ZÁZNAM O ROZHOVORU Terénní poznámky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁZNAM O ROZHOVORU Terénní poznámky"

Transkript

1 Iveta Zelenková (143806) Skupina: Matky samoživitelky ZÁZNAM O ROZHOVORU Terénní poznámky Výzkum: Jak se žije na podpoře Identifikační číslo rozhovoru: 5 Přezdívka interviewované osoby: Jana Věk: 27 Pohlaví: žena Typ kontaktu (jak byl získán): náhodně Místo kontaktu: Horní Ves (okres Cheb) Datum kontaktu: Datum rozhovoru: Délka rozhovoru: 20 minut Místo rozhovoru I (obec): Horní Ves (okres Cheb) Místo rozhovoru II (konkrétně): Horní Ves - místo bydliště komunikační partnerky Osoby přítomné rozhovoru: Jana Co o komunikačním partneru/ce víme: Jana (27), vyučená kuchařka, byla osm let vdaná. Žije v rodinném domku v Horní Vsi, což je malá obec vzdálená zhruba 10 km od Mariánských Lázní. Má syna Františka (6 let) a dceru Janu (2 roky) ve vlastní péči. Celý její příjem tvoří rodičovský příspěvek a doplatek do životního minima. 1. Jak se podařilo navázat kontakt s interviewovanou osobou: Jedná se o dceru známé mé matky. Když jsem se paní V. zmínila o našem výzkumu, nabídla mi kontakt na svou dceru, která s rozhovorem souhlasila. 2. Jaká byla její první reakce na žádost o rozhovor: Zeptala se čeho přesně se rozhovor bude týkat, jestli bude schopná odpovědět na otázky. Ujistila jsem ji, že se jí budu ptát jen na to, jak se jí žije a jak je spokojená se svým vlastním životem. Nejvíce se obávala, aby její jméno nebylo nikde zveřejněno, aby výzkum nebyl spojován s její osobou. Ujistila jsem ji, že bude zmiňována pouze pod přezdívkou.

2 3. Jak byste obecně popsal/a spolupráci s ní v průběhu rozhovoru: Záznam rozhovoru trvá asi 20 minut. Předtím jsem ale s Janou probírala informovaný souhlas a pak jsme začly nahrávat. Ale Jana byla z diktafonu hrozně nervózní, vadil jí, pokaždé dostala záchvat smíchu a omlouvala se, že se musí uklidnit. Já jsem jí to příliš neulehčovala, protože jsem měla obdobné reakce, dá se říci, že jsem byla nervóznější víc než ona. Nakonec jsme se rozhodli probrat si rozhovor nanečisto a pak jsme ho s diktafonem pod stolem nahráli. 4. V kterém ohledu byla komunikace obtížná? Jana se snažila na otázky odpovídat co nejlépe, nicméně jsme měly obě v hlavě diktafon pod stolem a myslím, že jsem z jejich odpovědí mohla dostat mnohem více. 5. Vytvořilo něco komunikační bariéru (bylo něco tabu)? Diktafon a možná to, že se příliš neznáme. 6. Co působilo z jejího sdělení a ze způsobu sdělování nevěrohodně: Snažila se působit naprosto bezstarostně, působila na mě na svůj věk velice zralým dojmem.. 7. Co Vás již při rozhovoru zaujalo jako významné, zajímavé nebo důležité: Když jsem se Jany ptala na její zkušenosti se zaměstnavateli a konkrétně na to, zda byl jejich přístup jiný k ní než k bezdětným pracovníkům, tak nezaznamenala žádné rozdíly, jen že se jí na počátku ptali, zda má dítě, v té době měla ale ještě manžela i rodiče a jedno dítě, to uvádí jako výhodu, ale teď už má dvě děti a je rozvedená, což vidí jako komplikaci. Pozitivní se mi zdá její přístup ke zvyšování kvalifikace ( přála bych si třeba udělat ještě střední školu, abych měla tak trochu lepší perspektivu, a taky lepší uplatnění a tak dále no ). Jana dle svého tvrzení nemá žádné negativní zkušenosti s institucemi jako je úřad práce, státní sociální podpora, ale vyřizování dávek bere jako zatěžující a ponižující atd. ( no hrozně mě mrzí, že musím chodit s těma všema papírama pro to životní minimum a prostě ty papíry a vykazování to je takový, jako já nevím, jak bych to řekla no asi ponížení no, no prostě mi to připadá furt každýho čtvrt roku tam chodit a prostě to není no jako já nevím, taky by v tom mohly něco udělat. ). Se školkou je spokojená až na problém dojíždění.

3 Chystá se a těší v nejbližší době do práce (pravděpodobně až budou dceři Janě 3 roky). Komplikace ale vidí v dojíždění, ve směnnosti pracovní doby, v dopravování dcery do školky, syn jde na podzim do školy. 8. Shrňte nejdůležitější body rozhovoru: Životní příběh vdávala se brzy, v 18 letech, ale i když to v rozhovoru neuvádí, nebylo to kvůli těhotenství. První dítě bylo plánované a chtěné, druhé dítě už bylo neplánované, ale chtěné a na čas prodloužilo manželský život. (To také není v rozhovoru zaznamenáno, což byla moje chyba, že jsem se na to nezeptala, ale vyplynulo to z přípravné fáze rozhovoru a doptávala jsem se ještě, když jsem jí pak rozhovor pouštěla) Partneři otec dětí - manžel Postoj společnosti normální jako ke každému jinému, nestigmatizující, zdůrazňuje, že nejbližší okolí se jí snaží co nejvíce pomáhat a v širší společnosti nemá špatné zkušenosti, i když podotýká, že vlastně nikam moc nechodí Vztah k institucím - bezproblémový 9. Jaké kategorie, konstrukty, ikony se na první z rozhovoru asociaci vynořily: Jako největší problém jsou finance. Řešení situace vidí v nalezení zaměstnání s vhodnou pracovní dobou. Problém v nalezení zaměstnání spatřuje především v neexistenci pracovních míst v obci a ve špatné dopravní obslužnosti obce, což brání v dojíždění do většího města. 10. Jak obtížné bylo rozhovor vést? Rozhovor byl obtížný zejména z důvodu uvědomování si, že je nahrávána na diktafon, že si to pak bude někdo pouštět a že výsledky pak budou, i když anonymně prezentovány. Byl patrný i vzájemný stud vyplývající z krátkého seznámení nás obou. Poznámky k rozhovoru 5: Rozhovor byl domluven na pozdní odpoledne u Jany doma, šla jsem k Janě domů na návštěvu s mojí matkou, tam nás seznámili, matka zůstala s Janinými rodiči a dětmi na zahradě, my jsme se uchýlily do kuchyně, kde jsme provedly rozhovor. Jana byla trochu nastydlá, tak občas zakašlala. I když je Jana mladá, působí velice zrale, tak jsem zůstala u vykání.

4 Rozhovor vedl/a a terénní poznámky zaznamenal/a: Iveta Zelenková Doslovný přepis rozhovoru Tak mi řekněte něco o svým životě, jak jste se vlastně stala matkou samoživitelkou? No, já jsem se vdávala v 18ti letech, můj partner byl o osm let starší, no a teďka po osmi letech jsme se rozvedli, máme syna Františka, tomu je šest a dvouletou dceru Janu. Zůstala jsem sama, ale mám docela štěstí, protože mam ještě rodiče a ti mi pomáhají a taky u nich bydlím. No vdávala jsem se hned po vyučení, jsem vyučená kuchařka, no a můj bývalý manžel byl číšník, seznámili jsme se v zaměstnání, no a když se pak narodil syn, tak jsem byla na mateřské dovolené, no a než se narodila dcera tak jsem rok pracovala a měla jsem zaměstnání, kde jsem chodila jenom ráno a teď jsem doma na mateřské, takže, no kdybych neměla rodiče, tak, tak si nedovedu vůbec představit, é no manžel mi ňákou částkou přispívá, s dětma je každých 14 dní, občas jim i něco koupí, ale k sobě si je nebere, on většinou spíš přijde k nám, é no prostě se s nima ten den, é mi bydlíme na vesnici, takže on tam ten den s nima stráví, a občas jim přinese ňákej, ňákej dárek no a to je, toje asi tak všechno. É, když maj svátek nebo narozeniny, tak se mi zeptá, co bych, co bych tak potřebovala a tak mi vždycky něco koupí, ňákou hračku nebo ňák něco no Jaké je to být matkou samoživitelkou? No! Je to dost krutý, protože těch peněz není tolik a já nemít ty rodiče, tak si to moc nedovedu představit, i když když oba dva vlastně moji rodiče jsou v důchodovém věku, á mi bydlíme, bydlíme, oni tam bydlí taky na té vesnici, máme é ňáký ty slepice a něco, něco si tak i vychováme ňákej, ňákej dobytek, ale jako é nezbejvá mi teď nic jinýho, než být doma a mít ňákou dovolenou, někam ject, to vůbec nepřipadá v úvahu, é no jako někam ject s dětma, no a ani nevim, no teďka syn půjde do školy a chtěl by jet na na tábor, tak jestli bývalý manžel nepřispěje, tak to asi nebude moc možné no. S jakými největšími problémy se potýkáte jako matka samoživitelka? Tak největší problém jsou jsou asi ty finance no, protože když jsou děcka malý tak, tak ještě nemaj takovou, takovou spotřebu a až budou budou chodit do školy tak, tak to už ty nároky budou, budou větší no a jako chtěla bych svým dětem spořit ale, aby až budou chtít jít studovat, abyy abyy něco měly, abychom to ňák utáhli, ale nevim no, to bych si asi musela najít ňákýho přítele, který by byl ochotný s námi s námi žít a něco pro to třeba udělat no no nevim no. V čem si myslíte, že by Váš život byl jiný, pokud byste žila v úplné rodině? Pro Vás, pro dítě? No, pro mě by to bylo, že bych měla tak trochu oporu a děcka by měly plnou rodinu, protože ten otec v té rodině prostě chybí a vůbec by to všechno bylo takový jinými, mohli bysme jezdit na na dovolenou a i když ne na nic na nic velkýho, ale určitě někam bysme vyjet mohli a taky

5 těch starostí a stresů by bylo o dost míň, když by se dalo s nima měla s nima měla s kým dělit, nebyla bych na to sama. No a pro dítě co by to znamenalo, no byly by v úplný rodině a otec, otec jim schází,ale no. Nemam na nich tolik času, takže, protože se musim pořád starat, aby, aby něco měly, aby měly všeho dostatek, ale taky a sem na to všechno sama a prostě ty dvě ruce furt chybí no, i ta láska, to, to taky chybí no, to je málo platný. A jak si myslíte, že na matky samoživitelky pohlíží společnost, okolí? Nó! no pohlíží, já myslím že dneska dneska těch matek samoživitelek je docela dost, společnost, společnost si myslim, že je docela dost obchází, protože jsou matky, který nemaj v podstatě ani to co já, já mám výhodu, že mám rodiče a když nemaj ani ty rodiče, tak ty matky nemaj v podstatě nikoho a když onemocní, tak ty děti nemaj kam dát a když se chodí do práce a děcka onemocní, a ty děcka nemaj kam jít, tak, tak, tak potom, potom má člověk strach o zaměstnání, že jo no, a i když v tý školce, to dítě marodí, tak to je těžký to děcko tam nechat, to je to je jako potřeba, aby bylo doma no, ale když ta matka pracuje a musí kvůli tomu zůstat doma, tak to je těžký no, to potom každá matka má strach o zaměstnání no. Hm, a jak si myslíte, že na matky samoživitelky pohlíží muži? No, tak to upřímně řečeno ani o tom jsem ňák nikdy nepřemýšlela, to nevim Jak třeba si myslíte, že je snadný navázat další vztah nebo jaký překážky jsou v tom navazování dalších vztahů? No, to záleží víte já si myslím, že jsou někteří muži, kteří by chtěli využít třeba toho, že ňáká ta matka hledá ňákýho muže, a a tu lásku a jsou muži, kteří jsou toho schopni využít a tyk zneužít, že? A s jakými reakcemi se setkáváte ve svém životě konkrétně Vy? Máte třeba z něčeho obavy, nebo Nó s reakcemi, tak já jsem teďka doma, do společnosti moc nechodim, takže moc zkušeností nemám no a obavy, obavy samozřejmě mám, že když, když, aby když se ňuká ten přítel jednou objeví, aby to se mnou myslel dobře, aby měl rád hlavně ty děti, no a aby měl rád nás všechny, aby i těm dětem třeba jednou nevyčítal, že není jejich otec no prostě jsou obavy z toho, abych našla takovýho otce, kterej by ty děti měl rád jako vlastní. A jaká byla reakce třeba rodičů, příbuzných přátel, když jste se rozvedla? No tak rodiče to s námi snášeli tak jakože tak ňák věděli, že to už to bylo takový nakloněný, tak to tak ňák přišlo a ani nevim no, prostě to tak ňák přišlo postupně, a teď se mi prostě snaží pomáhat jak to jenom jde a příbuzný tak ňák no, jako já tady z toho moc, moc špatný zkušenosti nemám, protože mě se víceméně všichni, všichni snaží pomáhat, ale zase na druhou stranu, já taky nikam jinam moc nechodim nebo, nebo to, takže jako s dětma jsem taky docela dost. A jste spokojená se svou současnou životní situací? No tak spokojená moc nejsem, protože v dnešní době, doba je taková, že je všeho všudy dostatek, ale peníze na to nejsou, takže když jdu s děckem do obchodu a on vidí něco,

6 maminko kup mi to, tak bych mu to ráda, ráda koupila. Jako né protože bych mu měla něco koupit vždycky, když si děcko vzpomene, že něco chce, ale prostě já mu musím vždycky říkat, že na to nemáme, že si to nemůžeme dovolit, no a byla bych ráda, kdybych to tomu dítěti nemusela říkat tak často. A chtěla byste na svý současný situaci něco změnit, nebo jak si myslíte, že by se dalo něco změnit? No přála bych si, aby ten náš stát, aby aby to prostě abysme mohly mít větší mateřskou a měly prostě tu možnost, aby sme si ty peníze mohly vydělat, ne třeba dostat od státu, ale abysme měly možnost si vydělat, aby třeba aby bylo třeba ve formě ta školka a třeba abysme mohly pracovat jenom čtyři hodiny nebo že za prostě si pracovat a přivydělat si ty peníze, abysme é prostě měly, é jako od toho státu to člověk tak ňák nechce, ale aby aby tady byla ta možnost, aby toho sociálního, že a když budu chodit do práce, aby to dítě bylo kam dát, a ne takhle, že třeba ten starší by moch, třeba už teď třeba jít do školky s tím mladším, ale teď když já jsem na té vesnici a ta školka na vesnici se zrušila, tady v této době a já musím až do města dojíždět, takže to je pro mě zátěž, no dneska ani ty autobusy tak nejsou, tak bych si přála, aby prostě ňák to bylo takový ňáký lepší no, aby, aby i ten stát na to měl peníze, třeba na ty autobusy, nebo já nevim no prostě, aby i ten systém, aby to bylo lepší no. A jaké máte plány do budoucna? Plány do budoucna no tak bych si přála najít takovou práci, abych, abych byla i v práci i prostě s těma dětma, aby jsme byly zdraví no a dneska se asi plánovat nedá protože v téhle době to nejde, protože všechno se mění a to se ani plánovat nedá, to se prostě musí brát jak to přijde. Co pro Vás znamená mít zaměstnání? No já myslim, že to znamená hodně, protože to je taková ta jistota a přála bych si třeba udělat ještě střední školu, abych měla tak trochu lepší perspektivu, a taky lepší uplatnění a tak dále no. Jaké překážky vidíte v získání zaměstnání teďko nebo v budoucnu, jestli tam budou ňáký překážky? No tak pro mě určitě budou ňáký překážky, protože jsem kuchařka a to je většinou práce, kde jsou soboty neděle svátky v podstatě furt, takže najít takový zaměstnání, kde mi vyjdou vstříc, aby to pro mě bylo výhodný, že mám ty dvě děti a tak, a i když zatím ty rodiče mám, který mi je třeba občas pohlídají, ale jednou ty rodiče mít nebudu, no a tak abych mohla mít takový zaměstnání, aby mi ty zaměstnavatelé aspoň trochu vyšli vstříc no, dneska ten soukromník chce, aby jste tam byl od rána do večera, že jo, a to, to není zas tak jednoduchý, když ty děti máte. Hm. Jak si práci budete hledat v budoucnu? No, no asi tak jak to pude no, to znamená na úřadu práce, pak si musím sama obejít, kde jsou jaký možnosti, že mám taky tu výhodu, že jsem blízko lázeňského města, kde teda ty lázně jsou, takže é, jako musíte dělat taky ty soboty neděle, ale odpolední je tam jenom do těch sedmi hodin, takže to tak trošku by pro mě bylo výhodnější no.

7 A pokud už jste před tím pracovala? Jak to é. Jako jestli už jsem před tím pracovala? No. No to jsem pracovala no, hned po vyučení jsem pracovala v hospodě a potom když jsem po mateřský, po tý první, tak jsem pracovala právě v těch lázních a to byl jenom ten rok a teďka bych se tam do těch lázní chtěla i vrátit, ale říkám, že nevím jak to všechno bude, jestli mi vyjdou vstříc, abych třeba nemusela tak často na ty odpolední chodit, to máte těžký no. Jak hodnotíte přístup toho zaměstnavatele, když jste byla vlastně v práci po tý první mateřský, jestli jste, měla jste ňákýká problémy, kvůli tomu že už máte dítě, choval se k Vám ten zaměstnavatel jinak než k ostatním? No tak ptali se mě, když jsem nastoupila, tak jsem jim říkala, že mám to dítě, a že mám taky rodiče, že mám matku, která je sice v důchodu, ale ještě jí to zdravíčko slouží, takže é takže jako s tím mě vzali, že é že že jsem nekladla ňáký taky extra požadavky, prostě jsem šla dělat a tak jsem se přizpůsobila, no ale tenkrát to ještě šlo, protože jsem měla manžela, měla jsem jedno dítě, no ale tentokrát už budu mít ty děti dvě a už je to horší, když jsem bez toho manžela, že? Takže nevím no Hm. A jakou máte zkušenost s úřady práce nebo s jinými institucemi? No ještě jsem s úřadem práce moc velký zkušenosti nemám a jako s jinými institucemi, no hrozně mě mrzí, že musím chodit s těma všema papírama pro to životní minimum a prostě ty papíry a vykazování to je takový, jako já nevím, jak bych to řekla no asi ponížení no, no prostě mi to připadá furt každýho čtvrt roku tam chodit a prostě to není no jako já nevím, taky by v tom mohly něco udělat. Hm. A zkušenost třeba s jeslemi, mateřskými školkami? Jaký máte, jak jsou přístupný, když byste chtěla jít jako do práce, jsou v tom ňáký překážky? É, no právě jako ještě jsem tak ňák neměla no, syn teďka chodil jako chodí do, do té školky právě že je předškolák, tak chodí do školky, ale právě tím, že tam musím, musím ho tam ráno vozit a po obědě vyzvedávat, jelikož jsem na mateřský dovolený, ale jako ve školce on je spokojenej no, učitelky jsou tam hodný, no jako takhle jsem spokojená no, ale problém je ta špatná přístupnost, že je to problém ho tam odvézt a zase vzít zpátky. Chtěla byste něco doplnit, mě už žádné otázky nenapadají, nebo máte něco, co byste chtěla doříct? No tak já už taky nevím, co bych vám řekla, no prostě ta situace není teďka jednoduchá, ale v podstatě já věřím, že jsou na tom některý ještě hůře, že, že zas tak nemám moc na co si stěžovat no. Já Vám děkuji za rozhovor. Prosím.

8

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Marketingový dotazník města Frýdek Místek ve věci zpracování studie Regenerace brownfields v lokalitě areálu bývalých kasáren Palkovická

Marketingový dotazník města Frýdek Místek ve věci zpracování studie Regenerace brownfields v lokalitě areálu bývalých kasáren Palkovická Marketingový dotazník města Frýdek Místek ve věci zpracování studie Regenerace brownfields v lokalitě areálu bývalých kasáren Palkovická Předem vám děkujeme, že si najdete chvíli k vyplnění tohoto dotazníku

Více

MUŽI NA RODIČOVSKÉ V ČESKÉ REPUBLICE

MUŽI NA RODIČOVSKÉ V ČESKÉ REPUBLICE MUŽI NA RODIČOVSKÉ V ČESKÉ REPUBLICE Lukáš Talpa Liga otevřených mužů, o.s. Praha, 18. 9. 2014 Projekt ESF ČR CZ 1.04/3.4.04/88.00410 Táta na plný úvazek TÁTA NA PLNÝ ÚVAZEK Společný projekt Cíle projektu:

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

ROVNÉ ŠANCE A MUŽI. Bc. Lukáš Talpa

ROVNÉ ŠANCE A MUŽI. Bc. Lukáš Talpa ROVNÉ ŠANCE A MUŽI Bc. Lukáš Talpa Jak mohou muži k rovným šancím přispět? Mají muži někde nerovné šance? Aktivní otcovství Pravidelná péče o děti a jejich životní prostor včetně domácích prací s tím spojených

Více

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE Případová studie Komplexní program na podporu zahájení podnikání Studie je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

Demografický vývoj a jeho vliv na splnění požadavků novely školského zákona. 10. listopadu 2016 Mgr. Jana Hamanová ředitelka výzkumu SC&C

Demografický vývoj a jeho vliv na splnění požadavků novely školského zákona. 10. listopadu 2016 Mgr. Jana Hamanová ředitelka výzkumu SC&C Demografický vývoj a jeho vliv na splnění požadavků novely školského zákona 10. listopadu 2016 Mgr. Jana Hamanová ředitelka výzkumu SC&C Obsah Demografické statistiky Statistiky předškolních zařízení Vnímání

Více

Finanční gramotnost BONUS

Finanční gramotnost BONUS BONUS Napsala: Darina Schránilová Poznejte, jak funguje svět peněz a začněte budovat své bohatství Lidé často vydělávají peníze jen proto, aby uspokojili své okamžité potřeby a nemyslí na svou budoucnost.

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

JAK ŽIVÍ RODINU SÓLO RODIČE

JAK ŽIVÍ RODINU SÓLO RODIČE JAK ŽIVÍ RODINU SÓLO RODIČE PENÍZE, PRÁCE A SOCIÁLNÍ SYSTÉM V ČR Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR,, v.v.i. 20. října 2014 Mezinárodn ní kulatý stů ůl SÓLO ROD DIČE SÓLO

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Josef Hlaváček Scénář k audioreportáži Vypracovali: Adéla Boháčová, Kristýna Komeštíková, Julie Marečková, Anežka Neprašová, Tereza Vlčková Vyučující: Mgr. Martin Dvořák Škola: Gymnázium

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Velké a malé příběhy moderních dějin

Velké a malé příběhy moderních dějin Gabriela Juříčková Zpovídaní mé babičky Boženy Žižkové, narozené v roce 1939 Autorka: Gabriela Juříčková Už by nechtěla vrátit komunisty, přitom všude jinde pořád slyším, jak prý tehdy bylo líp. Datum

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Děti a leukémie. Kódy odpovědí

Děti a leukémie. Kódy odpovědí Děti a leukémie Kódy odpovědí Zadavatel průzkumu: Lucie Malárová Kontakt na zadavatele: L.malarova@seznam.cz Termín sběru dat: 3. 12. 2012-30. 12. 2012 Počet responsí: 114 Průměrná délka vyplňování: 00.03:27

Více

Věk pouze let, jinak konec. S12 Můžete mi, prosím, říci, kolik je Vám let? Kvóta TAZ.: ZAPIŠTE. ...let

Věk pouze let, jinak konec. S12 Můžete mi, prosím, říci, kolik je Vám let? Kvóta TAZ.: ZAPIŠTE. ...let Dobrý den. Mé jméno je... a jsem tazatelem(kou) Institutu pro výzkum trhu GfK. Rád(a) bych Vám položil(a) několik otázek týkajících se hospodářské a finanční situace v České republice a Vaší domácnosti.

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Věk pouze let, jinak konec. S12 Můžete mi, prosím, říci, kolik je Vám let? Kvóta TAZ.: ZAPIŠTE. ...let

Věk pouze let, jinak konec. S12 Můžete mi, prosím, říci, kolik je Vám let? Kvóta TAZ.: ZAPIŠTE. ...let Dobrý den. Mé jméno je... a jsem tazatelem(kou) Institutu pro výzkum trhu GfK. Rád(a) bych Vám položil(a) několik otázek týkajících se hospodářské a finanční situace v České republice a Vaší domácnosti.

Více

Grafické výstupy dotazníkového šetření recidivistů, realizovaného o. s. Za branou,

Grafické výstupy dotazníkového šetření recidivistů, realizovaného o. s. Za branou, Váš zdravotní stav: Váš aktuální rodinný stav: bez problémů s neřešenými zdravotními potížemi invalidita částečná invalidita navrhocvaná invalidita svobodný ženatý rozvedený žiji s družkou Vaše nejvyšší

Více

Spořící chování v České republice

Spořící chování v České republice Spořící chování v České republice reprezentativní průzkum mezi obyvateli ve věku + - červenec - Návrh průzkumu Tato prezentace dokumentuje výsledky Průzkumu spořícího chování u obyvatel České republiky

Více

Kombinace práce a péče o stárnoucí rodiče - z výzkumu pečujících dcer. Radka Dudová, Ph. D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Kombinace práce a péče o stárnoucí rodiče - z výzkumu pečujících dcer. Radka Dudová, Ph. D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Kombinace práce a péče o stárnoucí rodiče - z výzkumu pečujících dcer Radka Dudová, Ph. D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Stárnutí populace Mění se věková struktura populace roste

Více

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku:

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: % Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - let - let - let - let od let svobodný / svobodná ženatý

Více

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku:

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: % Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - 5 let - 5 let - 55 let 5-5 let od let svobodný / svobodná

Více

Vážená paní, vážený pane,

Vážená paní, vážený pane, Vážená paní, vážený pane, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zpracovává projekt Chráněná území jako společenská dohoda o ochraně přírody, který je finančně podporován Grantovou

Více

Otázky pro rezidenty. 1. Úvod

Otázky pro rezidenty. 1. Úvod Otázky pro rezidenty Ráda bych se zeptala, zda mohu vaše odpovědi zaznamenávat na diktafon. Ujišťuji vás, že tento rozhovor je naprosto anonymní. Výsledky tohoto výzkumu nebudou využity pro jiné účely

Více

Postoje české veřejnosti k zajišťování péče o děti v komparativní perspektivě Jana Válková. Workshop Služby péče o děti a seniory Brno, 15/09/2015

Postoje české veřejnosti k zajišťování péče o děti v komparativní perspektivě Jana Válková. Workshop Služby péče o děti a seniory Brno, 15/09/2015 Postoje české veřejnosti k zajišťování péče o děti v komparativní perspektivě Jana Válková Workshop Služby péče o děti a seniory Brno, 15/09/2015 Úvod Analýza postojů české veřejnosti Srovnání s Norskem

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Praktik a psychosomatika. MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy

Praktik a psychosomatika. MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy Praktik a psychosomatika MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy Psychosomatika u praktika Pro koho je? Pro které lékaře? Pro které pacienty? Specifika psychosomatiky

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

DOTAZNÍK. Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace:

DOTAZNÍK. Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace: Příloha č. 3 DOTAZNÍK Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace: Dotazníkový formulář, který právě držíte v rukou, poslouží pouze pro potřeby bakalářské práce na téma Vybrané

Více

Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění následujícího dotazníku. Vyplňování dotazníku je zcela anonymní.

Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění následujícího dotazníku. Vyplňování dotazníku je zcela anonymní. PŘÍLOHY Dotazník pro rodiče Autor: Veronika Kafková, pedagogika,5. ročník, FF UK v Praze Vážení rodiče, ráda bych Vás požádala o spolupráci při výzkumu, na kterém pracuji v rámci své diplomové práce. Jde

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Romana Křenková Zpracovaly: Sára Klímová, Štěpánka Jánošíková, Vanesa Vojtěchovská, Julie Marečková, Adéla Ságnerová Vyučující: Jitka Demeterová Škola: ZŠ Jungmannovy sady, Tyršova

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Zkouška z českého jazyka pro cizince Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Tato část zkoušky má 4 úlohy. Maximální počet bodů je 25. Řešení napište do ZÁZNAMOVÉHO ARCHU. Budete psát obyčejnou tužkou. Můžete

Více

1 sídliště. Rodina vlastní automobil a nedávno si pořídila psa. Nabízí se otázka, co s bytem? Nechat nebo prodat?

1 sídliště. Rodina vlastní automobil a nedávno si pořídila psa. Nabízí se otázka, co s bytem? Nechat nebo prodat? 1 sídliště Pětičlenná rodina zdědila v... byt po rodičích a v tuto chvíli se rozmýšlí, zda si byt nechá či jej prodá a za získané peníze koupí byt v jiné lokalitě. Byt se nachází na adrese: Rodina vlastní

Více

Příklad dobré praxe X

Příklad dobré praxe X Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe X z realizace kariérového poradenství Helena Trinerova, DiS.

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

Příběhy pamětníků 2015

Příběhy pamětníků 2015 Příběhy pamětníků 2015 Foto: Vypracovali: Vladimír H., Michael Jiří K., Adéla K., Edit K., Veronika O., žáci ZŠ Brána Nová Paka pod dozorem p. učitelky Lenky Čančíkové. Edit 1- ÚVOD a dětství: Znělka pořadu

Více

Spokojenost s péčí v DS

Spokojenost s péčí v DS Denní stacionář Kopretina, Vlčovice, Kopřivnice Hodnocení kvality služby a spokojenosti u rodinných příslušníků/opatrovníků a dalších osob v DS Kopretina (rok ) Počet odevzdaných dotazníků: 9 Období sběru

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

Spořící chování ve vybraných zemích skupiny Erste Bank

Spořící chování ve vybraných zemích skupiny Erste Bank Spořící chování ve vybraných zemích skupiny Erste Bank Průzkum uskutečněný mezi obyvatelstvem (ve věku 15+) v několika zemích - tj. v Rakousku, České republice a na Ukrajině -září 1 - Návrh průzkumu Tato

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

14. června 2005. 16. června 2005

14. června 2005. 16. června 2005 14. června 2005 jsme s tátou dosmolili a odeslali naše vyjádření k psychologickýmu posudku. 16. června 2005 Včera Kili usnul vyčerpáním až poté, kdy jsem ho půl hodiny zdárně ignorovala a předstírala jsem,

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice Kamila Svobodová Struktura prezentace Demografické stárnutí v ČR od počátku 90. let 20. století a jeho perspektivy do budoucna Důsledky

Více

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Horní Planá Vyplněných dotazníků bylo navráceno celkem 56,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní Průzkum rozhodování žáků devátých tříd Studie Než zazvoní 26. září 2016 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie společnosti Než zazvoní, která mapuje proces rozhodování

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Muž Žena Stáří do 25 let 25% 38% 26-35 let 27% 17% 36-45 let 26% 26% 46-55 let 14% 12% 56-65 let 8% 5% od 66 let 0% 1%

Muž Žena Stáří do 25 let 25% 38% 26-35 let 27% 17% 36-45 let 26% 26% 46-55 let 14% 12% 56-65 let 8% 5% od 66 let 0% 1% DOTAZOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ - podrobné výsledky Dolní Rakousy Struktura dolnorakouskych žen a mužů, pro něž připadá práce připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v zahraničí: Ochota (dále) pracovat v zahraničí:

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011

Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011 Průvodce změnami v rodičovských dávkách od 1. ledna 2011 Obsah: 1. Porodné 2. Peněžitá pomoc v mateřství 3. Rodičovský příspěvek 4. Daňová sleva na dítě 5. Sociální příspěvek 6. Jak klesne rodičovský příspěvek

Více

Zápis č. 5 z Komise bytové konané dne 19. června 2017

Zápis č. 5 z Komise bytové konané dne 19. června 2017 Zápis č. 5 z Komise bytové konané dne 19. června 2017 Přítomni: Iva Havlátová, Eduard Seidl, Michala Dvořáková, Milena Ševčíková, Lukáš Iwkovicz, Mgr. Michal Kudláček Nepřítomni: Mgr. Marie Permedlová,

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

VOLNOČASOVÉ CENTRUM OPATOV

VOLNOČASOVÉ CENTRUM OPATOV VOLNOČASOVÉ CENTRUM OPATOV Mgr. Jana Kovářová 29. 2. 2012 Tento projekt vychází z průzkumu potřeb a zájmů obyvatel Opatova. Volnočasové centrum v mém pojetí má především: OSLOVIT širokou veřejnost pestrou

Více

Vrabci v hrsti a holubi na střeše

Vrabci v hrsti a holubi na střeše Vrabci v hrsti a holubi na střeše Tomáš Bleša @bizwiz @bizwiz Tomáš Bleša Podnikání od 1993 (na VŠ) Mac aplikace www.bizwiz.cz Web aplikace Systém InTouch CRM (www.intouch-crm.cz) Zpravodajský agregátor

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů The specifics of adolescence of the children with Down syndrome

Více

Smlouva o poskytnutí sociální služby

Smlouva o poskytnutí sociální služby DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271 Informace pro uživatele Smlouva o poskytnutí sociální služby 28.3.2009 Výtah obsahu smlouvy o poskytnutí sociální služby srozumitelný uživateli služby; zpracoval:

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ 794 01 Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, 794 01 Krnov 1 -p Toto jsou pravidla, na kterých jsme se společně domluvili

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Dotazník - pro uživatele

Dotazník - pro uživatele Dotazník - pro uživatele Vážení uživatelé, připravili jsme pro Vás dotazník, abychom zjistili, zda plníme Veřejný závazek (poslání organizace, cíle organizace, zásady práce), který jsme si stanovili a

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

ESS. European Social Survey. 4. kolo. Karty k hlavnímu dotazníku

ESS. European Social Survey. 4. kolo. Karty k hlavnímu dotazníku ESS European Social Survey 4. kolo Karty k hlavnímu dotazníku 1 KARTA 1 Vůbec žádný Méně než ½ hodiny ½ hodiny až 1 hodinu Více než 1 hodinu, ale ne více než 1,5 hodiny Více než 1,5 hodiny, ale ne více

Více

Seznam příloh. Rozhovor Liliya, 23. Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování:

Seznam příloh. Rozhovor Liliya, 23. Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování: Seznam příloh Rozhovor Liliya, 23 Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování: Biřmování předcházela příprava. Chodili jsme asi rok do kostela, kde byl náš farář. Scházeli

Více

Dotazník pro uživatele občanského sdružení FOKUS-Písek o.s., Pobočka STRAKONICE

Dotazník pro uživatele občanského sdružení FOKUS-Písek o.s., Pobočka STRAKONICE Vyhodnocení dotazníku Dotazník pro uživatele občanského sdružení FOKUS-Písek o.s., Pobočka STRAKONICE Projekt: Komunitní plán sociálních služeb ORP Strakonice Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/45.00079

Více

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%):

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - let - let - let - let od let svobodný / svobodná ženatý

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Být člověkem před zákonem

Být člověkem před zákonem Vaše občanská práva Být člověkem před zákonem Inclusion Europe Zpráva Inclusion Europe společně se svými 49 členskými organizacemi v 36 zemích usiluje o odstranění diskrimance : Anglie Belgie Bulharsko

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Výsledky dotazníkového šetření Jak skloubit rodinu a práci

Výsledky dotazníkového šetření Jak skloubit rodinu a práci Výsledky dotazníkového šetření Jak skloubit rodinu a práci Cílová skupina: Ženy/muži vracející se po rodičovské dovolené nebo péči o závislého člena rodiny na trh práce Ženy/muži s malými dětmi do 15-ti

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%):

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let 6 - let 6 - let 6 - let 6-6 let od 66 let svobodný / svobodná

Více

Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ

Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ Benešova základní škola a mateřská škola Plzeň Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ Školní rok 1-17 Úvod: Vážení rodiče, děkujeme Vám za vyplnění dotazníků, které jsme pro Vás připravili. Rozdali jsme

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více