Návrh nařízení REACH podle společného postoje Rady EU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návrh nařízení REACH podle společného postoje Rady EU"

Transkript

1 Stav projednávání Návrh nařízení REACH podle společného postoje Rady EU Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz a. s Pardubice Rybitví oldrich.petira@vuos.com Schvalování procesem spolurozhodování ( procedure_de_codecision.gif) čtení v EP Politická dohoda Rady EU Common position Rady EU Commission communication do konce roku čtení v EP, proces dohadování ca vstup nařízení v platnost (pokud se najde dohoda) (zrušení procesu pokud se nenajde dohoda!!!) Obsah nařízení Preambule (117 bodů) I Obecné otázky II Registrace látek III Sdílení údajů a zamezení zbytečným zkouškám IV Informace v dodavatelském řetězci V Následní uživatelé VI Hodnocení VII Povolování VIII Omezení výroby, uvádění na trh a používání některých nebezpečných látek a přípravků Obsah nařízení IX Poplatky a platby X Agentura XI Seznam klasifikací a označení XII Informace XIII Příslušné orgány XIV Prosazování XV Přechodná a závěrečná ustanovení (140 článků, 211 stran návrhu textu) Přílohy I Obecná ustanovení o posuzování látek a vypracování zpráv o chemické bezpečnosti II Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů III Kritéria pro látky registrované v množství mezi 1 a 10 tunami IV Výjimky z povinnosti registrace podle čl. 2 odst. 7 písm. a) V Výjimky z povinnosti registrace podle čl. 2 odst. 7 písm. b) VI Požadavky na informace uvedené v čl. 10. Přílohy VII Standardní požadavky na informace pro látky vyráběné nebo dovážené v množství 1 tuny nebo větším VIIIDoplňkové standardní požadavky na informace pro látky vyráběné nebo dovážené v množství 10 t nebo větším IX Doplňkové požadavky na informace pro látky vyráběné nebo dovážené v množství 100 t nebo větším X Doplňkové požadavky na informace pro látky vyráběné nebo dovážené v množství 1000 t nebo větším

2 Přílohy XI Obecná pravidla pro odchylky od standardního režimu zkoušek podle příloh VII až X XII Obecné pokyny pro následné uživatele k posuzování látek a vypracování zpráv o chemické bezpečnosti XIIIKritéria pro identifikaci perzistentních, bioakumulativních a toxických látek a vysoce perzistentních a vysoce bioakumulativních látek XIV Seznam látek podléhajících povolení XV Dokumentace XVI Socioekonomická analýza XVII Omezení výroby, uvádění na trh a používání Cíle REACH Ochrana zdraví Ochrana životního prostředí Zachování konkurenceschopnosti a inovace chemického průmyslu Kdo vyrábí, uvádí na trh nebo používá nebezpečné látky, musí zajistit, aby nepoškozoval zdraví nebo životní prostředí. Nařízení se opírá o zásadu předběžné opatrnosti. Působnost REACH Nařízení REACH stanoví povinnosti pro výrobce, dovozce a uživatele Látek jako takových Látek obsažených v přípravcích Látek obsažených ve výrobcích (předmětech) Působnost REACH Nařízení REACH nepodléhají radioaktivní látky látky pod celním dohledem, které nejsou zpracovávány neisolované meziprodukty látky ve fázi přepravy Odpady nejsou látkami, přípravky ani předměty pokud jsou v působnosti předpisů pro odpady. Působnost REACH Působnost REACH REACH nemění ani neomezuje působnost předpisů pro bezpečnost a hygienu práce a pro ochranu životního prostředí Povinnosti registrace (II), hodnocení rizik látek následnými uživateli (V), hodnocení registrací a látek (VI) a povolování (VII) se nevztahují na 89/391/EHS (ochrana a bezpečnost práce) 90/394/EHS (práce s chemickými kancerogeny) 98/24/ES (práce s chemickými átkami) 96/61/ES (IPPC) 2000/60/ES (ochrana vody) léčiva pro humánní a veterinární použití potraviny, krmiva, přísady do potravin a krmiv.

3 Působnost REACH Bezpečnostní list a informace pro následné uživatele není nutné zpracovávat a poskytovat pro léčiva pro humánní a veterinární použití kosmetické výrobky zdravotnické prostředky potraviny, krmiva a přísady do potravin a krmiv Působnost REACH Povinnost registrace (II), hodnocení rizik následnými uživateli (V) a hodnoceníregistracía látek(vi) se neuplatňují pro látky zařazené v příloze IV (je dostatek informací) látky zařazené v příloze V (nevhodné pro registraci) reimportované registrované látky látky regenerované z odpadů vzniklých z registrovaných látek a výrobce má k dispozici informace o regenerovaných látkách Příloha IV 68 látek převážně rostlinného nebo živočišného původu se známými vlastnostmi Např.: Glukóza, sacharóza, vitamin C, mastné kyseliny, glyceridy, rostlinné oleje, estery mastných kyselin, škrob, dextrin, CO 2, CaCO 3, grafit, C, voda, dusík, celulózová vláknina Příloha V 9 skupin látek: Produkty vzniklé reakcí s faktory životního prostředí, při skladování, při používání, vedlejší produkty, produkty reakce s aditivy Hydráty a hydratované ionty Chemicky neupravené přírodní materiály rudy, koncentráty rud, cementový slínek, zemní plyn, zkapalněný ropný plyn, ropa, uhlí, koks, plyny ze zpracování a jejich složky Přírodní látky, které nejsou nebezpečné. Vodík, kyslík, dusík, vzácné plyny Působnost REACH Na isolované meziprodukty se nevztahuje a) obecná povinnost registrace látek (MP se registrují podle zvláštních podmínek) b) povinnost povolování. Na polymery se nevztahuje a) obecná povinnost registrace látek b) hodnocení registrací a látek. Definice Látka Přípravek Předmět Polymer Monomer Žadatel o registraci (registrant) Výroba, výrobce Dovoz, dovozce Uvedení na trh Následný uživatel (ne distributor a spotřebitel)

4 Definice Distributor Meziprodukt (látka pro syntézu) neisolovaný isolovaný (spotřebovaný) na místě isolovaný přepravovaný (do místa spotřeby) Místo (jedna souvislá lokalita) Účastník dodavatelského řetězce Agentura Příslušný orgán Zavedená látka (EINECS a jiné látky uvedené v minulých 15 letech na trh) phase -in Definice Oznámená látka (v Česku registrovaná) Výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Vědecký výzkum a vývoj Vlastní použití žadatelem (registrantem) Použití Určené použití (identified) Celková zpráva ze studie (study report) Podrobný souhrn studie (robust study summary) Souhrn studie (study summary) Omezení (restriction) Dodavatel (supplier) Definice REACH Příjemce (uživatel a distributor, ne spotřebitel) Malé a střední podniky Scénář expozice Kategorie použití a expozice Látka vyskytující se v přírodě Chemicky neupravená látka Slitina (makroskopicky homogenní materiál sestávající z mechanicky neoddělitelných nejméně dvou kovů) Zastupování třetí osobou při registraci při společném předkládání údajů o látce skupinou žadatelů při společném předkládání údajů o meziproduktu skupinou žadatelů při jednání o společném sdílení údajů při jednání o sdílení údajů bez dohody Obecná povinnost registrace látek Každý, kdo chce vyrábět/dovážet látku jako takovou, obsaženou v přípravku nebo ve výrobku (předmětu) v množství 1 t/r nebo vyšším musí ji nejprve registrovat. Polymery se neregistrují, registrují se monomery, kterých je v polymeru více než 2 % hm. a více než 1 t/r. Pro registrované monomery neplatí zjednodušení platné pro meziprodukty. Látky obsažené v předmětech Látky obsažené ve výrobcích se registrují pokud jich je 1 t/r a více a pokud jsou z výrobku v souvislostí s plněním jeho funkce uvolňovány. Látky zařazené v seznamu kandidátů na povolování se Agentuře oznamují, pokud jich je ve výrobcích obsaženo více než 0,1 % hm., více než 1 t/r a může dojít k jejich expozici.

5 Registrace dovážených látek Dovážené chemické látky mohou být registrovány prostřednictvím výhradního zástupce nebo individuálně jednotlivými dovozci. Výjimka z registrace pro látky PPORD Na základě žádosti se nemusí 5 let registrovat látky určené pro PPORD Výjimku lze prodloužit o dalších 5 let Agentuře se musí ohlásit: a) identifikace výrobce/dovozce b) identifikace látky c) klasifikace látky, je-li známa d) množství (odhad) e) seznam a adresy zákazníků Za žádost o výjimku se platí poplatek. Obsah registrace a) Dossier (technická dokumentace) + b) CSR (zpráva o chemické bezpečnosti) (nezpracovává se pro látky s tonáží 1 10 t/r) Obsah dossier i) Identifikace registranta/ů ii) Identifikace látky (odd. 1, příl. VI) iii) Informace o výrobě a použití látky (odd. 3, příl. VI) iv) Klasifikace a označení (odd. 4, příl. VI) v) Pokyny pro bezpečné používání (odd. 5, příl. VI) vi) Souhrn studií podle příloh VII XI vii) Podrobné souhrny/zprávy ze studií podle příloh VII XI viii) Údaj o tom, které části registrace byly ověřeny nezávislou odborně způsobilou osobou Obsah dossier ix) Plán doplňkového zkoušení podle příloh IX a X x) Pro látky od 1 do 10 t/r informace o expozici podle oddílu 6 přílohy VI xi) Žádost o nezveřejnění důvěrných informací na internetu Žadatel o registraci musí být majitelem nebo musí mít právo se odkazovat na celkovou zprávu ze studie. Neplatí po 10 letech od první registrace. Informace v závislosti na množství V bodech v) a vi) se uvedou všechny registrantovi známé informace o vlastnostech látky, alespoň: a) 1 10 t/r, CMR 1. a 2. kat., nebezpečné, rozptýleně používané (příloha VII) b) 1 10 t/r, ne CMR, ne rozptýleně používané nebezpečné látky (pouze fyzikálně-chemické vlastnosti podle přílohy VII) c) t/r (příloha VII + VIII, base set) d) t/r (příloha VII + VIII + plán z IX) e) 1000 t/r a více (příloha VII + VIII + plán z IX a X)

6 Informace o vlastnostech VII (1 10 t/r) Bod tání, bod varu, relativní hustota, tlak par, povrchové napětí, rozpustnost ve vodě, rozdělovací koeficient K ow, bod vzplanutí, hořlavost, výbušné vlastnosti, bod samozápalu, oxidační vlastnosti, granulometrie. Kožní dráždivost/žíravost in vitro, oční dráždivost in vitro, senzibilizace kůže, mutagenita na bakteriích in vitro, akutní orální toxicita. Subakutní toxicita pro dafnie, inhibice růstu řas, snadná biologická rozložitelnost Kč Informace o vlastnostech VIII (VII + VIII t/r) Kožní dráždivost/žíravost in vivo, oční dráždivost in vivo, senzibilizace kůže, cytogenita a genetické mutace na savčích buňkách in vitro, akutní dermální/inhalační toxicita, subakutní toxicita, screening reprodukční toxicity, toxikokinetika. Subakutní toxicita pro ryby, inhibice dýchání aktivovaného kalu, hydrolýza jako funkce ph, screening absorpce/desorpce. 4,5 6 mil. Kč Informace o vlastnostech IX (VII + VIII + výběr z IX t/r) Stálost v organických rozpouštědlech, disociační konstanta, viskozita. Subchronická toxicita (90 dnů), prenatální vývojová toxicita, 2-generační reprodukční toxicita. Chronická toxicita na dafniích a rybách, konečný (inherentní) rozklad v povrchových vodách, rozklad v půdě, rozklad v sedimentu, určení produktů rozkladu, bioakumulace (ryby), další informace o adsorpci/desorpci, subakutní účinky na suchozemské organismy (bezobratlí, bakterie, rostliny). Metody analýzy mil. Kč Informace o vlastnostech X (VII + VIII + výběr z IX a X >1000 t/r) Chronická toxicita (2 roky), (vývojová toxicita, 2- generační reprodukční toxicita), karcinogenita. Další zkoušky biotického rozkladu, další informace o rozpadu a chování látky nebo produktů rozkladu, chronická toxicita na bezobratlých, chronická toxicita na rostlinách, chronická toxicita na organismech sedimentu, chronická reprodukční toxicita u ptáků mil. Kč Úlevy z poskytování informací v+vi Pro látky s tonáží 1 10 t/r nejsou-li nebezpečné a nejsou-li dispersivně používány (jen fyz.- chem. podle VII) Pro látky s tonáží t/r - výsledek 28-denní zkoušky toxicity při opakované dávce (6.6) a zkoušky reprodukční toxicity (6.7) není nutno dokládat, pokud lze vyloučit příslušnou expozici člověka podle přílohy XI, odd. 3 Obecné požadavky na informace o vlastnostech (příloha XI) a) Měly by být získané zkouškami provedenými stanovenými metodami se SLP (fyzikálněchemické zkoušky mohou být bez SLP) b) QSAR odhady schválené modely c) Zkoušky bez SLP nebo jinými metodami, pokud jejich kvalita vyhovuje pravidlům podle přílohy XI d) Možnost neposkytnutí informace

7 Možnosti neprovedení zkoušek A) Zkoušky nejsou vědecky nezbytné - existují informace o FCH získané bez SLP - existují informace o ZDRAV získané bez SLP - existují informace o ZDRAV z epidemiologických studií -průkaznost informací získaných z několika zdrojů -existuje vědecky ověřený model QSAR - existují výsledky vědecky ověřených in vitro metod - je možné využít analogie (read across) Možnosti neprovedení zkoušek B) Zkoušky nejsou technicky možné C) Informace není potřebná s přihlédnutím k expozičním scénářům látky Přiměřenost pro účely klasifikace a posuzování rizika, vhodnost parametru pro posuzování rizika, přiměřenost a spolehlivost dokumentace studie, vědecká ověřenost modelů QSAR a in vitro testů, srovnatelnost očekávaných účinků v případě uplatnění metod analogií nebo sdružování do bloků. Obsah CSR a) Posouzení nebezpečnosti pro lidské zdraví b) Posouzení fyzikálně-chemické nebezpečnosti c) Posouzení nebezpečnosti pro životní prostředí d) Posouzení PBT a vpvb vlastností e) Posouzení expozice (případně kategorie použití a expozic) f) Popis rizik Postupuje se podle přílohy I nařízení REACH. Posouzení není nutné provádět pro látku obsaženou v přípravku v koncentracích nižších než jsou klasifikační limity (67/548/EHS, 1999/45/ES), nebo 0,1 % hm. (PBT, vpvb). Kritéria PBT B biokoncentrační faktor (BCF) vyšší než 2000 T - NOEC pro organismy v mořské a ve sladkovodní vodě je nižší než 0,01 mg/l, nebo - látka je C (1. a 2. kat), M (1. a 2. kat), R (1., 2. a 3. kat) - chronická toxicita odpovídající klasifikaci: T, R48 nebo Xn, R48 Kritéria vpvb vp - poločas přežití v mořské vodě, sladké vodě nebo v ústí řek je delší než 60 dnů - poločas přežití v mořském sedimentu, sladkovodním sedimentu a sedimentu ústí řek delší než 180 dnů - poločas přežití v půdě delší než 180 dnů vb - biokoncentrační faktor je vyšší než Sdílení údajů a zábrana zbytečného zkoušení Zkoušky na zvířatech se provádějí jako poslední možnost. Již provedené zkoušky by se neměly opakovat. Výsledky zkoušek předložených při registraci před více než 10 roky jsou volně přístupné dalším výrobcům nebo dovozcům. Pravidla sdílení výsledků zkoušek vlastností nových (non phase-in) látek jsou obdobná jako platí nyní (registrant se dotáže Agentury)

8 Sdílení údajů při registraci phase-in látky - předregistrace Předregistrace látek a meziproduktů v době od začátku 13. do konce 18. měsíce od nabytí účinnosti nařízení REACH a) název látka a identifikační čísla b) identifikace žadatele nebo jeho zástupce c) předpokládaná lhůta/tonáž registrace d) název látek, pro které jsou dostupné informace pro použití metod SAR a sdružování do bloků Opomenutí předregistrace znemožňuje využití odkladné doby pro registraci phase-in látek Agentura do 1 měsíce zveřejní seznam předregistrovaných látek na internetu Sdílení údajů při registraci phase-in látky - SIEF Ke každé předregistrované látce vytvoří výrobci a dovozci forum pro výměnu informací (SIEF) Forum má za účel usnadnit výměnu informací o vlastnostech látek a dohodnout se na klasifikaci a označení látky, pokud existují rozdíly mezi jednotlivými účastníky fora Informace o výsledcích zkoušek se sdílejí za úhradu O úhradě se dohodnou spravedlivým, transparentním a nediskriminačním způsobem s využitím zásad přijatých Agenturou Nedohodnou-li se, podělí se na úhradě rovným dílem Sdílení údajů- SIEF Do dvou týdnů od zaplacení povolí vlastník studie, aby se na výsledky studie odkazoval další registrant Žadatelé jsou povinni podílet se na společném sdílení nákladů pouze za informace, které musí předkládat pro svou registraci Chybějící informace zajistí společně Nebude-li chtít vlastník studie její výsledky poskytnout ostatním, znemožní Agentura tomuto vlastníkovi registraci, ale ostatní účastníci budou moci registrovat s uvedením důvodu nedoložení zdroje informace Povinnost poskytovat ostatním výsledky studií neplatí pro studie neprováděné na zvířatech Společné předkládání informací Dossier: i) Identifikace látky (odd. 1, příl. VI) ii) Informace o výrobě a použití látky (odd. 3, příl. VI) iii) Klasifikace a označení (odd. 4, příl. VI) iv) Pokyny pro bezpečné používání (odd. 5, příl. VI) v) Souhrn studií podle příloh VII XI vi) Podrobné souhrny(robust study summary) ze studií podle příloh VII XI viii) Údaj o tom, které části registrace ( iii), iv), vi), vii)) byly ověřeny nezávislou odborně způsobilou osobou ix) Plán doplňkového zkoušení podle příloh IX a X x) Pro látky od 1 do 10 t/r informace o expozici podle oddílu 6 přílohy VI (podklady pro přiznání úlevy) xi) Žádost o nezveřejnění důvěrných informací na Internetu Zpráva o chemické bezpečnosti (zvlášť) - (společně, OSOR) (zvlášť nebo společně) Společné předkládání informací Povinně společně nejprve hlavní žadatel Společně se nemusí nepřiměřené náklady, prozrazení důvěrných informací, nesouhlas s hlavním žadatelem Každý jen informace příslušné jeho registrační tonáži Látky považované za registrované Aktivní látky a formulační přísady pesticidů, pro které byla Komisi poskytnuta dokumentace pro jejich posouzení Aktivní látky a základní látky biocidů zapsané v přílohách I, IA a IB nebo látky podstupující hodnocení rizik aktivních látek podle nařízení (ES) č. 2032/2003 Látky oznámené (registrované) podle směrnice 67/548/EHS (Agentura přidělí registrační číslo do 18 měsíců od nabytí účinnosti)

9 Registrace meziproduktů na místě Isolované na místě spotřebované meziprodukty a) Identifikace výrobce (odd. 1, příloha VI) b) Identifikace meziproduktu (odd , př. VI) c) Identifikace meziproduktu (odd. 4, př. VI) d) Jakékoliv dostupné informace o FCH vlastnostech a účincích na zdraví a ŽP (rešerše) e) Obecný popis použití (odd. 3.5, př. VI) f) Podrobnosti o opatřeních k omezování rizik Zjednodušenou registraci meziproduktu lze využít jen když je látka vyráběna/používána za řádně kontrolovaných podmínek Registrace meziproduktů přepravovaných Isolované přepravované meziprodukty t/r Informace o vlastnostech z rešerše 1000 t/r a více Informace o vlastnostech z rešerše + informace ze zkoušek podle přílohy VII Výrobce i následný uživatel musí poskytnout ujištění, že je MP vyráběn a používán za stanovených kontrolovaných podmínek. Jinak se musí registrovat jako obecná látka. Kontrolované podmínky a) látka je po celou dobu existence držena pod kontrolou technickými prostředky b) procesní a kontrolní technologie s nízkými emisemi c) vyškolený personál d) otevření systému je možné jen po důkladné očistě (proplachování, mytí) e) omezení emisí a expozice v případě nehody f) dokumentace všech postupů Postup Agentury a) zkontroluje během 3 týdnů (3 měsíců) úplnost dokumentace a zda byl zaplacen poplatek b) případně si vyžádá doplnění informací c) případně zamítne d) přidělí registrační číslo a datum registrace úplné dokumentaci e) oznámí přijetí dokumentace příslušnému úřadu do 30 dnů Postup registranta a) zahájí výrobu/dovoz po 3 týdnech od podání registrace b) oznámí Agentuře jakékoliv podstatné změny údajů sdělených při registraci c) neprodleně oznámí jakoukoliv změnu informací obsažených v registrační dokumentaci Odklad registrace phase-in látek 0 Vstup nařízení v platnost 12 m Vznik Agentury 18 m Předregistrace 36 m Registrace: > 1000 t/r > CMR (kat. 1 a 2) > 100 t/r (R50/53) 6 let Registrace: 100 < Q < 1000 t/r 11 let Registrace: 1 < Q < 100 t/r

10 Informace v dodavatelském řetězci Dodavatel poskytne příjemci bezpečnostní list pokud a) látka nebo přípravek jsou klasifikovány jako nebezpečné nebo b) látka je PBT nebo vpvb (příloha XIII) Na vyžádání poskytne dodavatel BL pro přípravek, který není nebezpečný, ale obsahuje a) 1 % hm. (0,2% obj.) nebo více látky nebezpečné pro zdraví nebo životní prostředí b) 0,1 % nebo více PBT nebo vpvb látek c) látku se stanoveným expozičním limitem Obsah bezpečnostního listu Obsah bezpečnostního listu bude stejný jako je nyní. Navíc musí být připojena příloha s popisem expozičního scénáře, pro který je BL zpracován. V popisu expozičního scénáře musí být uvedeny i podklady pro výjimky z provádění zkoušek (příl. XI) BL je poskytován zdarma v tištěné nebo elektronické podobě BL musí být průběžně aktualizován Aktualizovaný BL musí být zaslán všem odběratelům látky v uplynulých 12 měsících Po přidělení registračního čísla musí být v BL uvedeno registrační číslo Sdělování informací pro látky a přípravky, které nevyžadují BL Dodavatel musí sdělit odběrateli a) Registrační čísla látek b) Informace o případném povolení látky c) Informace o jakýchkoliv omezeních podle hlavy VIII d) Jakékoliv informace potřebné pro bezpečné zacházení s látkou, zejména související s podmínkami použití látky Sdělování informací o bezpečném používání předmětů obsahujících mimořádně nebezpečné látky Výrobce nebo dovozce předmětu obsahujícího 0,1 % hm. a více mimořádně nebezpečných látek (kandidátů na povolení) musí poskytnout všem příjemcům předmětu informace potřebné pro bezpečné používání výrobku, včetně názvu látky. Práva a povinnosti následných uživatelů Následní uživatelé mohou písemně sdělit dodavateli látky informace o jejich způsobu použití látky a požádat ho o zahrnutí takto určeného použití do registrace látky. Dodavatel posoudí, zda lze toto použití zahrnout mezi určená použití. Pokud ne, sdělí to Agentuře a následnému uživateli. Dodavatel sdělí následnému uživateli podmínky řádného používání látky v bezpečnostním listu. Práva a povinnosti následných uživatelů Pokud následný uživatel hodlá používat látku mimo podmínky popsané ve scénáři nebo pokud nechce využívat opatření uvedená pro používání látky v bezpečnostním listu musí následný uživatel zpracovat vlastní hodnocení rizik a vyhotovit zprávu o chemické bezpečnosti (neposílá se Agentuře). Následný uživatel své bezpečnostní zprávy uchovává a aktualizuje. Distributor není následným uživatelem, má ale povinnost předávat informace v obou směrech řetězce.

11 Přístup zaměstnanců k informacím z BL Zaměstnanci musí mít přístup k informacím obsaženým v BL látek a přípravků, se kterými pracují. Archivační povinnost Výrobce, dovozce, následný uživatel a distributor shromažďuje a archivuje po dobu nejméně 10 let od doby kdy látku naposledy vyrobil, dovezl, dodal nebo použil veškeré informace, které vyžaduje plnění nařízení REACH. Informace zpřístupní příslušným orgánům členského státu nebo Agentuře. Hodnocení registrační dokumentace Agentura přezkoumá veškeré návrhy zkoušek (přednostně PBT, vpvb, senzibilizující, CMR, nebezpečné nad 100 t/r s disperzivním použitím) a) přijme návrh b) upřesní podmínky navrhovaných zkoušek c) rozšířínebo změní požadavek na zkoušení d) zamítne návrh zkoušek e) rozhodne, kdo zkoušku provede v případě nedohody mezi registranty Žadatel poskytne požadované informace v dané lhůtě Hodnocení registrační dokumentace Agentura může přezkoumat jakoukoliv žádost o registraci z hlediska formálního i věcného Agentura může do 12 měsíců od započetí kontroly požadovat odstranění nedostatků V každém tonážním rozmezí zkontroluje Agentura nejméně 5 % dokumentací, Přednostně zkontroluje dokumentace kde a) údaje o vlastnostech jsou předloženy zvlášť b) pro látku nejsou doloženy všechny informace podle přílohy VII c) látka je uvedena v průběžném akčním plánu EU Hodnocení registrační dokumentace Doba na přijetí rozhodnutí Agentury o plánu doplňkového zkoušení: nové látky - do 6 měsíců od registrace Zavedené látky a) do 2 let po registraci látek nad 1000 t/r b) do 3 let po registraci látek nad 100 t/r c) do 4 let po registraci látek t/r Seznam zhodnocených dokumentací poskytne Agentura členským státům. Hodnocení látky Agentura zpracuje kritéria pro stanovení priority hodnocení (nebezpečnost-riziko expozice-množství) Agentura sestaví průběžný akční plán Společenství (do 4 let od vstupu nařízení v platnost) Členské státy si volí látky, které chtějí hodnotit (jsou potom příslušnými orgány). Látky, které si nikdo nevybere hodnotí Agentura Agentura koordinuje výběr látek a orgánů příslušných pro jejich hodnocení Členské státy mohou navrhovat Agentuře látky k zařazení do akčního plánu (v případě zařazení látky je stát příslušným orgánem) Hodnocení meziproduktů U isolovaných na místě spotřebovaných meziproduktů používaných za přísně kontrolovaných podmínek se nehodnotí dokumentace ani meziprodukt Příslušný orgán členského státu, kde se MP vyrábí může ve zdůvodněných případech požádat o doplnění informací (písemná žádost s odůvodněním) Příslušný orgán členského státu může doporučit vhodná opatření ke snížení rizik zjištěných v souvislosti s dotčeným místem

12 Společná ustanovení pro hodnocení K rozhodnutí Agentury k plánu dalšího zkoušení, k úplnosti a správnosti registračních podkladů a k povinnosti dodat další informace pro potřeby hodnocení látky může dotčený žadatel podat připomínky. Zastavení výroby = zastavení hodnocení = neplatnost registrace Do 28. února každého roku zveřejní Agentura zprávu o dosažení pokroku v plnění povinnosti hodnocení. Cíle povolování (autorizace) látek Zajistit, aby byla patřičně kontrolována rizika látek vzbuzujících velmi velké obavy (very high concern) aby tyto látky byly případně nahrazeny vhodnými alternativními látkami nebo technologiemi, pokud je to z ekonomického a technického hlediska možné. Obecné zásady povolování a výjimky Látky zapsané v seznamu v příloze XIV může výrobce, dovozce nebo následný uživatel uvádět na trh pro použití nebo je sám používat jen na základě povolení. Pro látky určené na výzkum a vývoj, zařazené v příloze XIV, budou stanoveny zvláštní podmínky. Povolování nebude vyžadováno pro použití látek v pesticidních a biocidních přípravcích, jako palivo pro motorová vozidla a jako palivo pro mobilní a stabilní spalovací zařízení ropných výrobků. Výjimky z povinnosti povolování Látky CMR nemusí být povolovány podle REACH pro použití a) v kosmetických přípravcích b) v materiálech určených pro styk s potravinami Povoleny nemusí být látky v přípravcích a) PBT, vpvb a endokrinní disruptory s konc. nižší než 0,1 % hm. b) ostatní látky s konc. nižší než stanoví směrnice 1999/45 a 67/548/EHS Výběr látek pro povolování ( kandidátů ) Látky, které mají být zařazeny do přílohy XIV a) Karcinogeny 1. nebo 2. kategorie b) Mutageny 1. nebo 2. kategorie c) Toxické pro reprodukci 1. nebo 2. kategorie d) PBT e) vpvb f) Endokrinní disruptory nebo látky nesplňující kriteria PBT nebo vpvb pro takovou klasifikaci, ale vykazující stejně závažné nebezpečné vlastnosti Seznam kandidátů pro zařazení do přílohy XIV Agentura a členské státy navrhnou látky k zařazení do přílohy XIV a připraví dokumentaci podle přílohy XV Návrh látek bude zveřejněn na internetu, může být připomínkován. O zařazení navrhované látky do seznamu kandidátů rozhodne Výbor členských států. Nedojde-li k dohodě ve Výboru členských států rozhodne Komise. Seznam kandidátů zveřejní Agentura na internetu, průběžně ho aktualizuje.

13 Zařazení látek do přílohy XIV Konečné zařazení látek do přílohy XIV navrhne Agentura s přihlédnutím k názoru Výboru členských států. O zařazení látky do přílohy XIV rozhodne Komise ES. Priorizace: a) PBT a vpvb látky b) rozptýleně používané nebo c) používané ve velkém množství. Poprvé předloží Agentura návrh do 2 roků od vstupu nařízení v platnost. Návrh před jeho předložením zveřejní Agentura na internetu. Žádost o povolení Žádost o povolení předkládají výrobci, dovozci nebo následní uživatelé Agentuře. Žádost může podat jedna osoba nebo více osob pro jednu nebo několik látek pro vlastní použití nebo pro použití, pro něžby měla být látka uváděna na trh. Žádost musí být podána ve formátu stanoveném nařízením. Součástí žádosti musí být analýza alternativ. Součástí žádosti může být socioekonomická analýza, plán náhrady včetně výzkumu a vývoje a časového harmonogramu. Podání žádosti je spojeno s poplatkem. Následné žádosti o povolení Následní žadatelé se mohou odkazovat na již předložené dokumenty původních žadatelů pouze pokud získají jejich povolení. Postup rozhodování o povolení Agentura potvrdí přijetí žádosti. Zpřístupní informace na internetu. Výbor pro posuzování rizika Výbor pro socioekonomickou analýzu zkontrolují obsah žádosti a během 10 měsíců navrhnou stanoviska. Udělení povolení Povolení uděluje Komise (na základě žádosti). Povolení lze udělit jen když je náležitě kontrolováno riziko pro zdraví a životní prostředí (doloženo CSR). Povolení pro látky CMR a disruptory, u kterých není možné určit prahovou hodnotu a PBT a vpvb látky lze udělit jen když se prokáže, že socioekonomické přínosy jsou větší než rizika pro zdraví a životní prostředí a pokud nejsou dispozici žádné alternativní látky nebo technologie. Zvažují se: a) rizika b) socioekonomické přínosy c) analýza alternativ ( žadatel nebo třetí osoby) d) rizika plynoucí z alternativních látek a technologií Udělení povolení Povolení nesmí omezovat zákazy stanovené v příloze XVII. Povolení podléhá časově omezenému přezkumu. Bez ohledu na podmínky povolení musí jeho držitel zajistit, aby úroveň expozice byla omezena na nejnižší technicky a prakticky možnou úroveň. Přezkum povolení 18 měsíců před termínem platnosti povolení předloží držitel povolení zprávu o přezkumu (aktualizace plánu náhrady, aktualizace SEA, aktualizace analýzy alternativ, aktualizace CSR. Povolení mohou být kdykoliv přezkoumána (nové poznatky o rizicích, SEA, náhrady, neplnění norem kvality ŽP 96/61/ES, neplnění environmentálních cílů 2000/60/ES (v příslušném povodí). Povolení může Komise odejmout.

14 Povinnost držitel itelů povolení Na štítku výrobku podléhajícího povolení musí být při jeho uvedení na trh uvedeno číslo povolení. Povinnost následných uživatelů Do 3 měsíců od prvního dodání povolené látky uvědomí Agenturu o jejím používání. Agentura vede rejstřík uživatelů povolených látek a umožní do něj nahlížet příslušným úřadům členských zemí. Omezení výroby, uvádění na trh a používání stanovených nebezpečných ných látek Látky a jim příslušná omezení jsou uvedeny v příloze XVI Látky navrhuje do přílohy XVI Komise nebo členské státy Podklady podle přílohy XIV pro zařazení látky do přílohy XVI připravuje Agentura nebo členské státy O zařazení látky do přílohy XVI rozhodne Komise První seznam bude převzat ze směrnice 76/769/EHS Poplatky a platby Poplatky za registraci, povolení a některé další úkony Agentury budou stanoveny nařízením Komise Poplatek se neplatí za registraci látky 1 10 t/r, pokud je předložen úplný soubor informací podle VII. Pro malé a střední podniky bude poplatek nižší. Za registraci předloženou samostatně bude poplatek vyšší. Část poplatku bude převáděna příslušnému orgánu. Agentura může žádat platby i za další služby. Evropská agentura pro chemické látky Pro účely provádění technických, vědeckých a administrativních aspektů registrace, hodnocení, povolování a omezování chemických látek a pro zajištění jednotnosti v těchto aspektech na úrovni Společenství sídlo v Helsinkách Orgány Agentury Správní rada Výkonný ředitel Výbor pro posuzování rizik (VPR) Výbor pro socio-ekonomickou analýzu (SEA) Výbor členských států Forum pro výměnu informací o prosazování (forum) Sekretariát Odvolací senát Orgány Agentury Správní rada jmenuje výkonného ředitele a účetního, stanoví vnitřní pravidla agentury, schvaluje rozpočet, program práce, - složena ze zástupců každého ČS (jmenovaných Radou na návrh ČS), 6 zástupců Komise, 3 zástupci zúčastněných osob (nehlasují) - předseda je volen na 2 roky - rozhoduje 2/3 souhlas všech s právem hlasování

15 Orgány Agentury Výkonný ředitel - zastupuje Agenturu řídí denní chod Agentury má pravomoci nad zaměstnanci předkládá Správní radě rozpočet a program Agentury - kandidáta navrhuje Komise, volí a odvolává Správní rada - funkční období 5 let Orgány Agentury Výbory - členy VPR a SAE jmenuje Správní rada z kandidátů navržených členskými státy - každý členský stát jmenuje 1 člena Výboru ČS - jmenování členů výboru na 3 roky - členy výboru podporují vědeckými a technickými zdroji členské státy - členové VPR a SEA nepřijímají úkoly od členských států - jednací řád výborů schvaluje Správní rada Orgány Agentury Fórum - z každého ČS jeden člen fóra (3 roky) - 5 dalších členů na základě odborné způsobilosti - každý člen fóra může mít vědecké a technické poradce - členové fóra zajišťují koordinaci mezi úkoly fóra a prací příslušného orgánu ČS Externí spolupráce s Agenturou Zpravodajové výboru a využití odborníků - jednotlivé podklady připravují zpravodajové (+ spoluzpravodajové) musí být nepředpojatí - ČS navrhnou odborníky pro práci v pracovních skupinách, další určípřímo sekretariát - Agentura vede seznam odborníků - práce pro Agenturu na základě písemné smlouvy, odměňování podle pravidel schválených Správní radou - jsou možné i prvky veřejné soutěže o službu Orgány Agentury Kvalifikace členů výborů - jména členů výboru se zveřejní (vyjimečně ne) - členové Správní rady, VŘ, VPR, SAE a fóra podepíší písemný závazek o zájmech, které by ohrožovaly jejich nezávislost - na každém zasedání musí být oznámeny zájmy ohrožující nezávislost při projednávání Orgány Agentury Odvolací senát - předseda a 2 členové (jmenovaní Správní radou) - kvalifikace z oblasti přírodních věd, chemické bezpečnosti, práva - kandidáti jsou vybíráni ze seznamu přijatého Komisí - funkční období je 5 let ( mohou být jmenováni ještě jednou) - členové OS musí být nezávislí, neodvolatelní

16 Odvolání proti rozhodnutí Agentury Odvolání je možné podat proti rozhodnutí Agentury týkající se - výjimky pro PPORD - obecných podmínek registrace látky - povolení společného sdílení informací - stanovení povinnost získat chybějící informace - zákazu registrace pro žadatele, který neposkytl informace ostatním žadatelům - požadavku na doplňkové zkoušení Odvolání má odkladný účinek Agentura Odvolání - může podat každý, komu bylo rozhodnutí Agentury určeno (právnické i fyzické osoby dotčené rozhodnutím) - podává se písemně do 3 měsíců od doručení rozhodnutí - může být požadován poplatek Pokud výkonný ředitel uzná oprávněnost odvolání, může do 30 dnů rozhodnutí napravit. Jinak je postoupeno senátu(řízení před senátem včetně ústního vyjádření. Jednací řád senátu upraví Komise. Žaloby proti rozhodnutí Agentury Žaloba u soudu prvního stupně a u Soudního dvora - proti rozhodnutí odvolacího senátu nebo Agentury - případně i proti nečinnosti Agentury Předcházení střetu s jinými subjekty Společenství. Agentura včas zjišťuje možné střety a jedná ve snaze o jejich odstranění Rozpočet Agentury Příjmy subvence z rozpočtu ES poplatky dobrovolné příspěvky ČS Výdaje na zaměstnance -na správu - na infrastrukturu - na provoz Rozpočet musí být vyrovnaný Agentura Na Agenturu se vztahuje nařízení (ES) č. 1073/1999 o vyšetřování prováděném Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) Účetní dvůr a OLAF mohou provádět místní šetření příjemců finančních prostředků poskytovaných Agenturou Agentura má vlastní právní subjektivitu a odpovědnost Na Agenturu se vztahuje Protokol o výsadách a imunitách Na Agenturu se vztahuje nařízení o užívání jazyků Předkládání informací Agentuře Agentura určí a zdarma poskytne formáty a balíčky programového vybavení na internetové stránce pro veškerá podání Agentuře. ČS, výrobci, dovozci, distributoři a následní uživatelé používají tyto nástroje pro veškerou komunikaci s Agenturou. Základním nástrojem pro registraci je IUCLID 5, harmonizovaný v rámci OECD.

17 Seznam klasifikací a označen ení Seznam nebezpečných registrovaných látek Vytvářen bude Agenturou z obsahu oznámení výrobců/dovozců (poprvé po 3 rocích) a z jejich aktualizací Harmonizovaná klasifikace a označování příloha I ke směrnici 67/548/EHS (podléhá Komisi) CMR 1., 2. a 3. kategorie + respiračně senzibilizující látky Podle potřeby další látky na návrh členského státu podle přílohy XV (stanovisko VPR) Informace ČS, Agentura, Komise předkládají každých 5 let zprávy Informace poskytované Agentuře podléhají nařízení (ES) 1049/2001 Informace týkající se obchodních zájmů jsou důvěrné Identifikace látek, klasifikace, výsledky zkoušek, DNEL, PNEC, pokyny pro bezpečné použití, analytické metody budou přístupné na internetu Stupeňčistoty, registrační tonáž, souhrny studií, úplné souhrny studií, informace z BL - pokud nejsou prohlášeny za důvěrné) Příslušné orgány Členské státy určípříslušné orgány pro plnění úkolů stanovených nařízením a zajistí pro ně prostředky Příslušné orgány zajišťují spolupráci s PO jiných členských států Příslušné orgány informují veřejnost o rizicích látek (pravidla stanoví Agentura) Členské státy zřídí ústřední kontaktní místa za účelem poskytování poradenství výrobcům, dovozcům, následným uživatelům a dalším zúčastněným osobám Prosazování Členské státy vytvoří a udržují systém úředních kontrol Členské státy stanoví sankce za porušení tohoto nařízení a oznámí je Komisi Sankce musí být účinné, přiměřené a odrazující Ve zprávě zpracované ČS budou uvedeny a) výsledky provedených kontrol b) provedené kontroly c) uložené sankce a jiná opatření Na společném obsahu zpráv se dohodne forum Vstup v platnost 20. den po vyhlášení v OJ Hlavy II, III, V, VI, VII, XI a XII a články 127 a měsíců po vstupu nařízení v platnost Článek 134 žádosti o další informace k oznámeným látkám 14 měsíců od vstupu v platnost Články měsíců od vstupu v platnost (návrhy na omezení) Zrušení existujících předpisů nebo jejich částí nařízením Zrušují se směrnice 76/769/EHS a 91/155 EHS. Po 12 měsících se zrušují směrnice 93/105/EHS, 2000/21/ES a nařízení (EHS) č. 793/93 a nařízení (ES) č. 1488/94 Po 18 měsících se zrušuje směrnice 93/67/EHS Zrušuje se článek 14 směrnice 1999/45/ES - (BL) 12 měsíců po vstupu v platnost se provádí registrace nových látek postupem podle směrnice 67/548/EHS Podmínky pro BL a zákazy a omezení platí ode dne nabytí účinnosti

18 Přizpůsobení směrnice 67/548/EHS nařízení (ES) č. /2007 (REACH) Zrušení částí týkajících se oznamování (notification) a hodnocení rizik chemických látek, včetně příloh týkajících se metod zkoušení (V) a předpisu informací požadovaných pro oznamování (VII a VIII) (notification, die Anmeldung, registrace podle zákona č. 356/2003 Sb.) Související nebo souběžně připravovaná další legislativa Nařízení (ES) č.., o poplatcích Nařízení (ES) č.., o metodách zkoušení Nařízení (ES) č.., kterým bude do legislativy ES začleněn GHS klasifikace a označování (již je zveřejněn návrh) splnění závazku ES zavést tento systém do konce roku 2008 zavedení GHS bude vyžadovat jeho implementaci do nařízení REACH

Nová chemická legislativa REACH

Nová chemická legislativa REACH RNDr. Hana Střížová Hygiena práce hana.strizova@fm.khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Nařízení EP a Rady č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických

Více

Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006

Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006 Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky, o změně

Více

Registrace chemických látek v rámci nařízení REACH

Registrace chemických látek v rámci nařízení REACH Registrace chemických látek v rámci nařízení REACH Daniela Bittnerová ReachSpektrum, s.r.o., Dělnická 12, Praha 7 Daniela.Bittnerova@reachspektrum.eu tel.: 266 793 591 Nařízení REACH Nařízení Evropského

Více

REACH. M. Hornychová CPL SZÚ. 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007

REACH. M. Hornychová CPL SZÚ. 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 REACH M. Hornychová CPL SZÚ 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 1 REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1907/2006/es o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení

Více

2006R1907 CS 05.06.2012 013.001 89. Obecné otázky

2006R1907 CS 05.06.2012 013.001 89. Obecné otázky 2006R1907 CS 05.06.2012 013.001 89 HLAVA VIII OMEZENÍ VÝROBY, UVÁDĚNÍ NA TRH A POUŽÍVÁNÍ NĚKTERÝCH NEBEZPEČNÝCH LÁTEK, M3 SMĚSÍ A PŘEDMĚTŮ KAPITOLA 1 Obecné otázky Článek 67 Obecná ustanovení 1. Látka

Více

Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení

Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení Nařízení 1272/2008 Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54

Více

Nařízení (ES) č. 1907/2006 Povolování chemických látek (Hlava VII)

Nařízení (ES) č. 1907/2006 Povolování chemických látek (Hlava VII) Nařízení (ES) č. 1907/2006 Povolování chemických látek (Hlava VII) Jana TRÁVNÍČKOVÁ ReachSpektrum, s.r.o. Trocha teorie Základní pojmy» SVHC látky» Prahové látky» Bezprahové látky» Kandidátský seznam»

Více

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 Aktuální informace k REACH a GHS Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 REACH Nařízení (Regulation) Evropského parlamentu a Rady (ES) 1907/2006 ze dne 18.prosince

Více

Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci

Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 Ing. Hana Krejsová Dodavatelský řetězec

Více

Úřední věstník Evropské unie L 69/7

Úřední věstník Evropské unie L 69/7 16.3.2011 Úřední věstník Evropské unie L 69/7 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 253/2011 ze dne 15. března 2011, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování

Více

Nová evropská chemická politika

Nová evropská chemická politika Nová evropská chemická politika REACH Ing. Pavel Bartušek, CSc Ing. Petr Janák, CSc Inotex CO JE TO REACH? Nový systém kontroly chemikálií, kterým by se mělo zajistit, aby se nejpozději do roku 2020 používaly

Více

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP)

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP) Dodavatel (ten, kdo uvádí látku na trh, ať už je to výrobce, dovozce, distributor nebo následný uživatel) Uvádění chemické látky nebo směsi na trh Klasifikace Látky: podle 356/2003 i podle CLP, od 1.6.2015

Více

Vybrané předpisy EU vztahující se k chemické bezpečnosti. Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav

Vybrané předpisy EU vztahující se k chemické bezpečnosti. Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav Vybrané předpisy EU vztahující se k chemické bezpečnosti Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav CHEMICKÉ LÁTKY TRH nařízen zení 1907/2006 REACH nařízen zení 1272/2008 CLP nařízen zení 689/2008 dovoz a

Více

REACH nová legislativa v oblasti nebezpečných chemických látek a přípravků

REACH nová legislativa v oblasti nebezpečných chemických látek a přípravků REACH nová legislativa v oblasti nebezpečných chemických látek a přípravků Ing. Šárka Klimešová, Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. Nařízení (Regulation) Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

Více

Informace o nařízení REACH úvod

Informace o nařízení REACH úvod Informace o nařízení REACH úvod MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. tel: 267 082 673 ztravni@szu.cz 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 Nařízení REACH úplný název Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)

Více

2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI

2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY A PŘÍPRAVKY část 2, díl 2, kapitola 2.3.2, str. 1 2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI Pro registraci se požaduje a) technická dokumentace (dossier), která zahrnuje: 1) identifikační

Více

Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 Tel.: 466 921 186

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec výrobce (dovozce) následný uživatel distributor následný uživatel spotřebitel Následný uživatel usazen

Více

Hodnocení rizika chemických látek v ECHA. M. Rucki Státní zdravotní ústav, Praha

Hodnocení rizika chemických látek v ECHA. M. Rucki Státní zdravotní ústav, Praha Hodnocení rizika chemických látek v ECHA M. Rucki Státní zdravotní ústav, Praha Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) sídlo v Helsinkách, Finsko bude zajišťovat registraci, hodnocení, povolování

Více

Nařízení EP a rady ES 1907/2006

Nařízení EP a rady ES 1907/2006 Legislativa REACH Nařízení EP a rady ES 1907/2006 O registraci, hodnocení, povolení a omezení chemických látek REACH Platnost nařízení od roku 2007 REACH R egistration E valuation A uthorisation (R) estriction

Více

VYHLÁŠKA č. 220/2004 Sb. ze dne 14. dubna 2004, kterou se stanoví náležitosti oznamování nebezpečných chemických látek a vedení jejich evidence

VYHLÁŠKA č. 220/2004 Sb. ze dne 14. dubna 2004, kterou se stanoví náležitosti oznamování nebezpečných chemických látek a vedení jejich evidence VYHLÁŠKA č. 220/2004 Sb. ze dne 14. dubna 2004, kterou se stanoví náležitosti oznamování nebezpečných chemických látek a vedení jejich evidence Ministerstvo životního prostředí (dále jen "ministerstvo")

Více

Nová evropská chemická legislativa (REACH)

Nová evropská chemická legislativa (REACH) Nová evropská chemická legislativa (REACH) Evropská unie připravila novou chemickou legislativu známou pod zkratkou REACH, která se významně dotýká podnikání v chemickém průmyslu. V roce 2001 byly poprvé

Více

NAŘÍZENÍ REACH Č. 1907/2006 (KROMĚ BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ) OLDŘICH JAROLÍM SEMINÁŘ, H. KRÁLOVÉ,

NAŘÍZENÍ REACH Č. 1907/2006 (KROMĚ BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ) OLDŘICH JAROLÍM SEMINÁŘ, H. KRÁLOVÉ, NAŘÍZENÍ REACH Č. 1907/2006 (KROMĚ BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ) OLDŘICH JAROLÍM SEMINÁŘ, H. KRÁLOVÉ, 29.5.2014 LEGISLATIVA A POKYNY 1 nařízení REACH (č. 1907/2006) zkušební metody (č. 440/2008) Pokyny ECHA (pokyny

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 NAŘÍZENÍ č. 1907/2006 - REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 o registraci, hodnocení,

Více

Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi

Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi MEMO/08/240 V Bruselu 11. dubna 2008 Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi Nový právní předpis EU v oblasti chemických látek, označovaný zkratkou REACH (Registration, Evaluation,

Více

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD)

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) P O K Y N Y V K O S T C E Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Tento dokument si klade za cíl srozumitelným způsobem vysvětlit povinnosti, které mají žadatelé o

Více

SVHC látky v REACH. Workshop MPO 23/5/2019. Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o.

SVHC látky v REACH. Workshop MPO 23/5/2019. Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o. SVHC látky v REACH Workshop MPO 23/5/2019 Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o. REACH Nařízení (ES) č. 1907/2006 o» Registraci = Registration» Hodnocení = Evaluation» Povolování = Authorisation» Omezování

Více

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD)

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) POKYNY V KOSTCE Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Tento dokument si klade za cíl srozumitelným způsobem vysvětlit povinnosti, které mají žadatelé o výjimky dostupné

Více

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s.

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

Toxikologie a právo II. Zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon)

Toxikologie a právo II. Zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) Toxikologie a právo II Zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) Ústí nad Labem říjen 2017 ing. Ivan Hrabal Podřazené předpisy (Vyhláška

Více

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek,

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou

Více

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Hlavní zásady zákona - komplexnost úpravy pro celou oblast managementu chemických látek (navazuje na předchozí

Více

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Hlavní zásady zákona - komplexnost úpravy pro celou oblast managementu chemických látek (navazuje na předchozí

Více

Toxikologie a právo III

Toxikologie a právo III Toxikologie a právo III NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro

Více

Rozšířený BL expoziční scénáře

Rozšířený BL expoziční scénáře Rozšířený BL expoziční scénáře EXPOZIČNÍ SCÉNÁŘE HODNOCENÍ RIZIKA Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Kdy se sestavuje bezpečnostní list? Pozor na směsi v obalu Látka je klasifikována

Více

Novinky chemické legislativy

Novinky chemické legislativy Novinky chemické legislativy Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 19. 10. 2010 Novelizace REACH Nařízení

Více

Trochu opakování Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek..

Trochu opakování Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek.. Trochu opakování Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek.. Platnost nařízení od 1.6.2007 1 REACH účel, oblast působnosti

Více

ZÁKLADNÍ POJMY A TERMÍNY NAŘÍZENÍ REACH. Alexandr Fuchs

ZÁKLADNÍ POJMY A TERMÍNY NAŘÍZENÍ REACH. Alexandr Fuchs ZÁKLADNÍ POJMY A TERMÍNY NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 NAŘÍZENÍ č. 1907/2006 - REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 o registraci, hodnocení,

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 345/68 Úřední věstník Evropské unie 23.12.2008 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2008/112/ES ze dne 16. prosince 2008, kterou se mění směrnice Rady 76/768/EHS, 88/378/EHS, 1999/13/ES a směrnice Evropského

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2008R0340 CS 25.06.2015 003.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 340/2008 ze dne 16. dubna 2008

Více

REACH Chemická legislativa nejen pro chemiky

REACH Chemická legislativa nejen pro chemiky REACH Chemická legislativa jen pro chemiky Stručný výklad nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování

Více

Chemické látky a chemické směsi

Chemické látky a chemické směsi Chemické látky a chemické směsi Legislativa Zákon č. 157/1998 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích (platnost do 1. června 2004). Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích

Více

Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků

Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků 11. Mezinárodní kongres 23.- 24.05.2019 Brno Ing. Jarmila Fafílková Obsah 1. Legislativní rámec 2. Terminologie 3. Produktové typy

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo přípravku: McFarlandův standard zákalu 1.3 Identifikace

Více

Bezpečnostní list. Ing. Hana Krejsová Tel.: Mobil:

Bezpečnostní list. Ing. Hana Krejsová Tel.: Mobil: Bezpečnostní list Ing. Hana Krejsová Tel.: 466 823 219 Mobil: 724 400 555 E-mail: hana.krejsova@vuos.com Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo Hotová kultivační média ve zkumavkách. 1.3 Identifikace společnosti

Více

Bezpečnostní list návod na úpravu

Bezpečnostní list návod na úpravu Bezpečnostní list návod na úpravu Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list návod Od 1.12.2012 musí být bezpečnostní listy na směsi v souladu s povinným formátem podle

Více

ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY A KOMISE

ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY A KOMISE Helsinky 25. března 2009 Dokument: MB/12/2008 v konečném znění ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY

Více

Návrh nařízení ES o klasifikaci, označování a balení látek a směsí s pracovním názvem GHS

Návrh nařízení ES o klasifikaci, označování a balení látek a směsí s pracovním názvem GHS Návrh nařízení ES o klasifikaci, označování a balení látek a směsí s pracovním názvem GHS MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. tel: 267 082 673 ztravni@szu.cz 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 Návrh nařízení

Více

vstoupilo v platnost

vstoupilo v platnost Legislativa ES v oblasti chemických látek nařízení EP a Rady č. 1907/2006 (REACH) O registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (Registration, Evaluation and Autorization of Chemicals)

Více

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Hornychová Mirka Státn tní zdravotní ústav mhornych@szu.cz EVROPSKÁ UNIE NAŘÍZENÍ REACH 1907/2006 12 novel (5) + 4 opravy CLP

Více

Toxikologie a právo I. 5: REACH - přílohy I - VI

Toxikologie a právo I. 5: REACH - přílohy I - VI Toxikologie a právo I 5: I - VI Ústí nad Labem, listopad 2018 ing. Ivan Hrabal PŘÍLOHA I OBECNÁ USTANOVENÍ O POSUZOVÁNÍ LÁTEK A VYPRACOVÁVÁNÍ ZPRÁV O CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI PŘÍLOHA II POKYNY PRO SESTAVENÍ

Více

NOVELY NAŘÍZENÍ REACH

NOVELY NAŘÍZENÍ REACH NOVELY NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs, SZÚ Praha kimfuchs@szu.cz 48. konzultační den SZÚ 15. listopadu 2012 REACH Nařízení (ES) č. 1907/2006 bylo do října 2012 celkem dvacetkrát novelizováno. Kromě toho

Více

Seminář Bezpečnostní list Praha. Bezpečnostní list. ENVIGroup s.r.o. : Wcontact s.r.o. :

Seminář Bezpečnostní list Praha. Bezpečnostní list. ENVIGroup s.r.o. : Wcontact s.r.o. : Seminář Bezpečnostní list 5.5.2016 Praha Bezpečnostní list ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

Více

(Legislativní akty) SMĚRNICE

(Legislativní akty) SMĚRNICE 5.3.2014 Úřední věstník Evropské unie L 65/1 I (Legislativní akty) SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/27/EU ze dne 26. února 2014, kterou se mění směrnice Rady 92/58/EHS, 92/85/EHS, 94/33/ES,

Více

Toxikologie a právo I. 3: Chemický zákon + související předpisy

Toxikologie a právo I. 3: Chemický zákon + související předpisy Toxikologie a právo I 3: Chemický zákon + související předpisy Ústí nad Labem, říjen 2018 ing. Ivan Hrabal Vývoj legislativy CHLP Zákon č. 157/1998 Sb. (od 1.1.1999) implementace povinností vyplývajících

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo přípravku: Pro vývoj atmosféry s nízkým obsahem

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2006R1907 CS 10.12.2011 011.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B C1 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1907/2006

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 19.6.2014 L 179/17 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 664/2014 ze dne 18. prosince 2013, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012, pokud jde o stanovení symbolů

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 3.12.2018 C(2018) 7942 final NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne 3.12.2018, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo přípravku: Selektivní suplement ke kultivačním

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 36 11. funkční období 36 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských

Více

Bezpečnostní informace o předmětech

Bezpečnostní informace o předmětech ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo: typ A typ E typ MM typ NE(C) typ NE(S) typ NE(F) typ E s laminací

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo přípravku: Selektivní suplement ke kultivačním

Více

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ STATUT GRANTOVÉ AGENTURY ČESKÉ REPUBLIKY (úplné znění) (zrušeno usnesením vlády ze dne 7. srpna 2002 č. 770) P ř í l o h a č. 2 k usnesení vlády ze dne 13. června 2001 č. 590 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování

Více

Novely v předpisech týkající se chemických látek

Novely v předpisech týkající se chemických látek Novely v předpisech týkající se chemických látek Hornychová Mirka Státní zdravotní ústav mhornych@szu.cz předpisy EU novela nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH Nařízení (EU) č. 126/2013 - mění přílohu XVII

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 137/4 26.5.2016 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/823 ze dne 25. května 2016, kterým se mění nařízení (ES) č. 771/2008, kterým se stanoví organizační a jednací řád odvolacího senátu Evropské agentury

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení (ES) č. 453/2010) AGRO CS a.s.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení (ES) č. 453/2010) AGRO CS a.s. Verze č.: 1.1 Vydaná: 19. 6. 2014 Nahrazuje verzi č.: 1.0 BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení (ES) č. 453/2010) Oddíl 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: Chemický

Více

Název výrobku: LUKOSIOL E 35

Název výrobku: LUKOSIOL E 35 Strana 1/6 Název výrobku: LUKOSIOL E 35 ODDÍL 1. Identifikace směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: Obchodní název: LUKOSIOL E 35 Chemický název: - Číslo CAS: - Číslo ES (EINECS): - Další

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo K detekci cytochromoxidasy. 1.3 Identifikace společnosti

Více

Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5

Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 šampon na čištění koberců- aktivní pěna 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku

Více

Toxikologie a právo IV

Toxikologie a právo IV Toxikologie a právo IV NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1272/2008 ze dne 16. prosince 2006 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí,.. (GHS/CLP) Ústí nad Labem listopad 2017 ing. Ivan

Více

CO MŮŽE NAJÍT HYGIENIK V BEZPEČNOSTNÍCH LISTECH SMĚSÍ PRO VÝKON DOZORU

CO MŮŽE NAJÍT HYGIENIK V BEZPEČNOSTNÍCH LISTECH SMĚSÍ PRO VÝKON DOZORU CO MŮŽE NAJÍT HYGIENIK V BEZPEČNOSTNÍCH LISTECH SMĚSÍ PRO VÝKON DOZORU Alexandr Fuchs, SZÚ Praha 44. konzultační den SZÚ 10. listopadu 2011 OBSAH Osnova BL podle platného předpisu Klasifikace látek / komponent

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 21.3.2013 Úřední věstník Evropské unie L 79/7 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 254/2013 ze dne 20. března 2013, kterým se mění nařízení Komise (ES) č. 340/2008 o poplatcích a platbách Evropské agentuře

Více

ČÁST PRVNÍ Podmínky uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. HLAVA I Základní ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ Podmínky uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. HLAVA I Základní ustanovení. Předmět úpravy 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů ve znění zákonů č. 186/2004 Sb., č. 125/2005 Sb., č.

Více

Cif Professional Window & Multi Surface Revize: Verze: 02.0

Cif Professional Window & Multi Surface Revize: Verze: 02.0 Cif Professional Window & Multi Surface Revize: 20150109 Verze: 02.0 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Cif Professional Window & Multi Surface Diversey Europe Operations BV, Maarssenbroeksedijk

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo přípravku: Selektivní suplement ke kultivačním

Více

Úplné znění Statutu Ceny a Jednacího řádu Komise pro udělování Ceny po zapracování změny č. j. : MŠMT-16556/ ze dne 28.

Úplné znění Statutu Ceny a Jednacího řádu Komise pro udělování Ceny po zapracování změny č. j. : MŠMT-16556/ ze dne 28. Úplné znění Statutu Ceny a Jednacího řádu Komise pro udělování Ceny po zapracování změny č. j. : MŠMT-16556/2013-1 ze dne 28. června 2013 Statut Ceny ministra/ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Suma Inox Classic D7 Revize: Verze: 05.0

Suma Inox Classic D7 Revize: Verze: 05.0 Suma Inox Classic D7 Revize: 2015-05-25 Verze: 05.0 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Suma Inox Classic D7 Diversey Europe Operations BV, Maarssenbroeksedijk 2, 3542DN Utrecht, The Netherlands

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Další názvy látky: - 1.2 Použití látky nebo přípravku: Selektivní suplement ke kultivačním

Více

Ustanovení Obsah Celex č. Ustanovení Obsah

Ustanovení Obsah Celex č. Ustanovení Obsah Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU k návrhu zákona o evropských politických stranách a evropských politických nadacích a o změně některých zákonů Navrhovaný právní předpis Odpovídající

Více

1 Předmět úpravy. 2 Stanovení Seznamu a způsobu jeho používání, obecných postupů a konvenčních výpočtových metod

1 Předmět úpravy. 2 Stanovení Seznamu a způsobu jeho používání, obecných postupů a konvenčních výpočtových metod VYHLÁŠKA ze dne 20. dubna 2004, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných

Více

Statut Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Statut Rady pro výzkum, vývoj a inovace Statut Rady pro výzkum, vývoj a inovace Platné znění Statutu Rady pro výzkum, vývoj a inovace, schváleného usnesením vlády České republiky ze dne 30. listopadu 2009 č. 1457, ve znění usnesení vlády ze

Více

Informace k nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.

Informace k nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. Informace k nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. Státní zdravotní ústav, ztravni@szu.cz 25. konzultační den v SZÚ, listopad 2008 nařízení REACH vžitá zkratka NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO

Více

Suma Calc D5 Revize: Verze: 04.0

Suma Calc D5 Revize: Verze: 04.0 Suma Calc D5 Revize: 2014-11-26 Verze: 04.0 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Suma Calc D5 Diversey Europe Operations BV, Maarssenbroeksedijk 2, 3542DN Utrecht, The Netherlands Kontaktní údaje

Více

Problémy s plněním nařízení REACH

Problémy s plněním nařízení REACH Problémy s plněním nařízení REACH Pavlína Kulhánková ředitelka odboru ekologie Praha 6. května 2010 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Plnění požadavků nařízení REACH Plnění prvních požadavků přináší

Více

POPLATKY dle nařízení o biocidech

POPLATKY dle nařízení o biocidech POPLATKY dle nařízení o biocidech Mikropodnik 60 % Malý podnik 40 % Střední podnik 20 % Mikropodnik 30 % Malý podnik 20 % 700 EUR za žádost o vzájemné uznání Střední podnik 10 % Dodávání BP na trh po 1.

Více

Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP)

Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP) Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP) Webový seminář pro hlavní žadatele o registraci 9. dubna 2010 Gabriele Schöning Oddělen lení pro klasifikaci Evropská

Více

350/2011 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Chemické látky a chemické směsi. HLAVA I Úvodní ustanovení

350/2011 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Chemické látky a chemické směsi. HLAVA I Úvodní ustanovení 350/2011 Sb. ZÁKON ze dne 27. října 2011 o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) ve znění zákonů č. 279/2013 Sb., č. 61/2014 Sb., č. 324/2016 Sb., č. 183/2017

Více

Delegace naleznou v příloze návrh znění nařízení REACH, jak bylo dohodnuto na zasedání Rady ve složení pro konkurenceschopnost dne 13. prosince 2005.

Delegace naleznou v příloze návrh znění nařízení REACH, jak bylo dohodnuto na zasedání Rady ve složení pro konkurenceschopnost dne 13. prosince 2005. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 19. prosince 2005 (17.01) (OR. en) Interinstitucionální spis: 2003/0256 (COD) 2003/0257 (COD) 15921/05 COMPET 289 ENV 606 CHIMIE 74 CODEC 1198 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č.

Více

UG Univerzální penetrační nátěr ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

UG Univerzální penetrační nátěr ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání / verze č.: Revize: 30. 7. 2015 / 1.0 Strana: 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo:

Více

Jak použít údaje ze studií in vitro ke splně ní požadavků na informace dle nařízení REACH. Webinářo požadavcích na informace 30.

Jak použít údaje ze studií in vitro ke splně ní požadavků na informace dle nařízení REACH. Webinářo požadavcích na informace 30. Jak použít údaje ze studií in vitro ke splně ní požadavků na informace dle nařízení REACH Webinářo požadavcích na informace 30. listopadu 2009 Přehled Nařízení REACH a zkoušky in vitro Kritéria pro použití

Více

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Částka 84/2015 Platnost od 20.08.2015 Účinnost od 04.09.2015 Aktuální znění 04.09.2015

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.)

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.) Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod.,

Více