GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CN přednáška

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CN 02. 5. přednáška"

Transkript

1 GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CN přednáška

2 Geokódování u GIS 1. Geokodovanie je postup, při kterém k mapě přidáváme bodové umístění definované adresou (ulice, číslo, nebo jiná informace o adrese). Je to vlastně počítačový ekvivalent zapíchávaní špendlíků do nástěnné mapy ulic. Když geokódujeme tabulkové údaje obsahující adresy, ArcView načítá adresy, vyhledá jejich umístění na mapě a vytvoří nové téma obsahující bod pro každou adresu, která byla nalezena. 2. Geokódovaní adres má mnoho forem použití, můžeme například znázornit bydliště studentů ve vztahu k navštěvované škole, mapují umístění zákazníků a na základě toho vybrat umístění nové pobočky anebo analyzovat oblasti města, kde je zvýšená kriminalita.

3 Postup práce 1. Tabulku uliční sítě doplníme o položky adresy 2. Vytvoříme geokódovací index je možné nastavit pravopisnou citlivost a míru shody 3. Je možné použít názvu místa místo adresa, je potřeba vytvořit konverzní tabulku 4. Můžeme lokalizovat jednu adresu 5. Můžeme označit vybrané místa hromadně

4 Modelování nad GIS Nejvýkonnější geografické informační systémy obvykle disponují mocnými nástroji na zpracování a analýzu geografických (prostorových a atributových) dat Nástroje na analýzu blízkosti a souvislosti, tvorbu a analýzu digitálního modelu terénu Geometrická měření a výpočty Nástroji na realizaci modelů na bázi síťové analýzy Geografické informační systémy se dnes využívají zejména pro inventarizaci, správu, případně pro analýzy a modelování v rámci určitého území. Evidenční stránka problému je pouze nutným základem. Síla geografických informačních systémů je zejména ve využití dobře zorganizovaných dat k modelování různých problémů a situací. Tento trend nabývá na intenzitě.

5 Jakýkoliv proces lze vyjádřit matematickým zápisem nebo souborem takových zápisů. Sestavují se tak různé druhy modelů. Modely jsou přiblížením mechanismu, dle kterého fungují reálné jevy. Čím jednodušší je jev, tím snazší je formulování jeho mechanismu matematickými prostředky. K základním používaným modelům patří: 1. Logické modely ty vycházejí ze základních axiomů logiky a řídí se pravidly binární Booleovy algebry. Jejich výsledky jsou vyjádřeny jako diskrétní, resp. alternativní veličiny (pravda /nepravda) 2. Deterministické modely - popisují jevy ve smyslu fyzikálních zákonů. Základním jejich předpokladem je tvrzení, že fyzikální síly řídící proces jsou známy a vše, co je požadováno, je shromáždit odpovídající data. Přesnost těchto modelů závisí na kvalitě nashromážděných dat a nedefinovaných parametrech modelu.

6 3. Stochastické modely popisují jevy ve smyslu fyzikálních zákonů. Na rozdíl od deterministických modelů je alespoň jedna ze vstupních veličin nebo alespoň jeden z parametrů vyjádřen jako pravděpodobnostní proměnná. Výsledky těchto modelů jsou pravděpodobnostní funkce. Vhodně kalibrované stochastické modely pak mohou vyjadřovat prognózy modelovaných jevů pomocí např. středních hodnot výsledných rozdělení. 4. Optimalizační a strategické modely jde převážně o modely založené na teorií operačního výzkumu. Do této oblasti patří řada metod a analýz založených např. na síťovém grafu, lineárním a nelineárním matematickém programování. K nejznámějším modelům patří problematika modelování dopravních sítí. Součástí této oblasti jsou také modely hromadné obsluhy (zásobovací modely), modely dopravních proudů apod.

7 Základy optimalizace na síťovém grafu Mnoho užitečných algoritmů operační analýzy má svůj teoretický základ v teorií grafů. Jde především o algoritmy pro řešení úloh, jejichž modelem je orientovaný, případně neorientovaný graf. K nejznámějším úlohám patří: 1. Vyhledání optimální cesty (trasy) mezi dvěma nebo více místy dopravní sítě. Trasa může být vyhledána na základě předem daných podmínek, jako např. trasa s nejkratší délkou, trasa s nejmenšími náklady apod. Nejkratší cestou rozumíme cestu, která má nejmenší délku ze všech možných cest mezi počátečním a koncovým vrcholem 2. Nalezení nejdelší či nejdražší cesty v síťovém grafu, tj. obecně nalezení cesty nejvyšší hodnoty, která může být kritickou cestou vzhledem k době trvání složitého projektu

8 3. Nalezení času rozšíření poruchy, infekční nákazy nebo poplašné zprávy v určité oblasti apod. 4. Nalezení uzavřené trasy v dopravní síti, tzv. úloha obchodního cestujícího. Tato úloha znamená problém nalezení uzavřené cesty, která vede přes všechny vrcholy grafu a má minimální délku 5. Nalezení oblasti, jenž je dostupná z jednoho místa (uzlu) dopravní sítě, tj. vyřešení dopravní obslužnosti oblasti (úloha je často známá pod názvem úloha čínského pošťáka). Praktickými aplikacemi této úlohy jsou roznáška pošty, svoz komunálního odpadu, zametání silnic apod. 6. Nalezení nejspolehlivějšího spojení v síti Dopravní systémy lze rozdělit: Na tradiční dopravní odvětví (železniční, silniční, letecká a lodní doprava) Ale i na systémy vnitropodnikové dopravy (mezioperační doprava ve výrobních závodech, doprava poštovních zásilek Pokud připustíme i dopravu nehmotných zásilek, lze za dopravní systémy považovat telefonní a počítačové sítě).

9 Každý reálný přepravní systém má svou vlastní dopravní infrastrukturu Ačkoliv konkrétní systémy mohou být diametrálně odlišné, pokud je posuzujeme z hlediska technologie dopravy zásilek, mají určité společné vlastnosti Např. se skládají z množství místně vzdálených uzlů vzájemně propojených úseky dopravní sítě, po kterých se uskutečňuje požadovaná přeprava zásilek Tato společná vlastnost, která je nezávislá na technologii přepravy zásilek, je důležitá pro jednotný popis dopravních systémů a pro návrh společných metod a algoritmů řízení, které jsou použitelné pro řadu různorodých aplikací v praxi. Pojem logistika představuje zprostředkování přísunu zboží a služeb od zdrojů ke spotřebitelům Logistika tedy představuje jistou složku průmyslu a obchodu, přičemž její důležitost s rozvíjející se dělbou práce a objemem výroby neustále roste.

10 Mnoho vztahů a souvislostí v teorií dopravních a komunikačních systémů je často výhodnější popsat grafickou formou než slovně, logicky dochází k propojení s teorií grafů. Grafem se dá tedy popsat jak komunikační síť, tak i pracovní proces probíhající v reálném čase. Pro dopravní úlohy je možné za objekt zkoumání považovat dopravní soustavu, která by zahrnovala existující infrastrukturu dopravních cest, soubor technického vybavení a personálního obsazení všech funkcí, tedy celý soubor prostředků, které zabezpečují proces přemísťování hmotných nebo nehmotných elementů (např. cestujících, zásilek nebo zpráv). Pro prvky zvoleného systému není nutné vždy uvažovat všechny jejich vlastnosti, ale jen vlastnosti důležité pro řešenou úlohu. Výběr pouze významných vlastností prvků systému je procesem abstrakce. Po stanovení objektu zkoumání je třeba sestavit model vybraného systému.

11 Znamená to zvolit vhodný způsob popisu systému a jeho reprezentaci počítači Věnujme se např. dopravní síti Dopravní sít' představuje pevnou část abstraktního dopravního systému i reálných dopravních systémů. Uzly dopravní sítě mohou reprezentovat například stanice na železniční síti, města a křižovatky na silniční síti. Úseky dopravní sítě potom mohou znamenat reálné traťové úseky na železnici, případně silnici. První část popisu dopravního systému tvoří údaje o dopravní síti, která představuje pevnou část dopravního systému. Z hlediska návrhu údajových struktur je to asi část nejobtížnější a zároveň nejzajímavější, protože musí vyhovovat řadě rozličných požadavků.

12

13 Asi nejjednodušším způsobem popisu dopravní sítě bude seznam úseků sítě, ve kterém budou uvedeny identifikátory počátečního a koncového uzlu. Dalším způsobem reprezentace je incidenční matice, která ukazuje, se kterými uzly je každý úsek sítě incidentní nebo jinými slovy udává nám koncové uzly každého úseku. V incidenční matici jsou údaje pro každý uzel zapsány v jednom řádku a pro každý úsek v jednom sloupci. Prvky označující koncové uzly mají hodnotu 1, ostatní prvky matice mají hodnotu 0. Třetí možností je sestavení matice sousednosti, ve které je vyjádřena sousednost uzlů sítě. Řádky a sloupce matice odpovídají uzlům sítě a prvky matice mají hodnotu l, jestliže odpovídající uzly jsou sousední a hodnotu 0 v opačném případě.

14 Cesta v teorii grafů představuje sled, ve kterém se žádný vrchol nevyskytuje vícekrát Nejkratší cestou pak rozumíme cestu, která má nejmenší délku ze všech možných cest mezi počátečním a koncovým vrcholem Délka nejkratší cesty se nazývá vzdáleností K řešení této problematiky byla vyvinuta celá řada různých algoritmů. Snad nejznámějším algoritmem pro výpočet minimální cesty v síti je Ford-Fulkersonův algoritmus.

15 Ford-Fulkersonův algoritmus a minimální cesta v síti 1. Předpokládejme, že máme část silniční mapy, představující graf s uzly v i (křižovatkami) a hranami h ij (silničními úseky), které křižovatky spojují. 2. Ohodnocení hran w ij představuje vzdálenosti uzlů od sebe v km. 3. Ke zjednodušení předpokládejme, že tato vzdálenost je v obou směrech stejná. Tomu tak nemusí být vždy, například pokud některé úseky jsou jednosměrné, nebo v důsledku sklonu úseků je různá doba překonání vzdálenosti mezi těmito úseky. 4. Úkolem je nalézt nejkratší cestu mezi zvoleným uzlem sítě v a a jiným uzlem sítě obecně označeným v t. Hledáme tedy cestu A, spojující uzel v 0 s uzlem v t, tj. posloupnost hran A = h 0i, h ip,.., h qj, h jt, pro kterou platí w(a) = w 0i + w ip w qj + w jt = minimální

16 Algoritmus lze rozepsat do tří kroků. V prvním kroku si označíme vrcholy grafu (v i, pro i=1, 2, 3 n). V síti si vybereme libovolně zvolenou cestu ze vstupního vrcholu v a do výstupního vrcholu v t. Pak vrcholy na této cestě ohodnotíme proměnnou veličinou u i následovně: Vstupní vrchol má veličinu u a =0 Hodnoty proměnných veličin pro ostatní vrcholy vzniknou jako součet u j =u i +w i,j Ve druhém kroku hledáme takovou cestu z vrcholu v i do vrcholu v j, pro kterou platí x j j u w j i x, y x y i i y u

17 kde w x,y je ohodnocení hran cesty z vrcholu v i do vrcholu v j. Nalezneme-li takovou cestu, změníme hodnotu proměnné veličiny u j na hodnotu u j * = w i,i +1 + u i < u i +1 Poznamenejme, že tvoří-li tuto dílčí cestu v grafu pouze jedna hrana, zjednoduší se výraz na tvar u u w j i i, j Takto (krok 3) postupujeme tak dlouho, dokud existuje alespoň jeden vrchol, pro který je možné hodnotu proměnné veličiny u j snížit. Touto postupnou minimalizací dílčích cest v grafu nalezneme nejkratší cestu z vrcholu v a do vrcholu v t.

18 Dantzigova úprava algoritmu Tato úprava spočívá ve stanovení jednoznačného vztahu pro určování proměnných u j, který má tvar u min u w l i, j i ij v němž se hledá minimum přes všechna i, pro než je u i definováno, a přes všechna j pro něž v j dosud není definováno. Použití tohoto vztahu však poněkud modifikuje i ostatní kroky výpočetního algoritmu. Proměnné u i, jejichž hodnoty již byly stanoveny se modifikovat již nebudou. Z toho však plyne, že jakmile určíme proměnnou u i uzlů v j, není nutné v dalších výpočtech uvažovat ty hrany, které do uzlu v i vstupují. Pro výpočet je tedy vhodné používat tabulky. Tabulka bude mít tolik sloupců, kolik má odpovídající síť uzlů. V prvním řádku těchto sloupců se uvádí postupně vypočtené hodnoty proměnných u i.

19 Výpočet se začíná stanovením hodnoty u i =0 uzlu, který bude vstupem. Ve druhém řádku jsou indexy jednotlivých uzlů a v dalších řádcích vždy dvojice čísel, z nichž první bude indexem uzlu, do něhož vstupuje hrana vystupující z uzlu uvedeného v záhlaví sloupce, a druhé bude ohodnocení této hrany. Těchto dvojic bude v každém sloupci uvedeno tolik, kolik hran z daného uzlu (sloupce) vystupuje k ostatním uzlům. Výpočet je realizován následujícím způsobem: 1. Začíná se určením hodnoty u i jednoho z uzlů, který byl zvolen (u i =0). K určení hodnoty daného kroku se používá předchozí rovnice. Přitom však uvažujeme pouze sloupce v nichž jsou již vypočteny hodnoty u i. Vyhledáme příslušné minimum a vepíšeme je do prvního řádku odpovídajícího sloupce uzlu v i.

20 2. Hranu, která vytvořila toto minimální spojení označíme (při ručním způsobu řešení např. orámováním, v našem případě označeno tučným písmem). 3. Nakonec vyškrtneme z celé tabulky ostatní hrany směřující do uzlu vi, jehož ohodnocení jsme právě zjistili. Takové hrany jsou uvedeny ve třetím a v dalších řádcích tabulky a mají první číslo shodné s indexem uzlu, který byl právě ohodnocen Tento výpočetní algoritmus je výhodný v tom, že vyhledává nejkratší spojení nejenom mezi zvolenými dvěma uzly, ale mezi prvním zvoleným uzlem a všemi ostatními uzly zkoumané sítě. Tyto nejkratší vzdálenosti jsou představovány proměnnými ui druhého ze zvolených uzlů (nebo všech požadovaných uzlů). Výpočetní algoritmus je možné ukončit, jakmile byla určena hodnota ui druhého ze zvolených uzlů.

21

22 Hledejme nejkratší cestu mezi uzlem v 6 a v 9. Předpokládejme, že komunikace je obousměrná. Výsledek: z uzlu 6 do uzlu 9 vede nejkratší cesta dlouhá 54 km a tato cesta jde přes hrany h 65, h 51, h 12, h 23, h 39.

23 ARC GIS Network Analyst

24 Popis síťového datasetu (Network dataset) 1. Jak již bylo řečeno, sítě jsou spravovány a uchovávány dle konceptu geodatabáze v síťovém datasetu. 2. Ten bývá většinou vytvořen již z existujících dat (prvkových tříd). Základním stavebním kamenem jsou tzv. síťové elementy, ty jsou generovány ze zdrojových dat. 3. Stav geometrie zdrojových prvkových tříd zajišťuje kvalitu propojení v budoucí logické síti. 4. Tzn. pokud je geometrie topologicky nečistá, nejsou dodržena jistá pravidla při tvorbě zdrojových dat (např. při tvorbě silnic, nejsou segmenty linií na křižovatkách rozděleny), je pak i výsledná logická síť nekorektní a nekoresponduje s realitou.

25 Základní síťové elementy, které vytvářejí logickou strukturu celé sítě jsou: hrany (edges), uzly (junctions) a odbočky (turns): 1. Hrany jsou elementy, které vymezují trasy pohybu zkoumaného fenoménu. 2. Uzly jsou propojovací body pro přechod z jedné hrany na druhou. 3. Odbočky uchovávají informace o pohybu mezi dvěma nebo více hranami. Většinou se jedná o liniovou prvkovou třídu, která například v silniční sítí může určovat preferované směry odbočení na křižovatkách (odbočení vlevo bývá v praxi časově náročnější než odbočení vpravo).

26 Hrany a uzly tvoří základní strukturu logické sítě. Zavedení odboček je již nepovinné, ale s jejich využitím, dochází ke zpřesnění modelu. Pro tvorbu samotného síťového datasetu existují tři typy síťových zdrojů. Jedná se o zdroj hran - liniová prvková třída (line feature class), zdroj uzlů - bodová prvková třída (point feature class), zdroj předdefinovaných směrů - prvková třída odboček (turn feature class)

27 Na obrázku je vidět jednoduchý příklad sítě. Zdrojem hran jsou prvkové třídy - street, bus line a rail line a zdrojem uzlů - street intersection, bus station, rail station. Z těchto zdrojů lze vytvořit buď tři na sobě nezávislé sítě (každá pro jednu oblast - železniční, silniční a autobusová síť) a nebo multimodální (víceúrovňová) síť, kde jsou všechny primární sítě pospojovány dle pravidel konektivity (přechod z jedné sítě do druhé je pak implementován dle pravidel konektivity hran a uzlů).

28 Pravidla konektivity Konektivita (propojení) v síťovém datasetu je založena na geometrické koincidenci koncových a mezilehlých bodů linií v místě napojení popř. v místě křížení. Dále na koincidenci bodů, které chceme použít jako zdroj uzlů, s liniemi. Následně lze definovat pravidla konektivity ve vlastnostech síťového datasetu. Při vytváření pravidel konektivity nejprve definujeme zařazení síťových elementů do skupin a následně definujeme, jaké elementy jsou navzájem propojené. Každý zdroj hran je přiřazen právě do jedné skupiny, zatímco zdroje uzlů mohou být přiřazeny do jedné nebo více skupin. Přiřazením uzlů do dvou a více skupin dochází ke vzniku přechodů (spojení) zdrojů hran, které se nachází v jednotlivých skupinách. Tímto způsobem propojení vznikají multimodální sítě.

29 Jak je vidět z obrázku propojení ulic (Street) a metra (Metro_Line) je realizováno přes uzly, které jsou tvořeny nástupišti do metra (Metro_Entrance). Potom například při hledání optimální trasy mezi místem A a B může být v řešení kombinace obou sítí, jak uliční tak i sítě linek metra.

30 Definice propojení hran v rámci jedné skupiny konektivity Hrany mohou být v rámci jedné skupiny konektivity propojeny dvěma různými způsoby (connectivity policy) a to: 1. Konektivita koncových bodů linií (endpoints connectvity) dochází k propojení (vytvoření hran) pouze u liniových prvků, které mají koincidenci koncových bodů. V tomto případě se tedy linie l1 stane hranou e1 a linie l2 hranou e2. Tato politika tedy vytváří vždy z jedné linie právě jednu hranu, i když křížící se linie mají společný mezilehlý bod.

31 To může být výhodné v případech, kdy chceme simulovat chování objektů, které kříží liniovou síť a nesmí se s ní protnout. Příkladem může být křížení silniční sítě mostem, kdy oba liniové zdroje pro tvorbu hran jsou v jedné skupině konektivity, ale u zdroje hran mostů je nastavena konektivita v koncových bodech. To způsobí, že v případě křížení mostu a silnice nedojde k vytvoření křižovatky. U křížení silnic je nastavena politika spojení v každém mezilehlém bodě linie ("any vertex" connectivity)

32 2. Konektivita v mezilehlých bodech linií ("any vertex" connectivity) - tato politika dělí u linií, které se kříží a mají společný mezilehlý bod, hrany do více segmentů viz obrázek 5. Tedy z linií l1 a l2, které mají společný mezilehlý bod vzniknou 4 nové hranové elementy e1, e3 (vytvořené ze zdrojové liniové prvkové třídy dle OBJECTID linie l1) a e3, e4 (vytvořené ze zdrojové liniové prvkové třídy dle OBJECTID linie l2) a tím je umožněn průchod křižovatkou v jakémkoliv směru. Dále je vytvořeno 5 uzlů - jeden v místě křížení a 4 na konci hran (j1-j5).

33 Pozor je nutné si uvědomit, že pokud 2 linie, které se kříží a nemají společný mezilehlý bod, nedochází u nich k použití výše zmíněných politik. Dojde tak k vytvoření 2 hranových elementů dle průběhu linií. Tedy z linií l1 a l2 vzniknou hranové elementy e1 a e2. Tento případ je zde uveden jako demonstrační příklad toho co se může stát s logickou sítí, pokud zdrojová data nejsou korektní a nejsou vytvořené mezilehlé body v místech, kde chceme křižovatky vytvářet.

34 Možnosti nastavené na (dopravní) síti

35

36 Nastavení atributů síťového datasetu Atributy sítě jsou vlastnosti síťových elementů, které nastavují (kontrolují) schopnost cestovat skrz síť. Například možné atributy u silniční sítě jsou čas, který je potřeba k projetí daného úseku, zákazy pro jisté druhy dopravních prostředků (např. zákaz vjezdu nákladním automobilům), jednosměrné silnice aj. Atributy sítě mají 5 základních vlastností a to : jméno (name), použití (usage type), jednotky (units), datový typ (data type) a nastavení jako přednastavená hodnota (use by default). Nastavení těchto parametrů bude ukázáno v praktické části práce. Nyní si popíšeme význam těchto vlastností.

37 Usage type - definuje, jak atribut bude využit při síťových analýzách. Nabývá hodnot cost, descriptors, restrictions, hierarchy cost = náklad, zavadí do modelu odpor (impedanci), kterou může být například čas cesty, délka cesty aj. Tento atribut se vztahuje rovnoměrně k celé délce hrany (tzn. že je rovnoměrně rozdělen po celé délce hrany). Například pokud cesta po hraně bude trvat 5 minut, cesta do poloviny hrany bude zřejmě trvat 2,5 minuty. descriptors = deskriptor je vlastnost, která popisuje charakteristiku hrany. Na rozdíl od nákladu, jeho hodnoty nejsou nijak vztaženy k délce hrany. Příkladem deskriptoru může být počet jízdních pruhů silnice, maximální rychlost na silnici aj.

38 restrictions = restrikce (výjimka), je vlastnost, která během síťové analýzy zakazuje pohyb v některých hranách nebo jejich směrech. Příkladem může být jednosměrná silnice. Je booleovského datového typu. hierarchy = hierarchie je vlastnost, která při síťových analýzách dává hranám jistou prioritu - od nejvyšší po nejnižší. Příkladem může být při řešení hledání cesty z místa A do B, kdy zvolíme u síťových elementů představující dálnice nejvyšší prioritu, pro komunikace 1. třídy střední prioritu a pro ostatní komunikace nejnižší prioritu. Při hledání cesty tedy budou upřednostňovány dálnice před 1. třídou a 1. třída před ostatními komunikacemi.

39 Units - jedná se o časové nebo metrické jednotky (centimetry, metry, kilometry, sekundy, minuty, hodiny aj.). Deskriptory, restrikce a hierarchie nemají jednotky. Data types - povolené hodnoty jsou: boolean, integer, float a double. Náklad nemůže být boolean, restrikce je vždy boolean a hiearchie vždy integer. Use by default - pokud u atributu zvolíme tuto možnost, říkáme tím, zda daný atribut bude při síťových analýzách použit jako přednastavený.

40 2. Krok 1. Krok

41 Nejprve budou odstraněny úseky linií, které se překrývaly - k tomu bude použito topologické pravidlo Must Not Overlap. Dále budou odstraněny nepravé uzly tzv. pseudonodes - bude využito pravidlo Must Not Have Pseudos.

42 Po kliknutí na Network dataset se spustí Network dataset wizard, průvodce pro nastavení vlastností a způsobu propojení logické sítě. Nejprve jsme dotázani na název síťového datasetu a zdrojové třídy, které budou použity pro generování logické sítě. V případě dat databáze ArcČR 500, byl zvolen pouze zdroj hran a tím byla liniová prvková třída UsekySilnic. Jako zdrojová data mohou a nemusí být použity zdroje uzlů a odboček (turns). Dále nastavíme politiku propojení hran, ta byla volena jako endpoint connectivity. Zdrojová prvková třída např. UsekySilnic by měla modelovat i výskyt mostů, jelikož v některých křižovatkách není dodržen princip vektorizace, kdy každá linie má končit právě na křižovatce. Tato informace však není potvrzena, jelikož bylo prozkoumáno jen několik případů, které odpovídaly skutečnosti (opravdu se zde vyskytovaly mosty).

43 V případě existence subtypů je možné ve zdrojové třídě pro každý subtyp nastavit jinou politiku propojení. Pokud daná vrstva obsahuje informace i o výšce linií, jde propojit jednotlivé hrany i tímto způsobem. Dalším krokem je nastavení atributů sítě. Jak je vidět na obrázku 12, byly zvoleny tři atributy - čas, vzdálenost a hierarchie (jednotky i datové typy jsou z obrázku patrné). Hodnoty pro hrany silniční sítě jsou čerpány z atributové tabulky a mohou být různé dle jejich směrové orientace (v atributové tabulce jsou pak v tomto případě uvedeny dva atributy pro jeden úseky silnice From-To a To-From).

44

45 Tento způsob zde nebyl použit, ale lze jej využít například pro zpřesnění modelované skutečnosti, kdy v každém směru úseku silnice je povolena jiná maximální rychlost. Hodnoty parametrů se nastavují tlačítkem Evaluators (hodnoty lze čerpat různými způsoby: pomocí VBA skriptů, funkcí, popř. jenom z pole atributové tabulky). Pro atribut hierarchie je ještě nutná klasifikace dle priority (při hledání cesty je úsek s vyšší prioritou upřednostněn před ostatními). Tu provedeme pomocí tlačítka Ranges, kde zvolíme zařazení našich komunikací do třech tříd (Primary Roads, Secondary Roads, Local Roads - seřazeno sestupně dle priorit). ESRI přístup rozlišuje pouze tyto tři třídy, pokud je naše klasifikace rozdělena do více (v našem případě do 5ti) tříd, musíme některé třídy spojit dohromady.

46 Klasifikace jednotlivých komunikací bude provedena zavedením subtypů a to následovně: 0-Dálnice, 1-Rychlostní komunikace, 2- I. třída, 3- II. třída 4 - ostatní komunikace. Dle charakteru dat poté dojde ke spojení subtypů do tří požadovaných tříd Primary Roads (0-2), Secondary Roads(3) a Local roads (4). Dále je možné nastavit parametr Driving direction, do kterého se ukládá název úseku silnice. Způsob využití je obdobný jako u automobilové navigace, kdy při hledání nejkratší cesty nám tento atribut ukazuje název úseku a jeho délku. Jelikož se v atributové tabulce UsekuSilnic nevyskytuje název komunikace, byl parametr Driving direction nastaven na atribut číslo silnice.

47 Nalezení nejkratší trasy

48 Pro nalezení nejkratší vzdálenosti mezi dvěma místy je nutné nastavit parametry pro síťovou analýzu. Nejprve nastavíme parametr impedance - na základě vzdálenosti [metry]. Ostatní parametry necháme v přednastaveném tvaru. Parametr Alow U-Turns využit není, jelikož nebyl použit zdroj odboček při vytváření silniční sítě. Nastavení hodnoty True shape u parametru Output Shape Type znamená, že vygenerovaná trasa bude vedena po hranách sítě, pokud by došlo k nastavení na hodnotu Straight Line, došlo by pouze ke spojení daných míst linií.

49 Políčko Hierarchy se využívá pouze u analýz, které zahrnují čas, jelikož u těchto analýz předpokládáme upřednostnění kvality cesty (cesta po komunikaci s vyšší prioritou - např. dálnice) před její časovou náročností. V prostřední části předchozího obrázku je vidět tabulka Route, kam se zadává poloha startujícího a koncového bodu (Stops) pro vyhledání nejkratší cesty. Rovněž je možné při analýzách simulovat i bariéry (např. uzávěrka části silnice) a vyhledat nejkratší vzdálenost i s touto překážkou.

50 Nejkratší cesta - výstupy

51

52 Nejbližší zařízení

53

54 Obslužnost území

55

4EK311 Operační výzkum. 5. Teorie grafů

4EK311 Operační výzkum. 5. Teorie grafů 4EK311 Operační výzkum 5. Teorie grafů 5. Teorie grafů definice grafu Graf G = uspořádaná dvojice (V, E), kde V označuje množinu n uzlů u 1, u 2,, u n (u i, i = 1, 2,, n) a E označuje množinu hran h ij,

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Operační výzkum. Síťová analýza. Metoda CPM.

Operační výzkum. Síťová analýza. Metoda CPM. Operační výzkum Síťová analýza. Metoda CPM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Modely teorie grafů, min.kostra, max.tok, CPM, MPM, PERT

Modely teorie grafů, min.kostra, max.tok, CPM, MPM, PERT PEF ČZU Modely teorie grafů, min.kostra, max.tok, CPM, MPM, PERT Okruhy SZB č. 5 Zdroje: Demel, J., Operační výzkum Jablonský J., Operační výzkum Šubrt, T., Langrová, P., Projektové řízení I. a různá internetová

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Grafy. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 13.

Grafy. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 13. Grafy doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Prezentace ke dni 13. března 2017 Jiří Dvorský (VŠB TUO) Grafy 104 / 309 Osnova přednášky Grafy

Více

Metody síťové analýzy

Metody síťové analýzy Metody síťové analýzy Řeší problematiku složitých systémů, zejména pak vazby mezi jejich jednotlivými prvky. Vychází z teorie grafů. Základní metody síťové analýzy: CPM (Critical Path Method) deterministický

Více

Algoritmus. Přesné znění definice algoritmu zní: Algoritmus je procedura proveditelná Turingovým strojem.

Algoritmus. Přesné znění definice algoritmu zní: Algoritmus je procedura proveditelná Turingovým strojem. Algoritmus Algoritmus je schematický postup pro řešení určitého druhu problémů, který je prováděn pomocí konečného množství přesně definovaných kroků. nebo Algoritmus lze definovat jako jednoznačně určenou

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu geoprvků. Geometrická

Více

Základní pojmy teorie grafů [Graph theory]

Základní pojmy teorie grafů [Graph theory] Část I Základní pojmy teorie grafů [Graph theory] V matematice grafem obvykle rozumíme grafické znázornění funkční závislosti. Pro tento předmět je však podstatnější pohled jiný. V teorii grafů rozumíme

Více

Obsah prezentace. Základní pojmy v teorii o grafech Úlohy a prohledávání grafů Hledání nejkratších cest

Obsah prezentace. Základní pojmy v teorii o grafech Úlohy a prohledávání grafů Hledání nejkratších cest Obsah prezentace Základní pojmy v teorii o grafech Úlohy a prohledávání grafů Hledání nejkratších cest 1 Základní pojmy Vrchol grafu: {množina V} Je to styčná vazba v grafu, nazývá se též uzlem, prvkem

Více

3. Optimalizace pomocí nástroje Řešitel

3. Optimalizace pomocí nástroje Řešitel 3. Optimalizace pomocí nástroje Řešitel Rovnováha mechanické soustavy Uvažujme dvě různé nehmotné lineární pružiny P 1 a P 2 připevněné na pevné horizontální tyči splývající s osou x podle obrázku: (0,0)

Více

Rastrová reprezentace

Rastrová reprezentace Rastrová reprezentace Zaměřuje se na lokalitu jako na celek Používá se pro reprezentaci jevů, které plošně pokrývají celou oblast, případně se i spojitě mění. Používá se i pro rasterizované vektorové vrstvy,

Více

Základy informatiky. Teorie grafů. Zpracoval: Pavel Děrgel Úprava: Daniela Szturcová

Základy informatiky. Teorie grafů. Zpracoval: Pavel Děrgel Úprava: Daniela Szturcová Základy informatiky Teorie grafů Zpracoval: Pavel Děrgel Úprava: Daniela Szturcová Obsah přednášky Barvení mapy Teorie grafů Definice Uzly a hrany Typy grafů Cesty, cykly, souvislost grafů Barvení mapy

Více

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely 2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor Ing. K.

Více

Optimalizace. Obsah přednášky. DÚ LP - Okružní problém. Lineární optimalizace. DÚ LP - Okružní problém. DÚ LP - Okružní problém

Optimalizace. Obsah přednášky. DÚ LP - Okružní problém. Lineární optimalizace. DÚ LP - Okružní problém. DÚ LP - Okružní problém Obsah přednášky Mgr. Květuše Sýkorová Optimalizace Lineární programování Distribuční úlohy Okružní problém KI Př UJEP Ústí nad Labem Nederivační metody Metody 1D optimalizace Derivační metody Optimalizace

Více

U Úvod do modelování a simulace systémů

U Úvod do modelování a simulace systémů U Úvod do modelování a simulace systémů Vyšetřování rozsáhlých soustav mnohdy nelze provádět analytickým výpočtem.často je nutné zkoumat chování zařízení v mezních situacích, do kterých se skutečné zařízení

Více

HEURISTICKÉ ALGORITMY PRO ŘEŠENÍ ÚLOH OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO

HEURISTICKÉ ALGORITMY PRO ŘEŠENÍ ÚLOH OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO HEURISTICKÉ ALGORITMY PRO ŘEŠENÍ ÚLOH OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO Heuristické algoritmy jsou speciálními algoritmy, které byly vyvinuty pro obtížné úlohy, jejichž řešení je obtížné získat v rozumném čase. Mezi

Více

4EK311 Operační výzkum. 1. Úvod do operačního výzkumu

4EK311 Operační výzkum. 1. Úvod do operačního výzkumu 4EK311 Operační výzkum 1. Úvod do operačního výzkumu Mgr. Jana SEKNIČKOVÁ, Ph.D. Nová budova, místnost 433 Konzultační hodiny InSIS E-mail: jana.seknickova@vse.cz Web: jana.seknicka.eu/vyuka Garant kurzu:

Více

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory K množina reálných nebo komplexních čísel, U vektorový prostor nad K. Lineární kombinace vektorů u 1, u 2,...,u

Více

Algoritmizace prostorových úloh

Algoritmizace prostorových úloh INOVACE BAKALÁŘSKÝCH A MAGISTERSKÝCH STUDIJNÍCH OBORŮ NA HORNICKO-GEOLOGICKÉ FAKULTĚ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ - TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Algoritmizace prostorových úloh Grafové úlohy Daniela Szturcová Tento

Více

Algoritmus pro hledání nejkratší cesty orientovaným grafem

Algoritmus pro hledání nejkratší cesty orientovaným grafem 1.1 Úvod Algoritmus pro hledání nejkratší cesty orientovaným grafem Naprogramoval jsem v Matlabu funkci, která dokáže určit nejkratší cestu v orientovaném grafu mezi libovolnými dvěma vrcholy. Nastudoval

Více

Obecný princip 3D numerického modelování výrubu

Obecný princip 3D numerického modelování výrubu Obecný princip 3D numerického modelování výrubu Modelovaná situace Svislé zatížení nadloží se přenáší horninovým masivem na bok tunelu Soustava lineárních rovnic Soustavou lineárních rovnic popíšeme určované

Více

Teorie systémů TES 1. Úvod

Teorie systémů TES 1. Úvod Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Teorie systémů TES 1. Úvod ZS 2011/2012 prof. Ing. Petr Moos, CSc. Ústav informatiky a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT v Praze

Více

12. Lineární programování

12. Lineární programování . Lineární programování. Lineární programování Úloha lineárního programování (lineární optimalizace) je jedním ze základních problémů teorie optimalizace. Našim cílem je nalézt maximum (resp. minimum)

Více

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová Tvorba nových dat Vektor Rastr Geodatabáze Prezentace prostorových dat Vektorová Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon Uložení atributů v tabulce Příklad vektorových dat Výhody/nevýhody použití

Více

Jan Březina. 7. března 2017

Jan Březina. 7. března 2017 TGH03 - stromy, ukládání grafů Jan Březina Technical University of Liberec 7. března 2017 Kružnice - C n V = {1, 2,..., n} E = {{1, 2}, {2, 3},..., {i, i + 1},..., {n 1, n}, {n, 1}} Cesta - P n V = {1,

Více

2. část: Základy matematického programování, dopravní úloha. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

2. část: Základy matematického programování, dopravní úloha. Ing. Michal Dorda, Ph.D. 2. část: Základy matematického programování, dopravní úloha. 1 Úvodní pojmy Metody na podporu rozhodování lze obecně dělit na: Eaktní metody metody zaručující nalezení optimální řešení, např. Littlův algortimus,

Více

Operační výzkum. Přiřazovací problém.

Operační výzkum. Přiřazovací problém. Operační výzkum Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ..7/2.2./28.326

Více

Úvod do teorie grafů

Úvod do teorie grafů Úvod do teorie grafů Neorientovaný graf G = (V,E,I) V množina uzlů (vrcholů) - vertices E množina hran - edges I incidence incidence je zobrazení, buď: funkce: I: E V x V relace: I E V V incidence přiřadí

Více

Algoritmizace diskrétních. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Algoritmizace diskrétních. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Algoritmizace diskrétních simulačních modelů Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1 Úvodní poznámky Při programování simulačních modelů lze hlavní dílčí problémy shrnout do následujících bodů: 1) Zachycení statických

Více

5. Lokální, vázané a globální extrémy

5. Lokální, vázané a globální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Studijní text Lokální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Definice 51 Řekneme, že f : R n R má v bodě a Df: 1 lokální maximum, když Ka, δ Df tak, že x Ka,

Více

Layout pracoviště a řízení Rozvrhování pracovníků

Layout pracoviště a řízení Rozvrhování pracovníků Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Layout pracoviště a řízení Rozvrhování pracovníků Jan Vavruška Technická univerzita

Více

MODELY ŘÍZENÍ ZÁSOB nákladově orientované modely poptávka pořizovací lhůta dodávky předstih objednávky deterministické stochastické

MODELY ŘÍZENÍ ZÁSOB nákladově orientované modely poptávka pořizovací lhůta dodávky předstih objednávky deterministické stochastické MODELY ŘÍZENÍ ZÁSOB Význam zásob spočívá především v tom, že - vyrovnávají časový nebo prostorový nesoulad mezi výrobou a spotřebou - zajišťují plynulou výrobu nebo plynulé dodávky zboží i při nepředvídaných

Více

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z tematického okruhu 1 (Logistika)

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z tematického okruhu 1 (Logistika) POŽADAVKY K PÍSEMNÉ PŘIJÍMACÍ ZKOUŠCE pro uchazeče o studium v navazujícím magisterském studijním v oboru LO Logistika, technologie a management dopravy Požadavky k písemné přijímací zkoušce z tematického

Více

Základy informatiky. 07 Teorie grafů. Kačmařík/Szturcová/Děrgel/Rapant

Základy informatiky. 07 Teorie grafů. Kačmařík/Szturcová/Děrgel/Rapant Základy informatiky 07 Teorie grafů Kačmařík/Szturcová/Děrgel/Rapant Obsah přednášky barvení mapy teorie grafů definice uzly a hrany typy grafů cesty, cykly, souvislost grafů Barvení mapy Kolik barev je

Více

OSA. maximalizace minimalizace 1/22

OSA. maximalizace minimalizace 1/22 OSA Systémová analýza metodika používaná k navrhování a racionalizaci systémů v podmínkách neurčitosti vyšší stupeň operační analýzy Operační analýza (výzkum) soubor metod umožňující řešit rozhodovací,

Více

Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony.

Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony. Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie, Přírodovědecká fakulta UK. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz

Více

Délka (dny) 150 - - 2 terénní úpravy (prvotní) 15-20 - příprava staveniště (výstavba přístřešku pro materiál)

Délka (dny) 150 - - 2 terénní úpravy (prvotní) 15-20 - příprava staveniště (výstavba přístřešku pro materiál) Skupinová práce. Zadání skupinové práce Síťová analýza metoda CPM Dáno: Výstavba skladu zásob obilí představuje následující činnosti: Tabulka Název činnosti Délka (dny) Optimální projekt. Optimální dělníků

Více

4EK201 Matematické modelování. 2. Lineární programování

4EK201 Matematické modelování. 2. Lineární programování 4EK201 Matematické modelování 2. Lineární programování 2.1 Podstata operačního výzkumu Operační výzkum (výzkum operací) Operational research, operations research, management science Soubor disciplín zaměřených

Více

Geografická informace GIS 1 155GIS1. Martin Landa Lena Halounová. Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 1/23

Geografická informace GIS 1 155GIS1. Martin Landa Lena Halounová. Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 1/23 GIS 1 155GIS1 Martin Landa Lena Halounová Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební #3 1/23 Copyright c 2013-2018 Martin Landa and Lena Halounová Permission is granted to copy, distribute and/or

Více

Přiřazovací problém. Přednáška č. 7

Přiřazovací problém. Přednáška č. 7 Přiřazovací problém Přednáška č. 7 Přiřazovací problém je jednou podtřídou logistických úloh. Typickým problémem může být nejkratší převoz materiálu od dodavatelů ke spotřebitelům. spotřebitelé a i dodavatelé

Více

7. přednáška Systémová analýza a modelování. Přiřazovací problém

7. přednáška Systémová analýza a modelování. Přiřazovací problém Přiřazovací problém Přiřazovací problémy jsou podtřídou logistických úloh, kde lze obecně říci, že m dodavatelů zásobuje m spotřebitelů. Dalším specifikem je, že kapacity dodavatelů (ai) i požadavky spotřebitelů

Více

Kartografické modelování. VIII Modelování vzdálenosti

Kartografické modelování. VIII Modelování vzdálenosti VIII Modelování vzdálenosti jaro 2015 Petr Kubíček kubicek@geogr.muni.cz Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic Vzdálenostní funkce

Více

Grafy. RNDr. Petra Surynková, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta.

Grafy. RNDr. Petra Surynková, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta. 6 RNDr., Ph.D. Katedra didaktiky matematiky Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta petra.surynkova@mff.cuni.cz http://surynkova.info množina vrcholů a množina hran hrana vždy spojuje

Více

4EK213 Lineární modely. 12. Dopravní problém výchozí řešení

4EK213 Lineární modely. 12. Dopravní problém výchozí řešení 4EK213 Lineární modely 12. Dopravní problém výchozí řešení 12. Distribuční úlohy LP Úlohy výrobního plánování (alokace zdrojů) Úlohy finančního plánování (optimalizace portfolia) Úlohy reklamního plánování

Více

H {{u, v} : u,v U u v }

H {{u, v} : u,v U u v } Obyčejný graf Obyčejný graf je dvojice G= U, H, kde U je konečná množina uzlů (vrcholů) a H {{u, v} : u,v U u v } je (konečná) množina hran. O hraně h={u, v} říkáme, že je incidentní s uzly u a v nebo

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

24.11.2009 Václav Jirchář, ZTGB

24.11.2009 Václav Jirchář, ZTGB 24.11.2009 Václav Jirchář, ZTGB Síťová analýza 50.let V souvislosti s potřebou urychlit vývoj a výrobu raket POLARIS v USA při závodech ve zbrojení za studené války se SSSR V roce 1958 se díky aplikaci

Více

e-mail: RadkaZahradnikova@seznam.cz 1. července 2010

e-mail: RadkaZahradnikova@seznam.cz 1. července 2010 Optimální výrobní program Radka Zahradníková e-mail: RadkaZahradnikova@seznam.cz 1. července 2010 Obsah 1 Lineární programování 2 Simplexová metoda 3 Grafická metoda 4 Optimální výrobní program Řešení

Více

Systematická tvorba jízdního řádu 2. cvičení

Systematická tvorba jízdního řádu 2. cvičení Projektování dopravní obslužnosti Systematická tvorba jízdního řádu 2. cvičení Ing. Zdeněk Michl Ústav logistiky a managementu dopravy ČVUT v Praze Fakulta dopravní Rekapitulace zadání Je dána následující

Více

Dijkstrův algoritmus

Dijkstrův algoritmus Dijkstrův algoritmus Hledání nejkratší cesty v nezáporně hranově ohodnoceném grafu Necht je dán orientovaný graf G = (V, H) a funkce, která každé hraně h = (u, v) H přiřadí nezáporné reálné číslo označované

Více

VYUŽITÍ NĚKTERÝCH METOD TEORIE GRAFŮ PŘI ŘEŠENÍ DOPRAVNÍCH PROBLÉMŮ

VYUŽITÍ NĚKTERÝCH METOD TEORIE GRAFŮ PŘI ŘEŠENÍ DOPRAVNÍCH PROBLÉMŮ VYUŽITÍ NĚKTERÝCH METOD TEORIE GRAFŮ PŘI ŘEŠENÍ DOPRAVNÍCH PROBLÉMŮ Markéta Brázdová 1 Anotace: Metody operačního výzkumu mají při řešení praktických problémů široké využití. Článek se zabývá problematikou

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

Aplikovaná numerická matematika

Aplikovaná numerická matematika Aplikovaná numerická matematika 6. Metoda nejmenších čtverců doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových systémů Příprava studijních

Více

Modely datové. Další úrovní je logická úroveň Databázové modely Relační, Síťový, Hierarchický. Na fyzické úrovni se jedná o množinu souborů.

Modely datové. Další úrovní je logická úroveň Databázové modely Relační, Síťový, Hierarchický. Na fyzické úrovni se jedná o množinu souborů. Modely datové Existují různé úrovně pohledu na data. Nejvyšší úroveň je úroveň, která zachycuje pouze vztahy a struktury dat samotných. Konceptuální model - E-R model. Další úrovní je logická úroveň Databázové

Více

Data v počítači. Informační data. Logické hodnoty. Znakové hodnoty

Data v počítači. Informační data. Logické hodnoty. Znakové hodnoty Data v počítači Informační data (elementární datové typy) Logické hodnoty Znaky Čísla v pevné řádové čárce (celá čísla) v pohyblivé (plovoucí) řád. čárce (reálná čísla) Povelová data (instrukce programu)

Více

Řízení projektů. Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT

Řízení projektů. Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT Řízení projektů Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT 1 Úvod základní pojmy Projekt souhrn činností, které musí být všechny realizovány, aby byl projekt dokončen Činnost

Více

Aplikace pro srovna ní cen povinne ho ruc ení

Aplikace pro srovna ní cen povinne ho ruc ení Aplikace pro srovna ní cen povinne ho ruc ení Ukázkový přiklad mikroaplikace systému Formcrates 2010 Naucrates s.r.o. Veškerá práva vyhrazena. Vyskočilova 741/3, 140 00 Praha 4 Czech Republic tel.: +420

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu na vybrané trase METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ květen 14 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 4 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ POŽADOVANÝCH

Více

Neuronové časové řady (ANN-TS)

Neuronové časové řady (ANN-TS) Neuronové časové řady (ANN-TS) Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronové časové řady Tento modul (Artificial Neural Network Time Series ANN-TS) využívá modelovacího potenciálu neuronové sítě k predikci

Více

Časové rezervy. Celková rezerva činnosti

Časové rezervy. Celková rezerva činnosti Časové rezervy Celková rezerva činnosti CR Volná rezerva činnosti VR Nezávislá rezerva činnosti - NR Celková rezerva činnosti Maximální počet časových jednotek, které jsou k dispozici pro provedení činnosti,

Více

GEODETICKÉ VÝPOČTY I.

GEODETICKÉ VÝPOČTY I. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 2.ročník GEODETICKÉ VÝPOČTY I. TABELACE FUNKCE LINEÁRNÍ INTERPOLACE TABELACE FUNKCE Tabelace funkce se v minulosti často využívala z důvodu usnadnění

Více

OBSAH 1. ÚVOD ZPRACOVÁNÍ VSTUPNÍCH DAT DOPRAVNÍ MODEL - QUESTOR FUNKČNÍ SCHÉMA POSTUP TVORBY MODELU STÁVAJÍCÍ KO

OBSAH 1. ÚVOD ZPRACOVÁNÍ VSTUPNÍCH DAT DOPRAVNÍ MODEL - QUESTOR FUNKČNÍ SCHÉMA POSTUP TVORBY MODELU STÁVAJÍCÍ KO Studie IAD Valašské Meziříčí Model dopravy stávajícího stavu a výhledové komunikační sítě Kontaktní adresa pro projekt: Ing. Václav Starý Černopolní 39, 613 00 Brno Tel.: 545 425 237 Fax: 545 425 280 Mobil:

Více

Globální matice konstrukce

Globální matice konstrukce Globální matice konstrukce Z matic tuhosti a hmotnosti jednotlivých prvků lze sestavit globální matici tuhosti a globální matici hmotnosti konstrukce, které se využijí v řešení základní rovnice MKP: [m]{

Více

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice 7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona nám to vyčíslí Jednou z úloh statistiky je odhad (výpočet) hodnot statistického znaku x i,

Více

3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy

3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy 3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor

Více

Geoinformatika. IX GIS modelování

Geoinformatika. IX GIS modelování Geoinformatika IX GIS modelování jaro 2017 Petr Kubíček kubicek@geogr.muni.cz Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic Geoinformatika

Více

Teorie grafů. Kostra grafu. Obsah. Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 2013/2014

Teorie grafů. Kostra grafu. Obsah. Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 2013/2014 Teorie grafů Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 013/014 Obsah Kostra grafu. Tahy,. Úloha čínského pošťáka. Zdroj: Vítečková, M., Přidal, P. & Koudela, T. Výukový modul k předmětu Systémová

Více

Úvod do zpracování signálů

Úvod do zpracování signálů 1 / 25 Úvod do zpracování signálů Karel Horák Rozvrh přednášky: 1. Spojitý a diskrétní signál. 2. Spektrum signálu. 3. Vzorkovací věta. 4. Konvoluce signálů. 5. Korelace signálů. 2 / 25 Úvod do zpracování

Více

= je prostý orientovaný graf., formálně c ( u, v) 0. dva speciální uzly: zdrojový uzel s a cílový uzel t. Dále budeme bez

= je prostý orientovaný graf., formálně c ( u, v) 0. dva speciální uzly: zdrojový uzel s a cílový uzel t. Dále budeme bez Síť Síť je čtveřice N = ( G, s, t, c) kde G ( V, A) = je prostý orientovaný graf a každé orientované hraně ( u, v) je přiřazeno nezáporné číslo, které se nazývá kapacita hrany ( u, v), formálně c ( u,

Více

5 Orientované grafy, Toky v sítích

5 Orientované grafy, Toky v sítích Petr Hliněný, FI MU Brno, 205 / 9 FI: IB000: Toky v sítích 5 Orientované grafy, Toky v sítích Nyní se budeme zabývat typem sít ových úloh, ve kterých není podstatná délka hran a spojení, nýbž jejich propustnost

Více

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ Michal Kořenář 1 Abstrakt Rozvoj výpočetní techniky v poslední době umožnil také rozvoj výpočetních metod, které nejsou založeny na bázi

Více

CLARKEOVA-WRIGHTOVA METODA ŘEŠENÍ ÚLOHY VRP

CLARKEOVA-WRIGHTOVA METODA ŘEŠENÍ ÚLOHY VRP CLARKEOVA-WRIGHTOVA METODA ŘEŠENÍ ÚLOHY VRP 1. Definice úlohy Úloha VRP (Vehicle Routing Problem problém okružních jízd) je definována na obecné dopravní síti S = (V,H), kde V je množina uzlů sítě a H

Více

GIS1-7. cvičení. listopad 2008. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie. Obsah. Založení nového souboru s vektorovými daty

GIS1-7. cvičení. listopad 2008. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie. Obsah. Založení nového souboru s vektorovými daty ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie listopad 2008 Obsah prezentace 1 2 3 4 5 6 Měli bychom umět pracovat s rastrovými daty rozumět problematice vektorových dat u obou typů dat

Více

Booleova algebra. ZákonyBooleovy algebry Vyjádření logických funkcí

Booleova algebra. ZákonyBooleovy algebry Vyjádření logických funkcí Booleova algebra ZákonyBooleovy algebry Vyjádření logických funkcí pravdivostní tabulka logický výraz seznam indexů vstupních písmen mapa vícerozměrná krychle 30-1-13 O. Novák 1 Booleova algebra Booleova

Více

Algoritmizace prostorových úloh

Algoritmizace prostorových úloh Algoritmizace prostorových úloh Vektorová data Daniela Szturcová Prostorová data Geoobjekt entita definovaná v prostoru. Znalost jeho identifikace, lokalizace umístění v prostoru, vlastností vlastních

Více

Cílem seminární práce je aplikace teoretických znalostí z přednášky na konkrétní úlohy. Podstatu algoritmu totiž

Cílem seminární práce je aplikace teoretických znalostí z přednášky na konkrétní úlohy. Podstatu algoritmu totiž Zadání příkladů pro semestrální práci 9 Cílem seminární práce je aplikace teoretických znalostí z přednášky na konkrétní úlohy. Podstatu algoritmu totiž člověk nejlépe pochopí až pokud jej sám implementuje,

Více

Technologie dopravy a logistika

Technologie dopravy a logistika Cvičení č. 2 Optimalizace linkového vedení Četnost obsluhy, takt Ing. Zdeněk Michl Ing. Michal Drábek, Ph.D. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav logistiky a managementu dopravy

Více

4EK311 Operační výzkum. 4. Distribuční úlohy LP část 1

4EK311 Operační výzkum. 4. Distribuční úlohy LP část 1 4EK311 Operační výzkum 4. Distribuční úlohy LP část 1 4. Distribuční úlohy LP Úlohy výrobního plánování (alokace zdrojů) Úlohy finančního plánování (optimalizace portfolia) Úlohy reklamního plánování (plánování

Více

Úvod do modelování a simulace. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Úvod do modelování a simulace. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Úvod do modelování a simulace systémů Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1 Základní pojmy Systém systémem rozumíme množinu prvků (příznaků) a vazeb (relací) mezi nimi, která jako celek má určité vlastnosti. Množinu

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Základy lineárního programování. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Základy lineárního programování. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Základy lineárního programování študenti MFF 15. augusta 2008 1 15 Základy lineárního programování Požadavky Simplexová metoda Věty o dualitě (bez důkazu)

Více

VYTVÁŘENÍ DATABÁZÍ, VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ

VYTVÁŘENÍ DATABÁZÍ, VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ Úvod do problematiky VYTVÁŘENÍ DATABÁZÍ, VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ Databáze je uspořádaná množina velkého množství informací (dat). Příkladem databáze je překladový slovník, seznam PSČ nebo telefonní seznam. Databáze

Více

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data I. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální prostorová

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Úvod do databázových systémů Databáze je dnes velmi často skloňovaným slovem. Co se pod tímto termínem skrývá si vysvětlíme na několika následujících stranách a cvičeních. Databáze se využívají k ukládání

Více

1 Řešení soustav lineárních rovnic

1 Řešení soustav lineárních rovnic 1 Řešení soustav lineárních rovnic 1.1 Lineární rovnice Lineární rovnicí o n neznámých x 1,x 2,..., x n s reálnými koeficienty rozumíme rovnici ve tvaru a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, (1) kde koeficienty

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2014

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2014 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 204 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2016/2017

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2016/2017 Diskrétní matematika Petr Kovář petr.kovar@vsb.cz Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava DiM 470-2301/01, zimní semestr 2016/2017 O tomto souboru Tento soubor je zamýšlen především jako pomůcka

Více

Lokační referenční metody a jejich interpretace ve standardech

Lokační referenční metody a jejich interpretace ve standardech Lokační referenční metody a jejich interpretace ve standardech Jiří Plíhal Tento příspěvek by rád na konkrétním příkladu standardu přiblížil referenční metody stanovení polohy a zejména jejich dynamickou

Více

zpravidla předpokládá, že hodnoty intenzity poruch a oprav jsou konstantní.

zpravidla předpokládá, že hodnoty intenzity poruch a oprav jsou konstantní. Pohotovost a vliv jednotlivých složek na číselné hodnoty pohotovosti Systém se může nacházet v mnoha různých stavech. V praxi se nejčastěji vyskytují případy, kdy systém (nebo prvek) je charakterizován

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 Báze vektorových prostorů, transformace souřadnic Michal Botur Přednáška

Více

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Lukáš Havrlant Univerzita Palackého 10. ledna 2014 Primární zdroj Jiří Adámek: Foundations of Coding. Strany 137 160. Na webu ke stažení, heslo:

Více

ÚLOHY S POLYGONEM. Polygon řetězec úseček, poslední bod je totožný s prvním. 6 bodů: X1, Y1 až X6,Y6 Y1=X6, Y1=Y6 STANOVENÍ PLOCHY JEDNOHO POLYGONU

ÚLOHY S POLYGONEM. Polygon řetězec úseček, poslední bod je totožný s prvním. 6 bodů: X1, Y1 až X6,Y6 Y1=X6, Y1=Y6 STANOVENÍ PLOCHY JEDNOHO POLYGONU ÚLOHY S POLYGONEM Polygon řetězec úseček, poslední bod je totožný s prvním 6 bodů: X1, Y1 až X6,Y6 Y1=X6, Y1=Y6 STANOVENÍ PLOCHY JEDNOHO POLYGONU 3 úsečky (segmenty) v horní části 2 úsečky ve spodní části

Více

Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 11 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Jedná se o speciální případ dopravních úloh, řeší např. problematiku optimálního přiřazení strojů na pracoviště. Příklad Podnik má k dispozici 3 jeřáby,

Více

xrays optimalizační nástroj

xrays optimalizační nástroj xrays optimalizační nástroj Optimalizační nástroj xoptimizer je součástí webového spedičního systému a využívá mnoho z jeho stavebních bloků. xoptimizer lze nicméně provozovat i samostatně. Cílem tohoto

Více

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

VYUŽITÍ METOD TEORIE GRAFŮ PRO HLEDÁNÍ NEJSPOLEHLIVĚJŠÍ CESTY V DOPRAVNÍ SÍTI

VYUŽITÍ METOD TEORIE GRAFŮ PRO HLEDÁNÍ NEJSPOLEHLIVĚJŠÍ CESTY V DOPRAVNÍ SÍTI 18 LOGVD 212 - Žilina 2.-21.9.212 VYUŽITÍ METOD TEORIE GRAFŮ PRO HLEDÁNÍ NEJSPOLEHLIVĚJŠÍ CESTY V DOPRAVNÍ SÍTI Andrea Peterková *) Anotace: V článku je přiblíženo sociální riziko dopravní nehody, o kterých

Více

Třídy složitosti P a NP, NP-úplnost

Třídy složitosti P a NP, NP-úplnost Třídy složitosti P a NP, NP-úplnost Cíle přednášky: 1. Definovat, za jakých okolností můžeme problém považovat za efektivně algoritmicky řešitelný. 2. Charakterizovat určitou skupinu úloh, pro které není

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS 03.220.01;35.240.60 Inteligentní dopravní systémy (ITS) Rozšíření specifikací mapové

Více