VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 9. Po parku Cibulka. Pøírodní památka. Skalka. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 9. Po parku Cibulka. Pøírodní památka. Skalka. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem"

Transkript

1 9. Po parku Cibulka Celková délka trasy: 2,0 km Poèet stromù: 8 Park Cibulka leží jižnì od Plzeòské ulice s hlavními pøístupy z ulice U Cibulky a Na Hliníku (blízko tramvajové zastávky Poštovka linky è. 4, 7 a 9, 10 a 16). Své jméno nese park po jednom z vlastníkù místních vinic Blažejovi Czybulkovi. Jasan ztepilý Skalka Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom Informaèní tabule Zaèátek Konec trasy Kalvarie v Motole Jasan ztepilý Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem Na Cibulkách Motolský ordovik Skupina památných dubù letních v parku Cibulka Trnkùv tis Dub uherský Cibulka jako usedlost existovala již za dob Karla IV., ale dnešní název dostala až v 15. století po majitelích Czybulkových z Veleslavína. V roce 1817 získal Cibulku bývalý pasovský biskup L. L. Thun z Hohensteinu za pohádkových zlatých. Pøestože mu bylo již 69 let, zapoèal rozsáhlou výstavbu a budování anglického parku. Starý pán byl romantik, milovník pøírody a ctitel výtvarného umìní, èemuž odpovídalo celé pojetí parku. Mezi zajímavé prvky z architektury patøí napø. Èínský pavilon, romantická zøícenina, umìlá jeskynì (tzv. Dantovo peklo), novogotická hájovna, poustevna èi sluneèní hodiny. V poustevnì byla kdysi instalována mechanická figurína poustevníka, která pøi sešlápnutí prahu udílela návštìvníkùm požehnání, zatímco druhý, umírající poustevník, ležel na chudém loži. Odpovídající bylo i zaøízení: stùl s biblí, køížem a lebkou se zkøíženými hnáty. Takhle vypadal park Cibulka v roce Dianin chrámek (akvatinta V. Gottmann, podle kresby J. Ryttaye)

2 Kromì zajímavých staveb zde nalezneme i nádherné sochy jako je sv. Jan Nepomucký, socha Jupitera, socha Jitra též zvaná Škrtiè, èi sousoší Diany se psy. Park a stavby byly tak výjimeèné, že je poctil svou návštìvou i císaø František I. s rodinou a na jeho poèest zde byl umístìn sloup ukonèený kamennou koulí, která kdysi nesla císaøského orla. Kromì císaøe park navštívila øada dalších evropských osobností. Po smrti biskupa zaèalo celé dílo pomalu chátrat a pøi budování železnièní trati v roce 1871 došlo k odøíznutí horní èásti parku. Dnes jsou stavební objekty vìtšinou ve špatném stavu, ale park se již zaèal úspìšnì obnovovat. Usedlost Cibulka je dokladem pražské klasicistní pøedmìstské vily zakomponované do krajiny a pro zvláštní sepìtí staveb s okolím je již od roku 1958 památkovì chránìna. Celková výmìra parku a zahrad je 20 hektarù, na kterých mezi nejzajímavìjší stromy patøí prastaré duby v západní èásti, jasan ztepilý s obvodem 450 cm a jírovec u sochy Jupitera. Park Cibulku nìkolikrát maloval Antonín Mánes, vystihuje jej napø. obraz Cibulka za bouøe. Pøed 140 lety si Vojta Náprstek pronajal kus louky v parku a tam poøádal pro dìti èlenek jeho turistického klubu výlety. Pramen v háji Na Cibulce pod železnièní tratí je zachycen zdìnou studánkou. 79 Pohled do koruny mohutného památného dubu v parku Cibulka Skupina památných dubù letních v parku Cibulka Cesta od vstupu do parku mírnì stoupá, po levé stranì míjíme Èínský pavilon a hospodáøské objekty. V okamžiku dìlení cesty pokraèujeme vpravo po témìø vrstevnicové cestì nad sportovní areál a autokempink, kde se tyèí postupnì pìt památných dubù. 1. dub* s obvodem 406 cm (2010) a výškou 24 m. Kmen má u paty drobné poranìní, zdravotní stav 2, v 10 m se dìlí na tøi stoupavé hlavní kmenové vìtve, roste na køižovatce (dìlení cest), z našeho smìru vlevo. 2. dub** s obvodem 530 cm (2010). Kmen je nápadnì zbytnìlý zdravotní stav 3 4, vìtví se v 9 m, roste vlevo nad køižovatkou cest a má z uvedených pìti dubù nejvìtší obvod kmene dub* s obvodem 350 cm (2010) a výškou 24 m. Strom je do 10 m vyvìtven, od 3 m je dvoják, zdravotní stav 3, roste vlevo nad cestou.

3 80 Dub letní v lesoparku Na Cibulkách 4. dub* S obvodem 504 cm a výškou 26 m. Kmen byl vyvìtven do výše 10 m, z boku má dlouhou podélnou trhlinu do výše 8 m, je dutý, zdravotní stav 4, koruna byla redukována, roste vpravo tìsnì u cesty. 94 Dub s bizarním kmenem Na Cibulkách 5. dub* S obvodem 430 cm a výškou 24 m. Kmen je pravdìpodobnì dutý, zdravotní stav 3 4, pùvodnì se vìtvil v 5 m, ale tyto vìtve byly odstranìny, nyní se vìtví v 18 m. Všechny uvedené duby rostou v lesním porostu a jsou oznaèeny tabulkou. Jsou ošetøeny a byly vyhlášeny za památné v roce 2007 (jeden v roce 2008). Odhadované stáøí je 200 let, rostou pøi cestì v rozmezí 250 m. Od východu z parku Cibulka je možno pokraèovat západním smìrem k Motolu pìšky nebo se svézt tøi stanice tramvají až k místu, kde Plzeòská ulice prochází Kukulovou (vedoucí od nemocnice Motol do Nových Butovic). Za tímto mimoúrovòovým køížením cest uvidíme vpravo velký autoservis, v jehož areálu stojí za povšimnutí další krásný strom naší vycházky. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách roste na køižovatce dvou cest Jasan ztepilý* Praha 5-Motol Obvod kmene 522 cm, výška 25 m, stáøí 120 let. Zdravý strom, není vyhlášen jako památný. Pokud si nevyžádáme vstup do servisního a prodejního areálu Honda, mùžeme strom dobøe vidìt i z Plzeòské ulice. Motol spoleènì s okolními osadami, usedlostmi a vinicemi byl znièen v letech zejména francouzskými vojsky pøi válkách o rakouské dìdictví. Francouzi chtìli získat od Marie Terezie habsburská Nizozemí (dnešní Belgie). Spoleènì se Sasy a Bavory oblehli a dobyli Prahu, rok ji drželi v nadvládì, vyjedli zásoby a okolní mìsta zplundrovali. Vyhoøel tenkrát celý Bøevnov i s klášterem. Ceny potravin v Praze vzrostly na tøicetinásobek. Pak se ale karta obrátila a Francouze v Praze obklíèila nová a posílená vojska Marie Terezie s pomocí Chorvatských pandurù a Uhrù. Hlavní stan habsburských vojsk byl v Motole. Po pìtimìsíèní hladové válce zaèala tøicetitisícová francouzská armáda maršála Belletsla 17. prosince prchat. Pøi zoufalém pochodu z Prahy do Chebu padlo nebo zmrzlo na šest tisíc 134 vojákù. Pozdìji ústup se stejnými výsledky zopakoval Napoleon pøi ústupu vojsk od Moskvy.

4 V ulici Za Opravnou nalezneme romantickou stavbu s gotizujícími prvky z druhé poloviny 19. století, s nárožní vìží, bohatì èlenìnou fasádou a kamenným erbem maltézského øádu. Blízko ve smìru k motolskému krematoriu se nachází pøírodní památka Kalvárie v Motole vyhlášená v roce Jde o významný geomorfologický útvar, kde žíly bazaltù prostupují silurskými bøidlicemi. Toto významné nalezištì zkamenìlin znal již Joachim Barrande. Bylinný pokryv tvoøí teplomilná kvìtena vèetnì vzácných hub hvìzdovek kvítkových a bøichatek. Faunu zastupuje bohatá populace ještìrek. Donedávna zde žili i syslové. Areálu dominuje køíž z roku 1721 se znakem maltézských rytíøù na skále nad bývalým maltézským mlýnem (jako památka na smrtelný pád neznámého mladíka). Mlýn vznikl již v 16. století. Za tøicetileté války však zpustl a pozdìji plnil funkci hospodáøského dvora. Byl klasicistnì pøestavìn a je dosud obydlen. Od motolského krematoria je možné pokraèovat až ke køižovatce ulic Vrchlického a Jinonická. Odvážní cestovatelé mohou shlédnout i Trnkùv tis. Kdysi krásnou Turbovou usedlost dnes ale obývají squatteøi. Kalvarie v Motole Mohutný jasan støeží tisíciletý pøíchod od Plznì do Prahy Høbet a pahorek z diabasù po obou stranách silnice u Motolského krematoria. Rok vyhlášení: Rozloha: 3,26 ha. Dùvod ochrany: Geomorfologický útvar s výchozy silurských diabasù a bøidlic a xerotermní vegetací V místì výchozu diabasu tvoøí pomìrnì mìlké údolí Motolského potoka menší soutìsku, které vévodí skalní útvar vlastní Kalvarie. Významné výchozy diabasù a zèásti i bøidlic liteòské skupiny siluru, výrazný krajinný prvek. Ostrùvek mìlkých vápnitých pùd pararendzin Kalvárie až úživných v Motole rankerù. Nalezištì xerotermní kvìteny. Na východní èásti skalním ostrohu Kalvarie, porost pìchavy vápnomilné s výskytem vzácného reliktu èesneku tuhého, dále chrpy chlumní a koniklece luèního, hojná bìlozáøka liliovitá. Refugium drobné fauny bezobratlých, napø. z plžù pontický prvek páskovka žíhaná èi z reliktních stepních broukù støevlíèci Olisthopus sturmii a Harpalus vernalis. Malá svahová plocha pøirozeného listnatého lesa ve východní èásti území je cenný les kontinuální. Z obratlovcù se objevuje ještìrka obecná, hojný drozd zpìvný, budníèek menší i mlynaøík dlouhoocasý. Okrajové èásti byly zèásti narušeny výsadbami borovice èerné a akátu, kromì toho jsou zde zachovány i menší 133 porosty a køoviny pøirozené skladby. Malý zbytek habrové javoøiny.

5 Trnkùv tis* Praha 5-Košíøe Obvod stromu je 267 cm, výška 11 m, stáøí 250 let, nelze bìžnì navštívit, roste v soukromé starobylé zahradì jihozápadnì od køižovatky ulic Vrchlického a Jinonická. Vchod do zahrady je z Jinonické ulice. Bydlel zde èeský výtvarník a režisér animovaných filmù Jiøí Trnka ( ). S oblibou používal ve svých filmech loutky. Mezi jeho nejznámìjší loutkové filmy patøí Staré povìsti èeské a Dobrý voják Švejk namluvené jeho pøítelem J. Werichem a celoveèerní film podle pøedlohy W. Shakespeara Sen noci svatojánské. Tento ilustrátor, malíø a sochaø, zde mìl i svùj ateliér. Dnes jsou stromy i zahrada témìø nepøístupné a v žalostném stavu, tis ale zatím pøežívá. Pøi cestì Vrchlického ulicí dolù Nejvìtší tis v Praze je témìø nepøístupný smìrem k Andìlu je po pravé stranì areál firmy Lexus (na úrovni stanice tramvají U zvonu z Plzeòské ulice). Koruna nepøehlédnutelného stromu sahá až nad chodník. Dub uherský** Praha 5-Košíøe, ulice Vrchlického Obvod 444 cm, výška 22 m, stáøí 110 let. Dub uherský zasahuje z balkánského poloostrova, Malé Asie, jižní Itálie, Maïarska až do pražské Vrchlického ulice, kde roste mohutný exempláø u prodejny Lexus jako ozdobný solitér. Strom má nápadnì velké listy o rozmìrech až 12x18 cm s úzkými hlubokými záøezy mezi laloky. Snáší znaèné sucho, roste rychle a má sladké žaludy. Košíøský dub uherský je v dobrém zdravotním stavu, snadno pøístupný a patøí mezi nejvìtší jedince svého druhu. Byl uvádìn již v roce 1997 v knize Chránìná území ÈR 2 (tehdy mìl obvod kmene 413 cm). V souèasné dobì není vyhlášen jako památný, pøestože je podstatnì mohutnìjší než památný dub uherský v Italské ulici. V blízkém parèíku mùžete navštívit ještì památník nositele Nobelovy ceny (1971) chilského básníka Pabla Nerudy ( ). Pùvodním jménem Ricardo Eliezer Neftali Reys Basoalto pøevzal pseudonym podle našeho Jana Nerudy. Jestliže na Malé Stranì roste Nerudova hrušeò, mohl by být na Smíchovì teoreticky Nerudùv dub. 136 "Všechny knihy zežloutnou, ale kniha pøírody má každý rok své nové pøekrásné vydání." H. Ch. Andersen, dánský pohádkáø,

6. Z Chodova do Kunratic

6. Z Chodova do Kunratic 6. Z Chodova do Kunratic Celková délka trasy: 8,2 km Poèet stromù: 8 Poèet informaèních tabulí: 1 Vycházka má jako výchozí bod zastávku autobusù MHD Chodovská tvrz, kde je možné vystoupit z linek è. 125,

Více

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic 4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic Celková délka trasy: 3,8 km (4,7 km) Poèet stromù: 7 Dolní Poèernice Obec leží v místì starého osídlení. V pozdní dobì kamenné (asi 4000 let pø. n. l.)

Více

Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou

Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou Lesní správa Hluboká n. Vl. GPS s 49.06049 v 14.43311 1 Chata Stará Obora GPS s 49.08437 v 14.45508 3 Revír Stará Obora GPS s 49.09609 v 14.41983

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

17. Za památnými stromy Nového Mìsta

17. Za památnými stromy Nového Mìsta Celková délka trasy: 2,6 km Poèet stromù: 2 Poèet informaèních tabulí: 1 17. Za památnými stromy Nového Mìsta Vycházka nás povede z Václavského námìstí k univerzitní botanické zahradì. Vhodným východiskem

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

14. Okolím zbraslavského námìstí

14. Okolím zbraslavského námìstí Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 5 14. Okolím zbraslavského námìstí Na mìstském znaku Zbraslavi je vyobrazena lípa napravo od kostela, jedná se tedy o erbovní strom Zbraslavi. Zbraslavské námìstí

Více

13. Podél lanovky na Petøín

13. Podél lanovky na Petøín Celková délka trasy: 2,5 km Poèet stromù: 5 13. Podél lanovky na Petøín Jasan ve Strahovské zahradì Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom Informaèní tabule Zaèátek

Více

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

Svìtové dìdictví UNESCO

Svìtové dìdictví UNESCO Svìtové dìdictví UNESCO VLKOLÍNEC Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Slovensko VLKOLÍNEC 3 SK STØEDNÍ SLOVENSKO Památková rezervace lidové architektury Vlkolínec byla

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Zaátek trasy podél Motolského potoka je shodný pro pší i pro cyklisty a je jím konená metra na Zliín

Zaátek trasy podél Motolského potoka je shodný pro pší i pro cyklisty a je jím konená metra na Zliín Motolský potok Aktualizovaný popis trasy podél Motolského potoka, stav k 8/2009 (součást aplikace Po Praze podél potoků). TRASA ČÍSLO: 9 Základní údaje Popis trasy Další návaznosti Zajímavosti Co řekli

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Datum vyhotovení: 5.12.2009 Plzeňská Poštovka (A 33) úsek: Nad Hliníkem Zahradníčkova cca 300 m všechny stupně

Více

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let. PAMÁTNÉ STROMY VALAŠSKOMEZIŘÍČSKA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Lípa ve Valašském Meziříčí Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří

Více

2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství

2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství 2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství Celková délka trasy: 5,2 km Poèet stromù: 17 Poèet informaèních tabulí: 3 Pøírodní památka Jasan ztepilý Rohožník - Lom v Dubèi Dubeè u kostela sv. Petra

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu)

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) (Zemědělská příloha) OBSAH: 1. Údaje o pozemcích dotčené

Více

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko VÖLKLINGEN 15 D SAARLAND SÁRSKO Hutì ve Völklingenu byly zahrnuty do seznamu UNESCO jako

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha A4 pozemky obhospodařovány jako sady a zahrady (duben2011) Obr. 2: Dílčí plocha A6 sad vyčištěný v roce 2010 využívaný k pastvě Obr. 3: Dílčí plocha A7 tůň u studánky v západní části

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

5. Za památnými stromy pøírodního parku Modøanská rokle-cholupice

5. Za památnými stromy pøírodního parku Modøanská rokle-cholupice 5. Za památnými stromy pøírodního parku Modøanská rokle-cholupice Celková délka trasy: 8,2 Poèet stromù: 8 Cholupice Vycházku zaèínáme v Cholupicích na jižním okraji Prahy. Na zastávku MHD Cholupice nás

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 11. Oborou Hvìzda. Dub zimní. u Libocké brány. Buk lesní. u Libocké brány. Skupina 5 jírovcù.

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 11. Oborou Hvìzda. Dub zimní. u Libocké brány. Buk lesní. u Libocké brány. Skupina 5 jírovcù. 11. Oborou Hvìzda Celková délka trasy: 3,0 km Poèet stromù: 10 Buk lesní pod letohrádkem u vodoteèe Pøírodní památka Obora Hvìzda Dub zimní u Libocké brány Buk lesní u Libocké brány Skupina 5 jírovcù u

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko QUEDLINBURG 14 D SACHSEN-ANHALT SASKO-ANHALTSKO Staré mìsto Quedlinburg bylo spolu se

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Chráněné území Omezují činnosti, jež by mohly vést k rušení, poškození nebo k zničení dochovaného stavu území, cenného pro svůj krajinný

Více

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA Vytvořily děti z Dětského domova Krnsko příspěvkové organizace: trasa 1: Aneta Daová, Michal Stuchlík, Emílie Oláhová, Adam Oláhvedoucí Petr Špaček, Trasa2: Leona Daová, Hana Abbasová,

Více

Strategický rozvojový plán Obce Ústí

Strategický rozvojový plán Obce Ústí Strategický rozvojový plán Obce Ústí Schváleno zastupitelstvem obce dne: Zpracovatel: PL realizace s. r. o, v XI/2015 Obsah 1 Základní údaje o obci 2 1.1 Základní údaje 2 1.2 Identifikační a kontaktní

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

Autoøi èlánku: Andrea Ouková, árka Lüftnerová

Autoøi èlánku: Andrea Ouková, árka Lüftnerová Milým pøekvapením pro nás byl první výtisk naeho èasopisu, který potìil nejen nás, ale i nae rodièe, známe, kamarády. S nadením jsme se vrhli na druhý díl, ve kterém Vám popíeme ná výlet do Èeského Krumlova,

Více

Dub u Kvítkovického rybníka

Dub u Kvítkovického rybníka LIST 1 Dub u Kvítkovického rybníka Strom roste na S okraji vzdušné strany hráze Kvítkovického rybníka, 1100 m SSV od středu obce Kvítkovice Kvítkovice u Lipí Kvítkovice Mapa 32-22-06 480 cm 32 m 250 let

Více

Průvodce "Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov"

Průvodce Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov Děvín 48 10'36.59"N 16 59'5.75"E se nachází jihozápadním cípu Malých Karpat. Dominantním vrcholem je Děvínská Kobyla. Pod Děvínským hradem začíná červená turistická značka vedoucí až na Duklianský průsmyk.

Více

Pražský "divočinový" speciál! Divoká Šárka

Pražský divočinový speciál! Divoká Šárka Pražský "divočinový" speciál! Divoká Šárka Fotografie Hana Hercherová Na úbočích hluboce zařízlého údolí Šáreckého potoka se rozkládá nejstarší přírodní rezervace na území Prahy Divoká Šárka. Člověk zdejší

Více

Památné stromy Českotřebovska

Památné stromy Českotřebovska Památné stromy Českotřebovska V Ústředním seznamu ochrany přírody (ÚSOP) je na území Českotřebovska evidováno devět památných stromů, skupin stromů nebo alejí. 1. Alej Maxe Švabinského - stromořadí 3 km

Více

HLINÌNÁ ARCHITEKTURA - BUDOUCNOST TISÍCILETÉ TRADICE

HLINÌNÁ ARCHITEKTURA - BUDOUCNOST TISÍCILETÉ TRADICE HLINÌNÁ ARCHITEKTURA - BUDOUCNOST TISÍCILETÉ TRADICE Výstava v Pøíkazích v èp. 54 - Kameníèkovì gruntì Velký nauèný okruh po 12 hanáckých obcích v okolí XII / 1997 - X / 1998 10 11 12 09 08 07 06 03 04

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL

Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Ppress ve keré texty, fotografie, obrázky, mapy a pod. jsou chránìny autorskými právy jednotlivých

Více

PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10

PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10 PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10 Tab. 8: ZM 10 - legenda - obsah mapy ATRIBUT polohopis výškopis popis PŘÍSLUŠNÉ OBJEKTY budova, blok budov, budova s popisem, zničená

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

Přílohy. Seznam příloh

Přílohy. Seznam příloh Přílohy Seznam příloh Obr. 1: Košťálova studánka odtok, Thomsonův přepad (Jaitnerová, červenec 2015) Obr. 2: Machle odtok, Thomsonův přepad (Jaitnerová, září 2015) Obr. 3: Staviště odtok (Jaitnerová, září

Více

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy LESY HL. M. PRAHY MČ Praha Kunratice LESY HL. M. PRAHY Příspěvková organizace hlavního města Prahy Zřizovací listinu schvaluje Zastupitelstvo hlavního města Prahy Hlavní činnost pro MHMP cca 88 % Hospodářská

Více

Pracovní list k exkurzi Šibeniční vrch, Milovice + fotodokumentace. Čp 07/01

Pracovní list k exkurzi Šibeniční vrch, Milovice + fotodokumentace. Čp 07/01 Pracovní list k exkurzi Šibeniční vrch, Milovice + fotodokumentace Čp 07/01 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní

Více

5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7

5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7 5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7 5.1 Napiš k jednotlivým kresbám vìtvièek stromù jejich správný název a název èeledi, do níž daný strom patøí. dub letní - bukovité... buk lesní - bukovité...

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Naučná stezka svatého Josefa

Naučná stezka svatého Josefa Naučná stezka svatého Josefa Autoři této zajímavé okružní naučné stezky s deseti zastaveními, zvolili opravdu originální název. Pojmenovali ji po objektu který ve skutečnosti nikdy neexistoval. A tak snad

Více

Ú ř č ú ř ř š ú ř é é Ú Ú ě é Ú Ž ř ú é é ě é ě š ú č ý ř é é ú ý Ó ů č ý č ý é ý ý Š š é Ž é č ř é č č ů Ž č Ž ů ý ě ě ý Ž č š Ž ň ř ů Š š Ž č Ž č ě

Ú ř č ú ř ř š ú ř é é Ú Ú ě é Ú Ž ř ú é é ě é ě š ú č ý ř é é ú ý Ó ů č ý č ý é ý ý Š š é Ž é č ř é č č ů Ž č Ž ů ý ě ě ý Ž č š Ž ň ř ů Š š Ž č Ž č ě é Ž ý é ě ěř é č Á Á Á Ř Ň Ú ř ň č Ů Á ř ř ň Ť Ř ř ň Í ř ý č ř ý ú ý úř ř č é ú ř ť ř Ť ř Ú ř č ú ř ř š ú ř é é Ú Ú ě é Ú Ž ř ú é é ě é ě š ú č ý ř é é ú ý Ó ů č ý č ý é ý ý Š š é Ž é č ř é č č ů Ž č Ž

Více

skupina PASPORTAPROJEKT OBECPLANÁ

skupina PASPORTAPROJEKT OBECPLANÁ PASPORTAPROJEKT DOPRAVNÍHOZNAČ ENÍ ISO 9001:2009 ISO 14001:2005 OHSAS 18001:2008 OBECPLANÁ Vypracoval: Michal Šustek Datum: Srpen 2011 Pasport a projekt dopravního znaèení obce Planá 1. ÚVOD K PASPORTU

Více

skupina PASPORTAPROJEKT OBECSTVOLÍNKY

skupina PASPORTAPROJEKT OBECSTVOLÍNKY skupina PASPORTAPROJEKT DOPRAVNÍHOZNAČ ENÍ ISO 9001:2009 ISO 14001:2005 OHSAS 18001:2008 OBESTVOLÍNKY Vypracoval: Michal Šustek Datum: Øíjen 2011 Pasport a projekt dopravního znaèení obce Stvolínky 1.

Více

Památné stromy Přešticka. Jitka Vokráčková r. 2013

Památné stromy Přešticka. Jitka Vokráčková r. 2013 Památné stromy Přešticka Jitka Vokráčková r. 2013 Co je památný strom? Termín památný strom provází celou historii našeho ochranářského a okrašlovacího hnutí od konce 19. století - byl použit již v názvu

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014 Chráněná krajinná oblast Český les Bělá nad Radbuzou, červen 2014 CHKO Český les ochrana přírody Vyhlášení: 1. 8. 2005 Rozloha: 473 km2 Kraj: Plzeňský Okresy: Domažlice a Tachov CHKO Český les ochrana

Více

MALOPLOŠNÁ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ Přírodní památka Jílovské tisy Na pravém břehu Jílovského potoka nedaleko obce Jílové, v těžko přístupných, strmých skalnatých a suťovitých svazích vrchu Výrovna, je v lesních

Více

Splněný sen o klidném bydlení

Splněný sen o klidném bydlení Splněný sen o klidném bydlení V Praze není mnoho míst s tak uvolněnou atmosférou. Ve svahu nad Vltavou, na okraji půvabné vilové čtvrti a jedné z nejklidnějších částí města, vzniká Vila Hodkovičky elegantní

Více

1. Charakteristika trvalek Všeobecné rozdìlení trvalek Zásady výbìru druhù pro naše podmínky Použití trvalek...

1. Charakteristika trvalek Všeobecné rozdìlení trvalek Zásady výbìru druhù pro naše podmínky Použití trvalek... Obsah Pár slov úvodem... 7 1. Charakteristika trvalek... 8 1.1 Všeobecné rozdìlení trvalek... 8 1.2 Zásady výbìru druhù pro naše podmínky... 8 1.3 Použití trvalek... 10 2. Pìstování trvalek... 12 3. Rozmnožování

Více

16. Za památnými stromy centra Prahy

16. Za památnými stromy centra Prahy Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 3 16. Za památnými stromy centra Prahy Východiskem naší vycházky je stanice metra trasy A a B Mùstek uprostøed Václavského námìstí. Vydáme se Jindøišskou ulicí.

Více

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY Ahoj mladý odvážlivèe. Já jsem divoké prasátko Karel a tohle je mùj kamarád lev Pepa. Místní lidé nás oba zvolili do znaku mìsta. Jsme moc

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

CELOPLOŠNÁ REKLAMA - TRAMVAJE - BEZ POLEPU OKEN

CELOPLOŠNÁ REKLAMA - TRAMVAJE - BEZ POLEPU OKEN CELOPLOŠNÁ REKLAMA - TRAMVAJE - BEZ POLEPU OKEN 1. rok 2. rok 3. rok KT8 330 000 Kè 300 000 Kè 270 000 Kè zhotovení 150 000 Kè K2 200 000 Kè 180 000 Kè 160 000 Kè 105 000 Kè T3 nebo T6 - jeden vùz 170

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR.

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR. Památné stromy správního obvodu Čelákovic Čelákovice jako pověřený obecní úřad zajišťují na svém správním území (zahrnujícím Čelákovice, Lázně Toušeň, Mochov, Nehvizdy, Svémyslice, Vyšehořovice a Zeleneč)

Více

P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA

P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA Mikroregion Konstantinolázeòsko BEZDRUŽICE - dobrovolný svazek obcí - vznikl v roce 2000 - nyní jej tvoøí

Více

skupina PASPORTAPROJEKT Vypracoval:Neckář Pavel Datum:Listopad201

skupina PASPORTAPROJEKT Vypracoval:Neckář Pavel Datum:Listopad201 skupina PASPORTAPROJEKT DOPRAVNÍHOZNAČ ENÍ ISO901:209 ISO1401:205 OHSAS1801:208 OBECBĚ LEČ Vypracoval:Neckář Pavel Datum:Listopad201 Pasport a projekt dopravního znaèení obec Bìleè 1. ÚVOD K PASPORTU A

Více

6. Ostatní dvoudìložné stromy 1/5

6. Ostatní dvoudìložné stromy 1/5 6. Ostatní dvoudìložné stromy 1/5 6.1 Napiš k jednotlivým kresbám vìtvièek stromù jejich správný název a název èeledi, do níž daný strom patøí. (olivovníkovité) (jilmovité) (oøešákovité) javor mléè (javorovité)

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Eš zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností Pacov

Více

12. Z námìstí Kinských k "M" Malostranská "Platanová"

12. Z námìstí Kinských k M Malostranská Platanová 12. Z námìstí Kinských k "M" Malostranská "Platanová" Celková délka trasy: 3,0 km Poèet stromù: 5 Poèet informaèních tabulí: 3 Vycházku zaèneme na námìstí Kinských, kam se dostaneme tramvají (è. 6, 9,

Více

Po Šluknově a okolí. (vůdcovská práce) Antonín Matějka

Po Šluknově a okolí. (vůdcovská práce) Antonín Matějka Po Šluknově a okolí (vůdcovská práce) Antonín Matějka 23. února 2008 1 Úvod Dost často k nám na základnu přijíždí různé návštěvy. A proto jsem se rozhodl napsat pár návrhů na výlety po okolí Šluknova.

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

Uber plyn! www.uberplyn.cz RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! KAMPAÒ UBER PLYN! SE VÌNUJE NEPØIMÌØENÉ RYCHLOSTI CÍLE KAMPANÌ

Uber plyn! www.uberplyn.cz RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! KAMPAÒ UBER PLYN! SE VÌNUJE NEPØIMÌØENÉ RYCHLOSTI CÍLE KAMPANÌ Uber plyn! RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! Liberecký kraj ve spolupráci s Nìmeckou radou pro bezpeènost provozu na pozemních komunikacích (DVR) pøevzal a adaptoval vybrané prvky kampanì Runter vom Gas! do Libereckého

Více

Návrh DIO: Tavhov, ul. Bìlojarská oprava povrchu komunikace

Návrh DIO: Tavhov, ul. Bìlojarská oprava povrchu komunikace Návrh DIO: Tavhov, ul. Bìlojarská oprava povrchu komunikace Zpracoval: Basl Václav Dne: 6. èervence 29 T + 42 725 398 66 E vaclav.basl@saferoad.cz SAFEROAD Czech Republic s. r. o. Plzeòská 666 33 2 Línì

Více

skupina PASPORTAPROJEKT

skupina PASPORTAPROJEKT PASPORTAPROJEKT DOPRAVNÍHOZNAČ ENÍ ISO901:209 ISO1401:205 OHSAS1801:208 OBECDEŠ TNÉVORLICKÝCHORÁCH Vypracoval:MichalŠ ustek Datum:ř íjen2012 Pasport a projekt dopravního znaèení - obec Deštné v Orlických

Více

Svijanská jedenáctka

Svijanská jedenáctka Námět turistického pochodu Svijanská jedenáctka Turistický výlet na místa, kam se často pěšky nechodí. Přesto i zde se dá najít řada zajímavostí: vesnické kostelíky, údolí Jizery s mohutnými stromy, jezera

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

886 / Motolský háj Připomínky MČ Praha 5 Z (13) parkový les / R [T]

886 / Motolský háj Připomínky MČ Praha 5 Z (13) parkový les / R [T] Přehledový list připomínek v lokalitě 886 / Motolský háj KATEGORIE PŘIPOMÍNKY SPECIFIKACE Změna zařazení lokality Typ struktury (parkový areál (11)) Změna regulativů lokality Změna grafické části hlavního

Více

ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBEC HLINSKO

ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBEC HLINSKO ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBEC HLINSKO 2015 2019 1 1. Základní údaje: Jméno zpracovatele: Údaje Jan Skopalík, starosta obce Obec Hlinsko Hlinsko č. 13 IČO 00636240 2. Historie obce Čtyři kilometry na jih od Lipníka

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Přírodní památka Modřanská rokle

Přírodní památka Modřanská rokle Přírodní památka Modřanská rokle Rozhodnutí kam se vydat s turisty seniory na výlet v závěru dvou zářijových týdnů extrémních veder snad ani jinou možnost nemělo. Zalesněné území kde svůj údolní profil

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: 9. ročník DEN ZEMĚ Objevování krás Kokořínska Místo konání: Mšeno Doprava: vlak Počet účastníků: cca 50 Popis trasy: 6093 Cinibulkova stezka Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní ve Mšeně

Více

KONTEXT DOLNÍ NOVOMLÝNSKÁ NÁDRŽ

KONTEXT DOLNÍ NOVOMLÝNSKÁ NÁDRŽ GSPublisherEngine 0.18.100.100 KONTEXT DOLNÍ NOVOMLÝNSKÁ NÁDRŽ KOSTRA TURISMU V PODPÁLAVÍ - NÁVRH GSPublisherEngine 0.18.100.100 KOSTRA TURISMU V PODPÁLAVÍ - NÁVRH ARCHITEKTONICKÁ SITUACE - NÁVRH VESNICE

Více

14.1. Dùm s peèovatelskou službou Vltavínská, Tøebíè

14.1. Dùm s peèovatelskou službou Vltavínská, Tøebíè 14. Praktická èást 14.1. Dùm s peèovatelskou službou Vltavínská, Tøebíè bjekt se nachází na samém okraji mìsta Tøebíè, v tìsném sousedství mìstské polikliniky a jednou z èástí nemocnice. S objektem sousedí

Více

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Exkurze Nemošická stráň Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Úvod Dobrý den, jako úkol jsme dostali seznámit Vás s náplní naší exkurze, kde jsme se dozvěděli kupu novinek a zajímavostí.

Více

11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení

11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení 11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení 11.5. 1 Royal school for the Deaf Manchester, Velká Británie ahrada se nachází v centru školního areálu pro dìti s postižením sluchu,. Byla navržena

Více

MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE

MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE OBEC BOHATICE MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NÁVRH HOSPODÁŘSKÉHO A SOCIÁLNÍHO ROZVOJE OBCE BOHATICE na období 2011 2015 Místní program obnovy vesnice pro obec BOHATICE HISTORICKÝ VÝVOJ OBCE A OKOLÍ První

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Svìtové dìdictví UNESCO

Svìtové dìdictví UNESCO Svìtové dìdictví UNESCO BÌLOVÌŽSKÝ PARK Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine Ppress veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy a pod. jsou chránìny autorskými právy jednotlivých autorù

Více

S T A T U T Á R N Í M

S T A T U T Á R N Í M S T A T U T Á R N Í MĚSTO L I B E R E C 7. zasedání zastupitelstva města dne: 16. 9. 2010 Bod pořadu jednání: Věc: Prodej pozemků formou opakovaných veřejných dražeb dobrovolných dle zákona č. 26/2000

Více

Úøad prùmyslového vlastnictví. s e ž á d o s t í o z á p i s d o r e j s ø í k u. Údaje o ochranné známce - oznaète køížkem

Úøad prùmyslového vlastnictví. s e ž á d o s t í o z á p i s d o r e j s ø í k u. Údaje o ochranné známce - oznaète køížkem Úøad prùmyslového vlastnictví Antonína Èermáka 2a, 160 68 Praha 6 : (02) 203 83 111, 24 31 15 55 : (02) 24 32 47 18 PØIHLÁŠKA OCHRANNÉ ZNÁMKY s e ž á d o s t í o z á p i s d o r e j s ø í k u è. jednací,

Více

REKONSTRUKCE AREÁLU KOUPALIŠTĚ ZELENÁ ŽABA TRENČIANSKÉ TEPLICE

REKONSTRUKCE AREÁLU KOUPALIŠTĚ ZELENÁ ŽABA TRENČIANSKÉ TEPLICE REKONSTRUKCE AREÁLU KOUPALIŠTĚ ZELENÁ ŽABA TRENČIANSKÉ TEPLICE Adresa: 17. novembra 15, Trenčianske Teplice Architekt: Bohuslav Fuchs Stavitelé: Adamec, Strebinger, Trenčianske Teplice projekty: I. objekt

Více

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

LUŽICKÝCH HOR PRÙVODCE NAUÈNÝMI STEZKAMI POPISKY K FOTOGRAFIÍM

LUŽICKÝCH HOR PRÙVODCE NAUÈNÝMI STEZKAMI POPISKY K FOTOGRAFIÍM AGENTURA OCHRANY PØÍRODY A KRA JINY ÈR POPISKY K FOTOGRAFIÍM OBÁLKA Pohled z Klíèe CHRÁNÌNÁ KRAJINNÁ OBLAST LUŽICKÉ HORY 1) Zmije obecná 2) Dolní Svìtlá s Luží 3) Kostel sv. Máøí Magdalény v Krásné Lípì

Více

VYTÁPÌNÍ NETRDIÈNÍMI ZDROJI TEPL JROSLV DUFK Praha 2003 Jaroslav Dufka VYTÁPÌNÍ NETRDIÈNÍMI ZDROJI TEPL Bez pøedchozího písemného svolení nakladatelství nesmí být kterákoli èást kopírována nebo rozmnožována

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více