Aeroklub České Republiky Směrnice pro zpracování účetních dokladů a zhotovení účetních výstupů Aeroklubu České republiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aeroklub České Republiky Směrnice pro zpracování účetních dokladů a zhotovení účetních výstupů Aeroklubu České republiky"

Transkript

1 Aeroklub České Republiky Směrnice pro zpracování účetních dokladů a zhotovení účetních výstupů Aeroklubu České republiky Vydání 2010 Schváleno Výborem AeČR dne 16. února 2010 Platí od 1. ledna 2010 U Mlýna Praha 4-Spořilov Tel: Fax: aecr@aecr.cz Web:

2 Seznam směrnic 1. Úvodní ustanovení 2 2. Účetní SW 2 3. Systém členění účetní osnovy 2 4. Systém tvorby předkontací 3 5. Přehled používaných řádků DPH 3 6. Účtování faktur vydaných 4 7. Účtování faktur přijatých 4 8. Účtování zálohových faktur přijatých 5 9. Účtování příjmových podkladních dokladů Účtování výdajových pokladních dokladů Účtování bankovních výpisů Účtování skladových pohybů Účtování mezd Evidence a účtování majetku Zúčtování dotací a příprava přehledů Účetní závěrky a výstupy z účetnictví Termíny vyplývající z výše uvedených postupů 7 1. Úvodní ustanovení Občanské sdružení Aeroklub ČR vede podvojné účetnictví v souladu s vlastními stanovami, příslušnými zákony, především zákonem o účetnictví, zákonem o dani z přidané hodnoty a zákonem o daních z příjmů, a účetními standardy pro neziskové organizace. K účetní evidenci používá plně elektronické evidence. Členění účetnictví vychází ze směrné účtové osnovy pro neziskové organizace, kterou si rozšířilo o analytické účty pro podrobnější sledování pro vlastní účely. Účetnictví je zpracováváno dvoustupňově. Prvotní doklady jsou nejprve zaneseny do účetního SW zaměstnanci občanského sdružení a následně zkontrolovány externí účetní firmou. Vnitřní účtování (skladové hospodářství, dotační tituly, mzdy apod.) jsou účtovány externí účetní firmou. Občanské sdružení se rozhodlo používat vnitropodnikové účetnictví ke sledování hospodaření jednotlivých provozně-technických středisek. Vnitropodnikové účetnictví je vedeno v samostatném účetním okruhu, centralizovanou formou. Vnitropodnikové účetnictví je vedeno externí účetní firmou v plném rozsahu. 2. Účetní SW Občanské sdružení Aeroklub ČR používá pro zpracování finančního účetnictví účetní software společnosti Cígler Software s.r.o., program MONEY. Pro zpracování mzdového účetnictví používá externí účetní společnost účetní software společnosti Stormware s.r.o., program PAMICA. Účetní SW jsou používány legálně, v souladu s podmínkami poskytovatele. Z účetních SW jsou pravidelně pořizovány zálohy účetnictví, které jsou po skončení účetního období zaneseny na digitální médium a předány vedení občanského sdružení. 3. Systém členění účetní osnovy Občanské sdružení používá nejen základní směrnou účtovou osnovu pro neziskové organizace, ale i analytické členění, evidenci středisek a činností.

3 Číselné označení účtu se skládá ze šesti číslic. První tři číslice vychází ze směrné účtové osnovy v pořadí Skupina, třída, syntetický účet. Rozvahové účty jsou na dalších třech pozicích členěny jednotkově, dle počtu sledovaných kategorií konkrétního syntetického účtu. Výsledkové účty pak mají vždy na čtvrté pozici číslici 0, 1 nebo 2. Číslice 0 označuje položky, které nelze hned při vstupu identifikovat na konkrétní činnost subjektu. Takovéto položky jsou čtvrtletně zúčtovány interním dokladem dle skutečného koeficientu pro účely daně z příjmů na další účty. Číslice 1 označuje položky patřící do hlavní činnosti. Číslice 2 označuje položky patřící do ekonomické (hospodářské) činnosti. Na páté a šesté pozici je jednotkové členění sledovaných kategorií konkrétního syntetického účtu. Obvykle pátá pozice je ještě skupinově nadřazena pozici šesté. Další podrobnou evidencí jsou střediska. Pomocí středisek sleduje subjekt dílčí plnění dle jednotlivých místních či výkonových oddělení. Základní výkonové členění je na inspekci, sport a provoznětechnická střediska. Místně pak jsou oddělena jednotlivá provozně-technická střediska. Souhrnné položky, zasahující do všech ostatních, specifikovaných středisek, se pak evidují na středisku Administrativa. Toto středisko by se v ekonomických kalkulacích mělo rozpočítávat na ostatní poměrem. Posledním podrobnou evidencí jsou tzv. činnosti. Je to pomocná evidence, kterou umožňuje účetní SW automaticky a subjekt ji využívá pro sledování nákladů hrazených z jednotlivých dotací. 4. Systém tvorby předkontací Účetní SW Money neumožňuje účtovat jinak, než pomocí předkontací. Předkontace pro všechny agendy spravuje externí účetní firma. Předkontace jsou označovány slovně, pokud možno, co nejvystižněji. Označení předkontace musí být odlišné pro každou agendu. Slovní spojení předkontace může obsahovat 10 písmen. Pro jednoznačnost popisu je zaveden systém, že pro věcné pojmenování se používá písmen max. 8, na sedmé (nebo dřívější) pozici je podtržítko a na osmé (nebo dřívější) pozici pak písmen N, H nebo K. Písmeno N označuje položky nezařazené do konkrétní činnosti subjektu, písmenko H označuje činnost hlavní a písmenko K pak činnost ekonomickou (hospodářskou). V předkontacích nákladů a výnosů hrazených v hotovosti je součástí názvu označení PV nebo PP. PV = pokladna výdej, PP = pokladna příjem. Zbývající kmenová část popisu je shodná nebo co nejvíce podobná s popisem pro faktury přijaté či vydané. 5. Přehled používaných řádků DPH Pro účely zařazení konkrétních dokladů do patřičných řádků daňového přiznání k dani z přidané hodnoty využívá subjekt předdefinovaného členění DPH. Vzhledem k povaze a rozsahu své činnosti využívá níže uvedené symboly pro jednotlivá plnění:

4 Druh tržby člen nečlen FV / PPD výše DPH členění výše DPH členění odlétané hodiny 0 _Ř _Ř210,215 technické prohlídky a opravy (včetně ND) 0 _Ř _Ř210,215 prodej ND jen samostatně jako zboží 19 _Ř210, _Ř210,215 prodej propag. Předmětů (těžítka apod.) 19 _Ř210, _Ř210,215 prodej zápisníků a tiskopisů 9 _Ř210,215 9 _Ř210,215 zkoušky dispečera, PPL, GLD apod. 0 _Ř _Ř210,215 vystavení průkazů / licencí 0 _Ř _Ř210,215 prohlídky letadel 0 _Ř _Ř210,215 Ostatní příjmy členské příspěvky -vždy bez DPH 0 _Ř000 U 0 _Ř000 U pronájmy - plátcům s DPH, jinak bez DPH 19 _Ř210, _Ř210,215 0 _Ř530 0 _Ř530 sankce za pozdní platbu -vždy bez DPH 0 _Ř000 U 0 _Ř000 U prodej stravenek -vždy bez DPH 0 _Ř000 U 0 _Ř000 U úhrada faktur -vždy bez DPH 0 _Ř000 U 0 _Ř000 U výhradně pro Druh nákladu hlavní činnost ostatní případy FP / VPD členění členění služby, materiál, zboří od plátce DPH _Ř000P _Ř310,315K služby, materiál, zboří od neplátce DPH _Ř000P _Ř000P ostatní výdaje - pojistné, náhrady škody, sankce, příspěvky, poplatky _Ř000P _Ř000P náklady na občerstvení, osobní výdaje aj. daňově nauznatelné náklady _Ř000P _Ř000P 6. Účtování faktur vydaných Faktury vydané jsou vystavovány interně pracovníky subjektu. Účtují se v agendě faktur vydaných, jednou účetní řadou začínající označením roku a dále souvislou číselnou řadou. Ve fakturách vydaných je používán položkový systém, který je přímo propojen na skladovou evidenci. Při fakturaci odebraných zásob ze skladu je tedy nutné zvolit položku ze skladu a výběr z příslušného skaldu. V případě účtování neskladovaných zásob a služeb se položky používají pro specifikaci předmětu fakturace. Při fakturaci svým členům se dle stanov subjektu jedná o hlavní, tj. neziskovou, činnost. V ostatních případech se jedná o ekonomickou, tj. hospodářskou, činnost. Z toho vyplývá, že pro účely zákona o dani z přidané hodnoty se služby poskytované svým členům fakturují v souladu s 61 písm. d bez DPH. Faktury musí být vystavené do 16. dne následujícího měsíce. 7. Účtování faktur přijatých Faktury přijaté jsou zpracovávány interně pracovníky subjektu. Ke každé faktuře je přiděleno číslo D (souvislá číselná řada ) a průvodní list, tzv. košilka. Na košilku příslušný pracovník potvrdí oprávněnost dokladu a specifikuje požadavky na zaúčtování, zatřídění dle střediska případně činnosti.

5 V účtárně je pak doklad zanesen do účetního SW a na košilku doplněno zaúčtování. Poslední fází dokladu je kontrola externí účetní. Externí účetní posuzuje doklad především z pohledu daňového dopadu, ať už pro daň z přidané hodnoty nebo daň z příjmů. Pokud se jedná o doklad sloužící výhradně pro hlavní činnost (minimálně všechny doklady plně hrazené z dotací) nesmí být nárokována DPH. V ostatních případech se použije zálohový koeficient vycházející z minulého období. V přiznání za měsíc prosinec pak dojde k přepočtu koeficientu a doúčtovaní pro daný rok. Faktury došlé po 14. dni následujícího měsíce plnění DPH budou zahrnuty do měsíce dle data obdržení. 8. Účtování zálohových faktur přijatých Zálohové faktury přijaté jsou zahrnovány do stejné řady D, přidělena košilka atd. Účetně je doklad zaevidován jako běžná faktura přijatá, ale účtována vždy bez DPH na účet záloh. V případě, že daňový doklad k uhrazené záloze je k dispozici ještě ve stejný měsíc, je možné o zálohové faktuře neúčtovat a evidovat v účetním systému pouze daňový doklad s původním označením D. V případě, že daňový doklad k uhrazené záloze obdrží účtárně již v dalším období z pohledu DPH, je nutné zanést tento doklad jako samostatné D a přidat samostatnou položku, která doklad poníží o uhrazenou zálohu. V takovém případě je položka záporné hodnoty a účtována také na účet záloh. V případě, že se jedná o platební kalendář, postupuje subjekt jako při běžné faktuře přijaté. 9. Účtování příjmových podkladních dokladů Účtování příjmových pokladních dokladů se děje interně pracovníky subjektu. Pokladník předá do účtárny nejpozději do 10. dne následujícího měsíce podklady k zaúčtování, které jsou členěny jednotlivě dle druhu příjmů a plátce, jsou označeny pořadovým číslem shodným s pokladní knihou pokladníka a v případě příjmů od třetích stran je na nich vyznačeno, zda se jedná o příjem od člena či nečlena subjektu. Účetní doklady musí být zaúčtovány do 16. dne následujícího měsíce. 10. Účtování výdajových pokladních dokladů Účtování výdajových pokladních dokladů se děje interně pracovníky subjektu. Pokladník předá do účtárny nejpozději do 10. dne následujícího měsíce podklady k zaúčtování, které jsou členěny jednotlivě dle druhu výdajů a příjemce, jsou označeny pořadovým číslem shodným s pokladní knihou pokladníka a je na nich vyznačené nákladové středisko. V případě proplácení výdajů třetím osobám (nezaměstnancům) musí být na dokladu uvedena přesná identifikace příjemce hotovosti s informací, zda se jedná o dodavatele či volený orgán apod. Účetní doklady musí být zaúčtovány do 14. dne následujícího měsíce. 11. Účtování bankovních výpisů Účtování bankovních výpisů se děje interně pracovníky subjektu. Prozatím se jednotlivé položky účtují ručně, na základě elektronického bankovního výpisu. Na konci měsíčního období, po obdržení papírové podoby bankovního výpisu, zkontroluje externí účetní zůstatky a namátkově několik položek. Poplatky a úroky z běžného účtu jsou účtovány do hlavní činnosti. Poplatky a úroky ze spořicích účtů jsou účtovány do ekonomické činnosti. Převody mezi účty a případně hotovostí jsou účtovány pomocí účtu peníze na cestě. Účtování devizového účtu se provádí dle platného denního kurzu ČNB. Zaúčtování bankovních výpisů musí být dokončeno do konce následujícího měsíce.

6 12. Účtování skladových pohybů Skladové pohyby jsou z části účtovány automaticky, z položek faktur přijatých a vydaných, a z části ručně, na základě interních zakázkových listů, inventur apod. Ruční skladové pohyby jsou účtovány externí účetní na základě obdržených podkladů od subjektu. Účetní stav skladového hospodářství se měsíčně porovnává s fyzickými inventurami zpracovanými jednotlivými vedoucími provozně-technických středisek a přehledem od externího správce hlavního skladu. Skladové pohyby musí být zaúčtovány do konce následujícího měsíce. 13. Účtování mezd Mzdy jsou zpracovávané externí účetní ve speciálním účetním programu. Na základě přehledové rekapitulace jsou měsíčně účtovány pomocí interních dokladů dle jednotlivých nákladových středisek. U většiny zaměstnanců nelze přesně určit podíl na hlavní a ekonomické činnosti, a tak v rámci čtvrtletní účetní uzávěrky externí účetní rozklíčuje osobní náklady dle aktuálního koeficientu pro účely daně z příjmů. Zaúčtování mezd musí být provedeno do 15. dne následujícího měsíce. 14. Evidence a účtování majetku Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek posuzuje subjekt jak z pohledu doby využitelnosti, tak z pohledu pořizovacích nákladů. Dlouhodobý majetek vlastní činností nevzniká. Pořizování majetku je účtováno z prvotních dokladů na účet pořízení majetku, 04. Po jeho specifikaci a zaevidování do agendy majetku, nastavení účetních i daňových odpisů, je majetek zařazen do užívání a přeúčtován z účtu pořízení na příslušný majetkový účet. Účetní i daňové odpisy jsou účtovány nejméně jednou ročně. U majetku plně hrazeného z dotace se jedná o odpisy daňově neúčinné. U ostatního majetku se zkoumá jeho využití. V případě, že je využíván jak pro hlavní, tak ekonomickou činnost, jsou odpisy rozklíčovány pomocí koeficientu pro účely daně z příjmů. U jednoznačně využívaného majetku pro činnost hlavní jsou odpisy daňově neúčinné a u jednoznačně využívaného majetku pro činnost ekonomickou jsou odpisy daňově účinné v plném rozsahu. V průběhu účetního období je průběžně na základě prvotních dokladů účtováno o technickém zhodnocení, vyřazení majetku v případě prodeje nebo znehodnocení, zařazení majetku v případě pořízení. Inventarizace majetku je prováděna minimálně jednou ročně. Na základě této jsou pak vyhodnoceny a zaúčtovány případné rozdíly mezi účetním a fyzickým stavem. 15. Zúčtování dotací a příprava přehledů Účetní jednotka dostává příjmy z několika zdrojů. Významnou součástí příjmů jsou členské příspěvky, které nejsou zdanitelným plněním z pohledu daně z přidané hodnoty, a z pohledu daně z příjmů se jedná o příjmy osvobozené. Subjekt eviduje odděleně členské příspěvky členů fyzických osob a členů právnických osob, občanských sdružení a jiných klubů. Další částí příjmů jsou státní dotace. Subjekt každoročně žádá o dotace investiční a dotace provozní. Investiční dotace jsou v účetnictví evidovány na účtu vlastního jmění a při postupném účtování účetních odpisů je příslušná část dotace rozpuštěna do výnosů. Provozní dotace jsou proúčtovány přes rozvahové účty Zúčtování daní a dotací, tř. 34, do výnosů v okamžiku obdržení. Každý příjem dotace je evidován na samostatném analytickém účtu. Čerpání dotací je pak sledováno pomocí činností. Pro každou samostatnou smlouvu o dotaci je v účetním systému nastavena konkrétní

7 činnost. Náklady přiřazené k této činnosti se musí rovnat čerpané výši dotace. Kontrola proúčtování dotací je prováděna dle požadavků poskytovatele dotací. Investiční dotace MŠMT účtována průběžně, kontrolována 1x ročně při přípravě ÚZ Provozní dotace MŠMT účtována průběžně, kontrolována 1x ročně při přípravě ÚZ Provozní dotace MD účtována průběžně, měsíčně předávány přehledy o druhu čerpaných nákladů vždy do 16. dne následujícího měsíce, čtvrtletně kontrolována při zpracování Q přehledů. Dílčí část příjmů tvoří také příspěvek od Sdružení sportovních svazů ČR, tzv. příspěvek Sazka. U těchto příjmů požaduje subjekt nejen sledování čerpání pomocí činnosti, ale i čerpání jednotlivých odborností. Rozlišení na jednotlivé odbornosti se provádí interním dokladem do podrozvahové evidence. Ve sledovaném období musí celková suma na vyrovnávacím podrozvahovém účtu odpovídat součtu nákladových účtů s činnosti SA. Samotný příspěvek se účtuje přímo z agendy banka pomocí rozvahového účtu Zúčtování daní dotací, účtem 347 zúčtování příspěvku Sazka, rovnou do výnosů. Příspěvek je čerpán v roce přidělení v plné výši, z toho plyne, že i zdaňován je v roce přidělení v plné výši. Rozlišení na jednotlivé odbornosti sledují podrozvahové účty, na které je příspěvek čtvrtletně rozúčtován. V případě, že některá z odborností nevyčerpá svou část v plné výši v daném roce, takový zůstatek je sledován na příslušném podrozvahovém účtu. 16. Účetní závěrky a výstupy z účetnictví Účetní jednotka zpracovává mezitímní účetní závěrky pravidelně za kalendářní čtvrtletí, nazývané čtvrtletní účetní závěrka. Tato účetní závěrka sestává z rozklíčování nákladových účtů dle činností, zaevidování a zúčtování majetku, proúčtování dotace MD, zaúčtování vnitropodnikových pohybů a proúčtování odborností příspěvku Sazka. Při zpracování jsou odkontrolovány zůstatky bankovních účtů, zůstatky hotovosti a cenin a zůstatky skladového hospodářství. Po zpracování je externí účetní firmou zpracována rozvaha analyticky, výsledovka analyticky, přehled výsledkových účtů dle středisek, přehled o čerpání dotace z MD. Tyto výkazy jsou v elektronické podobě zaslány do konce následujícího měsíce po uzavíraném čtvrtleté vedoucímu ekonomického úseku. Roční účetní závěrka je zpracovávána ve výše uvedeném rozsahu a rozšířena o přepočet zůstatků v cizích měnách, o provedení přepočtu koeficientu DPH a zúčtování zůstatků DPH, účetní a daňové odpisy, skladové a majetkové pohyby na základě roční inventarizace, odsouhlasení pohledávek a závazků, kalkulaci daně z příjmů. Na základě roční účetní závěrky externí účetní firma zpracuje rozvahu analyticky, výsledovku analyticky, přehled výsledkových účtů dle středisek, rozbor čerpání dotací, přehled majetku, soupis skladových položek, dokladovou inventarizaci, účetní deník. Zpracované výkazy předá v elektronické i tištěné podobě vedoucímu ekonomického úseku do 14 dnů od odsouhlasení navrhované kalkulace daně z příjmů právnických osob. 17. Termíny vyplývající z výše uvedených postupů Den v měsíci Kdo Co Komu 10 vedoucí PTS zakázkové listy, podklady k fakturaci účtárna 10 pokladník pokladní doklady účtárna 10 správce hlavního skladu pohyby skladových zásob účtárna 14 asistentka let. ředitele soupisy odlétaných hodin účtárna 14 účtárna zaúčtované nákladové prvotní doklady externí účetní firma 15 externí účetní zaúčtování mezd vedoucí ekon. odd. 16 externí účetní přehled o čerpání dotace MD vedoucí ekon. odd. 16 účtárna zaúčtované výnosové prvotní doklady externí účetní firma 20 externí účetní zpracované přiznání k DPH vedoucí ekon. odd. 25 externí účetní zaúčtované vnitropodnikové pohyby vedoucí ekon. odd. 25 externí účetní soupis skladových položek účtárna 25 účtárna soupis skladových položek vedoucí PTS 30-Q externí účetní čtvrtletní účetní závěrku vedoucí ekon. odd.

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: ÚČETNICTVÍ Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání

Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání 1. Právní předpisy upravující účetnictví - funkce účetnictví, evidence podnikatelské činnosti - účtový rozvrh a účtová osnova - druhy účtů 2. Účetní

Více

Kurzové rozdíly a valutové pokladny

Kurzové rozdíly a valutové pokladny KURZOVÉ ROZDÍLY KUR str. 1 Kurzové rozdíly a valutové pokladny Právní úprava: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zejména: 4 odst. 12 povinnost vést účetnictví v peněžních

Více

Obsah. Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii

Obsah. Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii Obsah Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii 1 LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA PROBLEMATIKY...1 1.1 Zákon o účetnictví...1 1.2 Struktura účetních výkazů dle vyhlášky 500...9 1.2.1 Rozvaha...9 1.2.2

Více

Přehled přednášek a cvičení

Přehled přednášek a cvičení 1. Význam účetnictví, předmět účetnictví Právní úprava účetnictví Účetní doklady Přehled přednášek a cvičení 2. Rozvaha majetek, zdroje krytí (aktiva, pasiva) Typické změny rozvahových stavů Inventarizace

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Osnova 01. Úvod do předmětu podstata a význam účetnictví, právní úprava účetnictví 02.

Více

Ekonomické lyceum akademie ekonomický směr společenskovědní směr 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2

Ekonomické lyceum akademie ekonomický směr společenskovědní směr 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2 ÚČETNICTVÍ 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2 akademie 2. ročník výuka v celé třídě a) základní pojmy b) účetní doklady náležitosti, zpracování c) rozvaha charakteristika, struktura d) evidence peněžních prostředků

Více

Směrnice o vedení účetnictví

Směrnice o vedení účetnictví Základní škola Ústí nad Labem, Pod Vodojemem 323/3A příspěvková organizace, 400 10 Ústí nad Labem IČ: 44553234 SMĚRNICE č. 12/2014 Směrnice o vedení účetnictví Obsah : Čl. 1 Úvod Všeobecná část Čl. 2 Rozdělení

Více

MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ

MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ 1) ÚČETNICTVÍ 2) MAJETEK 3) ZÁSOBY 4) ROZVAHA 5) ÚČETNÍ KNIHY 6) ZÚČTOVACÍ VZTAHY 7) KAPITÁLOVÉ ÚČTY 8) ÚČTOVÁNÍ VE SPOLEČNOSTECH 9) INVENTARIZACE 10) ZAMĚSTNANCI 11) PLATEBNÍ

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 1. Právní úprava účetnictví 2. Dokumentace 3. Inventarizace 4. Rozvaha 5. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 6. Odpisy dlouhodobého majetku a jeho vyřazení

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Základy účetnictví

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Základy účetnictví TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Úvod do účetnictví...3 1.1. Význam a funkce účetnictví...3 1.2. Právní úprava účetnictví...3 1.3. Účetní zásady...4 1.4. Účetní jednotky...4 1.5. Kategorie účetních jednotek...5

Více

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech Strana 464 52 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 503/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen České účetní standardy pro zdravotní pojiš ovny ) 1. Cíl Cílem

Více

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 KAPITOLA 1 I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 Jednoduché účetnictví 14 Rozsah vedení účetnictví 14 Schéma účetních soustav 15 KAPITOLA 2 Účetnízáznamy

Více

Účtová třída 2 Krátkodobý finanční majetek a peněžní prostředky

Účtová třída 2 Krátkodobý finanční majetek a peněžní prostředky 4 Účtová třída 2 Krátkodobý finanční majetek a peněžní prostředky V účtové třídě 2 je evidován krátkodobý finanční majetek, peněžní prostředky a krátkodobé finanční výpomoci. Peněžní prostředky jsou evidovány

Více

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 1. Rozvaha funkce a obsah rozvahy koloběh složek OM hospodářské operace a účetní případy typické změny rozvahových stavů účet podstata, funkce a forma

Více

Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Digitální učební materiály www.skolalipa.cz Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

Základy účetnictví KURZY SPRINT

Základy účetnictví KURZY SPRINT Základy účetnictví 2014 KURZY SPRINT OBSAH 1. Úvod do účetnictví 3 2. Účetní výkazy (rozvaha a výkaz zisků a ztrát) 5 3. Účet, účtový rozvrh, otevření účetnictví 8 4. Inventarizace základní principy 11

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM 1. Právní úprava účetnictví Předmět a význam účetnictví Základní právní normy Zákon o účetnictví České účetní standardy - funkce Směrná účtová

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Organizační směrnice Obsah: 1. Základní údaje o sdružení 2. Systém zpracování

Více

ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI

ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI ÚČETNICTVÍ A DANĚ PRO PRAXI UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze 1 OBSAH 1. Úvod do účetnictví... 3 1.1. Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti... 3 1.2.

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace ÚČETNÍ ZÁVĚRKA a uzávěrkové operace Obsah 1 Nezbytná legislativa... 1 2 Inventarizace... 2 2.1 Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek... 4 2.2 Dlouhodobý finanční majetek... 6 2.3 Zásoby... 7 2.4 Krátkodobý

Více

VNITŘNÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS č. 01/2014

VNITŘNÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS č. 01/2014 ČL. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ, NÁZEV SMĚRNICE A ZÁSADY VEDENÍ ÚČETNICTVÍ 1.1 V souladu s ustanoveními stanov vydává Sdružení rodičů a přátel při uměleckých školách v Opavě se sídlem Nádražní 674/11, 746 01

Více

Základy účetnictví 5. přednáška

Základy účetnictví 5. přednáška Základy účetnictví 5. přednáška 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy 2) Kontrola v systému podvojného účetnictví 3) Inventarizace Ad 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy - průkaznost účetních údajů

Více

Předmět: ÚČETNICTVÍ Téma: Pokladna, ceniny, peníze na cestě - opakování

Předmět: ÚČETNICTVÍ Téma: Pokladna, ceniny, peníze na cestě - opakování Předmět: ÚČETNICTVÍ Téma: Pokladna, ceniny, peníze na cestě - opakování Zpracováno v programu Microsoft Excel Ing. Jana Prokopcová POKLADNA, CENINY, PENÍZE NA CESTĚ 1. ÚČTOVÁNÍ Účetní jednotka, účetní

Více

Obchodní akademie Břeclav

Obchodní akademie Břeclav TEST 3 Fyzická osoba ing. Jaromír Blaženka podniká v oboru účetní a daňové poradenství od 1. 11. 2007, vede účetnictví. Vložil na účet ze svých osobních prostředků 150 000 Kč a automobil v hodnotě 300

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Slezský vodohospodářský svazek Dobrovolný svazek obcí

Slezský vodohospodářský svazek Dobrovolný svazek obcí Slezský vodohospodářský svazek Dobrovolný svazek obcí Třinec IČ 71224530 NÁVRH ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ROK 2012 Slezský vodohospodářský svazek (dále jen SVHS) vznikl zakladatelskou smlouvou na ustavující členské

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č.

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č. Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 15 Příloha č.1: Pokladní limit Pokladna a ceniny 2009 1 Úvodní ustanovení Pokladna Účetní jednotka vede tuto

Více

O b e c S e l e t i c e. Soubor vnitřních směrnic pro vedení účetnictví obce. Obec Seletice

O b e c S e l e t i c e. Soubor vnitřních směrnic pro vedení účetnictví obce. Obec Seletice Soubor vnitřních směrnic pro vedení účetnictví obce Obec Seletice 1 OBSAH: 1. OBECNÁ USTANOVENÍ.... 3 2. VNITROORGANIZAČNÍ ÚČETNICTVÍ, ÚČTOVÝ ROZVRH... 3 3. SEZNAM ÚČETNÍCH KNIH V SOUSTAVĚ PODVOJNÉHO ÚČETNICTVÍ,

Více

Směrnice č. 3/2007 o účetnictví

Směrnice č. 3/2007 o účetnictví Směrnice č. 3/2007 o účetnictví Městys: Sněžné Adresa: 592 03 Sněžné 55 IČ: 00295451 Směrnici zpracoval: Anna Havlíková Směrnici schválil: Rada Městyse Sněžné Projednáno a schváleno v Zastupitelstvu Městyse

Více

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Společnost s ručením omezeným Svítidla, s. r. o. se zabývá nákupem a prodejem svítidel a jejich montáží u zákazníků. Adresa firmy: Strakonická

Více

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví 3/2017 Jakým způsobem se postupuje v případě, kdy dochází ke změnám výměry pozemků při zpřesnění geometrického a polohového určení pozemků (digitalizace pozemků), které jsou předmětem účetnictví? Vybraná

Více

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví)

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví) ÚČETNICTVÍ ZÁKLADNÍ POJMY 1)ÚČETNÍ JEDNOTKA: právnická osoba se sídlem v ČR nebo fyzická osoba, která podniká nebo provozuje samostatně výdělečnou činnost. Účetní jednotkou mohou být zahraniční osoby,

Více

KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Účtová třída 2

KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Účtová třída 2 KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1 Účtová třída 2 Literatura D. Kovanicová. Abeceda účetních znalostí pro každého. Polygon Praha, 2012. ISBN 978-80-7273-169-5. Z. Puchinger. Účetnictví 1. část. fuzzymcdm.com/uc1.pdf

Více

Jednoduché účetnictví. Hana Jurajdová

Jednoduché účetnictví. Hana Jurajdová Jednoduché účetnictví Hana Jurajdová Účetnictví Jednoduché (účetnictví?) Podvojné Výdaje a Příjmy Základ daně Tok finančních prostředků Knihy: peněžní deník, evidence Náklady a Výnosy Zobrazení skutečnosti

Více

Agenda Přijaté faktury, Vydané faktury, Příkazy k úhradě, Interní doklady

Agenda Přijaté faktury, Vydané faktury, Příkazy k úhradě, Interní doklady PŘÍKLAD 2 Agenda Přijaté faktury, Vydané faktury, Příkazy k úhradě, Interní doklady Údaje o účetní jednotce 1. Založte účetní jednotku. Výňatek ze živnostenského listu Jméno a příjmení: Jaroslav Moser

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Základní pojmy účetnictví nevýdělečných organizací

Základní pojmy účetnictví nevýdělečných organizací Základní pojmy účetnictví nevýdělečných organizací Osnova 1. Obecné vztahy spolků a účetnictví 2. Vyhláška 504/2002 Sb. 3. České účetní standardy 401-414 4. Předmět účetnictví 5. Období vedení účetnictví

Více

Metodický list k sestavení přehledu v jednoduchém účetnictví

Metodický list k sestavení přehledu v jednoduchém účetnictví Metodický list k sestavení přehledu v jednoduchém účetnictví Obsah Metodický list k sestavení přehledu v jednoduchém účetnictví... 1 1 Přípravné práce... 2 2 Sestavení přehledu... 2 3 Přehled o příjmech

Více

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Zpracovala: Ing. Iveta Vlčková Finanční gramotnost Korunová pokladna je využitelná v předmětu účetnictví a ekonomika u nástavbového studia Podnikání

Více

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO SPOLEČENSTVO ČESKÝCH OPTIKŮ A OPTOMETRISTŮ Praha 4, Novodvorská 1062/12 (IČO: 45773092) ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO ZA ROK 2015 Zpracoval ing. Čestmír Kameš, daňový a účetní poradce Duben

Více

Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán

Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán školní rok 2017/2018 Vzdělávací program: Cestovní ruch Obor: Cestovní ruch Ročník: třetí Modul: Účetnictví Vyučující: Ing. Ivana Neradilová Školní rok:

Více

Obec Ostružná Ostružná 135, Branná

Obec Ostružná Ostružná 135, Branná Obec Ostružná Ostružná 135, 788 25 Branná Směrnice č. 3/2017 Účtový rozvrh, účetní knihy a náležitosti účetních dokladů IČ: 00636096 Schváleno Zastupitelstvem obce Ostružná dne 18. 1. 2017 usnesením č.

Více

SOUHRNNÝ PŘÍKLAD na účtování nakupovaných zásob

SOUHRNNÝ PŘÍKLAD na účtování nakupovaných zásob 6. 2. 3 SOUHRNNÝ PŘÍKLAD na účtování nakupovaných zásob Název firmy: PRAMEN, s.r.o. Sídlo firmy: Znojmo, Dukelská 14 IČO: 18324889 DIČ: CZ18324889 Bankovní spojení: Česká spořitelna, a.s., pobočka Znojmo

Více

Základy podvojného účtování 1. účtování v pokladně - účet 211

Základy podvojného účtování 1. účtování v pokladně - účet 211 Základy podvojného účtování 1. účtování v pokladně - účet 211 Účet pokladna představuje účet rozvážný aktivní, z toho vyplývá, že PS, přírůstky a KS jsou na straně MD, a úbytky na straně D. V praxi to

Více

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy:

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy: Otázka: Zúčtovací vztahy v tuzemsku a zahraničí Předmět: Účetnictví Přidal(a): Monie charakteristika pojmu V účtové osnově pro podnikatele je pro účtování o zúčtovacích vztazích vyhrazena 3. účtová třída.

Více

ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2015

ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2015 ZÁKLADNÍ ŠKOLA OMLENICKÁ 436 KAPLICE IČO: 00583782 ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2015 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, OMLENICKÁ 436, KAPLICE 1. Úvod Základní škola, Omlenická 436, Kaplice je právním subjektem od roku 1994.

Více

Porada ekonomů krajské školství prosinec 2014

Porada ekonomů krajské školství prosinec 2014 Porada ekonomů krajské školství prosinec 2014 Inka Bromová Finanční vypořádání Finanční vypořádání dotací kapitoly 333 (MŠMT) za rok 2014 Vyhláška č. 52/2008 Sb., kterou se stanoví zásady a termíny finančního

Více

ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2016

ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA OMLENICKÁ 436 KAPLICE IČO: 00583782 ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, OMLENICKÁ 436, KAPLICE 1. Úvod Základní škola, Omlenická 436, Kaplice je právním subjektem od roku 1994.

Více

Obchodní akademie Plasy. Maturitní okruhy

Obchodní akademie Plasy. Maturitní okruhy Maturitní okruhy 1) Výrobní faktory 2) Personalistika 3) Finanční trh 4) Bankovní systém, ČNB 5) Obchodní banky a jejich funkce 6) Výrobní činnost 7) Podnikání, vznik a zánik podniku 8) Financování podniku

Více

Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003

Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003 Ing. Hana Čermáková Účetní závěrka v JÚ a vyplnění DP za rok 2003 Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003 Účetní závěrka v JÚ se týká fyzických

Více

Zpráva. Základní školy Plavy

Zpráva. Základní školy Plavy Zpráva o výsledku veřejnosprávní kontroly na místě ve smyslu 13 odst.1 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole) s odkazem na

Více

MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob CHARAKTERISTIKA

Více

Tematické okruhy z předmětu Ekonomika a účetnictví obor Finanční služby

Tematické okruhy z předmětu Ekonomika a účetnictví obor Finanční služby Tematické okruhy z předmětu Ekonomika a účetnictví obor Finanční služby 1. 2. 3. 4. 5. 6. a. Základní ekonomické pojmy potřeby, výroba, hospodářství, trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha b. Zúčtování

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů Základní účtování nákladů a výnosů 6 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například spotřeba

Více

ÚČETNÍ OSNOVA. Účetnictví je možné vést v: plném rozsahu zkráceném rozsahu

ÚČETNÍ OSNOVA. Účetnictví je možné vést v: plném rozsahu zkráceném rozsahu ÚČETNÍ OSNOVA Směrná účtová osnova je seznam účtových tříd a účtových skupin, v rámci kterých si dále účetní jednotka stanoví potřebné syntetické a analytické účty. Podle směrné účtové osnovy účtují zejména:

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků Obec Vysoké Vysoké 34, 59191,Žďár nad Sázavou IČO:00842397 Směrnice č. 2/2011 Inventarizace majetku a závazků Právní rámec: Zákon 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 270/2010

Více

Příloha č. 2 k protokolu o kontrole č. j. KUOK 49946/2018, Sp.Zn. KÚOK/49942/2018/OK/7173

Příloha č. 2 k protokolu o kontrole č. j. KUOK 49946/2018, Sp.Zn. KÚOK/49942/2018/OK/7173 Přehled porušení zjištěných kontrolou hospodaření příspěvkové organizace Muzeum a galerie v Prostějově Porušení 2.3.1: Příspěvková organizace si pronajala majetek na dobu určitou delší než jeden rok bez

Více

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Daňové odpisy Řídí se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, 30 Doba odpisování činí minimálně: odpisová skupina

Více

POKYN KVESTORA Zabezpečení činnosti v oblasti oběhu dokladů v závěru hospodářského roku 2004 Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

POKYN KVESTORA Zabezpečení činnosti v oblasti oběhu dokladů v závěru hospodářského roku 2004 Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Kód: PK/7/2004 Druh: POKYN KVESTORA Název: Zabezpečení činnosti v oblasti oběhu dokladů v závěru hospodářského roku 2004 Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně závaznost: Datum vydání: 29.9.2004 Účinnost:

Více

Tematické okruhy z předmětu Ekonomika a účetnictví obor Finanční služby

Tematické okruhy z předmětu Ekonomika a účetnictví obor Finanční služby Tematické okruhy z předmětu Ekonomika a účetnictví obor Finanční služby 1. a) Daňová soustava definice, princip, význam daní, členění daní, základní daňové pojmy b) Zúčtování daní a dotací daň z příjmu,

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků - Vnitřní směrnice č.5/2011 starosty obecního úřadu ový Kramolín, kterou se řídí Inventarizace majetku a závazků 1. Předmět úpravy Ustanovení této směrnice vymezuje inventarizaci majetku a závazků. Inventarizace

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Laškov, okres Prostějov,příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: OBĚH PÍSEMNOSTÍ A ÚČETNÍCH DOKLADŮ Č.j.: S03/2010 Vypracoval: Mgr. Lenka Blahová, ředitelka školy Schválil: Mgr.

Více

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví 3/2018 Jakým způsobem se oceňují cenné papíry představující účast v ovládané osobě nebo v osobě pod podstatným vlivem? Podíly a cenné papíry se oceňují v souladu s ustanovením 25 odst. 1 písm. f) zákona

Více

Český účetní standard č Transfery

Český účetní standard č Transfery Český účetní standard č. 703 - Transfery I. Vymezeni pojmů: Pro účely tohoto standardu se rozumí a) transferem poskytnutí peněžních prostředků z veřejných rozpočtů i přijetí peněžních prostředků veřejnými

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ

VNITŘNÍ SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ VNITŘNÍ SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ č. Obec : Žernov Adresa : Žernov 112, 552 03 Česká Skalice IČO: 00273295 Obec Žernov se sídlem Žernov čp. 112, 552 03 IČO 00273295 Směrnici zpracovala: Jitka Kropáčková, účetní

Více

VZOROVÁ UKÁZKA ODBORNÉHO TESTU V TESTU JE U KAŽDÉ OTÁZKY SPRÁVNÁ PRÁVĚ 1 ODPOVĚĎ!

VZOROVÁ UKÁZKA ODBORNÉHO TESTU V TESTU JE U KAŽDÉ OTÁZKY SPRÁVNÁ PRÁVĚ 1 ODPOVĚĎ! VZOROVÁ UKÁZKA ODBORNÉHO TESTU V TESTU JE U KAŽDÉ OTÁZKY SPRÁVNÁ PRÁVĚ 1 ODPOVĚĎ! ČÁST I. DIDAKTICKÝ TEST 1. Jaký dlouhodobý majetek se neodepisuje? Vyberte správnou kombinaci: a) Hmotné movité věci a

Více

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví Allegro účetnictví Obsahuje zákonem vyžadované agendy podvojného účetnictví a tvoří jádro celého systému. Standardní bloky zahrnují účetní knihu, faktury přijaté a vydané, banky, pokladny a přiznání DPH.

Více

Český účetní standard č. 703 Transfery

Český účetní standard č. 703 Transfery Český účetní standard č. 703 Transfery Obsah: I. Vymezení pojmů. 1 II. Obecné postupy účtování o transferech. 3 III. Některé postupy účtování...5 Zprostředkovatel.5 Poskytovatel 6 Příjemce.10 Transfery

Více

Příloha 1: Peněžní deník

Příloha 1: Peněžní deník Příloha : Peněžní deník Příloha 2: Kniha pohledávek Příloha 3: Kniha dluhů Příloha 4: Inventární karta nehmotného a hmotného majetku Příloha 5: Skladní karta zásob Příloha 6: Inventární karta drobného

Více

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů Založení základní evidence evidence objektů bytů a nebytových prostor evidence pasportů bytů a nebytových prostor evidence ploch místností nebo celkových ploch objektů evidence ploch pro vytápění TUV nastavení

Více

účtech a průběžných položek. (4) Informace uvedené v odstavci 1 se uvádějí v přehledu o příjmech a výdajích.

účtech a průběžných položek. (4) Informace uvedené v odstavci 1 se uvádějí v přehledu o příjmech a výdajích. Strana 4354 Sbírka zákonů č. 325 / 2015 325 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2015, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky,

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů .8 Základní účtování nákladů a výnosů.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při zhotovování výrobků nebo provedení jiných výkonů dochází ke spotřebě výrobních činitelů (spotřeba materiálu, pracovní

Více

6.4 Základní účtování zboží

6.4 Základní účtování zboží Základní účtování zboží 6 6.4 Základní účtování zboží 6.4.1 Pojem zboží Zboží jsou movité věci koupené za účelem prodeje. Zbožím mohou být také nemovitosti, ale pouze v případě, že jsou splněny následující

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Článek 1 Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Článek 1 Předmět úpravy V Praze dne 22. října 2018 Metodický pokyn, kterým se stanoví způsob účtování transferů financovaných ze státního rozpočtu, dotací poskytovaných v rámci programu ES/SMVS (ISPROFIN) a darů účelově určených

Více

OBSAH ÚVOD Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15

OBSAH ÚVOD Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15 OBSAH ÚVOD....................................................... 11 Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15 1 PŘEDMĚT ÚČETNICTVÍ, BILANČNÍ PRINCIP.................17 1.1 Rozsah znalostí........................................17

Více

(Revize 17.03.2005, K1V11.13-42)

(Revize 17.03.2005, K1V11.13-42) - 1/12-2. Výdaje Účtování o výdajích (Revize 17.03.2005, K1V11.13-42) 2.1. Nákup zboží a materiálu (par.7) Tímto příkazem lze zaúčtovat platby za nákup zboží a nebo materiálu pokud požadujete, aby je program

Více

Úvod do účtování nákladů

Úvod do účtování nákladů Úvod do účtování nákladů Účetnictví státu přináší do účetnictví ÚSC zásadní změnu, a to přechod z účtování založeném na příjmech a výdajích, na účtování založeném na akruálním principu účtování nákladů

Více

Úvod do účtování nákladů. Náklady a výdaje, charateristika. Náklady tvoří

Úvod do účtování nákladů. Náklady a výdaje, charateristika. Náklady tvoří Úvod do účtování nákladů Účetnictví státu přináší do účetnictví ÚSC zásadní změnu, a to přechod z účtování založeném na příjmech a výdajích, na účtování založeném na akruálním principu účtování nákladů

Více

Obec Mydlovary Mydlovary Mydlovary. Směrnice č. 3/2019 Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví obce

Obec Mydlovary Mydlovary Mydlovary. Směrnice č. 3/2019 Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví obce Obec Mydlovary Mydlovary 61 373 49 Mydlovary Směrnice č. 3/2019 Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví obce OBSAH: 1. OBECNÁ USTANOVENÍ 2. VNITROORGANIZAČNÍ ÚČETNICTVÍ, ÚČTOVÝ ROZVR 3. SEZNAM ÚČETNÍCH

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ Vzhledem k velkému počtu účetních případů se provádí rozklad rozvahy a výsledovky na soustavu tabulek tzv. účtů, kdy se pro každou položku zřídí samostatná evidence = přehledná tabulka,

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY 8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY Právní úprava... 1 Význam účetní závěrky a její druhy... 1 Přípravné práce před účetní závěrkou... 2 Uzávěrka účtů v hlavní knize... 4 Obsah a struktura účetních výkazů

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ. Název obce: Obec Dukovany IČ: Přezkoumání proběhlo: Přezkoumávané období: rok 2007

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ. Název obce: Obec Dukovany IČ: Přezkoumání proběhlo: Přezkoumávané období: rok 2007 ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Název obce: Obec Dukovany IČ: 00289329 Sídlo: 675 56 Dukovany Přezkoumání provedl: Ing. Karel Cejpek, auditor Místo přezkoumání: Obecní úřad Dukovany Přezkoumání

Více

Vystavuje Příjemce Termín Schvaluje Místo uloženi

Vystavuje Příjemce Termín Schvaluje Místo uloženi Oběh dokladů účetní agendy Kolejí a menz Název dokladu Účel vystavení Počet vyhotovení Faktury vydané 3 menza, kolej, vyúčtování respektive pohledávky a Provozní, k zaúčtování ve FÚ, dále k odvodu DPH

Více

účty v 21. skupině účtů (hotové peněžní prostředky a ceniny) v 22. skupině účtů (peněžní prostředky na účtech u peněžních ústavů).

účty v 21. skupině účtů (hotové peněžní prostředky a ceniny) v 22. skupině účtů (peněžní prostředky na účtech u peněžních ústavů). 6.přednáška Účtování peněžních prostředků - peněžní prostředky v naší i zahraniční měně (valuty) - peněžní prostředky v naší i zahraniční měně na účtech u peněžních ústavů. - ceniny (zástupce peněz pro

Více

podrobněji upravujícími

podrobněji upravujícími ÚČETNÍ SMĚRNICE PRO SPOLEČENSTVÍ PRO DŮM PKH 950 A 951 podrobněji upravujícími Pravidla pro přispívání vlastníků jednotek na náklady opravy a udržování společných částí domu a na úhradu služeb (Pravidla

Více

Etapy účetní závěrky. Obsah. Cílem videokurzu je příprava na účetní závěrku. Věnuje se podrobnému rozboru jednotlivých etap účetní závěrky.

Etapy účetní závěrky. Obsah. Cílem videokurzu je příprava na účetní závěrku. Věnuje se podrobnému rozboru jednotlivých etap účetní závěrky. Etapy účetní závěrky Ing. Alena Kučerová Odborné semináře pro obce, spol. s r.o. 1 Cílem videokurzu je příprava na účetní závěrku. Věnuje se podrobnému rozboru jednotlivých etap účetní závěrky. 2 Obsah

Více

Zpráva o kontrole za rok 2018.

Zpráva o kontrole za rok 2018. Zpráva o kontrole za rok 2018. O výsledku veřejnosprávní kontroly na místě ve smyslu 13 odst. 1 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční

Více

Účtování o dlouhodobém nehmotném a hmotném majetku

Účtování o dlouhodobém nehmotném a hmotném majetku Účtování o dlouhodobém nehmotném a hmotném majetku Příklady Zpracoval: Tomáš Líbal 1 Tomáš Líbal: Účtování o dlouhodobém nehmotném a hmotném majetku příklady Příklad 1 Pořízení dlouhodobého nehmotného

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. Obsah Dokumentace, oceňování, účetní zápisy, účetní knihy, účetní výkazy Obecné zásady účetnictví Regulace účetnictví v ČR Zásoby Dokumentace Průkazné

Více