍCH SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO

Více

Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura

Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura Obsah 1. Výzkumné téma 2. Cíle výzkumu 3. Výzkumné otázky 4. Výzkumné

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Mediální opora v rámci vysokoškolského vzdělávání jako nástroj pro hodnocení (kvality) výuky

Mediální opora v rámci vysokoškolského vzdělávání jako nástroj pro hodnocení (kvality) výuky Mediální opora v rámci vysokoškolského vzdělávání jako nástroj pro hodnocení (kvality) výuky Tomáš Svatoš, Martina Maněnová Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové Hodnocení vyučování - historický

Více

Vzdělávání dospělých v pracovním a profesním kontextu

Vzdělávání dospělých v pracovním a profesním kontextu Vzdělávání dospělých v pracovním a profesním kontextu ČAPV, České Budějovice, 2007 Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno e-mail: novotny@phil.muni.cz Příspěvek

Více

GEN104 Koncipování empirického výzkumu

GEN104 Koncipování empirického výzkumu GEN104 Koncipování empirického výzkumu Hypotézy Proměnné Konceptualizace Operacionalizace Měření Indikátory Využity podklady Mgr. K. Nedbálkové, Ph.D. etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví,

Více

Smíšený výzkum: Jedná se o nové a závažné téma? 1

Smíšený výzkum: Jedná se o nové a závažné téma? 1 Masarykova univerzita Vlčková, K. (2011). Smíšený výzkum: Jedná se o nové a závažné téma? In T. Janík, P. Knecht, & S. Šebestová (Eds.), Smíšený design v pedagogickém výzkumu: Sborník příspěvků z 19. výroční

Více

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Teoretická východiska empirického zkoumání pedagogických jevů. Typy výzkumů, jejich různá pojetí. Základní terminologie

Více

CO VÍME A CO JE JEŠTĚ NEVÍME O UČENÍ SE DOSPĚLÝCH

CO VÍME A CO JE JEŠTĚ NEVÍME O UČENÍ SE DOSPĚLÝCH Studia paedagogica roč. 14, č. 2, rok 2009 www.phil.muni.cz/wupv/casopis CO VÍME A CO JE JEŠTĚ NEVÍME O UČENÍ SE DOSPĚLÝCH WHAT WE KNOW AND WHAT WE DO NOT KNOW YET ABOUT ADULT LEARNING MARTIN SEDLÁČEK

Více

ICT, VZDĚLÁVÁNÍ, DIGITÁLNÍ PROPAST A DOSPĚLÍ

ICT, VZDĚLÁVÁNÍ, DIGITÁLNÍ PROPAST A DOSPĚLÍ ICT, VZDĚLÁVÁNÍ, DIGITÁLNÍ PROPAST A DOSPĚLÍ Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU www.phil phil.muni.cz/ped www.phil phil.muni.cz/~zounekzounek XIV.. konference ČAPV ZČU, Plzeň,, 5. 5-7.. záříz 2006

Více

Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky

Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky Mgr. Zuzana Svobodová Pedagogická fakulta UK, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Název disertační práce: Odklady povinné podmíněnost školní docházky

Více

Vysokoškolské studium v éře moderních technologií (pohledem studentů)

Vysokoškolské studium v éře moderních technologií (pohledem studentů) Ústav pedagogických věd Vysokoškolské studium v éře moderních technologií (pohledem studentů) tů) Jiří Zounek http://www.phil.muni.cz/wupv hil i / 0 http://www.zounek.cz/ Č A P V 2 0 1 0 Východiska výzkumu

Více

Daniel Tocháček, Miroslava Černochová Katedra IT a technické výchovy PedF UK v Praze KAM SMĚŘOVAT VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ V ICT?

Daniel Tocháček, Miroslava Černochová Katedra IT a technické výchovy PedF UK v Praze KAM SMĚŘOVAT VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ V ICT? Daniel Tocháček, Miroslava Černochová Katedra IT a technické výchovy PedF UK v Praze KAM SMĚŘOVAT VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ V ICT? Malostranský palác, Praha, 23.3. 2011 1. ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ NA PEDF UK

Více

SPOLEČENSTVÍ PRAXE JAKO PŘÍLEŽITOST ROZVÍJENÍ INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI. Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D.

SPOLEČENSTVÍ PRAXE JAKO PŘÍLEŽITOST ROZVÍJENÍ INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI. Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. SPOLEČENSTVÍ PRAXE JAKO PŘÍLEŽITOST ROZVÍJENÍ INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. (pmazacov@phil.muni.cz) Kabinet informačních studií a knihovnictví, FF MU Brno Konference Knihovny současnosti,

Více

Přehled výzkumných metod

Přehled výzkumných metod Přehled výzkumných metod Kateřina Vlčková Přednášky k Základům pedagogické metodologie PdF MU Brno 1 Definice výzkumné metody Výzkumná metoda Obecný metodologický nástroj k získávání a zpracování dat Systematický

Více

ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU. Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa)

ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU. Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa) ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa) OSNOVA Metodologie vs. Metoda vs. Metodika Základní postup práce Základní vědecké metody METODOLOGIE

Více

Smíšený evaluační design v dopadové evaluaci: to nejlepší z obou světů? Martin Nekola, FSV UK 2014

Smíšený evaluační design v dopadové evaluaci: to nejlepší z obou světů? Martin Nekola, FSV UK 2014 Smíšený evaluační design v dopadové evaluaci: to nejlepší z obou světů? Martin Nekola, FSV UK 2014 Osnova 1. Smíšený přístup k dopadové evaluaci. 2. Důvody pro jeho využití. 3. Existující designy a jejich

Více

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (LS 2007) Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM část 1 Příprava výzkumného projektu Jiří Šafr jiri.safr@seznam.cz vytvořeno

Více

BAKALÁŘSKÉ STUDIUM SOCIOLOGIE Tematické okruhy ke státní zkoušce

BAKALÁŘSKÉ STUDIUM SOCIOLOGIE Tematické okruhy ke státní zkoušce BAKALÁŘSKÉ STUDIUM SOCIOLOGIE Tematické okruhy ke státní zkoušce Metody a techniky sociologického výzkumu A. Metodologie sociálních věd Povaha vědy obecně a sociálních věd speciálně Co je věda, co je sociologie?

Více

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru: Číslo předmětu:

Více

Je podnětem pro firmy a instituce, které mají zájem navázat spolupráci v uvedených směrech.

Je podnětem pro firmy a instituce, které mají zájem navázat spolupráci v uvedených směrech. Tato nabídka prezentuje odborné zaměření, nabízené služby, vybrané dosažené výsledky a reference Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i.. Je podnětem pro firmy a instituce,

Více

Standard pro písemné práce k magisterské zkoušce

Standard pro písemné práce k magisterské zkoušce Standard pro písemné práce k magisterské zkoušce na Ústavu pedagogických věd FF MU Platný pro obory Andragogika, Pedagogika, Sociální pedagogika a poradenství, Učitelství pedagogiky pro SŠ od akademického

Více

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka 13549@mail.muni.cz Co je to metodologie? Metodologie se zabývá pravidly empirického výzkumu Pedagogická metodologie se zabývá empirickým výzkumem pedagogických

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina I (skup. A, B, C, D) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

MINKSOVÁ, L.: Vysokoškoláci přehled hlavních sociologických výzkumů realizovaných v ČR. Data a výzkum SDA info, 4, 2010, č.1, s. 39 60.

MINKSOVÁ, L.: Vysokoškoláci přehled hlavních sociologických výzkumů realizovaných v ČR. Data a výzkum SDA info, 4, 2010, č.1, s. 39 60. Vysokoškoláci v ČR Přehled základních sociologických výzkumů vysokoškoláků Přehled zkoumaných tematických oblastí ve výzkumech vysokoškoláků Lenka Minksová Centrum pro studium vysokého školství, v.v.i.

Více

Vzdělávací potřeby dospělých v České republice

Vzdělávací potřeby dospělých v České republice Vzdělávací potřeby dospělých v České republice Milada Rabušicová,, Ladislav Rabušic,, KláraK Šeďová, Petr Novotný Ústav pedagogických věd, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Brno (http://www.phil.muni.cz/ped/)

Více

Manažerské dovednosti

Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti Petr Smutný MUES, 25/11/2009 www.manazerskehry.cz 1 Obsah prezentace Proč je důležité mluvit o leadershipu a manažerských dovednostech? Jak na to šli jiní (a jindy)? Jaký je náš přístup?

Více

PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Katedra andragogiky a personálního řízení Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze

PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Katedra andragogiky a personálního řízení Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Katedra andragogiky a personálního řízení Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze Podíl populace 65+ ve vybraných regionech % 31,2 31,8 32,9 32,3 30 27,8 26,9 29,7 28,1

Více

Informální mezigenerační učení v učitelských sborech: rozdíly v zapojení generací do učebních interakcí 1

Informální mezigenerační učení v učitelských sborech: rozdíly v zapojení generací do učebních interakcí 1 ORBIS SCHOLAE, 2016, 10 (1) 11 33 EMPIRICKÉ STUDIE Informální mezigenerační učení v učitelských sborech: rozdíly v zapojení generací do učebních interakcí 1 11 Petr Novotný, Karla Brücknerová Masarykova

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina II (skup. E, F, G, I) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

Národní ústav pro vzdělávání Valtice, (4) Posuzovací archy

Národní ústav pro vzdělávání Valtice, (4) Posuzovací archy Národní ústav pro vzdělávání Valtice, 10.4.2012 Ověřování a standardizace evaluačních nástrojů (4) Posuzovací archy Kateřina Vlčková Institut výzkumu školního vzdělávání, Katedra pedagogiky Pedagogická

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

Blanka Jankovská Univerzitní knihovna Pardubice. 19. září 2013, Aula UK, Praha - Jinonice

Blanka Jankovská Univerzitní knihovna Pardubice. 19. září 2013, Aula UK, Praha - Jinonice Blanka Jankovská Univerzitní knihovna Pardubice I Inspirace i z konference k f LILAC 2013 aneb Jak nás Alan Carbery namotivoval IVIG 2013: Retrospektivy a perspektivy 19. září 2013, Aula UK, Praha - Jinonice

Více

Orbis scholae VOL 10 / 1 / 2016

Orbis scholae VOL 10 / 1 / 2016 Orbis scholae VOL 10 / 1 / 2016 Univerzita Karlova / Nakladatelství Karolinum / 2016 Univerzita Karlova, 2016 ISSN 1802-4637 (Print) ISSN 2336-3177 (Online) Obsah Editorial Dominik Dvořák... 7 Empirické

Více

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování Organizační chování Rozvoj poznání v organizačním chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Digitální technologie ve vzdělávání a v pedagogickém výzkumu

Digitální technologie ve vzdělávání a v pedagogickém výzkumu Digitální technologie ve vzdělávání a v pedagogickém výzkumu Jiří Zounek Ústav pedagogických věd, Filozofická fakulta http://www.phil.muni.cz/wupv http://zounek.cz/ Obsah ICT a/ve vzdělávání Pedagogický

Více

Web based dynamic modeling by means of PHP and JavaScript part III

Web based dynamic modeling by means of PHP and JavaScript part III Web based dynamic modeling by means of PHP and JavaScript part III Jan Válek, Petr Sládek, Petr Novák Pedagogická fakulta Masarykova Univerzita Poříčí 7, 603 00 Brno Úvodem Člověk se učí prostřednictvím

Více

Nová publikace o e-learningu

Nová publikace o e-learningu Nová publikace o e-learningu Zounek, Jiří. E-learning jedna z podob učení v moderní společnosti. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 161 s. ISBN 978-80-210-5123-2 Publikace se komplexně věnuje aktuálnímu

Více

SROVNÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI PUBESCENTŮ VE ŠKOLE A VE VOLNÉM ČASE

SROVNÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI PUBESCENTŮ VE ŠKOLE A VE VOLNÉM ČASE SROVNÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI PUBESCENTŮ VE ŠKOLE A VE VOLNÉM ČASE (teoreticko-metodologický úvod do řešené problematiky) IVA ČEJKOVÁ Abstrakt: Příspěvek představuje výzkumný projekt zaměřený na srovnání úspěšnosti

Více

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY BLOK 1: epistemologie BLOK 2: principy kvantitativního přístupu BLOK 3: principy kvalitativního přístupu etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví, jak se

Více

K pojetí a funkci bakalářských prací kombinovaného pedagogického studia. PhDr. Jiřina Novotná, NÚV 13.10. 2011 TTnet workshop

K pojetí a funkci bakalářských prací kombinovaného pedagogického studia. PhDr. Jiřina Novotná, NÚV 13.10. 2011 TTnet workshop K pojetí a funkci bakalářských prací kombinovaného pedagogického studia PhDr. Jiřina Novotná, NÚV 13.10. 2011 TTnet workshop 1. Změny ve vzdělávání učitelů společné evropské trendy Srovnávací přístup:

Více

I. Andragogické teorie

I. Andragogické teorie I. Andragogické teorie 1. Andragogika jako obor, charakteristika. Předmět andragogiky. Andragogika jako vědní a praktický obor. Struktura andragogických disciplín. Základní andragogické pojmy: dospělý,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2012 ZAKÁZKA Č Název projektu: Mediální výchova v současné rodině vize či realita?

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2012 ZAKÁZKA Č Název projektu: Mediální výchova v současné rodině vize či realita? ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2012 ZAKÁZKA Č. 2115 Název projektu: Mediální výchova v současné rodině vize či realita? A) Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel: Mgr. Leona

Více

Příloha č. 3. Úvod. Seznam literatury

Příloha č. 3. Úvod. Seznam literatury PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ Příloha č. 3 CITAČNÍ NORMA APA Úvod Od jarního semestru 2013 (tzn. 18. 2. 2013) se v rámci Ústavu pedagogických věd povinně zavádí jednotná citační norma APA (American Psychological

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 17. ledna 2018 Struktura prezentace: Základní informace

Více

Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání

Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání Jaroslava Simonová Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogická fakulta UK Praha výzkumný projekt Přechod mezi preprimárním

Více

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Dvě cesty k poznání. Technické kroky ve výzkumu. Zdroje zkreslení výzkumu. Jak vytvořit výběrový soubor. Varianty výzkumu-kvalitativní a kvantitativní Kvalitativní

Více

Obsah. Předmluva I. PODMÍNKY KURIKULUM 13

Obsah. Předmluva I. PODMÍNKY KURIKULUM 13 Obsah Předmluva... 10 I. PODMÍNKY KURIKULUM 13 1 Tvorba výzkumného nástroje pro evaluaci školy v oblas inkluze... 14 1.1 Úvod 14 1.2 Východiska pro tvorbu evaluačního nástroje 15 1.3 Výzkumné cíle 17 1.4

Více

Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností

Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity

Více

K VIRTUALIZACI ŠKOLNÍCH EXPERIMENTÁLNÍCH ČINNOSTÍ. Martin Bílek Katedra chemie a didaktiky chemie Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova

K VIRTUALIZACI ŠKOLNÍCH EXPERIMENTÁLNÍCH ČINNOSTÍ. Martin Bílek Katedra chemie a didaktiky chemie Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova K IRTUALIZACI ŠKOLNÍCH EXPERIMENTÁLNÍCH ČINNOSTÍ Martin Bílek Katedra chemie a didaktiky chemie Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova IRTUALIZACE postupy a techniky, které umožňují k dostupným zdrojům

Více

I společnost potřebuje inovovat

I společnost potřebuje inovovat I společnost potřebuje inovovat Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK (http://www.martinpotucek.cz) Manažerská konference Flexibilní a inovativní firma

Více

PROJEKT CEINVE NA MASARYKOVĚ CESTA K AKADEMICKÝM KOMPETENCÍM DOKTORANDŮ. Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity

PROJEKT CEINVE NA MASARYKOVĚ CESTA K AKADEMICKÝM KOMPETENCÍM DOKTORANDŮ. Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity PROJEKT CEINVE NA MASARYKOVĚ UNIVERZITĚ - CESTA K AKADEMICKÝM KOMPETENCÍM DOKTORANDŮ Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity 1 TERCIÁRNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V ZORNÉM ÚHLU INFORMAČNÍ

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce bakalářské I. Pedagogické vědy a jejich metodologie 1. Pedagogika jako empirická věda. Předmět pedagogiky, explanační vs. normativní

Více

1. Případová studie - obecně

1. Případová studie - obecně Zdravím, tato opora má dvě kapitoly: 1. Případová studie obecně je skutečně neskutečně obecná 2. Případová studie z pohledu DIVMAN a JEVTECH je praktičtější a srozumitelnější 1. Případová studie - obecně

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Profesní standardy pro učitele z Queenslandu

Profesní standardy pro učitele z Queenslandu Profesní standardy pro učitele z Queenslandu Richard Veleta Partnerství TTnet ČR Národní ústav odborného vzdělávání konference Potřebujeme profesní standard učitelů odborných předmětů a odborného výcviku?

Více

I. Andragogické teorie

I. Andragogické teorie I. Andragogické teorie 1. Andragogika jako obor, charakteristika. Předmět andragogiky. Andragogika jako vědní a praktický obor. Struktura andragogických disciplín. Pojmová struktura andragogiky. 2. Andragogika

Více

Jsme každým dnem starší, ale cítíme se stále mladší. Projekt Grundtvig. Číslo 1 prosinec 2012

Jsme každým dnem starší, ale cítíme se stále mladší. Projekt Grundtvig. Číslo 1 prosinec 2012 Projekt Grundtvig Číslo 1 prosinec 2012 Jsme každým dnem starší, ale cítíme se stále mladší If you have any news you would like to have included in our next issue please submit details to editor. Obsah

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Sociologie 1. Plurality I Sociální rozměr lidské existence. Podoby sociálních seskupení. Sociální kategorie. Sociální agregáty náhodné, shluky,

Více

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce na Ústavu pedagogických věd FF MU Platný pro obory Pedagogika a Sociální pedagogika a poradenství od akademického roku 2010/2011 BAKALÁŘSKÁ OBOROVÁ PRÁCE

Více

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Řešitelský tým Vedoucí projektu: Ing. Eva Jaderná, Ph.D., Katedra marketingu a managementu

Více

Školní etnografie. Markéta Levínská, Ph.D.

Školní etnografie. Markéta Levínská, Ph.D. Školní etnografie Markéta Levínská, Ph.D. marketa.levinska@uhk.cz 1. Co je to etnografie a její proměny s ohledem na definici kultury: společnost kultura význam 2. Školní etnografie zdroje a vývoj 3. Pražská

Více

Jiří Zounek Interdisciplinární studentské vědecké konferenci doktorandů FPE Západočeská univerzita v Plzni 3. června 2016

Jiří Zounek Interdisciplinární studentské vědecké konferenci doktorandů FPE Západočeská univerzita v Plzni 3. června 2016 Jiří Zounek Interdisciplinární studentské vědecké konferenci doktorandů FPE Západočeská univerzita v Plzni 3. června 2016 Doktorské studium ICT V čem může pomoci pedagogický výzkum? Něco málo o pochybnostech

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Adiktologie 1. ročník

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Adiktologie 1. ročník Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Adiktologie 1. ročník Název předmětu: Metodologie adiktologického výzkumu Číslo předmětu: 1264 Semestr: Letní 2005/2006

Více

STANDARD ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ KATEDRY PEDAGOGIKY

STANDARD ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ KATEDRY PEDAGOGIKY STANDARD ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ KATEDRY PEDAGOGIKY DATUM PLATNOSTI: OD 1. 9. 2016 Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta Poříčí 623/7, 603 00 Brno, Česká republika T: +420 549 49 1610, E: info@ped.muni.cz,

Více

STANDARD ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ KATEDRY PEDAGOGIKY

STANDARD ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ KATEDRY PEDAGOGIKY STANDARD ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ KATEDRY PEDAGOGIKY DATUM PLATNOSTI: OD 1. 9. 2016 Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta Poříčí 623/7, 603 00 Brno, Česká republika T: +420 549 49 1610, E: info@ped.muni.cz,

Více

Manažerská praxe jako specifická forma výuky. Mgr. Bc. Jitka Kaplanová; PhDr. Romana Lisnerová CŠM PedF UK v Praze

Manažerská praxe jako specifická forma výuky. Mgr. Bc. Jitka Kaplanová; PhDr. Romana Lisnerová CŠM PedF UK v Praze Manažerská praxe jako specifická forma výuky Mgr. Bc. Jitka Kaplanová; PhDr. Romana Lisnerová CŠM PedF UK v Praze Cíl a obsah příspěvku Vymezit jednu z forem vzdělávání v Centru školského managementu.

Více

Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D.

Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D. Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

K metodologii zjišťování podmínek práce učitele 1

K metodologii zjišťování podmínek práce učitele 1 Masarykova univerzita Urbánek, P., Votočková, M., & Wernerová, J. (2011). K metodologii zjišťování podmínek práce učitele. In T. Janík, P. Knecht, & S. Šebestová (Eds.), Smíšený design v pedagogickém výzkumu:

Více

Inovující podnik a podnikatelské prostředí Situace ČR v komparativní perspektivě

Inovující podnik a podnikatelské prostředí Situace ČR v komparativní perspektivě Inovující podnik a podnikatelské prostředí Situace ČR v komparativní perspektivě Karel Müller, Michal Beneš CES VŠEM www.cesvsem.cz Finance a výkonnost firem ve vědě, výuce a praxi 26. -27. dubna 2007,

Více

Úvod 11. Část I: Teorie a metodologie 15

Úvod 11. Část I: Teorie a metodologie 15 Obsah Úvod 11 Část I: Teorie a metodologie 15 1. Konceptuálni rámec a volba výzkumné strategie 17 1.1 Strategie vícepřípadové studie a rozlišení instituce-organizace 17 1.2 Institucionalismus jako teoretický

Více

Metody marketingového výzkumu

Metody marketingového výzkumu Metody marketingového výzkumu N_MMV Magisterské studium Garant předmětu: PhDr. Iva Petrová Vyučující:.. PhDr. I. Petrová (PH, KL) Mgr. M. Tomčík (MO) Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah

Více

M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S

M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S Centrum raně středověkých studií, Seminář dějin umění Kancelář e-learningu, Centrum informačních technologií Filozofická fakulta MU M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S EXPERIMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ

Více

O informálním učení v České republice

O informálním učení v České republice O informálním učení v České republice Milada Rabušicov icová & Ladislav Rabušic Filozofická fakulta & Fakulta sociáln lních studií Masarykova univerzita Brno Východiska Celoživotní učení je v ideálním

Více

Komunitní školy v České republice

Komunitní školy v České republice Komunitní školy v České republice Příležitosti, výzvy a o tom, kde začít Marek Lauermann Pro potřeby projektu Cesty venkova CZ1.07/3.1.00/37.0094 Jak školy chápou pojem komunitní školy má společný základ

Více

Oborové standardy závěrečných prací

Oborové standardy závěrečných prací Katedra speciální pedagogiky Institut výzkumu inkluzivního vzdělávání Oborové standardy závěrečných prací Speciální pedagogika Typy studií v oblasti speciální pedagogiky na PdF MU a formy a cíle jim příslušných

Více

Setkání ředitelů a metodiků škol zapojených v projektu KIPR dne

Setkání ředitelů a metodiků škol zapojených v projektu KIPR dne Setkání ředitelů a metodiků škol zapojených v projektu dne 20. 9. 2017 Ing. Jana Drahošová, LL.M., MBA Základní škole pro zrakově postižené, Praha 2 nám. Míru 19 Cíl setkání seznámení s projektem druh

Více

Absolventi vysokých škol a požadavky trhu práce

Absolventi vysokých škol a požadavky trhu práce Malátova 17, 150 00 Praha 5 tel.: + 420 221 900 513 e-mail: jan.koucky@pedf.cuni.cz Absolventi vysokých škol a požadavky trhu práce Jan Koucký Studenti a absolventi Tisková konference LMC Praha, 16. května

Více

Metodologie sociologického výzkumu Úvod do problematiky

Metodologie sociologického výzkumu Úvod do problematiky Metodologie sociologického výzkumu Úvod do problematiky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky vojenského a leadershipu

Více

Digitální technologie v životě dnešních studentů a učitelů

Digitální technologie v životě dnešních studentů a učitelů Digitální technologie v životě dnešních studentů a učitelů Jiří Zounek http://www.phil.muni.cz/wupv http://zounek.cz/ Ústav pedagogických věd, Filozofická fakulta Obsah ICT ve škole Dnešní učitelé Děti/žáci/studenti

Více

SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology. Povinné materiály z prezentací

SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology. Povinné materiály z prezentací SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology Povinné materiály z prezentací Sociologie jako vědecká disciplína SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology 29. září 2015 Sociální a sociologický problém Peter

Více

Informační gramotnost a celoživotní učení 23. 11. 2011 Moravská zemská knihovna v Brně. Marcela Petrová Kafková (FSS MU) Jiří Zounek (FF MU)

Informační gramotnost a celoživotní učení 23. 11. 2011 Moravská zemská knihovna v Brně. Marcela Petrová Kafková (FSS MU) Jiří Zounek (FF MU) Informační gramotnost a celoživotní učení 23. 11. 2011 Moravská zemská knihovna v Brně Marcela Petrová Kafková (FSS MU) Jiří Zounek (FF MU) 1. Kořeny implementace ICT do škol 2. ICT v základních školách

Více

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PODPORA V PŘEKONÁVÁNÍ NEROVNOSTÍ VE SPOLEČNOSTI (ISOTIS)

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PODPORA V PŘEKONÁVÁNÍ NEROVNOSTÍ VE SPOLEČNOSTI (ISOTIS) INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PODPORA V PŘEKONÁVÁNÍ NEROVNOSTÍ VE SPOLEČNOSTI (ISOTIS) MGR. JANA OBROVSKÁ, PH.D. INSTITUT VÝZKUMU INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PEDAGOGICKÁ FAKULTA, MASARYKOVA UNIVERZITA

Více

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 VÝZKUMNÁ ZPRÁVA velikost příspěvku pro vědu není tak důležitá jako kvalita práce,v níž se přínos demonstruje. S původností práce se asociují vlastnosti jako novost, nový styl

Více

Smíšený plán formativních evaluací

Smíšený plán formativních evaluací Masarykova univerzita Činčera, J. (2011). Smíšený plán formativních evaluací. In T. Janík, P. Knecht, & S. Šebestová (Eds.), Smíšený design v pedagogickém výzkumu: Sborník příspěvků z 19. výroční konference

Více

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Měření efektivity informačního vzdělávání Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Evaluace jako výzkumný proces Formy informačního vzdělávání CEINVE Kontaktní (face to

Více

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh. doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D.

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh. doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D. Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D. Složení týmu doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. doc. Ing. Tomáš Kincl,

Více

Název Autor Bc. Tereza Roznerová Vedoucí práce MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Oponent práce Mgr. Jaroslav Vacek

Název Autor Bc. Tereza Roznerová Vedoucí práce MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Oponent práce Mgr. Jaroslav Vacek Název Autor Bc. Tereza Roznerová Vedoucí práce MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Oponent práce Mgr. Jaroslav Vacek POSUDEK BAKALÁŘSKÉ / MAGISTERSKÉ PRÁCE VEDOUCÍ PRÁCE Hazardní hráčství a jeho dopady - kvalitativní

Více