Souhrnná teritoriální informace Papua Nová Guinea

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Papua Nová Guinea"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Kuala Lumpur (Malajsie) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu Nezávislý stát The Independent State of Papua New Guinea 1.2. Rozloha 463 tisíc km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva (červenec 2012), hustota osídlení 13,4 obyv./km2 (2011) podíl ekonomicky činného obyvatelstva: 3,6 mil. (75% v zemědělství) 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Roční přírůstek obyvatelstva 1,936%, porodnost 25,92 narození na 1000 obyvatel, úmrtnost 6,56 na 1000 obyvatel, dětská úmrtnost 45,5 na 1000 narozených dětí. Věkové složení: do 14 roků 36,4%, od 15 do 64 roků 60%, nad 65 roků 3,6% Národnostní složení Nejpočetnější etnika: Melanésané Papuánci Negrité Mikronésané Polynésané 1.6. Náboženské složení protestanti (69,4%) římsko katolická církev (27 %) domorodé víry (animisté a další) celkem 96% populace se hlásí ke křesťanské církvi, byť část z nich vyznává i předkřesťanskou víru Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky tok pisin (úřední) angličtina (úřední) 2/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

3 hiri motu (úřední) a dále asi 715 různých domorodých jazyků a dialektů 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města hlavní město : Port Moresby 19 provincií, hlavní město má zvláštní statut 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn kina (PGK), která se dělí na 100 toeas. Kurz v roce 2003 byl 1 USD = cca 3,5 kina, v r USD = 2,8 kina, dne činil 2, Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Den nezávislosti Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Vzhledem k tropickému klimatu dovoluje společenská etiketa mužům odkládat saka a pohybovat se při jednáních pouze v košili a kravatě. PNG je exotická země, jejíž obyvatelé mimo velká města nadále žijí rituálním tradičním životem. Ten, za současného používání tradičních oděvů (skoro nazí), navozuje pro návštěvníky z Evropy velice specifickou až tajuplnou kultovní atmosféru. Obyvatelé sice nejsou agresivní, rozhodně se však doporučuje cestovat do oblastí mimo města s místním průvodcem Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Povinné očkování: Očkování proti žluté zimnici se požaduje od osob starších 1 roku, které přijíždějí ze zemí s endemickým výskytem žluté zimnice. Očkování by mělo proběhnout nejméně 10 dní před vstupem do země. Doporučená očkování: Naléhavě se doporučuje očkování proti virové hepatitidě a proti břišnímu tyfu. V případě dlouhodobého pobytu se doporučuje očkování proti virové hepatitidě B. Očkování proti Japonské encefalitidě se doporučuje cestovatelům, kteří budou dlouhodobě pobývat ve venkovských lokalitách a vlhkých oblastech, kde existuje riziko expozice moskyty a komáry. Zkontrolujte si svá očkování proti záškrtu, tetanu a spalničkám. Malárie: Riziko malárie existuje v celé zemi včetně městských částí. Výskyt malárie v nižších nadmořských výškách než je 1800 m. Další rizika infekčních onemocnění: Horečka dengue, Encefalitida Murray Valley, Filarióza lymfatická, Skvrnitý tyfus, (blechy, vši), Hepatitida typu C, Venerické infekce. 3/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

4 1.13. Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Víza jsou udělována občanům ČR na zastupitelských úřadech/konzulátech PNG v zahraničí. V Evropě se jedná o tyto úřady: Belgie Brussels Papua New Guinea Embassy Avenue de Tervuren BRUSSELS Tel: (32-2) ; Fax: Velká Británie London High Commission Papua New Guinea High Commission 14 Waterloo Place LONDON SWIR 4AR Tel: (44-71) /6; Fax: (44-71) Vízový poplatek za jednorázové turistické vízum činí v místní měně 25 Kin. Žádost o vízum je nutno doložit zpáteční letenkou. Letištní víza nejsou udělována. V PNG není přihlašovací povinnost na polici, turistům se však doporučuje ve vlastním zájmu vyrozumět policii o plánovaném pobytu mimo města Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Podle přehledu životních podmínek ve světových metropolích, který zveřejnila Economic Intelligence Unit v červnu 2009, je hlavní město PNG na seznamu nejhorších měst pro život. V seznamu 140 hodnocených měst se Port Moresby umístil na 137. místě Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Velvyslanectví České republiky Adresa: Embassy of the Czech Republic 42/B The Intermark Vista Tower 182 Jalan Tun Razak Kuala Lumpur Malajsie Telefonní spojení: / Faxové spojení: / kualalumpur@embassy.mzv.cz commerce_kualalumpur@mzv.cz internetové stránky: Přímé zastoupení je v působnosti ZÚ Kuala Lumpur, který dále obhospodařuje Malajsii, Kiribati a Tuvalu. 4/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

5 ČR je v Papui Nové Guineji zastoupena prostřednictvím honorárního konzulárního úřadu v Port Moresby, který oficiálně zahájil činnost dne Sídlem konzulárního úřadu je Port Moresby, konzulárním obvodem je území Nezávislého státu. Vedoucí HK: Honorární konzul p. Robert Lawrence Wong Adresa úřadu: Level 3 Cuthbertson House, Cuthbertson Street Port Moresby 121, National Capital District Papua New Guinea Adresa pro poštovní styk: P.O. Box 165 Port Moresby 121, National Capital District Papua New Guinea Úřední hodiny: Pondělí pátek 08:00 17:00 tel.: , , fax: czech@consulpng.net.pg, rlwa@datec.net.pg Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Všechna důležitá tel. čísla, t.j. policie, hasiči a lékařská záchranná služba jsou spojována po vytočení trojčíslí Internetové informační zdroje Parlament Předseda vlády Papua New Guinea Chamber of Commerce and Industry Port Moresby Chamber of Commerce and Industry Bank of Papua New Guinea Národní statistický úřad (NSO) Adresy významných institucí Významné adresy Obchodní a průmyslová komora Papua New Guinea Papua New Guinea Chamner of Commerce and Industry Trukai Building, Lawes Road, Konedobu P.O. Box 1621, Port Moresby Papua New Guinea tel.: fax: pngcci@global.net.pg 5/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

6 Obchodní a průmyslová komora Port Moresby Port Moresby New Guinea Chamner of Commerce and Industry 6th Floor, Monian Tower, Douglas St. Port Moresby P.O. Box 1764, Port Moresby Papua New Guinea tel.: fax: pomcci@global.net.pg Centrální banka - The Bank of Papua New Guinea ToRobert Haus, Corner of Douglas Street Section 25 Alotment 1, Port Moresby Postal address: Bank of Papua New Guinea ToRobert Haus P.O. Bow 121, Port Moresby Postcode 111 National Capital District Papua New Guinea tel.: fax: , webmaster@bank.png.gov.pg 6/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

7 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému Východní část ostrova Nová Guinea byla v r rozdělena mezi Německo (sever) a V. Británii (jih). Britská část, která byla původně protektorátem Britská Nová Guinea, byla v r předána do správy Austrálie a zákonem z r prohlášena britským Územím Papua. Německou Novou Guineu okupovaly v r australské jednotky. Po 1. sv. válce, do invaze Japonska v r. 1941, se stala mandátním územím Společnosti národů. Po kapitulaci Japonska r byla poručenským územím OSN ve správě Australského svazu. V r byla obě území spojena v jeden správní celek pod svrchovaností Austrálie, nazvaný Papua a Nová Guinea. Ve druhé polovině 60-tých let a počátkem 70-tých let zintenzivněla jednání o dosažení nezávislosti. V r bylo jméno území změněno na (PNG). V r získala PNG vnitřní samosprávu. Plná nezávislost PNG byla vyhlášena Oficiální název země: Nezávislý stát Hlava státu (jméno, kompetence) je konstituční monarchií s parlamentní demokracií. Hlavou státu je britský monarcha (královna Alžběta II), reprezentovaný generálním guvernérem (od února 2011 Michael Ogio). Titul monarchy je dědičný, generální guvernér je volen parlamentem PNG. Plní převážně ceremonielní funkci. PNG má tři úrovně vlády: národní, provinční a místní Složení vlády Jednokomorový Národní parlament má 109 členů. Poslanci jsou voleni z 19 provincií a území hlavního města Port Moresby na období 5 let. Parlament volí premiéra, který jmenuje z členů své strany nebo koalice vládu (Národní výkonná rada). Právní systém PNG je založen na britském zvykovém právu. Soudnictví je nezávislé na vládě. Existují tři úrovně soudů, nejvyšší soudní instancí je Nejvyšší soud. Hlavní politické strany: Národní aliance (NA), Papua and Niugini Union Party neboli PANDU, Papua New Guinea Party (PNGP), Lidové demokratické hnutí (PDM), Lidová akční strana (PAP), United Resources Party (URP). Většina poslanců je ve svých volebních obvodech zvolena především na osobním a etnickém základě, nikoliv podle příslušnosti k polické straně. Volební systém je většinový, vítězi často dostanou méně než 15 % hlasů. Loajalita ke straně není obvykle příliš silná. Typické je přetahování" poslanců v úsilí získat parlamentní většinu. Žádná strana dosud nikdy nezískala dostatek křesel k vytvoření své vlastní vlády. Vzhledem k tomu, že většina poslanců si po volbách nezachová své křeslo, je stranická struktura slabá a národní vedení není stabilní. Národní politická scéna PNG má historii změn vládních koalic a jejich vedení v průběhu volebních období parlamentu. Nové vlády jsou po prvních 18 měsíců chráněny zákonem proti hlasování o nedůvěře a vyslovení nedůvěry parlamentem není možné ani 12 měsíců před novými volbami. V úsilí zajistit větší stabilitu byl v r přijat zákon o integritě politických stran, zakazující poslancům měnit svou stranickou příslušnost. Současná vláda byla vytvořena koalicí několika stran po volbách v červenci Premiérem byl zvolen opět Michael Somare, předseda Národní aliance, který byl rovněž prvním premiérem v r. 1975, místopředsedou vlády je Puka Temu. Složení parlamentu po volbách: 27 poslanců NA, 8 PNGP, 6 PAP, 6 URP, 5 PANGU, 5 PDM, 19 nezávislých, 33 ostatní zástupci. 7/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

8 3. Zahraničně-politická orientace Cíle zahraniční politiky Vzhledem k poloze, rozloze a materiálnímu postavení patří mezi trvalé priority zahraniční politiky PNG vztahy se zeměmi regionu a především se sousedními státy. Regionální spolupráci hodlá vláda dále prohlubovat. PNG je zdaleka největší národ žijící na ostrovech z oblasti Pacifiku a tradičně se považuje za součást této oblasti, spíše než regionu jihovýchodní Asie. Klíčovou roli hrají vztahy s Austrálií. Canberra poskytuje významnou pomoc pro zmírnění chudoby a na podporu hospodářského rozvoje. Austrálie rovněž pomáhá při budování policie a státní správy. Vztahy s Indonésií jsou stabilizované. V sousední indonéské provincii Irian Jaya probíhá konflikt nízké intenzity s příslušníky separatistické Organizace za nezávislost Papuy (FPM - Free Papua Movement), která usiluje o odtržení provincie Irian Jaya od Indonésie. V důsledku násilností uprchly od 80-tých let tisíce Papuánců do PNG. Mnoho z nich zůstává v táborech v pohraniční oblasti. Od smluvního vymezení práva vojenských jednotek obou zemí v prostoru společných hranic (v r. 1992) výrazně polevilo napětí v souvislosti s překračováním hranic partyzánskými jednotkami FPM. PNG rozvíjí vztahy se zeměmi Asie. Je zakládajícím členem Regionálního fóra ASEAN (ARF) a jako zvláštní pozorovatel" se od 70-tých let (kdy se stala vůbec prvním pozorovatelem ASEAN) účastní ministerských zasedání ASEAN. S cílem upevnit a institucionalizovat svůj vztah s ASEAN usiluje vláda o vytvoření nového, přesněji definovaného a trvalejšího statutu stálého přidružení. Na plné členství v ASEAN PNG neaspiruje. Od r je PNG členem APEC. V dubnu 2009 navštívili Čínu ministr zahraničních věcí Samuel Abal a poté premiér Michael Somare, během jehož návštěvy bylo podepsáno několik dohod o ekonomické a technické bilaterální spolupráci v oblasti obchodu, energetiky a výstavby infrastruktury. Čína zůstává v zemi i nadále mimořádně ekonomicky a politicky aktivní, prostřednictvím čehož se snaží získat vliv v regionu jižního Tichomoří. Vztahy s Českou republikou jsou minimální a soustředí se na několik projektů rozvojové pomoci, které Česká republika prostřednictvím svého velvyslanectví v Kuala Lumpur na Papue Nové Guineji realizovala. K mezinárodním politickým a ekonomickým otázkám zastává PNG všeobecně umírněný postoj Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních OSN, Společenství (bývalé Britské společenství národů), ARF, APEC (od 1993), HNZ, Jihopacifické forum, Světová banka, IMF, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, WHO, ESCAP (Ekonomická a sociální komise pro Asii a Pacifik), WTO (od 1996), WMO, APDC, FAO, IMO, Intelsat, Interpol, ACP, ADB, G77, IBRD, ICAO, ICFTU, IDA, IFAD, IFAD, IFC, ILO, IOC, ITU, ASEAN (pozorovatel a člen ASEAN Regional Forum) Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách Účast Papui Nové Guineji v mnohostranných smlouvách a dohodách vyplývá z jejího členství v jednotlivých mezinárodních organizacích Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. V současnosti neexistuje dvoustranná smluvní základna. 8/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

9 4. Ekonomická charakteristika země 4.1. Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje je země bohatě obdařená přírodními zdroji, jejichž těžba je ale omezena náročným terénem a vysokými náklady na budování příslušné infrastruktury. Zemědělství poskytuje živobytí pro 85 % obyvatelstva. Zásoby nerostných surovin včetně ropy, mědi a zlata přispívají dvěma třetinami k příjmům státního rozpočtu. Velká část obyvatel země závisí primárně na samozásobitelství. Mnoho kmenů v izolovaných oblastech hornatého vnitrozemí má malý vzájemný kontakt a téměř nulové styky s okolním světem. Žijí v nemonetarizované ekonomice a samozásobitelská zemědělská produkce je pro ně zdrojem živobytí. V posledních třech až čtyřech letech, po delším období nestability, se ekonomická situace zlepšuje. Vláda se snaží nastolit efektivní funkčnost státních institucí, stabilizovat místní měnu kina (PGK), stabilizovat státní rozpočet a kde je to možné privatizovat státní společnosti. Výsledky za rok 2008, 2009, 2010 i část r zřetelně ukazují, že opatření vlády se neminula účinkem. Vláda PNG má střednědobé i dlouhodobé strategie ekonomického rozvoje PNG. Opírají se o koncept Vize 2050 ; v letech je realizován DSP (Development Strategy Plan) s cílem dosažení statutu země se středními příjmy k cílovému roku Klíčovým motorem růstu HDP v nadcházejících letech bude bezesporu megaprojekt zkapalnění zemního plynu (LNG) s rozpočtem ve výši 15 mld. USD. Jeho hlavním investorem je americký gigant ExxonMobil. Cílem tohoto projektu s životností 30 let a předpokládaným zahájením vlastní činnosti v roce 2014 je export (zejména na asijské trhy) obrovských objemů zemního plynu vytěženého v hornaté oblasti na jihu země a v západních provincích. Definitivní schválení projektu v prosinci 2009 a potvrzení v březnu r pak ještě umocnily optimistické investiční a podnikatelské klima a očekávání v zemi. Podle některých odhadů sám projekt LNG povede k zdvojnásobení HDP země v horizontu daných 30ti let. Realizace tohoto i dalších menších projektů totiž vyvolává multiplikační efekt v řadě dalších odvětví, zejména stavebnictví, které již v posledních letech zažívá nebývalý boom, a také v zemědělství. Projekt během fáze výstavby i během provozu vytvoří přes 8000 nových pracovních míst. Kapacita zařízení bude 6,3 mil. tun zkapalněného zemního plynu ročně. Vláda PNG, která se na projektu podílí 19,6 %, počítá s novým zdrojem státních příjmů. Získané prostředky budou investovány do zlepšení současné nerozvinuté infrastruktury, školství a zdravotnictví. Využit přitom bude nově založený státní investiční fond. Další plánované projekty v oblasti těžby zahrnují rozšíření těžby zlata na ostrově Lihir, projekt Frieda River těžby mědi a zlata realizovaný skupinou Xstrata a niklový/kobaltový důl Ramu. Výsledky za rok 2010 PNG je v současnosti jednou s nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Tempo růstu HDP r činilo 7 %. Pro srovnání, ekonomika PNG roste rychlejším tempem než ČLR. V r (finanční krize) byl růst HDP jen 5,5 %. Na vysokém tempu růstu HDP r. 2010/2011 se mj. podílí vysoké ceny (v PNG získávaných) zemědělských komodit a surovin na světových trzích; v r byly zahájeny těžební aktivity v niklovém dole a dolech v Hidden Valley. Před plánovanými všeobecnými volbami (2012) je většina makroekonomických ukazatelů příznivých (kromě inflace a - pro marginalizovanou populaci exportující zemědělské komodity typu káva, kakao, kopra - očekávaná apreciace místní měny kina), avšak dochází k nerovnoměrnému rozdělení bohatství mezi obyvatelstvo. 85 % populace PNG žije v současnosti ve venkovských oblastech. Finanční systém PNG je stabilizován, státní rozpočet (pokud nepočítáme mimorozpočtové fondy) pro r vyrovnaný, důvěra zahraničních investorů a spotřebitelů je pozitivní. Hlavní současná makroekonomická rizika vyplývají z vysoké inflace, s tím jak ekonomický růst naráží na omezené kapacity dostupných výrobních faktorů. Problémem je zejména nedostatek kvalifikované pracovní síly. V r zároveň došlo k depreciaci kurzu místní měny kina o -7 %, což mělo rovněž podíl na inflaci. Omezený je (i přes stavební boom) trh nemovitostí a dochází k růstu cen nájemného. Inflace (měřená CPI) činila na konci r ,8 %. V prvním kvartálu r %, v r se očekává inflace až 9,5 %, ale v následujícím r se již očekává zpomalení inflace na 8 %. 9/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

10 Od roku 2005 vláda praktikuje rozumnou politiku, kdy zvýšené příjmy z prodeje komodit v souvislosti s jejich rostoucími cenami jsou vkládány do tzv. trust funds", které jsou v době poklesu cen v rámci komoditního cyklu využívány pro financování prioritních výdajů a investic, zejména v oblasti sociálních projektů a infrastruktury. Fiskální politika byla v roce 2009 zřetelně expanzivní a v rámci fiskálního balíčku vlády bylo rozsáhle čerpáno z akumulovaných prostředků těchto trust fondů a to přestože ekonomika PNG vykazovala i v tomto (z hlediska světové ekonomiky krizovém ) roce rostoucí trend. Pokud bychom za rok 2009 k rozpočtovým výdajům přičetli výdaje z mimorozpočtových položek ( trust fundů ), deficit veřejných financí by činil až 10 %. Bez jejich zohlednění (podle mezinárodních měřítek) rozpočet nakonec skončil s téměř vyrovnaným saldem. Výhled pro rok 2011 a 2012 V r se očekává růst HDP o 8,5 %. Prognóza ADB pro r je 6,5 %. V r se předpokládá spuštění projektu zkapalnění zemního plynu (LNG) - viz níže - a díky tomu růst HDP r o 20 %. V případě, že by se kvůli majetkovým sporům a sociálním problémům zahájení projektu oddálilo, byl činil by odhadovaný růst HDP jen 3-4 %. Globální krize neměla na rozdíl od původních očekávání nijak významný vliv na ekonomický vývoj PNG. PNG nezaznamenala v kontextu globální krize žádný obzvláště výrazný propad zahraniční poptávky po jejích hlavních exportních komoditách. K určitému zpomalení dynamiky ekonomického růstu však došlo, a to ze 6,7 % (v roce 2008) na 4,5 % (v roce 2009). Pozitivně se na vývoji hospodářství PNG projevuje otevření dolu na zlato v Hidden Walley a zahájení těžby v polovině r Klíčovým investičním projektem je vybudování kapacit a zařízení pro zkapalnění zemního plynu (na začátku zmíněný LNG). Jedná se vůbec o největší investiční projekt v historii země. Byl schválen v prosinci roku 2009 a definitivně vládou potvrzen v březnu r a je realizován ve spolupráci státu a energetických firem v hodnotě 15 mld. USD, přičemž hlavním investorem je nadnárodní gigant ExxonMobil. Předpokládá se, že poté co bude tento projekt v roce 2015 dokončen, lze očekávat v nejbližších letech až zdvojnásobení HDP a ztrojnásobnění objemu exportních příjmů. V současné fázi vlastní konstrukce však v důsledku externího investora (USA) dochází k nárůstu importu a zároveň přílivu zahraničního kapitálu. Do PNG ho bude proudit v roce 2010 a v nadcházejících letech až čtyřnásobek ve srovnání s minulými lety. Devizové rezervy dosáhly ke konci června 2010 objemu 3,2 mld. USD, což pokryje 5-ti měsíční dovozy. Ke konci září 2010 pak vzrostly devizové rezervy na 2,8 mld. USD a v nadcházejících letech lze očekávat jejich další růst. Velkou výzvou pro PNG v této souvislosti bude zajistit transparentnost a udržitelnost projektu LNG. I přes ne zcela optimistická očekávání ohledně vývoje světové ekonomiky nedochází k zásadním poklesům cen hlavních exportních komodit PNG. V případě zlata, mědi, palmového oleje a kávy se drží na vysokých úrovních a jsou pro populaci periferních oblastí zdrojem příjmu (produkce kávy, kakaa, kopry apod.). Zvýšené ceny exportních komodit zejména v první polovině roku 2010 přinesly v důsledku vyššího daňového výnosu do státního rozpočtu dodatečné příjmy a PNG v roce 2010 s největší pravděpodobností dosáhne značného rozpočtového přebytku. Po snížení inflace v roce 2009 na 5,7 % inflace (měřená CPI) v roce 2010 opět vzrostla, a to na 7,8 %, v prvním kvartálu r dosáhla dokonce 9 % a zpomalení se očekává až v příštím r Hlavní inflační tlak pochází z domácí poptávky a nedostatečných kapacit, zejména v důsledku současných projektů v oblasti zkapalnění zemního plynu a těžby dalších surovin (viz výše) a vládních výdajů. Hlavní současná makroekonomická rizika vyplývají právě z vysoké inflace, s tím jak ekonomický růst naráží na omezené kapacity dostupných výrobních faktorů. Problémem je zejména nedostatek kvalifikované pracovní síly. V r zároveň došlo k depreciaci kurzu místní měny kina o -7 %, což mělo rovněž podíl na inflaci. Omezený je (i přes stavební boom) trh nemovitostí a dochází k růstu cen nájemného. Výzvou do budoucna je zastaralá síť infrastruktury a základních služeb. Proto vláda s využitím prostředků z trust funds" bude muset řešit kritickou situaci. Již nyní každý z 89 okresů dostane navíc 4,8 mil. USD na rozvojové výdaje, ale na lokální úrovni chybí zkušení pracovníci, kteří by tyto projekty realizovali. Proto jsou nutné investice do lidského kapitálu. Reforma státních firem je nutná s cílem zvýšit jejich kredibilitu a úroveň vedení a současně otevřít pro konkurenci oblasti, kde dosud dominují, např. letecká a námořní doprava, dodávky elektrické energie (příkladem úspěšné liberalizace je mobilní telefonní síť). Vláda v listopadu 2008 schválila politický rámec 10/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

11 pro větší účast soukromého sektoru v hospodářství a při dodávce veřejných služeb jako je např. zdravotní péče. Je připravována legislativa a seznam projektů pro PPP (public-private-partnerships). Podle zprávy WTO Doing Business 2010" je PNG na 102. místě v žebříčku 183 zemí. Pozitivní vývoj zaznamenalo veřejné zadlužení PNG; za 8leté období pokleslo z 70 % na 30 % a mezi zeměmi s nízkými příjmy regionu Asie&Pacifiku má PNG jednu z nejnižších měr zadlužení Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) HDP (v běžných cenách, mld. USD) (odhad) 3,3 6,0 6,4 7,9 HDP (růst, %) 2,8 7,2 6,7 5,5 7,0 8,5 HDP 580 na obyvatele (USD) HDP na obyvatele v paritě kupní síly (USD) Inflace (%, ve 4,2 3,2 11,2 5,7 7,8 9,5 spotřebních cenách) Směnný kurz 3,06 3,03 2,70 2,77 (kina/usd) Pracovní síla (v milionech obyvatel) 3,32 3,56 3,64 3,72 Zdroj: Světová banka, centrální banka PNG (Bank of Papua New Guinea) Tvorba HDP podle jednotlivých sektorů v r. 2009: zemědělství 33,5 %, průmysl 35 %, služby 31,5 %. Nezaměstnanost ve městech se pohybuje podle oblastí od 1,8 % až po 80 % Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Průmyslová výroba v roce 2009 vzrostla o 5 % (v r o 6,3 %) a na tvorbě HDP se podílela 35 %. V zemi se nachází zásoby zlata, stříbra, mědi, ropy, zemního plynu a jiných železných rud. Příjmy do státního rozpočtu jsou vysoce závislé na vývozech železných rud. Měděné a zlaté doly jsou v oblastech Progera, Ok Tedi, Misima a Lihir. Zahraniční firmy se snaží komercializovat své operace v oblasti těžby zemního plynu a ropy. Klíčový v tomto směru je projekt zkapalnění zemního plynu (LNG) pod vedením amerického giganta ExxonMobil, s 30% účastí společnosti Oil Search a s téměř 20% státní účastí. Další americká firma Interoil v r otevřela v zemi první ropnou rafinerii, když polovina z jejich celkové produkce 30 tis. barelů za den plně pokrývá domácí spotřebu a druhá polovina jde na export. Průmyslová odvětví, s výjimkou těžebního průmyslu, se podílejí pouze z 9 % na tvorbě hrubého domácího produktu a jen velmi nepatrně přispívají na export. Z hlediska zahraničních investic je vzhledem k mimořádně bohatým nerostným zdrojům PNG nejatraktivnější ropný, plynařský a těžební průmysl, do kterého směřuje největší objem všech zahraničních investic (73 %), přičemž do zpracovatelského 11/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

12 průmysl směřuje jen 9,1 % zahraničních investic. Nejen těžba nerostných surovin, ale také dřevařský průmysl a rybolov jsou téměř výhradně ovládány zahraničními investory. je všeobecně vysoce závislá na dovozu hotových výrobků. Týká se to zejména potravinářství (produktů určených pro střední-vyšší příjmovou skupinu a zahraniční pracovníky) apod. Kromě potravin jsou hlavními dovozními komoditami PNG stroje a dopravní prostředky, hotové výrobky, paliva a chemikálie. Produkce zpracovatelského průmysl roste v posledních deseti letech průměrným tempem 6 % ročně, i když jeho současný podíl na HDP je jen 0,5 %. Pro zpracovatelský průmysl zatím neexistují (i přes značný rozvoj tohoto sektoru v posledních letech) dostatečná kapacity a podstatnějšímu rozvoji brání také (ve světovém srovnání) malý domácí trh a vysoké přepravní náklady v důsledku zatím nedostatečné infrastruktury. Hlavním střediskem zpracovatelského průmyslu není hlavní město PNG Port Moresby, ale město Lae, které je zároveň největším přístavem v zemi. Hlavními produkty v tomto oboru jsou těstoviny, pivo, nealkoholické nápoje, zmrzlina, barvy, zubní pasta a mýdlo a začíná se rozvíjet také výroba nábytku a stavebních materiálů (cement apod.). Výrobci těchto produktů jsou velké nadnárodní korporace (Nestlé, Orica, Arnotts apod.), ale také malé lokální firmy. V rámci současné vládní strategie exportní substituce byly vytvořeny investiční pobídky pro zahraniční výrobce, aby zahájili výrobu v PNG. Produkce je pak určena nejen pro trh PNG (který je na pacifické poměry velký s rostoucí domácí poptávkou), ale také na sousední pacifické malé trhy. Hospodářská politika je také zaměřena na podporu domácích malých a středních podniků v oblasti zpracovatelského průmyslu Stavebnictví Sektor stavebnictví zaznamenal v posledních (zejména pěti) letech mimořádný růst, který odpovídá masivnímu rozvoji těžebního průmyslu a s tím souvisejícímu přílivu zahraničních investic (a tedy i zahraničních pracovních sil). Nový megaprojekt zkapalnění zemního plynu (LNG, viz kapitola 4.1) ještě nároky na konstrukci nových staveb (včetně bytů) znásobí. Projekt LNG naráží na nedostatky ubytovacích kapacit a vzhledem k vysokému přílivu zahraničního kapitálu nedostatek ubytovacích kapacit vede k skokovému růstu jejich cen. Investice v PNG se také potýkají s nízkou úrovní infrastruktury. V tomto ohledu je nutná modernizace a rozšíření stávající sítě letišť, přístavů, silnic a dalších veřejných staveb, tak aby odpovídaly mezinárodním standardům Zemědělství vývoj, struktura V PNG v rámci zajištění potravinové bezpečnosti i za účelem exportu hraje stále důležitější roli zemědělství. Růst tohoto sektoru zpomalil v roce 2009 na 2,3 % a v současnosti se zemědělství podílí více než 25 % na celkovém HDP PNG a zaměstnává 85 % populace, z nichž většinu v sektoru šedé ekonomiky. Klimatické podmínky jsou příznivé, kvalita půdy velmi dobrá a sucha jsou vzácná. Výsledkem tradičního způsobu zemědělství s minimálním používáním pesticidů a umělých hnojiv jsou biopotraviny, po kterých roste poptávka jak na domácím trhu tak na světových trzích. Hlavním produktem je palmový olej, určený nejen pro biopaliva, ale také pro výrobu potravin, kosmetiky, mýdel apod. Přeměna citlivých lesních ekosystémů včetně rašelinišť v plantáže palmy olejné je však spojena s negativními ekologickými dopady (produkce skleníkových plynů apod.), které jsou předmětem pozornosti EU. Dalším významným produktem je pak bio káva (zejména fair trade) určená pro trhy EU a USA, Austrálii a Japonsko. Produkce kávy představuje hlavní zdroj obživy pro cca 2,5 milionů obyvatel. Důležitými zemědělskými produkty PNG jsou také cukr, melasa a etanol, které slouží ke krytí domácí produkce a k exportu do regionu Pacifiku. Pro export jsou určeny také kokos, hovězí maso, vanilka, kakao a banány, jiné tropické ovoce a přírodní kaučuk. Hlavní překážkou v rozvoji zemědělství v PNG je nedostatečná infrastruktura. Výzvou proto bude rozsáhlá modernizace sektoru zemědělství a uplatňování efektivních ale zároveň udržitelných technologií. Důležitým odvětvím je rovněž rybolov (přičemž nejvýznamnější rybou je tuňák). Výlučná ekonomická zóna PNG má rozlohu 2,4 mil. km 2 a je v ní vyloveno 10 % světové produkce tuňáka (který se z PNG vyváží zejména do EU). Většina výlovů se ale uskutečňuje loděmi plovoucími pod jinými než domácími vlajkami. Současnou výzvou PNG je vybudování vlastních kapacit pro rybolov a následné zpracování (Pacific Marine Industrial Zone v provincii Madang apod.). 12/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

13 Dalším stěžejním sektorem je lesnictví, které bylo relativně nejvíce zasaženo globální krizí a poklesem ceny jak surového tak zpracovaného dřeva na světových trzích. Lesy pokrývají 78 % celkové rozlohy PNG a zaměstnávají přes obyvatel. Export dřeva je teritoriálně zaměřen na Japonsko, Čínu, Taiwan a Vietnam. Podobně jako v jiných sektorech je dřevo z PNG konkurenceschopné mj. vzhledem k levné pracovní síle (50% náklady ve srovnání např. s Ruskem). Domácí dřevozpracující průmysl se přesto rozvíjí pomalu. Několik firem z oblasti jihovýchodní Asie je aktivních v odvětví průmyslu stavebního dříví, zejména překližky a dřevotřísky.právě sektor lesního hospodářství je s ohledem na diskutabilní udržitelnost hlavním předmětem kritiky ze strany EU (z důvodu možností nelegální těžby, zpracování a komercializace tropického dřeva, na základě směrnice FLEGT) i mezinárodního společenství Služby Služby v r z hlediska tvorby HDP zaznamenaly přírůstek 7 % a na tvorbě HDP se podílely 31,5 % (v roce 2008 to bylo 30,6 %). Zaměstnanost v privátním sektoru (mimo těžební sektor a v oblasti oficiální ekonomiky) vzrostla v roce 2009 o 3,7 %. Řada odvětví služeb není zatím plně liberalizována a velkou úlohu zde hraje stát (telekomunikace, letectví apod.). Stále rozšířenější je model PPP (partnerství privátního a státního sektoru). Pokud jde o telekomunikace, PNG je největším trhem v Pacifiku. V telekomunikacích dominuje státem vlastněný Telikom PNG, který ovládá pevnou síť a jeho dceřiná společnost Bemobile je GSM operátorem. Na tomto poli (v otázce pokrytí zejména periferních oblastí GSM a mobilními datovými službami) soupeří s irským Digicelem (který vstoupil na trh PNG v roce 2007). Pokud jde o internetové připojení, tak to se výrazně zlepšilo díky napojení PNG na dva velkokapacitní datové kabely z Austrálie a Guamu. Bankovní a finanční služby se vyznačují značnou stabilitou. Bankovní sektor je v současnosti vybaven dostatečnou likviditou. Největší bankou PNG je BSP, která je kótovaná na burze Port Moresby (POMSOX), má přes drobných vkladatelů a rozsáhlou síť poboček, a to nejen na území PNG, ale také v některých dalších zemích Pacifiku (Šalamounovy ostrovy, Fiji a ostrov Nieue). Dalšími významnými obchodními bankami jsou australská ANZ a Westpac. Celý bankovní systém je pod dohledem centrální banky PNG, která v posledních letech zavedla řadu elektronických on line mezibankovních platebních a podobných systémů. Perspektivním odvětvím PNG je cestovní ruch, který je sice zatím v počátku, má však vzhledem k jedinečným přírodním a kulturním předpokladům PNG do budoucnosti nepřehlédnutelný potenciál Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) PNG má celkem 557 letišť, z toho 21 se zpevněným povrchem. Přistávací plochy s délkou 2,5-3,0 km má jen dvě. Mezinárodní letecká doprava je provozována firmami Qantas, Cathay Pacific a Philipine Airlines. Air Niugini provozuje leteckou síť do všech hlavních měst provincií. K tomu existuje síť malých soukromých leteckých dopravců. Hlavní přístavy jsou: Kieta, Lae, Madang, Port Moresby, Rabaul, Wewak. Pod vlajkou PNG je registrováno 21 lodí s celkovou tonáží 52,6 tis. BRT, z toho 6 je vlasněno kapitálen z UAE (údaje z r. 2008). Vodní síť zahrnuje km splavných toků. Síť silnic není příliš rozvinuta, chybí celková silniční síť spojující jednotlivá města. Zejména ve vnitrozemí je terén hodně obtížný. Celkem silniční síť zahrnuje km, z toho jen 698 km se zpevněným povrchem. Telekomunikace - externí a interní telefonní a datové linky fungují relativně spolehlivě. V roce 2007 existovalo 60 tis. pevných telefonních linek. Obrovský rozkvět zažívají mobilní telefony. V roce 2005 bylo registrováno 75 tis. mobilních telefonů, zatímco v roce 2008 již 1 milion. Radiové vysílání zahrnuje 8 stanic AM, 19 FM a 28 krátkovlnných stanic. V roce 2004 vysílaly 3 televizní stanice. V roce 2008 bylo v zemi internetových hostitelů a 110 tis. uživatelů (2006). 13/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

14 Energetika - výroba elektrické energie dosáhla v r celkem mld. kwh, v roce mld. kwh. Denní produkce ropy je 42 tis. barelů (údaj za r. 2008), spotřeba činí 29 tis. barelů. Ropa se současně vyváží i dováží. Podle údajů za rok 2004 vývoz činil 44,6 tis. barelů denně, dovoz 24,0 tis. Podle posledních odhadů z ledna 2008 má země rezervy ropy v objemu 88 mil. barelů (dřívější odhad 170 mil. barelů). Produkce přírodního plynu dosáhla v r objemu 140 mil m3 (v r jen 95,9 mil. m3) a celá produkce byla v zemi spotřebována. Zásoby se odhadují na 226,5 mld. m3 (dřívější odhad činil 331,3 mld. m3) Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc Austrálie poskytuje pro Papua Novou Guineu ročně zhruba mil USD rozvojové pomoci (pro finanční rok 2007/08 je to více než 300 mil. USD), což představuje cca pětinu státního rozpočtu země. V r zahájily Austrálie a spolupráci v rámci Enhanced Cooperation Program (ECP), na základě kterého Austrálie poskytuje zemi přímou pomoc. Dalšími donorskými zeměmi a subjekty jsou zejména Japonsko, EU, Čína, USA, ADB a IMF. 14/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

15 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Státní rozpočet (miliard USD) Příjmy a dary 1,17 2,35 3,10 2,41 Výdaje 1,23 2,15 2,95 2,43 Saldo -0,06 0,20 0,15-0,02 Od roku 2005 vláda praktikuje rozumnou politiku, kdy zvýšené příjmy z prodeje komodit v souvislosti s jejich rostoucími cenami jsou vkládány do tzv. trust funds", které jsou v době poklesu cen v rámci komoditního cyklu využívány pro financování prioritních výdajů a investic, zejména v oblasti sociálních projektů a infrastruktury. Fiskální politika byla v roce 2009 zřetelně expanzivní a v rámci fiskálního balíčku vlády bylo rozsáhle čerpáno z akumulovaných prostředků trust fondů a to přestože ekonomika PNG vykazovala i v tomto (z hlediska světové ekonomiky krizovém ) roce rostoucí trend. Pokud bychom za rok 2009 k rozpočtovým výdajům přičetli výdaje z mimorozpočtových položek ( trust fundů ), deficit veřejných financí by činil až 10 %. Bez jejich zohlednění (podle mezinárodních měřítek) rozpočet nakonec skončil s téměř vyrovnaným saldem. Naopak fiskální politika v roce 2010 je daleko méně expanzivní a očekává se, že státní rozpočet skončí přebytkem ve výši 2,1 % HDP. V souvislosti se zahájením projektu LNG (viz kapitola 4.1) se plánuje využití nového státního investičního fondu (sovereign wealth fund) umístěného za účelem minimalizace kurzového rizika mimo teritorium PNG. Hrubé zadlužení PNG v roce 2009 se oproti předchozímu roku nijak dramaticky nezměnilo a dosáhlo 32 % HDP Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) (miliard USD) Platební bilance 0,5-0,2 0,6 Běžný účet 0,2 0,8-0,6 Finanční účet 0,3-1,1 1,1 Celková vnější 2,0 2,1 2,1 zadluženost Rezervy v zahraniční měně a ve zlatě 2,1 2,0 2,4 Zdroj: centrální banka PNG, Department of Commerce and Industry PNG, CIA Report Ve 4. čtvrtletí 2008 a v průběhu roku 2009 globální hospodářská krize do určité míry postihla i PNG a projevila se zejména snížením příjmů z exportu a do státního rozpočtu. Za rok 2009 sice fyzický objem exportu u řady surovin vzrostl (zejména v případě kovů), ale v hodnotovém vyjádření došlo k poklesu exportu nerostných surovin (včetně ropy) o 25 %. Cena ropy totiž poklesla o téměř 50 % a cena mědi o 34 %. (Cena zlata naopak o 12 % vzrostla). Nejde však o sestupný trend, v roce 2010 i v následujících letech se očekává růst cen těchto surovin na světových trzích. Důsledkem tohoto vývoje je, že za rok 2009 PNG poprvé od roku 2002 zaznamenala pasivní saldo běžného účtu platební bilance ve výši odhadovaných 5 % HDP. Dle nejnovějších prognóz centrální banky PNG v roce 2010 i v nadcházejících letech lze očekávat deficity běžného účtu platební bilance převyšující 4 mld. USD (což odpovídá více než 30 % HDP). V opačném směru se bude vyvíjet saldo finančního účtu platební bilance, které zejména v důsledku výstavby projektu LNG (viz kapitola 4.1) dosáhne dle prognóz rovněž více než 4 mld. USD. 15/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

16 Finanční účet lze očekávat cca o čtvrt miliardy vyšší než běžný účet (a to i v následujících letech). Zároveň se v kontextu tohoto vývoje předpokládá zvýšení devizových rezerv. Hrubé zadlužení PNG v roce 2009 se oproti předchozímu roku nijak dramaticky nezměnilo a dosáhlo udržitelných 32 % HDP Zahraniční zadluženost, dluhová služba Viz kapitola Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Bankovní systém zahrnuje centrální banku Bank of Papua New Guinea ( komerční banky, finanční firmy, obchodní banky, pojišťovny a společnosti poskytující půjčky (loan societies) Daňový systém Daň z příjmu fyzických osob Rezidenti nedaní příjem do kina ročně, nerezidenti každý příjem, přičemž sazby jsou od pásma 5000 kina a výše pro nerezidenty stejné jako pro rezidenty. Daň z příjmu rezidentů Pásmo v kina Daň v % a více 47 Daň z přidané hodnoty DPH činí 10%. Byla zavedena v roce 1999, kdy nahradila prodejní daň a daň za dodávky služeb a zboží. Srážková daň u dividend (dividend witholding tax) činí 17%. Daň z příjmů právnických osob Privátní i státní firmy jsou daněny všeobecnou daňovou sazbou ve výši 25%, ale existují výjimky: 25% - rezidentní firmy mimo těžební a naftařský průmysl 48% - nerezidentní firmy vč. těch, které operují v těžebním průmyslu 30% - rezidentní těžební firmy se zvláštním pronájmem těžby 45% - naftařské firmy rezidentní i nerezidentní 30% - firmy podnikající v oblasti přírodního plynu, rezidentní i nerezidentní 16/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

17 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka Obchodní bilance (miliard USD) Vývoz /FOB/ 4,8 5,8 4,3 Dovoz /FOB/ 2,6 3,2 2,8 Saldo 2,2 2,6 1,5 Zdroj: World Bank Report, CIA Report 6.2. Teritoriální struktura postavení v (k) EU Hlavní partneři ve vývozu v r. 2009: 1. Austrálie 30 % 2. Japonsko 7,5 % Hlavní partneři v dovozu v r. 2009: 1. Austrálie 43,3 % 2. Čína 13,3 3. Singapur 9,6 % 4. USA 6,4 % 5. Japonsko 4,6 % 6.3. Komoditní struktura Hlavní vývozní komodity: Ropa, zlato, měděná ruda, dřevo (zejména překližka a dřevotříska), palmový olej, káva, kakao, langusty a krevety. Více než 70 % vývozu tvoří minerály a rudy. Největší zemědělskou exportní komoditou je palmový olej a dále káva. Hlavní dovozní komodity: Stroje a dopravní zařízení, hotové výrobky, potraviny, paliva a chemikálie Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu 6.5. Ochrana domácího trhu V rámci současné vládní strategie exportní substituce byly vytvořeny investiční pobídky pro zahraniční výrobce, aby zahájili výrobu v PNG. Produkce je pak určena nejen pro trh PNG (který je na pacifické poměry velký s rostoucí domácí poptávkou), ale také na sousední pacifické malé trhy. Hospodářská politika je také zaměřena na podporu domácích malých a středních podniků v oblasti zpracovatelského průmyslu, který není dostatečně rozvinut a země je závislá na dovozu hotových výrobků (včetně potravinářského průmyslu). Podporován je rovněž sektor zemědělství a cestovního ruchu. Mj. za účelem ochrany domácího trhu v zemi existuje seznam činností, kde zahraniční firma nesmí podnikat (tzv. Cottage Business Activities List, viz Týká se to například zemědělství 17/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

18 menšího rozsahu, lovu a jeho propagace, získávání některých produktů v oblasti lesnictví, rybolovu v pobřežních vodách, rybolovu některých druhů, některých neekologických způsobů těžby, některých způsobů prodeje zboží apod Zóny volného obchodu 18/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

19 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 7.1. Smluvní základna Neexistuje žádná bilaterální dohoda ČR - PNG Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Obchodní bilance ČR (tisíc USD) Vývoz Dovoz Obrat Saldo Zdroj: ČSÚ Za období leden - červenec 2011 dosáhl obchodní obrat výše 521 tis. USD, vývoz činil 520 tis. USD (kovové výrobky a konstrukce, stroje a přístroje na filtrování a čištění vody, radiokomunikační materiál, silniční válce, elektrická svítidla), dovoz činil 1 tis. USD (káva, koření, tuňák, ovoce, vanilka) Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Hlavní vývozní položky: v minulosti dodávka munice pro střelné zbraně; v současné době třídící a drtící zařízení pro nerosty, kovové výrobky a konstrukce, stroje a přístroje na filtrování a čištění vody, meteorologické přístroje, televizní antény, sklo. Hlavní dovozní položky: přírodní kaučuk, měď, káva, čaj, ryby (zejména tuňák), koření, ovoce Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) Přestože trh PNG není příliš velký, existuje příležitost pro prosazení českých dodávek zejména v energetice. Velký a dosud nevyužívaný vodní potenciál země nabízí možnost dodávek malých vodních elektráren do odlehlých oblastí, které nedisponují elektrickou energií. Další příležitosti pramení z hospodářské orientace PNG na těžební průmysl, který je však v rukou zahraničních nadnárodních firem nebo společných podniků s rezidentními firmami. První vlaštovkou v tomto směru je dodávka třídících a drtících zařízení na nerosty, která se z ČR uskutečnila v r Rovněž zařízení v oblasti ochrany životního prostředí, jako jsou čističky a úpravny vody, se mohou stát velmi slibným exportním artiklem do PNG, přestože tato země dosud otázku ochrany životního prostředí nebere jako prioritní. Mezi další perspektivní položky českého eportu patří potravinářské a zemědělské technologie a zařízení Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce K navázání hospodářské spolupráce s PNG je možno využít činnost honorárního konzula p. R.L. Wonga, viz kapitoila /27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

20 7.6. Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci Ačkoliv realizaci nového megaprojektu zkapalnění zemního plynu (LNG) mají pod kontrolou velké nadnárodní společnosti, vývoji a možnostem získání případných zakázek českými firmami - minimálně v navazujících odvětvích - je nyní potřeba věnovat zvýšenou pozornost. ZÚ Kuala Lumpur bude monitorovat možnosti dodávek českých produktů a technologií zejména ve vytipovaných prioritních oblastech: těžební průmysl, stavebnictví a stavební materiály, zemědělské a potravinářské produkty a technologie, energetika a environmentální technologie (čističky odpadních vod, spalovny, kogenerační jednotky s využitím biomasy), prostředky civilní ochrany, zdravotnická technika apod Zahraniční rozvojová spolupráce Česká republika realizovala v roce 2007 v PNG malý lokální projekt rozvojové spolupráce "Schola Ludus: nová šance pro děti z novoguinejské vesnice Nanga". Projekt zahrnoval výstavbu dvou budov školy a rezervoáru na pitnou vodu. Škola byla slavnostně otevřena 1. března Vzájemná výměna v oblasti služeb 7.9. Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR 20/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

21 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 8.1. Distribuční a prodejní kanály, využívání místních zástupců, další faktory ovlivňující prodej PNG je rozvojová země s velkými rozdíly mezi jednotlivými oblastmi, často chybí základní infrastruktura. Některá místa jsou dostupná pouze letecky Podmínky zaměstnávání cizinců a místních sil V případě zaměstnání zahraniční pracovní síly v PNG je nutné získat pracovní vízum a pracovní povolení, což bývá často zdlouhavý proces a dokonce IPA (Investment Promotion Authority) doporučuje za účelem vyřízení těchto formalit využít oficiálního (a řádně zaregistrovaného) employment agenta, ačkoliv se nejedná z hlediska právních předpisů o povinnost. Informace o pracovních povoleních lze nalézt rovněž na stránkách Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace, společného podniku Firmy v PNG mohou být ustaveny podle následujících právních norem: Výhradní obchodník Partnerství Soukromá firma Public company Pobočka zahraniční firmy Joint-venture Zahraniční firmy se musí registrovat, k čemuž se doporučuje využít služeb poradenských firem. Firma registrovaná v PNG se řídí zákony PNG. Zahraniční firma registrovaná v PNG musí ustavit svého agenta, který je rezidentem v PNG Požadavky na propagaci, marketing, reklamu (využití HSP) Pro zajištění marketingu a propagace se doporučuje využít dobře fungujících služeb obchodní a průmyslové komory PNG resp. obchodní a průmyslové komory Port Moresby Způsoby řešení obchodních sporů Právní systém je založen na australském systému. Jednání soudu jsou vedena v angličtině. V některých případech je však používán tradiční nebo zvykový zákon. Podle ústavy je soud povinen vzít v úvahu oba zákony, tj. jak běžný tak zvykový. Rozhodný zákon je stanoven soudem a jeho volba může být zvlášť významná pokud se týká nároků na pozemky nebo přírodní zdroje. 21/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

22 8.6. Režim zadávání veřejných zakázek 8.7. Problémy a rizika místního trhu 8.8. Problematika ochrany duševního vlastnictví 8.9. Obvyklé platební podmínky, platební morálka Významné veletrhy a výstavy v teritoriu 22/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

23 9. Investiční klima 9.1. Podmínky vstupu zahraničního kapitálu (omezení, pobídky pro investory) Podporou investování a podnikání v PNG je pověřena Investment Promotion Authority (IPA). Cizinci (zahraniční firmy), kteří chtějí podnikat a investovat v PNG se musí předem zaregistrovat u IPA v souladu s Company Act z r a dále musí požádat o vydání certifikátu, že jsou oprávněni vykonávat podnikatelské aktivity v PNG. Na každou specifickou investici je vydávána licence po vydání souhlasu z příslušného státního úřadu. Požadavky na vydání certifikátu a licence stanoví Investment Promotion Act z r V zemi existuje seznam činností, kde zahraniční firma nesmí podnikat (tzv. Cottage Business Activities List, viz Týká se to například zemědělství menšího rozsahu, lovu a jeho propagace, získávání některých produktů v oblasti lesnictví, rybolovu v pobřežních vodách, rybolovu některých druhů, některých neekologických způsobů těžby, některých způsobů prodeje zboží apod. Daňové pobídky pro podnikání a investování: zrychlené odpisy až do výše 100 % v případě průmyslových, výrobních a zemědělských objektů některé náklady spojené s exportem lze dvakrát odečíst (odčitatelná položka nesmí přesáhnout 75 % celkové exportní ceny) v případě zpracovatelského průmyslu a cestovního ruchu lze rovněž dvakrát odepsat náklady na podporu exportu u vybraného druhu zboží určeného na export lze odečíst až 100% jeho hodnoty jako odčitatelnou položku v případě splnění specifických podmínek (během prvních 3 roků realizovaných vývozů zcela, další čtyři roky se odčítá od zdaňovaného základu hodnota navýšení exportu nad jeho průměrnou úroveň) zrychlený odpis až do výše 100% u nových aktivit v oblasti zemědělství, rybářství a u potápěčského zařízení; v případě hotelů a ubytovacích zařízení do výše 50% nové výrobní projekty budou daněny po dobu 10ti let sazbou 20% nové velké zemědělské projekty zahájené do konce roku 2011 budou daněny po dobu 10ti let 20% sazbou nové turistické projekty velkého rozsahu zahájené do konce roku 2011 mohou být daněny sazbou 20% po dobu 15 let náklady na výzkum a vývoj jsou odčitatelnou položkou ve výši 150 % skutečně vynaložených nákladů náklady vynaložené na školení místních pracovních sil lze dvakrát odečíst prominutí dovozního cla v případě dočasného dovozu důležitého zařízení sleva na dani v případě infrastrukturních výdajů podniků v oblasti přírodních zdrojů, zemědělství a cestovního ruchu Zvláštní daňové prázdniny až na dobu 10 let jsou poskytovány pro vybraný okruh podnikatelských aktivit v odlehlých oblastech (celkem vybráno 13 odlehlých území). Na tomto seznamu je patrné, že daňové podmínky, tak jak jsou nastaveny, odpovídají prioritám stanoveným v současných vládních strategických programech a odpovídají akutním potřebám ekonomiky PNG. Těmi jsou zejména rozvoj zpracovatelského průmyslu, zvyšování produktivity zemědělství, lepší využití potenciálu cestovního ruchu, formování lidských zdrojů apod. Kontakt na místní agenturu pro podporu přímých zahraničních investic Investment Promotion Authority of Papua New Guinea Port Moresby PO Box 5053 BOROKO National Capital District Port Moresy 23/27 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Současný ekonomický vývoj a trh práce

Současný ekonomický vývoj a trh práce Současný ekonomický vývoj a trh práce Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky www.komora.cz ING Bank, 24. října 2018 Struktura prezentace Podnikatelský sentiment Komorová národohospodářská

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Motto Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit, veřejný dluh by se měl snížit,

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích SPOLEČNOST HAMÉ a expanze na zahraničních trzích Skupina Hamé Je jedním z největších českých producentů a vývozců trvanlivých a chlazených potravin včetně kojenecké stravy, bagetového programu a polotovarů

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku (Radomír Jáč, hlavní ekonom) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. říjen 2016 2 Globální ekonomika a trhy zkraje

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA Bc. Radek Feix OBSAH obecná charakteristika Moldavské republiky problémové faktory brzdící rozvoj státu hlavní rozvojoví partneři

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Stránka 1 z 10 Podíl venkova dle počtu obcí a počtu obyvatel

Více

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR: PŘEHLED A KOMENTÁŘE SP ČR ZPRACOVAL: BOHUSLAV ČÍŽEK (BCIZEK@SPCR.CZ) ZPRACOVÁNO K 30.10.2015 VÝZNAM PRŮMYSLU Průmysl (2014) 32,4% podíl na přidané hodnotě

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

Rating Moravskoslezského kraje

Rating Moravskoslezského kraje Rating Moravskoslezského kraje Moravskoslezský kraj Krajský úřad 28. října 117 702 18 Ostrava Tel.: 595 622 222 E-mail: posta@kr-moravskoslezsky.cz RATING MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE V červnu roku 2008 byla

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Představení aktivit Olomouckého kraje v oblasti podpory zaměstnanosti. 2. prosinec 2013, Olomouc

Představení aktivit Olomouckého kraje v oblasti podpory zaměstnanosti. 2. prosinec 2013, Olomouc Představení aktivit Olomouckého kraje v oblasti podpory zaměstnanosti 2. prosinec 2013, Olomouc Struktura prezentace Základní charakteristika Olomouckého kraje Možnosti a kompetence krajské samosprávy

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2016 Obsah Zahraniční investice... 2 Přímé zahraniční investice v Polsku v roce 2015... 2 Závazky z titulu přímých

Více

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice?

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? 18. června 2013 - Hotel Jalta Praha, Václavské nám. 45, Praha 1 Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? Ing.Libor Kozubík Vedoucí sektoru energetiky IBM Global Business Services Energie hraje v

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

Šetření prognóz. makroekonomického vývoje ČR. Ministerstvo financí odbor Hospodářská politika

Šetření prognóz. makroekonomického vývoje ČR. Ministerstvo financí odbor Hospodářská politika šetření prognóz makroekonomického vývoje v ČR, HDP zemí EA9, cena ropy Brent, M PRIBOR, výnos do splatnosti R státních dluhopisů, měnový kurz CZK/EUR, měnový kurz USD/EUR, hrubý domácí produkt, příspěvek

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2017

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2017 Návrh Ústeckého kraje na rok 2017 Návrh Ústeckého kraje na rok 2017 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu s rozpočtovým výhledem Ústeckého kraje na období 2017 2021, s Rozpočtovými pravidly

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Seminář organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR 28. března 2008 Ing. Vladimír Bomberovič vedoucí obchodně

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008 Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Obsah prezentace 1) Rozdělení Kypru 2) Ekonomická charakteristika země 3) Nejdůležitější události v souvislosti s ekonomickým vývojem

Více

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 27 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek předseda vlády ČR Stav veřejných financí vládní deficit Trvale deficitní hospodaření -1-2 -3 % HDP -4-5 -6-7 -8 Saldo vládního sektoru

Více

CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010

CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010 CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010 Rezervace v hotelech v Rio de Janeiro na Nový rok už jsou ve výši 85% kapacity Rezervace v hotelech v Riu na Silvestra

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu 2. Základní vlivy působící na sestavení střednědobého výhledu rozpočtu na roky

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu 2. Základní vlivy působící na sestavení střednědobého výhledu rozpočtu na roky Důvodová zpráva 1. Střednědobý výhled rozpočtu je nástrojem územního samosprávného celku sloužící pro střednědobé finanční plánování rozvoje jeho hospodářství. Sestavuje se na základě uzavřených smluvních

Více

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra Moderní nástroje podpory exportu 1 Agendy MPO pro podporu exportu MPO jako policymaker - exportní pojištění a financování - podpora určená pro malé a střední firmy CzechTrade - české oficiální účasti -

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 květen 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 Státní rozpočet a hospodaření obcí a krajů v roce 2016, návrh

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing)

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční

Více

Rozpočet a finanční vize měst a obcí

Rozpočet a finanční vize měst a obcí Rozpočet a finanční vize měst a obcí Příprava rozpočtu samospráv 2015 změny a vývoj, aktuality Miroslav Matej odbor Financování územních rozpočtů 11. září 2014 Obsah prezentace I. Aktuální vývoj daňových

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

Akční plán pro biomasu

Akční plán pro biomasu Akční plán pro biomasu Potenciál zemědělské a lesní biomasy Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství Agenda 1. OZE v perspektivě EU 2. Národní akční plán pro obnovitelnou energii 3. Akční Plán pro biomasu

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu Důvodová zpráva 1. Střednědobý výhled rozpočtu je nástrojem územního samosprávného celku sloužící pro střednědobé finanční plánování rozvoje jeho hospodářství. Sestavuje se na základě uzavřených smluvních

Více

II. Stavebnictví (postavení stavebnictví v NH, stavební trh, stavební produkce a ceny, pracovníci a mzdy, hospodářské výsledky stavebních podniků)

II. Stavebnictví (postavení stavebnictví v NH, stavební trh, stavební produkce a ceny, pracovníci a mzdy, hospodářské výsledky stavebních podniků) Cílem příručky Stavebnictví České Republiky je poskytovat základní informace o investiční výstavbě, stavebnictví a stavebních hmotách, a to tuzemským osobám činným ve stavebnictví a ve výrobě stavebních

Více

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2015

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2015 VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2 Obsah 1. Stručný přehled zahraničního obchodu České republiky... 3 2. Teritoriální struktura českého zahraničního obchodu... 6 2.1 Export...

Více

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005)

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Korejská republika 1. Základní údaje o zemi 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Obyvatelstvo (mil.) 48,42 Přírůstek obyvatelstva 0,38 % Populace - do 14 let 19,4 % - 15 64 let 72,0 % - nad 65 let 8,6

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Tisková zpráva 15. 03. 2011 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Setrvalý růst obratu Prudký pokles škodní kvóty Obnova dynamiky pozitivních výsledků Posílení

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář, listopad 2017 Obsah 2 SEKCE I Přehled vývoje hlavních ekonomik Nejdůležitější

Více

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka).

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka). Průzkum MMF REGIONÁLNÍ EKONOMICKÁ TÉMATA Země nově vznikajících trhů v Evropě očekávají silnější růst, ale čelí novým rizikům IMF Survey 13. listopad 2015 Dělníci na ropném vrtu v Rusku: Zatímco většina

Více