Ježek v kleci. Aneb. Jak zlepšit svět prostřednictvím našich dětí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ježek v kleci. Aneb. Jak zlepšit svět prostřednictvím našich dětí"

Transkript

1

2 Ježek v kleci Aneb Jak zlepšit svět prostřednictvím našich dětí

3

4 Co je Ježek v kleci?

5 Jak a proč projekt vznikl? Na počátku byly otázky: Kdybychom nějak mohli ovlivnit naši budoucnost, tedy budoucnost našich dětí, co bychom si přáli? Co chceme pro nás rodiče, děti a učitele teď hned? A co pro to můžeme udělat? Chceme vrátit do českých škol radost z učení a z učení se. Chceme oblíbené a kreativní učitele plné života. Totéž chceme pro děti. Chceme těšení se do školy pro všechny zúčastněné, tedy i pro rodiče.

6 Jak a proč projekt vznikl? Tak vznikla myšlenka nabídnout českému školství zkušenosti s metodou, která se s úspěchem používá při motivaci jednotlivců i organizací. * Podstatou projektu je zavedení koučování do českých škol s cílem podnítit zájem o sebe sama, o druhé lidi a jejich schopnosti, o celkové zlepšení vztahů a o obecné prohloubení sebe-vědomí všech zúčastněných. Jde o dobrovolnou iniciativu profesionálních koučů organizovaných pod záštitou ICF ČR, kteří umí s metodou pracovat, a mají s koučováním i výchovou (někteří i s výukou) dětí vlastní zkušenost.

7 ICF: Kdo jsme? Solidnost a dobrá pověst: Mezinárodní profesní organizace s českou Chapter Dobrovolnost a motivace: Občanské sdružení Etika: Mezinárodně platné etické standardy Kvalita: Profesionální kompetence Profesní akreditace Lidé: Různé profese a životní zkušenosti Chuť přidat hodnotu a spojit ruce k dílu k většímu prospěchu

8 Co nabízíme? Alternativu Nabízíme subjektům ve školách alternativu, jak přemýšlet o své práci, cílech, možnostech, prostoru, vědomostech a pocitech. Zážitek Aktivním přizváním kouče zažijí jednotlivé subjekty efekt koučovacího přístupu na sobě samých a na druhých, které řídí, vedou nebo ovlivňují, anebo s kterými jen sdílí stejnou třídu nebo sborovnu. Přínos Tímto efektem je obecně zlepšení vztahu k sobě samému a k ostatním lidem tedy zkvalitnění vztahů a převzetí odpovědnosti za tvorbu a udržení tohoto stavu.

9 Co ještě? Možnost zefektivnění komunikace učitelů a studentů Zvýšení efektivity studia Znovunalezení motivace a radosti z práce Nastavení cílů školy a strategie jejich dosažení

10 Možné konkrétní přínosy koučování pro pedagogy Jak si získat a udržet přirozenou autoritu Moje dlouhodobá osobní vize vs. můj přístup k mému povolání moje vnitřní motivace Jak efektivně komunikovat a spolupracovat s kolegy Jak vzniká konflikt, co se děje, když se mu vyhýbám, jak mu můžu předcházet, a jak s ním pracovat Jak si vybudovat vztah a komunikovat s rodičem, kolegou, žákem Jak si před hodinou vytvořit a udržet požadované sebe-nastavení a zajistit vhodnou atmosféru ve třídě Jak motivovat sebe a druhé a předejít vyhoření

11 Možné konkrétní přínosy koučování pro studenty Co a proč chci a jak to mohu dokázat? Jak poznám svůj talent a v čem jsem vlastně dobrý? Jak se umět učit efektivně a podpořit svou motivaci? Jak vzniká konflikt? Jak mu můžu předcházet? Jak mu čelit? Jak ho řešit? Komunikace a spolupráce v týmu - jak dobře spolupracovat. Jak se dohodnout? Jak spolu lépe vycházet? Jak a čím přispívám do kolektivu? Jak chci být a jak jsem vnímán? Co s tím, když si nevím rady?

12 Pilot Ověření myšlenky širšího využití koučování ve školství

13 K čemu pilot? Ověřujeme naše předpoklady o tom, 1. zda je koučování vhodná metoda pro studenty a učitele středních škol 2. zda má metoda potřebnost a přínos 3. zda existuje ochota učitelů aplikovat ji do své práce 4. zda metoda usnadňuje spolupráci učitelů a studentů 5. zda nedirektivní způsob práce se skupinou (třídou) zefektivňuje proces studia 6. zda metoda poskytuje studentům efektivní nástroj řešení konfliktů, stanovování cílů a hledání řešení

14 Detaily pilotu Pilot proběhl v období květen červen -září 2011 Účastní se 4 pražská gymnázia- 5 tříd studentů,13-18 let, 25 žáků na třídu 2x90 minutové setkání týmový koučink vedený 2 kouči ICF JVK 4 týmy koučú Individuální koučování třídních učitelů zúčastněných tříd (dle zájmu) Volba tématu ponechána na skupině Vyhodnocení a zpracování Bc. Linda Nováková, katedra sociologie FFUK Výsledky pilotu vyplynuly z hodnocení měřitelných dat /dotazník/ a subjektivního procesu hodnocení účastníků.

15 Věková struktura Výsledky pilotu věková struktura 40,00% 35,00% 30,00% 25,00% 20,00% 15,00% 10,00% 5,00% 0,00% 37,50% 27,50% 15% 15,80% 1,70% 2,50% 13 let 14 let 15 let 16 let 17 let 18 let Více než polovinu souboru tvoří studenti ve věku let (což odpovídá prvnímu ročníku čtyřletého gymnázia).

16 Výsledky pilotu 36,7% 45,8% Téma setkání 6,7% 3,3% 2,5% 0,8% 1,7% vyřešení problémů v kolektivu kolektiv (vztahy ve třídě) Porozumění sobě navzájem i problému Ideální kolektiv Změna Já (co mám dělat) Nevím Nejvíce respondentů (46%) tvořili studenti, kteří pojali téma velmi obecně, jako kolektiv a vztahy ve třídě. Druhá největší skupina (37%) pak vnímala téma setkání jako vyřešení problému v kolektivu. První otázka v dotazníku se týkala hlavního tématu setkání. Studenti nevěděli dopředu, čemu se budou kouči i oni sami věnovat a ani na samotném setkání to nebylo jasně řečeno. Téma vždy vyplynulo ze sdělených potřeb studentů jakožto jednoho pomyslného celku.

17 Naplnění tématu Výsledky pilotu 1 20,8% 45,8% 19,2% 10,8% ano částečně ano spíše ne ne neví 0% 20% 40% 60% 80% 100% 67% studentů je toho názoru, že se jim uvedené téma víceméně podařilo naplnit. Studenti, kteří uvedli jako téma kolektiv a vztahy ve třídě, nejčastěji pokládali téma za naplněné nebo alespoň částečně naplněné. Ti, kteří očekávali vyřešení problémů a vztahů v kolektivu, nejčastěji uváděli, že se jim téma podařilo naplnit částečně, nebo spíše ne. Ostatní se v hodnocení pohybovali na všech úrovních.

18 Výsledky pilotu Zažili studenti něco nového? možnost o situaci mluvit 26,7% 39,3% 14,2% hledat řešení 18,3% 40,0% 21,7% rozhodně ano spíše ano vidět možnosti 21,7% 34,2% 13,3% nevím spíše ne být poslouchán 17,5% 34,2% 20,8% 18,3% vůbec ne 0% 20% 40% 60% 80% 100% Možnost o situaci mluvit byla novou věcí pro nadpoloviční většinu z nich (65,8%). Hledání řešení bylo nové pro 55,8% respondentů.

19 Vnímání změny Výsledky pilotu 80,0% 70,0% 60,0% 51,7% 50,0% 45,8% 67,5% 61,7% 69,2% 60,0% 55,8% 73,3% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% 36,7% 26,6% 5,8% 2,5% 1,6% 25,8% 5,0% 35,0% 32,5% 29,0% 7,5% 9,2% 6,7% zlepšení žádná změna zhoršení Nejvíce respondentů pociťovalo výrazně větší odhodlání ke změně. Pozitivní změna byla zaznamenána také v upevnění kolektivu, zlepšení atmosféry ve třídě a komunikace se spolužáky. Tyto kategorie odpovídají zvoleným tématům setkání vztahy ve třídě a vyřešení problémů v kolektivu.

20 Výsledky pilotu Celkem 84,7% respondentů uvedlo, že setkání pro ně bylo zajímavé. O něco méně (61,9%) pokládalo setkání s kouči za užitečné. zajímavé 41,7% 41,7% 10,0% rozhodně ano spíše ano nevím spíše ne užitečné 25,8% 35,0% 21,7% vůbec ne 0% 20% 40% 60% 80% 100% Podrobnější analýza ukázala významnou korelaci mezi věkem studentů a hodnocením užitečnosti setkání. Nejlépe hodnotili setkání nejmladší účastníci výzkumu, s rostoucím věkem se zvyšovaly také pochyby. Jednoduše řečeno, čím starší student, tím skeptičtější pohled na užitečnost setkání s kouči.

21 Výsledky pilotu V našem zájmu bylo také zjistit, jestli setkání pro studenty osobně mělo nějaký přínos. 63,3% respondentů uvedlo, že ano, konkrétně se pak jednalo zejména o poznání názoru ostatních spolužáků, o možnosti si otevřeně promluvit, pochopení druhých a otevřená komunikace v kolektivu 45,0% 40,0% 40,8% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% 32,5% 20,8% 3,3% 0,8% Abychom získali od studentů hodnocení celé akce, nechali jsme je setkání s kouči oznámkovat. Respondenti hodnotili setkání průměrně známkou chvalitebně, což byla i nejčastější odpověď (40,8%).

22 Shrnutí a další závěry: jak situaci viděli studenti Bezprostředně po skončení setkání pociťovala značná část studentů větší odhodlání ke změně, pevnější kolektiv i například zlepšení atmosféry ve třídě. Studentům připadalo setkání velmi zajímavé, a to bez ohledu na věk. Jako užitečné jej hodnotily především mladší ročníky, starší byli rozvážnější, přesto by se dalo říct, že pro ně bylo celkem užitečné. Dvě třetiny uvedly, že jim setkání v něčem pomohlo. Většinou se jednalo o nějaký druh poznání, ať už názorů ostatních, podstaty problému nebo vlastní odpovědnosti. Hodně si studenti cenili možnosti otevřené komunikace. Z koučování si odnášeli především jistý druh ponaučení, který se týkal komunikace s ostatními, odpovědnosti za své jednání, respektu k ostatním i odhodlání. Dvě třetiny studentů by se rády takového setkání zúčastnily znovu. Doporučila by jej drtivá většina, nutno však připomenout, že ne vždy je k tomu vedla pozitivní zkušenost. Přesto, doporučení 86% studentů má již slušnou váhu.

23 Shrnutí a další závěry : jak situaci viděli koučové Nabídka předložená jednotlivým školám nebyla školami využita v celém rozsahu. Školy většinou umožnily koučování třídních kolektivů v řadě případů bez třídního učitele. Překvapivě malé procento učitelů (a žádný ředitel) využilo možnost řešit se zkušeným koučem konkrétní pracovní či osobní téma, a tak mít možnost pochopit princip i přínos koučování na základě osobní zkušenosti. Studentům v některých případech nebyl projekt představen odpovídající formou, byli postaveni před hotovou věc, bez možnosti seznámit se záměrem projektu. Zkušenosti tak potvrdily převládající direktivní způsob komunikace na školách mezi ředitelem a učiteli, učiteli a studenty, i problémy s komunikací v jednotlivých skupinách. Studenti v kontaktu s kouči hodnotili největší přínos, že jim někdo skutečně naslouchal, že někoho opravdu zajímaly jejich problémy a že vůbec měli možnost o situaci mluvit. Někteří oceňovali, že v rámci diskuze víc porozuměli sami sobě, jiní našli víc tolerance ke spolužákům. Témata, která jednotlivé třídy chtěly řešit, jsou si ve většině podobná. Proto lze předpokládat, že tomu tak bude na více školách a že jde o témata na středních školách aktuální: téma autority, motivace, vyhoření (nezájmu), konfliktu, a to jak ve skupině učitelů, tak i studentů. Přesně to jsou ale témata, která právě koučování může a umí řešit, a která se vyskytují i ve většině firem, nejen na středních školách.

24 FOTOSTORY Gymnázium Přípotoční 1337, Praha 10

25 Děti se domlouvají ve skupinkách, jaké by chtěli mít vzpomínky na svou třídu za 10 let, logo nad nimi si vytvořili sami.

26 Definují svoji třídu, jak ji vidí teď pomocí obrázků, bylo to velmi výstižné

27 Vidí ji totiž rozdělenou na skupinky podle sportů je to sportovní třída a podle komentářů je vidět, že jim to vadí

28 Definují, jak si představují ideální třídu

29 Zajímavé je, že se tam dvakrát objevil respekt k individualitě a chovat se jako dospělí (mají o nás krásné iluze :-)

30 Něco všichni do jednoho psali na papír, co to bylo je vidět na následujícím obrázku

31 Na stupnici 1 10 psali, jak ideálně vidí stmelenou třídu (1 10 to je nejvíc) a jak ji vidí v současnosti a jak je vidět panuje shoda

32 Výsledek jejich 90 min práce bere dech. Ani nevíme, jestli dospělí by byli schopni tak rychle se shodnout.

33 Takže ještě jednou rekapitulace ideální třídy A co s tím budou dělat?

34 Ve skupinkách hledají možnosti, jak se ideální třídě přiblížit

35 Trénují si při tom, jak mluvit ke třídě NAHLAS a třída si zase trénuje, jak tomu, kdo mluví projevit respekt tím, že MLČÍ

36 Výsledky jsou zřetelně vidět. Dokonce si (nám) zatleskali.co my jim máme co vykládat o tom, jací by měli být vědí to sami!

37 ŠKOLA KTERÁ MĚNÍ SVĚT Proces koučování ve školách navržený na základě poučení z pilotu

38 Faktory úspěchu koučování ve školách Systémový přístup: Zapojují se zástupci všech složek systému (s přihlédnutím k principu dobrovolnosti) Proces seznámení s koučováním probíhá shora směrem dolů Projektový přístup: Dodržuje se dohodnutá časová posloupnost i časová dotace (rozsah) Jedna odpovědná osoba za systém (školu) komunikuje s odpovědným koučem Zaměření: Nejde o nápravnou, ale rozvojovou intervenci (není určeno primárně pro problémové třídy) Zachování kvality a profesionality: Jde o odbornou a kvalifikovanou, tedy honorovanou intervenci

39 Cílové skupiny: školy v ČR A kdo je koučován? Ředitel Řízení školy ( spojenci projektu) Pedagogický sbor core team - musí být na straně změny Třídní učitelé (skupina) Třídní učitelé a jejich třídy Skupiny učitelů (systémový přístup, t.j. např. střídají se v jedné koučované třidě) Jednotliví učitelé Kolektivy žáků a studentů (12 18 let) Jednotliví studenti

40 Jak proces probíhá? ČASOVÁ POSLOUPNOST Koučování ředitele školy Práce se skupinou spojenců Práce s třídním učitelem Práce se třídou Práce s pedagogickým týmem Práce s klíčovými učiteli Reflexe

41 Ježek v kleci Důsledky pro budoucí zaměstnavatele

42 Smyslem a cílem vzdělání by mělo být, aby nás učilo spíše jak myslet, než co si máme myslet spíše vylepšit naši mysl tak, abychom mohli myslet sami za sebe, než načíst paměť myšlenkami cizích lidí. Bill Beattie

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EHIO1 ZŠ a MŠ, Čs. armády 1026 73581 Bohumín-Nový Bohumín MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2013/14 je

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EFHO ZŠ, Komenského 163/2 69301 Hustopeče MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2011/12 je určen rodičům

Více

Tabulky s výslednými percentily

Tabulky s výslednými percentily Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a em, kterého vaše škola dosáhla ve srovnání s ostatními zapojenými školami. Abyste získali jasnou představu

Více

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit, jak rodiče žáků ZŠ Stoliňská vnímají vybavení školy, její fungování a přístupy v různých oblastech. Díky opakování

Více

Mapa školy pro SŠ. Analytická zpráva pro rodiče 2010/2011. Škola: Gymnázium a SOŠ Obec: Rokycany Typ školy: Gymnázium čtyřleté Kód školy: ABEHJ

Mapa školy pro SŠ. Analytická zpráva pro rodiče 2010/2011. Škola: Gymnázium a SOŠ Obec: Rokycany Typ školy: Gymnázium čtyřleté Kód školy: ABEHJ Škola: Gymnázium a SOŠ Obec: Rokycany Typ školy: Gymnázium čtyřleté Kód školy: ABEHJ Mapa školy pro SŠ Analytická zpráva pro rodiče 010/011 Vážení rodiče, Mapa školy je dotazníkové šetření zaměřené na

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: AJLU)

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: AJLU) ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky Základní škola () Tabulky s výslednými percentily Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a percentilem, kterého vaše

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

Žáci na 2. stupni atmosféru hodnotí spíše pozitivně. Hodnotili ji 3,08 bodů ze 4 možných.

Žáci na 2. stupni atmosféru hodnotí spíše pozitivně. Hodnotili ji 3,08 bodů ze 4 možných. Analýza současného stavu ve škole K posouzení problematiky slouží i dotazníková šetření. Scio Mapa školy Tento projekt řeší detailně oblast klimatu školy. Nástrojem pro hodnocení je anonymní dotazníkové

Více

SCIO MAPA ŠKOLY ZŠ a MŠ Hradec Králové Svobodné Dvory

SCIO MAPA ŠKOLY ZŠ a MŠ Hradec Králové Svobodné Dvory SCIO MAPA ŠKOLY 2016 ZŠ a MŠ Hradec Králové Svobodné Dvory Analýza současného stavu ve škole K posouzení problematiky slouží i dotazníková šetření. Scio Mapa školy Tento projekt řeší detailně oblast klimatu

Více

V rámci projektu Kvalifikovaný pracovní tým v Auto-Poly spol. s r.o. Kurz 12 Vedení lidí. Lektor: Kateřina Novotná

V rámci projektu Kvalifikovaný pracovní tým v Auto-Poly spol. s r.o. Kurz 12 Vedení lidí. Lektor: Kateřina Novotná V rámci projektu Kvalifikovaný pracovní tým v Auto-Poly spol. s r.o. Kurz 12 Vedení lidí Lektor: Kateřina Novotná Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 1 Smyslem projektu Kvalifikovaný pracovní tým

Více

Příloha č. 1. Etický kodex Koučovacího centra ČSOB. Etický kodex ČSOB Koučovacího centra (vychází z etického kodexu ICF) 1) Filozofie koučinku

Příloha č. 1. Etický kodex Koučovacího centra ČSOB. Etický kodex ČSOB Koučovacího centra (vychází z etického kodexu ICF) 1) Filozofie koučinku Etický kodex Koučovacího centra ČSOB Příloha č. 1 Etický kodex ČSOB Koučovacího centra (vychází z etického kodexu ICF) 1) Filozofie koučinku Mezinárodní federace koučů (ICF) a ČSOB Koučovací centrum podporuje

Více

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín KLIMA ŠKOLY Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha Termín 29.9.2011-27.10.2011-1 - Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, milí kolegové! Dovolte, abychom

Více

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2017

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2017 ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2017 Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit, jak rodiče žáků ZŠ Stoliňská vnímají vybavení školy, její fungování a přístupy v různých oblastech. Díky opakování

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, které je možné si přes uvedený kontakt objednat pro vaši školu. Obsah i časový rozsah kurzů je možné na základě dohody přizpůsobit. Kromě pořádání kurzu na

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky ZŠ 2018/2019 Základní škola, Liberec, Broumovská 847/7, příspěvková organizace () Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy

Více

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška Identifikace Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Adresa školy: Kpt. Jaroše 612, 432 01 Kadaň Ředitelka školy: Bc. Diana Roubová

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA RADVANICE, okres KUTNÁ HORA Radvanice 49, 285 06 Sázava, tel: 327 321 303, e-mail: Materska_skola_Radvanice@seznam.cz PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ Zpracovala: Mgr. Helena Soustružníková,

Více

Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska

Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska Kdo je to edukátor? Edukátor je profesionál, který provádí edukaci (někoho vyučuje, vychovává, školí, zacvičuje, trénuje, atd.) (Průcha, 2002). Profese učitele Učitelé

Více

OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ. Bohdana Herzánová Říjen 2013

OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ. Bohdana Herzánová Říjen 2013 OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ Bohdana Herzánová Říjen 2013 PŘEDSTAVENÍ 1998-2006 STUDIUM: VOŠ (sociální obor - nedokončeno), VŠ Ostrava (magisterské studium pedagogický obor), VŠ Karlova Univerzita

Více

Žáci -Výzdoba školy se mi líbí

Žáci -Výzdoba školy se mi líbí Autoevaluace ZŠ, Praha 13, Klausova 2450, 155 00 Praha 5 Velká Ohrada Rozhodli jsme se provést autoevaluaci školy prostřednictvím žáků, učitelů i rodičů přesto, že již není povinná. Chtěli jsme však zpětnou

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi učiteli účastníky akcí RKC LK.

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi učiteli účastníky akcí RKC LK. Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi učiteli účastníky akcí RKC LK. Skladba škol v libereckém kraji: Gym + SOŠ = 3 SOŠ = 27 SOŠ + SOU = 2 SOŠ + VOŠ = 7 Celkem... 39 Respondenti dotazníkového šetření:

Více

Václav Šneberger. Metodika práce s kompetenčním modelem

Václav Šneberger. Metodika práce s kompetenčním modelem Václav Šneberger Metodika práce s kompetenčním modelem 1 Autor: Mgr. Václav Šneberger Vytvořeno v rámci projektu OPVK Podpora pedagogů koučováním jako nástroj efektivního řízení procesů ve školách MSK,

Více

Překážky a nedostatky

Překážky a nedostatky Úvod Při autoevaluaci hlavních oblastí působení školy, vymezených vyhláškou, na naší škole vycházíme i z názorů rodičů, žáků a zaměstnanců školy. Jejich pohled na provoz školy, její klima, výsledky i perspektivy

Více

Katalog preventivních programů 2017/2018

Katalog preventivních programů 2017/2018 Katalog preventivních programů 2017/2018 ÚVODNÍ SLOVO Charitní středisko preventivních programů Maják za školní rok 2016/2017 úspěšně uskutečnilo 76 preventivních programů na 12 základních školách na Karvinsku,

Více

Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj

Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj Co je Salmondo? Kariérní a rozvojový nástroj určený pro žáky středních škol a výchovné poradce Online aplikace s jednoduchým přístupem skrze webovou

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: 19. 11. 2015 bod programu: 2 věc: Podání žádosti, předfinancování a spolufinancování projektu Podpora inkluzivního vzdělávání v Ústí nad Labem v rámci Operačního

Více

GJP očima RODIČŮ Sběr dat: duben květen 2015

GJP očima RODIČŮ Sběr dat: duben květen 2015 GJP očima RODIČŮ Sběr dat: duben květen 2015 Zpracovala: Mgr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholožka, červen 2015 Pasport vzorku (kdo vyplňoval?): Na třídních schůzkách v dubnu byli rodiče požádáni,

Více

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia?

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia? ANALÝZA SITUACE V OBLASTI SPOLUPRÁCE MEZI ŠKOLAMI A PODNIKY V rámci projektu TechIN Propojení studia a praxe bylo provedeno v prvním čtvrtletí roku 2009 rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo, mimo jiné,

Více

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Na co můžeme být hrdí Kde žáci a rodiče vidí naše silné stránky Kde máme prostor na zlepšení Na co nás žáci

Více

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME PRÁCE S DĚTMI Z JAZYKOVĚ ODLIŠNÉHO PROSTŘEDÍ TERMÍN:

Více

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce.

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce. 6.1. HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení žáků vychází ze zákona č.561/2004 Sb., školského zákona a z vyhlášky č.48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Hodnocení

Více

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta zdravotnických studií, Ústí nad Labem PhDr. Hana Plachá Výběr tématu Důvod výběru: Práce v oboru více jak 35 let Zájem o problematiku profese

Více

Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah

Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah 1. Základní údaje o sledování... 2 2. Souhrnné výsledky šetření v roce 2009... 3 2.1 Výsledky zjištěné

Více

Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle

Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle Na základě zapojení aktérů a vyhodnocení existujících materiálů byly určeny následující oblasti a v nich tyto klíčové problémy. Problémová

Více

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0%

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci 1. stupně 1. část Vícenásobné odpovědi - Změna v názorech respondentů. V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce

Více

Vzdělávací seminář Jak sladit rodinu a zaměstnání

Vzdělávací seminář Jak sladit rodinu a zaměstnání Žamberk Občanské sdružení CEMA Žamberk 7. 10.1. a 14.-16.1. 2013 Školilo se 13 žen, službu hlídání dětí využilo 6 maminek. Super zajištěný seminář, příjemné lektorky, obnovení starých a získání nových

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, přísp. org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Duben 2017

Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, přísp. org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Duben 2017 Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, přísp. org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Duben 217 Rozdaných dotazníků: 83 Odevzdaných dotazníků: 64 Z toho : Třída 1. třída 2.

Více

Do kterého ročníku Váš syn / dcera chodí? Zaškrtněte: 1. 2. 3. 4.

Do kterého ročníku Váš syn / dcera chodí? Zaškrtněte: 1. 2. 3. 4. Dotazník pro rodiče (r. 2015) Vážení rodiče, máme velký zájem o to, aby byl Váš syn /Vaše dcera ve škole spokojený/á a naše výuka byla co nejkvalitnější. Proto se mimo jiné snažíme získávat co možná nejvíce

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola Doubrava, okres Karviná, příspěvková organizace Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Dotazník pro rodiče Datum: 28. 04. 2016 Graf 1: Celkový

Více

Katalog preventivních programů 2018/2019

Katalog preventivních programů 2018/2019 Katalog preventivních programů 2018/2019 ÚVODNÍ SLOVO V rukou držíte nový katalog Preventivních programů Maják zpracován na období školního roku 2018/2019. V katalogu naleznete základní informace o našich

Více

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 Z filmu Obecná škola Zpracovala: Mgr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholožka Celkové hodnocení školy Zdroj:

Více

Rozvoj komunikačních dovedností trenérů pomocí metody VTI. Mgr. Veronika Baláková, PhD.

Rozvoj komunikačních dovedností trenérů pomocí metody VTI. Mgr. Veronika Baláková, PhD. Rozvoj komunikačních dovedností trenérů pomocí metody VTI Mgr. Veronika Baláková, PhD. Úvod - sport a pohybová aktivita mohou mít pro děti a mládež velmi příznivý přínos rozvoj osobnostních charakteristik

Více

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II Obsah kurzu Jak rozjet koučovací kulturu ve firmách Koučink má v dnešní době již své pevné místo v oblasti vzdělávacích a rozvojových aktivit pro zaměstnance. Firmy někdy

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Spokojenost rodičů s MŠ a ZŠ v Praze 20

Spokojenost rodičů s MŠ a ZŠ v Praze 20 Spokojenost rodičů s MŠ a ZŠ v Praze 20 MČ Praha 20 Tomáš Soukup Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč IČ: 73534781 Tel: +420 739 358 697 E-mail: info@vyzkumysoukup.cz www.vyzkumysoukup.cz Prosinec 2016 Obsah

Více

Dotazník Zpětná vazba absolventů

Dotazník Zpětná vazba absolventů Dotazník Zpětná vazba absolventů Milí absolventi, obracíme se na Vás s žádostí o vyplnění online dotazníku, který zjišťuje, jak s odstupem jednoho roku hodnotíte studium na střední škole. Šetření je anonymní

Více

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení 1. Každého semináře se v rámci modulu 1 12 bude účastnit 18 osob. Semináře v rámci modulu č. 13 se bude účastnit 10 osob. Účast

Více

10.10., 8:00-12:00, 17.10., 12:00-16:00 31.10., 8:00-12:00, 07.11., 12:00-16:00

10.10., 8:00-12:00, 17.10., 12:00-16:00 31.10., 8:00-12:00, 07.11., 12:00-16:00 Kurz/workshop 1 skupina 2 skupina Kurz Sebereflexe, sebediagnostika a diagnostika (- skupina cca 15 osob, 4 hodinový kurz, celk. 2 20.9., 12:00- běhy 16:00 20.9., Kurzy Adaptace Kurz Worklife balance 10.10.,

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Kde jsem rád, tam nezlobím. aneb péče o školní klima jako nástroj prevence výchovných problémů a patologických jevů ve škole

Kde jsem rád, tam nezlobím. aneb péče o školní klima jako nástroj prevence výchovných problémů a patologických jevů ve škole Kde jsem rád, tam nezlobím aneb péče o školní klima jako nástroj prevence výchovných problémů a patologických jevů ve škole Klima školy - co vytváří klima školy? Společně sdílené hodnoty a postoje Kodex

Více

Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105

Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105 Daniela Kuruc, daniela.kuruc@email.cz Učitelství

Více

Cesta supervize do škol a školských zařízení

Cesta supervize do škol a školských zařízení XI. ročník konference PPRCH (Ne)bezpečná škola! A pro koho? 18. 19.11.2014 Cesta supervize do škol a školských zařízení PhDr. Sylva Hönigová www.psycholog-pisek.cz Cílem příspěvku představení supervizních

Více

Příklad dobré praxe XXI

Příklad dobré praxe XXI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XXI pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

Analýza posunu školy

Analýza posunu školy DFHOV SOS Analýza posunu školy Tato zpráva zobrazuje, nakolik se názory respondentů k jednotlivým otázkám během opakovaného dotazníkového šetření v oblasti klimatu změnily. Zaznamenána je změna četnosti

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/2018 předkladatel a zodpovědná osoba: PhDr. Bc Gabriela Hrušková Obsah 2. Cíle MPP... 2 2. 1 Dlouhodobé cíle... 2 2. 2 Střednědobé cíle... 2 2. 3 Krátkodobé

Více

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu Centrum vzdelávania - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Zpracovala: Dorota Madziová, Institut EuroSchola, duben 2011 V rámci projektu "Centrum vzdelávania"

Více

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY INDIVIDUALIZOVANÁ ZPRÁVA Mapy školy pro střední školy Analýza I - SWOT Škola: Gymnázium, ul. Školská 20 Typ školy: Kód školy: OBSAH INDIVIDUALIZOVANÉ ZPRÁVY ÚVOD... 3 VLASTNÍ

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Zpracování dotazníku Škola a já firmy Kalibro

Zpracování dotazníku Škola a já firmy Kalibro Zpracování dotazníku Škola a já firmy Kalibro Dotazník pro rodiče studentů, jaro V dubnu až květnu vyplnilo 171 rodičů studentů gymnázia Botičská dotazník, ve kterém hodnotili naší školu. Výsledky dotazníků

Více

Seznam příloh. Příloha 1: Dotazník pro učitele. Příloha 2: Dotazník pro žáky

Seznam příloh. Příloha 1: Dotazník pro učitele. Příloha 2: Dotazník pro žáky Seznam příloh Příloha 1: Dotazník pro učitele Příloha 2: Dotazník pro žáky 1 Příloha 1: Dotazník pro učitele Milé kolegyně, milí kolegové, ráda bych Vás touto cestou požádala o vyplnění tohoto dotazníku.

Více

JAK NA KOMPETENČNÍ MODEL PŘÍPADOVÁ STUDIE

JAK NA KOMPETENČNÍ MODEL PŘÍPADOVÁ STUDIE JAK NA KOMPETENČNÍ MODEL PŘÍPADOVÁ STUDIE FLEXIBILITA ZODPOVĚDNOST INICIATIVA SAMOSTATNOST RESPEKT VYTRVALOST POKORA NEJNIŽŠÍ NEZAMĚSTANOST ZA POSLEDNÍCH 7 LET DVOJNÁSOBNÝ POČET VOLNÝCH PRACOVNÍCH MÍST

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně škola žáci 1. stupně Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: cizí jazyk 35 % 23 % vlastivěda 8 % 17 % tělesná výchova 60 % 73 % pracovní činnosti 28 % 8 % Zaškrtni nejvíce 3 předměty,

Více

Společenská odpovědnost z pohledu Zdravého Jihomoravského kraje

Společenská odpovědnost z pohledu Zdravého Jihomoravského kraje Společenská odpovědnost z pohledu Zdravého Jihomoravského kraje Akce je součástí projektu NSZM ČR STRATEG-2: Strategické řízení v obcích o stupeň výše podpořeného finančními prostředky z ESF a ze státního

Více

Faktory ovlivňující školní úspěšnost. Zuzana Vařejková Tereza Vychopňová

Faktory ovlivňující školní úspěšnost. Zuzana Vařejková Tereza Vychopňová Faktory ovlivňující školní úspěšnost Zuzana Vařejková (varejkova@phil.muni.cz) Tereza Vychopňová (vychopnova@phil.muni.cz) Školní úspěšnost? Co je to? Školní úspěšnost 1. zvládnutí požadavků kladených

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

TOP MANAGEMENT PROGRAM

TOP MANAGEMENT PROGRAM 1/1/2015 TTI SUCCESS INSIGHTS TOP MANAGEMENT PROGRAM Popis metody František Vlčík Top Mananagement Program Lidé ve vrcholných pozicích společnosti dosáhli svého postavení kombinací vlastních dovedností,

Více

Efektivita kampaně Vaše dítě, vaše televize, vaše zodpovědnost. Připraveno pro: RRTV

Efektivita kampaně Vaše dítě, vaše televize, vaše zodpovědnost. Připraveno pro: RRTV Efektivita kampaně Vaše dítě, vaše televize, vaše zodpovědnost Připraveno pro: RRTV 30. 11. 2011 Metodologie Cílová skupina: Celá Česká republika Rodiče dětí ve věku 0 15 let Rovnoměrné rozložení vzorku

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ANALÝZA POTŘEB STUDENTŮ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Analýza potřeb studentů VŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u studentů VŠ technického

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Individuální zpráva. Základní škola (xxxx)

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Individuální zpráva. Základní škola (xxxx) ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Individuální zpráva Základní škola (xxxx) Informace o projektu INFORMACE O PROJEKTU INFORMACE O PROJEKTU 1072 Počet dotazníků zpracovaných za vaši školu 161 Počet škol, s nimiž

Více

MATE MATIKA. pracovní sešit pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia

MATE MATIKA. pracovní sešit pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia F MATE MATIKA pracovní sešit pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia Milí žáci, vážení učitelé, k vašim rukám se právě dostal pracovní sešit F. Tato publikace vám nabízí velké množství inspirace, námětů a

Více

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Průzkum realizovalo Centrum sociálních služeb Praha odd. Pražské centrum primární prevence. Ve spolupráci

Více

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585 HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ Základní škola Třebíč Benešova 585 Grantový systém Zdravého města Třebíč 2009 Grantový program Prevence kriminality a drogové problematiky Zpracovala: Mgr.

Více

Kompetentní interní trenér

Kompetentní interní trenér Kompetentní interní trenér Vzdělávací moduly A - Rozvoj osobnosti interního trenéra B - Odborné trenérské dovednosti interního trenéra C - Nové trendy v rozvoji osobnosti a dovedností interního trenéra

Více

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE Obsah kurzu Jak rozjet koučovací kulturu ve firmách Koučink má v dnešní době již své pevné místo v oblasti vzdělávacích a rozvojových aktivit pro zaměstnance. Firmy někdy nahodile,

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: XXXX)

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: XXXX) ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky Základní škola () Tabulky s výslednými percentily Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a percentilem, kterého vaše

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2015 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2015 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EFHO1 ZŠ, Komenského 163/2 69301 Hustopeče MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2015 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2014/15 je určen rodičům

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ŠKOLA, KDE SI SVŮJ POCIT ÚSPĚCHU ZAŽIJE KAŽDÉ DÍTĚ ŠKOLA,KDE UČITELÉ I ŽÁCI PŘEMÝŠLEJÍ NAD TÍM, CO, JAK A PROČ DĚLAJÍ CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE Zdroj:

Více

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Společnost GE Money bank, a.s. tímto uděluje povolení Zbyňkovi Němcovi použít obchodní název společnosti GE Money bank,

Více

ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Úvod Tato analýza je součástí grantového projektu Metodická podpora pro učitele angličtiny, zkr.

Více

Výsledky dotazníkového šetření 2013 dotazník pro rodiče

Výsledky dotazníkového šetření 2013 dotazník pro rodiče Výsledky dotazníkového šetření 2013 dotazník pro rodiče Zákonní zástupci žáků naší školy byli vyzváni k vyplnění anonymních dotazníků, týkajících se vztahů (v souvislosti se školou), výchovy a vzdělání,

Více

Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj

Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj Co je Salmondo Online aplikace s jednoduchým přístupem pro jednotlivé uživatele Student pracuje s jednotlivými nástroji např. psychologickými testy,

Více

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol V průběhu projektu byly připraveny, odzkoušeny a do základních a středních škol zavedeny účinné nástroje kariérového poradenství: 1. V první

Více

Standard učitele pro kariérní systém

Standard učitele pro kariérní systém Standard učitele pro kariérní systém OBLAST: 3 Název: Učitel a jeho okolí Podnázev: Rozvoj školy, klima školy, spolu s kolegy, s rodiči a sociálními partnery. Anotace: Učitel vnímá své povinnosti ve vztahu

Více

Hodnocení vzdělávací akce.

Hodnocení vzdělávací akce. Projekt terénního výzkumu Hodnocení vzdělávací akce. NEWTON CENTER, spol. s r.o. Praha 4, Krč, Štúrova 55, PSČ 142 00 IČO: 250 80 211 WWW.NEWTONCENTER.CZ 1 Obsah: I. Přípravná fáze...3 II. Realizační fáze...4

Více

Profesní růst Školení pracovníků

Profesní růst Školení pracovníků EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Název projektu: Profesní růst Školení pracovníků UNO Praha Příjemce dotace UNO PRAHA spol. s r.o. Thámova 1, 186 00 Praha 8 www.uno.cz

Více

ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ?

ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ? Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov Le Thi 5. třída starosta + ředitel: ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ? Karta rozvoje vzdělávání v obci Ostrovsko společnou cestou ke kvalitnímu

Více

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 V průběhu roku 2011 mělo v týmu Hnízdo souvislou nebo průběžnou praxi 13 studentů. Během měsíce ledna se zúčastnili studenti FSS OSU jednodenní praxe v týmu

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky ZŠ 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Antonína Čermáka, Praha 6 () Tabulky s výslednými percentily Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy

Více

Přínos koučování pro lektory

Přínos koučování pro lektory Přínos koučování pro lektory Vyhodnocení elektronického dotazníku ke koučování Červen 2012 Veřejná zakázka KURIKULUM S - Vzdělávání lektorů a konzultantů formou koučování se realizovala od 6. března do

Více

Pracovní listy KVARTA

Pracovní listy KVARTA Pracovní listy KVARTA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více