Úvod do spolupráce školy a firmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do spolupráce školy a firmy"

Transkript

1 Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Charakteristika školy Škola studijními obory ukončenými maturitní zkouškou pokrývá trh práce v oblasti potravinářské, ekologické, přírodovědné a veterinární. Vznik školy se datuje do roku 1868, kdy vznikla jako první pivovarská škola v Praze. Většina realizovaných oborů jsou jedinečné pro celou ČR, popř. pro daný region, a absolventi školy jsou trhem práce žádáni. Charakteristika daného oboru ve Technologie potravin je historicky nejstarší studijní obor ve škole a dle zaměření na danou oblast je rozčleněn do školních škole vzdělávacích programů: ŠVP: Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů, ŠVP: Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků, ŠVP: Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží, ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků. Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce Zápory spolupráce Plánování spolupráce Okolnosti ovlivňující kvalitu spolupráce Smluvní vztah Výsledky učení Kaufland Česká republika, Bělohorská 2428/205, Praha 6 Vypich, pracoviště Masokombinát Modletice Spolupráce mezi školou a firmou probíhá pouze v zaměření Technologie zpracování masa a masných výrobků. Spolupráce se více rozvinula počínaje rokem 2012, kdy počet absolventů tohoto zaměření výrazně poklesl a na trhu práce jich je nedostatek. Od tohoto okamžiku se vzájemná spolupráce postupně prohlubuje, zejména v oblasti náboru žáků 9. tříd ZŠ a podpory stávajících žáků uvedeného oboru. Podpora žáků v průběhu studia, možnosti exkurzí, praxí a brigád. Zápory ve spolupráci neexistují. Vždy na počátku školního roku se vyhodnotí výsledky spolupráce z předcházejícího školního roku a následně se plánem stanoví termíny exkurzí a praxí ve firmě v následném školním roce i termíny cílené podpory při náboru žáků 9. tříd ZŠ. Kvalitu spolupráce může ovlivnit větší zájem uchazečů o uvedený obor, neboť lze rozšířit rozmanitost pracovišť při praxi žáků. Spolupráce mezi firmou a školou se realizuje na základě rámcového smluvního vztahu, který se každoročně upřesňuje smlouvami o praktickém vyučování v daném školním roce. Výsledky učení ve firmě se odvíjejí od konkrétného pracoviště, kde žák souvislou praxi absolvuje. Jsou uvedeny v záznamu ze souvislé praxe a jsou založeny do studijního portfolia žáka ve škole.

2 Výběr žáků pro pracoviště Kontrola Hodnocení spolupráce Prostor pro vlastní sdělení a názory Systém praktického vzdělávání, a tím umístění žáků na příslušná pracoviště, je založen na postupném osvojování praktických dovedností v daném oboru. Základní dovednosti získávají žáci ve školní dílně, následně si je žák prohloubí v menším provozu a nakonec ve velkém zpracovatelském závodě, kam patří výše uvedená firma. Kontrola osvojených praktických poznatků je zpočátku prováděna ve školní dílně příslušným vyučujícím, který ve vyšších ročnících objíždí pracoviště, kde žáci konají souvislou praxi. Zde pozoruje žáky při práci a dále jedná s příslušnými pracovníky dané organizace o přístupu žáků k práci a jejich výsledcích. Získané dovednosti žák prokáže při praktické maturitní zkoušce z technologie. Spolupráce je velmi dobrá a na konci každého školního roku je vyhodnocována. Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Charakteristika školy Škola studijními obory ukončenými maturitní zkouškou pokrývá trh práce v oblasti potravinářské, ekologické, přírodovědné a veterinární. Vznik školy se datuje do roku 1868, kdy vznikla jako první pivovarská škola v Praze. Většina realizovaných oborů jsou jedinečné pro celou ČR, popř. pro daný region, a absolventi školy jsou trhem práce žádáni. Charakteristika daného oboru ve Technologie potravin je historicky nejstarší studijní obor ve škole a dle zaměření na danou oblast je rozčleněn do školních škole vzdělávacích programů: ŠVP: Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů, ŠVP: Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků, ŠVP: Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží, ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků. Název firmy Hypermarketu Globus a.s., Kostelecká 823, Praha 9

3 Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce Zápory spolupráce Plánování spolupráce Okolnosti ovlivňující kvalitu spolupráce Smluvní vztah Výsledky učení Výběr žáků pro pracoviště Kontrola Hodnocení spolupráce Prostor pro vlastní sdělení a názory Spolupráce mezi školou a firmou probíhá pouze v zaměření Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků. Spolupráce se více rozvinula od roku 2009, kdy počet absolventů tohoto zaměření výrazně poklesl a na trhu práce jich je nedostatek. Od tohoto okamžiku se vzájemná spolupráce postupně prohlubuje, zejména v oblasti náborů žáků 9. tříd ZŠ a podpory stávajících žáků uvedeného oboru. Podpora žáků v průběhu studia, možnosti exkurzí, praxí a brigád. Zápory ve spolupráci neexistují. Vždy na počátku školního roku se vyhodnotí výsledky spolupráce z předcházejícího školního roku a následně se plánem stanoví termíny exkurzí a praxí ve firmě v následném školním roce i termíny cílené podpory při náboru žáků 9. tříd ZŠ. Kvalitu spolupráce může ovlivnit větší zájem uchazečů o uvedený obor, neboť lze rozšířit rozmanitost pracovišť při praxi žáků. Spolupráce mezi firmou a školou se realizuje na základě rámcového smluvního vztahu, který se každoročně upřesňuje smlouvami o praktickém vyučování v daném školním roce. Výsledky učení ve firmě se odvíjejí od konkrétného pracoviště, kde žák souvislou praxi absolvuje. Jsou uvedeny v záznamu ze souvislé praxe a jsou založeny do studijního portfolia žáka ve škole. Systém praktického vzdělávání, a tím umístění žáků na příslušná pracoviště, je založen na postupném osvojování praktických dovedností v daném oboru. Základní dovednosti získávají žáci ve školní dílně, následně si je žák prohloubí v menší pekárně, kam patří výše uvedená firma, a nakonec ve velkém zpracovatelském závodě. Kontrola osvojených praktických poznatků je zpočátku prováděna ve školní dílně příslušným vyučujícím, který ve vyšších ročnících objíždí pracoviště, kde žáci konají souvislou praxi. Zde pozoruje žáky při práci a dále jedná s příslušnými pracovníky dané organizace o přístupu žáků k práci a jejich výsledcích. Získané dovednosti žák prokáže při praktické maturitní zkoušce z technologie. Spolupráce je velmi dobrá a na konci každého školního roku je vyhodnocována.

4 Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Charakteristika školy Škola studijními obory ukončenými maturitní zkouškou pokrývá trh práce v oblasti potravinářské, ekologické, přírodovědné a veterinární. Vznik školy se datuje do roku 1868, kdy vznikla jako první pivovarská škola v Praze. Většina realizovaných oborů jsou jedinečné pro celou ČR, popř. pro daný region, a absolventi školy jsou trhem práce žádáni. Charakteristika daného oboru ve Technologie potravin je historicky nejstarší studijní obor ve škole a dle zaměření na danou oblast je rozčleněn do školních škole vzdělávacích programů: ŠVP: Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů, ŠVP: Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků, ŠVP: Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží, ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků. Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce Zápory spolupráce Plánování spolupráce Okolnosti ovlivňující kvalitu spolupráce Smluvní vztah Výsledky učení Výběr žáků pro pracoviště PENAM, a.s., Pekárna Zelená louka, a.s., Hlavní 71, Herink Spolupráce mezi školou a firmou probíhá pouze v zaměření Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků. Spolupráce se více rozvinula od roku 2008, kdy počet absolventů tohoto zaměření výrazně poklesl a na trhu práce jich je nedostatek. Od tohoto okamžiku vzájemná spolupráce se postupně prohlubuje, zejména v oblasti náborů žáků 9. tříd ZŠ a podpory stávajících žáků uvedeného oboru. Podpora žáků v průběhu studia, možnosti exkurzí, praxí a brigád. Zápory ve spolupráci neexistují. Vždy na počátku školního roku se vyhodnotí výsledky spolupráce z předcházejícího školního roku a následně se plánem stanoví termíny exkurzí a praxí ve firmě v následném školním roce i termíny cílené podpory při náboru žáků 9. tříd ZŠ. Kvalitu spolupráce může ovlivnit větší zájem uchazečů o uvedený obor, neboť lze zvýšit rozmanitost pracovišť při praxi žáků. Spolupráce mezi firmou a školou se realizuje na základě rámcového smluvního vztahu, který se každoročně upřesňuje smlouvami o praktickém vyučování v daném školním roce. Výsledky učení ve firmě se odvíjejí od konkrétného pracoviště, kde žák souvislou praxi absolvuje. Jsou uvedeny v záznamu ze souvislé praxe, a jsou založeny do studijního portfolia žáka ve škole. Systém praktického vzdělávání, a tím umístění žáků na příslušná pracoviště, je založen na postupném osvojování praktických dovedností v daném oboru. Základní dovednosti získávají žáci ve školní dílně, následně si je žák prohloubí v menším provozu a nakonec ve velkém zpracovatelském závodě, kam patří výše uvedená firma.

5 Kontrola Hodnocení spolupráce Prostor pro vlastní sdělení a názory Kontrola osvojených praktických poznatků je zpočátku prováděna ve školní dílně příslušným vyučujícím, který ve vyšších ročnících objíždí pracoviště, kde žáci konají souvislou praxi. Zde pozoruje žáky při práci a dále jedná s příslušnými pracovníky dané organizace o přístupu žáků k práci a jejich výsledcích. Získané dovednosti žák prokáže při praktické maturitní zkoušce z technologie. Spolupráce je velmi dobrá a na konci každého školního roku je vyhodnocována. Nábor nových žáků Popis realizace Název a adresa školy Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Název a adresa firmy Kaufland Česká republika, Bělohorská 2428/205, Praha 6 Vypich Organizační zajištění: Firma se účastní náboru nových žáků formou prezentace na dnech otevřených dveří, na veletrhu středních škol v Praze Schola Pragensis, poskytuje propagační materiály, propaguje studijní obor ve svém reklamním letáku pro zákazníky i v letácích, které jsou distribuovány do spádových základních škol v blízkosti zpracovatelského závodu. časový rozsah Veletrh Schola Pragensis se koná v listopadu každého roku, dny otevřených dveří se ve škole konají 4x v období listopad až leden. Na uvedených akcích se firma prezentuje formou letáků a velkoplošných rolet. Reklama o studiu v propagačním letáku pro zákazníky je začleněna v listopadu příslušného roku. materiálně technické zabezpečení Letáky informující žáky 9. tříd o možnostech studia ve VOŠES a SPŠPT, Praha 2, Podskalská 10 (obor technologie potravin, ŠVP: Technologie zpracování masa, výroba masných výrobků) a následném uplatnění v uvedené firmě, navíc nabízí možnosti brigád a praxí a stipendia ve výši 1000 Kč měsíčně v průběhu 3. a 4. ročníku. Na veletrhu Schola Pragensis je podpora oboru zpracování masa podpořena výrobky masného průmyslu, které jsou zájemcům o studium předkládány k degustaci. personální zajištění Za firmu se na spolupráci podílí zástupci personálního oddělení a vedoucí masného zpracovatelského závodu dané firmy, za školu vedoucí pracovníci školy.

6 legislativní a finanční zajištění Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Škola má sepsanou partnerskou smlouvu a veškeré náklady na propagaci hradí firma. Na den otevřených dveří má přístup široká veřejnost, stejně tak na Scholu Pragensis. O potřebách trhu práce je veřejnost informována jak formou letáků, tak formou inzerce v nabídkovém letáku. Efektivita jednotlivých forem podpory náboru nových žáků pro obor zpracování masa bude zjištěna pomocí dotazníku. Spolupráce s firmou probíhá druhým rokem a na základě dosavadních průzkumů zaujala veřejnost. Proto se v této formě spolupráce bude nadále pokračovat. V příštích letech se navíc plánuje beseda v prostorách firmy s budoucími žáky okolních základních škol, jejich rodiči i výchovnými poradci za přítomnosti zástupců školy, která bude spojena s exkurzí a ochutnávkou výrobků. Velmi dobře. Odborná praxe (M) Popis realizace Název a adresa školy Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Místo výkonu praxe Odborná praxe je realizována v prostorách Hypermarketu Globus, a. s., Kostelecká 823, , Praha 9, PENAM, a. s., Pekárna Zelená louka, a. s., Hlavní 71, Herink a ve školní pekárně. Cíle odborné praxe v reálném Odborná praxe je realizována tak, aby žáci získali představu o technologických postupech a technickém vybavení, o reálném pracovním prostředí pracovním prostředí v malé a velké pekárně a osvojili si návyky související s bezpečností práce a ochranou zdraví při práci na Popis činností vykonávaných v reálném pracovním prostředí pracovišti a etický kodex ve firmě. Cílem je nácvik pracovních a technologických postupů při výrobě pekařských a cukrářských výrobků ve školní pekárně v rámci předmětu dílenská cvičení. V návaznosti na dílenská cvičení probíhá v 1. a 2. ročníku souvislá praxe v pekárně v hypermarketu Globus a ve 3. ročníku v pekárně firmy Penam.

7 Kompetence: Ve školní pekárně v předmětu dílenská cvičení v průběhu ročníku si žáci osvojí technologické postupy při výrobě pekařských a cukrářských výrobků z tradičních surovin, posléze i ze směsí a zlepšujících přípravků. Současně si osvojí ovládání jednoduchých strojů včetně zásad bezpečnosti práce. V 1. a 2. ročníku žáci absolvují souvislou praxi v rozsahu 14 dní v pekárně firmy Globus vybavené moderním strojním zařízením pro malé pekárny. Zde jsou seznámeni s obsluhou jednotlivých strojů, sortimentem výrobků i technologickými souvislostmi a následnou provázaností v rámci ekonomického provozu pekárny. Ve 3. ročníku žáci absolvují souvislou praxi v rozsahu 14 dní v pekárně firmy Penam, která svým vybavením patří mezi nejmodernější velkokapacitní pekárny v ČR. Žáci sledují průběh technologických fází spadajících pod jednotlivé velíny, pochopí princip a činnost jednotlivých strojů a jejich technologické propojení, seznámí se s jejich ovládáním u vedoucích velínů. Organizační zajištění: Dílenská cvičení probíhají ve školní pekárně pod vedením příslušného učitele ve skupině do 15 žáků. Souvislá praxe v uvedených firmách probíhá pod vedením pověřených pracovníků organizace (max. 3 žáci na 1 pracovníka) zodpovídajících ve firmě za příslušnou část technologického procesu, ve firmě Glubus jsou žáci často přiřazeni přímo k vedoucímu pekárny nebo jeho zástupci. počet zúčastněných žáků Odborná praxe je povinná pro všechny žáky oboru technologie potravin ve všech ročnících mající ŠVP: Zpracování mouky, časové rozmezí, hodinová dotace výroba pekařských a cukrářských výrobků. Dílenská cvičení ve školní pekárně jsou zařazena v ročníku v rozsahu 2 hodiny týdně. Vzhledem k uvedené dotaci je organizace výuky uspořádána do 4týdenního rozvrhového cyklu, což umožňuje 8 vyučovacích hodin v celku jednou za 4 týdny. Souvislé praxe jsou v rozsahu 2 týdnů v ročníku. Pro 1. a 2. ročník je stanovena pracovní doba na 6 hodin za den, pro 3. ročník je stanovena pracovní doba na 7 hodin za den. materiálně technické zabezpečení Vybavení školní pekárny (pec s programovatelnými programy, kynárna, dělička, šlehací a hnětací stroj, rohlíkovací stroj aj.) umožňuje výrobu základního sortimentu pekařských a cukrářských výrobků. Vybavení ve firmě Globus má moderní linky k výrobě jednotlivých druhů těst včetně vyvalovacích a tvarovacích strojů, boxových kynáren a rotačních pecí. Ve firmě Penam jsou linky k plně automatické výrobě základních pekařských výrobků ovládané počítači z jednotlivých velínů. personální zajištění Ve školní pekárně je odborně i pedagogicky způsobilý učitel. Na pracovišti firem je jeden vyškolený instruktor (max. má legislativní a finanční zajištění Hodnocení 3 žáky), který je v pravidelném kontaktu (osobním, telefonickém i elektronickém) s učitelem ze školní pekárny. Žáci absolvují souvislou praxi v uvedených firmách na základě smlouvy o zajištění praktického vyučování zpracované v návaznosti na školský zákon a vyhlášku o středním vzdělávání. Hodnocení žáků ve školní pekárně probíhá v souladu se školním řádem, v praktické výuce v uvedených firmách jsou žáci hodnoceni vždy na konci příslušného dne určeným pracovníkem a známky jsou předávány stanoveným informačním systémem učiteli školní pekárny. Po uplynutí praxe dostávají žáci potvrzení o průběhu praxe, které obsahuje i celkové hodnocení. Toto potvrzení se zakládá do portfolia žáka ve škole.

8 Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Spolupráce s uvedenými firmami je úspěšná a má kladný dopad na žáky, kteří reálně vnímají problematiku studovaného oboru a získávají neocenitelné zkušenosti a dovednosti pro budoucí uplatnění na trhu práce. Zejména dokážou rozlišit specifika pro malou a velkou pekárnu. Systém spolupráce není třeba do budoucna měnit. Velmi dobře.

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední zemědělská škola Rakovník, Rakovník, Pražská 1222 Charakteristika školy Tradiční škola v regionu, 135 let. Zaměření na zemědělskou prvovýrobu,

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace IT Škola, název, adresa Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Pulická 695, 518 01 Dobruška Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdìlání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Gymnázium a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Křižíkova 1258, 744 01 Frenštát

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Škola vzdělává žáky v oblasti gastronomie, obchodu a služeb.

Více

Případové studie: M/01 Dopravní prostředky SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, Jablunkov Stav ke dni: 29.7.

Případové studie: M/01 Dopravní prostředky SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, Jablunkov Stav ke dni: 29.7. 1 Případové studie: 23-45-M/01 Dopravní prostředky Škola: SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov Stav ke dni: 29.7.2014 Úvodní komentář k případové studii: SOŠ a SOU podnikání

Více

Dodatek č. 1. ke školnímu vzdělávacímu programu Prodavač a výrobce lahůdek platnost od 1. 9. 2013. Kód a název oboru: 66 51 H/01 Prodavač

Dodatek č. 1. ke školnímu vzdělávacímu programu Prodavač a výrobce lahůdek platnost od 1. 9. 2013. Kód a název oboru: 66 51 H/01 Prodavač Střední škola pro tělesně postižené GEMINI, Brno, Vaculíkova 14 Dodatek č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu Prodavač a výrobce lahůdek platnost od 1. 9. 2013 Kód a název oboru: 66 51 H/01 Prodavač Vypracoval:

Více

Počet a kvalita žáků v oboru chemik.

Počet a kvalita žáků v oboru chemik. Případová studie Úvod do školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Continental Barum s. r. o. Historie mezi školou a firmou

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Bruntál, příspěvková organizace, Kavalcova 814/1, 792 01 Bruntál. Z původních dvou

Více

Příloha 4 Oblasti hodnocení stanovené v ŠVP

Příloha 4 Oblasti hodnocení stanovené v ŠVP Příloha 4 Oblasti hodnocení stanovené v ŠVP Oblasti hodnocení podmínky vzdělávání, průběh vzdělávání, podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů a dalších osob

Více

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření č. 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT-21703/2016-1

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 Vypracoval: Ing. Radomil Poles OBSAH Úvod... 2 1 Stručná charakteristika současného stavu... 2 1.1 Současný stav... 2 1.2 Vzdělávací

Více

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY:

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: ZŠ Háj ve Slezsku,okres Opava,příspěvková organizace Zaměření autoevaluace CÍLE KRITÉRIA Podmínky ke vzdělávání Zlepšovat materiální podmínky ke vzdělávání škole, Zabezpečení

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Integrovaná střední škola automobilní, Brno, Křižíkova 15 Křižíkova 15 612 00 Brno Charakteristika školy Integrovaná střední škola

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program STŘEDNÍ ŠKOLA PRO SLUCHOVĚ POSTIŽENÉ A ODBORNÉ UČILIŠTĚ, BRNO, GELLNEROVA 1 Školní vzdělávací program Informatika v ekonomice Obor vzdělání: 18-20-M/01 Informační technologie Platnost školního vzdělávacího

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování Instruktor u poskytovatele praktického vyučování Ing. Martina Neužilová Střední škola obchodní a Vyšší odborná škola, České Budějovice, Husova 9 Střední škola obchodní a Vyšší odborná škola, České Budějovice,

Více

7. část Dodatek k ŠVP

7. část Dodatek k ŠVP 7. část Dodatek k ŠVP nahrazuje 2. část (Vzdělávání žáků se speciálními potřebami a žáků mimořádně nadaných), od 1. 9. 2017 VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH ZDŮVODNĚNÍ

Více

Akční plánování pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce školy se zaměstnavateli

Akční plánování pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce školy se zaměstnavateli Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Akční plánování pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce školy se zaměstnavateli Workshop s řediteli škol, Ostrava,

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Univerzita Pardubice/Ústav elektrotechniky a informatiky Název projektu: Vytváření příležitostí

Více

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Dokument byl vytvořen v rámci projektu Úspěšná škola vzdělávání řídicích a strategických týmů středních škol v Plzeňském

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Profil absolventa. Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary

Profil absolventa. Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary školní vzdělávací program Asistent zubního technika Asistent zubního technika Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Zřizovatel: Krajský úřad Karlovarského kraje, Závodní

Více

Plán práce výchovného poradenství pro školní rok 2016/2017

Plán práce výchovného poradenství pro školní rok 2016/2017 Plán práce výchovného poradenství pro školní rok 2016/2017 Září: seznámení s činností výchovného poradenství ve všech třídách školy, souhlas rodičů s poskytování poradenství aktualizace nástěnky výchovného

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno, Dubská. Dubská 967, 27203 Kladno Střední odborná škola

Více

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků 7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 7.1 Hodnocení žáků 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků Účelem hodnocení je poskytnout žákům i jejich rodičům co nejčastější zpětnou vazbu. Hodnocení současně přispívá i

Více

Technik pro řízení výroby v pekárenství (kód: M)

Technik pro řízení výroby v pekárenství (kód: M) Technik pro řízení výroby v pekárenství (kód: 29-097-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technik v potravinářství

Více

Dodatek č. 1. k ŠVP Obráběč kovů (platnost od ) Schváleno pedagogickou radou dne:

Dodatek č. 1. k ŠVP Obráběč kovů (platnost od ) Schváleno pedagogickou radou dne: Dodatek č. 1 k ŠVP Obráběč kovů (platnost od 1. 9. 2013) Schváleno pedagogickou radou dne: 27. 6. 2017 Radě školy dáno na vědomí dne: 29. 8. 2017 Název školního vzdělávacího programu: Obráběč kovů Obor:

Více

Školní vzdělávací program M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2

Školní vzdělávací program M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 78-42-M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2 Platnost dodatku: od 1. 9. 2017 Dodatek nově upravuje

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Mladá Boleslav, Jičínská 762 se sídlem: Jičínská 762, 293 01, Mladá Boleslav Charakteristika školy

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2016/2017 vypracovala: Mgr. Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č.

Více

Stanovení zadání praktické zkoušky a způsobu jejího konání pro jarní a podzimní období zkušebního roku 2018

Stanovení zadání praktické zkoušky a způsobu jejího konání pro jarní a podzimní období zkušebního roku 2018 Příloha č. 3 k rozhodnutí ředitele školy SSGH-MZ-2018/008 Stanovení zadání praktické zkoušky a způsobu jejího konání pro jarní a podzimní období zkušebního roku 2018 obor: Hotelnictví 1 Obsah Vyhláška

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Případové studie: H/01 Chemik Střední průmyslová škola Otrokovice Tř. Tomáše Bati 1266, Otrokovice Stav ke dni: 24.7.

Případové studie: H/01 Chemik Střední průmyslová škola Otrokovice Tř. Tomáše Bati 1266, Otrokovice Stav ke dni: 24.7. 1 Případové studie: 28-52-H/01 Chemik Škola: Střední průmyslová škola Otrokovice Tř. Tomáše Bati 1266, 765 02 Otrokovice Stav ke dni: 24.7.2014 Úvodní komentář k případové studii: Střední odborná škola

Více

Plán pedagogické podpory

Plán pedagogické podpory Podpůrná opatření se podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti člení do pěti stupňů. Podpůrné opatření prvního stupně uplatňuje škola i bez doporučení školského poradenského zařízení na základě

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019 ARCIBISKUPSKÉ GYMNÁZIUM Korunní 586/2, Vinohrady, 120 00 PRAHA 2 1. ZÁKLADNÍ LEGISLATIVNÍ RÁMEC VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ Výchozím dokumentem je zákon č. 561/2004

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Střední novosadská 87/53, 779 00 Olomouc ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM POLYGRAFIE Kód a název oboru vzdělání: ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy: Střední novosadská 87/53 Adresa školy: Střední novosadská

Více

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem.

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělávání: Právo a řízení firem 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání čtyřleté denní studium střední vzdělávání s maturitní

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice,

Více

Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H. Vymezení skupiny oborů

Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H. Vymezení skupiny oborů OBSAH Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H Modul odborného výcviku...1 Modul využití odborníků z praxe...4 Modul stáží a jiných forem praxe učitelů odborných předmětů a učitelů vybraných všeobecně

Více

Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště partner P14 projektu. Centra vzdělávání, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44.

Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště partner P14 projektu. Centra vzdělávání, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44. Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště partner P14 projektu Centra vzdělávání, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44.0010 Základní škola UNESCO Uherské Hradiště Základní škola, Uherské

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2017/2018 vypracovala: Mgr.Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č. 561/2004

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední škola MESIT, o. p. s., Družstevní 818, 686 01 Uherské Hradiště Charakteristika školy Střední škola MESIT, o. p. s., původně Učňovské středisko

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1.1. Týdenní ročníkový

Více

Školní vzdělávací program Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor M/02 Obchodní akademie

Školní vzdělávací program Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor M/02 Obchodní akademie Dodatek č. 6 Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-41-M/02 Obchodní akademie, platného od 1. 9. 2012 - platnost od 1. 9. 2016 Učební plán Název a adresa školy: Obchodní

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Vyšší odborná

Více

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Název školy: Střední škola železniční, technická a služeb, Šumperk Adresa školy: Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk RED IZO školy: 600171388 Ředitelka

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01

Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01 délka a forma vzdělávání zkrácené studium 2 roky ve večerní formě pro absolventy oborů vzdělání ukončených maturitní zkouškou

Více

Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání

Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Naše škola /středisko TUO, K.Světlé 2703/ zajišťuje výuku auto, dřevo, elektro a hlavně strojírenských oborů

Více

Pracovní náplň školního psychologa

Pracovní náplň školního psychologa Pracovní náplň školního psychologa pedagogicko-psychologické poradenství ve škole spolupráci členů školního poradenského pracoviště a jeho komunikaci s vedením školy spolupráci členů školního poradenského

Více

Stanovení zadání praktické zkoušky a způsobu jejího konání pro jarní a podzimní období zkušebního roku 2018

Stanovení zadání praktické zkoušky a způsobu jejího konání pro jarní a podzimní období zkušebního roku 2018 Příloha č. 1 k rozhodnutí ředitele školy SSGH-MZ-2018/008 Stanovení zadání praktické zkoušky a způsobu jejího konání pro jarní a podzimní období zkušebního roku 2018 obor: Gastronomie 1 Obsah Vyhláška

Více

Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář. Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ

Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář. Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání: Tříleté denní střední vzdělání s výučním

Více

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Modernizace výuky technických škol LK prostřednictvím ŠVP a kurikula

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE.

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE. DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE e-mail: krpp01@vse.cz Obsah přednášky: Koncepce kurikula v sekundárním vzdělávání: dvoustupňové kurikulum RVP - ŠVP Střední vzdělávání

Více

VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH SCHÉMA PROCESU

VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH SCHÉMA PROCESU VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) Modulární vzdělávání dospělých (Fond Vysočiny) Adaptabilní

Více

Kód a název oboru vzdělání: H/01 Pekař. Název školního vzdělávacího programu: PEKAŘ

Kód a název oboru vzdělání: H/01 Pekař. Název školního vzdělávacího programu: PEKAŘ Kód a název oboru vzdělání: 29-53-H/01 Pekař Název školního vzdělávacího programu: PEKAŘ Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání: Datum platnosti ŠVP : Tříleté, denní

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Konzultační hodiny: V případě potřeby po telefonické domluvě. ZÁŘÍ - vypracování plánu výchovné poradkyně - stanovení konzultačních hodin - vypracování

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Seminární práce z předmětu UPVK_0044 Inženýrská pedagogika Téma: Možnosti využití inženýrské pedagogiky v

Více

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2014/2015

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2014/2015 PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2014/2015 Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Poradenské služby ve škole odrážejí specifika školy i regionu. Jsou koordinovány se

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Základní škola Náměšť nad Oslavou, Husova 579, 675 71 Náměšť nad Oslavou PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1. Školní poradenské pracoviště 2. Hlavní úkoly pro jednotlivé oblasti činnosti ŠPP

Více

Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn)

Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn) Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn) 2009 Mgr. Lenka Švarcová 1. Úvod Cíle tohoto projektu vycházejí z klíčových dokumentů ve školství. Projektem

Více

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet) Organizace odborné praxe ve školním roce 2013/2014 Denní studium 1. ročník Souvislá praxe : od 2. 6. do 13. 6. 2014 od 16. 6. do 27. 6. 2014 6 hodin denně Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Více

Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze.

Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze. Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze. 5.2 Evaluační činnost Vlastní hodnocení školy (VHŠ) napomáhá ke zkvalitnění vzdělávání. Cílem je zhodnocení

Více

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: ,

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: , Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III č. tel.: 371 728 523, stredni@skola-rokycany.cz www.skola-rokycany.cz 1. Období školního vyučování ve školním roce 2017/2018 začne ve čtvrtek 4. září 2017. Vyučování

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH, UKONČENÍ VZDĚLAVÁNÍ A POTVRZENÍ DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH, UKONČENÍ VZDĚLAVÁNÍ A POTVRZENÍ DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ Střední odborná škola NET OFFICE Orlová, spol. s r. o. Energetiků 144, Orlová Lutyně, 735 14 zapsaná v obchodním rejstříku vedeným Krajským soudem v Ostravě, oddíl C, vložka 7108, se sídlem Energetiků

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov. 23-45-M/01 Dopravní prostředky. 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel

SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov. 23-45-M/01 Dopravní prostředky. 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel 1. Úvodní šablona Úvodní šablona uvádí základní údaje o škole, oboru a firmě, popisuje spolupráci mezi školou a firmou a její historii. Slouží k uvedení do problematiky a pochopení souvislostí. Úvod do

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Zaměření školy 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program Škola bránou do života vychází 1. z RVP pro gymnázia 2. z potřeby připravit gymnaziální studenty co nejlépe

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou Týdenní ročníkový plán

Více

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2015/2016. Gymnázium T. G. Masaryka Litvínov Studentská 640, 436 67 Litvínov

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2015/2016. Gymnázium T. G. Masaryka Litvínov Studentská 640, 436 67 Litvínov PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2015/2016 Gymnázium T. G. Masaryka Litvínov Studentská 640, 436 67 Litvínov Poradenské služby ve škole odrážejí specifika školy i regionu. Jsou koordinovány se

Více

1. Školní matrika, evidenční listy

1. Školní matrika, evidenční listy INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V RÁMCI VYKONÁVANÝCH AGEND 1. Školní matrika, evidenční listy Činnosti 1. Evidence ve školní matrice 2. Evidenční listy školy te/a/a 3. Evidence doplňujících údajů

Více

Pracovník balení a expedice masa, drůbežího masa, králíků, zvěřiny a

Pracovník balení a expedice masa, drůbežího masa, králíků, zvěřiny a Balení a expedice masa, drůbežího masa, králíků, zvěřiny a výrobků z nich (kód: 29-026-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

PROJEKT. Třídní učitelé 9. ročníků, výchovný poradce, vyučující českého jazyka v 9. ročníku

PROJEKT. Třídní učitelé 9. ročníků, výchovný poradce, vyučující českého jazyka v 9. ročníku PROJEKT Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Název projektu: Název organizace: Vedoucí projektu: Cílová skupina: Datum: Člověk a svět práce Člověk a svět práce Pracovní činnosti Burza

Více

dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech.

dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech. V Praze, dne 20.11.2013 Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech.

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

Technik pro řízení výroby v masném průmyslu (kód: M)

Technik pro řízení výroby v masném průmyslu (kód: M) Technik pro řízení výroby v masném průmyslu (kód: 29-078-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technik v potravinářství

Více

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Školní vzdělávací program obsahuje základní pravidla pro hodnocení žáků, podrobněji jsou rozpracovaná v klasifikačním řádu školy. Zde především vymezujeme způsoby

Více

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIM-1131/11-M. Sídlo: 787 01 Šumperk, Hlavní třída 31

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIM-1131/11-M. Sídlo: 787 01 Šumperk, Hlavní třída 31 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIM-1131/11-M Název kontrolované osoby: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31

Více

Oblasti k získávání údajů k hodnocení školní práce. v MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené, Riegrova l. České Budějovice

Oblasti k získávání údajů k hodnocení školní práce. v MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené, Riegrova l. České Budějovice Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, České Budějovice, Riegrova ul. Oblasti k získávání údajů k hodnocení školní práce v MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené, Riegrova l České

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP DUHA 2016 pro základní vzdělávání, čj. 111/16/ZSKR Škola: Základní škola a mateřská škola Křinec - příspěvková organizace, Školní 301, 289

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A1: Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě u žáků a studentů

Více

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Konkrétní činnosti výchovného poradenství a prevence zajišťují na pracovištích jednotliví výchovní poradci

Více

Kód a název oboru vzdělání: 63-41-M/01, Ekonomika a podnikání. Název školního vzdělávacího programu: OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ ČINNOST

Kód a název oboru vzdělání: 63-41-M/01, Ekonomika a podnikání. Název školního vzdělávacího programu: OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ ČINNOST Kód a název oboru vzdělání: 63-41-M/01, Ekonomika a podnikání Název školního vzdělávacího programu: OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ ČINNOST Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání:

Více

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s.,

Více

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Na začátku září zahájil Středočeský kraj realizaci projektu Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem. Díky

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Střední novosadská 87/53, 779 00 Olomouc ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OBALOVÁ TECHNIKA Kód a název oboru vzdělání: ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy: Střední novosadská 87/53 Adresa školy: Střední novosadská

Více

Historie spolupráce mezi školou a firmou

Historie spolupráce mezi školou a firmou Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední zdravotnická škola odborného zaměření. Studijní obory: asistent zubního technika, laboratorní asistent, masér sportovní

Více

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 1 7 minut Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Systémová podpora

Více