VÝROČNÍ ZPRÁVA Základní škola Slavkov u Brna, Tyršova 977, okr. Vyškov ZÁKLADNÍ ŠKOLA. Tyršova 977, Slavkov u Brna

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝROČNÍ ZPRÁVA Základní škola Slavkov u Brna, Tyršova 977, okr. Vyškov ZÁKLADNÍ ŠKOLA. Tyršova 977, 684 01 Slavkov u Brna 2012-2013"

Transkript

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA Tyršova 977, Slavkov u Brna VÝROČNÍ ZPRÁVA školní rok Strana 1 (celkem 27)

2 Obsah ( 7 VYHLÁŠKY Č. 15/2005 SB.) I. základní údaje o škole, jimiž jsou název, sídlo, charakteristika školy, zřizovatel školy, údaje o vedení školy, adresa pro dálkový přístup, údaje o školské radě II. přehled oborů vzdělání, které škola vyučuje v souladu se zápisem ve školském rejstříku, vzdělávací programy III. rámcový popis personálního zabezpečení činnosti školy IV. údaje o přijímacím řízení nebo o zápisu k povinné školní docházce a následném přijetí do školy V. údaje o výsledcích vzdělávání žáků podle cílů stanovených školními vzdělávacími programy a podle poskytovaného stupně vzdělání včetně výsledků závěrečných zkoušek, maturitních zkoušek a absolutorií VI. údaje o prevenci sociálně patologických jevů VII. údaje o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků VIII. údaje o aktivitách a prezentaci školy na veřejnosti IX. údaje o výsledcích inspekční činnosti provedené Českou školní inspekcí X. základní údaje o hospodaření školy XI. údaje o zapojení školy do rozvojových a mezinárodních programů XII. údaje o zapojení školy do dalšího vzdělávání v rámci celoživotního učení XIII. údaje o předložených a školou realizovaných projektech financovaných z cizích zdrojů XIV. údaje o spolupráci s odborovými organizacemi, organizacemi zaměstnavatelů a dalšími partnery při plnění úkolů ve vzdělávání XV. zhodnocení a závěr Strana 2 (celkem 27)

3 Část I. Základní údaje o škole Název školy: Adresa školy: Tyršova 977, Slavkov u Brna, Právní forma: Příspěvková organizace IZO: IČ: Ředitel školy: Mgr. Jiří Půček Telefon, fax, , reditel@zsslavkov.cz Internet: Zřizovatel: Město Slavkov u Brna Adresa zřizovatele: Palackého náměstí 65, Slavkov u Brna, Telefon, fax, , starosta@meuslavkov.cz Internet: Počet tříd Školní rok Celkový Počet žáků celkem z toho 2012/2013 počet žáků na jednu třídu spec. vyrovnávacích 1. stupeň ,16 2. stupeň ,28 Celkem ,61 Pozn. Jedna žákyně studovala podle 38 v zahraničí. Školská rada byla zřízena dle 167, odst. 1 a 2 zákona č.561/2004 Sb., v platném znění, dne RM Slavkov u Brna na její 44. schůzi. Školská rada má devět členů. Při ZŠ pracuje i občanské sdružení Klub přátel školy, který byl na naší škole ustaven v roce Toto sdružení rodičů úzce spolupracuje s vedením školy a ovlivňuje její chod z hlediska dalšího rozvoje a dále pomáhá se zajišťováním školních akcí. Do výboru KPŠ jsou zapojeni zástupci rodičů z jednotlivých tříd. Setkávají se na schůzkách čtyřikrát ročně. MATERIÁLNĚ-TECHNICKÉ PODMÍNKY ŠKOLY Učebny 19 Z toho odborné pracovny speciální (nejsou kmenovou učebnou třídy) tělocvična a laboratoř) 6 (počítačová učebna, učebny jazyků 1 a 2, dílna, Okolí školy Víceúčelové hřiště, školní pozemek, ekologický koutek učebna v přírodě Vybavení učebními pomůckami, učebnicemi a Škola je vybavena vhodnými moderními pomůckami a průběžně audiovizuální a výpočetní technikou modernizována. Strana 3 (celkem 27)

4 Část II Přehled oborů základního vzdělávání a vzdělávací programy ZVOLENÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Název zvoleného vzdělávacího programu Zkráceně V ročníku Školní vzdělávací program pro základní školy 2012 ŠVP ZV Část III Údaje o pracovnících školy ODBORNÁ A PEDAGOGICKÁ ZPŮSOBILOST, DLE ZÁKONA Č. 563/2004 SB. Celkový počet pedagogických pracovníků (včetně asistentů pedagoga) 23 / 20*) *) fyzický počet / přepočtený počet Pozn. Z celkového počtu byli dva asistenti pedagoga v první a páté třídě. VĚKOVÉ SLOŽENÍ UČITELŮ Učitelé Věk Muži Ženy do 35 let let 3 10 nad 50 let 0 4 Pracující důchodci 0 1 Celkem 4 17 Mateřská, rodičovská dovolená 3 SPRÁVNÍ ZAMĚSTNANCI Funkce Úvazek Ekonomka - účetní 1,0 školník 1,0 uklízečka 1,0 uklízečka 0,5 uklízečka 0,5 Strana 4 (celkem 27)

5 Část IV. Zápis k povinné školní docházce a přijímací řízení na střední školy ZÁPIS K POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZCE Dne proběhl zápis do prvních tříd obou základních škol. Po ukončení zápisu vedení obou škol společně rozdělilo zapsané žáky podle stanovených kritérií: 1. platnou vyhlášku o školských obvodech 2. žádosti zákonných zástupců 3. umístění starších sourozenců Do naší školy bylo přijato 30 žáků, rodiče 7 žáků požádali o odklad. ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY Na konci školního roku 2012/2013 opustilo naši školu celkem 41 žáků devátých ročníků. 13 z nich nastoupí v září na gymnázia, 17 na střední odborné školy ukončené maturitní zkouškou, 1 žákyně bude pokračovat ve studiu na konzervatoři a 10 žáků je přijato do učebních oborů. Na šestileté gymnázium odejdou dva žáci a jeden na gymnázium osmileté. POČET ŽÁKŮ, KTEŘÍ UKONČILI POVINNOU ŠKOLNÍ DOCHÁZKU Ročník Počet žáků % z celkového počtu všech žáků 9. ročník 41 13,44 nižší ročník 3 0,98 Celkem 44 14,42 Část V. Výsledky výchovy a vzdělávání CELKOVÉ HODNOCENÍ A KLASIFIKACE ŽÁKŮ Ročník Počet žáků Prospělo s vyznamenání Prospělo Neprospělo Opakují I. II. I. II. I. II Celkem za I. stupeň Strana 5 (celkem 27)

6 Celkem za II. stupeň Celkem za školu SNÍŽENÝ STUPEŇ Z CHOVÁNÍ Stupeň chování Počet % z počtu všech žáků školy I. II. I. II , I. II. Celkový počet neomluvených hodin ve škole Část VI. Údaje o prevenci sociálně patologických jevů HODNOCENÍ MPP VE ŠKOLNÍM ROCE 2012/13 Cílem MPP ve školním roce 2012/13 bylo preventivní výchovně vzdělávací působení jako neoddělitelná součást výuky a života školy, přičemž důraz se opět kladl na zvyšování odolnosti dětí a mládeže vůči sociálně patologickým jevům. Dlouhodobě se pozornost zaměřuje na tyto oblasti: - drogové závislosti, alkoholismus a kouření - kriminalita a delikvence - šikana, vandalismus a jiné formy násilného chování - záškoláctví - xenofobie, rasismus, intolerance - virtuální drogy (počítače, televize), gamblerství - xenofobie, rasismus, intolerance, antisemitismus Naše škola si zakládá na vytváření atmosféry vzájemné důvěry mezi žáky a pracovníky školy. Žáci vědí, na koho se mohou obrátit o pomoc, a se svými vyučujícími často řeší i svoji složitou rodinnou situaci. Zároveň máme ovšem na paměti nutnost maximální spolupráce s rodiči žáků, neboť pouze v souladu s nimi bude naše snažení úspěšné. Během celého školního roku se škola snažila vytvořit žákům takové podmínky, aby zvyšovala jejich odolnost vůči sociálně - patologickým jevům, podporovala jejich zdraví a zájem o zdravý životní styl a nabízela hodnotné volnočasové aktivity. V rámci výuky připadá hlavní úkol v této oblasti učitelům předmětů Výchovy k občanství, Přírodopisu a Tělesné výchovy v úzké spolupráci s vedením školy, ostatními vyučujícími a výchovnými poradci. Strana 6 (celkem 27)

7 Velká pozornost se věnuje konzumaci návykových látek. Užívání legálních drog je všeobecně závažný celospolečenský problém. Líbivá reklama na tabákové výrobky, snadná dostupnost cigaret a převládající názor mezi mládeží, že s cigaretou v ruce jsou in, to jsou aspekty vedoucí k pravidelnému kouření čím dál mladších dětí. A škola se stává terčem kritiky ze strany veřejnosti. Málokdo chápe, že záleží především na celkové úrovni rodiny žáka, na tom, jaký hodnotový systém je v rodině nastaven. Potěšitelné je, že počet žáků, kteří pravidelně kouří, klesá. V uplynulém školním roce vedení školy společně s třídními učiteli řešilo případ kouření žáků 9. ročníku v prostorách školy. V průběhu roku aktuálně řešily případy nevhodného chování či jednání žáků. V 6. ročníku se s kolektivem třídy pracuje vždy velmi intenzivně, letos to platilo dvojnásobně, třída je při 32 žácích početná, což nese rizika zhoršených vztahů mezi žáky a zvýšení agresivity vůči některým jedincům. Byl zadán a vyhodnocen sociogram, výsledky pak konzultovány s třídní učitelkou. Třídní učitelka s kolektivem soustavně pracuje a je v pravidelném kontaktu se všemi rodiči. V 7. ročníku se jednorázově řešil případ vyčlenění žáka z kolektivu. Zvýšená pozornost se věnovala 8. ročníkům. Jednak do 8. A přestoupilo několik nových žáků z jiných škol, což vždy ovlivní chování kolektivu, jednak se opakovaně projednávalo vulgární vyjadřování hochů. Všechny vážnější přestupky byly vždy řešeny s třídními učiteli, vedením školy, výchovnou poradkyní a rodiči. Žádný přestupek nebyl natolik závažný, aby se musel řešit s pracovníky PPP či orgány činnými v trestním řízení. Část VII. Údaje o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků Datum Jméno Místo Školení všichni zaměstnanci Slavkov u Brna Školení BOZP a PO Katka Nosková Brno Individuální vzdělávací plán 20.9.a Světlana Filipová Brno ICT - Úpravy videa 16.a Světlana Filipová Brno ICT Jak na animace a reklamu, výuková videa Lenka Půčková Brno Moderní trendy rozvoje chemie Svatava Mazurová Brno Rozvoj ústního a písemného projevu žáků v angličtině Zdeněk Vičar Slavkov u Brna Metodický seminář OVOV Olga Zehnálková Brno Metody a formy práce vedoucí ke čtenářské gramotnosti a efektivnímu učení Petra Janíková Harrachov Kurz instruktora snowboardingu duben až červen 2013 Věra Křivánková e-learning Ekariéra Kromě uvedených akcí věnovali učitelé čas k dalšímu vzdělávání prostřednictvím samostudia a také vzdělávání v rámci projektu EUpeníze školám (zaměřeno především na ICT). Strana 7 (celkem 27)

8 Část VIII. Údaje o aktivitách a prezentaci školy na veřejnosti SPORTOVNÍ SOUTĚŽE Okrskové kolo v minikopané 1. místo Okresní kolo v přespolním běhu 2. místo (kat. mladší) Jakub Leitner (VI.A) 2. místo (kat. starší) Jiří Hausner (IX.A) 4. místo (kat. starší) Petr Procházka (VIII.A) Krajské kolo Coca-cola Cup v kopané 2. místo Okresní kolo ve futsalu 2. místo Okresní kolo OVOV postup do krajského kola Barbora Přerovská (VII.A) Okresní kolo McDonald Cup v kopané 5. místo Okresní kolo v lehké atletice 1. místo (mladší) Jan Kyselka (VIII.A) běh na 60 m (Pohár rozhlasu) 3. místo (starší) Petr Daniel (VIII.B) běh na 60 m 2. místo (starší) Petr Daniel (VIII.B) skok daleký 1. místo (starší) Martin Florián (IX.B) vrh koulí 2. místo (mladší) Kristýna Růžičková (VIII.A) běh na 60 m Okrskové kolo ve vybíjené roč. 2. místo (smíšené družstvo) VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE Okresní kolo Dějepisné olympiády Okresní kolo Olympiády v českém jazyce Okresní kolo v konverzační soutěže v Aj Krajské kolo Dějepisné olympiády Okresní kolo Biologické olympiády Krajské kolo Olympiády v českém jazyce Okresní kolo Pythagoriády Okresní kolo Matematické olympiády Krajské kolo Biologické olympiády SPOLEČENSKÉ SOUTĚŽE Okresní kolo v recitační soutěži Pěvecká soutěž Zazpívej slavíčku Literární soutěž Slavkovské memento Celostátní výtvarná soutěž Pod modrou oblohou Soutěž Ruské jaro na Moravě 1. místo Alexandra Bláhová (IX.B) 3. místo Hana Mlčochová (VIII.A) 3. místo Alexandra Bláhová (IX.B) 2. místo Anna Bělohoubková (IX.A) 4. místo Alexandra Bláhová (IX.B) 3. místo Hana Mlčochová (VIII.A) 3. místo Veronika Klinkovská (VI.A) 2. místo Alexandra Bláhová (IX.B) 1. místo Hana Mlčochová (VIII.A) 2. místo David Procházka (VIII.B) 4. místo Petr Otépka (VIII.A) 4. místo Matěj Kořínek (VII.B) 5. místo Petr Otépka (VIII.A) 5. místo Hana Kučerová (VII.A) 4. místo Hana Mlčochová (VIII.A) 3. místo Adéla Červinková (V. tř.) 1. místo Michaela Bučková (VII.B) 2. místo Marie Vostřelová (VII.A) Čestné uznání Kateřina Klinkovská (III.tř.) Čestné uznání Tereza Tomášková (VIII.A) 1. místo Nikola Novotná (IX.B) 1. místo Anna Bělohoubková (IX.A) 2. místo Hana Mlčochová (VIII.A) 8. místo Petra Gašperčíková (VII.A) titul Laureát Festivalu Vladislav Pavel (II.tř) Strana 8 (celkem 27)

9 AKCE ŠKOLY BĚH NADĚJE 2012 Stejně jako i v minulých letech přálo letošnímu ročníku Běhu naděje krásné podzimní počasí. Ve čtvrtek 6. září 2012 se všichni účastníci této akce, jako již tradičně, setkali v našem krásném zámeckém parku. Běh naděje se ve Slavkově koná pravidelně již od roku Běh naděje je dobrovolná sportovně-společenská humanitární akce spojená s veřejnou sbírkou. Navazuje na dříve pořádané Běhy Terryho Foxe", které se v České republice uskutečnily v letech Účelem tohoto běhu je absolvovat předepsanou trať jakýmkoli způsobem chůzí, během, na kole, na invalidním vozíku, s kočárkem podle vlastních sil ( a tím symbolicky udělat něco pro svoje zdraví ) a zároveň získat od účastníků finanční prostředky na výzkum a léčbu rakoviny. Účastníky letošního ročníku Běhu naděje byli převážně žáci obou slavkovských základních škol společně se svými učiteli. Všichni společně vyrazili na trasu po cestách zámeckého parku ve 13 hodin. Celkem si v prosluněném odpoledni udělalo hezkou projížďku nebo procházku 451 zaregistrovaných účastníků. Všichni tak vyjádřili svou radost z pohybu a snahu svým způsobem pomoci v boji proti zákeřné chorobě. V cíli byli odměněni účastnickým diplomem a drobným občerstvením, které poskytli naši sponzoři. Organizátor celé akce, Základní škola Tyršova, ve spolupráci s Městským úřadem Slavkov a Zámkem Slavkov-Austerlitz, děkuje touto cestou všem, kteří se zúčastnili a přispěli tak na konto Běhu naděje. Stejné poděkování patří i všem firmám a organizacím, které svojí finanční, materiální a organizační podporou přispěly k úspešnému průběhu této humanitární akce. Jedná se především o firmy LIKO-S a.s. Slavkov, TENRYU, spol. s r.o., CDC Golf s.r.o., Svářečská škola Dráždil a Karel Rotroekl, které přispěly finančními dary a materiální podporou. Částka, kterou letos účastníci Běhu naděje přispěli do sbírky činí 1.897,- Kč, sponzoři přispěli částkou 3.988,- Kč ( po odečtení pořadatelských nákladů). Na konto sbírky Běhu naděje tak ze Slavkova odešla částka Kč. Těšíme se na Vaši účast na Běhu naděje i v roce příštím. Nestyďte se projít cílem Běhu naděje a ukázat tak svoji fyzickou i morální sílu. KONCERT Ve spolupráci s MŠ Karolínka se ve středu žáci 1. a 2. ročníku zúčastnili výchovného koncertu komorního souboru Musica animae. Koncert se uskutečnil v kapli sv. Jana Křtitele. Hudebníci nám předvedli různé ukázky hudebních nástrojů, naučili nás pěknou písničku a také měli pro děti připravené otázky. Za správné odpovědi dostaly děti drobné dárky. Celý koncert byl pro děti velkým zážitkem, přispěla k tomu atmosféra samotné kaple a nádherná akustika. Program byl velmi pestrý, zábavný a hlavně poučný. Odměnou pro hudebníky byl velký potlesk a usměvavé tváře těch nejmenších. MINIKOPANÁ - JISTÝ POSTUP TÝMU ZŠ TYRŠOVA Ve čtvrtek 27. září 2012 se na hřištích Gymnázia Bučovice uskutečnilo okrskové kolo v minikopané chlapeckých týmů základních škol. Devět přihlášených týmů bojovalo o 3 postupová místa do okresního kola. Naše družstvo se utkalo ve skupině nejdříve s týmem ZŠ Otnice, který zcela jednoznačně přehrálo 4:0. Střelecky se prosadili Martin Florián (3) a Vojtěch Laštůvka. Ve druhém utkání nedal tým Gymnázia Bučovice našemu družstvu vůbec šanci a zaslouženě zvítězil 6:3. Jediným střelcem ZŠ Tyršova v tomto zápase byl Filip Kotolan. V rozhodujícím utkání si naši hoši změřili své síly s vítězem skupiny A týmem ZŠ Slavkov Komenského. Přestože náš soupeř po celou hrací dobu tahal za kratší konec, byl výsledek 6:0 až příliš krutý. O góly se podělili Filip Kotolan (3), Martin Florián, Lukáš Přibyl a Ladislav Zápotočný. Kromě výše jmenovaných reprezentovali ZŠ Tyršova ještě brankář Jakub Vyhnánek a obránce Jiří Hausner. Věříme, že náš tým naváže na dobrý výkon z turnaje i v okresním kole, které se bude konat ve Vyškově. Strana 9 (celkem 27)

10 EXKURZE DO PRAHY Že je Praha hlavním městem naší republiky, ví už děti na prvním stupni. Většina z nich zná také pojmy jako Karlův most, Pražský hrad, Národní divadlo a podobně. Když jsem se ale nedávno v osmém ročníku při výuce dějepisu zeptala žáků, kdo v Praze skutečně byl a památky, o nichž se ve škole učíme, viděl na vlastní oči, moc rukou nahoře nebylo. To mě inspirovalo k uspořádání dějepisné exkurze do historického centra Prahy. Vzhledem k tomu, že právě probíhá akce Českých drah pro žáky základních škol nazvaná Děti na výlet, nebyla cesta vlakem nijak zvlášť nákladná. V Praze žáci zhlédli některé z nejznámějších pražských historických památek, jež mnozí z nich dosud znali pouze z učebnic nebo výkladu učitelů. Naše výprava začala na Václavském náměstí u sochy sv. Václava, pokračovala přes Prašnou bránu na Staroměstské náměstí, odtud kolem Betlémské kaple ke Karlovu mostu a na Malou Stranu. Zde jsme se na chvíli zastavili u krásného barokního chrámu sv. Mikuláše a pokračovali lanovkou na Petřín, kde děti mohly vyšplhat na rozhlednu nebo se pobavit v zrcadlovém bludišti. Kolem Strahovského kláštera jsme pak prošli na Pražský hrad, kde jsme se pokochali především krásou gotické katedrály sv. Víta. Z Hradu jsme sešli po starých zámeckých schodech zpět na Malou Stranu a metrem přejeli opět na Václavské náměstí. Víc se za jeden den bohužel snad ani stihnout nedá. Doufám, že přestože exkurze byla namáhavá, se žákům líbila, a hlavně že alespoň trochu rozšířila jejich obzory a vědomosti. Vždyť přece něco jiného je se o historických památkách učit v lavicích ve škole a vidět je na vlastní oči! UKÁZKOVÁ HODINA V 1. TŘÍDĚ Koncem září proběhla v 1. třídě ukázková hodina pro rodiče spojená s třídní schůzkou. Cílem bylo seznámit rodiče se způsoby výuky na začátku první třídy poznávání písmen, čtení slabik a nácvik správného psaní. Děti svým rodičům předvedly, co se už za první měsíc naučily: přečetly první písmena a slabiky, přednesly básničky, zazpívaly písničku a hlavně chtěly ukázat, že už jsou opravdoví školáci. VÝUKA NA DĚTSKÉM DOPRAVNÍM HŘIŠTI Ve středu 3. října 2012 se zúčastnili žáci čtvrtých ročníků výuky na DDH ve Vyškově. Děti se na dopravní výchovu v terénu předem pečlivě připravily. Zopakovaly si dopravní značky, dozvěděly se, jaké má mít správné vybavení jízdní kolo, řešily s třídní učitelkou křižovatky. Vše zábavnou a nenásilnou formou. Ve Vyškově na nás čekaly dvě sympatické pracovnice DDM Vyškov a sluncem zalité dopravní hřiště. První část výuky byla teoretická a proběhla v učebně. Po svačině si děti nasadily helmy, vybraly si vhodná jízdní kola a vyzkoušely si úskalí dopravního hřiště. Dostaly za úkol správně zastavit a rozjet se, reagovat na dopravní značky, správně odbočit vpravo či vlevo. Chybičky se samozřejmě vloudily, řada dětí není v běžném životě zvyklá na dodržování dopravních předpisů. Druhé kolo výuky na DDH se uskuteční koncem dubna Děti se budou snažit získat průkaz cyklisty splněním teoretických testů a praktickou jízdou. Takže máme času dost, abychom nedostatky odstranili a na jarní dopravní akci se připravili co nejlépe. ŠKOLSKÝ POHÁR V KOPANÉ OPĚT POSTUP Další ročník Coca-cola Školského poháru v kopané, kterého se účastní týmy žáků základních škol celé republiky, začal pro naši školu tradičně úspěšně. V podzimním kvalifikačním kole, které proběhlo v pátek 5.10., naši reprezentanti porazili tým ZŠ Rousínov. Zápas byl velmi napínavý a konečné rozhodnutí padlo až v poslední minutě. ZŠ Slavkov Tyršova ZŠ Rousínov 3:2. Branky Slavkova: Kotolan, Florián, Divácký. Vítězství zaručuje postup ZŠ Tyršova do dalších bojů v jarních kolech soutěže. Blahopřejeme týmu ve složení: Vyhnánek, Kramář, Divácký, Hausner, Čermák, Zápotočný, Hrouz, Florián, Procházka, Kovařík, Kotolan, Laštůvka. ZŠ TYRŠOVA NA PŘESPOLNÍM BĚHU Jednou z prvních sportovních soutěží školního roku pořádaných Asociací školních sportovních klubů Vyškov je přespolní běh. Za krásného podzimního počasí v areálu atletického stadionu ve Vyškově Strana 10 (celkem 27)

11 dosáhli velmi pěkného výsledku i žáci naší školy. A to i v konkurenci všech základních škol okresu Vyškov. V kategorii mladších hochů na trati dlouhé 1600m doběhl na druhém místě Jakub Leitner ze šestého ročníku. Stejnou pozici vybojoval na trati dlouhé 2100m v kategorii starších hochů Jiří Hausner z devátého ročníku. Oběma borcům patří poděkování za jejich výkony, protože doběhli těsně za žáky, kteří se věnují tréninku atletiky. V kategorii družstev se mezi jedenácti školami okresu nejlépe umístili mladší hoši, na čtvrtém místě. EXKURZE V BAROKNÍ KOVÁRNĚ V poslední době jsou ve výuce stále více zdůrazňovány mezipředmětové vztahy. Důkazem toho, že lze skloubit předměty zdánlivě úplně odlišné, je exkurze, která propojuje učivo fyziky, dějepisu i literatury. Ve čtvrtek 11. října jsme se totiž s našimi osmáky vydali do vesnice Těšany, jejíž chloubou je kovárna zrekonstruovaná ve stylu selského baroka, o němž se žáci nedávno učili. Tato kovárna patří mezi externí památkové objekty Technického muzea v Brně. Během zajímavého výkladu jsme se dozvěděli spoustu věcí o technologiích dříve používaných při zpracování železa, mohli jsme si zblízka prohlédnout nástroje, které používali tehdejší kováři a koláři, viděli jsme zajímavou expozici zemědělských nástrojů, jimiž naši předkové obdělávali pole. Aby si návštěvníci kovárny dokázali lépe představit, jak obyčejní lidé dříve žili, je součástí stavení také světnice s dobovým nábytkem, kuchyň vybavená tehdejšími spotřebiči a nachází se zde také místnost upravená jako radnice, kde se scházeli hlavní představitelé vesnice k důležitým poradám. V obytné světnici kovárny na stěně visí obrázek staré ženy. Je to fotografie Marie Turkové, známé spíše jako Maryša Vávrová z proslulé divadelní hry bratří Mrštíků. Právě v Těšanech se děj hry odehrává a zdejší lidé sloužili Mrštíkům jako předlohy k postavám z dramatu. Žáci znají děj hry i její tragický konec. Vědí však také, že ve skutečnosti bylo vše jinak. Zašli jsme se podívat na Maryšin rodný domek a navštívili jsme také starý hřbitov, kde je pomník jak Maryši a jejího manžela, tak jejího milého Francka. Z exkurze si žáci odnesli spoustu nových zajímavých poznatků a doplnili si tak učivo několika předmětů. Ke zdařilému průběhu exkurze přispělo také krásné podzimní počasí, které nás po celý den provázelo. EXKURZE DO ANTHROPOSU Expozice O původu a vývoji člověka v Brně v pavilónu Anthropos je svým rozsahem a způsobem provedení ojedinělá ve střední Evropě. Největší část výstavy je však věnována kulturnímu vývoji člověka. Jednotlivé úseky pojednávají o lovu jako o základním způsobu obživy pravěkých lidí, o výrobě nástrojů, stavbě obydlí, pohřbívání mrtvých a o umění. K nejzajímavějším patří bezesporu exponáty z naleziště Dolní Věstonice, Předmostí u Přerova a jeskyně Pekárna, které dosáhly světové proslulosti. Pavilon Anthropos navštěvujeme každoročně se žáky 6. ročníku poté, co probereme učivo o pravěku. Také letošní šesťáky nejvíce samozřejmě zaujala replika mamuta s mládětem, dioramata z života pravěkých lidí a model hrobu, v němž byli nezvyklým způsobem pohřbeni tři mladí lidé. NÁVŠTĚVA PLANETÁRIA V měsíci říjnu děti z 4.a 5. třídy vyjely za poznáním do brněnského planetária. Žáci se seznámili s podobou planety Země a jejím místem ve Sluneční soustavě. Při virtuální prohlídce navštívili také Měsíc, ostatní planety a některé další objekty brázdící náš planetární systém. Jednotlivá tělesa vnímali očima obřích dalekohledů a vesmírných sond. Putování vesmírem zakončil průlet naší Galaxií a procházka noční oblohou s popisem hvězd a souhvězdí, které lze pozorovat v podzimním období. Návštěva planetária tematicky navázala na návštěvu hvězdárny ve Vyškově v minulém školním roce, kde si žáci prohlédli její vybavení na pozorování planet, hvězd i Slunce a učinili první krůčky v objevování mimozemských světů při výukovém programu o planetách Sluneční soustavy a jejich měsících. TURNAJ V PIŠKVORKÁCH Žáci 2. stupně, kteří mají zájem o logické hry a soutěže, mají i v letošním školním roce možnost poměřit si síly se svými spolužáky. První kolo logických her, turnaj v piškvorkách, se uskutečnilo v pondělí 22. října Do turnaje se přihlásilo celkem 20 žáků. V kategorii tříd přesvědčivě zvítězila Kateřina Pfimpflová z 6.A, na 2. místě se umístila Alena Vítková z 6.A a třetí skončil Matěj Brokeš ze 7.B. Strana 11 (celkem 27)

12 V kategorii ročníků byla soutěž velmi vyrovnaná. Vítězství si odnesla Jana Burýšková z 9.A, druhé místo obsadil Matěj Jurajda z 8.B a na 3. místě skončila Adriana Baštýřová z 8.A. Pro všechny účastníky turnaje byla připravena sladká odměna. Nejlepší piškvorkáři pak ještě obdrželi diplomy a věcné ceny, které byly zakoupeny z prostředků Klubu přátel školy při ZŠ Tyršova. DOPRAVNÍ SOUTĚŽ Dne 24. října 2012 se žáci čtvrtých a pátých tříd zúčastnili čtvrtého ročníku Dopravní soutěže pořádané odborem dopravy MěÚ ve Slavkově u Brna a ZŠ Tyršova. Žáci nedávno absolvovali praktický výcvik na dopravním hřišti ve Vyškově a tentokrát je čekalo několik testových otázek s dopravní problematikou. Pro všechny zúčastněné byly připraveny drobné ceny a ti nejlepší získali kvalitní příspěvek ke svému cyklistickému vybavení. V kategorii čtvrtých ročníků na pomyslné stupně vítězů vystoupili Ondřej Válka, Tomáš Jochman a Agáta Andrlová. V kategorii pátého ročníku Ondřej Mlčoch, Veronika Novotná a Zdislava Nováková. Vítězům gratulujeme a spolupořadatelům děkujeme za pomoc s organizací i za hodnotné ceny. ZAHÁJENA SPOLUPRÁCE S MĚSTSKOU POLICÍ V rámci výuky tělesné výchovy byla na Základní škole Tyršova zahájena spolupráce s Městskou policií ve Slavkově u Brna. Pro dívky osmých a devátých ročníků proběhla úvodní praktická ukázka a nácvik základních technik sebeobrany. Lekci si pro děvčata připravil sám velitel Městské policie pan Petr Smejsík. Nejen, že děvčatům předal základní informace o způsobu sebeobrany, ale také jim zdůraznil, že základem je dobrá fyzická kondice, kterou mají možnost získávat a zvyšovat právě při výuce tělesné výchovy. Po vzájemné domluvě s panem velitelem a vedením školy budou lekce základů sebeobrany pro dívky devátých ročníků probíhat pravidelně během celého školního roku. Děvčata tak budou mít možnost odejít ze základní školy připravena z hodin tělesné výchovy i v oblasti sebeobrany. LIPKA Páteční den proběhla výuka dětí 4. a 5. třídy netradičně v Lipce, školském zařízení pro ekologické vzdělávání. V programu Jak se peče chléb děti poznaly cestu chleba od semínka až na náš stůl. Naučily se rozeznávat jednotlivé druhy obilí, vyzkoušely si mlácení obilí, mletí mouky a hnětení těsta. Na cestu domů si upekly voňavý chlebánek. Pátá třída se vypravila na cestu Letem světem, aby si přiblížila život dětí z různých kultur. Děti zjistily, jak se dostane čokoláda nebo tropické ovoce na náš stůl. Povídaly si o tématu fair trade a některých projektech v rozvojových zemích. Děti si z Lipky přinesly malý suvenýr v podobě vlastnoručně vyrobeného chřestidla z ořechu. ÚSPĚCH FOTBALISTŮ - FUTSALISTŮ Na zářijovém turnaji v Bučovicích se naši futsaloví reprezentanti kvalifikovali na okresní kolo. To proběhlo v pátek v hale ZŠ Purkyňova Vyškov. Všech šest kvalifikovaných týmů si dělalo ambice na vítězství, ale to nakonec získali kluci z gymnázia v Bučovicích. Naši se ovšem neztratili. Ve skupině jednou remizovali s ZŠ 710 Bučovice a pak porazili vyškovské reprezentanty. Jedinou porážku okusili až ve finálovém zápase. Chybělo trošku štěstí, protože bojovností a nasazením jsme se vítězům turnaje zcela vyrovnali. Poděkování za vynikající druhé místo patří Kubovi Vyhnánkovi, Filipu Kotolanovi, Milanu Diváckému, Jirkovi Hausnerovi, Petru Kramářovi, Vojtovi Laštůvkovi, Radkou Čermákovi a Martinu Florianovi. BESEDA O KOSMONAUTICE Ve středu měli žáci naší školy možnost si vyslechnout přednášku našeho předního odborníka na kosmonautiku a kosmický výzkum, pana ing. Tomáše Přibyla. Odborníka, který často spolupracuje s Českou televizí, Českým rozhlasem, vydavateli časopisu či odborného časopisu Vesmír. Tematicky byla přednáška zaměřena na Jeden den na oběžné dráze. Žáci s velkým zájmem a zaujetím poslouchali výklad, který byl velice poutavý, mnohdy humorným způsobem podaný a přitom poučný. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavých informací o tom, jak vypadá výcvik kosmonautů, jaké nároky jsou na ně kladeny v oblasti jejich psychické i fyzické vybavenosti a připravenosti na let do kosmu. Během zajímavého povídání doplněného fotografiemi si udělali představu o tom, jak vypadá běžný den v Strana 12 (celkem 27)

13 kosmické lodi uprostřed vesmíru. Přednášku si vyposlechli žáci 6. a 8. ročníku, kteří pana Přibyla odměnili vřelým potleskem. PRVNÍ POMOC SE ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU MINISTERSTVA VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Jedním z důležitých okruhů učiva přírodopisu žáků osmých ročníků je seznámení s hlavními zásadami první pomoci. V tomto školním roce v ZŠ Tyršova proběhla výuka této problematiky pod vedením odborníka, Bc. Blanky Roháčkové, která spolupracuje se ZP MV ČR. Žáci měli možnost ve dvou vyučovacích hodinách vyslechnout zásadní informace týkající se: - přivolání RZP a komunikace s dispečerem, vyhodnocení dané situace - bezpečnosti při poskytování první pomoci neznámé osobě - stavů ohrožujících život - rozpoznáni, základy resuscitace, stabilizovaná poloha - nejčastějších úrazů - prevence, první pomoc - obvazové techniky, zástavy krvácení Výklad byl velmi poutavý, žáci vše pozorně sledovali a získané informace si mohli prakticky vyzkoušet v modelových situacích. Poděkování patří paní Zitě Lysákové z marketingového oddělení ZP MV ČR pobočky Brno za zprostředkování akce. Věříme, že navázaná spolupráce se ZP MV ČR bude pokračovat i v příštím školním roce. JAK POKRAČUJE ŠKOLNÍ PROJEKT ROVNÁ ZÁDA? Úspěšně a podle plánu. Tak by mohla znít krátká a výstižná odpověď. Dlouhodobý školní projekt Optimalizace pohybového režimu školy zaměřený na prevenci a nápravu vadného držení těla dětí byl zahájen ve školním roce 2009/2010. Je určen především dětem na prvním stupni. Hlavní náplní celého projektu je výuka nepovinného předmětu Zdravotní tělesné výchovy. O výuku je velký zájem a kapacita hodin je plně obsazena. Během hodin děti zábavnou formou zpevňují ochablé svaly, protahují zkrácené svalové skupiny a získávají správné návyky držení těla. Důležitou roli v celém projektu má i spolupráce s rehabilitačním zařízením Lázeňského domu ve Slavkově u Brna, které je garantem odborné stránky. Dle harmonogramu učiva ZTV provádí fyzioterapeut tohoto pracoviště v každém pololetí školního roku jedenkrát praktické vedení výuky. Tentokrát si s dětmi přišla zacvičit Bc. Renata Hanáková. Připravila si pro ně sestavu rehabilitačních cviků pro rovná záda. Velmi kladně hodnotila záměr projektu i úroveň cvičení dětí. ŠKOLNÍ KOLA OLYMPIÁD V úvodu prosince proběhla školní kola olympiád. V českém jazyce skončila na prvním místě Alexandra Bláhová, druhá Anna Moudrá a třetí Hana Mlčochová. V dějepise zvítězila Hana Mlčochová před Alexandrou Bláhovou a Adrianou Baštýřovou. DRUHÉ KOLO V LOGICKÝCH HRÁCH Žáci 2. stupně mající zájem soutěžit a přemýšlet opět změřili své síly v druhém kole logických her. Turnaj v SUDOKU a TREDOKU se uskutečnil v pondělí 17. prosince Do náročného turnaje se přihlásilo celkem 12 žáků. V kategorii tříd přesvědčivě zvítězila Hana Kučerová z 7.A, na 2. místě se umístila Kristina Blaháková z 7.B a třetí skončila Veronika Klinkovská ze 6.A. V kategorii ročníků si první místo odnesla Adriana Baštýřová z 8.A, druhé místo obsadil Matouš Jurajda z 8.B a na 3. místě skončil Petr Otépka z 8.A. Pro všechny účastníky turnaje byla připravena sladká odměna. Ti nejlepší obdrželi diplomy a věcné ceny, které byly zakoupeny z prostředků Klubu přátel školy při ZŠ Tyršova. VÁNOCE S TYRŠOVKOU Vánoce jsou za námi, začíná nový rok, vraťme se však ještě na chvíli k tomu, jak jsme prožili předvánoční čas na Tyršovce. Strana 13 (celkem 27)

14 Už dlouho před Vánocemi se děti I učitelé připravovali na tradiční vánoční akademii. Všichni přemýšleli, jaké vystoupení připravit. Nakonec se vše jako vždy vydařilo. Početné publikum, které zaplnilo tělocvičnu do posledního místečka, mohlo zhlédnout bohatý program složený z vánočních písniček, říkanek, povídání a nechyběly ani pohybové aktivity. Už se stalo dobrým zvykem, že druhou část programu tvoří minimuzikál v podání školního sboru, letos I s přispěním sboru učitelského. Jednalo se totiž o Školu andělů a tam přece učitelé nesmí chybět! Přípravy muzikálu se opět ujala osvědčená autorská dvojice Michael Korbička (hudba) a Šárka Navrátilová (texty). Nutno říct, že přestože se každým rokem zdá, že lepší už to snad ani být nemůže, letos jsme se znovu ujistili, že opak je pravdou. Vtipné a svižné texty I okouzlující hudba opět všechny přítomné pobavily I dojaly. Obecenstvo všechny účinkující odměnilo zaslouženým potleskem a my jen doufáme, že jsme alespoň trošku přispěli k vaší dobré předvánoční náladě. LYŽAŘSKÝ VÝCVIKOVÝ KURZ U BOHOUŠE Kalendářní rok 2013 zahájili žáci sedmých ročníků Základní školy Tyršova ve Slavkově u Brna lyžařským výcvikovým kurzem. Po velmi dobrých zkušenostech z předchozích roků byl výcvik uskutečňován v prvním lednovém týdnu v Karlově pod Pradědem. Ubytování bylo zajištěno v penzionu U Bohouše. Sněhové i klimatické podmínky byly pro konání kurzu velmi dobré. Pod vedením kvalifikovaných instruktorů Mgr. Hany Petrové, Mgr. Zdeňka Vičara, Mgr. Petra Jeřábka a Mgr. Hany Charvátové zvládli žáci velmi dobře výcvik na sjezdových lyžích i na snowboardu. Čerstvě napadaný sníh umožnil, že žáci mohli projít i základním výcvikem na běžkách. Při besedě s příslušníkem Horské služby Karlov se děti dozvěděly velmi zajímavé a důležité informace o práci a významu HS. Aby si děti i po čase mohly zavzpomínat na neopakovatelné chvíle na lyžařském výcviku, dostanou všichni účastníci kurzu DVD s nejzajímavějšími momenty celého týdne ve videu a fotografiích. ČAS PROMĚN proběhla na naší škole beseda pro děvčata 5. a 6. ročníku Čas proměn. Tento program, vedený zkušenou lektorkou, má pomoci učitelům v přípravě předpubertálních dětí na období dospívání, umožnit jim chápat fyzické a psychické změny, kterými budou procházet nebo již procházejí, a uvědomit si, že tyto změny jsou běžnou součástí jejich vývoje. Dále také získat základní vědomosti o anatomii a fyziologii lidského těla a osvojit si správné pojmenování rozmnožovacího ústrojí. V této části programu jde především o pomoc děvčatům pochopit menstruační cyklus, jako přirozenou součást života ženy, připravit dívky na potřebnou změnu hygienických návyků, které souvisí s dospíváním a poskytnout jim informace o výrobcích dámské hygieny a jejich používání. DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Ve dnech a pořádala naše škola Dny otevřených dveří. Rodiče i malí budoucí žáčci navštívili školu. Ředitel školy zodpověděl dotazy ke školní docházce a k organizaci zápisu. Rodiče si prohlédli školu a nakoukli i do výuky. Přes tři desítky návštěvníků tak měly možnost udělat si bližší obrázek o naší škole a výuce v ní. ZÁBAVNÁ TELEVIZNÍ SOUTĚŽ PRO ŽÁKY BLUDIŠTĚ V úterý 15. ledna se naše škola zúčastnila natáčení soutěžního pořadu pro žáky Bludiště v České televizi v Ostravě. Naši školu reprezentovali žáci 9.A, kteří vytvořili čtyřčlenné družstvo (A. Bělohoubková, M. Kohoutková, A. Rosypal, J. Vyhnánek). V hledišti jim fandili spolužáci z 9.A i 9.B. Natáčení probíhalo v odpoledních hodinách a nejen pro žáky to byl obrovský zážitek. Kromě sportovně zaměřených úkolů plnili soutěžící také disciplíny vědomostní. Souboj mezi naší školou a ZŠ Měřín byl napínavý do posledního okamžiku. Bohužel v závěrečném úkolu uspěli lépe Měřínští, a tak nás porazili, i když jen velmi těsně. Atmosféra celého natáčení byla více než pohodová a veselá. Po ukončení natáčení jsme se vyfotili s moderátorem Romanem Pastorkem a rozloučili s režisérem Jindřichem Procházkou. A pak jsme se rozjeli zpět do Slavkova. I přes neúspěch našeho družstva to byla ohromná zkušenost, které nelitujeme. Strana 14 (celkem 27)

15 EXKURZE NA MOHYLU MÍRU V úterý 22. ledna podnikli žáci 8. ročníku exkurzi na Mohylu míru. Zdejší moderní multimediální expozice, umístěná v renovovaném muzejním objektu sousedícím s památníkem, je velmi vhodným doplněním učiva dějepisu o napoleonských válkách a bitvě u Slavkova. Výklad o bitvě byl doplněn návštěvou kaple památníku, pod jejíž podlahou jsou uloženy ostatky vojáků nalezené v prostoru bývalého bojiště. Žáci si samozřejmě vyzkoušeli i zdejší zvláštní diagonální akustiku způsobenou parabolickým zaklenutím stropu, kdy šepot v jednom rohu je slyšet v protilehlém rohu ve stejné hlasitosti. NÁVŠTĚVA LIPKY V BRNĚ V pátek se žáci 2. a 3. ročníku zúčastnili vzdělávacího programu Hospodářství u Šnofouse a Zvířata v zimě. Druháci si vyzkoušeli, jak se žije domácím zvířatům na statku, zahráli si na slepičky, namalovali obrázky pravým husím brkem, ale největším zážitkem byla vlastní výroba másla a tvarohu a jeho ochutnávka. Třeťáci poznávali zvířata z volné přírody, dozvěděli se, jak přežívají zimu, čím se v zimě živí a zahráli si na veverky a ježky. Nakonec si všichni odlili zvířecí stopy ze sádry. Celý program se dětem velmi líbil a už se těší na další návštěvu. 20. PLES ZŠ TYRŠOVA V sobotu se konal již 20. ples ZŠ Tyršova. Slavnostně ho zahájili žáci 8. a 9. ročníku, kteří zatančili tradiční polonézu. Poté se již plesová zábava rozjela naplno. K tanci i poslechu hrála zlínská skupina QUATRO a taneční parket se brzy zaplnil do posledního místečka. Návštěvníky plesu kromě dobré hudby potěšila jistě i bohatá tombola, v níž kromě mnoha drobnějších nechyběla ani řada velmi hodnotných cen. Šťastní výherci si tak mohli domů odnést např. televizi, vysavač, multifunkční tiskárnu nebo třeba sadu kvalitního vína. Avšak ani ti, kteří tentokrát neměli šťastnou ruku a nic nevyhráli, jistě nelitovali, že na ples přišli. K dobré náladě jistě přispěla i dvě krásná vystoupení tanečního oboru ZUŠ pod vedením paní učitelky Krahulové. Těsně před půlnocí předvedlo své umění mladé rokové seskupení pod vedením pana učitele Vodičky. Doufáme, že se na tyršováckém plese všichni dobře bavili, a příští rok se budeme těšit na shledanou. Poděkování patří všem sponzorům a dárcům, kteří přispěli do tomboly, rodičům a členům KPŠ, kteří pomáhali ples připravovat, panu Tesákovi za krásnou květinovou výzdobu a hlavně paní učitelce Krahulové, která i letos s našimi žáky nacvičila polonézu. VELKÝ ÚSPĚCH V DO V úterý proběhlo v Domě dětí a mládeže ve Vyškově okresní kolo Dějepisné olympiády. Letošní tematické zaměření znělo: Od pohanských zvyků ke křesťanským tradicím". S velkou radostí konstatujeme, že okresní kolo skončilo velkým úspěchem obou žákyň naší školy, které se jej zúčastnily. Hana Mlčochová z 8.A obsadila 3. místo a vítězkou soutěže se stala žákyně 9.B Alexandra Bláhová. Dívky tak budou moci své znalosti uplatnit také v krajském kole soutěže. Srdečně jim blahopřejeme a přejeme hodně štěstí při řešení dalších úkolů. ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY Ve středu 6. února 2013 se konal v budově naší školy zápis do 1. ročníku pro školní rok 2013/2014. Proběhl tradičně pro obě školy najednou. Při zařazování žáků do prvních tříd obou škol se respektuje místo bydliště (dle vyhlášky města), zařazení starších sourozenců a zájem rodičů. Zájem o ZŠ na ulici Tyršova bohužel přesáhl kapacitní možnosti školy a tak zájem rodičů nebyl ve všech případech uspokojen. Seznam přijatých prvňáčků byl uveřejněn (vyvěšen) v souladu se zákony ČR. OLYMPIÁDA V ČESKÉM JAZYCE Ve čtvrtek 7. února se ve Vyškově konalo okresní kolo Olympiády v českém jazyce. Naši školu reprezentovaly vítězky školního kola Saša Bláhová z 9.B a Anička Moudrá z 8.A. Obě dívky se svého Strana 15 (celkem 27)

16 úkolu zhostily více než dobře Saša obsadila krásné 3. místo a také Anička se umístila v první polovině soutěžících. Oběma dívkám gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů. PŘÍRODOVĚDNÁ EXKURZE V pondělí 18. února žáci čtvrté a šesté třídy navštívili Lesní školu Jezírko (odloučené pracoviště Lipky), která se nachází v krásném prostředí Soběšic. Lipka je školské zařízení nabízející ekologické výukové programy školám. Žáci páté třídy se zúčastnili výukového programu Zima v lese. Program byl zaměřený na poznávání zimní přírody. Žáci pracovali s texty a obrázky a vytvářeli si vlastní zimní příběh. Venku si zahráli tematické hry a naučili se stopovat zvířata. Šesťáci se v programu Společenstvo průsvitných křídel seznámili s významem blanokřídlého hmyzu pro člověka, zvláště pro zemědělskou a lesnickou výrobu. Společně se vypravili do světa včel a mravenců a snad pochopili nutnost jejich ochrany. Pronikli do tajemství jejich dokonalé organizace a dělby práce, ochutnali včelí produkty a prolezli si model mraveniště. Na závěr si v lese zahráli na otrokářské a lesní mravence. Díky zajímavě připravenému programu to byl pro všechny žáky pěkně strávený den plný nových poznatků, kdy si nenásilnou a praktickou formou zopakovali učivo přírodopisu. TANGRAMY Ve středu se uskutečnilo další kolo logických her pro žáky 2. stupně. Tentokrát soutěžící skládali tangramy. Každý žák obdržel 7 kartiček s geometrickými tvary a pokoušel se z nich sestavit předkreslené obrázky. Zájem o soutěž byl zejména mezi žáky 7. ročníků. Celkem se do soutěže zapojilo 17 žáků. V soutěži suverénně zvítězila loňská vítězka Hana Kučerová ze 7. A, na druhém místě se umístila se shodným počtem bodů děvčata ze 7.B Kristina Blaháková a Markéta Krejčířová. Třetí místo patřilo Lucii Brumlové z 9. A. Dívkám blahopřejeme k vynikajícímu výsledku, ale všichni zúčastnění si zaslouží pochvalu za trpělivost při řešení opravdu složitých úloh. ZA SNĚHURKOU DO RADOSTI V pátek navštívili žáci ročníku představení Sněhurka a sedm trpaslíků v brněnském divadle Radost. Pětice herců s krásnými loutkami zahrála malým divákům známou pohádku o krásné a hodné Sněhurce. Tak jako v každé pohádce i v této vše dobře dopadlo. Pohádka se všem velmi líbila a herci sklidili od malých diváků obrovský potlesk. CESTA DO VESMÍRU Ve středu se žáci 1. a 2. ročníku zúčastnili besedy O vesmíru. Celým programem provázela paní Patáková a její kamarád Ufounek z vyškovské hvězdárny. Děti nejvíce zaujalo promítání o hvězdách, kometách a planetách. Poté následovaly dotazy dětí, které rád zodpověděl maňásek Ufounek. Na závěr děti s radostí zhlédly krátkou pohádku Rákosníček a hvězdy. Celý program se dětem velmi líbil a už se těší na další pokračování. ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY V pátek 8. března naši žáci 8. a 9. ročníku v rámci festivalu Slavkovské divadelní dny zhlédli představení Zkrocení zlé ženy v podání Farního divadla Simsala Bim. Představení bylo velmi vhodným doplněním nejen učiva o W. Shakespearovi a jeho díle, ale i o období renesance vůbec. Žákům se představení velmi líbilo a už nyní se všichni těšíme na další. ŠACHOVÝ TURNAJ Dne 11. března se na ZŠ Tyršova uskutečnil šachový turnaj žáků slavkovských základních škol. Po tuhých bojích se soupeři a s časem získal 3. místo Matěj Brokeš (7. B, ZŠ Tyršova), 2. místo Jakub Vyhnánek (9. A, ZŠ Tyršova) a 1. místo Matouš Jurajda (8. B, ZŠ Tyršova). Strana 16 (celkem 27)

17 Poděkování za pomoc při organizaci turnaje náleží Šachovému klubu DDM Slavkov u Brna, zejména pak panu Ing. Miroslavu Mertovi, který působil ve funkci rozhodčího. SOUTĚŽ V ANGLICKÉM JAZYCE Dne 28. února proběhlo ve Vyškově okresní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce. Naši školu zastupovali dva žáci. V kategorii II.A, která je pro žáky osmého a devátého ročníku, nás reprezentovala Anička Bělohoubková z 9. třídy. Anička si vedla velmi dobře nejenom v poslechové části, ale také při samotné konverzaci a obsadila krásné 2. místo. V kategorii I.A, která je určena žákům sedmého ročníku, naši školu zastupoval Jakub Charvát a i ten si vedl dobře. Obsadil 9. místo, což při počtu žáků 7. ročníku z celého okresu je také pěkný výsledek. Našim pilným a odvážným žákům blahopřejeme a přejeme hodně úspěchů při konverzaci nejen na soutěžích! FOTBALOVÝ COCA-COLA CUP - ZNOVU POSTUP Fotbalisté ZŠ Tyršova po vítězství v kvalifikaci nad ZŠ Rousínov na podzim potvrdili svou výbornou výkonnost v dalším pokračování celostátního turnaje. V Dambořicích si poradili s reprezentanty domácí základní školy i s zástupci ZŠ Archlebov. Postupují tak do dalšího kola a navazují na loňský velký úspěch. KRAJSKÉ KOLO DĚJEPISNÉ OLYMPIÁDY V pondělí 25. března proběhlo v SVČ Lužánky v Brně krajské kolo Dějepisné olympiády. Naši školu zde reprezentovaly Saša Bláhová a Hana Mlčochová, které se v okresním kole umístily na 1. a 3. místě. I přes náročnost úkolů a otázek v krajské soutěži a také navzdory větší konkurenci mezi soutěžícími si obě naše dívky vedly skvěle. Saša se umístila na výborném 4. místě a také Hanka se zařadila mezi úspěšné řešitele. Oběma dívkám gratulujeme, děkujeme za skvělou reprezentaci školy a přejeme mnoho dalších úspěchů. ÚSPĚCH V RECITAČNÍ SOUTĚŽI Dne se žákyně 5. třídy ZŠ Tyršova Adéla Červinková účastnila okresního kola soutěže v recitaci. S vybranou prózou Miloše Macourka Makarony jdou na procházku se v početně velmi bohaté soutěži umístila na skvělém 3. místě. ÚSPĚCH V OKRESNÍM KOLE BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY Ve středu se ve Vyškově uskutečnilo okresní kolo biologické olympiády kategorie C (pro žáky 8. a 9. ročníků), tentokrát na téma Ekosystémy rybníků. Soutěžící museli prokázat teoretické znalosti, zvládnout praktické poznávání rostlin a živočichů, úspěšně vypracovat laboratorní úkol dle zadaných pokynů a předložit vstupní úkol, na němž pracovali pod vedením svých učitelů několik týdnů. Naše škola měla také své želízko v ohni, úspěšnou řešitelku olympiády z předchozích let, Hanu Mlčochovou, žákyni 8. A. Hanka opět nezklamala a obsadila krásné 3. místo. V teoretické části soutěže dokonce získala nejvíce bodů ze všech účastníků a od 2. místa ji dělil jediný bod. Stejně jako v loňském roce bude reprezentovat naši školu i okres v krajském kole olympiády v Brně Věříme, že v silné konkurenci žáků ze všech okresů Jihomoravského kraje se opět neztratí, a přejeme jí hodně úspěchů v soutěži i spoustu hezkých zážitků. ÚSPĚCH V CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽI "POD MODROU OBLOHOU" POD MODROU OBLOHOU je název celostátní soutěže založené na propojení výtvarné výchovy a práce s počítačem. Letos se soutěže zúčastnilo 191 škol více než výtvarnými pracemi. Potěšil nás následující dopis od pořadatelů: "Vážený pane řediteli, vážená paní ředitelko, děkujeme Vám za to, že jste se zúčastnili 8. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže POD MODROU OBLOHOU. Sdělujeme Vám příjemnou zprávu, že práce Vaší žákyně Petry Gašperčíkové byla porotou vyhodnocena na osmém místě. Strana 17 (celkem 27)

18 Slavnostní vyhodnocení soutěže s předáním cen proběhne 3. května 2013 ve dvoraně MUZEA v Moravské Třebové pod záštitou náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Ing. Jany Pernicové a za osobní podpory našeho prvního kosmonauta nyní europoslance Ing. Vladimíra Remka. Osobně se zúčastní i zástupci spolupracujících firem a vedení města. Účast přislíbila také Česká televize a další sdělovací prostředky. Zveme tímto uvedené žáky, doprovázejícího učitele, případně rodiče na vyhlášení." PROJEKT "ZDRAVÁ VÝŽIVA" Ve čtvrtek proběhla v naší škole přednáška pro dívky sedmých tříd na téma zdravé výživy. Úroveň celé byla velmi dobrá a všichni doufáme, že děvčata z ní získají ponaučení. Podrobnosti k akci citujeme z www stran: Pro vybrané školy z celé České republice připravil Penny Market ve spolupráci s výživovou poradkyní Petrou Hamerskou osvětový projekt "Zdravá výživa do škol". Dětem dává šanci pochopit základy zdravého stravování a osvojit si správné stravovací návyky. Projekt probíhá zábavnou formou, kdy si děti hned v praxi připravují zdravou svačinu. Hlavním cílem je prevence dětské obezity, která se šíří nejen po České republice. Mnoho rodičů již opustilo od přípravy klasické svačiny pro své děti a děti si tak kupují hotové svačiny třeba z automatů. "Projekt Zdravá výživa do škol by měl dětem ukázat, že zdravé jídlo nemusí být jenom něco, co jim nechutná, často navíc jenom proto, že to neznají. Dětem se také snažíme vysvětlit, že důležitý je i pohyb", říká Petra Hamerská. NEBOJME SE HADŮ V pátek přišla do hodiny přírodopisného semináře paní Alena Májková, která je chovatelkou rozličných exotických zvířat. Žákům sedmých tříd přiblížila problematiku chovu hadů, a aby to nebyla jen suchá teorie, přinesla i živé exponáty krajtu kobercovou, užovku japonskou a užovku domácí. Sedmáci byli jejím zapáleným přednesem, z něhož vycítili kladný vztah ke zvířatům, nadšeni. Někteří žáci si hady pohladili poprvé v životě a konečně uvěřili, že jejich kůže není slizká, ale suchá. Paní Májkové velmi děkujeme a už teď se všichni těšíme na další přednášku, tentokrát o pavoucích, kterou nám přislíbila. VELKÝ ÚSPĚCH V OLYMPIÁDĚ Z ČESKÉHO JAZYKA V úterý 9. dubna se v SVČ Lužánky v Brně konalo krajské kolo Olympiády v českém jazyce. Naši školu zde reprezentovala Saša Bláhová, která postoupila z okresního kola. I ve velké konkurenci účastníků z celého Jihomoravského kraje Saša opět prokázala svou připravenost a výborné znalosti, díky kterým získala krásné 2. místo a postup do národního kola. Saši upřímně gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy. SEBEOBRANA S MĚSTSKOU POLICIÍ Již podruhé v tomto školním roce přišli zástupci Městské policie Slavkov u Brna do Základní školy Tyršova Slavkov u Brna. Pan velitel Petr Smejsík a strážník Josef Zavadil s děvčaty devátých ročníků zopakovali prvky sebeobrany, které s nimi procvičovali v minulém pololetí. Nově si pak děvčata vyzkoušela vyprošťování při držení paže, pády a kopy. Lekce byla opět velmi zajímavá a přínosná. Pro příští školní rok byla s městskou policií dohodnuta hlubší spolupráce, kdy v rámci výuky tělesné výchovy budou probíhat lekce sebeobrany pravidelně každé dva měsíce. Budoucí deváťačky tak budou odcházet ze základní školy i s praktickou znalostí základů sebeobrany. Za ochotu a odborné vedení lekcí patří strážníkům Městské policie ve Slavkově u Brna poděkování. NEČEKANÝ ÚSPĚCH Do naší školy také chodí děti, které mají jiný rodný jazyk než český. Výuku tedy musí zvládat v češtině, ale navíc ovládají ten svůj. A právě jeden z těchto žáků dosáhl nečekaného úspěchu. Vladislav Pavel se stal laureátem festivalu RUSKÉ JARO NA MORAVĚ - soutěž v recitaci děl ruských autorů v ruském jazyce. Strana 18 (celkem 27)

19 DALŠÍ ÚSPĚCH V OKRESNÍM KOLE BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY V úterý 10. dubna se naši žáci zúčastnili okresního kola biologické olympiády, tentokrát v kategorii D (šesté a sedmé třídy), na téma Ekosystém rybníku. Po úspěšném postupu do kraje v kategorii C (osmé a deváté třídy) nás potěšili i mladší žáci. Krásné 3. místo obsadila Veronika Klinkovská (6. A), která získala stejný počet bodů jako soutěžící na 2. místě a od 1. místa ji dělil pouhý bod. Jen o 3 body méně než vítěz měla další naše žákyně Anežka Šujanová (7. B), která skončila kvůli vyrovnanosti na špici výsledkové listiny na pěkném 6. místě. Mezi úspěšné biology v okrese se zařadila i Hana Kučerová (7. A), která nám svými výsledky rozhodně ostudu neudělala. Dívkám gratulujeme a děkujeme za vzornou přípravu, do které patří i vypracování náročného laboratorního úkolu. Veronice, která bude naši školu reprezentovat v krajském kole v Brně , přejeme hodně štěstí. DEN ZEMĚ 22. dubna se obyvatelé naší planety zamýšlejí v rámci mezinárodního Dne Země nad stavem životného prostředí a uvědomují si podíl člověka na klimatických změnách, čistotě vod a ovzduší, i na vymírání rostlinných a živočišných druhů. Žáci naší školy se 22. dubna 2013 seznámili s cestou vody do našich domovů a zpáteční poutí odpadní vody z domácností do řek. Dále měli možnost porovnat nakládání se zbytky zeleně i s TDO (tuhým domovním odpadem) tříděným i netříděným. 6. ročník navštívil kompostárnu ve Slavkově a pomáhal s úklidem krajiny, 7. ročníky čistírnu odpadních vod, 8. ročníky skládku TDO v Kozlanech, třídírnu separovaného odpadu ve Vyškově a úpravnu vody ve Vyškově ( Lhotě). Deváťáci, kteří nejeli tento den na přijímací zkoušky nebo pohovory, pomáhali s úpravou okolí školy. Po celý den žáky provázelo krásné slunečné počasí a tak se vraceli domů plni dojmů i nových poznatků. Naše velké poděkování patří řediteli TSMS Slavkov, pracovníkům VaK Vyškov a RESPONO Vyškov za čas, který nám věnovali i za velmi zajímavý výklad obohacený ukázkami praktických činností jednotlivých organizací. MALÝ CYKLISTA Ve středu 24. dubna navštívili žáci 4. A a 4. B dopravní hřiště ve Vyškově. Hlavní motivací tohoto dopoledne bylo pro všechny čtvrťáky získání "Průkazu malého cyklisty". Po úvodním zopakování základních pravidel silničního provozu na děti čekaly jízdy na kolech. Pod bedlivým dohledem dopravních instruktorek se snažily uplatnit své teoretické znalosti přímo v "terénu". Nakonec malí cyklisté zasedli v učebně k nelehkému testu, v němž museli dokázat, že se mohou stát účastníkem silničního provozu. Nejlepší bodové hodnocení získal Ondřej Válka a Barbora Šujanová. Na všechny úspěšné čtvrťáky-cyklisty čekal tolik vytoužený "Průkaz malého cyklisty" a drobné odměny, které si děti hrdě odvezly domů. Přejeme hodně kilometrů bez nehod! MCDONALD - KOPANÁ NEJMLADŠÍCH Ve čtvrtek se konal v Křenovicích turnaj v malé kopané pro žáky prvního stupně. Naši čtvrťáci a páťáci tam obsadili pátou příčku. Těšili jsme se sice na lepší výsledek, ale i tak děkujeme za snahu a reprezentaci. NULTÝ ROČNÍK Stejně jako v předešlých letech proběhl i letos na naší škole tzv. nultý ročník. Uskutečnily se tři lekce, kterých se a zúčastnilo 29 předškoláků. Ti byli rozděleni do tří menších skupinek. Děti pečlivě plnily nejrůznější úkoly a do všech činností se zapojily s velkým nadšením. Cílem těchto lekcí bylo ukázat dětem i jejich rodičům, jak se pracuje v 1. třídě, seznámit děti se školním prostředím, se svojí třídou i s paní učitelkou a také upozornit rodiče, co všechno by děti měly zvládnout, než nastoupí do 1. třídy. PRVŇÁČCI V ZUŠ Ve čtvrtek se žáci prvního ročníku zúčastnili koncertu na Základní umělecké škole Františka France ve Slavkově. Účinkujícími byli žáci a učitelé ZUŠ. Dětem zahráli skladby na klavír, housle, Strana 19 (celkem 27)

20 flétny, kytary a další hudební nástroje. Školní sbor Hlásek zazpíval známé dětské písničky a děti si s nadšením zazpívaly s ním. Dále vystoupily žákyně z baletního oboru a zatančily strašidelný rej čarodějnic. Celým poučným a zábavným programem skvěle provázela paní učitelka Kateřina Jiráková, která měla pro děti připraveny soutěžní otázky. Koncert byl pro děti velkým zážitkem a odměnou pro účinkující byl bouřlivý potlesk a úsměv na tvářích všech dětí. Tímto děkujeme žákům a učitelů ZUŠ za příjemně strávené dopoledne. COCA-COLA CUP - KOPANÁ Letos se podařilo zopakovat úspěch z loňského roku. Díky předchozím vítězstvím jsme se účatnili krajského kola soutěže, které se hrálo v Boskovicích. Na umělé trávě a za krásného počasí kluci nejprve remizovali 0:0 se ZŠ Krásného Brno. V utkání jsme sice měli převahu, ale branku se nám vstřelit nepodařilo ani z pokutového kopu. Ve druhém zápase naši přehráli ZŠ Jedovnice a po gólech Petra Kramáře a Filipa Kotolana zvítězili 2:1. Poslední utkání, ve kterém šlo o postup, skončilo bezbrankovou remízou s domácími Boskovicemi. Naši reprezentani tedy odehráli turnaj bez porážky a obsadili druhé místo právě za Boskovicemi. Chyběla jenom troška štěstí, jedna vstřelená branka a postoupit mohla naše škola. Vzorně reprezentovali: Jakub Vyhnánek, Petr Kramář, Milan Divácký, Jiří Hausner, Jakub Kovařík, Ladislav Zápotočný, Martin Florián, Radek Čermák, Petr Procházka, Filip Kotolan a Vojta Laštůvka. SLAVKOVSKÉ MEMENTO - OCENĚNÍ ŽÁKŮ Od roku 2005 pořádá Zámek Slavkov Austerlitz spolu s Klubem autorů literatury faktu a Čs. obcí legionářskou Brno 2 akci Slavkovské memento s podtitulem Festival válečné literatury faktu. Součástí této akce je také literární a výtvarná soutěž pro žáky druhého stupně základních škol a žáky středních škol. Naše škola se po celých devět let účastní literární části soutěže, v letošním roce jsme se zapojili i do soutěže výtvarné. Slavnostní vyhlášení vítězů a oceněných proběhlo na slavkovském zámku v pátek dne 26.dubna, tedy v den 68.výročí osvobození Slavkova, za přítomnosti ruského konzula, zástupců města Slavkova, Vojenské akademie ve Vyškově a členů hodnotitelské komise. Pro naši školu bylo velkým úspěchem výborné hodnocení všech zaslaných prací žáků. Cenu za výtvarnou práci získali žáci osmého ročníku Martin Gajdošík, Tomáš Kučera, Anna Moudrá, Petr Otépka a Tereza Tomášková. Žákyně devátého ročníku Anna Bělohoubková s povídkou Lukášův příběh a Nicola Novotná s příběhem Velkomeziříčská tragédie obsadily první místo, Alexandra Bláhová s povídkou Co pamatuje slunce nad Slavkovem druhé místo a žákyně osmého ročníku Hana Mlčochová získala za báseň Válka rovněž druhé místo. V poměru zaslaných a oceněných prací byla naše škola nejúspěšnější mezi ostatními základními a středními školami, a proto všem našim soutěžím patří velké poděkování. TURNAJ VE VYBÍJENÉ - DRUHÉ MÍSTO V pátek se v ZŠ Komenského konala okrsková soutěž školní mládeže prvního stupně ve vybíjené O pohár Politaví. Turnaje se zúčastnila družstva ze základních škol Komenského, Tyršova, Velešovice, Nížkovice a Milešovice. Naši školu reprezentovalo družstvo složené ze žáků třídy. Soutěž byla do samého konce velmi napínavá. Děti bojovaly ze všech sil, a i když se nestaly absolutními vítězi, vybojovaly krásné 2. místo a zaslouží si velkou pochvalu. TYRŠOVÁCI VE VÍDNI V úterý se uskutečnil tematický zájezd žáků 4. a 5. tříd nazvaný Vídeň s návštěvou Domu moří. Dlouho očekávaný den nastal a v hodin jsme odcestovali poschoďovým autobusem do hlavního města Rakouska. První zastávka na rakouském území byla v novém moderním nákupním středisku, kde jsme se nasvačili a nakoupili první suvenýry. Po hodině odpočinku jsme nasedli do autobusu a vydali se na další cestu. Muzeum moří, unikátní vodní svět s více než exponáty, se nachází v bývalé protiletecké pevnosti. Představuje v jednotlivých odděleních tropické sladkovodní i mořské ryby, ryby ze Středozemního moře i obyvatele tuzemských vod. Nechybělo oddělení terárií s Strana 20 (celkem 27)

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2009/2010

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2009/2010 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2009/2010 A) Základní údaje o škole Název: Základní škola a mateřská škola Moravské Bránice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Sídlo: Moravské Bránice

Více

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Koncem února proběhla školní kola biologické olympiády i na naší škole. Zejména o kategorii B byl mimořádný zájem. Studenti tradičně změřili své síly v testu

Více

Základní škola a Mateřská škola Křižanovice, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLNÍ ROK

Základní škola a Mateřská škola Křižanovice, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLNÍ ROK Základní škola a Mateřská škola Křižanovice, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 Schváleno školskou radou dne 28.11.2017 Předseda: Členové: OBSAH Obsah...2 Část I...3 Základní údaje

Více

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2013/2014. Sídliště U Vodojemu 1261, Kyjov příspěvková organizace města Kyjova

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2013/2014. Sídliště U Vodojemu 1261, Kyjov příspěvková organizace města Kyjova 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy adresa školy Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2013/2014 právní forma IČO 48847747 IZO 04884774 identifikátor školy 600115607 vedení školy ZŠ a MŠ

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA HODĚJICE OKRES VYŠKOV VÝROČNÍ ZPRÁVA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA HODĚJICE OKRES VYŠKOV VÝROČNÍ ZPRÁVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA HODĚJICE OKRES VYŠKOV VÝROČNÍ ZPRÁVA Školní rok 2016/2017 V Hodějicích 29. 8. 2017 Mgr. Terezie FLORIANOVÁ ředitelka ZŠ Základní škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace VÝROČNÍ

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2014/2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2014/2015 ZÁKLADNÍ ŠKOLA HODĚJICE VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2014/2015 Část I. Základní charakteristika školy a) Název školy: Základní škola Hodějice, okres Vyškov b) Zřizovatel školy: OÚ Hodějice c) Ředitelka

Více

Plán činnosti školy na školní rok 2015 / 2016

Plán činnosti školy na školní rok 2015 / 2016 Plán činnosti školy na školní rok 2015 / 2016 1. Výchovně vzdělávací oblast : 1. 1. Exkurze a školní výlety Zpracování plánů exkurzí a školních výletů v souladu s výchovnými a vzdělávacími cíli jednotlivých

Více

Plán činnosti školy na školní rok 2016 / 2017

Plán činnosti školy na školní rok 2016 / 2017 Plán činnosti školy na školní rok 2016 / 2017 1. Výchovně vzdělávací oblast: 1. 1. Exkurze a školní výlety Zpracování plánů exkurzí a školních výletů v souladu s výchovnými a vzdělávacími cíli jednotlivých

Více

školní rok 2006/2007

školní rok 2006/2007 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015/16

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015/16 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015/16 Část I. Základní údaje o škole Název školy: Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Služovice, okres Opava Služovice 134, 747 28 Štěpánkovice IČ

Více

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2012/2013. Sídliště U Vodojemu 1261, 697 01 Kyjov příspěvková organizace města Kyjova

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2012/2013. Sídliště U Vodojemu 1261, 697 01 Kyjov příspěvková organizace města Kyjova 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy adresa školy Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2012/2013 právní forma IČO 48847747 IZO 04884774 identifikátor školy 600115607 vedení školy ZŠ a MŠ

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Základní škola a mateřská škola, Pardubice Pardubičky, Kyjevská 25 IČO 60159146 IZO 060159146 Bankovní spojení 9701323524/0600 Tel. 466650783 Identifikátor RED-IZO 600096378 Email: jaroslav.karcol@kyjevska.pardubice.indos.cz

Více

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme!

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme! Fokus divadlo 2014 Pod tímto názvem Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě vyhlásila na podzim 1. ročník soutěže o nejlepší divadelní recenzi a kritiku. Jelikož se v literárním semináři

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS O minulém víkendu se netradičně v Olomouci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého uskutečnilo Krajské kolo soutěže Eurorebus. Naše

Více

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo V úterý 26. 1. proběhlo školní kolo tradiční anglické konverzační soutěže kategorií II.B (nižší gymnázia) a III.A (střední školy). Letos se setkalo celkem

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy Zpracovaly: Mgr. Lenka Sýkorová Mgr. Věra Jaborová I. Úvod Nárůst sociálně patologických jevů včetně zneužívání návykových látek u dětí školního věku se stává celospolečenským problémem. Primární prevence

Více

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století)

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) září prosinec duben červen duben 1989/1990 Ředitelem školy byl jmenován Miroslav Horák. Po prázdninách byla otevřena nová učebna informatiky

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2007/2008 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016

Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016 Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016 Školní preventivní program: Škola: Základní škola Turnov, Skálova 600, 511 01 Turnov, tel.: 481 322 770 Školní rok: 2015/ 2016 Cíl: Cílem je vytváření

Více

Program školního roku 2014 2015

Program školního roku 2014 2015 Program školního roku 2014 2015 SOUTĚŽE A PROJEKTY : Projekt Čtení pomáhá Prohlubování projektu etické výchovy do výuky Výtvarné soutěže okresního, krajského i celostátního významu Školní pěvecká soutěž

Více

M I NI M Á L N Í P R E V E N T I V N Í P R O G R A M 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, UHERSKÝ BROD, MARIÁNSKÉ NÁMĚSTÍ 41, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ

M I NI M Á L N Í P R E V E N T I V N Í P R O G R A M 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, UHERSKÝ BROD, MARIÁNSKÉ NÁMĚSTÍ 41, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ M I NI M Á L N Í P R E V E N T I V N Í P R O G R A M 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, UHERSKÝ BROD, MARIÁNSKÉ NÁMĚSTÍ 41, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok: 2018/2019 Škola: : ZÁKLADNÍ

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Po celý školní rok je žákům v odpoledních hodinách k dispozici školní klub s nabídkou volnočasových aktivit a otevřena počítačová učebna.

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

5. místo Ivana Gromotoviče na gymnaziální historické soutěži

5. místo Ivana Gromotoviče na gymnaziální historické soutěži 5. místo Ivana Gromotoviče na gymnaziální historické soutěži V pátek dne 23. ledna 2015 proběhl v budově Historického ústavu Slezské univerzity v Opavě již IX. ročník krajské historické soutěže určené

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

2 Charakteristika školy

2 Charakteristika školy 2 Charakteristika školy 2.1 Velikost školy Škola Klvaňovo gymnázium a střední zdravotnická škola vznikla 1. 1. 2012 sloučením Klvaňova gymnázia se Střední odbornou školou zdravotnickou a sociální, Kyjov

Více

Program školního roku

Program školního roku Program školního roku SOUTĚŽE A PROJEKTY : 2015 2016 Projekt Čtení pomáhá Prohlubování projektu etické výchovy do výuky Nadační fond Dětský čin roku Výtvarné soutěže okresního, krajského i celostátního

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007 ÚVOD 1. Základní údaje o organizaci 1.1. Organizace 1.2. Zřizovatel 1.3. Součástí školy 1.4. Školská rada 2. Přehled pracovníků školy 2.1. Údaje

Více

Plán minimálního programu prevence

Plán minimálního programu prevence Základní škola a Mateřská škola Město Touškov, příspěvková organizace Čemínská 296, Město Touškov 330 33 Plán minimálního programu prevence 2015 / 2016 Mgr. Ivana Mertlová Mgr. Libuše Kalvasová Ředitelka

Více

Základní škola, Rýmařov, Školní náměstí 1. Školáček 2. číslo. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické.

Základní škola, Rýmařov, Školní náměstí 1. Školáček 2. číslo. Motto školy. Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Základní škola, Rýmařov, Školní náměstí 1 Školáček 2. číslo Motto školy Některé věci v životě nejsou samozřejmé a automatické. Je třeba si je zasloužit. Například slušným chováním. Školní rok 2015/2016

Více

Základní škola Budišov příspěvková organizace

Základní škola Budišov příspěvková organizace Základní škola Budišov příspěvková organizace Minimální preventivní program šk. rok 2012/2013 Charakteristika školy: Základní škola Budišov se nachází v klidné části městyse Budišov, obklopena parkem a

Více

M I NI M Á L N Í P R E V E N T I V N Í P R O G R A M 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, UHERSKÝ BROD, MARIÁNSKÉ NÁMĚSTÍ 41, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ

M I NI M Á L N Í P R E V E N T I V N Í P R O G R A M 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, UHERSKÝ BROD, MARIÁNSKÉ NÁMĚSTÍ 41, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ M I NI M Á L N Í P R E V E N T I V N Í P R O G R A M 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, UHERSKÝ BROD, MARIÁNSKÉ NÁMĚSTÍ 41, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok: 2016/2017 Škola: ZÁKLADNÍ

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Základní škola a Mateřská škola Slatinice, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2008/2009

Základní škola a Mateřská škola Slatinice, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2008/2009 Základní škola a Mateřská škola Slatinice, příspěvková organizace Výroční zpráva za školní rok 2008/2009 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy Základní škola a Mateřská škola Slatinice, příspěvková

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Dne 15. března 2017 proběhlo za účasti 17 studentů sdružených do 6 týmů školní kolo Dějepisné soutěže gymnázií ČR a SR. Tato dějepisná

Více

ARS Poetica Puškinův památník

ARS Poetica Puškinův památník ARS Poetica Puškinův památník 50. ročník Je to k nevíře, ale v pátek 8. 4. 2016 v Bohumíně proběhl již 50. ročník krajské přehlídky ARS Poetica Puškinův památník. Jubilejního ročníku se zúčastnilo téměř

Více

Účast na sportovních akcích ZŠ ZAŠOVÁ (září-listopad)

Účast na sportovních akcích ZŠ ZAŠOVÁ (září-listopad) Účast na sportovních akcích ZŠ ZAŠOVÁ (září-listopad) -Počátkem září proběhlo REPUBLIKOVÉ FINÁLE OVOV (odznaku všestrannosti olympijských vítězů) v Praze, kde se probojovala Markéta Camfrlová, která se

Více

Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8

Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8 Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZNOJMO VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ Výroční zpráva o činnostech základní školy ve školním roce 2006 / 2007 Projednáno na pedagogické radě 31.8.2007 ZÁKLADNÍ

Více

Známé slovo poezie

Známé slovo poezie Známé slovo poezie 1. 3. 2017 Okrskové kolo recitační soutěže se letos konalo první březnový den, ve středu (dle požadavku ZUŠ a jejich provozu). Zúčastnilo se jej celkem 5 základních škol (ZŠ Zastávka;

Více

Výroèní zpráva o èinnosti školní rok 2006/2007 Mateøská škola Janákova

Výroèní zpráva o èinnosti školní rok 2006/2007 Mateøská škola Janákova Výroèní zpráva o èinnosti školní rok 26/27 Mateøská škola Janákova Základní škola a Mateøská škola námìstí Interbrigády, Praha 6, Antonína Èermáka 6 Základní škola a Mateřská škola náměstí Interbrigády,

Více

English Conversation Contest. školní kolo 2018

English Conversation Contest. školní kolo 2018 English Conversation Contest školní kolo 2018 Také letos nastoupili nejlepší angličtináři 1. 5. ročníků do nelehkého boje o přední příčky v soutěži anglické konverzace. Všichni studenti absolvovali poslechový

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 SŠP a VOŠ, s. r. o. pracoviště Kroměříž 03.07.09 - Krásné prázdniny! Přejeme všem krásné prázdniny! Úřední hodiny v době prázdnin: - v pracovní dny 8.00

Více

Sportovní aktivity - 23-

Sportovní aktivity - 23- Sportovní aktivity Na škole pracuje Školní sportovní klub v čele s předsedou a absolventem školy Mgr. Šimonem Lánským. Počet členů je 42. Celoročně pracuje v rámci tohoto klubu volejbalový kroužek studentek.

Více

Soukromá základní škola a mateřská škola Svět. Výroční zpráva o činnosti školy. Soukromá základní škola a mateřská škola Svět

Soukromá základní škola a mateřská škola Svět. Výroční zpráva o činnosti školy. Soukromá základní škola a mateřská škola Svět Soukromá základní škola a mateřská škola Svět Výroční zpráva o činnosti školy Soukromá základní škola a mateřská škola Svět ve školním roce 2017/2018 1 Obsah 1. Základní údaje o škole... 3 2. Přehled oborů

Více

Výroční zpráva 2014. Štěpánkovická fotbalová liga. - spolek amatérských hráčů

Výroční zpráva 2014. Štěpánkovická fotbalová liga. - spolek amatérských hráčů Výroční zpráva 2014 Štěpánkovická fotbalová liga - spolek amatérských hráčů Úvodní slovo Vážení přátelé, předkládáme Vám výroční zprávu o činnosti amatérských hráčů za uplynulý rok 2014. Štěpánkovické

Více

ORGANIZACE MĚSÍCE ÚNORA 2018

ORGANIZACE MĚSÍCE ÚNORA 2018 ORGANIZACE MĚSÍCE ÚNORA 2018 ČTVRTEK 1. ÚNOR, MATEŘSKÁ ŠKOLA Ve čtvrtek 1. 2. proběhne v mateřské školce od 8.00 hodin pro 3. a 4. třídu masopustní karneval. ČTVRTEK 1. ÚNOR, ZÁKLADNÍ ŠKOLA - výchovná

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace Minimální preventivní program Školní rok: 2010/2011 Vypracovala: Lucie Krausová metodik prevence 1. VÝCHODISKA

Více

Přehled akcí ve školním roce 2015/2016

Přehled akcí ve školním roce 2015/2016 Přehled akcí ve školním roce 2015/2016 Září 1. 9. Zahájení školního roku 2015/2016 v tělocvičně školy 3. 9. Schůzka s rodiči v MŠ 4. 9. Návštěva farmy u Struhů - MŠ 18. 9. Fotografování tříd 20. 27. 9.

Více

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Základní škola a Mateřská škola Radňovice, příspěvková organizace Radňovice 54, 592 31 Nové Město na Moravě Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Účinnost od: 1. 1. 2011 Obsah Úvod Vytýčení sociálně patologických

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Prevence sociálně patologických jevů a zneužívání návykových látek

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Prevence sociálně patologických jevů a zneužívání návykových látek MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Prevence sociálně patologických jevů a zneužívání návykových látek pro školy a školská zařízení OKRESU ZLÍN ZŠ Vlachovice, okres Zlín, příspěvková organizace 763 24 Vlachovice

Více

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme!

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme! Květen 2007 Turnaj v sudoku Dne 3. května se konal na Základní škole U Vršovického nádraží turnaj v sudoku. Účastnili se ho žáci 2.stupně ze tří základních škol. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle

Více

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016 Metodik prevence: Mgr. Alexandra Kožuchová Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka rozvíjet a posilovat

Více

Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy E-mail Základní škola pro tělesně postižené, Opava,

Více

Výroční zpráva školní rok 2016/ 2017 Základní škola Brno, nám.míru 3, příspěvková organizace

Výroční zpráva školní rok 2016/ 2017 Základní škola Brno, nám.míru 3, příspěvková organizace Výroční zpráva školní rok 2016/ 2017 Základní škola Brno, nám.míru 3, příspěvková organizace 1. Základní charakteristika školy: 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno. nám.míru 3,

Více

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII Poznáváme své děti V červnu 2014 jsme získaly finanční prostředky z dotace v oblasti výchovy a vzdělávání Městského úřadu v Příbrami na projekt s názvem Poznáváme své děti. V rámci této dotace na naší

Více

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 Fyzikální olympiáda 59. ročník Studenti mohou řešit úlohy v kategoriích: F (1. ročník), E (2. ročník), D (3. ročník), C (4. ročník), B (5. ročník), A (6. ročník). Studenti

Více

PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014

PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 Nový školní rok byl slavnostně zahájen 2. září. Do školy nastoupilo 19 prvňáčků, celkem má škola 119 žáků. Již před zahájením školního roku vystupovali

Více

Výroční zpráva 34. základní školy Plzeň v působnosti Odboru školství, mládeže a tělovýchovy ÚSO MMP, vlastní hodnocení školy za školní rok 2016/2017

Výroční zpráva 34. základní školy Plzeň v působnosti Odboru školství, mládeže a tělovýchovy ÚSO MMP, vlastní hodnocení školy za školní rok 2016/2017 Výroční zpráva 34. základní školy Plzeň v působnosti Odboru školství, mládeže a tělovýchovy ÚSO MMP, vlastní hodnocení školy za školní rok 2016/2017 Obsah: 1. Základní údaje o škole 2. Personální zabezpečení

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace Minimální preventivní program Školní rok: 2014/2015 Vypracovala: Mgr. Lucie Krausová metodik prevence 1. VÝCHODISKA

Více

Výroční zpráva školní rok 2014/ 2015

Výroční zpráva školní rok 2014/ 2015 Výroční zpráva školní rok 2014/ 2015 Základní škola Brno nám. Míru 3, příspěvková organizace 1.0 Základní charakteristika školy 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno, nám. Míru

Více

Základní škola Vlkoš. Výroční zpráva o činnostech základní školy ve šk.roce 2014/2015

Základní škola Vlkoš. Výroční zpráva o činnostech základní školy ve šk.roce 2014/2015 Základní škola Vlkoš Výroční zpráva o činnostech základní školy ve šk.roce 2014/2015 Část I. Základní charakteristika školy a. Název školy, adresa : Základní škola a Mateřská škola Vlkoš, okres Hodonín,

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Výroční zpráva činnosti

Výroční zpráva činnosti Výroční zpráva činnosti ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKĚ ŠKOLY V OLBRAMICÍCH za školní rok 2014/2015 Zpracovala Mgr. Sylva Hrušková. OBSAH 1. Úvod a charakteristika školy... 3 2. Přehled oborů vzdělání... 4 3.

Více

40. výročí školy. Pěvecká soutěž

40. výročí školy. Pěvecká soutěž 40. výročí školy 4. 10. 2014 se u příležitosti 40. výročí založení školy uskutečnilo setkání současných i bývalých zaměstnanců s vedením školy a města. V rámci oslav proběhl den otevřených dveří, kdy mohli

Více

Národní škola (č.j. 15724/97-20) blíže viz textová část bod 3.1.

Národní škola (č.j. 15724/97-20) blíže viz textová část bod 3.1. 1. Název školy dle posledního rozhodnutí o zařazení do sítě škol: Základní škola, Praha 6, náměstí Interbrigády 2 (rozhodnutí ze dne 27.12.1999) 2. Zřizovatel: Městská část Praha 6 Úřad m.č., Čs. armády

Více

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZŠ JENEČ školní rok 2006-2007 Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 1. Základní údaje: Název: Základní škola a Mateřská škola Jeneč, okres Praha západ Sídlo: Jeneč, Lidická 265,

Více

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012 ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Marcela Morysová prevence@zsmilhor.cz

Více

5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY

5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY 5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY Cíle a obsah základního vzdělání budou na naší škole naplňovány v těchto vzdělávacích oblastech. Každá oblast zahrnuje příslušné vzdělávací obory, v kterých

Více

6. základní škola Cheb, Obětí nacismu 16

6. základní škola Cheb, Obětí nacismu 16 6. základní škola Cheb, Obětí nacismu 16 VÝROČNÍ ZPRÁVA Pedagogická rada projednala dne: 27. 09. 2012 Školská rada projednala dne: 11. 10. 2012 Mgr. Pavel Tomáš ředitel školy Charakteristika školy 6. základní

Více

Výsledky výchovy a vzdělání

Výsledky výchovy a vzdělání MATEŘSKÉ ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠK. ROCE 2009/2010 Základní charakteristika mateřské školy a) Základní škola a mateřská škola Bzenec Odloučené pracoviště MŠ I Bzenec, Olšovská 1299 b)

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Výroční zpráva školní rok 2015/ 2016

Výroční zpráva školní rok 2015/ 2016 Výroční zpráva školní rok 2015/ 2016 Základní škola Brno nám. Míru 3, příspěvková organizace 1.0 Základní charakteristika školy 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno, nám. Míru

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2014-2015 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících se životního

Více

Daniela Zábojníková a Patrik Bída

Daniela Zábojníková a Patrik Bída Staronový král a nová královna V loňském roce se ve spolupráci Šachového oddílu Kunovice a obou kunovických škol uskutečnil první ročník turnaje nazvaného O šachového krále a královnu Kunovických škol.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace PREVENTIVNÍ PROGRAM září 2015 červen 2016 Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Realizátor:

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ŠKOLY TRMICE

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ŠKOLY TRMICE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ŠKOLY TRMICE OBSAH 1. Úvod 2. Vytýčení sociálně patologických jevů 3. Cíl minimálního preventivního programu 4. Charakteristika školy 5. Analýza současného stavu

Více

Minimální preventivní program školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 1 Charakteristika a vnitřní zdroje školy 1.1 Základní údaje o škole Název a adresa školy Základní škola a Mateřská škola Vřesina, příspěvková organizace

Více

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Hodnotící zpráva Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Projekt Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy podpořený Městem Rakovník byl zaměřen na podporu a zkvalitnění nadstandardních

Více

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Alena Virtová Obsah Úvod Vytýčení rizikového chování Cíl preventivního programu Charakteristika školy Analýza

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Část I. Základní údaje o škole Název školy: Základní škola a Mateřská škola Hlavnice, okres Opava, příspěvková organizace Adresa školy: Hlavnice 109,

Více

ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY

ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY Hned po náročném ukončení pololetní klasifikace se tradičně konala školní kola Biologické olympiády ve všech kategoriích. S úkoly spojené s testem, praktickými úlohami

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Lázně Bohdaneč, okres Pardubice. Masarykovo náměstí 108, 533 41 Lázně Bohdaneč. Identifikátor školy: 600 096 521

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Lázně Bohdaneč, okres Pardubice. Masarykovo náměstí 108, 533 41 Lázně Bohdaneč. Identifikátor školy: 600 096 521 Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Lázně Bohdaneč, okres Pardubice Masarykovo náměstí 108, 533 41 Lázně Bohdaneč Identifikátor školy: 600 096 521 Termín konání

Více

Základní škola Opatovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Opatovice 66 664 61 Rajhrad

Základní škola Opatovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Opatovice 66 664 61 Rajhrad Základní škola Opatovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Opatovice 66 664 61 Rajhrad Čj.: 56/2015 Spisový znak: ŘŠ 2/4 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2014-2015 Část I. Základní

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2010/2011

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2010/2011 Základní škola a Mateřská škola Kobeřice u Brna, okres Vyškov, příspěvková organizace Beneška 181, 684 01 Kobeřice u Brna tel.: 544 222 525 e-mail: zskoberice@centrum.cz Výroční zpráva o činnosti školy

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 1. Základní údaje o škole Název školy : Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí

Více