ENDOVENOZNÍ OPERACE VARIXŮ DOLNÍCH KONČETIN. KOMPLIKACE A RECIDIVA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENDOVENOZNÍ OPERACE VARIXŮ DOLNÍCH KONČETIN. KOMPLIKACE A RECIDIVA"

Transkript

1 ENDOVENOZNÍ OPERACE VARIXŮ DOLNÍCH KONČETIN. KOMPLIKACE A RECIDIVA Autor: Michaela Mackovíková, Pavla Machálková Výskyt Varixy jsou vinuté, vakovitě rozšířené, často až meandrovitě probíhající povrchové žíly, nejčastěji postihující dolní končetiny. Varixy mohou způsobovat pouze kosmetický problém, ale i závažné dermatologicko-cévní onemocnění se vznikem bércových vředů. Můžeme je dělit na primární varixy, jakožto spontánně vzniklé dilatace žil, a sekundární varixy. Ty vznikají při existenci překážky v hlubokém žilním systému. Prevalence roste s věkem, častější jsou u žen, ale v posledních letech se podíl mužů zvyšuje. Varixy dolních končetin se vyskytují asi u % světové populace. Etiologie, patogeneze Zásadní ve vzniku varixů DKK je vrozená nebo získaná méněcennost struktury žilní stěny při existenci defektního typu kolagenu, který zajišťuje pevnost žilní stěny. Při působení vyššího tlaku vlivem gravitace dochází k přeplnění a dilataci žil a následně k poruše funkce chlopní. Dále je zde porucha svalově žilní pumpy lýtka, která je rozhodujícím mechanismem pro návrat žilní krve z dolních končetin k srdci. Výsledkem je insuficience chlopní se zpětným tokem krve, dilatace žil a vznik varixů. Obr. 1. Princip vzniku křečových žil cit

2 Tab. 1. Rizikové faktory vzniku varixů genetické vlivy nízká pohybová aktivita těhotenství chronická obstipace dlouhé stání a sezení kouření obezita hormonální léčba výška postavy žilní hypertenze věk angiodysplázie cit Hlavní příznaky Pacienty trápí subjektivní obtíže. Stěžují si na nepříjemné pocity těžkosti, únavy, napětí až bolesti dolních končetin. Mohou mít křeče, svědění, pálení a později vznikají otoky, které narůstají v průběhu dne a v teplém prostředí. Můžeme však pozorovat i několik objektivních potíží. Při vyšetření nalézáme zřetelně vinoucí se a vystupující žíly. Dále mohou být přítomny otoky, cyanóza, pigmentace, rozšířené žilky u vnitřního kotníku, dermatitida, ekzém, indurace a ulcerace. Po malém poranění kůže vzniká defekt. Vyšetření V prvé řadě se provádí důkladné fyzikální vyšetření. Při vyšetření kůže v oblasti bérce a kotníku zjišťujeme barvu, napětí, vláčnost a kvalitu ochlupení. Otoky bývají zpravidla měkké, pro monitoraci vývoje otoků se pravidelně měří obvod kotníků. Při fyzikálním vyšetření je důležité zjistit, zda se jedná o varixy kmenové (velké či malé safeny), varixy bočních větví nebo retikulární. Dále může pomoci k diagnóze duplexní ultrasonografie. Zobrazení žil klasickým ultrazvukem v kombinaci s dopplerovskou ultrasonografií. Dopplerovským vyšetřením zjistíme zpětný návrat krve v žilním systému i v oblasti perforátorů. Duplexní sonografie umožňuje orientačně zjistit i průchodnost hlubokých žil. Vyšetření je důležité z důvodu zpřesnění diagnózy a určení léčebné strategie. Další metodou volby je i flebografie. Po aplikaci kontrastní látky do žíly můžeme pomocí RTG vyšetření zhodnotit stav zobrazených žil. Je to však invazivní vyšetření, které se už často neprovádí.

3

4 Léčba Základním přístupem je konzervativní terapie. Můžeme sem zařadit režimová opatření, kompresní léčbu a venofarmaka. Varixům lze předcházet i změnou životního stylu. To zahrnuje především pravidelné cvičení a s tím související redukci hmotnosti. Člověk by se měl vyvarovat i dlouhému stání či sezení bez přestávek nebo nošení podpatků. Pokud již pacient na varixy trpí, je vhodné i vyvyšování končetin nad úroveň srdce, například při sezení u televize. Nošení kompresních punčoch je často první metodou volby v léčbě a předchází chirurgické terapii. Tato terapie podporuje funkci svalově-žilní pumpy a urychluje tedy tok krve. Lze ji aplikovat ve formě kompresivní bandáže, která může být dočasná či trvalá, anebo ve formě kompresivní punčochy. Punčochy lze pořídit v různých délkách dle individuální potřeby. Venofarmaka jsou látky, jejichž léčebný účinek je založený na protizánětlivém působení ve tkáních, na snižování propustnosti stěny kapilár a na zvyšování tonu stěn žil a lymfatických cév. Přináší pacientům úlevu od subjektivních potíží a ústup otoků. Jsou tedy indikovány pouze jako symptomatická léčba. Příkladem těchto léčiv jsou diosmin-hesperidin (Detralex), oxerutin (Venoruton) či aescin (Reparil, Aescin). Sklerotizace je metodou v dnešní době indikovanou spíše z kosmetických důvodů. Využívá se tekutý sklerotizační roztok, který naruší žilní stěnu a způsobí její slepení. Ten je přímo do místa aplikován tenkou jehličkou. Ihned po výkonu se aplikuje kompresní bandáž nebo punčocha. Pokud od potíží nepomůže žádná předchozí metoda nebo v určitých daných indikacích, je nutný chirurgický zásah. Tradiční metodou léčby je stripping a ligace saphena magna nebo parva. Při vysoké ligaci se z tříselného přístupu provádí precizní podvaz žíly sapheny magny v oblasti jejího spojení s femorální žílou. Současně se ligují, čili podvazují, jednotlivé přítoky. Následuje stripping, neboli odstranění celé nedostatečné žíly z těla pacienta. Tento stripping může být buď klasický, kdy se u vnitřního kotníku vypreparuje vena saphena magna a pomocí speciální sondy se celá žíla vytáhne. U invaginačního strippingu je do žíly zavedena sonda, která je k žíle pevně přivázána a následný tah za konec sondy invertuje žílu, která se obrací jako rukáv. Odstraňujeme tím i kolaterální varikózní větve a uzly. Výkon se prování nejčastěji v krátkodobé celkové anestezii. Může se provádět i limitovaný stripping, kdy se odstraňuje pouze stehenní část žíly. Po zákroku jsou nutné kompresní punčochy či bandáže.

5 Mini invazivní metodou je tzv. CHIVA metoda, neboli flebektomie. Je vhodná k odstranění drobných žilek mimo hlavní kmen a její výhodou je i ambulantní provedení v místní anestezii. V přesně stanovených místech se provede malý řez či vpich a poté jsou křečové žíly podvázány nebo odstraněny. Nejnovější metody v léčbě křečových žil jsou endovaskulární techniky. Radiofrekvenční ablace je miniinvazivní alternativou strippingu, kdy uzavření žíly je dosaženo pomocí radiofrekvenční energie. Ta je aplikována do žíly přes malý řez pomocí speciálního katetru, na jehož konci je bipolární elektroda. V žíle se tento konec zahřeje až na 120 C a to způsobí tepelnou destrukci stěny žíly. Dojde ke kontrakci a jejímu slepení s následnou sekundární vazivovou přeměnou. Výkon se provádí pod kontrolou ultrazvuku a lze jej provést i ambulantně. Kompresní punčochy jsou i zde nutností, avšak pouze krátkodobě. Obr. 2. Radiofrekvenční ablace cit U termokoagulace laserovým paprskem je principem přeměna energie světelného paprsku laseru na tepelnou energii. Ta však proniká pouze na krátkou vzdálenost, kdy dochází k zahřátí žilní stěny a narušení kolagenních vláknem, avšak bez poškození okolních struktur. Dojde tedy ke kontrakci a k úplnému zatavení žíly. Lasery jsou schopny pracovat jak v kontinuálním, tak v pulsním módu, záleží vždy na výrobci. Je to také miniinvaznivní přístup, kdy se pouze z jednoho vpichu zavede optické vlákno na konec žíly a při vytahování se postupně celá poškozená žíla zataví. Lze ji rovněž jako radiofrekvenční ablaci provést ambulantně. Stejně jako u radiofrekvence je doporučována následná několikadenní komprese punčochami.

6 Komplikace Komplikace varixů dolních končetin se většinou vyvíjí po několika letech jejich průběhu. Může to být například krvácení. Další komplikací může být žilní trombóza. Projeví se jako tromboflebitida nebo hluboká žilní trombóza. Tromboflebitida neboli zánět žil vzniklý na základě přítomnost trombózy, typicky způsobuje bolest, začervenání a pocit tepla. Hluboká žilní trombóza se může vyvinout až u 20 % pacientů s trombózou povrchových žil. Dochází k otoku, bolesti a může vést k závažným komplikacím jako je plicní embolie. Může však dojít až k chronické žilní insuficienci. Pokud stagnuje krev v žilách dolních končetin, mohou vznikat poruchy oxygenace, nutrice a odvodu odpadních látek. Jestliže tento stav trvá dlouhou dobu, vede k chronické žilní insuficience a ta může být spojena s výskytem různých stavů. Příkladem může být varikózní ekzém. Jedná se o začervenání a ztluštění kůže. Časté jsou bércové vředy. Ty se objevují, pokud je vysoký tlak v žilách dolních končetin. Dochází k prosakování tkáňového moku a jeho stagnaci v podkoží. Kůže se stává silnější, otéká a po poranění vzniká vřed, a to nejčastěji v oblasti kotníků. Praktické rady pro pacienta Nejdůležitější je samostatná prevence vzniku těchto varixů. Proto by se pacienti měli vyvarovat dlouhému stání či sezení, pravidelně se pohybovat, udržovat si přiměřenou hmotnost a nekouřit. Pokud člověk například pracuje v rizikovém prostředí, jako jsou pokladní, prodavačky apod., je nutné při prvních potížích navštívit lékaře a poradit se s ním např. o nošení kompresivních punčoch. Měla by být vždy nošena pouze vhodná punčocha, ať už jde o její velikost, či materiál. Je nutné křečové žíly nepodceňovat, protože jejich komplikace můžou být pro člověka, hlavně ve stáří, velmi závažné. Seznam použité literatury Odborné publikace KLENER, Pavel. Vnitřní lékařství. 4., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Galén, ISBN HERMAN, Jiří. Moderní léčba varixů dolních končetin. Interní medicína pro praxi. Olomouc: Solen, 2013, 15(10),

7 VEVERKOVÁ, Lenka et al. Chirurgická léčba varixů a endovenozní terapie. Dermatologie pro praxi. Olomouc: Solen, 2011, 5(4), Internetové zdroje MEDICAL TRIBUNE CZ: Léčba a prevence žilních varixů [online] [ ]. Dostupné z: NHS CHOICES: Symptoms of varicose veins [online] [ ]. Dostupné z: MAYO CLINIC: Varicose veins [online] [ ]. Dostupné z: PUBMED HEALTH: Varicose veins [online] [ ]. Dostupné z: Seznam obrázků, fotografií, tabulek a grafů Obr. 1. Princip vzniku křečových žil ( cit ) Obr. 2. Radiofrekvenční ablace ( cit ) Tab.1. Rizikové faktory vzniku varixů ( cit )

Křečové žíly noční můra, které se lze snadno zbavit

Křečové žíly noční můra, které se lze snadno zbavit Křečové žíly noční můra, které se lze snadno zbavit 1 Křečáky nemusí být noční můrou Křečové žíly (varixy) se objevují až u poloviny lidí, muže nevyjímaje. Projevy tohoto onemocnění dokážou pěkně potrápit.

Více

BÉRCOVÝ VŘED (ulcus cruris) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

BÉRCOVÝ VŘED (ulcus cruris) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové BÉRCOVÝ VŘED (ulcus cruris) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Definice Defekt měkkých tkání Lokalizovaný na bérci Ulceraci způsobuje chronická žilní insuficience s městnáním žilní krve Konečný

Více

Našli jsme způsob, jak se zbavit křečových žil bezbolestně a rychle!

Našli jsme způsob, jak se zbavit křečových žil bezbolestně a rychle! Našli jsme způsob, jak se zbavit křečových žil bezbolestně a rychle! Křečové žíly neboli chronická žilní nedostatečnost je dlouhodobý proces, který se bez včasné léčby zhoršuje. Nejprve se objevují drobné

Více

VARIXY A CHRONICKÁ ŽILNÍ NEDOSTATEČNOST

VARIXY A CHRONICKÁ ŽILNÍ NEDOSTATEČNOST VARIXY A CHRONICKÁ ŽILNÍ NEDOSTATEČNOST MUDr. Dalibor Musil, Ph.D. II. interní klinika FN Olomouc DEFINICE VARIXŮ Arnoldi (1957) varixy jsou jakékoliv dilatované, elongované nebo vinuté žíly, bez ohledu

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

9.45 11.00 Akutní ischemická cévní mozková příhoda Předsedající: M. Bar, D. Václavík, D. Školoudík, D. Kučera

9.45 11.00 Akutní ischemická cévní mozková příhoda Předsedající: M. Bar, D. Václavík, D. Školoudík, D. Kučera PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM Úterý 22.10. 8.00 Registrace účastníků 9.30 9.45 Zahájení kongresu a zdravice 9.45 11.00 Akutní ischemická cévní mozková příhoda Předsedající: M. Bar, D. Václavík, D. Školoudík, D. Kučera

Více

Krásné nohy do plavek aneb Zbavte se křečových žil bezbolestně

Krásné nohy do plavek aneb Zbavte se křečových žil bezbolestně Krásné nohy do plavek aneb Zbavte se křečových žil bezbolestně Krása Krásné nohy do plavek aneb Zbavte se křečových žil bezbolestně Léto se kvapem blíží a je tak poslední možnost zbavit se všech estetických

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Co ještě nevíte o chronickém žilním onemocnění/cvd/

Co ještě nevíte o chronickém žilním onemocnění/cvd/ Co ještě nevíte o chronickém žilním onemocnění/cvd/ Cévní ambulance Vaskulární centrum Vítkovická nemocnice a.s. Sagena s.r.o. Frýdek Místek MUDr.Bartoš Petr Co jsme o chronickém žilním onemocnění /CVD/

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 www.accessexcellence.org 2 Stavba žilní stěny relativně tenká a chudá svalovina, chlopně zabraňující zpětnému toku krve, vazivová vrstva (elastická i

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

Ambulance estetické flebologie, Angiocor s.r.o. Budova 51, J.A. Bati 5645, 760 01 Zlín www.angiocor.cz

Ambulance estetické flebologie, Angiocor s.r.o. Budova 51, J.A. Bati 5645, 760 01 Zlín www.angiocor.cz Vysvětlení léčby křečových žil pomocí intravenózní terapie systémem ClariVein a Váš souhlas s touto léčbou Vážená pacientko, vážený paciente, trpíte křečovými žilami, které mají být touto metodou léčeny.

Více

PRO FARMACEUTICKÉ ASISTENTY

PRO FARMACEUTICKÉ ASISTENTY Chronická žilní insuficience, varixy Mgr. Veronika Peňázová V současné době patří žilní onemocnění podle výzkumu Světové zdravotnické organizace k vůbec nejčastějším chorobám. Představují vysoké léčebné

Více

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů :

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů : Tříselná kýla Tříselná kýla (hernie) je vyklenutí výstelky břišní dutiny společně s orgány dutiny břišní (nejčastěji kličky tenkého střeva) defektem ve stěně břišní (kýlní branka ) do podkoží. Vzniká v

Více

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Dalibor Musil, Ph.D. Cévní ambulance a Ústav patologické fyziologie LF UP a FN, Olomouc

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Dalibor Musil, Ph.D. Cévní ambulance a Ústav patologické fyziologie LF UP a FN, Olomouc ŽILNÍ INSUFICIENCE OD ETIOLOGIE KE KAZUISTIKÁM MUDr. Dalibor Musil, Ph.D. Cévní ambulance a Ústav patologické fyziologie LF UP a FN, Olomouc Žilní insuficience patří spolu s obezitou mezi nejčastější civilizační

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY LYMFATICKÝ SYSTÉM LYMFATICKÉ KAPILÁRY ODVÁDĚJÍ BUNĚČNÉ ODPADNÍ LÁTKY TOXINY, MINERÁLY, PATOGENNÍ ORGANISMY, PŘEBYTEČNOU VODU Z MEZIBUNĚČNÉHO

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Intervenční výkony na povrchových žilách pod ultrazvukovou kontrolou

Intervenční výkony na povrchových žilách pod ultrazvukovou kontrolou Intervenční výkony na povrchových žilách pod ultrazvukovou kontrolou V. Pecháček Angiologická ambulance Brno Úvod Varixy C2: 20-60% populace C3-6: 5% Invazivní řešení Vyřazení insuficientní žíly nebo jejího

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Venoruton gel 20 mg/g, gel oxerutina

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Venoruton gel 20 mg/g, gel oxerutina sp.zn. sukls196201/2016 a sp.zn. sukls192934/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Venoruton gel 20 mg/g, gel oxerutina Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Kongres medicíny pro praxi IFDA Praha, Hotel Hilton 27.září 2014

Kongres medicíny pro praxi IFDA Praha, Hotel Hilton 27.září 2014 Kongres medicíny pro praxi IFDA Praha, Hotel Hilton 27.září 2014 Nové metody v chirurgické léčbě křečových žil dolních končetin MUDr. Igor Guňka, Ph.D. Chirurgická klinika, FN Hradec Králové Endovenózní

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELE. Venoruton Forte tablety oxerutinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELE. Venoruton Forte tablety oxerutinum sp.zn. sukls196192/2016 a sp.zn. sukls201258/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELE Venoruton Forte tablety oxerutinum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Stáza. Poškození žilního endotelu. Změny v krevní koagulaci

Stáza. Poškození žilního endotelu. Změny v krevní koagulaci MOŽNOSTI PREVENCE TEN Kateřina Ševčíková KARIM FN BRNO Hluboká žilní trombóza závažnost problému dle studií 1,5 mil. případů TEN ročně v EU PE u pacientů s hlubokou žilní trombózou usmrtí každý rok více

Více

Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci

Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci Fimóza MUDr. Jan Šarapatka, MUDr. Oldřich Šmakal, Ph.D. Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci Vysvětlení pojmu a problému Při narození pokrývá předkožka u převážné většiny chlapců

Více

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika)

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA (ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE) S POSKYTNUTÍM

Více

Jedna 2ml injekční ampulka obsahuje 10 mg natrii tetradecylis sulfas.

Jedna 2ml injekční ampulka obsahuje 10 mg natrii tetradecylis sulfas. Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls181238/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Fibrovein 5 mg/ml Solution for Injection Injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Venoruton Travel. Šumivé tablety Oxerutinum (O-beta-hydroxyethyl-rutosidy)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Venoruton Travel. Šumivé tablety Oxerutinum (O-beta-hydroxyethyl-rutosidy) sp.zn. sukls86344/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Venoruton Travel Šumivé tablety Oxerutinum (O-beta-hydroxyethyl-rutosidy) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase.

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase. Karcinomy orofaryngu Autor: Michal Havriľak, Tadeáš Lunga Školitel: MUDr. Martin Brož, PhD. Incidence Incidence karcinomů orofaryngu má stoupající tendenci, která se připisuje častějšímu výskytu HPV pozitivních

Více

Chronická žilní onemocnění a principy konzervativní léčby

Chronická žilní onemocnění a principy konzervativní léčby doc. MUDr. Debora Karetová, CSc. II. interní klinika kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN, Praha Chronická žilní onemocnění a principy konzervativní léčby Souhrn: Chronická žilní onemocnění jsou přítomna

Více

ONEMOCNĚNÍ TEPEN a ŽIL DKK. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ONEMOCNĚNÍ TEPEN a ŽIL DKK. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ONEMOCNĚNÍ TEPEN a ŽIL DKK Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Onemocnění tepen DKK (ischemická choroba DK) ICHDK 1 Podobně jako ICHS Způsobuje symptomy z ischemie A) Dle rychlosti vzniku: AKUTNÍ

Více

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA 1 Výskyt akutní plicní embolie Jiří Widimský, Jaroslav Malý 13 2 Patogeneze žilní trombózy a plieni embolie (tromboembolie) Jaroslav Malý, Jiří Widimský 19 2.1.1 Velké chirurgické výkony, zejména ortopedické

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry

Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry Langová M., Nováková B., Oddělení klinické farmakologie FN PLZEŇ Kompetentní personál Druh, způsob a dobu přiložení bandáže vždy určuje lékař! Všeobecná

Více

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Případová studie Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: Nekrotická tkáň na povrchu rány Autolytický debridement Bércový vřed

Více

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc.

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Ischemická choroba dolních končetin MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Definice ICHDK Onemocnění, kdy tkáně DK trpí akutním nebo chron. nedostatkem kyslíku a živin potřebných pro jejích správnou funkci. ACC/AHA

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén je klinický stav, který je charakterizován občasnými

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Chronická ischemická choroba dolních končetin

Chronická ischemická choroba dolních končetin Chronická ischemická choroba dolních končetin je onemocnění postihující tepny. Průsvit tepen se zužuje a může dojít, až k jejich postupnému uzávěru. Následkem tohoto procesu, je ischemie neboli nedokrevnost,

Více

Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie)

Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie) Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie) Autor: Ondřej Hrbáček, Školitel: doc. MUDr. Marie Černá, Ph.D. Aneuryzma podkolenní tepny je definováno jako rozšíření tepny alespoň o 1,5 násobek

Více

VENOGENNÍ EREKTILNÍ DYSFUNKCE

VENOGENNÍ EREKTILNÍ DYSFUNKCE VENOGENNÍ EREKTILNÍ DYSFUNKCE Chocholatý M 1, Hanek P 2, Pádr R 3, Jarolím L 1, Čechová M 1 1 Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha Přednosta: Prof. MUDr. Marko Babjuk, CSc. 2 Urologické oddělení,

Více

PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ.

PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ. PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ www.power-play.cz Vznik otoku po úraze je reakce, kterou se tělo snaží chránit a opravit poškozenou oblast. Otok jako součást zánětlivého procesu je v podstatě nahromadění

Více

Informace pro pacienty. Tříselná kýla

Informace pro pacienty. Tříselná kýla Informace pro pacienty Tříselná kýla Informace pro pacienty Vážený pane/vážená paní, Byl/a jste dnes přijat/a do naší nemocnice, s bolestmi a jistě i s určitou dávkou úzkosti. Ale také v naději na pomoc,

Více

Onemocnění střev. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. PhDr.

Onemocnění střev. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. PhDr. Onemocnění střev Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 PhDr. Markéta Bednářová Onemocnění střev Dle etiologie dělíme: A. Zánětlivá

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

CENTRUM LASEROVÉ MEDICÍNY Jevíčko

CENTRUM LASEROVÉ MEDICÍNY Jevíčko CENTRUM LASEROVÉ MEDICÍNY Jevíčko Vážení klienti, v poslední době získává estetická medicína velký význam. Zájem o ni stoupá nejen mezi ženami a dívkami, ale rekrutuje se i z řad mužů. K nutnosti současného

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Poranění páteře. Mechanismus úrazu. Manipulace

Více

ONEMOCNĚNÍ TEPEN a ŽIL DKK. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ONEMOCNĚNÍ TEPEN a ŽIL DKK. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ONEMOCNĚNÍ TEPEN a ŽIL DKK Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Onemocnění tepen DKK (ischemická choroba DK ICHDK) ICHDK 1 Podobně jako ICHS Způsobuje symptomy z ischemie A) Dle rychlosti vzniku:

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č.28a, systolický šelest, aortální stenóza D.Z., žena, 49 let Popis případu a základní anamnéza: Pacientka odeslána do poradny pro srdeční vady k echokardiografickému vyšetření pro poslechový

Více

Informace pro pacienty. Tříselná kýla

Informace pro pacienty. Tříselná kýla Informace pro pacienty Tříselná kýla Operace kýly Jaké výhody přináší použití síťky? Otevřené nebo endoskopické operace s použitím síťky jsou efektivní a prakticky bezbolestné. Umožňují pacientům rychlý

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE SPORTOVNÍ MASÁŽ Cíl sportovní masáže : příprava na sportovní výkon pomoc při rozcvičování specifická pomoc při strečinku podpora zotavovacích procesů po zátěži navození pocitu pohody

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA PROUDĚNÍ KRVE V CÉVÁCH Tlakové čerpadlo>> energii z metabolických procesů>>chemická >> na mechanickou

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

Kvalita života s chronickou venózní insuficiencí. Jana Bezroučková

Kvalita života s chronickou venózní insuficiencí. Jana Bezroučková Kvalita života s chronickou venózní insuficiencí Jana Bezroučková Bakalářská práce 2018 ABSTRAKT Bakalářská práce pojednává o kvalitě života pacientů s varixy dolních končetin. Je dělena do dvou částí,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele AESCIN-TEVA. 20 mg, enterosolventní tablety. escinum alfa

Příbalová informace: informace pro uživatele AESCIN-TEVA. 20 mg, enterosolventní tablety. escinum alfa sp.zn. sukls113741/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele AESCIN-TEVA 20 mg, enterosolventní tablety escinum alfa Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

MORBUS CROHN. MUDr. Denisa Pavlovská

MORBUS CROHN. MUDr. Denisa Pavlovská MORBUS CROHN MUDr. Denisa Pavlovská - definice: - chronický granulomatózní zánět nejasné etilogie s postižením všech vrstev stěny GIT - typické je segmentální postižení - skip leasions - etiopatogeneze:

Více

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Připravil: MUDr. Otakar Čapoun, FEBU, Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha Dotaz: Je možné, abych mohl mít najednou při nezhoubném zvětšení

Více

Ambulance estetické flebologie, Angiocor s.r.o.

Ambulance estetické flebologie, Angiocor s.r.o. Vysvětlení léčby křečových žil pomocí intravenózní kapalinové skleroterapie a Váš souhlas s touto léčbou Vážená pacientko, vážený paciente, trpíte křečovými žilami, které mají být touto metodou léčeny.

Více

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Formulář: Vstupní parametry Rok narození Věk Pohlaví Kouření o Kuřák o Bývalý kuřák o Nekuřák Hmotnost pacienta v době diagnózy (kg) Hmotnost pacienta v době

Více

ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY

ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY DEFINICE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY Operace kýly je jedním z nejčastějších chirurgických výkonů nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě s nemalým sociálním i ekonomickým dopadem

Více

Onemocnění z vibrací Raynaudův syndrom z vibrací

Onemocnění z vibrací Raynaudův syndrom z vibrací Onemocnění z vibrací Raynaudův syndrom z vibrací Kateřina Novosádová Ivana Brlková Klinika pracovního lékařství FN a LF UP Olomouc Definice Raynaudův syndrom z vibrací onemocnění drobných cév prstů rukou

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ Autor: Magdaléna Janošíková Školitel: Nakládalová M., doc. MUDr. Ph.D. Výskyt Výskyt kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, je v České republice i v dalších

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2015 Nikola Beránková

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2015 Nikola Beránková UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2015 Nikola Beránková Univerzita Pardubice Fakulta zdravotnických studií Využití kompresivní terapie v léčbě ran Nikola Beránková Bakalářská

Více

Moderní léčba chronického žilního onemocnění

Moderní léčba chronického žilního onemocnění 21 Moderní léčba chronického žilního onemocnění doc. MUDr. Dalibor Musil, Ph.D. I. interní klinika kardiologická LF UP a FN Olomouc Chronickým žilním onemocněním nazýváme jakékoliv dlouhodobé morfologické

Více

Péče na úseku stomatologie I.

Péče na úseku stomatologie I. Péče na úseku stomatologie I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Stomatologie lékařský obor, zabývající se

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

DIAGNOSTIKA A PREVENCE HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBÓZY V INTENZIVNÍ PÉČI

DIAGNOSTIKA A PREVENCE HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBÓZY V INTENZIVNÍ PÉČI DIAGNOSTIKA A PREVENCE HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBÓZY V INTENZIVNÍ PÉČI MUDr. Ing. Jan Beneš Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Masarykova nemocnice

Více

Poděkování Poděkování patří zejména panu Mgr. Martinu Krausemu, DiS. za odborné vedení mé bakalářské práce. Děkuji především za cenné rady, připomínky, ochotu a poskytnutý čas. Dále mé poděkování patří

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Ambulance estetické flebologie, Angiocor s.r.o.

Ambulance estetické flebologie, Angiocor s.r.o. Vysvětlení léčby křečových žil pomocí intravenózní skleroterapie a Váš souhlas s touto léčbou Vážená pacientko, vážený paciente, trpíte křečovými žilami, které mají být touto metodou léčeny. Dříve než

Více

PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII A JEJICH ŘEŠENÍ

PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII A JEJICH ŘEŠENÍ MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME MOŽNÉ BUDOUCNOST KOMPLIKACE MEDICÍNY PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII A JEJICH ŘEŠENÍ Magda Krechlerová Urologické oddělení FNUSA Seminář pro pacienty Mám rakovinu

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

některé časné příznaky srdečního selhání.

některé časné příznaky srdečního selhání. Týká Tato brožura se i mě vám může srdeční pomoci selhání? si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. 1,2 Co

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Pacient s hemofilií. Radomíra Hrdličková

Pacient s hemofilií. Radomíra Hrdličková Pacient s hemofilií Radomíra Hrdličková Hemofilie Vrozené krvácivé onemocnění (Genetická porucha sekundární hemostázy) Hemofilie A - deficit koagulačního faktoru VIII Hemofilie B - deficit koagulačního

Více

GIA clinic s.r.o. Endovenózní laserová léčba varixů (EVLA)

GIA clinic s.r.o. Endovenózní laserová léčba varixů (EVLA) GIA clinic s. r. o. zdravotnické zařízení plastické a estetické chirurgie Karlov 1, 79601 Prostějov tel.: +420 776 008 004 e mail: info@giaclinic.cz GIA clinic s.r.o. MUDr. Jiřina Šilhánková plastický

Více

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií Za jakým účelem se vyšetření provádí? Toto vyšetření se provádí pro poruchy srdečního rytmu (arytmie), jejichž společným

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET. Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie

NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET. Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie Vyrábí: ZAO OKB RITM, Petrovskaja 99, 347 900 Taganrog, Rusko Zastoupení v ČR: healthy living society

Více

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Míza Lymfa Krevní kapiláry jsou prostupné pro určité množství bílkovin

Více

Jánská Hana Bc. Borsiczká Martina Ženíšková Zuzana, Dis

Jánská Hana Bc. Borsiczká Martina Ženíšková Zuzana, Dis Jánská Hana Bc. Borsiczká Martina Ženíšková Zuzana, Dis Nechtěný a mimovolní únik moči, který je způsobený ztrátou schopnosti zadržovat moč Způsobuje psychické, sociální a hygienické problémy Postihuje

Více

HISTOGRAMOVÁ ANALÝZA V CT DIAGNOSTICE PATOLOGIÍ NADLEDVIN Autor: Petr Kučera

HISTOGRAMOVÁ ANALÝZA V CT DIAGNOSTICE PATOLOGIÍ NADLEDVIN Autor: Petr Kučera HISTOGRAMOVÁ ANALÝZA V CT DIAGNOSTICE PATOLOGIÍ NADLEDVIN Autor: Petr Kučera Výskyt V nadledvinách můžeme najít několik druhů útvarů a to zejména adenomy, feochromocytomy, myelolipomy, metastázy, hyperplázie

Více

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP Výskyt cukrovky V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE KOMBINOVANÁ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE (MOŽNÉ UŽITÍ K YUZPEHO METODĚ) Obsah: a. Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce b. Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce c.

Více

Masérská a lázeňská péče

Masérská a lázeňská péče Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_193 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s přístrojovým a technickým vybavením provozovny. KLÍČOVÁ SLOVA: Masážní pomůcky a přístroje,

Více

Z. Bednařík, I. Belancová, M. Bendová, A. Bilek, M. Bobošová, K. Bochníčková, V. Brázdil

Z. Bednařík, I. Belancová, M. Bendová, A. Bilek, M. Bobošová, K. Bochníčková, V. Brázdil Z. Bednařík, I. Belancová, M. Bendová, A. Bilek, M. Bobošová, K. Bochníčková, V. Brázdil PATAUŮV SYNDROM DEFINICE, KARYOTYP, ETIOLOGIE Těžký malformační syndrom způsobený nadbytečným 13. chromozomem Karyotyp:

Více

Posudková činnost v angiologii

Posudková činnost v angiologii Posudková činnost v angiologii J. Spáčil Funkční dopad zdravotního postižení se posuzuje při (po) komplexní léčbě. Postižení obou končetin nebo dominantní horní končetiny představuje závažnější funkční

Více

Ošetřování portů a permanentních katétrů. O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha

Ošetřování portů a permanentních katétrů. O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha Ošetřování portů a permanentních katétrů O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha Kompetence při ošetřování Písemně pověřená Proškolená Odpovědná Pracovní postup Mechanická očista Dezinfekce Vpich ( port )

Více

REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK

REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK Ceník Rehabilitačního centra TeamPrevent-Santé MASÁŽE KLASICKÉ MASÁŽE (lze masírovat šíji, záda, horní a dolní končetiny, plosky nohou či celé tělo) Klasická masáž (30 min.)

Více