9.číslo Květen 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "9.číslo Květen 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno"

Transkript

1 9.číslo Květen 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Fotka z NON-STOP Cyklopřejezdu Československa kdo uhádne čí to kolo je? :)

2 Plán akcí 2.5. Oddílovka Železný Tomík MAO kolotúra brigáda pro účastníky Přejezdu na hlavním cyklistickém závodu Roznos KD Společná akce se Skauty, info u Lucky F Parlament od 18hod na Spirále Voda info v časopise a u Skupa 6.6. Oddílovka Plavba na Oparno, instruktorský kurz pro rádce, info Skupik Záverečná hra CEH Děkujeme všem sponzorům a partnerům za podporu akce NON- STOP Cyklopřejezd Československa 2013.

3 LEX Polana 2013 Přejezd skončil, a tudíž nastává ten pravý čas začít již pořádně řešit náš letní tábor :) Během dubna jsme dostali pouze jednu předběžnou přihlášku, tak budeme doufat, že pojedeme ve více než ve třech lidech... Všichni se můžeme těšit na krásných deset dní putování po Polaně a Nízkých Tatrách. Vylezeme na nejvyšší horu Nízkých Tater, prozkoumám partyzánský bunkr a spoustu jeskyň a během jednoho odpočinkovějšího dne si také na kánoích sjedeme část Hronu. Program bude nabitý a rozhodně se nebudeme nudit, ale je přizpůsobený i těm mladším, tak se nebojte a pojeďte :) Sraz: v pátek ve 20:00 na Spirále zkontrolujeme zabalené baťůžky, rozdáme si jídlo a společný materiál a rozdělíme se do funkčních skupinek :) Odjezd: 22:29 hodin z ČD Kladno pro děti povinně platí sraz v osm, po domluvě je možno přijít až na nádraží Návrat: v neděli v 23:18 na ČD Kladno možnost přespání na Spirále (ti co nikam hned neodjíždějí) nebo vyzvednutí dětí na nádraží pozdě večer Cena: 2500,- Kč V ceně je zahrnuta doprava, jídlo, drobné přesuny po horách, vypůjčení lodí, vstup do Demenovské ledové jeskyně. V ceně není zahrnuto cestovní pojištění každý se obstarává sám. Všichni s sebou budou potřebovat občanku či pas (pro mladší 15let), eura a pojištění, tak na to nezapomeňte :) Během nejbližších družinovek se k vám dostanou již závazné přihlášky, na stránkách oddílu bude přihláška již během prvního květnového víkendu. Prosíme o vyplnění závazné přihlášky a do odevzdat i se zálohou 1000,- Kč přímo nám nebo vašemu rádci. Doplatek 1500,- Kč se bude doplácet do V případě jakýchkoliv dotazů se obraťte přímo na nás: Weasy: maleckovalucie@centrum.cz. tel Láďa: lpeska@seznam.cz, tel Weasy & Láďa

4 Voda Orlice Je to již rok, co jsme byli naposledy na vodě. Tak se vydáme i letos. Sraz v pátek odpoledne nebo v sobotu brzo ráno na ČD Kladno, dle stavu vody a místa vyplutí bude upřesněno Návrat v neděli navečer na ČD Kladno, také bude ještě upřesněno. Upřesnění času a odjezdu bude cca týden před akcí. Cena: 800,-Kč, sourozenecká sleva 200,-Kč V ceně zahrnuto půjčení lodí, doprava, strava, ubytování ve stanech. Přihlášky s penězi odevzdejte svému rádci nebo mě do S sebou: Plavky, ručník, hygi potřeby Spacák, karimatku Páteční večeři, pokud budeme vyjíždět v pátek Oblečení do lodi Oblečení na převlečení Láhev na vodu Opalovací krém Pokrývku hlavy Sluneční brýle Baterka Šátek Lžíci, nůž, plecháček Vše zabaleno do jednoho batohu a ideálně zabezpečit proti vodě. Skupik Přihláška na vodu Orlice Jméno, příjmení: Datum narození: Plavec: Využiji sociální slevu nebo peněz z OKa, částka: Podpis rodičů nebo zákonného zástupce:

5 Skupové hlavy Tajná akce V pátek jsme odjeli z ČD kladno. Weasy nám ve vlaku dala indícii, kam máme jet - měli jsme jet do Hradce Králové. Tam jsme sledovali,stopovali Číňana. Ten nám dal další zprávu (zašifrovanou). Když jsme ji dostali a vyluštili, tak jsme měli jet do Dědova. Tam jsme se ještě dvakrát ztratili, ale nakonec jsme přece jenom dorazili do tomácké chaty Dědov. Ještě jsme se stihli rozdělit na dvě skupiny po třech a každá skupina dostala jednoho stařešinu. Potom nám Láďa řekl, že si můžeme vzít jen DVĚ věci ze kletru a spací potřeby, a že stimhle budeme muset přežít celý víkend. To nás odrovnalo. Potom jsme šli spát. Hráli jsme různé hry, ve kterých jsme mohli dostat nějakou věc z batohu nebo jídlo (mrkev,celer..)a z toho jsme vařili tvůrcům her (Láďa, Weasy, Vojta) polívku.šli jsme s Vojtou na hrad, ale tam jsme nedošli, ale za to jsme se pořádně zkoulovali a to nám ztačilo. Potom nám Lucka F. dala zprávu, že tvůrci her nás chtějí uvěznit a máme získat od strážce (Weasy) mapu. Tak jsme utekli a získali mapu. Několikrát jsme se ztratili, ale pak jsme zase našli cestu zpět. Ve 22:30 jsme se museli vzbudit a projít územím čarodejnic, které nás mohly uhranout svými pohledy.:d Ráno jsme se vzbudili a dali se do úklidu, to nám trvalo hoodně dlouho. Pak jsme šli na nádraží a jeli zpět do Kladna. Byl to super víkend. Dalo se to přirovnat k vojenskému výcviku:d. Syky (drobnou korekturu na žádost provedla Weasy) Společné foto v 6 hodin ráno :-)

6 Cyklopřejezd Československa 2013 se podařil Turistický oddíl mládeže Roháči Kladno má za sebou další ze svých non stop štafetových akcí. Tentokrát šlo o Přejezd republiky. A aby to nebylo tak jednoduché, nepřejížděli jsme pouze Čechy a Moravu, ale celé území bývalé federace. Své úsilí jsme tedy završili až na východním Slovensku na hranicích s Ukrajinou. S pořádáním podobných akcí má náš oddíl bohaté zkušenosti. Vše začalo již roku 1981 prvním Přechodem republiky z Plechýho na Sněžku. Ten byl ještě pořádán turistickým oddílem Rysy, který později zaniknul a někteří jeho členové přešli do nově vzniklého oddílu Roháči. Od té doby se Přechody pořádají každých pět let. V devadesátých letech se k nim přidaly ještě cyklistické Přejezdy a také Přeběhy. Brzy nám začala být naše republika malá. A tak jsme se vydávali i za hranice. V této souvislosti bych vzpomněl třeba Přeběh 2009 z Kladna do polského Štětína a hlavně Přejezd rovněž z Kladna do italského Grada, který byl zakončen doslova v mořském příboji. Naposledy, tedy před pěti lety, jsme zase navštívili hlavní města hned tří států, když jsme se vydali z Kladna přes Prahu a Vídeň do Budapešti. Letos jsme Kladnem jenom projížděli, a to po půlnoci ze soboty na neděli Ale to předbíhám, nebo vlastně předjíždím sled událostí. Slavnostní start byl naplánován na sobotu na bývalé trojmezí Československa a obou německých států. Startovat se mělo v 9:00. Díky určitému zpoždění při nakládání kol jsme ale na start dorazili o něco později. Odstartovali jsme tedy v 10:00. Na startu jsme se setkali s místními lidmi, kteří nám popřáli hodně zdaru. A pak už to začalo. Společný start, rozjezd, první stoupání, první defekty. Ale nic vážného, pouze upadlé blatníky a podobné prkotiny, které nás nemohou zastavit.

7 Pak jsme se již vydali dál štafetovým způsobem se střídáním pěti skupin. Celkem nás jelo 27, délky etap se pohybovaly tak okolo kilometrů. Do skupin jsme byli rozděleni na základě výkonnostních testů, které proběhly v dubnu pár týdnů před startem. Počasí bylo chladné, oproti pátku, kdy jsme měli sraz na Spirále a kolem bylo léto, se ochladilo o 15 stupňů. Takže jsme už první den využili všechny dlouhé elasťáky a neprofuky, které jsme původně brali jen pro případ, že by při průjezdu pod Tatrami bylo k ránu chladněji. Oproti upravenému itineráři posunutému o hodinu kvůli pozdnímu startu jsme nejprve nabrali další ztrátu, ale ta se pak srovnala. V sobotu večer na cestě přes Lány do Žiliny se k bleskům přidal déšť, vystřídaný později lijavcem s drobnými ledovými krupkami. Přes Kladno jela skupina číslo 5 složená převážně z malých dětí. Nabrala ztrátu, která k ránu narostla díky bloudění další ze skupin při průjezdu Prahou. Dvě hodiny vypadaly hrozivě, ale podařilo se je snížit. V neděli večer už jsme se dostali na Moravu. V pondělí ráno jsme se pak se ztrátou pár desítek minut přes hraniční přechod Bumbálka - Makov dostali na Slovensko. Největší zpoždění jsme měli v pondělí večer, kdy se jedna ze skupin neplánovaně vydala do Popradu. Brzy jsme se však vrátili na původní trasy a Přejezd jsme zakončili v úterý ve 13:00 hodin poblíž Malých Trakan na hranici s Ukrajinou. Náš Přejezd tedy trval symbolicky 75 hodin, přičemž letos na podzim oslavíme právě 75 let od vzniku Československa. Do Kladna jsme se vrátili díky obětavému úsilí řidičů firmy Pohl s.r.o. 1. května 2013 po páté ranní hodině. Cestou jsme ještě stihli aquapark v Popradu. Celá akce by se nemohla konat bez našich partnerů, tedy firem Meritum Kladno Projekce s.r.o., Dr. Oetker, Bezreklamky, Colsys Automatic, město Kladno, Uniservis Hašek, Socool, Sambar Sport, Etnetery, Bisnode a Ráj Kol. Děkujeme též našim mediálním partnerům Kladenskému deníku a Kladenským listům. Pro návštěvníka stránek Roháčů ještě uvedu, že se brzy objeví odkazy na fotky a případné další historky a kuriozity. Hop

8 Zkouška dospělosti Karel Kryl 1. Ami V nedělním oblečení F nastoupíš před komisi, G studené vysvědčení E vezme, co bylo kdysi. 2. V portmonce umístěnka, slavnostní učitelé a lež - co první směnka úvěru pro dospělé. R1: C Opilí od radosti G si sami trochu lžeme, F že zkouškou dospělosti E opravdu dospějeme. R2: Tak tanči, lásko sladká, protanči večer celý: ten bál je křižovatka: dospělí - nedospělí. 3. Na klopě vlají stužky, z orchestru znějí bicí, dozrál čas pro častušky a vstupu do milicí. 4. Dozrál čas dilematu:"být pro anebo proti?" Pak čekat na výplatu jak jiní patrioti. R1: R2: 5. Dostaneš místo lásky od těch, co všechno vědí, trojhlavé neotázky, čtyřhlavé odpovědi. R3: Šumivé víno pění a dívky oblékly si namísto dětských snění dospělé kompromisy. R2: R1:

9 Pulčický Hobitci Ahoj Roháči, V dubnu se nejmladší družinka věnovala hlavně kolu. Pověděli jsme si o povinném vybavení cyklisty a jízdního kola. Taky jsme o jednu družinovku vyjeli na malou projížďku. O jednu družinovku jsme si také ukázali jak se vymění píchlá duše. Na přelomu měsíce března a dubna jsme se podívali do Mníšku, kde jsme oslavili společně Velikonoce. A na konci měsíce se konala dlouho očekávaná akce, a to přejezd Československa I z nejmladší družiny se v poslední skupince někdo našel. A určitě vás nikoho nepřekvapí, že to byla zrovna Anička.

10 Duben jsme si užily a už nás čekají jen dva společné měsíce před prázdninami. V Květnu nás čeká mezioddílový závod Železný Tomík, Bitva na Ostrém nebo třeba Den dětí a mnoho dalšího. O Všech akcích se dozvíte buď v časopise, a nebo na družinovkách.

11 Vtipná stránka Automat na limču Jednou v lese vyschl potok a zvířátka se rozhodla, že si koupí automat na limonády. První přišel medvěd hodil tam 20 Kč vypadla mu coca cola. Druhý tam přišel vlk hodil tam 20 Kč vypadl mu sprite. přišel tam zajíc hodil tam 20 Kč nevypadlo mu nic tak kopl do automatu vypadla mu dvacka hodil jí tam znovu nic mu zase nevypadlo tak kopnul znovu do automatu a vypadla myška a povídá,,ty bys chtěl pít viď, ale mě se už nechce čůrat'' Zvířátka a povolení Zvířátka v lese se dohodla, že si postaví sídliště. Do města na příslušné úřady půjde liška, ta je dost fikaná, všechna potřebná potvrzení a povolení rychle vyřídí, řekla si zvířátka. A tak tedy liška šla. Přešel den, dva, týden, měsíc a po měsíci se liška vrací se stáhnutým ocasem a celá zničená říká: "35 potvrzení mám, je to 36, poslední se mi už vyřídit nepodařilo. Tak se do města vydá medvěd. Ten jako nejsilnější v lese určitě zařídí, abychom tu měli sídliště, přemýšlela zvířátka. Přešel den, dva, týden, měsíc a po měsíci se medvěd celý vystresovaný a vyhublý vrací a říká: "35 potvrzení mám, jen to 36, poslední se mi už vyřídit nepodařilo." Zvířátka se už pomalu smiřují s tím, že budou dál bydlet v podmínkách nedůstojných pro zvíře 21. stolení, když tu najednou řekne oslíček: "Já bych to zkusil vyřídit!" Ostatní zvířátka se začnou smát a říkají: "Ani liška se svým intelektem a ani medvěd z pozice moci to nedokázali vyřídit, už jen ty to dokážeš!" Ale oslík se těmito řečmi nedal odradit a vydal se do města. Za tři dny se zvířátka vzbudila kvůli velkému ruchu a vidí, jak už z dálky jde osel a mává se všemi potvrzeními. Za zády mu jedou bagry, jeřáby, nákladní auta s pískem a ostatním stavebním materiálem. Zvířátka se nestačí divit a ptají se osla, jak se mu to podařilo vyřídit. "Velmi jednoduše," říká osel, "přijdu na úřad, otevřu první dveře - spolužák, druhé dveře - spolužák, třetí dveře - spolužák..."

12 Obsah živin v ovoci a zelenině prodávaných v supermarketech neustále klesá Níže jsou uvedeny výsledky studie dokazující, jak neustále klesá obsah živin v ovoci a zelenině, které se prodávají v supermarketech. Pokles je opravdu alarmující. Obsah živin v ovoci a zelenině v supermarketech na základě rozborů z let 1985, 1996 a 2002 (Zpracoval Jiří Bátěk s využitím dat z výzkumů sanatoria v Schwarzwaldu a Pharmaconcernu Geigy.) Abychom svému tělu dodali potřebné látky v dostatečném množství, což po nás pomocí hladu a chuti vyžaduje, musíme proto konzumovat stále více ovoce a zeleniny. Tento nárůst spotřeby ovoce a zeleniny je dnes interpretován jako pozitivní trend, totiž zdravý způsob života moderního člověka. Můžeme se tak dočíst, že moderní člověk, dbalý svého zdraví, krásy těla a hygieny se odvrací od vepřového k paprice a rajčatům. Radost nad tak skvělou zprávou nám zkazí výše uvedená tabulka. Jak vidíme, moderní člověk jí ve skutečnosti jen stále více zeleninového a ovocného polystyrénu. Kde je příčina? Vyčerpala se snad zemědělská půda? Vypěstovali jsme snad odrůdy krásné mrkve bez mrkve? Nemusíme se hned zabývat konspiračními teoriemi o tom, které obchodní řetězce na stále vyšším prodeji potravin o stále menším obsahu živin vydělávají (například naposledy i v ČR v souvislosti s Babišovou továrnou propíraná kauza koňského masa ve výrobcích z hovězího v řetězcích Tesco), stačí vědět, že velkopěstírny zeleniny dnes například mrkev pěstují na skelné vatě, prostě proto, že roste rychleji a je to levnější. Kolik asi může skelná vata předat mrkvi živin? Můj rozum čerstvého periférního vidláka mi říká, že žádné. Alespoň u nás v údolí. Co s tím? Pokud chcete jíst v budoucnu ještě normální zeleninu a ovoce, zdá se mi jako dobrý nápad rada Václava Cílka, geologa, filozofa a spisovatele: Investujte do orné půdy a malého traktůrku... Boci, ekoterorista, co nás nutí vrátit se na stromy zem

13 Kladno se dusí jako za bolševika (jen s tím rozdílem, že už bez Poldovky) Kladno jako první české město přesáhlo počet dní, po které smí být legálně překročen limit pro polétavý prach (PM 10). Následovalo tak Ostravu, která celoroční smogovou kvótu vyčerpala už v polovině února, a přidalo se k Brnu, které kvótu vyčerpalo počátkem března. Kladensko má však dlouhodobé problémy nejen s překračováním limitů pro prach, ale také se znečištěním arzénem a rakovinotvorným benzo-a-pyrenem. Překročit denní limit pro znečištění prachem je povoleno 35 dnů během roku. Podle údajů ČHMÚ monitorovací stanice Kladno-Švermov překročila limit 36-krát 15. března, uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví. Připomněl, že obyvatelé Kladenska dýchají ovzduší zamořené škodlivinami natolik, že překračuje nejen doporučení Světové zdravotnické organizace, ale i platné limity stanovené evropskou směrnicí pro kvalitu ovzduší. Politici proto požádali Evropskou komisi o výjimku pro překračování hodnoty pro znečištění prachem, ale platnost výjimky již vypršela v červnu 2011, dodal Šuta. Jako polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 µm (PM 10). Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délky dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění. Znečištění ovzduší prachem představuje v České republice vážné ohrožení zdraví. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo na svědomí za rok 2011 asi předčasně zemřelých lidí a 2 tisíce nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže, uvedl Šuta. Kladensko má také problémy se znečištěním ovzduší arzénem, jehož roční průměrná koncentrace by neměla překročit 6 ng/m3. Monitorovací stanice Stehelčeves v roce 2011 zaznamenala nejvyššího hodnotu ze všech stanic v České republice, když naměřila 6,8 ng/m3. Vysoké hodnoty arzénu naměřily také stanice Kladno-Švermov (5,7 ng/m3) a Kladno-Vrapice (5,3 ng/m3). Benzo-a-pyren je rakovinotvorný polyaromatický uhlovodík, který se do ovzduší uvolňuje jako výsledek nedokonalého spalování. Jeho celoroční koncentrace by neměla překročit 1 ng/m3, ale monitorovací stanice Kladno-Švermov tento limit překračuje mnohonásobně. Například v roce 2011 tu byla naměřena hodnota o 290 % vyšší. Zamoření ovzduší benzo-a-pyrenem je tu srovnatelné s některými částmi Ostravy, připomněl Šuta. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu má znečištění ovzduší prachem v České republice za rok 2011 na svědomí přes tisíc předčasně zemřelých lidí a dva tisíce nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. Z deníku Referendum zkopíroval

14 Pravidla CODEXu Boci BYSTROST ( barva fialová, heslo: "Buď ve střehu!") Postřeh Chytni pravítko do prstů podle tabulky (3x) 10 let 20 cm, 11 let 20 cm, 12 let 18 cm, 13 let 17 cm, 14 let 16 cm, 15 let 15 cm. Vyhraj nad soupeřem rádcem 3x za sebou "Pětikorunu v dlani". Vyhraj nad rádcem v tleskané Odhad Odhadni vzdálenost let do 100m (tolerance 20%) let do 200m 15 let do 500m Odhadni minutu Míření Na vzdálenost 10 m zasáhni čtverec 1x1 m 80 ranami ze sta. Naházej do terče šipkami ze 3 m z 20 hodů 150 bodů. Střelbou ze vzduchovky na 10 m na terč 8-5,5 v čase 10 min počtem 10 ran (+ 3 zástřel) dosáhni 60 bodů. Střelbou z luku na 10 m 3 šípy ze 4 do zavěšeného pytle. Prakem na 10 m sestřel 3 ranami plechovku od džusu Plížení Postupuj 100 m terénem tak, abys nebyl zahlídnut. Za vítězství ve hře "Dobývání prachárny" Vybuduj si pozorovatelnu skrytou a 12 hodin v ní skrytě pozoruj a zaznamenávej život kolem Šifrování a přenos zpráv Dosáhni v psaní a příjmu Morseovy abecedy alespoň III. VT (odeslat 30 a přijmout 20 znaků za 1 min.) Za vítězství v řetězovém spojování - hra družin Nauč se a předveď 3 způsoby šifrování zpráv. Dosáhni ve vysílání a příjmání Semaforu alespoň III. VT (odeslat 30 a přijmout 20 znaků za 1 min.) Zpověď (tajná podmínka losováním)

15 900 - LESNÍ MOUDROST (barva tmavě modrá, heslo: " Podal jsem ruku trávě a je z ní obilí,podal jsem ruku vodě a je z ní víno. Zvolna a opatr- ně podávám ruku lidem, některým lidem") Bezručka Jednou rukou si navlékni a zavaž tkaničku do bot Jednou rukou vyndej z krabičky zápalku, škrtni a zapal svíčku Jednou rukou si oblékni kalhoty a bundu Nůž Vyřezej si z dřeva ozdobnou hůlku Udělej 30 třísek Vyrob si počítací dřívko Sekera Přesekni 10 větví o průměru nad 5 cm Zatluč sekerou 3 deseticentimetrové hřebíky až po hlavičku, aniž bys je ohnul Přebobruj kládu o průměru přes 30 cm Pila S rádcem přeřízni 3 kulatiny o průměru nad 10 cm Provaz Dosáhni alespoň III. vt v uzlování Zpověď (tajná losovaná zkouška)

16 Májoví oslavenci :-) 1.5. Jáchym 6.5. Boci 7.5. Honza Syky 9.5. Kuba D Honza M Tomáš H. Ještě někdo další? Pokud zjistíte, že jsem na vás zapomněla (a to čistě z toho důvodu, že vás prostě nemám v žadném ze seznamů), dejte mi vědět, ať se tak neděje každý rok :-) Dan Franěk 2166,- Weasy 352,- Anička 200,- Eva H. 150,- Honza L. 1820,- Boule 5,- Lucka V. 1976,- Martin ,- Jára 2100,- Lukáš P. 1150,- Honza M. 2440,- Míša D. 30,- Lúca Boule tel.: HORÁC měsíčník turistického oddílu mládeže 2713 Roháči Kladno. Adresa redakce: Lucka Weasy Malečková (maleckovalucie@centrum.cz, ) Do tohoto čísla svou prací přispěli: Weasy, Skup, Syky, Boci, Hop, Lucka V. Toto číslo vychází v nákladu 40 výtisků. Internetové stránky oddílu: Internetové stránky Asociace TOM:

5.číslo Leden 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

5.číslo Leden 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 5.číslo Leden 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Kampak se pojede na začátku roku? 8.1. Novoroční oddílovka 10.1. Dršmaš Florbal 23.-25.1. DA Sirotci 30.1.-1.2. Steinbach

Více

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v červnu a o prázdninách? 4.6. Oddílovka 5.-7.6. Pleskoty v Českém Ráji (závěrečný turnaj ve víceboji)

Více

9.číslo Květen 2012 Ročník XXIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

9.číslo Květen 2012 Ročník XXIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 9.číslo Květen 2012 Ročník XXIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Jaké jsou (i (ne))víkendové plány na květen? 3.5. Oddílovka 4. 8.5. instruktorský kurz, účast: školič Skup :-),

Více

5.číslo Leden 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

5.číslo Leden 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 5.číslo Leden 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Akce budoucí... 3.1. oddílovka 4.1. Járův maturák (téměř oddílová akce :-) ) 8.1. 1.trénink na Přejezd 2013!!!; 16-18,30

Více

7.číslo Březen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

7.číslo Březen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 7.číslo Březen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Na jaké akce se můžeme těšit v březnu? 5.3.- Oddílovka, Nácvik divadla (od 18:30) 13.-14.3. Brigáda na Opárně 19.3.

Více

10.číslo Červen 2012 Ročník XXIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2012 Ročník XXIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2012 Ročník XXIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno A co všechno ještě stihneme za poslední měsíc před prázdninami? :-) A co už jsme stihli??? 1.-3.6. se vydalo 14

Více

5.číslo Leden 2012 Ročník XXIII.

5.číslo Leden 2012 Ročník XXIII. 5.číslo Leden 2012 Ročník XXIII. Co se bude dít v lednu a únoru??? :-) 5.1. oddílovka 7.1. Tříkrálová Okoř, turistický pochod z Veleslavína až na Okoř :-), sraz 7:00 na ČD, cena 100 Kč 14.1. bruslení na

Více

1. číslo Září 2016 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

1. číslo Září 2016 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 1. číslo Září 2016 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno PLÁN AKCÍ 8.9. První oddílovka 15. 9. Roznos KD 17. 9. Bitva na Hrádku 24. 9. Setkání na kopci Roháč Zveme Tě na

Více

1.číslo Září 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

1.číslo Září 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 1.číslo Září 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v září? 8.9. - Nábor 11.9. I. Oddílovka 1. pol. Září Kola Šumava Info: Lucka V. 20.9. Bitva na Hrádku

Více

10.číslo Červen 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2013 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Plán akcí 6. 6. Oddílovka 14. 16. 6. školení na Opárně, akce pro velké :), odjezd kolem 16:00, info u Skupa 21.

Více

2. číslo Říjen 2016 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

2. číslo Říjen 2016 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 2. číslo Říjen 2016 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno NON-STOP PŘECHOD REPUBLIKY 2016 Co se bude dít v říjnu? 6.10. Oddílovka 8.10. Výlet na Okoř 13.10. Roznos KD 16.10.

Více

KAMARÁD MILÉ KAMARÁDKY, MILÍ KAMARÁDI, JE TU ROK PŘEJEME VÁM, ABYSTE S DOMEČKEM ZAŽILI SPOUSTU ZÁBAVNÝCH CHVIL A PRIMA VÝLETŮ.

KAMARÁD MILÉ KAMARÁDKY, MILÍ KAMARÁDI, JE TU ROK PŘEJEME VÁM, ABYSTE S DOMEČKEM ZAŽILI SPOUSTU ZÁBAVNÝCH CHVIL A PRIMA VÝLETŮ. Dům dětí a mládeže Třešť Leden 2018 Kontakt : telefonní číslo 567 224 986 E mail: ddm@zs-trest.cz Web: www.zs-trest.cz KAMARÁD MILÉ KAMARÁDKY, MILÍ KAMARÁDI, JE TU ROK 2018. PŘEJEME VÁM, ABYSTE S DOMEČKEM

Více

2.číslo Říjen 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

2.číslo Říjen 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 2.číslo Říjen 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co budeme dělat v říjnu? 2.10. Oddílovka 4.-5.10. Dřeviáda na Hrádku 12.10. Běh Járy Cimrmana 18.10. Den stromů 22.10.

Více

Varianta II. 1. 8. 2008 Most 9:05 vlak Plzeň 11:54 12:03 vlak České Budějovice 13:56 14:09 BUS Rybník 14:52 15:12 vlak Vyšší Brod 15:34

Varianta II. 1. 8. 2008 Most 9:05 vlak Plzeň 11:54 12:03 vlak České Budějovice 13:56 14:09 BUS Rybník 14:52 15:12 vlak Vyšší Brod 15:34 Vltava 2008 Termín: pátek 1. 8. 2008 čtvrtek 7. 8. / pátek 8. 8. 2008 Plán etap: Kilometráž Kemp Délka etapy Den 318,9 km Vyšší Brod Pod Hrází 11,9 km Sobota 307,0 km Kemp U Nojdy 12,5 km Neděle 294,5

Více

/2010 Podzimniny Jídlo do středy do večeře.

/2010 Podzimniny Jídlo do středy do večeře. Říjen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se o

Více

Outdoor club HANACE uvádí. měsíčník jménem Monitor. na měsíc září 2015. Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman,

Outdoor club HANACE uvádí. měsíčník jménem Monitor. na měsíc září 2015. Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman, Outdoor club HANACE uvádí měsíčník jménem Monitor na měsíc září 2015 Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman, letos určitě, jako každý rok, vydařený a kromě Hanmana jsme měli podařený tábor plný srandy

Více

Znečištěné ovzduší a lidské zdraví

Znečištěné ovzduší a lidské zdraví Znečištěné ovzduší a lidské zdraví Brno, 11. ledna 2011 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik e-mail: miroslav.suta (zavináč) centrum.cz http://suta.blog.respekt.ihned.cz Znečištění

Více

Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví

Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví Bratislava, 2. února 2011 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik e-mail: miroslav.suta (zavináč) centrum.cz http://suta.blog.respekt.ihned.cz

Více

Znečištění ovzduší a zdraví

Znečištění ovzduší a zdraví Znečištění ovzduší a zdraví Čelákovice, 31. března 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) Evropa: asi 370 tisíc předčasných úmrtí ročně zkracuje

Více

Květen 2017 ORONGONG

Květen 2017 ORONGONG Květen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se

Více

1. PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR ( ) INFORMACE PRO RODIČE

1. PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR ( ) INFORMACE PRO RODIČE 1. PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR (8.-12.7.2019) Začátek tábora: pondělí 8. července od 7:00 do 8:00 hodin v SVČ Mozaika. Vyzvedávání dětí: Každý den je vyzvedávání dětí mezi 15:30 16:00 hodinou. v prostorách tělocvičny.

Více

Červen 2017 ORONGONG

Červen 2017 ORONGONG Červen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Rozpis Tio Milla 2018 Nynäshamn (Švédsko)

Rozpis Tio Milla 2018 Nynäshamn (Švédsko) Rozpis Tio Milla 2018 Nynäshamn (Švédsko) 20.4.2018 29.4.2018 Závodníci a trenéři TioMila 2018: Sestava je již potvrzená. Doprava tam: Pátek 20.4.2018 Praha letiště (Nejpozději do 10:00 hodin ) doprava

Více

Znečištění ovzduší. Bratislava, 19. února 2014 MUDr. Miroslav Šuta. a lidské zdraví. Centrum pro životní prostředí a zdraví

Znečištění ovzduší. Bratislava, 19. února 2014 MUDr. Miroslav Šuta. a lidské zdraví. Centrum pro životní prostředí a zdraví Znečištění ovzduší a lidské zdraví Bratislava, 19. února 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) způsobuje předčasnou smrt asi 370 tisíc Evropanů

Více

YMCA PRAHA. Na mapě je to zde:

YMCA PRAHA. Na mapě je to zde: 27. 6. 2018 v Praze Milí rodiče, rok se s rokem sešel a pomalu nastává čas opět vyslat vaše potomky na cestu za dobrodružstvím. Oblast, do které se vydáme tentokrát, se zmítá v souboji dobra a zla, je

Více

7. číslo Březen 2017 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

7. číslo Březen 2017 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 7. číslo Březen 2017 Ročník XXVIII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno PLÁN AKCÍ NA BŘEZEN 2. 3. Oddílovka 15. 3. Rádcák 17. - 19. 3. Akce s KOPR info v časopise 25. 3. TZM Kralupy

Více

MONITOR Listopad 2015

MONITOR Listopad 2015 MONITOR Listopad 2015 Pravidelný měsíčník českobudějovického Outdoor clubu Hanace Říjen je úspěšně za námi a nám nezbývá nic jiného, než se vrhnout do dalšího měsíce. V říjnu jsme si vyzkoušeli, jaké to

Více

10. číslo Červen 2016 Ročník XXVII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10. číslo Červen 2016 Ročník XXVII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10. číslo Červen 2016 Ročník XXVII. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno PLÁN AKÍ KONE ŠKOLNÍHO ROKU 2. 6. Oddílovka 4. 6. Oslava 25 let A-TOM 16. 6. Roznos KD 18. 6. Výlet s rodiči

Více

9. číslo Květen 2018 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

9. číslo Květen 2018 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 9. číslo Květen 2018 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno PLÁN AKCÍ 3.5. Oddílovka 18.-20.5. Akce která nejde slovy popsat 7.6. Červnová oddílovka 15.-17.6. Závěrečná akce

Více

Leden 2015. 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz. Nazdar bratři a sestro,

Leden 2015. 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz. Nazdar bratři a sestro, Leden 2015 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestro, doufám, že jste zdárně oslavili Vánoce i Silvestr! Skautská oslava Vánoc byla letos opravdu parádní a všichni si ji

Více

Družinová výprava Růžovek 26.4. aneb Po stopách josefodolských čarodějnic

Družinová výprava Růžovek 26.4. aneb Po stopách josefodolských čarodějnic A Editorial, Zprávy z hradu Akce, které nás čekají hoj, vítám vás všechny u dalšího vydání akély. Kolombo odeslal příspě vek s vtipy, takže se pořádně posmějeme. Ale už tu máme pozdní jaro a doufám, že

Více

4.číslo Prosinec 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

4.číslo Prosinec 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 4.číslo Prosinec 2014 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Kam můžeme jet v prosinci? 4. 12. Prosincová oddílovka 6. 12. Lovosická Vánočka Kdo by měl zájem, nechť dá vědět

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT 43.oddíl skautů Modrý šíp INFORMACE O 43. ODDÍL SKAUTŮ 43. oddíl skautů Modrý šíp je určen pro chlapce ve věku 9 až 17 let. MODRÝ ŠÍP Oddíl je součásd skautského střediska Modrý šíp, které sídlí v Ostravě

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:...

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:... Oddíl Stříbrný vlček Rudná Česká tábornická unie ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** Provozovatel: Oddíl Stříbrný vlček Rudná, ČTU Cena tábora pro rok 2015: 3400,- Kč konaného

Více

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2015 18. 7. 1. 8. 2015. Informace pro rodiče a děti. o táboře a jeho okolí. odjezdu a platbě. kontaktech.

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2015 18. 7. 1. 8. 2015. Informace pro rodiče a děti. o táboře a jeho okolí. odjezdu a platbě. kontaktech. LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2015 18. 7. 1. 8. 2015 Informace pro rodiče a děti o táboře a jeho okolí odjezdu a platbě kontaktech vybavení dětí PÁR SLOV ÚVODEM PRO RODIČE Tábor se nachází v klidném prostředí

Více

AKCE NA CELÉ JARO, LÉTO A PRÁZDNINY 2015 PÁLENÍ ČARODĚJNIC, BEROUNKA, PRÁZDNINOVÁ VLTAVA A TÝDENNÍ TÁBOR

AKCE NA CELÉ JARO, LÉTO A PRÁZDNINY 2015 PÁLENÍ ČARODĚJNIC, BEROUNKA, PRÁZDNINOVÁ VLTAVA A TÝDENNÍ TÁBOR SPOLEK BLESK WWW.SDRUZENIBLESK.CZ, 777 624 456 AKCE NA CELÉ JARO, LÉTO A PRÁZDNINY 2015 PÁLENÍ ČARODĚJNIC, BEROUNKA, PRÁZDNINOVÁ VLTAVA A TÝDENNÍ TÁBOR Ahoj, tady jsou nové akce na letošní jaro a léto!!!

Více

Pokud se chcete zúčastnit, je nutné se na jednotlivé dny nahlásit předem. Každý den nás může být max. 10 účastníků + lektorky a asistentky.

Pokud se chcete zúčastnit, je nutné se na jednotlivé dny nahlásit předem. Každý den nás může být max. 10 účastníků + lektorky a asistentky. Letní aktivity na Miladě Kdy a kde? termín: 8. - 12. července příchod: 8-9 h, Milady Horákové 1; od 9 h denní program návrat: 15-16 h, Milady Horákové 1 O co jde? Letní aktivity na Miladě jsou pokračováním

Více

1.číslo Září 2012 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

1.číslo Září 2012 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 1.číslo Září 2012 Ročník XXIV. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Začátek nového školního roku je tady... a s ním i naše tradiční i netradiční zářijové a říjnové akce :-)) 13.9. 1.

Více

,,Týden nových zážitků,,

,,Týden nových zážitků,, Přihláška na letní příměstský dětský tábor Termíny: 13. 18. července 2015 17. 22. srpna 2015 (vybraný termín označte podtržením) denně od 8:00 16:00,,Týden nových zážitků,, Údaje o dítěti Jméno:, příjmení:..

Více

V ZEMI DRAČÍCH CÍSAŘŮ

V ZEMI DRAČÍCH CÍSAŘŮ V ZEMI DRAČÍCH CÍSAŘŮ 3.-16. srpna 2014 Chedrbí (okr. Čáslav) Vážení zájemci, tento tábor je určen jakémukoli dítěti, které chce zažít spoustu zábavy a dobrodružství. Vyzkoušet si žít čtrnáct dní v přírodě,

Více

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2017 Léto s úsměvem

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2017 Léto s úsměvem Přihláška na letní dětský tábor ORLÍK VYSTRKOV 2017 Termín : 16. 22. července 2017 Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2017 Léto s úsměvem Údaje o dítěti Jméno:, příjmení:.. Adresa trvalého bydliště:...

Více

PIONÝRSKÁ SKUPINA KOLO KOLOVEČ CO VÁS ČEKÁ.

PIONÝRSKÁ SKUPINA KOLO KOLOVEČ CO VÁS ČEKÁ. PIONÝRSKÁ SKUPINA KOLO KOLOVEČ CO VÁS ČEKÁ. AKCE, DÍLNY, VOLNOČASOVÝ KLUB, AIRSOFT, TÁBOR leden červenec 2012 NABÍDKA ČLENSTVÍ Staňte se členy Sdružení PIONÝR Pionýrské skupiny Kolo Koloveč členský příspěvek....

Více

Jihlavská astronomická společnost

Jihlavská astronomická společnost Pokyny pro účastníky Letního astronomického soustředění LASO 2010 Hájenka Černé lesy, Brtnice na Jihlavsku, 21. až 30. července 2010 Vážení rodiče a účastníci, na základě Vámi zaslané přihlášky Vám prostřednictvím

Více

Milí přátelé, turisté a milovníci přírody, Tomíci,

Milí přátelé, turisté a milovníci přírody, Tomíci, Milí přátelé, turisté a milovníci přírody, Tomíci, dostává se Vám do rukou první oficiální zpravodaj 10. Mezinárodní olympiády TOM, který jsme v návaznosti na legendu o vzniku našeho města nazvali Paví

Více

Co má housenka na srdci

Co má housenka na srdci Září 2015 ORONGONG Co má housenka na srdci Zdravím čtenáře Orongongu, prázdniny jsou u konce a nový školní rok 2015/2016 nám začíná. Tábor si všichni užili, děti ho hodnotily jako jeden z nejlepších za

Více

Nýdek Hluchová 27. 31.7.2015

Nýdek Hluchová 27. 31.7.2015 Nýdek Hluchová 27. 31.7.2015 Cena tábora: 2900,- Kč VS 104 Pobyt je určen dětem ve věku 5 10 let S neukončeným řečovým vývojem S poruchami plynulosti řeči S nesprávnou výslovností hlásek S výukovými obtížemi

Více

ZPRAVODAJ. KUFR a ÚSVIT léto 2011. 24.-31.7. týden Odysea v Náchodě. 23.7.-6.8. dva týdny Tábor Úsvit 2011

ZPRAVODAJ. KUFR a ÚSVIT léto 2011. 24.-31.7. týden Odysea v Náchodě. 23.7.-6.8. dva týdny Tábor Úsvit 2011 ZPRAVODAJ KUFR a ÚSVIT léto 2011 24.-31.7. týden Odysea v Náchodě 23.7.-6.8. dva týdny Tábor Úsvit 2011 17.-21.8 prodloužený víkend Alpy na kole i pěšky 20.8. sobota Splutí Moravice Zpravodaj Kufru a Úsvitu

Více

Jméno a příjmení:. Zdravotní pojišťovna:...

Jméno a příjmení:. Zdravotní pojišťovna:... P Ř I H L Á Š K A N A TÁ B O R Pořadatel: 25. středisko AXINIT Brno Termín tábora: 21. 7. - 1. 8. 2012 Místo konání: tábořiště u Brzkova Cena tábora: 1 400,- Kč Osobní údaje účastníka tábora: Jméno a příjmení:.

Více

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Ahoj Hanačáci! Je tady duben, druhý jarní měsíc, ale venku to pořád vypadá jako o Vánocích. Ale pozor, v Hanaci rozhodně neplatí přísloví březen za kamna

Více

Tábor Tuláci 2011. Vážení rodiče,

Tábor Tuláci 2011. Vážení rodiče, Tábor Tuláci 2011 Vážení rodiče, ve dnech 2.7-16.7.2011 se bude na louce u Rosovic konat tradiční letní tulácký tábor. Místo našeho čtrnáctidenního pobytu je asi pět kilometrů od Dobříše. V blízkosti jsou

Více

Tábor Matějovec 2.8. 16.8.2008

Tábor Matějovec 2.8. 16.8.2008 Tábor Matějovec 2.8. 16.8.2008 Odjezd je v pátek 1. srpna 2008 (pro skauty) Sraz je u klubovny v 8:00 hodin Na tábor pojedeme na kole, na tábořiště dorazíme v sobotu v poledne Účast je dobrovolná Odjezd

Více

VODÁCKÝ SPORTOVNÍ KLUB VSK RÁJEC-JESTŘEBÍ

VODÁCKÝ SPORTOVNÍ KLUB VSK RÁJEC-JESTŘEBÍ VODÁCKÝ SPORTOVNÍ KLUB RÁJEC-JESTŘEBÍ 2015 Ahoj kamarádi! I v roce 2015 jsme připravili spoustu zajímavých akcí. Na lodi, na kole, nebo i pěšky. Nabízíme Vám rozšířený program našich akcí pro všechny výkonnostní

Více

DĚTI A, DĚTI B (ZŠ LUPÁČOVA), DĚTI C JUN A, JUN B, JUN C, JUN D, JUN E

DĚTI A, DĚTI B (ZŠ LUPÁČOVA), DĚTI C JUN A, JUN B, JUN C, JUN D, JUN E LETNÍ SOUSTŘEDKO 2018 1. TERMÍN: 14.7.2018-21.7.2018 DĚTI A, DĚTI B (ZŠ LUPÁČOVA), DĚTI C JUN A, JUN B, JUN C, JUN D, JUN E OBROVSKY SE TĚŠÍME NA LÉTO A S NÍM BLÍŽÍCÍ SE 15. LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ FANTASY DANCE

Více

Střediska YMCA-SKAUT Břeclav

Střediska YMCA-SKAUT Břeclav KVĚTEN 2009 Střediska YMCA-SKAUT Břeclav ročník XV, číslo 5. Milé skautky a skauti, vážení rodiče, máme tady předposlední měsíc školního roku, který by v nás měl vyvolat zvýšené úsilí zejména ve škole.

Více

Schůzka rodičů 5. 2. 2014

Schůzka rodičů 5. 2. 2014 Schůzka rodičů 5. 2. 2014 Program Informace o oddíle Složení vedení Informační zdroje Placení příspěvků Plán akcí Tábor Informace o skupinách Ostatní Informace o oddíle Pravidelná činnost Celoroční program

Více

LT MH SDH Líně 2014 26.7.2014 2.8.2014

LT MH SDH Líně 2014 26.7.2014 2.8.2014 Zabezpečení: Vedoucí: hlavní vedoucí: Martin Zavřel vedoucí: Petr Keramidas David Šmůla pomocníci zdravotník: Jaroslav Vosátka Lucie Mikešková M. Vosátková Ubytování: Chatový ráj Komorník GPS: 49 8'5.114"N,

Více

Táborové noviny MAHIGANI BABYLON. Junák - český skaut, z.s. Středisko Hraničář Trutnov. 13. smečka vlčat MAHIGANI Trutnov

Táborové noviny MAHIGANI BABYLON. Junák - český skaut, z.s. Středisko Hraničář Trutnov. 13. smečka vlčat MAHIGANI Trutnov Táborové noviny MAHIGANI BABYLON Junák - český skaut, z.s. Středisko Hraničář Trutnov ZÁKLADNÍ INFORMACE střediskového letního tábora: TERMÍN 18.7.- 1.8. 2015 TÁBOŘIŠTĚ GPS SRAZ ODJEZD Rybná nad Zdobnicí

Více

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2012

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2012 LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2012 14. 7. 28. 7. 2012 Informace pro rodiče a děti o táboře a jeho okolí odjezdu a platbě kontaktech vybavení dětí PÁR SLOV ÚVODEM PRO RODIČE Tábor se nachází v klidném prostředí

Více

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost.

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 2. Cyklista jede z osady do města. První polovinu cesty vedoucí přes kopec jel

Více

Znečištění ovzduší v České republice. MUDr. Miroslav Šuta. Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015. Centrum pro životní prostředí a zdraví

Znečištění ovzduší v České republice. MUDr. Miroslav Šuta. Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015. Centrum pro životní prostředí a zdraví Znečištění ovzduší v České republice Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) Evropa: asi 370 tisíc předčasných úmrtí

Více

27. 7. 31. 7. 2015 8 00 16 00 hod cena: 1000,-Kč

27. 7. 31. 7. 2015 8 00 16 00 hod cena: 1000,-Kč Všeobecný příměstský tábor 27. 7. 31. 7. 2015 8 00 16 00 hod cena: 1000,-Kč (Při platbě do 30. 4. 2015 zvýhodněná cena 900,-Kč) Věk účastníků : 6-12 let Přihlášky a platba DDM Třinec. Info: Bc. Věra Mrkvová,

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

LETNÍ CAMP HC LEDEČ n.s. 2014 CHŘENOVICE osada METEOR

LETNÍ CAMP HC LEDEČ n.s. 2014 CHŘENOVICE osada METEOR LETNÍ CAMP HC LEDEČ n.s. 2014 CHŘENOVICE osada METEOR Termín: Letní sportovní Camp proběhne od 16.6.2014 22.6.2013 Nástup : Pondělí - 16.6.2013 do 9:00 hod. Odjezd: Neděle - 22.6.2013 v 15:00 hod. Sraz

Více

Někde je přes vodu i můstek, ale to je nuda.

Někde je přes vodu i můstek, ale to je nuda. Ahoj kamarádi, Zvu vás všechny srdečně na tradiční cyklovýlet z Prahy do Příbrami. Máme tentokrát jubileum, je to již 10. ročník a o to více se na vás těším. Letos pojedeme trasou, která bude téměř kopírovat

Více

ORONGONG KVĚTEN 2012

ORONGONG KVĚTEN 2012 ORONGONG KVĚTEN 2012 1 SLOVO ÚVODEM Vítám vás znovu u několika málo stránek našeho seriózního měsíčníků, občas občasníku. Snad vás neudolaly horké dny posledního týdne a můžete se tak vrhnout do předposledního

Více

Bohemia sport Žatec z.s.

Bohemia sport Žatec z.s. PŘIHLÁŠKA LETNÍ SPORTOVNÍ TÁBOR V ŽEROTÍNĚ S VÝUKOU ANGLICKÉHO JAZYKA Místo: Žerotín Termín: 6.7. 13.7. 2019 Cena: 3 800 Kč Více info na tel. čísle pořadatelky paní PhDr. Lucie Staňkové: 601 369 084 Téma

Více

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité!

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité! VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2016 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Anna-Marie Koubová Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Alžběta Mandelová Organizační práce a členská základna

Více

YMCA PRAHA. Na mapě je to zde:

YMCA PRAHA. Na mapě je to zde: 10. 6. 2019 v Praze Milí rodiče, zjistila se neskutečně zvláštní věc, vím, že mi to možná nebudete věřit, ale je to tak. Váš potomek, u některých z Vás dokonce i víc potomků, patří do tzv. VÝJIMEČNÉ GENERACE!

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

2. Problematika výhod a nevýhod sociálních sítí Facebook, My Space & Co (příloha č.2)

2. Problematika výhod a nevýhod sociálních sítí Facebook, My Space & Co (příloha č.2) Český jazyk 8.ORg Zkoušející: Mag. Eva Zojer Hlavní termín: květen 2010 Témata na výběr: 1. Problematika světové hospodářské krize, její příčiny a následky (příloha č.1) Jedním z nejzávažnějších problémů

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA. Letní dětský tábor - HORNÍ JELENÍ Termín tábora: neděle pátek

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA. Letní dětský tábor - HORNÍ JELENÍ Termín tábora: neděle pátek ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA Letní dětský tábor - HORNÍ JELENÍ 2019 Pořadatel tábora: RADOST CZECH REPUBLIC z.s., Rudé armády 121, 533 74 Horní Jelení zastoupený : Vladislavou Maškovou tel. 607 574 032 Hlavní vedoucí:

Více

Co má Housenka na srdci

Co má Housenka na srdci Říjen 2015 ORONGONG Co má Housenka na srdci Zdravím všechny čtenáře, září nám uteklo jako voda a už je tu říjen. Vítám v našem oddílu všechny nováčky a také samozřejmě Benjamínky. Díky moc těm, kteří nám

Více

SELECTION, HEAT, PISTONS, BLAZERS, HORNETS, MAVERICKS, BULLS

SELECTION, HEAT, PISTONS, BLAZERS, HORNETS, MAVERICKS, BULLS LETNÍ SOUSTŘEDKO 2019 2. TERMÍN: 17.8.2019-24.8.2019 SELECTION, HEAT, PISTONS, BLAZERS, HORNETS, MAVERICKS, BULLS OBROVSKY SE TĚŠÍME NA LÉTO A S NÍM BLÍŽÍCÍ SE 16. LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ FANTASY DANCE STUDIA!

Více

Tábor Tuláci 2013. Vážení rodiče,

Tábor Tuláci 2013. Vážení rodiče, Tábor Tuláci 2013 Vážení rodiče, ve dnech 6. 7. - 20. 7. 2013 se bude na louce u Rosovic konat tradiční letní tulácký tábor. Místo našeho čtrnáctidenního pobytu je asi pět kilometrů od Dobříše. V blízkosti

Více

LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KARATE OLOMOUC 13. - 18.7. 2015 Zasíláme doplňující informace o letním soustředění: Datum: od 13.7. 2015 (pondělí) do 18.7.2015 (sobota) Místo konání: Chata JUNIOR, Kunčice 14, Staré

Více

CENTRUM PRO POMOC DĚTEM A MLÁDEŽI,

CENTRUM PRO POMOC DĚTEM A MLÁDEŽI, CENTRUM PRO POMOC DĚTEM A MLÁDEŽI, o.p.s. ČESKÝ KRUMLOV a JIHOČESKÁ INFORMAČNÍ CENTRA PRO MLÁDEŽ TÁBOR A ČESKÝ KRUMLOV členové Asociace pro podporu rozvoje informačních center pro mládež v České republice,

Více

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým Vážení přátelé, jak možná víte, letos v červnu jsme pořádali historicky první setkání určené teenagerům a dospělým. Konalo se v Rozdrojovicích u Brna a mnozí z Vás mohou potvrdit, že se více než vydařilo.

Více

Skautský tábor Orlovy 2019

Skautský tábor Orlovy 2019 Skautský tábor Orlovy 2019 Termín konání: 7. - 14. července 2019 Příjezd: rodiče děti přivezou v neděli 7. července mezi 18:00 a 18:30 hodin na skautskou základnu Orlovy Návrat: rodiče si děti vyzvednou

Více

Víkend 9. - 10.4. výprava na Švýcarák Vedení. Tento víkend pojedeme společně opět na výpravu. Čeká nás spousta her a snad i pěkné počasí.

Víkend 9. - 10.4. výprava na Švýcarák Vedení. Tento víkend pojedeme společně opět na výpravu. Čeká nás spousta her a snad i pěkné počasí. MONITOR duben 2016 Nastává duben, druhý jarní měsíc. Nám všem již zbývá pár měsíců do vytoužených a především zasloužených prázdnin. A proto se budeme povalovat doma u počítače a nebudeme nic dělat APRÍL!

Více

Přihláška na letní tábor DDM Vimperk

Přihláška na letní tábor DDM Vimperk Přihláška na letní tábor DDM Vimperk Název tábora:.. Termín:. Jméno a příjmení.... Škola. třída. narozen zdravotní pojišťovna. Adresa bydliště.. Telefon..e-mail. Otec dítěte jméno a příjmení, zaměstnání.

Více

Přihláška Na letní tábor

Přihláška Na letní tábor Přihláška Na letní tábor TÁBOR pro děti (od 10 do 15 let) Tajemný Středověk Tábořiště ve Stříteži nad Bečvou, TEE-PEE stany Pořadatel tábora: Farní sbor Českobratrské církve evangelické Horní sbor ve Vsetíně,

Více

18. Panči 374. Tentokrát je tu kontakt už jen na Autošku, které se omlouváte. Ostatní kontakty jsou k sehnání v předešlých monitorech.

18. Panči 374. Tentokrát je tu kontakt už jen na Autošku, které se omlouváte. Ostatní kontakty jsou k sehnání v předešlých monitorech. Listopad 2011 MONITOR Ahoj HANACE! To nám ten školní rok zase rychle utíká. Říjen se přehoupl na listopad, na podzimkách jsme si přeřídili čas a zažili jsme spoustu dalších akcí a společných zážitků. Na

Více

PROPOZICE LETNÍHO KEMPU

PROPOZICE LETNÍHO KEMPU PROPOZICE LETNÍHO KEMPU AKADEMIE KARATE VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ 18. - 25.7. 2015 Horní Bečva, Hotel Kahan 1 Na základě vaší přihlášky Vám zasíláme doplňující informace o kempu Datum: 18.7. 2015 sobota - 25.7.2015

Více

Předtáborový zpravodaj

Předtáborový zpravodaj Předtáborový zpravodaj LT Kačlehy 2011 16. 7. - 30. 7. 2011 Všeobecné informace Náš tábor se nachází poblíž Jindřichova Hradce na hrázi Kačležského rybníka, 3 km od vesnice Kačlehy v blízkosti rakouských

Více

6. oddíl ŠIROKKO Informace k letnímu táboru [2015]

6. oddíl ŠIROKKO Informace k letnímu táboru [2015] Informace k letnímu táboru [2015] SLOVO ÚVODEM Zdravím vás všechny, kteří se začítáte do letošního táborového kurýra. Ještě před tím, než se dostaneme přímo k táboru, bych vám chtěl něco říct o letošním

Více

ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010. B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha

ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010. B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010 Ochrana ovzduší ve státní správě - Teorie a praxe VII. 8. aţ 10. 11. 2011 B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK 2 Riziko

Více

2. číslo Říjen 2017 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

2. číslo Říjen 2017 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 2. číslo Říjen 2017 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno PLÁN AKCÍ NA ŘÍJEN A LISTOPAD 5. 10. Oddílovka 15. 10. Běh Járy Cimrmana Blížší info na webu 22. 10. Den stromů

Více

SLEDOVÁNÍ POČTU ČÁSTIC V OSTRAVĚ

SLEDOVÁNÍ POČTU ČÁSTIC V OSTRAVĚ SLEDOVÁNÍ POČTU ČÁSTIC V OSTRAVĚ Blanka Krejčí, Anna Synková ČHMÚ, pobočka Ostrava Osnova Měření velikostního spektra částic na Ostravsku Ostrava-Fifejdy 2008 2015 O.-Poruba vs. O.-Fifejdy Epizoda dálkového

Více

Rovnoměrný pohyb III

Rovnoměrný pohyb III ..13 Rovnoměrný pohyb III Předpoklady: 001 Pomůcky: Př. 1: Maky se na kole vydala na výlet, který bohužel neskončil tak, jak si představovala. a) Jak daleko se dostala, jestliže jela 3 minut rychlostí

Více

Fénix Brno. Zámecká 42a, Brno 643 00 731453837; 774233247; oddil.fenix@gmail.com; http://fenixbrno.cekuj.net/

Fénix Brno. Zámecká 42a, Brno 643 00 731453837; 774233247; oddil.fenix@gmail.com; http://fenixbrno.cekuj.net/ Fénix Brno Zámecká 42a, Brno 643 00 731453837; 774233247; oddil.fenix@gmail.com; http://fenixbrno.cekuj.net/ Vážení rodiče, Dostávají se Vám do rukou kompletní informace k letnímu táboru našeho oddílu.

Více

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště)

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) 533 12 Chvaletice, IČO: 22829725 HNÍZDEČKOVÝ ZPRAVODAJ 3/2011 web: rc-chvaletice.wz.cz tel.: 608 240 368 e-mail: rc-chvaletice@seznam.cz RODINNÉ CENTRUM OSLAVILO

Více

XV. HASIČSKÝ TÁBOR NEJEN PRO HASIČE. TERMÍN 10. 20. července 2016

XV. HASIČSKÝ TÁBOR NEJEN PRO HASIČE. TERMÍN 10. 20. července 2016 XV. HASIČSKÝ TÁBOR NEJEN PRO HASIČE TERMÍN 10. 20. července 2016 MÍSTO - RADÍKOV U OLOMOUCE Blízká lokalita tábora je velkou výhodou snížení nákladů na dopravu dítěte UBYTOVÁNÍ celkem max. 100 dětí ve

Více

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2018 Společně si užíváme léta

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2018 Společně si užíváme léta Přihláška na letní dětský tábor ORLÍK VYSTRKOV 2018 Termín : 15. 21. července 2018 Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2018 Společně si užíváme léta Údaje o dítěti Jméno:, příjmení:.. Adresa trvalého

Více

Adresa LT: Telefonní spojení: 777 552 876, 777 552 403, 608 633040 Jméno, příjmení dítěte

Adresa LT: Telefonní spojení: 777 552 876, 777 552 403, 608 633040 Jméno, příjmení dítěte SEZNAM VĚCÍ NA LETNÍ TÁBOR Termín: 30. 6. - 11. 7. 2011 na vstupné na koupaliště (z této částky bude odečteno 40,- Kč za barevné oddílové tričko, kt. děti dostanou) velký pytel či tašku na špinavé prádlo

Více

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi chata SNĚŽENKA (rekreační areál HORALKA) Sněžné v Orlických horách

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi chata SNĚŽENKA (rekreační areál HORALKA) Sněžné v Orlických horách Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi 19. 9. 2014 21. 9. 2014 chata SNĚŽENKA (rekreační areál HORALKA) Sněžné v Orlických horách Tuto akci podporuje město Ústí nad Orlicí, město Pardubice a Pardubický

Více

Monitor. Oslavenci. Narozeniny: Svátky: V/2011

Monitor. Oslavenci. Narozeniny: Svátky: V/2011 V/2011 Monitor Jaro je tu a s ním i blížící se letní tábor. Všichni se už určitě těšíte a nemůžete se dočkat. Hlavně nováčci zažijí první tábor s Hanací. V dubnu jsme byli na Švýcaráku, kde Milda uvařil

Více

Informace o lyžařském kurzu dálkového studia-pec pod Sněžkou

Informace o lyžařském kurzu dálkového studia-pec pod Sněžkou Informace o lyžařském kurzu dálkového studia-pec pod Sněžkou Termín: neděle 28. ledna neděle 4. února 2018 Místo konání: Smíchovská bouda v Peci pod Sněžkou Účastníci: žákyně DS - dvouleté studium, jednoleté

Více