EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA"

Transkript

1 EVROPSKÝ MODEL ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK NKÁCH ČESKÉHO AGRÁRN RNÍHO VENKOVA (PROJEKT pro OPATŘENÍ 1.3.1) vzdělávací seminář Rapotín, Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o., Rapotín Odborný garant:doc. Ing. Dušan Vaněk, Ph.D. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

2 TROCHU HISTORIE SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSK LSKÉ POLITIKY EU STRATEGICKÝ DOKUMENT EVROPSKÉHO MODELU ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ VÝZVA DO BUDOUCNOSTI DOPADY SZP NA ČESKÉ ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ A VENKOV

3 DOPADY SZP NA ČESKÉ ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ A VENKOV I. SZP DNES /Evropský model zemědělstv lství II. České zemědělstv lství DNES /pozice před p předsednictvím ČR R v EU III.Vlastn Vlastní dopady POTÉ

4 KLÍČOVÝ ÚHEL POLEDU AGROKOMPLEX ČR R? (farming( USA) ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ ČR R? (agriculture( EU) Naplňuje české zemědělstv lství princip multifunkcionality? Tedy nosného prvku EMZ

5 Glosa nad strategickým dokumentem EMZ Výzva do budoucnosti (září 2006, Finsko) Zásadním sdělením daného ministerského dokumentu je upozornění, že se počítá se zpracováním hodnotící zprávy se zaměřením na kontrolu finančního rámce platného pro období 2007 až Této zprávě se dostalo označení Health check a prakticky odpovídá co do významu předchozí poločasové kontrole reformy podle Agendy Pojem možno přeložit jako tzv. kontrola finančního zdraví. Nejedná se tedy o přípravu podkladů k další zásadní reformě SZP, ale jejím hlavním cílem bude prověřit jak doposud SZP fungovala, jak by měla fungovat, resp. může být příležitostí k doladění platného instrumentária. Ministerský dokument však zároveň připouští, resp. jmenovitě uvádí, že klíčovým prvkem EMZ je skutečnost, že...odlišné modely zemědělské produkce mohou společně koexistovat, pokud budou ve shodě s obecnými cíli c EMZ.

6 Při i hodnocení předností či i nedostatků české agrárn rní struktury vzhledem k základnz kladním m cílům c m EMZ je nutno diskutovat o portfoliu subjektů,, které produkční i mimoprodukční funkce agrárn rního venkova zabezpečuj ují. EMZ stále hovoří pouze o rodinných farmách. Plyne to zcela jednoznačně z analyzovaného dokumentu a to z formulace, že...nové racionalizační výrobní postupy zvýšily produktivitu a napomohly k růstu r průměrn rné velikosti rodinných farem, aniž by si daný proces vyžadoval nadměrn rného pracovního zatížen ení rodinných příslup slušníků. Tímto vymezením m rodinné farmy je mj. dán d n signál, že všechny ostatní zemědělsk lské podniky, tj. tedy podniky, které využívaj vají byť jen jedné námezdní síly nejsou preferovanou, ale snad ani perspektivní a udržitelnou formou zemědělsk lského podnikání v unii.

7 Obecné cíle EMZ jsou spojovány s pojmem multifunkcionality jako nosného pilíře e tohoto modelu. Daného cíle c je podle ministerského dokumentu dosaženo, když zemědělstv lství v kombinaci s nabídkou konkurenceschopných potravin, vláken a obnovitelných surovin je zároveň poskytovatelem následujn sledujících ch služeb (uvádí taxativně): zabezpečuje ochranu životaschopné venkovské komunity a infrastruktury; napomáhá vyrovnanému regionáln lnímu rozvoji a přispívá k udržen ení zaměstnanosti na venkově; napomáhá zachování tradiční venkovské krajiny; vede k udržen ení biodiversity; chrání životní prostřed edí; směř ěřuje k zachování vysokého standardu za oblast pohody zvířat; vede k udržen ení potravinové bezpečnosti.

8 Strategický bod filosofie českého nátisku do SZP Z hlediska ČR, kde zásadnz sadními nositeli agrárn rní produkce jsou nesrovnatelně větší PPO, ale i PFO, jde tedy o to prokázat, že e naše e struktura je schopna naplňovat výše e proklamované cíle EMZ. Příprava dokumentu, který by v těchto t souvislostech prokázal životaschopnost našeho agrárn rního modelu (ale i v další ších nových členských státech tech obdobné struktury), by se měl m stát t výchozím m strategickým zájmem z ČR R při p vytyčov ování prioritních úkolů za resort zemědělstv lství v souvislosti s českým předsednictvím m v Radě EU.

9 Prokázat plnou shodu, resp. max. možnou shodu s výše e definovanými cíli c EMZ nutno považovat ovat za kardináln lní úlohu přípravnp pravné etapy k českému předsednictví,, kde kromě MZe by měly m sehrát důležitou roli naše e vědeckovýzkumnv deckovýzkumné instituce zabývající se naznačenými věcnými v okruhy. Jmenovitě uvedeným sedmi problémovým okruhům m by se pak v rámci r svodky mělo m dostat určit itého ocenění doplněného o nezbytnou argumentaci včetnv etně mezinárodn rodního srovnání se situací v zemích s rozhodující vahou rodinných farem. ZásadnZ sadně jde o to prokázat schopnost českého zemědělstv lství,, při p i dané velikostní struktuře, splňovat základnz kladní cíle EMZ udržitelným způsobem. Prakticky jde o to čelit hrozícím sankcím z velikosti (modulace), resp. jejich nastavení tak, aby zjevně postihovaly státy ty s diametráln lně odlišnou strukturou.

10 Slovy významného konceptora EMZ Fr. Fischlera musí...pro Evropu platit, že e zemědělstv lství si ponechá dvojí funkci, totiž funkci zemědělsk lského producenta a vykonavatele veřejných ejných služeb. Pokud se tomu tak neděje, vede to nutně k narušen ení evropské kulturní krajiny, obdobně jak k tomu částečně došlo násilnou n kolektivizací v Česku. Model zemědělstv lství,, který mám v úmyslu pouze dobývat maximáln lní výnosy z půdy a z hospodářských ských zvířat skutečně odmítám. České zemědělstv lství však neexploatuje biologický materiál. Odmítání českého agrárn rního modelu mám v pojetí bývalého agrárn rního komisaře e unie zásadnz sadní dopady na české zemědělstv lství. Z teorie výhod z velikosti (economy of scale) ) se odvozuje nezbytnost krátit velkým podnikům m podpory (princip modulace) a to nejen v rámci nárokových n mých podpor, tj. přímých podpor, tj. odvozovaných z rozsahu obhospodařovan ované z.p., ale i za služby poskytované v rámci r multifunkčního zemědělstv lství; velké podniky by měly m být za jejich poskytnutí honorovány ny nižší sazbou. Trh s půdou p je samostatné politické téma..

11 S uplatněním m principu modulace se v EU27 počítá po r. 2013,, takže e o to aktuáln lnější je úkol v rámci českého předsednictvp edsednictví navrhnout pro české zemědělstv lství přijatelné východisko. Právě po r uplatní české zemědělstv lství výhodu ze své struktury (pokud ji dokáže obhájit / optimalizovat) Zdůraz razňuje-li ministerský materiál, že e EMZ je koncipován n jako celoplošný model, který by tedy měl l udržet rozměr r evropského zemědělstv lství na stávaj vající úrovni a jestliže e dále d uvádí, že e se musí posílit jeho konkurenceschopnost a to nejen na třett etích trzích, ale také na jednotném trhu, aby evropské zemědělstv lství dokázalo lépe l vzdorovat zahraniční konkurenci, pak si EMZ zřejmě protiřečí.

12 V ministerském m materiálu v kapitole Konkurenceschopné zemědělstv lství doma i v zahraničí se konstatuje, že e co do struktury se jednotlivé regiony Evropy liší a že e v mnohých oblastech se musel podstatný počet zemědělc lců vzdát t své produkce. Týkalo se to zejména těch t zemědělc lců,, kteří... neuměli lépe l zvládat ekonomické změny v zemědělstv lství a současn asně se připomp ipomíná nutnost stávaj vající zemědělce lépe l motivovat, aby více v investovali do nových technologií,, otevřeli eli se inovacím m a byla posílena jejich odvaha k podnikání Je zřejmz ejmé, že e takto vynaložen ené prostředky do strukturáln lně slabých regionů Evropy nemohou přílip liš napomoci růstu jejich konkurenceschopnosti.

13 Očekává-li se, že e evropské zemědělstv lství musí sehrát t významnější roli i na světových agrárn rních trzích, tj. zemědělstv lství konkurenceschopné,, tržně orientované a současn asně nabízej zející produkci vysoké kvality, pak by tyto cíle c nepochybně více naplňovaly strukturáln lně lépe vybavené podniky. K plnění výše e naznačených cílůc by alespoň napomohlo to, že e by nebyly očekávaným restrikcím m podpor vystaveny větší měrou než podniky rodinného typu. Současn asná koncepce EMZ nenasvědčuje příliš tomu, že e by se rozvíjela v duáln lní struktuře e v zájmu z starých i nových členských států.

14 Pozice českého zemědělstv lství je diskutovatelná z mnoha úhlů pohledu Rezortní hospodářský výsledek ČR celkem ČR EU ČR EU ČR EU ČR EU očekáváme ,36 mld + 8,56 mld. + 7,64 mld. + 7 mld. r ,55 mld. r ,73 mld. r ,41 mld. super úroda (RV) a markantní nárůst dotací pokles objemu zem. produkce o 4,8 % pokles cen zem. výrobců o 9,2 % nárůst cen vstupů do zem. výroby o 4 % vývoj potvrzuje nárůstový dotační trend a stagnaci produkčního rozměru ČR ZTRÁTA KONKURENCESCHOPNOSTI viz. AZO

15

16 Příklad aktuáln lní pozice českého zemědělstv lství AGRÁRN RNÍ ZAHRANIČNÍ OBCHOD AZO ovlivňuje celá škála faktorů biologické povahy nebiologické aspekty Z vývoje AZO po vstupu do náron ročného společného trhu EU jednoznačně vyplývá, že pozice české zemědělstv lství ztrácí... klesá jeho národohospodn rodohospodářská a tedy i politická váha, avšak ak mírný m (politicky obezřetný) etný) odklon od zemědělstv lství jako dřívějšíd priority EU je celoevropským problémem.

17 Snižuj ující se dynamika dříve d nosných vývozních položek. Rostoucí dovozy kompetitivních potravin. surovin a potravin ČR R se obecně zhoršuje konkurenční pozice: ztráta ta pozic na zahraničním m i domácím m trhu! 2 zajímav mavé faktory Absolutní rozměr r tradičně vysokého záporného agr.. Salda Vývoj jeho vnitřní struktury (potraviny mírnm rného pásma, p převp evážně živočišného původu) p EU 10 vítěz Polsko

18 TRH POTŘEBY KONZUMENTA (KONCOVÉHO ODBĚRATELE) Nadnárodn rodní obchodní organizace zbožový ový přetlak p / kvalita.. Pozvolný pokles výdajů obyvatelstva za potravinami na celkových výdajích: indikátor životní úrovně USA 11 %, SRN 17 %, ČR R 21% Vedení rezortu napomáhá komplexem marketinkových aktivit rok 2007 Klasa/ 200 mil! ČR R spotřebitel dávád přednost hypermarketům Polský spotřebitel drobným obchodníkům..

19 SOUDOBÉ TRENDY nárůst dotací,, podpor, PLATEB veřejn ejné zboží stagnace produkce (trvalý útlum ŽV) lidské zdroje zaměstnanci v zemědělstv lství / farmáři zemědělsk lské domácnosti venkovské osídlen dlení Cíl l je důled ležitější než prostředek! ČLOVĚK

20 SZP jako sociáln lní projekt Princip rodinné farmy stabilizace venkovského osídlen dlení Princip decouplingu potvrzení sociáln lního projektu ČR r tis. zam.. v zemědělstv lství r tis. r tis. Decoupling v podmínk nkách českého zemědělstv lství 80 tis.?

21 Základní filosofie decouplingu Odstranění vazby podpor na zemědělskou produkci Zavedení institutu jednotné platby na farmu SPS. SPS od roku 2006 aplikuje 17 států EU. Možnost ponechání částečné vazby na produkci COUPLING na základě rozhodnutí členské země. MULTIFUNKČNOST

22 Sociáln lní aspekty venkovské zaměstnanosti Obnova vlastnických a uživatelských u vztahů k půděp změna podnikatelské struktury změna sociáln lní funkce odvětv tví Vznik individuáln lního hospodařen ení na půděp Zánik státn tních zemědělských podniků Transformace zemědělských družstev Snížen ení zaměstnanosti o cca 75 % Pokles HZP o více v než 40 % Nárůst produktivity práce Vznik neobdělávaných ploch

23 Sociáln lní aspekty venkovské zaměstnanosti Definice sociáln lní funkce producent určit itého standardu podmínek práce a sociáln lního života zemědělsk lské populace a spoluproducent sociálního výstupu charakteru kladné externality pro stabilitu a rozvoj venkovského prostoru

24 Socioekonomické charakteristiky zemědělských pracovních ch sil Věková struktura (nepříznivý vývoj, nízký n příliv mladých vážná hrozba), dle formy podnikání Vzdělanostn lanostní struktura tlak na efektivnost (produktivitu) výroby úbytek nekvalifikovaných zlepšov ování vzdělanosti struktury; srovnání podle formy podnikání; vzdělanost ve venkovských oblastech (28,3 % pouze se základnz kladním m vzděláním)

25 Sociáln lně profesní skupiny zemědělských domácnost cností Skupina zemědělských domácnost cností Počet domácnost cností Struktura (%) Podíl l na celkovém počtu hosp. domácnost cností v ČR (%) Domácnosti v čele se samostatněčinnou osobou ,0 0,43 - se zaměstnavatelem ,6 0,09 - osobou pracující na vlastní účet ,4 0,34 Domácnosti v čele se zaměstnancem ,0 2,11 - se zaměstnancem s dělnickou profesí ,5 1,64 - se zaměstnancem s jinou profesí 1) ,5 0,47 Domácnosti v čele s osobou s hlavní výděle lečnou činností v odvětv tví zemědělstv lství celkem ,0 2,54 1) Osoby vykonávající převážně řídící, organizační nebo administrativní práce (vč. zaměstnání provozního charakteru).

26 Počet a struktura obcí a jejich obyvatel v ČR podle výsledků SLDB 2001 a podle územní struktury Počet obcí Počet obyvatel Velikostní skupiny obcí podle počtu obyvatel Celkem z toho městam počet struktura (%) celkem z toho ve venkovských obcích ch počet struktura (%) do , , , , , , , , , , a vícev , Celkem , ,0

27 Dopady, aneb co můžm ůžeme očeko ekávat Již dnes (Víde deň ) zaznívaj vají hlasy (prezident COPA Schwarzböck ck), že předpokladem úspěšného rozvoje venkovských regionů je výkonné zemědělstv lství, které by zabránilo tomu, aby se dále d a stále dynamičtěji prohlubovala propast v rozvoji měst a venkova. První vážná slova se skrytou kritikou stávaj vajícího modelu, který v době vzniku nemohl reflektovat zásadnz sadní změny v geopolitickém m uspořádání Evropy a tedy i jejího venkova potažmo zemědělstv lství

28 EAFRD pevný bod, ale i za hranice roku 2013? EMZ jako neměnn nná konstanta nebo dynamický model? Kde jsou meze solidarity městských m aglomerací s venkovskými regiony, aneb co ustojí politici? Obstojí Evropa v soutěž ěži i světových produkčních center, nebo zemědělstv lství obětuje? WTO Americký tlak Asijské procitnutí Jihoamerické možnosti

29 Trocha doporučen ení zejména pro nás n synergie NGO i politické reprezentace opravdové odbytové organizace více přidanp idané hodnoty naší produkci plnění evropského modelu zemědělstv lství stran multifunkčnosti nosti a celoplošnosti všemi podnikatelskými formami trvale udržitelný rozvoj i po roce 2013

30 Předsednictví ČR R 2009 Kontinuita modelu Nezpochybnění finančního rámce r SZP Snaha o český nátiskn Dlouhodobý vklad do EMZ

31 Děkuji za pozornost Doc. Ing. Dušan Vaněk, Ph.D. Agrovýzkum Rapotín n s.r.o. Rapotín, Výzkumníků 267, Vikýřovice dusan.vanek vanek@vuchs vuchs.cz cz Tel.:

Evropský model zemědělství v konsekvencích českého agrárního venkova. VÚZE Praha

Evropský model zemědělství v konsekvencích českého agrárního venkova. VÚZE Praha Evropský model zemědělství v konsekvencích českého agrárního venkova Dušan Vaněk ředitel VÚZE Praha Nitra 18. 4. 2007 I. SZP DNES /Evropský model zemědělství II. České zemědělství DNES /pozice před předsednictvím

Více

EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA

EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA EVROPSKÝ MODEL ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK NKÁCH ČESKÉHO AGRÁRN RNÍHO VENKOVA (PROJEKT pro OPATŘENÍ 1.3.1) seminář Rapotín, 2.10.2008 Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o., Rapotín Odborný

Více

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSK LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) Jedna z nejstarší ších společných politik Kontroverzní úspěchy vers. problémy Oběť svého vlastního úspěchu Nákladná Problémov mová Složit itá Příliš byrokratická

Více

České předsednictví v EU priority ČR

České předsednictví v EU priority ČR České předsednictví v EU priority ČR Ing. Jaroslav Humpál seminář Rapotín, 2.10.2008 Úvodem ČR bude pokračovat v řešení běžících úkolů a řešit zavádění finální podoby legislativních návrhů v rámci Kontroly

Více

Principy CAP (Komise)

Principy CAP (Komise) Proč CAP? Strategicko politické důvody (soběstačnost 85%) Zájem na rovnoměrném osídlení Ochrana drobných zemědělců Stabilita cen primárních surovin je důležitá pro nízkou p a stabilizaci životních nákladů

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova 2007-2013 2013 (EAFRD) Ing. arch. Kamila Matouškov ková,, CSc. Ministerstvo zemědělstv lství odbor Řídící orgán n EAFRD 221812189, kamila.matouskova matouskova@mze.

Více

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík Znalostní ekonomika klíč k posílen lení konkurenceschopnosti, využit ití inovačního potenciálu Josef Budík Znalostní ekonomika a inovace Základní úvaha o znalostní ekonomice: Jedinou evropskou šancí,,

Více

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY ZVYŠOV OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY Mirek Topolánek předseda vlády ČR Fourth Business Roundtable with the Government of the Czech Republic ic,, 20.11.2007 REFORMNÍ DOKTRÍNA FILOZOFIE REFORMNÍ

Více

Společná zemědělská politika po roce 2020

Společná zemědělská politika po roce 2020 Společná zemědělská politika po roce 2020 Návrh EK a dopady české zemědělce AUTOR: Martin Pýcha Pozice ZS ČR k návrhu SZP EU 2020+ 1. Rozpočet EK navrhla snížit rozpočet pro SZP o 5 % (o 12% ve stálých

Více

LEADER. reforma regionáln. Základ. lní politiky 1988 k rozvoji venkova Vznikl jako Iniciativa Společenstv. enství. Iniciativy Společenstv strukturáln

LEADER. reforma regionáln. Základ. lní politiky 1988 k rozvoji venkova Vznikl jako Iniciativa Společenstv. enství. Iniciativy Společenstv strukturáln LEADER 1 LEADER Základ reforma regionáln lní politiky 1988 Integrovaný přístup p k rozvoji venkova Vznikl jako Iniciativa Společenstv enství Iniciativy Společenstv enství byly zvláš áštním m nástrojem

Více

ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE

ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE VZTAHU KE SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITICE Ing. Václav Suchan, CSc., MBA FOODSERVIS s.r.o., Potravinářská komora ČR Školení pracovníků masného průmyslu Hotel Best Western Grand Beroun

Více

Základní teoretická východiska

Základní teoretická východiska Rozvoj venkova Základní teoretická východiska Roztříštěná politika vůči rozvoji venkova (oddělení zemědělské a regionální politiky) Dříve základna pro zemědělský sektor Dříve vysoká zaměstnanost v zemědělství

Více

Bohumil Belada

Bohumil Belada 26.10. 2017 Bohumil Belada Schválené 2 mld. Kč Sucho 10 % nákladů nad 30 % a 20 % nákladů nad 50% škod Nad 50 % pojistky všech plodin nebo dané plodiny Maximálně průměrný výnos v ČR Krmné plodiny podle

Více

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu 15. listopadu 2012, Agroprogress Trnava Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR HRUBÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE (mil. Kč, stálé ceny r. 1989, ČSÚ) Celkem Rostlinná produkce Živočišná produkce 1936 80.946 42.501 38.444

Více

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova Návrhy Komise pro období 2014 2020 v oblasti rozvoje venkova Lukáš Víšek, DG AGRI 3/9/2012, České Budějovice http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap Jak venkovská je Evropská Unie? Venkovské oblasti

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Venkov: Kdo mi pomůže?

Venkov: Kdo mi pomůže? Venkov: Kdo mi pomůže? (když ministerstvo nemůže) Tetčice, 25. května 2011 Seminář je pořádaný v rámci výzkumného projektu pro MZe ČR: QH82249 Synergie v rozvoji venkova Řešitel: GaREP, spol. s r.o., 2008

Více

XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y

XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 3. listopad 2010, Pardubice BOHATÁ AGRÁRNÍ HISTORIE 1/2 Období první republiky hluboká tradice a výrazné úspěchy ČR leader v

Více

ENERGIE Z POLE - PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH PLODIN. Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 6. květen 2010, Hustopeče

ENERGIE Z POLE - PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH PLODIN. Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 6. květen 2010, Hustopeče ENERGIE Z POLE - PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH PLODIN Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 6. květen 2010, Hustopeče AKTUÁLNÍ STAV SEKTORU Nízké cenové ohodnocení produkce, problémy s odbytem prakticky

Více

MIMOPRODUKČÍ FUNKCE LSTVÍ

MIMOPRODUKČÍ FUNKCE LSTVÍ MIMOPRODUKČÍ FUNKCE V ČESKÉM M ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Jaroslav Pražan an Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha, pracoviště Brno vedoucí odd. agroevnironmentální politiky Prazan.jaroslav@uzei.cz

Více

EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM

EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM ÚSTAV ZEMĚDĚLSK LSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ,, Praha AGROVÝZKUM, s. r. o., Rapotín EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM Petr Kopeček Ivan Foltýn Marek Bjelka Rapotín, 2008 CÍL cílem příspěvku je analýza vlivu SZP na

Více

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1. průmyslu v ČR Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.2015 průmyslu v ČR 1 Současný vývoj chemického průmyslu v ČR Postavení chemického průmyslu v české

Více

SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova

SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Společnost pro regionální ekonomicképoradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Paradoxy v rozvoji venkova Seminář Venkov 2011 1. února 2011 SYNERGIE V PŘÍSTUPU K ROZVOJI VENKOVA Výzkumný projekt

Více

Výbor EP pro Zemědělství a rozvoj venkova. Moderní české zemědělství do roku 2020

Výbor EP pro Zemědělství a rozvoj venkova. Moderní české zemědělství do roku 2020 Výbor EP pro Zemědělství a rozvoj venkova Moderní české zemědělství do roku 2020 Evropský kontext SZP EU Rok 2008 Health Check pouze kosmetické změny Přetrvávají problémy: Přílišná regulace a složitost

Více

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič VYUŽIT ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY Pavel Noskievič Zelená kniha Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii COM (2006) 105, 8.března 2006 Tři i

Více

Společná zemědělská politika

Společná zemědělská politika Společná zemědělská politika Důvody vzniku SZP 1. Zajištění potravinové soběstačnosti členů ES 2. Nutnost zvládnout migrační proud obyvatelstva z venkova do měst 3. Politické důvody zemědělci významnou

Více

Program rozvoje Libereckého kraje 2004 2004 2006 2007 2007-2013

Program rozvoje Libereckého kraje 2004 2004 2006 2007 2007-2013 Program rozvoje Libereckého kraje 2004 2004 2006 2007 2007-2013 1. Průběž ěžné zhodnocení PRLK 2004-2006 PRLK 2004 06 schválen ZK v červnu 2004 Navazuje na Strategii rozvoje LK schválenou v r. 2002 Rozepisuje

Více

Propojení nemocenského a zdravotní pojištění Bc.. Vladimír r Kothera garant projektu říjen 2004 Projekt Českého zdravotnického fóra f 1/2 Snaha reagovat na systémov mové chyby Dlouhodobá analýza problémů

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Program rozvoje venkova Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Obsah prezentace 1) Vyhodnocení PRV 2007-2013 2) PRV 2014-2020 3) CLLD pro zemědělce 4) Změny po roce 2017 a budoucnost SZP

Více

Plzeňský kraj. finance

Plzeňský kraj. finance Plzeňský kraj Koncepční dokumenty vize cíle finance Role kraje kraje zde jsou devátý rok z hlediska veřejn ejné správy jde o mladou instituci první a zásadnz sadní ambicí kraje (a každého úřadu) je zajištění

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

SZP Společná zemědělská politika. prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

SZP Společná zemědělská politika. prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Společná zemědělská 1. Pilíř politika SZP přímé platby

Více

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Osnova: 1.Dosavadní vývoj českého zemědělství 2.Rozvoj obnovitelných zdrojů energie 3.Pozitiva a rizika obnovitelných

Více

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Zákonné požadavky na chov hospodářských ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Křížová shoda Cross compliance CC MVDr.J.Salava Legislativa Nařízen zení Rady (ES) č.. 1782/2003, které je základnz

Více

Sociální inkluze v programech strukturálních fondů EU v ČR

Sociální inkluze v programech strukturálních fondů EU v ČR Sociální inkluze v programech strukturálních fondů EU v ČR MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel Braun 27. 5. 2013 Sociální inkluze zkušenosti a výhled na období 2014+ Sociáln

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace 1) Co je v období 2014-2020 nového pro rozvoj venkova v

Více

Milan Viturka. k hodnocení disparit v regionáln. lním m rozvoji

Milan Viturka. k hodnocení disparit v regionáln. lním m rozvoji Milan Viturka Nový přístup p k hodnocení disparit v regionáln lním m rozvoji XIII. mezinárodn rodní kolokvium o regionáln lních vědáchv Bořetice 1. 18.. 2010 Všeobecný explanační rámec Hlavní společensk

Více

Environmentáln produktu (typ III)

Environmentáln produktu (typ III) Environmentáln lní prohláš ášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Obsah: Národní program environmentáln lního značen ení PCR pravidla produktových kategorií LCA posouzení životního

Více

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Systémy jakosti (úvod( do systémů řízení) Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Úvod Zavedení systému managementu jakosti mám být strategickým rozhodnutím m organizace. Návrh a uplatnění

Více

Nastavení přímých plateb v roce 2014 a od roku 2015 dále

Nastavení přímých plateb v roce 2014 a od roku 2015 dále Nastavení přímých plateb v roce 2014 a od roku 2015 dále členské shromáždění ČSCHMS Skalský Dvůr 11/9/2013 Zdeněk Trnka odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství Aktuální stav přípravy nové SZP 25.6.2013

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Predátorské ceny nebo predátorská cenová politika představují: a. dočasné snížení cen s cílem vytlačit konkurenta b. krátkodobá ztrátovost s cílem vyrovnat se konkurenčním cenám c. dohoda s konkurencí

Více

Výzkum a vývoj v rezortu dopravy

Výzkum a vývoj v rezortu dopravy Ministerstvo dopravy České republiky Výzkum a vývoj v rezortu dopravy Olga Krištof tofíková Odbor dopravní politiky a životního prostřed edí Obsah Výzkum a vývoj MD ČR Probíhaj hající programy Bezpečná

Více

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 6.1. Charakteristika odvětví Celulózopapírenský průmysl patří k tradičním odvětvím

Více

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV CS PŘÍLOHA Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV Druhy regionů a dodatečné prostředky 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Celkem Ustanovení čl. 59 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1305/2013

Více

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU.

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. Hrabánková M. Jihočeská Univerzita Strukturální fondy v ČR Celkový rozpočet 2004-2006 - 1,45 mld. EUR Fondy: ERDF, ESF, EAGGF, FIFG 5

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Vytvoření osnov kurzů Vytvoření vzdělávacích materiálů Akreditace kurzů Pilotní ověření kurzů Evaluace kurzů Metody studia ekosystémů Analytická chemie Potravinářská

Více

AK a obnovitelné zdroje energie

AK a obnovitelné zdroje energie AK a obnovitelné zdroje energie 27. listopadu 2012, CZ Biom Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál zemědělské půdy v ČR pro OZE Přínosy

Více

Životopis. Osobní údaje. Pedagogická činnost. Řešené projekty. Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. DL FBE

Životopis. Osobní údaje. Pedagogická činnost. Řešené projekty. Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. DL FBE Životopis Osobní údaje Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. DL FBE Pedagogická činnost IKK MOP OST PEU ZVS EGGA EVPR ZVSA ZVSA EHPAC RRMOP RRZVS RRZVSA Řešené projekty Interkulturní kompetence (PEF) Mezinárodní

Více

rní ekonomika a politika - IV

rní ekonomika a politika - IV Agrárn rní ekonomika a politika - IV OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Aktivita 02 prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. becvar@mendelu.cz Rapotín 23. 4. 2010 Problémy pro řešení v agrárn rním sektoru Důchod

Více

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV CS PŘÍLOHA Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV Druhy regionů a dodatečné prostředky Ustanovení čl. 59 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1305/2013 méně rozvinuté regiony Ustanovení čl. 59

Více

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 2013 1 Novinky pro 2007-2013 2013 (terminologie) Priorita Opatřen ení 2004 2006 Grantové schéma Projekt (národn rodní, systémový) Konečný ný

Více

Financování zdravotních služeb a zdravotní pojištění Postavení a motivace subjektů Ladislav Friedrich generáln lní ředitel OZP červen 2004 ve zdravotnictví 1 Aktuáln lní stav z pohledu financování Skut.

Více

Aktuální pozice SMS ČR ve vyjednávání o dotacích 2014+

Aktuální pozice SMS ČR ve vyjednávání o dotacích 2014+ Aktuální pozice SMS ČR ve vyjednávání o dotacích 2014+ Setkání ŠOV - Vísky 24. 5. 2013 Tomáš Chmela, tajemník SMSČR SMS ČR: Hodnocení 2007+ Finanční částka připadající na 1 obyvatele území (v Kč) Velikostní

Více

Kontrola stavu reformy Společné. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise

Kontrola stavu reformy Společné. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise Kontrola stavu reformy Společné zemědělsk lské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise Vyhodnocení a úprava dnešní SZP (1/3) Současná situace

Více

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Fondy EU programové období 2014-2020 Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Dohoda o partnerství Návrh: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Národní orgán pro koordinaci

Více

Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv. lové. Ing. Jaroslav Kovárn. rník, Ph.D. Ing. Tomáš. Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov

Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv. lové. Ing. Jaroslav Kovárn. rník, Ph.D. Ing. Tomáš. Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv tví cestovního ruchu v Králov lovéhradeckém m kraji Ing. Jaroslav Kovárn rník, Ph.D. Ing. Tomáš Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov lové Fakulta informatiky

Více

Zkvalitňov prostřednictv. ednictvím m Evropského lního fondu v letech 2007-13. Mgr. Barbora Hoškov. ková

Zkvalitňov prostřednictv. ednictvím m Evropského lního fondu v letech 2007-13. Mgr. Barbora Hoškov. ková Zkvalitňov ování vzdělávání prostřednictv ednictvím m Evropského sociáln lního fondu v letech 2007-13 Mgr. Barbora Hoškov ková Ministerstvo školství,, mláde deže e a tělovýchovy t ČR Obsah prezentace Programové

Více

P DLIB DCAP. q1 q2 q3 q4 Q

P DLIB DCAP. q1 q2 q3 q4 Q 5. Společná zemědělská politika (CAP) Zemědělská politika - obecně podpora domácího zemědělství všude na světě chudé státy většinou kvóty a cla na dovoz bohaté státy většinou garance vysokých stabilních

Více

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví 2018/0216(COD) 13.11.2018 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova k návrhu

Více

LNÍ EKONOMICE A DRUŽSTVO

LNÍ EKONOMICE A DRUŽSTVO PODNIKÁNÍ V SOCIÁLN LNÍ EKONOMICE A DRUŽSTVO Projekty partnerství CIP EQUAL ESF EU 2005 2008 SČMVD a partneři www.scmvd.cz www.kazdymaprilezitost.cz Ing. K. Rychtář,, SČMVDS Ing. V. Mikuláš ášek, SENZA

Více

ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013

ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013 ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013 Novoroční balíček Ing. Jana Veleby, nezávislého senátora a prezidenta AK ČR V Praze, dne 24. ledna 2013 Ing. Jan Ve l e b a Prezident Vážená paní senátorko,

Více

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Richard Turek Ředitel obecně prospěšné společnosti Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. (K.P.I.) IČO: 274 94 799 Bří. Čapků 246, 541 01 TRUTNOV Oblasti

Více

Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním hospodářství. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním hospodářství. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. 1. Specifikum zemědělství Zemědělství, jako odvětví materiální výroby, slouží svými produkty především k uspokojování

Více

Národní konference Venkov 2011 ZEMĚDĚLSTVÍ NA PRAHU REFORMY SZP EU

Národní konference Venkov 2011 ZEMĚDĚLSTVÍ NA PRAHU REFORMY SZP EU Národní konference Venkov 2011 ZEMĚDĚLSTVÍ NA PRAHU REFORMY SZP EU 14. listopad 2011 Ing. Jan ZÁHORKA, poradce prezidenta AK ČR AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ČR Zemědělství mělo historicky vždy širší záběr a poskytovalo

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

Sociální zemědělství pro laskavý venkov

Sociální zemědělství pro laskavý venkov Sociální zemědělství pro laskavý venkov doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D. Jihočeská univerzita Zemědělská fakulta České Budějovice jmoudry@zf.jcu.cz +420 723 701 768 Mgr. Tomáš Chovanec CpKP jižní Čechy České

Více

Zemědělská politika a její dopady. Ing. Jindřich Šnejdrla Ing. Martin Fantyš

Zemědělská politika a její dopady. Ing. Jindřich Šnejdrla Ing. Martin Fantyš Zemědělská politika a její dopady Ing. Jindřich Šnejdrla Ing. Martin Fantyš Osnova prezentace Situace v zemědělské výrobě ČR Reforma SZP Aktuální stav českého zem. Po vstupu do EÚ v r 2004 díky dotacím

Více

5. Společná zemědělská politika (CAP)

5. Společná zemědělská politika (CAP) 5. Společná zemědělská politika (CAP) Zemědělská politika - obecně podpora domácího zemědělství všude na světě chudé státy většinou kvóty a cla na dovoz bohaté státy většinou garance vysokých stabilních

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Konference Zaměstnanost 2015 / Karlovy Vary Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK 1 Vymezení pomoci strukturálně

Více

Vývoj českého zemědělství v období začleňování České republiky do EU: prostorová polarizace a multifunkcionalita. Ondřej Konečný.

Vývoj českého zemědělství v období začleňování České republiky do EU: prostorová polarizace a multifunkcionalita. Ondřej Konečný. Venkov 2016 Únor Vývoj českého zemědělství v období začleňování České republiky do EU: prostorová polarizace a multifunkcionalita Ondřej Konečný Motivace Vstup Česka do EU jako významný milník Snižující

Více

Příští víceletý finanční rámec EU 2014-2020

Příští víceletý finanční rámec EU 2014-2020 Příští víceletý finanční rámec EU 2014-2020 Jana MALKRABOVÁ Sekce pro evropské záležitosti, Úřad vlády ČR 24. listopadu 2011 Obsah prezentace I. Obecně k rozpočtu EU II. III. IV. Harmonogram vyjednávání

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

DRUHÝ PILÍŘ SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ

DRUHÝ PILÍŘ SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ DRUHÝ PILÍŘ SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY: POLITIKA ROZVOJE VENKOVA Politika rozvoje venkova EU coby druhý pilíř společné zemědělské politiky má za cíl podporovat venkovské oblasti Evropské unie a čelit

Více

projektu rozvoje MA21 Petr Pavelčík Městský

projektu rozvoje MA21 Petr Pavelčík Městský Zkušenosti s přípravou p pravou projektu rozvoje MA21 v Uherském m Hradišti Petr Pavelčík Městský úřad Uherské Hradiště oddělen lení rozvoje městam Výchozí situace Členské město NSZM ČR R od roku 2005

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Rozpočet Evropské unie Je hlavním nástrojem pro financování politik Evropské unie a slouží k finančnímu zajištění fungování EU jako

Více

Role ministerstva zemědělství při zvyšování konkurenceschopnosti agro-potravinářského sektoru Česká technologická platforma pro potraviny 2. 6.

Role ministerstva zemědělství při zvyšování konkurenceschopnosti agro-potravinářského sektoru Česká technologická platforma pro potraviny 2. 6. Role ministerstva zemědělství při zvyšování konkurenceschopnosti agro-potravinářského sektoru Česká technologická platforma pro potraviny 2. 6. 2016 MUDr. Viera Šedivá náměstkyně ministra Strategie Ministerstva

Více

POHLED AK ČR NA ŘEŠENÍ AKTUÁLNÍ SITUACE ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

POHLED AK ČR NA ŘEŠENÍ AKTUÁLNÍ SITUACE ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ Členské shromáždění ČESTR POHLED AK ČR NA ŘEŠENÍ AKTUÁLNÍ SITUACE ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ 30. listopad 2011, Skalský dvůr Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR STAVY HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT (tis. ks, ČSÚ) kategorie/rok

Více

VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY

VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY Česká republika a Slovensko v roce 2014 Autoři: Jonáš Rais Martin Reguli Barbora Ivanská Březen 2014 Poznámka: Text je výstupem mezinárodní výzkumné spolupráce Centra

Více

Strukturáln. lní fondy a Fond Soudržnosti EU

Strukturáln. lní fondy a Fond Soudržnosti EU Strukturáln lní fondy a Fond Soudržnosti EU Struktura kursu Legislativní a institucionáln lní rámec SF a CF Agenda 1999 2006 a její plnění v ČR Programové období 2007-2013 Doporučen ená literatura Wokoun

Více

Vývoj reformy SZP 2014-2020

Vývoj reformy SZP 2014-2020 Vývoj reformy SZP 2014-2020 10. května 2012, Větrný Jeníkov Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Reforma SZP Současný stav dotací do skotu Odhad vývoje dotací v období 2014-2020 Aktuální

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 NÁVRH ROZPOČTU EU NA 2014-2020 POSTAVENÍ RP V POLITIKÁCH EU 1. etapa 1957-1974 2. etapa 1975-1987 3.

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace 1) Co je v období 2014-2020 nového pro rozvoj venkova v

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 28.

Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 28. Národní strategie umělé inteligence v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace 28. května 2019 Vše začalo Digitálním Českem Průřezový strategický dokument

Více

Zdravotní registry, NZIS a konsolidace resortních dat Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Mezirezortní koordinační výbor pro podporu zavedení ehealth v České republice Ministerstvo

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč

Program rozvoje venkova. Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč Program rozvoje venkova Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč Program rozvoje venkova (PRV) Program rozvoje venkova České republiky je nástrojem pro získání finanční

Více

Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi

Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi nelze vést zcela ostrou hranici Definice: Geografie

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 vychází

Více

Libereckého kraje pro rozvoj venkova

Libereckého kraje pro rozvoj venkova Dotační programy Libereckého kraje pro rozvoj venkova ORVZŽP P administruje: GRANTOVÝ FOND 1. Program obnovy venkova neinvestiční (program č.. 17) 2. Zpracování urbanistických studií a územních plánů (program

Více

S O U Č A S N O S T A B U D O U C N O S T CH O V U S K O T U V P O D M Í N K Á CH EU. Stabilizace živočišné výroby je naší prioritou

S O U Č A S N O S T A B U D O U C N O S T CH O V U S K O T U V P O D M Í N K Á CH EU. Stabilizace živočišné výroby je naší prioritou S O U Č A S N O S T A B U D O U C N O S T CH O V U S K O T U V P O D M Í N K Á CH EU Stabilizace živočišné výroby je naší prioritou 9. březen 2011, Větrný Jeníkov Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR DEFINICE

Více

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie.

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Ing. Jan ZÁHORKA OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Česká fotovoltaická konference 4. listopadu 2008, v Brně Zemědělský půdní fond ČR Rozloha

Více

Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování

Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. vrchní ředitel sekce fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Venkov 2011,

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2018 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Společná zemědělská politika

Společná zemědělská politika Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0049 Společná zemědělská politika EVROPSKÁ UNIE Katedra politologie a evropských studií, FF UP 2014 Zvláštní pozice zemědělství

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více