UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU"

Transkript

1 UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÝ VÝCVIK Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: TESAŘ H/01 Tesař Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): 1. ročník = 495 hodin/ročník (15 hodin/týden) 2. ročník = 577,5 hodin/ročník (17,5 hodin/týden) 3. ročník = 577,5 hodin/ročník (17,5 hodin/týden) celkem 1650 hodin Datum platnosti ŠVP od: POJETÍ VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obecný cíl předmětu Cílem vyučovacího předmětu odborný výcvik je upevňování vědomostí získaných v teoretickém vyučování a osvojení odborných dovedností potřebných k provádění praktického výkonu tesařských prací. 2. Charakteristika učiva Obsah učiva předmětu odborný výcvik je tvořen tematickými celky, které spolu souvisejí. Učitel odborného výcviku proto musí žákům objasňovat nejen učivo jednotlivých témat, ale i jejich souvislosti a návaznosti. Požadavky na zvládnutí učiva jsou diferencovány s ohledem na možnosti školy v návaznosti na podnikatelskou sféru. Do výuky je zařazena problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ochrany životního prostředí. 3. Pojetí učiva, metody a pomůcky Cílem předmětu je naučit žáky při praktickém provádění tesařských prací aplikovat a rozvíjet vědomosti získané v teoretické výuce, rozvíjet schopnost samostatně rozhodovat o pracovních postupech a schopnost jednání s lidmi. Žáci jsou vedeni ke vztahu k oboru, k osobní zodpovědnosti za kvalitu práce, k péči o životní a pracovní prostředí a dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Žáci dovedou volit, připravit a realizovat technologické postupy jednodušších tesařských prací, volit vhodný materiál, pracovní pomůcky, nářadí a nástroje, dovedou posoudit a vizuálně kontrolovat kvalitu vykonaných prací s ohledem na technická a technologická pravidla. Dovedou provést výpočet potřeby materiálu a kalkulaci jednodušších tesařských prací. V návaznosti na požadavek propojení řemesel tesař, pokrývač a stavební klempíř při pracích na střechách dovedou žáci učebního oboru tesař provádět jednoduché práce při kladení základních druhů střešních krytin a provádění klempířských konstrukcí na střechách.

2 Vyučovací metody v odborném výcviku Vyučovací metody jsou promyšlené, cílevědomé postupy práce učitele odborného výcviku, kterých užívá v odborném výcviku k dosažení výchovně vzdělávacích cílů. Použití vhodné metody je předpokladem k dosažení nejlepších výsledků s nejmenší námahou a v nejkratším čase. Výběr vyučovacích metod Výběr vyučovacích metod pro dané téma a učební den závisí na obsahu učiva a dále na: -individuálních zvláštnostech žáků a jejich věku, -předběžné přípravě žáků v teoretickém vyučování, -materiálních podmínkách k zabezpečení odborného výcviku. Vyučovací metoda bude vždy volena tak, aby : -byl zajištěn výchovný charakter odborného výcviku, -bylo zabezpečeno uplatnění didaktických zásad (uvědomělost, aktivita, názornost, trvalost, osvojení dovedností, plánovitost ) Základní vyučovací metody v odborném výcviku jsou: -motivační metody (zaujmout a udržet žákovu pozornost) -metody osvojení učiva (metoda výkladu vyprávění, popis, vysvětlení, rozhovor. Metoda demonstrace, práce s technickou dokumentací, metoda instruktáže, metoda exkurze. -metody upevňování vědomostí, vytváření dovedností a návyků (cvičení, domácí úkoly) -metody kontroly a pozorování -metody hodnocení a klasifikace odborného výcviku 4. Hodnocení výsledků žáků Bude rozdělena do dvou skupin: - průběžné hodnocení nebo zkoušení, - souborné hodnocení nebo zkoušení (pololetní) Průběžné hodnocení Průběžné hodnocení nebo zkoušení informuje žáky o tom, jakých nedostatků se dopouštějí v průběhu práce. Je doprovázeno rozborem kladů a nedostatků ve vědomostech i dovednostech. Po ukončení každého učebního dne mají žáci znát výsledek své práce, mají rovněž vědět, co budou dělat příští den, na co se mají připravit. Výsledky tohoto hodnocení (zkoušení ) si učitel odborného výcviku zaznamenává do evidence o žácích nebo do jejich pedagogické dokumentace. Souborné hodnocení Souborné hodnoceni následuje zpravidla po zvládnutí dovedností celého tématického celku. Hodnotí se samostatná práce žáků nebo souborná práce. Při tomto hodnocení se sleduje zejména odbornost, jako třeba dodržování technologických postupů, uplatňování teoretických vědomostí v práci, technika práce jako je sledování pracovních pohybů a úkonů a práce. Hodnotí se výsledek hotové práce. Při hodnocení vědomostí a dovedností použije učitel odborného výcviku zejména : Písemné zkoušení se v odborném výcviku vyskytuje ojediněle, zpravidla ve formě domácí písemné práce.

3 Ústní zkoušení provádí učitel odborného výcviku obvykle při instruktáži, ověřuje si vědomosti získané v příslušných odborných předmětech. Praktické zkoušení je v odborném výcviku nejběžnější formou hodnocení. Touto formou se prověřuje a hodnotí stupeň získaných dovedností v rámci plnění jednotlivých témat a tématických celků. Při hodnocení dovedností formou souborných prací, pokud jsou předepsány učební osnovou, se učitel odborného výcviku zaměří na ty žáky, kteří jsou v příslušném tématu slabší. Při dalších činnostech jim pak přiděluje takové pracovní úkony, aby procvičovali dovednosti z těchto okruhů. Tímto postupem může přispět k vyrovnání rozdílů mezi šikovnými a nešikovnými žáky. Ucelený přehled o vědomostech a dovednostech, které žák získal za příslušné klasifikační období, se získává pří pololetních souborných zkouškách (souborných pracích). Na závěr každého pololetí se odborný výcvik klasifikuje známkou. Výsledná známka z odborného výcviku je známkou z kontrolních a souborných prací, popřípadě výsledkem klasifikace z jednotlivých tematických celků a témat. Výsledná známka není průměrem známek získaných za příslušné období, ale musí zhodnotit práci žáka v celém klasifikačním období. Při hodnocení i klasifikaci učitel odborného výcviku především sleduje, zda žáci zvládli v plném rozsahu obsah učební osnovy, zda pracují kvalitně, rychle, hospodárně a dodržují bezpečnost a ochranu zdraví při práci a zásady hygieny. 5. Přínos předmětu k rozvoji klíčových kompetencí a k aplikaci průřezových témat 5.1 Klíčové kompetence Rozvojem klíčových kompetencí je žák připravován k tomu že: a) Kompetence k učení: - získá pozitivní vztah k učení a vzdělávání. - naučí se s porozuměním naslouchat mluvené projevy a využívat ke studiu různé informační zdroje. - seznámí se s možnosti dalšího vzdělávání. b) Kompetence k řešení problémů: - porozumí zadání úkolu získá informace potřebné k řešení úkolu a dovede navrhnout postup řešení. Případně bude spolupracovat s jinými lidmi při řešení zadaných úkolů. c) Komunikativní kompetence: - se aktivně účastní diskusí, aby formuloval a obhajoval své názory a postoje, aby dosáhl jazykové způsobilosti potřebné pro pracovní uplatnění a porozuměl běžné odborné terminologii a pracovním pokynům v písemné i ústní formě.

4 d) Personální a sociální kompetence: - se efektivně učí a pracuje. - využívá zkušenosti jiných lidí a učí se na základě zprostředkovaných zkušeností adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky. - pozitivně ovlivňuje práci v týmu. - podílí se na realizaci společných pracovních činností. e) Občanské kompetence a kulturní povědomí: - chápe význam životního prostředí a uznání hodnoty života. - dodržuje zákony a respektuje práva a osobnosti druhých. - vystupuje proti nesnášenlivosti a diskriminaci. f) Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám: - komunikuje s potenciálními zaměstnavateli a zná obecná práva zaměstnavatelů i pracovníků. g) Matematické kompetence: - správně používá a převádí běžné jednotky. - provádí reálný odhad výsledku řešení dané úlohy. h) Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s nimi: - získává informace z otevřených zdrojů zejména sítě internet. - dovede pracovat s informacemi z různých zdrojů nesenými na různých médiích. 5.2 Odborné kompetence Žák dovede číst stavební výkresy navrhovat jednoduché tesařské náčrty a schémata také používat výkresovou dokumentaci stanovit spotřebu materiálu kalkulaci a cenu. Má základní vědomosti o dřevě a dalších používaných materiálech včetně spojovacích materiálů. Správně volí sled pracovních operací, připravuje technologické postupy a pracovní prostředky. Provádí ruční opracování dřeva, strojní obrábění dřeva a spojování dřevěných prvků. Provádí jednoduché tesařské konstrukce, jednoduché lepenkové krytiny a montáž a demontáž lešení. Zhotovuje a osazuje vnitřní zařízení budov tesařské podlahy, příčky a podhledy. Připravuje přířezy pro obedňování, pomocné tesařské konstrukce a bednění betonových i železobetonových konstrukcí. Ovládá základy práce na osobním počítači.

5 5.3 Průřezová témata Žáci jsou vedeni k řádnému nakládání s odpadem a to i pracovním (tj. odřezky dřeva, hobliny, piliny), další využití ve výrobě, štěpkování, výroba dřevěných briket. Třídí odpad. Žáci dokážou esteticky a citově vnímat své okolí a přírodní prostředí. Osvojí si zásady zdravého životního stylu a vědomí odpovědnosti za své zdraví. Žák zná základní principy šetrného a odpovědného přístupu k životnímu prostředí. Je to součást teoretického výkladu. Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, získají střední vzdělání s výučním listem se mohou ucházet o studium v nástavbovém studiu na středním odborném učilišti a středních školách příslušného zaměření. Realizace průřezových témat je řešena v přílohové části ŠVP Rozpracování průřezových témat ve vztahu k ŠVP.

6 Odborný výcvik 1. ročník Výsledky vzdělávání Učivo tematický celek Hodin Mezipředmětové vztahy Ověření učiva dodržuje ustanovení týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence; při obsluze, běžné údržbě a čištění strojů a zařízení postupuje v souladu s předpisy a pracovními postupy; uvede příklady bezpečnostních rizik, event. nejčastější příčiny úrazů a jejich prevenci; poskytne první pomoc při úrazu na pracovišti; uvede povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu; má přehled o opatřeních CO v rámci oboru; vyjmenuje druhy záchranných a vyprošťovacích prací a technických prostředků pro tyto práce; vysvětlí pravidla BOZ při vyprošťovacích pracích; 1. Úvod do předmětu základní ustanovení právních norem o BOZ a PO, ústava ČR, zákoník práce, řízení a zajišťování BOZ při práci v organizaci; pracoviště odborného výcviku; seznámení s organizaci a vazbou odborného výcviku na ostatní vyučovací předměty; bezpečnost a ochrana zdraví při práci, hygiena práce. První pomoc při úrazech; požární ochrana, příčiny požáru, chování při požáru; stavební činnosti související s civilní ochranou; 30 Občanská nauka Test BOZP. dovede ukládat, přejímat a měřit řezivo; vyjmenuje prostředky pro dopravu a montáž a popíše jejich možnosti použití; vyjmenuje druhy a možnosti použití prostředků pro dopravu a montáž používaných v oboru, zná jejich základní technické parametry; obsluhuje prostředky pro dopravu a montáž používané v oboru; dodržuje pravidla BOZ při práci s dopravními a montážními prostředky; 2. Manipulace s materiálem BOZP při manipulaci s materiálem, protipožární ochrana při manipulaci s materiálem; organizace práce, pracovní postupy, třídění materiálu podle rozměrů, tvarů druhů a jakosti; ukládání stavebního dřeva; prokládání, stavba hrání; příprava k přírodnímu sušení. přejímání a měření dřeva. způsoby ochrany dřeva, impregnace, napouštění, bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci s ředidly a žíravinami; aglomerované materiály a použití; překlížkárenské výrobky, dřevovláknité a dřevotřískové desky; prostředky pro vodorovnou svislou dopravu, montážní prostředky pro stavbu krovů. 60

7 měří a orýsovává dřevo pomocí klasických i elektronických pomůcek; volí, používá a udržuje nástroje, ruční nářadí a pracovní pomůcky; volí, používá, seřizuje a udržuje nářadí pro pracovní činnosti v oboru; ovládá technologické a pracovní postupy; obrábění dřeva ručním nářadím; dodržuje předpisy BOZ při práci s ručním nářadím; 3. Měření a orýsování měřící a rýsovací pomůcky; výběr a použití, údržba, ošetřování a uložení; měření a orýsování; měření a orýsování pomocí metru a pásma; měření a orýsování pomocí úhelníku; měření a orýsování pomocí vodováhy; měření a orýsování pomocí olovnice; měření a orýsování pomocí šablony; měření a orýsování pomocí latě; značení a popis hotových výrobků; 4. Nástroje, nářadí a pracovní pomůcky pro ruční opracování dřeva BOZP při ručním opracování dřeva, seznámení s pracovním místem při ručním opracování dřeva; seznámení a přehled s tesařskými nástroji, nářadím a pomůckami pro ruční opracování dřeva; příprava a seřízení, ostření, ošetření a uložení; příprava dřeva, výběr a rozměřování materiálů; práce s pořízem a škrabkou. řezání dřeva; řezání příčné, podélné a na pokos. volba pil a pilových listů; upnutí dřeva; uchopení a držení pil; správné držení těla při řezání; údržba pil; sekání, štípání, odkorňování a hranění tesáním; volba seker; uchopení seker; správné držení těla při sekání; údržba seker; dlabání, hoblování; nástroje pro dlabání; práce s nástroji pro dlabání; volba hoblíků Matematika

8 vysvětlí účel, princip a vlastnosti spojů dřeva mechanickými prostředky a lepením; volí a provádí základní spoje mechanickými a kombinovanými prostředky; hoblování uběrákem, hladíkem, klopkařem, srovnávacím hoblíkem a římsovníkem; upnutí dřeva; údržba hoblíků; vrtání; výběr nářadí a nástrojů; způsob práce při vrtání průběžných, krytých, pravoúhlých a šikmých děr; upnutí dřeva; údržba nářadí a nástrojů; 5. Spojování dřev spojovacími prostředky a lepením spojování dřev hřebíky, vruty a šrouby. spojování dřev skobami, hmoždinkami a třmeny; spojování dřev lepením; 18 volí a provádí základní spoje mechanickými a kombinovanými prostředky; měří a orýsovává dřevo pomocí klasických i elektronických pomůcek; 6. Zhotovení jednoduchých tesařských výrobků jednoduché tesařské kozy, lešeňové podlážky, palety, bednění, žebříky; 18 vypracuje soubornou práci s využitím poznatků získaných v daném tematickém celku; 7. Souborná práce z učiva z 1 tématického celku; z 2 tématického celku; z 3 tématického celku; z 4 tématického celku; z 5 tématického celku; z 6 tématického celku; 36 Stavební konstrukce

9 Odborný výcvik 2. ročník Výsledky vzdělávání Učivo tematický celek Hodin Mezipředmětové vztahy Ověření učiva vysvětlí účel, princip a vlastnosti tesařských spojů. volí a provádí základní tesařské spoje. vysvětlí účel, princip a vlastnosti spojů dřeva mechanickými prostředky a lepením. volí a provádí základní spoje mechanickými a kombinovanými prostředky. 1. Spojování dřev tesařskými spoji BOZP při provádění jednoduchých tesařských prací, organizace práce, příprava pracoviště; výběr pracovních pomůcek, pracovní postupy; spojování řeziva podélnými a příčnými spoji; spojování hraněného řeziva; spojování polohraněného řeziva; spojování kulatiny; sspojování deskového řeziva podélnými a příčnými spoji; spojování prken; spojování fošen; spojování velkoplošných materiálů; zajištění tesařských spojů; zhotovení bednících dílců; zhotovení jednoduchého bednění; 248,5 volí, používá a udržuje nářadí, nástroje a pracovní pomůcky pro ruční opracování kovů. měří a orýsovává kovy pomocí klasických i elektronických pomůcek. ovládá pracovní postupy ručního opracování a spojování kovů a dovede je realizovat. popíše způsoby ochrany kovů proti korozi a používané materiály. prakticky provádí jednoduché pracovní postupy nátěrů kovových konstrukcí používaných v oboru. dodržuje pravidla PO a BOZ při práci s nátěrovými hmotami. 2. Základy ručního opracování kovů BOZP při ručním opracování kovů, používání nářadí a měřidel; čtení jednoduchých dílenských výkresů, měření a orýsování; dělení řezání, stříhání, sekání, rozbrušování, obrábění vrtání, pilování, broušení, řezání závitů; tváření ohýbání, rovnání, kování, spojování nýtování, pájení, lepení; ochrana proti korozi; 3. Zdivo 35 rozlišuje základní druhy zdících materiálů, popíše jejich vlastnosti a možnosti použití; cihelné a tvárnicové zdivo; 7

10 popíše druhy základních tesařských konstrukcí a možnosti jejich použití. vysvětlí možnosti využití výpočetní techniky při navrhování a výrobě tesařských konstrukcí; vyjmenuje zdroje elektrické energie; vysvětlí způsoby rozvodu elektrické energie na staveništi; zná a dodržuje předpisy BOZ při práci s elektrickými zařízeními; poskytne první pomoc při úrazu elektrickým proudem; 4. Základní tesařské konstrukce BOZP při tesařských pracích, organizace práce, volba nářadí; zhotovení jednoduchých tesařských výrobků, lešeňové kozy, žebříky police, laťové přepážky, zábradlí, oplocení; plnostěnné nosníky a vazníky; příhradové vazníky; navrhování a výroba nosníků pomocí výpočetní techniky; 5. Práce s mechanizovaným nářadím BOZP při práci s mechanizovaným nářadím; práce s elektrickými kotoučovými pilami; práce s elektrickými hoblíky, bruskami; práce s elektrickými frézkami; práce s elektrickými vrtačkami a šroubováky; Odborné kreslení Výrobní zařízení popíše základní konstrukční řešení dřevěných staveb; popíše základní vlastnosti, výhody a nevýhody dřevěných staveb; rozlišuje základní stabilní dřevoobráběcí stroje, umí je seřizovat a obsluhovat; ovládá technologické a pracovní postupy strojního obrábění dřeva; dodržuje předpisy BOZ při strojním obrábění dřeva; 6. Dřevěné pozemní stavby dřevěné domy, mosty, lávky atd.. ; 7 7. Stabilní dřevoobráběcí stroje BOZP při strojním obrábění dřeva, protipožární ochrana při strojním obrábění dřeva, organizace pracoviště a práce; kotoučové pily, nasazování kotoučů, seřizování kotoučových pil; ochrana strojů proti poškození, zabezpečení stroje proti nežádoucímu spuštění, čištění, mazání a konzervování; seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji pila; seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji frézka; 70 Výrobní zařízení Domácí samostatná práce.

11 vypracuje soubornou práci s využitím poznatků získaných v daném tematickém celku; seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji vrtačka; seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji dlabačka; seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji bruska. seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji kolíkovací a čepovací stroj; seřízení a nácvik na dřevoobráběcím stroji soustruh na dřevo; Souborné práce z 1 tématického celku; z 2 tématického celku; z 3 tématického celku; z 4 tématického celku; z 5 tématického celku; 70 Stavební konstrukce Odborné kreslení Matematika Výrobní zařízení

12 Odborný výcvik 3. ročník Výsledky vzdělávání Učivo tematický celek Hodin Mezipředmětové vztahy Ověření učiva zná a dodržuje předpisy BOZ při práci s elektrickými zařízeními; poskytne první pomoc při úrazu elektrickým proudem; rozlišuje základní stabilní dřevoobráběcí stroje, umí je seřizovat a obsluhovat; ovládá technologické a pracovní postupy strojního obrábění dřeva; zná a dodržuje předpisy BOZ při práci ve výškách; 1. Strojní obrábění dřeva BOZP při strojním obrábění dřeva, organizace práce; řezání příčné a podélné; vrtání a dlabání; frézování rovinné a tvarové; formátování a čepování; broušení přířezů; Soustružení; tyčkové a laťkové ploty; zhotovení jednoduchých výrobků; dřevěné zárubně; dveře laťkové a svlakové; Vrata; 2. Montáž a demontáž lešení BOZP při montáži a demontáži lešení; montáž a demontáž trubkového lešení; seznámení s druhy dílcových lešení; 185,5 42 Výrobní zařízení Domácí samostatná práce. rozlišuje základní druhy vodorovných konstrukcí a zná jejich vlastnosti důležité pro navazující tesařské konstrukce střech; zná technické požadavky na podlahy. popíše konstrukční vrstvy dřevěných podlah; ovládá technologické a pracovní postupy zřizování dřevěných podlah a prakticky je realizuje; vysvětlí účel, vlastnosti a konstrukční řešení dřevěných obkladů zdiva; provádí dřevěné obklady; 3. Zhotovení a osazení vnitřního zařízení budov zhotovení stolů, lavic a žebříkových schodů; kladení a opravy dřevěných podlah; zhotovení palubkového nebo deskového obložení stěn a stropů; účel úprav povrchů zdiva; stropní a převislé konstrukce; 63 Odborné kreslení Domácí samostatná práce.

13 zná rozdělení plochých střech; popíše druhy dřevěných nosných konstrukcí plochých střech; popíše skladbu střešního pláště plochých střech; zná názvosloví tesařských konstrukcí; popíše konstrukční prvky a technické požadavky na tesařské konstrukce pozemních staveb; prakticky provádí tesařské konstrukce; vysvětlí vliv tepelných ztrát na spotřebu energie a vnitřní prostředí budov; popíše možnosti snižování tepelných ztrát budov; zhotovuje tepelné a zvukové izolace tesařských konstrukcí podlah, stěn, stropů a střešního pláště; popíše vlastnosti a možnosti použití sádrokartonových konstrukcí; popíše druhy materiálů pro sádrokartonové konstrukce; vysvětlí konstrukční řešení nosných sádrokartonových konstrukcí; 4. Ploché střechy rozdělení plochých střech; nosné dřevěné konstrukce plochých střech; střešní plášť plochých střech; 5. Tesařské konstrukce pozemních staveb tesařské konstrukce stěn a příček; tepelné a zvukové izolace; tepelné ztráty budov a možnost jejich snižování; opláštění dřevěných stěn aglomerovanými materiály; sádrokartonové konstrukce v bytové výstavbě, konstrukční řešení, nosných konstrukcí; 7 35 Stavební konstrukce vysvětlí účel bednění, popíše části a druhy bednění; popíše konstrukci bednění stavebních konstrukčních prvků a způsoby jeho provedení; zhotovuje jednoduchá bednění; zná předpisy pro odbedňování konstrukčních prvků; dodržuje technické a bezpečnostní předpisy při bednících a odbedňovacích pracích; 6. Bednění Požadavky na bednění, materiál, zajišťovací součásti; bednění konstrukčních prvků; odbedňování, údržba a výroba bednících dílců; BOZP při bednění a odbedňování; 28

14 rozlišuje druhy, tvary a části střech, dovede je pojmenovat; popíše základní druhy nosných konstrukcí střech, jejich funkci a konstrukční části; popíše funkci a skladbu střešního pláště; vyjmenuje druhy střešních krytin a popíše způsoby jejich pokládání na střechách; rozlišuje klempířské konstrukce střech, jejich funkci a vazbu na tesařské konstrukce; popíše zednické konstrukce na střechách a jejich vazbu na tesařské konstrukce; popíše soustavy krovů; popíše vaznicové krovy, jejich prvky a zásady pro navrhování; popíše a prakticky realizuje technologické a pracovní postupy při provádění vázaných tesařských konstrukcí krovů; zná způsoby bednění a laťování střech a prakticky je provádí; vysvětlí možnosti a prostředky ochrany krovů proti povětrnosti a biotickým škůdcům a prakticky je aplikuje; dodržuje pravidla BOZ při práci na střechách; volí a provádí základní spoje mechanickými a kombinovanými prostředky; měří a orýsovává dřevo pomocí klasických i elektronických pomůcek; 7. Střechy druhy a tvary střech, části střech nosné konstrukce střech vaznicové a vazníkové, zatížení střech; střešní plášť; klempířské konstrukce na střechách; zednické práce na střechách; Tesařské konstrukce střech BOZP při práci na střechách; výroba, příprava a montáž vázaných krovů; požární bezpečnost dřevěných konstrukcí střech; 9. Vázání a montáž dřevěných konstrukcí BOZP, výrobní výkresy pro založení dřevěných konstrukcí; nařezání a vázání konstrukčních prvků profilů; kontrola úhlů a úrovní pro montáž. montáž, zakotvení a zavětrování, laťování a bednění střech; vynášení, rýsování a vyvazování krovů pultových a sedlových střech, vynášení a vyvazování úsporných krovů; Odborné kreslení Domácí samostatná práce.

15 zná technické a bezpečnostní požadavky na dřevěná schodiště v bytových stavbách; rozlišuje druhy, části a konstrukční uspořádání schodišť; vypočte schodiště a vynese jeho profil; zhotovuje dřevěná schodiště; 10. Schodiště normativní podmínky zřizování dřevěných schodišť; základní konstrukční řešení dřevěných schodišť; výpočet schodišť; 14 Stavební konstrukce zná a dodržuje předpisy BOZ při práci ve výškách; 11. Krytí střech obyčejnými taškami BOZP při krytí střech, práce ve výškách, organizace práce převzetí pracoviště, pracovní postupy, přípravné práce, kontrola podkladu; krytí střech jednoduchou krytinou z obyčejných tašek na střih, krytí střech dvojitou krytinou z obyčejných tašek na řídké a husté laťování; 14 popíše způsoby zajišťování stavebních konstrukcí tesařskými konstrukcemi a možnosti jejich použití; popíše způsoby rekonstrukce tesařských stavebních konstrukcí a prakticky je provádí; popíše možnosti řešení tesařských konstrukcí půdních vestaveb, postupy osazování střešních oken a možnosti využití sádrokartonu; zná pravidla BOZ při rekonstrukcích a dodržuje je; 12. Tesařské práce při rekonstrukcích podpírání a zajišťování stavebních konstrukcí; rekonstrukce tesařských konstrukcí; tesařské konstrukce půdních vestaveb; 21

16 zná a dodržuje předpisy BOZ při práci ve výškách; 13. Jednoduché klempířské práce na střechách osazování střešních poklopů, komínových lávek, žebříků, podpěr hromosvodů; stavebně klempířské práce na střeše oplechování a lemování, osazování prvků odvodnění šikmých střech; 14 Odborné kreslení vypracuje soubornou práci s využitím poznatků získaných v daném tematickém celku; 14. Souborné práce z 1 tematického celku; z 2 tematického celku; z 3 tematického celku a z 4 tematického celku; z 5 tematického celku; z 6 tematického celku a z 7 tematického celku; z 8 tematického celku; z 9 tematického celku a z 10 tématického celku; 49 Stavební konstrukce Odborné kreslení Matematika Výrobní zařízení

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): TESAŘ 36-64-H/01 Tesař 1. ročník = 66 hodin/ročník (2

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ KONSTRUKCE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÝ VÝCVIK Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Zedník 36-67-H/01 Zedník 1. ročník = 495 hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium (rozpis

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Zedník 36-67-H/01 Zedník Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): 1. ročník = 66 hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tesař (kód: 36-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Tesař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Dřevěné a kovové konstrukce

Dřevěné a kovové konstrukce Učební osnova předmětu Dřevěné a kovové konstrukce Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 4. ročník: 32 týdnů

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j.

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j. Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář Kvalifikační úroveň

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář (kód: -001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: ) Týká se povolání: Truhlář nábytkář; Truhlář Kvalifikační

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ KONSTRUKCE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): TESAŘ 36-64-H/01 Tesař 3. ročník = 33hodin/ročník

Více

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí (kód: 36-074-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká

Více

36-66-H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB

36-66-H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB Střední odborné učiliště Kyjov, příspěvková organizace Havlíčkova 1223/17, 697 01 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY UČEBNÍ DOKUMENTY. Dodatek č.j / ze dne 23. května 2005

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY UČEBNÍ DOKUMENTY. Dodatek č.j / ze dne 23. května 2005 MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY UČEBNÍ DOKUMENTY Obor vzdělání: 78-62-C/002 Praktická škola dvouletá Dodatek č.j. 20 597/2005-24 ze dne 23. května 2005 učebním dokumentům č.j. 32 090/2004-24,

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník výroby bednění Kvalifikační

Více

Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: H)

Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: H) Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: 36-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání:

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH STAVEB. Obor vzdělání (kód a název) H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB

Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH STAVEB. Obor vzdělání (kód a název) H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB Střední odborné učiliště Kyjov, příspěvková organizace Havlíčkova 1223/17, 697 01 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH

Více

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H)

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Manažer ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium (rozpis

Více

Práce s technickými materiály

Práce s technickými materiály Práce s technickými materiály Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět práce s technickými materiály je povinně volitelný předmět pro žáky 9. ročníku. Navazuje na předmět praktické činnosti, který

Více

Stavební stroje. Pozemní stavitelství. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Stavební stroje. Pozemní stavitelství. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Stavební stroje Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 2. ročník: 32 týdnů po 2 hodinách

Více

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU kód SM1 SM2 SM3 OBOR STROJNÍ MECHANIK Název učebnice Technická dokumentace Technické normy a tabulky Technologická dokumentace PROJEKT PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG.

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace samostatně pozoruje

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek (kód: 33-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Dělník ve strojírenské výrobě

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Dílenský montážník nábytku (kód: 33-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář nábytkář;

Více

Stavební klempíř pro oplechování a odvodnění střech z tvrdých krytin (kód: H)

Stavební klempíř pro oplechování a odvodnění střech z tvrdých krytin (kód: H) Stavební klempíř pro oplechování a odvodnění střech z tvrdých krytin (kód: 36-105-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká

Více

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Stavební truhlář;

Více

Montáž sádrokartonových desek se speciální úpravou proti vlhkosti a požáru a montáž zvukové a tepelné izolace 1

Montáž sádrokartonových desek se speciální úpravou proti vlhkosti a požáru a montáž zvukové a tepelné izolace 1 Stavební montážník (kód: 6-058-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 6) Týká se povolání: Stavební montážník Kvalifikační úroveň

Více

Stavební materiály. Pozemní stavitelství

Stavební materiály. Pozemní stavitelství Učební osnova předmětu Stavební materiály Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 105 1.ročník: 35 týdnů po 3 hodinách

Více

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45 PŘEDMĚT: Odborný výcvik OBOR: 23-45 45-L/01 Mechanik seřizova izovač Obsah prezentace: Úvodem Obecnécíle předmětu Pojetí výuky Charakteristika, obsah a rozpis učiva 1.ročníku Charakteristika, obsah a rozpis

Více

Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály

Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol. Ing.

CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol. Ing. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol III.2. Inovace

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): TESAŘ 36-64-H/01 Tesař 1. ročník = 66 hodin/ročník

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Počítačová grafika a CNC technika Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: Délka a forma studia:

Více

Hodnoticí standard. Osazovač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Osazovač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Osazovač (kód: 36-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Osazovač Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP) ZEDNÍK. Obor vzdělání (kód a název) 36-67-H/01 ZEDNÍK. Platnost ŠVP od 1.9.2009 č.j. 01/2009-ZD

Školní vzdělávací program (ŠVP) ZEDNÍK. Obor vzdělání (kód a název) 36-67-H/01 ZEDNÍK. Platnost ŠVP od 1.9.2009 č.j. 01/2009-ZD Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) ZEDNÍK Obor vzdělání (kód a název) 36-67-H/01 ZEDNÍK Platnost ŠVP

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Jiří Nekola ODBORNÉ KRESLENÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Jiří Nekola ODBORNÉ KRESLENÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Jiří Nekola ODBORNÉ KRESLENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 33-56-H/01 Truhlář Vytvořeno v rámci Operačního

Více

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Provozní zámečník (kód: 23-073-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník Kvalifikační úroveň

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP): POKRÝVAČSKÉ PRÁCE. Obor vzdělání (kód a název): 36-69-E/01 POKRÝVAČSKÉ PRÁCE

Školní vzdělávací program (ŠVP): POKRÝVAČSKÉ PRÁCE. Obor vzdělání (kód a název): 36-69-E/01 POKRÝVAČSKÉ PRÁCE Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP): POKRÝVAČSKÉ PRÁCE Obor vzdělání (kód a název): 36-69-E/01 POKRÝVAČSKÉ

Více

23-41-M001 Strojírenství. Celkový počet týdenních vyučovacích hodin za studium: 4 Celkový počet vyučovacích hodin: 136 Platnost od: 1.9.

23-41-M001 Strojírenství. Celkový počet týdenních vyučovacích hodin za studium: 4 Celkový počet vyučovacích hodin: 136 Platnost od: 1.9. Učební osnova vyučovacího předmětu technické kreslení Obor vzdělání: 2-41-M001 Strojírenství Délka forma studia: 4 roky, denní Celkový počet týdenních vyučovacích hodin za studium: 4 Celkový počet vyučovacích

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Klempíř drakař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř drakař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř drakař (kód: 23-052-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady Dřevohostice

Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady Dřevohostice Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady 248 751 14 Dřevohostice ŠVP Zámečnické práce a údržba zpracovaný dle RVP 23-51-E/01 Strojírenské práce. Tříletý obor zakončený závěrečnou zkouškou (ústní,

Více

1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti

1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti Zpracoval : Karel Horbas, ZŠ Lysice, Technické práce 1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti 2. Cílová skupina : chlapci 6. až 9. ročníku, úkoly budou zadávány ve vyučovacích

Více

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér vratových systémů (kód: 36-172-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér kovových stavebních konstrukcí

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Sedlář (kód: 32-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Sedlář Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Hodnoticí standard. Dělník výroby bednění (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník výroby bednění (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník v dřevozpracujícím

Více

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační Typ kurzu Oborové zaměření Název kurzu Stručný popis (pro koho, o čem a k čemu kurz je) Počet Obsluha CNC obráběcích strojů (23-026-H) Truhlář nábytkář (33-001-H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ MATERIÁLY Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Zedník 36-67-H/01 Zedník 1. ročník = 66 hodin/ročník

Více

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik pro brýlovou techniku (kód: 23-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M D Ě L N Í K V E S T R O J Í R E N S K É V Ý R O B Ě 2 3-007 - E

V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M D Ě L N Í K V E S T R O J Í R E N S K É V Ý R O B Ě 2 3-007 - E V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M D Ě L N Í K V E S T R O J Í R E N S K É V Ý R O B Ě 2 3-007 - E Obsah OBSAH... 2 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROGRAMU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ... 3 2. PROFIL ABSOLVENTA... 4 VÝSLEDKY

Více

Používání různých prostředků pro manipulaci s částmi strojů a zařízeními, ocelovými konstrukcemi a jejich částmi 3

Používání různých prostředků pro manipulaci s částmi strojů a zařízeními, ocelovými konstrukcemi a jejich částmi 3 Mechanik kolejových vozů (kód: 23-062-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik kolejových vozidel Kvalifikační

Více

ŠVP - Profil absolventa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště řemesel, Kutná Hora, Čáslavská 202

ŠVP - Profil absolventa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště řemesel, Kutná Hora, Čáslavská 202 1. Profil absolventa Název vzdělávacího programu: Truhlář Motivační název: Kód a název oboru: 33-56-H/01 Truhlář Stupeň vzdělání: Střední vzdělání s výučním listem Délka studia (v letech): 3 Forma studia:

Více

dílenský řád, HBP úvod do technického zobrazení

dílenský řád, HBP úvod do technického zobrazení Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti - chlapci Ročník: 6. dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygienická pravidla a předpisy dodržuje technologickou

Více

Pokrývač skládaných krytin střech historických budov (kód: H)

Pokrývač skládaných krytin střech historických budov (kód: H) Pokrývač skládaných krytin střech historických budov (kód: 36-032-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace. Stavební obory - tesař

Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace. Stavební obory - tesař Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Stavební obory - tesař I. Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků: 1. ročník - ruční opracování

Více

Hodnoticí standard. Výrobce forem ze dřeva (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výrobce forem ze dřeva (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výrobce forem ze dřeva (kód: 28-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Výrobce forem ze dřeva Kvalifikační

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3 Mechanik (kód: 23-063-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik kolejových vozidel Kvalifikační úroveň

Více

Stavební klempíř pro zhotovování drážkových krytin (kód: H)

Stavební klempíř pro zhotovování drážkových krytin (kód: H) Stavební klempíř pro zhotovování drážkových krytin (kód: 36-106-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Stavební

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 23-032-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení

Více

Pokrývač skládaných krytin vláknocementových

Pokrývač skládaných krytin vláknocementových Pokrývač skládaných krytin vláknocementových (kód: 36-068-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Pokrývač

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ MATERIÁLY Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika

Více

Montér kovových stavebních konstrukcí (kód: H)

Montér kovových stavebních konstrukcí (kód: H) Montér kovových stavebních konstrukcí (kód: 36-094-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň

Více

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55. R o z h o d n u t í

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55. R o z h o d n u t í R o z h o d n u t í určení nabídky povinných a nepovinných zkoušek pro maturitní zkoušku konanou ve školním roce 2014/2015 Na základě ustanovení 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér;

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér; Důlní zámečník; Mechanik

Více

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér ocelových (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér; Strojní zámečník;

Více

Hodnoticí standard. Optik (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik (kód: 23-074-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Optik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná způsobilost

Více

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač Střední průmyslová škola, Ostrava Vítkovice, příspěvková organizace Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač (čtyřletý - ukončený maturitní zkouškou) Vyučované odborné předměty:

Více

Dělník výroby dřevařských polotovarů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevařských polotovarů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevařských polotovarů (kód: 33-025-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník výroby

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Orientace v normách, v technických podkladech a dokumentaci pro montáž a opravy vzduchotechnických zařízení 3

Orientace v normách, v technických podkladech a dokumentaci pro montáž a opravy vzduchotechnických zařízení 3 Montér vzduchotechniky (kód: 23-072-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Montér vzduchotechniky Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Betonář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36)

Hodnoticí standard. Betonář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Betonář (kód: 36-052-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Betonář; Železobetonář Kvalifikační úroveň NSK

Více

Hodnoticí standard. Podlahář dřevěných podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Podlahář dřevěných podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Podlahář dřevěných podlah (kód: 36-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Podlahář dřevěných podlah Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Podlahář průmyslových podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Podlahář průmyslových podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Podlahář průmyslových podlah (kód: 36-082-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Podlahář průmyslových podlah

Více

Hodnoticí standard. Tvářeč plastů pro letadla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tvářeč plastů pro letadla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tvářeč plastů pro letadla (kód: 23-136-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Tvářeč plastů pro letadla Kvalifikační

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace samostatně pozoruje

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Mechanik optických přístrojů (kód: 23-030-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

PRÁCE S TECHNICKÝMI MATERIÁLY

PRÁCE S TECHNICKÝMI MATERIÁLY PRÁCE S TECHNICKÝMI MATERIÁLY 8. a 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Práce s technickými materiály se vyučuje jako volitelný předmět

Více

ročník 6. 7. 8. 9. celkem počet hodin 1 1 0 1 3 Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků

ročník 6. 7. 8. 9. celkem počet hodin 1 1 0 1 3 Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Předmět pracovní činnosti postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií. Žáci zde přicházejí do přímého kontaktu s

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 2-02-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení Kvalifikační

Více

Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: H)

Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: H) Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: 33-054-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Obuvník pro zakázkovou výrobu (kód: 32-007-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Obuvník pro

Více

KOMPLETNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

KOMPLETNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM KOMPLETNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Den 1. 14,00 18,00 4 h 2. 14,00 18,00 4 h 3. 14,00 18,00 4 h 4. 14.00-18.00 4 h 5. 14.00-18.00 4 h Předmět Komunikační dovednosti - zásady komunikace, otázky, dialog. Komunikační

Více

Hodnoticí standard. Montér výplní stavebních otvorů. Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér výplní stavebních otvorů. Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér výplní stavebních otvorů (kód: 36-054-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér výplní stavebních

Více