Zvuk včetně komprese. Digitálně = lépe! Je to ale pravda? X36PZA Periferní zařízení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zvuk včetně komprese. Digitálně = lépe! Je to ale pravda? X36PZA Periferní zařízení"

Transkript

1 Zvuk včetně komprese Digitálně = lépe! Je to ale pravda?

2 Obsah přednášky Digitalizace spojitého signálu. Aliasing, kvantizační chyba. Praktická realizace digitálního zvukového řetězce. Komprese zvuku. Aplikace psychoakustické komprese MPEG Audio. Digitální telefonie pro IT people.

3 Digitalizace spojitého signálu

4 Fáze digitalizace spojitých signálů: Spojitý v čase i amplitudě Diskrétní v čase i amplitudě Diskrétní v čase, spojitý v amplitudě Otázka: může být i spojitý v čase a diskrétní v amplitudě? Nakreslete!

5 Navzorkovaný spojitý signál

6 Digitálně znamená s chybou! Diskretizace/digitalizace způsobí změny ve frekvenční oblasti, tzv. aliasing, změny v amplitudě, tzv. kvantizační chybu.

7 Co je to aliasing (změny ve frekvencích) I? D iskretizace Frekvenční spektrum analogového signálu Správné vzorkování

8 Co je to aliasing (změny ve frekvencích) II? D iskretizace Frekvenční spektrum analogového signálu Nesprávné vzorkování

9 Aliasing se projeví takto

10 Shannonův vzorkovací teorém Signál, jehož spektrum je soustředěno pouze v pásmu kmitočtů <0, fmax>, lze aproximovat řadou funkcí (Fourier). Koeficienty řady jsou vzorky signálu rovnoměrně odebírané s kmitočtem vzorkování, který je větší než dvojnásobek maximálního kmitočtu v signálu obsaženém. Viz též Nyquist (1928) a Kotelnikov.

11 Digitálně znamená s chybou! Vzorkování způsobí změny ve frekvenční oblasti, tzv. aliasing, změny v amplitudě, tzv. kvantizační chybu.

12 Změny v amplitudě

13 Kvantizační chyba

14 Kvantizační chyba

15 Praktická realizace digitálního zvukového řetězce

16 Co je to zvuk? Periodické vlnění prostředí, kterým se šíří. Představují ho spojité změny akustického tlaku, které přijímáme uchem a zpracováváme sluchovým ústrojím.

17 Blokové schéma zvukového řetězce Uvidíte později, že většina technologie je digitální!

18 A/D převodníky - srovnání

19 A/D převodník delta) (sigma-

20 Sigma-delta koncepce Ideální technologie pro VLSI obvody zpracovávající spojité i diskrétní signály (Mixed signals). Posouvají kvantizační šum pomocí modulátoru do vyššího frekvenčního pásma, realizují převzorkování, digitálně filtrují signál decimátorem. Umožňují realizaci převodníků s velkým rozlišením.

21 Jak funguje modulátor?

22 1-bitový výstup modulátoru

23 Decimátor Zpracovává (oslabuje) příliš kategorické jednobitové reakce sigma-delta modulátoru na vstupní signál tím, že je průměruje, čítá po delší časový interval. Slouží tedy jako zádrž pro vysoké frekvence změn výstupu (je tedy vlastně digitálním dolnopropustným filtrem).

24 Zaujalo vás to? Podrobněji se tomuto tématu věnujeme v předmětu Analogové a číslicové systémy.

25 Komprese zvuku

26 Komprese dat Objasňovat proč komprimovat by bylo mlácením prázdné slámy. Každý přece ví, že 1 s zvuku v CD kvalitě představuje 44,1k vzorků po 2x 16 bitech (stereo), tedy B, tedy více než 172 kb. Typy komprese ztrátová, bezeztrátová.

27 Psychoakustický (PA) princip Psychoakustický princip se opírá o studium vlastností lidského ucha, snaží se vytvořit nejdokonalejší model sluchu a s tímto poznáním určuje, co bude vlastně neslyšitelné. Pak nevadí, když se příslušná data kompresí ztratí. Autorství: Fraunhoferův Institut, SRN.

28 Průměrné lidské ucho Frekvenční rozsah 20 Hz - 20 khz, dynamický rozsah (ticho - hluk) cca 96 db. Důležitá poznámka: víte, že slyšíme frekvenčně?

29 Zásady PA komprese Frekvenční závislost sluchu, neboli frekvenční maskování (frequency masking) a časové maskování (temporal masking).

30 Frekvenční závislost sluchu

31 Obrázek ukazuje ještě něco důležitějšího! Práh slyšitelnosti není frekvenčně nezávislý, absolutně nejnižší hodnotu akustického tlaku ucho rozpozná na frekvenci cca 4 khz, schopnost slyšet závisí na úrovni hlasitosti a to dokonce nejen globálně, ale i lokálně (viz dále). Slyšitelnost se měří v jednotkách sone (hlasitost 40-ti db tónu o frekvenci 1 khz).

32 Frekvenční maskování

33 Důsledky frekvenčního maskování Maskování - jeden zvuk je přehlušen jiným, silnějším. Maskování je silnější, jsou-li zvuky na blízkých frekvencích. Práh slyšitelnosti se mění podle toho, co je právě slyšet. Mluvíme o aktuální maskovací šabloně.

34 Časové maskování

35 Důsledky časového maskování Ucho má jistou setrvačnost. Důsledkem je, že po hlasitém zvuku chvíli neslyšíme. Zprvu poněkud překvapivý je jev opačný... Přehlušené je ucho déle, než zahlušené.

36 Aplikace psychoakustické komprese MPEG Audio

37 Rozdíly podrobněji Layer 1 pouze frekvenční maskování. Layer 2 pracuje se se třemi framy vzorků najednou (předch., souč., násled.) vzorků. Použito i časové maskování. Koncovka.mp2. Layer 3 nejlepší, redukce vazeb mezi stereokanály, kompresní poměr 1:6. Koncovka.mp3.

38 Důležitá poznámka: Kodér není standardem specifikován úplně, zato dekodér je definován pevně. Tato otevřená forma umožňuje budoucí vylepšení, aniž by bylo nutné měnit standard. Obměňovat je tak možné psychoakustický model, popř. algoritmus bitové alokace.

39 Layer 1/2 - princip kódování

40 Postup při kódování (Layer 1/2)

41 Layer 1 - dekodér

42 Kodér Layer 3 (MP3) Viz dále

43 Zjemnění frekvenční filtrace 32 >576 subpásem

44 Layer 3 - dekodér

45 Princip a funkce oken Hanningovo okno

46 Digitální telefonie pro IT people

47 Vývoj standardu GSM 1982 sdružení CEPT,výzkumná skupina Groupe Special M obile, Realizace panevropského komunikačního systému na celulární (buňkové) bázi v pásmu 900 MHz. Požadavek: nízká cena, masivní výroba, miniaturní zařízení, kvalitní přenos řeči, otevřenost budoucím standardům ISDN, podpora rozšířených služeb (SMS).

48 Celulární (buňková) síť Frekvence používané v jedné buňce nepoužívá žádná ze sousedních buněk. BS neboli Base Station základnová stanice

49 Časový multiplex v GSM kanál sloty Poznámka: Jeden hovor se přenáší kanálem stále ve stejném slotu.

50 Multirámec, rámec, slot 120 ms trvá multirámec (24 datových rámců) ,615 ms řídicí rámec nevyužito TDMA rámec (8 slotů) 0,577 ms 3 57 datových bitů 1 26 režijních bitů 1 57 datových bitů 3 8,25 slot

51 Kolik bitů představuje jeden hovor? V rámci slotu 2 x 57 užitečných bitů, v jednom multirámci je tomuto hovoru přidělen čas 24x, tedy 2 x 57 x 24 = 2736 b. Multirámec trvá 120 ms, tedy b/120 ms, což je b/s neboli 22,8 kbps. Připočítáme-li k tomu ještě režii sítě, která představuje 11 kbps, představuje jeden hovor zátěž 33,8 kbps.

52 Kolik z nich je ale hlasových? Začínáme s 33,8 kbps. Režie na fungování sítě GSM je cca 11 kbps, režie na vedení hovoru je cca 9,8 kbps a tedy na vlastní hovorové bity zbývá jen 13 kbps! Jak je GSM využívá? Viz dále.

53 Řečový signál v čase 4 3 x 10 detail

54 Východiska realizace Nepostupuje se, jako v digitalizaci pevných linek metodou kódování tvaru vlny. Ta vyžaduje příliš vysoký přenosový výkon (64 kbps). V GSM musíme vystačit s 13 kbps (RPELTP), nebo dokonce jen s 4,8 kbps (CELP). Jak je to vůbec možné?

55 Vložka: digitalizace tvaru vlny Pouze interval mezi dvěma vzorkováními (125 ms) máme k dispozici k vyslání 8-mi bitového kódu digitalizované hodnoty. Přenosová kapacita digitální telefonní linky je tedy 8000 vzorků/s * 8 bitů = 64 kb/s.

56 Komprese řeči - Standardy 64 kbps µ-law/a-law PCM(CCTT G.711) 64 kbps 7kHz Subband/ADPCM(CCITT G.722) 32 kbps ADPCM(CCITT G.721) 16 kbps Low Delay CELP(CCITT G.728) 13.2 kbps RPE-LTP(GSM 06.10) 13 kbps ACELP(GSM 06.60) 13 kbps QCELP(US CDMA Cellular) 8 kbps QCELP(US CDMA Cellular) 8 kbps VSELP(US TDMA Cellular) 8 kbps CS-ACELP(ITU G.729) 6.7 kbps VSELP(Japan Digital Cellular) 6.4 kbps IMBE(Immarsat Voice Coding Standard) 5.3 & 6.4 kbps True Speech Coder(ITU G.723) 4.8 kbps CELP(Fed. Standard 1016-STU-3) 2.4 kbps LPC(Fed. Standard 1015 LPC-10E)

57 Návod na účinnější kompresi Použijeme stejnou myšlenku, podle které pracují nejrůznější počítačové akcelerátory: kanálem nepřenášíme bitmapu hovoru, ale jeho vektorový popis. K tomu účelu ale potřebujeme do dekodéru (i kodéru) vestavět syntezátor řeči založený na modelu generování signálu hlasovým traktem. Tomu se říká kódování zdroje!

58 Anatomie a funkční komponenty hlasového ústrojí Acoustic Filter

59 Znělé a neznělé hlásky Znělé hlásky (n, e ) kvaziperiodický průběh signálu. Neznělé hlásky (š, č ) průběh signálu podobný šumu.

60 Generování znělých a neznělých hlásek

61 Model lidského hlasového ústrojí

62 Zásady kodéru založeného na LPC Je založen na modelu buzení + filtr (model hlasového traktu), uspokojivě generuje pouze řeč (např. hudbu neumí), pro znělé hlásky je buzen periodickými impulsy, neznělé hlásky budí generátor bílého šumu.

63 Realizace modelu Hlasivky dolní propusť 2. řádu s lomovou frekvencí kolem 100 Hz. Hlasový trakt kaskáda rezonátorů (odpovídajících jednotlivým formantům). Vyzařování zvuku horní propusť 1. řádu.

64 Komprese řeči prakticky Zpracování a předzpracování dat po 20ms blocích (160 vzorků po 13b) odstranění stejnosměrné složky, zvýraznění méně silných vyšších frekvenčních složek signálu (preemfáze), rozdělení do 4 bloků po 40 vzorcích pro RPE analýzu a LTP analýzu. LPC (koeficienty lineární predikce krátkodobá predikce) 8 koeficientů, model hlasového ústrojí 36 bitů.

65 Komprese hlasu - schéma

66 Podrobněji? Nová média.

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 13 Moderní kompresní formáty pro přenosné digitální audio Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Princip

Více

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3.

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese dat Radim Farana Podklady pro výuku Obsah Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese videa Velký objem přenášených dat Typický televizní signál - běžná evropská norma pracuje

Více

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST 9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST Modulace tvoří základ bezdrátového přenosu informací na velkou vzdálenost. V minulosti se ji využívalo v telekomunikacích při vícenásobném využití přenosových

Více

transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx

transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx Lekce 2 Transceiver I transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx u mobilního telefonu pouze anténní přepínač řídící část dnes nejčastěji

Více

ednáška a metody digitalizace telefonního signálu Ing. Bc. Ivan Pravda

ednáška a metody digitalizace telefonního signálu Ing. Bc. Ivan Pravda 2.předn ednáška Telefonní kanál a metody digitalizace telefonního signálu Ing. Bc. Ivan Pravda Telekomunikační signály a kanály - Při přenosu všech druhů telekomunikačních signálů je nutné řešit vztah

Více

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací Počítačové sítě Lekce 5: Základy datových komunikací Přenos dat V základním pásmu Nemodulovaný Baseband V přeloženém pásmu Modulovaný Broadband Lekce 5: Základy datových komunikací 2 Přenos v základním

Více

Charakteristiky zvuk. záznamů

Charakteristiky zvuk. záznamů Charakteristiky zvuk. záznamů Your Name Jan Kvasnička Your Title 2010 Roman Brückner Your Organization (Line #1) Your Organization (Line #2) Obsah prezentace Digitalizace zvuku Audio formáty Digitální

Více

Zvukové rozhraní. Základní pojmy

Zvukové rozhraní. Základní pojmy Zvukové rozhraní Zvukové rozhraní (zvukový adaptér) je rozšiřující rozhraní počítače, které slouží k počítačovému zpracování zvuku (vstup, výstup). Pro vstup zvuku do počítače je potřeba jeho konverze

Více

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální Základní y přeměny analogového signálu na digitální Pro přenos analogového signálu digitálním systémem, je potřeba analogový signál digitalizovat. Digitalizace je uskutečňována pomocí A/D převodníků. V

Více

B2M31SYN SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ

B2M31SYN SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ B2M31SYN SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ zima 2016-2017 Roman Čmejla cmejla@fel.cvut.cz B2, místn.525 tel. 224 3522 36 http://sami.fel.cvut.cz/sms/ A2B31SMS - SYNTÉZA MULTIMEDIÁLNÍCH SIGNÁLŮ zima 2015-2016 http://sami.fel.cvut.cz/sms/

Více

VY_32_INOVACE_E 15 03

VY_32_INOVACE_E 15 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE 25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE Digitalizace obrazu a komprese dat. Uveďte bitovou rychlost nekomprimovaného číslicového TV signálu a jakou šířku vysílacího pásma by s dolním částečně

Více

Rádiové rozhraní GSM fáze 1

Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Mobilní komunikace Semestrální práce Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Martin Klinger 22.5.2007 V průběhu 80.let Evropa zaznamenává prudký nárůst analogových celuárních systémů, bohužel každá země provozuje

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Získání obsahu Jan Outrata (Univerzita Palackého v Olomouci) Multimediální systémy Olomouc, září prosinec

Více

íta ové sít baseband narrowband broadband

íta ové sít baseband narrowband broadband Každý signál (diskrétní i analogový) vyžaduje pro přenos určitou šířku pásma: základní pásmo baseband pro přenos signálu s jednou frekvencí (není transponován do jiné frekvence) typicky LAN úzké pásmo

Více

P7: Základy zpracování signálu

P7: Základy zpracování signálu P7: Základy zpracování signálu Úvodem - Signál (lat. signum) bychom mohli definovat jako záměrný fyzikální jev, nesoucí informaci o nějaké události. - Signálem je rovněž funkce, která převádí nezávislou

Více

21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM

21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM 21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM Digitální síť GSM (globální systém pro mobilní komunikaci) je to celulární digitální radiotelefonní systém a byl uveden do provozu v roce 1991. V České republice byl systém spuštěn

Více

Multimediální systémy. 08 Zvuk

Multimediální systémy. 08 Zvuk Multimediální systémy 08 Zvuk Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Zvuk fyzikální podstata a vlastnosti Digitální zvuk Komprese, kodeky, formáty Zvuk v MMS Přítomnost zvuku

Více

DUM č. 15 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 15 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 15 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 24.02.2014 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: zvukové karty: zapojení zařízení, vzorkování a kvantování

Více

PCM30U-ROK 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled

PCM30U-ROK 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 5, 100 43 Praha 10 tel: (+420) 23405 2429, 2386 e-mail: pcm30u@ttc.cz web: http://www.ttc.cz, http://sweb.cz/rok-ttc

Více

A/D převodníky - parametry

A/D převodníky - parametry A/D převodníky - parametry lineární kvantování -(kritériem je jednoduchost kvantovacího obvodu), parametry ADC : statické odstup signálu od kvantizačního šumu SQNR, efektivní počet bitů n ef, dynamický

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2014/2015 tm-ch-spec. 1.p 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a

Více

OSNOVA. 1. Definice zvuku a popis jeho šíření. 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů

OSNOVA. 1. Definice zvuku a popis jeho šíření. 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů 1 OSNOVA 1. Definice zvuku a popis jeho šíření 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů 4. Výhody, nevýhody a použití (streaming apod.) 2 DEFINICE ZVUKU Zvuk mechanické

Více

Elektrické parametry spojů v číslicových zařízeních

Elektrické parametry spojů v číslicových zařízeních Elektrické parametry spojů v číslicových zařízeních Co je třeba znát z teoretických základů? jak vyjádřit schopnost přenášet data jak ji správně chápat jak a v čem ji měřit čím je schopnost přenášet data

Více

A7B31ZZS 4. PŘEDNÁŠKA 13. října 2014

A7B31ZZS 4. PŘEDNÁŠKA 13. října 2014 A7B31ZZS 4. PŘEDNÁŠKA 13. října 214 A-D převod Vzorkování aliasing vzorkovací teorém Kvantování Analýza reálných signálů v časové oblasti řečové signály biologické signály ---> x[n] Analogově-číslicový

Více

31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing

31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2006/2007 31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing Vypracoval: Ivo Vágner Email: Vagnei1@seznam.cz 1/7 Převod analogového signálu na digitální Složité operace,

Více

Zvuk a jeho vlastnosti

Zvuk a jeho vlastnosti PEF MZLU v Brně 9. října 2008 Zvuk obecně podélné (nebo příčné) mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem. frekvence leží v rozsahu přibližně 20 Hz až

Více

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuková karta Počítač řady PC je ve své standardní konfiguraci vybaven malým reproduktorem označovaným jako PC speaker. Tento reproduktor je součástí skříně

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Analogově číslicové převodníky

Analogově číslicové převodníky Verze 1 Analogově číslicové převodníky Doplněná inovovaná přednáška Zpracoval: Vladimír Michna Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH

Více

Digitální magnetický záznam obrazového signálu

Digitální magnetický záznam obrazového signálu Digitální magnetický záznam obrazového signálu Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál úvod a specifikace. Komprese obrazu

Více

Snímání biologických signálů. A6M31LET Lékařská technika Zdeněk Horčík Katedra teorie obvodů

Snímání biologických signálů. A6M31LET Lékařská technika Zdeněk Horčík Katedra teorie obvodů Snímání biologických signálů A6M31LET Lékařská technika Zdeněk Horčík Katedra teorie obvodů horcik@fel.cvut.cz Snímání biologických signálů problém: převést co nejvěrněji spojitý signál do číslicové podoby

Více

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 Analogové a číslicové modulace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 analogové modulace základní číslicové modulace vícestavové modulace modulace s rozprostřeným

Více

Komprese zvuku. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 14. března 2011. PEF MZLU v Brně

Komprese zvuku. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 14. března 2011. PEF MZLU v Brně PEF MZLU v Brně 14. března 2011 Úvod Komprimace umožňuje efektivní digitální reprezentaci zdrojového signálu jako je text, obraz, zvuk nebo video, použitím redukovaného počtu prvků digitální informace,

Více

Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice

Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice 18.10.2016 Úvod Zabezpečení signálu/pokrytí datová kapacita Větší počet stanic v MUXu => nižší kapacita/stanici Zvuková

Více

Lineární a adaptivní zpracování dat. 1. ÚVOD: SIGNÁLY a SYSTÉMY

Lineární a adaptivní zpracování dat. 1. ÚVOD: SIGNÁLY a SYSTÉMY Lineární a adaptivní zpracování dat 1. ÚVOD: SIGNÁLY a SYSTÉMY Daniel Schwarz Investice do rozvoje vzdělávání Osnova Úvodní informace o předmětu Signály, časové řady klasifikace, příklady, vlastnosti Vzorkovací

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Řízení přístupu k médiu Více zařízení sdílí jednu komunikační linku Zařízení chtějí nezávisle komunikovat a posílat

Více

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum Akustika 3.1 Teorie - spektrum Rozklad kmitů do nejjednodušších harmonických Spektrum Spektrum Jedna harmonická vlna = 1 frekvence Dvě vlny = 2 frekvence Spektrum 3 vlny = 3 frekvence Spektrum Další vlny

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

4.2. Modulátory a směšovače

4.2. Modulátory a směšovače Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2. Modulátory a směšovače 4.2.1 Modulace V přenosové technice potřebujeme přenést signály na velké vzdálenosti

Více

Akustika. Teorie - slyšení. 5. Přednáška

Akustika. Teorie - slyšení. 5. Přednáška Akustika Teorie - slyšení 5. Přednáška http://data.audified.com/downlpublic/edu/zha_pdf.zip http://data.audified.com/downlpublic/edu/akustikaotazky03.pdf http://data.audified.com/downlpublic/edu/jamusimulatorspro103mac.dmg.zip

Více

JAK VZNIKÁ LIDSKÝ HLAS? Univerzita Palackého v Olomouci

JAK VZNIKÁ LIDSKÝ HLAS? Univerzita Palackého v Olomouci JAK VZNIKÁ LIDSKÝ HLAS? JAN ŠVEC Katedra biofyziky, ik Př.F., Univerzita Palackého v Olomouci HLAS: Všichni jej každodenně používáme, ale víme o něm v podstatě jen málo Studium lidského hlasu Je založeno

Více

Direct Digital Synthesis (DDS)

Direct Digital Synthesis (DDS) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Ing. Radek Sedláček, Ph.D., katedra měření K13138 Direct Digital Synthesis (DDS) Přímá číslicová syntéza Tyto materiály vznikly za podpory

Více

Připojení k rozlehlých sítím

Připojení k rozlehlých sítím Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc Úvod Telefonní linky ISDN DSL Kabelové sítě 11.10.2006 Základy počítačových sítí - lekce 12 2 Telefonní linky Analogové

Více

A/D převodníky, D/A převodníky, modulace

A/D převodníky, D/A převodníky, modulace A/D převodníky, D/A převodníky, modulace A/D převodníky převádí analogový (spojitý) signál na signál diskrétní z důvodu umožnění zpracování analogového signálu na číslicových počítačích - z důvodu konečné

Více

Metody multiplexování, přenosové systémy PDH a SDH

Metody multiplexování, přenosové systémy PDH a SDH Metody multiplexování, přenosové systémy PDH a SDH KIV/PD Přenos dat Martin Šimek O čem přednáška je? 2 Vzorkování lidského hlasu Multiplexace kanálů PDH SDH Digitalizace lidského hlasu 3 Při telefonním

Více

Seznam témat z předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ. povinná zkouška pro obor: L/01 Mechanik elektrotechnik. školní rok 2018/2019

Seznam témat z předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ. povinná zkouška pro obor: L/01 Mechanik elektrotechnik. školní rok 2018/2019 Seznam témat z předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ povinná zkouška pro obor: 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik školní rok 2018/2019 1. Základy zvukové techniky a) Fyzikální podstata zvuku, šíření zvuku (Definice

Více

Úvod do medicínské informatiky pro Bc. studium. 6. přednáška

Úvod do medicínské informatiky pro Bc. studium. 6. přednáška Metody zpracování biosignálů 6. přednáška 1 Biosignály Živé objekty produkují signály biologického původu. Tyto signály mohou být elektrické (např. elektrické potenciály vznikající při svalové činnosti),

Více

1. Základy teorie přenosu informací

1. Základy teorie přenosu informací 1. Základy teorie přenosu informací Úvodem citát o pojmu informace Informace je název pro obsah toho, co se vymění s vnějším světem, když se mu přizpůsobujeme a působíme na něj svým přizpůsobováním. N.

Více

Quantization of acoustic low level signals. David Bursík, Miroslav Lukeš

Quantization of acoustic low level signals. David Bursík, Miroslav Lukeš KVANTOVÁNÍ ZVUKOVÝCH SIGNÁLŮ NÍZKÉ ÚROVNĚ Abstrakt Quantization of acoustic low level signals David Bursík, Miroslav Lukeš Při testování kvality A/D převodníků se používají nejrůznější testovací signály.

Více

Zvuková karta. Základní pojmy. Vzorkování zvuku

Zvuková karta. Základní pojmy. Vzorkování zvuku Zvuková karta Zvuková karta (zvukový adaptér, zvukové rozhraní) je rozšiřující rozhraní počítače, které slouží k počítačovému zpracování zvuku (vstup, výstup). Pro řízení činnosti zvukové karty operačním

Více

I. Současná analogová technika

I. Současná analogová technika IAS 2010/11 1 I. Současná analogová technika Analogové obvody v moderních komunikačních systémech. Vývoj informatických technologií v poslední dekádě minulého století digitalizace, zvýšení objemu přenášených

Více

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová Grafika na počítači Bc. Veronika Tomsová Proces zpracování obrazu Proces zpracování obrazu 1. Snímání obrazu 2. Digitalizace obrazu převod spojitého signálu na matici čísel reprezentující obraz 3. Předzpracování

Více

Při návrhu FIR filtru řešíme obvykle následující problémy:

Při návrhu FIR filtru řešíme obvykle následující problémy: Návrh FIR filtrů Při návrhu FIR filtru řešíme obvykle následující problémy: volba frekvenční odezvy požadovaného filtru; nejčastěji volíme ideální charakteristiku normovanou k Nyquistově frekvenci, popř.

Více

Číslicové filtry. Honza Černocký, ÚPGM

Číslicové filtry. Honza Černocký, ÚPGM Číslicové filtry Honza Černocký, ÚPGM Aliasy Digitální filtry Diskrétní systémy Systémy s diskrétním časem atd. 2 Na co? Úprava signálů Zdůraznění Potlačení Detekce 3 Zdůraznění basy 4 Zdůraznění výšky

Více

Zvuk a multimédia I.

Zvuk a multimédia I. Zvuk a multimédia I. Adam J Sporka sporkaa@fel.cvut.cz Petr Skřípal petr.skripal@seznam.cz Multimédia a Animace, zima 2010/2011 Přednášky o zvuku v Základy (21.10.2010) Co patří pod pojem zvuk Fyzikální

Více

Lineární a adaptivní zpracování dat. 1. ÚVOD: SIGNÁLY, ČASOVÉ ŘADY a SYSTÉMY

Lineární a adaptivní zpracování dat. 1. ÚVOD: SIGNÁLY, ČASOVÉ ŘADY a SYSTÉMY Lineární a adaptivní zpracování dat 1. ÚVOD: SIGNÁLY, ČASOVÉ ŘADY a SYSTÉMY Daniel Schwarz Investice do rozvoje vzdělávání Osnova Úvodní informace o předmětu Signály, časové řady klasifikace, příklady,

Více

VLASTNOSTI ZVUKU A ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ

VLASTNOSTI ZVUKU A ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ VLASTNOSTI ZVUKU A ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ Hana Hoffmanová, David Krejbich OBSAH PREZENTACE Definice a šíření zvuku Zdroje zvuku Vlastnosti zvuku Dělení zvukových záznamů Zajímavosti DEFINICE ZVUKU Zvuk = mechanické

Více

11. Jaké principy jsou uplatněny při modulaci nosné vlny analogovým signálem? 12. Čím je charakteristické feromagnetikum?

11. Jaké principy jsou uplatněny při modulaci nosné vlny analogovým signálem? 12. Čím je charakteristické feromagnetikum? 1. Vysílač má nosnou frekvenci 100MHz; jak dlouhá vlna se šíří prostorem? 2. Síťový transformátor (ideální) je používán k transformaci napětí elektrovodné sítě 230 V na napětí 3. Jaký proud bude odebírat

Více

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 Základy a aplikace digitálních modulací Josef Dobeš Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 dobes@fel.cvut.cz 6. října 2014 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická

Více

Zpracování zvuku v prezentacích

Zpracování zvuku v prezentacích Zpracování zvuku v prezentacích CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Zvuk Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí (plyny, kapaliny, pevné

Více

Současné formáty pro záznam zvuku

Současné formáty pro záznam zvuku Bankovní institut vysoká škola, a.s. Katedra matematiky, statistiky a informačních technologií Současné formáty pro záznam zvuku Bakalářská práce Autor: Viktor Čapek Informační technologie, MPIS Vedoucí

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 6) Digitální zvuk Petr Lobaz, 22. 3. 2006 ULOŽENÍ ZVUKU ANALOGOVÉ mechanický záznam gramofon magnetický záznam magnetofon optický záznam zvuková stopa filmu rozhlas

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů České vysoké učení technické v Praze ADA Semestrální práce Harmonické modelování signálů Jiří Kořínek 31.12.2005 1. Zadání Proveďte rozklad signálu do harmonických komponent (řeč, hudba). Syntetizujte

Více

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Analogové modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace Co je to modulace?

Více

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza Fyzická úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 03 Ing. Jiří ledvina, CSc. Teoretický základ datových komunikací Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem 3.10.2008

Více

Fyziologická akustika. fyziologická akustika: jak to funguje psychologická akustika: jak to na nás působí

Fyziologická akustika. fyziologická akustika: jak to funguje psychologická akustika: jak to na nás působí Fyziologická akustika anatomie: jak to vypadá fyziologická akustika: jak to funguje psychologická akustika: jak to na nás působí hudební akustika: jak dosáhnout libých počitků Anatomie lidského ucha Vnější

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta elektrotechnická

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta elektrotechnická ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická DIPLOMOVÁ PRÁCE PRAHA 2013 Bc. Michael Pascal Večeř České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra kybernetiky Diplomová

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

MĚŘENÍ A ANALÝZA ELEKTROAKUSTICKÝCH SOUSTAV NA MODELECH. Petr Kopecký ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra Radioelektroniky

MĚŘENÍ A ANALÝZA ELEKTROAKUSTICKÝCH SOUSTAV NA MODELECH. Petr Kopecký ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra Radioelektroniky MĚŘENÍ A ANALÝZA ELEKTROAKUSTICKÝCH SOUSTAV NA MODELECH Petr Kopecký ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra Radioelektroniky Při návrhu elektroakustických soustav, ale i jiných systémů, je vhodné nejprve

Více

Lineární a adaptivní zpracování dat. 1. ÚVOD: SIGNÁLY, ČASOVÉ ŘADY a SYSTÉMY

Lineární a adaptivní zpracování dat. 1. ÚVOD: SIGNÁLY, ČASOVÉ ŘADY a SYSTÉMY Lineární a adaptivní zpracování dat 1. ÚVOD: SIGNÁLY, ČASOVÉ ŘADY a SYSTÉMY Daniel Schwarz Investice do rozvoje vzdělávání Osnova Úvodní informace o předmětu Signály, časové řady klasifikace, příklady,

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky. Komunikace po silových vedeních Úvod do problematiky

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky. Komunikace po silových vedeních Úvod do problematiky České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky Komunikace po silových vedeních Úvod do problematiky 8. přednáška ZS 2011/2012 Ing. Tomáš Sýkora, Ph.D. Šíření signálů

Více

Binární data. Číslicový systém. Binární data. Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu

Binární data. Číslicový systém. Binární data. Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu 5. Obvody pro číslicové zpracování signálů 1 Číslicový systém počítač v reálném prostředí Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu Binární data

Více

P9 Provozní tvary kmitů

P9 Provozní tvary kmitů P9 Provozní tvary kmitů (měření a vyhodnocení) Pozn. Matematické základy pro tuto přednášku byly uvedeny v přednáškách Metody spektrální analýzy mechanických systémů Co jsou provozní tvary kmitů? Provozní

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 Základy rádiové digitální komunikace Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 (Shannonovo) Schéma digitálního komunikačního řetězce Modeluje zpracování informace v digitálních komunikačních

Více

filtry FIR zpracování signálů FIR & IIR Tomáš Novák

filtry FIR zpracování signálů FIR & IIR Tomáš Novák filtry FIR 1) Maximální překývnutí amplitudové frekvenční charakteristiky dolní propusti FIR řádu 100 je podle obr. 1 na frekvenci f=50hz o velikosti 0,15 tedy 1,1dB; přechodové pásmo je v rozsahu frekvencí

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se spínanými kapacitory

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se spínanými kapacitory Jiří Petržela motivace miniaturizace vytvoření plně integrovaného filtru jednotnou technologií redukce plochy na čipu snížení ceny výhody koncepce spínaných kapacitorů (SC) koeficienty přenosové funkce

Více

Úvod do praxe stínového řečníka. Proces vytváření řeči

Úvod do praxe stínového řečníka. Proces vytváření řeči Úvod do praxe stínového řečníka Proces vytváření řeči 1 Proces vytváření řeči člověkem Fyzikální podstatou akustického (tedy i řečového) signálu je vlnění elastického prostředí v oboru slyšitelných frekvencí.

Více

EFEKTIVNÍ METODY KÓDOVÁNÍ ZVUKOVÝCH SIGNÁLŮ

EFEKTIVNÍ METODY KÓDOVÁNÍ ZVUKOVÝCH SIGNÁLŮ EFEKTIVNÍ METODY KÓDOVÁNÍ ZVUKOVÝCH SIGNÁLŮ Effective coding of sound signals Jiří Stifter * Abstrakt Příspěvek popisuje problematiku a možný způsob náhledu na dělení kódovacích technik širokopásmových

Více

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost).

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost). 1 Zvuk a video 1.1 Zvuk Zvuk je každé podélné mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem. Zdrojem zvuku může být libovolné chvějící se těleso. Zvukovým

Více

Lineární a adpativní zpracování dat. 3. Lineární filtrace I: Z-transformace, stabilita

Lineární a adpativní zpracování dat. 3. Lineární filtrace I: Z-transformace, stabilita Lineární a adpativní zpracování dat 3. Lineární filtrace I: Z-transformace, stabilita Daniel Schwarz Investice do rozvoje vzdělávání Osnova Opakování: signály, systémy, jejich vlastnosti a popis v časové

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

Architektura počítačů. Zvukové karty

Architektura počítačů. Zvukové karty Architektura počítačů Zvukové karty Zvuková karta Zařízení které slouží k počítačovému zpracování zvuku. Vstupy a výstupy zvukové karty: Analogový výstup pro stereo signál (sluchátka, přední reproduktory)

Více

- DAC - Úvod A/D převodník převádějí analogové (spojité) veličiny na digitální (nespojitou) informaci. Základní zapojení převodníku ukazuje obr.

- DAC - Úvod A/D převodník převádějí analogové (spojité) veličiny na digitální (nespojitou) informaci. Základní zapojení převodníku ukazuje obr. - DAC - Úvod A/D převodník převádějí analogové (spojité) veličiny na digitální (nespojitou) informaci. Základní zapojení převodníku ukazuje obr. Řada zdrojů informace vytváří signál v analogové formě,

Více

do magisterské etapy programu ELEKTRONIKA A KOMUNIKACE

do magisterské etapy programu ELEKTRONIKA A KOMUNIKACE JMÉNO A PŘÍJMENÍ: 1 VZOROVÝ TEST K PŘIJÍMACÍ ZKOUŠCE do magisterské etapy programu ELEKTRONIKA A KOMUNIKACE Odpovědi na otázky pište do volného místa za každou otázkou. Pro pomocné výpočty použijte čistou

Více

Jan Černocký ÚPGM FIT VUT Brno, cernocky@fit.vutbr.cz. FIT VUT Brno

Jan Černocký ÚPGM FIT VUT Brno, cernocky@fit.vutbr.cz. FIT VUT Brno Určování základního tónu řeči Jan Černocký ÚPGM FIT VUT Brno, cernocky@fit.vutbr.cz FIT VUT Brno Určování základního tónu řeči Jan Černocký, ÚPGM FIT VUT Brno 1/37 Plán Charakteristiky základního tónu

Více

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem Fyzická úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 03 Ing. Jiří ledvina, CSc. Teoretický základ datových komunikací Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem 3.10.2008

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Způsob propojení sítí opak. Drátové sítě TP (twisted pair) kroucená dvoulinka 100Mbit, 1Gbit Koaxiální kabel vyšší

Více

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí.

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Petr Martínek martip2@fel.cvut.cz, ICQ: 303-942-073 27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Multiplexování (sdružování) - jedná se o

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 1 Moderní multimediální elektronika - úvod Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Moderní multimediáln lní elektronika

Více

1. Přednáška: Obecné Inf. + Signály a jejich reprezentace

1. Přednáška: Obecné Inf. + Signály a jejich reprezentace 1. Přednáška: Obecné Inf. + Signály a jejich reprezentace 1 Obecné informace Změna rozvrhů Docházka na cvičení 2 Literatura a podklady Základní učební texty : Prchal J., Šimák B.: Digitální zpracování

Více

Kepstrální analýza řečového signálu

Kepstrální analýza řečového signálu Semestrální práce Václav Brunnhofer Kepstrální analýza řečového signálu 1. Charakter řečového signálu Lidská řeč je souvislý, časově proměnný proces. Je nositelem určité informace od řečníka k posluchači

Více

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy Modulační metody, datové měniče a telefonní modemy Úvodem: objem signálu V s vs. objem kanálu V k 1. Dynamický rozsah signálu D s změna amplitudy signálu vyjadřující rozsah hlasitosti (prakticky: odstup

Více

Předmět A3B31TES/Př. 13

Předmět A3B31TES/Př. 13 Předmět A3B31TES/Př. 13 PS 1 1 Katedra teorie obvodů, místnost č. 523, blok B2 Přednáška 13: Kvantování, modulace, stavový popis PS Předmět A3B31TES/Př. 13 květen 2015 1 / 28 Obsah 1 Kvantování 2 Modulace

Více

Digitální telefonní signály

Digitální telefonní signály EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Digitální telefonní signály PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Digitální telefonní

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 6) Digitální zvuk ULOŽENÍ ZVUKU ANALOGOVÉ mechanický záznam gramofon magnetický záznam magnetofon optický záznam zvuková stopa filmu rozhlas DIGITÁLNÍ příznakové noty

Více

Externí 12V / 200 ma (adaptér v příslušenství)

Externí 12V / 200 ma (adaptér v příslušenství) ORCA 2800 DVOUKANÁLOVÝ A/D PŘEVODNÍK Orca 2800 je externí precizní dvoukanálový 24bit A/D převodník s dvěma analogovými a čtyřmi digitálními vstupy, čtyřmi číslicovými výstupy a jedním pomocným D/A převodníkem.

Více