Faktory ovlivňující riziko při přepravě nebezpečných věcí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Faktory ovlivňující riziko při přepravě nebezpečných věcí"

Transkript

1 Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Líšeňská 33a Brno Ing. Libor Krejčí Faktory ovlivňující riziko při přepravě nebezpečných věcí Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Obsah Bezpečnostní poradci. Řidiči. Legislativní změny. Kontroly ADR. Rizika v přepravním řetězci.

3 Přeprava nebezpečných věcí Silniční doprava (ADR), Železniční (RID), Vnitrozemská vodní (ADN).

4 Povinnost ustanovit BP Dohoda ADR Každý podnik, jehož činnosti zahrnují silniční přepravu nebezpečných věcí nebo s touto přepravou související operace balení, nakládky, plnění nebo vykládky neb. věcí musí jmenovat jednoho nebo více bezpečnostních poradců.

5 Úloha bezpečnostního poradce Bezpečnostní poradce je osoba, která: Radí podniku v problematice přepravy neb. věcí. Dohlíží na dodržování předpisů. Připravuje výroční zprávu pro vedení podniku. Připravuje zprávu o nehodě.

6 Tuzemská legislativa Zákon o silniční dopravě č. 111/1994 Sb. v platném znění: 23 (1) j Odesilatel 23 (2) f Dopravce 23 (3) Povinnost podle 23 (1) j se vztahuje i na subjekt zajišťující vykládku nebezpečných věcí. 35 (4) Dopravní úřad nebo Ministerstvo dopravy při porušení tohoto zákona uloží pokutu až do výše Kč dopravci nebo odesilateli, který nedodrží podmínky stanovené pro silniční dopravu nebezpečných věcí.

7 Možnosti jmenování BP Dohoda ADR Poradcem může být též vedoucí podniku, osoba s jinými povinnostmi v podniku, nebo osoba, která výše uvedeným podnikem není přímo zaměstnána, pokud je tato osoba odborně způsobilá vykonávání povinností poradce. Zaměstnanec firmy Externí firma (např. CDV) Externí bezpečnostní poradce

8 Školící organizace bezp. poradců ADR 5% 26% 69% ČESMAD DEKRA M-KONZULT

9 Zkoušky BP Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Organizace pověřená pořádáním zkoušek BP Věstník dopravy,

10 Průběh zkoušky Všeobecná část Specializační: třídy 2 9 mimo 1 a 7, třída 1 třída 7 Případová studie.

11 Příčina neúspěchu u zkoušky 33% 25% 42% Všeobecná část Specializační část Případová studie

12 Doporučení pro složení zkoušky Precizní znalost dohody ADR. Znalost novelizovaných částí dohody (2009, 2001). Znalost různých výjimek (omezené, vyňaté, podlimitní množství). Pečlivá četba otázky a správné hospodaření s časem. Včasná obnova osvědčení.

13 Nově vydaná osvědčení BP

14 Školení řidičů ADR Řidiči přepravující nebezpečné věcí v nadlimitním množství. V kusech a volně loženém stavu, Třídy 2 9 mimo 1 a 7, Třída 1, Třída 7. V cisternách. Jednotlivé třídy.

15 Doporučení pro složení zkoušky Výběr vhodné školící organizace. Využití kvalitních učebních textů. Domácí příprava. Přihlásit se včas na obnovu osvědčení.

16 Přeprava ADR změna legislativy Novelizace zákona č. 111/1994 Sb. o silniční dopravě schválený návrh Senátem ČR. Změna 23 povinnosti při přepravě ADR: Odesilatele, Dopravce, Příjemce. Změna 35c výběr kaucí.

17 Přeprava ADR změna legislativy Odesilatel předat dopravci řádně a úplně vyplněné průvodní doklady, zatřídit a předat k přepravě pouze nebezpečné věci, jejichž přeprava je dovolena, předat nebezpečné věci k přepravě pouze, jsou-li dodržena ustanovení o způsobu přepravy nebezpečných věcí, dodržet ustanovení o zákazu společné nakládky,

18 Přeprava ADR změna legislativy použít k balení nebezpečných věcí pouze schválené a předepsané obaly, zatřídit, zabalit a označit kusy nebezpečných věcí nápisy a bezpečnostními značkami, označit kontejner bezpečnostními značkami a označením vztahujícím se k nákladu, ustanovit bezpečnostního poradce pro přepravu nebezpečných věcí, zabezpečit školení ostatních osob podílejících se na přepravě, a uchovávat po dobu 2 let předepsané doklady.

19 Přeprava ADR změna legislativy Dopravce zajistit, aby v dopravní jednotce byly při přepravě řádně a úplně vyplněné průvodní doklady, zajistit, aby pro přepravu nebezpečných věcí byla použita dopravní jednotka k tomu způsobilá a vybavená předepsanými doklady, zajistit, aby přepravu prováděla pouze osádka dopravní jednotky složená z držitelů odpovídajících osvědčení,

20 Přeprava ADR změna legislativy převzít k přepravě a přepravovat pouze nebezpečné věci, jejichž přeprava je dovolena, zajistit dodržení ustanovení o nakládce, včetně zákazu společné nakládky, vykládce, manipulaci, zajištění nákladu, provozu dopravní jednotky a dozoru nad ní, zabránit úniku látek nebo poškození přepravovaných věcí a nepřevzít k přepravě nebezpečné věci, u nichž je jejich obal poškozený nebo netěsný,

21 Přeprava ADR změna legislativy zajistit, aby v případě nehody nebo mimořádné události členové osádky vozidla provedli opatření uvedená v písemných pokynech pro řidiče vozidla, provádět přepravu dopravní jednotkou označenou bezpečnostními značkami a označením vztahujícím se k nákladu, převzít k přepravě pouze kontejner označený bezpečnostními značkami a označením vztahujícím se k nákladu,

22 Přeprava ADR změna legislativy používat dopravní jednotku vybavenou předepsanou výbavou, dodržet ustanovení o způsobu přepravy nebezpečných věcí, vybavit dopravní jednotku hasicími přístroji, ustanovit bezpečnostního poradce pro přepravu nebezpečných věcí, a uchovávat po dobu 2 let předepsané doklady.

23 Přeprava ADR změna legislativy Příjemce ustanovit bezpečnostního poradce pro přepravu nebezpečných věcí, dodržet ustanovení o vykládce, čištění a dekontaminaci vozidla, zabezpečit školení ostatních osob podílejících se na přepravě, a uchovávat po dobu 2 let předepsané doklady.

24 Přeprava ADR změna legislativy Vybírání kaucí Orgány Policie ČR nebo celní úřady. Od dopravce, který je podezřelý ze spáchání správního deliktu. Pokud je důvodné podezření, že se bude vyhýbat řízení nebo pokud by případné vymáhání uložené pokuty bylo spojeno s nepřiměřenými náklady. V rozmezí od Kč do Kč.

25 Kontroly ADR Silniční kontrola (blokové řízení, správní řízení), kontrola v provozovně. Kontrola: Odesilatele Dopravce Příjemce.

26 Silniční kontrola Kategorie rizik I Okamžité provedení nápravných opatření, odstavení vozidla Kategorie rizik II Okamžité provedení nápravných opatření pokud je to možné a vhodné, nejpozději však po dokončení přepravy Kategorie rizik III nápravná opatření není třeba provést na místě, ale lze je provést později v podniku dopravce.

27 Kontroly ADR - statistika Policie ČR kontrolovala za prvních 7 měsíců roku dopravních jednotek ADR, 146 dopravních jednotek neodpovídá předpisům, Riziková kategorie: I. Zjištěno 29 jednotek, II. Zjištěno 58 jednotek, III. Zjištěno 59 jednotek.

28 počet kontrol ADR za období prvních 9. měsíců

29 Kontroly ADR nejčastější porušení Povinná výbava dle dohody ADR. Hasicí přístroje. Písemné pokyny. Přepravní doklady. Únik látky, nevhodné obaly. Značení dopravních jednotek, obalů. Zatajení přepravy ADR.

30 Kontroly ADR technický stav Zpřísněná tech. kontrola vyhl. č. 82/2012 Sb. Osvědčení o schválení vozidel pro přepravu nebezpečných věcí. Technický stav obalových prostředků. Antiblokovací brzdné systémy (ABS). Užití neprotektorovaných pneumatik.

31 Rizika při přepravě neb. věcí Riziko v rámci celého přepravního řetězce. Odesilatel: Správná klasifikace, balení a označení nebezpečných věcí. Dodržet zákaz společné nakládky. Vizuálně zkontrolovat vozidlo, náklad a doklady. Zabezpečit školení osob podílejících se na přepravě.

32 Rizika při přepravě neb. věcí Dopravce: Použití způsobilých vozidel. Využití vyškolených řidičů. Výbava dopravních jednotek dle požadavků ADR. Volba přepravní trasy.

33 Zákazová značka B18 Zákaz vjezdu vozidel přepravujících nebezpečný náklad Platí pro všechna vozidla označena dle ADR, včetně cisteren, osobních aut. Neplatí pro: Omezené množství Podlimitní množství Vyňaté množství

34 Zákazová značka B19 Zákaz vjezdu vozidel přepravujících nebezpečný náklad, který může způsobit znečištění vody Vztahuje se nejen na cisterny ale i na přepravu v kusech nebo volně ložené látky. Nevztahuje se na prázdná nevyčištěná vozidla.

35 Přeprava tunely Klasifikace tunelů do 5 kategorií Písmena A až E Objízdné trasy

36 Kategorizace tunelů v ČR

37

38 Dopravní nehody ADR Rok Počet dopravních nehod při Při nehodě došlo k úniku přepravě nebezpečných látek nebezpečných látek pevných kapalných plynných celkem pevných kapalných plynných celkem

39 Vývoj počtu dopravních nehod

40 Dopravní nehody dle skupenství pevných kapalných plynných

41 Nehody ADR únik látky

42 Nehody s ADR - Systém DOK

43 Děkuji vám za pozornost! Kontaktní informace: Ing. Libor Krejčí Oblast Silniční, integrované a kombinované dopravy libor.krejci@cdv.cz Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Líšeňská 33a, Brno telefon: cdv@cdv.cz

DR 2011. Přeprava nebezpečných věcí po silnici. Příručka pro školení řidičů a osob podílejících se na přepravě dle Dohody ADR

DR 2011. Přeprava nebezpečných věcí po silnici. Příručka pro školení řidičů a osob podílejících se na přepravě dle Dohody ADR DR 2011 Přeprava nebezpečných věcí po silnici Příručka pro školení řidičů a osob podílejících se na přepravě dle Dohody ADR Obsah 1 Všeobecké předpisy a předpisy související s přepravou nebezpečných věcí...6

Více

DOHODA ADR V ZEME DE LSTVÍ

DOHODA ADR V ZEME DE LSTVÍ DOHODA ADR V ZEME DE LSTVÍ Martin WALTER Bezpečnostní poradce ADR Člen asociace bezpečnostních poradců a znalců, o. z. +420 602 150 875 walter.adr@seznam.cz www.walteradr.cz CO JE DOHODA ADR? Dohoda ADR

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZASÍLATELSTVÍ KAPITOLA 8 SLUŽBY POSKYTOVANÉ ZASÍLATELEM CELNÍ SLUŽBY. PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ. ROLE JEDNOTLIVÝCH STRAN A JEJICH POVINNOSTI. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Více

Provozní manuál ADR pro mobilní zásobník CNG

Provozní manuál ADR pro mobilní zásobník CNG Strana 1 z 16 Provozní manuál ADR pro mobilní zásobník CNG Společnost: Kubík a.s., Praha Provozovna: Pro ATEKO a.s., Hradec Králové zpracoval: Ing. Václav Zvěřina Bezpečnostní poradce č.1034 Strana 2 z

Více

PŘEDPISY ADR A RID - LEGISLATIVA PRO PŘEPRAVU NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ

PŘEDPISY ADR A RID - LEGISLATIVA PRO PŘEPRAVU NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ PŘEDPISY ADR A RID - LEGISLATIVA PRO PŘEPRAVU NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ Ing. Petra Cwiková, bezpečnostní poradce certifikovaný Ministerstvem dopravy ČR, místopředseda Rady Komory bezpečnostních poradců 1 Vymezení

Více

522/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu 2006

522/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu 2006 Systém ASPI - stav k 3.6.2010 do částky 60/2010 Sb. a 22/2010 Sb.m.s. Obsah a text 522/2006 Sb. - poslední stav textu 522/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu 2006 o státním odborném dozoru a kontrolách

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZASÍLATELSTVÍ KAPITOLA 9 PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ. KLASIFIKACE A ZNAČENÍ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ. PRŮVODNÍ DOKLADY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business

Více

Mezinárodní úmluva ADR

Mezinárodní úmluva ADR Mezinárodní úmluva ADR Přeprava nebezpečných chemických látek Balení nebezpečných chemických látek Manipulace nebezpečných chemických látek Požadavky na vozidla k přepravě nebezpečných chemických látek

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 45 Rozeslána dne 11. dubna 2012 Cena Kč 90, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 45 Rozeslána dne 11. dubna 2012 Cena Kč 90, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 45 Rozeslána dne 11. dubna 2012 Cena Kč 90, O B S A H : 119. Zákon, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny:

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny: Autor: Ing. Vladimír Bendák Datum vytvoření: 7.10.2013 Ročník: 2. ročník nástavbové studium Tematická oblast: Přeprava nebezpečných věcí dle ADR Předmět: Technologie a řízení dopravy Klíčová slova: školení

Více

OBSAH PŘÍLOHA A VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ A USTANOVENÍ TÝKAJÍCÍ SE NEBEZPEČNÝCH LÁTEK A PŘEDMĚTŮ

OBSAH PŘÍLOHA A VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ A USTANOVENÍ TÝKAJÍCÍ SE NEBEZPEČNÝCH LÁTEK A PŘEDMĚTŮ OBSAH PŘÍLOHA A VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ A USTANOVENÍ TÝKAJÍCÍ SE NEBEZPEČNÝCH LÁTEK A PŘEDMĚTŮ ČÁST 1 VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ KAPITOLA 1.1 ROZSAH A POUŽITÍ KAPITOLA 1.2 DEFINICE A MĚROVÉ JEDNOTKY KAPITOLA 1.3

Více

Novela zákona o silniční dopravě. Ministerstvo dopravy Ladislav Němec

Novela zákona o silniční dopravě. Ministerstvo dopravy Ladislav Němec Novela zákona o silniční dopravě Ministerstvo dopravy Ladislav Němec Novela zákona o silniční dopravě Silniční doprava nadále zůstane jedinou živností s názvem: silniční motorová doprava členit se bude

Více

DR 2011. Přeprava nebezpečných věcí po silnici. Příručka pro školení řidičů a osob podílejících se na přepravě dle Dohody ADR

DR 2011. Přeprava nebezpečných věcí po silnici. Příručka pro školení řidičů a osob podílejících se na přepravě dle Dohody ADR DR 2011 Přeprava nebezpečných věcí po silnici Příručka pro školení řidičů a osob podílejících se na přepravě dle Dohody ADR Obsah 1 Všeobecké předpisy a předpisy související s přepravou nebezpečných věcí...6

Více

Evropská dohoda. platná od 1. ledna 2013. o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí

Evropská dohoda. platná od 1. ledna 2013. o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí EVROPSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMISE Výbor pro vnitrozemskou dopravu platná od 1. ledna 2013 Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí UNITED NATIONS New York a Geneva, 2012 OBSAH PŘÍLOHA

Více

Celní správa České republiky Odbor Dohledu GŘC

Celní správa České republiky Odbor Dohledu GŘC Celní správa České republiky Odbor Dohledu GŘC Pravomoci Celní správy ČR při kontrolách na pozemních komunikacích Praha 2017 CELNÍ ÚŘADY KONTROLNÍ SLOŽKY CELNÍ SPRÁVY ČR, VYKONÁVAJÍCÍ KONTROLNÍ ČINNOST

Více

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny:

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny: Autor: Ing. Vladimír Bendák Datum vytvoření: 1. 11. 2012 Ročník: 2. ročník nástavbové studium Tematická oblast: Přeprava nebezpečných věcí dle ADR Předmět: Technologie a řízení dopravy Klíčová slova: ADR,

Více

splnit požadavky týkající se způsobu odeslání a omezení přepravy;

splnit požadavky týkající se způsobu odeslání a omezení přepravy; KAPITOLA 1.4 POVINNOSTI ÚČASTNÍKŮ PŘEPRAVY Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI 1.4.1 Všeobecná bezpečnostní opatření 1.4.1.1 Účastníci přepravy nebezpečných věcí musí učinit přiměřená opatření podle povahy a rozsahu

Více

KAPITOLA 3.2 SEZNAM NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ

KAPITOLA 3.2 SEZNAM NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ KAPITOLA 3.2 SEZNAM NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ 3.2.1 Tabulka A: Seznam nebezpečných věcí Vysvětlivky Každý řádek v tabulce A se týká zpravidla látky (látek) nebo předmětu (předmětů), které jsou zahrnuty pod určité

Více

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny:

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny: Autor: Ing. Vladimír Bendák Datum vytvoření: 13.10.2013 Ročník: 2. ročník nástavbové studium Tematická oblast: Přeprava nebezpečných věcí dle ADR Předmět: Technologie a řízení dopravy Klíčová slova: Řízená

Více

silniční přeprava nebezpečných věcí - ADR

silniční přeprava nebezpečných věcí - ADR silniční přeprava nebezpečných věcí - ADR Ústí nad Labem březen 2018 ing. Ivan Hrabal ADR Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí (ADR z Accord Dangereuses Route) ukládá podmínky

Více

Nedostatky v přepravních dokladech ADR.

Nedostatky v přepravních dokladech ADR. Nedostatky v přepravních dokladech ADR. Přepravní doklad je jeden z dokladů, který je vyžadován dohodou ADR jako povinný. Znamená to, že dopravní jednotka převážející nebezpečné věci musí být tímto přepravním

Více

1995L0050 CS SMĚRNICE RADY 95/50/ES ze dne 6. října 1995 o jednotných postupech kontroly při silniční přepravě nebezpečných věcí

1995L0050 CS SMĚRNICE RADY 95/50/ES ze dne 6. října 1995 o jednotných postupech kontroly při silniční přepravě nebezpečných věcí 1995L0050 CS 11.07.2008 003.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY 95/50/ES ze dne 6. října 1995 o jednotných

Více

35a. Ztráta dobré pověsti. (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud

35a. Ztráta dobré pověsti. (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud 35a Ztráta dobré pověsti (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud a) se nepovažuje za bezúhonného podle živnostenského zákona, nebo

Více

5.6.18.2. Nakládání s chemickými látkami a přípravky

5.6.18.2. Nakládání s chemickými látkami a přípravky 5.6.18.2. Nakládání s chemickými látkami a přípravky http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/chemicke-latky/nakladanis-chemickymi-latkami-a-pripravky Základním legislativním předpisem řešící tuto problematiku

Více

Přeprava nebezpečných věcí ADR, zákon č. 111/1994 Sb.

Přeprava nebezpečných věcí ADR, zákon č. 111/1994 Sb. Přeprava nebezpečných věcí ADR, zákon č. 111/1994 Sb. Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Požadavky podle chemické legislativy Označování směsí : Zákon č. 350/2011 Sb., platný od 1.1.2012 Označování

Více

Přeprava nebezpečných

Přeprava nebezpečných Přeprava nebezpečných ných věcí v kontejnerech Dr. Ing. Jiří Došek 1 DEKRA Automobil a.s. Türkova 1001, 149 00 Praha 4 TDG a kontejnery Předpisy o přepravp epravě nebezpečných ných věcív umožň žňují přepravu

Více

České kalibrační sdružení, Lísek u Bystřice nad Pernštejnem, 16. 4. 2014

České kalibrační sdružení, Lísek u Bystřice nad Pernštejnem, 16. 4. 2014 České kalibrační sdružení, Lísek u Bystřice nad Pernštejnem, 16. 4. 2014 Ing. Libor Krejčí Úvod do přepravy dle dohody ADR a souvislosti s tachografy a elektroinstalací v dotčených vozidlech Struktura

Více

Podrobné pracovní postupy ve vztahu k plnění povinností pro zajištění přepravy nebezpečných věcí v obvodu DKV Česká Třebová podle podmínek:

Podrobné pracovní postupy ve vztahu k plnění povinností pro zajištění přepravy nebezpečných věcí v obvodu DKV Česká Třebová podle podmínek: ČD a.s. DKV Česká Třebová PP Stará Paka Příloha č. 16.3 k PŘ DKV Č. Třebová PJ Trutnov PP Stará Paka Podrobné pracovní postupy ve vztahu k plnění povinností pro zajištění přepravy nebezpečných věcí v obvodu

Více

Zákon o silniční dopravě Obsah zákona

Zákon o silniční dopravě Obsah zákona Zákon o silniční dopravě Obsah zákona Smluvní strana PRODÁVAJÍCÍ - povinnost předmět koupě kupujícímu odevzdat Smluvní strana KUPUJÍCÍ - povinnost předmět koupě převzít a zaplatit za něj prodávajícímu

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne , kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

N á v r h ZÁKON. ze dne , kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony III. N á v r h ZÁKON ze dne.. 2019, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Otázky z oblasti všeobecná část a část o dopravních prostředcích

Otázky z oblasti všeobecná část a část o dopravních prostředcích Otázky z oblasti všeobecná část a část o dopravních prostředcích 02001. 02002. 02003. 02004. Jaké látky řadíme do třídy 9? hořlavé kapaliny látky a předměty, které během přepravy představují jiné nebezpečí

Více

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 292 8. funkční období 292 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 518 z 6. volebního

Více

Ing. Erlebach Lumír. Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník. Zákon o silniční dopravě- kauce dopravců

Ing. Erlebach Lumír. Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník. Zákon o silniční dopravě- kauce dopravců Kauce v dopravě Autor Datum vytvoření Září 2013 Ing. Erlebach Lumír Obory/ročník Předmět Tematická oblast Klíčová slova Anotace Metodické pokyny Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník Technologie řízení dopravy

Více

Platné znění zákona č. 111/1994 Sb. s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění zákona č. 111/1994 Sb. s vyznačením navrhovaných změn Platné znění zákona č. 111/1994 Sb. s vyznačením navrhovaných změn 1 Předmět úpravy (1) Tento zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 13) podmínky provozování silniční dopravy

Více

Vyhláška č. 522/2006 Sb. o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě

Vyhláška č. 522/2006 Sb. o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě zdroj: www.zakonyprolidi.cz Vyhláška č. 522/2006 Sb. o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě ze dne 13. listopadu 2006 Ministerstvo dopravy stanoví podle 41 odst. 2 zákona č. 111/1994

Více

ADR. Evropská dohoda o přepravě nebezpečných věcí po silnici LEGISLATIVA ROZSAH POUŽITÍ, PLATNOST, POUŽITELNOST JINÝCH PŘEDPISŮ

ADR. Evropská dohoda o přepravě nebezpečných věcí po silnici LEGISLATIVA ROZSAH POUŽITÍ, PLATNOST, POUŽITELNOST JINÝCH PŘEDPISŮ ADR Evropská dohoda o přepravě nebezpečných věcí po silnici Ing. Daniel Chrobok bezpečnostní poradce pro přepravy nebezpečných věcí LEGISLATIVA ROZSAH POUŽITÍ, PLATNOST, POUŽITELNOST JINÝCH PŘEDPISŮ Sbírka

Více

RIZIKA SOUVISEJÍCÍ S PŘEPRAVOU NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ THE RISKS IN CONNECTION WITH ROAD TRANSPORT OF DANGEROUS MATTERS

RIZIKA SOUVISEJÍCÍ S PŘEPRAVOU NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ THE RISKS IN CONNECTION WITH ROAD TRANSPORT OF DANGEROUS MATTERS RIZIKA SOUVISEJÍCÍ S PŘEPRAVOU NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ THE RISKS IN CONNECTION WITH ROAD TRANSPORT OF DANGEROUS MATTERS Pavlína Brožová 1 Anotace:Příspěvek se zabývá problematikou přepravy

Více

Přehled změn v nové ADR 2013

Přehled změn v nové ADR 2013 1.1.5 Použití norem 1.2.1 Definice LPG 1.4.3.3 f) Povinnosti plniče 2.1.3.8 Klasifikace látek ohrožující životní prostředí - Pokud se vyžaduje použití normy a existuje rozpor mezi touto normou a ustanoveními

Více

Dodatkové tabulky. Název, význam a užití. Vzdálenost Tabulka vyznačuje vzdálenost k místu, od kterého platí značka, pod níž je tabulka umístěna.

Dodatkové tabulky. Název, význam a užití. Vzdálenost Tabulka vyznačuje vzdálenost k místu, od kterého platí značka, pod níž je tabulka umístěna. Příloha č. 6 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Dodatkové tabulky Číslo El Počet Tabulka doplňuje příslušnou značku vyznačující zpravidla nebezpečí nebo jinou informaci o údaj o jejich počtu. E2a Tabulka vyznačuje

Více

DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání

DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Školení, semináře a další služby NEJEN PRO TY, CO PŘEPRAVUJÍ NEBEZPEČNÉ VĚCI 2014 Úvodní slovo Akademie dopravního vzdělávání při společnosti DEKRA Automobil

Více

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Doklady řidiče, vozidla a nákladu

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Doklady řidiče, vozidla a nákladu ŘIDIČOVA KNIHOVNA Doklady řidiče, vozidla a nákladu Doklady řidiče, vozidla a nákladu Doklady, které jsou povinné pro českého dopravce (musí mít řidič motorového vozidla při řízení u sebe) při provádění

Více

Přeprava nebezpečných věcí ADR, zákon č. 111/1994 Sb. Ústí nad Labem 11/2010 Ing. Jaromír Vachta Požadavky podle zákona č. 356/2003 Sb. Zákon č. 371/2008 Sb., úplné znění č. 440/2008 Sb. Balení: značení

Více

d. Zásada nulové tolerance vůči nerespektování pravidel BOZP a požární ochrany v areálech společnosti PARAMO, e. Zásada nulové tolerance vůči

d. Zásada nulové tolerance vůči nerespektování pravidel BOZP a požární ochrany v areálech společnosti PARAMO, e. Zásada nulové tolerance vůči Sankční řád společnosti PARAMO, a.s. pro přepravce silničními autocisternami, kontejnery, a ostatními nákladními vozidly, vstupujících do areálů PARAMO, a.s. 1. PARAMO, a.s. (dále jako společnost PARAMO

Více

522/2006 Sb. VYHLÁŠKA

522/2006 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 9.8.2012 do částky 93/2012 Sb. a 40/2012 Sb.m.s. - RA278 Obsah a text 522/2006 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1.10.2012 522/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu

Více

Právní předpisy pro pracovní režimy řidičů

Právní předpisy pro pracovní režimy řidičů Právní předpisy pro pracovní režimy řidičů MEZINÁRODNÍ DOPRAVA VNITROSTÁTNÍ Na území EU Mimo území EU DOPRAVA a ve Švýcarsku Ve smluvním státě AETR Ve státě mimo AETR ČR Nařízení Rady EHS Dohoda AETR Vnitrostátní

Více

INFORMACE O NEBEZPEČNÝCH LÁTKÁCH PŘI PŘEPRAVĚ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ INFORMATION ABOUT DANGEROUS MATERIALS DURING ROAD TRANSPORT

INFORMACE O NEBEZPEČNÝCH LÁTKÁCH PŘI PŘEPRAVĚ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ INFORMATION ABOUT DANGEROUS MATERIALS DURING ROAD TRANSPORT INFORMACE O NEBEZPEČNÝCH LÁTKÁCH PŘI PŘEPRAVĚ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ INFORMATION ABOUT DANGEROUS MATERIALS DURING ROAD TRANSPORT Jaroslav Kleprlík 1 Anotace: V příspěvku jsou uvedeny základní

Více

ČKS-46.konference. Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV. Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz

ČKS-46.konference. Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV. Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz Výsledky SOD zaměřené na dodržování doby řízení, bezpečnostní přestávky a doby odpočinků Výsledky EU Výsledky ČR Další postup Výsledky

Více

Činnost služby dopravní

Činnost služby dopravní Činnost služby dopravní policie v roce 29 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 14. ledna 21 DOPRAVNÍ PŘESTUPKY ŘIDIČŮ MOTOROVÝCH VOZIDEL Celkem řešeno řidičů motorových vozidel blokově na místě 513 786

Více

Vynětí z platnosti kap ADR 2017

Vynětí z platnosti kap ADR 2017 Vynětí z platnosti kap. 1.1.3 ADR 2017 Vynětí z platnosti vztahující se k druhu přepravy Přepravu nebezpečných věcí soukromými osobami, pokud jsou dotyčné věci baleny pro maloobchodní prodej a jsou určeny

Více

1.1 (nejnebezpečnější), 1.5, 1.2, 1.3, 1.6, 1.4 (nejméně nebezpečné).

1.1 (nejnebezpečnější), 1.5, 1.2, 1.3, 1.6, 1.4 (nejméně nebezpečné). KAPITOLA 5.3 OZNAČOVÁNÍ KONTEJNERŮ, MEGC, CISTERNOVÝCH KONTEJNERŮ, PŘEMÍSTITELNÝCH CISTEREN, VOZIDEL A ŽELEZNIČNÍCH VOZŮ VELKÝMI BEZPEČNOSTNÍMI ZNAČKAMI A NÁPISY POZNÁMKA: K označování kontejnerů, MEGC,

Více

PŘESTUPKŮ NA ÚSEKU DOPRAVY ( 23 PŘESTUPKOVÉHO ZÁKONA), SPRÁVNÍCH DELIKTŮ A VYBÍRÁNÍ KAUCÍ

PŘESTUPKŮ NA ÚSEKU DOPRAVY ( 23 PŘESTUPKOVÉHO ZÁKONA), SPRÁVNÍCH DELIKTŮ A VYBÍRÁNÍ KAUCÍ INFORMACE O ŘEŠENÍ PŘESTUPKŮ NA ÚSEKU DOPRAVY ( 23 PŘESTUPKOVÉHO ZÁKONA), SPRÁVNÍCH DELIKTŮ A VYBÍRÁNÍ KAUCÍ Zpracoval: Původní zpracování: červenec 2006 Aktualizace: únor 2008 Krajský úřad Libereckého

Více

VĚSTNÍK DOPRAVY Informace z resortu Ministerstva dopravy. Číslo 8/ srpna 2015 ISSN

VĚSTNÍK DOPRAVY Informace z resortu Ministerstva dopravy. Číslo 8/ srpna 2015 ISSN VĚSTNÍK DOPRAVY Informace z resortu Ministerstva dopravy Číslo 8/2015 7. srpna 2015 ISSN 1805-9627 Obsah Část metodická... 2 INSTRUKCE pro SME č. 9/2015: Způsob vyplňování protokolů o měření emisí platný

Více

Obsah zákona o silniční dopravě 2.část

Obsah zákona o silniční dopravě 2.část Obsah zákona o silniční dopravě 2.část Autor Ing. Erlebach Lumír Datum vytvoření Srpen 2013 Obory/ročník Předmět Tematická oblast Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník Technologie řízení dopravy Zákon o silniční

Více

Dohoda ADR využívá pro označení bezpečnostních značek (čtverec postavený na vrchol), které vyjadřují nebezpečnou vlastnost látky nebo předmětu.

Dohoda ADR využívá pro označení bezpečnostních značek (čtverec postavený na vrchol), které vyjadřují nebezpečnou vlastnost látky nebo předmětu. ADR 2013 www.mkonzult.cz; www.obchodadr.cz; www.skoleniadr.cz 2.3 Rozdílnost označení Dohoda ADR využívá pro označení bezpečnostních značek (čtverec postavený na vrchol), které vyjadřují nebezpečnou vlastnost

Více

Informační list Ř O12 pro práci vozmistrů č.1/2004

Informační list Ř O12 pro práci vozmistrů č.1/2004 č.j. 2224/04-12/1-Ba V Praze dne 4.10.2004 Informační list Ř O12 pro práci vozmistrů č.1/2004 Pravidla pro zacházení s vozem určeným pro přepravu nebezpečných věcí Při posuzování přepravní a technické

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1826 Sbírka zákonů č. 119 / 2012 Částka 45 119 ZÁKON ze dne 14. března 2012, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament

Více

Vyhláška. o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě. č. 522/2006 Sb.

Vyhláška. o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě. č. 522/2006 Sb. Vyhláška o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě č. 522/2006 Sb. Vyhláška 1 Předmět 2 Obecná ustanovení 3 Předmět kontroly 4 Silniční kontrola 5 Kontrola v provozovně 6 Systém kontrol

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 8. srpna 2008 (OR. en) 2006/0146(COD) PE-CONS 3627/08 CODIF 54 TRANS 128 CODEC 521 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Více

Provozní řád vlečky DKV Praha, PP Česká Lípa Příloha č. 13

Provozní řád vlečky DKV Praha, PP Česká Lípa Příloha č. 13 ČD a.s. DKV Praha PP Česká Lípa Podrobné pracovní postupy ve vztahu k plnění povinností pro zajištění přepravy nebezpečných věcí v obvodu DKV Praha podle podmínek: Řádu pro mezinárodní přepravu nebezpečných

Více

PŘÍLOHA B USTANOVENÍ O DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH A O PŘEPRAVĚ

PŘÍLOHA B USTANOVENÍ O DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH A O PŘEPRAVĚ PŘÍLOHA B USTANOVENÍ O DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH A O PŘEPRAVĚ ČÁST 8 Požadavky na osádky vozidel, jejich výbavu, provoz a průvodní doklady KAPITOLA 8.1 VŠEOBECNÉ POŽADAVKY NA DOPRAVNÍ JEDNOTKY A JEJICH VYBAVENÍ

Více

10. POŽADAVKY NA ZNAČENÍ A BALENÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK PŘI PŘEPRAVĚ

10. POŽADAVKY NA ZNAČENÍ A BALENÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK PŘI PŘEPRAVĚ 10. POŽADAVKY NA ZNAČENÍ A BALENÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK PŘI PŘEPRAVĚ V této kapitole se dozvíte: O číselném značení nebezpečných látek při přepravě. O značení kusového zboží a dopravních prostředků. O přepravních

Více

OBSAH DÍL I EVROPSKÁ DOHODA O MEZINÁRODNÍ PŘEPRAVĚ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ PO VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CESTÁCH (ADN) 1.1.1 Struktura. 1.1.

OBSAH DÍL I EVROPSKÁ DOHODA O MEZINÁRODNÍ PŘEPRAVĚ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ PO VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CESTÁCH (ADN) 1.1.1 Struktura. 1.1. OBSAH DÍL I EVROPSKÁ DOHODA O MEZINÁRODNÍ PŘEPRAVĚ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ PO VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CESTÁCH (ADN) PŘÍLOHY Část 1 VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1.1 Rozsah a pouţití 1.1.1 Struktura 1.1.2 Rozsah platnosti

Více

PŘÍLOHY. Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady. o elektronických informacích o nákladní dopravě

PŘÍLOHY. Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady. o elektronických informacích o nákladní dopravě Ref. Ares(2018)2893854-04/06/2018 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 279 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronických informacích o nákladní

Více

Pravomoci strážníka a úkoly obecní policie v oblasti silničního provozu

Pravomoci strážníka a úkoly obecní policie v oblasti silničního provozu Metodický zpravodaj autoškol č. 89/2016 školení řidičů Pravomoci strážníka a úkoly obecní policie v oblasti silničního provozu Podle zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů

Více

DEKRA CZ a.s. Praha, Česká republika SAFE WORLD. Page DEKRA

DEKRA CZ a.s. Praha, Česká republika SAFE WORLD. Page DEKRA DEKRA CZ a.s. Praha, Česká republika SAFE WORLD Page 1 Hlavní body naší činnosti v rámci projektu I_HeERO Studie proveditelnosti pro využití veřejných databází ve vztahu k implementaci systému ecall pro

Více

DEKRA CZ a.s. Akademie dopravního vzdělávání

DEKRA CZ a.s. Akademie dopravního vzdělávání DEKRA CZ a.s. Akademie dopravního vzdělávání Školení, semináře a další služby NEJEN PRO TY, CO PŘEPRAVUJÍ NEBEZPEČNÉ VĚCI 2015 Úvodní slovo Akademie dopravního vzdělávání při společnosti DEKRA CZ a.s.

Více

VZOR EIGA PRO VÝROČNÍ ZPRÁVU DGSA

VZOR EIGA PRO VÝROČNÍ ZPRÁVU DGSA VZOR EIGA PRO VÝROČNÍ ZPRÁVU DGSA Dokument 156/17/CZ Revize dokumentu 156/16 Odborný překlad proveden pracovní skupinou PS-2 ČATP EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION (EVROPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ)

Více

Responsible Care v dopravě. Ing. David Pinka

Responsible Care v dopravě. Ing. David Pinka Responsible Care v dopravě Ing. David Pinka CACS - mise a vize Sdružení, které si vytklo za cíl srovnat krok s Evropou v oblasti čištění cisteren a kontejnerů pro přepravu chemických a potravinářských

Více

Přehled předpisů Vztah nařízení a AETR Vybraná ustanovení nařízení (EU) 165/2014 Různé. 22. a Konference ČKS

Přehled předpisů Vztah nařízení a AETR Vybraná ustanovení nařízení (EU) 165/2014 Různé. 22. a Konference ČKS Přehled předpisů Vztah nařízení a AETR Vybraná ustanovení nařízení (EU) 165/2014 Různé Nařízení Rady (EHS) č. 3821/85 o záznamovém zařízení v silniční dopravě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

Více

TABULKOVÝ PŘEHLED PROHLÍDEK PODLE VĚKU

TABULKOVÝ PŘEHLED PROHLÍDEK PODLE VĚKU ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL NA PRACOVNÍCH CESTÁCH V materiálu předkládáme několik užitečných informací v souvislosti s řízením motorových vozidel na pracovních cestách. Najdete v něm výklad k řadě právních

Více

MATURITNÍ PRÁCE. Téma: Přeprava zboží podléhající dohodě ADR

MATURITNÍ PRÁCE. Téma: Přeprava zboží podléhající dohodě ADR Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola dopravní, Praha 1, Masná 18 Praha 1, Masná 18 PSČ 110 00 Obor vzdělání: Zaměření: 37-41-M/006 Provoz a ekonomika dopravy Silniční doprava MATURITNÍ PRÁCE

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne 2013,

N á v r h ZÁKON. ze dne 2013, N á v r h III. ZÁKON ze dne 2013, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých

Více

Ohlašování přepravy NO ISPOP - SEPNO

Ohlašování přepravy NO ISPOP - SEPNO Ohlašování přepravy NO ISPOP - SEPNO 24. ledna 2018 Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí 1 OSNOVA Důvod zavedení Legislativní nastavení ohlašování přepravy NO SEPNO Role v SEPNO integrace

Více

PŘÍLOHA B USTANOVENÍ O DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH A O PŘEPRAVĚ

PŘÍLOHA B USTANOVENÍ O DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH A O PŘEPRAVĚ PŘÍLOHA B USTANOVENÍ O DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH A O PŘEPRAVĚ 1188 ČÁST 8 POŽADAVKY NA OSÁDKY VOZIDEL, JEJICH VÝBAVU, PROVOZ A PRŮVODNÍ DOKLADY 1189 KAPITOLA 8.1 VŠEOBECNÉ POŽADAVKY NA DOPRAVNÍ JEDNOTKY

Více

Vojenská doprava. Přeprava nebezpečných věcí v podmínkách OS ČR

Vojenská doprava. Přeprava nebezpečných věcí v podmínkách OS ČR Vojenská doprava Přeprava nebezpečných věcí v podmínkách OS ČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZASÍLATELSTVÍ KAPITOLA 7 ORGANIZACE ZASÍLATELSKÉ FIRMY. JEDNOTLIVÉ ÚSEKY. INFORMATIKA VE FIRMĚ. SLUŽBY POSKYTOVANÉ ZASÍLATELEM. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology

Více

Zmeny ADR ADR 2013 platná od

Zmeny ADR ADR 2013 platná od Poradenstvo a školenie, RID Zmeny 2013 14..decembra 2012 Vážený klient, k 1. januáru 2013 dôjde ku zmenám niektorých ustanovení Dohody s tým, že ich uvedenie do platnosti je najneskôr k 30.Júnu 2013. Od

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI. Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel

STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI. Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel Obsah Výchozí situace Obecný postup studie proveditelnosti Konkrétní kroky studie proveditelnosti Závěr

Více

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Havarijní plánování Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Praha Přednáška

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. F. přístup na trh

NÁKLADNÍ DOPRAVA. F. přístup na trh NÁKLADNÍ DOPRAVA F. přístup na trh 1. Jaké jsou požadavky na výkon povolání podnikatele provozujícího silniční dopravu pro cizí potřeby velkými vozidly? a) odborná způsobilost, finanční způsobilost a dobrá

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: ROZDÍLOVÁ TABULKA Název: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Vybrané změny zákona

Vybrané změny zákona Změny předpisů pro dopravu Ing. Josef Gerža Autoslužby Mirda s.r.o. Vybrané změny zákona 361/2000sb., o provozu na pozemních komunikacích 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Více

Předkladatel: Ministerstvo dopravy

Předkladatel: Ministerstvo dopravy ROZDÍLOVÁ TABULKA Název: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed DOPRAVNĚ PROVOZNÍ ŘÁD

Statutární město Brno, městská část Brno-střed DOPRAVNĚ PROVOZNÍ ŘÁD Statutární město Brno, městská část Brno-střed DOPRAVNĚ PROVOZNÍ ŘÁD Směrnice č.: 66 Bc. Petr Štika, MBA, LL.M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 01.03.2018 Vydal/schválil: Bc. Petr

Více

Legislativní aktivity

Legislativní aktivity konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jindřich Frič, Ph.D. Legislativní aktivity Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 CDV V OBLASTI NORMOTVORBY A LEGISLATIVY Technické

Více

MEMBER OF Collective member of Czech Chemical Association

MEMBER OF Collective member of Czech Chemical Association MEMBER OF Collective member of Czech Chemical Association Ing. David Pinka Agenda CACS vize a mise Cíle CACS CACS v roce 2011 Výrobek x přeprava x čištění Dopravní řetězec a ECD..vykládka x čištění x zákazník

Více

GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ČD Cargo, a.s. T A R I F. Tarif č

GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ČD Cargo, a.s. T A R I F. Tarif č GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ČD Cargo, a.s. TR 1 T A R I F PRO PŘEPRAVU VOZOVÝCH ZÁSILEK ČD Cargo, a.s. (TVZ) Díl I Díl II Díl III Díl IV Díl V Díl VI Díl VII Díl VIII TARIFNÍ USTANOVENÍ HARMONIZOVANÁ NOMENKLATURA

Více

Silniční právo. Vůz má svoje vlastní srdce a emoce. Musíte ho proto milovat. Juan Manuel Fangio

Silniční právo. Vůz má svoje vlastní srdce a emoce. Musíte ho proto milovat. Juan Manuel Fangio E. Silniční právo V ruské vesnici se převrhl kamion s vodkou: Obyvatelé už týden slaví, vyslaní policisté se zatím nevrátili na služebnu. zpráva z tisku 24. 10. 2015 Vůz má svoje vlastní srdce a emoce.

Více

Příloha 3 SPP Nákladní list vnitro

Příloha 3 SPP Nákladní list vnitro Příloha 3 SPP 1 (celkem 10) 2 (celkem 10) 3 (celkem 10) 4 (celkem 10) Pokyny pro vyplnění nákladního listu vnitro O vyplňuje odesílatel P vyplňuje příjemce D vyplňuje ČD Cargo 10 O Odesílatel (jméno, adresa)

Více

KAPITOLA 3.4. POZNÁMKA: Mezní hodnota pro skupinové obaly se nepoužije u LQ5.

KAPITOLA 3.4. POZNÁMKA: Mezní hodnota pro skupinové obaly se nepoužije u LQ5. KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH 3.4.1 Všeobecná ustanovení 3.4.1.1 Obaly použité v souladu s oddíly 3.4.3 až 3.4.6 musí odpovídat pouze všeobecným ustanovením pododdílů 4.1.1.1,

Více

Ing..D avid d P inka Šopor ň a

Ing..D avid d P inka Šopor ň a Ing. David Pinka CACS - mise a vize Sdružení, které si vytklo za cíl srovnat krok s Evropou v oblasti čištění cisteren a kontejnerů pro přepravu chemických látek. Členové CACS spolehlivý a důvěryhodný

Více

ČÁST 3 VYJMENOVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ, ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ A VYNĚTÍ Z PLATNOSTI PRO OMEZENÁ A VYŇATÁ MNOŽSTVÍ

ČÁST 3 VYJMENOVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ, ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ A VYNĚTÍ Z PLATNOSTI PRO OMEZENÁ A VYŇATÁ MNOŽSTVÍ ČÁST 3 VYJMENOVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ, ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ A VYNĚTÍ Z PLATNOSTI PRO OMEZENÁ A VYŇATÁ MNOŽSTVÍ 266 KAPITOLA 3.1 VŠEOBECNĚ 3.1.1 Úvod Vedle ustanovení, která jsou uvedena v tabulkách této

Více

KOMBINOVANÁ DOPRAVA ŽELEZNICE-SILNICE PŘÍRUČKA NEBEZPEČNÉ VĚCI

KOMBINOVANÁ DOPRAVA ŽELEZNICE-SILNICE PŘÍRUČKA NEBEZPEČNÉ VĚCI KOMBINOVANÁ DOPRAVA ŽELEZNICE-SILNICE PŘÍRUČKA NEBEZPEČNÉ VĚCI Verze 2019 Zákonné podmínky Přeprava nebezpečných věcí se řídí: podmínkami Řádu pro mezinárodní železniční přepravu nebezpečných věcí (RID),

Více

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Transport nebezpečných látek a odpadů Klasifikace tunelů Ing. Hana Věžníková, Ph.D. V alpských silničních tunelech došlo v letech 1999 a 2001 k velkým haváriím,

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 522/2006 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 522/2006 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 522/2006 Sb. Vyhláška o státním odborném dozoru a kontrolách v silniční dopravě Ze dne 13.11.2006 Částka 168/2006 Účinnost od 15.12.2006 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-522

Více

Organizace přepravy s ohledem. na aktuální bezpečnostní situaci. v Evropě a na sjednané pojistné smlouvy

Organizace přepravy s ohledem. na aktuální bezpečnostní situaci. v Evropě a na sjednané pojistné smlouvy 21. února 2018 Organizace přepravy s ohledem na aktuální bezpečnostní situaci v Evropě a na sjednané pojistné smlouvy Martin Slečka, DiS. - specialista likvidace škod senior OBSAH 21. února 2018 Obsah

Více

Ohlašování přepravy NO ISPOP - SEPNO

Ohlašování přepravy NO ISPOP - SEPNO Ohlašování přepravy NO ISPOP - SEPNO 26. dubna 2018 Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí OSNOVA Důvod zavedení Legislativní nastavení ohlašování přepravy NO SEPNO Role v SEPNO integrace

Více

ŽD M-Sm 1 HAVARIJNÍ PLÁN. Účinnost od 1.7.2012. Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 25.4.2012 Podpis:

ŽD M-Sm 1 HAVARIJNÍ PLÁN. Účinnost od 1.7.2012. Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 25.4.2012 Podpis: HAVARIJNÍ PLÁN Účinnost od 1.7.2012 Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 25.4.2012 Podpis: Schválil / dne: Ing. Pavel Čechák / 3.5.2012 Podpis: ROZDĚLOVNÍK: Držitel verze počet kusů 1. Archiv tištěná a elektronická

Více

OBSERVANCE OF CONDITIONS OF ADR TRANSPORTATION IN THE CZECH REPUBLIC

OBSERVANCE OF CONDITIONS OF ADR TRANSPORTATION IN THE CZECH REPUBLIC OBSERVANCE OF CONDITIONS OF ADR TRANSPORTATION IN THE CZECH REPUBLIC Nina Kudláčková 1 ABSTRACT The article deals with observance of conditions of ADR transportation in the Czech Republic. It focuses namely

Více

5.3.1 Označování velkými bezpečnostními značkami. 5.3.1.1 Všeobecná ustanovení

5.3.1 Označování velkými bezpečnostními značkami. 5.3.1.1 Všeobecná ustanovení KAPITOLA 5.3 OZNAČOVÁNÍ KONTEJNERŮ, MEGC, MEMU, CISTERNOVÝCH KONTEJNERŮ, PŘEMÍSTITELNÝCH CISTEREN A VOZIDEL VELKÝMI BEZPEČNOSTNÍMI ZNAČKAMI, ORANŽOVÝMI TABULKAMI A NÁPISY POZNÁMKA: K označování kontejnerů

Více