Snímače otáček. Induktivní snímač

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Snímače otáček. Induktivní snímač"

Transkript

1 Snímače otáček Induktivní snímač Současné induktivní snímače se skládají většinou z tyčového magnetu s magneticky měkkým pólovým nástavcem, na kterém je umístěna indukční cívka se dvěma vývody. Otáčí-li se před tímto snímačem feromagnetické ozubené kolo nebo jiný obdobně konstruovaný rotor, indukuje se v cívce přibližně sinusové napětí. Na rotoru může být umístěna jedna nebo více vztažných značek (chybějící zuby). Nevýhodou výstupního signálu je, že jeho napětí značně kolísá s otáčkami, takže minimální použitelný signál je při cca 30ot/min, zatímco ve vysokých rychlostech může signál dosahovat až přes 100 V, což je pro elektroniku obtížněji zpracovatelné. Obvyklá vzduchová mezera bývá v rozmezí 0,8 až 1,5 mm a výrazně na ní závisí amplituda signálu. Typický průběh signálu při snímání otáček klikové hřídele s vyznačením charakteristických znaků:

2 Jiné časté použití induktivního snímače je u zařízení pro zamezení blokování brzd ABS. Zde jsou snímače upevněny u kol vozidla a jejich signál je iniciován rotací ozubeného nebo děrovaného kotouče, sledujícího odvalování kola na vozovce. Standartní průběh signálu je ničím nepřerušovaná sinusovka. Až v okamžiku, kdy signál klesne na nulu, zaregistruje řídicí jednotka ABS zablokovaný stav kola a dá popud k uvolnění tlaku v dané větvi brzdové soustavy. Kolo se tím znovu roztočí a signál se obnoví. Signální kola ABS jsou nejčastěji namontována u kotouče nebo v bubnu brzd. Hallův snímač Princip činnosti Hallova snímače je založen na Hallově jevu, což je vznik napětí v polovodičové destičce protékané proudem za současného působení magnetického pole: Je zřejmé, tento snímač potřebuje ke své činnosti napájecí napětí. Je tedy snímačem aktivním(na rozdíl od pasivního snímače induktivního). Samotné Hallovo napětí je v řádu milivoltů, musí být tedy v elektronickém obvodu snímače zesíleno a vytvarováno do použitelného impulzu. Výstupní signál ve tvaru obdélníku s konstantní amplitudou je ideální pro další zpracování v obvodech řídicí jednotky. Měří-li Hallův snímač např. otáčky vačkové hřídele v rozdělovači, mění se s jeho otáčkami frekvence signálu, nikoli jeho amplituda. Velkou výhodou Hallova snímače proti induktivnímu je skutečnost, že dokáže sledovat i otáčky blížící se nule. Lze jej dokonce použít i pro sledování statické polohy nějakého dílu, jenž se nachází v jedné poloze a určitým popudem se posune do druhé polohy. V praxi používané Hallovy snímače mají nejčastěji podobu tzv. magnetické závory. Polovodičová destička s obvodem zpracování signálu tvoří tzv. Hallův integrovaný obvod (Hallův IO). Ten je umístěn proti permanentnímu magnetu. Mezerou mezi IO a magnetem prochází rotující clonka, spojená mechanicky s rotujícím dílem, např. hřídelkou rozdělovače. Pokud je mezera volná, magnetické pole naplno proniká do IO a signál snímače je maximální. Až se clonka dostane do mezery, všechen magnetický tok se uzavírá přes ni a signál snímače je nulový. Touto konstrukcí byl v minulosti s přechodem na tranzistorové zapalování nahrazen mechanický přerušovač v rozdělovači. Počet výřezů v hrníčkové cloně odpovídal počtu válců motoru. Aby byl identifikovatelný první válec, je jeden výřez clony o něco širší než ostatní. Řídicí jednotka tím dostává informaci o poloze pístů v jednotlivých válcích.

3 Napětí signálu Hallova snímače bývá zpravidla 5 nebo 12V.

4 Hallův snímač v podobě tyčového snímače se používá jako snímač fáze, tedy jako zdroj informace pro řídicí jednotku motoru o poloze vačkové hřídele. Princip jeho činnosti je stejný jako v předchozím případě tedy využití Hallova jevu, ale konstrukční uspořádání je odlišné: Přiblíží-li se zub impulzního kola (7) k prvku snímače, změní se intenzita magnetického pole a vychýlí směr napájecího proudu v Hallově IO (6). Vzniklý signál o napětí několika mv je opět zpracován a na výstup odeslán ve tvaru b. Snímače teploty Snímač teploty motoru Tento snímač je namontován do okruhu chladicí kapaliny, aby řízení motoru mohlo z její teploty usuzovat na teplotu celého motoru. Měřicí rozsah je v intervalu zhruba od -40 do +130 C. Nejběžnější provedení má v pouzdru zabudován teplotně závislý rezistor (5) z polovodičového materiálu. Tento rezistor má obvykle charakteristiku NTC (Negative Temperature Coeffitient), tedy záporný teplotní koeficient, což znamená, že s rostoucí teplotou jeho odpor klesá. Je součástí napěťového děliče, napájeného napětím (5 nebo 12 V), jehož velikost ovlivňuje. V řídicí jednotce motoru je uložena charakteristika, která každé hodnotě tohoto napětí přiřazuje odpovídající teplotu motoru.

5 Snímač teploty vzduchu Tento snímač v sacím traktu snímá teplotu vzduchu nasávaného do motoru, s jejíž pomocí je možné ve spojení se snímačem tlaku přeplňování vypočítat hmotnost nasávaného vzduchu. V principu je stejný jako snímač teploty motoru (NTC), měřicí rozsah C. Ostatní snímače teploty Pokud jsou použity, vyskytují se také snímače teploty motorového oleje, snímač teploty paliva nebo snímač teploty spalin, které jsou rovněž typu NTC, výjimečně PTC Positive Temperature Coeffitient. Snímače tlaku Nejčastěji užívanými snímači tlaku v sacím potrubí a tlaku přeplňování jsou mikromechanické snímače. Jejich základem je tzv. měřicí buňka, což je křemíkový čip s vyleptanou membránou, na níž jsou nadifundovány čtyři roztažné rezistory. Wheatstonovo můstkové zapojení těchto rezistorů zajišťuje větší citlivost na změnu tlaku. Na membránu působí z jedné strany (viz obr.) měřený tlak (p), z druhé referenční vakuum(3). Změnou měřeného tlaku se membrána prohýbá, na což reagují rezistory změnou svého odporu. Tím se také mění napětí na rezistory přivedené a to je měřítkem pro tlak působící na membránu. Elektronika pro zpracování signálu je integrována na čipu a má za úkol zpracovat signál do rozsahu 0.5V, které je vedeno do řídicí jednotky. Řídicí jednotka z tohoto napětí vypočítává měřený tlak. Tento typ snímače lze použít také pro měření okolního tlaku (vliv nadmořské výšky) nebo měření tlaku oleje či paliva v nízkotlaké části (zde je montován v nebo na palivovém filtru).

6 Pro měření vysokého tlaku, např. nafty v Common Railu, tlakovém zásobníku benzínu nebo tlaku brzdové kapaliny jsou snímače v principu velmi podobné, jen membrána je vyrobena z oceli a rezistory jsou na ni napařeny. Snímač polohy škrticí klapky Tento snímač snímá úhel natočení škrticí klapky sání zážehového motoru. Je to potenciometrický snímač s jednou nebo dvěma lineárními charakteristikami. Raménka spojená s hřídelkou škrticí klapky přejíždějí svými běžci podélně po odporových drahách. Přitom převádí úhel natočení klapky na jemu úměrný poměr napětí U A / U V (viz obr.), kde provozní napětí U V = 5 V. U systémů, kde je tento snímač též hlavním snímačem zatížení (Mono-Motronic), je dosaženo potřebné přesnosti pro oblast částečného i plného zatížení použitím dvou potenciometrů se dvěma rozsahy úhlů.

7

8 Snímač hmotnosti nasávaného vzduchu Měřiče hmotnosti nasávaného vzduchu patří k základní výbavě moderních zážehových a vznětových motorů. Jsou nejrozšířenějším snímačem jedné z nejdůležitějších provozních veličin, kterou je zatížení motoru. Nejčastěji užívaným měřičem je snímač s vyhřívaným filmem. Jeho základem je plastová trubice, kterou protéká vzduch do sání motoru. V jeho proudu je umístěn měřicí element. Součástí tohoto elementu je vyhodnocovací elektronika, vytvářející výstupní napěťový signál, jehož velikost je úměrná hmotnosti nasávaného vzduchu. Princip činnosti je tento: keramická destička má na povrchu naneseno několik kovových plošek, tvořících rezistory( kovový film odtud název). Jedna z nich je elektricky vyhřívaná a zahřívá také měřicí rezistor na opačné straně destičky. Proud vzduchu tyto rezistory ochlazuje a to tím více, čím je jeho průtok větší. Regulační obvod má za úkol udržovat teplotu měřicího rezistoru stále o něco vyšší, než je teplota nasávaného vzduchu. Prochází-li měřičem nízký hmotnostní tok vzduchu, rezistory se ochlazují jen málo a k udržení teploty stačí malý vyhřívací proud. Stoupne-li tok (tedy hmotnost) vzduchu, je ochlazování intenzivnější a je nutné přidat vyhřívací elektrický proud, aby se teplota měřicího článku udržela. Na výstupu regulačního obvodu tak vzniká napětový signál, jehož velikost je přímo úměrná velikosti vyhřívacího proudu a tedy i hmotnosti nasávaného vzduchu. Starší typy snímačů Bosch mají označení HFM2, modernější mají označení HFM5 a mají oproti těm starším jednu zásadní vlastnost navíc dokáží rozlišovat i směr proudění vzduchu.

9 Lambdasonda Lambdasonda je v principu kyslíkový článek, schopný měřit koncentraci kyslíku ve sledovaném prostředí. Objevitelem tohoto principu byl už před více než sto lety německý fyzik a chemik Walther Nernst. Nernstův článek byl již dávno v minulosti používán pro měření koncentrace kyslíku při tavení kovů. Modifikované provedení tohoto článku dnes tvoří základ činnosti lambdasondy ve spalovacím motoru. Princip je tento: na keramickém materiálu z kysličníku zirkonu jsou umístěny platinové elektrody, z nichž jsou vyvedeny elektrické vývody ven z tělesa sondy. Jedna elektroda je vystavena účinkům spalin ve výfukovém potrubí, na druhou působí vzdušný kyslík atmosférického vzduchu. Jedna elektroda tedy vnímá konstantní koncentraci kyslíku ze vzduchu (což je asi 21%), druhá sleduje proměnnou koncentraci kyslíku ve výfukových plynech. Na této elektrodě dochází ke katalytickým reakcím, platinová elektroda funguje jako malý oxidační katalyzátor. Důsledkem toho je nulová koncentrace kyslíku na elektrodě vystavené spalinám při bohaté směsi. V důsledku koncentračního spádu mezi oběma elektrodami dochází k pohybu kyslíkových iontů keramickým materiálem mezi elektrodami. Výsledkem je rozdílný náboj na obou elektrodách a vznik napětí mezi nimi. Toto napětí má hodnotu v rozmezí od 0

10 V do 1 V. K dosažení iontové vodivosti keramického materiálu dochází až při teplotách kolem 350 C, optimální činnosti dosahuje sonda při teplotě zhruba 600 C. K zajištění rychlého dosažení správné provozní teploty jsou dnes sondy vybaveny vyhříváním. Sondy, v nichž je měřicí článek a topné těleso integrováno do jednoho celku, se nazývají planární. Řeckým písmenem lambda λ označujeme součinitel přebytku vzduchu ve směsi s benzínem. Je-li λ >1, je ve směsi větší množství kyslíku, směs je chudá. Naopak je-li λ < 1, je směs bohatá, kyslíku je málo. Při hodnotě právě λ = 1 je směs optimální z hlediska spalování a exhalačních účinků. Je to tzv. stechiometrický poměr (14,7 : 1). Pokud např. dojde při spalování v motoru ke změně z chudé směsi na bohatou, napětí na výstupu sondy prudce stoupne z hodnoty pod 200mV na hodnotu nad 800mV a stejně se bude sonda chovat i opačně. Smyslem regulace je udržovat bohatost směsi stále v rozmezí nejlepší účinnosti spalování a činnosti katalyzátoru (0,98<λ<1,01). U moderních motorů s přímým vstřikem benzínu do spalovacího prostoru však tento způsob regulace přestává stačit. Požadavky na složení směsi v rozsahu hodnot 0,8<λ<4 vedly ke vzniku tzv. širokopásmových lambdasond, které zajišťují měření složení směsi i ve velmi chudém režimu (vrstvená směs). Jejich konstrukce, funkce a zpracování signálu je výrazně složitější.

11 Zjednodušené schéma vnitřní struktury širokopásmové planární lambdasondy a její propojení s regulační elektronikou v řídicí jednotce (Bosch) Snímače klepání Snímače klepání jsou svým principem piezoelektrické snímače vibrací vhodné ke snímání kmitů šířících se tělesy. Ty se u motorů vyskytují jako klepání při nekontrolovaném spalování. Základem je piezokeramický prvek, na jehož vývodech při tlaku a rázech vzniká napětí, zpracovávané v řídicí jednotce. Reakcí řídicí jednotky je zpravidla snížení předstihu, dokud nedojde k zániku kmitů. Čtyřválcové řadové motory se vybavují jedním, 5 a 6 válcové dvěma a 8 a víceválcové motory i více snímači, montovanými obvykle na širší straně bloku motoru. Podmínkou správné funkce je předepsaný způsob montáže definovaným utahovacím momentem a předepsanou kvalitou dosedacích ploch.

Učební texty Diagnostika II. snímače 7.

Učební texty Diagnostika II. snímače 7. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 4. ročník Fleišman Luděk 28.5.2013 Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika II. snímače 7. Snímače plynů, měřiče koncentrace Koncentrace látky udává, s

Více

Snímače a akční členy zážehových motorů

Snímače a akční členy zážehových motorů Ústav automobilního a dopravního inženýrství Snímače a akční členy zážehových motorů Brno, Česká republika Rozdělení komponent motor managementu Snímače nezbytné k určení základních provozních parametrů

Více

Elektrotechnika a elektronika Elektrická výstroj vozidel Test. Ing. Jan Hurtečák

Elektrotechnika a elektronika Elektrická výstroj vozidel Test. Ing. Jan Hurtečák Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0425 Název školy Předmět Tematický okruh Téma Ročník 4. Autor INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Elektrotechnika a elektronika Elektrická výstroj vozidel Test

Více

Učební texty Diagnostika snímače 4.

Učební texty Diagnostika snímače 4. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 9.12.2012 Potenciometrický snímač pedálu akcelerace Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 4. U běžného řízení motoru zadává řidič

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 2 DIAGNOSTIKA

Více

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu Odstředivý regulátor předstihu zážehu Legenda: 7-základová deska odstředivého regulátoru, 8-čep otočného závaží, 9-otočné závaží, 10- pružina, 11- kulisa s vačkou, Rozdělovač zapalovacích impulsů s odstředivým

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 19 Snímač

Více

Nepřímé vstřikování benzínu Mono-Motronic

Nepřímé vstřikování benzínu Mono-Motronic Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 18.12.2013 Název zpracovaného celku: Nepřímé vstřikování benzínu Mono-Motronic Vstřikováním paliva dosáhneme kvalitnější přípravu směsi

Více

Paralelní měření fyzikálních veličin

Paralelní měření fyzikálních veličin Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.1 Paralelní měření fyzikálních veličin Vypracoval: Ing. Zdeněk Pospíšil 1 Anotace Tento výukový materiál (učební texty) s názvem Paralelní měření fyzikálních

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 7 Lambda

Více

Elektrotechnika a elektronika Elektrická výstroj vozidel Test. Ing. Jan Hurtečák

Elektrotechnika a elektronika Elektrická výstroj vozidel Test. Ing. Jan Hurtečák Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0425 Název školy Předmět Tematický okruh Téma Ročník 4. Autor INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Elektrotechnika a elektronika Elektrická výstroj vozidel Test Datum

Více

Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU)

Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU) Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU) 0100 Chybný signál od váhy vzduchu 0101 Chybný signál od váhy vzduchu 0102 Signál od váhy vzduchu nízký 0103 Signál od váhy vzduchu za vysoký 0104 Chybný

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 21 Snímač

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 25 Ventil

Více

ZAPALOVÁNÍ ZÁŢEHOVÝCH MOTORŮ

ZAPALOVÁNÍ ZÁŢEHOVÝCH MOTORŮ ZAPALOVÁNÍ ZÁŢEHOVÝCH MOTORŮ Úkolem zapalování je zaţehnout směs paliva a vzduchu ve válci spalovacího motoru v poţadovaném okamţiku. K zapálení směsi dochází zpravidla na konci kompresního zdvihu před

Více

Učební texty Diagnostika snímače 2.

Učební texty Diagnostika snímače 2. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 29.10.2012 Druhy snímačů: Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 2. Pohon snímač tlaku ( převodovka, vstřikování ), snímač hmotnosti

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 5 Snímač

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

Potřebné vybavení motoru 4 válce, plná verze

Potřebné vybavení motoru 4 válce, plná verze Potřebné vybavení motoru 4 válce, plná verze 1) Ozubené kódové kolo + Snímač otáček Kódové kolo slouží k určení polohy natočení klikové hřídele, od čehož se odvíjí řízení předstihu a počátku vstřiku paliva.

Více

Palivová soustava zážehového motoru Tvorba směsi v karburátoru

Palivová soustava zážehového motoru Tvorba směsi v karburátoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.11.2013 Název zpracovaného celku: Palivová soustava zážehového motoru Tvorba směsi v karburátoru Úkolem palivové soustavy je dopravit

Více

Praktická dílna. Spalovací motory VII. Motor. Servis. Podvozek. Systémy a příslušenství. Organizace práce. Automobil od A do Z

Praktická dílna. Spalovací motory VII. Motor. Servis. Podvozek. Systémy a příslušenství. Organizace práce. Automobil od A do Z Automobil od A do Z Servis Podvozek Organizace práce Motor Systémy a příslušenství Bezpečnost a hygiena práce Geometrie Nářadí a vybavení dílen Paliva a maziva Diagnostika a měření Elektr. zařízení, elektronika

Více

Systémy tvorby palivové směsi spalovacích motorů

Systémy tvorby palivové směsi spalovacích motorů Systémy tvorby palivové směsi spalovacích motorů zážehové motory Úkolem systému je připravit směs paliva se vzduchem v optimálním poměru, s cílem dosáhnout - nejnižší spotřebu - nejmenší obsah škodlivin

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 20 Snímač

Více

Vstřikovací systém Common Rail

Vstřikovací systém Common Rail Vstřikovací systém Common Rail Pojem Common Rail (společná lišta) znamená, že pro vstřikování paliva se využívá vysokotlaký zásobník paliva, tzv. Rail, společný pro vstřikovací ventily všech válců. Vytváření

Více

ČIDLA, SNÍMAČE, OVLÁDACÍ PRVKY

ČIDLA, SNÍMAČE, OVLÁDACÍ PRVKY ČIDLA, SNÍMAČE, OVLÁDACÍ PRVKY Ovládací prvky U motorových vozidel se používá celá řada zařízení, která jsou ovládána přímo nebo nepřímo různými druhy spínačů, případně i samočinně podle údajů různých

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.1 Měření parametrů Kapitola 27 Skoková lambda

Více

10 TECHNICKÁ DIAGNOSTIKA... 174 11 PROGNOSTIKA... 178 12 ZÁKONY A PŘEDPISY PRO MOTOROVÁ VOZIDLA... 179 LITERATURA... 181

10 TECHNICKÁ DIAGNOSTIKA... 174 11 PROGNOSTIKA... 178 12 ZÁKONY A PŘEDPISY PRO MOTOROVÁ VOZIDLA... 179 LITERATURA... 181 OBSAH PŘEDMLUVA........................................... 9 1 TECHNOLOGICKÉ POSTUPY V AUTOOPRAVÁRENSTVÍ..... 10 2 GARÁŽOVÁNÍ A SKLADOVÁNÍ........................... 11 2.1 Garážování a skladování automobilů..........................

Více

Zážehové motory: nová technická řešení, způsoby zvyšování parametrů

Zážehové motory: nová technická řešení, způsoby zvyšování parametrů Zážehové motory: nová technická řešení, způsoby zvyšování parametrů Zvyšování účinnosti pracovního cyklu, zvyšování mechanické účinnosti motoru: millerizace oběhu (minimalizace negativní plochy možné následné

Více

PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU

PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU EPR vstup NACT OLEJ OP,OT, OQ FF/ FU FP PALIVO EGT EPR výstup Obr.1 NK - nízkotlaký kompresor, VK - vysokotlaký kompresor, VT - vysokotlaká turbina, NT - nízkotlaká

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

19. a 20. PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY ZÁŽEHOVÉ A VZNĚTOVÉ 19. and 20. PETROL AND DIESEL PISTONE COMBUSTION ENGINES

19. a 20. PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY ZÁŽEHOVÉ A VZNĚTOVÉ 19. and 20. PETROL AND DIESEL PISTONE COMBUSTION ENGINES 19. a 20. PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY ZÁŽEHOVÉ A VZNĚTOVÉ 19. and 20. PETROL AND DIESEL PISTONE COMBUSTION ENGINES ROZDĚLENÍ SPLAOVACÍCH MOTORŮ mechanická funkčnost pístové nebo rotační Spalovací motor pracuje

Více

Technická univerzita v Liberci

Technická univerzita v Liberci Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra vozidel a motorů (KVM) Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka Nízkoemisní autobusový motor ML 637 NGS na zemní plyn (Dokončení

Více

Směšovací poměr a emise

Směšovací poměr a emise Směšovací poměr a emise Hmotnostní poměr mezi palivem a okysličovadlem - u motorů provozovaných v atmosféře, je okysličovadlem okolní vzduch Složení vzduchu: (objemové podíly) - 78% dusík N 2-21% kyslík

Více

Emisní předpisy... 11 Měření emisí... 13

Emisní předpisy... 11 Měření emisí... 13 Obsah 1 Palivo a emise....................................... 11 Emisní předpisy.......................................... 11 Měření emisí............................................. 13 2 Z ûehovè a vznïtovè

Více

Stroboskopy. 1 tlačítko uložení do pamětí naměřené hodnoty 2 kolečko posunutí stroboskopického efektu

Stroboskopy. 1 tlačítko uložení do pamětí naměřené hodnoty 2 kolečko posunutí stroboskopického efektu Stroboskopy Jsou to elektronické digitální přístroje, které umožňují přesné měření rychlosti otáček bez kontaktu s rotující součástí. Základem stroboskopu je výkonná halogenová výbojka vysílající krátké,

Více

(mechanickou energii) působením na píst, lopatky turbíny nebo využitím reaktivní síly Používají se jako #3

(mechanickou energii) působením na píst, lopatky turbíny nebo využitím reaktivní síly Používají se jako #3 zapis_spalovaci 108/2012 STR Gc 1 z 5 Spalovací Mění #1 energii spalovaného paliva na #2 (mechanickou energii) působením na píst, lopatky turbíny nebo využitím reaktivní síly Používají se jako #3 dopravních

Více

Systémy analogových měřicích přístrojů

Systémy analogových měřicích přístrojů Systémy analogových měřicích přístrojů Analogové měřicí přístroje obsahují elektromechanická ústrojí, která využívají magnetických, tepelných či dynamických účinků elektrického proudu nebo účinků elektrostatického

Více

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) Styk kola s vozovkou, resp. tření ve stykové ploše mezi pneumatikou a povrchem vozovky, má zásadní vliv nejenom

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 4 Snímač

Více

Palubní sítě napájené z alternátoru

Palubní sítě napájené z alternátoru Palubní sítě napájené z alternátoru Jednofázové alternátory Zatěžovací charakteristiky alternátoru s konstantním buzením n3 > n2 > n1 1 Třífázové alternátory Schéma zapojení třífázového alternátoru s buzením

Více

Obsah 1. Spalovací motor... 11 2. Opravy a údržba motoru... 93

Obsah 1. Spalovací motor... 11 2. Opravy a údržba motoru... 93 Obsah 1. Spalovací motor... 11 1.1. Princip funkce spalovacího motoru... 11 1.1.1. Čtyřdobý motor... 14 1.1.2. Dvoudobý motor... 16 1.1.3. Rozdíly mezi dvoudobými a čtyřdobými motory... 18 1.1.4. Jedno-

Více

Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů. CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov

Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů. CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/01.0008 Švehlova střední škola polytechnická Prostějov Modul 10 Automobily a motorová vozidla Palivová soustava vznětového motoru Autor:

Více

zapaluje směs přeskočením jiskry mezi elektrodami motoru (93 C), chladí se válce a hlavy válců Druhy:

zapaluje směs přeskočením jiskry mezi elektrodami motoru (93 C), chladí se válce a hlavy válců Druhy: zapis_spalovaci_motory_208/2012 STR Gd 1 z 5 29.1.4. Zapalování Zajišťuje zapálení směsi ve válci ve správném okamžiku (s určitým ) #1 Zapalování magneto Bateriové cívkové zapalování a) #2 generátorem

Více

Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej

Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej V laboratořích Katedry vozidel a motorů Technické univerzity v Liberci byl vyvinut motor pro pohon kogenerační jednotky spalující rostlinný

Více

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot Snímače hladiny Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Základní pojmy Použití snímačů hladiny (stavoznaků) měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot O výběru vhodného snímače rozhoduje požadovaný rozsah

Více

Principy chemických snímačů

Principy chemických snímačů Principy chemických snímačů Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Autor: Ing. Pavel Votrubec Název: VY_32_INOVACE_05_AUT_99_principy_chemickych_snimacu.pptx Téma: Principy chemických snímačů

Více

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod Kapacitní senzory a) b) c) ε r1 Změna kapacity důsledkem změny a) aktivní plochy elektrod d) ε r2 ε r1 e) ε r2 b)vzdálenosti elektrod c)plochy dvou dielektrik s různou permitivitou d) tloušťky dvou dielektrik

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej

Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej V laboratořích Katedry vozidel a motorů Technické univerzity v Liberci byl vyvinut motor pro pohon kogenerační jednotky spalující rostlinný

Více

4. SENZORY S INDUKČNOST NOSTÍ. μ dμ. L ds S. L l L N. dl + Typické použití a rozdělení senzorů

4. SENZORY S INDUKČNOST NOSTÍ. μ dμ. L ds S. L l L N. dl + Typické použití a rozdělení senzorů 4. SENZORY S INDUKČNOST NOSTÍ Přednášející: Prof. Ing. Miroslav Husák, CSc. husak@fel.cvut.cz, http://micro.feld.cvut.cz tel.: 2 2435 2267 Cvičící: Ing. Pavel Kulha Ing. Adam Bouřa 1 2 Princip činnosti

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

Palivová soustava Steyr 6195 CVT

Palivová soustava Steyr 6195 CVT Tisková zpráva Pro více informací kontaktujte: AGRI CS a.s. Výhradní dovozce CASE IH pro ČR email: info@agrics.cz Palivová soustava Steyr 6195 CVT Provoz spalovacího motoru lze řešit mimo používání standardního

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C 26. března 2015 1 Elektro-motor AC DC Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory AC brushed Univerzální Vícefázové Jednofázové Sinusové Krokové Brushless Reluktanční Klecový stroj Trvale připojeny C Pomocná

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Odporové senzory Obecné vlastnosti odporových senzorů Odporové senzory kontaktové Měřící potenciometry Odporové tenzometry Odporové senzory teploty Odporové

Více

Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech. Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017

Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech. Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017 Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017 Úvod HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) alternativa klasické motorové naftě pro použití ve spalovacích motorech

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_E.3.20 Integrovaná střední

Více

Schémata elektrických obvodů

Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Číslo linie napájení Elektrický obvod 30 Propojení s kladným pólem akumulátorové baterie 31 Kostra 15, 15a Propojení s kladným pólem akumulátorové

Více

Automatizační technika Měření č. 6- Analogové snímače

Automatizační technika Měření č. 6- Analogové snímače Automatizační technika Měření č. - Analogové snímače Datum:.. Vypracoval: Los Jaroslav Skupina: SB 7 Analogové snímače Zadání: 1. Seznamte se s technickými parametry indukčních snímačů INPOS. Změřte statické

Více

ŘÍZENÍ MOTORU Běh naprázdno Částečné zatížení Plné zatížení Nestacionární stavy Karburátor s elektronickým řízením

ŘÍZENÍ MOTORU Běh naprázdno Částečné zatížení Plné zatížení Nestacionární stavy Karburátor s elektronickým řízením ŘÍZENÍ MOTORU Automobilový motor je provozován v širokém rozmezí otáček a zatížení, což klade vysoké nároky na regulaci palivové soustavy a u motorů zážehových i na regulaci zapalovací soustavy. Tato regulace

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE BRNO 2010 PETR JELÍNEK 0 Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Vliv změny seřízení na parametry

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

Lambda sonda je snímač přítomnosti kyslíku ve výfukových plynech. Jde o

Lambda sonda je snímač přítomnosti kyslíku ve výfukových plynech. Jde o Lambda sonda Kontrola lambda řízení Lambda sonda je snímač přítomnosti kyslíku ve výfukových plynech. Jde o elektrochemický člen, který na základě chemické reakce vytváří elektrický signál. Jeho výstupní

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Magnetický ovládací lineární senzor WIM125-Q25L-Li-Exi-H1141

Magnetický ovládací lineární senzor WIM125-Q25L-Li-Exi-H1141 ATEX kategorie II 2 G, Ex zóna 1 ATEX kategorie II (2) D, Ex zóna 21 kvádr, hliník / plast různé způsoby montáže necitlivost vůči cizím magnetickým polím extrémně krátká mrtvá zóna 2drát, 14 30 VDC Analogový

Více

PŘÍMÉ VSTŘIKOVÁNÍ BENZINU

PŘÍMÉ VSTŘIKOVÁNÍ BENZINU Prof. Ing. František Vlk, DrSc. PŘÍMÉ VSTŘIKOVÁNÍ BENZINU Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav dopravní techniky Pro přípravu směsi se dnes místo karburátorů používají vstřikovací

Více

Palivové soustavy vznětového motoru

Palivové soustavy vznětového motoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.1.2014 Název zpracovaného celku: Palivové soustavy vznětového motoru Tvorba směsi u vznětových motorů je složitější,než u motorů zážehových.

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu odměřovacích systémů (přírůstkový, absolutní) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Učební texty Diagnostika snímače 6.

Učební texty Diagnostika snímače 6. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 4. ročník Fleišman Luděk 23.3.2013 Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 6. Měřič množství vzduchu měřící náporový tlak LMM Měřič množství vzduchu

Více

Magnetický ovládací lineární senzor WIM160-Q25L-Li-Exi-H1141

Magnetický ovládací lineární senzor WIM160-Q25L-Li-Exi-H1141 ATEX kategorie II 2 G, Ex zóna 1 ATEX kategorie II (2) D, Ex zóna 21 kvádr, hliník / plast různé způsoby montáže necitlivost vůči cizím magnetickým polím extrémně krátká mrtvá zóna 2drát, 14 30 VDC Analogový

Více

ČTYŘDOBÝ VÍCEVÁLCOVÝ SPALOVACÍ MOTOR S VYUŽITÍM TLAKOVÝCH PULZŮ VÝFUKOVÝCH PLYNŮ KE ZVÝŠENÍ NAPLNĚNÍ VÁLCŮ

ČTYŘDOBÝ VÍCEVÁLCOVÝ SPALOVACÍ MOTOR S VYUŽITÍM TLAKOVÝCH PULZŮ VÝFUKOVÝCH PLYNŮ KE ZVÝŠENÍ NAPLNĚNÍ VÁLCŮ ČTYŘDOBÝ VÍCEVÁLCOVÝ SPALOVACÍ MOTOR S VYUŽITÍM TLAKOVÝCH PULZŮ VÝFUKOVÝCH PLYNŮ KE ZVÝŠENÍ NAPLNĚNÍ VÁLCŮ Některé z možných uspořádání motoru se společnými ventily pro sání i výfuk v hlavě válce: 1 ČTYŘDOBÝ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

1 PALIVOVÁ SOUSTAVA ZÁŽEHOVÝCH MOTORŮ... 7 2 PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ... 70

1 PALIVOVÁ SOUSTAVA ZÁŽEHOVÝCH MOTORŮ... 7 2 PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ... 70 OBSAH 1 PALIVOVÁ SOUSTAVA ZÁŽEHOVÝCH MOTORŮ......... 7 1.1 Palivová soustava zážehových motorů s karburátory............. 8 1.2 Karburátory............................................ 13 1.2.1 Rozdělení

Více

1 OBSAH 2 STEJNOSMĚRNÝ MOTOR. 2.1 Princip

1 OBSAH 2 STEJNOSMĚRNÝ MOTOR. 2.1 Princip 1 OBSAH 2 STEJNOSMĚRNÝ MOTOR...1 2.1 Princip...1 2.2 Běžný komutátorový stroj buzený magnety...3 2.3 Komutátorový stroj cize buzený...3 2.4 Motor se sériovým buzením...3 2.5 Derivační elektromotor...3

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Stejnosměrné stroje 1 Konstrukční uspořádání stejnosměrného stroje 1 - hlavní póly 5 - vinutí rotoru 2 - magnetický obvod statoru 6 - drážky rotoru 3 - pomocné póly 7

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí.

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí. 1 SENZORY TEPLOTY TEPLOTA je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě Ke stanovení teploty se využívá závislosti určitých fyzikálních veličin na teplotě (A

Více

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole 1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY V této kapitole se dozvíte: jak jde vytvořit točivé magnetické pole, co je výkon a točivý moment, jaké hodnoty jsou na identifikačním štítku stroje, směr otáčení, základní

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 17 Elektro

Více

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Moderní automobily jsou vybaveny diagnostikou zásuvkou, která zajišťuje

Více

Stejnosměrné stroje Konstrukce

Stejnosměrné stroje Konstrukce Stejnosměrné stroje Konstrukce 1. Stator část stroje, která se neotáčí, pevně spojená s kostrou může být z plného materiálu nebo složen z plechů (v případě napájení např. usměrněným napětím) na statoru

Více

Spádový karburátor SOLEX 1 B3 Schématický řez

Spádový karburátor SOLEX 1 B3 Schématický řez 1 HLAVNÍ ČÁSTI KARBURÁTORU Karburátor se skládá ze tří hlavních částí : směšovací komory se škrtící klapkou, tělesa karburátoru s difuzorem a plovákovou komorou, víka karburátoru. V hlavních částech karburátoru

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz)

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz) Provazník oscilatory.docx Oscilátory Oscilátory dělíme podle několika hledisek (uvedené třídění není zcela jednotné - bylo použito vžitých názvů, které vznikaly v různém období vývoje a za zcela odlišných

Více

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti Stejnosměrné generátory dynama 1. Princip činnosti stator dynama vytváří budící magnetické pole v tomto poli se otáčí vinutí rotoru s jedním závitem v závitech rotoru se indukuje napětí změnou velikosti

Více

Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika

Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika Přijímací odborná zkouška pro NMgr studium 2015 Letecká a raketová technika Modul Letecká technika Číslo Otázka otázky 1. Kritickým stavem při proudění stlačitelné tekutiny je označován stav, kdy rychlost

Více

PALIVA PRO VZNĚTOVÉ MOTORY

PALIVA PRO VZNĚTOVÉ MOTORY PALIVA PRO VZNĚTOVÉ MOTORY -lehká paliva pro rychloběžné motory (vozidlové, průmyslové) -střední paliva drážní a stacionární motory -těžká paliva-topné oleje, pro velké dvoudobé stacionární motory Nafta

Více

4. Zpracování signálu ze snímačů

4. Zpracování signálu ze snímačů 4. Zpracování signálu ze snímačů Snímače technologických veličin, pasivní i aktivní, zpravidla potřebují převodník, který transformuje jejich výstupní signál na vhodnější formu pro další zpracování. Tak

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE 8.1. Odporové tenzometry 8.2. Optické tenzometry 8.3. Bezkontaktní optické metody 8.1. ODOPROVÉ TENZOMETRY 8.1.1. Princip měření deformace 8.1.2. Kovové tenzometry 8.1.3. Polovodičové

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2012/2013 8.8 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření

Více

Ústav automobilního a dopravního inženýrství PODPORA CVIČENÍ. Ing. Jan Vančura Ústav automobilního a dopravního inženýrství FSI VUTBR

Ústav automobilního a dopravního inženýrství PODPORA CVIČENÍ. Ing. Jan Vančura Ústav automobilního a dopravního inženýrství FSI VUTBR PODPORA CVIČENÍ 1 Sací systém spalovacího motoru zabezpečuje přívod nové náplně do válců motoru. Vzduchu u motorů vznětových a u motorů zážehových s přímým vstřikem paliva do válce motoru. U motorů s vnější

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459.

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459. Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Autor: Ing. Jaroslav Zikmund Datum vytvoření: 2. 11. 2012 Ročník: II. Předmět: Motorová

Více

Toroidní generátor. Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017

Toroidní generátor. Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 1 Toroidní generátor Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 Běžné generátory lze zpravidla použít i jako motory a naopak. To je důvod, proč u nich nelze dosáhnout účinnosti přesahující 100%. Příčinou je

Více

PRI-TeO-PO F Palivová soustava vznětového motoru - řadová vstřikovací čerpadla (konstrukce) 1 / 12

PRI-TeO-PO F Palivová soustava vznětového motoru - řadová vstřikovací čerpadla (konstrukce) 1 / 12 1 VSTŘIKOVACÍ JEDNOTKA Vstřikovací jednotka tvoří základní část vstřikovacího čerpadla. Je uložena ve společné skříni z hliníkové slitiny a je poháněna vačkovým hřídelem (otáčí se polovičními otáčkami

Více

Přílohy. Příloha 1. Schéma řídicí části. Schéma zapojení řídicí části

Přílohy. Příloha 1. Schéma řídicí části. Schéma zapojení řídicí části 12 Přílohy 1) Schéma zapojení řídicí části 2) Schéma zapojení výkonové části 3) Tištěné spoje 4) Seznam součástek 5) Vývojový diagram programu pro mikrokontrolér AT89S52 6) Protokol 51 Příloha 1 Schéma

Více

Benzín (AR Motronic ME MT/AT - 2 lambda sensors) - Minikrypt: chybný kód - signál pod maximálním prahem - Trvale

Benzín (AR Motronic ME MT/AT - 2 lambda sensors) - Minikrypt: chybný kód - signál pod maximálním prahem - Trvale Autodílna Jiří Blecha Ulice: Na Klínku 305 PSC Mesto: 530 06 Pardubice Telefon: 46 630 44 77 Fax: E-mail: autodilna@jb-elektronikcz Web: www.jb-elektronik.cz 1 Technik: Datum: 22.6.2015 Poznávací značka

Více