odvodů spalin a kontroly stavu spalinových cest

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "odvodů spalin a kontroly stavu spalinových cest"

Transkript

1 Právn vní a technické předpisy v oblasti odvodů spalin a kontroly stavu spalinových cest

2 Právn vní a technické předpisy v oblasti odvodů spalin a kontroly stavu spalinových cest

3 Požárn rní zákon a prováděcí vyhláš áška Zákon o požární ochraněč. 133/85 Sb.v platném znění stanoví podmínky pro účinnou ochranu života a zdraví občanů a majetku před požáry a pro poskytování pomoci při živelných pohromách a jiných mimořádných událostech. Prováděcí vyhláškou 246/2001 Sb. se provádějí některá ustanovení zákona o požární ochraně. Prováděcí vyhláškou 23/2008 Sb. se doplňuje požadavky na požární bezpečnost staveb

4 Vyhláš áška 246/2001 Sb. 42 Tepelné spotřebi ebiče 1) Při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů, zejména starší výroby, u kterých není k dispozici původní dokumentace (návod výrobce na provoz, kontroly, údržbu, případně obsluhu) se postupuje podle dokumentace technicky a funkčně srovnatelných druhů a typů spotřebičů. 2) V případech uvedených v odstavci 1 nebo není-li bezpečná vzdálenost pro umístění hořlavých látek a materiálů od vnějšího povrchu tepelných spotřebičů uvedena v návodu výrobce, považuje se za bezpečnou vzdálenost u spotřebičů na pevná paliva vzdálenost 800 mm ve směru hlavního sálání a 200 mm v ostatních směrech, u spotřebičů na kapalná a plynná paliva a u elektrotepelných spotřebičů vzdálenost 500 mm ve směru hlavního sálání a 100 mm v ostatních směrech. 3) Při používání tepelných spotřebičů na pevná paliva se nevychladly popel ukládá do nehořlavých uzavíratelných nádob.

5 Vyhláš áška 246/2001 Sb. 43 Komíny a kouřovody ovody ( povinnosti fyzických osob ) Komíny a kouřovody se udržují v takovém stavu, aby byla zajištěna požární bezpečnost při provozu připojených tepelných spotřebičů. Čištění komínů se zabezpečuje ve lhůtách a způsobem stanovených zvláštním předpisem, kterým je pod čarou uvedena Vyhl. č. 111/1981 Sb., o čištění komínů(do r.2010) 1) Nově jsou povinnosti o provedení komínů zakotveny ve vyhlášce 23/2008 Sb., 8 a příloha 1. 2) Povinnosti kontroly a čištění komínů upravuje NV 91/2011 Sb.

6 Vyhláš áška 23/2008 Sb. o technických podmínk nkách požárn rní ochrany staveb 8 Co vyhláška rovněž určuje Konstrukce komínu a kouřovodu (1) Konstrukce komínu, kouřovodu nebo jejich část musí být navržena ze stavebních výrobků třídy reakce na oheň nejméně A2. Komín, kouřovod nebo jejich část mohou vykazovat třídu reakce na oheň B až E, jsou-li splněny požadavky české technické normy uvedené v příloze č. 1 části 7 bodu 3 (postup dle ČSN )

7 Vyhláš áška 23/2008 Sb. o technických podmínk nkách požárn rní ochrany staveb Co vyhláška dále určuje (2) Vzdálenost stavební konstrukce z výrobků třídy reakce na oheň B až F od vnějšího povrchu pláště komína a kouřovodu musí být stanovena zkouškou podle české technické normy uvedené v příloze č. 1 části 7 bodu 1. U systémového komínu, individuálního komínu a kouřovodu je vzdálenost stavební konstrukce podle věty první dána hodnotami uvedenými v české technické normě, uvedené v příloze č. 1 části 7 bodu 2 (postup dle ČSN ) (3) Komín musí být označen podle české technické normy uvedené v příloze č. 1 části 7 bodu 1 (postup dle ČSN EN 1443)

8 Původní vyhláš áška 111/1981 Sb. Stanovuje zásady kontroly, čištění a zkoušení komínů (neplatí 2 rajóny). Vztahuje se na správce a uživatele objektu (spotřebičů paliv) a kominický podnik. Správce objektu odpovídá za bezpečný provoz komínů a spotřebičů paliv. Za bezpečný provoz spotřebičů paliv odpovídá jeho uživatel. Kominický podnik je odpovědný ( v objektech s jejichž majitelem uzavře smlouvu na provádění kominických prací podle Vyhl.111/1981 Sb. ) za řádnéčištění komínů a kontrolu jejich stavu. Čištění se provádí ve lhůtách stanovených podle výkonu spotřebiče a druhu používaného paliva a podle četnosti používání (celoroční nebo rekreační provoz). Tuhá a kapalná paliva do 5O kw 6x ročně, nad 50 kw - 4x ročně. Plynná paliva (pouze kontrola stavu spalinových cest) u vícevrstvých komínů (s vložkou) do 5O kw 2x ročně, u jednovrstvých komínů (bez vložky) 6x ročně, nad 50 kw vše 4x ročně. Chaty a rekreační domky minimálně 1x ročně. Z hlediska požární bezpečnosti je mimo likvidace sazí (možnost jejich vznícení v komíně) důležitá kontrola stavebního provedení komínů a umístění dřevěných součástí stavby, zda tyto neohrožují požární bezpečnost objektu, zvláště při prostupech komínů půdními prostory a střechou. Za činnost u které hrozí nebezpečí vzniku požáru je nutno považovat vypalování komínů. Vypalovat je možné pouze zděné komíny a to až po tom, co se učiní vhodná preventivní opatření.

9 Stanovuje zásady kontroly, čištění a zkoušení spalinové cesty. Vztahuje se na provozovatele spotřebičů paliv a spalinových cest. Uživatel odpovídá za bezpečný provoz spalinových cest a spotřebičů paliv. Kominický podnik je oprávněn provádět ve smluvním vztahu kominické práce podle tohoto NV. Při čištění spalinových cest a kontrole jejich stavu vystavuje potvrzení. Čištění se provádí ve lhůtách stanovených podle výkonu spotřebiče a druhu používaného paliva a podle četnosti používání (celoroční nebo rekreační provoz). Pevná a kapalná paliva do 5O kw 3x ročně, nad 50 kw - 2x ročně. Plynná paliva u vícevrstvých komínů (s vložkou) do 5O kw 1x ročně, u jednovrstvých komínů (bez vložky) 3x ročně, nad 50 kw vše 2x ročně. Chaty a rekreační domky minimálně 1x ročně. Čištění je možno provádět rovněž svépomocí, u firem nutný zápis do pož.knihy. U všech typů spalinových cest je povinná roční kontrola odborně způsobilou osobou. Z hlediska požární bezpečnosti je mimo likvidace sazí (možnost jejich vznícení v komíně) důležitá kontrola stavebního provedení komínů a umístění dřevěných součástí stavby, zda tyto neohrožují požární bezpečnost objektu, zvláště při prostupech komínů půdními prostory a střechou. Za činnost, u které hrozí nebezpečí vzniku požáru, je nutno považovat vypalování komínů. Vypalovat je možné pouze zděné komíny a to až po tom, co se učiní vhodná preventivní opatření a záměr oznámí 5 dnů předem HZS kraje.

10 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Platnost od Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 425/1990 Sb., zákona č. 40/1994 Sb., zákona č. 203/1994 Sb., zákona č. 163/1998 Sb., zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 237/2000 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 413/2005 Sb., zákona č. 186/2006 Sb., zákona č. 267/2006 Sb. a zákona č. 281/2009 Sb.

11 1 Podmínky požární bezpečnosti (1) Každý si musí počínat tak, aby při provozu komína a kouřovodu (dále jen spalinová cesta ) a spotřebiče paliv nedocházelo ke vzniku požáru. (2) Provoz spalinové cesty a spotřebiče paliv se považuje za vyhovující z hlediska požární bezpečnosti, jestliže se kontrola, čištění a revize spalinové cesty, čištění spotřebiče paliv a vypalování komína provádí způsobem a ve lhůtách stanovených tímto nařízením vlády, a pokud nejsou při jejich čištění, kontrole nebo revizi shledány závady. (3) Toto nařízení vlády se nevztahuje na spalinovou cestu, jejíž součástí je volně stojící komín o vnitřním průměru komínového průduchu 800 mm a větší nebo o stavební výšce 60 a větší, a na spotřebič paliv o jmenovitém výkonu nad 1 MW.

12 Z uvedeného tedy vyplývá, že se podle nařízení vlády čistí, kontrolují a revidují všechny spotřebiče paliv s výjimkou těch, které mají výkon nad 1,00 MW a spalinové cesty s výjimkou tzv. továrních komínů. U spalinových cest vyvedených pouze přes fasádu objektu sloužících pro odtah spalin od spotřebičů typu C na plynná paliva se revize, kontroly a čištění provádí podle data uvedení těchto spotřebičů a spalinových cest do provozu. Do se tyto konstrukce prováděly bez omezení a jasně definovaných podmínek. Proto není možno posuzovat jejich soulad s normovými, či jinými hodnotami. Od bylo jejich provádění upraveno TPG Vyústění odtahů spalin od spotřebičů na plynná paliva na venkovní zdi (fasádě). Dále jejich provádění a konstrukce postupně podléhajíčsn Kontrola těchto spalinových cest se provádí jejich srovnáním s jednotlivými normovými hodnotami tak, aby nedocházelo k obtěžování spalinami a k možnému ohrožení zdraví, například únikem spalin do obytných prostor. Nutno rovněž vyloučit jiné požární riziko z provozu těchto spotřebičů paliv!

13 2 Kontrola spalinové cesty (1) Kontrolu spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví 1 ). (2) Kontrola spalinové cesty se provádí: a) posouzením bezpečného umístění hořlavé stavební konstrukce, materiálu a předmětu v návaznosti na konstrukční provedení spalinové cesty a připojeného spotřebiče paliv, b) posouzením komína, zejména z hlediska jeho požární bezpečnosti a provozuschopnosti, c) posouzením, zda je zajištěn volný a bezpečný přístup ke komínu, k jeho vymetacím, čisticím a kontrolním místům, d) posouzením zajištění požární bezpečnosti stavby, zvláště při prostupu spalinové cesty vodorovnými a svislými stavebními konstrukcemi, půdním prostorem nebo střechou a vývodů spalin obvodovou stěnou stavby, e) posouzením jejího stavebně technického stavu. (3) Splnění požadavků na kontrolu spalinových cest podle zákona o ochraně ovzduší 2 ) a ve lhůtách jím stanovených se považuje za splnění požadavků na kontrolu spalinových cest podle tohoto nařízení. 1) Živnostenský zákon 2) Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší

14 Komentář k 2 Stanoví se povinnost provádět kontrolu spalinové cesty výhradně prostřednictvím odborně způsobilé osoby. Nařízení vlády za takovou osobu označuje držitele živnostenského oprávnění v oboru kominictví. Kominictví je řemeslná živnost (část B přílohy č. 1 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů). Vzhledem k tomu, že frekvenci provádění kontroly stavu spalinových cest u malých zdrojů znečišťování ovzduší stanoví i zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů, bylo nutné stanovit, že lhůty a kontrola spalinové cesty provedené podle zákona o ochraně ovzduší, je třeba považovat za lhůty a kontrolu ve smyslu návrhu nařízení vlády. Tímto řešením se vylučuje duplicita v provádění kontrol spalinových cest.

15 3 Čištění spalinové cesty (1) Čištění spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví 1 ); čištění spalinové cesty sloužící pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kw včetně je možné provádět svépomocí. (2) Čištění spalinové cesty se provádíčisticími pracemi, zejména se zaměřením na odstraňování pevných usazenin ve spalinové cestě a na lapači jisker a na vybírání pevných znečišťujících částí nahromaděných v neúčinné výšce komínového průduchu nebo kondenzátů ze spalinové cesty. Pozn.: v průběhu čištění odborně způsobilou osobou je zároveň provedena kontrola spalinové cesty a vyhotoven zápis o jejím stavu!

16 Komentář k 3 Je zcela jistě nepochybné, že největší nebezpečí požáru hrozí u spalinových cest od spotřebičů na pevná paliva. Přesto mohou tyto cesty, pokud jsou na ně připojeny spotřebiče o jmenovitém výkonu do 50 kw včetně, čistit i laici (neboli osoby, které mají přístup ke spalinové cestě na základě vlastnického (uživatelského) vztahu, nebo mají svolení od majitele, provozovatele spotřebiče paliv a spalinové cesty; tyto osoby by měly splňovat alespoň minimální předpoklady pro čištění např. fyzickou zdatnost, základní odborné znalosti (dovednosti) a samozřejmě odpovídající vybavení). Spalinové cesty od spotřebičů na kapalná a plynná paliva smějíčistit jen odborně způsobilé osoby v oboru kominictví.

17 4 Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty a spotřebiče paliv (1) Lhůty kontroly a čištění spalinové cesty během jejího provozu jsou stanoveny v příloze č. 1 k tomuto nařízení. (2) Spalinovou cestu, na kterou je připojen spotřebič paliv a která nebyla v provozu od předchozí kontroly a čištění déle, než je doba vyplývající ze lhůt čištění spalinové cesty uvedených v příloze č. 1 k tomuto nařízení, není nutné do jejího opětovného uvedení do provozu kontrolovat a čistit; kontrola a čištění spalinové cesty se provede před opětovným uvedením spotřebiče paliv do provozu. (3) U nepoužívaného komína, který je v ústí zabezpečen proti vnikání dešťové vody a je v místech připojení spotřebiče paliv řádně označen tabulkou s nápisem Mimo provoz nebo jiným vhodným způsobem, se kontrola a čištění neprovádí. (4) Lhůty vybírání pevných znečišťujících částí nahromaděných v neúčinné výšce komínového průduchu nebo kondenzátů ze spalinové cesty jsou stanoveny v příloze č. 1 k tomuto nařízení. (5) Lhůty čištění spotřebiče na pevná paliva jsou stanoveny v příloze č. 1 k tomuto nařízení.

18 Komentář k 4 Stanoví se minimální lhůty kontrol a čištění spalinové cesty. Je samozřejmé, že u konstrukcí a zařízení, jejichž provozem vzniká větší množství znečišťujících pevných či kapalných složek spalin, se čištění spalinových cest musí provádět v kratších termínech. Zároveň se zavádí osvobození od povinnosti čistit spalinovou cestu v uvedených intervalech jednak v případě, kdy spalinová cesta nebyla od předchozí řádné kontroly a čištění používána déle než je stanoveno v příloze č. 1, přičemž kontrola a čištění se provede až před opětovným uvedením spalinové cesty do provozu, jednak v případě, kdy komín není používán, a to za předpokladu, že je v ústí zabezpečen proti vnikání dešťové vody a je v místech připojení spotřebiče paliv řádně označen způsobem vymezeným v tomto ustanovení.

19 5 Revize spalinové cesty (1) Revizi spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví 1 ), a která je zároveň revizním technikem komínů 3 ), specialistou bezpečnosti práce-revizním technikem komínových systémů 3 ), nebo revizním technikem spalinových cest 3 ). (2) Revize spalinové cesty se provádí před uvedením spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komína, při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv, před výměnou nebo novou instalací spotřebiče paliv, po komínovém požáru, při vzniku trhlin ve spalinové cestě, jakož i při vzniku podezření na výskyt trhlin ve spalinové cestě.

20 Komentář k 5 Nařízení vlády stanoví důvody, kdy je nutné provést revizi spalinové cesty. Tato revize je prováděna v návaznosti na vznik nové situace mající potenciální vliv na požární bezpečnost spalinové cesty, a to ať již na základě jednání vlastníka, resp. provozovatele spalinové cesty, nebo na základě události na jejich vůli nezávislé. Vzhledem k tomu, že revize spalinové cesty je ve srovnání s kontrolou spalinové cesty činnost náročnější na odborné znalosti a zkušenosti osoby, která revizi provádí, vymezuje se okruh odborně způsobilých osob, které jsou oprávněné k provedení revize spalinové cesty. Jedná se o následující okruh osob: revizní technik komínů, specialista bezpečnosti práce-revizní technik komínových systémů, revizní technik spalinových cest, Pouze Revizní technik spalinových cest je odborností ověřenou a uznanou podle zákona č.179/2006 Sb. V uvedeném paragrafu jsou vyjmenovány ještě další dvě odbornosti, které zaručovaly u odborně způsobilých osob alespoň minimální potřebné znalosti. Postupně však dochází jejich držitelům termín platnosti těchto osvědčení (5 let) a dále již budou všechny odborně způsobilé osoby přezkoušeny podle zákona 179/2006 Sb.

21 6 Zpráva o provedení kontroly anebo čištění spalinové cesty a revizní zpráva spalinové cesty (1) O provedené kontrole anebo čištění spalinové cesty vydá odborně způsobilá osoba písemnou zprávu podle vzoru uvedeného v příloze č. 2 k tomuto nařízení. Pokud právnická nebo podnikající fyzická osoba provede čištění spalinové cesty podle 3 odst. 1 svépomocí, učiní o tom záznam do požární knihy 4 ), popřípadě jiné provozní dokumentace, kterou předloží odborně způsobilé osobě při provádění kontroly (kominík). (2) O revizi spalinové cesty vydá odborně způsobilá osoba písemnou zprávu podle vzoru uvedeného v příloze č. 3 k tomuto nařízení (revizní technik).

22 6 (3) Pokud odborně způsobilá osoba při kontrole, čištění nebo revizi spalinové cesty zjistí nedostatky, které bezprostředně ohrožují požární bezpečnost, zdraví, život nebo majetek osob a které nelze odstranit na místě, neprodleně oznámí tuto skutečnost písemnou cestou v případě nedostatků způsobených nedodržením technických požadavků na stavbu příslušnému stavebnímu úřadu a v případě nedostatků týkajících se nedodržení požadavků na požární bezpečnost orgánu státního požárního dozoru.

23 7 Vypalování komína (1) Vypalování komína je odstraňování pevných usazenin spalin, zejména dehtových, z průduchu komína jejich kontrolovaným spálením. (2) Komín se smí vypalovat pouze tehdy, pokud není možné odstranit pevné usazeniny spalin jiným způsobem, za předpokladu, že komín je odolný proti účinkům hoření, a nedojde-li vypalováním k narušení účelu, kterému má komín sloužit. (3) Komín může vypalovat pouze odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví 1 ) nebo revizní technik komínů, a to za pomoci další k tomu způsobilé osoby. (4) Vypalování komína oznamuje majitel stavby místně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje, a to nejméně 5 pracovních dnů přede dnem zahájení této činnosti. Pozn.: k vypalování komínů musí být vhodné povětrnostní podmínky

24 8 Zrušovací ustanovení Vyhláška č. 111/1981 Sb., o čištění komínů, se zrušuje. Komentář k 8 Jak již bylo uvedeno v předchozích částech, vyhláška o komínech nebyla úpravou, která by odpovídajícím způsobem, z hlediska stávajících požadavků, vymezovala podmínky čištění komínů a kouřovodů, spalinových cest včetně požadavků na užívání spotřebičů paliv. S ohledem na dobu, ve které byla tato vyhláška vydána, obsahovala již zastaralé výrazy (např. místní národní výbor) a také kratší lhůty čištění spalinových cest, s přihlédnutím k tehdejšímu stavu spalovacích zdrojů a spalinových cest (komínů a kouřovodů). Docházelo tak k nejednotnosti a nejednoznačnosti aplikační praxe v této oblasti. Nové NV však nemůže zajistit odstranění spalovacích zdrojů instalovaných v době vydání vyhlášky č.111/1981 Sb. Zejména ve starší zástavbě je ještě značné množství původních spotřebičů a spalinových cest, realizovaných dle již neplatných požadavků na stavby. Bude proto nanejvýš nutné provádět důsledné uplatňování nového NV, zejména v této oblasti.

25

26

27

28

29

30 Příloha č. 3 k nařízení vlády č. 91/2010 Sb. Vzor revizní zprávy spalinové cesty R E V I Z N Í Z P R Á V A S P A L I N O V É C E S T Y Číslo revizní zprávy: Datum vystavení revizní zprávy: Jméno, popřípadě jména, a příjmení odborně způsobilé osoby/firma: Číslo osvědčení odborně způsobilé osoby: IČO odborně způsobilé osoby, podnikatele: Název a sídlo právnické/podnikající fyzické osoby nebo jméno, popřípadě jména, příjemní a bydliště fyzické osoby, u které se provádí revize spalinové cesty: Adresa kontrolovaného objektu: Datum provedení revize spalinové cesty: Specifikace spalinové cesty, u které byla provedena revize: Výrobce komínových vložek, systémového komínu nebo komponentů pro individuální komín včetně IČO výrobce: Základní údaje o spotřebiči paliv: Umístění spotřebiče paliv v objektu včetně podlaží: Doklad o posouzení shody výrobku (číslo): Spalinová cesta z hlediska bezpečného a spolehlivého provozu VYHOVUJE NEVYHOVUJE *) Zjištěné nedostatky, které byly odstraněny na místě: *) Nehodící škrtněte. Zjištěné nedostatky, které nebyly odstraněny na místě: Termín odstranění nedostatků: Nedílnou součástí této revizní zprávy je technická zpráva. Podpis a razítko odborně způsobilé osoby Vzor obsahu technické zprávy Technická zpráva Příloha k revizní zprávě spalinové cesty č ze dne 1.Projektová dokumentace - popíše se, zda provedení spalinové cesty odpovídá projektové dokumentaci, případně se popíší změny 2.Popis stavby o jakou budovu se jedná, počet podlaží, zda je podsklepená, typ střechy 3.Spotřebič typ, výkon, druh paliva, typ provedení (B, C), určení (pro topení a ohřev TUV, technologický spotřebič, atd.) 4.Popis kouřovodu samostatný, společný, materiál, světlý rozměr, délka, výška náběhové části izolace, počet kolen, úhly, kontrolní-čistící-měřící otvory, sklon, těsnost, kotvení, redukce. 5.Popis komínu druh (individuální, systémový)- zda je proveden dle montážního návodu výrobce, počet vrstev, tvar průchodu, poměr stran, jmenovitý průměr vložky a sopouchu, materiál vložky, tloušťka a typ izolace, průměr komínového pláště, úhyby (počet, sklon), výšky (celková, účinná, neúčinná), výška nad střechou nebo nad hřebenem, komínový nástavec (materiál, výška provedení) 6.Zhotovitel konstrukce spalinové cesty název firma, IČO 7.Zatřídění spalinových cest podle ČSN EN Umístění identifikačního štítku: 9.Výpočet spalinové cesty u spotřebičů do 50 kw s atmosférickým hořákem a přerušovačem tahu s teplotou spalin nad 120 C může být použit diagram pro posuzování průměrů komínových vložek, jinak se v technické zprávě uvede závěr výpočtu anebo se celý výpočet k technické zprávě přiloží 10.Uzemnění konstrukce spalinové cesty pokud je stavba opatřena ochrannou před bleskem, musí být kovový komín, nebo komínová vložka přečnívající přes komínovou hlavu více jak 100 mm uzemněna 11.Požární bezpečnost popíše se vzdálenost dřevěných hořlavých látek od vnějšího líce komína, stropy (spalné, nespalné), podlaha pod dvířky, u krbů odvětrání izolačního prostoru, lapač jisker 12.Bezpečnost práce popíše se přístup k otvorům pro čištění, kontroly a měření, žebříky, komínové lávky, zábradlí 13.Přívod spalovacího vzduchu uvede se informativně s odkazem na projektovou dokumentaci a popíše se skutečné provedení 14.Odsávací el. Ventilátory, digestoře ověření, zda nejsou nainstalovaná zařízení, která by mohla negativně ovlivnit požární bezpečnost a provozuschopnost komína, zejména obrácením komínového tahu 15.Tlaková zkouška spalinové cesty uvede se výsledek tlakové zkoušky spalinové cesty. Tlaková zkouška spalinové cesty se provede se stlačeným vzduchem nebo inertním plynem při teplotě 20 C. Zkušební přetlak je 200 Pa u přetlakové spalinové cesty třídy P1 a P2, nebo 5000 Pa u vysokopřetlakových spalin cest třídy H1 a H2. Povolený únik stanovíčsn EN Podpis a razítko odborně způsobilé osoby

31 Právn vní a technické podmínky pro spalinové cesty Vymahatelnost plnění podmínek při projektování a realizaci konstrukcí komínů - spalinových cest: Stavební zákon č.183/2006 Sb. 119 užívání staveb a provádění zkoušek (vyhl.111/1981 Sb.) 126, 127 změny užívání staveb 129 odstraňování vadné stavby dle podnětu, zjištění hrubých závad 133 kontrolní prohlídky staveb ověření stavu zařízení a jeho bezpečnosti 154 povinnosti vlastníka stavby udržovat její náležitý stav a vést doklady 156 požadavky na stavby a jejich provádění přestupky odst.1b) sankce za užívání stavby bez předepsaných zkoušek!! (viz ustanovení 119)

32 Právn vní a technické podmínky pro spalinové cesty K novému stavebnímu zákonu platí Vyhláška č. 268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu

33 Právn vní a technické požadavky pro spalinové cesty Na každou komíínovou konstrukci jsou kladeny specifické požadavky. Např.. na komííny vysokopřetlakov etlakové jsou kladeny vyšší kvalitativníí požadavky než na komííny podtlakové s přirozeným komíín.tahem. Všeobecn eobecně ale lze konstatovat, že e pro všechny komííny ať jsou určeny pro jakýkoliv provoz, nebo jsou jakékoliv koliv konstrukce, platíí :: 1. Spalinová cesta nesmíí snižovat účinnost připojen ipojeného spotřebi ebiče e a musíí bezpečně odvádět t spaliny do volného ovzduší ší.. 2. Konstrukce spalinové cesty musíí umožň žňovat jejíí pravidelnou kontrolu a údr držbu. 3. Konstrukce spalinové cesty (kouřovodu ovodu a komíína) musíí zaručovat nejen požárn rníí bezpečnost, ale i odolnost vnitřníí konstrukce proti působen sobeníí spalin a kondenzátu. 4. Výška komíínu nad střechou musíí odpovíídat dat normovým hodnotám

34 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu 12 (1) Byty a další místnosti obytných budov a pokoje ubytovacích zařízení nesmí být větrány do společných prostor a prostor komunikačních. (2) Větrání a denní osvětlení příslušenství bytu je přípustné i ze světlíkových a větracích šachet, mají-li půdorys nejméně 5 m 2 a délku kratší strany nejméně 1500 mm. Jejich dno musí být přístupné, snadno čistitelné a musí mít odtok se zápachovým uzávěrem. (3) Do světlíkové nebo větrací šachty lze zaústit pouze větrání místností stejného charakteru v celé výšce šachty, šachtou nesmí být odváděny spaliny od spotřebičů paliv. Pouze v odůvodněných případech, při zachování funkce světlíkové nebo větrací šachty, v nich může být umístěn komín odpovídající normovým hodnotám.

35 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu Komíny a kouřovody 24 (1) Komíny a kouřovody musí být navrženy a provedeny tak, aby za všech provozních podmínek připojených spotřebičů paliv byl zajištěn bezpečný odvod a rozptyl spalin do volného ovzduší, aby nenastalo jejich hromadění, nebyly překročeny emisní limity stanovené jiným právním předpisem 18) vztažené k předmětnému zdroji znečištění i k okolní zástavbě a nedošlo k ohrožení bezpečnosti a zdraví osob nebo zvířat. Bezpečnost spalinové cesty instalovaného spotřebiče musí být potvrzena revizní zprávou obsahující údaje o výsledku její kontroly vymezené normovými hodnotami. (2) Spaliny spotřebičů paliv se odvádí nad střechu budovy. Vyústění odvodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší lze použít jen v technicky odůvodněných případech při stavebních úpravách budov nebo u průmyslových staveb, při dodržení normových hodnot a emisních limitů podle odstavce 1.

36 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu 3) Materiály komínů, kouřovodů, komínových vložek a jejich izolací musí odpovídat normovým hodnotám. Komíny musí být opatřeny identifikačními štítky odpovídající normovým hodnotám. (4) Výška komína nad střechou budovy i ve vztahu k nejbližšímu okolí je dána normovými hodnotami. (5) Nejmenší dovolený rozměr světlého průřezu průduchu podtlakového a přetlakového komína je dán normovými hodnotami. (6) Na spalinové cestě musí být kontrolní, popřípadě vybírací, vymetací nebo čistící otvory pro kontrolu a čištění komínů a kouřovodů. Umístění otvorů, jejich počet a provedení jsou dány normovými hodnotami.

37 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu (7) Ke komínům, které se kontrolují a čistí ústím průduchu komína, musí být zabezpečen trvalý přístup budovou, otvorem ve střeše, komínovou lávkou popřípadě vnější přístupovou cestou, střešními stupni. Požadavky na přístupové cesty a komínové lávky jsou dány normovými hodnotami. (8) Požadavky na volně stojící průmyslové komíny jsou stanoveny normovými hodnotami

38 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu Výplně otvorů 26 (6) Průlezné otvory ve stropech nesmějí mít žádný rozměr menší než 0,7 m a u vstupních otvorů do šachet nebo kanálů menší než 0,6 m. Uvedené rozměry vstupních otvorů nesmí být zužovány žebříky nebo stupadly.

39 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu 36 Ochrana před bleskem (1) Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit a) ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení, stavbě s vnitřním shromažďovacím prostorem, stavbě pro obchod, zdravotnictví a školství, stavbě ubytovacích zařízení nebo stavbě pro větší počet zvířat, b) poruchu s rozsáhlými důsledky na veřejných službách, zejména v elektrárně, plynárně, vodárně, budově pro spojová zařízení a nádraží, c) výbuch zejména ve výrobně a skladu výbušných a hořlavých hmot, kapalin a plynů,

40 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu d) škody na kulturním dědictví, popřípadě jiných hodnotách, zejména v obrazárně, knihovně, archivu, muzeu, budově, která je kulturní památkou, e) přenesení požáru stavby na sousední stavby, které podle písmen a) až d) musí být před bleskem chráněny, f) ohrožení stavby, u které je zvýšené nebezpečí zásahu bleskem v důsledku jejího umístění na návrší nebo vyčnívá-li nad okolí, zejména u továrního komína, věže, rozhledny a vysílací věže. (2) Pro stavby uvedené v odstavci 1 musí být proveden výpočet řízení rizika podle normových hodnot k výběru nejvhodnějších ochranných opatření stavby. (3) Pro uzemnění systému ochrany před bleskem se u staveb zřizuje přednostně základový zemnič.

41 Vyhláš áška č.268/2009 Sb. Určuje technické požadavky na výstavbu 38 Vytápění (2) Kotle a spotřebiče musí mít zajištěn přívod spalovacího a větracího vzduchu. Odvod spalin, kondenzátu ze spalin a dalších škodlivin nesmí ohrožovat životní prostředí a zdraví osob nebo zvířat.

42 Právn vní a technické předpisy v oblasti odvodů spalin od roku 2011 DĚKUJI ZA POZORNOST Zbigniew Adamus Soudní znalec v oboru stavebnictví, specializace systémové a domovní komíny

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

moderní konstrukce chyby při p

moderní konstrukce chyby při p Komíny moderní konstrukce nejčast astější chyby při p projektování a montáži I. Chybějící projektová dokumentace II. Chybně zpracovaná projektová dokumentace : 1. Chybné zpracování umístění sopouchu již

Více

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o

Více

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 425/1990

Více

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Strana 1106 Sbírka zákonů č. 91 / 2010 Částka 34 91 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414

TISKOVÁ ZPRÁVA. MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414 V Praze dne 25. září 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414 Lhůty čištění, kontroly a revize kouřovodů, komínů

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. Strana 1106 Sbírka zákonů č. 91 / 2010 Částka 34

NAŘÍZENÍ VLÁDY. Strana 1106 Sbírka zákonů č. 91 / 2010 Částka 34 Strana 1106 Sbírka zákonů č. 91 / 2010 Částka 34 91 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb.,o požární ochraně,

Více

91/2010 Sb.; Nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komí... Stránka Č. 1 z 6. č. 91/2010 Sb. ze dne 1.

91/2010 Sb.; Nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komí... Stránka Č. 1 z 6. č. 91/2010 Sb. ze dne 1. 91/2010 Sb.; Nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komí... Stránka Č. 1 z 6 VERLAG DASHÓFER fvl O F l celý text předpisu katalogové informace judikatura k předpisu č. 91/2010 Sb.

Více

Nařízení č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Nařízení č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vymetání komínů 1. ledna 2011 vstoupilo v účinnost nařízení vlády č. 91/2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv ze dne 1. března 2010, které nahradilo stávající

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. Společenstvo kominíků ČR www.skcr.cz NV.č.91/2010 Sb. a zrušená vyhláška č. 111/1981 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů

Více

Čištění spalinové. / 2010 Částka 34. Strana 1106 Sbírka zákonů č,

Čištění spalinové. / 2010 Částka 34. Strana 1106 Sbírka zákonů č, Strana 1106 Sbírka zákonů č, / 2010 Částka 34 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona 133/1985

Více

VYHLÁŠKA Úvodní ustanovení

VYHLÁŠKA Úvodní ustanovení Vyhláška č.111 o čištění komínů a NV.č.91/2010 o požární bezpečnosti.. VYHLÁŠKA ministerstva vnitra České socialistické republiky ze dne 24. října 1981 o čištění komínů Ministerstvo vnitra České socialistické

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 34 Rozeslána dne 2. dubna 2010 Cena Kč 25,- o B S A H: 91. Nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Více

Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva

Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva 1) Kontrola technického stavu a provozu zdroje Povinnosti provozovatelů podle 17 odst. 1 písm. h) a 41 odst. 15 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší:

Více

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv (Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv)

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb.,o požární ochraně,

Více

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

Komíny, kouřovody a spotřebiče paliv kontroly, čistění a revize

Komíny, kouřovody a spotřebiče paliv kontroly, čistění a revize Komíny, kouřovody a spotřebiče paliv kontroly, čistění a revize Dnem 01.01.2011 nabylo účinnosti nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 203/1994 Sb., zákona

Více

Revize spalinové cesty

Revize spalinové cesty Aktuální verze 34 VYHLÁŠKA ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č.

Více

VYHLÁŠKA 34/2016 ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

VYHLÁŠKA 34/2016 ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Práva a povinnosti v oblasti čištění, kontroly a revizí spalinových cest jsou nově od 1.1.2016 uvedeny v zákoně o požární ochraně č.133/1985 Sb. a novém prováděcím předpisu - vyhlášce č.34/2016 Sb. o čištění,

Více

Požární bezpečnost se zaměřením na únik spalin. Aneb komíny a kouřovody v právu! František Vavera

Požární bezpečnost se zaměřením na únik spalin. Aneb komíny a kouřovody v právu! František Vavera Požární bezpečnost se zaměřením na únik spalin Aneb komíny a kouřovody v právu! František Vavera Vývoj právní úpravy ohňové patenty Právní úprava Do roku 1918 (Rakouská monarchie, Rakousko Uhersko) 87

Více

Page 1 of 5 34/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární

Více

moderní konstrukce chyby při p

moderní konstrukce chyby při p Komíny moderní konstrukce nejčast astější chyby při p projektování a montáži I. Chybějící projektová dokumentace II. Chybně zpracovaná projektová dokumentace : 1. Chybné zpracování umístění sopouchu již

Více

č.. 91/2010 o podmínk ebičů paliv nabývá účinnosti od 1.1.2011 áška

č.. 91/2010 o podmínk ebičů paliv nabývá účinnosti od 1.1.2011 áška Nařízen zení vlády č.. 91/2010 o podmínk nkách požárn rní bezpečnosti při p i provozu komínů,, kouřovod ovodů a spotřebi ebičů paliv nabývá účinnosti od 1.1.2011 zrušuje uje se vyhláš áška č.. 111/1981

Více

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.)

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinové cesty (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinová cesta Který právní předpis řeší spalinové cesty? Problematiku spalinových cest řeší od konce roku 2015 zákon č.133/1985

Více

34/2016 Sb. VYHLÁKA. Strana 1 / 8. ze dne 22. ledna 2016 o čitění, kontrole a revizi spalinové cesty

34/2016 Sb. VYHLÁKA. Strana 1 / 8. ze dne 22. ledna 2016 o čitění, kontrole a revizi spalinové cesty 34/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 22. ledna 2016 o čitění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 203/1994

Více

VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb.

VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra

Více

111/1981 Sb. VYHLÁŠKA

111/1981 Sb. VYHLÁŠKA 111/1981 Sb. VYHLÁŠKA ministerstva vnitra České socialistické republiky ze dne 24. října 1981 o čištění komínů Ministerstvo vnitra České socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona č. 18/1958

Více

Informace z Kominictví a Klempířství Jan Vintr, Lipovec 94

Informace z Kominictví a Klempířství Jan Vintr, Lipovec 94 Informace z Kominictví a Klempířství Jan Vintr, Lipovec 94 Při provádění kominických prací u zákazníků se setkávám s mylným výkladem podmínek požární bezpečnosti týkající se provozů komínů, kouřovodů a

Více

Prevence otrav oxidem uhelnatým. Ing. Miroslav Burišin České sdružení pro technická zařízení

Prevence otrav oxidem uhelnatým. Ing. Miroslav Burišin České sdružení pro technická zařízení Prevence otrav oxidem uhelnatým Ing. Miroslav Burišin České sdružení pro technická zařízení Obsah příspěvku Požadavky při zřizování plynového zařízení Zajištění přívodu vzduchu pro spalování a větrání

Více

Čištění, kontrola a revize spalinové cesty

Čištění, kontrola a revize spalinové cesty Důležité změny nejen u požární prevence v roce 2016. Základní změnou je novelizace zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o PO). Nově byla do zákona vložena

Více

Provádění komínů a kouřovodů

Provádění komínů a kouřovodů Provádění komínů a kouřovodů Úvod - názvosloví Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce s jedním nebo více průduchy Komín s přirozeným tahem komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky

Více

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3674. publikaci

Více

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST TPG Komíny, kouřovody, odtahy spalin G 941 02 konečný návrh TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST GAS APPLIANCES DESIGN OF FLUE GAS EXHAUST. INSPECTION

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Říjen 2010 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

spotřebičů a odvodů spalin

spotřebičů a odvodů spalin Zásady pro umísťování spotřebičů a odvodů spalin TPG, vyhlášky Příklad 2 Přednáška č. 5 Umísťování spotřebičů v provedení B a C podle TPG 704 01 Spotřebiče v bytových prostorech 1 K všeobecným zásadám

Více

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., O podmínkách požární bezpečnosti při provozu komíno, kouřovodťa a spotřebičo paliv

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., O podmínkách požární bezpečnosti při provozu komíno, kouřovodťa a spotřebičo paliv Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., O podmínkách požární bezpečnosti při provozu komíno, kouřovodťa a spotřebičo paliv 2 J - - 10 A J u IP ě. Dnem 1. 1. 2011 vstoupí v platnost nařízení vlády 91/2010 Sb., o

Více

ing. Libor Seidl, Ing. Jiří Vrba TNK 105 komíny

ing. Libor Seidl, Ing. Jiří Vrba TNK 105 komíny Aktuality v oblasti komínové legislativy a norem 2016 ing. Libor Seidl, Ing. Jiří Vrba TNK 105 komíny Změna zákona o požární ochraně č. 133/1985 Sb. (zákon č. 320/2015 Sb. o HZS a o změně některých zákonů)

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Komínové a ventilační průduchy Komíny a ventilační průduchy Odvádí spaliny, které vznikají při vytápění do okolního prostoru. Komínové těleso se skládá z: - komínový průduch; - komínový plášť; - sopouch

Více

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek Téma: KOMÍN SCHIEDEL UNI *** Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek T E NT O P R O J E K T J E S P O L UF INANC O V ÁN E V R O P S K Ý M S O C IÁLNÍM F O ND E M A S T ÁTNÍM R O Z P O Č T E M Č E S K É R E

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220

Více

P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA. 7. volební období USNESENÍ. výboru pro bezpečnost

P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA. 7. volební období USNESENÍ. výboru pro bezpečnost P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2015 7. volební období 72 USNESENÍ výboru pro bezpečnost ze 17. schůze uskutečněné dne 10. června 2015 k vládnímu návrhu zákona o Hasičském

Více

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška Větrání plynových kotelen Komíny a kouřovody 8. přednáška Provedení větracích zařízení pro kotelny Kotelny mohou být větrány systémy Přirozeného větrání Nuceného větrání Sdruženého větrání Větrání plynových

Více

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Prosinec 2016 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv ČSN 73 4201 ed. 2 Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní.

KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. Komíny se společným sběračem se navrhovat nesmějí. (Sběrač

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka KOMÍNY A KOUŘOVODY Komín je stavební konstrukce používaná k odvodu spalin od kotlů do venkovního ovzduší. Druh komína, jeho konstrukčně materiálové řešení a profil průduchu ovlivňuje více faktorů. Především

Více

Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN

Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN Přednáška č. 7 Normové zásady odvodu spalin Komíny se navrhují a provádějí podle řady evropských norem. Řídící normou pro návrh a provádění komínů je ČSN 73 4201

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná.

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: z klasických

Více

5.17.17.14. Kotelny http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/sektory-bozp/kotelny Bezpečnost práce v kotelnách stanovuje ČSN 07 0703, bezpečnost práce v nízkotlakých kotelnách stanovuje Nařízení vlády

Více

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 10. 11. 2011 Kpt. Ing. Blanka Menclová Špundová NAŘÍZENÍ VLÁDY Č. 91/2010 SB., O PODMÍNKÁCH POŢÁRNÍ BEZPEČNOSTI PŘI PROVOZU KOMÍNŮ A KOUŘOVODŮ Předpis platný před novým

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 2008 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Leden ČSN 73 4201 Chimneys and connecting flue pipes - Design, construction and instalation

Více

Účinnost užití energie

Účinnost užití energie Účinnost užití energie 6 úplného znění zákona č. 406/2006 Sb., o hospodaření energií jak vyplývá ze změny provedené zákonem č. 177/2006 Sb. Odstavce č. 2,3,4,5 Kontrola kotlů 9. listopadu 2006 1 6 odst.2

Více

ČIŠTĚNÍ, KONTROLA A REVIZE SPALINOVÉ CESTY

ČIŠTĚNÍ, KONTROLA A REVIZE SPALINOVÉ CESTY Ministerstvo vnitra České republiky K rukám zpracovatele prováděcí vyhlášky k zákonu č.133/1985 Sb.ve znění pozdějších dodatků část třetí ČIŠTĚNÍ, KONTROLA A REVIZE SPALINOVÉ CESTY MESSY s.r.o. Olivová

Více

ROČNÍK XXI ŘÍJEN 2012

ROČNÍK XXI ŘÍJEN 2012 www.strazpr.cz ROČNÍK XXI ŘÍJEN 2012 cena 6 Kč Místo konání voleb: Doba konání voleb: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - varta říjen 2012 - - - - - - - - - - - ATELIER BABOTA

Více

KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM

KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM s. 1/5 KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM Je nezbytné mít na paměti, že spolek 1) je povinen: - průběžně vyhledávat nebezpečné činitele a procesy prostředí a činností, zjišťovat jejich

Více

13 Plynové spotřebiče

13 Plynové spotřebiče 13 Plynové spotřebiče Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/26 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Rozdělení plynových spotřebičů Plynový spotřebič je zařízení

Více

PRO ROK 2011. Preventista II.

PRO ROK 2011. Preventista II. Preventista II. SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP PRO ROK 2011 1. Podle míry požárního nebezpečí členíme provozované činnosti do a) do tří kategorií b) do čtyř tříd nebezpečnosti c) do dvou

Více

Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel

Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel 1. K hlavním úkolům ochrany obyvatelstva patří: a) hlásné služby, zatemňování a pohřební služby b) evidence zařízení

Více

Kominík. Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Kominík. Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka Kominík holič knihkupec účetní lektorka zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce

Více

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3674. publikaci

Více

Příklady otázek ke zkoušce Kominík - Revizní technik spalinových cest

Příklady otázek ke zkoušce Kominík - Revizní technik spalinových cest Příklady otázek ke zkoušce Kominík - Revizní technik spalinových cest 1) Které hlavní hořlavé prvky jsou obsaženy v palivech? 2) Které hlavní složky obsahuje vzduch a v jakém podílu? 3) Co je oxid uhličitý,

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Pozemní stavitelství Komínové a ventilační průduchy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH

PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH 1. ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ ODBĚRNÁ ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ Zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů [ 28, odst. 2)

Více

Než si doma zatopíme. Mgr. Tomáš Kočička

Než si doma zatopíme. Mgr. Tomáš Kočička Než si doma zatopíme Mgr. Tomáš Kočička Příklad z příručky Příklad z příručky Stručný obsah příručky Spalinové cesty podklady pro navrhování. Pojednáni o normách, které jsou pro navrhování důležité.

Více

Výměna oken v místnostech s otevřenými ohništi nebo instalovanými spotřebiči paliv

Výměna oken v místnostech s otevřenými ohništi nebo instalovanými spotřebiči paliv Výměna oken v místnostech s otevřenými ohništi nebo instalovanými spotřebiči paliv u staveb pro bydlení a pro rodinnou rekreaci metodická pomůcka Ministerstva pro místní rozvoj Obsah 1. Úvod 2 2. Základní

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

Kotle a kotelny

Kotle a kotelny 5.6.16.7.1.1. Kotle a kotelny http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-tlakovazarizeni/kotle-a-kotelny Základní podmínky

Více

PRO ROK 2013. c) dodržovat podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků,

PRO ROK 2013. c) dodržovat podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků, Preventista III. SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP PRO ROK 2013 1. Kterým předpisem jsou stanoveny povinnosti fyzických osob (občanů) na úseku požární ochrany a) zákonem o požární ochraně b)

Více

Komíny 4., přepracované v ydání

Komíny 4., přepracované v ydání FRANTIŠEK JIŘÍK 67 LET ZKUŠENOSTÍ A VÝVOJE 162 Komíny KOMÍNOVÝ SYSTÉM ABSOLUT Schiedel Absolut je absolutní špiāka v komínové technologii. Komín byl vyvinut pro použití bez kompromisğ, pėedevším pro pasivní

Více

Minimální znalosti člena SDH z oblasti prevence v požární ochraně:

Minimální znalosti člena SDH z oblasti prevence v požární ochraně: Minimální znalosti člena SDH z oblasti prevence v požární ochraně: Základní znalosti člena SDH: 1) Právní úprava na úseku PO 2) Základní povinnosti fyzických osob 3) Činnosti zakázané fyzickým osobám 4)

Více

CERTIFICATION HELP DESK

CERTIFICATION HELP DESK CERTIFICATION HELP DESK Jednotná společná charakteristika výrobků podle DIN EN 1856-1:2003 v rámci CE značení Vícevrsté kouřovody s nerezovou komínovou vložkou a minerálním komínovým tělesem Systém eka

Více

Komín a hořlavé materiály. Ing. Jiří Vrba

Komín a hořlavé materiály. Ing. Jiří Vrba Komín a hořlavé materiály Ing. Jiří Vrba Komínové systémy, materiály a technologie Systémy s keramickou vložkou Třívrstvé nerezové systémy Jednovrstvé systémy a kouřovody Kdy je spalinová cesta bezpečná?

Více

KONTROLA KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

KONTROLA KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE KONTROLA KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/29 Legislativa 1) Zákon č. 131/2015 Sb. o hospodaření energií (pozměňuje zákon č. 406/2000

Více

D.1.4.f. PLYNOVÁ ZAŘÍZENÍ. D.1.4.f. ALFAPLAN s.r.o., ŽIŽKOVA 12, 370 01 ČESKÉ BUDĚJOVICE, TEL.: 739 204 837, E-MAIL: INFO@ALFAPLAN.

D.1.4.f. PLYNOVÁ ZAŘÍZENÍ. D.1.4.f. ALFAPLAN s.r.o., ŽIŽKOVA 12, 370 01 ČESKÉ BUDĚJOVICE, TEL.: 739 204 837, E-MAIL: INFO@ALFAPLAN. ALFAPLAN s.r.o., ŽIŽKOVA 12, 370 01 ČESKÉ BUDĚJOVICE, TEL.: 739 204 837, E-MAIL: INFO@ALFAPLAN.CZ VYPRACOVAL: JAROSLAV HANZLÍK ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT: ING. PAVEL ČURDA MUDr. Martina KOCÁNOVÁ Jírovcova 2060/83,

Více

1.1.2. Otázka č. 2 Vyhodnotit komíny a kouřovody v domě s přihlédnutím ke kotli na pevná paliva (vymetací, vybírací otvory, napojení do komínů...).

1.1.2. Otázka č. 2 Vyhodnotit komíny a kouřovody v domě s přihlédnutím ke kotli na pevná paliva (vymetací, vybírací otvory, napojení do komínů...). Smrt způsobená otravou oxidem uhelnatým V prvních dnech r. 2015 jsem řešila případ otravy manželského páru oxidem uhelnatým (CO). Bohužel musím konstatovat, že při fyzické prohlídce objektu, kde se nešťastná

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 97.100.30 Prosinec 2013 ČSN 73 4231 Kamna Individuálně stavěná kamna Stoves Tiled ranges bulit to order Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 4231 z listopadu

Více

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002,

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, kterým se stanoví zabezpečení požární ochrany v budovách zvláštního významu Rada Jihočeského kraje vydává, podle 7 zákona č.129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů

Více

ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE

ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE www.teplovhale.cz SCHULTE CZ, s.r.o. Pivovarská 501 686 01 Uherské Hradiště Mobil: 602 564 847 Tel./ fax: 572 551 048 cerny@schulte-etastar.cz Nádražní 334 267 11 Vráž

Více

https://www.dh.cz/index.php?view=article&catid=33%3avzdelavani&id=3576%3a20...

https://www.dh.cz/index.php?view=article&catid=33%3avzdelavani&id=3576%3a20... Stránka č. 1 z 9 Soubor testových otázek - preventista II - 2016 Pondělí, 10 Říjen 2016 12:37 Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP PLATNÉ OD ROKU 2016 1. Podle míry požárního nebezpečí členíme

Více

AHA KOMÍN ODBORNÁ FIRMA NA VAŠÍ STRANĚ

AHA KOMÍN ODBORNÁ FIRMA NA VAŠÍ STRANĚ SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB Číslo jednací: Uzavřená podle 536 Obchodního zákoníku Zákon č. 513/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů a následně zákon č. 526/1990 Sb., zákon o cenách ve znění pozdějších

Více

DAKON KP PYRO. Použití kotle. Rozměry kotlů. ocelový kotel na dřevoplyn

DAKON KP PYRO. Použití kotle. Rozměry kotlů. ocelový kotel na dřevoplyn Použití kotle Stacionární kotel DAKON KP PYRO je zplyňovací teplovodní kotel na dřevo určen k vytápění a přípravě TUV rodinných domů, provozoven a obdobných objektů. Otopný systém může být s otevřenou

Více

CENÍK PRACÍ A SLUŽEB

CENÍK PRACÍ A SLUŽEB Popis Sazba / MJ MJ Poznámky / Podmínky 1. SERVISNÍ PROHLÍDKY PLYNOVÝCH SPOTŘEBIČŮ Servisní prohlídky obsahují i povinné měření spalin dle TPG 704 01. U soukromých osob v objektech určených pro bydlení,

Více

Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence

Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence A: Právní předpisy Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence A.1 zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů - 1 úvodní ustanovení: účel zákona, obecná povinnost

Více

k. ú. České Budějovice 4. POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Akce: Rodinný dům na p. č. 248/1, 247/2, -1-

k. ú. České Budějovice 4. POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Akce: Rodinný dům na p. č. 248/1, 247/2, -1- -1- Akce: Rodinný dům na p. č. 248/1, 247/2, k. ú. České Budějovice 4. POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Vypracoval : Radek Příhoda Luční 9 370 01 České Budějovice telefon : 381 300 345 608 729 533 České Budějovice,

Více

MINISTERSTVO VNITRA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO VNITRA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY MINISTERSTVO VNITRA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv metodika Nařízení

Více

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. 1 Rozsah platnosti

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. 1 Rozsah platnosti 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

Požár v domácnosti vytápění

Požár v domácnosti vytápění Požár v domácnosti vytápění Jednou z častých příčin úmrtí při požárech je neopatrnost lidí při vytápění svých domovů. Hasičský záchranný sbor JMK ve spolupráci s Policií ČR Krajské ředitelství Brno a Diecézní

Více

Vyhláška č. 21/1979 Sb.

Vyhláška č. 21/1979 Sb. Vyhláška č. 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich

Více

Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.:

Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.: Strana 3314 Sbírka zákonů č. 268 / 2011 Částka 95 268 VYHLÁŠKA ze dne 6. září 2011, kterou se mění vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb Ministerstvo vnitra stanoví podle

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 34 Rozeslána dne 2. dubna 2010 Cena Kč 25, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 34 Rozeslána dne 2. dubna 2010 Cena Kč 25, O B S A H : Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 34 Rozeslána dne 2. dubna 2010 Cena Kč 25, O B S A H : 91. Nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA

D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE PRO REALIZACI STAVBY D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE PLYNOVÉ KOTELNY PLYNOVÁ ODBĚRNÁ ZAŘÍZENÍ Vypracoval: Kontroloval: Jakub Cahel Ing. František Kapitán Číslo zakázky: PD 6039 1768

Více

Rozsah platnosti. Vyhrazená plynová zařízení

Rozsah platnosti. Vyhrazená plynová zařízení 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více