Dálkový přenos dat v rámci inspekce zařízení SKAO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dálkový přenos dat v rámci inspekce zařízení SKAO"

Transkript

1 Dálkový přenos dat v rámci inspekce zařízení SKAO Ing. Břetislav Pipek, MBA 1) Ing. Libor Čagala 2) 1) TELE DATA SYSTEM spol. s r.o. 2) Severomoravská plynárenská, a.s. 16. workshop Praha, Konferenční centrum CITY 4. a 5. prosince 2007

2 Abstrakt: Přednáška se zabývá rozborem zkušeností z nasazování dálkových přenosů dat z řízených stanic katodické ochrany (ŘSKAO). Souhrnem zkušeností z dosavadního provozu sběru dat z těchto stanic. Návrhem automatického generování Hlášení o prohlídce 2. stupně z dálkově vyčtených dat. Dále pak možností nahrazení inspekcí kontrol 2. stupně stanic katodické ochrany (SKAO, ŘSKAO) dle TPG a ČSN EN dálkovým sledováním a monitorováním z dispečerského řídícího systému (SCADA). Dále popisuje využívanou konfiguraci počítačových pracovišť jak v rámci dispečerského řízení, tak pro pracovníky údržby SKAO s vazbou na hlášení, předávání a evidenci poruch. Summary: The paper offers an analysis of experience with remote data transmission from controlled cathodic protection stations (CCPS) and a summary of the experience gained in the operation of data collection from these stations so far. Design of the automatic generation of Second Level Inspection Reports from remotely read data. Options to replace second level inspections of cathodic protection stations (CPS) and CCPS under TPG and ČSN EN by remote monitoring from the dispatch control system (SCADA). The IT configuration used both in dispatch control and for CPS maintenance staff, with links to failure reporting, escalation and recording. Strana 2 (celkem 9)

3 Úvod Naše společnost začala s nasazováním ŘSKAO řízených stanic katodické ochrany s dálkovými přenosy již v roce 2000, kdy byla tato stanice přihlášena do soutěže o ZLATOU MEDAILI při MSV v Brně. Tato stanice byla připravena a navržena na základě průzkumu stavu na trhu v té době a hlavně na základě požadavků a představ zákazníků. K prvnímu nasazení dálkového přenosu pak došlo v druhé polovině roku 2000 v rámci stavby nového VTL plynovodu DN 500 Děhylov Kozmice a ŘSKAO Kozmice. Tato zakázka byla realizována pro SMP, a.s. Koncepce ŘSKAO Celý systém ŘSKAO zahrnuje signálový a komunikační řetězec od vlastní technologie až po nadřazený SCADA systém (TELEMAT-NT) typu Server - Klient. Server je v panelovém provedení průmyslového PC (rack) a je vybaven zálohovaným napájením (trvalý provoz). Jeho úkolem je zajištění pravidelného občerstvování signálové databáze. Klient, který je tvořen standardním kancelářským PC a realizuje vlastní dispečerské pracoviště. Je osvobozen od nutnosti trvalého provozu a lze jej zřídit prakticky kdekoli v dosahu počítačové sítě, popřípadě i vícenásobně. Komunikace mezi vlastními stanicemi aktivní protikorozní ochrany a serverem probíhá na základě GSM technologie. Od roku 2006 je používána komunikační technologie GPRS. Komunikace je nastavena na pravidelné relace s volitelnou periodou. Dále je možné vyvolávat mimořádné komunikační relace a to kdykoli na vyžádání z dispečerského pracoviště. Tyto mimořádné komunikační relace dokáže iniciovat i vlastní stanice protikorozní ochrany a to při aktivaci vybraných událostí alarmní povahy v technologii. Strana 3 (celkem 9)

4 Stanice protikorozní ochrany představují výkonovou řadu SKAO 300, 600, 1200 (300, 600 a 1200W). Koncepčně je řízená stanice katodické ochrany ŘSKAO řešena jako spojení programovatelného řídícího automatu (PLC) a regulovatelného výkonového zdroje stejnosměrného proudu, který je zapojen svým záporným pólem k chráněné podzemní ocelové konstrukci (plynovodu) a kladným pólem k anodovému uzemnění. Hlavním úkolem PLC automatu je udržovat velikost ochranného potenciálu (napětí mezi chráněnou konstrukcí a referenční elektrodou) na konstantní hodnotě prostřednictvím výstupního proudu výkonového zdroje (regulační algoritmus PID). Integrace PLC automatu dále umožňuje snímání a archivaci důležitých veličin protikorozní ochrany (ochranný potenciál, výstupní napětí, výstupní proud zdroje, spotřeba elektrické energie...) včetně vyhodnocování jejich mezních a poruchových stavů. Strana 4 (celkem 9)

5 Způsob a koncepce nasazování V létech 2001 až 2007 byly postupně nasazeny další ŘSKAO nového typu a rovněž byly na dálkové přenosy připojeny i některé stávající stanice, které toto dálkové monitorování umožňovaly. Tabulka postupného nasazování dálkových přenosů: Rok: počet stanic s dálkovým přenosem Strana 5 (celkem 9)

6 Ze strany provozovatele SMP, a.s. byla snaha osadit vždy především určitou část území a to především nejvzdálenější a nejhůře dostupné regiony. V první fázi byl proto zvolen region Šumperk a dále pak Opava, Nový Jičín, Karviná, Ostrava a Olomouc. Do konce roku 2007 bude osazen dálkový přenos na všech ŘSKAO VTL plynovodů SMP, a.s., což činí 174 ks. Tiskové sestavy V roce 2006 bylo pro provozovatele (SMP, a.s.) připraveno automatické generování tiskových sestav. Jako základ (vzor) byl použit běžně používaný formulář. Na základě tohoto vzoru byl připraven elektronický dokument, do kterého se automaticky generují (plní) hodnoty změřené v reálném provozu. Na základě dat změřených na stanici a přenesených do databáze se jednou za měsíc generuje Hlášení o prohlídce II. stupně stanice katodické ochrany. Ukázka elektronického formuláře: Strana 6 (celkem 9)

7 Uživatel po spuštění aplikace zadá měsíc a rok, za který chce generovat hlášení. Aplikace vybere z databáze data za zadaný měsíc a z nich do dalšího zpracování propustí záznamy, které splňují následující podmínky: Čas měření a čas archivace jsou shodné. Tím se z dalšího zpracování vyloučí záznamy hodnot, které nebyly změřeny v okamžiku archivace. Na stanici je totiž uchovávána poslední změřená hodnota, která se v nastavených intervalech přenáší do databáze. V případě poruchy měření na stanici je do databáze přenášena stále stejná hodnota. Čas měření je 23:00 hod. Je to poslední hodnota daného dne. Předpokládá se, že bude načtena i v případě technických problémů s přenosem dat, kdy je nutné opakované spojení a přenosy dat. V dalším zpracování se vypočítá minimální a maximální hodnota a průměr z veličin uvedených v protokolu, tj. výstupní napětí, výstupní proud a ochranný potenciál a počet dnů, ze kterých byly tyto hodnoty vypočítány. V případě, že počet takto zjištěných dnů neodpovídá počtu dnů v zadaném měsíci, je to uvedeno v poznámce. Uživatel může do poznámky zapsat i své vlastní poznámky a následně hlášení vytisknout, podepsat a uložit. Vytištěním se hlášení uzamyká a žádné další změny již nejsou možné. Uživatel má možnost si vytisknout i souhrnný přehled hodnot ve formě řádkové sestavy: Strana 7 (celkem 9)

8 Koncepce do příštího období Na základě požadavků na snížení nákladů na komunikaci je připravována archivace naměřených hodnot ve stanici Telemat L030 a další změny ve vlastnostech přenosů. V současné době se Hlášení o prohlídce generují jednou měsíčně. Každý den měsíce je reprezentován sadou hodnot uvedených v protokolu (výstupní napětí, výstupní proud a ochranný potenciál). Tyto hodnoty se musí jednou denně přenést ze stanice PKO. Toto uspořádání má některé nevýhody : nutnost volat na stanice pro tyto hodnoty minimálně jednou denně (vysoká cena hovorů) minimum hodnot pro výpočty minima, maxima a průměru při vyskytnutí výkyvu např. napětí nepřesné výpočty Vzhledem k těmto nedostatkům je přijatelnější varianta archivovat měřené hodnoty ve stanici tyto hodnoty přenést za určitý časový interval jednou, ale všechny v jednom bloku dat. Toto uspořádání má následující výhody: hodnoty jsou ukládány do archivu v uživatelem definovaném intervalu hodnoty jsou přenášeny v uživatelem definovaném termíny (např. jednou týdně), a jsou přenášeny v průběhu jednoho hovoru (nižší cena hovorů) větší přesnost výpočtů minima, maxima a průměru možnost eliminace výkyvů měřených hodnot možnost dalšího zpracování těchto hodnot (např. denní hlášení) Další změnou bude větší zapojení provozního dispečinku do procesu hlídání hlášení ze stanic PKO, kdy bude využita 24 hodinová operativita při vyhodnocování poruchových hlášení a překročení limitních stavů. Dispečer po příjmu tohoto hlášení v on-line režimu podá příslušnému zodpovědnému pracovníkovi zprávu a ten ji dále připraví prioritu a naplánuje (zkoordinuje) případný výjezd pracovní skupiny. Na dispečinku pak budou připraveny komplexní informace o stavu a chování sítě protikorozní ochrany sítě a to pro jakéhokoli uživatele na počítačové síti. Strana 8 (celkem 9)

9 Použité zkratky MSV ŘSKAO KAO SMP, a.s. PLC Mezinárodní strojírenský veletrh Brno řízená stanice katodické ochrany katodická ochrana Severomoravská plynárenská, a.s. programovatelný logický automat (z anglického Programmable Logic Controller) Strana 9 (celkem 9)

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém Hierarchická

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01 Popis systému Revize 01 Založeno 1990 Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA Datum: 30. června 2005 SYSTÉM FÁZOROVÝCH MĚŘENÍ FOTEL Systém FOTEL byl vyvinut pro zjišťování fázových poměrů mezi libovolnými body

Více

SVĚT WEBDISPEČINKU 01/2007 ČERVENEC

SVĚT WEBDISPEČINKU 01/2007 ČERVENEC SVĚT WEBDISPEČINKU 01/2007 ČERVENEC VÍTEJTE Obsah Úvodník 2 WEBDISPEČINK: Novinky a přehledy 3 Téma měsíce : Vedení knihy jízd 1. 4 GPS on-line jednoty 5 Redakce Adresa redakce: HI Software Development

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém H iera rc

Více

ENERGETICKÝ DISPEČINK. základní informace o službě

ENERGETICKÝ DISPEČINK. základní informace o službě ENERGETICKÝ DISPEČINK základní informace o službě EnD - Energetický dispečink Energetický dispečink EnD Služba pro vlastníky a provozovatele budov Primárně zaměřena na budovy státní správy, místní samosprávy,

Více

Průhonice 2009 Energetika. Miroslav Kocur

Průhonice 2009 Energetika. Miroslav Kocur Průhonice 2009 Energetika Miroslav Kocur Kompaktní RTU jednotky Jednoduchá konstrukce Minimální rozměry Nízká cena Omezený počet integrovaných IO Pro rozšíření nutno použít externí moduly Modulární RTU

Více

Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce

Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce Zadání Stávající

Více

AUDIS. strategický nástroj vzájemné komunikace mezi managementem společnosti, odbornými pracovníky i zástupci zaměstnanc. stnanců

AUDIS. strategický nástroj vzájemné komunikace mezi managementem společnosti, odbornými pracovníky i zástupci zaměstnanc. stnanců AUDIS strategický nástroj vzájemné komunikace mezi managementem společnosti, odbornými pracovníky i zástupci zaměstnanc stnanců Dopravní podnik hl. m. Prahy a.s. Jednotka Provoz Autobusy odbor Řízení provozu

Více

Dálkové p enosy ze za ízení aktivní protikorozní ochrany Severomoravské plynárenské, a.s.

Dálkové p enosy ze za ízení aktivní protikorozní ochrany Severomoravské plynárenské, a.s. Dálkové p enosy ze za ízení aktivní protikorozní ochrany Severomoravské plynárenské, a.s. Tomáš D dina, Lubomír Herman Severomoravská plynárenská, a.s. Hlavní d vody realizace Podmínkou bezpe nosti a spolehlivosti

Více

7 ŘÍZENÍ A MONITOROVÁNÍ STATICKÉ ZDROJOVNY PŘES ETHERNET

7 ŘÍZENÍ A MONITOROVÁNÍ STATICKÉ ZDROJOVNY PŘES ETHERNET 7 ŘÍZENÍ A MONITOROVÁNÍ STATICKÉ ZDROJOVNY PŘES ETHERNET Jan Rücker VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav Elektroenergetiky 1. Úvod Pro ústav Elektroenegetiky

Více

DOMAT SOLAR SYSTEM ŘÍDÍCÍ A MONITOROVACÍ SYTÉM FVE - TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

DOMAT SOLAR SYSTEM ŘÍDÍCÍ A MONITOROVACÍ SYTÉM FVE - TECHNICKÉ ŘEŠENÍ DOMAT SOLAR SYSTEM ŘÍDÍCÍ A MONITOROVACÍ SYTÉM FVE - TECHNICKÉ ŘEŠENÍ ROZSAH SYSTÉMU Měření DC proudů Datová komunikace s měniči; máme protokoly na běžně dostupné (Refusol, Xantrex, Solaron, atd ); standardní

Více

DATOVÝ SKLAD TECHNOLOGICKÝCH DAT

DATOVÝ SKLAD TECHNOLOGICKÝCH DAT R. T. S. cs, spol. s r. o. Novinářská 1113/3 709 00 Ostrava IČO: 18051367 DIČ: CZ18051367 Tel.: +420 59 7450 219 Fax: +420 59 7450 247 E-mail: info@rtscs.cz URL: www.rtscs.cz Společnost je zapsána v OR

Více

Komplexní řešení: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy s.p.

Komplexní řešení: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy s.p. Komplexní řešení: Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy s.p. Výchozí stav Distribuovaný systém sběru dat s jedním centrálním em bez redundance či horké zálohy Komunikace mezi em a dalšími součástmi systému

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 7 barevný dotykový displej robustní kovové tělo IP 65 provozní teplota 0 50 C k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 12 libovolných

Více

Prehistorie. Doly Těžký průmysl

Prehistorie. Doly Těžký průmysl Prehistorie Doly Těžký průmysl Historie Energetické systémy Důlní dispečinky Chemie Hutnictví Ropa Teplárny SCADA 1986 SCADA ADT 4500 1992 SCADA DOS 1994 SCADA QNX 4 2005 SCADA QNX - 6 Reálný čas a výběr

Více

MĚŘENÍ A REGULACE TEPLOTY V LABORATORNÍ PRAXI

MĚŘENÍ A REGULACE TEPLOTY V LABORATORNÍ PRAXI MĚŘENÍ A REGULACE TEPLOTY V LABORATORNÍ PRAXI Jaromír Škuta a Lubomír Smutný b a) VŠB-Technická Univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava - Poruba, ČR, jaromir.skuta@vsb.cz b) VŠB-Technická

Více

Obsah 1.9 PODMÍNKY PRO OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI VÝSTAVBĚ 6 1.10 DŮSLEDKY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ...6 1.11 SEZNAM POUŽITÝCH ČSN A LITERATURY...

Obsah 1.9 PODMÍNKY PRO OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI VÝSTAVBĚ 6 1.10 DŮSLEDKY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ...6 1.11 SEZNAM POUŽITÝCH ČSN A LITERATURY... Obsah 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA...2 1.1 POPIS STAVEBNÍHO OBJEKTU, JEHO FUNKČNÍHO A TECHNICKÉHO ŘEŠENÍ...2 1.2 POŽADAVKY NA VYBAVENÍ...5 1.3 NAPOJENÍ NA STÁVAJÍCÍ TECHNICKOU INFRASTRUKTURU...5 1.4 VLIV NA POVRCHOVÉ

Více

WORKSHOP oboru Jaderná energetika

WORKSHOP oboru Jaderná energetika WORKSHOP oboru Jaderná energetika Zajištění bezpečného a spolehlivého provozu systému PCS a IN-CORE na 1. - 4. reaktorovém bloku jaderné elektrárny Dukovany ZD 2018, ZAT Příbram, 25. 1.2018 PCS a IN-CORE

Více

Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům

Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům ON-LINE PŘÍSTUP K FIREMNÍM DATŮM Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům Oprávnění zaměstnanci klienta mohou pracovat s účetními a dalšími firemními daty 24 hod. denně, 7 dní v týdnu. Zřízením

Více

GPS Monitor. Zbyněk Filip

GPS Monitor. Zbyněk Filip GPS Monitor Zbyněk Filip GPS Monitor Systém je určen k zabezpečení motorových vozidel s on-line přenosem přesné polohy vozidla a poplachových a provozních hlášení prostřednictvím mobilních sítí GSM. Systém

Více

Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy

Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy VŠB-TU OSTRAVA 2005/2006 Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy Jiří Gürtler SN 7 Zadání:. Seznamte se s laboratorní úlohou využívající PLC k reálnému řízení a aplikaci systému

Více

Satelitní vyhledávání a monitorování vozidel

Satelitní vyhledávání a monitorování vozidel Satelitní vyhledávání a monitorování vozidel www.carloc.cz Měnící se potřeby a přání klientů spolu s rozvojem techniky, inovací produktů a vývojem legislativy vytvářejí základ pro strategii naší společnosti.

Více

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ OPC Server Funkce a využití v průmyslové automatizaci Jiří NOSEK 2011 Co je OPC Server? OPC = Open Process Control (původně OLE for Process Control) sada specifikací průmyslového

Více

P R E Z E N T A C E Max Communicator 9

P R E Z E N T A C E Max Communicator 9 P R E Z E N T A C E Max Communicator 9 Řešení energetické správy podniků Měření a Regulace průběhu spotřeby energií (elektřina, plyn, voda, teplo, ) Kalkulace nákladů na provoz, výrobu a rezerv. kapacitu

Více

DISPEČERSKÝ SYSTÉM SMVAK OSTRAVA V PRŮBĚHU

DISPEČERSKÝ SYSTÉM SMVAK OSTRAVA V PRŮBĚHU DISPEČERSKÝ SYSTÉM SMVAK OSTRAVA V PRŮBĚHU LET 1996-2007 Ing. Josef Fojtů 1), Ing. Jiří Komínek 2) 1) 2) QLine a. s. Ostrava Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a. s. Cílem příspěvku je pohled

Více

DUM 19 téma: Digitální regulátor výklad

DUM 19 téma: Digitální regulátor výklad DUM 19 téma: Digitální regulátor výklad ze sady: 03 Regulátor ze šablony: 01 Automatizační technika I Určeno pro 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika ŠVP automatizační technika Vzdělávací

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. DALKIA INDUSTRY CZ, a.s. PŘÍLOHA 3. Parametry kvality elektrické energie

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. DALKIA INDUSTRY CZ, a.s. PŘÍLOHA 3. Parametry kvality elektrické energie PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DALKIA INDUSTRY CZ, a.s. PŘÍLOHA 3 Parametry kvality elektrické energie Datum aktualizace přílohy 3: prosinec 2013 Datum schválení Energetickým regulačním

Více

Název VZ Rekonstrukce usměrňovačů stanic katodové ochrany dálkové kontroly na trasách produktovodů Evid. č. VZ. Evid. č. VZ zadavatele 216/12/OCN

Název VZ Rekonstrukce usměrňovačů stanic katodové ochrany dálkové kontroly na trasách produktovodů Evid. č. VZ. Evid. č. VZ zadavatele 216/12/OCN Název dokumentu Zadavatel ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ČEPRO, a.s. Název VZ Rekonstrukce usměrňovačů stanic katodové ochrany dálkové kontroly na trasách produktovodů Evid. č. VZ Evid. č. VZ zadavatele 216/12/OCN

Více

MONITORING VODOVODNÍ SÍTĚ POMOCÍ TELEMETRIE GSM SOUČÁST PROCESU ŘÍZENÍ ZTRÁT

MONITORING VODOVODNÍ SÍTĚ POMOCÍ TELEMETRIE GSM SOUČÁST PROCESU ŘÍZENÍ ZTRÁT MONITORING VODOVODNÍ SÍTĚ POMOCÍ TELEMETRIE GSM SOUČÁST PROCESU ŘÍZENÍ ZTRÁT Ing. Josef Fojtů 1), Ing. Roman Bouda 2) 1) QLine a.s. 2) SmVaK Ostrava a.s. Cílem příspěvku je seznámení s praktickými poznatky

Více

VDV Vysoké Chvojno, ÚV rekonstrukce, PS 01.3 SŘTP Technická zpráva 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY...

VDV Vysoké Chvojno, ÚV rekonstrukce, PS 01.3 SŘTP Technická zpráva 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... OBSAH 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 4.1 Napěťové soustavy... 1 4.2 Předpisy a normy... 2 4.3 Ochrana před úrazem elektrickým

Více

Monitorování provozu fotovoltaických elektráren vpraxi. Ing. Jaroslav Šváb 3/2011

Monitorování provozu fotovoltaických elektráren vpraxi. Ing. Jaroslav Šváb 3/2011 Monitorování provozu fotovoltaických elektráren vpraxi Ing. Jaroslav Šváb 3/2011 Proč monitorovat? Pro zajištění maximálního využití instalovaného výkonu FVE Funkce monitoringu Hlídací funkce okamžité

Více

Kompaktní měřič tepla SHARKY 775

Kompaktní měřič tepla SHARKY 775 Držitel certifikátu ISO 9001:2009 Člen Asociace montážních firem Kompaktní měřič tepla SHARKY 775 Použití Kompaktní ultrazvukový měřič tepla SHARKY 775 je moderní mikroprocesorový přístroj určený k fakturačnímu

Více

Popis měřícího systému

Popis měřícího systému Technická zpráva Popis měřícího systému Navržený automatický měřící systém se skládá z deseti měřících stanic napájených ze solárního panelu a vybavených GSM/GPRS komunikačním modulem a dále z připojených

Více

Dispečink telemetrických dat

Dispečink telemetrických dat CORAL s.r.o., Veverkova 1343, 500 02 Hradec Králové IČO: 46506829 DIČ: 228-46506829 tel.: 498 500 469 fax: 498 500 435 e-mail: coral@coral.cz http://www.coral.cz Dispečink telemetrických dat Oblast použití

Více

AUTOMATIKA DOPRAVNÍKŮ APD1

AUTOMATIKA DOPRAVNÍKŮ APD1 AUTOMATIKA DOPRAVNÍKŮ APD1 Automatika dopravníků APD1 je mikroprocesorový řídící systém, který je určen pro řízení porubu popř. dopravníkových linek v dolech nebo na povrchu. Celý systém je v jiskrově

Více

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí.

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí. Příloha č. 4 - Technická specifikace Název zařízení/sestavy: Systém plně automatických profesionálních meteostanic Počet kusů: 7 ks samostatných meteostanic v různých sestavách podle specifikace Použití

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

CleverTech. CleverTech. Mobilní dohledová řešení Flexibilní technologie dohledových systémů

CleverTech. CleverTech. Mobilní dohledová řešení Flexibilní technologie dohledových systémů CleverTech CleverTech Mobilní dohledová řešení Flexibilní technologie dohledových systémů Spin-off CleverTech Modulární systém Projekty bezpečnostních řešení CleverTech s.r.o. Vývojový a aplikační tým

Více

Integrace systémů na letišti

Integrace systémů na letišti Integrace systémů na letišti V současné době se stále více dostává do popředí otázka bezpečnosti letecké dopravy. Je důležité si uvědomit, že nestačí jen zdokonalovat vybavení letadel. Ta potřebují také

Více

Projektová dokumentace ANUI

Projektová dokumentace ANUI Projektová dokumentace NUI MULTI CONTROL s.r.o., Mírová 97/4, 703 00 Ostrava-Vítkovice, tel/fax: 596 614 436, mobil: +40-777-316190 http://www.multicontrol.cz/ e-mail: info@multicontrol.cz ROZŠÍŘENĚ MĚŘENÍ

Více

Požadavky na programové vybavení synoptických stanic. Jiří Bednařík, ČHMÚ - OPSS Lysá hora,

Požadavky na programové vybavení synoptických stanic. Jiří Bednařík, ČHMÚ - OPSS Lysá hora, Požadavky na programové vybavení synoptických stanic Jiří Bednařík, ČHMÚ - OPSS Lysá hora, 15. 6. 2017 Výpočetní technika na synoptických stanicích Počítače byly na většině MS nasazeny do provozu v roce

Více

URL veřejné zakázky v elektronickém nástroji zadavatele Plzeňského kraje v E-ZAK: Dodatečné informace č. 4

URL veřejné zakázky v elektronickém nástroji zadavatele Plzeňského kraje v E-ZAK: Dodatečné informace č. 4 Nadlimitní veřejná zakázka zadávaná v otevřeném zadávacím řízení s názvem Systém sběru informací o průjezdu a měření rychlosti vozidel na území Plzeňského kraje URL veřejné zakázky v elektronickém nástroji

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Více než 60 novinek, změn a vylepšení

Více než 60 novinek, změn a vylepšení Více než 60 novinek, změn a vylepšení Nová řada programu 2HCS Fakturace Vám nabízí více než 60 novinek, změn a vylepšených funkcí. Zde je jejich seznam, pro Vaši lepší orientaci rozdělený podle jednotlivých

Více

PLC Studie - Popis systému Popis procesu, realizační tým Podklady, projektová dokumentace Instalační kvalifikace Operační kvalifikace Časté problémy

PLC Studie - Popis systému Popis procesu, realizační tým Podklady, projektová dokumentace Instalační kvalifikace Operační kvalifikace Časté problémy Případová studie validace řídícího systému HVAC Ing. Miroslav Mík Obsah PLC Studie - Popis systému Popis procesu, realizační tým Podklady, projektová dokumentace Instalační kvalifikace Operační kvalifikace

Více

WIDE AREA MONITORING SYSTEM (WAMS) METEL

WIDE AREA MONITORING SYSTEM (WAMS) METEL Synchronní měření Podpora pro Smart Grids AIS spol. s r.o. Brno WIDE AREA MONITORING SYSTEM (WAMS) METEL Profil společnosti AIS spol. s r.o.: Společnost AIS byla založena v roce 1990. Zaměstnanci společnosti

Více

SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ VOZIDEL ELEKTRONICKÁ KNIHA JÍZD

SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ VOZIDEL ELEKTRONICKÁ KNIHA JÍZD SYSTÉM PRO SLEDOVÁNÍ VOZIDEL ELEKTRONICKÁ KNIHA JÍZD PRODUKTOVÝ LIST GSM/GPS komunikační modul Výrobce: F&B COMPANY s.r.o. Čajkovského 18 779 00 Olomouc IČO 25384775 www.fbcom.cz www.knihajizd.info 1)

Více

Reliance. Komunikační driver Johnson Controls verze 1.5.4

Reliance. Komunikační driver Johnson Controls verze 1.5.4 Reliance Komunikační driver Johnson Controls verze 1.5.4 OBSAH 1.1. Základní pojmy... 3 2. Komunikační driver Johnson Controls... 4 2.1 Základní Vlastnosti... 4 Start driveru... 4 Připojení stanice N2

Více

UNIVERZÁLNÍ PID REGULÁTORY

UNIVERZÁLNÍ PID REGULÁTORY UNIVERZÁLNÍ PID REGULÁTORY TZN4S (rozměry: š x v x h = 48 x 48 x 100mm) dvoupolohová nebo PID regulace jeden nezávislý alarm druhá žádaná hodnota externím kontaktem manuální i automatické nastavení konstant

Více

Přenos signálů, výstupy snímačů

Přenos signálů, výstupy snímačů Přenos signálů, výstupy snímačů Topologie zařízení, typy průmyslových sběrnic, výstupní signály snímačů Přenosy signálů informací Topologie Dle rozmístění ŘS Distribuované řízení Většinou velká zařízení

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE v zadávacím řízení ZLEPŠENÍ SYSTÉMU PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY MĚSTA TŘINEC (OTEVŘENÉ ŘÍZENÍ) podle ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Název zakázky: Zlepšení

Více

Jak Švýcarské spolkové dráhy radikálně zvýšily propustnost své železniční infrastruktury. Michal Petrtýl, CSC

Jak Švýcarské spolkové dráhy radikálně zvýšily propustnost své železniční infrastruktury. Michal Petrtýl, CSC Jak Švýcarské spolkové dráhy radikálně zvýšily propustnost své železniční infrastruktury Michal Petrtýl, CSC Případová studie SBB SBB přistoupily k zásadní obnově řídícího systému (2005-2009) Umožnit nepřetržité

Více

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat í mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat Ing. Petr Slaba, Telefónica O2 Business Solutions Ing. Radek Fiala, CleverTech 2 Jak O2 chápe fenomén ehealth Hlavní oblasti ehealth

Více

Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7. AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků

Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7. AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7 AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků Automaty na výdej a evidenci osobních ochranných a pracovních prostředků

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 3,5 barevný dotykový displej k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 4 digitální/analogové senzory přesně alokované vstupy pro připojení

Více

Měření elektrické energie pro kolejová vozidla MEEHDV

Měření elektrické energie pro kolejová vozidla MEEHDV Měření elektrické energie pro kolejová vozidla MEEHDV Pavel ZAHÁLKA Ing. Zahálka Pavel, UniControls a.s. Vývoj a současný stav měření elektrické energie HDV v Evropě Proces oddělení železniční dopravní

Více

QAD a integrace výrobních technologií Libor Jinda konzultant

QAD a integrace výrobních technologií Libor Jinda konzultant QAD a integrace výrobních technologií Libor Jinda konzultant 13.6.2012 Záměr Proč integrace výrobních technologií do QAD? Současné trendy Zobrazení plánu a aktuálního stavu na displejích výrobních linek

Více

Autorizovaný distributor. SupplyPad 4.0

Autorizovaný distributor. SupplyPad 4.0 Autorizovaný distributor V ý d e j n í s y s t é m SupplyPad 4.0 updated: 1/2019 hlavní výhody Proč výdejní systémy redukce spotřeby skladových položek snížení nákladů na pořízení zásob snížení administrativních

Více

SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM

SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM Obsah dokumentu Tento dokument popisuje funkcionalitu modulu EKO-KOM v programu Sklad odpadů 8 (dále jen SKLAD). Cílová skupina komu je modul EKO-KOM v programu SKLAD určen Modul

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele přepravní soustavy, Řádu

Více

Monitorovací systém teplot

Monitorovací systém teplot Odbor nákupu VÁŠ DOPIS ZN / ZE DNE NAŠE ZNAČKA 231-4/12-KN VYŘIZUJE / LINKA NOVÁK/588443184 DATUM 7/5/12 Veřejná zakázka malého rozsahu na dodání a instalaci Monitorovacího systému teplot Fakultní nemocnice

Více

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB Úvod S. Vrána, V. Plaček Abstrakt Kotel Verner A25 je automatický kotel pro spalování biomasy, alternativních pelet, dřevních

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access generování složitějších sestav Ing. Kotásek Jaroslav

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access generování složitějších sestav Ing. Kotásek Jaroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access generování

Více

Měřič reziduální kapacity HomeGuard

Měřič reziduální kapacity HomeGuard HomeGuard Měřič reziduální kapacity HomeGuard Měřič reziduální kapacity HomeGuard je zařízení primárně určené k regulaci dobíjecího proudu nabíjecí stanice pro elektromobily. Měřič je určen pro přímé zapojení

Více

Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04

Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04 Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04 Dvojitý čtyřmístný displej LED Čtyři vstupy Čtyři výstupy Regulace: on/off, proporcionální, PID, PID třístavová Přístupové heslo Alarmové funkce Přiřazení vstupu

Více

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě ENERTIG SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ Představení společnosti Analyzátor sítě www.enertig.cz Kdo jsme Jsme česká společnost dodávající na trhy v České, Polské

Více

Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM. SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení

Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM. SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení 30.3.2010 konference EAM, Brno Boris Soukeník ředitel Synergit s.r.o. Agenda prezentace

Více

Informační systém ozdravných pobytů zdravotní pojišťovny

Informační systém ozdravných pobytů zdravotní pojišťovny Úvod ní studie @fel.cvut.cz Téma bakalářské práce: Informační systém ozdravných pobytů zdravotní pojišťovny Pokyny pro vypracování: Analyzujte IS ozdravných pobytů dětí a mládeže obecné zdravotní pojišťovny.

Více

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN ver. 7 je výpočetní systém pro analýzu pokrytí a rušení vysílacích sítí pro služby FM, TV, DVB- T a T-DAB a analýzu a

Více

Přenosové zařízení B-GSM

Přenosové zařízení B-GSM Zaváděcí list sdělovací a zabezpečovací techniky Přenosové zařízení B-GSM ZL 04/2005-SZ skupina 0V ZL platný Účinnost od: 23. února 2005 Schváleno odborem automatizace a elektrotechniky GŘ pro používání

Více

End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák. information technology

End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák. information technology End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák information technology Základ firemní strategie Strategie firmy Lidé Procesy Nástroje Portfolio nabídky a služeb Crux

Více

Tato příloha řeší problematiku principů PKO, jejich geodetické zaměření a zakreslování do GIS

Tato příloha řeší problematiku principů PKO, jejich geodetické zaměření a zakreslování do GIS Metodika zaměření a zakreslení PKO do GIS Tato příloha řeší problematiku principů PKO, jejich geodetické zaměření a zakreslování do GIS Obsah: Obsah:... 1 Použité zkratky:... 1 Základní princip:... 2 Logická

Více

Úvod do validace počítačových systémů Ing. Miroslav Mík. Obsah

Úvod do validace počítačových systémů Ing. Miroslav Mík. Obsah Úvod do validace počítačových systémů Ing. Miroslav Mík Obsah Předpisy a literatura Základní pojmy, zkratky Přístup k validacím počítačových systémů Validace 2 1 Předpisy a literatura EudraLex - Volume

Více

Dynavix 10: Evidence jízd

Dynavix 10: Evidence jízd Dynavix 10: Evidence jízd Stručný návod k použití Copyright 2004-2011 Telematix Software a.s. Všechna práva vyhrazena. Úvod Nadstandardní funkce Evidence jízd doplněná o funkci sledování spotřeby umožňuje

Více

Rozšíření možností (optionen)

Rozšíření možností (optionen) SIMATIC HMI Automatizace a pohony Rozšíření možností (optionen) Funkčně optimalizovaný základní SW umožňuje cenově výhodné řešení základních úloh Uživatelsky orientovaná rozšíření pomocí tzv. Optionů Sm@rtAccess

Více

Příloha č. 3 Technická specifikace

Příloha č. 3 Technická specifikace Příloha č. 3 Technická specifikace 1. Popis systému Smyslem projektu je vybudování sítě varovného a vyrozumívacího systému k ochraně před povodněmi pro město Hradec nad Moravicí. Vyrozumívací systém rozšíří

Více

APOSYS 10. Kompaktní mikroprocesorový regulátor APOSYS 10. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá

APOSYS 10. Kompaktní mikroprocesorový regulátor APOSYS 10. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá APOSYS 10 Kompaktní mikroprocesorový regulátor APOSYS 10 Popis dvojitý čtyřmístný displej LED univerzální vstup s galvanickým oddělením regulační výstupy reléové regulace: on/off, proporcionální, PID,

Více

Diagnostika na tratích SŽDC. Ing. Petr Sychrovský

Diagnostika na tratích SŽDC. Ing. Petr Sychrovský Diagnostika na tratích SŽDC Ing. Petr Sychrovský Způsoby pořizování, záznamu a zpracování dat z infrastruktury Způsob pořizování dat: Ruční sběr dat (vizuální, měření, kontrola stavu zařízení) Sběr s využitím

Více

Access. Tabulky. Vytvoření tabulky

Access. Tabulky. Vytvoření tabulky Access správa databáze (tabulky, relace, omezující podmínky, data...) uživatelské prostředí pro práci s databází (formuláře, sestavy, datové stránky, makra...) ukázková aplikace Northwind hlavní okno databáze

Více

Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů

Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů Citace pův. předpisu: 218/2001 Sb. Částka: 84/2001 Sb. Datum přijetí: 14. června 2001

Více

AUDITY SERVISŮ Prezentace pro poskytovatele operativního leasingu a majitele vozidlových flotil

AUDITY SERVISŮ Prezentace pro poskytovatele operativního leasingu a majitele vozidlových flotil AUDITY SERVISŮ 2019 Představení služeb Cebia AUDIT pro kontroly úrovně služeb autoservisů Prezentace pro poskytovatele operativního leasingu a majitele vozidlových flotil Cebia, spol.s.r.o Audit 12.8.2019

Více

Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy

Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy Zadání 1. Seznamte se s funkcemi modelu Zabezpečení a správa budovy. 2. Seznamte se s možnostmi programu GB 060 Control Panel. 3. Ověřte funkčnost bezpečnostního

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line Stručný přehled název: MST, software pro sběr dat mobilními terminály ve skladu (příjem, výdej, inventura) autor aplikace: FASK, spol. s r.o.,

Více

INFORMACE pro zabezpečení zpracování dat a sumarizací dat a výkazů v roce 2010 24. 03. 2010

INFORMACE pro zabezpečení zpracování dat a sumarizací dat a výkazů v roce 2010 24. 03. 2010 INFORMACE pro zabezpečení zpracování dat a sumarizací dat a výkazů v roce 2010 24. 03. 2010 WinUCR Od 1. 1. 2010 byl pro účely zachycení počátku rozběhu reformy účetnictví vyhlášen formát textové dávky

Více

idrn-st Převodník pro tenzometry

idrn-st Převodník pro tenzometry idrn-st Převodník pro tenzometry Základní charakteristika: Převodníky na lištu DIN série idrn se dodávají v provedení pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry, procesní signály, střídavé napětí,

Více

PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy

PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy CÍLE NAŠÍ SPOLEČNOSTI Zůstat nablízku Projektování Implementace podpory Flexibilita Aktualizace podle potřeb zákazníka Vývoj na zakázku

Více

GRYF Výrobce měřicích přístrojů. Elektronické měřicí přístroje. pro měření elektrochemických a fyzikálních veličin

GRYF Výrobce měřicích přístrojů. Elektronické měřicí přístroje. pro měření elektrochemických a fyzikálních veličin Elektronické měřicí přístroje pro měření elektrochemických a fyzikálních veličin pro monitorování životního prostředí pro řízení technologických procesů HB, spol. s r. o., Čechova 314, 580 01 Havlíčkův

Více

Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s.

Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s. Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s. Ing.Miroslav Prokop Vedoucí odboru Hlavní dispečer Praha Bohdalec 15.6.2009 Obsah Co je to přenosová soustava, jaké a komu poskytuje služby? Jaké má PPS

Více

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

2008 Ing. Ladislav Fischer, CSc., Ing. Jaroslav Ipser, CSc.

2008 Ing. Ladislav Fischer, CSc., Ing. Jaroslav Ipser, CSc. Obsah I Obsah Předmluva 0 Část I Informace o systému ARTUR 2.0 3 1 Úvod... 3 Část II Programové moduly 5 1 Dispečink... 6 Dispečer - Info... 6 Dispečer 2 Ekonomika... 7... 8 Ekonomické analýzy... 8 Faktury

Více

Novinky pro prodej vozů. Hana Dolejšová, 12. 11. 2014

Novinky pro prodej vozů. Hana Dolejšová, 12. 11. 2014 Novinky pro prodej vozů Hana Dolejšová, 12. 11. 2014 Pakety Pakety místo doplňků zahrnuty do kalkulace vozu, možnost aplikace slevy Pakety místo popisu požadavků na servis Funkce Pakety: 2 Pakety Vybrané

Více

Technické vybavení programovatelných automatů řady TC600

Technické vybavení programovatelných automatů řady TC600 Technické vybavení programovatelných automatů řady TC600 Doplněk k 7. vydání srpen 2004 2. vydání Technické vybavení programovatelných automatů řady TC600 doplněk TC628 TC628 je rozšiřovací modul programovatelných

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 11.3.2012 do částky 27/2012 Sb. a 14/2012 Sb.m.s. - RA232 Obsah a text 401/2010 Sb. - poslední stav textu 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech

Více

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU ČEZ Distribuce, a.s. HSI, spol. s r.o. Zbyněk Businský Miroslav Kaňka ZÁKAZNÍK A DODAVATEL ČEZ DISTRIBUCE, A.S. ČEZ distribuční síť Od r. 2012 implementován GEOPORTÁL (1. ETAPA),

Více

Chytré měření a jeho specifikace

Chytré měření a jeho specifikace Pracovní skupina NAP SG A17P12 25. září 2017 Zadání specifikace měřidla Karta P12 1. Workshop 24. 4. 2017 1. Analýza dopadů přenášení a zpracovávání měřených profilů toků energie na OPM distributorem.

Více

Prostředky automatického řízení

Prostředky automatického řízení VŠB-Technická Univerzita Ostrava SN2AUT01 Prostředky automatického řízení Návrh měřícího a řídicího řetězce Vypracoval: Pavel Matoška Zadání : Navrhněte měřicí řetězec pro vzdálené měření průtoku vzduchu

Více

Zdeněk Hanáček Aplikace pro chytré s ítě - nedílná s oučást chytrého města Siemens s.r.o. 2016

Zdeněk Hanáček Aplikace pro chytré s ítě - nedílná s oučást chytrého města Siemens s.r.o. 2016 Zdeněk Hanáček Aplikace pro chytré sítě - nedílná součást chytrého města Siemens s.r.o. 2016 Co je chytrý region/město? Počasí Data & Analytika Smart Government Inteligentní zdravotnictví Chytré budovy

Více