Belgický znak se vyskytuje ve třech formách: malý, střední a velký státní znak. Nejpoužívanější je malý znak.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Belgický znak se vyskytuje ve třech formách: malý, střední a velký státní znak. Nejpoužívanější je malý znak."

Transkript

1

2 Obsah: Obecné informace Znak Belgie Vlajka a hymna Politické rozdělení, správní členění Ekonomika Historie Povrch, nerostné bohatství, podnebí Fauna a flóra Vodstvo, Šelda, Máza Národní park Hautes Fagnes Průmysl Zemědělství Doprava Cestovní ruch Památky UNESCO Nejzajímavější památky Brusel Gent Bruggy Antverpy Dinant Lovaň Lutych Malines Spa Waterloo Národní gastronomie Věda Sport

3 Obecné informace: Hlavní město: Brusel Součástí Beneluxu Federativní konstituční monarchie Král: Filip Belgický Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Oficiální jazyky: nizozemština, francouzština, němčina Nejvyšší bod: Signal de Botrange (694 m. n. m.) Nejnižší bod: hladina Severního moře (0 m. n. m.)

4 Belgický znak se vyskytuje ve třech formách: malý, střední a velký státní znak. Nejpoužívanější je malý znak. Malý znak tvoří černé pole se zlatým lvem a červenou zbrojí. Jedná se o znak vévodství Brabantského, které tvoří srdce státu. Je převýšený korunou, z níž splývají stuhy jako, kdyby šlo o císařskou korunu. Pod štítem je zavěšen řetěz Leopoldova řádu. Za řetězem jsou zkřížena dvě žezla: se lvem a Rukou spravedlnosti. Pod znakem je heslo V jednotě je síla. Střední znak je doplněn o světlonoše, tedy dva vpřed hledící lvi držící kopí se státním praporem. Střední znak se v dnešní době téměř nepoužívá. Velký státní znak je znakem královským. Jedná se o střední znak, převýšený královským hermelínovým pláštěm a korunou. Na štítě je otevřená burgundská přilba s královskou korunou černo-zlatými přikrývadly. Nad štítem je korouhev ve státních barvách s belgickým (brabantským) štítem. Za stanem (hermelínovým pláštěm) jsou zkříženy zlaté korouhve se znaky tradičních provincií: zprava Lutyšsko, Východní Flandry, Západní Flandry a Antverpy, zleva Henegavsko, Limbursko, Lucembursko a Namur.

5 Vlajka má podobu tří stejně širokých svislých pruhů. Zleva jsou to: černý, žlutý a červený. Podoba vlajky je odvozena od vlajky Francie a barvy jsou zvoleny podle barev Brabantského vévodství. Vlajka byla oficiálně přijata , krátce poté, co Belgie získala nezávislost na Nizozemsku, což se stalo roku Původně měla vlajka pruhy vodorovné, ale z důvodu podoby vlajce nizozemské byli změněny na svislé. Užívání státní vlajky a ostatních vlajek určuje Královský dekret o vyvěšování vlajek z roku Belgickou hymnou je píseň La Brabanccone. Podle legendy vznikla hymna v září roku Mladý revolucionář Louis-Alexandre Dechet přečetl slova hymny na schůzce v kavárně I Aigle d Or. Hudbu k hymně napsal roku 1830 Francois Van Campenhout. Jako státní hymna byla přijata roku 1921.

6 Politické rozdělení Podle jazykového principu: Vlámské společenství Francouzské společenství Německojazyčné společenství Podle územního principu: Vlámsko Valonsko Region Brusel Správní členění Belgie rozdělena na tři federativní oblasti, které tvoří 10 provincií. Vlámsko (Flandry): Antverpy, Vlámský Brabant, Východní Flandry, Západní Flandry, Limburk Valonsko: Valonský Brabant, Henegavsko, Lutych, Lucembursko, Namur Brusel: hlavní město Belgie Brusel a dalších 18 obcí

7 Belgie patří mezi nejvyspělejší státy Evropy. Výše HDP na jednoho obyvatele ji řadí na 12. místo a objem zahraničního obchodu na 10. místo ve světě. I přesto se země potýká s problémy spojenými s vysokým státním dluhem. V současné době přes 70 % Belgičanů pracuje ve službách. Země spoléhá především na jadernou energetiku, která zajišťuje většinu výroby elektrické energie (58,3 %). Belgie také představuje jednoho z největších producentů montovaných automobilů na světě. V lehkém průmyslu stojí bezpochyby za zmínku zdejší brusírny drahých kamenů, přičemž na Belgii připadá 70 % světového obchodu s diamanty.

8 V nejstarších dobách žili na území království Keltové a od nich také přišel název Belgie. Římané, kteří ovládli tuto oblast v prvním století před naším letopočtem jim říkali Belgové. V pátém století našeho letopočtu osídlili tuto oblast Frankové, a po rozpadu říše Karla Velikého se území rozdělilo na západofranckou říši Karla Holého a říši Lothara I. Ve středověku se oblast rozdělila na mnoho malých feudálních států, ale ve 14. a 15. stol. je začali sjednocovat burgundští vévodové. Státy se začaly označovat jako 17 provincií. Za osmdesátileté války bylo území dnešní Belgie dobito Španěly a připadlo Habsburkům. Koncem 18. stol. se Belgie zmocnili Francouzi a po Napoleonově porážce v bitvě u Waterloo r se Belgie stala součástí Spojeného království nizozemského. Po revoluci roku 1830 se Belgie v roce 1831 odtrhla od Nizozemska a stala se nezávislou, neutrální konstituční monarchií, jejímž prvním králem se stal Leopold I. Ve dvacátém století byla Belgie v obou světových válkách okupována Německem. Po různých konfliktech mezi Vlámy a Valony se po úpravách ústavy Belgie přeměnila ve federální stát.

9 Území Belgie je z větší části ploché a nížinaté. Nadmořská výška stoupá směrem k Ardenám a jihu Belgie. Z geografického hlediska je Belgie rozdělena na tři oblasti: Dolní Belgie, Střední Belgie a Horní Belgie. Dolní Belgie: zahrnuje celé pobřeží, oblast Polderů, Flandry a oblast Kempen Střední Belgie: rozprostírá se na území Brabantu, provincie Henegavsko a oblasti Hesbaye Horní Belgie: nachází se na jih od řek Máza a Sambre Belgie nemá ropu a zemní plyn. Má železnou rudu, černé uhlí, barevné kovy, zinek, měď a keramické + stavební suroviny. Belgie leží v mírném podnebném pásu a klima je přímořské. Jsou zde mírné zimy a nepříliš teplá léta. Průměrná roční teplota činí 9,8 C. Průměrné srážky činí 65 mm v lednu a 73 mm v červenci.

10 Díky velkému množství lesů a hornatých oblastí žije v Belgii velké množství zvířat. Mnohá z nich však dnes přežívají jen v rezervacích. Právě tyto rezervace mají velkou zásluhu na tom, že se v belgické přírodě zase začínají objevovat mnohé vzácné, takřka již vyhynulé druhy zvířat. Nejvíce belgickou krajinu obývají zástupci z říše ptactva. Údajně jich zde žije až 436 druhů. Pokud zavítáte do lesa, pak můžete při troše štěstí vidět třeba lišky, srnce, divoká prasata, divoké kočky, rysy nebo jeleny. Jelikož je belgický venkov poměrně hojně využíván pro zemědělské účely, není vzácností pak na loukách zahlédnout ovce nebo krávy. Většina belgických lesů je tvořena listnatými stromy, pouze v Ardenách se zároveň hojně vyskytují i jehličnany. Mezi listnatými stromy zde rostou nejčastěji duby, buky, břízy a jilmy. Mezi jehličnatými zase smrky či borovice. V nížinách je krajina hojně využívaná pro zemědělské účely, a je tak tvořena převážně rozsáhlými poli a širokými loukami, na kterých se pase dobytek.

11 Nejvýznamnější řeky, které jí zavlažují, jsou: Máza, nebo Šelda. Další řeky jsou například Dender, Oise, Leile,Yser a Chiers. Protéká Francií, Belgií a Nizozemskem. Její tok je dlouhý 350 km, povodí má rozlohu cca km 2 a ústí do Středozemního moře. Máza je západoevropská řeka, která pramení ve Francii, protéká Belgií a vlévá se v Nizozemsku do Severního moře. Její délka činí 950 km a povodí má rozlohu přibližně km², z čehož připadá km² na Belgii.

12 Národní park Hautes Fagnes se rozkládá na východě Belgie. Jeho název by se dal doslova přeložit jako Vysoké bažiny. Jde o náhorní plošinu s bažinatou krajinou, ve které se nachází také nejvyšší belgická hora Signal de Betrange (694 m. n. m.). Velká část území je součástí německo-belgického národního parku Hohes Venn-Eifel. Náhorní plošina, na níž se Hautes Fagnes rozprostírá, je situována mezi Ardenami a vrchovinou Eifel. Je součástí belgické provincie Lutych a také německých spolkových zemí Porýní Falc a Severní Porýní Vestfálsko. Sama chráněná přírodní oblast Hautes Fagnes má rozlohu 4100 hektarů a je tak největší přírodní rezervací v Belgii. Je tvořena převážně rašeliništi, vřesovišti a lesy, které jsou domovem výjimečných zvířecích i rostlinných druhů typických pro chladné a vlhké podnebí. Hautes Fagnes se stal útočištěm pro rysy, kočky divoké, tetřívky obecné, jeleny, srnce, divoká prasata a další druhy živočichů. Typickým rostlinným druhem pro tuto oblast je narcis žlutý, který byl v minulosti dokonce intenzivně sbírán. Používal se totiž v období Velikonoc k barvení vajec. Aby se předešlo devastaci, je v současnosti jeho sběr přísně kontrolován, povolena je jedna kytka na osobu. Ke vzácným a málo rozšířeným druhům rostlin v této oblasti Belgie patří například masožravá rosnatka okrouhlolistá, koprník štětinolistý, sedmikvítek evropský, hořec hořepník, četné druhy suchopýrů, vřesovců a rašeliníků. Hojně zde rostou také borůvky a brusinky.

13 Hlavními průmyslovými odvětvími současné Belgie jsou strojírenský, chemický a automobilový průmysl, zpracování kovů (železa a oceli), a tradičně textilní průmysl. Významný je i průmysl potravinářský. Těžba uhlí se téměř zastavila. Hlavními průmyslovými oblastmi jsou Brusel, Antverpy, Lutych a Gent.

14 Zemědělství je velice produktivní. Nad rostlinnou výrobou převažuje výroba živočišná. Rostlinná výroba Nejdůležitějšími plodinami jsou obilniny (pšenice, oves, ječmen), chmel, cukrová řepa, brambory a zelenina a ovoce, v některých místech najdete i tabák. Dále se pěstuje len, chmel a řepka. Živočišná výroba Nejčastějším chovným dobytkem jsou krávy, a to jak na maso, tak na mléko. Dále se v Belgii objevují ovčí a kozí farmy a několik farem koňských.

15 Rozvinutá je síť dálnic, železnic, silnic a vodních cest. V Gentu, Antverpách a Zeebrüge se nachází jedny z největších přístavů v Evropě. Dříve zde byla rozvinutá síť vicinálních drah (kombinace tramvajových tratí a železnice). V Bruselu se také nachází metro a mezinárodní letiště. Dopravně nejvýznamnější jsou přístavy Antverpy a Oostende se spojením do Velké Británie a ropný terminál Zeebrügge.

16 Belgie je tranzitní i cílovou zemí. Výhodná geografická poloha na křižovatce významných dopravních a turistických proudů s sebou nese i přes relativně menší atraktivnost území více než 10 mil. turistů ročně.

17 Antverpy vydavatelství Platin Moretus Béguinages architektonický komplex ve stylu typický pro vlámský region Brusel - 4 městské domy architekta Viktora Horty jednoho ze zakladatelů secese Brusel náměstí Grand Place Brugge historické centrum města Canal du Centre 4 hydraulická zdymadla na historickém kanálu a jejich okolí, La Louviére a La Roeulx (příklad průmyslové krajiny z 19. stol.) Flanderské a Valonské zvonice 30 zvonic středověkého původu Spiennes naleziště pazourků z mladší doby kamenné Tournai románská katedrála Notre Dame výjimečných rozměrů

18 Ve městech: Brusel Gent Bruggy Antverpy Dinant Lovaň Lutych Malines Spa Waterloo

19 Brusel leží v samotném srdci Belgie a je obklopen bujnou zelení, parky a lesy. Je to město kontrastů, kde se vedle významných architektonických památek tyčí také moderní novodobé stavby. Město je významným mezinárodním centrem, neboť zde sídlí nejvyšší úřady Evropské unie. Symbolem Bruselu se stala stavba Atomia. Jedná se o 165 miliardkrát zvětšený model molekuly železa. Model je postaven z oceli a hliníku a měří 102 metrů. Dalším významným symbolem Bruselu je soška čurajícího chlapečka neboli Manneken Pis, která byla vytvořena již v 17. století. Historickým jádrem města a nejvýznamnějším architektonickým celkem v Belgii se stalo Náměstí Grand Place, jemuž dominuje gotická radnice z 15. století. Na její 96 metrů vysoké věži je umístěna socha svatého Michaela, který je patronem Bruselu. Stojí zde také cechovní domy, které byly vybudovány na místě těch původních, jež byly roku 1695 zničeny francouzskými děly. Celé náměstí je pro svou jedinečnost od roku 1998 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Na kopci Coudenberg stojí klasicistní budova Královského paláce z 18. století, která je i dnes sídlem Belgického krále. Překrásnou církevní stavbou je katedrála sv. Michala a Guduly postavená ve stylu brabantské gotiky v století. Na jejím místě původně stával románský kostel sv. Michala z roku Dnes je tato katedrála hlavním bruselským chrámem. Brusel je rovněž velkým lákadlem pro gurmány. Belgičané totiž milují jídlo, proto zde najdete na každém kroku některou z vyhlášených restaurací, kde máte možnost ochutnat zdejší kulinářské speciality.

20 Gent je historické město při řece Šeldě. Od středověku je proslulé textilní výrobou. Dnes je zde jeden z nejpůvabnějších souborů gotických památek v zemi. Kromě románského hradu Gravensteen jsou zde také cechovní a patricijské domy a gotická radnice s tržnicí z 15. stol. Ze středověkých památek vynikají kostely sv. Jakuba, sv. Mikuláše a zejména katedrála sv. Bavona s křídlovým oltářem bratří van Eycků z let

21 Bruggy jsou jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Vzkvétaly díky obchodu se suknem a anglickou vlnou ve stol. Ve městě postupně přibývalo honosných staveb od bratří van Eycků. Roku 1903 se dokončil průplav do přístavu Zeebrugge, který přinesl ekonomický rozvoj. Město si zachovalo středověkou podobu s řadou kanálů. Památky jsou soustředěny kolem Velkého náměstí (Grote Markt) s mohutnou stavbou tržnice (s věží se slavnou zvonkohrou) ze 13. stol., pomníkem vůdců povstání r a výstavnými domy z období gotiky, renesance a baroka. Východně se rozprostírá Hradní náměstí (Burgplaats) s nádherně zdobenou pozdně gotickou radnicí a k ní připojenou renesanční Starou kanceláří, barokním Justičním palácem a dvoupatrovou bazilikou sv. Krve na protější straně. Z mnoha dalších středověkých památek nutno připomenout ještě alespoň Svatojánský špitál s muzeem Hanse Memlinga, starou celnicí, tzv. Dvůr bekyní a kostely sv. Salvátora a sv. Jakuba. Velmi významný je též gotický kostel p. Marie s náhrobky burgundských vladařů a Michelangelovou Madonou.

22 Antverpy jsou druhým největším městem Belgie. Nachází se zde největší belgický přístav, kulturní středisko belgických Vlámů a strategický přístav NATO. Město bylo založeno v 7. stol. a roku 1450 zde proběhla první obchodní burza v Evropě. Na nábřeží stojí zbytky hradu Steen, založeného v 9. stol, který je nyní muzeem mořeplavby. Zajímavá je radnice a masné krámy, tzv. Vleeshuis ze 16. stol. V centru města, po straně Velkého tržiště s cechovními domy je sedmilodní katedrála p. Marie, patřící k nejkrásnějším v zemích Beneluxu. Nedaleko odtud se tyčí Torengebouw, první mrakodrap v Evropě (téměř 100 m výšky) z r Za pozornost stojí také barokní kostel sv. Bartoloměje s bohatými sbírkami, pozdně gotická Burgundská kaple a kostel sv. Jakuba s Rubensovým náhrobkem. Zajímavý je také nedaleký Rubensův dům a několik dalších muzeí (muzeum Světového diamantového centra, Královské muzeum výtvarného umění a Muzeum Meyer van der Berghovo s díly vlámských mistrů atd.). Historicky velmi cenná je stará knihtiskárna Plantina Moreta, činná od 16. stol. až do r (od r památkou UNESCO).

23 Dinant je lázeňské město v podhůří Arden. Nachází se zde pevnost z roku Ve středověku bylo proslulé kovotepeckými výrobky (tzv. Dinanderies ), ale v minulosti hodně trpělo pro svoji polohu ve vojensky citlivém pásmu při německých hranicích. Bylo zničeno za II. svět. války. Z památek vyniká místní ranně gotická katedrála P. Marie, v blízkosti města jsou proslavené krápníkové jeskyně (Grotte la Merveilleuse).

24 Lovaň je starobylé město východně od Bruselu, které bylo ve 12. stol. sídlem brabantských vévodů. Město je proslaveno univerzitou založenou roku Univerzita dnes využívá i tzv. dům Bekyní (Begijnhof), soubor asi 100 domků, postavených ve 13. stol. pro příslušnice této náboženské kongregace. Většina památek je soustředěna v nevelkém centru s bohatě zdobenou gotickou radnicí a kostelem sv. Petra z stol.

25 Lutych je historické město a dnes hospodářské a kulturní středisko Valony obývané oblasti na východě země. Kdysi bylo centrem knížectví spravovaného místním biskupstvím (na jeho škole v 11. stol. studoval pozdější kronikář Kosmas). Od 14. stol., díky bohatým ložiskům uhlí, bylo střediskem kovovýroby (zejm. zbraní). V 19. stol. zde byla vyrobena první lokomotiva na kontinentu. Opevnění města bylo za obou světových válek příčinou útoků, které přestálo jen málo památek. Patří k nim sama pevnost nad městem, dole pak stavby kolem náměstí Place St-Lambert a Place du Marché, zejména biskupský palác, radnice a burza. Z církevních objektů pak románský kostel sv. Bartoloměje a gotická katedrála sv. Pavla s bohatými chrámovými sbírkami.

26 Malines je historicky významné město jižně od Antverp, které bylo za burgundského panství sídlem parlamentu a pak rezidencí habsburských místodržitelů. Palác Markéty Rakouské dnes slouží jako soudní dvůr, k dalším památkám patří budovy kolem náměstí (Grote Markt) s radnicí a soukenickou tržnicí, ale především gotická katedrála sv. Romualda s mohutnou, nikdy nedokončenou věží z let Její součástí je slavná zvonkohra.

27 Spa je lázeňské město JV od Lutychu. Již od římských dob je známé svými léčivými prameny. Jejich obliba v 19. stol. dala městu jeho dnešní tvář s výstavnými lázeňskými domy, hotely a promenádami. Roku 1888 se zde uskutečnila první volba královny krásy.

28 Waterloo je městečko jižně od Bruselu, u něhož spojenecká vojska A. W. Wellingtona a L. Büchera v r způsobila Napoleonovi jeho poslední a osudovou porážku. Místo bitvy připomíná uměle nasypaná pyramida (tzv. Lví pahorek, Butte du Lion) se sochou britského lva. Pod ní se nachází malé muzeum.

29 V Belgii patří k nejoblíbenějším jídlům hranolky, které jsou zde opravdu velmi kvalitní. Obvykle se servírují ve speciálních papírových kornoutech a můžete si k nim vybrat z několika druhů omáček. Typickou belgickou specialitou jsou sladké vafle, které se podávají např. se šlehačkou, ovocem, čokoládou atd. Z hlavních jídel jsou v Belgii proslulé mušle, které se tu dělají na mnoho různých způsobů. V místní kuchyni se také hodně objevují pokrmy z masa a ryb. Belgické pivo je známé po celém světě. V Belgii se vyrábí obrovské množství různých druhů piva. Velmi častá jsou zde i piva s různými neobvyklými příchutěmi. Přímo z Belgie pochází také známá značka Stella Artois. Belgická čokoláda je považována za jednu z nejlepších na světě a oblíbené jsou především vynikající belgické pralinky. V Belgii má výroba čokolády silnou tradici a působí zde několik tisíc čokoládoven mezi ty nejslavnější patří např. Leonidas, Gyulian, Godiva nebo Starbrook Airlines.

30 nositelé Nobelovy ceny: za fyziku Francois Englert za chemii Ilja Prigogine za fyziologii Christian De Duve, Corneille Heymans, Jules Bordet a Albert Claude tvůrce prvního atlasu Abraham Ortelius bakelit a fotografický papír Leo Baekeland saxofon Adolphe Sax

31 tenis Kim Clijstersová, Justine Heninová cyklistika Eddy Merckx, Freddy Maertens motorový sport Jacky Ickx lukostřelba Hubert Van Innis 6 zlatých olympijských medailí fotbal Eden Hazard, Thibaut Courtois, Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne

32 Zpracovala: Aneta Zimanová Třída: 1.OA Dne: Zdroje: belgie.svetadily.cz/ + mnoho dalších stránek

Pro 8. ročník Člověk a příroda Zeměpis Evropa

Pro 8. ročník Člověk a příroda Zeměpis Evropa VY_52_INOVACE_51 Benelux Pro 8. ročník Člověk a příroda Zeměpis Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová Určeno k doplnění informací základního učiva Ukázka současného života v zemích Beneluxu na základě

Více

BELGIE. Zpracoval : Martin Živěla 5.ročník

BELGIE. Zpracoval : Martin Živěla 5.ročník BELGIE Zpracoval : Martin Živěla 5.ročník ELGIE Hlavní město : Brusel Jazyk: nizozemština, francouzština, němčina Měna : euro Brusel (1 018 029 ) Antverpy (448 709) Gent (226 220) Charleroi (200 578) Lutych

Více

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Obr. 2 BENELUX Charakteristika Označení pro volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska V roce 1948 byla vytvořena celní unie, později byla přeměněna na hospodářskou

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ BENELUXU Mgr. Iva Svobodová NIZOZEMSKO - ekonomika jedna z nejbohatších zemí světa celosvětově se řadí mezi

Více

Západní Evropa PhDr. Radek Častulík

Západní Evropa PhDr. Radek Častulík Západní Evropa PhDr. Radek Častulík Nejvyspělejší státy Evropy Vyspělý průmyslstroje,lodě,automobily,eletrotechnika Vysoká životní úroveň-většina obyvatel žije ve městech Velká Británie=Spojené království

Více

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Charakteristika Jedná se o nejvýznamnější, hospodářsky nejvyspělejší, nejhustěji obydlenou oblast Evropy Oblast leží v mírném, oceánském podnebném pásu Převažují nížiny

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, ANEŽKY ČESKÉ 702/17, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, ANEŽKY ČESKÉ 702/17, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 NÁZEV PROJEKTU: UČÍME LÉPE A MODERNĚJI OP VK 1.4 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, ANEŽKY ČESKÉ 702/17, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VÝUKOVÝ MATERIÁL Název DUMu: VY_52_INOVACE_02_6_Státy

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA OBYVATELSTVO BENELUXU Mgr. Iva Svobodová NIZOZEMSKO historie od 9. stol. součást Franské říše od 10. stol. řada hrabství (Holland,

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY BENELUXU Mgr. Iva Svobodová NIZOZEMSKO geografické vymezení nížinatá země na pobřeží Severního moře hranice

Více

Nizozemí. Belgie. Lucembursko

Nizozemí. Belgie. Lucembursko Nizozemí Belgie Lucembursko Hlavní město: Amsterdam Státní zřízení: království Měna: euro Počet obyvatel: 16,5 milionů Jazyk: nizozemština Člen EU od 1957 Jak se dělá Holandsko Karel Čapek tento je skvěle

Více

Politické rozdělení Střední Ameriky

Politické rozdělení Střední Ameriky Politické rozdělení Střední Ameriky Přírodní podmínky celoroční pěstování subtropických a tropických plodin (cukrová třtina, citrusové ovoce, mango, avokádo, kávovník, banány) Pevninské státy Střední Ameriky

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA STÁTY BENELUXU Mgr. Iva Svobodová NIZOZEMSKO Základníúdaje ležív Z Evropě rozloha: 41526 km 2 obyvatelstvo: 16850 000 (r.2009)

Více

DUM č. 9 v sadě. 20. Ze-2 Evropa

DUM č. 9 v sadě. 20. Ze-2 Evropa projekt GML Brno Docens DUM č. 9 v sadě 20. Ze-2 Evropa Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV, 3AV Anotace DUMu: Evropa. Západní Evropa Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

BENELUX.

BENELUX. BENELUX informace čerpány z http://www.mzv.cz/wwwo/mzv/encyklop.asp http://en.wikipedia.org BENELUX -tvoří jej 3 státy Belgie, Nizozemsko a Lucembursko - již v roce 1948 vytvořily celní unii - v roce 1950

Více

Základní údaje. Parlamentní republika. Hl. město Lublaň Počet obyvatel 2 000 092 Rozloha 20 273 km 2 Měna Euro Jazyky slovinština

Základní údaje. Parlamentní republika. Hl. město Lublaň Počet obyvatel 2 000 092 Rozloha 20 273 km 2 Měna Euro Jazyky slovinština Obr. 1 ALPSKÉ STÁTY Obr. 2 Základní údaje Parlamentní republika Vznikla rozpadem Jugoslávie Hl. město Lublaň Počet obyvatel 2 000 092 Rozloha 20 273 km 2 Měna Euro Jazyky slovinština Obr. 3 Přírodní podmínky

Více

ZÁPADNÍ EVROPA. Francie, Británie, Irsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko

ZÁPADNÍ EVROPA. Francie, Británie, Irsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko ZÁPADNÍ EVROPA Francie, Británie, Irsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko Poloha: přímořská Povrch: převážně nížiny Francouzská nížina pohoří Pyreneje, Alpy Podnebí: vlhké, oceánské mírnější zimy, chladnější

Více

Státní symboly Francie. Trikolora (vlajka) La Marseillaise (hymna) Státní znak Galský kohout

Státní symboly Francie. Trikolora (vlajka) La Marseillaise (hymna) Státní znak Galský kohout Francie Státní symboly Francie Trikolora (vlajka) La Marseillaise (hymna) Státní znak Galský kohout Státní znak Státní znak Francie jako oficiální symbol státu v současné době neexistuje. Jediným oficiálním

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY * Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii.

Více

VELKÁ BRITÁNIE. rozloha 245 000 km 2 počet obyvatel 60 mil. úřední jazyk angličtina hlavní město Londýn britská libra státní zřízení monarchie

VELKÁ BRITÁNIE. rozloha 245 000 km 2 počet obyvatel 60 mil. úřední jazyk angličtina hlavní město Londýn britská libra státní zřízení monarchie Západní Evropa VELKÁ BRITÁNIE rozloha 245 000 km 2 počet obyvatel 60 mil. úřední jazyk angličtina hlavní město Londýn měna britská libra státní zřízení monarchie Charakteristika oficiální název: Spojené

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČESKÉ REPUBLIKY. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s přírodními podmínkami v ČR.

PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČESKÉ REPUBLIKY. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s přírodními podmínkami v ČR. PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s přírodními podmínkami v ČR. POČASÍ je okamžitý stav ovzduší, je dáno: teplotou měříme

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Obr. 1. Rozdělení Evropy

Obr. 1. Rozdělení Evropy Obr. 1 Rozdělení Evropy Obr. 2 Obr. 3 (upraveno) Jižní Evropa Charakteristika Většina států sousedí se Středozemním mořem Výjimky: Portugalsko, Vatikán, San Marino Převládá subtropické podnebí s teplými

Více

ZÁPADNÍ EVROPA. Mgr. Doležal Zdeněk. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

ZÁPADNÍ EVROPA. Mgr. Doležal Zdeněk. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_ZEM_63 ZÁPADNÍ EVROPA Mgr. Doležal Zdeněk Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: září 2012

Více

Afrika Severní region. Státy část I

Afrika Severní region. Státy část I Afrika Severní region Státy část I Severní Afrika Přiřaď státy do mapy severní Afriky Súdán Egypt Libye Alžírsko Tunisko Maroko Západní Sahara Hry a testy o Africe (EN) Alžírsko Alžírská demokratická a

Více

Jihovýchodní Evropa Obecná charakteristika

Jihovýchodní Evropa Obecná charakteristika Jihovýchodní Evropa Obecná charakteristika Obr. 1 (upraveno) Obr. 2 Charakteristika oblasti Oblast se rozkládá na Balkánském poloostrově Podnebí: Jih středomořské Sever mírné vnitrozemské Nejvyššími pohořími

Více

(8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3

(8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3 (8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3 La Défense La Défense je název obchodní čtvrtě, která je charakteristická supemoderními stavbami a mrakodrapy. Leží na předměstí Paříže severozápadně od centra.

Více

SEVERNÍ EVROPA. Obr. 1

SEVERNÍ EVROPA. Obr. 1 SEVERNÍ EVROPA Obr. 1 Co mají společného? 1) Přírodní podmínky - přímořské podnebí na rozhraní mírného a subarktického pásu (ovlivněn Golfským proudem) - lesy (smíšené, jehličnaté tajga) = zachovaná příroda

Více

STÁTY VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY. Obr. 1

STÁTY VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY. Obr. 1 STÁTY VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY Obr. 1 Obr. 2 SLOVENSKO Základní údaje Parlamentní republika Hlavní město Bratislava Počet obyvatel 5 477 038 Rozloha 49 035 km 2 Hustota zalidnění 103 ob./km 2 Měna Euro Jazyk

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Cestovní ruch v Belgii. Napsal uživatel Anna Myšková Středa, 02 Prosinec :22

Cestovní ruch v Belgii. Napsal uživatel Anna Myšková Středa, 02 Prosinec :22 Belgie se nachází na pobřeží Severního moře. Sousedí s Nizozemím na severu, s Německem a Lucemburskem na východě a s Francií na jihu. Velikost Belgie by se dala pro lepší představu přirovnat ke 40 % území

Více

Základní údaje. Obr. 3

Základní údaje. Obr. 3 Obr. 1 ALPSKÉ STÁTY Obr. 2 Základní údaje Federativní republika (oficiálně Švýcarská konfederace) Hl. město Bern Největší město - Curych Počet obyvatel - 7 639 961 Rozloha 41 290 km 2 Měna Švýcarský frank

Více

Velká Británie. 244 000 km 2 62,5 mil. obyv. (2012) Londýn Angličtina (skotština, velština) libra EU, NATO, G8, OECD konstituční monarchie Alžběta II.

Velká Británie. 244 000 km 2 62,5 mil. obyv. (2012) Londýn Angličtina (skotština, velština) libra EU, NATO, G8, OECD konstituční monarchie Alžběta II. Velká Británie 244 000 km 2 62,5 mil. obyv. (2012) Londýn Angličtina (skotština, velština) libra EU, NATO, G8, OECD konstituční monarchie Alžběta II. Velká Británie ministerský předseda: David Cameron

Více

Jihovýchodní Evropa. Obr. 1 (upraveno)

Jihovýchodní Evropa. Obr. 1 (upraveno) Jihovýchodní Evropa Obr. 1 (upraveno) Obr. 2 BULHARSKO Základní údaje Hlavní město: Sofia Rozloha: 110 993 km² Obr. 3 Počet obyvatel: 7 093 635 Hustota osídlení: 65 ob./ km² Státní zřízení: parlamentní

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Oblasti a státy Evropy

Oblasti a státy Evropy Oblasti a státy Evropy Východní Evropa-státy vznikly rozpadem SSSR-1991 Východní Evropa leží v mírném podnebném pásu s vnitrozemským podnebím Typickým náboženstvím je pravoslavná víra Ruská federace Ruská

Více

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO CÍL: Seznámení se Spolkovou republikou Německo. Spolupráce učitel-žák, zapojení žáků při výkladu nové látky. Využití vlastivědné mapy a práce na PC. Zapojení zábavných prvků

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola

Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola 1. Geografická charakteristika Afriky 2. Geografická charakteristika Austrálie a Oceánie 3. Geografická charakteristika Severní Ameriky 4. Geografická

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_07_Vla5E_60 Operační program

Více

Východní Evropa. Obr. 1

Východní Evropa. Obr. 1 Východní Evropa Obr. 1 Obr. 2 Bělorusko Základní údaje Hlavní město: Minsk Rozloha: 207 600 km² Počet obyvatel: 9 577 552 Hustota osídlení: 47 ob. / km² Obr. 3 Státní zřízení: prezidentská republika Jazyk:

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

CÍL:Seznámení s Rakouskou republikou zábavnou formou.

CÍL:Seznámení s Rakouskou republikou zábavnou formou. RAKOUSKÁ REPUBLIKA CÍL:Seznámení s Rakouskou republikou zábavnou formou. Na začátku hodiny učitel seznámí žáky s výkladem. Stručně charakterizuje stát. Práce s mapou (poloha, povrch). Na jihu ČR sousedí

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Východní Evropa. Litva, Lotyšsko, Estonsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Východní Evropa. Litva, Lotyšsko, Estonsko Kontinent : Evropa Oblast: Východní Evropa Litva, Lotyšsko, Estonsko Litevská republika Lotyšská republika Estonská republika Estonská republika Hlavní město: Tallinn Rozloha: 45 226 km² (129. na světě)

Více

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005 EVROPA Národní parky I K. Kovářová a K. Čapková, 2005 Národní parky Velkoplošné chráněné území, jehož značnou část zaujímají přirozené, nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v němž rostliny,

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY NEROSTNÉ SUROVINY PRŮMYSL

HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY NEROSTNÉ SUROVINY PRŮMYSL HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY NEROSTNÉ SUROVINY PRŮMYSL Evropa průmysl a těžba Evropa dlouhá tradice průmyslu, rozmach od 18. století, počátek ve Velké Británii, odtud se šířil dál do Evropy. Hospodářství Evropy

Více

Základní škola Kameničky

Základní škola Kameničky Základní škola Kameničky Seminární práce ze zeměpisu, Kateřina JELÍNKOVÁ 7. třída 2008 / 2009 Obsah Úvod...3 Přírodní podmínky...4 Zdraví...4 Lidé a jazyky...4 Zajímavosti...4 Historie...4 Základní fyzicko-geografické

Více

Pozor! Vlajka Nového Zélandu se často plete s vlajkou Austrálie

Pozor! Vlajka Nového Zélandu se často plete s vlajkou Austrálie Nový Zéland Základní informace Oficiální název: New Zealand Hlavní město: Wellington Počet obyv.: 4 433 100 Náboženství: křesťanství Státní zřízení: konstituční monarchie Jazyk: angličtina, maorština Hlava

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO geografické vymezení výhodná poloha mezi Středozemním

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA AUSTRÁLIE HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Svobodová Hospodářství obecná charakteristika hospodářský kolos jižních moří všestranně rozvinutá tržní ekonomika země průmyslově-těžební

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko Kontinent : Evropa Oblast: Severní Evropa Norsko Základní informace Hlavní město: Oslo Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² z toho 6,0 % vodní plochy Počet obyvatel: 4 691 849 (2011) Nejvyšší

Více

Země v oblasti Skandinávské pol.,polární kruh chladnější podnebí

Země v oblasti Skandinávské pol.,polární kruh chladnější podnebí Severní Evropa Země v oblasti Skandinávské pol.,polární kruh chladnější podnebí Velmi vyspělé státy-švédsko a Finskoneutrální země-nejsou členy NATO Norsko a Island nejsou členy EU Norsko,Švédsko,Dánsko-konstituční

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook Pardubický kraj http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3apardubick%c3%bd_kraj_in_czech_republic.svg Kraj Vysočina http://commons.wikimedia.org/wiki/file:kraj_vysocina.svg 1 Pardubický kraj leží ve východních

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ŠPANĚLSKO JEDNA ZE ZEMÍ EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 ŠPANĚLSKO jedna

Více

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je Evropa V této kapitole se dozvíte: Jaká je kultura v Evropě. Má Evropa stejný význam jako Evropská unie. Zda je Evropa samostatným geografickým celkem.

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ POBALTÍ Mgr. Iva Švecová ESTONSKO -ekonomika nejdynamičtější přechod na tržní ekonomiku z bývalých republik

Více

Opakování Evropy - přírodní poměry. Pobaltí

Opakování Evropy - přírodní poměry. Pobaltí - sousední světadíly - oceány - ostrovy a poloostrovy - pohoří a nížiny - řeky a jezera Opakování Evropy - přírodní poměry ÚKOL Dunaj: Rýn: Odra: Vypiš státy, kterými tyto řeky protékají! Pobaltí Estonsko,

Více

Podnebí, rostliny a ţivočichové. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Podnebí, rostliny a ţivočichové. 5. třída ZŠ BŘEŢANY * Podnebí, rostliny a ţivočichové 5. třída ZŠ BŘEŢANY Podnebí Podnebné pásy Jak uţ víte z učiva přírodovědy, planeta Země nemůţe být Sluncem ohřívaná stejně po celém povrchu. Podle mnoţství dopadajících

Více

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat.

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. KRAJINA KOLEM NÁS Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. Mapa, plán k orientaci na neznámých místech nám pomůžou

Více

STÁTY BÝVALÉ JUGOSLÁVIE. Obr. 1

STÁTY BÝVALÉ JUGOSLÁVIE. Obr. 1 STÁTY BÝVALÉ JUGOSLÁVIE Obr. 1 Státy bývalé Jugoslávie Rozpad Jugoslávie roku 1991 Vznik samostatných států: Slovinsko 1991 Chorvatsko 1991 Makedonie 1991 Bosna a Hercegovina 1992 Srbsko a Černá Hora 1992

Více

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO VY_32_INOVACE_ZEM_69 SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO Mgr. Doležal Zdeněk Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření

Více

EVROPA PO REVOLUCI 1848

EVROPA PO REVOLUCI 1848 EVROPA PO REVOLUCI 1848 1 Velká Británie koloniální velmoc / Malta, Cejlon, Nový Zéland, Austrálie,Kanada, Egypt, Súdán, jižní Afrika, Indie = "perla britského impéria ", císařství, anglický král je indickým

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NĚMECKO JEDNA ZE ZEMÍ EU

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NĚMECKO JEDNA ZE ZEMÍ EU Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NĚMECKO JEDNA ZE ZEMÍ EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 NĚMECKO jedna ze

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II. Název materiálu. Jiří Řehounek. Ročník 2. Datum tvorby Leden 2013

Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II. Název materiálu. Jiří Řehounek. Ročník 2. Datum tvorby Leden 2013 Číslo projektu Název školy Kód materiálu Název materiálu Autor Tematická oblast Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0811 Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II VY_32_INOVACE_61_10 Polsko Jiří Řehounek

Více

Ř E C K O. Termín : 20. -29. září 2014. Relaxačně-poznávací zájezd

Ř E C K O. Termín : 20. -29. září 2014. Relaxačně-poznávací zájezd Ř E C K O Termín : 20. -29. září 2014 Relaxačně-poznávací zájezd ŘECKO - CHALKIDIKI I v roce 2014 nabízím pobyt v jedné z nejatraktivnějších oblastí Řecka, ve východní oblasti poloostrova Chalkidiki. Čisté

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Jižní Evropa Španělsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Jižní Evropa Španělsko Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Španělsko stát jižní Evropy Španělsko Španělsko oficiálně Španělské království stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Ke Španělskému království patří i Kanárské

Více

RUSKÁ. Р о с с и я FEDERACE

RUSKÁ. Р о с с и я FEDERACE RUSKÁ Р о с с и я FEDERACE ZÁKLADNÍ ÚDAJE Rusko největší stát světa, nástupnický stát a mocenská základna bývalého SSSR. Rozkládá se na dvou světadílech východní část Evropy a severní část Asie. Rozloha:

Více

STÁTY JIŽNÍ EVROPY pracovní list. Jméno: V jižní Evropě vznikaly v minulosti první evropské civilizace.

STÁTY JIŽNÍ EVROPY pracovní list. Jméno: V jižní Evropě vznikaly v minulosti první evropské civilizace. č. 8 název Státy jižní Evropy anotace V pracovních listech žáci poznávají jižní Evropu a její státy. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE BELGIE

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE BELGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE BELGIE Autor práce: Michaela Marie Bollenová, 9. ročník Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013 Úvod Toto téma

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VELKÉ BRITÁNIE A IRSKA Mgr. Iva Svobodová VELKÁ BRITÁNIE - ekonomika kolébka průmyslové revoluce do konce 19.

Více

Seznam šablon - Zeměpis

Seznam šablon - Zeměpis Seznam šablon - Zeměpis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - zeměpis Tematický celek: Regiony světa Ročník: 7 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Západní Evropa Francie

Kontinent : Evropa. Oblast: Západní Evropa Francie Kontinent : Evropa Oblast: Západní Evropa Francie Francie republika, demokratický stát, leží v západní Evropě součásti republiky jsou také zámořské departementy a zámořská území v Karibiku, Severní a

Více

VY_12_INOVACE_Vl.4A325 Cestujeme po Evropě 1.notebook

VY_12_INOVACE_Vl.4A325 Cestujeme po Evropě 1.notebook VY_12_INOVACE_Vl.4A325 Cestujeme po Evropě 1.notebook Naše vlast Člověk a jeho svět Forma: práce třídy : interaktivní tabule : CHALUPA, Petr, ŠTIKOVÁ, Věra. Vlastivěda 5: učebnice pro 5. ročník. Brno:

Více

Něco málo k historii

Něco málo k historii Základní informace Lvov nepatří k největším ukrajinským městům (je až na 7. místě), ale určitě k nejvýznamnějším Počet obyvatel: cca 735 000 Rozloha 182,01 km² Základní informace Historické centrum Lvova

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více