ETICKÁ VÝROBA BUĎME ZODPOVĚDĚNI A PŘEVEZMĚME ODPOVĚDNOST ZA NAŠE ČINY (PROVOZNÍ PRINCIPY FIRMY)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ETICKÁ VÝROBA BUĎME ZODPOVĚDĚNI A PŘEVEZMĚME ODPOVĚDNOST ZA NAŠE ČINY (PROVOZNÍ PRINCIPY FIRMY)"

Transkript

1 ETICKÁ VÝROBA BUĎME ZODPOVĚDĚNI A PŘEVEZMĚME ODPOVĚDNOST ZA NAŠE ČINY (PROVOZNÍ PRINCIPY FIRMY) Firma Oriflame Cosmetics se zavazuje dodávat našim zákazníkům, konzultantům a zaměstnancům kvalitní výrobky založené na pevných základech motta být přirozeně první volbou. Všechny výrobky jsou vyráběny v dohodnuté standardní kvalitě v souladu s kodexem pracovních postupů dodavatele, podle očekávání zákazníků a podle mezinárodních průmyslových standardů včetně Kvalitních postupů pro výrobu kosmetiky (cgmp). Veškeré klíčové procesy od konceptu přes vývoj až po výrobu a distribuci jsou kontrolovány. Firma Oriflame Cosmetics podporuje úzkou spolupráci a dlouhodobé partnerství se svými dodavateli. Firma Oriflame Cosmetics je zakládajícím členem Světové nadace pro dětství a pevně věří v ochranu dětí a zranitelných osob. Za žádných okolností nejsou přijatelné praktiky zaměstnávání dětské pracovní síly. Žádný z dodavatelů firmy Oriflame nesmí zaměstnávat pracovníky, kteří jsou mladší 16 let, nebo jim je méně, než je minimální věk stanovený pro zaměstnávání v daném místě (pokud je tento stanovený věk vyšší než 16 let). Všichni dodavatelé jsou odpovědni za to, aby všichni zaměstnanci splňovali podmínky zaměstnávání dětí stanovené firmou Oriflame. Všichni dodavatelé jsou odpovědni za to, aby splňovali místní a národní standardy týkající se věku zaměstnanců jakož i zdravotních a bezpečnostních podmínek na pracovišti, minimální mzdy a pracovní doby. Pokud by dodavatel zaměstnával nezletilé pracovníky, a to přímo nebo jako externí pracovníky, bylo by to důvodem pro okamžité ukončení obchodních vztahů tohoto subdodavatele s firmou Oriflame.

2 PŮVOD KOSMETICKÝCH PŘÍSAD V souladu s našim dědictvím přírodní švédské kosmetiky Oriflame a cítěním pro čistotu a jednoduchost se snažíme vybírat takové přísady, které jsou přírodní a nejsou škodlivé našemu prostředí a zdraví. Optimalizujeme používání přísad získaných z rostlin. Tyto přísady jsou získávány za pomoci nejrůznějších procesů včetně mechanického lisování (např. avokádový olej), extrakce (např. extrakty z břízy), biotechnologií (např. fermentace kyseliny hyaluronové z cereálních extraktů) a syntézy (např. triglyceridy z kokosového oleje). Nepoužíváme materiály získané z chráněných rostlinných druhů nebo ekosystémů (například rašelinu a olej z růžového dřeva). Naše výrobky obsahují přísady minerálního a syntetického původu včetně konzervačních látek, absorberů UV záření, či minerálních olejů, pokud nejsou k dispozici vhodné alternativní rostlinné složky. Používáme pouze syntetické přísady, které jsou bezpečné, neagresivní a přesto účinné. Při výrobě naší kosmetiky nikdy nepoužíváme jakékoli přísady získané z mrtvých zvířat. Vedlejší živočišné produkty včetně včelího vosku a mléčných produktů jsou získávány bez toho, aby byla živočichům způsobena smrt nebo utrpění, a proto jsou používány.

3 ZODPOVĚDNOST VŮČI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ VYJÁDŘENÍ ZÁJMU O PŘÍRODU A ÚCTY K PŘÍRODĚ (PROVOZNÍ PRINCIPY FIRMY) Výroba Firma Oriflame je odhodlaná obchodovat takovým způsobem, který projevuje úctu vůči životnímu prostředí. Všechny stránky výroby společnosti Oriflame jsou v souladu s národními a místními předpisy a zároveň jsou dodržovány pravidla kvalitních ekologických postupů vytyčených firmou Oriflame. Vývoj výrobků Výrobky Oriflame (kosmetické a nekosmetické) jsou vyvíjeny s ohledem na životní prostředí. Prioritou firmy Oriflame Cosmetics je používání přísad, které jsou přírodní, obnovitelné a neškodí našemu životnímu prostředí či zdraví. Firma Oriflame se vyvarovala používání extraktů nebo přísad získaných z chráněného nebo ohroženého rostlinstva a živočišných druhů (např. zvláštní druhy dřeva, korály apod.) a nehodlá odebírat materiál z ekologicky chráněných nebo citlivých oblastí (např. rašeliniště). Aktivní činidla používaná firmou Oriflame Cosmetics při výrobě pěnových výrobků (koupelnové, sprchové a vlasové) jsou schváleny BMV (Švédská kvalitní ekologická volba). To znamená, že jde o výrobky, které jsou ekologicky přípustné nejvyšší měrou, budou lehce podléhat rozkladu a nepoškodí vodní ekosystém (jak jeho floru, tak i faunu). Konzervační přísady používané firmou Oriflame nebo konečné výrobky, které je obsahují, jsou schváleny BMV (Kvalitní ekologická volba). Firma Oriflame Cosmetics používá systémy aerosolových rozprašovačů pouze tam, kde není možné používat alternativní systémy, které by docílily stejně uspokojivých výsledků, jako například u laků na vlasy a antiperspirantů. Veškeré systémy aerosolů neobsahují CFC. Balící a doplňkové výrobky Výrobky Oriflame jsou navrhovány tak, aby spotřeba materiálu byla co nejmenší a v takovém množství, aby nevznikaly velké množství odpadů. Hlavní druh materiálu použitého na balení je uveden na každém výrobku, aby tak bylo umožněno jeho recyklování. PVC (polyvinylchlorid) není používán k výrobě žádného typu balení a při výrobě doplňkových výrobků je jeho množství minimalizováno. Barviva Azo se při výrobě balení nebo doplňkových výrobků nepoužívají.

4 Tištěné materiály Katalogy firmy Oriflame jsou tištěny ekologickém papíru především se používá bělený papír TCF (zcela bez chloru) a také ECF (základní bez chlóru), který se získává ze zalesněných ploch schválených FSC (Úřadem Správy Lesů). To znamená, že k výrobě papíru se nepoužívají žádné škodlivé chemikálie a lesy jsou řízeny tak, aby se vysadilo více stromů, než je vykáceno a je podporován přírodní rozvoj přirozeného lesního prostředí. Většina barev používaných při výrobě katalogů je vodorozpustná. Všechny ostatní publikace firmy Oriflame jsou vytištěna buď na TCF, ECF nebo 100% recyklovaném papíru.

5 TESTOVÁNÍ KOSMETICKÝCH PŘÍSAD A VÝROBKŮ Testování bezpečnosti u přísad Prvořadým zájmem firmy Oriflame je bezpečnost našich zákazníků. Bezpečnost výrobků je zajištěna na základě pečlivého výběru přísad. Firma Oriflame nikdy neprováděla testy, ani pro ni nebyly prováděny testy kosmetických přísad na zvířatech. Veškeré přísady, které Oriflame Cosmetics používá, jsou mezinárodně schváleny pro kosmetické účely. Bezpečnost přísad je hodnocena průběžnými revizemi informací o bezpečnosti získaných od mezinárodních regulačních orgánů a z průmyslových zdrojů a z historických informací o bezpečnosti. Firma Oriflame Cosmetics podporuje výzkumné programy, které pracují na vývoji alternativních testů bezpečnosti kosmetických přípravků bez nutnosti jejich testování na zvířatech. Testování bezpečnosti u výrobků Prvořadým zájmem firmy Oriflame je bezpečnost svých výrobků. Všechny výrobky jsou testovány z hlediska bezpečnosti v souladu s evropskými předpisy pro kosmetiku. Speciální bezpečnostní testy, jako například testy podráždění kůže jsou prováděny v laboratořích na placených zdravých dobrovolnících (starších 18 let), kteří k tomu dali souhlas a pod dohledem kvalifikovaného lékařského personálu. Bezpečnostní testy, které mohou způsobit zranění nebo utrpení, jako například podráždění očí, nejsou prováděny na lidech. Jsou používané alternativní testy, které se neprovádějí na zvířatech, ale in vitro (ve zkumavce). Účinnost testování výrobků: Výrobky firmy Oriflame Cosmetics splňují Evropské Direktivy pro kosmetiku a další mezinárodní předpisy s ohledem na důkaz o splnění požadavků. Důkazem, že daný výrobek splnil požadavky je klinické zhodnocení, externí testy účinnosti nebo odkaz na informace o jeho jednotlivých složkách. Veškeré testy, které jsou prováděny na dobrovolnících a jsou prováděny až na základě potvrzení o bezpečnosti nově vyvinutého výrobku a v souladu s nejnovějšími mezinárodními standardy a etickými směrnicemi. Testy na spotřebitelích jsou prováděny na zdravých dobrovolnících. Kosmetické výrobky firmy Oriflame Cosmetics nejsou testovány na zvířatech.

6 VÝVOJ A VÝROBA NEKOSMETICKÝCH VÝROBKŮ VYJÁDŘENÍ ZÁJMU O PŘÍRODU A ÚCTY K PŘÍRODĚ (PROVOZNÍ PRINCIPY FIRMY) Nekosmetické výrobky vyvinuté firmou Oriflame neobsahují kůži, kožich ani peří zvířat, která jsou chovaná především pro tento účel (např. norci, králíci, hadi). Může být používaná kůže, která je vedlejším produktem lidského potravního řetězce. Nekosmetické výrobky firmy Oriflame neobsahují materiály, které mohou mít škodlivé účinky na naše životní prostředí nebo na zdraví spotřebitelů. Látky získané z ohrožených druhů (např. raminové dřevo a růžové dřevo, pštros, nosorožec, slon, mořská želva a korály), nebo z ekologicky citlivých oblastí (jako například rašelina z rašelinových polí, pemza, písek z pláží) nejsou používané při výrobě nekosmetických výrobků firmy Oriflame. Většina nekosmetických výrobků firmy Oriflame neobsahuje PVC (polyvinylchlorid). Veškeré nekosmetické výrobky pro děti neobsahují PVC. Žádné jednorázové nekosmetické výrobky ani žádné nekosmetické výrobky s krátkou dobou životnosti např. dárkové tašky, pytlíky, jednorázové výrobky) neobsahují PVC. Veškeré druhy balení neobsahují PVC. Žádné nekosmetické výrobky neobsahují barviva azo. Většina papíru a kartonu, který se používá při výrobě nekosmetických produktů, není bělena za pomocí chlóru a vyrobena ze dřeva z obnovitelných lesních zdrojů. V souladu s dědictvím firmy Oriflame je optimalizována spotřeba přírodních, dlouhodobě udržitelných zdrojů, zdrojů podléhajících rozkladu a obnovitelných zdrojů (např. bavlna, len, ramie, celulóza, bagasa). Při vývoji nekosmetických výrobků optimalizujeme používání materiálů, které není možné recyklovat nebo znovu používat (např. sklo, papír) Spolu s výše uvedenými kritérii se uplatňují následující pravidla k těmto kategoriím specifických produktů: Výrobky pro děti Pro výrobky, které jsou určeny na hraní pro děti do 14 let, je zajištěna certifikace CE. Tímto symbolem 3+ se označují výrobky, které jsou považovány za nevhodné pro děti do tří let. Žádné malé části, které by mohly být případně nebezpečné pro děti, se nepoužívají. Výrobky obsahující zvířecí chlupy Zvířecí chlupy pocházejí ze živých zvířat a jsou jim odebírány bez toho, aby těmto zvířatům bylo způsobeno jakékoli zranění, a jsou sterilizovány za pomocí záření. Používá se pouze takové peří, které je vedlejším produktem lidského potravinového řetězce. Všichni dodavatelé uplatňují etické postupy a řídí se zákony na ochranu zvířat. Výrobky, které se při používání dotýkají kůže (např. šperky) jsou testovány, aby bylo zaručeno, že neobsahují žádný nikl v souladu se standardem EN1810 Svíčky obsahují bezolovnatý knot a je k nim přibalena informace upozorňující na způsob použití.

7 Elektrické výrobky pro domácí použití jsou vyvinuty v souladu s příslušnými EU direktivami a standardy, které se vztahují k bezpečnosti, provozu a označení a splňují národní předpisy zemí, ve kterých jsou prodávány. Poznámka: Direktivy a standardy zahrnují EC Direktiva o nízkém napětí (73/23/EEC), CE certifikace. NW 25/04/2005

8 MÍSTNÍ ZDROJE PRO VÝROBU NEKOSMETICKÝCH VÝROBKŮ VNITŘNÍ POLITIKA Obecně: Všichni naši dodavatelé/výrobci musí uplatňovat etické zásady pracovních postupů a musí pracovat v souladu s národními a místními ekologickými předpisy. Výrobky musí být označeny jménem Oriflame a ne jménem výrobce. Technické a kvalitativní standardy každého výrobku by měly být v souladu s takovými standardy výrobků, které jsou vyvíjeny centrálně. Před konečným rozhodnutím o výrobě výrobku je třeba nejdříve rozhodnout o místním zdroji pro centrálně vyráběný výrobek. Omezení používaných materiálů: Kůže, kožešiny nebo peří získané ze zvířat, které jsou chované především pro tento účel (např. norek, králík, had) jsou zakázány. Může být používána kůže, která je vedlejším produktem lidského potravinového řetězce, a která je získávána od eticky pracujícího dodavatele. Je zakázáno používat materiály z ohrožených druhů (např. raminové dřevo nebo růžové dřevo, pštros, nosorožec a korály), nebo z ekologicky citlivých oblastí (např. rašelina z rašelinových polí a pemza). Vyhýbáme se používání PVC (polyvinylchloridu) a používá se pouze tehdy, kdy shledáme, že je to nutné. Výrobky, které jsou navrženy tak, že při používání se budou dotýkat kůže, nesmí obsahovat nikl. Pokud je to možné papírová kaše by měla být získávána z lesů, které jsou obnovitelné nebo kontrolované a musí být vyráběn zcela bez chlóru (TCF) nebo základní bez chlóru (ECF). Od každého marketingového ředitele, který je zodpovědný za to, aby každý výrobek vytvořený z místních zdrojů byl vyvinut v souladu s touto politikou, každým rokem požadujeme, aby podepsal prohlášení o shodě. Dr. Natasha Williams, Oriflame GTC, Irsko Březen, 2005

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoTap Pro 550. Lehký vlies z celulózy, bílý. Popis produktu viz technický list

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoTap Pro 550. Lehký vlies z celulózy, bílý. Popis produktu viz technický list Lehký vlies z celulózy, bílý Popis produktu viz technický list Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) Hodnoty ekologické bilance specifické pro výrobek (ENV 1.1 a

Více

dotyk medicíny v kosme/cké péči

dotyk medicíny v kosme/cké péči SynCare q SynCare vzniklo spojením la/nské předpony syn k nebo pro a anglického slova care péče. Vyjadřuje přesvědčení, že kosme/ka SynCare by měla být významným celoživotním pomocníkem v péči o pleť ženy

Více

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Předmět: Užitková tropická dřeva Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR TechDrev CZ.1.07/2.2.00/28.0019 strana 2 Co je

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 345/68 Úřední věstník Evropské unie 23.12.2008 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2008/112/ES ze dne 16. prosince 2008, kterou se mění směrnice Rady 76/768/EHS, 88/378/EHS, 1999/13/ES a směrnice Evropského

Více

Ministerstvo životního prostředí. Kovový nábytek

Ministerstvo životního prostředí. Kovový nábytek Ministerstvo životního prostředí Technická směrnice č. 41-2014 kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ochranné známky Kovový nábytek Cílem stanovení kritérií Národního

Více

ma crème nature BIO HYDRATAČNÍ KRÉM, KTERÝ SI SAMI PŘIPRAVÍTE

ma crème nature BIO HYDRATAČNÍ KRÉM, KTERÝ SI SAMI PŘIPRAVÍTE ma crème nature BIO HYDRATAČNÍ KRÉM, KTERÝ SI SAMI PŘIPRAVÍTE ma crème nature 100% PŘÍRODNÍ KÚRA, KTEROU VAŠE PLEŤ POTŘEBUJE 1 PŘIPRAVTE 2 PŘILIJTE 3 SMÍCHEJTE 4 ZCHLAĎTE přirozená inovace Již více jak

Více

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] VYR-32 verze 4 kapitola 1 Farmaceutický systém jakosti The Rules Governing Medicinal Products in EU, EU Guidelines to GMP, Chapter 1 Platnost od 31.1.2013 Právní základ: čl.47 Směrnice Evropského

Více

Značení výrobků. Zahraniční ekoznačky

Značení výrobků. Zahraniční ekoznačky Značení výrobků Tzv. ekospotřebitelství je v Evropě poměrně rozvinuté. K lepší orientaci zákazníka v záplavě výrobků byly vyvinuty systémy ekologického značení, tzv. ekoznačky, kterými jsou označeny výrobky

Více

K VYDÁNÍ STANOVISKA EK

K VYDÁNÍ STANOVISKA EK Jednání Lokální etické komise (LEK) Nemocnice Mělník (jednací řád) o nové žádosti o udělení souhlasu s provedením klinického hodnocení léčivého přípravku nebo s klinickou zkouškou zdravotnického prostředku

Více

Současný postoj Evropské komise k tvrzení o účincích kosmetických prostředků

Současný postoj Evropské komise k tvrzení o účincích kosmetických prostředků Současný postoj Evropské komise k tvrzení o účincích kosmetických prostředků Hana Bendová NRC pro kosmetiku Státní zdravotní ústav NAŘÍZENÍ EP A RADY 1223/2009 Článek 11 Informační dokumentace k přípravku

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoTap Pro 500. Vlies z celulózy, bílý. Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici)

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoTap Pro 500. Vlies z celulózy, bílý. Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Vlies z celulózy, bílý Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) Hodnoty ekologické bilance specifické pro výrobek

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoCryl RB. Povrchová úprava, trhliny překlenující. Popis produktu viz technický list

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoCryl RB. Povrchová úprava, trhliny překlenující. Popis produktu viz technický list Povrchová úprava, trhliny překlenující Popis produktu viz technický list Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) barvy a nátěry na minerál. podklad (venkovní ): vyhovuje

Více

Pravidla chování SCA

Pravidla chování SCA Pravidla chování SCA 1 Pravidla chování Pravidla chování SCA SCA se zavazuje k vytváření hodnot pro své partnery, jakož i k budování vztahů se svými zaměstnanci, zákazníky, spotřebiteli, akcionáři a ostatními

Více

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5 Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Bod 4 V 2 odst. 1 se písmeno b) zrušuje. Navrhovaný právní předpis Obsah Celex č. Zrušuje se ustanovení

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Sockelplatte PS30SE. Tepelně izolační deska z expandovaného pěnového polystyrénu dle ČSN EN 13163

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Sockelplatte PS30SE. Tepelně izolační deska z expandovaného pěnového polystyrénu dle ČSN EN 13163 Tepelně izolační deska z expandovaného pěnového polystyrénu dle ČSN EN 13163 Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV

Více

Bureau Veritas Certification Czech Republic, s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci výrobků Olbrachtova 1, Praha 4

Bureau Veritas Certification Czech Republic, s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci výrobků Olbrachtova 1, Praha 4 List 1 z 8 orgán pro certifikaci výrobků Název procesu/služby 1 Dřevo surové, ostatní lesní produkty 2 3 4 5 Práce související s pěstováním lesa a těžbou dřeva (vyjma pěstování lesa) Dřevo, řezivo i opracované

Více

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů Účinné látky, jejich metabolity a reakční a rozkladné produkty,

Více

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB STAV DOKUMENTU 1 STRANA 1 z 6 ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval Carl-Gustav Nilsson General Counsel 1.2.2007 Schválil Představenstvo společnosti 1.2.2007 Převzato a přeloženo

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP vyhrazených technických zařízení:

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP vyhrazených technických zařízení: (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP vyhrazených technických zařízení: - elektrických - zdvihacích - plynových - tlakových OBSAH: 1. Základní poţadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

CANNABIS. www.bohemiacosmetics.cz www.obchod-darky.cz

CANNABIS. www.bohemiacosmetics.cz www.obchod-darky.cz CANNABIS Moderní přípravky osobní hygieny, vhodné k časté koupeli celého těla s podmanivou vůní. Obsahují kvalitní olej ze semen konopí (Cannabis sativa L., Angiospermae), který působí jako přírodní emollient,

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

17/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí

17/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí 17/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění

Více

FSC Česká republika. FSC ČR, Poděbradova 111, Brno

FSC Česká republika. FSC ČR, Poděbradova 111, Brno 1 FSC-SECR-0038 1996 Forest Stewardship Council A.C. FSC Česká republika Příručka k posouzení otázky Je Česká republika územím s nízkým rizikem pro dřevo z nepřijatelných zdrojů? podle minimálních požadavků

Více

Skupina NSG Kodex chování dodavatele

Skupina NSG Kodex chování dodavatele Úvod Skupina NSG Kodex chování dodavatele Cílem skupiny NSG je to, aby díky svému profesionálnímu, legálnímu a etickému způsobu podnikání, jak je uvedeno v prohlášení o hodnotách a zásadách skupiny NSG,

Více

Zelená v dm usnadňuje zákazníkům orientaci

Zelená v dm usnadňuje zákazníkům orientaci Zelená v dm usnadňuje zákazníkům orientaci Obsah Trvalá udržitelnost v dm 1. Krok k zelené v komunikaci dodavatelé Bio, vegan, bez lepku 2. Krok k zelené v komunikaci Certifikáty Etikety Bio, vegan, bez

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Malerspachtel. Umělopryskyřičná stěrka pro stěrkování dřeva a kovu

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Malerspachtel. Umělopryskyřičná stěrka pro stěrkování dřeva a kovu Umělopryskyřičná stěrka pro stěrkování dřeva a kovu Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) barvy a povrchové

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Natursteinfliesen Standardsortiment. Dlažba z přírodního kamene pro fasádní systémy Sto

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Natursteinfliesen Standardsortiment. Dlažba z přírodního kamene pro fasádní systémy Sto Dlažba z přírodního kamene pro fasádní systémy Sto Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) Přírodní kámen: splňuje

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

Bezpečnost výrobků. určených spotřebitelům. MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Vedoucí Centrum laboratoří a Odbor toxikologie Státní zdravotní ústav

Bezpečnost výrobků. určených spotřebitelům. MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Vedoucí Centrum laboratoří a Odbor toxikologie Státní zdravotní ústav Bezpečnost výrobků určených spotřebitelům MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Vedoucí Centrum laboratoří a Odbor toxikologie Státní zdravotní ústav Ochrana zdraví spotřebitele ověření bezpečnosti spotřebních výrobků

Více

Technická směrnice č kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky

Technická směrnice č kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky Ministerstvo životního prostředí Technická směrnice č. 22-2011 kterou se stanovují požadavky a environmentální kritéria pro propůjčení ekoznačky Papírové odnosné tašky a nákupní pytle Papírové odnosné

Více

SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE A PROHLÁŠENÍ O SHODĚ

SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE A PROHLÁŠENÍ O SHODĚ SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE A PROHLÁŠENÍ O SHODĚ Ing. Jitka Sosnovcová Státní zdravotní ústav, Praha Národní referenční laboratoř pro materiály určené pro styk s potravinami a výrobky SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE Nařízení

Více

: Colcemid 10µg/ml : M. : Vědecký výzkum a vývoj. Cytogen GmbH Langgasse 73 D Wetzlar. Tel.:

: Colcemid 10µg/ml : M. : Vědecký výzkum a vývoj. Cytogen GmbH Langgasse 73 D Wetzlar. Tel.: BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle Nařízení (EC) č.. 1907/2006 Verze 1.0 / CZ Datum revize 01.06.2015 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace produktu Název produktu Číslo produktu

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 8.6.2017 L 145/13 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/962 ze dne 7. června 2017, kterým se pozastavuje povolení ethoxychinu jako doplňkové látky pro všechny druhy a kategorie zvířat (Text s významem pro

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz skladu a skladování pohonných hmot

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz skladu a skladování pohonných hmot zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz skladu a skladování pohonných hmot OBSAH: 1. Požadavky na zajištění BOZP při provozu skladu pohonných hmot... 1.1 Základní povinnosti

Více

Označení CE Ministerstvo pr ů pr myslu a obchodu

Označení CE Ministerstvo pr ů pr myslu a obchodu Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu Základní informace Označení CE má prvořadou důležitost pro správné fungování vnitřního trhu. Tato značka byla zavedena do evropské legislativy s cílem poskytnout

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Hinterfüllprofil. Kulatý profil na polyetylenové bázi pro vyplňování spár

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Hinterfüllprofil. Kulatý profil na polyetylenové bázi pro vyplňování spár Kulatý profil na polyetylenové bázi pro vyplňování spár Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) Hodnoty ekologické

Více

Vodou ředitelný, hloubkový, akrylátový penetrační nátěr, testována zdravotní nezávadnost. podle EPD. nehodnoceno. nehodnoceno. viz technický list

Vodou ředitelný, hloubkový, akrylátový penetrační nátěr, testována zdravotní nezávadnost. podle EPD. nehodnoceno. nehodnoceno. viz technický list Vodou ředitelný, hloubkový, akrylátový penetrační nátěr, testována zdravotní nezávadnost Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň

Více

(Akty přijaté na základě Smlouvy o ES a Smlouvy o Euratomu, jejichž uveřejnění je povinné) SMĚRNICE

(Akty přijaté na základě Smlouvy o ES a Smlouvy o Euratomu, jejichž uveřejnění je povinné) SMĚRNICE 30.6.2009 Úřední věstník Evropské unie L 170/1 I (Akty přijaté na základě Smlouvy o ES a Smlouvy o Euratomu, jejichž uveřejnění je povinné) SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/48/ES ze

Více

ČSN EN ISO/IEC 17065:2013 BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC,

ČSN EN ISO/IEC 17065:2013 BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, orgán pro certifikaci výrobků Hmotné produkty 1 Dřevo surové, ostatní lesní produkty 2 Práce související s pěstováním lesa a těžbou dřeva (vyjma pěstování lesa) 3 Dřevo, řezivo i opracované nebo impregnované

Více

BIOPOTRAVINY Pavlína Kose čková

BIOPOTRAVINY Pavlína Kose čková BIOPOTRAVINY Pavlína Kosečková CO JSOU BIOPOTRAVINY? CO JSOU BIOPOTRAVINY? BIOPOTRAVINY jsou zboží, které pochází z ekologického zemědělství. Jsou vyrobeny z rostlin, živočichů a jejich produktů pěstovaných,

Více

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování ZPŮSOB SBĚRU BRKO V OBCÍCH DLE KONCOVÉHO ZPŮSOBU VYUŽITÍ Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu, a to vždy s

Více

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum Vývoj nových léčiv Preklinický výzkum Klinický výzkum Úvod Léčivo = nejprověřenější potravina vstupující do organismu Ideální léčivo kvalitní, účinné, bezpečné a dostupné Financování výzkumu léčiv souvislost

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoSilco QS R. Konečná omítka ze silikonových pryskyřic s brzkou odolností proti dešti v rýhované struktuře

Dokument o trvalé udržitelnosti. StoSilco QS R. Konečná omítka ze silikonových pryskyřic s brzkou odolností proti dešti v rýhované struktuře Konečná omítka ze silikonových pryskyřic s brzkou odolností proti dešti v rýhované struktuře Popis produktu viz technický list Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2)

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. VÝROBCE: Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku. je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad proti UV záření. Nopová

Více

Seznam nebezpečných odpadů podle Vyhl. č. 381/2001 Sb. Katalog odpadů u kterých bude prováděn sběr a výkup - vozidlo MAN TGA-4, SPZ 7T2 7107

Seznam nebezpečných odpadů podle Vyhl. č. 381/2001 Sb. Katalog odpadů u kterých bude prováděn sběr a výkup - vozidlo MAN TGA-4, SPZ 7T2 7107 Seznam nebezpečných odpadů podle Vyhl. č. 381/2001 Sb. Katalog odpadů u kterých bude prováděn sběr a výkup - vozidlo MAN TGA-4, SPZ 7T2 7107 Katalogové číslo odpadu Název odpadu 040219 Kaly z čištění odpadních

Více

Formuláře zprávy a kontrolního seznamu korporátního auditu IQPP Verze 10 Realizováno 1. července 2019

Formuláře zprávy a kontrolního seznamu korporátního auditu IQPP Verze 10 Realizováno 1. července 2019 Formuláře zprávy a kontrolního seznamu korporátního auditu IQPP Realizováno 1. července 2019 Jedná se o překlad anglického originálního textu. V případě rozporu mezi anglickým originálem a českým překladem

Více

POKYNY TUKY ROZDĚLENÍ TUKŮ

POKYNY TUKY ROZDĚLENÍ TUKŮ POKYNY Prostuduj si teoretické úvody k jednotlivým částím listu a následně vypracuj postupně všechny zadané úkoly tyto a další informace pak použij na závěr při vypracování testu zkontroluj si správné

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku LITHOPLAST INSTAL. LITHOPLAST INSTAL je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad

Více

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder. Tepelně izolační deska, dřevovláknitá, dle EN 13171

Dokument o trvalé udržitelnosti. Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder. Tepelně izolační deska, dřevovláknitá, dle EN 13171 Tepelně izolační deska, dřevovláknitá, dle EN 13171 Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov podle DGNB (verze 2012) Stupeň kvality (ENV 1.2) izolační materiály:

Více

Povinnosti výrobců / dovozců / distributorů dle Nařízení pro kosmetické přípravky v termínech dle účinnosti

Povinnosti výrobců / dovozců / distributorů dle Nařízení pro kosmetické přípravky v termínech dle účinnosti Povinnosti výrobců / dovozců / distributorů dle Nařízení pro kosmetické přípravky v termínech dle účinnosti MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Národní referenční centrum pro kosmetiku Státní zdravotní ústav Praha

Více

FORMULÁŘ PROHLÁŠENÍ O SHODĚ

FORMULÁŘ PROHLÁŠENÍ O SHODĚ STRANA 1 Z 5 FORMULÁŘ PROHLÁŠENÍ O SHODĚ STRANA 2 Z 5 Název výrobce: Adresa výrobce: Název zástupce: ES PROHLÁŠENÍ O SHODĚ Dexcom, Inc. 6340 Sequence Drive San Diego, CA 92121 USA MediTech Strategic Consultants

Více

Právně zastupován (jméno). ve své funkci ředitele školy Kontaktní osoba (je-li nějaká jiná) Hostícím podnikem/společností/organizací..

Právně zastupován (jméno). ve své funkci ředitele školy Kontaktní osoba (je-li nějaká jiná) Hostícím podnikem/společností/organizací.. Dohoda o odborné praxi v kontextu Evropské mobility. Dohoda o hostování žáka nebo studenta z členského státu EU ve společnosti nebo organizaci v České Republice. Předmluva, Školský zákon č. 561/2004 Sb.

Více

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava Jak je na tom váš podnik s ekologickou účinností? Dotazník ke zjištění stavu provozovny a kvality nabízených služeb pro udělení Marketingové značky Ekoregionu Úhlava Verze pro pension Jednotlivé dotazy

Více

Cross compliance. Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství

Cross compliance. Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství Cross compliance Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství Nové trendy v zemědělství stoupající spotřeba potravin se specifickými kvalitativními parametry např. ze systému

Více

stanovující zvláštní předpisy pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě ke stažení

stanovující zvláštní předpisy pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě ke stažení Úřední kontroly Obsahuje Nařízení EP a Rady č. 854/2004 Nařízení EP a Rady č. 882/2004 Nařízení EP a Rady č. 854/2004 stanovující zvláštní předpisy pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného

Více

44. konzultační den Státní zdravotní ústav Praha,

44. konzultační den Státní zdravotní ústav Praha, Činnosti Státní rostlinolékařské správy při kontrole přípravků na ochranu rostlin 44. konzultační den Státní zdravotní ústav Praha, 10. 11. 2011 Jméno: Ing. Andrea Blažková Státní rostlinolékařská správa

Více

Využití biologicky rozložitelných odpadů

Využití biologicky rozložitelných odpadů Využití biologicky rozložitelných odpadů Ing. Dagmar Sirotková, Ing. Dagmar Vološinová Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v. v. i. Definice Odpad movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má

Více

To nejlepší z přírody pro vaše vlasy a pokožku

To nejlepší z přírody pro vaše vlasy a pokožku Tisková zpráva Praha, 18. září 2018 Novinka: NatureBox nová značka přírodní kosmetiky na českém trhu To nejlepší z přírody pro vaše vlasy a pokožku Návrat k přírodě a výhody v péči o zdraví a krásu vašich

Více

chemikálií Organizace spojených národů (OSN). Jedná se o mezinárodní standardy, které

chemikálií Organizace spojených národů (OSN). Jedná se o mezinárodní standardy, které ČASTO KLADENÉ OTÁZKY Tyto otázky a odpovědi vám pomohou připravit se na první dotazy, které vám zákazníci položí ohledně změn v označování výrobků Castrol podle GHS v roce 2014 a 2015. GHS OTÁZKA: Co to

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

Prémiová péče o pokožku a duši

Prémiová péče o pokožku a duši Prémiová péče o pokožku a duši Harmonicky navržený systém pro citlivou a namáhanou pokožku. Prémiová řada parametry Kód Produkt Obsah Prodejní jednotka Množství v kartonu 2101601 Šampón 250 ml 1 lahev

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2013R1337 CS 17.12.2013 000.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1337/2013 ze dne 13.

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro práce ve výškách

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro práce ve výškách (vedoucího zaměstnance) pro práce ve výškách OBSAH: 1. Základní požadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) při práci ve výškách... 1.1 Vymezení základních pojmů použitých v této

Více

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI 1 - Rozsah platnosti Tyto všeobecné nákupní podmínky (dále jen podmínky ) platí pro veškeré kupní smlouvy, v nichž společnost TOMATEX Otrokovice,

Více

Prezentace značek a produktů

Prezentace značek a produktů Prezentace značek a produktů Kdo jsme Jsme společnost, která se specializuje na prodej a distribuci netoxické, přírodní ekodrogerie a biodrogerie, především v ČR a SR Jsme stabilní, kapitálově silná společnost

Více

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata Ing. Lenka Skoupá Právo a zvířata Mezi hlavní orgány ochrany zvířat patří Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa.

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické zemědělství (EZ) v ČR Celková výměra půdy

Více

Minimální požadavky na označování a dodání GMP+ BA 6. Verze CZ: 1. března gmpplus.org. GMP+ Feed Certification scheme

Minimální požadavky na označování a dodání GMP+ BA 6. Verze CZ: 1. března gmpplus.org. GMP+ Feed Certification scheme Minimální požadavky na označování a dodání GMP+ BA 6 Verze CZ: 1. března 2017 GMP+ Feed Certification scheme gmpplus.org Historie dokumentu Revize č. / Datum schválení Doplnění Příslušné části Datum finální

Více

Bureau Veritas Certification Czech Republic, s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci výrobků Olbrachtova 1, Praha 4

Bureau Veritas Certification Czech Republic, s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci výrobků Olbrachtova 1, Praha 4 orgán pro certifikaci výrobků List 1 z 7 Název procesu/služby 1 Dřevo surové, ostatní lesní produkty 2 3 4 5 Práce související s pěstováním lesa a těžbou dřeva (vyjma pěstování lesa) Dřevo, řezivo i opracované

Více

The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP)

The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP) The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP) Všeobecná ustanovení a smluvní podmínky The Insiders Listopad 2018 Účastí v této kampani se stáváte registrovaným uživatelem Insiderové sítě (The

Více

ZÁKAZNICKÝ DEN CQS. Uvádění výrobku na trh. 25. dubna 2013

ZÁKAZNICKÝ DEN CQS. Uvádění výrobku na trh. 25. dubna 2013 ZÁKAZNICKÝ DEN CQS 25. dubna 2013 Elektrotechnický zkušební ústav ZÁKLADNÍ ÚDAJE Ing. Jarmil Mikulík obchodní náměstek ADRESA: Elektrotechnický Zkušební Ústav, s.p. Pod Lisem 129, 171 02 PRAHA 8 Troja

Více

CHEMICKÉ LÁTKY VE VNITŘNÍM VYBAVENÍ PROSTOR PRO DĚTI, HRAČKÁCH A ŠKOLNÍCH POMŮCKÁCH

CHEMICKÉ LÁTKY VE VNITŘNÍM VYBAVENÍ PROSTOR PRO DĚTI, HRAČKÁCH A ŠKOLNÍCH POMŮCKÁCH CHEMICKÉ LÁTKY VE VNITŘNÍM VYBAVENÍ PROSTOR PRO DĚTI, HRAČKÁCH A ŠKOLNÍCH POMŮCKÁCH Mgr. Jitka Straková Arnika Program Toxické látky a odpady ----------------------------------------------------------------------

Více

Akrylátová barva do interiérů, s testovanou zdravotní nezávadností, matná, třída otěru za mokra 1 a kryvost 2 dle EN

Akrylátová barva do interiérů, s testovanou zdravotní nezávadností, matná, třída otěru za mokra 1 a kryvost 2 dle EN Akrylátová barva do interiérů, s testovanou zdravotní nezávadností, matná, třída otěru za mokra 1 a kryvost 2 dle EN 13300 Popis produktu viz technický list (je-li k dispozici) Údaje pro certifikaci budov

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3818 Sbírka zákonů č. 299 / 2011 299 ZÁKON ze dne 6. září 2011, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS Název Manuál kvality dodavatele Číslo PP 01/19 Vydání 1 Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení Tento prováděcí předpis definuje požadavky společnosti NAREX Ždánice,

Více

Dle EC Direktivy 91/155/EEC Strana 1 z 5

Dle EC Direktivy 91/155/EEC Strana 1 z 5 Dle EC Direktivy 91/155/EEC Strana 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku / výrobce nebo dovozce Identifikace produktu Jméno produktu: ClinCal Plasma Calibrator for Catecholamines, lyophilised Objednací

Více

Úřední věstník Evropské unie L 153/23

Úřední věstník Evropské unie L 153/23 12.6.2008 Úřední věstník Evropské unie L 153/23 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 523/2008 ze dne 11. června 2008, kterým se mění přílohy VIII, X a XI nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002, pokud

Více

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k Na základě čl. 33 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ve znění pozdějších předpisů, čl. 100 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 a seznamu národních referenčních laboratoří

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_19 Název materiálu: TUHÉ ROSTLINNÉ TUKY, ŽIVOČIŠNÉ TUKY Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný

Více

Dohoda o výcviku v kontextu Evropské mobility. Český učeň/žák mající prospěch z mobility v jiné zemi Evropské unie během odborné výcviku v podniku.

Dohoda o výcviku v kontextu Evropské mobility. Český učeň/žák mající prospěch z mobility v jiné zemi Evropské unie během odborné výcviku v podniku. Dohoda o výcviku v kontextu Evropské mobility. Český učeň/žák mající prospěch z mobility v jiné zemi Evropské unie během odborné výcviku v podniku. Předmluva, / Při použití a s odkazem na body výše uvedené,

Více

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k Na základě čl. 33 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ve znění pozdějších předpisů, čl. 100 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 a seznamu národních referenčních laboratoří

Více

17/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

17/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 17/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 9. prosince 2002, kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz čerpací stanice na - stlačený zemní plyn (CNG) -

Příručka praktického rádce zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz čerpací stanice na - stlačený zemní plyn (CNG) - zaměstnavatele podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro výstavbu a provoz čerpací stanice na - stlačený zemní plyn (CNG) - zkapalněné ropné plyny (LPG) OBSAH: 1. Požadavky na zajištění BOZP při provozu

Více

3/5.3 DOPLŇKY STRAVY PODLE PLATNÉ LEGISLATIVY

3/5.3 DOPLŇKY STRAVY PODLE PLATNÉ LEGISLATIVY VÝROBA POTRAVIN A JEJICH UVÁDĚNÍ DO OBĚHU V souladu s ustanovením 3d (Informační povinnost provozovatele potravinářského podniku) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004. ze dne 29. dubna 2004. o hygieně potravin

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004. ze dne 29. dubna 2004. o hygieně potravin NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin REGULATION (EC) No 852/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 29 April 2004 on the hygiene

Více

kapitola 60 - tabulková část

kapitola 60 - tabulková část 6000 00 00 00/80 PLETENÉ NEBO HÁČKOVANÉ TEXTILIE 6001 00 00 00/80 Vlasové textilie, včetně textilií s "dlouhým vlasem" a smyčkových textilií, pletené nebo háčkované 6001 10 00 00/80 - S "dlouhým vlasem":

Více

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 2 Legislativa kosmetických přípravků

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 2 Legislativa kosmetických přípravků Kosmetika a kosmetologie Přednáška 2 Legislativa kosmetických přípravků Přednáška byla připravena v rámci projektu Evropského sociálního fondu, operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s

Více

SSOS_ZE_2.17 Ekologické značky

SSOS_ZE_2.17 Ekologické značky Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_2.17

Více

Výzkum, vývoj a výroba profesionální průmyslové chemie a kosmetických přípravků pro běžnou hygienu na pracovištích a provozech

Výzkum, vývoj a výroba profesionální průmyslové chemie a kosmetických přípravků pro běžnou hygienu na pracovištích a provozech Výzkum, vývoj a výroba profesionální průmyslové chemie a kosmetických přípravků pro běžnou hygienu na pracovištích a provozech Není důležité být vždy nejrychlejší, mnohem důležitější je, aby produkty,

Více

Udržitelné nákupy. Udržitelné akce Propagační předměty Ekologický úřad. Monika Dobrovodská

Udržitelné nákupy. Udržitelné akce Propagační předměty Ekologický úřad. Monika Dobrovodská Udržitelné nákupy Udržitelné akce Propagační předměty Ekologický úřad Monika Dobrovodská monika.dobrovodska@mpsv.cz Udržitelné akce na co se zaměřit? občerstvení: biopotraviny, fairtradové výrobky, sezónní

Více

Datum: 03.03.2009 Datum předchozí verze: --

Datum: 03.03.2009 Datum předchozí verze: -- X BEZPEČNOSTNÍ LIST INFORMAČNÍ FORMULÁŘ PRO CHEMICKÉ ÚDAJE Datum: 03.03.2009 Datum předchozí verze: 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Obchodní

Více

Bezpečnostní list. Příměrná barva

Bezpečnostní list. Příměrná barva Datum tisku: 17.07.2015 Číslo výrobku: 0600 strana 1 z 5 Oddíl 1: Označení látky/směsi a společnosti/zástupce 1.1. Označení výrobku 1.2. Správné použití látky nebo směsi a doporučení Použití látky/směsi

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2002D0994 CS 03.07.2015 007.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. prosince 2002 o některých

Více

RECOVER RX ŘEŠENÍ PRO REGENERACI POKOŽKY

RECOVER RX ŘEŠENÍ PRO REGENERACI POKOŽKY RECOVER RX ŘEŠENÍ PRO REGENERACI POKOŽKY OBSAHUJE KYSELINU HYALURONOVOU A ÚČINNOU LÁTKU GLYCO-REPAIR TM CÍL: zlepšuje a urychluje hojení jizev (např. po akné). Dodává oslabené pleti pocit pohodlí, komfortu

Více

Čisticí prostředky ve škole ZŠ Jílové u Prahy

Čisticí prostředky ve škole ZŠ Jílové u Prahy Čisticí prostředky ve škole ZŠ Jílové u Prahy A) Nebezpečné přípravky pro ŽP NEJHORŠÍ PŘÍPRAVKY SAVO originál 5l Dezinfekční detergent DD 445 Domestos 24 H plus CIF Cream Lemon dezinfekce vody a povrchů

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 23.6.2011 KOM(2011) 377 v konečném znění 2011/0164 (NLE) Návrh SMĚRNICE RADY

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 23.6.2011 KOM(2011) 377 v konečném znění 2011/0164 (NLE) Návrh SMĚRNICE RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.6.2011 KOM(2011) 377 v konečném znění 2011/0164 (NLE) Návrh SMĚRNICE RADY kterou se mění směrnice 76/768/EHS týkající se kosmetických prostředků za účelem přizpůsobení

Více

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava Jak je na tom váš podnik s ekologickou účinností? Dotazník ke zjištění stavu provozovny a kvality nabízených služeb pro udělení Marketingové značky Ekoregionu Úhlava Verze pro restaurační zařízení Jednotlivé

Více

Základní principy návrhu nového nařízení o hnojivých výrobcích

Základní principy návrhu nového nařízení o hnojivých výrobcích Základní principy návrhu nového nařízení o hnojivých výrobcích Jaroslav Houček Praha, 26.5.2016 Nové nařízení (ES) o hnojivých výrobcích EK návrh nařízení (duben 2016); nyní v Radě Platnost - 1. 1. 2018

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více