Josef Alois Schumpeter

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Josef Alois Schumpeter"

Transkript

1 GENEZE KRIZE

2 Josef Alois Schumpeter Can capitalismsurvive? No. I do not think it can. Tak začínáschumpetersvůj prolog k sekci svéknihy Capitalism, Socialismand Democracy (1942). Na rozdíl od Marxe, Schumpetervěřil, že sám úspěch kapitalismu jej nakonec zničí. Vznikne velkáintelektuálnítřída akademiků, politiků a podnikatelů, kteráve svéhonbě za ziskem ohrozí systém svobodného trhu, soukromého vlastnictví a svobody, který právě sama potřebuje ke svéexistenci.

3 Základní premisa Při každé svobodné transakci musí obě strany, prodávající i kupující, realizovat přidanou hodnotu, benefit či zisk. Jinak do takové transakce nemohou vstoupit svobodně, ale pouze donucením, klamem, podvodem, dezinformací anebo neprůhledností takový trh není svobodný.

4 Kreativní destrukce Schumpeter pojmenoval proces kreativní destrukce. Počítal s obchodem, stejně jako měnícími se pravidly hry či důležitými inovacemi, jež budou mít na trhy šokující vlivy, jejichž výsledkem je to, že se ceny, hráči i pravidla hry mění v celé ekonomice. V tomto procesu, kdy se staré a unavené společnosti likvidují, dochází k velikému přeskupování a míšení, jež významně zvyšuje produktivitu.

5 Tvorba (produkce): pravidla a předpisy regulující vstup nových prvků, jako je vývoj, vstup, vznik, členství, přijetí. Propojování: pravidla řídící sdružování, dohody, produkci, funkce a pozice složek během jejich existence v organizaci. Zánik (rozpuštění): Pravidla a procesy spojenés ukončením členství jako např. bankrot, smrt, oddělení, zničení, vystoupení a vyloučení. Autopoiesis

6 Znalostní region je založen na Triádě spolupráce, tj. na koncepci Schumpeterova Collectiveentrepreneurship Vzdělávání Společensko -kulturní prostředí Politika Podniky

7 Finanční trhy Trh rozděluje finanční produkty na takové, jež přispívají k ekonomickému růstu, a takové, jež mu neslouží. Panika na finančních trzích, je vyvolaná nevhodnými zásahy v oblasti nemovitostních úvěrů v USA a jinde. Kreativní destrukce funguje tak, že některé podniky mizejí a jiné se rodí. Návazně to pak znamená, že někde pracovní možností zanikají a jinde naopak vznikají. Takový rytmus dovoluje vracet růst do zdravé polohy.

8 Slovníček I CMO (CollateralizedMortgage Obligation) -zajištěná hypoteční obligace CDO (Collaterized Debt Obligation) zajištěná dlužní obligace, balíček dluhů (jako hypoték), s kterým lze obchodovat. Tento je rozporcován do tzv. traunches, podle narůstající rizikovosti. Každá porce je dále rozparcelována na CDO a rozprodána investorům. (Analogie fontány) Default když řeknete, že nemůžete anebo nebudete splácet svůj dluh (např. Mexico 1982, Rusko 1997) CDS (Credit Default Swap) směna úvěrového selhání, soukromý pojišťovací kontrakt na ochranu rizikové půjčky, prodávaný over-thecounter, tj. po telefonu, dokonce i třetím stranám. CDS jsou totálně neregulované, čisté spekulace. (Prodávat pojištění na Titaniku?) Hodnota CDS: 62 bilionů USD Option (Opce) kontrakt, který umožňuje kupujícímu akcie koupit (call) či prodat (put) za předem určenou cenu před vypršením lhůty; jakési pojištění proti skokovému nárůstu či poklesu v cenách akcií Black-Scholes matematický vzorec, která se snaží zjistit hodnotu opcí; vede k tzv. portfolio insurance proti klesajícím cenám akcií. (Až na to, že při propadu cen akcie nikdo nekoupí a tak ceny kolapsují ) Nobelova cena pro Myrona Scholese?

9 Slovníček II ABS (Asset Backed Securities) finanční nástroje podložené hodnotou aktiv (jako např. hypoték) určené k prodeji na trhu Liar Loans když půjčující povzbudí vypůjčovatele, aby lhal o svém skutečném příjmu MoralHazard přijmutí většího rizika s penězi druhých lidí, když věříte, že vám nakonec stát (a HankPaulson) nějak pomohou z bryndy Negative Equity když váš hypotéční dluh je větší než hodnota domu na který jste si půjčili NINJA no icome, no job, no assets a stejně půjčku či hypotéku dostanete Structured Investment Vehicle (SIV) strukturované investiční nástroje, vysoce rizikové půjčky, které nejsou vidět na podnikové bilanci, ale jsou odvezeny (s SUV) do bilancí speciálních zámořských podniků Capital Market Liberalization otevření trhů rychlým a masivním přílivům (a ještě rychlejším odlivům) spekulativních zahraničních investic. Vynálezce: IMF. Výsledek: Jihoasijská krize r Zero-Sum Market trh, kde můžete vydělat jen ty peníze, které někdo jiný prohraje (tedy z jedné kapsy do druhé, bez nadbytečného mezičlánku skutečných produktůči služeb)

10 Méně vážně: Jak to asi probíhalo v realitce? Chtěl bych si koupit domek, ale neušetřil jsem peníze na hotovost a nevím, zda si budu moci dovolit měsíční splátky. Můžete mi pomoci? Samozřejmě. Hodnota vašeho domku vždy poroste, tak se není třeba obávat. My užteď hotovost ani nevyžadujeme. Můžeme vám dát opravdu nízký úrok na počátek, zvedneme ho trochu až později. Nevadí? Výborně! Ale můj zaměstnavatel je pes a možná mi nepotvrdí zaměstnání.nevadí? Ne. Máme zde zvláštní formulář (LiarLoan), kde nám můžete potvrdit svézaměstnání a příjem sám.

11 Vy jste úžasní, hoši! Že vůbec chcete pomoci někomu bezbrannému, jako jsem já. Samo. My vám ale peníze vlastně nepůjčíme to udělá banka takže nás vlastní spláceníhypotéky nezajímá. My pracujeme v komisi -a to nám stačí. Paráda, jdeme do toho!

12 V místní bance Tahle popelnice toxických hypotéčních půjček začíná pěkně páchnout. Máme štěstí, že ti chytří MBA hoši na Wall Streetu je od nás odkoupí a předvedou s nimi ty své geniálně magickétriky. Ještě dnes jim zavolám

13 U chytrých hochů Co tady s těmi popelnicemi toxických hypoték? Začínají nám páchnout ažna Street. Kdo je ale koupí, šéfe takový šmejd? To chce klid. Vytvoříme novou obligaci a použijeme hypotéky jako kolaterál. Budeme tomu říkat CDO nebo CMO či tak. Tyhle CDO prodáme investorům a jako všemocný Wall Streetslíbíme, že je proplatíme jakmile budou dluženéhypotéky splaceny. Ale šmejd je přece šmejd, šéfe. Nerozumím tomu.

14 No jistě, individuálně jsou to stále docela špatnépůjčky, tedy šmejd. Ale my je zabalíme pěkně dohromady a jako celek užto nevypadá tak zlé. Jen některéselžou určitě ne všechny najednou. Ceny domů přece stále porostou, neníližpravda? Tak jsme vlastně bez obav. Stále to nemohu pochopit. Vždyť je to docela pěkný šmejd. To CDO bude fungovat následovně: rozporcujeme je do tří sladkých porcí (traunches) s názvy Dobré, Špatné a Zcela ošklivé. Kdyžnám některéhypotéky selžou, tak slíbíme proplatit nejdříve investory, kteří drží porce Dobré, pak ty Špatné a úplně nakonec ty Zcela ošklivé.

15 Už mi to začíná docházet, šéfe. Dobří investoři mají nejnižší riziko, tak jim proplatíme nejnižší úrokovou míru. Špatní investoři dostanou lepší míru, no a ti Zcela oškliví dostanou míru nejvyšší. Je to tak? Dobře, chlapče. Navíc si přikoupíme pojišťovací kontrakt (CDS) na ty Dobré porce. Za to dostaneme na Dobré opravdu dobrérating, od AAA do A. za ty Špatné nám pak dají tak BBB do B, cožnení tak zlé. A ty Zcela ošklivé porce necháme jen tak, bez ohodnocení. Takže jsi šéfe vytvořil AAA a BBB obligace z popelnice plnéšmejdu. Šéfe, ty jsi genius! MBA? Harvard? 1995?

16 Já vím, já vím. Fajn. Komu ale ty tři porce prodáme? No, hlupáci v SEC (SecurityExchange Commission) nám je nedovolí prodat sirotkům a vdovám, tak je nabídneme našim moudrým a zkušeným institucionálním klientům. Jako komu? Např. pojišťovnám, bankám, vesničkám v Norsku, školním radám v Kansasu, a tak vlastně každému, kdo hledá bezpečnou investiční příležitost vysokékvality. Šéfe, vy jste áálechýýtrej. Ale

17 Ale, jistě si nikdo nekoupí tu Zcela ošklivou porci, že ne? Jistě, že ne. Tak blbý snad není nikdo. Tenhle Zcela ošklivý traunch si ponecháme sami a budeme si na něj proplácet tu nejvyšší úrokovou míru. No, je to úúžasné. Ale kdyžužíváme jako kolaterál Zcela ošklivých obligací jen toxickéhypotéky, tak ten šmejd vlastně stále máme, ne? Nezbavili jsme se ho. Nemusíme to vykázovatna rozvaze podnikových bilancí? Ovšemže ne. Účetní geniovénám dovolili založit takovou skořápku podniku na Kajmanských ostrovech, a ten převezme vlastnictví hypoték. Takže ten šmejd se ukáže jen v jejich bilancích, ne v našich. Říká se tomu SPV (Special PurposeVehicle) anebo SIV (Structured Investment Vehicle). To jsou dobrénázvy pro odklizení šmejdu.

18 To je ohromné, šéfe, ale proč by nás to vůbec nechají dělat? Nepřesouváme ten šmejd jen z jednoho místa na místo druhé? To jistě. Ale přesvědčili jsme Cara SEC, že je v zájmu stability našeho finančního systému, aby investoři o těchto složitých transakcích a jejich pozadí nevěděli nic moc.

19 Kancelář u Cara dohledu nad účetními transakcemi (SEC) Sire, jako významný investor a občan této země Vás poníženě žádám, abyste přinutil naše finančníinstituce, aby prokazovaly větší otevřenost a transparentnost ve svých finančních reportech a transakcích. Car: Víte, co mě můžete, vy občane? xxx

20 Mezitím jinde ve světě Norská vesnice: Hej, už delší dobu nedostáváme své měsíční platby co se děje? Wall Street: jo, užjsem chtěl zavolat, ale je zde chaos. Zdá se, že ti hlupáci co si vzali ty hypotéky, co garantují vaše CDO, je nyní nemohou splácet. Norská vesnice: Tak bacha. Koupili jsme AAA Dobrou porci vaší jistiny. Pamatujete? Tu bezpečnou? Máme být vyplaceni první. Wall Street: No, zdá se, že původní půjčky byly horší než se původně předpokládalo. Ceny nemovitostí se propadly. My jsme zde stejně tak zklamaní jako vy tam.

21 Norská vesnice: Ale tvrdili jste nám, že ceny nemovitostí stále porostou a že vaši držiteléhypoték si je budou moci vždy refinancovat a že Wall Street: Naše předpoklady se nesplnily. Black-Scholes zklamal. Prostě jsme to přepískli. Hluboce litujeme. Norská vesnice: A co to AAA rating z vašich agentur? Wall Street: Tak, oni to přepískli také. Norská vesnice: Ale naše obligace byla pojištěná skrz CDS. Co pojišťovna? Wall Street: Nikdo dnes nemá tolik peněz, aby pokryl pojištění takového rozsahu. Takže to taképřepískli.

22 Norská vesnice: No a co mám povědět lidem ve vesnici? Wall Street: Tak jim třeba řekni, že jsi to také přepískl. Norská vesnice: Víš co mě můžeš? Wall Street: To ty mě také a xxx

23 Vážněji Jak se ta finanční infekce vlastně šířila? Od nákazy a odkdy A krok za krokem

24 Součástí Rooseveltovy reakce na Velkou depresi po r (která na burze trvala až do r. 1954) bylo založení Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) v r Cílem této první GSO (government sponsored enterprise) bylo zpřístupnit bydlení širokým vrstvám Američanů pomocí sekundárního nákupu a garancí hypoték z primárních bankovních zdrojů.

25 Vr prosadila Carterova administrace do zákona tzv. Community Reinvestment Act (CRA), určený ku pomoci ekonomicky slabým komunitám, které si nemohly dovolit rodinné domky a neměly přístup ke standardním půjčkám a hypotékám.

26 Následkem CRA byly státem podporovány a preferovány banky, které levnější hypotéky v chudších regionech poskytovaly. Tento mechanismus fungoval poměrně nevýrazně vtradičních standardech a za přísné regulace FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) a státního pojištění finančních rizik spojených s CRA.

27 Dne proběhla osudná tisková konference ( Hi, I am Bob Rubin ), kde Clintonův ekonomický poradce Robert E. Rubin oznámil novou CRA iniciativu zaměřenou na podporu hospodářsky slabým komunitám vnitřního města a venkovských oblastí. Cílem je usnadnit poskytování hypotečních půjček, prosadit nová pravidla a zaručit zvýšení finančních toků do chudých lokalit.

28 Rok 1995: na naléhání prezidenta Clintona byla pravidla státní regulace CRA radikálně uvolněna a celý systém poskytování hypoték podroben zásadnímu reinženýringu. Politickým cílem masivní státní intervence bylo posílení a urychlení poskytování hypoték sociálně slabším vrstvám. Svět byl navždy změněn, kapitalismus volného trhu vystaven bezprecedentnímu testu.

29 Clintonova revize zavedla systematické bodování bank podle míry dodržování předpisů a cílů CRA. Banky tak byly nuceny uvolnit svá tradiční kritéria a standardy poskytování úvěrů a snižovat úrokové sazby (subprime rates). Strach ze státních sankcí banky nutil, aby podobné kroky vyžadovaly od svých poboček a jiných regionálních úvěrových institucích. Kvantitativní cíle obsahovaly celkový počet hypoték a celková suma propůjčených peněz.

30 V letech se tyto CRA-garantované půjčky zvýšily o 39%, jejich růst byl dvakrát rychlejší než ostatní bankovní půjčky. Ještě , ministr financí LarrySummers nemůže zakrýt své nadšení nad úspěchem revize : První dáma (Hillary Clinton) říká, že je třeba celé vesnice k výchově děcka, my říkáme, že je třeba kapitálu k budování vesnice. Bohužel nešlo o kapitál tržní, ale o umělý kapitál státní.

31 Součástí Clintonovy revize bylo povolení tzv. sekuritizace subprime hypoték, tedy jejich prodej jako státem garantovaných jistin investorům domácím i zahraničním. Kolaterální jistinou byly americké pozemky a domy, jejichž hodnota historicky pouze stoupala; nikdo nepředvídal pokles cen amerických nemovitostí. Zájemců o takto zaručené investice bylo dost v USA i po celém světě.

32 První veřejný prodej nově sekuritizovaných jisitn se odehrál v r skrze First Union Bank (později Wachovia Corporation) ve spolupráci s investiční bankou Bear Stearns. V r dosáhl jen regulovaný trh s CRA hypotékami 600 miliard dolarů. Neregulovaný trh tvořil nezjistitelný mnohonásobek.

33 Vznikl nový, divný svět. Přední investiční domy Wall Streetu začaly obchodovat s novými investičními nástroji. Clintonův ministr financí Alan Greenspan zahájil strategii nizkých úrokových měr a propadu US dolaru. Levné peníze, z USA i ze zahraničí, zaplavily americké trhy. Stavební firmy si půjčovaly a stavěly nové domy; banky si půjčovaly a poskytovaly stále levnější úvěry; Wall Street si půjčoval až vpoměru 40:1 (leverage dluhů khodnotě aktiv). Nové finanční instrumenty a nový obor finančního inženýrství dále stimulovaly poptávku. Spekulativní bublina iracionálního nadšení, chamtivosti a zaslepenosti se nafoukla téměř přes noc.

34 Toxické hypotéky vznikaly na běžícím pásu masové výroby. Nikdo již neverifikoval příjmovou či kolaterální schopnost splácení půjček, hotovost pojistného vkladu nebyla vyžadování. Státní surrealismus završila Federal Reserve Bank of Boston, která určila, že účast v programu úvěrové poradny lze hodnotit jako důkaz žadatelovy schopnosti uřídit své dluhy. Clintonova politika výrazně narušila tradiční principy volného trhu a zodpovědného podnikání. Svět se zbláznil.

35 Místní komunity zakládaly občanské iniciativy, jako ACORN, které pomáhaly Státu v prosazování cílů CRA a bodování bank na lokální úrovni. Nástroje propagace, agitace, protestu a politického nátlaku byly použita proti institucím, které by se snažily úvěrová pravidla zpřísnit.

36 Vr se Bushova vláda pokusila o přísnější regulaci dvou předních státních agentur, Fannie Mae a Freddie Mac, které garantovaly subprime hypotéky a tvořily vlastně jediný dostupný hypotéční trh: vpřípadě finančních problémů scra hypotékou se stát zaručí za poskytovatele hypoték. Návrh zákona tzv. Bushovy revize v americkém kongresu díky opozici Demokratů neprošel. Demokraté nejen obhájili Fannie a Freddie, ale napadli Bushe, že se snaží omezit tzv. affordable housing pro méně majetné skupiny obyvatel. Prezident Bush, zaneprázdněný událostmi 9/11 a dvěma válkami proti terorismu, se o prosazení potřebné regulace již dále nepokusil.

37 K Demokraté prosazují další významný krok. Do té doby musely všechny kreditní instituce saktivy nad $250 milionů podstoupit tzv. třístupňový CRA kvalifikační test. Tento kvalifikační limit byl v r zvýšen na $1 miliardu. Ostatní instituce, menší regionální banky, byly třístupňového testu zproštěny. Rasová diskriminace, ne schopnost splácení, ve schvalování hypotéčních úvěrů byla užita jako argument pro rozšíření vlivu CRA. Žádný americký politik neměl dostatek odvahy, aby se postavil proti rasové linii argumentace. Sociální reinženýring zvítězil nad principy volného trhu s zodpovědného podnikání.

38 Finanční krize se po r stala nezastavitelnou a mimo jakoukoliv kontrolu Státu, trhu či principů zdravého podnikání. Další a další instituce, nespadající ani pod slabé garance CRA, se vrhly na neregulované trhy poskytování, sekuritizace a prodeje toxických hypoték. Lidé bez stálých příjmů a neschopní splácet dluhy byli vlákáni do nízkoúrokových kontaktů po statisících. Nízký dolar, levné peníze a levné hypotéky přilákaly i zahraniční banky, investory a suverénní fondy.

39 Vr spekulativní bublina praskla. Přebytek nových domů, marginálních pozemků a starých domů vhypotéčních aukcích zaplavily trhy a srazily ceny nemovitostí takřka přes noc. Mnohé nesplacené hypotéky byly vyšší než tržní hodnota nemovitosti. Předčasné vypovídání smluv nabylo kritických rozměrů. Celé globální řetězce prodeje a pojištění investic založených na toxických hypotékách byly založeny na iracionálním předpokladu neustále rostoucích cen nemovitostí. Tyto předpoklady padly a s nimi i globální řetězce.

40 Důsledkem a hlavním symptomem krize je vzájemná ztráta důvěry mezi účastníky řetězce a následné zmrazení úvěrových toků. Tato ztráta důvěry, či nárůst globálního řetězec nedůvěry, je u kořene všech negativních následných dopadů a zároveň kritériem a mírou efektivnosti naordinované léčby. Důvěra se ukázala být základním a nosným pilířem kapitalismu volného trhu. Bez důvěry nejsou trhy a bez trhů neznáme hodnotu a cenu ekonomických statků.

41 Co jsou hlavní příčiny finanční krize? 1. Politické experimenty v sociálním reinženýringu 2. Nízké úrokové míry, nadbytek levných peněz a levný dolar 3. Státní garance rizikových transakcí na trhu hypoték 4. Nedostatečná regulace a prověřování státních institucí 5. Tragická misaliance státu a vlivných investičních domů Wall Streetu 6. Finanční inženýrství a složité, neprůhlednéfinanční deriváty 7. Nadměrná, neregulovaná finanční a politická chamtivost zúčastněných hráčů 8. Porušení základních principů kapitalismu volného trhu 9. Ztráta vzájemné důvěry mezi zúčastněnými hráči

42 Jak řešit nastalou finanční krizi? Geneze hledání řešení je podobně poučná, charakterizovaná averzí kfungování kapitalismu volného trhu, spoléhání na stát a peníze daňových poplatníků, zavržení Schumpeterova principu kreativní destrukce,atp. Jestliže nedovolíme bankrotující podniky zbankrotovat, tak eliminujeme zodpovědnost z kapitalismu, odměňujeme špatné chování a rozhodování vpodnikové sféře a - zřejmě nepoučeni - vydáváme se na dobře vyšlapanou cestu socialismu.

43 I když krize narůstala celé dekády, její dopad udeřil náhle vzáří 2008: díky toxickým hypotékám, tok úvěrů zamrzl a důvěra se vytratila z trhu. Tradiční investiční banky Wall Streetu začaly bankrotovat a dnes již neexistují anebo jsou transformovány na jiný business. Zatímco do září vláda tvrdila, že vše je OK, během několika dnů začali Paulson, Bernanke a i Bush strašit kolapsem celé ekonomiky.

44 Státní intervence do ekonomiky, vpodobě masivních injekcí hotovosti do systému, byla zvolena jako řešení, i když je všeobecně známo, že státní intervence do ekonomiky omezuje a ničí dynamiku volného trhu, zvyšuje nedůvěru, odnímá zodpovědnost a vede k závislosti na rozhodování státních byrokratů.

45 I když příčinou finanční krize byly masivní zásahy státu do ekonomiky, nevyplývá ztoho, že ještě větší zásahy budou správnou cestou k řešení. Přesun a rozptýlení dluhů z Wall Streetu na celou populaci daňových poplatníků není adresné na skutečné příčiny krize.

46 Záchranný balík H. Paulsona, tzv. TARP (Troubled Assets Relief Package), který byl původně prosazován jako plán nákupu toxických hypoték státem, se setkal s opozicí 70% občanů, většiny Republikánů a také kolem 200 předních ekonomů, kteří se záchranným balíkem nesouhlasili. I přesto se podařilo návrh prosadit.

47 První pokus o přijetí zákona neprošel. Dne nastal největší propad akcií od 2. Světové války, o 777 bodů. Burza byla vystrašena kampaní strachu o kolapsu ekonomiky, očekávala státní záchranu a tudíž první reakce byla negativní.

48 Politický proces kolem balíku způsobil navěšení vánočních ozdob na dárkový stromek, jako např. pomoc vlastníkům závodních drah NASCAR, investorům do državy Americká Samoa, výrobcům dřevěných šípů a výrobcům rumu v Portoriku. (celkem 16 takových položek tzv. vepřového, podobné českému porcování medvěda. A $20 milionů pro ACORN.)

49 Původní třístránkový Paulsonův návrh se rozrostl na 450 stránek, které nemohl nikdo zodpovědně vyhodnotit před hlasováním. Bush, Obama i McCain se shodli na podpoře záchranného balíku.

50 Vpolovině listopadu Paulson oznamuje masivní změnu v baliku TARP: namísto nákupu toxických hypoték se přechází na přímé investice do akcií bankovního sektoru. Nedostatek průhlednosti a zodpovědnosti dovoluje tuto radikální změnu vpoužití peněz TARP, zákonodárci jsou bezmocní.

51 Vzniká mocná koalice Big business-big government-big unions, která je nyní schopná prosadit cokoliv s penězi daňových poplatníků ve Washingtonu, v NewYorku a v Detroitu dokud nebude obnovena důvěra ve svobodnétrhy a kapitalismus

52 Krize ekonomie a hospodářské politiky Friedmanproti Keynesovi a jeho popularitě v éře Nového rozdání karet (NewDeal). Keynes se snažil zachránit trh od sebeničících, sebevražedných tendencí fiskální politikou (daně, státní investice) Friedman tvrdil, že se trh ochrání a opraví sám, stačí jen manipulovat množství peněz pomocí úrokových měr (monetární politika). Paul Volcker zkusil Friedmanůvrecept v r s tzv. "newoperating method Způsobil, že Fed ztratila kontrolu a musela se uchýlit k diskontním sazbám a užití federálních rezerv Alan Greenspan také sledoval Friedmanovuradu nízkých úroků a padajícího dolaru: dvě dekády spekulativních bublin následovaly. V r odstartoval finanční krizi historických proporcí- BenBernanke a HankPaulson pokračovali a pokračují ve státních intervencích do ekonomiky s pomocí monetaristické politiky

53 Za koho vlastně mluví? Richard Nixon: We are all Keynesians now když v r znovuzavedl regulaci cen i mezd a odpojil dolar od zlata. Larry Summers, Ministr financí v Clintonově vládě: Any honest Democrat will admit that we are now all Friedmanites, u příležitosti Friedmanovy smrti v r

54 Dvě ekonomiky

55 Základní princip svobodného trhu Při každé svobodné transakci musí obě strany, prodávající i kupující, realizovat přidanou hodnotu, benefit či zisk Jinak do takové transakce nemohou vstoupit svobodně, ale pouze donucením, klamem, podvodem, dezinformací anebo neprůhledností takový trh není svobodný.

56 Thenation s employers cut533,000 jobs in November BiggestDrop Since1974 Theunemployment raterose to 6.7 percent, up just two-tenths ofa percentagepoint from October. Overthecourseoftherecession, 604,000 jobs nearlyonethird ofthetotal havebeen eliminated in manufacturing. Theunemployment rate does not includethosetoo discouraged to look for work anylongerorthoseworking fewerhours than theywould like. A goal ofobamaspendingplan is to generate2.5 million jobs overthenext two years. Obama is beingdeliberatelyunclearabout those2.5 million jobs. Heis not goingto add 2.5 million on top ofrecovering the1.9 million that havebeen lost so far this year.

57 Sektorová evoluce zaměstnanosti

58 Diferenční produktivity růstu vs. uniformní růst platů, mezd a cen? Co je následkem?

59 Job transformations Self-service Disintermediation Mass customization Homesourcing Self-employment Work at home Entrepreneurship

Základní premisa. Při každé svobodné transakci musí obě strany, prodávající i kupující, realizovat přidanou hodnotu, benefit či zisk.

Základní premisa. Při každé svobodné transakci musí obě strany, prodávající i kupující, realizovat přidanou hodnotu, benefit či zisk. GENEZE KRIZE Vážně S pomocí sekuritizace kryté hypotékami, banky se staly pouhými prostředníky, ne držiteli finančních půjček. Banka nevlastní dlouhodobé riziko svých půjček; odprodává je jako sekuritizované

Více

Deset let po Lehman Brothers. Aleš Michl pro XX. Exportní fórum

Deset let po Lehman Brothers. Aleš Michl pro XX. Exportní fórum Deset let po Lehman Brothers Aleš Michl pro XX. Exportní fórum 27. 4. 2018 Eso mezi hypotečními makléři splníme vaše sny Brý den, chtěl bych si koupit dům, ale nemám ušetřený žádný peníze na složení zálohy

Více

Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy

Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy David Marek Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 110 00 Praha 1, Česká Republika, tel.: +420 221 424 111, fax: +420 221 424 196, e-mail: marek@patria.cz

Více

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 8 Tomáš Cahlík Systém národních účtů Trh práce - mzdy Domácnosti Úspory Trh zboží a služeb - spotřeba Firmy Investice Vládní nákupy Daně - D Finanční sektor Čistý export NX Vláda

Více

benchmarku, například úrokové sazby LIBOR (viz dále).

benchmarku, například úrokové sazby LIBOR (viz dále). GENEZE HYPOTEČNÍ KRIZE Co stálo u vzniku krize? Souběh několika faktorů: nejdéle trvající nepřetržitý růst cen nemovitostí v USA historii, který vedl trh k předpokladu pokračování tohoto trendu i do budoucna

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Skutečné kořeny a implikace globální recese a stagnace. Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom, Roklen Fin

Skutečné kořeny a implikace globální recese a stagnace. Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom, Roklen Fin Skutečné kořeny a implikace globální recese a stagnace Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom, Roklen Fin Obsah prezentace Obsah prezentace I. Ke kořenům stagnace: Dva příběhy II. Sekulární stagnace III.

Více

Hospodářská politika

Hospodářská politika Hospodářská politika doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Hlavní cíl: zajištění ekonomického růstu, ekonomické rovnováhy, cenové stability, plné zaměstnanosti a sociálních úkolů státu. 1 Cílů HP je dosahováno

Více

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo VY_62_INOVACE_6021 Název Světová hospodářská krize Téma hodiny Hospodářství mezi válkami Předmět Dějepis Ročník/y/ 9 Anotace

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Globální finanční krize a její hodnocení z hlediska budoucího vývoje světové ekonomiky

Globální finanční krize a její hodnocení z hlediska budoucího vývoje světové ekonomiky Globální finanční krize a její hodnocení z hlediska budoucího vývoje světové ekonomiky prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, Ústav ekonomiky, Kolejní 4,

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Červenec 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Po růstu o 3,5 procenta v červnu vzrostly spotřebitelské ceny v červenci meziročně o 3,1 procenta. Vývoj

Více

N_MF_A Mezinárodní finance A 12.Měnové a finanční krize 1. Hospodářský cyklus 2. Finanční krize, podstata a vznik 3. Měnová krize, předpoklady vzniku a vývoj FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU Expanze a recese Expanze

Více

Dopady krize amerického trhu subprime hypoték na český finanční sektor

Dopady krize amerického trhu subprime hypoték na český finanční sektor Dopady krize amerického trhu subprime hypoték na český finanční sektor Stálá komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví Pavel Řežábek Vrchníředitel a člen bankovní rady ČNB Praha 30. ledna 2008 Obsah

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

Průběh a projevy krize ve finančním sektoru v EU a v ČR. Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropskéintegrace, NEWTON College, a.s.

Průběh a projevy krize ve finančním sektoru v EU a v ČR. Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropskéintegrace, NEWTON College, a.s. Průběh a projevy krize ve finančním sektoru v EU a v ČR Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropskéintegrace, NEWTON College, a.s. Příčiny současnéfinančníkrize dynamika současnéfinanční krize, lokálnívznik

Více

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních vlastností a způsobů obchodovatelnosti TERMÍNOVÉ OBCHODY Neodvolatelné /tzv. pevné/ termínové obchody Termínové kontrakty typu forward a futures

Více

Poučení spotřebitelů na finančním trhu

Poučení spotřebitelů na finančním trhu Lekce z finanční krize Poučení spotřebitelů na finančním trhu Michal Skořepa prezident Česká společnost ekonomická Příčiny světové finanční krize Nevhodná motivace hypoteční makléři, manažeři bank, ratingové

Více

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele EKONOMIKA ISBN 978-80-7358-2050 - 9 788073 582050 PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Průvodce pro učitele ÚVOD Upozorňujeme vás, že kopírování a rozšiřování kopií této knihy nebo jejích částí (a to i pro vzdělávací účely)

Více

Příčiny, průběh a možnosti řešení krize ve finančním sektoru

Příčiny, průběh a možnosti řešení krize ve finančním sektoru Příčiny, průběh a možnosti řešení krize ve finančním sektoru Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Zvládání finančních krizí: evropský

Více

Finanční krize, její dopady na českou ekonomiku a na chování vlád

Finanční krize, její dopady na českou ekonomiku a na chování vlád Finanční fórum Zlaté koruny 2008 Finanční krize, její dopady na českou ekonomiku a na chování vlád Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady České národní banky Dopady úvěrové krize na českou ekonomiku

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Trh peněz Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Bankovní sektor základní funkcí finančních trhů je zprostředkování přesunu prostředků od těch,

Více

TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ. stát

TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ. stát TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Trh = místo, kde se střetává nabídka s poptávkou Tržní mechanismus = zajišťuje spojení výrobce a spotřebitele, má dvě strany: 1. nabídka, 2. poptávka. Znaky tržního mechanismu: - výrobky

Více

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika 5. setkání Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika PLATEBNÍ BILANCE A VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA Obsah kapitoly Podstata platební bilance Struktura platební

Více

VYBRANÁ TÉMATA 12/2012 Evropská centrální banka a její role v krizi

VYBRANÁ TÉMATA 12/2012 Evropská centrální banka a její role v krizi VYBRANÁ TÉMATA 12/2012 Evropská centrální banka a její role v krizi Ing. Marcela Cupalová, Ph.D. srpen 2012 Vybraná témata 12/2012 2 Evropská centrální banka (ECB), jako centrální banka pro jednotnou měnu

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Daniel Kukačka, Portfolio Manager Generali Investments CEE Webinář, květen 2018 Obsah 2 SEKCE I Přehled vývoje hlavních ekonomik Měnová politika centrálních

Více

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Uvolnění sankcí spojených s nukleárním programem povede k rychlému oživení íránské ekonomiky. Vyplývá to z lednové analýzy skupiny Credendo Group, která

Více

Krize pouze při sedmičce?

Krize pouze při sedmičce? Krize pouze při sedmičce? Poznámky k vystoupení pro ČBA z výše 37 000 ft Luděk Niedermayer Great moderation Poslední období Bezprecedentní ekonomický růst Příznivá distribuce Nízká inflace Nízké úrokové

Více

Československá obchodní banka, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5 tel.: +420 224 111 111

Československá obchodní banka, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5 tel.: +420 224 111 111 Praha, 8. srpna 2008 PRVNÍ POLOLETÍ 2008: SKUPINA ČSOB ROSTE A POSILUJE SVOU POZICI NA TRHU. 1F Objem prostředků svěřených do péče Skupiny ČSOB: 697 mld. Kč (11% růst) Objem úvěrů poskytnutých Skupinou

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD.

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD. VYBRANÁ TÉMATA 17/2011 Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně Ing. Marcela Cupalová, PhD. srpen 2011 Vybraná témata 17/2011 2 Světová ekonomická krize, která byla spuštěna finanční

Více

Obsah přednášky. Východiska a pozadí fungování islámských bank Jednotlivé techniky používané v IB Platební styk Poskytování úvěrů Závěr

Obsah přednášky. Východiska a pozadí fungování islámských bank Jednotlivé techniky používané v IB Platební styk Poskytování úvěrů Závěr Blanka Křížová Obsah přednášky Východiska a pozadí fungování islámských bank Jednotlivé techniky používané v IB Platební styk Poskytování úvěrů Závěr Islámské bankovnictví: východiska šaria = svatý zákon

Více

Poradce Ministerstva průmyslu a obchodu pro pilotní Seed fond. Autor řady článků a přednášek z oblasti finančních trhů.

Poradce Ministerstva průmyslu a obchodu pro pilotní Seed fond. Autor řady článků a přednášek z oblasti finančních trhů. Alternativní způsoby financování infrastrukturálních projektů Martin Hanzlík 21.9.2011 Ing. Martin Hanzlík, LL.M. Působí na kapitálovém trhu od roku 1994. V letech 2002 2009 výkonný ředitel Unie investičních

Více

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance Proč UniCredit Bank? zaujala mě zvýhodněná nabídka bankovních služeb pro lékaře chci být obsluhován odborníky

Více

Program ČS pro podnikatele Dostupné Snadné Flexibilní

Program ČS pro podnikatele Dostupné Snadné Flexibilní Program ČS pro podnikatele Dostupné Snadné Flexibilní Tomáš Reytt ředitel odboru klientské segmenty pro soukromou a firemní klientelu České spořitelny 27. ledna 2011 Přes 200 tisíc firemních klientů Produkty

Více

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc.

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. 15.9.2016 Michal Šrubař 1 Dvousektorový tokový diagram Zboží a služby konečné spotřeby Meziprodukty Platby za zboží a služby Produkční jednotky /Firmy/ Spotřebitelské

Více

FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU

FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU N_MF_A Mezinárodní finance A 12.Měnové a finanční krize 1. Hospodářský cyklus 2. Finanční krize, podstata a vznik 3. Měnová krize, předpoklady vzniku a vývoj FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU Expanze a recese Expanze

Více

Financování zemědělských bioplynových stanic GE Money Bank 2011

Financování zemědělských bioplynových stanic GE Money Bank 2011 Financování zemědělských bioplynových stanic GE Money Bank 2011 Classification: GE Internal Distribution: Internal distribution only Access: GE partners OBSAH GE MONEY BANK ZEMĚDĚLSTVÍ & GE Money Bank

Více

Metodika klasifikace fondů závazná pro členy AKAT

Metodika klasifikace fondů závazná pro členy AKAT Metodika klasifikace fondů závazná pro členy AKAT Metodika klasifikace fondů AKAT byla vypracována na základě rámcové metodologie ( The European Fund Classification ), kterou vydala Evropská federace fondů

Více

krize Babický, M.A. 30. června 2009 Ředitel odboru analýz finančního trhu,

krize Babický, M.A. 30. června 2009 Ředitel odboru analýz finančního trhu, Investování ve světle finanční krize RNDr. Vítězslav V Babický, M.A. Ředitel odboru analýz finančního trhu, Česká národní banka 30. června 2009 Hlavní projevy globáln lní krize 2 Nedostatek důvěry na finančních

Více

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008 Úvěrová krize ve vyspělých zemích a finanční stabilita v ČR Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Plzeň, 8. října 2008 I. ČNB - finanční stabilita jako její významný cílc Finanční stabilita

Více

Kupovat či nekupovat?

Kupovat či nekupovat? Kupovat či nekupovat? Případová studie MBO transakce Mgr. Ing. Zdeněk Mikuláš, advokát SAMAK snídaňové setkání 29. června 2016 Obsah 1. Představení SAMAK právo & daně 2. Výchozí situace 3. Akcionářská

Více

Mezinárodní pohyb kapitálu

Mezinárodní pohyb kapitálu Mezinárodní pohyb kapitálu Nejjednodušší definice kapitálu říká, že jsou to peníze, které přinášejí další peníze. Kapitálem rozumíme vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Rozlišujeme:

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář, listopad 2017 Obsah 2 SEKCE I Přehled vývoje hlavních ekonomik Nejdůležitější

Více

5 H D 2 0 0 S E M I N Á Ř

5 H D 2 0 0 S E M I N Á Ř 5 H D 2 0 0 S E M I N Á Ř Příčiny, průběh, důsledky globální hospodářské krize www.wikipedia.org, www.google.cz/imgres TEORIE -FINANČNÍ KRIZE krize měnová (currency crisis), krize bankovní (banking crisis),

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Život v zahraničí Banka Banka - Obecně anglicky Can I withdraw money in [country] without paying fees? japonsky Dotaz, jestli je výběr z bankomatu zpo

Život v zahraničí Banka Banka - Obecně anglicky Can I withdraw money in [country] without paying fees? japonsky Dotaz, jestli je výběr z bankomatu zpo - Obecně Can I withdraw money in [country] without paying fees? Dotaz, jestli je výběr z bankomatu zpoplatněn při výběru v určitých zemích What are the fees if I use external ATMs? Dotaz, jak vysoký je

Více

Erste Group vykázala za 1. pololetí roku 2017 čistý zisk ve výši 624,7 milionů EUR

Erste Group vykázala za 1. pololetí roku 2017 čistý zisk ve výši 624,7 milionů EUR Tisková zpráva 4. srpna 2017 Erste Group vykázala za 1. pololetí roku 2017 čistý zisk ve výši 624,7 milionů EUR Dnes opět zveřejňujeme pozitivní výsledky a to za prvních šest měsíců roku 2017: objem řádně

Více

SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR. Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem

SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR. Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem 1 SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem 216 2 SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY POJIŠŤOVEN 216 SHRNUTÍ Agregované výsledky společných

Více

Vývoj fondů ČP INVEST. Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Vývoj fondů ČP INVEST. Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Vývoj fondů ČP INVEST Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Konzervativní fond Listopad + 0,10 % Letos + 0,87 % Státní dluhopisy: růst po celé křivce - do 7 let jsou nyní záporné výnosy

Více

Život v zahraničí Banka

Život v zahraničí Banka - Obecně Mohu vybrat peníze z bankomatu v [název země] bez placení poplatků? Dotaz, jestli je výběr z bankomatu zpoplatněn při výběru v určitých zemích Jaké jsou poplatky za výběr z cizího bankomatu? Can

Více

Výkaz zisků a ztrát. 3.čtvrtletí 2001. Změna ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS

Výkaz zisků a ztrát. 3.čtvrtletí 2001. Změna ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS Komerční banka dosáhla podle mezinárodních účetních standardů za tři čtvrtletí roku 2002 nekonsolidovaného čistého zisku ve výši 6 308 mil. Kč. Návratnost kapitálu (ROE) banky činila 30,7 %, poměr nákladů

Více

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 fiskální politika daň konvertibilita měny inflace index spotřebitelských cen druhy inflace deflace stagflace HDP HNP druhy nezaměstnanosti DPH spotřební koš statků a služeb

Více

ské politiky v současn asné ekonomické situaci

ské politiky v současn asné ekonomické situaci Aplikace hospodářsk ské politiky v současn asné ekonomické situaci VIII. Setkání představitelů významných podniků Jihočeského kraje Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 12.

Více

2009: Konec chaosu? Pavel Kohout, Partners

2009: Konec chaosu? Pavel Kohout, Partners 2009: Konec chaosu? Pavel Kohout, Partners Předehra Nízké úrokové sazby Deregulace bankovnictví v USA Sekuritizace a finanční inovace Globální převis likvidity Globální volnost pohybu kapitálu Tlak akcionářů

Více

Stav amerického trhu s nemovitostmi

Stav amerického trhu s nemovitostmi Stav amerického trhu s nemovitostmi Evropské sdružen ení stavebních spořitelen XV. evropský kongres Doug Duncan, Ph.D. Senior Vice President a hlavní ekonom Asociace hypotéčních bankéřů Kolik obytných

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014 Mír přináší bohatství, bohatství přináší zpupnost, zpupnost přináší válku, válka přináší chudobu, chudoba přináší pokoru a pokora přináší mír. ARABSKÉ PŘÍSLOVÍ XI 19 23:13 1 XI 17 21:57 2 SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA Fórum Zlaté koruny Vize bankovnictví 21. dubna 2015

Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA Fórum Zlaté koruny Vize bankovnictví 21. dubna 2015 Regulace: brzda nebo plyn morálního hazardu? Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA Fórum Zlaté koruny Vize bankovnictví 21. dubna 2015 Co je to morální hazard? Ve finančním světě je spojeno s prostředím, které

Více

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013

Více

Současné výzvy v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem v EU

Současné výzvy v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem v EU Současné výzvy v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem v EU Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovnírady ČNB Strategie Evropa 2020: novévýzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září2010

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

LEASING. 1. Obecná charakteristika. 2. Situace v ČR. Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví

LEASING. 1. Obecná charakteristika. 2. Situace v ČR. Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví LEASING 1. Obecná charakteristika Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví Definice leasingu: nástroj pro využívání majetku (po určitou dobu), aniž by se stal vlastnictvím firmy Z pohledu práva:

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

Vývoj na kapitálových trzích 19-23.1.09

Vývoj na kapitálových trzích 19-23.1.09 Uplynulý týden byl ve znamení inaugurace nového amerického prezidenta. Obama se snaží přinést změnu na kterou všichni čekají a očekávání jsou vskutku obrovská. Bohužel stav, ve kterém přebírá ekonomiku

Více

FINANČNÍ ANALÝZA A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED

FINANČNÍ ANALÝZA A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED FINANČNÍ ANALÝZA A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED VRATISLAV SVOBODA, J&T BANKA A.S. PRAHA 26.11.2013 1 Obsah Bilance (rozvaha) společnosti Akcie a dluhopisy Co se odehrává na finančních trzích v současné

Více

Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Vydána dne 28. srpna 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 UniCredit Bank Czech Republic, a.s., IČ 64948242,

Více

Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky

Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky Podpora bydlení v ČR z pohledu současného vývoje ekonomiky Ministr pro místní rozvoj Únor 2010 www.mmr.cz 1 Bytová situace v ČR ČR disponuje 427 byty na 1000 obyvatel počet bytů je obdobný jako průměr

Více

Československá obchodní banka, a. s. Na Příkopě 854/14 115 20 Praha 1 Nové Město tel.: +420 261 351 111

Československá obchodní banka, a. s. Na Příkopě 854/14 115 20 Praha 1 Nové Město tel.: +420 261 351 111 V Praze, 21. března 2006 Čistý zisk Skupiny ČSOB v roce 2005 vyšší o 17% oproti roku 2004 (konsolidované, IFRS, auditované výsledky) Skupina ČSOB uzavřela rok 2005 se ziskem ve výši 10,3 miliardy Kč. Čistý

Více

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely.

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely. POTŘEBUJI PŮJČIT Jestliže potřebujete rychle půjčit finanční prostředky a hledáte solidního partnera, pak jste v Modré pyramidě na správné adrese. Díky půjčkám z naší nabídky si můžete jednoduše a bez

Více

Výroční tisková konference AKAT Účastníci

Výroční tisková konference AKAT Účastníci 11.února 2015 Výroční tisková konference AKAT Účastníci Jan D. Kabelka, předseda AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT Pavel Hoffman, člen Výkonného výboru AKAT 1 Výroční tisková konference AKAT

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

WALL STREET JOURNAL BARRON S REPORT 07/2012

WALL STREET JOURNAL BARRON S REPORT 07/2012 WALL STREET JOURNAL BARRON S REPORT 07/2012 PROČ ČESKÁ KORUNA SLÁBNE OPROTI VŠEM SVĚTOVÝM MĚNÁM? & VÍTE ŽE WALL STREET JOURNAL OČEKÁVÁ DO ROKA OSLABENÍ EURA AŽ NA 1:1 (-23%)? aneb komu to pomůže a komu

Více

Česká spořitelna Stimul pro hypoteční trh v roce 2009 Je dobré žít ve světě České spořitelny Gernot Mittendorfer, Jiří Škorvaga 15.9.

Česká spořitelna Stimul pro hypoteční trh v roce 2009 Je dobré žít ve světě České spořitelny Gernot Mittendorfer, Jiří Škorvaga 15.9. Česká spořitelna Je dobré žít ve světě České spořitelny Gernot Mittendorfer, Jiří Škorvaga 15.9.2009 Program 1. Proč nyní přicházíme se stimulem pro trh? 2. Kam se bude trh vyvíjet? Jak vidíme současný

Více

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH Žatec 1999 E.4A Bílek Viktor Trh Počátky rozvoje trhu spadají až k samým počátkům vývoje lidského společenství. Již s první dělbou práce

Více

Realistický pohled na pražský realitní rok 2010

Realistický pohled na pražský realitní rok 2010 Tisková zpráva Realistický pohled na pražský realitní rok 2010 Praha 9. prosince 2010 - Průměrné prodejní ceny bytu klesaly Staví se více malých bytů Ceny pozemků v Praze a nejbližším okolí stagnují nebo

Více

Produkty finančních trhů. Ostatní produkty

Produkty finančních trhů. Ostatní produkty Produkty finančních trhů Verze 3.2, říjen 2008 Obsah Úvod... 1 Vysvětlivky... 2 Popis rizik... 2 Obecné.... 2 Charakteristiky opcí... 3 Seznam zkratek... 4 Riziko ztráty investované částky...4 Daňové dopady...

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

PODMÍNKY A RIZIKA PŘI ZÍSKÁVÁNÍ PŮJČEK I.

PODMÍNKY A RIZIKA PŘI ZÍSKÁVÁNÍ PŮJČEK I. I. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název

Více

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář Webinář Prosinec 2018 Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulých týdnů Přehled vývoje hlavních ekonomik a politik centrálních

Více

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika Zahraniční obchod Mezinárodní obchod je směna zboží či služeb různých subjektů určitého státu v rámci celého světového hospodářství.

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování..

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování.. Obsah Úvodem.................................................. 15 KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie.................... 17 1 Předmět a základní pojmy národohospodářské

Více

Tabulka č. 1 Rizikové váhy aktiv

Tabulka č. 1 Rizikové váhy aktiv Tabulka č. 1 až č. 10 Tabulka č. 1 Rizikové váhy aktiv riziková váha Příloha č. k vyhlášce č. 333/00 Sb. druh rozvahového aktiva 0 1. pokladní hodnoty,. pohledávky za centrálními vládami států zóny A,

Více

ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1

ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1 Praha, 15. května 2008 SKUPINA ČSOB V 1. ČTVRTLETÍ 2008 ZAZNAMENALA ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1 Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2008 vykázaný: 2 525 mld. Kč (4% růst) Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2008

Více

PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 31. PROSINCE 2003

PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 31. PROSINCE 2003 PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA KONSOLIDOVANÝ VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Poznámka 31. prosince 2003 31. prosince 2002 Úrokové výnosy 4 14 317 24 767 Úrokové náklady 4-8

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Finanční nástroje a Junckerův balíček. 22.1.2015 Ing. Martin Hanzlík, LL.M.

Finanční nástroje a Junckerův balíček. 22.1.2015 Ing. Martin Hanzlík, LL.M. Finanční nástroje a Junckerův balíček 22.1.2015 Ing. Martin Hanzlík, LL.M. Proč IFN shrnutí makro dat Vývoj MRO úrokové sazby ECB v % - 1999 2014 Vývoj kapitálových výdajů ČR 1996-2013 5,00 4,50 4,00 3,50

Více

Průvodce pojištěním vkladů

Průvodce pojištěním vkladů Průvodce pojištěním vkladů STRANA 2 Co je to FPV Kolik dostanete Víte, že Systém výplat Je váš vklad pojištěn? Otázky a odpovědi Pojištěné instituce Historie pojištění vkladů Co se bude dít, když... Další

Více

Příloha č. 2: Hypoteční banky a jejich nabídka produktů na financování bydlení

Příloha č. 2: Hypoteční banky a jejich nabídka produktů na financování bydlení Příloha č. 2: Hypoteční banky a jejich nabídka produktů na financování bydlení Česká spořitelna, a.s. 1 Kořeny České spořitelny sahají až do roku 1825, kdy zahájila činnost Spořitelna česká, nejstarší

Více

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz Příklad Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Zjistěte, k jaké změně (růstu či poklesu) devizových rezerv došlo, jestliže ve sledovaném roce běžný účet platební bilance domácí ekonomiky

Více

Nejistota na finančních trzích přetrvává, náš přístup v investování zůstává proto opatrnější

Nejistota na finančních trzích přetrvává, náš přístup v investování zůstává proto opatrnější 5. září 2016 Nejistota na finančních trzích přetrvává, náš přístup v investování zůstává proto opatrnější Situace na finančních trzích zůstala během léta překvapivě velmi klidná. Počáteční šok vyvolaný

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Státní dluh 1. Vývoj státního dluhu V 2013 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu o 47,9 mld. Kč z 1 667,6 mld. Kč na 1 715,6 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu 2013 se tento dluh zvýšil o 2,9 %.

Více

Test pro školní kolo Ekonomické olympiády 2016/2017

Test pro školní kolo Ekonomické olympiády 2016/2017 Test pro školní kolo Ekonomické olympiády 2016/2017 Organizátoři a partneři Ekonomické olympiády: Pokyny pro studenty: Každá otázka obsahuje pouze jednu správnou odpověď, za kterou můžete získat 1 bod.

Více

Základy makroekonomie

Základy makroekonomie Základy makroekonomie Ing. Martin Petříček Struktura přednášky Úvod do makroekonomie Sektory NH HDP Úspory, spotřeba, investice Inflace, peníze Nezaměstnanost Fiskální a monetární politika Hospodářský

Více

Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%.

Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%. Fond korporátních dluhopisů ČP INVEST Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%. Důvodem poklesu FKD je zejména

Více

Výroční tisková konference AKAT Účastníci

Výroční tisková konference AKAT Účastníci 3. února 2016 Výroční tisková konference AKAT Účastníci Jan D. Kabelka, předseda AKAT Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT Jaroslav Mužík, člen Výkonného výboru AKAT Martin Řezáč, člen Výkonného výboru

Více

Immigration Bank. Bank - General. Bank - Opening a bank account. Mohu vybrat peníze z bankomatu v [název země] bez placení poplatků?

Immigration Bank. Bank - General. Bank - Opening a bank account. Mohu vybrat peníze z bankomatu v [název země] bez placení poplatků? - General Mohu vybrat peníze z bankomatu v [název země] bez placení poplatků? Mohu vybrat peníze z bankomatu v [název země] bez placení poplatků? Asking whether there are commission fees when you withdraw

Více