Vzkaz od paní Bednářové

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzkaz od paní Bednářové"

Transkript

1

2 Slovo redakce: Vážení čtenáři, otevíráte březnové číslo školního časopisu. Za okny se nám začalo opět objevovat sluníčko, které jakoby nám oznamovalo brzký příchod jara. Jaro je podle meteorologů nejnestálejší roční období. Týden je teplo, týden zima, chvíli prší, potom svítí slunce. Podle astrologů je však jaro pro všechny znamení zvěrokruhu čas, kdy se probouzí nejen příroda, ale i člověk. Redakce školního časopisu vám všem přeje, ať se probudíte do co nevětší pohody a vykročíte do jara pravou nohou. Vaše redakce. Vzkaz od paní Bednářové SE USKUTEČNÍ FINÁLE LIGY VE VOLEYBALE V OBOU TĚLOCVIČNÁCH VÍTĚZ OBDRŽÍ PUTOVNÍ POHÁR A VLASTNORUČNĚ VYROBENÝ DORT PANÍ BEDNÁŘOVÉ. ZAČÁTEK VE 12:00! Mothers day A man stopped at a flower shop to order some flowers to be wired to his mother who lived two hundred miles away. As he got out of his car he noticed a young girl sitting on the curb sobbing. He asked her what was wrong and she replied, "I wanted to buy a red rose for my mother. But I only have seventy-five cents, and a rose costs two dollars." The man smiled and said, "Come on in with me. I'll buy you a rose." He bought the little girl her rose and ordered his own mother's flowers. As they were leaving he offered the girl a ride home. She said, "Yes, please! You can take me to my mother." She directed him to a cemetery, where she placed the rose on a freshly dug grave. The man returned to the flower shop, canceled the wire order, picked up a bouquet and drove the two hundred miles to his mother's house. (

3 Asertivně do života? Pro ty, kteří ještě pojem asertivita neslyšeli nebo mu nerozumí : Asertivita je schopnost prosadit se, ale respektovat potřeby druhých Možná Vás zaujal tento název, možná také ne. Může vám připadat, že se snaží tvářit jako hodně odborný, naučný či nepochopitelný pro nás - obyčejné vrstevníky. Avšak opak je pravdou. Asertivita se týká totiž nás všech a je docela užitečné jí porozumět a snažit se ji naučit. Ptáte se proč? Protože Vám může v mnoha věcech pomoct. V jakých? Tak čtěte dál a třeba naleznete odpověď na tuto otázku. Cílem tohoto článku je zamyslet se nad tím, jak se chováme, jak žijeme a v neposlední řadě třeba nad tím, zda-li jsme se svým životem spokojeni. Asertivně do života je jen jedna z několika možností, jakým způsobem se můžeme chovat a je samozřejmě jen a jen na Vás, pro jaký způsob se rozhodneme. Já osobně nikoho nechci a ani nebudu přemlouvat, ale pokud Vás alespoň trošičku zajímá, jak jste na tom s asertivitou právě vy, vyzkoušejte si tento test a třeba přijdete té velké záhadě na kloub. TEST ASERTIVITY V životě se setkáváme se situacemi pro nás nepříjemnými Kdy po nás někdo chce, co nechceme my. Každý se snažíme je nějakým způsobem řešit. Zamyslete se nad sebou a zvažte následující tvrzení. Jak to děláte vy? Volte ze čtyř možností: 1... pokud tvrzení vaše chování vystihuje 2... když se podobně chováte sice ne vždy, ale často, nebo se tomuto způsobu blížíte 3... když vás tvrzení spíše nevystihuje, většinou to tak neděláte 4... jestliže tvrzení vaše chování nevystihuje v žádném případě, zcela je odmítáte 1. Když mne kolega požádá o půjčku, nedokážu mu odmítnout, i když na tom nejsem sám právě finančně dobře. 2. Neumím začít rozhovor s osobou, která je mi nesympatická. Čekám, až to udělá sama. 3. Když mne někdo někam pozve a já vidím, že mu na tom záleží, neumím odmítnout, i když se mi to vůbec nehodí. 4. Když mne někdo předběhne ve frontě, nedokážu se ohradit, i když mám sto chutí. 5. V různých debatách neumím druhým skočit do řeči i když je jasné, že už jen mlátí prázdnou slámu. 6. Mám-li v jakékoliv situace někomu na jeho žádost, prosbu říci ne, dělá mi to potíže, je mi trapně. 7. Neumím ukončit rozhovor, i když mě ani mluvčí ani téma vůbec nezajímá a třeba nemám čas. 8. Když s někým mluvím, nedokážu mu oponovat, i když si myslím, že můj vlastní názor je lepší. Raději ho ani nesdělím. 9. Je mi trapné zeptat se, když něčemu nerozumím (v práci, doma, na školení atp.). 10. Na schůzích a různých veřejných shromážděním nediskutuji. Připadal/a bych si hloupě. 11. Když někdo zruší setkání, které jsme měli domluvené, neumím nabídnout jiný termín. Čekám, že to udělá on. 12. Kdybych se pokusil druhým lidem přikazovat, dopadlo by to nejspíš podle rčení Přikaž a udělej sám. 13. Když mi někdo z blízkých lidí křivdí, nic nenamítám. Ovládám se, aby nepoznali mé rozladění.

4 14. Pozvat na schůzku osobu opačného pohlaví, o kterou mám zájem, je pro mě nadlidský výkon. 15. Pokud mě někdo chválí a dělá mi poklony, zrozpačitím, nevím, jak reagovat, nevím si rady sám se sebou. 16. Když přinesu ze samoobsluhy nazelenalý salám, raději ho vyhodím, než bych vyřizoval reklamaci. 17. Naskakuje mi husí kůže, když si představím, že bych se musel živit jako agent pojišťovny. 18. Mám-li hovořit o něčem důležitém, nebo s někým, na kom mi záleží, začnu mluvit nezřetelně, někdy se i zakoktám. 19. Je mi velmi nepříjemné, když musím v situaci nouze požádat cizího člověka třeba o lístek na autobus. 20. Je mi nepříjemné začít rozhovor s úředními nebo výše postavenými osobami, a to i když jim nutně potřebuji něco sdělit. Spočítejte si body. ŘEŠENÍ: Máte-li více než 70, nejásejte příliš. Je sice pravda, že nepatříte k lidem, kteří na sobě nechají dříví štípa. Ale pozor nejste někdy trochu agresivní? Jistě by vám neuškodilo přiučit se, jak zachovat vlastní tvář, aniž byste zasahovali do kruhů druhých, Ne vždy je sociálně úspěšný ten, kdo má široké lokty. Bývá spíše v nebezpečí, že se mu každý raději vyhne. Vyšlo vám bodů? Nemusíte se bát, vy se v životě neztratíte. Dosáhli jste bodů? Zdá se, že když vám jde o něco skutečně důležitého, nedáte se. Neupadejte na mysli, i když by to mohlo být lepší. Jak praví přísloví, i dobrý farář se musí do smrti učit. Získali jste méně než 30 bodů? Patříte k těm až moc slušným. Nepřehánějte to. Jste sice uchráněni pověsti hádavých lidí, ale není zase potřeba nechat s sebou zametat. Někdy tak nepřímo podporujete darebáky. To přec nechcete, že? Tak snad jste se dozvěděli něco, co je pro Vás užitečné a co Vás třeba i obohatilo. Doufám, že jste nalezli také odpovědi na dříve položené otázky. Přeji Vám, aby jste brali život s úsměvem. Protože si myslím, že s úsměvem jde všechno lépe. Lenka Rzepková (Použité zdroje: Capponi, Věra; Novák Tomáš. Asertivně do života. Praha. Grada ) Umíte najít kompromis mezi potřebami vašimi a ostatních?

5 Cizí jazyky Dnes už je angličtina povinná. Na naší škole se mimo jiné učí francouzština, němčina a ruština. Každý rok probíhají konverzační soutěže v těchto jazycích (kromě ruštiny). Naučit se cizí jazyk není těžké, důležité je, aby vás bavil. Francouzský jazyk Francouzština je zezačátku docela těžká, protože má mnoho pravidel. Intonace stoupá nahoru, takže je to spíše takový zpěvavý jazyk. Nevýhodou je, že se jinak píše a jinak vyslovuje. Francouzi ještě ke všemu většinou koncové hlásky polykají, takže je těžší jim porozumět. První ročník konverzační soutěže ve francouzštině se konal Z 26 studentů, kteří psali první hodinu test, postoupilo do ústní části 10 nejlepších. Z těchto lidí vzešli tři vítězové. 1. místo obsadila Petra Humpolíčková, 3. B 2. místo získala Veronika Novotná, 1. B 3. místo získala Michaela Rašnerová, 3. D Anglický jazyk Dnes si asi život bez angličtiny neumíme představit. Hodně slov v češtině je přejato z angličtiny, například management, spam, aerobic, snowboard a tak dále. Možná se zdá, že angličtina je nejpoužívanější jazyk, ale není tomu tak. Je totiž až na čtvrtém místě. Konverzační soutěž v angličtině se konala Soutěž probíhala podobně jako ve francouzštině. Všichni studenti psali na začátku test. 9 nejlepších postoupilo do ústní části. Nakonec vyhrála Hana Kuriplachová, 3. D. 2. místo získala Kristýna Obručová, 3. B. 3. místo vybojovala Michaela Rašnerová, 3. D.

6 Německý jazyk V Evropě je němčina druhým nejrozšířenějším jazykem (hned za ruštinou). Podstatná jména se píší velkými písmeny. Díky těsným historickým kontaktům s Německem je mnoho slov přejatých právě z němčiny (taška, brýle, šunka, taky nářečně šichta ) Dne se konala konverzační soutěž z německého jazyka. Zúčastnilo se jí celkem 13 studentek a studentů z ročníků. 1. místo - Eva Zientková, 3. C 2. místo - Pavel Vjatrák, 3. C 3. místo - Michal Kasztura, 1. C Jak se naučit cizí jazyk? Jelikož mi cizí jazyky jdou a taky mě hodně baví, rozhodla jsem se dát vám sem pár rad, jak se co nejlíp naučit cizí jazyk. U mě to funguje. Neučte se slovíčka, která spolu vůbec nesouvisí (např. Mléko, zdravotní sestra, pilný, skládat, časopis. ) Učte se slovíčka k danému tématu. Dělejte si poznámky. Ke všem slovíčkům si napište výslovnost! Ke slovíčkům, která neznáte, si napište překlad! Pokud se máte naučit delší předepsaný text, nikdy se ho neučte na slovíčka přesně. Celý text si nejdříve správně přeložte a pochopte, o co se jedná. Poté se naučte text. Sledujte filmy v určitém jazyce s českými titulky. Poslouchejte písničky v určitém jazyce s českým překladem (správným!) Tak doufám, že jsem vám aspoň trochu pomohla. A cizí jazyky vás snad začnou více či méně bavit. :) A jeden citát podle Vittorio de Sica italského herce a režiséra: Angličtinu potřebuji, abych mohl jednat s filmovými producenty, francouzštinu, abych se domluvil s krásnými ženami, a italštinu, když se ránu říznu při holení.

7 Putovní pohár ministra školství Koncem měsíce proběhl na naší škole zápis do mládežnického basketbalu, který vede PaedDr. Marie Bednářová. Do této ligy se přihlásili: Lucie Písková, Iveta Filipová, Michaela Mojžišková, Zuzka Kabatová, Monika Danihelová, Eva Glincová, Kateřina Gazdová, Lenka Urbišová. Tyto žákyně se také zúčastnily dne na Střední průmyslové škole, Obchodní akademii ve Frýdku- Místku okresního kola mládežnického basketbalu, do které se přihlásilo celkem 14 týmů z okresu Frýdku- Místku. Soutěžilo se v kategoriích, ve kterých byly studentky ročníku SŠ, kvinta až oktáva osmiletých gymnázií, tercie až sexta šestiletých gymnázií / ročníky nar /. Jednou z podmínek bylo, že družstvo tvoří studentky jedné školy, každé družstvo má maximálně 12 hráček, jednotné dresy s čísly a potvrzení ředitele školy. Systém celé soutěže je rozdělen na: Okresní kvalifikaci termín Eliminaci termín , které se hraje se na úrovni kraje. Top 10 Západ a Top 10 východ - termín konání v rozmezí , postupující týmy rozděleny na dvě části dle krajské příslušnosti. Velké finále termín konání v rozmezí Na okresním kole mládežnického basketbalu se utkaly: Gymnázium a střední odborná škola Frýdek -Místek Cihelní, Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Obchodní akademie Frýdek Místek a Gymnázium Frýdlant nad Ostravicí Soutěž začínala nástupem družstev na hřiště, kde nás čekalo příjemné uvítání ředitele školy. Po laskavém a milém proslovu jsme vyčkávali, až dohrají první dva týmy utkání, po kterých jsme se vydaly bojovat proti obchodní akademii, se kterou jsme to sice prohrál, ale alespoň si dobře zahráli. Další utkání už byla pomaloučku únavnější, ale nakonec jsme to zvládly. Porazily jsme frýdlantské gymnázium a střední školu gastronomii a služeb. Hned po ukončení posledního utkání na nás čekalo vyhlášení míst, které dopadly takto: na 1. místě družstvo obchodní akademie 2. místě Gymnázium a střední odborná škola

8 3. místě Gymnázium Frýdlant nad Ostravicí 4. místě Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb Bohužel se naše basketbalistky nedostaly do krajské kvalifikace, ale stejně obsadily krásné 2. místo. Gratulujeme obchodní akademii, která se umístila na 1. místě a postupuje do krajské kvalifikace. I když jsme nepoustoupili, aspoň jsme to 2. místo pořádně oslavily. Samozřejmě nechyběl ani přípitek z vyhraného poháru. Vyhlašovatelem projektu je Ministerstvo školství a tělovýchovy (dále jen MŠMT), pořadatelem soutěže je Asociace školních sportovních klubů České republiky (dále jen AŠSK) a Sport Bohemia a.s. (dále jen SB), mládežnický basketbal. Samozřejmě velké díky patří taky řediteli našeho gymnázia panu Ing. Jaroslavu Konečnému, ale hlavně nesmírné poděkování patří PaedDr. Marii Bednářové, bez které by se náš tým nedal dohromady a díky které jsme se mohli zúčastnit. NA PRODEJ stolní fotbálek ATLANTIS TOUR: (jde o fotbálek, který se nachází na soukromém gymnáziu) -tvrzené, kalené sklo -velmi stabilní, komerční fotbálek -bez zabudovaného osvětlení(možno doplnit) -výška 95cm -korpus z laťkovky o síle 24mm, masivní žel. nohy (možnost demontování) -mincovník na 10kč -10 míčků -staří 2 roky, stále v perfektním stavu Cena po dohodě V případě zájmu mě kontaktuje :

9 Chtěli bychom vám představit studentský projekt nazvaný Studentský web, jak už název napovídá, tato stránka je určena především pro studenty středních a vysokých škol. O co vlastně jde? Jde o webovou aplikaci kde si vytvoříte vlastní účet, přidáte se k určité škole a konkrétní třídě a poté vás bude čekat mnoho možností, viz. níže. Možnosti? Náš projekt vám nabízí především: Psaní zápisů z hodin online Psát své soukromé poznámky do kalendáře Psát termíny úkolů a testů pro celou třídu Stahování zápisů ve formátu PDF Přidávání se do školních nebo třídních skupin Jednorázový kredit 100 bodů, který se bude odečítat podle množství stažených souborů o Včetně psaní příspěvku na skupinové zdi Psát na třídní zeď Nahrávání vlastních souborů a přikládání k zápisům o Včetně sdílení souborů ve třídě o Váš prostor na disku bude 10Mb => udržovat svůj účet čistý Co to bude stát? Jelikož projekt vznikl na naší škole, všichni uživatelé této školy budou mít projekt zpřístupněn zdarma, verze zdarma s mnoha funkcemi, viz výše. Bude ovšem možnost svůj účet obohatit o tarif Prémium, který nabízí různé rozšíření a více možností. Tarify Tarif Premium Tarif Standard:Jako základní verzi budou mít všichni tarif Standart, který nabízí výše zmíněné funkce. Obsahuje nabídku tarifu Standard Prostor na disku 25Mb Nahlížení do zveřejněných zápisů ostatních žáků Stahování zveřejněných zápisů spolužáků Zobrazování zveřejněných zápisů na třídní zdi Kredit pro stahování 1000 bodů

10 Do budoucna Věříme ve slibnou budoucnost tohoto projektu, jelikož jsme přišli s takovou myšlenkou, která zatím nebyla nikde zrealizovaná a to pomoci studentům se sdílením svých školních zápisů a souborů. Verze, která vám byla popsána, je určena pro SŠ, připravujeme také verzi pro VŠ, kde jsme se více zaměřili na individualitu poskytovanou žákům. Žák VŠ bude mít také své sešity, ale zápisy si povede sám pro sebe, avšak bude se moct přidávat k oborům, do konkrétních předmětů a samozřejmě skupin. Máte zájem? Pokud máte zájem o zapojení do projektu, bude probíhat na naší škole několik školení, chcete-li přednášek, kde se dozvíte více informací, včetně tutoriálů používání aplikace. Kontakt na nás je mrcandiess@gmail.com (Josef Ryzí, 2.A) nebo thomasbohm@seznam.cz (Tomáš Böhm, 3.A). Více info také na se na vaší spolupráci! S pozdravem, Tým studentského webu Opět zde máme příspěvek našeho bývalého spolužáka Jirky Liberdy. Dnes báseň Rozervaná srdce Rozervaná srdce Jiří Liberda Umřela duše, umřela fyzicky. Jenže komedie mění se v děj tragický!! Zbaběle utekl před problémem svým. Rozervaná srdce připravil nejmilovanějším!! To ona štěstí dala nitru, které zahořelo k ní. Její bytost byla jeho vzkříšením!!! V očích zoufalství nosil!! Zlomené srdce též. Přání měl jediné vrátit se k milované!!.

11 PLES Klubu rodičů 2012 Národní dům ve Frýdku-Místku se i letos stal místem, kde se konal tradiční školní ples naší školy. Zahájení bylo naplánováno na 19:00, ovšem již od šesti hodin zavládl neskutečný shon před Národním domem. Lidé se scházeli, někteří netrpělivě vyhlíželi své partnery, jiní se zase zbavovali nedostatků na své vizáži. Největší sklerotici hledali své vstupenky, nebo vyvolávali rodiče telefonem, aby jim zapomenutý lístek z domu dovezli. Uvnitř zavládl obdobný chaos. Občas se přede mnou mihlo pár učitelů, ať už učitelé v obleku nebo učitelky v šatech. Na čtvrťácích v převlecích byla vidět jistá nervozita, protože se blížilo jejich vystoupení. Sledovat vystresované tváře, mi v jistých okamžicích přišlo velmi směšné. Okolo sedmé hodiny se od pódia ozval známý hlas. Hlas pana učitele Kuběny, který zahajoval ples. Všechny srdečně přivítal i pan ředitel Ing. Jaroslav Konečný, po jehož skončení, začal program a vystoupení tříd maturitních ročníků. Předtančení zahájily dva páry tančící latinsko-americké tance. Všichni byli ohromeni dokonalou choreografií a pohyby všech čtyřech tanečníků. Oba páry sklidily zasloužený potlesk. Na řadu přišlo dlouho očekávané vystoupení našich přátel, žáků, spolužáků čtvrťáků. Vystoupení měly všechny třídy dokonalé připravené i natrénované. Mě osobně nejvíce zaujala vystoupení tříd 4.B a 4.D. Vystoupení 4.D mě zaujalo i tím, že se do něj zapojili i třídní učitelé pan Exner a pan Horut. Tato dvě čísla mi přišla nejzábavnější a nejkreativnější. Při vystoupení jsme mohli slyšet plno známých hitů jako I am sexy and i know it nebo Baby od Justina Biebra. Po vystoupení všech tříd, již následovala volná zábava a později tombola. Zatančit jsme si mohli jednak v hlavním sále, kde se hrály převážně taneční písně, ale také i v druhém sále, kde zněly nejznámější diskotékové hity. Ve 22:30 začala tombola s hodnotnými cenami. Hlavní výhrou byla 3D televize. Sebrala jsem svých 5 losů, se slovy, že bude moje. Nebyla. Risk je zisk. Já osobně ples hodnotím kladně. Myslím, že na plese si každý přišel na své. Milovníci tance si mohli zatancovat, jedlíci se mohli najíst a zapít to skvělým pitím, jak alkoholickým tak nealkoholickým. Už teď se těším na další plesovou sezónu. Doufám, že následující ples bude stejně tak skvělý, nebo ještě lepší! Katka Sztefková.

12

13

14

FAČR PODPORUJE FOTBAL VE ŠKOLÁCH

FAČR PODPORUJE FOTBAL VE ŠKOLÁCH FAČR PODPORUJE FOTBAL VE ŠKOLÁCH Současný svět nabízí dětem mnoho možností, jak trávit svůj volný čas. Bohužel už je pryč doba, kdy jsme na každém hřišti viděli několik spontánně hrajících si dětí, pro

Více

PSYCHOLOGIE OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ

PSYCHOLOGIE OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ PSYCHOLOGIE OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ Ing. Jaroslav Demel 7. října 2014 Osobnost a asertivita - přednáška č. 2 Přednáška č. 2 POJ - osobnost - definice a její složky - charakter - asertivita jako projev osobnosti

Více

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ Ing. Jaroslav Demel, Ph.D. Setkání 2 (6.10.2015) Obsah setkání - osobnost - definice a její složky - charakter - asertivita jako projev osobnosti podporující její prosazení

Více

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Škola Testovací škola NÚOV, Praha Třída 4. A Předmět Angličtina Učitel pepa novák Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli, v této

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ Ing. Jaroslav Demel, Ph.D. Setkání 2 (6.10.2016) Obsah setkání - osobnost - definice a její složky - charakter - asertivita jako projev osobnosti podporující její prosazení

Více

FOTBAL. Dne 20.4.2O15 se na hradištském hřišti odehrál velký fotbalový zápas. Hrálo proti sobě několik třídních týmu.

FOTBAL. Dne 20.4.2O15 se na hradištském hřišti odehrál velký fotbalový zápas. Hrálo proti sobě několik třídních týmu. FOTBAL Dnes dne 20.dubna se na Hradištském hřišti se odehrál fotbalový zápas mezi třídami ZŠ Hradištko.Všichni hráli moc dobře ale vítěz je jen jedan( 1.A > 1.B-2 Mod=2. Oran-3.=4.-6.

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

FAČR PODPORUJE FOTBAL VE ŠKOLÁCH

FAČR PODPORUJE FOTBAL VE ŠKOLÁCH FAČR PODPORUJE FOTBAL VE ŠKOLÁCH Vážení sportovní přátelé, V Praze dne 1. 9. 2014 současný svět nabízí dětem mnoho možností, jak trávit svůj volný čas. Bohužel už je pryč doba, kdy jsme na každém hřišti

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

SOUTĚŽE A OLYMPIÁDY ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA. Do obvodního kola postoupili a umístili se: Výsledky krajského kola: PRAŽSKÝ GLOBUS

SOUTĚŽE A OLYMPIÁDY ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA. Do obvodního kola postoupili a umístili se: Výsledky krajského kola: PRAŽSKÝ GLOBUS SOUTĚŽE A OLYMPIÁDY ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA Školního kola se zúčastnilo 10 studentů z tercie, kvarty, sexty a oktávy. Obvodní kolo pro Prahu 10 a 11 již tradičně organizovala naše škola. Předsedkyní komise

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS O minulém víkendu se netradičně v Olomouci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého uskutečnilo Krajské kolo soutěže Eurorebus. Naše

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Say znamená říct, a jaké takové je ze všech čtyř sloves nejčastěji používané:

Say znamená říct, a jaké takové je ze všech čtyř sloves nejčastěji používané: LEKCE 71 SLOVESA: SAY, TELL, TALK, SPEAK Tato čtyři slovesa působí často studentům těžkosti, a to proto, že si studenti většinou snaží vystačit jen s jedním, a to paradoxně s tím, které se v angličtině

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 Kategorie II.B (1.-2. ročník) počet účastníků: 14 maximální počet bodů (poslech B2 + speaknig): 42 1. Nikita KISZKOVÁ

Více

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Škola Testovací škola NÚOV, Praha Třída 3. A Předmět Francouzština Učitel pepa novák Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli, v této

Více

Project 1. My projects

Project 1. My projects Project 1 My projects Project 1: Unit 1 About me Úkol: Najdi (nakresli) fotky / obrázky, které zobrazují tebe a věci, které se tě týkají Napiš k nim popisky a věty. Výstup: plakát, 8 vět Nápady: moje hobby

Více

Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf

Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Veronika Dvořáková 2017, OKTÁVA STRÁNKA 1 OBSAH: Tady to vše začalo... 3 1. ZÁKLADNÍ ŠKOLA... 4 1.1 První den v nové třídě, škole

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

Chit Chat 2 - Lekce 1

Chit Chat 2 - Lekce 1 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit I can / can t. Já umím / neumím. ski lyžovat skate

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

Asertivně. do života. Tomáš Novák, Věra Capponi 3., aktualizované a doplněné vydání

Asertivně. do života. Tomáš Novák, Věra Capponi 3., aktualizované a doplněné vydání Asertivní žena A 3., doplněné 3 a aktualizované vydání Tomáš Novák, T Yveta Kudláčková Y 144 stran 1 IISBN 978-80-247-2426-3 P Posilněte si svoji vůli Co chci, to dokážu C Tomáš Novák T 144 stran 1 IISBN

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Sportovní aktivity - 23-

Sportovní aktivity - 23- Sportovní aktivity Na škole pracuje Školní sportovní klub v čele s předsedou a absolventem školy Mgr. Šimonem Lánským. Počet členů je 42. Celoročně pracuje v rámci tohoto klubu volejbalový kroužek studentek.

Více

F L O R B A L propozice okresního kola starších chlapců 8. 9. tříd - chlapci

F L O R B A L propozice okresního kola starších chlapců 8. 9. tříd - chlapci Okresní rada Asociace školních sportovních klubů ČR Chomutov, Dům dětí a mládeže Chomutov, Základní škola Chomutov, Akademika Heyrovského, Školní sportovní klub při 12. ZŠ Chomutov F L O R B A L propozice

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis SLOVESO BE V MINULÉM ČASE VY_32_INOVACE_AK_2_05 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

ASOCIACE ŠKOLNÍCH SPORTOVNÍCH KLUBŮ ČESKÉ REPUBLIKY

ASOCIACE ŠKOLNÍCH SPORTOVNÍCH KLUBŮ ČESKÉ REPUBLIKY ASOCIACE ŠKOLNÍCH SPORTOVNÍCH KLUBŮ ČESKÉ REPUBLIKY Základní škola Benešov, Jiráskova 888 pod záštitou města Benešov,ve spolupráci s KR AŠSK a SK Benešov pořádají kvalifikaci v Poháru Josefa Masopusta

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005 Žáci - první stupeň Zaškrtni všechno, čeho se bojíš: starších spolužáků + Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: český jazyk + vlastivěda - přírodověda - hudební výchova + pracovní

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo V úterý 26. 1. proběhlo školní kolo tradiční anglické konverzační soutěže kategorií II.B (nižší gymnázia) a III.A (střední školy). Letos se setkalo celkem

Více

VELKÝ ÚSPĚCH JIŽNÍ MORAVY NA REPUBLIKOVÉM PŘEBORU ŠKOL

VELKÝ ÚSPĚCH JIŽNÍ MORAVY NA REPUBLIKOVÉM PŘEBORU ŠKOL VELKÝ ÚSPĚCH JIŽNÍ MORAVY NA REPUBLIKOVÉM PŘEBORU ŠKOL Historického úspěchu dosáhli reprezentanti našich škol na republikovém přeboru škol, když ve dvou kategoriích jsme dosáhli na medaile: v kategorii

Více

Psaná podoba jazyka, slovní zásoba

Psaná podoba jazyka, slovní zásoba Šablona č. VI, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Anglický jazyk Anglický jazyk Psaná podoba jazyka, slovní zásoba Příběh Three little pigs Ročník 5. Anotace Materiál slouží

Více

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Hello,

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková aj5-usk-hej-pos-03.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Mum is coming home and she is talking with her son Jack: Mum: Hello,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Aneto, jak vzpomínáte na semifinálový turnaj ve Strakonicích?

Aneto, jak vzpomínáte na semifinálový turnaj ve Strakonicích? Praha O nadcházejícím víkendu vyvrcholí v Písku házenkářská nejvyšší soutěž starších žákyň. Do finále se probojovalo šest nejúspěšnějších celků republiky HC Háje, Sokol Kobylisy, DHK Uherské Hradiště,

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme!

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme! Fokus divadlo 2014 Pod tímto názvem Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě vyhlásila na podzim 1. ročník soutěže o nejlepší divadelní recenzi a kritiku. Jelikož se v literárním semináři

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

1. typ: If I win, I will buy a house. = Jestli/pokud vyhraju, koupím si dům.

1. typ: If I win, I will buy a house. = Jestli/pokud vyhraju, koupím si dům. Existují 3 typy podmínkových vět. Dokonce jsou i odborně pojmenované, protože ale jejich názvy studenty vždycky tak akorát dopletly, nebudu je tu uvádět a raději nastíním pár pomůcek na to, který typ kdy

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

Jak jsme se dostali k dobrovolnictví?

Jak jsme se dostali k dobrovolnictví? Jak jsme se dostali k dobrovolnictví? gymnázium je od roku 2008 členem mezinárodní sítě škol EAC (EAC = European Active Citizenship) spolupráci škol řídí nevládní organizace CESES se sídlem v italském

Více

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA CAN

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA CAN PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA Jak již bylo řečeno, primární modální slovesa vyjadřují míru svobody/nesvobody provádět nějakou činnost. Podíváme se na jednotlivá modální slovesa a vysvětlíme si jejich význam.

Více

English Conversation Contest. školní kolo 2018

English Conversation Contest. školní kolo 2018 English Conversation Contest školní kolo 2018 Také letos nastoupili nejlepší angličtináři 1. 5. ročníků do nelehkého boje o přední příčky v soutěži anglické konverzace. Všichni studenti absolvovali poslechový

Více

Místní a OKRESNÍ KOLO PŘEBORU škol V ORIENTAČNÍM BĚHU 2015. TŘINEC hřiště u ZŠ Koperníkova ÚTERÝ 28. 4. 2015

Místní a OKRESNÍ KOLO PŘEBORU škol V ORIENTAČNÍM BĚHU 2015. TŘINEC hřiště u ZŠ Koperníkova ÚTERÝ 28. 4. 2015 Místní a OKRESNÍ KOLO PŘEBORU škol V ORIENTAČNÍM BĚHU 2015 TŘINEC hřiště u ZŠ Koperníkova ÚTERÝ 28. 4. 2015 INFORMACE: KRAJSKÉ FINÁLE: Finále Přeboru škol Moravskoslezského kraje v orientačním běhu se

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

PS 2 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi.

PS 2 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Přítomný čas průběhový - oznamovací věty Cvičení: Já se dívám na televizi. 8 9 I am watching TV.

Více

PROPOZICE FLORBAL KRAJSKÉ KOLO. IV.kategorie chlapci

PROPOZICE FLORBAL KRAJSKÉ KOLO. IV.kategorie chlapci PROPOZICE FLORBAL KRAJSKÉ KOLO IV.kategorie chlapci Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství 2016/2017 Městský dům dětí a mládeže Čelákovice,příspěvková organizace, Havlíčkova 691, Čelákovice

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Markéta Zakouřilová aj9-jen-zak-psa-02 In the park (R reporter, B Bill) R: _1, may I ask you several questions? B: Yes, of course. R: What

Více

TVORBA PREZENTACE OBHAJOBA PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA LISTOPAD 2016

TVORBA PREZENTACE OBHAJOBA PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA LISTOPAD 2016 TVORBA PREZENTACE OBHAJOBA PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA LISTOPAD 2016 T.LAZNA@GMAIL.COM ČÍM ZAČÍNÁ KAŽDÁ PREZENTACE? ČÍM ZAČÍNÁ KAŽDÁ PREZENTACE? Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně Ph.D.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Newsletter Gymnázia Thomase Manna

Newsletter Gymnázia Thomase Manna Newsletter Gymnázia Thomase Manna 2/2016 www.gtmskola.cz www.facebook.com/gtmskola Vážení rodiče, v dnešním newsletteru najdete výběr z našich aktivit z ledna 2016, důležité informace týkající se nejbližších

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

DŘETOVICKÝ M ĚSÍČNÍK. BŘEZEN 2014 (vyšlo 31 3. 2014) Stručné info. Jarní ples 21.3.2014. Akce Rodinného centra. Maškarní bál. Májová zábava.

DŘETOVICKÝ M ĚSÍČNÍK. BŘEZEN 2014 (vyšlo 31 3. 2014) Stručné info. Jarní ples 21.3.2014. Akce Rodinného centra. Maškarní bál. Májová zábava. BŘEZEN 2014 (vyšlo 31 3. 2014) DŘETOVICKÝ M ĚSÍČNÍK Obec Dřetovice, evid.č. MK ČR E 10584, neprodejný výtisk Stručné info. Jarní ples 21.3.2014. Akce Rodinného centra. Maškarní bál. Májová zábava. Placená

Více

Rostislav Červenka, 2016

Rostislav Červenka, 2016 Rostislav Červenka, 2016 1. Neexistuje žádná zázračná magická formule Polygloti mají dvě věci společné: Učí se jazyky podle své vlastní metody, která jim nejvíce vyhovuje Jsou silně vnitřně motivováni

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis DRUHÁ PODMÍNKOVÁ VĚTA VY_32_INOVACE_AK_2_18 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

PROPOZICE. Okresní finále Sportovní ligy škol ve florbalu. kategorie II. ZŠ otevřená čtvrtek 21. března 2019

PROPOZICE. Okresní finále Sportovní ligy škol ve florbalu. kategorie II. ZŠ otevřená čtvrtek 21. března 2019 PROPOZICE Okresní finále Sportovní ligy škol ve florbalu kategorie II. ZŠ otevřená čtvrtek 21. března 2019 A. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1. Pořadatel: Dům dětí a mládeže a ZpDVPP, Ústí nad Labem, p.o., Okresní

Více

Asertivně. do života. Tomáš Novák, Věra Capponi 3., aktualizované a doplněné vydání

Asertivně. do života. Tomáš Novák, Věra Capponi 3., aktualizované a doplněné vydání Asertivní žena A 3., doplněné 3 a aktualizované vydání Tomáš Novák, T Yveta Kudláčková Y 144 stran 1 IISBN 978-80-247-2426-3 P Posilněte si svoji vůli Co chci, to dokážu C Tomáš Novák T 144 stran 1 IISBN

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

PROPOZICE REPUBLIKOVÉHO FINÁLE CORNY středoškolský atletický pohár Břeclav, 11. 12.října 2007

PROPOZICE REPUBLIKOVÉHO FINÁLE CORNY středoškolský atletický pohár Břeclav, 11. 12.října 2007 Asociace školních sportovních klubů České republiky PROPOZICE REPUBLIKOVÉHO FINÁLE CORNY středoškolský atletický pohár Břeclav, 11. 12.října 2007 A. Všeobecná ustanovení --------------------------- 1.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Výsledky zpětné vazby rodičů (březen 2018) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků?

Výsledky zpětné vazby rodičů (březen 2018) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výsledky zpětné vazby rodičů (březen 2018) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výstupy z odpovědí na jednotlivé otázky Co nejvíce rodiče na GTM oceňují Podněty od rodičů Porovnání

Více

Nebuď oběť. Ga Ma Ja. Z Wigymu

Nebuď oběť. Ga Ma Ja. Z Wigymu strana 2 Z Wigymu Nebuď oběť Pavlína Koubková N a Wichterlově gymnáziu se v průběhu týdne uskutečnila přednáška pro všechny ročníky s názvem,,nebuď oběť. Co si pod takovým názvem představit? Šlo o přednášku

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová ROČNÍK, DATUM: 9., 3. 5. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Anglický

Více

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky Zvláštní průzkum Eurobarometer 386 Evropané a jazyky SHRNUTÍ Nejrozšířenějším mateřským jazykem mezi obyvateli EU je němčina (16 %), následuje italština a angličtina (obě 13 %), francouzština (12 %) a

Více

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh:

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh: Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: Test your English Pořadové číslo: III_2-05-46 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. AC Téma hodiny: Přítomný čas prostý Vyučující: Mgr. Milena

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Školní kolo konverzační soutěže v angličtině 2014

Školní kolo konverzační soutěže v angličtině 2014 Školní kolo konverzační soutěže v angličtině 2014 V pátek 24. 1. se na naší škole konalo školní kolo konverzační soutěže v angličtině. Soutěž proběhla ve dvou kategoriích: IIB (1.-2. ročník) a IIIA (3.-5.

Více

Přiměřené sebeprosazování Metodický list

Přiměřené sebeprosazování Metodický list Přiměřené sebeprosazování Metodický list skupinová práce - scénky, pochvala a kritika práce s interaktivní tabulí a do sešitů - vhodné věty chvály a kritiky diskuse - umění říct ne, Obecné informace k

Více

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Zpravodaj duben č.2-2017 Budova gymnázia se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci elektrorozvodů, topení, vodovodů a odpadů za více jak 10 mil. Kč. O provozním zabezpečení

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Screeningový dotazník specifické poruchy učení

Screeningový dotazník specifické poruchy učení Screeningový dotazník specifické poruchy učení Přečtěte si pozorně následující tvrzení a na uvedené škále označte variantu, která Vás nejlépe vystihuje. Měl/a jste uzpůsobené podmínky konání státní maturitní

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Minulý čas prostý. Past simple. Výhradní výukový materiál portálu onlinejazyky.cz

Minulý čas prostý. Past simple. Výhradní výukový materiál portálu onlinejazyky.cz Minulý čas prostý Past simple Výhradní výukový materiál portálu onlinejazyky.cz Use Použití Minulý čas prostý používáme, hovoříme-li o činnostech, událostech či stavech, které začaly a také skončily v

Více

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 1. JE MI JEDNO, CO BUDU DĚLAT Spousta z vás to často říká. I my jsme to na začátku říkali. Bylo nám to prostě jedno, jen jsme

Více

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Škola Gymnázium Datum 12. 2011 22. 02. 2011 Jana 3. OA3 Němčina 22. 02. 2011 Jana 4. OA4 Němčina 22. 02. 2011 Marie 3. OA3 Němčina

Více

Výstavba mluveného projevu

Výstavba mluveného projevu Výstavba mluveného projevu Typy projevů Pracovní projev představení své práce představení své organizace referát, přednáška úvod k tématu, workshopu, diskusi Společenský projev projev k jubileu konferování

Více

Studijní materiál SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI

Studijní materiál SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI Rozvoj klíčových kompetencí pedagogů s důrazem na pozitivní přístup k práci i k životu CZ.1.07/1.3.48/02.0044 Studijní materiál ke kurzu SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI Tento projekt je spolufinancován

Více

Interview. Jak psát interview?

Interview. Jak psát interview? Interview Rozhovor je šikovný žánr. Mohu se lecčeho dobrat, a zpovídaný člověk někdy dokonce řekne něco, nač by bez mojí otázky nepřišel Ptám se obyčejně, občansky: nejsem ani politolog, ani ekonom, ani

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Asertivně. do života. Tomáš Novák, Věra Capponi 3., aktualizované a doplněné vydání

Asertivně. do života. Tomáš Novák, Věra Capponi 3., aktualizované a doplněné vydání Asertivní žena A 3., doplněné 3 a aktualizované vydání Tomáš Novák, T Yveta Kudláčková Y 144 stran 1 IISBN 978-80-247-2426-3 P Posilněte si svoji vůli Co chci, to dokážu C Tomáš Novák T 144 stran 1 IISBN

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola

Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola V pátek 7. dubna 2017 proběhl 51. ročník krajského kola ARS Poetica Puškinův památník. V silné konkurenci více než sta soutěžících z celého kraje

Více

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný Jiří Janda Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný Mojí bezvadné manželce Lucii, kamarádům Michalu Černému a Janu Šidlákovi za podporu a inspiraci a všem mým skvělým studentům. Copyright Jiří

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Naše Valašsko, 04.03.2013, JOSEF BENEŠ, str. 12, Valašsko http://www.vlp.cz V seriálu Valašský GEN vám dnes představujeme učitelku

Více