Krize amerického trhu s nestandardními hypotékami US-Subprime

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krize amerického trhu s nestandardními hypotékami US-Subprime"

Transkript

1 Krize amerického trhu s nestandardními hypotékami US-Subprime Strukturální příčiny a dopady pro rozvíjející se evropské hypotéční trhy Evropské sdružení stavebních spořitelen 25. října 2007 Hans-Joachim Dübel Finpolconsult.de, Berlin

2 O autorovi Bývalý člen Světové banky, zakladatel poradenské firmy v Berlíně (oblast rozvoje finančního sektoru); Autor nebo spoluautor všech významných evropských srovnávacích studií věnovaných hypotéčním úvěrům od roku 1995; Zkušenosti ze Spojených států amerických díky poskytování poradenských služeb pro americké společnosti působící na evropském trhu a řadě studií a konferencí o americkém trhu; Mezinárodní síť ekonomů v oblasti hypoték.

3 Historická struktura trhu USA 20. léta minulého století: banky a spořitelny omezeny na jednotlivé státy, 1932 proto založení Federal Home Loan Banks veřejné záruky za hypoteční úvěry (Federal Housing Administration), omezené na dlouhodobé hypotéky na rodinné domy s pevnou úrokovou sazbou Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) vytváří paralelní systém financování k bankám a spořitelnám postavený na hypotéčních makléřích vietnamská fiskální krize má za následek privatizaci Fannie Mae. Vznikají Ginnie Mae (pro osoby s nízkými příjmy, veterány) a konkurenční Freddie Mac. 80. léta minulého století: federální regulace v jednotlivých státech vytváří pravidla ochrany spotřebitelů před lichvou vytváří se trh s nestandardními hypotékami subprime market. 90. léta 20. století: v důsledku krize spořitelen se z Fannie Mae a Freddie Mac stávají centrální refinančníci a úvěroví ručitelé na trhu klientů se středními příjmy. Výsledek: soukromý sektor se soustředil na rizikové segmenty trhu Jumbo, subprime, netradiční produkty/pohyblivé úroky.

4 Soukromé a veřejné segmenty trhu USA dnes Zdroj financování Kapitálové trhy (institucionální investoři, banky a spořitelny, soukromí investoři, cizinci Nástroj financování MBS, tax-preferred bonds Agentura MBS a obligace Úložky private-label MBS Zprostředkovatel úvěrového rizika Cílový segment FHA/VA a Ginnie Mae státní agentury Nízké příjmy pevné úroky nestandardní nastavitelná sazba Fannie Mae Freddie Mac FHLB Střední příjmy pevné úroky a půjčka 1. řádu Téměř standardní a standardní nastavitelná sazba a druhořadé banky finanční společnosti (hypotéční pojišťovny) Vysoké příjmy, standardní všechny úvěrové produkty NOVÉ SOUKROMÉ TRHY - nestandardní - téměř standardní ( Alt-A ) (Piggybacks, nízká dokumentace, neg. amortizace) Zdroj: Finpolconsult/Dübel

5 Deformace bytové politiky v USA Žádná podpora spoření; Odečtení úroků z hypotéčního úroku až do objemu půjčky 1 mil. USD (víceúčelové, včetně spotřebních úvěrů); Další daňové deformace: pojištění hypoték (do 2007 nelze odečíst z daní) oproti piggybacks (druhořadé úvěry, daňově odečitatelný úrok); Neexistence podpůrných programů pro výstavbu nájemních bytů s výjimkou pro velmi chudé (stigmatizace), právní úprava se soustřeďuje na krátkodobé pronájmy. Vlastnictví domů jako kasička pro financování spotřeby. Výsledek: cca 10 % domácností v USA je majiteli bytů, ačkoliv by vzhledem ke své platební schopnosti měly být jejich nájemníky.

6 Roztříštěný systém regulace Nepřehledná regulace nabízejících Fannie Mae/Freddie Mac (OFHEO), Banky (FDIC), Spořeny (OTC), Pojišťovny (regulace platná v jednotlivých státech, zejména North Carolina, New York, Arizona), Emitenti dluhopisů (SEC), nepřímo rovněž finanční společnosti a investiční banky. Celé třídy nabízejících jsou stěží regulovatelné (např. makléři v některých státech Kodex chování, finanční společnosti, soukromý majetek a zajišťovací investiční fondy). Roztříštěná ochrana spotřebitele (mnohdy roztříštěna na jednotlivé státy). Výsledek: systém reaguje problémy trhu příliš pozdě a váhavě Interagency Guidance pro nestandardní úvěry z roku 2007 přichází o 3-4 roky pozdě, funguje procyklicky. Téměř doslovné opakování podobné Guidance z roku 1999 (předchozí krize)

7 Na cestě ke katastrofě: Stimulování americké ekonomiky po Rekordně nízké úroky, expanzivní měnová politika (krátkodobá) a asijští investoři propadá se diskontní faktor pro bytovou výstavbu. Dřívější splácení hypoték s pevnou sazbou chrání USA před recesí. Podíl produktů s nastavitelnou úrokovou sazbou se cyklicky zvyšuje diskontní faktor dále klesá. Ekonomika odčerpávání hypotéčního majetku pro spotřební financování dále pohání vývoj cen domů (Home Equity Loans, cashout refinancování); Později, před vrcholem cyklu 2004/5, přicházejí netradiční produkty prodloužené umořování a kapitalizace úroků, pohyblivé úrokové sazby, zaváděcí úrokové sazby a reset; Tříštění daní upřednostňuje půjčky piggyback s extrémními dobami splácení - 100% financování se stává v mnoha přímořských oblastech standardem. Subprime trh vytlačuje státní úvěrové programy (s pevnou sazbou). Standardní (prime) úvěr se mění na nestandardní (subprime) v důsledku vysokých cen nemovitostí a struktury makléřských poplatků; Nový trh: Alt-A, s vysokým podílem půjček low-documentation (s omezenou nutností předkládat doklady o příjmech; vulgo: liar loans lhářské půjčky ). Výsledek: snižování úrovně norem úvěrování, rostoucí riziko platebního šoku, úvěrová, cená a spotřební bublina.

8 Cyklický nárůst úvěrování s pohyblivou úrokovou sazbou, růst cen úvěrování s pevnou sazbou s možností platby před splatností % % 35% 30% 25% 20% 15% Produkty rizikové, ale s vysokou marží s pohyblivou úrokovou sazbou ( bp v období nejnižších úroků) letá hypotéka s pevnou sazbou minus 3-letý stát. dluh, l.s. 30-letá hypotéka s pevnou sazbou minus 10-letý stát. dluh, l.s. Podíl financování s klouzavým úrokem v ročním průměru, r.s % 5% 0% Zdražení úvěrování s pevnou sazbou bp proti splacení před splatností. Quelle: Freddie Mac, Finpolconsult.

9 Cyklus vývoje reálných cen nemovitostí vykazuje v dlouhodobém srovnání nadhodnocování v období 2003/4, cenová bublina Boston New York Seattle Los Angeles Washington Miami San Francisco San Diego Zdroj: OFHEO, Úřad práce, Finpolconsult Index cen domů OFHEO redukovaný indexem spotřebitelských cen, 1999 = 100

10 Netradiční* úvěry s pohyblivou úrokovou sazbou a úrovně cen nemovitostí jsou úzce spjaty, % 60% CO VA NV DC CA 50% HI 40% 30% 20% 10% 0% Průměrná Median House cena nemovitosti Price * 1000 * USD 1000 USD *Půjčky s prodlouženou dobou splácení, kapitalizace úroku, vstupní úrokové sazby Zdroj: Anthony Sanders, Ohio State University.

11 Uvolnění majetku pomocí půjček s ručením součástmi domácností (HEL, Home Equity Loans) a předčasné splácení s cashout Odčerpání majetku při prodeji Odčerpání majetku při platbě Půjčky s ručením součástmi domácností - netto miliarda USD Například, Countrywide (Kalifornie) v roce 2006 byla největším věřitelem v Mexiku, díky poskytování cashout refinancování přistěhovalcům. Zdroj: Calculated Risk Blog.

12 Soukromý Subprime trh vytlačuje státní programy záruk za úvěry pro klienty s nízkými příjmy % Důvody: zaostává v přizpůsobování stropu cen nemovitostí, veřejný sektor se zaměřuje na úvěrování s pevnou sazbou. Zdroj: MBAA.

13 Subprime a Alt-A trhy dosahují nových rozměrů Objem RMBS vydaných v USA Odhad složení prvotřídních hypotéčních dluhů Zdroj: FitchRatings.

14 Nárůst výpadků jako důsledek klesajících úvěrovacích standardů Subprime trh Kumulace rizikových faktorů: >80% s pohyblivou úvěrovou sazbou, produkty s vysokým rizikem platebního šoku, vysoké LTV, nízká skóre; Prodlení plateb > 60 dní v květnu 07 cca 13%; Resetování 2007, 2008 vysoký počet výpadků. Alt-A trh Heterogenní segment, koncentrace úvěrů s nízkými požadavky na dokumentaci (liar loans), vysoký podíl pohyblivé úrokové sazby; Prodlení plateb > 60 dní v květnu 07 cca 3,5%. Prime trh pod tlakem rizika ceny nemovitostí: Vysoký převis nabídky, květen 07 9 měsíců s existujícími nemovitostmi; Nedostatek poptávky, protože jsou zpřísněny standardy upisování, subprime trh je v recesi; Výkyv cca. 1 mil nemovitostí: z dražeb, ze schodku poptávky; celkový trh přitom představuje cca 6,5 mil. transakcí; Riziko ztráty hodnoty (tržní hodnota klesá vlivem výše půjčky) ve stávající bytové výstavbě, neboť ceny zřejmě spadnou o 15 % - 40 %.

15 Výskyt výpadků podle rizikových tříd a produktů, stav polovina roku 2007 Standardní půjčky Nestandardní půjčky Hypotéky, které jsou 90 a více dní po splatnosti Standardní, variabilní úrok Nestandardní, variabilní úrok Standardní, fixní úrok Nestandardní, fixní úrok Zdroj: Wall Street Journal

16 Problémy resetování Interagency Guidance přichází příliš pozdě Šok z úrokové sazby v nestandardním úvěrování, číselný příklad Úroveň pohyblivých úroků Prime 1 rok Startovací úrok červen 2004 (x-2%) Startovací úrok červen 2005 (x-2%) Startovací úrok červen 2006 (x-2%) Zdroj: Finpolconsult/Dübel ? Plně indexované, plně amortizované upisování, jak požaduje Interagency Guidance, by znamenalo okamžité výpadky. Věřitelé jsou nuceni restrukturalizovat a/nebo odepsat dluhy (short sales, atd.).

17 Problematika resetování na subprime trhu Časový profil prvních úprav úrokových sazeb v různých třídách úvěrů, v miliardách USD za měsíc Zdroj: Credit Suisse.

18 Trh s obligacemi: Strukturální problémy na privátním trhu s cennými papíry Privátní trh s cennými papíry je založen na regulačním modelu SEC: Žádní zprostředkovatelé úvěrového rizika, jen emitenti a investoři; Zisky primárně z poplatků za služby a obchodování; ex-post kontrola rizik přes ručení za prospekt. Na agency -MBS trhu (Fannie Mae, Freddie Mac) a na bankovním trhu existují zprostředkovatelé úvěrového rizika a funguje zde plná regulace všeobecně nižší podíl výpadků (default). Ratingové agentury a investiční banky pracují bez ekonomického modelu trhu s byty (cenový a výrobní cyklus), nadto masivní pobídkové problémy: Rady poskytované investorům se často odchylují od interního obchodního chování; Komplexnost a nelikvidnost nástrojů vytváří bezpečné zisky (např. CDO); Ratingové agentury jsou placené emitenty. Účetní pravidla umožňují nadměrné nadhodnocování úvěrů vůči investorům, Účinná pravidla úrokových sazeb umožňují podhodnocovat hodnotu vůči dlužníkům;

19 Přeměna nejistých aktiv na jisté obligace Přeměna hypoték a majetku společností na obligace Kanál krátkodobé obligace (např. SIV) LBO společnost Finanční hospodářství Krátkodobá obligace Ekvita Nadřízené Podřízené CDO Podřízené tranše Ekvita DPPI nebo CDO ekvita Hlavní chráněné bankovky Nadřízené CDO tranše CDO ekvity tranše Nadřízené AAA Podříz. tranše Ekvita Nadřízené Podřízené Ekvita Spekulační úvěry Podřízené HY obligace BBBrated HEL ABS/ CMBS nebo syntet. Spekulační úvěry Podřízené HY obligace Ekvita Nadřízené Podřízené (často BBB) Ekvita Aktiva společnosti Hypotéky Skutečné hospodářství Absence zprostředkovatelů úvěrového rizika, systém založený na poplatcích; Žádná likvidita, žádná tržní tvorba cen; SEC vždy příliš pozdě. Otázka: Jsou CDO budoucností krytého systému zástavních listů? Zdroj: Prezentace na Barcelona Global ABS Conference červen 2007

20 zjevně bezpečné Jsem z komise pro cenné papíry, pane Fernwiltere. Jsem tu, abych se podíval na vaše účetnictví. Je vám jasné, že účetní praktiky jistých velkých společností měly devastující dopad na naše finanční trhy?.. Ještě jedno takové falšování účetních knih takového měřítka a celá ekonomika by mohla zkolabovat! DOPORUČUJI PRODAT

21 Cyklické problémy na trhu cenných papírů Ceny druhořadých nestandardních tranší se od poloviny roku 2006 hroutí, děje se tak v důsledku zvěřejňovaných zpráv o podvodech; Od počátku 2007 na subprime trhu žaloby pro podvod na původce, likvidace (New Century), převzetí, v současnosti již tento vývoj postihl i prime trh; srpen/září 07: Krize mezibankovního trhu způsobená nadměrným cizím financováním, nejasným vystavováním bank nelikvidním produktům a produktům s vysokou mírou neplnění, riziko ceny domů v USA; Nového ohodnocování nelikvidních produktů je de-facto nemožné, ovlivňuje celý investorský sektor; Výpadek zajišťovacího fondu Bear Stearns považován za předchůdce budoucích nezdarů dalších fondů s vysokými zisky; Sektor korporátního financování je rovněž vážně postižen: Trh ABCP (krize IKB), arbitráž Basel I, SIVs (nebilanční bankovní struktury), arbitráž Basel I, Úvěrový trh pod vlivem pákového efektu. Výsledek: intervence centrální banky mají přinést řešení systematického rizika. Ztráta důvěry investorů v trh zajišťovaný aktivy.

22 Ztráta důvěry Ceny AAA sledují BBB (Home Equity Loans) AAA BBB Zdroj: Markit.com

23 Důsledky krize amerického hypotéčního trhu pro Evropu Přímé: Investoři do amerických hypotéčních cenných papírů (často neinformovaní), značně mírnější vystavení riziku (výjimky). Finančníci amerických zprostředkovatelů na hypotéčním trhu (obecně profesionálnější) Nepřímé: Emise cenných papírů se oddalují, pravděpodobná stagnace nebo pokles emisí; Zvýšení cen podřadného a vysoce rizikového úvěrování; Rizika financování na vysoce rizikových trzích (UK, Španělsko) jsou jasněji vnímána, nové ocenění; Marking-to-market a downgrades s sebou nesou těsnější regulační bariery pro institucionální investory snižuje se likvidita primárního trhu; Zajišťovací investiční fond a SIV travails (snížení pákového efektu) snižují likviditu sekundárního trhu. NICMÉNĚ: Růst podporuje rizikovost a poptávku po evropských aktivech; Pokračuje plavení globální likvidity, zejména vyvolané asijskými úsporami Intervence centrální banky kupují čas (snížení stupně zadlužení u nebilančních nástrojů a uvolnění krize likvidity některých bank); Globální růst podporuje úvěrové riziko, ale i poptávku po evropských realitních aktivech.

24 Růst globální likvidity je nadále velmi vysoký Globální * růst omezená a nejširší zásoby peněz (M0 a M3- narrow a broad money) : Na křižovatce Globální omezená zásoba peněz Globální nejširší zásoba peněz * HDP G5 - vážené tempo růstu zásob M0 a M3 (G5: USA, evropské země, Japonsko, GB a Kanada) Americké úrokové sazby se snižují a stádní chování centrální banky budou pravděpodobně motivovat množství peněz; Repo likvidita se působením nástrojů využívajících zajištění aktivy naopak zpomalí. Zdroj: Deutsche Bank.

25 Přecenění evropského RMBS na vysoce rizikových trzích rozpětí AAA tranší Zdroj: Merrill Lynch.

26 Rozsáhlé přecenění se týká rovněž Covered Bonds leden 07 červenec 07 srpen 07 září 07 říjen 07 Německo Španělsko Francie Irsko GB USA Zdroj: Merrill Lynch.

27 Historické zkušenosti s rozšířením ziskového rozpětí hovoří pro cyklus 3-4 let (nejnižší nejvyšší úroveň) Míry delikvence u domovních hypoték Benchmark korporátních rozpětí Baa Při uvažování posuvu vůči korporátnímu rozpětí o 1 čtvrtletí má míra delikvence nejlepší vypovídací schopnost

28 Rizikové faktory rozvíjejících se evropských hypotéčních trhů (střední a východní Evropa) Financování do značné míry v rukou mezinárodních bank doprovázeno vysokými platebními deficity, často doprovázeno agresivními strategiemi vstupu na trh, Převládají produkty s variabilními úrokovými sazbami, v mnoha případech ve spojení s rizikem směnného kurzu ( carry trade drobného investora). Výjimky: Česká republika, Slovensko, Maďarsko. Země s variabilními úrokovými a valutovými sazbami zažívají větší nárůst cen nemovitostí, např. Estonsko, Lotyšsko (Euro), Polsko (CHF), vývoj v České republice podstatně mírnější. Kolik z toho vývoje připadá na počínající přizpůsobení cen (při zavádění financování bytové výstavby) a kolik na cyklický vývoj cen nebo spekulace? Česká republika vykazuje typickou strukturu pouhé počínající úpravy cen. Poměrně rychlé rozšíření produktového menu na high-ltv úvěrování, dokonce neúčelové úvěry zajištěné věcmi z domácnosti (v Česku známé pod názvem americká hypotéka ). Zvyšující se počet zprostředkovatelů úvěrů v kombinaci s novými účastníky trhu, v Polsku např. dosahuje 30 % (většinou úvěroví makléři, např. Millennium Bank). Ochrana spotřebitele stále poměrně nerozvinutá, děravý bankovní dozor (např. vystavení věřitelů s domácím depozitním základem rizikům směnného kurzu).

29 Rozvíjející se Evropa s velkým přílivem čistého kapitálu a schodkem ve výkonové bilanci (analogie s USA) Rozvojový trh ASIE Rozvojový trh EVROPY Brutto příliv soukromého kapitálu Brutto odliv soukromého kapitálu Netto příliv soukromého kapitálu Platební bilance Akumulace zahraničních rezerv

30 Nárůst úvěrů Růst zahraničních úvěrů bankám pohání rozvíjející se úvěrové trhy Vztah mezi růstem úvěrů a růstem zahraničního financování bank, (%) Nárůst zahraničního financování bank, brutto Zdroj: IMF Global Financial Stability Report, září 07

31 Faktory snižující rizika na rozvíjejících se evropských hypotéčních trzích Vysoký podíl přímých investic snižuje riziko likvidity (centrály většinou zajišťují své místní filiálky). Zbývající místní banky se profesionalizují a specializují se, z části na financování bytové výstavby. Existují i trhy s produkty s pevnou sazbou a programy podpory spoření (často s vysokými subvenčními náklady). Důležité prvky (např. demografie, migrace, volná pracovní místa) zpomalují růst cen Výjimkou je Polsko s nejsilnějším tlakem poptávky a rovněž metropole ostatních zemí. Nová výstavba reaguje pružně na cenové signály, rychlé dokončování staveb snižuje riziko nadměrného reagování cen. Výjimkou je Lotyšsko a Estonsko s nepružnými dodavatelskými podmínkami Zatím nejsou patrné známky nadměrného stavebního boomu spíše návrat k normálním podmínkám 80. let minulého století.

32 Úvěrování ovládnuté devizovými půjčkami Polsko riziko spekulace Purpose Only housing Any purpose related to real estate Loan-to-value ratio 70% 80% (exceptions up to 100%) Maturity 10 years 15 years (up to 35 years available) Currency PLN PLN, CHF, EUR, USD Distribution Only through banks Alternative distribution channels Interset rates in Zloty 37% 8% Zloty Cizí měna Celkem Zloty Cizí měna Devizové úvěrování s krátkodobými úrokovými sazbami snižuje počáteční platby na úkor vysokého rizika platebních šoků. Paleta produktů se rychle rozšiřuje do rizikovějších segmentů (FF ve srovnání se západoevropským vývojem od 70. let). Vysoký podíl zprostředkovatelů úvěrů vyžívaných zejména nově příchozími věřiteli. Koeficient ceny nemovitostí a příjmů se ve Varšavě od roku 2003 zvýšil na dvojnásobek. Rizikový profil produktového menu Ceny bytů a platy ve Varšavě Účel Koeficient úvěru a hodnoty Splatnost Měna Rozdělování Úrokové sazby v zlotých Pouze bytová výstavba 70 % 10 let CZK Jen prostřednictvím bank 37 % Jakýkoliv účel týkající se nemovitostí 80% (výjimečně 100%) 15 let (možné až 35 let) PLN,CHF,EUR, USD Alternativní distrib. kanály 8 % Cena za metr čtvereční Průměrná měsíční hrubá mzda nebo plat Zdroje: NBP, Finpolconsult research.

33 Česká republika zklidnění po počáteční úpravě Růst úvěrů a růst cen nemovitostí Účel 25% 20% 15% 10% 5% 0% -5% Koeficient úvěru a hodnoty Splatnost Měna Rozdělování Úrokové sazby v CZK % Růst Single-family ceny rodinného home price domu, growth, l.h.s. Růst Housing úvěru loan na growth, bydlení, r.h.sr.h.s. 100% 10% Rizikový profil produktového menu 1995 Pouze bytová výstavba 70 % (zákonný limit) 15 let CZK Jen prostřednictvím bank 14 % 2005 Byt. výstavba, vybavení 70% (max.možný) 20 let (možné až 40 let) CZK Alternativní distrib. kanály 5 % Úvěrování téměř výhradně v CZK. Typicky úvěrování s pevným úrokem (fixace na 5 let), s pevným ziskovým rozpětím podle krytí obligacemi nebo úložkami stavebního spoření. Rozšiřující se paleta produktů, dosud ale stále většinou konzervativní koeficient půjčky k hodnotě. Distribuce ovládána bankovními sítěmi. Pokles cen od 2003 (v současnosti se vývoj obrací). Poměr ceny domů v Praze a České republice k příjmům Obr.III.10 Poměr cen bytů kroční mzdě (poměr ceny za byt o rozloze 68m2 k mzdě za poslední 4 čtvrtletí Česká republika, celkem (stupnice vlevo) Praha (stupnice vpravo) Zdroj: ČNB, Merrill Lynch, Finpolconsult research.

34 Otázky, kterými je nutno se zabývat na rozvíjejících se evropských trzích Nebezpečí, že se rozvíjející se realitní rozvojové evropské trhy stanou bezpečným přístavem pro celosvětovou likviditu, hrozí, že se stanou dalším místem spekulace. Kontroly toků kapitálu jsou možným řešením, nicméně s nežádoucími dlouhodobými účinky (Malajsie). Ochrana proti spekulacím s realitami by měla zahrnovat: Proměnlivé devizové kurzy ke zvýšení transparence rizikových prémií a vyrovnání schodků ve výkonové bilanci (zejména pobaltské republiky). Jako protiopatření zavedení dohledu nad úvěry v cizích měnách a s nimi souvisejícím spotřebitelským carry trade. Zlepšený regulativní rámec (bankovní dozor, ochrana spotřebitelů) podporující: úvěrování s pevnou sazbou, dlouhodobé oceňovací techniky (na rozdíl od tržních hodnot), přiměřené doby splácení, na začátku fáze spoření, která podporuje tvorbu vlastního kapitálu, transparence rizika bank a využití kapitálových trhů pro přenos rizik. Dostatečně konzervativní státní měnová politika, tlumící růst ve prospěch větší stability.

35 Několik širších závěrů z americké krize Problém č. 1 plavení globální likvidity a nízkých cen úvěrových rizik: Přesycení asijskými úsporami, státní kapitál a jiné zdroje nadměrné likvidity ničí veškeré možnosti peněžní politiky, které mohly ovlivnit dlouhodobé úvěrové sazby; Větší spotřeba, vývoj domácího kapitálového trhu, priorita pružných devizových kurzů za účelem přesměrování globálních kapitálových toků do nejproduktivnějších způsobů využití. Problém č. 2: nedostatky ve finanční regulaci a standardech ochrany spotřebitele: Pobídkové standardy pro trh s cennými papíry (např. ratingové agentury, převzetí rizika zprostředkovatelů místo poplatků Haircuts); Transparentnost a regulace nebankovních finančních institucí jako hlavního zdroje arbitráže; Stigmatizace ochrany spotřebitele jako nepřítele bank, jež má být překonána společným přístupem k regulaci (jako součásti finanční regulace); Basel III, pro podložení transformace lhůt univerzálních bank s vlastním kapitálem (v současné době křížové dotace cen úvěrů ze zisků z transformace lhůt). Problém č. 3: nedostatek globální koordinace: Likviditní a regulační politiky napříště nemohou být izolované, při daném rozsahu globálních kapitálových toků to není možné; Regionální integrační přístupy jako výchozí bod pro následnou globální koordinaci (například integrace finančních trhů EU).

36 Kontakt Hans-Joachim Duebel Finpolconsult.de Esmarchstr. 15 D Berlin

Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy

Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy David Marek Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 110 00 Praha 1, Česká Republika, tel.: +420 221 424 111, fax: +420 221 424 196, e-mail: marek@patria.cz

Více

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc.

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. 15.9.2016 Michal Šrubař 1 Dvousektorový tokový diagram Zboží a služby konečné spotřeby Meziprodukty Platby za zboží a služby Produkční jednotky /Firmy/ Spotřebitelské

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 2015 DUBEN 2015 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje

Více

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha, veřejný dluh Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha = stav nesouladu mezi rozpočtovými příjmy a výdaji P = V P > V P < V Krátkodobá: nesoulad v jednom rozpočtovém

Více

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008 Úvěrová krize ve vyspělých zemích a finanční stabilita v ČR Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Plzeň, 8. října 2008 I. ČNB - finanční stabilita jako její významný cílc Finanční stabilita

Více

Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Vydána dne 28. srpna 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 UniCredit Bank Czech Republic, a.s., IČ 64948242,

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1

ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1 Praha, 15. května 2008 SKUPINA ČSOB V 1. ČTVRTLETÍ 2008 ZAZNAMENALA ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1 Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2008 vykázaný: 2 525 mld. Kč (4% růst) Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2008

Více

N_MF_A Mezinárodní finance A 12.Měnové a finanční krize 1. Hospodářský cyklus 2. Finanční krize, podstata a vznik 3. Měnová krize, předpoklady vzniku a vývoj FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU Expanze a recese Expanze

Více

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ 24. 2. 2017 Zpracováno pro Bankovní institut Vysoká Škola (Praha) VÝVOJ TRHU V REGIONU ZA POSLEDNÍ 2 ROKY Za poslední dva roky je vývoj téměř u všech segmentů nemovitostí

Více

Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky

Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky Ministr pro místní rozvoj Únor 2010 www.mmr.cz 1 Bytová situace v ČR ČR disponuje 427 byty na 1000 obyvatel počet bytů je obdobný jako průměr

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 2015 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje názory

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 214 DUBEN 214 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. je součástí kontrolního systému v bankách a podstatná část bank. řízení je kontrola průběhu bankovních činností z ekonomického

Více

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Praha, 11. února 2010 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Hlavní informace: Čistý zisk vykázaný: 17,368 Čistý zisk udržitelný: 10,487 (-17 % meziročně) Provozní výnosy udržitelné:

Více

Trendy investic do nemovitostí v ČR a regionu střední Evropy

Trendy investic do nemovitostí v ČR a regionu střední Evropy Trendy investic do nemovitostí v ČR a regionu střední Evropy Pavel Kliment Partner zodpovědný za oblast stavebnictví a nemovitostí, KPMG Česká republika 7. prosince 2016, Brno Obsah Globální pohled a pohyb

Více

Předmluva k 3. vydání 11

Předmluva k 3. vydání 11 Předmluva k 3. vydání 11 I. oddíl CENTRÁLNÍ BANKA A BANKOVNÍ SYSTÉM 13 1. Bankovní systém 15 1.1 Vymezení a charakteristika bankovního systému 15 1.2 Univerzální a specializované bankovní systémy v tržních

Více

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU)

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. června 2014, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2014/21) (2014/647/EU) VÝKONNÁ RADA

Více

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Vladimíra Bartejsová, Manažerka investičních produktů Praha, 2. květen 2016 Agenda dnešního online semináře Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR 1. Politika

Více

Skupina ČSOB potvrzuje údaje zveřejněné v předběžných výsledcích z 22.1.2009 a doplňuje je podrobnými informacemi.

Skupina ČSOB potvrzuje údaje zveřejněné v předběžných výsledcích z 22.1.2009 a doplňuje je podrobnými informacemi. Praha, 12. února 2009 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2008 ČISTÝ ZISK 1,034 MLD. KČ 1F Skupina ČSOB potvrzuje údaje zveřejněné v předběžných výsledcích z 22.1.2009 a doplňuje je podrobnými informacemi. Čistý

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 ŘÍJEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně.

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně. Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie právná odpověď je označena tučně. 1. Jestliže centrální banka nakoupí na otevřeném trhu státní cenné papíry, způsobí tím:

Více

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh 8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh Obsah : 8.1 Bilance státního rozpočtu. 8.2 Deficit státního rozpočtu. 8.3 Důsledky a možnosti financování deficitu. 8.4 Deficit v ČR. 8.5 Veřejný dluh. 8.6 Veřejný dluh

Více

Obsah. BANKOVNÍ SYSTÉM (soustava) Bankovní soustava Monetární politika. 1) Jednostupňový bankovní systém

Obsah. BANKOVNÍ SYSTÉM (soustava) Bankovní soustava Monetární politika. 1) Jednostupňový bankovní systém Obsah Bankovní soustava Monetární politika BANKOVNÍ SYSTÉM (soustava) Bankovní soustava je rozhodující složkoufinančního systému a představuje souhrn všech bankovních institucí v daném státě a uspořádání

Více

Stav amerického trhu s nemovitostmi

Stav amerického trhu s nemovitostmi Stav amerického trhu s nemovitostmi Evropské sdružen ení stavebních spořitelen XV. evropský kongres Doug Duncan, Ph.D. Senior Vice President a hlavní ekonom Asociace hypotéčních bankéřů Kolik obytných

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Finanční krize, její dopady na českou ekonomiku a na chování vlád

Finanční krize, její dopady na českou ekonomiku a na chování vlád Finanční fórum Zlaté koruny 2008 Finanční krize, její dopady na českou ekonomiku a na chování vlád Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady České národní banky Dopady úvěrové krize na českou ekonomiku

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Investiční výhled. Martin Burda, generální ředitel Investiční společnosti ČS Štěpán Mikolášek, hlavní portfolio manažer Investiční společnosti ČS

Investiční výhled. Martin Burda, generální ředitel Investiční společnosti ČS Štěpán Mikolášek, hlavní portfolio manažer Investiční společnosti ČS Investiční výhled Martin Burda, generální ředitel Investiční společnosti ČS Štěpán Mikolášek, hlavní portfolio manažer Investiční společnosti ČS Praha, září 2011 Dluhopisy Trhy zcela odsunuly očekávání

Více

Výhled české ekonomiky na období 2011-2012. Pavel Mertlík hlavní ekonom

Výhled české ekonomiky na období 2011-2012. Pavel Mertlík hlavní ekonom Výhled české ekonomiky na období 2011-2012 Pavel Mertlík hlavní ekonom 14.10.2010 Globální výhled: růstová pauza prudké zpomalení hospodářského růstu v USA a v eurozóně v druhém pololetí r. 2010 prvním

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Krize pouze při sedmičce?

Krize pouze při sedmičce? Krize pouze při sedmičce? Poznámky k vystoupení pro ČBA z výše 37 000 ft Luděk Niedermayer Great moderation Poslední období Bezprecedentní ekonomický růst Příznivá distribuce Nízká inflace Nízké úrokové

Více

ský ČNB Miroslav Singer viceguvernér, V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009

ský ČNB Miroslav Singer viceguvernér, V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009 Aktuáln lní hospodářský ský vývoj v ČR R očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009 Krize ve světě Příčiny krize: dlouhodobý souběh

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_E18.01

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 14 ŘÍJEN 14 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ČERVENEC

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ČERVENEC ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ČERVENEC Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 2014 ČERVENEC 2014 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových

Více

Fiskální politika, deficity a vládní dluh

Fiskální politika, deficity a vládní dluh Fiskální politika, deficity a vládní dluh Státní rozpočet. Fiskální deficity. Kombinace monetární a fiskální politiky. Vliv daní a vládních výdajů na ekonomickou aktivitu. Ekonomické důsledky vládního

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

Přednáška u příležitosti XV. evropského kongresu Evropského sdružení stavebních spořitelen v Praze ve dnech 24. až 26. 10. 2007

Přednáška u příležitosti XV. evropského kongresu Evropského sdružení stavebních spořitelen v Praze ve dnech 24. až 26. 10. 2007 1 Financování vlastního bydlení v inflačním m prostřed edí Přednáška u příležitosti XV. evropského kongresu Evropského sdružení stavebních spořitelen v Praze ve dnech 24. až 26. 10. 2007 Prof. Dr. Dr.

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

Makroekonomie I. 11. přednáška. Monetární politika. Podstata monetární politiky. Nástroje monetární politiky. Přímé nástroje monetární politiky

Makroekonomie I. 11. přednáška. Monetární politika. Podstata monetární politiky. Nástroje monetární politiky. Přímé nástroje monetární politiky 11. přednáška Makroekonomie I Monetární politika Fiskální politika + státní rozpočet Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Monetární politika Důležité zopakovat: Bankovní systém (jednostupňový,

Více

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika 5. setkání Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika PLATEBNÍ BILANCE A VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA Obsah kapitoly Podstata platební bilance Struktura platební

Více

CENTRÁLNÍ BANKOVNICTVÍ. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

CENTRÁLNÍ BANKOVNICTVÍ. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA 8. CENTRÁLNÍ BANKOVNICTVÍ. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Centrální banka také národní banka je základní banka státu je vrcholnou institucí bankovního dozoru a určuje měnovou politiku v zemi VZNIK CENTRÁLNÍCH BANK

Více

Řešení Prospeca. Řešení Prospeca zhodnocení Vašeho majetku investicí do nemovitosti na pronájem! A my víme jak to uchopit.

Řešení Prospeca. Řešení Prospeca zhodnocení Vašeho majetku investicí do nemovitosti na pronájem! A my víme jak to uchopit. Řešení Prospeca Řešení Prospeca zhodnocení Vašeho majetku investicí do nemovitosti na pronájem! A my víme jak to uchopit. 1 Představení záměru V kombinaci historicky nejnižších úrokových sazeb a stále

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 Hlavní poslání centrální banky Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 1 Postavení centrální banky (CB) CB je vrcholnou bankou v zemi, která: určuje měnovou politiku vydává bankovky a mince řídí

Více

Erste Group vykázala za 1. pololetí roku 2017 čistý zisk ve výši 624,7 milionů EUR

Erste Group vykázala za 1. pololetí roku 2017 čistý zisk ve výši 624,7 milionů EUR Tisková zpráva 4. srpna 2017 Erste Group vykázala za 1. pololetí roku 2017 čistý zisk ve výši 624,7 milionů EUR Dnes opět zveřejňujeme pozitivní výsledky a to za prvních šest měsíců roku 2017: objem řádně

Více

Motivy mezinárodního pohybu peněz

Motivy mezinárodního pohybu peněz MEZINÁRODNÍ FINANCE Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů v mezinárodním měřítku (mezi domácími a zahraničními

Více

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování..

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování.. Obsah Úvodem.................................................. 15 KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie.................... 17 1 Předmět a základní pojmy národohospodářské

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice Ministerstvo financí České republiky Letenská 15 118 1 Praha 1 www.mfcr.cz Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice 219-223 Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo financí České republiky

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

Hospodářská politika

Hospodářská politika Hospodářská politika doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Hlavní cíl: zajištění ekonomického růstu, ekonomické rovnováhy, cenové stability, plné zaměstnanosti a sociálních úkolů státu. 1 Cílů HP je dosahováno

Více

Výkaz zisků a ztrát. 3.čtvrtletí 2001. Změna ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS

Výkaz zisků a ztrát. 3.čtvrtletí 2001. Změna ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS Komerční banka dosáhla podle mezinárodních účetních standardů za tři čtvrtletí roku 2002 nekonsolidovaného čistého zisku ve výši 6 308 mil. Kč. Návratnost kapitálu (ROE) banky činila 30,7 %, poměr nákladů

Více

Základní typy HP. Fiskální Monetární Vnější

Základní typy HP. Fiskální Monetární Vnější Typy MAE HP KEU 2 Základní typy HP Fiskální Monetární Vnější Fiskální Využívání soustavy veřejných rozpočtů za účelem dosažená vymezených cílů Funkce: Stabilizační, Alokační, Redistribuční. Hlavním subjektem

Více

Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky

Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky Stabilita banky Stabilitou banky obecně rozumíme její solventnost a likviditu. Vzhledem

Více

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 fiskální politika daň konvertibilita měny inflace index spotřebitelských cen druhy inflace deflace stagflace HDP HNP druhy nezaměstnanosti DPH spotřební koš statků a služeb

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Vnitřní informace: Konsolidované neauditované výsledky skupiny ČSOB (IFRS) za 3. čtvrtletí 2009 Praha, 13. listopadu 2009 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA DEVĚT MĚSÍCŮ ROKU 2009 ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Hlavní

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

Cílování inflace jako cesta k cenové stabilitě

Cílování inflace jako cesta k cenové stabilitě Cílování inflace jako cesta k cenové stabilitě 8 7 Realita 6 5 4 Prognózy 3 2 1 0-1 I/03 I/04 I/05 I/06 I/07 I/08 I/09 I/10 I/11 Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, červen 2010 1 Cenová stabilita

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice Ministerstvo financí České republiky Letenská 15 118 10 Praha 1 www.mfcr.cz Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice 2019-2023 Rozvoj a inovace finančních produktů VŠE, 1.2.2019 Ministerstvo

Více

O čem budeme dnes hovořit. Hypoteční krize v USA čeká evropské trhy stejný osud? Vědecké grémium ČBA 27. května 2008

O čem budeme dnes hovořit. Hypoteční krize v USA čeká evropské trhy stejný osud? Vědecké grémium ČBA 27. května 2008 Vědecké grémium ČBA 27. května 2008 Hypoteční krize v USA čeká evropské trhy stejný osud? Pavel Kühn ředitel odboru Developerská centra Česká spořitelna O čem budeme dnes hovořit Hypoteční trh v USA příčiny

Více

Prezentace pro tiskovou konferenci 10. červen Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady

Prezentace pro tiskovou konferenci 10. červen Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Zpráva o finanční stabilitě 2007 Prezentace pro tiskovou konferenci 10. červen 2008 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady 2 Struktura prezentace I. Faktory, které v roce 2007 přispěly k posílení

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY SRPEN ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (SRPEN ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy Z toho: úroky z dluhových cenných papírů 2. Náklady na úroky a podobné náklady Z toho: náklady na úroky z dluhových

Více

DLUHY, ÚVĚROVÉ REGISTRY A FINANČNÍ STABILITA

DLUHY, ÚVĚROVÉ REGISTRY A FINANČNÍ STABILITA DLUHY, ÚVĚROVÉ REGISTRY A FINANČNÍ STABILITA Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Prezentace pro konferenci uspořádanou sdružením SOLUS Praha 19. června 2014 Názory obsažené v této

Více

Český finanční sektor: jakou má strukturu a jak je velký?

Český finanční sektor: jakou má strukturu a jak je velký? Český finanční sektor: jakou má strukturu a jak je velký? Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Prezentace při příležitosti emise zlaté pamětní mince Žďákovský most Vystrkov, 5. května

Více

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven?

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Úvěry na sezónní náklady Účelové podnikatelské provozní úvěry poskytnuté klientům na sezónní náklady. Zahrnují i provozní úvěry neziskovému sektoru.

Úvěry na sezónní náklady Účelové podnikatelské provozní úvěry poskytnuté klientům na sezónní náklady. Zahrnují i provozní úvěry neziskovému sektoru. : 30 POPIS ČÍSELNÍKU : Výčet položek číselníku: Typy úvěrů TYPUVERU Typy účelových a finančních úvěrů podle účelu použití úvěru nebo jeho charakteru. Doplňkově obsahuje účelovou kategorizaci uložených

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU

FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU N_MF_A Mezinárodní finance A 12.Měnové a finanční krize 1. Hospodářský cyklus 2. Finanční krize, podstata a vznik 3. Měnová krize, předpoklady vzniku a vývoj FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU Expanze a recese Expanze

Více

LEASING. 1. Obecná charakteristika. 2. Situace v ČR. Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví

LEASING. 1. Obecná charakteristika. 2. Situace v ČR. Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví LEASING 1. Obecná charakteristika Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví Definice leasingu: nástroj pro využívání majetku (po určitou dobu), aniž by se stal vlastnictvím firmy Z pohledu práva:

Více

Tisková konference ČNB

Tisková konference ČNB Zpráva o finanční stabilitě 2018/2019 Tisková konference ČNB Jiří Rusnok, guvernér Jan Frait, ředitel sekce finanční stability Praha, 23. května 2019 Změny v komunikaci výsledků jednání bankovní rady o

Více

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 Sada: Ekonomie Téma: Banky Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace:

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 8 Tomáš Cahlík Systém národních účtů Trh práce - mzdy Domácnosti Úspory Trh zboží a služeb - spotřeba Firmy Investice Vládní nákupy Daně - D Finanční sektor Čistý export NX Vláda

Více

Účastnící tiskové konference. Jan Vedral, místopředseda AKAT Jan Kabelka, člen Výkonného výboru AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT

Účastnící tiskové konference. Jan Vedral, místopředseda AKAT Jan Kabelka, člen Výkonného výboru AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT 11. února 2014 Účastnící tiskové konference Jan Vedral, místopředseda AKAT Jan Kabelka, člen Výkonného výboru AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT Asset Management v roce 2013 CZK = 975 059 686

Více

Základy ekonomie. Monetární a fiskální politika

Základy ekonomie. Monetární a fiskální politika Základy ekonomie Monetární a fiskální politika Monetární politika - cíle a nástroje Cíl: Monetární politika = působení na hospodářství z pozice centrální banky jako podpora a doplněk k fiskální politice

Více

KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M.

KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M. VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA. část Kursová politika Martin Kvizda Katedra ekonomie, č. 60 Konzultační hodiny: středa 4.30 6.00 kvizda@econ.muni.cz Obsah Struktura podle KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M. (003)

Více

Zpráva Rady (Ecofin) o účinnosti režimů finanční podpory, určená pro zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. června

Zpráva Rady (Ecofin) o účinnosti režimů finanční podpory, určená pro zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. června RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2009 (12.06) (OR. en) 10772/09 ECOFIN 429 UEM 158 EF 89 RC 9 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Rada ve složení pro hospodářské a finanční věci (Ecofin) Evropská

Více

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Obsah Co je riziko? Rizika dluhových instrumentů Rizika akciových trhů Jak s nimi pracovat? Co je riziko? Riziku se nelze vyhnout!

Více

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 LEDEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Čtvrtletní šetření ČNB

Více

VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 2. část

VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 2. část VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 2. část Kursová politika Martin Kvizda Katedra ekonomie, č. 620 Konzultační hodiny: středa 14.30 16.00 kvizda@econ.muni.cz Obsah Struktura podle KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M.

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ČERVENEC

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ČERVENEC ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ČERVENEC Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 2017 ČERVENEC 2017 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek bank

Více

cností a firem: pohled ČNB Miroslav Singer

cností a firem: pohled ČNB Miroslav Singer Zadluženost domácnost cností a firem: pohled ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Cesta k odpovědnému úvěrování v ČR, Solus Praha, 9. června 21 Obsah Dopady krize na domácnosti Dopady

Více

Československá obchodní banka, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5 tel.: +420 224 111 111

Československá obchodní banka, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5 tel.: +420 224 111 111 Praha, 8. srpna 2008 PRVNÍ POLOLETÍ 2008: SKUPINA ČSOB ROSTE A POSILUJE SVOU POZICI NA TRHU. 1F Objem prostředků svěřených do péče Skupiny ČSOB: 697 mld. Kč (11% růst) Objem úvěrů poskytnutých Skupinou

Více

kol reorganizací více z pohledu

kol reorganizací více z pohledu Pár r poznámek k dnešní situaci kol reorganizací více z pohledu bankéře, než bývalého poradce a manažera Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Money Club Praha, 15. října 2009 Osnova Dnešní

Více

TISKOVÁ KONFERENCE. Volksbank CZ, a.s. 16. dubna 2008, Tančící dům, Praha. Marketing

TISKOVÁ KONFERENCE. Volksbank CZ, a.s. 16. dubna 2008, Tančící dům, Praha. Marketing TISKOVÁ KONFERENCE Marketing 16. dubna 2008, Tančící dům, Praha Volksbank CZ, a.s. Obsah 2 Hospodářské výsledky Volksbank CZ v roce 2007 prezentuje: Johann Lurf, předseda představenstva 15 let Volksbank

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 01 Samostatný odbor finanční stability 01 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 01 SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny

Více