Genium. AeroLink System. C-Brace. Časopis pro ortotiky-protetiky, lékaře a terapeuty. Lipsko 2012 Speciál květen 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Genium. AeroLink System. C-Brace. Časopis pro ortotiky-protetiky, lékaře a terapeuty. Lipsko 2012 Speciál květen 2012"

Transkript

1 Dialog Časopis pro ortotiky-protetiky, lékaře a terapeuty Lipsko 2012 Speciál květen 2012 Genium Další generace protéz dolních končetin AeroLink System Pro aktivní život C-Brace Váš první krok si budete pamatovat

2 2 Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál Protetika Obsah 4 Ruka Michelangelo Systém Axon-Bus a ruka Michelangelo jsou zcela nové technologie pro transradiální vybavení, které vyvinul Ottobock a kterými stanovil nový standard založený na mimořádné funkčnosti a co nejpřirozenějším vzhledu. 22 Podpora paralympijských her Déle než dvě desetiletí je Ottobock oficiálním poskytovatelem servisu pomůcek hendikepovaných sportovců během paralympijských her. Stejnou podporu pocítí i více než atletů z celého světa na přelomu srpna a září v Londýně. 8 Genium Nejnovější technologie v oblasti mikroprocesorů, čidel a regulace přispěly k dosažení epochálního pokroku v oblasti protetiky dolních končetin a vybavení pro amputované ve stehně. 24 C-Brace S ortotickým systémem C-Brace lze poprvé dynamicky řídit celý cyklus chůze v reálném čase. Systém zajišťuje bezpečnou regulaci stojné a švihové fáze. 12 Triton Ve spolupráci s uživateli vyvinul nyní Ottobock produktovou řadu vycházející z protézového chodidla Triton, která je optimálně uzpůsobena různorodým požadavkům aktivního života amputovaných. 28 Ortézy Aqualine Systémové klouby CarbonIQ Ottobock pro kolenní a hlezenní klouby spojují osvědčenou funkci a inovativní nové materiály. Oba klouby jsou výjimečné svou extrémní lehkostí a zároveň vysokou odolností i proti vodě. 18 AeroLink První podtlakové vybavení bez nákolenky a lineru v oblasti kolene. 30 Kimba Neo Rehabilitační kočárek Kimba Neo nabízí maximální funkčnost, splňuje nejvyšší estetické požadavky a poskytuje celou řadu možností individuální nastavení.

3 Úvodní slovo Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 3 Vážení čtenáři, dovolte mi, abych Vás při příležitosti veletrhu Orthopedie + Reha-Technik 2012 v Lipsku přivítal na našem stánku. V tomto Dialogu najdete hlavní informace o tom, co je v popředí zájmu naší firmy a na co klademe důraz v nadcházející době. Technický pokrok provází veškeré naše aktivity při obnovování mobility našich hendikepovaných spoluobčanů. Tato skutečnost na nás klade vysokou zodpovědnost a jsme si vědomi toho, že naše společnost musí vynakládat velké finanční prostředky na poskytování zdravotnické péče. Optimální využívání tohoto potenciálu je hlavním bodem pro příští období. Současně chceme poukázat na to, že rozvoj našeho odvětví plně konkuruje ostatním lékařským oborům. Dnes jsme opravdu partnery pro naše pacienty a naše registrované specializace jsou výsledkem dlouhodobé koncepce vzdělávání v oboru ortotik-protetik. Je teď na nás, abychom náš obor zakotvili v komoře zdravotnických pracovníků, která v nejbližší době vznikne, a tím ukončili dlouholetou snahu o akceptaci naší zdravotnické práce. Firma Ottobock je Vám velkým partnerem a pomocníkem při uskutečňování společných cílů. Víme všichni, že naše zdravotnictví chce už znovu projít novými reorganizacemi. Toto téma je bodem všech nových vlád. Chraňme a opatrujme si náš obor před nesystémovými změnami, před znedostupněním péče a vytvářením bariér pro naše hendikepované spoluobčany. Toto by neměl být cíl našeho zdravotnictví. Užijte si pár dnů ve veletržní atmosféře v Lipsku, neboť doba tuzemských veletrhů již nenávratně skončila. Ještě jednou Vám přeji příjemný profesionální zážitek z novinek tohoto veletrhu a mnoho kreativních podnětů do Vaší práce. Ing. Václav Svrček jednatel společnosti Otto Bock ČR s.r.o.

4 Rozmanitý úchop, rozmanitý život

5 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 5 Jedinečné možnosti úchopu, přirozený vzhled Srdcem systému Axon-Bus je ruka Michelangelo Systém Axon-Bus a ruka Michelangelo jsou zcela nové technologie pro transradiální vybavení, které vyvinul Ottobock a kterými stanovil nový standard založený na mimořádné funkčnosti a co nejpřirozenějším vzhledu. Nejmodernější technologie, anatomický design a přesvědčivá funkčnost to jsou základní prvky nové generace myoelektricky řízených protéz horních končetin. Díky čtyřem pohyblivým prstům a palci, který lze nezávisle polohovat, nabízí ruka Michelangelo zcela nové a dosud nevídané možnosti úchopu. Pro dosažení přirozeného pohybu je ruka vybavená dvěma pohony. Hlavní pohon zajišťuje úchopový pohyb a sílu a pohon palce umožňuje opoziční nebo laterální mód a vzájemnými kombinacemi nabízí ruka sedm různých poloh. Aktivně poháněné jsou palec, ukazovák a prostředník, prsteník se pohybuje současně s malíčkem. Mechanické zápěstí AxonWrist umožňuje pronaci a supinaci a také flexi a extenzi extenze je poprvé v módu volného pohybu. Další charakteristický znak produktu je přirozený design. Například prsty jsou vyrobené jak z měkkých, tak tvrdých materiálů. Detaily jsou propracované podle přirozeného modelu a ruka Michelangelo je díky tomu amputovanými velmi dobře přijímána. Pro každodenní používání jsou na výběr kosmetické rukavice z PVC v šesti různých barevných odstínech. Na veletrhu v Lipsku budou představeny dvě další varianty rukavic: AxonSKin Visual a AxonSKin Silicone. Nastavení ruky Michelangelo lze provést pomocí softwaru AxonSoft a přenosu dat přes Bluetooth. Energii celému systému dodává výkonný napájecí systém AxonEnergy Integral. Axon je zkratkou anglického názvu adaptivní výměny dat ovládání nervových funkcí Adaptive exchange Of Neuroplacement Data. Vlastní Axon-Bus je nově vyvinutý systém Ottobock pro oblast exoskeletální protetiky. Je založen na sběrnicových systémech využívaných v leteckém a automobilovém průmyslu a je naprostou novinkou oddělení výzkumu a vývoje. Výhodou je, že je takto utvořen optimalizovaný a soběstačný systém přenosu dat. Jednotlivé komponenty spolu vzájemně dokonale komunikují, takže nedochází k žádným ztrátám dat nebo změnám rychlosti či funkčnosti. V porovnání s běžnými systémy je zde také výrazně vyšší odolnost vůči vnějším vlivům. Uživateli to vše přináší jak vyšší bezpečnost, tak spolehlivost.

6 6 Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál Protetika Druhy úchopů ruky Michelangelo Hlavní pohon Hlavní pohon slouží pro ovládání úchopového pohybu a vytváření úchopové síly. Aktivně poháněnými elementy jsou palec, ukazovák a prostředník, prsteník se pohybuje současně s malíčkem. Oválné zápěstí Oválné připojení ruky působí velmi přirozeně. Pomocí dvou spojených modulů lze provádět flexi a extenzi a také pronaci a supinaci. Měkké polštářky prstů Prsty jsou vytvořené podle přirozeného vzoru, tvrdá konstrukce je obalena měkkými materiály. Zvlášť pohyblivý palec Pohon palce umožňuje elektronické polohování. Zevní rotací palce vznikne plocha ruky a vytvoří se další možnosti úchopu. Ruka Michelangelo Ruka Michelangelo se vyznačuje komplexní kinematikou úchopu, přirozeně anatomickým vzhledem a nízkou hmotností. Tvoří základ nového protézového systému. 1. Neutrální poloha 2. Abdukce/addkuce prstů 3. Otevřená dlaň Přirozeně vypadající klidová poloha a fyziologický vzhled. Roztažením a stažením prstů se mezi ně může uchopit několik plochých a tenkých předmětů. Při otevřené dlani je palec polohován palmárně daleko, čímž se vytvoří plošná poloha ruky. 4. Laterální silový úchop 5.Laterální sevření 6. Opoziční silový úchop 7. Špetkové sevření Palec se pohybuje do strany k ukazováčku, čímž se bočně uchopují předměty střední velikosti. Palec se pohybuje stranou k ukazováčku, čímž se stranově uchopují ploché předměty. Velikost otevření ruky umožňuje držení válcových předmětů o velkém půměru. Palec vytváří společně s prostředníčkem a ukazováčkem tříbodovou oporu, čímž se bezpečně uchopují malé předměty.

7 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 7 Druhy úchopů ruky Michelangelo 1 Oválné zápěstí Oválné připojení ruky působí velmi přirozeně. Pomocí dvou spojených modulů lze provádět flexi a extenzi a také pronaci a supinaci Ruka Michelangelo Ruka Michelangelo se vyznačuje komplexní kinematikou úchopu, přirozeně anatomickým vzhledem a nízkou hmotností. Tvoří základ nového protézového systému. 2 3 Zvlášť pohyblivý palec Pohon palce umožňuje elektronické polohování. Zevní rotací palce vznikne plocha ruky a vytvoří se další možnosti úchopu. 3 4 Měkké polštářky prstů Prsty jsou vytvořené podle přirozeného vzoru, tvrdá konstrukce je obalena měkkými materiály. 4 5 Hlavní pohon Hlavní pohon slouží pro ovládání úchopového pohybu a vytváření úchopové síly. Aktivně poháněnými elementy jsou palec, ukazovák a prostředník, prsteník se pohybuje současně s malíčkem. 1. Neutrální poloha 2. Abdukce/addukce prstů 3. Otevřená dlaň Přirozeně vypadající klidová poloha a fyziologický vzhled. Roztažením a stažením prstů se mezi ně může uchopit několik plochých a tenkých předmětů. Při otevřené dlani je palec polohován palmárně daleko, čímž se vytvoří plošná poloha ruky. 4. Laterální silový úchop 5.Laterální sevření 6. Opoziční silový úchop 7. Špetkové sevření Palec se pohybuje do strany k ukazováčku, čímž se bočně uchopují předměty střední velikosti. Palec se pohybuje stranou k ukazováčku, čímž se stranově uchopují ploché předměty. Velikost otevření ruky umožňuje držení válcových předmětů o velkém půměru. Palec vytváří společně s prostředníčkem a ukazováčkem tříbodovou oporu, čímž se bezpečně uchopují malé předměty.

8 Genium Stačí prostě jít.

9 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 9 Genium nová generace protézových systémů dolních končetin Nejnovější technologie v oblasti mikroprocesorů, čidel a regulace přispěly k dosažení epochálního pokroku v oblasti protetiky dolních končetin a vybavení pro amputované ve stehně. Díky inovativní koncepci OPG (optimalizovaná fyziologická chůze) s četnými podružnými funkcemi podporuje Genium přirozený průběh pohybů až do detailu. Při dopadu paty na podložku se kolenní kloub lehce ohne, takže se protézové chodidlo dostane rychleji do plného kontaktu s podložkou (PreFlex). Následné další ohýbání kolene probíhá regulovaně v závislosti na síle působící na protézu (adaptivní kontrola yieldingu). Obě tyto funkce redukují reakční síly od podložky a minimalizují nebezpečí sekundárních ortopedických poškození. Spotřeba sil a potřeba koordinace pohybů při chůzi, zejména při stoupání, spádech nebo chůzi na nerovném terénu jsou pro uživatele znatelně zredukovány. Dynamická kontrola stability (DSC) přizpůsobuje systém každé situaci pohybu. Pomocí patentovaného postupu vypočítává optimální okamžik pro přepnutí mezi stojnou a švihovou fází. Pro uživatele to znamená zvýšenou bezpečnost a to i při chůzi pozpátku nebo při prudkých výpadech. Adaptivní kontrola švihové fáze reguluje přesné kyvadlové pohyby bérce nezávisle na tempu a délce kroku, oděvu nebo obuvi. Genium umožňuje střídavou chůzi do schodů. Umožňuje tím řešení, které se dosud zdálo u protéz bez motorického pohybu nemožné. I překračování obrubníků nebo jiné každodenní překážky představující potenciální nebezpečí klopýtnutí lze zvládnout mnohem přirozenějším pohybem a bezpečněji. Nový seřizovací software X-Soft vypočítává a vizualizuje síly působící na protézu a dává doporučení pro individuálně přizpůsobené polohování komponentů protéz. Tato inovace udává směr dalšího vývoje, poněvadž stavba a provedení lůžka mají největší vliv na funkci protézy. Další přínos pro každodenní používání protézy představují vylepšení jako např. induktivní nabíjení baterie, interaktivní dálkové ovládání, pět nastavitelných přídavných módů a provozní doba akumulátoru 5 dní. 65 PreFlex PreFlex Úhel ohybu kolene 17 4 DSC 0 PreFlexe Elektronicky řízená fyziologická preflexe kolenního kloubu v úhlu 4 při kontaktu paty s podložkou zajišťuje rychlejší plný kontakt protézového chodidla. Adaptivní řízení funkce yieldingu Inteligentní regulace flexe kolene (max. 17 ) v závislosti na silách, které působí na protézu. Amputovaný musí kontrolovat protézu výrazně méně a používá ji intuitivně. Dynamická kontrola stability (DSC) Inovativní a patentovaná metoda sledování všech fází pohybu. Soustavným snímáním a vyhodnocováním šesti parametrů se vždy optimálně a bezpečně určí bod přepnutí mezi stojnou a švihovou fází. Adaptivní řízení švihové fáze Přesné vymezování kyvného pohybu bérce na flexi 65 - nezávisle na rychlosti chůze. Řízení švihové fáze navíc podstatně pomáhá bránit pádu v kritické situaci.

10 10 Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál Protetika Genium jako prvovybavení příspěvek Michaela Kramera Čtyřiatřicetiletý Timo Nitsche přišel o levou nohu při havárii na motocyklu. Díky mnoha šťastným okolnostem se po akutní fázi léčby dostal do dobrých rukou. Michael Schmitz, jednatel fyzioterapeutické praxe ve Wuppertalu "Das Physioteam Rehazentrum GmbH", se zkontaktoval s protetickou firmou Sanitätshaus Beuthel z Wuppertalu a zajistil ambulantní rehabilitaci a terapii. Vaše pojišťovna vám schválila jako prvovybavení Genium. Věděl jste, že toto schválení bylo něčím mimořádným? Timo Nitsche Upřímě řečeno ne, protože jsem ani neměl s čím porovnávat. Byl jsem si ale vědom toho, že mám velmi vstřícnou zdravotní pojišťovnu a že jsem kariéru amputáře začínal ve velmi přátelském prostředí. S jakými největšími problémy jste se u prvních kroků s protézou potýkal? Timo Nitsche Chyběla mi zcela jednoduše síla a vytrvalost. Musel jsem si také zvyknout na časté výkyvy fyzické kondice. Znamená to, že bolesti nepředstavovaly skutečný problém a také přechody mezi etapami léčby, tedy z akutní léčby na klinice na stacionární rehabilitaci a pak ambulantní rehabilitaci, byly plynulé? Timo Nitsche Nemusel jsem procházet žádnou stacionární rehabilitací díky tomu, jak rychle jsem se s protézou sžil. Bolesti jsou i zde ale závislé na fyzické kondici, v jaké zrovna ten který den jsem. Jako prvovybavení schválila privátní zdravotní pojišťovna kolenní kloub Genium. Poradce pro amputované a specialista na nácvik chůze pro amputované, Michael Kramer (Kramer Consult, Dortmund) se sešel k rozovoru s Timo Nitschem, vedoucím orototikem-protetikem Michaelem Klüsnerem a hlavní fyzioterapeutkou Claudií Heilovou. "Nemusel jsem procházet žádnou stacionární rehabilitací díky tomu, jak rychle jsem se s protézou sžil. Timo Nitsche Pane Nitsche, jak byste popsal proces vybavování a začátky terapie, které jste podstoupil po těžké nehodě? Timo Nitsche Můj dobrý přítel Michael Schmitz mne nejprve zkontaktoval s vedoucím ortotikem-protetikem a oba mi ihned začali pomáhat. Léčba u mě probíhala naštěstí bez komplikací a již po 6 týdnech jsem byl připravený na první protézu. Měl jsem také štěstí v tom, že mě přátelé i rodina velmi podporovali. Dodávalo mi to sílu a naději. Popište prosím v krátkosti vaše první dojmy s Geniem. Timo Nitsche Nejprve jsem byl plný očekávání a zároveň rozčarovaný, protože spoustu věcí v první fázi nefungovalo. Ale technický servis firmy Ottobock a vy jste mi ukázali několik jednoduchých, ale mimořádně důležitých věcí, díky kterým jsem také pochopil ovládání protézy. Jak dlouho trvalo, než jste se cítil při chůzi s protézou bezpečně? Byly při tom nějaké zvláštní momenty? Timo Nitsche Potřeboval jsem pět dní na to, abych se dokázal bez příliš velkých potíží s Geniem pohybovat. Vlastní vrcholný okamžik ale pro mě představovalo předání protézy. Moje maminka a přítelkyně zorganizovaly malou párty a já jsem byl opravdu moc pyšný na to, že se mi podařilo překvapit mé nejbližší přátele a udělat s protézou bez použití pomůcek pět kroků. To mi udělalo opravdu velkou radost. Pracujete jako vývojový inženýr ve firmě, která vyrábí autodíly. Od kdy opět pracujete? Timo Nitsche Začátkem února jsem nastoupil opět do práce a pracoval jsem podle hamburského modelu na zkrácenou pracovní dobu. To znamená, že jsem 4 a půl měsíce po úrazu opět mohl vykonávat svou práci. Jaké cíle máte nyní? Timo Nitsche Jezdit na lyžích a rozšířit si případně také svou stávající licenci lyžařského instruktora, abych mohl přiblížit lyžování také ostatním amputovaným. Chci si založit rodinu, postavit si vlastní dům a také bych chtěl ve své práci opět bez omezení jezdit na služební cesty do zahraničí.

11 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 11 Pane Klüsenere, vy jste ortotik-protetik a nechal jste se certifikovat pro vybavení kloubem Genium. Jaké máte zkušenosti s tímto kolenním kloubem po provedení prvních vybavení? Michael Klüsener Moji klienti byli úplně unešení. S takovým nadšením jsem se dosud mezi amputovanými nesetkal. Pan Nitsche byl vaším prvním klientem, který dostal schválený kloub Genium jako prvovybavení. Jaký vliv mělo toto schválení podle vašeho názoru na "kariéru amputáře"? Michael Klüsener Schválení mělo velký vliv. Kdybychom bývali začínali s něčím jednodušším, tak by pan Nitsche jistě velmi rychle poznal omezení tohoto systému a pak by zcela sám přišel na to, že potřebuje něco lepšího. Tím bychom ale ztratili spoustu času. Ani cenový aspekt by se neměl podceňovat. Určitě by se celkově vynaložilo na několik takto vyrobených protéz více prostředků. Také by se znásobily veškeré diskuze ohledně schvalování. Takto jsme zrealizovali vybavení již předem na tak vysoké úrovni. Zároveň jsme se přiblížili chůzi na úrovni velmi podobné jako u zdravého člověka a zároveň můžeme s jistotou říci, že pan Nitsche dosáhl takto vysoké úrovně během rehabilitace trvající mnohem méně než půl roku. Jak hodnotíte použití Genium jako prvovybavení nebo interim vybavení všeobecně? Michael Klüsener Přirozeně, že v takovém případě stojí vybavení na začátku více peněz, ale zároveň se tím ušetří velmi rychle náklady na alternativní protézové systémy a související náklady na dlouhou dobu rehabilitace. Lidé jsou v takovém případě také schopní rychleji nastoupit zpět do zaměstnání. Do té míry mohu Genium jako "interim" vybavení jen doporučit. Vaše práce s kolenním kloubem Genium se liší od práce s jinými systémy kloubů. Mohl byste popsat, o jaké rozdíly jde? Michael Klüsener Jedná se o velmi precizní práci. Musím si sice vzít na pomoc různé přístroje, ale tím má práce také smysl. Pro práci s moderními klouby je zapotřebí používat něco více než jen olovnici pro stavbu a zrak pro zaměřování. Zato je pak ale výsledek s Geniem také mimořádný. Paní Heilová, vy jako fyzioterapeutka jste pomáhala při rehabilitaci pana Nitscheho. Pobíhal trénink pana Nitscheho jinak než u amputovaných vybavovaných konvenčními protézami? Klaudia Heilová Věnovala jsem se panu Nitscheovi od okamžiku jeho propuštění z nemocnice. Začátek probíhal stejně jako u všech ostatních - stabilizace od A až do Z, zredukování fantómových bolestí pomocí zrcadlové terapie, posilování a rozpohybování pahýlu. Díky jeho tělesné konstituci to byl také velmi vděčný pacient. Projevovaly se u něj ale také obvyklé kompenzační chyby jako např. cirkumdukce a Duchenneův příznak. Přesto ale velmi rychle akceptoval protézu díky své vlastní iniciativě, motivaci a důvěře v protézu. "Dosáhl značně rychlejšího vývoje, než amputovaní s podobným klinickým obrazem onemocnění; dokázal velmi rychle chodit bez pomůcek." Klaudia Heilová Jak hodnotíte vývoj rehabilitace u pana Nitscheho z pohledu fyzioterapeutky? Klaudia Heilová Rehabilitace byla velmi rychlá. Doby mezi jednotlivými úseky terapie byly krátké a skoky velké. Pro pana Nitscheho bylo rozhodnutí pro absolvování ambulantní rehabilitace důležité. Problémy s krevním oběhem a zatížitelností sice nějaké byly, ale ty jsme zvládli. Terapii bylo možné provádět v závislosti na denní formě a podle toho ji bylo nutné flexibilně upravovat. Považujete nasazení elektronické protézy dolních končetin v interim fázi za účelné? Klaudia Heilová To ano. Amputovaní se mohou přímo přizpůsobit protéze, kterou tak jako tak po určité době dostanou a odstraní se tak problémy spojené s přecházením na jiné systémy. To umožňuje dosáhnout jednoduše větší efektivity práce.

12 Váš život. Vaše dobrodružství.

13 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 13 Rodina chodidel Triton se rozrůstá Chodidlo 1C60 Triton bylo uvedeno na trh v polovině roku 2011 a setkalo se s mimořádně pozitivním ohlasem ze strany uživatelů a techniků. Excelentní dynamika a flexibilita karbonového chodidla Triton umožňují mimořádně široké spektrum použití od každodenních aktivit až po rekreační sport. Ve spolupráci s uživateli vyvinul nyní Ottobock produktovou řadu, která je optimálně uzpůsobena různorodým požadavkům aktivního života amputovaných.

14 Produktová řada Triton - mobilita na vysoké úrovni Při zatěžování paty disponují pružiny protézových chodidel Triton dostatečně velkou dráhou ohybu k tomu, aby efektivně utlumily rázová zatížení. Mírné zkrácení délky páky na patě podporuje uživatele při kontrolovaném a bezpečném ohybu kolene. Průběh charakteristiky chodidel v této fázi chůze umožňuje její individuální přizpůsobení pomocí dodaných patních klínů. Výhody propojeného pružinového systému se projeví zejména při odvalu. Chodidla Triton jsou vyrobena z několika karbonových pružin, které jsou vzájemné spojené a se základní pružinou z vysoce výkonného polymeru tvoří ucelený systém. Celá konstrukce tak působí jako flexibilní jednotka a umožňuje mimořádně hladkou charakteristiku odvalu. Kromě toho je i přes vysokou pohyblivost systému stále dosažena vysoká míra stability - při chůzi, ale především také ve stoji. Kromě toho má základní pružina speciálně vytvarovanou oblast přednoží, čímž je nosná délka chodidla prodloužena až do oblasti palce. Díky tomu amputovaný s jistotou přejde do švihové fáze a je mu umožněna velmi variabilní délka kroku. Dělená oblast přednoží přitom poskytuje potřebnou kontrolu na nerovném terénu a při rychlých změnách směru chůze. Maximální hmotnost uživatele chodidel Triton je 150 kg. Podle klasifikačního systému aktivity Ottobock MOBIS jsou doporučena pro stupně aktivity 3 a 4 - neomezená chůze v exteriérech a neomezená chůze v exteriérech s mimořádně vysokými požadavky. 1C61 Triton Vertical Shock U chodidla Triton Vertical Shock byla dále rozvinuta inovativní konstrukce Tritonu. Navíc obsahuje integrovaný funkční kroužek, který zajišťuje zvýšené tlumení rázů a schopnost torze. Tyto přídavné funkce umožňují ještě lepší přizpůsobení nerovnostem povrchu. Vertikální a torzní síly jsou efektivně zredukovány a pahýl uživatele je citelně odlehčen. Triton Vertical Shock je proto vhodný zvláště pro vysoce aktivní uživatele a sportovní aktivity.

15 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 15 Silné spojení Active Concept Ottobock pro vybavení po bércové amputaci 1C62 Triton Harmony Také Triton Harmony je založen na základní konstrukci Tritonu. Vysoce funkční a kompaktní systém chodidla má navíc k dispozici integrovanou pumpu Harmony. V kombinaci s inovativním Anatomic 3D PUR linerem a nákolenkou Derma Proflex představuje Triton Harmony možnost vybavení optimálně sladěným systémem. "Tímto krokem jsme se již hodně přiblížili našemu cíli - vytvoření vzájemné provázanosti našich produktů a možnosti nabídnout ucelené koncepty vybavení," říká Roger Rost, vedoucí market managementu pro oblast protetiky. Systém sjednocuje "Jednotlivé vysoce kvalitní produkty tak vytvářejí perfektní symbiózu." Roger Rost vynikající biomechanické vlastnosti karbonového chodidla Triton s výhodami podtlakového systému Harmony, anatomického tvaru lůžka, anatomicky vytvarovaného lineru s preflexí a nákolenkou, která je rovněž vyráběna v preflexi pro příjemný pocit při nošení. Systém Harmony: Systém Harmony umožňuje stavbu systému pahýlového lůžka se zvýšeným podtlakem, který podporuje stabilizaci objemu pahýlu. Je zde zajištěno lepší ulpění mezi pahýlem a protézou. Zvýšená propriocepce, které je takto dosaženo, představuje dodatečnou výhodu z hlediska bezpečnosti při dynamickém průběhu pohybu jako např. při sportovních aktivitách. Zlepšeným tlumením rázů a schopností torze se sníží negativní vlivy působení vertikálních a střihových sil na pahýl. Oproti použití individuálních komponentů má Triton Harmony menší hmotnost a nižší stavební výšku. Tím pádem mohou těžit z kombinace vlastností Tritonu a podtlakové technologie Harmony také uživatelé s delším bércovým pahýlem. Anatomic 3D PUR liner: Liner s preflexí má různé tloušťky stěny. Díky inovativní technice ASG (anatomicky specifická geometrie) kopíruje liner vytvarovaný ve 3D anatomii bérce. Zvýšená flexe kolene (20 ) usnadňuje flexi kolene. Díky různé tloušťce stěn je materiál na citlivých místech tlustější pro zajištění ochrany a v jiných oblastech tenčí pro zvýšení flexibility. 1C61 Triton Vertical Shock 1C62 Triton Harmony

16 16 Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál Protetika Technologie SKINGUARD: Anatomic 3D PUR liner existuje také ve spojení s technologií SKINGUARD. Během nošení se může pahýl rychle zpotit. A to je také příčina nepříjemného odéru, neboť pot vytváří ideální živnou půdu pro růst bakterií. V gelu antibakteriální přísady SKINGUARD Technology jsou obsaženy ionty stříbra, které se aktivují, když např. bakterie proniknou přes pot do materiálu. Uvolněné ionty stříbra reagují s bakteriemi v potu a prokazatelně zabrání jejich růstu v lineru. To zabraňuje vzniku nepříjemných pachů a zlepšuje se tím hygiena. Přitom nedochází ke kontaktu iontů stříbra s pokožkou. K odstranění iontů při čištění lineru dojít nemůže, takže účinnost lineru zůstane dlouho zachována. Technologie SKINGUARD kromě toho chrání materiál lineru a má regenerační účinek i na citlivou pokožku. Nákolenka DermaFlex: Nákolenka DermaFlex je velmi elastická a rovněž v preflexi (15 ). To do značné míry usnadňuje ohýbání kolene a umožňuje větší volnost pohybu. Svým kónickým tvarem se dobře přizpůsobí anatomickým podmínkám. "Koncept Triton Harmony nabízí velmi dobré řešení pro vybavení aktivních amputovaných po amputaci v bérci." 1C63 Triton Low Profile S chodidlem Triton Low Profile je vynikající funkčnost chodidla 1C60 Triton k dispozici také uživatelům, kteří mají pouze omezený prostor pro stavbu. Kombinace flexibilních kompozitních karbonových materiálů a základní pružiny z vysoce výkonného polymeru zajišťuje i v oblasti vybavení s nízkou stavební výškou mimořádnou dynamiku a flexibilitu. Toho amputovaný využívá zejména při chůzi na nerovném terénu. Chodidlo zajišťuje bezpečnost a stabilitu i při rekreačním sportu. Díky širokému spektru použití a velké zatížitelnosti je Triton Low Profile nejvhodnější pro použití v kombinaci s klouby C-Leg a Genium. Adaptér chodidla Triton sestává z vysoce jakostního titanu, takže je velmi robustní, zatížitelný a odolný vůči vodě. Triton Low Profile je vhodný pro uživatele třídy aktivity 3 a 4 o hmotnosti do 150 kg. Oficiální uvedení na trh je plánováno na 3. čtvrtletí C64 Triton Heavy Duty Stejně jako u ostatních chodidel řady Triton je Triton Heavy Duty založen na základní konstrukci 1C60. Díky použití titanového adaptéru je mimořádně robustní a vhodný pro uživatele třídy aktivity 3 a 4 o hmotnosti do 150 kg. Triton Heavy Duty bude výhledově k dispozici na trhu ve 3. čtvrtletí Roger Rost 1C63 Triton Low Profile 1C64 Triton Heavy Duty

17 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 17

18 18 Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál Protetika AeroLink System: Pro život v pohybu První podtlakové vybavení bez nákolenky a lineru v oblasti kolene

19 Protetika Ottobock Dialog Lipsko 2012 Speciál 19 Úplná volnost pohybu v koleni, podstatně menší podráždění na pokožce a decentní kosmetický vzhled - to jsou vlastnosti, kterými se vyznačuje inovativní AeroLink System. Vývoj byl zaměřen zejména na splnění požadavku uživatelů a dosažení větší volnosti pohybu. Funkční systém, který se doporučuje pro uživatele stupně aktivity 2 až 4, vytváří pasivní podtlak - umožňuje však také použití pro aktivní podtlakový systém Harmony. "Při vývoji jsou u nás na prvním místě požadavky uživatelů," říká Stefan Schulz, viceprezident Socket Technologies (Ottobock). "Jsme hrdí na to, že se nám se systémem AeroLink podařilo splnit hlavní požadavek - zajistit větší volnost pohybu, takže se kvalita života uživatelů trvale zlepší." AeroLink System však nenabízí celou řadu výhod jen pro uživatele, z této inovace těží i technici - AeroLink System nabízí například možnost velmi individuálního návrhu pahýlového lůžka, což technikovi umožňuje jej individuálně přizpůsobit anatomii amputovaných. Termoplastická tvarovatelnost vnitřního lůžka z ThermoLynu kromě toho umožňuje použít lůžko jako zkušební i jako definitivní, čímž se ušetří často velmi těsně vyměřovaný pracovní čas. Další výhodou systému AeroLink je to, že technik může u pacienta bez velké pracnosti předělat pasivní vytváření podtlaku na aktivní - na zkoušku i po dokončení. "K tomu je zapotřebí pouze připojit pumpu Harmony k fitinku AeroLink Lock, který je již k dispozici, aniž by se muselo pahýlové lůžko nějak zvlášť předělávat," vysvětluje Frederik Thiede. "Zejména kombinace výhod systému AeroLink a charakteristických výhod systému Harmony - zvýšený podtlak, lepší vnímání podložky a aktivní vyrovnávání kolísání objemu pahýlu - přispívá významnou měrou k větší spokojenosti uživatelů. Tato spokojenost se bezprostředně přenese i na technika a jeho reputaci u zákazníků." Stefan Schulz Nejpřesvědčivějším argumentem pro AeroLink System je bezpochyby nový druh volnosti pohybu, kterou uživatelé poprvé zažijí. Díky nové konstrukci bez manžety a lineru v oblasti kolene mohou amputovaní opět provádět činnosti, které se vyskytují každý den a které dosud nezvládli nebo je zvládli jen s vynaložením velkého úsilí - jít do dřepu, aniž by museli nohu natáhnout do strany, jezdit na kole, uvolněně sedět v kanceláři, sedět v autě na zadních sedadlech nebo v letadle se silně ohnutýma nohama či sedět s nohama přes sebe: "Často jsou to maličkosti, které jsou důležité pro pocit volnosti, a tudíž nadchnou nejvíce," říká Frederik Thiede, certifikovaný ortotik-protetik (Ottobock). "Z mnoha rozhovorů vím, že hodně amputovaných zatěžuje to, že jsou i přes velmi kvalitní vybavení po každodenních činnostech na hranicích svých sil. Proto mnozí z nich vítají AeroLink System jako opravdový přínos." Konstrukce tohoto systému se ale projeví pozitivně na kvalitě života uživatelů i z jiných důvodů: odstranění lineru vede ke snížení výskytu podráždění pokožky. A díky speciálnímu provedení okraje pahýlového lůžka není lůžko prakticky patrné ani při nošení obtažených džín.

20 20 Inovativní: Komponenty systému AeroLink Systém AeroLink se skládá ze tří nově vyvinutých komponentů, které jsou však založeny na již osvědčených dílech. Jsou vzájemně optimálně sladěné a jejich funkce je v perfektní harmonii. Rovněž známá a osvědčená je stavba pahýlového lůžka. Hybridní liner AeroLink Se systémem AeroLink přichází Ottobock se svým prvním hybridním linerem. Spojením dvou materiálů speciálním postupem jsou kombinovány jeho pozitivní funkce. Na vnitřní straně se nachází osvědčený polyuretanový materiál, který chrání pahýl svými vlastnostmi a tlumí rázy. Materiál chrání mimořádně dobře zejména kostěné struktury rozložením tlaku - jak při vybavení podtlakem tak při vybavení systémem Harmony. Vnější strana sestává ze silikonu - tento materiál se vyznačuje velkou odolností při každodenním nošení. Přínosný je zejména tehdy, když se liner ohrnuje přes okraj lůžka, aby utěsnil systém vůči lůžku vnitřnímu. Zámek AeroLink Lock AeroLink Lock přebírá uvnitř systému dvě funkce: nejenže vzájemně spojuje vnitřní a vnější lůžko, ale zejména ventil integrovaný v trnu vyvíjí podtlak ve vnitřním lůžku. Zámek AeroLink nabízí ještě další inteligentní řešení - umožňuje snadnou montáž elektronické nebo mechanické pumpy Harmony. Posuvný adaptér AeroLink Pro správnou stavbu protézy je k dispozici nastavitelný posuvný adaptér AeroLink. Jeho subtilní konstrukce a nízká stavební výška současně zaručují dobrý vzhled. Stavba pahýlového lůžka Pahýlové lůžko systému AeroLink sestává z vnitřního lůžka, které je spojené integrovaným trnem s vnějším lůžkem. Díky podtlakové technologii ve vnitřním lůžku se snižují pohyby na minimum. Tvarové zachycení mezi vnitřním a vnějším lůžkem zabraňuje rotaci.

Dynamic Vacuum System

Dynamic Vacuum System Dynamic Vacuum System Geniálně jednoduchý, jednoduše geniální. Informace pro ortotiky-protetiky Speciální podtlak díky moderní technologii Dynamický podtlakový systém (DVS = Dynamic Vacuum System) pro

Více

Produktová řada WalkOn

Produktová řada WalkOn Produktová řada Dynamické AFO ortézy NOVINKA Flex Ortéza Flex zvedá chodidlo a umožňuje vysoký stupeň mobility. švihové fáze a snižuje kompenzační pohyby, jako např. prohlubování bederní lordózy při chůzi.

Více

Nákolenky ProFlex Plus. Flexibilita, která je znát

Nákolenky ProFlex Plus. Flexibilita, která je znát Nákolenky ProFlex Plus Flexibilita, která je znát Nákolenky ProFlex Plus Flexibilita, která je znát Po mnoha letech používání lze již ProFlex považovat za osvědčenou součást vybavení uživatelů. Těší nás,

Více

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc.

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. TRANSTIBÁLNÍ AMPUTACE Amputace dolní končetiny provedená mezi hlezenním kloubem a kolenním kloubem.

Více

bebionic Přirozený pohyb pro moderní dobu Informace pro ortotiky-protetiky

bebionic Přirozený pohyb pro moderní dobu Informace pro ortotiky-protetiky bebionic Přirozený pohyb pro moderní dobu Informace pro ortotiky-protetiky Myoruka bebionic je výsledkem dlouholeté spolupráce s uživateli protéz horní končetiny. Při jejím vývoji byl kladem zvláštní důraz

Více

PEDIATRICKÁ ŘEŠENÍ. Pro každé dítě

PEDIATRICKÁ ŘEŠENÍ. Pro každé dítě PEDIATRICKÁ ŘEŠENÍ Pro každé dítě DĚTI JSOU AKTIVNĚJŠÍ NEŽ DOSPĚLÍ Není žádným tajemstvím, že děti jsou aktivnější než dospělí. Mají více energie, více si hrají a dospělí na rozdíl od dětí v rámci svých

Více

> Kotníková ortéza Push ortho AFO NOVÝ! PUSH FOR FREEDOM. > push.eu

> Kotníková ortéza Push ortho AFO NOVÝ! PUSH FOR FREEDOM. > push.eu > Kotníková ortéza Push ortho AFO NOVÝ! PUSH FOR FREEDOM > push.eu > Kotníková ortéza Push ortho AFO PUSH AFO nabízí vynikající podporu při problémech se zdvihem nohy při chůzi. Inovativní konstrukce umožňuje

Více

Ortopedická. protetika. Standardy současných protetických pomůcek. Vydává: Federace ortopedických protetiků technických oborů Příloha č.

Ortopedická. protetika. Standardy současných protetických pomůcek. Vydává: Federace ortopedických protetiků technických oborů Příloha č. Ortopedická protetika Standardy současných protetických pomůcek Vydává: Federace ortopedických protetiků technických oborů Příloha č. 1, 20/2017 ISSN 1212-6705 Obsah 1 Standardy současných protetických

Více

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc.

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. TRANSTIBÁLNÍ AMPUTACE Amputace dolní končetiny provedená mezi hlezenním kloubem a kolenním kloubem.

Více

Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů

Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů TRIBOLOGIE Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů Vypracoval: Pavel Beran Obsah: Obsah 1. Zdravé koleno 2. Zatížení kolenního kloubu 3. Totální náhrady

Více

Má to cenu. Tereza Fagulcová maminka

Má to cenu. Tereza Fagulcová maminka Má to cenu Tereza Fagulcová maminka Korekční, polohovací dlahy na spaní: Výrobcem je ortoprotetická společnost. Tyto dlahy se vyrábí na míru a tím pádem jsou pacientovi časově omezeny Ortéza se užívá pouze

Více

Genium Genium X3. Stačí prostě jít. Informace pro ortotiky-protetiky

Genium Genium X3. Stačí prostě jít. Informace pro ortotiky-protetiky Genium Genium X3 Stačí prostě jít. Informace pro ortotiky-protetiky 2 Genium a Genium X3 Ottobock Nové Genium Dosud nejblíž přírodě Uživatelé si přejí nejvíce, aby na protézu museli myslet co nejméně.

Více

Běžkařské boty Salomon

Běžkařské boty Salomon Běžkařské boty Salomon S-LAB MANŽETA & 3D ENERGYZER 3D Energyzer zajišťuje lepší relaxaci svalů a rychlejší návrat lyže. Díky progresivní postranní podpoře poskytuje i dobrou kontrolu hran a volný pohyb

Více

SUR STANDARD SUR HD. Vozíky mechanické

SUR STANDARD SUR HD. Vozíky mechanické SUR STANDARD Mechanický vozík osvědčené, spolehlivé, velmi snadno složitelné konstrukce, vhodný jak do domácnosti, tak i do nemocnic, ústavů a jiných zdravotnických zařízení. Nosnost do 120 kg. skládací

Více

JOBST Elvarex Plus. Nová generace plochého pletení

JOBST Elvarex Plus. Nová generace plochého pletení JOBST Elvarex Plus Nová generace plochého pletení Bezešvé Technika 3D pletení JOBST Elvarex Materiál Zakázková řada kompresivních návleků plochého pletení pro lymfedém S jistotou všichni pacienti spokojeni

Více

Konstrukční a procesní inženýrství

Konstrukční a procesní inženýrství Virtual Prototyping Návrh a metodika výběru protézy dolní končetiny Název Doktorand Školitel Obor Virtual Prototyping Ing. David Paloušek doc. Ing. Josef Šupák Konstrukční a procesní inženýrství Měsíc

Více

Unity. Podtlakový systém bez kolenního návleku. Řešení TT.

Unity. Podtlakový systém bez kolenního návleku. Řešení TT. Řešení TT Unity Podtlakový systém bez kolenního návleku www.ossur.cz Jediný pokročilý podtlakový systém navržený pro používání s osvědčenou technologií Seal-In a Flex-Foot. CO JE NOVÉHO? Díky novému podtlakovému

Více

Technický katalog Systémy nosných ramen

Technický katalog Systémy nosných ramen Technický katalog Systémy nosných ramen 2 Různé úhly výhledu na stroj, vysoký nebo malý obsluhující pracovník, práce vsedě nebo vstoje se systémy nosných ramen Rittal optimálně realizujete interakci mezi

Více

NOVÝ Zpětný ventil. Typ 561 a 562. www.titan-plastimex.cz

NOVÝ Zpětný ventil. Typ 561 a 562. www.titan-plastimex.cz NOVÝ Zpětný ventil Typ 561 a 562 www.titan-plastimex.cz VÝHODY Nové zpětné ventily jsou maximálně spolehlivé a výkonné díky optimalizované geometrii proudění vede k vašemu prospěchu a vyššímu zisku. Zpětné

Více

Krypton. Nepřekonatelný Quickie

Krypton. Nepřekonatelný Quickie Krypton Nepřekonatelný Quickie jednoduše nepřekonatelný Již od začátku vývoje nové produktové řady aktivních vozíků nám bylo jasné, že další vývoj vyžaduje něco zvláštního. Naším posláním bylo vyrobit

Více

HIT / HIT T. Obraceče 97+021.CS.0814

HIT / HIT T. Obraceče 97+021.CS.0814 HIT / HIT T Obraceče 97+021.CS.0814 HIT / HIT T Obraceče Obraceče HIT se vyznačují především dokonalým kopírováním nerovností. To umožňuje šetrnou manipulaci se sklízeným materiálem při minimalizaci znečištění.

Více

Image 3. exkluzivní design s řešením pro každého

Image 3. exkluzivní design s řešením pro každého Image 3 exkluzivní design s řešením pro každého Image 3 exkluzivní design s řešením pro každého Image 3 Standard Image 3 Washable Image 3 XXL Přínosy Image 3 extra nízká poloha 28 cm 4 LINET Image 3 Extra

Více

Informace pro ortotiky-protetiky. TF Design Tipy a triky

Informace pro ortotiky-protetiky. TF Design Tipy a triky TF Design Tipy a triky Informace pro ortotiky-protetiky TF Design Tipy a triky 1 Zaměření Obsah Délka Délková míra Zapojte pacienta do měření Zeptejte se ho, jestli je posuvné měřítko správně pod hrbolem

Více

ADVANSAFIX IV R Úvodní informace. 27. července 2018

ADVANSAFIX IV R Úvodní informace. 27. července 2018 ADVANSAFIX IV R Úvodní informace 27. července 2018 OBSAH ÚVODNÍ INFORMACE O PRODUKTU PRODUKTOVÉ INFORMACE POROVNÁNÍ KAMPAŇ Úvodní informace ADVANSAFIX IV R Je autosedačka skupiny 1/2/3, 9 36kg, 9 měsíců

Více

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Jištění další osoby Metodický list číslo 5 VÝŠ Vydáno

Více

Matrx zádové opěrky. Invacare ZÁRUKA POHODLÍ. Invacare Matrx zádové opěrky: nikdy to nemohlo být snazší...

Matrx zádové opěrky. Invacare ZÁRUKA POHODLÍ. Invacare Matrx zádové opěrky: nikdy to nemohlo být snazší... Invacare Matrx zádové opěrky ZÁRUKA POHODLÍ Jana Masaryka 1713 500 12 Hradec Králové Tel.: 495 220 684 Fax: 495 221 327 E-mail: sivak@sivak.cz Invacare Matrx zádové opěrky: nikdy to nemohlo být snazší...

Více

Image 3. excelentní design s řešením pro každého

Image 3. excelentní design s řešením pro každého Image 3 excelentní design s řešením pro každého Image 3 excelentní design s řešením pro každého Image 3 Standard Image 3 Washable Image 3 XXL Přínosy Image 3 extra nízká poloha 28 cm 4 Linet Image 3 Extra

Více

Dokonalá vyváženost stability a dynamiky.

Dokonalá vyváženost stability a dynamiky. Dokonalá vyváženost stability a dynamiky. Lidé rádi dělají věci po svém to je přirozené. Nechci být omezen nastavenou rychlostí chůze nebo tím, že musím opravdu pomalu měnit směr. Chci se pohybovat volně,

Více

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU On-line datový list FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC150 Carflow Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou

Více

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS.

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS. Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace Chyby při polohování Markéta Stošková DiS. Zásady, které se často porušují Polohovat po 2 hodinách, podle potřeb pacienta i častěji, mikropolohování, v noci

Více

Běh na lyžích Vázání 2011/2012

Běh na lyžích Vázání 2011/2012 Běh na lyžích Vázání 2011/2012 58 Poháněná vaší silou. Radost z lyžování je individuální a může ji prožít jen lyžař. Bez ohledu na věk, schopnosti a další okolnosti, je lyžařova radost z lyžování vyšší

Více

ŽACÍ STROJE SE STŘEDOVÝM UCHYCENÍM A POHONEM KLOUBOVOU HŘÍDELÍ: MINIMUM PRACOVNÍHO ČASU A VYSOKÁ EFEKTIVITA PRÁCE

ŽACÍ STROJE SE STŘEDOVÝM UCHYCENÍM A POHONEM KLOUBOVOU HŘÍDELÍ: MINIMUM PRACOVNÍHO ČASU A VYSOKÁ EFEKTIVITA PRÁCE DISKOVÉ ŽACÍ STROJE ŽACÍ STROJE SE STŘEDOVÝM UCHYCENÍM A POHONEM KLOUBOVOU HŘÍDELÍ: MINIMUM PRACOVNÍHO ČASU A VYSOKÁ EFEKTIVITA PRÁCE Bellon vyvíjí a vyrábí žací stroje a kondicionéry pro různé potřeby.

Více

ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ

ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ Protetika a fyzioterapie po amputacích na horní končetině Jarmila Kristiníková Hana Sochorová

Více

E + motion. Kolekce aktivních soft bandáží z medi. medi. I feel better.

E + motion. Kolekce aktivních soft bandáží z medi. medi. I feel better. Kolekce aktivních soft bandáží z medi medi. I feel better. E + MOTION OPTIMALIZOVÁNO PRO POHYB. je kolekce prémiových aktivních soft bandáží z medi, ve kterých se spojuje funkčnost s moderním sportovním

Více

Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame

Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame 3 Maximální startovací výkon s akumulátory Bosch Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla Jasné, jednoduché a kompaktní: řada akumulátorů společnosti

Více

Dveřní zavírače s kluznou lištou DORMA TS 97

Dveřní zavírače s kluznou lištou DORMA TS 97 Dveřní zavírače s kluznou lištou DORMA TS 97 DORMA TS 97 Dveřní zavírače s kluznou lištou Perfektní spojení tvaru a funkce S TS 97 nabízí DORMA nejmenší dveřní zavírač s kluznou lištou pro oblast technického

Více

07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky 07.01.01.01 mechanické vozíky - základní

07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky 07.01.01.01 mechanické vozíky - základní Kategorizační strom zdravotnických prostředků viz http://szpcr.cz/aktuality/20130919.pdf doplněný o odborná kritéria (indikační omezení) vynechány preskripční omezení, množstevní a finanční limity, vlastnictví

Více

je pro nás osobní záležitostí.

je pro nás osobní záležitostí. á v o d z e j Slekce 0 2 19 ko Alpina je odborníkem na obuv. Už více než 70 let se specializujeme na sportovní boty, při jejichž výrobě přímo v srdci Evropy využíváme znalosti a dovednosti našich předchůdců

Více

SONOPULS 492 NOVÝ MODEL

SONOPULS 492 NOVÝ MODEL Vrcholem série 4 je přístroj Sonopuls 492, jenž nabízí aplikaci ultrazvuku, elektroterapie a kombinované terapie za pomoci multifrekvenčních ultrazvukových hlavic o frekvenci 1 a 3 MHz a kompletní nabídky

Více

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zeleno-žlutá má sílu Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zaručená kvalita originálního náhradního dílu: Program výrobků MANN-FILTER pro stavební stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry

Více

Sněhové řetězy pro. osobní vozy. Přehled výrobků. osobní vozy

Sněhové řetězy pro. osobní vozy. Přehled výrobků. osobní vozy Sněhové řetězy Přehled výrobků 11 Individuální. Inovativní.. S jistotou k cíli. Inovovaná technologie, praktický design a kvalitní materiál zaručují značku. Jednoduchá montáž řetězů umožňuje rychlé a snadné

Více

ČESKY. hartl-crusher.com NOTHING CAN SUBSTITUTE EXPERIENCE HARTL KNOW-HOW

ČESKY. hartl-crusher.com NOTHING CAN SUBSTITUTE EXPERIENCE HARTL KNOW-HOW ČESKY hartl-crusher.com NOTHING CAN SUBSTITUTE EXPERIENCE HARTL KNOW-HOW HBC 650-1250 JEDINEČNÁ TECHNOLOGIE QUATTRO MOVEMENT Díky jedinečnému uložení vzpěrné desky vzniká unikátní pohyb Quatro drticích

Více

708 D. Standardní invalidní vozík s fixní zádovou opěrkou AMP T30 HEM2. Odzkoušené Crash testem. Standardní & lehký invalidní vozík

708 D. Standardní invalidní vozík s fixní zádovou opěrkou AMP T30 HEM2. Odzkoušené Crash testem. Standardní & lehký invalidní vozík 708 D C16 puntíkatá C27 Standardní invalidní vozík s fixní zádovou opěrkou Skládací ruční opěrky jsou vybavený měkkým, extra dlouhým a pohodlným polstrováním. Sedadlová a zádová tkanina spolu s hliníkovou

Více

Nejlepší ergonomie pro perfektní přenos síly

Nejlepší ergonomie pro perfektní přenos síly Pohodová práce Pohodové užívání Nejlepší ergonomie pro perfektní přenos síly Kompaktní konstrukce a výkonný motor EC pro šroubování a vrtání bez únavy. Nové nářadí série Ergonomic s čipem Syneon. Make

Více

HSW EASY SAFE - BEZPEČNÉ UCHYCENÍ I PRO LEPENÉ BEZPEČNOSTNÍ SKLO (VSG)

HSW EASY SAFE - BEZPEČNÉ UCHYCENÍ I PRO LEPENÉ BEZPEČNOSTNÍ SKLO (VSG) HSW EASY SAFE - BEZPEČNÉ UCHYCENÍ I PRO LEPENÉ BEZPEČNOSTNÍ SKLO (VSG) Nové horizontálně posuvné dělící stěny díky technologii Clamp & Glue používají lepené bezpečnostní sklo pro bezpečnost a snadnější

Více

bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Citroen Nemo Berlingo Jumpy Jumper

bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Citroen Nemo Berlingo Jumpy Jumper bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Citroen Nemo Berlingo Jumpy Jumper bott vario Vestavba pro Váš Citroën 2 Rozhodli jste se pro vozidlo Citroen. Touto volbou jste si vytvořili perfektní základnu pro

Více

Počítá se každá sekunda, každý hřebík řádně sedí

Počítá se každá sekunda, každý hřebík řádně sedí Počítá se každá sekunda, každý hřebík řádně sedí NOVINKA! Profesionální modré pneumatické hřebíkovačky pro profesionály od profesionálů www.bosch-professional.cz 2 Úvod Vyvinuto pro profesionály, otestováno

Více

Sněhové řetězy pro autobusy & užitková vozidla

Sněhové řetězy pro autobusy & užitková vozidla Sněhové řetězy pro autobusy & užitková vozidla Přehled výrobků 23 & užitková vozidla Spolehlivé. Inovativní.. Bezpečná přeprava osob a nákladu. Pro autobusy může znamenat nebezpečí přejet zasněženou vozovku.

Více

Další generace závodních vázání pro běžecké lyžování 2014/2015. www.rottefella-katalog.cz

Další generace závodních vázání pro běžecké lyžování 2014/2015. www.rottefella-katalog.cz Další generace závodních vázání pro běžecké lyžování 2014/2015 397 Systém Xcelerator Systém Xcelerator je kompletní, integrovaný systém, který zvyšuje požitek a efektivitu z lyžování jak u závodních, tak

Více

E + motion. Kolekce aktivních soft bandáží z medi. medi. I feel better.

E + motion. Kolekce aktivních soft bandáží z medi. medi. I feel better. Kolekce aktivních soft bandáží z medi medi. I feel better. OPTIMALIZOVÁNO PRO POHYB. E + motion je kolekce prémiových aktivních soft bandáží z medi, ve kterých se spojuje funkčnost s moderním sportovním

Více

DATUM VYDÁNÍ CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ

DATUM VYDÁNÍ CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ DATUM VYDÁNÍ 1. 1. 2017 CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102 POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno

Více

Pastorkové dveřní zavírače s ramínkem DORMA TS 83 TS 73V TS 72 TS 71

Pastorkové dveřní zavírače s ramínkem DORMA TS 83 TS 73V TS 72 TS 71 Pastorkové dveřní zavírače s ramínkem DORMA TS 83 TS 73V TS 7 TS 7 DORMA TS 73V DORMA TS 83 Komfortní Gleitschienendveřní Türschließersystem zavírače Univerzální, vysoce kvalitní dveřní zavírače se snadnou

Více

Takto zafixovaný pacient může být vyšetřen RTG, ECT či MRP, neboť systém RedVac je plně kompatibilní s těmito přístroji.

Takto zafixovaný pacient může být vyšetřen RTG, ECT či MRP, neboť systém RedVac je plně kompatibilní s těmito přístroji. RedVac POMÁHÁ ZACHRÁNIT ŽIVOT Systém vakuových fixačních prostředků RedVac využívá unikátní technologie 56 komor naplněných sypkým materiálem o přesně určeném tvaru, rozměru a hmotnosti. Materiál dokonale

Více

bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Mercedes-Benz Osobní vozidla Vito Sprinter

bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Mercedes-Benz Osobní vozidla Vito Sprinter bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Mercedes-Benz Osobní vozidla Vito Sprinter bott vario Vestavba pro Váš Mercedes-Benz 2 Rozhodli jste se pro vozidlo Mercedes-Benz. Touto volbou jste si vytvořili perfektní

Více

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Mikula J, Müllerová N. Prevence dekubitů. Praha: Grada Publishing, 2008. Polohování pacienta po cévní mozkové příhodě (CMP) je velmi důležité a mělo by

Více

IB 15/120. Držák kufru s tryskami. Automatické vyprazdňování zbylého ledu

IB 15/120. Držák kufru s tryskami. Automatické vyprazdňování zbylého ledu Nový otryskávací přístroj IB 15/120 je ještě výkonnější než jeho předchozí model a přesvědčí svou robustní konstrukcí a velmi spolehlivou technikou. 1 Držák kufru s tryskami 3 Automatické vyprazdňování

Více

Freeliftsedačky. Schodišťové sedačky zakřivené

Freeliftsedačky. Schodišťové sedačky zakřivené Freeliftsedačky Schodišťové sedačky zakřivené s v ě t b e z b a r i é r Výhody schodišťových sedaček Freelift společnosti Handicare Je bezpečná, hezká a dokonce se hodí do mého interiéru Schodišťová sedačka

Více

SHRNOVAče řady v MAGNUM PRO

SHRNOVAče řady v MAGNUM PRO SHRNOVAče řady v EXPLORER MAGNUM EVOLUTION MAGNUM PRO 6 dobrých důvodů pro zakoupení shrnovače sitrex Vynikající sběr píce shrnovače s prstovými koly zaručují šetrný sběr píce, aniž by docházelo k odrolu

Více

Terénní užitkové vozidlo

Terénní užitkové vozidlo Terénní užitkové vozidlo Společník pro práci a volný čas Mechron Je jedno, zda chcete pracovat na farmě nebo v lese, Kioti Mechron 4 4 se hodí pro všechny práce. Se čtyřmi nezávisle zavěšenými koly zadní

Více

Problémy vytvořené velkou rozmanitosti monitorování tlaku v pneumatikách.

Problémy vytvořené velkou rozmanitosti monitorování tlaku v pneumatikách. ALLIGATOR sens.it Programovatelný senzor tlaku v pneumatikách. Evropská komise se rozhodla zavést monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS), ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, stejně jako ke snížení

Více

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Současná civilizace je charakteristická nedostatečnou pohybovou aktivitou. ICHS obesita DM hemoroidy ICHDK bolesti zad stoupá počet profesí se sedavým charakterem

Více

TIMIX. Elektrické invalidní vozíky. Volitelné polička na zavazadlo

TIMIX. Elektrické invalidní vozíky. Volitelné polička na zavazadlo TIMIX C71 C72 C73 zelená Volitelné polička na zavazadlo TIMIX umožňuje ostřejší otáčení se ve vnitřních prostorách a slouží pro lepší překonávání překážek, jako jsou např. prahy při vstupu do místního

Více

PRŮVODCE SPOLEČNOSTI DELL MOBILITA

PRŮVODCE SPOLEČNOSTI DELL MOBILITA PRŮVODCE SPOLEČNOSTI DELL MOBILITA JAK BY MĚLY NOTEBOOKY VYPADAT Požadujete notebook bez kompromisů. Chcete omezit prostoje pomocí systémů, které zvládnou i nejtěžší překážky na cestách. Chcete dosáhnout

Více

Pisoárový systém Geberit. Flexibilní řešení

Pisoárový systém Geberit. Flexibilní řešení Pisoárový systém Geberit. Flexibilní řešení Všechny výhody z jediného zdroje. Největší předností pisoárového systému Geberit je jeho flexibilita představuje ideální řešení pro každý požadavek nebo stavební

Více

Počítá se každá sekunda, každý hřebík řádně sedí

Počítá se každá sekunda, každý hřebík řádně sedí 2 Úvod Co k nim patří: příslušenství pro pneumatické hřebíkovačky Bosch Příslušenství Dřík Délka Průměr Kvalita Množství/karton GSN 90-34 DK Hřebíky s hlavičkou D 34 v pásu 2 608 200 001 2 608 200 004

Více

SOUPIS VNITŘNÍHO VYBAVENÍ Příloha č. 4 ZD k veřejné zakázce: "Vybavení domova se zvláštním režimem"

SOUPIS VNITŘNÍHO VYBAVENÍ Příloha č. 4 ZD k veřejné zakázce: Vybavení domova se zvláštním režimem SOUPIS VNITŘNÍHO VYBAVENÍ Příloha č. 4 ZD k veřejné zakázce: "Vybavení domova se zvláštním režimem" č. NÁZEV POPIS CENA KS CELKOVÁ CENA ILUSTRAČNÍ FOTOGRAFIE 1. Ošetřovatelská vana sedací Sedací vana s

Více

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Crhonková, R. 1,2, Coufalová, R. 1, Kubová, M. 2, 1 Oddělení rehabilitace, FN Olomouc 2 Ústav fyzioterapie, FZV UP v Olomouci Úvod poruchy

Více

T R A N S P R O Ř E Š E N Í J A K VYBRAT SESTAVIT ŘÍDIT VLASTNIT. www.belos.cz

T R A N S P R O Ř E Š E N Í J A K VYBRAT SESTAVIT ŘÍDIT VLASTNIT. www.belos.cz Ř E Š E N Í J A K VYBRAT SESTAVIT ŘÍDIT VLASTNIT www.belos.cz Z I M A Jaro, léto, podzim a zima. Není tomu tak dávno co bylo třeba několika strojů pro celoroční údržbu. Nyní ovšem Belos představuje nosič

Více

RENOMOVANÝ ITALSKÝ VÝROBCE již od roku 1980 BEZOLEJOVÉ KOMPRESORY COMPACT AIR

RENOMOVANÝ ITALSKÝ VÝROBCE již od roku 1980 BEZOLEJOVÉ KOMPRESORY COMPACT AIR RENOMOVANÝ ITALSKÝ VÝROBCE již od roku 1980 BEZOLEJOVÉ KOMPRESORY COMPACT AIR PROGRAM 2014 Spektrum služeb KDO JE GENTILIN Centrum kvality Firma GENTILIN byla založena před 30 lety v italském městě Trissino

Více

KOMFORTNÍ KOVÁNÍ PRO OKENICE. Roto Fentro. Dokonalý tvar a funkce

KOMFORTNÍ KOVÁNÍ PRO OKENICE. Roto Fentro. Dokonalý tvar a funkce KOMFORTNÍ KOVÁNÍ PRO OKENICE Roto Fentro Dokonalý tvar a funkce FENTRO - MNOHOSTRANNÉ VYUŽITÍ, VYSOKÁ KVALITA ZPRACOVÁNÍ, JEDNODUCHÁ A RYCHLÁ MONTÁŽ Kování ROTO FENTRO bylo koncipováno pro mnohostranné

Více

TOP. Shrnovače. 97+022.cs.0814

TOP. Shrnovače. 97+022.cs.0814 TOP Shrnovače 97+022.cs.0814 Úspěch spočívá v detailech Shrnovače Pöttinger s nízkou energetickou náročností a dobrou manévrovatelností odpovídají požadavkům praktiků. Šetrné zacházení s krmivem je však

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Modul-Express PRO BALÍKOVOU ZÁSILKOVOU SLUŽBU

Modul-Express PRO BALÍKOVOU ZÁSILKOVOU SLUŽBU Modul-Express PRO BALÍKOVOU ZÁSILKOVOU SLUŽBU SKLÁDACÍ POLICE SKLÁDACÍ POLICE Systém je vyroben z vysoce pevné oceli a je lehký i robustní. Systém je ideální pro firmy, které potřebují dobré úložné možnosti,

Více

WL44. Všeuměl pro každodenní maximální výkon

WL44. Všeuměl pro každodenní maximální výkon WL44 Kloubové kolové nakladače Všeuměl pro každodenní maximální výkon Kloubový kolový nakladač WL44 vám nabízí výkon, obratnost a účinnost v jediném stroji. Náležitě se stará o pracovní činnost a při každém

Více

Air2Care. Komfort & prevence dekubitů PEČOVATELSTVÍ PEČOVATELSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ

Air2Care. Komfort & prevence dekubitů PEČOVATELSTVÍ PEČOVATELSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ Air2Care Komfort & prevence dekubitů PEČOVATELSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ PEČOVATELSTVÍ Air2Care Komfort, kvalita a prevence Variabilní systém Air2Care přináší komfortní řešení pro dlouhodobě hospitalizované klienty

Více

Střední třída IVR 40/30 Pf. Vybavení: Příslušenství v objemu dodávky No Nádrž v dodávce Yes Očištění filtru manuální.

Střední třída IVR 40/30 Pf. Vybavení: Příslušenství v objemu dodávky No Nádrž v dodávce Yes Očištění filtru manuální. Střední třída IVR 40/30 Pf Průmyslový vysavač Kärcher IVR 40/30 Pf: s vysoce kvalitním kompresorem bočního kanálu a kapesním filtrem. Ideální pro dlouhé pracovní cykly a jemné prachy v oblasti výroby a

Více

EVVA. Mechanické a elektronické uzamykací systémy

EVVA. Mechanické a elektronické uzamykací systémy EVVA Mechanické a elektronické uzamykací systémy Mechanika EVVA prověřená bezpečnost Každý mechanický systém je jedinečný svým technickým provedení i funkcí. Společná je jim nejvyšší úroveň kvality a výborná

Více

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla NOVINKA! Akumulátory Bosch S3 - S4 - S5 Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla S5: zdroj energie pro vozidla vyšší třídy S4: energie

Více

Parallel - o - Matic

Parallel - o - Matic Parallel - o - Matic ... technika v pohybu! Hydraulický řídící blok MCV se vyznačuje především centrální distribucí oleje, ale také kompaktním a modulárním stavebnicovým systémem. MCV blok lze rozšířit

Více

Flexibilní řešení pro nářadí. Individuální výběr nářadí a systémy pro jeho ukládání

Flexibilní řešení pro nářadí.   Individuální výběr nářadí a systémy pro jeho ukládání Flexibilní řešení pro nářadí Individuální výběr nářadí a systémy pro jeho ukládání Rozsáhlý sortiment s více než 15 000 položkami Více než 500 položek ergonomického ručního nářadí Velké množství osvědčených

Více

PISOÁROVÝ SYSTÉM GEBERIT FLEXIBILNÍ ŘEŠENÍ

PISOÁROVÝ SYSTÉM GEBERIT FLEXIBILNÍ ŘEŠENÍ PISOÁROVÝ SYSTÉM GEBERIT FLEXIBILNÍ ŘEŠENÍ VŠECHNY VÝHODY Z JEDINÉHO ZDROJE Největší předností pisoárového systému Geberit je jeho flexibilita představuje ideální řešení pro každý požadavek nebo stavební

Více

www.nexaautocolor.com Nexa Autocolor and design, Turbo Vision and PaintManager are registered trademarks and RapidMatch is a trademark of PPG Industries Ohio, Inc. 2017 PPG Industries, all rights reserved.

Více

RD 50 Kolové dumpery. Profesionální manipulace s materiálem pohyblivý, rychlý a hospodárný.

RD 50 Kolové dumpery. Profesionální manipulace s materiálem pohyblivý, rychlý a hospodárný. RD 50 Kolové dumpery Profesionální manipulace s materiálem pohyblivý, rychlý a hospodárný. Kompaktní rozměry poskytují pohyblivost třídy 3-5 t. DW50 může snadno soutěžit s velkými stroji, inovativní koncept

Více

Albín Hanák Tuřanka 115 CZ-627 00 Brno

Albín Hanák Tuřanka 115 CZ-627 00 Brno Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft mbh & Co. KG Porschestraße 8 59227 Ahlen (Westfalen) Deutschland Tél. +49 (0) 2382 9814-0 Fax +49 (0) 2382 9814-40 Internet www.geringhoff.de Courriel info@geringhoff.de

Více

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102 CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102 POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno pro oporu a odlehčení dolních

Více

Chytrý termostat. Vlastnosti, funkce, výhody

Chytrý termostat. Vlastnosti, funkce, výhody Chytrý termostat Vlastnosti, funkce, výhody siemens.com/buildingtechnologies Chytrý termostat Siemens Termostat, který je jiný. Vyroben pro profesionální trh, pomáhá vytvářet perfektní místa. Co odlišuje

Více

IB 15/120. Držák kufru s tryskami. Automatické vyprazdňování zbylého ledu. Efektivní proudění vzduchu v přístroji.

IB 15/120. Držák kufru s tryskami. Automatické vyprazdňování zbylého ledu. Efektivní proudění vzduchu v přístroji. Nový otryskávací přístroj je ještě výkonnější než jeho předchozí model a přesvědčí svou robustní konstrukcí, nejspolehlivější technikou a nejlepšími výsledky při otryskávání suchým ledem. 1 Držák kufru

Více

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken.

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken. Kalanetiku pod názvem The Callanetics Excercise Method uvedla do světa v roce 1980 Callan Pinckneyová. Tato velmi individuální a specifická metoda využívá přesné polohy těla k izolování specifických svalových

Více

trak Xchange Zařízení na výměnu baterií pro nabíjecí stanice illustration ressemblante

trak Xchange Zařízení na výměnu baterií pro nabíjecí stanice illustration ressemblante Motive Power Systems Reserve Power Systems Special Power Systems Service trak Xchange Zařízení na výměnu baterií pro nabíjecí stanice illustration ressemblante trak Xchange trak Xchange Zařízení na výměnu

Více

Spolehlivé. Inovativní. pewag.

Spolehlivé. Inovativní. pewag. Spolehlivé. Inovativní.. Bezpečná přeprava osob a nákladu. Pro užitková vozidla může znamenat nebezpečí přejet zasněženou vozovku. Na první místo řadíme spolehlivost, stabilitu a snadnou manipulaci v těžkých

Více

MOTION. 100 kg. 5 let záruka

MOTION. 100 kg. 5 let záruka MOTION elektricky Výškově stavitelné stoly +5 100 kg certifikace EU 5 let záruka snadná montáž nosnost 100 kg elektricky pohon HOBIS MOTION Stoly, které se vám dokáží přizpůsobit. HOBIS MOTION vám nabízí

Více

POUZE VOZÍKY TOYOTA SE SYSTÉMEM SAS VĚDÍ, JAK

POUZE VOZÍKY TOYOTA SE SYSTÉMEM SAS VĚDÍ, JAK POUZE VOZÍKY TOYOTA SE SYSTÉMEM SAS VĚDÍ, JAK ÚČINNĚ SNÍŽIT NÁKLADY Vysokozdvižné vozíky Toyota vybavené systémem SAS využívají inteligentní technologie k omezení vašich nákladů na řidiče a na vzniklé

Více

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě Pomůcky napomáhají při chůzi zapojením rukou a jejich reakčních schopností. Navyšují Vaší stabilitu, zvyšují pocit jistoty i výdrž v chůzi. Snižují zatížení dolních končetin, odlehčují a snižují bolestivost

Více

HEYMAN ve zdravotnické technice. V této prezentaci najdete přehled našich řešení ve zdravotnické technice.

HEYMAN ve zdravotnické technice. V této prezentaci najdete přehled našich řešení ve zdravotnické technice. HEYMAN ve zdravotnické technice V této prezentaci najdete přehled našich řešení ve zdravotnické technice. Elektronické uzávěry E-Keeper Hodí se velmi dobře pro použití do skříní na léky, takže léky může

Více

Display Technology for your Industry

Display Technology for your Industry O nás Display Technology for your Industry Zobrazovací technologie pro Váš průmysl SemsoTec Group vytvoří ve Vaší společnosti kompletní výrobní řetězce pro Infotainment-Displeje a řídící jednotky od prototypů

Více

bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Ford Osobní vozidla Tranzit Connect Tranzit

bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Ford Osobní vozidla Tranzit Connect Tranzit bott vario vestavba pro Vaše vozidlo Ford Osobní vozidla Tranzit Connect Tranzit bott vario Vestavba pro Vašeho Forda 2 Rozhodli jste se pro vozidlo Ford. Touto volbou jste si vytvořili perfektní základnu

Více

MORE FROM WOOD. VÍCE než LAMInÁTOVÁ PODLAHA.

MORE FROM WOOD. VÍCE než LAMInÁTOVÁ PODLAHA. MORE FROM WOOD. LANEO nová PODLAHA VÍCE než LAMInÁTOVÁ PODLAHA. www.egger.com/laneo LA1022 Ořech Revel LANEO NOvá podlaha. cork + ROzdíL spočívá v technologii. Tajemství podlahy LAneO spočívá v technologii

Více

Krátké diskové brány Rubin 12

Krátké diskové brány Rubin 12 Krátké diskové brány Rubin 12 1 Hlouběji, rychleji, intenzivněji: Rubin 12 2 Dosud zajišťovaly krátké diskové brány intenzivní a rovnoměrné promísení půdy a organické hmoty až do pracovní hloubky přibližně

Více

PÁTEŘ. Komponenty nosná hydrodynamická kinetická. Columna vertebralis 24 pohybových segmentů, 40 % délky těla

PÁTEŘ. Komponenty nosná hydrodynamická kinetická. Columna vertebralis 24 pohybových segmentů, 40 % délky těla BIOMECHANIKA PÁTEŘ PÁTEŘ Komponenty nosná hydrodynamická kinetická Columna vertebralis 24 pohybových segmentů, 40 % délky těla PÁTEŘ STRUKTURA Funkce: stabilizace, flexibilita, podpora, absorpce nárazu,

Více

a znovuobjevte správné drženi těla při sezeni

a znovuobjevte správné drženi těla při sezeni Rovnovážné sezení - aktivní sezení a držení těla Způsob sezení, na který jsme si zvykli, nás nutí sedět staticky a pasivně. Krk, záda a krční páteř tímto způsobem velmi trpí. a znovuobjevte správné drženi

Více