Technika pořizování digitální fotodokumentace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Technika pořizování digitální fotodokumentace"

Transkript

1 Technika pořizování digitální fotodokumentace Zpracování digitálních fotografií na PC Miroslav Pokorný

2 OBSAH Zpracování dat ve fotoaparátu pro uložení ve formátu TIFF - ukázka části typických Exif údajů Nastavitelné parametry převodu do JPEG ve fotoaparátu Praktické rady pro práci s formáty souborů Úprava snímku ve formátu JPEG v programu Adobe Photoshop CS4 Úprava expozice Úprava expozice pomocí histogramu Práce s křivkami Vyvážení bílé pomocí etalonu šedé v obrázku Vyvážení barev Retuš snímku Kolmice a horizont Sbíhání svislic (kácející se linie) Ořez fotografie Zostření snímku Ukládání snímků do paměti Zpracování černobílých fotografií Simulace funkce barevných filtrů u Č-B snímků Úpravy snímků ve formátu RAW Úpravy v základním okně Camera Raw Následné otevření snímku ve Photoshopu Konečné úpravy ve Photoshopu Nastavení velikosti výřezu Definice výřezu Provedení výřezu Úprava formátu a tisk fotografií Nastavení tisku snímku

3 Zpracování dat ve fotoaparátu pro uložení ve formátu JPEG TIFF RAW

4 Informace o obrázku Jméno souboru: IMG_0090.JPG Velikost souboru: 3.5 MB ( bajtů) Rozměry: 2912 x 4368 Bitová hloubka: 24 Vytvořeno: 8. června :46:55 TIFF - ukázka části typických Exif údajů pro fotoaparát Canon EOS 5D Fotografické informace Blesk Ne Doba expozice 1/125 s Clona Ohnisková vzdálenost mm Ohnisková vzdálenost (EQ35mm) mm ISO 100 Kompenzace expozice 0 Režim měření expozice Vzorek Režim expozice Automatická expozice Vyrovnání bílé Ruční Program expozice S preferencí času Orientace Normální Kontrast Normální Sytost Normální Typ snímané scény Běžná Světelný zdroj Denní světlo Výrobce Canon Model Canon EOS 5D Komprese Komprese JFIF Reprezentace barev YCbCR Rozlišení DPI Verze EXIF 2.21 Verze Flashpix 1.00 Barevný prostor srgb Blesk podrobně Ne, Vypnutý blesk Ohniskové rozlišení X Ohniskové rozlišení Y Jednotka ohniskového rozlišení Palce Uživatelské zpracování Normální Režim vzdálenosti Vzdálené Kvalita komprese Jemný Firmware Firmware Version Režim ostření Snímek Rozsah objektivu mm Klíčová slova Ne Digitální podpis Ne

5 Nastavitelné parametry převodu do JPEG ve fotoaparátu Za parametry obrazu lze považovat všechny údaje, které neovlivňují základní obraz poskytovaný samotným senzorem ale ovlivňují výhradně až výpočet výsledné fotografie z dat senzorem poskytnutých. Možnosti nastavování parametrů obrazu se u jednotlivých fotoaparátu velmi liší, výčet ale obvykle obsahuje: Vyvážení bílé Odstín barev Sytost barev Kontrast fotografie Ostrost obrazu Rozlišení fotografie Obrazový formát fotografie Stupeň komprese Ukázka menu nastavení parametrů pro převod do JPEG ve fotoaparátu Ukázka výběru z předdefinovaných parametrů obrazu pro zpracování fotografií (vlevo) u Canon EOS 5D. Každá sada může být individuálně změněna (vpravo) a vedle těchto předdefinovaných sad je možné definovat tři vlastní (C)

6 Praktické rady pro práci s formáty souborů Snímejte do JPEG s maximálním rozlišením a s malou kompresí. Teprve když se dostanete do problémů s kapacitou karty, zvyšte kompresi a teprve v nouzi snižujte rozlišení. U náročných obrázků, kde vám záleží na kvalitě snímejte do RAW. Originál ať už RAW nebo JPEG vždy uchovejte! Pokud jste snímali do RAW, proveďte maximum úprav přímo v RAW před konversí do JPEG nebo před načtením obrázku do editoru. Tím totiž provádíte úpravy ve 12 bitech/kanál (viz výše). Případné následné úpravy vždy startujte z originálního JPEG nebo z JPEG vytvořeného z RAW. Pokud ukládáte do JPEG, používejte kvalitu alespoň 70%-80% a na web cca 50%. Uchovávejte v souborech s obrázky TIFF soubory Exif Naopak JPEG obrázky na web je užitečné zbavit Exif informací.zbytečně zvětšují soubory a tím zpomalují načítání.

7 Úprava snímku ve formátu JPEG v programu Adobe Photoshop CS4 Základní okno

8 Úprava expozice OBRAZ Přizpůsobení Expozice poskytuje možnost opravy expozice fotoaparátu a celkové nastavení jasu a kontrastu obrázku. Prováděné úpravy lze dobře sledovat na otevřeném a upravovaném snímku.

9 Úprava expozice pomocí histogramu OBRAZ Přizpůsobení Úrovně opraví expozici pomocí histogramu. Snímek je podexponován (chybí světlé tóny). Je vidět histogram a současně posuvníky pod ním umožňují označit nový a správný nejsvětlejší bod (zde bílý posuvník označuje, že šedá 135 bude převedena na bílou a celý histogram se roztáhne). Obdobně postupujeme v případě, pokud je snímek přeexponován (nyní černým posuvníkem označíme úroveň šedé, která bude převedena na černou.

10 Práce s křivkami OBRAZ Přizpůsobení - Křivky

11 Defaultní křivka a obrázek před úpravami. Ztmavení obrázku Zesvětlení obrázku

12 Posunutí černého a bílého bodu Zvýšení kontrastu Snížení kontrastu Speciální efekty simulace Sabattierova efektu

13 Vyvážení bílé pomocí etalonu šedé v obrázku Pro tento postup je třeba umístit do obrázku kousek střední šedé tabulky. Pokud nástrojem Kapátko ukážete na šedou v obrázku, tak v paletě Informace odečtete hodnoty úrovní R. G a B a zjistíte, která barva převažuje.

14 Vyvážení barev Je-li obrázek jasově srovnaný a chcete-li dorovnat barevný posun, asi nejjednodušším nástrojem v Adobe Photoshopu je Vyvážení barev (Ctrl+B). Nástroj Vyvážení barev má tři posuvníky pro tři barevné složky RGB a jejich nastavení se promítá číselně do horních okének. Dole je důležitý přepínač Stíny, Střední tóny a Světla. Ten volí, v jaké jasové oblasti se bude barva měnit. Zvolíte-li Světla, tak se barvy budou měnit jen ve světlých tónech, nikoliv ve středních a tmavých. Posledním políčkem je volba Zachovat světlost. Ta říká, zda se úměrně k ztmavování jednoho kanálu (např. R) budou automaticky zesvětlovat kanály G a B tak, aby celková světlost byla zachována

15 Retuš snímku V horní liště se u nástroje Klonovací razítko dá zvolit průměr a tvar stopy, režim prolnutí i krytí kresby.

16 Kolmice a horizont Naklonění horizontu (mořská hladina!) nebo obnovení kolmice se provádí natočením obrázku v potřebném smyslu o nutný úhel a následným provedení ořezu snímku. OBRAZ Otočení obrazu O jiný úhel

17 Sbíhání svislic (kácející se linie) Jsou způsobeny snímáním zespoda a silným nakloněním fotoaparátu obvykle vzhůru. Opravíme nástrojem Deformovat (Ctrl+A- ÚPRAVY Transformovat Deformovat) následným a tažením táhel v potřebném směru. Poklepem na opravený obrázek jej nakonec ořízneme.

18 Ořez fotografie Ořezem můžete opravit kompoziční chyby či se zbavit nepohodlných částí obrazu. Můžete také přitáhnout pozornost na to, co považujete za důležité nebo i najít zcela nový námět. Použijeme nástroj OBDÉLNÍKOVÝ VÝBĚR nebo nastavení velikosti okna výběru. Přicházíte však o pixely obrazu!

19 Zostření snímku Optické autofokusové systémy fotoaparátů obvykle úplně nedoostřují (úspora času) a proto je nutno jako poslední operaci před uložením (tiskem) upraveného snímku doostření provést softwareově. Použijeme cestu FILTR Zostření Doostřit (resp. Zostřit), efekt pozorujeme na náhledu který lze podle potřeby zvětšit.

20 Ukládání snímků do paměti Pokud požadujeme uložení (upraveného) snímku do souboru ve formátu JPEG, můžeme volit stupeň jeho komprese. Velký soubor Malý soubor Ukázka originálu a jeho obrazu po JPEG kompresi v kvalitě 0. Plynulý přechod je již viditelně nahrazen čtverci.

21 Zpracování černobílých fotografií Č-B konverzi provedeme nejlépe cestou OBRAZ Přizpůsobení Míchání kanálů A zaškrtnutím políčka Monochromatický. Tím zachováme v obraze barevnou informaci a můžeme provést úpravu odstínů šedi i změnou intenzity ploch původních barev (jezdce R G B).

22 Simulace funkce barevných filtrů u Č-B snímků V nástroji Míchání kanálů otevřeme roletku Přednastavení a kliknutím na příslušný filtr Simulujeme účinek barevných filtrů, ja jej známe z klasické fotografie. Jako příklad je uveden vliv použití červeného filtru.

23 Úpravy snímků ve formátu RAW Zpracování v programu Camera Raw 5.0 hlavní okno

24 Úpravy v základním okně Camera Raw a) EXPOZICE AUTOMATICKY + doladit ručně b) TEPLOTA K nastavit spíše bledší odstíny barev c) VYPLNIT SVĚTLA obnovit kresbu ve světlech a stínech d) ČERNÁ upravit kontrast snímku (obvykle zvýšit) Další možnosti úprav: Ikona KŘIVKY úprava tvaru histogramu nastavením křivky Ikona ZOSTŘENÍ parametrizované zostření snímku Ikona HSL/Stupně šedi převedení do Č-B režimu s možností úprav tónů šedi původně barevných ploch pomocí jezdců

25 Následné otevření snímku ve Photoshopu OTEVŘÍT OBRAZ

26 Konečné úpravy ve Photoshopu a) Retuš b) Upravit kolmice / horizont c) Upravit sbíhající se linie d) Upravit rozměr fotografie - obvykle oříznutím / 300dpi e) Zostření fotografie f) Uložení do formátu JPEG / 8bit

27 Nastavení velikosti výřezu

28 Definice výřezu

29 Provedení výřezu snímku

30 Úprava formátu a tisk fotografií Obraz Velikost obrazu Nastavení velikosti snímku např. pro tisk na formát A3 s rezervou 3mm v obou rozměrech: 300mm 423mm 300ppi. Převzorkovat.

31 Nastavení tisku snímku

32 Děkuji Vám za pozornost a přeji Dobré světlo!

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 12. 2012 Autor: MgA.

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Tématická oblast Počítačová grafika Základní úpravy fotografií

Tématická oblast Počítačová grafika Základní úpravy fotografií Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VC_IKT_10 Název školy Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271, Příbram II Autor Martin Vacek Tématická

Více

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010)

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) S tabulkou x-rite se můžete setkat především v reklamní a reprodukční fotografii. Umožnuje udržet

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 data/úpravy fotografií

Kurz digitální fotografie. blok 1 data/úpravy fotografií Kurz digitální fotografie blok 1 data/úpravy fotografií Grafické soubory Grafické soubory Obsahují grafická (obrazová) data, která mohou být uložena různými způsoby, tedy formou různých grafických formátů.

Více

Rastrová grafika. body uspořádané do pravidelné matice

Rastrová grafika. body uspořádané do pravidelné matice J. Vrzal, 1.0 Rastrová grafika body uspořádané do pravidelné matice rastr pixelů (ppi, Pixel Per Inch) monitor 90 ppi rastr tiskových bodů (dpi, Dot Per Inch) kvalitní tisk 300 dpi 2 Rastrová grafika 3

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215 Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip 1 Tip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Připravte se na fotografování Zvolte si dobré příležitosti k fotografování........................................... 14 Uvědomte si, proč pořizujete fotografie.............................................

Více

Úvod...9 Historie počítačů...9 Digitální fotoaparát...10 Co čekat od počítače...10 Historie od verze 5 po verzi 8...10

Úvod...9 Historie počítačů...9 Digitální fotoaparát...10 Co čekat od počítače...10 Historie od verze 5 po verzi 8...10 Obsah Úvod...................................................9 Historie počítačů...................................9 Digitální fotoaparát.................................10 Co čekat od počítače...............................10

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita lll.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma lll.2.5 Rastrová grafika

Více

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6 Obsah OBSAH KAPITOLA 1........................................... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6 Přístup k fotografiím skrze Mini Bridge......................... 20 Prohlížení fotografií

Více

Úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS5

Úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS5 Úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS5 Ivo Šnábl Web studio Institut biostatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců

Více

Editace obrazu úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. horny@vse.cz

Editace obrazu úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. horny@vse.cz Digitální fotografie Editace obrazu úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc. horny@vse.cz http://gml.vse.cz Vysoká škola ekonomická fakulta Informatiky a statistiky katedra Systémové analýzy Workflow (co,

Více

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2)

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) Upozornění: Oficiální znění Sylabu Digitální fotografie 1.0 je publikováno na webových stránkách pracovní skupiny ECDL-CZ

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Název vzdělávací

Více

Obsah. Seznámení s programem Adobe Photoshop CS5. Práce se soubory. Úvod 13. 1.1 Spuštění a ukončení programu 17. 1.2 Popis okna programu 19

Obsah. Seznámení s programem Adobe Photoshop CS5. Práce se soubory. Úvod 13. 1.1 Spuštění a ukončení programu 17. 1.2 Popis okna programu 19 Obsah Úvod 13 1. 2. Seznámení s programem Adobe Photoshop CS5 1.1 Spuštění a ukončení programu 17 1.1.1 Spuštění programu 17 1.1.2 Ukončení programu 18 1.2 Popis okna programu 19 1.2.1 Okno programu 19

Více

nástroj pro výběr - obdélník, elipsa... nástroj pro přesun - přesun výběru, vrstev a vodítek nástroj laso - vytváření výběru od ruky

nástroj pro výběr - obdélník, elipsa... nástroj pro přesun - přesun výběru, vrstev a vodítek nástroj laso - vytváření výběru od ruky Adobe Photoshop Nástroje pro výběr nástroj pro výběr - obdélník, elipsa... nástroj pro přesun - přesun výběru, vrstev a vodítek nástroj laso - vytváření výběru od ruky nástroj kouzelná hůlka nástroj pro

Více

Obsah. Úvod do digitální fotografie 1. Fotografujeme digitálním fotoaparátem 9. Formát a komprese obrazových d a t 10. Základy fotografování 13

Obsah. Úvod do digitální fotografie 1. Fotografujeme digitálním fotoaparátem 9. Formát a komprese obrazových d a t 10. Základy fotografování 13 Úvod do digitální fotografie 1 Digitální fotografie - fikce nebo skutečnost? 1 Digitální = bez filmu 1 Digi kontra klasika 2 Investice jako hrom 2 Bez filmu = zadarmo 4 Svět jedniček a nul 5 Rychlost jako

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

GRAFICKÉ FORMÁTY V BITMAPOVÉ GRAFICE

GRAFICKÉ FORMÁTY V BITMAPOVÉ GRAFICE GRAFICKÉ FORMÁTY V BITMAPOVÉ GRAFICE U057 Zoner Photo Studio editace fotografie 2 BAREVNÁ HLOUBKA pixel základní jednotka obrazu bit: ve výpočetní technice nejmenší jednotka informace hodnota 0 nebo 1

Více

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy digitálních obrazů Kvalita obrazu

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Rozšíření bakalářské práce

Rozšíření bakalářské práce Rozšíření bakalářské práce Vojtěch Vlkovský 2011 1 Obsah Seznam obrázků... 3 1 Barevné modely... 4 1.1 RGB barevný model... 4 1.2 Barevný model CMY(K)... 4 1.3 Další barevné modely... 4 1.3.1 Model CIE

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Petr Vaněček, katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni 19. listopadu 2009 1888, Geroge Eastman You press the button, we do

Více

O B S A H KAPITOLA 1... 18 LÁSKA UMÍ STAVĚT MOSTY ZÁKLADY PRÁCE S NÁSTROJEM BRIDGE

O B S A H KAPITOLA 1... 18 LÁSKA UMÍ STAVĚT MOSTY ZÁKLADY PRÁCE S NÁSTROJEM BRIDGE O B S A H KAPITOLA 1............................................. 18 LÁSKA UMÍ STAVĚT MOSTY ZÁKLADY PRÁCE S NÁSTROJEM BRIDGE Ukládání digitálních negativů....................................20 Vytvoření

Více

2D grafika. Jak pracuje grafik s 2D daty Fotografie Statické záběry Záběry s pohybem kamery PC animace. Počítačová grafika, 2D grafika 2

2D grafika. Jak pracuje grafik s 2D daty Fotografie Statické záběry Záběry s pohybem kamery PC animace. Počítačová grafika, 2D grafika 2 2D grafika Jak pracuje grafik s 2D daty Fotografie Statické záběry Záběry s pohybem kamery PC animace Počítačová grafika, 2D grafika 2 2D grafika PC pracuje s daným počtem pixelů s 3 (4) kanály barev (RGB

Více

Obsah. Kapitola 1 Stažení a instalace... 13. Kapitola 2 Orientace v programu a základní nastavení... 23. Úvod... 9

Obsah. Kapitola 1 Stažení a instalace... 13. Kapitola 2 Orientace v programu a základní nastavení... 23. Úvod... 9 Obsah Úvod......................................................... 9 Co vás čeká a co GIMP umí............................................... 9 Co s GIMPem dokážete?............................................................10

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 26. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

Úprava barev. Otočení snímku o 90. Další snímek. Uložit snímek. Úprava světlosti snímku. Otevřít složku

Úprava barev. Otočení snímku o 90. Další snímek. Uložit snímek. Úprava světlosti snímku. Otevřít složku Úprava barev Další snímek Otevřít složku Uložit snímek Otočení snímku o 90 Úprava světlosti snímku Lupa Oříznutí snímku Srovnání snímku (horizontálně a vertikálně) Redukce červených očí Klonovací razítko

Více

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů Seznámení Corel Draw Okno programu Objeví se po spuštění, většinou je připraven nový, prázdný dokument, obvyklá velikost A4. Pamatujme, že na běžném monitoru se stránka zobrazí menší, takže při tisku budou

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Adobe Photoshop CS5 podrobný průvodce Mojmír Král Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 4378. publikaci Odpovědný redaktor

Více

Bitmapová grafika: Vrstvy - interakce (režimy prolnutí)

Bitmapová grafika: Vrstvy - interakce (režimy prolnutí) VY_32_INOVACE_PG3108 ; Mgr. Pavel Hauer ; 5/2012; 1.ročník; bitmapová grafika, Počítačová grafika; názorná pomůcka pro výuku, opakování, doplnění látky Bitmapová grafika: Vrstvy - interakce (režimy prolnutí)

Více

Obsah. Úvod 11. Poděkování 9. Použité konvence 12. KAPITOLA 1 Poznáváme Zoner Photo Studio 13

Obsah. Úvod 11. Poděkování 9. Použité konvence 12. KAPITOLA 1 Poznáváme Zoner Photo Studio 13 Poděkování 9 Úvod 11 Použité konvence 12 KAPITOLA 1 Poznáváme Zoner Photo Studio 13 Instalace a spuštění 14 Okno aplikace 17 Základní nastavení 19 Jak pracovat s dialogovými okny 23 Vyhledat složku 23

Více

Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení

Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení VY_32_INOVACE_08_02_01 Princip DSLR Princip DSLR VY_32_INOVACE_08_02_02 Objektiv Objektiv VY_32_INOVACE_08_02_03 Expozice

Více

ZONER PHOTO STUDIO 9

ZONER PHOTO STUDIO 9 ZONER PHOTO STUDIO 9 Pracovní materiál pro výklad a cvičení (M. Kmínek, květen 2007) Nastavení aplikace při prvním spuštění v síti VŠCHT Postupujeme následovně: 1. na disku Z: vytvoříme nové složky Obrazky

Více

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20 Obsah Úvod.............................................................................................. 9 Historie grafického designu a tisku..................................... 10 Od zadání k návrhu..............................................................

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 14. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

Ú prava digita lní ho obrazu pro jeho vyuz ití na webovy ch stra nka ch a v propagac ní ch tiskovina ch

Ú prava digita lní ho obrazu pro jeho vyuz ití na webovy ch stra nka ch a v propagac ní ch tiskovina ch Ú prava digita lní ho obrazu pro jeho vyuz ití na webovy ch stra nka ch a v propagac ní ch tiskovina ch Úvodem >>> Zpracoval: Antonín Hříbal, 2015 antonin.hribal@denik.cz Digitálním obrazem určeným pro

Více

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE U057 Zoner Photo Studio editace fotografie 2 LS 2014 Ing. Martin Seko JAK NA ČERNOBÍLOU FOTOGRAFII DESATURACE Úrovně, křivky, černobílá fotografie 3 DESATURACE Úrovně,

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_19 Sada: Digitální fotografie Téma: Panorama, redukce šumu, zaostření snímku, chromatická vada, vinětace Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého

Více

Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku.

Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku. Retušování obrázků Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku. V tomto kurzu se naučíte retušovat naskenované

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita lll/2. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma lll.2.5 Rastrová grafika

Více

Adobe Photoshop 19. Převod obrázku do odstínů šedé

Adobe Photoshop 19. Převod obrázku do odstínů šedé olygr.cz XMF, montážní program 1. Seznámení s programem Adobe Photoshop 19. Převod obrázku do odstínů šedé Vytvořil: Tomáš Fab ední škola polygrafická, 110 27 00 Brno ody zdokonalující edukaci na ISŠP

Více

Pomocí nástroje Úprava obrázku dále vytvoříte v obrázku různé fotografické efekty.

Pomocí nástroje Úprava obrázku dále vytvoříte v obrázku různé fotografické efekty. Úpravy obrázků Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku. V tomto kurzu použijete nástroj Úprava obrázku

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 30. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

SEZNÁMENÍ S PRACOVNÍ PLOCHOU

SEZNÁMENÍ S PRACOVNÍ PLOCHOU OBSAH ZAČÍNÁME O Oficiálním výukovém kurzu.................................. 11 Co nového přináší toto vydání................................. 11 Co je ve verzi Photoshop Extended navíc.......................

Více

GIMP ZÁKLADNÍ ÚPRAVY

GIMP ZÁKLADNÍ ÚPRAVY Cíle lekce Změna velikosti obrázku GIMP ZÁKLADNÍ ÚPRAVY Použití transformací na celý obrázekzákladní úpravy obrázku Změna velikosti obrázku Změna velikosti obrázku je základní dovednost při práci s grafickým

Více

EOS-1D Mark III DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ. Typ Efektivní pixely Celkem pixelů. Přibližně 10,1 milionů Přibližně 10,7 milionů

EOS-1D Mark III DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ. Typ Efektivní pixely Celkem pixelů. Přibližně 10,1 milionů Přibližně 10,7 milionů DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ OBRAZOVÝ PROCESOR OBJEKTIV ZAOSTŘOVÁNÍ Efektivní pixely Celkem pixelů EOS-1D Mark III Poměr stran obrazu 03:02 Nízkopásmový filtr Vestavěný/fixní se samočisticí jednotkou

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 7 Digitální fotografie a digitální fotoaparáty Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Digitální fotografie

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-215

Více

HDR 2.0. Uživatelská příručka

HDR 2.0. Uživatelská příručka HDR 2.0 Uživatelská příručka HDR 2.0 HDR 2.0 Copyright 2016 PROMICRA, s.r.o. Obsah Úvod... 5 Instalace modulu HDR 2.0... 7 Manuální pořízení snímků určených ke sloučení do HDR snímku... 9 Spuštění modulu

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Užitečné tipy II. Posunutí více vrstev současně Vrstvy svážete klepnutím

Užitečné tipy II. Posunutí více vrstev současně Vrstvy svážete klepnutím Užitečné tipy II Užitečné tipy II Vypnutí vodítek a přichytávání k vodítkům Vodítka můžete dočasně vypnout pomocí příkazu z nabídky Zobrazení Zobrazovat vodítka. To ovšem na přichytávání výběrových oken

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 26. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 14. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

1. Vytváření vrstev výplně

1. Vytváření vrstev výplně Obsah 1. Vytváření vrstev výplně 2. Color Balance (Vyvážení barev) 3. Stupně šedi 4. Hue/Saturation (Odstín a sytost) 5. Brightness/Contrast (Jas a kontrast) V této kapitole se budeme zabývat úpravou obrázku

Více

E-450 14-42 mm Sada. Specifikace. Typ. Hledáček. Obrazový senzor. Procesor. Filtr. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání

E-450 14-42 mm Sada. Specifikace. Typ. Hledáček. Obrazový senzor. Procesor. Filtr. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání E-450 14-42 mm Sada Umělecké filtry 100% D-SLR kvalita TruePic III procesor pro ideální reprodukci barev a nízkou hladinu šumu Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru Vestavěný blesk a bezdrátové

Více

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek Vyrovná se mobil kvalitou výstupu zrcadlovce? Víta Kovalčíka ze dne 10. 10. 2016. V části TŘETÍ SCÉNA

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 10. Vložení obrázku a práce s ním Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se Kapitola 3 Úpravy obrazu V následující kapitole se seznámíme se základními typy úpravy obrazu. První z nich je transformace barev pro výstupní zařízení, dále práce s barvami a expozicí pomocí histogramu

Více

Správa barev pro digitální fotografii

Správa barev pro digitální fotografii Správa barev pro digitální fotografii Seminární cvičení Lukáš Cerman Czech Technical University, Faculty of Electrical Engineering Department of Cybernetics, Center for Machine Perception 121 35 Praha

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Počítače a grafika. Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. Přednáška č.7. z předmětu

Počítače a grafika. Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. Přednáška č.7. z předmětu Ústav automatizace a informatiky Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Přednáška č.7. z předmětu Počítače a grafika Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. 1/14 Obsahy přednášek Přednáška 7 Zpracování

Více

IVT. Úprava fotografií. 8. ročník

IVT. Úprava fotografií. 8. ročník IVT Úprava fotografií 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

E-410. Ultra-kompaktní a ultralehká. Živý náhled

E-410. Ultra-kompaktní a ultralehká. Živý náhled E-410 Ultra-kompaktní a ultralehká Excelentní antiprachový systém extrémně velká 6,4cm antisluneční HyperCrystal LCD Výjimečně snadné ovládání Živý náhled 10 megapixelový Live MOS senzor Nový procesor

Více

Praktická cvičení v grafickém editoru GIMP. březen 2012

Praktická cvičení v grafickém editoru GIMP. březen 2012 Praktická cvičení v grafickém editoru GIMP březen 2012 Tento výukový materiál vznikl jako součást grantového projektu Gymnázia Kroměříž s názvem Beznákladové ICT pro učitele realizovaného v letech 2009

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

digitální fotografický proces

digitální fotografický proces Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace digitální fotografický proces Autor:

Více

DUM 14 téma: Barevné korekce fotografie

DUM 14 téma: Barevné korekce fotografie DUM 14 téma: Barevné korekce fotografie ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

Základy počítačové grafiky

Základy počítačové grafiky Gymnázium Petra Bezruče, příspěvková organizace Vrchlického, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 Základy počítačové grafiky Metodický

Více

1. Dialog Shadow/Highlight (Stíny a světla)

1. Dialog Shadow/Highlight (Stíny a světla) Obsah 1. Dialog Shadow/Highlight (Stíny a světla) 2. Photo Filter (Fotografický filtr) 3. Světelné efekty Díky těmto efektům se naučíte upravit fotografii k obrazu svému. Pokud u fotky nebudete spokojeni

Více

Kde se používá počítačová grafika

Kde se používá počítačová grafika POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Kde se používá počítačová grafika Tiskoviny Reklama Média, televize, film Multimédia Internetové stránky 3D grafika Virtuální realita CAD / CAM projektování Hry Základní pojmy Rastrová

Více

E-510. Živý náhled. 10 megapixelový Live MOS senzor Profesionální funkce. Kompaktní a ergonomické provedení

E-510. Živý náhled. 10 megapixelový Live MOS senzor Profesionální funkce. Kompaktní a ergonomické provedení E-510 vestavěný obrazový stabilizátor Excelentní antiprachový systém extrémně velká 6,4cm antisluneční HyperCrystal LCD Nový procesor pro zpracování obrazu Živý náhled 10 megapixelový Live MOS senzor Profesionální

Více

Informační a komunikační technologie. Základy informatiky. 5 vyučovacích hodin. Osobní počítače, soubory s fotografiemi

Informační a komunikační technologie. Základy informatiky. 5 vyučovacích hodin. Osobní počítače, soubory s fotografiemi Výstupový indikátor 06.43.19 Název Autor: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obory: Ročník: Časový rozsah: Pomůcky: Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov - Mosty Digitální fotografie Petr Hepner,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Světlost obrazu Co je správně? Jak to ovlivnit? 2 Expozice Tři složky clona jak velkou dírou propouštím světlo? čas

Více

Základy techniky - fotoaparát

Základy techniky - fotoaparát Základy techniky - fotoaparát 1 XXXXXXX návod je pro zbabělce XXXXXXX 2 Podstata digitální fotografie rozdíl mezi analogovou a digitální fotografií je především ve způsobu záznamu obrazu na citlivou vrstvu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL15 Ročník První Název školy

Více

PV156 Digitální fotografie Úpravy fotografií Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012

PV156 Digitální fotografie Úpravy fotografií Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 PV156 Digitální fotografie Úpravy fotografií Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 Zásahy do fotografie Existují od samého začátku fotografie Např.: retuš nebo nadržování (při vyvolávání fotografií)

Více

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ČISTÁ SÍLA BARVY Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ColorChecker Passport je tak šikovný a užitečný, že si ho budete chtít vzít na každé focení s sebou! ColorChecker Passport kombinuje

Více

E mm Sada. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání

E mm Sada. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání E-450 14-42 mm Sada Umělecké filtry 100% D-SLR kvalita TruePic III procesor pro ideální reprodukci barev a nízkou hladinu šumu Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru Vestavěný blesk a bezdrátové

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900.

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-900 Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Cz Volba vhodného rozložení osvětlení Blesk SB-900

Více

Uzivatelská pr rucka D 16G. Twain Ovladac

Uzivatelská pr rucka D 16G. Twain Ovladac Uzivatelská pr rucka D 16G Twain Ovladac Obsah Obsah 1 Nastavení skenování s PC 2 Připojení k počítači 2.1 Typy připojení... 2-1 Připojení k paralelnímu portu...2-1 Připojení k portu USB...2-1 2.2 Připojení

Více

Zpracování astronomických snímků (Část: Objekty sluneční soustavy) Obsah: I. Vliv atmosféry na pozorovaný obraz II. Základy pořizování snímků planet

Zpracování astronomických snímků (Část: Objekty sluneční soustavy) Obsah: I. Vliv atmosféry na pozorovaný obraz II. Základy pořizování snímků planet Zpracování astronomických snímků (Část: Objekty sluneční soustavy) Obsah: I. Vliv atmosféry na pozorovaný obraz II. Základy pořizování snímků planet Zdeněk ŘEHOŘ III. Zpracování snímků planet IV. Příklady

Více

Corel PhotoPaint. Základní operace s obrázkem menu Obrázek. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz

Corel PhotoPaint. Základní operace s obrázkem menu Obrázek. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz Corel PhotoPaint pokud jsou problémy s výběry, hodí se někdy v Objektech v kontextovém menu Vybrat vše. Vůbec kontextové menu využívejme. (Zarovnání, pořadí apod.)okno programu podobné Corel Draw, analogická

Více

Projekt Brána do vesmíru

Projekt Brána do vesmíru Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Základy (ne)vědecké astronomické fotografie 1. Astronomický dalekohled 2. Astronomická fotografie jednoduchými prostředky

Více

FLUO+ 3.4. Uživatelská příručka

FLUO+ 3.4. Uživatelská příručka FLUO+ 3.4 Uživatelská příručka FLUO+ 3.4 FLUO+ 3.4 Copyright 2014 PROMICRA, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah Úvod... 5 Instalace modulu FLUO+ 3.4... 7 Použití modulu FLUO+ 3.4... 9 Minimální systémové

Více

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu Obsah OBSAH KAPITOLA 1........................................... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu Přístup k fotografiím pomocí Mini Bridge....................... 20 Prohlížení obrázků

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_16 Sada: Digitální fotografie Téma: Základní barevné úpravy Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 27. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

Navrženo pro optimalizovaný tisk fotografií

Navrženo pro optimalizovaný tisk fotografií Software Epson OrderController Navrženo pro optimalizovaný tisk fotografií Natočení v mírném úhlu Jas, kontrast, vyhlazování pokožky a mnoho dalších skvělých funkcí Odstranění efektu červených očí Pokročilá

Více