2. STATISTICKÁ SLUŽBA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. STATISTICKÁ SLUŽBA"

Transkript

1 Statistická služba Aleš Drobník strana 1 2. STATISTICKÁ SLUŽBA Jak se získají například takovéto údaje (informace): K je stav skotu: o v ZOD Háje Předmíř: 467 ks, o na okrese Strakonice ks, o v ČR ks (Pramen: o ve státech EU(27) ks (EUROSTAT), o ve světě ks (Statistická divize OSN). Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu: o v ČR v r (zkuste nalézt na o na okrese Strakonice v r (zkuste nalézt na Kdo potřebuje tyto aj. informace? Především stát vláda, parlament, centrální banka Proč je potřeba, aby stát znal tyto informace? Aby vláda mohla řídit hospodářství, vydávat potřebné zákony. Proto téměř každý stát vytvořil statistickou službu co je to? 2.1 STATISTICKÁ SLUŽBA Statistickou službu tvoří pověření úředníci placení státem, kteří: získávají, zpracovávají, rozebírají údaje o jevech hromadné povahy z oblasti ekonomiky, společnosti a ekologie a poskytují údaje vládě, parlamentu, centrální bance, regionům a veřejnosti (organizacím, osobám). Jaká je struktura statistické služby? To se dozvíme dále.

2 Statistická služba Aleš Drobník strana STATISTICKÉ ODDĚLENÍ ORGANIZACE Statistická služba začíná u organizací a firem. Větší organizace a firmy si zřizují statistické oddělení, které: existuje při každé organizaci, jako např. výrobní firma, zemědělské a obchodní družstvo (ZOD), škola aj. je tvořeno pracovníky organizace, kteří jsou pověřeni vedením organizace předávat státu statistické údaje (statistickou evidenci) o dané organizaci. Organizace se nazývá zpravodajská jednotka (ZJ). Pověřený pracovník organizace sekretářka, pracovník statistického oddělení větší firmy z vnitropodnikových dokumentů a intranetu (firemní sítě) získává a zpracovává statistickou evidenci, která se skládá z: o prvotní evidence (stav pracovníků, studentů, záznam o narození a úmrtí zvířat) o účetní evidence (hospodářský výsledek, celkové náklady, výnosy ) o operativní evidence (hmotnost vysbíraných brambor, plocha brambor, hl nadojeného mléka ) Statistická evidence jsou informace, které vyžaduje: především stát prostřednictvím ČSÚ někdy i organizace (výrobní firma sleduje vývoj měsíčních či ročních tržeb, nákladů, ZD sleduje stav skotu v různých letech, ha výnos) Pověřený pracovník údaje statistické evidence, jež vyžaduje stát, zaznamenává do výkazů = předtištěné tabulka, v papírové nebo elektronické podobě, kterou zaslal ČSÚ. Příklad: Pověřeným statistickým pracovníkem střední školy je sekretářka. Každé čtvrtletí vyplní př. Výkaz o počtu studentů školy a pošle poštou na Krajský úřad České Budějovice. Na Krajském úřadu České Budějovice zpracují výkazy všech škol. Pak znají stav studentů a pracovníků na školách v Jihočeském kraji. Zpracované informace zašlou v elektronické či papírové podobě na MŠMT. Co znají tam? Nebo Výkaz o práci a mzdách pracovníků. Sekretářka zašle poštou na Krajskou správu Českého statistického úřadu (KS ČSÚ) do Českých Budějovic. Zemědělsko-obchodní družstvo zasílá na Krajskou správu Českého statistického úřadu do Českých Budějovic Výkaz o plochách osevu, Výkaz o sklizni plodin, Výkaz o počtu pracovníků, mzdách aj.

3 Statistická služba Aleš Drobník strana 3 Většina organizací, soukromých firem zasílá různé vyplněné výkazy na Krajskou správu Českého statistického úřadu (KS ČSÚ), případně na její pobočky v okresních městech. Výkazy se zasílají: buď v papírové podobě poštou, anebo v elektronické podobě (viz obrázek) po dohodě s ČSÚ. Zdroj: KRAJSKÁ SPRÁVA ČSÚ (KS ČSÚ) Sídlí v krajských městech. Má pobočky i v okresních městech, např. Strakonice, Písek, Prachatice, Klatovy aj. Od statistických oddělení organizací dostanou statistické údaje. Takže každá KS ČSÚ zná zjišťované informace o okresech a celém kraji (např. Českobudějovickém). Navíc většina KS ČSÚ je pověřena od ČSÚ Praha zpracováním úseku národního hospodářství za celou ČR. Např. KS ČSÚ České Budějovice sleduje zemědělství, lesní a vodní hospodářství ČR. V dalším textu uvedeme příklady některých krajských správ ČSÚ:

4 Statistická služba Aleš Drobník strana 4 Krajská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích Má adresu Žižkova 1, Č. Budějovice, telefon Mimo jiné zjišťuje informace o celém Českobudějovickém (ČB) kraji, například: o tržby průmyslových podniků nad 25 zaměstnanců v ČB kraji, o počet pracovníků v průmyslu v ČB kraji, o počet pracovníků v zemědělství v ČB kraji, o množství vyrobeného mléka v ČB kraji, o stav skotu v ČB kraji. Je navíc pověřena od ČSÚ zpracování naturálních úloh v zemědělství a lesnictví v ČR. Za to zodpovídá vedoucí gesce celostátních úloh. Zde vznikají informace např.: o stav skotu v ČR k je tis. kusů, o v r je v ČR sklizeň pšenice tun. Vydává např. Statistický bulletin Jihočeský kraj. Zveřejňuje některé informace na Předá zpracovaná data o zemědělství a lesnictví ČR na ČSÚ Praha. Krajská správa ČSÚ v Plzni Sleduje všechny informace o Plzeňském kraji, např.: o tržby průmyslových podniků nad 25 zaměstnanců v Plzeňském kraji, o počet pracovníků v průmyslu v Plzeňském kraji, o počet pracovníků v zemědělství v Plzeňském kraji, o množství vyrobeného mléka v Plzeňském kraji, o stav krav v Plzeňském kraji. Je navíc pověřena od ČSÚ sledováním části průmyslu a energetiky ČR: o zpracování statistiky průmyslu a energetiky, o zpracování statistiky průmyslových výrobků a finanční statistiky. Zde vznikají informace, jako: o počet pracovníků v průmyslu v ČR, o tržby průmyslových podniků v ČR nad 25 zaměstnanců. Předá zpracovaná data o průmyslu a energetice ČR na ČSÚ Praha.

5 Statistická služba Aleš Drobník strana 5 Krajská správa ČSÚ v hl. m. Praze Sleduje vše o Praze. Je navíc pověřena od ČSÚ: o zpracování statistiky energetiky, technického rozvoje a inovací v ČR, o zpracování statistiky práce, ICT a životního prostředí v ČR. Předá zpracovaná data na ČSÚ Praha. Krajská správa ČSÚ Ústí/L. Sleduje vše o Ústeckém kraji. Je navíc pověřena od ČSÚ: o zpracování statistiky cestovního ruchu, peněžnictví a pojišťovnictví v ČR, o zpracování statistiky odpadů, druhotných surovin a nemocnosti a úrazovosti v ČR. Předá zpracovaná data na ČSÚ Praha. Krajská správa ČSÚ Brno Sleduje vše o Brněnském kraji. Je navíc pověřena od ČSÚ: o zpracování statistiky bytové výstavby a stavebních povolení v ČR, o zpracování statistiky vládních a neziskových institucí v ČR, o zpracování statistiky stavebnictví, dopravy, informačních a komunikačních činností v ČR. Předá zpracovaná data na ČSÚ Praha. Krajská správa ČSÚ Ostrava Sleduje: vše o Ostravském kraji. Je navíc pověřena od ČSÚ: o zpracování statistiky velkoobchodu v ČR, o zpracování statistiky maloobchodu, pohostinství a ubytování v ČR. Předá zpracovaná data na ČSÚ Praha.

6 Statistická služba Aleš Drobník strana ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ) PRAHA Je hlavní orgán státní statistické služby, nadřízený všem ostatním statistickým úřadům v ČR. Jeho působnost je vymezena zákonem č. 89/1995 Sb. o státní statistické službě. Koordinuje sběr a zpracování statistických údajů, které provádějí jednotlivá ministerstva. Od krajských správ ČSÚ (KS ČSÚ) České Budějovice, Plzeň, Brno, Ostrava aj. přijímá data o odvětví národního hospodářství. Vytváří databanku údajů pro ČR. Každoročně vydává různé publikace např. Statistickou ročenku ČR, např.: Spravuje a aktualizuje Veřejnou databázi: Hodnotí společnost i hospodářství ČR pomocí ekonomických ukazatelů, např.: o průměrná roční snáška 1 slepice v ČR, o stav krav v ČR, o průměrná roční dojivost krav, o roční výroba pšenice v ČR, o vývoz, dovoz spotřeba pšenice v ČR, o průměrná spotřeba jednotlivých druhů zboží v domácnosti, Získané údaje zpracuje, učiní rozbor. Poskytuje statistické informace státním orgánům (vládě ČR, Parlamentu, ministerstvům) orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Pravidelně zveřejňuje velké množství dat: o Nejnovější údaje o ekonomickém i sociálním vývoji ČR se zveřejňují formou tzv. Rychlých informací. o Dále pak na svých stránkách zveřejňuje analýzy, on-line publikace, datové sady, časové řady, tiskové zprávy a jiné informace. o Podrobná data poskytuje za úplatu. Má dále na starosti zpracování voleb a referend. Výsledky voleb jsou zveřejňovány na Stanovuje metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování: o jaké ukazatele ve výkazu sledovat, o jaké vypustit, o zda je nutná měsíční frekvence sledování, anebo stačí čtvrtletní či pololetní. Zajišťuje rovněž srovnatelnost statistických informací ve vnitrostátním i mezinárodním měřítku, nutno sladit zjišťování dat v rámci EU. Vede národní účty ČR, sleduje rozpočet ČR Mnohá data předá na EUROSTAT či na Statistickou divizi OSN

7 Statistická služba Aleš Drobník strana EUROSTAT, EVROPSKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Je statistickým úřadem Evropské unie, který je přímo podřízený Evropské komisi. Zpracovává, rozebírá a publikuje ekonomické a společenské údaje pro EU (stav skotu v EU, počet pracovníků průmyslu, průměrný ha výnos, produktivita práce...). Poskytuje Evropské unii přesná statistická data, na základě kterých může Unie provádět statistická srovnávání jak mezi jednotlivými členskými státy, tak mezi regiony (NUTS). Produkuje tedy dva základní typy statistických údajů: makroekonomické a regionální. o Makroekonomická data jsou klíčová pro fungování Evropské centrální banky, která dohlíží na fiskální a měnovou politiku eurozóny. o Regionální data jsou pak nezbytná pro efektivní fungování regionální politiky EU, v jejímž rámci podporuje Evropská unie prostřednictvím strukturálních fondu chudší regiony Sídlem úřadu je Lucemburk Veškerá svoje data získává od organizací pověřených jednotlivými členskými státy ke shromažďování statistických dat na jejich území. Např. od Českého statistického úřadu, Štatistického úradu SR aj. Jednou z jeho dalších činností je zprostředkování přesunu dat v rámci EU a postupná harmonizace metodiky získávání dat, jejich zpracování a vyhodnocování. Příklad harmonizace: stav skotu se zjišťuje jednotně k ve všech státech EU. Srovnává EU s USA, Japonskem, světovým průměrem. Provádí rozbory, např. proč EU zaostává v růstu HDP za Japonskem a USA STATISTICKÁ DIVIZE OSN V NEW YORKU Získává od států zastoupených v OSN některé údaje ekonomické, společenské. Zpracovává tyto údaje pro svět, jednotlivé světadíly, hodnotí světový průmysl, zemědělství, rozvoj či zaostávání států a kontinentů.

8 Statistická služba Aleš Drobník strana STRUČNÉ SCHÉMA STATISTICKÉ SLUŽBY Statistická divize OSN stav skotu ve světě k , výroba obilí na světě za rok 2012 Statistický úřad USA stav skotu v USA k , výroba obilí v USA za rok 2012 Český statistický úřad ČSÚ stav skotu v ČR k , výroba obilí v ČR r Statistický úřad ČLR stav skotu v Číně k , výroba obilí v Číně za rok 2012 EUROSTAT stav skotu v EU k , výroba obilí v EU za rok 2012 Český statistický úřad ČSÚ stav skotu v ČR k , výroba obilí v ČR r Štatistický úrad Slovenskej republiky stav skotu v SR k , výroba obilí ve SR za r Německý statistický úřad stav skotu v SRN k , výroba obilí v Německu v r Český statistický úřad ČSÚ stav skotu v ČR k , výroba obilí v ČR r. 2012, tržby ve strojírenství v ČR r. 2012, stav pracovníků v průmyslu v ČR Krajská správa ČSÚ Plzeň data kraje: stav skotu v Plzeňském kraji k data o části průmyslu ČR: výroba osob. aut v ČR v r Krajská správa ČSÚ České Budějovice data kraje: stav skotu v JČ kraji k data o zemědělství ČR: výroba obilí v ČR v r Krajská správa ČSÚ v hl. m. Praze data Prahy: stav pracovníků v Praze k data o části průmyslu ČR: počet pracovníků v energetice v ČR, počet domácností s Intern. OPAKOVACÍ OTÁZKY 1. Statistická služba Co je to statistická služba obecně? Komu poskytuje informace? Z jakých oblastí jsou informace? 2. Co je to statistické oddělení organizace?

9 Statistická služba Aleš Drobník strana 9 3. Co je to statistická evidence u organizace? Kdo jí vede? Uvedeme příklady organizací, které vedou statistickou evidenci. Jak se nazývají organizace z hlediska statistické služby? Co je to statistický výkaz? 4. Krajská správa ČSÚ Jaké jsou, čím pověřeny? Na jaké úrovni? Co vytvářejí? Co dělají se získanými informacemi? 5. ČSÚ Na jaké úrovni? Co vytvářejí? Co vydávají? Co dělají s informacemi? 6. Popíšeme schéma statistické služby. 7. Popíšeme putování statistických informací od podniku až po ČSÚ, případně EUROSTAT a Statistickou divizi OSN.

1.3 SOUČASNOST STATISTIKY

1.3 SOUČASNOST STATISTIKY Současnost statistiky Aleš Drobník strana 1 1.3 SOUČASNOST STATISTIKY 1.3.1 FISKÁLNÍ POLITIKA VLÁDY Fiskální politiku provádí většinou vláda stanovením nebo změnou výše daní, přerozdělování peněz získaných

Více

2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY

2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 1 2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Organizace (zpravodajská jednotka) provádějí různé druhy statistického zjišťování z důvodu: vlastní

Více

D Podniky. Více o informačních technologií v podnicích naleznete na:

D Podniky. Více o informačních technologií v podnicích naleznete na: Již od roku 2002 sleduje Český statistický úřad (ČSÚ) pravidelně rozvoj a využívání informačních technologií v podnikatelském sektoru prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Šetření

Více

5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ)

5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ) Druhy poměrných čísel. Poměrná čísla intenzity Aleš Drobník strana 1 5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ) Poměrná čísla (poměrné ukazatele) dělíme dle jejich vzniku na: 1. Poměrná čísla intenzity (hustoty).

Více

Regionální údaje v publikacích a internetových dokumentech ČSÚ

Regionální údaje v publikacích a internetových dokumentech ČSÚ Regionální údaje v publikacích a internetových dokumentech ČSÚ Časové řady: Bytová výstavba, stavební povolení a stavební zakázky Regionální údaje o počtech zahájených a dokončených bytů, počty a hodnoty

Více

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002. (zdroj dat: Český statistický úřad)

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002. (zdroj dat: Český statistický úřad) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25.6.2003 39 Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002 (zdroj dat: Český statistický úřad)

Více

3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE

3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 1 3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE Lze zjednodušeně říci: Statistika = matematika užitá v ekonomice (aj. vědních oborech). Statistika jako

Více

D Podniky. Poznámky: Více o informačních technologií v podnicích naleznete na:

D Podniky. Poznámky: Více o informačních technologií v podnicích naleznete na: Již od roku 2002 sleduje Český statistický úřad (ČSÚ) pravidelně rozvoj a využívání informačních technologií v podnikatelském sektoru prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Šetření

Více

PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVÁNÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2007

PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVÁNÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2007 Příloha č. 1 k vyhlášce č. 476/2006 Sb. PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVÁNÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2007 I. Přehled statistických zjišťování prováděných Českým statistickým úřadem 1.

Více

239/2014 Sb. VYHLÁŠKA

239/2014 Sb. VYHLÁŠKA 239/2014 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. listopadu 2014 o Programu statistických zjišťování na rok 2015 Český statistický úřad stanoví podle 27 písm. b) zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění

Více

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Stránka 1 z 10 Podíl venkova dle počtu obcí a počtu obyvatel

Více

Pracovní listy na procvičování úpravy hrubého textu tabulek, vypracovaných v MS Word

Pracovní listy na procvičování úpravy hrubého textu tabulek, vypracovaných v MS Word Pracovní listy na procvičování úpravy hrubého textu tabulek, vypracovaných v MS Word Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Následující

Více

5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD

5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Souvislý příklad na poměrná čísla Aleš Drobník strana 1 5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Poměrná čísla se hojně užívají v ekonomické praxi. Všechny druhy poměrných čísel si shrneme

Více

Výsledky chovu drůbeže 2013

Výsledky chovu drůbeže 2013 Výsledky chovu drůbeže 2013 Metodické vysvětlivky Komentář Tab. 1 Stavy drůbeže, produkce konzumních vajec a jatečné drůbeže v České republice Tab. 2 Stavy drůbeže podle krajů Tab. 3 Stavy nosnic podle

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí 15. října 2015 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (vývoj

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí 3. září 2015 Obsah prezentace Vývoj daní v roce 2015, predikce na rok 2016 Vývoj zadluženosti

Více

PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVÁNÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2008

PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVÁNÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2008 Příloha č. 1 k vyhlášce č. 279/2007 Sb. PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVÁNÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2008 I. Přehled statistických zjišťování prováděných Českým statistickým úřadem 1.

Více

Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje

Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje 1. října 2015 David Šátek Ministerstvo financí Obsah prezentace Hospodaření obcí v roce 2015 Predikce hospodaření obcí v roce 2016 Vývoj zadluženosti Návrh

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 David Šátek Ministerstvo financí 19. listopadu 2015 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (včetně

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí únor 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (vývoj daňových

Více

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Projekt KOMPAS Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s. Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Řídící výbor Teritoriálního paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje

Více

PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVANÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM

PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVANÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM Strana 3414 Sbírka zákonů č. 279 / 2007 Příloha částky 90 Příloha č. 1 k vyhlášce č. 279/2007 Sb. v v r PROGRAM STATISTICKÝCH ZJIŠŤOVANÍ PROVÁDĚNÝCH ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM NA ROK 2008 I. Přehled statistických

Více

Živnostenské podnikání v ČR k 31. prosinci 2005

Živnostenské podnikání v ČR k 31. prosinci 2005 Živnostenské podnikání v ČR k 31. prosinci 2005 Zakládání, provozování i zánik podnikatelských aktivit v ČR upravuje živnostenský zákon (zákon o živnostenském podnikání č. 455/1991 Sb., ve znění pozdějších

Více

Graf 2: Saldo migrace v Plzeňském kraji

Graf 2: Saldo migrace v Plzeňském kraji PŘÍLOHA - GRAFY počet obyvatel počet osob počet osob 12 Graf 1: Pohyb obyvatel Plzeňského kraje 1 8 6 4 2 Živě narození Zemřelí celkem Přirozený přírůstek Přistěhovalí Vystěhovalí Přírůstek stěhováním

Více

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED. Karla RUCKÁ

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED. Karla RUCKÁ HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED Karla RUCKÁ Ekonomický vývoj 2 VÝVOJ ČESKÉ EKONOMIKY růst reálného hrubého domácího produktu v % Zdroj: Predikce MF ČR (červenec 2019). 3

Více

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2018-2020 Miroslav MATEJ ředitel odboru Financování územních rozpočtů Ministerstvo financí listopad 2018 1 Obsah prezentace

Více

E Veřejná správa. https://www.czso.cz/csu/czso/verejna_sprava

E Veřejná správa. https://www.czso.cz/csu/czso/verejna_sprava Do roku 2012 sbíral Český statistický úřad údaje o využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě z ročního šetření o využívání ICT veřejnou správou, které bylo přílohou ročního státního

Více

Graf 2: Saldo migrace v Plzeňském kraji

Graf 2: Saldo migrace v Plzeňském kraji PŘÍLOHY - GRAFY 12 Graf 1: Pohyb obyvatel Plzeňského kraje 1 počet osob 8 6 4 2 Živě narození Zemřelí celkem Přirozený přírůstek Přistěhovalí Vystěhovalí Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek -2 Zdroj

Více

Bilance rostlinných výrobků První polovina 2015

Bilance rostlinných výrobků První polovina 2015 Bilance rostlinných výrobků První polovina Metodické vysvětlivky Komentář Bilance rostlinných výrobků v seznam tabulek podle krajů obiloviny pšenice ječmen žito oves tritikale kukuřice na zrno hrách setý

Více

Příloha č. 56. Příloha č. 1 k vyhlášce o Programu statistických zjišťování

Příloha č. 56. Příloha č. 1 k vyhlášce o Programu statistických zjišťování Název projektu: Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění egovernmentu v ČR Příjemce: Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/07.06396 Příloha k zadávací dokumentaci

Více

Zdravotnictví jako součást národního hospodářství. Institut ekonomických studií FSV UK PhDr. Lucie Antošová

Zdravotnictví jako součást národního hospodářství. Institut ekonomických studií FSV UK PhDr. Lucie Antošová Zdravotnictví jako součást národního hospodářství Zdravotnictví neznamená jen spotřebu, ale také tvorbu hodnot Pomáhá uspokojovat naše potřeby (být zdravý) Zdraví lidé mohou pracovat práce je podmínkou

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

VYHLÁŠKA ze dne. 2015. o Programu statistických zjišťování na rok 2016

VYHLÁŠKA ze dne. 2015. o Programu statistických zjišťování na rok 2016 II. VYHLÁŠKA ze dne. 2015 o Programu statistických zjišťování na rok 2016 Český statistický úřad stanoví podle 27 písm. b) zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění zákona č. 411/2000

Více

Konkurenceschopnost krajů České republiky. Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha

Konkurenceschopnost krajů České republiky. Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha Konkurenceschopnost krajů České republiky Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha Cílem příspěvku je zhodnotit konkurenceschopnost krajů České republiky pomocí britské

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 140 Rozeslána dne 4. listopadu 2016 Cena Kč 373, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 140 Rozeslána dne 4. listopadu 2016 Cena Kč 373, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 140 Rozeslána dne 4. listopadu 2016 Cena Kč 373, O B S A H : 355. Vyhláška o Programu statistických zjišťování na rok 2017 Strana 5218 Sbírka zákonů č.

Více

Strategický plán města Plzně Hospodářský rozvoj a podnikatelské prostředí

Strategický plán města Plzně Hospodářský rozvoj a podnikatelské prostředí Strategický plán města Plzně Hospodářský rozvoj a podnikatelské prostředí 30. 3. 2016 Strategický plán Základní informace o strategickém plánu Tematické analýzy Organizační struktura Harmonogram zpracování

Více

Dopady metodických změn ZO do platební bilance

Dopady metodických změn ZO do platební bilance Dopady metodických změn ZO do platební bilance Rudolf Olšovský ředitel odboru platební bilance SeminářČNB a statistika Praha, 22. listopadu 2010 Dopady metodických změn ZO do platební bilance Obsah 1.

Více

Otev ená data Českého statistického ú adu

Otev ená data Českého statistického ú adu Otev ená data Českého statistického ú adu Konference ISSS, 4. 4. 2017 ČESKÝ STATISTICKÝ Ú AD Na padesátém Ř1, 100 Ř2 Praha 10 czso.cz 1 OBSAH Působnost ČSÚ Statistický informační systém ČSÚ Nástroje pro

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 listopad 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových příjmů a jejich

Více

E Veřejná správa. Regionální srovnání je dostupné také v jednotlivých krajských ročenkách na webových stránkách ČSÚ.

E Veřejná správa. Regionální srovnání je dostupné také v jednotlivých krajských ročenkách na webových stránkách ČSÚ. Do roku 2012 sbíral Český statistický úřad údaje o využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě z ročního šetření o využívání ICT veřejnou správou, které bylo přílohou ročního státního

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Ministerstvo financí září 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových

Více

5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY

5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY Druhy poměrných čísel. Poměrná čísla srovnávací, indexy Aleš Drobník strana 5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY Poměrná čísla srovnávací neboli individuální jednoduché indexy

Více

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti 17. prosince 2015 Z0027 Geografická analýza trhu práce Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) zavedena s účinností od 1. ledna 2008 NACE

Více

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti 8. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) zavedena s účinností od 1. ledna 2008 NACE

Více

Organizační řád Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Organizační řád Svazu podnikatelů ve stavebnictví Organizační řád Svazu podnikatelů ve stavebnictví Organizační řád je vnitřní organizační normou Svazu podnikatelů ve stavebnictví (dále jen Svaz), která v souladu s obecně závaznými právními předpisy a

Více

B Výdaje za ICT vybavení a služby

B Výdaje za ICT vybavení a služby Informační a komunikační technologie (dále jen ICT) jsou definovány jako zboží a/nebo služby, jejichž hlavní funkcí je uskutečnění nebo umožnění komunikace nebo zpracování informací, včetně jejich přenosu

Více

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Rozpočet a finanční vize měst a obcí Autoklub ČR Praha - 11. září 2014 Mgr. Simona Hornochová Náměstkyně ministra financí Obsah

Více

Sledování regionálních rozdílů

Sledování regionálních rozdílů Sledování regionálních rozdílů Deskripce regionů Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Ostrava 2004 1. ÚVOD Pro přípravu programových dokumentů regionálního rozvoje a formování regionální politiky je výchozím

Více

Statistické klasifikace a číselníky

Statistické klasifikace a číselníky Statistické klasifikace a číselníky Seminář Statistická zjišťování ČSÚ a poskytování informací uživatelům, Praha, 26. 4. 2017 Zpracoval: Ing. Petr Eliáš ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 listopad 2016 - Otrokovice Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových příjmů

Více

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Vývoj početních stavů skotu celkem a krav dle kategorií k 1.4. ks Kategorie 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 Skot celkem 1 520 136 1 473 828 1

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.3.2017 COM(2017) 114 final ANNEXES 1 to 4 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o evropských podnikových statistikách, změně nařízení (ES) č. 184/2005 a zrušení

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 14.12.1992 Časová verzia predpisu účinná od: 29.12.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. O P A T Ř E N Í Českého statistického

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ústní zkouška 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání

Více

Úvodní přednáška hostitele 14 let praxe se setkáváním a vzděláváním politiků, praktické informace a zkušenosti

Úvodní přednáška hostitele 14 let praxe se setkáváním a vzděláváním politiků, praktické informace a zkušenosti Úvodní přednáška hostitele 14 let praxe se setkáváním a vzděláváním politiků, praktické informace a zkušenosti Autor : Lukáš Tesař, Regionservis s.r.o., 11. března 2015, Karlovy Vary OBSAH PŘEDNÁŠKY PŘEHLED

Více

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití Data o dopravě 22. dubna 2015 Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití ČSÚ Statistiky Doprava, informační a komunikační činnosti Rychlé informace - přesměrování pod Služby - čtvrtletně,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba 4. Jednání s klientem 5. Komunikace 6. Vnitřní správa - zabezpečení

Více

DATA O CESTOVNÍM RUCHU DLE ČSÚ

DATA O CESTOVNÍM RUCHU DLE ČSÚ DATA O CESTOVNÍM RUCHU DLE ČSÚ Ondřej Legner, Pavel Vančura, Zdeněk Lejsek Konference ke statistickým projektům MMR, 29. dubna 215, Kaiserštejnský palác ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 1 82 Praha

Více

3. Ekonomický vývoj. Makroekonomický rámec: HDP poprvé po několika letech vykázal meziroční nárůst.

3. Ekonomický vývoj. Makroekonomický rámec: HDP poprvé po několika letech vykázal meziroční nárůst. 3. Ekonomický vývoj Makroekonomický rámec: HDP poprvé po několika letech vykázal meziroční nárůst. Makroekonomická data v krajském členění budou k dispozici až na konci roku 2016, proto hodnocení vývoje

Více

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Odbor ekonomický se člení na: oddělení rozpočtu a financování oddělení účetnictví a výkaznictví zajišťuje spisovou službu dle spisového a skartačního řádu Krajského úřadu poskytuje

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

Posílení fiskálního rámce ČR

Posílení fiskálního rámce ČR Posílení fiskálního rámce ČR David PRUŠVIC odbor Finanční politika Národní rozpočtové rámce: Evropská legislativa a zkušenosti z EU 9. října 2014, Praha, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR České republiky,

Více

DISKUSE. ve výši podílu celkových ročních náhrad zaměstnancům v EUR

DISKUSE. ve výši podílu celkových ročních náhrad zaměstnancům v EUR DISKUSE JEDNÁNÍ PRACOVNÍHO TÝMU RHSD ČR pro daně a pojištění dne 5. 1. 2017 na MF k materiálu Analýza odlivu zisků : Důsledky pro českou ekonomiku a návrhy na opatření K diskusi postupuji srovnání vybraných

Více

Bio v regionu Středočeského kraje

Bio v regionu Středočeského kraje Bio v regionu Středočeského kraje Ing. Andrea Hrabalová, Bioinstitut, o.p.s. 19. dubna 2017, Poděbrady Středočeský kraj a ekologické zemědělství Středočeský kraj největší kraj ČR s nejvíce obyvateli nejvíce

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

JAK JE NA TOM ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V EVROPSKÉ UNII

JAK JE NA TOM ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V EVROPSKÉ UNII JAK JE NA TOM ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V EVROPSKÉ UNII Tabulky sestavili a textem doplnili: Dimitrij Choma, Ing., DrSc., emeritní profesor Vysoké školy ekonomické v Praze Josef Šenfeld, Ing., poslanec Parlamentu

Více

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 Jiří Hrbek Tisková konference, 24. 8. 2017, České Budějovice ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Strukturální zemědělská šetření

Více

Zákon o podpoře regionálního rozvoje. Doc. Jaroslav Čmejrek PEF ČZU

Zákon o podpoře regionálního rozvoje. Doc. Jaroslav Čmejrek PEF ČZU Zákon o podpoře regionálního rozvoje Doc. Jaroslav Čmejrek PEF ČZU Základní pojmy region územní celek vymezený pomocí administrativních hranic krajů, okresů, obcí nebo sdružení obcí, jehož rozvoj je podporován

Více

Měření ekonomiky. Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze

Měření ekonomiky. Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze Měření ekonomiky Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze Struktura přednášky Nezaměstnanost Inflace Hrubý domácí produkt Platební bilance Nezaměstnanost Základem je rozdělení osob

Více

DISKUSE. ve výši podílu celkových ročních náhrad zaměstnancům v EUR

DISKUSE. ve výši podílu celkových ročních náhrad zaměstnancům v EUR DISKUSE 1 JEDNÁNÍ PRACOVNÍHO TÝMU RHSD ČR pro daně a pojištění dne 5. 1. 2017 na MF k materiálu Analýza odlivu zisků : Důsledky pro českou ekonomiku a návrhy na opatření K diskusi postupuji srovnání vybraných

Více

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED 5. 9. 2019 Miroslav MATEJ Ekonomický vývoj 2 VÝVOJ ČESKÉ EKONOMIKY růst reálného hrubého domácího produktu v % Zdroj: Predikce MF ČR (červenec

Více

REDESIGN STATISTICKÉHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU V NÁVAZNOSTI NA ZAVÁDĚNÍ E-GOVERNMENTU V ČR

REDESIGN STATISTICKÉHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU V NÁVAZNOSTI NA ZAVÁDĚNÍ E-GOVERNMENTU V ČR REDESIGN STATISTICKÉHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU V NÁVAZNOSTI NA ZAVÁDĚNÍ E-GOVERNMENTU V ČR Informační brožura pro zpravodajské jednotky projektu Tento projekt je fi nancován z prostředků Evropských strukturálních

Více

Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní hospodářství ČR

Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní hospodářství ČR Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní hospodářství ČR RNDr. Ivan Foltýn, CSc. Mgr. Ondřej Chaloupka ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní

Více

VYHLÁŠKA ze dne 12. června 2018 o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 12. června 2018 o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance Strana 1707 131 VYHLÁŠKA ze dne 12. června 2018 o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní

Více

Návštěvnost v listopadu 2005

Návštěvnost   v listopadu 2005 Návštěvnost www.czso.cz v listopadu 25 V listopadu 25 prošlo přes hlavní stránku internetové prezentace ČSÚ téměř 13 tisíc návštěvníků 1 (o 9 tisíc více než v říjnu), listopadová návštěvnost je tak 3.

Více

Údaje pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu.

Údaje pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu. Data uvedená v této kapitole pocházejí z výsledků statistických šetření ČSÚ o využívání informačních a komunikačních technologií a elektronického obchodování u ekonomických subjektů podnikatelského sektoru

Více

Zemědělství v Pardubickém kraji podle Strukturálního šetření 2013

Zemědělství v Pardubickém kraji podle Strukturálního šetření 2013 Zemědělství v Pardubickém kraji podle Strukturálního šetření 2013 Výběrové zjišťování Strukturální šetření v zemědělství 2013 navázalo na plošné zjišťování Agrocenzus 2010 a proběhlo ve všech členských

Více

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Makroekonomika: Podíl kraje na HDP ČR byl pátý nejnižší mezi kraji. Makroekonomické údaje za rok 213 budou v krajském členění k dispozici až ke konci roku 214, proto se v této oblasti

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

Shrnutí - zásady fiskálního federalismu

Shrnutí - zásady fiskálního federalismu Shrnutí - zásady fiskálního federalismu centralizace přerozdělování centralizace stabilizace zajištění minimální úrovně veřejných služeb vyrovnání fiskální pozice neutrality Model fiskálního federalismu

Více

Úvodní přednáška hostitele 14 let praxe se setkáváním a vzděláváním politiků, praktické informace a zkušenosti

Úvodní přednáška hostitele 14 let praxe se setkáváním a vzděláváním politiků, praktické informace a zkušenosti Úvodní přednáška hostitele 14 let praxe se setkáváním a vzděláváním politiků, praktické informace a zkušenosti Autor : Lukáš Tesař, Regionservis s.r.o., 29. ledna 2015, Tábor OBSAH PŘEDNÁŠKY PŘEHLED HOSPODAŘENÍ

Více

Organizace veřejné správy v ČR

Organizace veřejné správy v ČR Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011 Územní členění státu Individuální záležitost každého státu V historickém i evropském kontextu se

Více

STATISTIKA ECB STRUČNÝ PŘEHLED SRPEN 2005

STATISTIKA ECB STRUČNÝ PŘEHLED SRPEN 2005 STATISTIKA ECB STRUČNÝ PŘEHLED SRPEN 5 CS Hlavním cílem práce statistiků v Evropské centrální bance (ECB) je poskytovat podklady k rozhodování o měnové politice ECB a podílet se na plnění dalších úkolů

Více

IV.1 Internacionalizace výzkumu a vývoje

IV.1 Internacionalizace výzkumu a vývoje IV.1 Internacionalizace výzkumu a vývoje Problematika statistického šetření internacionalizace VaV je rozvedena v manuálu OECD Handbook on Economic Globalisation Indicators (2005) 1. Podle metodiky tohoto

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

Mezinárodní data a srovnání některých ukazatelů pocházejí z databáze Eurostatu aktualizované na konci roku 2015.

Mezinárodní data a srovnání některých ukazatelů pocházejí z databáze Eurostatu aktualizované na konci roku 2015. Český statistický úřad sleduje údaje o rozšíření vybraných informačních technologií v českých domácnostech prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Výběrové šetření o informačních

Více

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kpt. Nálepky 7 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak 214 /2012 A.1. A5

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kpt. Nálepky 7 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak 214 /2012 A.1. A5 1. Organizační řád Č.j.: Spisový znak Skartační znak 214 /2012 A.1. A5 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 3.9.2012 Směrnice nabývá účinnosti dne: 3.9.2012 1. Působnost a zásady směrnice

Více

V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře

V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře Výdělky ve mzdové a platové sféře Z údajů obsažených v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV) vyplývá, že v 1. čtvrtletí 2011 vzrostla hrubá

Více

KRAJSKÁ SPRÁVA ČSÚ JIHLAVA

KRAJSKÁ SPRÁVA ČSÚ JIHLAVA KRAJSKÁ SPRÁVA ČSÚ JIHLAVA Seminář Statistická zjišťování ČSÚ a poskytování informací uživatelům, 26.4.2017 Zpracovala: Ing. Jitka Číhalová představení KS Jihlava publikační a analytická činnost zkušenosti,

Více

1. Působnost směrnice. 2. Postavení organizace

1. Působnost směrnice. 2. Postavení organizace 1. Působnost směrnice Tento organizační řád stanoví organizační strukturu organizace, zásady řízení, kompetence a z toho vyplývajících práva, povinnosti a odpovědnost zaměstnanců organizace, specifikuje

Více

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ 17.12.2013 Úřední věstník Evropské unie L 340/1 I (Legislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1318/2013 ze dne 22. října 2013, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 1217/2009

Více

ČESKÝ NEZISKOVÝ SEKTOR

ČESKÝ NEZISKOVÝ SEKTOR ČESKÝ NEZISKOVÝ SEKTOR SATELITNÍ ÚČET NEZISKOVÝCH INSTITUCÍ A ROČNÍ NÁRODNÍ ÚČTY Vladimír Kermiet, Lucie Smejkalová Odbor ročních národních účtů Seminář,, TRENDY A CHARAKTERISTIKY ČESKÉHO NEZISKOVÉHO SEKTORU

Více

VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE

VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE Lze zjednodušeně říci: Statistika = matematika užitá v ekonomice (aj. vědních oborech) Statistika jako užitá (aplikovaná) věda pracuje s pojmenovanými čísly, např.

Více

Metodický list. Vklady klientské

Metodický list. Vklady klientské Metodický list Vklady klientské I. Definice a obsah Vklady: svěřené peněžní prostředky, které představují závazek vůči vkladateli na jejich výplatu. Zahrnují konečné zůstatky vkladových účtů klientů včetně

Více

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY Marek Rojíček Jednání valné hromady Elektrotechnické asociace ČR, 8. 11. 2018, Zaječí ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Elektrotechnický

Více

PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2013

PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2013 IV. PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 203 PŘÍLOHY 28 Příloha : Úplné výsledky Rozboru 203 29 Státní rozpočet 203 29 Krajské rozpočty a rozpočet

Více

ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2014

ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2014 III. ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2014 Obsah: ÚVOD 3 SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ ROZBORU 4 1. Celkové zhodnocení financování NNO z veřejných rozpočtů 4 2. Dotace

Více

OBYVATELSTVO PRAHY. Tomáš Dragoun, ČSÚ. Rozvoj Prahy aneb Co chceme v Praze postavit? 9. dubna 2018, CAMP IPR Praha

OBYVATELSTVO PRAHY. Tomáš Dragoun, ČSÚ. Rozvoj Prahy aneb Co chceme v Praze postavit? 9. dubna 2018, CAMP IPR Praha OBYVATELSTVO PRAHY Tomáš Dragoun, ČSÚ Rozvoj Prahy aneb Co chceme v Praze postavit? 9. dubna 218, CAMP IPR Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 1 82 Praha 1 www.czso.cz Obsah: Základní údaje o

Více

ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2014

ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2014 III. ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2014 Obsah: ÚVOD 3 SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ ROZBORU 4 1. Celkové zhodnocení financování NNO z veřejných rozpočtů 4 2. Dotace

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více