Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS"

Transkript

1 Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Všechna práva vyhrazena. Poslední aktualizace: 26/10/2016

2 Obsah 1. Úvod Jaký je účel této uživatelské příručky? Systémové požadavky Přístup a přihlášení na webovou stránku Erasmus+ OLS Vyplňte svůj profil Erasmus+ OLS Vyplňte svůj profil mobility pro Erasmus+ OLS Vstupte do jazykového testu Erasmus+ OLS Vykonejte jazykový test Erasmus+ OLS Gramatika Slovní zásoba Klíčové komunikační fráze Porozumění mluvenému slovu Porozumění psanému textu Výsledky jazykového testu Helpdesk Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

3 1. Úvod Vítejte v jazykovém testu Erasmus+ OLS! Cílem této uživatelské příručky je provést Vás jazykovými testy On-line jazykové podpory (OLS) tak, aby Vaše výsledky odrážely ty nejlepší znalosti jazyka, který budete během svého období mobility používat při práci či studiu. 1.1 Jaký je účel této uživatelské příručky? Uživatelská příručka obsahuje pokyny, které vám pomohou vykonat jazykový test rychle a efektivně. Nejprve se dozvíte, jaké jsou systémové požadavky pro použití OLS a jak se do OLS přihlásit. Jakmile získáte přístup do svého účtu, podíváte se, jak je jazykový test strukturován a co se v něm hodnotí. A na závěr Vám nabídneme několik tipů, jak své výsledky co nejlépe využít. 2 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

4 2. Systémové požadavky Seznam minimálních systémových požadavků pro bezproblémovou práci s on-line jazykovým testem Erasmus+ OLS: Operační systém: Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows Vista, MAC OS X 10.1 Rozlišení obrazovky: 1024x768 Běžná zvuková karta Reproduktory nebo sluchátka Prohlížeč: Internet Explorer 7 nebo novější, Mozilla Firefox 3.6 nebo novější, Chrome 10 nebo novější, Safari 5 nebo novější Adobe Flash Player nebo HTML5 Širokopásmové internetové připojení (DSL/kabel) 3 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

5 3. Přístup a přihlášení na webovou stránku Erasmus+ OLS Než budete moci vstoupit do jazykových testů Erasmus+ OLS, musíte aktivovat svůj uživatelský účet. Přihlašovací údaje jste měli obdržet automaticky generovaným em. Aktivaci svého účtu proveďte přes odkaz uvedený v u. Pro přihlášení zadejte přihlašovací jméno a heslo, které jste obdrželi em od své vysílající instituce/organizace. Jakmile aktivujete svůj účet Erasmus+ OLS, přejděte na domovskou stránku Erasmus+ OLS na URL adrese : Pro vstup na přihlašovací stránku klikněte na tlačítko Přihlášení v pravém horním rohu obrazovky. 4 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

6 Pokud si nepamatujete své heslo, klikněte na odkaz Zapomněli jste heslo?. Narazíte-li na problémy, kontaktujte Tým technické podpory Erasmus+ OLS kliknutím na tlačítko Kontaktujte nás v pravém horním rohu obrazovky. 5 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

7 4. Vyplňte svůj profil Erasmus+ OLS Jakmile se přihlásíte, budete vyzváni, abyste vyplnili svůj profil a doplnili do něj své osobní údaje. Pole označená červenou hvězdičkou* jsou povinná. Chcete-li změnit heslo, které jste obdrželi em, vyplňte pole Nové heslo a následně potvrďte nové heslo tlačítkem Potvrzení nového hesla. 6 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

8 Před kliknutím na Uložit změny si prosím přečtěte Právní upozornění o ochraně osobních údajů. Než svůj profil uložíte, musíte přijmout podmínky ochrany osobních údajů a soukromí, jinak nebudete moci pokračovat. Po vyplnění profilu klikněte na Uložit změny, abyste mohli pokračovat. 7 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

9 5. Vyplňte svůj profil mobility pro Erasmus+ OLS Po vyplnění svého osobního profilu budete vyzváni k doplnění podrobnějších údajů o Vaší mobilitě v rámci programu Erasmus+. Pole označená červenou hvězdičkou* jsou povinná. Jazyk testu, k němuž se chystáte, označený jako Jazyk výuky, zvolila Vaše vysílající instituce/organizace jako Váš hlavní jazyk studia či práce pro Vaše období mobility. Toto pole nemůžete změnit. Pokud se domníváte, že jazyk není uveden správně, nevyplňujte dále profil a neprodleně kontaktujte svou vysílající instituci/organizaci. Na stránce Vašeho profilu se může zobrazit pole Místní jazyk. Toto pole může vybrat Vaše vysílající instituce/organizace v případě, že je místní jazyk země Vaší mobility odlišný od Vašeho hlavního jazyka studia/práce, a pokud je tento jazyk dostupný v OLS. Upozorňujeme, že možnost Místní jazyk se nevztahuje na jazykové testy, ale pouze na jazykové kurzy. Závěrečný jazykový test se tedy koná ve stejném jazyce jako první jazykový test, protože jde o Váš hlavní jazyk studia/práce. 8 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

10 Je rovněž potřeba, abyste aktualizovali data svého období mobility. Předpokládaná data mobility jsou důležitá, protože určují datum Vašeho druhého jazykového testu. Věnujte prosím pečlivou pozornost uvedení data návratu a mějte na paměti, že Vaše mobilita nemůže být delší než 13 měsíců. Uveďte prosím také své časové pásmo. Může být důležité později pro účast na hodinách interaktivní výuky v případě, že Vás vysílající instituce/organizace vybere na on-line jazykový kurz OLS. Měli byste proto uvést časové pásmo, ve kterém budete během své mobility studovat či pracovat. Než zahájíte jazykový test, musíte vyplnit jak svůj osobní profil, tak svůj profil mobility. 6. Vstupte do jazykového testu Erasmus+ OLS Jakmile vyplníte své profily, zobrazí se úvodní text jazykového testu. Pokud ve svém osobním profilu potřebujete provést změny, klikněte na Upravit můj profil v levém horním rohu obrazovky. 9 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

11 Než se pustíte do svého prvního jazykového testu, stránka Vítejte obsahuje řadu informací o Vaší mobilitě. Najdete zde jedno či několik oken (pokud máte více mobilit), která jsou seřazena od nejnovější mobility po nejstarší. Svůj profil mobility můžete upravovat pomocí ikony v pravém horním rohu ( ). Každé okno mobility obsahuje následující informace: zemi destinace přidělený jazyk Vašeho jazykového testu typ mobility, tj. zda se jedná o mobilitu vysokoškolského studia/stáže, odborného vzdělávání a přípravy (VET) či evropské dobrovolné služby (EVS) 10 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

12 Th název vysílající instituce, která Vás vyzvala k použití OLS Vaše identifikační číslo OLS (Číslo používané pouze v OLS systému pro identifikaci jedinečného uživatele OLS. Pokud používáte OLS pro několik mobilit, obdržíte samostatné identifikační číslo pro každou mobilitu zvlášť. Budete-li řešit případné problémy s týmem technické podpory OLS, uvádějte vždy prosím toto číslo.) datum zahájení Vaší mobility datum ukončení Vaší mobility Na stránce Vítejte se nachází řada tlačítek: Kliknutím na tlačítko Zahájit první jazykový test, které se nachází ve Vašem okně mobility, můžete svůj test spustit. Po dokončení prvního jazykového testu se Vaše výsledky zobrazí na levé straně Vašeho okna mobility. Po kliknutí na Výsledky naleznete podrobnější analýzu výsledků svého jazykového testu. Na pravé straně svého okna mobility naleznete informaci o tom, kdy bude dostupný Váš závěrečný jazykový test. Jakmile bude dostupný, budete jej moci zahájit kliknutím na tlačítko Zahájit závěrečný jazykový test. Vykonání závěrečného jazykového testu je od Vás vyžadováno na konci Vaší mobility programu Erasmus+, abyste mohli vyhodnotit, jaký pokrok jste učinili ve svých jazykových znalostech během zahraničního pobytu. Mezi prvním jazykovým testem Erasmus+ OLS (před mobilitou) a závěrečným jazykovým testem Erasmus+ OLS (na konci Vaší mobility) není rozdíl. Jednotlivé otázky se však mohou lišit, protože test je adaptivní. Díky tomu, že jsou oba testy založeny na stejných principech, dá se Váš pokrok v jazykových schopnostech během Vašeho období mobility změřit. Po dokončení závěrečného jazykového testu se Vaše výsledky zobrazí na pravé straně Vašeho okna mobility. Po kliknutí na Výsledky naleznete podrobnější analýzu výsledků svého jazykového testu. 11 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

13 Pokud jste byli pozváni do jazykového kurzu OLS, můžete do něj vstoupit kliknutím na tlačítko Zahájit jazykový kurz ve spodní části svého okna mobility. Na konci svého období mobility (podle toho, jak jste je uvedli ve svém okně mobility) si můžete vyzvednout své potvrzení o účasti kliknutím na tlačítko Mé potvrzení o účasti na jazykovém kurzu OLS. Systém následně zkontroluje kompatibilitu Vašeho počítače. Na stránce Kompatibilita Vašeho zařízení nezapomeňte zvolit jazyk rozhraní pro svůj jazykový test (jazyk, ve kterém budete dostávat pokyny k dispozici je 24 jazyků), protože během jazykového testu již nebude možné tento jazyk změnit. Pokud kontrola kompatibility ukáže, že Vaše konfigurace odpovídá minimálním požadavkům, klikněte na Zahájit jazykový test. Po kontrole kompatibility systém ověří Vaši konfiguraci zvuku. Kliknutím na tlačítko Klikněte pro poslech zkontrolujete, zda Vaše reproduktory či sluchátka přehrávají zvukovou ukázku správně. (Ověřte si prosím, zda máte reproduktory zapnuté.). 12 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

14 Pokud zvuk funguje správně, klikněte na Ano. Pokud test ukáže, že zvuk nefunguje, klikněte na Ne. Poté se zobrazí další pokyny, jak postupovat při nastavování zvuku. Po kliknutí na Ano a následně na Pokračovat můžete konečně zahájit svůj jazykový test. 13 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

15 7. Vykonejte jazykový test Erasmus+ OLS On-line jazykový test obsahuje celkem 70 otázek a skládá se z následujících částí: 1. Gramatika (20 otázek) 2. Slovní zásoba (15 otázek) 3. Klíčové komunikační fráze (15 otázek) 4. Porozumění mluvenému slovu (10 otázek) 5. Porozumění psanému textu (10 otázek) Provedení testu trvá v průměru zhruba 40 až 50 minut. Test však není časově omezen, takže mu můžete věnovat tolik času, kolik potřebujete. Jednotlivé části hodnotí Vaše komunikační schopnosti i gramatické, sémantické, lexikální a pravopisné znalosti integrovaným způsobem. Test si můžete kdykoli v jeho průběhu uložit a pokračovat později. Uloží se však pouze ukončené části. Odpovědi z částí, které vyplníte pouze částečně, budou ztraceny. Pokud potřebujete z jazykového testu odejít, nebo pokud nastane technický problém, budete moci test restartovat od začátku té části, ve které jste skončili. Mějte prosím na paměti, že pokud zvolíte odpověď a kliknete na Pokračovat, nebudete se již moci vrátit k předchozí otázce a zkontrolovat si ji. Pokud na některou otázku neumíte odpovědět, klikněte na Pokračovat a pokračujte v testu bez odpovědi. 7.1 Gramatika První, gramatická část hodnotí Vaše gramatické znalosti a dovednosti. Tato část obsahuje celkem 20 otázek a zahrnuje dva typy cvičení: otázky s nabídkou několika možných odpovědí a doplňovací úlohy (doplňování do mezer). Níže je uveden příklad otázky s nabídkou několika odpovědí, kde musíte vybrat správnou odpověď ze seznamu předložených výrazů kliknutím na kroužek vedle zvolené možnosti. Následným kliknutím na Pokračovat se dostanete na další otázku. V pravém horním rohu obrazovky vidíte stupeň obtížnosti každé otázky. Obtížnost se zvyšuje nebo snižuje v souladu s Vaší jazykovou úrovní. Ve výchozím nastavení systém začíná otázkou na úrovni A2 (SERR). 14 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

16 Ve spodní části stránky můžete sledovat, jak Váš test postupuje. Vyplněné dílky stupnice označují počet zodpovězených otázek. Stupnice průběhu ukazuje všech pět částí, kterými musíte projít, abyste test dokončili. Následující snímek obrazovky znázorňuje další typ cvičení použitého v této části: doplňovací úlohu. Kliknete do volného políčka a podle kontextu a významu daného úryvku vepíšete správný tvar čísla (a/nebo rodu v závislosti na mluvnických kategoriích daného jazyka): podstatných jmen členů přídavných jmen zájmen. Také budete požádáni, abyste vyplnili: slovesa ve správných tvarech a časech (podle mluvnických kategorií daného jazyka) správné předložky a příslovce. 15 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

17 Po vyplnění každé části obdržíte oznámení, ve kterém bude uveden: název části (Gramatika, Slovní zásoba atd.), kterou jste právě dokončili počet zbývajících částí název následující části 16 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

18 7.2 Slovní zásoba Druhá část, zaměřená na slovní zásobu, hodnotí Vaše lexikální znalosti a skládá se z 15 otázek. Podobně jako v předchozí části i zde budete odpovídat na otázky s výběrem z více odpovědí a na doplňovací otázky (doplňování do mezer) výběrem správného výrazu (podstatného jména, přídavného jména, slovesa, zájmena či předložky) vzhledem k danému kontextu. Část Slovní zásoba obsahuje také otázky testující Vaše základní všeobecné znalosti: 17 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

19 7.3 Klíčové komunikační fráze Třetí část, skládající se z 15 otázek, hodnotí Vaše komunikační dovednosti. Schopnost používat jazyk správně a náležitě pro dosažení cílů komunikace je zde hodnocena prostřednictvím otázek s výběrem z několika odpovědí. Cílem je zhodnotit, jak umíte reagovat v krátkých dialozích cílového jazyka. Správnou odpověď můžete opět zvolit z několika nabízených možností: Nebo musíte vybrat nejvhodnější otázku k dané odpovědi: 18 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

20 7.4 Porozumění mluvenému slovu Čtvrtá část hodnotí Vaši schopnost porozumět mluvenému slovu a skládá se z 10 otázek. Každá otázka vychází ze zvukové nahrávky. Své zvukové zařízení můžete zkontrolovat kliknutím na ikonu reproduktoru na pravé straně úvodní obrazovky. Pro poslech nahrávky klikněte na reproduktor. Každou zvukovou nahrávku si budete moci poslechnout nanejvýš třikrát. Doporučujeme, abyste si seznam předložených možných odpovědí přečetli nejméně jednou. Každé cvičení má formu otázky s výběrem z více odpovědí, které vycházejí z krátkého dialogu. Jedním z možných typů úkolů podle stupně obtížnosti, které jste dosáhli je vybrat vhodnou větu, která jinými slovy vystihuje hlavní myšlenku nebo některý aspekt vyslechnutého úryvku. Například přepis níže uvedeného cvičení je: Mluvčí: Kolik času denně trávíš na počítači, Jime? Jim: Obvykle 4 hodiny týdně, ale o víkendu na něm nepracuji. : 19 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

21 Nebo budete mít za úkol jednoduše určit slovo či frázi použité v dialogu. Tento případ znázorňují dva níže uvedené snímky obrazovky: 20 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

22 Tato část opět hodnotí Vaše komunikační schopnosti tím způsobem, že musíte vybrat vhodnou odpověď na danou otázku podle kontextu. Ve videonahrávce například zazní: Jak se máš, Howarde? 21 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

23 Také můžete dostat za úkol určit komunikační kontext konverzace na základě řady různých prvků (zvuk oznamovacího tónu v telefonu, typ použitého jazyka: Tady Charles apod.): 7.5 Porozumění psanému textu Poslední část se skládá z 10 otázek a hodnotí Vaši schopnost pochopit úryvek psaného textu. Další dvě schopnosti, které se zde hodnotí, jsou slovní zásoba a porozumění textu. V závislosti na stupni obtížnosti, kterého jste dosáhli, může být prezentovaný typ textové pasáže (výňatky z novinových článků a reklamních textů, situační popisy, úryvky dialogů, literární pasáže) vyjádřen určitěji a týkat se konkrétnějšího kontextu: 22 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

24 Zde musíte porozumět slovní zásobě v daném kontextu (nehodnotí se Vaše znalost konkrétní tématiky) a nalézt správnou odpověď na základě podobného významu dvou pojmů nebo na základě podobného významu pojmu a jeho vyjádření ve slovním spojení a naopak: 23 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

25 8. Výsledky jazykového testu Po dokončení všech pěti částí jazykového testu obdržíte podrobnou analýzu svého výkonu, jak ukazuje níže uvedený příklad stránky s výsledky: 24 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

26 Na levé straně horní části obrazovky vidíte svou celkovou úroveň podle SERR a její stručný popis. Ilustrace na pravé straně znázorňuje, ve které části cesty za osvojením si daného jazyka se právě nacházíte. Uprostřed stránky najdete podrobnější popis jednotlivých dovedností. 25 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

27 Kliknutím na Uložte a vytiskněte si svou hodnotící zprávu si můžete uložit, případně též vytisknout snímek obrazovky s výsledky svého testu. Ze stránky Vítejte si rovněž budete moci stáhnout PDF soubor se svými výsledky, a to kliknutím na tlačítko Výsledky mého prvního jazykového testu, které se nachází v horní části stránky. Upozorňujeme také, že jakmile jazykový test dokončíte a obdržíte jeho výsledky, nebudete ho již moci opakovat. Chopte se příležitosti výsledky svého jazykového testu vhodně využít. Doporučujeme vám aktualizovat svůj životopis a doplnit do něj informaci o jazykové úrovni, které jste právě dosáhli. Ve spodní části stránky naleznete odkaz na webovou stránku Europassu, kde si můžete vyplnit svůj Europass-životopis, nebo si stáhnout jeho formulář pro pozdější vyplnění. Pokyny k vyplnění Europass-životopisu nebo Europass-jazykového pasu Budete požádáni, abyste vyplnili formulář, ve kterém označíte svůj rodný jazyk. Do sekce Další jazyky byste měli zapsat jazyk, ve kterém jste vykonali test (případně další jazyky, které umíte na základě sebehodnocení), a výsledky, kterých jste v jazykovém testu dosáhli. Kliknutím na každou jazykovou dovednost můžete přidat svou úroveň, kterou vyberete z rozbalovacího seznamu úrovní označených podle SERR. 26 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

28 Výsledky Vašeho jazykového testu obdržíte pouze Vy a instituce/organizace, která Vás vybrala, nebo instituce/organizace, která koordinuje Váš projekt EVS. Výsledky vysokoškolských studentů a stážistů nebudou sděleny jejich přijímající instituci/organizaci. Výsledky dobrovolníků EVS a účastníků stáží v odborném vzdělávání a přípravě (VET) nebudou automaticky sděleny ostatním organizacím podílejícím se na projektu. 27 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

29 Výsledky jazykového testu Erasmus+ OLS nemohou nikomu bránit v účasti na mobilitě programu Erasmus+. Vysílající instituce/koordinující organizace může použít výsledky k tomu, aby určila, kteří účastníci potřebují jazykovou podporu nejvíce. Na konci svého období mobility programu Erasmus+ budete vyzváni k vykonání dalšího jazykového testu, abyste vyhodnotili pokrok, který jste během zahraničního pobytu ve svých jazykových schopnostech učinili. Na stránce Vítejte naleznete informaci o tom, kdy bude dostupný Váš závěrečný jazykový test. Jakmile bude dostupný, budete jej moci zahájit kliknutím na tlačítko Zahájit závěrečný jazykový test v horním rohu domovské stránky. Mezi prvním (před mobilitou) a druhým jazykovým testem Erasmus+ OLS (na konci Vaší mobility) není rozdíl. Otázky však mohou být odlišné, protože test je adaptivní. Díky tomu, že jsou oba testy založeny na stejných principech, je možné změřit, jak se Vaše jazykové znalosti během období mobility zlepšily. 28 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

30 PDF soubor s výsledky svého závěrečného jazykového testu si budete moci stáhnout kliknutím na tlačítko Výsledky mého závěrečného jazykového testu, které se nachází na stránce Vítejte. Pokud se Vaše jazyková úroveň během mobility programu Erasmus+ nezmění, nemusíte se obávat žádných negativních následků. Jestliže se Vaše jazyková úroveň během Vašeho zahraničního pobytu nezmění, nebude to mít žádný přímý negativní dopad na Vaši účast na programu Erasmus+. Abyste však svého pobytu v zahraničí využili co nejlépe, měli byste sami mít zájem naučit se jazyk své práce, studia či dobrovolnictví. Evropská komise může použít souhrnné údaje o výsledcích jazykových testů ke statistickým účelům. 9. Helpdesk Pokud se během práce na jazykovém testu objeví problémy, kontaktujte náš Tým technické podpory kliknutím na tlačítko Nahlásit problém v pravém horním rohu obrazovky. Můžete tak učinit kdykoliv během jazykového testu. Hodně štěstí v jazykovém testu Erasmus+ OLS! 29 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS němčina angličtina španělština francouzština italština nizozemština Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Všechna

Více

Jazykový test - Uživatelská příručka

Jazykový test - Uživatelská příručka 1/21 Jazykový test - Uživatelská příručka support.erasmusplusols.eu/hc/cs/articles/360004390573-jazykový-test-uživatelská-příručka 1 2 3 4 5 6 Úvod Přístup a přihlášení na platformu Erasmus+ OLS Vyplňte

Více

CitiManager: Stručný návod k přechodu na nový systém pro držitele karet

CitiManager: Stručný návod k přechodu na nový systém pro držitele karet Tento stručný návod vám ukáže: 1. jak postupovat při registraci do CitiManager a) Pouze pro stávající držitele karet, kteří používají online výpisy b) Pouze pro držitele karet, kteří používají papírové

Více

Manuál pro studenty E-solutions ROSETTA STONE ADVANTAGE

Manuál pro studenty E-solutions ROSETTA STONE ADVANTAGE ROSETTA STONE ADVANTAGE Užitečné informace Rosetta Stone Advantage studentský portál je k dispozici 24 hodin denně. Můžete se k němu připojit z kanceláře nebo z pohodlí domova. Vaše práce bude vždy automaticky

Více

Jazykové kurzy Uživatelská příručka pro účastníky mobilit programu Erasmus+

Jazykové kurzy Uživatelská příručka pro účastníky mobilit programu Erasmus+ Jazykové kurzy Uživatelská příručka pro účastníky mobilit programu Erasmus+ Copyright 2016 ALTISSIA International S.A. Všechna práva vyhrazena. Poslední aktualizace: 16/06/2016 Obsah 1 Úvod... 2 2 Přístup

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Uživatelská příručka. Parcel. Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků. Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP)

Uživatelská příručka. Parcel. Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků. Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP) Uživatelská příručka Parcel Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP) Poslední aktualizace: 19.12.2018 Obsah Úvod 1 Začínáme

Více

Jazykový kurz - Uživatelská příručka

Jazykový kurz - Uživatelská příručka 1/27 Jazykový kurz - Uživatelská příručka support.erasmusplusols.eu/hc/cs/articles/360006594114-jazykový-kurz-uživatelská-příručka 1 2 3 Úvod Přístup a připojení na platformu Erasmus+ OLS Můj jazykový

Více

REGISTRACE UŽIVATELE

REGISTRACE UŽIVATELE OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI REJSTŘÍK UNIE REGISTRACE UŽIVATELE Stručná uživatelská příručka Obsah Spuštění aplikace... 2 Přihlášení a odhlášení... 3 Vytvoření uživatelského účtu EU Login a přidání čísla

Více

Manuál pro studenty. Obsah

Manuál pro studenty. Obsah Manuál pro studenty Studovat můžete v čase, který Vám vyhovuje a z jakéhokoliv prostředí. Náklady na cestovné a ubytování tímto ušetříte! Kurz Vás nebude nic stát! Počet kurzů bude záviset jen na Vás.

Více

Macmillan Practice Online: příručka pro studenty

Macmillan Practice Online: příručka pro studenty Macmillan Practice Online: příručka pro studenty Macmillan Practice Online je online prostředí na procvičování pro studenty angličtiny. Můžete se přihlásit a vyplňovat materiály z online kurzu, který jste

Více

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Doškolovací kurz pro pojišťovací zprostředkovatele a samostatné likvidátory pojistných událostí připravila Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále

Více

Příručka. pro uživatele

Příručka. pro uživatele Příručka pro uživatele Příručka pro uživatele Autoři: Jože Mohorko, Marko Malajner, Žarko Čučej Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně

Více

REGISTRACE UŽIVATELE

REGISTRACE UŽIVATELE OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI REJSTŘÍK UNIE REGISTRACE UŽIVATELE Stručná uživatelská příručka Obsah Spuštění aplikace... 2 Přihlášení a odhlášení... 3 Vytvoření uživatelského účtu ECAS a přidání čísla mobilního

Více

Jak stahovat ICC profily z Antalis ICC Profile Centre

Jak stahovat ICC profily z Antalis ICC Profile Centre Jak stahovat ICC profily z Antalis ICC Profile Centre Tento dokument popisuje jak snadno stahovat media profily z Antalis ICC Profile Center a jak je nahrát do vašeho RIP Software. Vítejte na ICC Profile

Více

Profesis KROK ZA KROKEM 2

Profesis KROK ZA KROKEM 2 Profesis KROK ZA KROKEM 2 Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace. Včetně nul na začátku např.: 0000001 - heslo: na štítku DVD Profesis

Více

Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ. Společnost pro kvalitu školy, o. s. část třetí. testování žáků

Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ. Společnost pro kvalitu školy, o. s. část třetí. testování žáků Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ Společnost pro kvalitu školy, o. s. část třetí testování žáků Ostrava 2012 1 Obsah Úvod:... 3 1. Přihlášení žáka... 3 2. Testování žáka... 5 2.1. Úvodní

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

Shell Card Online Služba e-fakturace Příručka uživatele. Verze 2.6

Shell Card Online Služba e-fakturace Příručka uživatele. Verze 2.6 Příručka uživatele Verze 2.6 září 2011 Obsah 1 Přístup k Shell Card Online službě e-fakturace... 3 1.1 Přímý vstup... 3 1.2 Přes Shell Card Online... 3 1.3 Postup při ztrátě hesla... 4 2 Použití služby

Více

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Profesis on-line 20.1.2015 Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace (včetně

Více

OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE PODÁNÍ NÁVRHU PROSTŘEDNICTVÍM ON-LINE PLATFORMY

OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE PODÁNÍ NÁVRHU PROSTŘEDNICTVÍM ON-LINE PLATFORMY OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE PODÁNÍ NÁVRHU PROSTŘEDNICTVÍM ON-LINE PLATFORMY Q1: Jak podat Návrh prostřednictvím on-line platformy? Q1: Jak podat Návrh prostřednictvím on-line platformy? Pro správné pochopení postupu

Více

MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY

MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY 1.) Pro přihlášení účastníka do kroužku SVČ Odry na webových stránkách www.svcodry.cz zvolte v menu sekci KROUŽKY a klikněte na kroužek, o který máte zájem: 2.) U vybraného kroužku

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

UŽIVATELSKÉ SKUPINY. Sdílení souborů, katalogů, oprávnění

UŽIVATELSKÉ SKUPINY. Sdílení souborů, katalogů, oprávnění UŽIVATELSKÉ SKUPINY Sdílení souborů, katalogů, oprávnění OBSAH 1. Úvod... 3 2. Uživatelské skupiny... 3 2.1. Přehled... 3 2.2. Veřejné skupiny... 5 2.3. Vytvořit skupinu... 6 2.4. Informace o mě... 7 2.5.

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Doškolovací kurz pro pojišťovací zprostředkovatele a samostatné likvidátory pojistných událostí připravila Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále

Více

REGISTRACE UŽIVATELE

REGISTRACE UŽIVATELE OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI REJSTŘÍK UNIE REGISTRACE UŽIVATELE Stručná uživatelská příručka Obsah Spuštění aplikace... 2 Přihlášení a odhlášení... 3 Vytvoření uživatelského účtu EU Login a přidání čísla

Více

Groupwise PŘÍSTUP A NASTAVENÍ E-MAILOVÉ SCHÁNKY PŘES WEBOVÉ ROZHRANÍ

Groupwise PŘÍSTUP A NASTAVENÍ E-MAILOVÉ SCHÁNKY PŘES WEBOVÉ ROZHRANÍ Groupwise PŘÍSTUP A NASTAVENÍ E-MAILOVÉ SCHÁNKY PŘES WEBOVÉ ROZHRANÍ Obsah 1. Přístup přes webové rozhraní... 1 2. Možnosti nastavení schránky... 1 2.1. Změna hesla... 1 2.2. Pravidla... 2 2.3. Podpis...

Více

Technická podpora: tel

Technická podpora:   tel Návod na vyplnění el. žádosti o dotace v prostředí portálu Komunikace pro občany Než začnete vyplňovat elektronický formulář Budete potřebovat: e-mailovou schránku, na kterou máte přístup zařízení s přístupem

Více

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování.

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Úvod: Pro správu a přehled aktivovaných služeb slouží Vodafone OneNet Samoobsluha. Pro veškeré sledování vyúčtování (různé

Více

Úvodní slovo. Vážení studenti, dostává se Vám do rukou stručný návod na e-learningové prostředí Moodle obsahující počítačové kurzy.

Úvodní slovo. Vážení studenti, dostává se Vám do rukou stručný návod na e-learningové prostředí Moodle obsahující počítačové kurzy. Úvodní slovo Vážení studenti, dostává se Vám do rukou stručný návod na e-learningové prostředí Moodle obsahující počítačové kurzy. E-learningové prostředí najdete na webové stránce http://elearning.socialnidialog.cz.

Více

Registrace do portálu MS2014+

Registrace do portálu MS2014+ 2016 Registrace do portálu MS2014+ Lenka Juklová Místní akční skupina Hlinecko, z.s. 7.4.2016 Obsah: Úvod... 1 1 Instalace a aktualizace internetového prohlížeče... 2 2 Ověření HW a SW požadavků aplikace...

Více

Vytvořte a sledujte své lístky pro podporu. Copyright Tungsten Corporation plc 2018

Vytvořte a sledujte své lístky pro podporu. Copyright Tungsten Corporation plc 2018 Vytvořte a sledujte své lístky pro podporu Vítejte ve systému Tungsten Network. Cílem tohoto videa je představit jednotlivé kroky postupu, jak vytvářet žádosti o podporu, jak sledovat stav dříve vytvořených

Více

NÁVOD NA PRÁCI S E-LEARNINGOVÝMI OPORAMI

NÁVOD NA PRÁCI S E-LEARNINGOVÝMI OPORAMI NÁVOD NA PRÁCI S E-LEARNINGOVÝMI OPORAMI určený pro moduly: Další vzdělávání mistrů ve výrobě Další vzdělávání manažerů logistiky Další vzdělávání podnikových lektorů Další vzdělávání personalistů v rámci

Více

Přihlášení uživatele do aplikace

Přihlášení uživatele do aplikace Informační systém GRANTY modul hodnocení Vypracováno pro MHMP Přihlášení uživatele do aplikace GRANTY modul Hodnocení vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne: 23. 8. 2016, verze 1.03

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Průvodce prostředím Twinspace

Průvodce prostředím Twinspace Vítejte Průvodce prostředím Twinspace Návod pro práci v prostředí TwinSpace byl vytvořen pro učitele-administrátory, kteří jsou v prostředí TwinSpace nováčky. S pomocí návodu dokážete: - vstoupit do prostředí

Více

e-invoicing mojefakturace

e-invoicing mojefakturace e-invoicing mojefakturace V případě potřeby kontaktujte E-mail: e-fakturace.cz@tnt.com Tel.: +420 257 083 418 Obsah Vítejte v aplikaci mojefakturace 3 Registrace do mojefakturace 4 efakturace, eplatba

Více

Manuál pro používání systému Responsible Care

Manuál pro používání systému Responsible Care Manuál pro používání systému Responsible Care OBSAH Úvodní pokyny (registrace a přihlášení)... 3 Podání hlášení... 4 Správá odeslaných hlášení (prohlížení, opravy, mazání)... 5 Správa údajů společnosti...

Více

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Návod popisuje kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v prostředí operačního systému Apple

Více

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Doškolovací kurz pro pojišťovací zprostředkovatele a samostatné likvidátory pojistných událostí připravila Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost o dotace prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém

Více

STRUČNÝ PRŮVODCE VZP POINTEM PRO ZAMĚSTNAVATELE

STRUČNÝ PRŮVODCE VZP POINTEM PRO ZAMĚSTNAVATELE STRUČNÝ PRŮVODCE VZP POINTEM PRO ZAMĚSTNAVATELE 1 1. PŘIHLÁŠENÍ Odkaz pro přihlášení do VZP Pointu naleznete na webových stránkách VŠEOBECNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY www.vzp.cz: v horním menu

Více

Úvod. Právě jste se registrovali na platformě cined.eu a váš účet byl schválenvaším přiděleným administrátorem.

Úvod. Právě jste se registrovali na platformě cined.eu a váš účet byl schválenvaším přiděleným administrátorem. Návod pro uživatele Úvod Právě jste se registrovali na platformě cined.eu a váš účet byl schválenvaším přiděleným administrátorem. Tento účet umožňuje sledovat a stahovat filmy, které byly zakoupeny pro

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora zřizované organizace

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora zřizované organizace Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro administrátora zřizované organizace Vytvořeno dne: 30. 6. 2011 Aktualizováno: 17. 10. 2014 Verze: 2.1 2014 MVČR Obsah Příručka pro administrátora

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA RODIČ

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA RODIČ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA RODIČ INFORMAČNÍ SYSTÉM PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLU LOŠTICE Radek ZIMMERMANN Obsah 1 Úvod... 3 2 Přístup... 3 3 Přihlášení do systému... 4 4

Více

Hromadné licence společnosti Adobe

Hromadné licence společnosti Adobe Hromadné licence společnosti Adobe Konzole pro správu zákazníků programu VIP Příručka pro uživatele programu Value Incentive Plan (VIP) Verze 2.5 20. listopadu 2013 Obsah Co je Konzole pro správu pro zákazníky

Více

POPTÁVKOVÝ A OBJEDNÁVKOVÝ ONLINE SYSTÉM USERGUIDE

POPTÁVKOVÝ A OBJEDNÁVKOVÝ ONLINE SYSTÉM USERGUIDE USERGUIDE Obsah Vaše výhody na první pohled... 3 Přihlášení... 3 Cenová nabídka... 4 Jak si poradit s chybou krok 1... 7 Jak si poradit s chybou krok 2... 10 Jak vygenerovat z nabídky novou objednávku...

Více

Příručka pro práci v systému edoceo

Příručka pro práci v systému edoceo Příručka pro práci v systému edoceo Mgr. Ilona Trojanová Kontakt: 974 818 208 Email: trojanova.ilona@vlada.cz 1. Úvod Cíl dokumentu Seznámení uživatelů se systémem edoceo, základními kroky přihlášení do

Více

Průvodce e learningem pro uživatele

Průvodce e learningem pro uživatele Průvodce e learningem pro uživatele 1. Přihlašovací odkaz Přihlašovací odkaz k Vašim kurzům obdržíte na Vaši emailovou schránku. Nepotřebujete žádné přihlašovací jméno ani heslo. Ke všem kurzům se dostanete

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ)

ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ) ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ) Obsah 1 ÚVOD 3 2 VYPRACOVÁNÍ TESTŮ 3 2.1 Přihlášení 3 2.2 Zkouška zvuku pro Poslechový test 5 2.3 Vypracování testu 5 3 Informace k testovým úkolům 7 3.1 Poslechové

Více

Přesunutí poštovní schránky ze stávajícího serveru do systému MS Exchange si vyžádá na straně uživatele změnu nastavení poštovního klienta.

Přesunutí poštovní schránky ze stávajícího serveru do systému MS Exchange si vyžádá na straně uživatele změnu nastavení poštovního klienta. MS Exchange informace pro uživatele Přesunutí poštovní schránky ze stávajícího serveru do systému MS Exchange si vyžádá na straně uživatele změnu nastavení poštovního klienta. Tento dokument popisuje základní

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka k registraci a zpracování elektronické žádosti o dotaci v prostředí aplikace Komunikace s občany (RAP) Obsah: 1. Úvod... 1 2. Než začnete vyplňovat elektronickou žádost o dotaci...

Více

ČNHP. Příručka pro pacienty. Institut biostatistiky a analýz. Vytvořil:

ČNHP. Příručka pro pacienty. Institut biostatistiky a analýz. Vytvořil: ČNHP Vytvořil: Institut biostatistiky a analýz OBSAH. VSTUP DO REGISTRU... 3. ZAPOMENUTÉ HESLO... 3 2. ZÁKLADNÍ OKNO REGISTRU... 4 3. VYHLEDÁVÁNÍ PACIENTA... 5 3. NAPOSLEDY OTEVŘENÍ PACIENTI... 5 4. PRÁCE

Více

PRO TRAVEL CK, s.r.o. Prokopova 23, 301 00 Plzeň Tel.: 377 919 202 E-mail: info@protravel.cz Internet: www.protravel.cz

PRO TRAVEL CK, s.r.o. Prokopova 23, 301 00 Plzeň Tel.: 377 919 202 E-mail: info@protravel.cz Internet: www.protravel.cz MANUÁL K PŘIHLAŠOVACÍMU SYSTÉMU PRO TRAVEL CK, s.r.o. Prokopova 23, 301 00 Plzeň Tel.: 377 919 202 E-mail: info@protravel.cz Internet: www.protravel.cz 1 PŘÍSTUP DO SYSTÉMU Přímo na http://rezervace.protravel.cz

Více

Váš první webinář aneb jak na to?

Váš první webinář aneb jak na to? Váš první webinář aneb jak na to? 1. Po registraci k účasti na online-schůzce (webináři), obdržíte do své e-mailové schránky zprávu s instrukcemi a přístupovým odkazem pro připojení do vybraného webináře.

Více

Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ

Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ Společnost pro kvalitu školy, o.s. část první registrace školy a první přihlášení Ostrava 2012 1 Obsah Portál Společnosti pro kvalitu školy, o.s.... 3 1.

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém případě

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

Nastavení e-mailu. Co je potřeba: Platné pro připojení k serveru Exchange. Microsoft Outlook. Apple Mail. Windows Phone. iphone.

Nastavení e-mailu. Co je potřeba: Platné pro připojení k serveru Exchange. Microsoft Outlook. Apple Mail. Windows Phone. iphone. Nastavení e-mailu Platné pro připojení k serveru Exchange iphone Windows Phone Android Apple Mail Microsoft Outlook Co je potřeba: Mít v telefonu nastaven přístup k Internetu Znát svou e-mailovou adresu

Více

NÁVOD K PŘIHLÁŠENÍ NA WEB CHO PRO STUDENTY. 1. Nejsem registrován na webu ChO

NÁVOD K PŘIHLÁŠENÍ NA WEB CHO PRO STUDENTY. 1. Nejsem registrován na webu ChO NÁVOD K PŘIHLÁŠENÍ NA WEB CHO PRO STUDENTY 1. Nejsem registrován na webu ChO... 1 1.1. Přihlášení e-mailem... 2 1.2. Přihlášení přes Google... 7 1.3. Přihlášení přes Facebook... 11 2. Jsem registrován

Více

Dealer Extranet 3. Správa účtu

Dealer Extranet 3. Správa účtu Dealer Extranet 3 Správa účtu Obsah Informace o účtu 3 Vložení loga vaší firmy do cenových nabídek 5 Vytvoření profilu podřízeného uživatele 6 Úpravy profilu podřízeného uživatele 8 Profil SuperDealer

Více

PRO TRAVEL CK, s.r.o. Prokopova 23, 301 00 Plzeň Tel.: 377 919 202 E-mail: info@protravel.cz Internet: www.protravel.cz

PRO TRAVEL CK, s.r.o. Prokopova 23, 301 00 Plzeň Tel.: 377 919 202 E-mail: info@protravel.cz Internet: www.protravel.cz MANUÁL K PŘIHLAŠOVACÍMU SYSTÉMU PRO TRAVEL CK, s.r.o. Prokopova 23, 301 00 Plzeň Tel.: 377 919 202 E-mail: info@protravel.cz Internet: www.protravel.cz 1 PŘÍSTUP DO SYSTÉMU Přímo na http://rezervace.protravel.cz

Více

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows Vista (české verzi). Prvním krokem

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UČITEL

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UČITEL VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UČITEL INFORMAČNÍ SYSTÉM PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLU LOŠTICE Radek ZIMMERMANN Obsah 1 Úvod... 3 2 Přístup... 3 3 Přihlášení do systému... 4

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

Faxový server společnosti PODA s.r.o.

Faxový server společnosti PODA s.r.o. Faxový server společnosti PODA s.r.o. Vážení zákazníci, jako doplněk k poskytovaným službám VoIP jsme pro vás zprovoznili službu faxového serveru. Tento server vám umožní pohodlně odesílat a přijímat faxy

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro běžného uživatele

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro běžného uživatele Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro běžného uživatele Vytvořeno dne: 7. 7. 2011 Aktualizováno: 11. 2. 2015 Verze: 2.2 2015 MVČR Obsah Příručka pro běžného uživatele 1 Úvod...3

Více

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU PŘIHLÁŠENÍ K E-MAILOVÉMU ÚČTU Pro přihlášení k účtu je třeba do internetového vyhledávače napsat internetovou adresu http://hotmail.com. Po

Více

Moodle Návod pro studenty

Moodle Návod pro studenty Moodle Návod pro studenty Co je to Moodle? Moodle je e-learningové prostředí vytvořené v rámci projektu MAPLIMAT. Jsou zde ke stažení studijní opory a další materiály k předmětům inovovaným, nebo nově

Více

NÁVOD NA VYPLNĚNÍ ELEKTRONICKÉ ŽÁDOSTI O DOTACI

NÁVOD NA VYPLNĚNÍ ELEKTRONICKÉ ŽÁDOSTI O DOTACI NÁVOD NA VYPLNĚNÍ ELEKTRONICKÉ ŽÁDOSTI O DOTACI Obsah 1 Technické požadavky na klientskou stanici... 3 2 Otevření prázdné žádosti... 4 3 Vyplnění elektronické žádosti... 4 4 Uložení a načtení vyplněných

Více

VetSoftware.eu V2 Návod pro instalaci vzdálené pomoci verze dokumentu 1.0, 5.10.2007

VetSoftware.eu V2 Návod pro instalaci vzdálené pomoci verze dokumentu 1.0, 5.10.2007 VetSoftware.eu V2 Návod pro instalaci vzdálené pomoci verze dokumentu 1.0, 5.10.2007 1) Co je VetSoftware.eu vzdálená pomoc? Naše společnost umožňuje stávajícím i potencionálním zákazníkům službu vzdálené

Více

Příručka pro uživatele ČSOB CEB s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X

Příručka pro uživatele ČSOB CEB s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Příručka pro uživatele ČSOB CEB s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné používání čipových karet ve službě ČSOB CEB... 3 2 Instalace SecureStore

Více

Přihlášení Přihlaste na server: https://el.lf1.cuni.cz a zvolte přihlášení jako Charles University Prague: Medical students, employees and graduates.

Přihlášení Přihlaste na server: https://el.lf1.cuni.cz a zvolte přihlášení jako Charles University Prague: Medical students, employees and graduates. Adobe Connect stručný průvodce vkládáním a zveřejňováním výukových materiálů Vkládat lze soubory v jednom z následujících formátů: *.ppt, pptx*, *.flv, *.swf, *.pdf, *.gif, *.jpg, *.png, *.mp3, *.html,

Více

Technická podpora: tel

Technická podpora:   tel Návod na vyplnění el. žádosti o dotace v prostředí portálu Komunikace pro občany Než začnete vyplňovat elektronický formulář Budete potřebovat: e-mailovou schránku, na kterou máte přístup zařízení s přístupem

Více

Návod pro registraci žádosti o přijetí dítěte k základnímu vzdělání pro zákonné zástupce dítěte:

Návod pro registraci žádosti o přijetí dítěte k základnímu vzdělání pro zákonné zástupce dítěte: 1) Vydání žádosti k přijetí dítěte pro vstup do systému je nutné znát číslo zdravotního pojištění (uvedené na průkazu pojištěnce zdravotní pojišťovny). Vytvoření žádosti je možné těmito způsoby: a) On-line

Více

Registrace do portálu MS2014+

Registrace do portálu MS2014+ 2016 Registrace do portálu MS2014+ Místní akční skupina Hlinecko, z.s. 7.4.2016 Obsah: Úvod... 1 1 Instalace a aktualizace internetového prohlížeče... 2 2 Ověření HW a SW požadavků aplikace... 7 3 Registrace

Více

Webové hlášení pracovišť vyšetřujících HIV o počtu provedených vyšetření

Webové hlášení pracovišť vyšetřujících HIV o počtu provedených vyšetření Systém Webové hlášení pracovišť vyšetřujících HIV o počtu provedených vyšetření Manuál webové aplikace leden 2012 v4.0 Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř pro AIDS 1 1 Úvod Systém HlasSZU

Více

Stránky technické podpory programu TDS-TECHNIK

Stránky technické podpory programu TDS-TECHNIK Stránky technické podpory programu TDS-TECHNIK Stránky slouží uživatelům programu TDS-TECHNIK a také i ostatním zájemcům pro zadávání dotazů souvisejících s používáním programu TDS-TECHNIK. Pro uživatele

Více

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Speciální vzdělávací pomůcky k podpoře výuky slabozrakých žáků Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Požadavky na počítač Pro používání čtených pomůcek Vám postačí běžný osobní počítač, reproduktory

Více

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 a Vista Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá

Více

Postup pro přihlášení k EET

Postup pro přihlášení k EET Postup pro přihlášení k EET Krok 1. autentizační údaje Žádost o autentizační údaje neboli přihlašovací jméno a heslo. Přihlásit se o ně můžete na daňovém portálu MF http://adisspr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/eet/eet_sluzby.faces,

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Vzdělávejte se v Learnis Cloud 5.5

Vzdělávejte se v Learnis Cloud 5.5 PŘÍRUČKA STUDENTA Pro responzivní téma Vzdělávejte se v Learnis Cloud 5.5 Čeština 1 / 15 Poslední aktualizace 2019-03-16, 16:58:33 2 / 15 Poslední aktualizace 2019-03-16, 16:58:33 Obsah Účet Learnis...4

Více

X-TRADE BROKERS DOM MAKLERSKI SPÓŁKA AKCYJNA,

X-TRADE BROKERS DOM MAKLERSKI SPÓŁKA AKCYJNA, Profil investora Založení Profilu investora Profil investora, jehož prostřednictvím můžete spravovat své účty, registrovat se na semináře, stahovat obchodní aplikace a školící materiály, si můžete založit

Více

Jednoduchý pomocník pro aplikaci Elektronická příloha č. 2 EP2W EP2 Workspace

Jednoduchý pomocník pro aplikaci Elektronická příloha č. 2 EP2W EP2 Workspace 1. Obecné informace... 1 2. Žádost o přílohu č. 2... 2 3. Vyplnění a odeslání přílohy č. 2 k podpisu do VZP... 3 4. Podpis a odeslání přílohy č. 2 do VZP... 4 4.1 Podepsání jednotlivého dokumentu... 4

Více

MƏj úĭet Uživatelský manuál Verze 1.01/2010

MƏj úĭet Uživatelský manuál Verze 1.01/2010 M j ú et Uživatelský manuál Verze 1.01/2010 Obsah 1 Přihlášení do aplikace Klientské centrum.......................................................................................... 4 2 Zprávy systému...................................................................................................................

Více

Úvod 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera

Úvod 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera Moje DPD Víkendová aktualizace 21. 1. 2017 Obsah 1 Úvod 1 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 2 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 3 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera

Více

Část 1 Zřízení Profilu Zadavatele Část 2 Uveřejnění dokumentů na zřízený profil zadavatele Část 3 Menu 1) Změna hesla 2) Moje ID

Část 1 Zřízení Profilu Zadavatele Část 2 Uveřejnění dokumentů na zřízený profil zadavatele Část 3 Menu 1) Změna hesla 2) Moje ID Část 1 Zřízení Profilu Zadavatele Část 2 Uveřejnění dokumentů na zřízený profil zadavatele Část 3 Menu 1) Změna hesla 2) Moje ID Část 1 Zřízení Profilu Zadavatele Krok 1. Ve svém internetovém prohlížeči

Více

Popis základních funkcí Můj Conseq - Penze

Popis základních funkcí Můj Conseq - Penze Popis základních funkcí Můj Conseq - Penze (portál penzijní společnosti Conseq penzijní společnost, a.s.) 1. Popis základních funkcí Můj Conseq - Penze 1 2. Přihlášení do aplikace... 2 3. Základní obrazovka

Více

Výtisk č.: Počet listů 12. Přílohy: 0 ÚZIS ČR. Příručka pro aktivaci účtu

Výtisk č.: Počet listů 12. Přílohy: 0 ÚZIS ČR. Příručka pro aktivaci účtu ÚZIS ČR Palackého nám. 4 128 01 Praha 2 - Nové Město Výtisk č.: Počet listů 12 Přílohy: 0 ÚZIS ČR Příručka pro aktivaci účtu Projekt - ereg - Úprava rezortních registrů a konsolidace rezortních dat v návaznosti

Více

REGISTRACE UŽIVATELSKÉHO ÚČTU NOVÉHO STUDENTA V CRO

REGISTRACE UŽIVATELSKÉHO ÚČTU NOVÉHO STUDENTA V CRO REGISTRACE UŽIVATELSKÉHO ÚČTU NOVÉHO STUDENTA V CRO KARVINÁ, 2017 Vydáno dne:23.10.2017 10:30 Úvod OBSAH Úvod... 3... 3 Zapomněli jste uživatelské jméno?... 12 Zapomněli jste heslo nebo máte zablokován

Více

INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMŮM VYSTAVENÝCH DOKUMENTŮ

INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMŮM VYSTAVENÝCH DOKUMENTŮ INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. www.itczlin.cz NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMŮM VYSTAVENÝCH DOKUMENTŮ Obsah: I. Návod na registraci pro přístup k seznamům vystavených dokumentů (odborná posouzení,

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka k registraci a nahlížení na stav svých pohledávek v prostředí aplikace Komunikace s občany (RAP) Obsah: 1. Úvod... 1 2. Registrace do aplikace Komunikace s občany... 2 3. Přihlášení

Více

SharePoint Vysoká škola zdravotnická, Duškova 7, Praha 5. Školní informační portál 1/7. Přihlášení k portálu

SharePoint Vysoká škola zdravotnická, Duškova 7, Praha 5. Školní informační portál 1/7. Přihlášení k portálu Školní informační portál Přihlášení k portálu... 1 Přihlášení k volitelným předmětům... 3 Použití a oprávnění jednotlivých knihoven na stránkách studijních skupin... 4 Vložení dokumentu do knihovny...

Více