Využijte popis navrhovaných pokusů uvedený níže a samozřejmě je upravte podle toho, co chcete zjistit. Průběh vlastního pokusu si zapište.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Využijte popis navrhovaných pokusů uvedený níže a samozřejmě je upravte podle toho, co chcete zjistit. Průběh vlastního pokusu si zapište."

Transkript

1 Badatelská hra Ropná havárie ve třídě Zdravíme badatele, další kolo naší badatelské hry je před vámi a odhalí vám složitost procesu likvidace ropných havárií, se kterými se musí lidstvo občas vypořádat. Ropa nerostná surovina vzniklá před mnoha miliony let rozkladem rostlin a živočichů. Familiární název černé zlato si vysloužila právem díky svému širokospektrému využití. Lidstvo používá ropné produkty každý den především v dopravě a tato látka je rovněž základní surovinou pro výrobu všudypřítomných plastů. Ropná ložiska se nacházejí pod povrchem Země v hloubce několika stovek metrů až kilometrů v oblasti pevnin i oceánů. Těžbu ropy často doprovázejí četná rizika, která mohou mít vysoce negativní dopad na životní prostředí. V posledních letech jsme se stali svědky zejména přírodních katastrof způsobených únikem ropy z hlubokomořských vrtů. Následující pokus vám umožní vyzkoušet si na vlastní kůži, jak je likvidace takové katastrofy náročná, a budete mít možnost navrhnout co nejefektivnější způsob odstranění ropné skvrny. Jak nyní postupovat? Využijte svou zvídavost a ptejte se! 1. Sepište si všechny otázky, které vás k tématu napadají, a vyberte jednu zásadní, tedy tu nejzajímavější, na kterou chcete znát odpověď. Měla by se týkat toho, co ovlivňuje šíření ropných skvrn na hladině moří a jakým způsobem je můžeme likvidovat. Pro lepší představivost uvádíme některé otázky vztahující se k tomuto tématu. Ty vám pomohou stanovit si, co je reálné vyzkoumat ve školních podmínkách. Jaké faktory ovlivňují rychlost šíření ropné skvrny? Jakými prostředky se dá odstranit ropa z vodní hladiny? Čím je možné odstranit ropu z pobřeží? Jaký dopad má ropná havárie na živé organismy?

2 2. Projděte si znovu otázky a vyberte jednu z nich, to bude vaše výzkumná otázka. Potom stanovte vaši hypotézu tedy předpoklad nebo zajímavé tvrzení, které se pokusíte ověřením potvrdit, nebo vyvrátit. Jinými slovy: Napište, co si myslíte (jasnou, stručnou a výstižnou odpověď na vaši vybranou výzkumnou otázku). Tedy: Myslíme si, že (např. ropná skvrna se šíří rychleji, pokud je hladina moře rozbouřená) a můžete (ale nemusíte) dodat, proč si to myslíte. Goody: Já si myslím, že při silném dešti se ropná skvrna na hladině oceánu šíří rychleji, než když je moře relativně klidné. Hypotéza: Ropná skvrna se šíří při dešti rychleji, než když je moře relativně klidné. Klapka: Já si myslím, že při rozbouřené vodní hladině bude odstranění ropné skvrny obtížnější, než když je moře relativně klidné. Hypotéza: Odstranění ropné skvrny je obtížnější, když je hladina moře rozbouřená, než když je relativně v klidu. 3. Navrhněte, naplánujte a proveďte pokus, který ověří vaši hypotézu (tedy zjistí, jestli se váš předpoklad potvrdil, nebo ne). Vždy si veďte o jeho průběhu záznamy. Využijte popis navrhovaných pokusů uvedený níže a samozřejmě je upravte podle toho, co chcete zjistit. Průběh vlastního pokusu si zapište. Máte nějaký jiný nápad a chtěli byste ho dopředu probrat s odborníkem a poradit se? Kontaktujte nás na mailové adrese: ehakova@cfme.net. Rádi vám poradíme! 4. Vyhodnoťte výsledky a sepište závěry. Zdokumentujte, co se stalo, sepište závěry a v ideálním případě je ještě doplňte o fotografie nebo náčrtky. Napište, co zajímavého jste objevili: Jaký je závěr? Potvrdili, nebo vyvrátili jste vaši hypotézu? Co vás překvapilo? Nezapomeňte, že vyvrácení vaší hypotézy (stejně jako její potvrzení) je naprosto v pořádku je to cenný vědecký výsledek. Zkuste zdůvodnit, proč se (ne)potvrdila. Pokud chcete, doplňte i to, jak se vám bádání podařilo, co se vám líbilo, nelíbilo či jak probíhala práce v týmu. 5. Prezentujte výsledky a případně naplánujte další bádání. Sepište celý proces vašeho výzkumu a výsledky nám zašlete spolu s fotodokumentací nebo nákresy. Pokud máte nějaké náměty na další pokusy, nápady, otázky atd., napište je také!

3 Náměty na pozorování a pokusy (vyberte si z nich ty, které vám pomohou při ověření či vyvrácení). Do hlubšího plechu na pečení nasypte cca do 1/3 štěrk s pískem. Do zbylé části plechu nalijte čistou vodu. Pokuste se, aby štěrk zůstal od vody oddělený. Při našich pokusech bude štěrk s pískem simulovat břeh, voda naopak moře či oceán. Ropnou skvrnu bude simulovat přesně odměřené přiměřené množství stolního oleje vylité přibližně do středu hladiny moře (tj. do části s vodou). Prozkoumejte faktory, které ovlivňují rychlost šíření ropné skvrny. a) Bez působení vnějších faktorů (ropnou) skvrnu změřte v průměru pravítkem. Měření opakujte ještě čtyřikrát v pravidelném intervalu jedné minuty. Výsledky měření zaneste do přehledného grafu. b) Vítr (ropnou) skvrnu změřte v průměru pravítkem. Vysoušečem vlasů nastaveným na nejnižší stupeň foukejte minutu do vytvořené ropné skvrny. Následně ropnou skvrnu opět změřte v průměru a svá pozorování si zapište. Dá se předpokládat, že se skvrna nebude šířit pravidelně, proto ji měřte v nejširším místě. Tuto činnost opakujte ještě čtyřikrát. Výsledky měření zaneste do přehledného grafu. c) Déšť (ropnou) skvrnu změřte v průměru pravítkem. Rozprašovačem naplněným vodou stříkejte do vytvořené ropné skvrny po dobu jedné minuty. Následně ropnou skvrnu opět změřte v průměru a svá pozorování si zapište. Dá se předpokládat, že se skvrna nebude šířit pravidelně, proto ji měřte v nejširším místě. Tuto činnost opakujte ještě čtyřikrát. Výsledky měření zaneste do přehledného grafu. d) Kombinace vody a deště (ropnou) skvrnu změřte v průměru pravítkem. Rozprašovačem naplněným

4 vodou stříkejte do vytvořené ropné skvrny a vysoušečem vlasů do ní foukejte po dobu jedné minuty. Následně ropnou skvrnu opět změřte v průměru a svá pozorování si zapište. Dá se předpokládat, že se skvrna nebude šířit pravidelně, proto ji měřte v nejširším místě. Tuto činnost opakujte ještě čtyřikrát. Výsledky měření zaneste do přehledného grafu. Navrhněte nejvhodnější způsob odstranění ropné skvrny. Pokus: Tento pokus můžete navázat na pokusy předchozí nebo si můžete vytvořit novou ropnou skvrnu nalitím přesně odměřeného množství stolního oleje (např. 100 ml, záleží na velikosti plechu) do středu vodní plochy. Za použití různých prostředků se pokuste olej (ropu) odstranit. Navrhněte co nejefektivnější způsob odstranění ropy z vodní hladiny a z pobřeží. Vytěžený olej s vodou nalijte do odměrného válce a posuďte efektivitu svého snažení. K odstranění můžete použít například lžičku, potravinářskou folii, vatu, silonovou punčochu, piliny, oční kapátko, papírové ručníky nebo jiné vhodné předměty. Prostředky pro odstranění je možné používat a testovat jednotlivě nebo je lze různě kombinovat. Každý svůj pokus pečlivě zdokumentujte a výsledky zapiště. Jelikož v přírodních podmínkách není většinou mořská hladina přirozeně klidná, například z důvodu mořských proudů, větru, deště apod., vyzkoušejte si odstranění ropné skvrny z hladiny vody také za působení některého z výše uvedených vnějších faktorů. Posuďte dobu a efektivitu odstraňování ropy v klidu a při rozbouřené hladině. Ověřte náročnost odstraňování ropy ze živých organismů. Pokus: Při působení vnějších vlivů se ropa často dostane až na pobřeží, které obývají živé organismy. Rozmístěte na rozhraní vody a pevniny předměty, které by mohly tyto organismy simulovat (např. list, jehličnatou větvičku, malé plyšové zvířátko, ptačí peříčko). Poté nalijte přesně odměřené množství stolního oleje (např. 100 ml, záleží na velikosti plechu) do středu vodní plochy. Olejovou (ropnou) skvrnu rozfoukejte vysoušečem vlasů směrem k pobřeží, na jehož okraji jsou rozmístěny různé předměty (živé organismy). Následně se pokuste tyto předměty od oleje (ropy) očistit. Nezapomeňte, že jde o živé organismy a jejich čištění vyžaduje maximální opatrnost. Vyfotografujte předměty před a po čištění a pečlivě zaznamenávejte časovou náročnost a všechny prostředky, které k čištění použijete.

5 Námět na obměny: Všechny varianty pokusu můžete kombinovat podle toho, co vás zajímá. Náročnost pokusu závisí na množství faktorů, které zapojíte, a na tom, na kolik výsledků se zaměříte. (Například můžete nejprve zaznamenat rychlost šíření skvrny vlivem některého z vnějších faktorů, následně se můžete pokusit co nejrychleji a co nejefektivněji odstranit ropu ze všech částí krajiny. Nakonec máte možnost pokusit se odstranit ropu ze všech živých organismů, které umístíte na pobřeží.) VÝSTUPEM úkolu by tedy měl být protokol, kde zapíšete: - Jaký byl váš postup, co jste zkoumali (jaká byla vaše hypotéza) a jaký byl výsledek. Formulujte závěr. - Doplnit můžete grafy, náčrtky, fotografie a postřehy ze zpracování úkolu (jak se vám pracovalo v týmu, co vás nejvíce zaujalo atd).

Klapka: Já si myslím, že možná ještě někde v horách žijí nebo v nedávné době mohli žít neandertálci, schovaní před světem.

Klapka: Já si myslím, že možná ještě někde v horách žijí nebo v nedávné době mohli žít neandertálci, schovaní před světem. Zdravíme badatele, v tomto kole badatelské hry se zaměříme na vývoj člověka v Evropě a na Blízkém východě. Na tomto území žila populace archaického Homo sapiens, která se velmi dobře adaptovala na podmínky,

Více

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Autor, škola: Mgr. Kateřina Tlustá, Gymnázium Jana Palacha Mělník Vyučovací předmět Cíle lekce tematické / obsahové Cíle lekce - badatelské Testováno

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým + Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Hra: Ekostopy naší školy Pojďme se společně vydat

Více

Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU. Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae

Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU. Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae Každý z vás si může vyzkoušet jednoduchý pokus: Do láhve dejte kousek

Více

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT Šiška Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 90 minut Kde lekce proběhne? V lese, za nepříznivého počasí ve třídě 5 Cíl aktivity: Motivace Cíle lekce tematické,

Více

1. VYUČOVACÍ HODINA, V TERÉNU

1. VYUČOVACÍ HODINA, V TERÉNU Green-Down Autor Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina následuje podzimní fenologické měření Green-Down (samostatné pozorování 2 týdně)

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým + Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Hra: Kulturní dědictví města, obce, kraje L1 PO HISTORICKÝCH

Více

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek Předpověď počasí Autor Mgr. Petr Jaroš, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec Vhodné pro věk/třídu 6. 9. ročník V 6. ročníku použít až po probrání učiva Atmosféra. Potřebný čas 2 vyučovací hodiny oddělené minimálně

Více

Měření délky. Cíle lekce. Motivace 5 MINUT. Formulace otázek 5 MINUT. Formulace hypotézy 5 MINUT. Pomůcky

Měření délky. Cíle lekce. Motivace 5 MINUT. Formulace otázek 5 MINUT. Formulace hypotézy 5 MINUT. Pomůcky Měření délky Autor Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Vhodné pro věk/třídu První stupeň ZŠ Potřebný čas 4 minut Potřebný prostor Třída/venku Cíle lekce Žáci se naučí měřit. Pomůcky Rozstříhaná příloha obrázky

Více

Během několika minulých let jsem objevil kouzlo jednoduchých rutinních

Během několika minulých let jsem objevil kouzlo jednoduchých rutinních 14. ZJEDNODUŠENÍ DENNÍHO REŽIMU Během několika minulých let jsem objevil kouzlo jednoduchých rutinních návyků zvláště ráno a večer. Takové pravidelné návyky vás mohou nabít energií pro celý den a zároveň

Více

Zájezd alergiků pracovní list do skupin

Zájezd alergiků pracovní list do skupin Zájezd alergiků pracovní list do skupin Vaše cestovní kancelář dostala za úkol naplánovat cestu po Evropě pro skupinu cestovatelů. Úskalí je ale v tom, že někteří cestovatelé jsou těžkými alergiky, zejména

Více

Velké ekologické katastrofy příčiny, důsledky

Velké ekologické katastrofy příčiny, důsledky Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Velké ekologické katastrofy příčiny, důsledky Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.34 Vzdělávací oblast:

Více

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI Vliv eutrofizace na vodní svět Vzpomeňte si, jak jste šli v létě na výletě krajinou, kde bylo několik vodních zdrojů jako řeky, rybníky, potůčky, popř. jezera. Možná si vzpomenete,

Více

Úloha může být provedena v biologické laboratoři, chemické laboratoři i v běžné učebně.

Úloha může být provedena v biologické laboratoři, chemické laboratoři i v běžné učebně. Projdou či neprojdou I: Filtrace a oddělování látek Shrnutí Na základě série pokusů žáci zjistí, jak dochází k oddělení látek ze směsi v závislosti na jejich velikosti, ověří vlastnosti sít (různé velikosti

Více

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Obnovitelné zdroje energie Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací

Více

INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM

INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM pracovní list k tématu INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM Individuální práce A) Práce v hodině Úkol č. 1: Rozhodněte, zda se jedná o úvěrový či investiční (spořicí) produkt: Kontokorent Hypotéka Dluhopis Spotřebitelský

Více

Želvy v úzkých. Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany. Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky

Želvy v úzkých. Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany. Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky Želvy v úzkých Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky Cílová skupina: žáci od 6. ročníku ZŠ Potřebný čas : 45 minut + další čas na výrobu

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

Exkurse - Třešňovecké pískovny

Exkurse - Třešňovecké pískovny Exkurse - Třešňovecké pískovny Cíle Krátkodobé cíle: seznámení se s možností využití znehodnoceného a znovuobnoveného prostředí na příkladu vytěžené pískovny průzkum malé vodní nádrže po stránce živočichů

Více

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy Malý Archimédes Autor, škola Milena Bendová, ZŠ Třebíč, ul. Kpt. Jaroše Vyučovací předmět fyzika Vhodné pro 1. stupeň, vyzkoušeno s 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný prostor třída Cíle lekce tematické

Více

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů

Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů Autor Andrea Tláskalová, ZŠ Zbiroh Vhodné pro věk/třídu od 3. ročníku ZŠ Potřebný čas 1 vyučovací hodina na úvod + půlroční/ celoroční pozorování + 1 závěrečná vyučovací

Více

Kde se vzala v Asii ropa?

Kde se vzala v Asii ropa? I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 24 Kde se vzala v Asii ropa? Pro

Více

Projekt VODA ve výuce chemie na Gymnáziu Komenského v Havířově ve školním roce 2011/2012

Projekt VODA ve výuce chemie na Gymnáziu Komenského v Havířově ve školním roce 2011/2012 Projekt VODA ve výuce chemie na Gymnáziu Komenského v Havířově ve školním roce 2011/2012 Třída: sekunda osmiletého gymnázia Počet žáků: 28 Počet skupin zpracovávajících projekt: 5 Časové rozvržení projektu

Více

badatele.cz / Rozporuplné klima / Sdružení Tereza ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

badatele.cz / Rozporuplné klima / Sdružení Tereza ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Co to je skleníkový efekt? Jaké jsou příčiny klimatických změn? Jak se podílím na příčinách změn klimatu já? Jak jsou změnami klimatu ovlivněny rostliny a živočichové? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 91 badatele.cz

Více

Žáci se seznámí s klíčením tulipánů. Žáci se seznámí se stavbou těla tulipánů. Žáci pozorují růst tulipánů. PODZIM. Motivace

Žáci se seznámí s klíčením tulipánů. Žáci se seznámí se stavbou těla tulipánů. Žáci pozorují růst tulipánů. PODZIM. Motivace Kroužkování tulipánů Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 45 min na podzim a 1,5 hodiny na jaře Kde lekce proběhne? Na školním pozemku, ve třídě 2 Y Motivace

Více

Název lekce: Duha. Motivace

Název lekce: Duha. Motivace Název lekce: Duha Autor: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany Vyučovací předmět Cíle lekce tematické / obsahové Cíle lekce - badatelské Testováno na (třída) Potřebný čas Potřebný prostor a pomůcky Přírodopis,

Více

POTOK NEBO STOKA. Zapište otázky, které vás napadají k tématu voda a její znečištění: Zapište si výzkumnou otázku

POTOK NEBO STOKA. Zapište otázky, které vás napadají k tématu voda a její znečištění: Zapište si výzkumnou otázku POTOK NEBO STOKA Zapište otázky, které vás napadají k tématu voda a její znečištění: Zapište si výzkumnou otázku Projděte si třídy jakosti povrchových vod a zkuste tipovat, do jaké třídy by podle míry

Více

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Sazeničky z miniskleníků přesadíme do připravených

Více

Pracovní list Název projektového úkolu: Pocházíme z hvězd? Třída: IX. Název společného projektu: Vesmír

Pracovní list Název projektového úkolu: Pocházíme z hvězd? Třída: IX. Název společného projektu: Vesmír Pracovní list Název projektového úkolu: Pocházíme z hvězd? Třída: IX. Název společného projektu: Vesmír Název pracovního týmu: Členové pracovního týmu: Zadání úkolu: Na základě předložených materiálů a

Více

Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace)

Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace)

Více

Dynamika 43. rychlost pohybu tělesa, třecí sílu, tlakovou sílu ...

Dynamika 43. rychlost pohybu tělesa, třecí sílu, tlakovou sílu ... Dynamika 43 Odporové síly a) Co je příčinou vzniku odporových sil?... b) Jak se odporové síly projevují?... c) Doplňte text nebo vyberte správnou odpověď: - když se těleso posouvá (smýká) po povrchu jiného

Více

Šetrná jízda. Sborník úloh

Šetrná jízda. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Šetrná jízda Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací program

Více

Řešení: Bezenská desítka ZŠ Bezno. Sovy ZŠ Sedlec-Prčice

Řešení: Bezenská desítka ZŠ Bezno. Sovy ZŠ Sedlec-Prčice 3.KOLO 1.úkol výzkumný čtverec a) úkol pro všechny Pomalounku, ale jistě se blíží vánoční období, které v sobě stále ještě nese určité kouzlo, k němuž přispívá i snaha lidí obdarovávat své blízké s cílem,

Více

Zpracování ropy - Pracovní list

Zpracování ropy - Pracovní list Číslo projektu Název školy Předmět CZ.107/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Ročník 2. Autor Datum výroby

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým Společná práce obou týmů (indoor outdoor) Hra: Naše obec Je velmi důležité poznat život v obci,

Více

90 minut - z toho část času experiment probíhá samovolně, délka této doby závisí na intenzitě slunečního záření

90 minut - z toho část času experiment probíhá samovolně, délka této doby závisí na intenzitě slunečního záření Transpirace v láhvi Shrnutí Úloha představuje jednoduchý experiment, jímž se žáci přesvědčí o existenci transpirace rostlin. Pochopí, že voda se vypařuje z listů. Zjistí, že transpirace je závislá na světle.

Více

Dotazník s ekologickou tématikou

Dotazník s ekologickou tématikou Dotazník s ekologickou tématikou Autor: Naďa Kuhnová 7.O Ve dch 5.- 9. 3. 2007 proběhl na gymnáziu Dr. J. Pekaře výzkum formou dotazníků s ekologickou tématikou. Tázáno bylo celkem 156 lidí, z toho 149

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování, sbírání informací 2. Formulace problému 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení experimentu

Více

Název: Rozklad jablek

Název: Rozklad jablek Název: Rozklad jablek Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, chemie, matematika Ročník: 3.

Více

FAKULTA NÁZEV PROJEKTU

FAKULTA NÁZEV PROJEKTU NÁZEV ŠKOLY FAKULTA NÁZEV PROJEKTU Autoři projektu: Jméno/a autora/ů v abecedním pořadí, studijní obor autora/ů.. ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ My, níže podepsaní studenti školy tímto čestně prohlašujeme, že jsme

Více

Co skrývají pupeny stromů?

Co skrývají pupeny stromů? Co skrývají pupeny stromů? Autorka Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. 7. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina (oddělené 14 dny) Potřebný prostor a uspořádání Učebna

Více

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Díky za všechny fantastické reakce a dotazy, které se objevily u prvního videa. Ještě jednou bych vás chtěl vyzvat, abyste se stejně aktivně zapojili také do

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

Energetické problémy

Energetické problémy Energetické problémy Zdroje energie 1) Obnovitelné zdroje energie, které jsou prakticky nevyčerpatelné částečně a nebo úplně se obnovují (sluneční energie, voda, vítr, biomasa) Zdroje energie 2) Neobnovitelné

Více

PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version http://www.pdffactory.com SPOJKA ČÁST 5 SPOJKA. Rozložená spojka je rozkreslena na (Obr. 1).

PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version http://www.pdffactory.com SPOJKA ČÁST 5 SPOJKA. Rozložená spojka je rozkreslena na (Obr. 1). SPOJKA V této části je kompletně popsána údržba, opravy a montážní práce na spojce a ovládacím mechanismu. Na tomto typu motocyklu, je použita vícelamelová, mokrá spojka, ponořená v motorovém oleji. Spojka

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Červené zelí jako acidobazický indikátor Zdroj: http://www.scifun.org/homeexpts/homeexpts.html [34] Didaktický záměr: Objasnění pojmu ph a acidobazický indikátor. Popis: Žáci si připraví roztok acidobazického

Více

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme Tento pracovní list byl vytvořen v rámci evropského projektu Fibonacci, projektu zaměřeného na badatelsky orientovanou

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Netradiční měření délky

Netradiční měření délky Netradiční měření délky Očekávané výstupy dle RVP ZV: změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální veličiny charakterizující látky a tělesa Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny

Více

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním.

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. Neživá příroda mezi neživou přírodu patří voda, vzduch, nerosty, horniny,

Více

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Shrnutí Žáci pozorují difúzi- rozptyl částic v kapalině. Na základě Brownova pohybu se molekuly v kapalném prostředí vlivem tepelného pohybu zcela

Více

EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ

EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ 1. korespondenční kolo - únor Milí řešitelé debrujárské soutěže, vítáme Vás již v 15. ročníku tradiční debrujárské soutěže. Také letos na Vás čekají

Více

Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO

Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO Struktura prezentace Titulní snímek název prezentované práce, jméno autora, jméno vedoucího práce Úvodní snímek zadání projektu,

Více

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál:

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál: PEVNOST KOSTÍ JMÉNO STUDENTA: Během této mise: prostudujete kost navrhnete model kostí z kartiček ze čtvrtky TÉMA: Jak vytvořit dostatečně pevný a silný model kosti, který by dokázal nést zátěž? Materiál:

Více

Přírodní zdroje a energie

Přírodní zdroje a energie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Přírodní zdroje a energie Energie - je fyzikální veličina, která bývá charakterizována jako schopnost hmoty

Více

PARTSTORE ONLINE NÁKUP NÁHRADNÍCH DÍLŮ CAT

PARTSTORE ONLINE NÁKUP NÁHRADNÍCH DÍLŮ CAT PARTSTORE ONLINE NÁKUP NÁHRADNÍCH DÍLŮ CAT www.zeppelin.cz PARTSTORE ONLINE NÁKUP ORIGINÁLNÍCH NÁHRADNÍCH DÍLŮ CAT OBSAH PŘÍSTUP DO PARTSTORE STRANA 3 OBJEDNÁNÍ NÁHRADNÍCH DÍLŮ A HLEDÁNÍ ALTERNATIVNÍCH

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 VERZE A - PONDĚLÍ MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 16 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE:

Více

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE VODNÍ VÝZVA Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE Program GLOBE - Téma roku 2013/14 GLOBE Téma roku 2013/2014 V průběhu nadcházejícího školního roku se v

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie A krajské kolo Název a adresa školy: Kraj: Jméno a příjmení: Třída: Práce bez atlasu autorské řešení 40 minut 1) S využitím všech pojmů spojte správně dvojice: 1. azimut

Více

Úvodní list. 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku

Úvodní list. 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku Úvodní list Předmět: Fyzika Cílová skupina: 8. nebo 9. ročník ZŠ Délka trvání: 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku Název hodiny: Měření tlaku vzduchu v terénu Vzdělávací oblast v

Více

Bez zelené ani ránu?

Bez zelené ani ránu? Bez zelené ani ránu? Autor Jana Divišová, ZŠ a MŠ Dělnická, Karviná Nové Město Vhodné pro věk/třídu 2. stupeň ZŠ (zejména 8. a 9. ročník) Potřebný čas 2 vyučovací hodiny Potřebný prostor a uspořádání klasická

Více

Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV. Ing. Lenka Skoupá

Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV. Ing. Lenka Skoupá Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV Ing. Lenka Skoupá Badatelsky orientovaná výuka Výuka založená na základě aktivního a relativně samostatného poznávání skutečnosti žákem, kterou se sám učí objevovat

Více

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE?

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? (VERZE PRO STŘEDNÍ ŠKOLY) Sůl je v zimě používána jako pomoc při odstraňování sněhu a ledu ze silnic, tratí a ulic. A to proto, že sůl podporuje tání sněhu a ledu i při teplotách

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 14. Energie klasické zdroje Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

OBČERSTVOVACÍ STANICE

OBČERSTVOVACÍ STANICE OBČERSTVOVACÍ STANICE JMÉNO STUDENTA: Tato mise nám pomůže lépe pochopit důležitost dobrého pitného režimu a naučí nás rozpoznat první známky dehydratace (odvodnění). Zároveň pochopíme, jak důležitá je

Více

VY_52_INOVACE_2NOV43. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 7., 8.

VY_52_INOVACE_2NOV43. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 7., 8. VY_52_INOVACE_2NOV43 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 7., 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Látky a tělesa, Mechanické vlastnosti tekutin

Více

Chemie životního prostředí III Hydrosféra (12) Ropné znečištění vod

Chemie životního prostředí III Hydrosféra (12) Ropné znečištění vod Centre of Excellence Chemie životního prostředí III Hydrosféra (12) Ropné znečištění vod Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni muni.cz

Více

Název: Ropný písek. Výukové materiály. Téma: Ropný písek, zdroje energie. Úroveň: 2. stupeň ZŠ

Název: Ropný písek. Výukové materiály. Téma: Ropný písek, zdroje energie. Úroveň: 2. stupeň ZŠ Název: Ropný písek Výukové materiály Téma: Ropný písek, zdroje energie Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let

Více

Mezinárodní rok lesů

Mezinárodní rok lesů Mezinárodní rok lesů Rok 2011 byl vyhlášen OSN Mezinárodním rokem lesů s cílem zvýšit povědomí o trvale udržitelném obhospodařování lesů a ochraně přírody a posílit trvale udržitelný vývoj všech typů lesů

Více

Lze určit stáří živého stromu nebo ho musím skácet? Roste strom po celý svůj život? Rostou všude všechny stromy stejně?

Lze určit stáří živého stromu nebo ho musím skácet? Roste strom po celý svůj život? Rostou všude všechny stromy stejně? Lze určit stáří živého stromu nebo ho musím skácet? Roste strom po celý svůj život? Rostou všude všechny stromy stejně? ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec 43 badatele.cz / Vyprávění vánočního stromku / Sdružení

Více

Úkol č. 4 Prohlédněte si ukázku fyziologických pojmů v závěru tohoto návodu a stručně je vysvětlete

Úkol č. 4 Prohlédněte si ukázku fyziologických pojmů v závěru tohoto návodu a stručně je vysvětlete FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA č. 4 Prostudujte návod a poté proveďte experimenty, zaznamenejte výsledky měření, vyhodnoťte je a NAPIŠTE ZÁVĚR KE KAŢDÉMU ÚKOLU: Úkol č. 1 Plocha povrchu těla Úkol č. 2

Více

Staywell série 700. Před montáží dvířek si prosím pozorně pročtěte následující pokyny.

Staywell série 700. Před montáží dvířek si prosím pozorně pročtěte následující pokyny. Staywell série 700 Před montáží dvířek si prosím pozorně pročtěte následující pokyny. K montáži potřebujete toto nářadí: tužka pravítko listová elektrická pilka (děrovka) křížový šroubovák metr smirkový

Více

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění:

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Jedna dvě, kytka jde Cílová skupina: 6. - 7.ročník Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že podle stavby semene se dělí krytosemenné na dvě skupiny.

Více

Název: Projevy živé hmoty

Název: Projevy živé hmoty Název: Projevy živé hmoty Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory

Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory Titrace je spolehlivý a celkem nenáročný postup, jak zjistit koncentraci analytu, její

Více

Příprava pro lektora

Příprava pro lektora Příprava pro lektora stanoviště aktivita pomůcky 1 typy oblačnosti podle manuálu Globe stanov typy mraků na obrázcích pokryvnost oblohy vytvoř model oblohy s 25% oblačností, použij modrý papír (obloha)

Více

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1 Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1. Je to průhledné? Vytvořte si pracovní prostor zastíněný před přímým světlem, např. pod lavicí. Materiály uložené v sáčku postupně

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým + Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Hra: Tradice a zvyky v našem kraji L1 TRADICE A ZVYKY

Více

Pravidla správné prezentace

Pravidla správné prezentace Pravidla správné prezentace SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1/34 Obsah Základní pravidla Struktura prezentace Obecné zásady Další typy a doporučení 2/34 Základní pravidla Jedna myšlenka = jeden snímek 3/34

Více

fenanthrolinem Příprava

fenanthrolinem Příprava 1 ÚLOHA 9: Spektrofotometrické fenanthrolinem studium komplexu Fe(II) s 1,10- Příprava 2. 3. 4. 5. 6. Zopakujte si základní pojmy z optiky - elektromagnetické záření a jeho šíření absorbujícím prostředím,

Více

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní Didaktický list balíček č. 7 č. 9 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN A B?

Více

4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt Trojlístek

4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt Trojlístek 4. Přírodní látky: zdroje, vlastnosti a důkazy 4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie

Více

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Proč by měli žáci a studenti pracovat na výzkumných projektech? 1. Učí se celoživotnímu vzdělávání 2. Učí se organizačním schopnostem

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Znečišťování oceánů. Blanka Pastvová, Oktáva 2017/2018

Znečišťování oceánů. Blanka Pastvová, Oktáva 2017/2018 Znečišťování oceánů Blanka Pastvová, Oktáva 2017/2018 Co oceány znečišťuje? Ţiviny ze zemědělství a spalování fosilních paliv Toxiny odpady z chemických a farmaceutických továren Těţba ropy Lidské odpady

Více

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu.

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu. Úvodem Již na počátku své dlouhé a strastiplné cesty lidé naráželi na záhadné a tajemné věci nebo úkazy, které nebyli schopni pochopit. Tak vzniklo náboženství a bohové. Kdo ale ti bohové byli ve skutečnosti?

Více

Název: Nenewtonovská kapalina

Název: Nenewtonovská kapalina Název: Nenewtonovská kapalina Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 5. Tématický celek:

Více

Žák porovná různé listy. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně.

Žák porovná různé listy. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně. Metodika Hospodaření s vodou Hospodař ení s vodou Cílová skupina: 6. - 7. ročník ZŠ Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že list umí hospodařit

Více

Safari službou. Postup. Během safari službou si vyzkoušíte službu na vlastní kůži a zjistíte, na čem musíte ještě zapracovat.

Safari službou. Postup. Během safari službou si vyzkoušíte službu na vlastní kůži a zjistíte, na čem musíte ještě zapracovat. Safari službou Poznávání / Safari službou 1 Ujasněte si, jaká služba vás zajímá a co vše chcete sledovat. Naplánujte si, kdy si ji vyzkoušíte na vlastní kůži. Výhodou je, pokud Safari službou probíhá v

Více

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Chillistick Ltd www.funnyice.cz Tel. +420 545 244 404-8 Strana 5 Obsah Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Pokusy Plovoucí

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava BIOSTATISTIKA

VŠB Technická univerzita Ostrava BIOSTATISTIKA VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky JMÉNO STUDENTKY/STUDENTA: OSOBNÍ ČÍSLO: JMÉNO CVIČÍCÍ/CVIČÍCÍHO: BIOSTATISTIKA Zadání 11 DATUM ODEVZDÁNÍ DOMÁCÍ ÚKOL 1: DOMÁCÍ ÚKOL

Více

March 22, 2013. PL vzácné dary Země test.notebook DUM_01_20_PL. Známka:«grade» Předmět:Chemie. Datum:«date»

March 22, 2013. PL vzácné dary Země test.notebook DUM_01_20_PL. Známka:«grade» Předmět:Chemie. Datum:«date» DUM_01_20_PL Známka:«grade» Předmět:hemie Datum:«date» 1 1. 1 Otázka D E F G Podle slepé" mapy na obrázku určete ve kterých oblastech Země jsou nejvýznamnější naleziště ropy a zemního plynu. Uveďte světadíly

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní

České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Statistika (11SIS) Semestrální práce Akademický rok 2012/2013 Vypracovali: Veronika Kratochvilová, Antonín Volný skupina 2 36 Obsah Téma... 2 Grafická

Více

KARL WILHELM TORNOW JABLONEC NAD NISOU PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE

KARL WILHELM TORNOW JABLONEC NAD NISOU PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE ODKAZ NA DOKUMENT https://www.youtube.com/watch?v=oat4ofcbf28&t=11s Filmový dokument rozkrývá příběh sudetského Němce Karla Tornowa, truhlářského mistra, který díky zásahu českých lidí zůstal v Československu

Více

Cíl: Seznámit žáky s druhy a vznikem mraků badatelským postupem, vyzkoušet si 4 kroky BOV

Cíl: Seznámit žáky s druhy a vznikem mraků badatelským postupem, vyzkoušet si 4 kroky BOV Badatelská lekce pro 6. ročník ZŠ Název: Mrak nebo mráček? Cíl: Seznámit žáky s druhy a vznikem mraků badatelským postupem, vyzkoušet si 4 kroky BOV Žáci pracují ve skupinách, lekce má 45 minut 1. Motivační

Více

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ Helena Picková, FP TUL Projekt EduTech: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech, CZ.1.07/2.3.00/45.0011

Více

Role médií v mezních situacích

Role médií v mezních situacích Role médií v mezních situacích Příprava na vyučování Chemie a Fyziky s cíli v oblasti MV Název učební jednotky (téma) Role médií v mezních situacích Stručná anotace učební jednotky Žáci zhlédnou dokumentární

Více

Město v proměnách času

Město v proměnách času Pozorně si prohlédněte obrázek. Objasněte, o jaký konkrétní obrázek se jedná: Podrobně popište vše, co na obrázku vidíte: Porovnejte svůj popis s informacemi, které jsou k dispozici například zde: www.meuslany.cz/data/ke_stazeni/

Více